Obecné zákonitosti účinku toxických látek a vznik rezistence vůči nim

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obecné zákonitosti účinku toxických látek a vznik rezistence vůči nim"

Transkript

1 Obecné zákonitosti účinku toxických látek a vznik rezistence vůči nim Cílem zde uvedených referátů je popsat problémy, které nejsou běžně uváděny, ale jimž by měl pracovník v ochraně rostlin rozumět. Snažíme se vyhnout informacím, které jsou dostupné v metodických návodech. Již lékař Paracelsus kolem roku 1500 uvádí, že toxickou není látka, ale její dávka. Jestliže kuchyňská sůl má toxicitu pro teplokrevné asi 850 mg/kg, je tedy toxičtější než řada pesticidů, které mají ED mg/kg. Praktické využití pesticidů je založeno na jediném principu pesticidní látka je pro škodlivý organismus toxická v nižších dávkách než pro rostlinu. Účinek všech toxických látek je založen na jejich nepříznivém zásahu do metabolismu organismu. Proto organismy v klidovém stadiu jsou vůči nim zcela necitlivé (semena plevelů v půdě, dormantní stadia škůdců). Látka může působit jen tehdy, bude-li přítomna až organismus bude metabolicky aktivní. Citlivost organismu se mění s fází jeho vývoje, je různá u jednotlivých instarů, u vývojových fází plevelů atd. Vztah mezi toxickou látkou a reakcí živého organismu má obecnou platnost. Jeho zákonitosti jsou stejné ať už se jedná o velké živočichy, houby či bakterie. Je důležité si uvědomit, že sice mluvíme o působení insekticidu na mandelinku bramborovou, jako by šlo o jedince, nebo více stejných jedinců, ale ve skutečnosti pesticid působí na populaci jedinců daného druhu, kteří jsou vůči dané látce různě citliví. Mezi dávkou a účinností je složitý vztah. Ten je příčinou, proč v toxikologii i v laboratorních testech pesticidů nejčastěji stanovujeme dávku, která usmrtí 50 % jedinců, nikoliv l00 %, jak by se zdálo logické. V grafu č. 1 je znázorněn vztah mezi dávkou a účinností. Tou může být procento usmrcených jedinců pokusného hmyzu. U velmi nízkých dávek, vidíme, že nedochází k žádné úmrtnosti. Při postupném zvyšování dávek narůstá počet usmrcených jedinců. Důležité je, že vztah mezi dávkou a jejím účinkem není přímočarý. Jestliže u velmi nízkých dávek zvýšíme aplikovanou dávku na dvojnásobek, zvýší se účinnost jen málo. Naopak v oblasti kolem 50% účinnosti je nárůst výrazný. Postupně se zvyšováním dávky se zvyšuje i její účinek. Pokud se dostaneme na úroveň kolem 50 % je zde průběh křivky téměř přímočarý. Dále se opět zplošťuje a v úrovni kolem 99 % je již téměř vodorovný.

2 Graf č. 1 Vztah mezi dávkou a účinností při různém sklonu křivek účinnosti Toto je obecně platná zákonitost vztahu mezi dávkou toxikantu a jeho účinkem. Platí pro všechny látky ve vztahu ke všem živým organismům a jejich reakcím na toxikant. Čím vyšší hodnotu účinnosti si zvolíme, z tím plošší části křivky ji stanovujeme. Uváděné hodnoty jsou pak zatíženy velkou statistickou chybou, neboť na koncích křivky jsou dány jen malým počtem jedinců. Proto čím vyšší hodnotu účinnosti než ED 50 chceme stanovit, s tím menší statistickou přesností ji lze vypočíst. Pro hodnoty blížící se stovce nelze již dosáhnout potřebnou statistickou přesnost a ED 99 je proto hodnotou v běžných pokusech nereálnou. Sklon křivky účinnosti Křivka účinnosti je různě strmá u jednotlivých látek i při různém způsobu aplikace. Sklon křivky je dán rozdílnou reakcí testovaných jedinců. Jestliže rozdíly v citlivosti jedinců jsou malé, sklon křivky je strmý, jestliže rozdíly jsou velké, sklon křivky je plochý. Sklon křivky je tedy odrazem genetické variability organismu v daném znaku v citlivosti na zkoumanou látku. Což má zásadní vliv z hlediska vzniku rezistence viz dále. Toto platí pro srovnání více látek za konstantních podmínek pokusu. Tatáž látka vykazuje různé sklony křivky účinnosti v pokusech prováděných za různých podmínek. Čím větší je variabilita podmínek pokusu, tím plošší je křivka účinnosti se změnou dávky se méně mění účinnost. V polních pokusech jsou křivky účinnosti plošší, neboť je v nich větší variabilita.

