Zkoušky: Bílí turbánek. Rudé srdce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zkoušky: Bílí turbánek. Rudé srdce"

Transkript

1 Zkoušky: Bílí turbánek Tyto zkoušky jsou dalšími záslužnými a hodnotnými odznaky, které ozdobí Tvůj kroj. U těchto zkoušek je ale již potřeba vyplnit všechny zadané body, aby sis mohl(a) zkoušku splnit a získat odznak. Rudé srdce Jeden z nejcennějších odznaků v našem oddíle. Tento odznak získá pouze ten, kdo zachrání jinému člověku život. Nosí se na levé kapse na srdci. Turbánek se nosí jako spona šátku. Plní se na táboře. Je to zkouška především pro mladší členy, ale pokud jej nevlastní někteří starší, měli by si Ho získat. o Splní 8 hodin mlčenky Nesmí mluvit, pískat, krákat a ani jinak z hrdla vyluzovat zvuky. Nutné zakašlání se nepočítá. o Splní 8 hodin hladovky Nesmí jíst žádné jídlo ani sladkosti, či pít oslazený čaj. Po dobu hladovky sedí při jídle ostatních spolu s nimi u stolu a pozoruje, jak se chutně / nechutně cpou. o Cesta dobrých skutků Vydá se do vesnice, kde splní mezi lidmi 3 dobré skutky, např.: naštípe dřevo, poseká louku, zamete dílnu a jiné. O svojí cestě povypráví vedoucímu. o Po 2 hodiny má hlídku V noci, když jeho skupinka hlídky nemá, si vezme dvouhodinovou hlídku, při které aktivně hlídá. o Stezka odvahy Sám, v noci, vykoná cestu na určené místo. Na mlčenku, hladovku a hlídku jsou 3 pokusy. Na stezku odvahy a cestu dobrých skutků je pokus 1.

2 Ostražitost Tři orlí pera Odznak znázorňuje psohlavce. Plní se na táboře od 12 let. Nosí se nad levou kapsou, vedle slibového odznaku, blíže středu. o Splní 12 hodin mlčenky Nesmí mluvit, pískat, krákat a ani jinak z hrdla vyluzovat zvuky. Nutné zakašlání se nepočítá. o Splní 12 hodin hladovky Nesmí jíst žádné jídlo ani sladkosti, či pít oslazený čaj. Po dobu hladovky sedí při jídle ostatních spolu s nimi u stolu a pozoruje, jak se chutně / nechutně cpou. o Sebeovládání Dovede ovládat reakce svého těla. Dokáže to buď tím, že projde 10-ti metrový pás kopřiv pouze v plavkách nebo se nechá rozesmívat některým přiděleným členem po 1 minutu. Zkouška je splněna, pokud se nezmění výraz v tváři, neucukne, nevykřikne, nebo se nerozesměje. o Po 4 hodiny má hlídku V noci, když jeho skupinka hlídky nemá, si vezme čtyřhodinovou hlídku, při které aktivně hlídá. o Stavba přístřešku Bez pomoci, pouze s nožem a KPZ (uzlovák) si postaví improvizovaný přístřešek. Nesmí použít jiné věci než si přinese a přírodní materiály. Přístřešek bude otestován lehkým deštíkem půl kýble vody vycákané shora. o Pozorování přírody Ještě před budíčkem odejde na 2 hodiny z tábora na sebou zvolené místo, kde přetrvá a bude, nejlépe z úkrytu, pozorovat zvěř v přírodě. Současně o tom sepíše min. A4 příběhu, co viděl. Nesmí mít sebou žádnou časomíru a pouze dle svého odhadu, se po 2 hod. navrátí do tábora. Je to nejvyšší zkouška v našem oddíle. Plní se pouze na táboře. Nosí se na pravém rameni nad všemi odborkami. o Získá Stříbrnou Stopu. o Splní 24 hodin mlčenky a hladovky Od večera jednoho dne do večera druhého dne plní obě tyto zkoušky zaráz. Musí se účastnit běžného programu. o Mimo tábor Musí prožít den od východu do západu slunce o samotě, nikým neviděn. Na dobu 1 hodiny se připlížit k táboru a zapsat si s přesným časem co nejvíce probíhající táborové činnosti (kdo, kdy a kde co řekl, udělal, apod.) Pokud bude zpozorován, zkoušku nesplnil. o Přenocuje sám Jen s KPZ a nožem se vydá přenocovat do lesa. Na všechny tyto úkoly je poue jeden pokus. Na mlčenku, hladovku a hlídku jsou 3 pokusy. Přístřešek 2 pokusy. Na stezku odvahy a cestu dobrých skutků je pokus 1.

3 Levé oko Je to základní zkouška bystrosti především pro mladší členy. Odznak se nosí na pravé kapse kroje dole. Pravé oko Je to II. Stupeň zkoušky bystrosti především pro mladší členy. Odznak se nosí na pravé kapse kroje nahoře. o Účastní se pravidelně akcí oddílu. o Vede si tábornický deník. o Je pozorný a ukázněný, při hrách a soutěžích se aktivně a s nadšením účastní. o Zhotoví a udržuje si KPZ. o Zná základní signály udávané píšťalkou. o Umí si přišít knoflík a zašít malou dírku na oděvu. o Zná základní uzly ambulál, škoťák, dračák, rybářskou spojku. o Ví, proč dýchat nosem, umí ošetřit spáleninu, řeznou ránu. o Umí správně předat jednoduchý vzkaz o 10-ti slovech po 5 minutách činnosti. o Zná mapové a pochodové značky, způsob jejich kladení. o Určí podle buzoly sever, zorientuje mapu. o Řádně se stará o svůj kroj a udržuje ho v čistotě. o Připraví pro kamarády jednoduchou hru. o Zná jednoduché šifry hadovka, chlívky. Za pomoci deníku luští Morseovku. o Chodí na výpravy řádně vystrojen a vyzbrojen. o Splnil a získal Levé oko. o Zná důležitá telefonní čísla (Kody, hasiči, záchranka, policie). o Umí postavit přístřešek. o Zná alespoň 3 druhy ohnišť. o Zná min. 5 druhů rostlin a dřevin. o Uplave 25 m libovolným způsobem. o Zhotoví výrobek z přírodního materiálu, např.: kostku. o Umí pracovat s azimutem. o Rozdělá na 3 zápalky oheň. o Umí si sám zabalit batoh a má v něm důležité minimum. o Zná státní vlajku a hymnu.také táborové hymny. o Oklestí stromek do 10 cm, oklestí ho a rozřeže. o Zúčastní se alespoň jednoho stanového tábora. o Účelně si zařídí vnitřek stanu na táboře. o V Kimově hře určí 15 z 22 předmětů. o Ví jak se bránit proti promoknutí a prochlazení.