3 Například někteří jedinci jsou zasaženi malými dávkami, nebo žijí skrytě v nižších patrech porostu a nejsou zasaženi vůbec. Při ploché křivce účinnosti nemá změna dávky o 20 i o 30 % žádný význam. U látek, které mají strmou křivku účinnosti se může výrazně projevit. Z toho co bylo výše řečeno vyplývá, že kromě různé citlivosti jedinců dané geneticky, ovlivňují sklon křivky vnější faktory, především rozdílné množství nánosu na jednotlivých listech. Účinnost fungicidu proti plísni bramborové se proto méně mění s dávkou než např. účinnost kontaktního herbicidu proti vzcházejícím plevelům. Účinnost je v polních podmínkách ovlivněna mnoha faktory. Proto registrovaná dávka má v sobě zahrnutou určitou reservu. Měli-li bychom prokázat, že ji lze snížit, museli bychom mít mnoho pokusů za různých podmínek. Navíc pokusy by musely být velmi rozsáhlé, aby zjištěné rozdíly byly statisticky významné. Uvedené skutečnosti vysvětlují proč pokud v jednom pokusu snížíme dávku řekněme i o 30 %, velmi často prokážeme, že nedošlo ke snížení účinku. Rezistence škodlivých organismů vůči pesticidům O rezistenci mluvíme tehdy, jestliže určitý škodlivý organismus byl vůči dané látce zpočátku citlivý a teprve v důsledku jejího používání svou citlivost ztratil stal se rezistentním. Původně se říkalo získaná rezistence pro jednoduchost říkáme jen rezistence. Jako rezistenci nemůžeme označit případ, kdy nějaká látka nepůsobí na určité organismy od samého počátku. Například růstové herbicidy hubí většinu dvouděložných plevelů, ale nepůsobí na trávy. Toto nelze označit za rezistenci. Každý druh živého organismu se vyskytuje jako populace jedinců do určité míry se lišících některými svými znaky mimo jiné i citlivostí vůči použitému pesticidu. Zpočátku studia rezistence jsme mluvili o rezistenci druhu. Dnes si uvědomujeme, že se vždy setkáváme s populací jedninců o různých vlastnostech, tedy i o různé citlivosti/rezistenci vůči dané látce. Důležité je procentické zastoupení citlivých i různě rezistentních jedinců. Jestliže budeme opakovaně používat danou pesticidní látku, bude podíl citlivé subpopulace klesat a narůstat podíl subpopulace rezistentní. Pesticid ztratí účinnost a v praxi takovou situaci označíme jako rezistenci daného škodlivého organismu vůči používanému pesticidu. Jestliže tuto látku přestaneme používat, bude se populace navracet do původního stavu, bude se opět zvyšovat podíl citlivých jedinců a klesat podíl jedinců rezistentních.