4 Stopy Bronzová stopa Je to zkouška Turisticko-Tábornické zdatnosti. Od 12 let. o Umí používat nože a sekery. o Postaví dvě různá ohniště, 2 závěsy pro vaření v přírodě. o Zná a dodržuje pravidla rozdělávání ohně v přírodě. o Přespí v přírodě s nejnutnější výzbrojí a výstrojí. o Zná zásady správného oblékání na turistiku pro letní a zimní období a dodržuje je. o Zná základní rozměry (částí svého těla, běžných předmětů). o Zná základní uzly. o Ovládá orientaci mapy, pochod podle azimutu, vynese azimut z mapy, změří azimut v přírodě. o Zná mapové, pochodové, turistické značky, znázornění terénu na mapě. o Rozdělá oheň v přírodě bez papíru nejvýše 3 zápalkami. o Uvaří si v přírodě oběd. o Určí 10 rostlin a dřevin. o Provede samostatný výstup (scénku) před oddílem. o Umí používat jízdního řádu, ví jak vyhledat spoje. o Zná dobře okolí svého bydliště (služby, MHD) a zhotoví jednoduchý plánek. o Splní dvě zkoušky bystrosti a paměti: Setonovu a Kimovu hru. o Umí se ovládat zadrží 1 minutu dech (hoši), dívky 50s. o Uběhne s batohem 1500m indiánským krokem. o Zná nouzové signály píšťalkou. Umí jich využít. o Dokáže skočit po hlavě do vody s dostatečnou hloubkou. o Účastní se nejméně 5 dvoudenních oddílových výprav a má dobrou účast na ostatních akcích a oddílových schůzkách. o Chodí na výpravy s řádně sbaleným batohem, nosí předepsanou výstroj.

5 Stříbrná stopa Je to II. Stupeň zkoušky Turisticko-Tábornické zdatnosti. Od 12 let o Splnil a získal Bronzovou stopu. o Umí odhadnout vzdálenosti (do 200m). o Určí sever za dne podle hodinek, v noci podle hvězd. o Dovede porazit a oklestit stromek o průměru 10 cm. o Obarví látku přírodními barvivy 2 barvy. o Vypere si dobře svoje spodní prádlo. o Opraví si část oděvu přišije knoflík, zalátá díru. o Zhotoví výrobek z kůže toulec, brašnu, atd. o Zhotoví výrobek ze dřeva lžička, rukojeť nože, atd. o Umí přepravovat raněné, zhotoví nosítka. Raněného nese 100 metrů. o Na výpravách má vždy připraven nůž tedy na opasku. o Zná základní šifry a neviditelné inkousty. o Umí použít služeb pošty poslat balík, peníze na účet. o Za použití 1 polena, sekery a tří zápalek uvaří za 15 minut ešus vody. o Získal alespoň 3 odborky. o Umí se ovládat po jeden měsíc nepožije alkohol. o Účastní se letního tábora. o Nakreslí a vysvětlí znak Setonova ohně. o Připraví a řídí 2 hry v klubovně a 2 venku. o Po dva týdny se sprchuje, koupe ve studené vodě. o Ukáže 5 různých druhů ohnišť a 3 závěsy na kotlík. o Určí celkem 20 rostlin a dřevin. Zlatá stopa Je to III. Stupeň zkoušky Turisticko-Tábornické zdatnosti.od 12 let o Splnil a získal Stříbrnou stopu. o Dovede postavit nějakou táborovou stavbu. o Rozdělá oheň za deště, nebo na sněhu a udrží ho po 15 minut. o Je zručný při při vyrábění. Předvede své výrobky. o Umí se orientovat v přírodě šéf pochodu. o Postaví dobře stůl a lavice pro družinu na táboře. o Prokáže slušné znalosti první pomoci. o Naučí se šít na stroji a ušije si část kostýmu, např.: košili. o Zná a umí uplatnit pravidla táborové hygieny. o Zná několik historických míst v okolí Brna. o Zná stopy naší zvěře. o Připraví a vede schůzku. o Zvládá plavat vytrvalostně 10 minut. o Získal dohromady min. 6 odborek. o Poznává dobře naše ptáky. o Zná a umí vyložit, zvyklosti v oddílu a jeho zákony. o Účastní se 3 letních táborů. o Připraví si výživný oběd pouze z přírodních surovin. o Uváže správně 10 uzlů. o Na začátku dvoudenní výpravy si zapamatuje vzkaz o 10-ti slovech a na konci výpravy předá. Nesmí si zapsat.