4 Jestliže účinná látka pesticidu zasahuje mnoho různých biochemických reakcí v buňce škodlivého organismu, znamená to, že zasahuje do procesů řízených mnoha zcela různými geny výsledná citlivost je jakýmsi průměrem těchto procesů. Určité odlišnosti řízené jedním genem se v tomto průměru neprojeví. Aby došlo k takové změně, kterou bychom z praktického hlediska mohli označit jako rezistenci, muselo by se naráz změnit mnoho genů. To není reálné, to už by byl jiný organismus. Proto také u starších klasických kontaktních fungicidů rezistence na tomto principu nevzniká (např. mancozeb, thiram). Všechny výše uvedené mechanismy vzniku rezistence jsou do jisté míry selektivní. Reagují na určité vlastnosti látky. To znamená, že organismus je rezistentní ne vůči jedné látce, ale vůči všem příbuzným látkám, které mají stejným biochemický mechanismus účinnosti. Toto se označuje jako křížová rezistence. Od rezistentního jedince k rezistentní populaci Na základě matematických zákonitostí lze dokázat, že v každé populaci je jedinec rezistentní vůči dané látce. Nelze odlišit, zda už byl přítomen, nebo právě vznikl na základ genetických změn. Vznik rezistence je prakticky významným problémem u pesticidů zasahujících zpravidla do jediného biochemického procesu řízeného jedním nebo několika málo geny. Zde mohou nastat z praktického hlediska dvě významně odlišné situace: 1 V populaci škodlivého organismu jsou už přítomni rezistentní jedinci. Jejich zastoupení je velmi nízké, ale jestliže pesticid vyhubí citlivé jedince, získávají tito rezistentní jedinci životní prostor a rychle se namnoží. Dochází k velmi rychlé ztrátě účinnosti pesticidu. 2 Rezistentní jedinci vznikají pomocí mutací či jiných genetických změn. Jejich podíl v době působení fungicidu pozvolna narůstá, v době kdy populace není vystavena účinku fungicidu opět klesá. Toto je situace zřejmě nejčastější. Účinnost pesticidů vůči škodlivým organismům je ovlivňována mnoha faktory. Rezistence jako prakticky významný problém nastává tehdy, jestliže je snížení citlivosti některých jedinců v populaci škodlivého organismu dědičné. Za zdroj nového znaku rezistence, jsou většinou považovány mutace. Pohlavní rozmnožování usnadňuje vznik nových kombinací znaků a tedy i usnadňuje, aby vznikl rezistentní jedinec. Ovšem v dalších generacích dochází ke štěpení znaků a udržuje se určité zastoupení citlivých a rezistentních jedinců. Nárůst zastoupení rezistentních jedinců v populaci je pomalý. Naopak při

5 nepohlavním rozmnožování je potomstvo geneticky identické všichni potomci rezistentního jedince jsou rezistentní. Poněvadž citliví jedinci jsou pesticidem vyhubeni je možné, aby se rezistentní jedinec rychle namnožil a populace jako celek se stala rezistentní. Toto je jednou z příčin problémů, které máme s rezistencí u škodlivých organismů, které se nepohlavně rozmnožují během vegetace např. padlí, mšice, svilušky a další. Klíčovým pojmem je fitness. Není podstatné zda rezistence vznikne, ale zda rezistentní kmen bude mít i dostatečnou fitness, aby se mohl namnožit a způsobit škody. Jako fitness označujeme celý komplex vlastností, které umožňují aby potomstvo rezistentního jedince přežívalo a množilo se v konkurenci původních citlivých kmenů. Nové mutace jsou zpravidla recesivní a méně životaschopné. Dík tomu v případě, že přestaneme používat danou látku, pomine selekční výhoda rezistentních jedinců a v populaci postupně začnou převládat citliví jedinci. Toto jsou důvody, proč u látek ohrožených vznikem rezistence se omezuje počet aplikací. Vliv dávky na riziko vzniku rezistence Z praktického hlediska je důležité zodpovědět otázku, jak aplikovaná dávka přípravku ovlivňuje riziko vzniku rezistence.v praxi zpravidla převládá starší představa o tom, že nižší dávka přispívá ke vzniku rezistence, neboť umožňuje, aby rezistentní kmeny přežily a namnožily se. Toto by mohla být do určité míry pravda v situaci, kdy je rezistence řízena větším počtem genů. Jestliže je vysoký stupeň rezistence řízen jediným genem, pak nízká aplikovaná dávka nemůže vznik rezistence ovlivnit, neboť rezistentní kmeny neinhibuje třeba ani dávka 1000krát vyšší. Opačný názor říká, že rezistentní populace, tedy ta kterou v praxi zaznamenáme v důsledku ztráty účinnosti fungicidu vzniká v důsledku selekčního tlaku čím častěji a v čím větší dávce fungicid aplikujeme, tím rychleji z populace odstraníme citlivé kmeny a populace se stane rezistentní. Nižší dávka znamená nižší selekční tlak a proto i nižší riziko vzniku rezistence. Je tu však ještě jeden prakticky významný faktor, který tyto časté úvahy převrací naruby. Platily by, pokud by všechny části rostliny byly ošetřeny přesně stejnou dávkou fungicidu. Víme však, že tomu tak zdaleka není. Například při ošetření obilnin proti klasovým chorobám je největší množství fungicidu zachyceno klasem a praporcovým listem, na druhém a třetím listu shora je již fungicidu mnohem méně a do nižších pater již fungicid téměř neproniká. To znamená, že v horní části rostliny může být dávka fungicidu dostatečně vysoká,