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie Občanské sdružení skautů a skautek Lilie GALAXIS skautská stezka vědomostí a přátelství Nováčkovská zkouška, I. a stupeň Osobní data Jméno a příjmení:. Přezdívka: Datum narození:. Adresa:. Telefon:. Vstup

Více

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška KTVA PLZEŇ Bocmanská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina: Bocmanskou

Více

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI Moje osobní údaje Jméno: Adresa: Telefon:.. Email:. Datum narození/rodné číslo:.. Kontakt na rodiče: Družina:.. Přijat dne:.. Slib složen dne: Ťapka Moje foto Ťapka Výchovný systém 11. PS VLCI -určeno

Více

KOTVA PLZEŇ. Nováčkovská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Nováčkovská zkouška KTVA PLZEŇ Nováčkovská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina:

Více

stupeň: 1. stupeň Stezky

stupeň: 1. stupeň Stezky 11.1 11.2 Pohovořím s vůdcem o plnění zákona, slibu, hesla a denního příkazu. Naostřím nůž a mačetu a vím, jak s nimi zacházet. 11.3 Znám a používám Semafor. Jak se mi daří jej plnit/neplnit Zkoušet v

Více

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Přezdívka:............................. Jméno Příjmení:............................. Adresa:.......................................................................................

Více

L P V S V. Stezka Venety

L P V S V. Stezka Venety L P V S V Stezka Venety Tato stezka patří... Majitel stezky je členem 180.oddílu VENETA na Praze 4 Rozdělá oheň Tábornické dovednosti Dokáže pokácet strom Umí vybrat místo vhodné k přenocování Umí postavit

Více

Vydala Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala Vítězná 315,Habartov Roku 2004

Vydala Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala Vítězná 315,Habartov Roku 2004 Vydala Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala Vítězná 315,Habartov Roku 2004 Jméno Přezdívka Adresa Oddíl 1 42 Místo pro záznamy Prosba lesa 41 2 Brontík Odvahy Barva černá Datum Na akci Podpis

Více

Instrukce k okruhu Moje družina a oddíl v Nováčkovské zkoušce

Instrukce k okruhu Moje družina a oddíl v Nováčkovské zkoušce Instrukce k okruhu Moje družina a oddíl v Nováčkovské zkoušce Seznámím se se všemi členy své družiny a poznám, co kdo umí. - Znáš název, pokřik, pravidla a signály vaší družiny máš vše vyplněné v Nováčkovi.

Více

Druhy udělovaných per

Druhy udělovaných per Kniha Orlích Per Druhy udělovaných per Pera, o která si indiáni sami žádají Velké orlí pero za dovednost Velké orlí pero za dovednost se žíněmi Malé orlí pera Ptáka Bouře Velké orlí pero Ptáka Bouře Velké

Více

Zdravotník 1) PORANĚNÍ POHYBOVÉHO a) Rány řezné, bodné a odřeniny b) Zlomeniny končetin c) Vymknutí kloubů 2) ŽIVOTNÍ FUNKCE a) Dýchání, pozná zástavu

Zdravotník 1) PORANĚNÍ POHYBOVÉHO a) Rány řezné, bodné a odřeniny b) Zlomeniny končetin c) Vymknutí kloubů 2) ŽIVOTNÍ FUNKCE a) Dýchání, pozná zástavu Průzkumník 1) MRŠTNOST a) Doběhne indiánským během k seníku a zpět za 8 minut b) Dovede se v terénu dobře a tiše plížit, skrývat a maskovat 2) VODNÍ DOVEDNOSTI Umí plavat (N 10 m, M 25 m, S 50 m) 3) MAPA

Více

Ježčí oddílové zkoušky úvod + základní zkouška Dutec. Ježborka Pøírodovìdec 3. stupeò. Ježborka Táborník 3. stupeò. Ježborka Cestovatel 3.

Ježčí oddílové zkoušky úvod + základní zkouška Dutec. Ježborka Pøírodovìdec 3. stupeò. Ježborka Táborník 3. stupeò. Ježborka Cestovatel 3. Obsah strana 3 strana 4 strana 5 strana 6 strana 7 strana 8 strana 9 strana 10 strana 11 strana 12 strana 13 strana 14 strana 15 Ježčí oddílové zkoušky úvod + základní zkouška Dutec Ježborka Ohnivec Ježborka

Více

Adresa klubovny: Husarova 63 Ostrava Zábřeh, 700 30 internetové stránky: www.sylvatik.cz

Adresa klubovny: Husarova 63 Ostrava Zábřeh, 700 30 internetové stránky: www.sylvatik.cz A. ODDÍLOVÉ info 1. TOM 4335 SYLVATIK Oddíl je základním článkem ATOMu (Asociace turistických oddílů mládeže). Naše identifikační číslo je 4335. Všechny oddíly, které jsou v ATOMu jsou zároveň členy Klubu

Více

KOTVA PLZEŇ. Pěšinka. Vodních Pidilidí

KOTVA PLZEŇ. Pěšinka. Vodních Pidilidí KTVA PLZEŇ Pěšinka Vodních Pidilidí Být vodním Pidičlověkem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské

Více

Zeměpisná společnost "MORAVA"

Zeměpisná společnost MORAVA Úvodní prohlášení Zeměpisná společnost "MORAVA" Zeměpisná společnost "Morava" vede děti podle vlastní výchovné metodiky, v souladu se zněním konvence dětských práv OSN. Smyslem činnosti je mimoškolní dotváření

Více

ODDÍLOVÁ STEZKA 5. ODDÍL PRAHA...

ODDÍLOVÁ STEZKA 5. ODDÍL PRAHA... ODDÍLOVÁ STEZKA 5. ODDÍL PRAHA...................... Oddílová stezka Předáno.................................. Potvrzuji splnění nováčkovské zkoušky a přijetí do 5. oddílu Pětka Praha...................................

Více

N, M, S, I 4:00 min. Slunce je objednáno, ale pro případ náhodného mraku bude připraveno umělé slunce (M).

N, M, S, I 4:00 min. Slunce je objednáno, ale pro případ náhodného mraku bude připraveno umělé slunce (M). A. TURISTICKO - TÁBORNICKÁ OBLAST O ORIENTACE N M S I N První člen hlídky určí pomocí buzoly 4 základní světové strany. Druhý člen hlídky ukáže na mapě 4 základní světové strany. Třetí člen hlídky určí

Více

Metodika ke skautské stezce GALAXIS

Metodika ke skautské stezce GALAXIS Metodika ke skautské stezce GALAXIS Občanské sdružení skautů a skautek Lilie Slovo úvodem: Občanské sdružení skautů a skautek Lilie Na základě požadavků jednotlivých oddílů, zasedla odborná komise Občanského

Více

ZKOUŠKY. Skaut abs Pangea Šlapanice DruŽina NetopýrŮ

ZKOUŠKY. Skaut abs Pangea Šlapanice DruŽina NetopýrŮ ZKOUŠKY DIVOČINY Skaut abs Pangea Šlapanice DruŽina NetopýrŮ 1 JDE SE DO LESA Milý bratře, dostává se ti do rukou brožurka Zkoušek divočiny, které prověří, nakolik jsi schopen obstát v přírodě. Pro tebe

Více

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Junák český skaut, středisko Jerry Hodného Napajedla, z. s. Na Kapli 1060 IČO 46276165 763 61 Napajedla Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Datum: 3. a 4. 10. 2015 Místo: Napajedla - klubovna

Více

Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Já a skauting

Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Já a skauting Nováčkovská zkouška Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Nováčkovská zkouška, po jejímž složení budeš právoplatně patřit do naší velké skautské rodiny, má čtyři části. V každé narazíš na body a úkoly, v

Více

Předávání tábornických dovedností

Předávání tábornických dovedností Předávání tábornických dovedností Martina Krejčová, T. K. Modrý Kruh (ROJ), 2016 Obsah Úvod... 3 Přijímačka... 3 Přijímačka a její místo v programu... 4 Koordinace přijímačky... 4 Úrovně přijímačky...

Více

Rádcovský kurz! www.horskaboure.net

Rádcovský kurz! www.horskaboure.net Oblast Horská bouře Suvorovova 478, 741 01, Nový Jičín Tel.: +420 603 52 10 73, E-mail: milanl@centrum.cz http:///, http://skoleni.horskaboure.net/ Rádcovský kurz! Milá kamarádko, milí kamaráde, Zahájení

Více

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka DOVEDNOSTI U každé dovednosti jsou vypsány podmínky, které musíte splnit. Prvních 8 podmínek je povinných pro všechny, poslední 2 podmínky jsou povinné pouze pro skautky a skauty. Každá dovednost má svého

Více

Memoriál Břéti Hampla 2009 Základní informace

Memoriál Břéti Hampla 2009 Základní informace Memoriál Břéti Hampla 2009 Základní informace Závod bude probíhat v okolí chaty U Floriána v České Třebové v sobotu 7. února 2009. SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ: v 9:25 hod. dívčí kmen (registrace do 9:15 hod.)

Více

Použití: Na reprezentačních akcích, při sborových akcích, na sněmu, camporee a při podobných slavnostních příležitostech (např. bohoslužba).

Použití: Na reprezentačních akcích, při sborových akcích, na sněmu, camporee a při podobných slavnostních příležitostech (např. bohoslužba). KROJOVÝ ŘÁD Kroj Pathfinderů má vyjadřovat příslušnost celosvětovému hnutí a jeho ideálům. Jednotné oblečení pro děti z různých sociálních vrstev znamená rovné podmínky pro každého, ať už pochází z jakéhokoli

Více

Nováčkovská zkouška. pro vodní skauty a skautky

Nováčkovská zkouška. pro vodní skauty a skautky Nováčkovská zkouška pro vodní skauty a skautky Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Nováčkovská zkouška, po jejímž složení budeš právoplatně patřit do naší velké skautské rodiny, má čtyři části. Na každé

Více

PROPOZICE 34. ROČNÍKU MEMORIÁLU JERRY HODNÉHO

PROPOZICE 34. ROČNÍKU MEMORIÁLU JERRY HODNÉHO Na Kapli 1060, 763 61 Napajedla PROPOZICE 34. ROČNÍKU MEMORIÁLU JERRY HODNÉHO Datum: 7. - 8. 10. 2017 Místo: Napajedla - klubovna na Jiráskově ulici Startovné: 50,- Kč za každou hlídku Kategorie: a) skauti,

Více

Odborky VEDOUCÍ HER MALÁ ORLÍ PÉRA. Má v pracáku zapsaná pravidla těchto her: Pasák Zaváté stopy Mafie

Odborky VEDOUCÍ HER MALÁ ORLÍ PÉRA. Má v pracáku zapsaná pravidla těchto her: Pasák Zaváté stopy Mafie VEDOUCÍ HER Má v pracáku zapsaná pravidla těchto her: Pasák Zaváté stopy Mafie Tyto hry bezpečně ovládá a dovede je vysvětlit nováčkovi. Dále má v pracáku poznamenaných: 10 her pro místnost (drobné hry

Více

Bod č. Oblast Bod stezky Potvrzuje

Bod č. Oblast Bod stezky Potvrzuje Bod č. Oblast Bod stezky Potvrzuje 1 Vyhledám (na internetu, v knížce, ze starých kronik ) zajímavou sportovní hru, tu představím svým bráškům ve smečce a společně si ji zahrajeme. 2 - Půjdu plavat (s

Více

Lemuří stezka. Základní pravidla a náplně stanovišť

Lemuří stezka. Základní pravidla a náplně stanovišť Úvodní poznámka Základní pravidla a náplně stanovišť Cílem tohoto materiálu není vyložit přesná a kompletní pravidla stezky (ta budou vysvětlena přímo na Setkání), nýbrž informovat účastnící se skupiny

Více

Odborky stručný přehled Zálesák. Sportovec. Archivář. Gentleman. Ekolog. Turista. Spojař. Vodák. Kutil. 1. Stavba stanu 2. Rozdělání ohně 3.