6 aby působila i na kmeny s určitou sníženou citlivostí, ale v nižších patrech se patogen rozvíjí stejně jako na neošetřené rostlině. Jestliže zvýšíme, nebo snížíme dávku fungicidu dvakrát, nebo i čtyřikrát, je to nepatrná změna proti tomuto rozdílu v dávce dopadající na horní a spodní listy v rozsahu statisícínásobků (pokud nějak vyjádříme dávky na spodních listech blížící se nule). Z toho vyplývá, že za těchto běžných provozních podmínek změna dávky nemůže mít podstatný vliv na to, zda se populace stane rezistentní dříve či později. Rozhodující je jak často použijeme pesticid se stejným mechanismem účinku. V případě, že po aplikaci jakéhokoliv pesticidu jsme nedosáhli očekávanou účinnost, je třeba nejprve hledat všechny možné jiné příčiny neúspěchu než rezistenci. Může jí být ošetření v nevhodném termínu, u houbových chorob nejčastěji příliš pozdní aplikace, špatná dávka, nevhodná účinná látka, nepříznivé povětrnostní podmínky a podobně. Rezistence jako příčina špatné účinnosti je u nás zatím nejméně častou. Je to především dáno velmi nízkou intenzitou chemické ochrany u nás a to zvláště v případě fungicidů. Jak předcházet vzniku rezistence je problém nejsložitější. Vyžaduje, aby všichni pěstitelé dodržovali doporučené pokyny pro používání jednotlivých látek. Rezistentní kmeny se mohou od neukázněného pěstitele šířit do okolí a znehodnocovat tak úsilí ostatních. Anti-rezistentní strategie se objevuje už jako součást doporučení při registraci nových látek. Základními opatřeními jsou: - omezení počtu aplikací dané skupiny látek během vegetace (viz křížová rezistence) - kombinace více účinných látek s různým mechanismem účinku, nejčastěji např. jednopolohové fungicidy (systémové) s vícepolohovými (kontaktními). - střídání pesticidů s různým mechanismem účinku - použití všech jiných dostupných metod ochrany s cílem omezit potřebu chemických zásahů. Témuž slouží i cílená aplikace na základě prognózy a signalizace.

Investujeme do naší společné budoucnosti

Investujeme do naší společné budoucnosti Investujeme do naší společné budoucnosti TECHNICKÝ LIST TOLERANCE K ALS INHIBITORŮM U CUKROVÉ ŘEPY STRUČNĚ V roce 2014 firma SESVANDERHAVE veřejně oznámila nalezení rostlin cukrové řepy tolerantních k

Více

nový postřikový fungicid se zcela unikátním mechanismem účinku a bezkonkurenčně dlouhodobým účinkem na ochranu pšenice a ječmene proti padlí travnímu

nový postřikový fungicid se zcela unikátním mechanismem účinku a bezkonkurenčně dlouhodobým účinkem na ochranu pšenice a ječmene proti padlí travnímu Talius nový postřikový fungicid se zcela unikátním mechanismem účinku a bezkonkurenčně dlouhodobým účinkem na ochranu pšenice a ječmene proti padlí travnímu 1 Přednosti použití dlouhodobá účinnost na padlí

Více

Základy genetiky populací

Základy genetiky populací Základy genetiky populací Jedním z významných odvětví genetiky je genetika populací, která se zabývá studiem dědičnosti a proměnlivosti u velkých skupin jedinců v celých populacích. Populace je v genetickém

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Dokonalá ochrana proti botrytidě a sekundárním chorobám Popis přípravku

Více

Fungicid Weto 250 EC obsahuje velice dobře známou a osvědčenou látku ze skupiny triazolů - propikonazol.