Odborky stručný přehled Zálesák. Sportovec. Archivář. Gentleman. Ekolog. Turista. Spojař. Vodák. Kutil. 1. Stavba stanu 2. Rozdělání ohně 3. Odborky - přehled Odborky stručný přehled Zálesák 1. Stavba stanu 2. Rozdělání ohně 3. Uzle ---------------------------------------------- Archivář 1. Zápisy do kroniky 2. Vedení písemnosti ------------------------------------------------

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:...

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:... Oddíl Stříbrný vlček Rudná Česká tábornická unie ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** Provozovatel: Oddíl Stříbrný vlček Rudná, ČTU Cena tábora pro rok 2015: 3400,- Kč konaného

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

stupeň: 2. stupeň Stezky

stupeň: 2. stupeň Stezky 21.1 Znám alespoň 6 souhvězdí. Na základě praxe, kde je najdu, co je v nich zajímavého k pozorování 21.2 Znám historii skautingu. 21.3 21.4 21.5 Dokážu používat a udržovat vařiče (oddílový, družinový).

Více

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Prvouka pro 1. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ A AZIMUT MSR Podle zadaného azimutu a vzdálenosti (v metrech) najít ukryté karty a opsat z nich znaky Hlídka plní úkol společně, má k dispozici jednu buzolu (mimo R) Od rozhodčího

Více

Úkoly z tohoto táborníčku budu plnit poctivě, protože být podvodníkem mi nesluší. Budu si vážit toho, co umí ostatní a nebudu se nikomu posmívat,

Úkoly z tohoto táborníčku budu plnit poctivě, protože být podvodníkem mi nesluší. Budu si vážit toho, co umí ostatní a nebudu se nikomu posmívat, Úkoly z tohoto táborníčku budu plnit poctivě, protože být podvodníkem mi nesluší. Budu si vážit toho, co umí ostatní a nebudu se nikomu posmívat, když se mu úkol nepodaří. Mladším budu pomáhat a od starších

Více

Orientace v terénu bez mapy

Orientace v terénu bez mapy Písemná příprava na zaměstnání Terén Orientace v terénu bez mapy Zpracoval: por. Tomáš Diblík Pracoviště: OVIÚ Osnova přednášky Určování světových stran Určování směrů Určování č vzdáleností Určení č polohy

Více

Výklad stromu důkazů. T.O.Bobříci 2009. 188. PS T.O.Bobříci Autoři: Ráma, Rejsek, Tonda, Žába

Výklad stromu důkazů. T.O.Bobříci 2009. 188. PS T.O.Bobříci Autoři: Ráma, Rejsek, Tonda, Žába Výklad stromu důkazů T.O.Bobříci 2009 188. PS T.O.Bobříci Autoři: Ráma, Rejsek, Tonda, Žába Všeobecné zásady Základní pravidla Strom poznání je soustava důkazů určená pro všechny členy oddílu. Jedno ze

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Je si vědom nutnosti kázně a dodržování pokynů v případě obecného ohrožení

Více

Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň)

Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka 1. stupeň Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka 1. stupeň Skautská stezka Cesta Vody (2. stupeň) Skautská stezka 2. stupeň Skautská

Více

Výuka v blocích ve 4. ročníku

Výuka v blocích ve 4. ročníku Výuka v blocích ve 4. ročníku Zpracovala: Ivana Krumplová Obsah: 1. Kontext 2. Východiska 3. Anotace 4. Cíle 5. Realizace projektu 6. Přílohy 1. KONTEXT Základní škola Krásovy domky Pelhřimov je zapojena

Více

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ Verze 2013 Jirka Vlček PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ A AZIMUT MSR Postup Podle zadaného azimutu a vzdálenosti (v metrech) najít ukryté karty a opsat z nich znaky. Hlídka plní úkol společně, má k dispozici

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 CELOROČNÍ HRA: PIRÁTI CESTOVÁNÍ PO OSTROVECH Hra bude probíhat po celý školní rok a bude rozdělena na deset částí deset měsíců ve školním roce. Každý měsíc je

Více

ZÁVOD HLÍDEK O ZLATÝ MEČ MGR. KRYSTY

ZÁVOD HLÍDEK O ZLATÝ MEČ MGR. KRYSTY ZÁVOD HLÍDEK O ZLATÝ MEČ MGR. KRYSTY VYTRVALOST ODVAHA - ČEST VZDĚLÁNÍ Pořádá SOŠ OOM Popis závodu Závod o Zlatý meč zřizovatele Mgr. Krysty je koncipován jako soutěž hlídek, které reprezentují svou danou

Více

Stezka skautů a skautek

Stezka skautů a skautek Stezka skautů a skautek Junák - svaz skautů a skautek ČR 1997 Junácká hymna Slova: Fr. S. Procházka Hudba: K. Kovařovic Junáci vzhůru, volá den! Luh květem kývá orosen, sluníčko blankytem pílí, před námi

Více

Automobily je nutné nechat před zákazem vjezdu ve vesnici. Vjezd na tábořiště není možný!

Automobily je nutné nechat před zákazem vjezdu ve vesnici. Vjezd na tábořiště není možný! Začátek a konec tábora Letošní rok zveme rodiče na stavbu a bourání tábora. Budeme rádi za Vaší pomoc spojenou i s dopravou Vašich dětí na tábor. Můžete se zúčastnit celé stavby od pátku do neděle a bourání

Více

Předmět: PRACOVNÍ ČINNOSTI Ročník: 1.

Předmět: PRACOVNÍ ČINNOSTI Ročník: 1. Ročník: 1. - vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů - pracuje podle slovního návodu a předlohy - snaží se mačkat, překládat, vystřihovat, trhat, lepit a skládat

Více

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA 1-2 Tělesná výchova volí sportovní vybavení (výstroj a výzbroj) komunikuje při pohybových činnostech dodržuje smluvené signály a vhodně používá odbornou terminologii;

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 2. Časová dotace: 2 hodiny týdně Místo, kde žijeme Domov prostředí domova orientace v místě bydliště adresa bydliště Žák se orientuje v okolí školy a svého bydliště. Pamatuje si adresu svého bydliště.

Více

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ Změny, kterých byste si měli všimnout možnost zvolit si pořadí jednotlivých překážek na finské stezce možnost rozdělení hlídky na plánku hod na cíl zkušební hod, bude-li

Více

43. oddíl skautů MODRÝ ŠÍP. Junák - český skaut, z.s. Kdo jsme? SKAUTING Skauting je celosvětové hnutí dětí a mládeže, které má přes 40 miliónů členů.

43. oddíl skautů MODRÝ ŠÍP. Junák - český skaut, z.s. Kdo jsme? SKAUTING Skauting je celosvětové hnutí dětí a mládeže, které má přes 40 miliónů členů. Junák - český skaut, z.s. 43. oddíl skautů MODRÝ ŠÍP Baden-Powell Zakladatel skautingu: Zanechte svět alespoň o trochu lepší, než jste jej nalezli. Kdo jsme? Náš oddíl je členem organizace Junák - český

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Práce s drobným materiálem. práce s drobným materiálem - papír (vystřihovánky, skládačky), krabičky, špejle, karton

Práce s drobným materiálem. práce s drobným materiálem - papír (vystřihovánky, skládačky), krabičky, špejle, karton Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů pracuje podle

Více

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ A AZIMUT MSR Postup Podle zadaného azimutu a vzdálenosti (v metrech) najít ukryté karty a opsat z nich znaky. Hlídka plní úkol společně, má k dispozici jednu buzolu (mimo

Více

Orientace v krajině VY_12_INOVACE_PRV.123.33

Orientace v krajině VY_12_INOVACE_PRV.123.33 Orientace v krajině VY_12_INOVACE_PRV.123.33 Mgr.Charlotta Kurcová listopad 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 2.ročník Téma: Orientace v krajině Podtéma: seznámení se světovými stranami (hlavními i vedlejšími),

Více

Bojov ník. Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se latinské názvy seků * Absolvuje soukromou hodinu s mistrem

Bojov ník. Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se latinské názvy seků * Absolvuje soukromou hodinu s mistrem dexter Bojov ník +1 D, +1ž * Udělá 8 kliků * Udělá 20 sedlehů do 1mimuty * Splní 2 body z stezky * Naučí se házet míčem Finta Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se

Více

VZDĚLÁVACÍ PODOBLAST:

VZDĚLÁVACÍ PODOBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ PODOBLAST: ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Místo, kde žijeme Lidé kolem nás Lidé a čas Rozmanitosti přírody Člověk a zdraví PÁNI KLUCI Téma Rozvíjené kompetence, očekávané

Více

soutěž zaměřená na ochranu přírody a památek, na tábornické a turistické dovednosti pravidla soutěže soutěžní řád

soutěž zaměřená na ochranu přírody a památek, na tábornické a turistické dovednosti pravidla soutěže soutěžní řád soutěž zaměřená na ochranu přírody a památek, na tábornické a turistické dovednosti pravidla soutěže soutěžní řád Pravidla Indiánské stezky I. OBECNÉ INFORMACE Stezka je určena dětem, mládeži i dospělým

Více

Informace pro rodiče nováčka

Informace pro rodiče nováčka Informace pro rodiče nováčka skautského oddílu mladších chlapců - vlčat Vážení rodiče, Váš syn by se chtěl stát členem naší smečky vlčat. Rádi bychom Vám poskytli základní informace o tom, kdo jsme a jak

Více

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ZÁŘÍ: Já a svět okolo mě 1.9.2015-4.9.2015 Vítáme vás, kamarádi 7.9.2015-11.9.2015 Vítáme vás, kamarádi II 14.9.2015-18.9.2015 Naše školka 21.9.2015-25.9.2015 Barvy ŘÍJEN:

Více

Turistický oddíl TOM 2611 LESANI NOVÁČKOVSKÁ ZKOUŠKA

Turistický oddíl TOM 2611 LESANI NOVÁČKOVSKÁ ZKOUŠKA Turistický oddíl TOM 2611 LESANI NOVÁČKOVSKÁ ZKOUŠKA NOVÁČKOVSKÁ ZKOUŠKA 1. Oddílový znak 2. Oddílový slib, heslo, zákony 3. Oddílový kroj 4. Oddílové signály, povely 5. Státní hymna, znak, vlajka 6. Pracák

Více

Jednodenní zážitkový kurz první pomoci pro LETNÍ DĚTSKÉ TÁBORY a ŠKOLY V PŘÍRODĚ

Jednodenní zážitkový kurz první pomoci pro LETNÍ DĚTSKÉ TÁBORY a ŠKOLY V PŘÍRODĚ Jednodenní zážitkový kurz první pomoci pro LETNÍ DĚTSKÉ TÁBORY a ŠKOLY V PŘÍRODĚ Co Vám nabízíme? Celodenní zážitkový kurz první pomoci pro děti na táborech a školách v přírodě a jejich vedoucí program

Více

ODBORKY ÚVODEM. Stoupání na horu. (E. T. Seton)

ODBORKY ÚVODEM. Stoupání na horu. (E. T. Seton) ODBORKY ÚVODEM Stoupání na horu (E. T. Seton) Daleko na vyprahlém Jihozápadě stojí indiánská vesnice a za ní se tyčí z pouště vysoká hora. Vyšplhat na tuto horu znamenalo velký čin, a tak všichni chlapci

Více

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT 43.oddíl skautů Modrý šíp INFORMACE O 43. ODDÍL SKAUTŮ 43. oddíl skautů Modrý šíp je určen pro chlapce ve věku 9 až 17 let. MODRÝ ŠÍP Oddíl je součásd skautského střediska Modrý šíp, které sídlí v Ostravě

Více

SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1. ÚVOD.

SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1. ÚVOD. SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1.1. Všeobecná ustanovení. 1. ÚVOD. 1.1.1 Směrnice pro potápění dětí platí pro potápěčský výcvik dětí od 8 do 14 let prováděný ve Svazu potápěčů České

Více

JUNÁK -svazskautùaskautek støedisko PsohlavciUherskéHradištì 68601 Uh.Hradištì,Rybárny 111

JUNÁK -svazskautùaskautek støedisko PsohlavciUherskéHradištì 68601 Uh.Hradištì,Rybárny 111 JUNÁK -svazskautùaskautek støedisko PsohlavciUherskéHradištì 68601 Uh.Hradištì,Rybárny 111 Sestryabratři, uplynuldalšírokaskautskéstřediskopsohlavcivuherskémhradištisivásdovoluje pozvat nasvétradičnízimnízávodydvoučlennýchhlídekvchřibech.

Více

Informační schůzka o Táboře

Informační schůzka o Táboře Informační schůzka o Táboře Křelovice 2013 ( 29.6. - 19. 7. 2013) Oddíl Bronco jako součást světové organizace Světový skauting WOSM, WAGGS,... Junák svaz skautů a skautek ČR 52. středisko Stopaři 120.

Více

Zúčastním se roznášení betlémského světýlka. prospěšné činnosti (brigády...) 4. Název: v. 5. Název: v. Název: Název:

Zúčastním se roznášení betlémského světýlka. prospěšné činnosti (brigády...) 4. Název: v. 5. Název: v. Název: Název: MOUDROST moje znalosti = edoucí jo = jiná osoba r = rádce k = kamarád 1. Charitatiní činnost S oddílem/družinou se zúčastním charitatiního projektu Zúčastním se roznášení betlémského sětýlka. 2. Jiná charitatiní

Více

Skaut Přelouč Tábor Hradčany 2011. Předtáborová schůzka pro rodiče

Skaut Přelouč Tábor Hradčany 2011. Předtáborová schůzka pro rodiče Skaut Přelouč Tábor Hradčany 2011 Předtáborová schůzka pro rodiče Od roku 1990 jsme uspořádali již 26 úspěšných táborů. Máme zkušené vedoucí, kvalifikace, zdravotnické kurzy a materiál potřebný k uspořádání

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme Zná cestu do školy a zpět 1 Výchova demokratického občana -

Více

TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN

TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Pojmy Pro účely tohoto řádu se rozumí a) táborníkem - dětský účastník tábora, b) vedoucím - kterýkoliv dospělý pracovník tábora. ČÁST PRVNÍ

Více

T.O.Kamarádi Šumperk při ČTU jesenické oblasti

T.O.Kamarádi Šumperk při ČTU jesenické oblasti T.O.Kamarádi Šumperk při ČTU jesenické oblasti O Knize Per Protože jsme tábornicko indiánský oddíl, tak se naše oddílové zkoušky (odborky) nazývají Pera. Dělí se do dvou skupin: povinné P a volitelné V.

Více

/2010 Podzimniny Jídlo do středy do večeře.

/2010 Podzimniny Jídlo do středy do večeře. Říjen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se o

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí

Více

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ

PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ Verze 2014 ZeeSka PRAVIDLA KONTROLNÍCH STANOVIŠŤ A AZIMUT MSR Postup Podle zadaného azimutu a vzdálenosti (v metrech) najít ukryté karty a opsat z nich znaky. Hlídka plní úkol společně, má k dispozici

Více

Tábor Hrádek u Sušice 2018

Tábor Hrádek u Sušice 2018 Tábor Hrádek u Sušice 2018 Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

1. Ujdi 1 kilometr za čas uvedený v tabulce. Věk do 7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 od 18. Muži 7:40 7:20 7:00 6:40 6:30 6:20 5:40

1. Ujdi 1 kilometr za čas uvedený v tabulce. Věk do 7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 od 18. Muži 7:40 7:20 7:00 6:40 6:30 6:20 5:40 Seznam činů Činy 1. světla A Chůze 1. Ujdi 1 kilometr za čas uvedený v tabulce. Věk do 7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 od 18 Muži 7:40 7:20 7:00 6:40 6:30 6:20 5:40 Ženy 8:00 7:40 7:20 7:00 6:40 6:30 6:20

Více

1. Zúčastní se nejméně dvou letních stanových táborů a stráví tak v přírodě minimálně 40 dní. 2. Zná zásady výběru a uspořádání tábořišť. 3.

1. Zúčastní se nejméně dvou letních stanových táborů a stráví tak v přírodě minimálně 40 dní. 2. Zná zásady výběru a uspořádání tábořišť. 3. 1. Zúčastní se nejméně dvou letních stanových táborů a stráví tak v přírodě minimálně 40 dní. 2. Zná zásady výběru a uspořádání tábořišť. 3. Zná táborovou hygienu. 4. Zná zásady ochrany přírody (při výpravě

Více

Hodnoticí standard. Horský průvodce (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Horský průvodce (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Horský průvodce (kód: 65-020-M) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus (kód: 65) Týká se povolání: Člen horské služby Kvalifikační úroveň

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.9 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Pracovní činnosti 8.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.9 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Pracovní činnosti 8. lrvp ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČSP9101 provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň opracovává materiál podle

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

Jméno: Zkouška. 2. stupeň

Jméno: Zkouška. 2. stupeň Jméno: Zkouška 2. stupeň Tereza, Adéla 2016 Příprava výletu Cílem této části zkoušky je naučit se připravit trasu výletu přizpůsobenou zdatnosti a věku účastníků, ročnímu období časovým možnostem atd.