Fungicid Weto 250 EC obsahuje velice dobře známou a osvědčenou látku ze skupiny triazolů - propikonazol. WETO 250 EC ZNÁMÁ A OSVĚDČENÁ ÚČINNÁ LÁTKA Fungicid Weto 250 EC obsahuje velice dobře známou a osvědčenou látku ze skupiny triazolů - propikonazol. Propikonazol rychle proniká do tkání, kde se přemisťuje

Více

Aktifol Mag. Zroj: Ditana-odrůda Mulan, ZS Kluky-odrůda Tobak, VURV Piešťany odrůda Golem

Aktifol Mag. Zroj: Ditana-odrůda Mulan, ZS Kluky-odrůda Tobak, VURV Piešťany odrůda Golem Aktifol Mag podpora fungicidního ošetření zvětšení asimilační plochy rostlin zvýšení výnosu Pšenice ozimá Zdravé porosty pšenice mají vyšší šanci dosáhnout lepších výnosů, než porosty napadené listovými

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 26. TÝDEN ( )

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 26. TÝDEN ( ) MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 26. TÝDEN (24.6.2019) Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V roce 2019 získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny. Monitoring

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - organismy V této kapitole se dozvíte: Co je to organismus. Z čeho se organismus skládá. Jak se dělí

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k... Jak je patrné z přiložených tabulek a grafů s meteo-daty z období od.. do.., je stávající charakter počasí vhodný pro šíření

Více

Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg

Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg Fungicidy firmy DuPont k ochraně révy vinné Curzate M wp Osvědčený a spolehlivý kombinovaný fungicid proti plísni révy Účiné látky: cymoxanil 4,5 % + mancozeb 68 % Přednosti

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Genetika populací Studium dědičnosti a proměnlivosti skupin jedinců (populací)

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 9.7. 212 Peronospora chmelová Podle krátkodobé prognózy výskytu této choroby jsou splněny podmínky pro růst a vývoj peronosporového

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 8.8. 217. Peronospora chmelová Četné a vydatné srážky ve třetí dekádě července a na počátku měsíce srpna spolu se všeobecně

Více

Aktuální problémy integrované ochrany proti škodlivým činitelům révy. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno

Aktuální problémy integrované ochrany proti škodlivým činitelům révy. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Aktuální problémy integrované ochrany proti škodlivým činitelům révy Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Směrnice EP a R 2009/128 ES ze dne 21. října 2009, kterou se stanoví rámec pro činnosti Společenství

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 25.06. 2013. Stávající charakter počasí, tj. abnormální srážky a vysoká relativní vlhkost vzduchu vytvářejí optimální podmínky

Více

Jste připraveni na insekticid nové generace?

Jste připraveni na insekticid nové generace? www.bayercropscience.cz Jste připraveni na insekticid nové generace? Nároky na insekticidní ochranu se stále zvyšují Pěstování řepky olejky má pro naše zemědělce mimořádný význam. Mimo jiné však musí překonávat

Více

Příbuznost a inbreeding

Příbuznost a inbreeding Příbuznost a inbreeding Příbuznost Přímá (z předka na potomka). Souběžná (mezi libovolnými jedinci). Inbreeding Inbrední koeficient je pravděpodobnost, že dva geny přítomné v lokuse daného jedince jsou

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 2.7. 212 Peronospora chmelová Podle krátkodobé prognózy výskytu této choroby byly splněny podmínky pro růst a vývoj peronosporového

Více

Xtra výnos, Xtra kvalita, Xtra profit.

Xtra výnos, Xtra kvalita, Xtra profit. Xtra výnos, Xtra kvalita, Xtra profit. Široké spektrum účinnosti Preventivní i kurativní fungicidní účinek Zvýšení výnosu a kvality produkce www.syngenta.cz Xtra ochrana proti hlízence Co byste měli vědět

Více

Systiva. První nepostřikový fungicid v ječmeni. Profil přípravku Systiva. Proč použít přípravek Systiva?

Systiva. První nepostřikový fungicid v ječmeni. Profil přípravku Systiva. Proč použít přípravek Systiva? Mořidla pro obilniny Systiva - první nepostřikový fungicid v ječmeni Kinto Duo - mořidlo pro všechny obilniny Premis 25 FS RED - specialista proti snětím Systiva První nepostřikový fungicid v ječmeni Jedná

Více

Fungicidní pokusy u ozimé pšenice v roce 2011 na pracovištích firmy SELGEN

Fungicidní pokusy u ozimé pšenice v roce 2011 na pracovištích firmy SELGEN Fungicidní pokusy u ozimé pšenice v roce 2011 na pracovištích firmy SELGEN V roce 2011 byl netypický výskyt houbových chorob na obilninách. Vlivem suchého a poměrně teplého jara se choroby objevovaly jen

Více

Sluneční energie pro vaše obilniny. Fungicid s mimořádnou biologickou silou.

Sluneční energie pro vaše obilniny. Fungicid s mimořádnou biologickou silou. Sluneční energie pro vaše obilniny Fungicid s mimořádnou biologickou silou www.bayercropscience.cz - nový nástroj pro účinnou ochranu obilnin a jejich vitalitu Tebuconazole buňka patogena Mitochondrie

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Dithiokarbamáty: objev a historie 1. Co je známo o toxikologii pesticidů zinebu

Více

Cvičeníč. 9: Dědičnost kvantitativních znaků; Genetika populací. KBI/GENE: Mgr. Zbyněk Houdek

Cvičeníč. 9: Dědičnost kvantitativních znaků; Genetika populací. KBI/GENE: Mgr. Zbyněk Houdek Cvičeníč. 9: Dědičnost kvantitativních znaků; Genetika populací KBI/GENE: Mgr. Zbyněk Houdek Kvantitativní znak Tyto znaky vykazují plynulou proměnlivost (variabilitu) svého fenotypového projevu. Jsou

Více

Monitoring rezistence obaleče jablečného proti CpGV v ČR

Monitoring rezistence obaleče jablečného proti CpGV v ČR Monitoring rezistence obaleče jablečného proti CpGV v ČR Tereza Zichová 1,2, Jitka Stará 1, Vladan Falta 1, František Kocourek 1, Pavel Ryšánek 2, Jiban Kumar Kundu 1 1 Výzkumný ústav rostlinné výroby,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 19.07. 2013. Jak je patrné z přiložených tabulek a grafů z meteo-daty z období od počátku července (04.07.) do konce druhé

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 13.08. 2013. Jak je patrné z přiložených tabulek a grafů z meteo-daty z období od 19.07. do 12.08. 2013, je stávající charakter

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 04. 08. 2016. Peronospora chmelová Jak jsme se již zmínili v minulých aktualitách, mělo by se vzhledem k citlivosti fruktifikačních

Více

HLAVNÍ VÝHODY A PŘÍNOS POUŽITÍ PŘÍPRAVKU ACANTO

HLAVNÍ VÝHODY A PŘÍNOS POUŽITÍ PŘÍPRAVKU ACANTO DuPont TM HLAVNÍ VÝHODY A PŘÍNOS POUŽITÍ PŘÍPRAVKU ACANTO Dlouhodobé fungicidní působení proti hlavním chorobám až 6 týdnů a ochrana nových přírůstků u obilnin, řepky a máku Fungicidní přípravek obsahuje

Více

TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC

TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC HERBICIDNÍ KOMPLET TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC EKONOMICKÉ A EFEKTIVNÍ HERBICIDNÍ SPOJENÍ EKONOMICKÉ A EFEKTIVNÍ HERBICIDNÍ SPOJENÍ Profesionální spojení praxí prověřených účinných látek Co je herbicidní

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 07.07. 2016. Stávající charakter počasí vytváří optimální podmínky pro šíření peronospory chmelové. Jak vyplývá z přiložených

Více

PLÍSEŇ BRAMBORU. Ing. Ervín Hausvater, CSc. Ing. Petr Doležal, Ph.D. Ing. Jitka Dejmalová. VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ HAVLÍČKŮV BROD, s. r. o.

PLÍSEŇ BRAMBORU. Ing. Ervín Hausvater, CSc. Ing. Petr Doležal, Ph.D. Ing. Jitka Dejmalová. VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ HAVLÍČKŮV BROD, s. r. o. PLÍSEŇ BRAMBORU 2011 Ing. Ervín Hausvater, CSc. Ing. Petr Doležal, Ph.D. Ing. Jitka Dejmalová VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ HAVLÍČKŮV BROD, s. r. o. PLÍSEŇ BRAMBORU Ing. Ervín Hausvater,CSc., Ing. Petr Doležal,

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 19.6. 218. Peronospora chmelová na přelomu druhé a třetí dekády června vytvořily vhodné podmínky pro šíření peronospory chmelové.