Více

14. tábornická skupina Pionýra Zeměpisná společnost Po cestách vlasti. Stanovy a minima

14. tábornická skupina Pionýra Zeměpisná společnost Po cestách vlasti. Stanovy a minima 14. tábornická skupina Pionýra Zeměpisná společnost Po cestách vlasti Stanovy a minima JMÉNO ODDÍL 1. ÚVODNÍ PROHLÁŠENÍ... 4 NÁZEV... 4 3. CÍL PRÁCE... 4 4. OBSAH A DRUHY ČINNOSTI... 4 5. ČLENSTVÍ...

Více

Etapová hra MLADší kategorie. V říši zvířátek. Letní tábor Zámeček - Roželov pod Třemšínem

Etapová hra MLADší kategorie. V říši zvířátek. Letní tábor Zámeček - Roželov pod Třemšínem Etapová hra MLADší kategorie V říši zvířátek Letní tábor 9.8. 23.8. 2003 Zámeček - Roželov pod Třemšínem MOTTO ETAPOVÉ HRY: Naučme se, nejlépe hrou, poznávat přírodu a dění v ní očima jejich obyvatel,

Více

Šmoulové Skautský stanový tábor v termínu 10.7. - 17.7.2016

Šmoulové Skautský stanový tábor v termínu 10.7. - 17.7.2016 Šmoulové Skautský stanový tábor v termínu 10.7. - 17.7.2016 Cena: 1400,- Kč Začátek: Mravenečci - nástup na tábořiště 10.7.2014 od 14:00 do 17:00 Konec: neděle 17.7. okolo 12:00 - více informací na schůzkách

Více

Odborná rada mládeže okresu Brno-venkov

Odborná rada mládeže okresu Brno-venkov Odborná rada mládeže okresu Brno-venkov v y d á v á Úpravu SMĚRNICE hry Plamen pro družstva mladých hasičů v kategorii přípravka Ročník 2013/2014 Projednáno a schváleno na OORM konané 26. 8. 2013 Projednáno

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika reaguje na povely učitele, snaží se o správné

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět: Období ročník: Pracovní činnosti 2. období 4.-5. ročník Učební texty: Kociánová, L. a kol.: Praktické činnosti (Fortuna 1997) Očekávané výstupy oboru vzdělávací oblasti Na konci 2. období

Více

Základem buzoly je kompas, který svou střelkou ukazuje na magnetický pól Země.

Základem buzoly je kompas, který svou střelkou ukazuje na magnetický pól Země. Buzola Základem buzoly je kompas, který svou střelkou ukazuje na magnetický pól Země. Buzola také bývá na jedné hraně opatřena měřítkem, které je možné použít pro odčítání vzdáleností v mapě. Další pomůckou

Více

Zástupce vedoucí: Kateřina Matoušková Méďa Římská 8, Olomouc tel.: 736167653

Zástupce vedoucí: Kateřina Matoušková Méďa Římská 8, Olomouc tel.: 736167653 Vedoucí tábora: Dagmar Matochová Vrtulka Bezděkov 4, Bouzov (Junácká 3, Olomouc) tel.: 605 063 956 Hospodář: Ludmila Jansová - Lída U Háje 11, Olomouc tel.: 731870495 Kuchaři: Méďa Kateřina Matoušková

Více

Etapová hra starší kategorie POKLAD APAČŮ. LDT Sloup v Čechách "Zátiší"

Etapová hra starší kategorie POKLAD APAČŮ. LDT Sloup v Čechách Zátiší Etapová hra starší kategorie POKLAD APAČŮ LDT Sloup v Čechách "Zátiší" MOTTO ETAPOVÉ HRY Moudrý náčelník kmene Apačů, těsně před tím, než odešel do Věčných lovišť, ukryl před bledými tvářemi poklad Apačů

Více

v Bradavicích Skautský stanový tábor v termínu 14. 7. - 19. 7. 2015

v Bradavicích Skautský stanový tábor v termínu 14. 7. - 19. 7. 2015 Škola čar a kouzel MRAVENEČCI BENJAMÍNCI v Bradavicích Skautský stanový tábor v termínu 14. 7. - 19. 7. 2015 Cena: Začátek: 900,- Kč Mravenečci - nástup na tábořiště 14. 7. 2015 od 15:00 do 16:30 hodin

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE. Člověk a svět práce Pracovní činnosti

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE. Člověk a svět práce Pracovní činnosti UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE Cílové zaměření vzdělávací oblasti Učíme žáky pozitivnímu vztahu k práci a k odpovědnosti za její kvalitu osvojit si základní pracovní dovednosti a návyky z různých pracovních

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA T. G. MASARYKA BÍLOVEC,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA T. G. MASARYKA BÍLOVEC, Minimální doporučená úroveň pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření 1. stupeň / 1. období Vyučovací předměty 1. stupeň 1. období pro 1. - 3. ročník 1. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČJ 2.

Více

59. ZEX Deštné 16. - 22. 2. 2014

59. ZEX Deštné 16. - 22. 2. 2014 59. ZEX Deštné 16. - 22. 2. 2014 S tebou mě baví svět! 14.TSP Zeměpisná společnost Po cestách vlasti Úvod Letošní Zimní expedice se uskuteční v Orlických horách v lyžařském středisku v Deštném. Hlavní

Více

Táborník 1. Přenocuje 30 nocí pod stanem (z toho nejméně 20 nocí na letním táboře, zbytek na vícedenních výpravách).

Táborník 1. Přenocuje 30 nocí pod stanem (z toho nejméně 20 nocí na letním táboře, zbytek na vícedenních výpravách). Táborník 1. Přenocuje 30 nocí pod stanem (z toho nejméně 20 nocí na letním táboře, zbytek na vícedenních výpravách). 2. Zná potřebnou tábornickou výstroj a nářadí. 3. Ví, jak se nejvhodněji obléci do každého,

Více