Více

Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.)

Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.) Rostlinolékařská praxe v okrasných rostlinách Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.) Vymezení problémů ve veřejné zeleni

Více

Registrační číslo:

Registrační číslo: erbicid Registrační číslo: 5003-0 Charakteristika Postřikový herbicidní přípravek ve formě suspenze kapsulí (CS) k hubení jednoletých dvouděložných a jednoděložných plevelů v kukuřici, ozimých obilninách,

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN Kateřina Kovaříková, Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V letošním roce získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny.

Více

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Šešuloví škůdci na ozimé řepce Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Pod termínem šešuloví škůdci na ozimé řepce máme na mysli zejména krytonosce šešulového (Ceutorhynchus

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. ISO 9001:2015

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. ISO 9001:2015 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz Co ukazují výsledky dlouhodobého monitoringu škodlivých organismů řepky? Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., ÚKZÚZ Brno Konference IOR,

Více

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY DESIKANT www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY HERBICIDY HERBICIDY Chcete-li být v cíli jako první, musíte

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Vysoce účinný fungicid do speciálních plodin Registrace se očekává

Více

autokontrola* maximum bodování

autokontrola* maximum bodování Kontrolní list Zásada IOR Kontrola Vysvětlivky/doporučení/zdůvodnění 1. Opatření pro prevenci anebo potlačení škodlivých organismů 1.1. Střídání plodin 1. Byl zaveden systém střídání plodin, který je doporučen?

Více

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm Regulace plevelů Webová prezentace http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm PLEVEL = všechny rostliny, které rostou na stanovištích kulturních rostlin proti vůli pěstitele

Více

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Tyto příklady se váží k předchozímu článku o obecných zákonitostech genetiky. K napsaní těchto detailů mne inspiroval jeden dotaz, který určuje

Více

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_1.10

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

Změny rostlinolékařské legislativy v ES. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno

Změny rostlinolékařské legislativy v ES. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Změny rostlinolékařské legislativy v ES Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Nařízení EP a R 2009/1107 ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh Směrnice EP a R 2009/128 ES o udržitelném používání pesticidů

Více

Základní genetické pojmy

Základní genetické pojmy Základní genetické pojmy Genetika Věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů Používá především pokusné metody (např. křížení). K vyhodnocování používá statistické metody. Variabilita v rámci druhu Francouzský

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 21.8. 214. Jak je patrné z přiložených tabulek a grafů z meteo-daty z období od 3.8. do 17.8. 214, je stávající charakter

Více

Pesticidy v zemědělství - fakta a souvislosti

Pesticidy v zemědělství - fakta a souvislosti Pesticidy v zemědělství - Ing. Miroslav Florián, Ph.D. ředitel Sekce zemědělských vstupů Úvod Světová populace setrvale roste Světová poptávka po zemědělských produktech (nejen potravinách) setrvale roste

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses

World of Plants Sources for Botanical Courses Speciace a extinkce Speciace Pojetí speciace dominuje proces, při němž vznikají nové druhy organismů z jednoho předka = kladogeneze, štěpná speciace jsou možné i další procesy hybridizace (rekuticulate

Více

ROSTLINOLÉKAŘSKÉ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY. Jakub Beránek OdMIOR ÚKZÚZ Zemědělská 1a, Brno

ROSTLINOLÉKAŘSKÉ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY. Jakub Beránek OdMIOR ÚKZÚZ Zemědělská 1a, Brno ROSTLINOLÉKAŘSKÉ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY Jakub Beránek OdMIOR ÚKZÚZ Zemědělská 1a, Brno 545 110 456 Rostoucí zastoupení řepky v osevních postupech NEPŘÍZNIVÁ STRUKTURA PĚSTOVANÝCH PLODIN A MOŽNOSTI ODBYTU

Více

MOSPILAN 20 SP + Sviton Plus

MOSPILAN 20 SP + Sviton Plus Kompletní ošetření řepky proti všem škůdcům MOSPILAN 20 SP + Sviton Plus Stimulátor růstu Kontaktní a systémový účinek Rychlé a dlouhodobé působení Rychlá regenerace řepky Zvýšení výnosu a kvality Použití

Více

VY_32_INOVACE_008. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_008. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_008 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Vztahy mezi organismem a prostředím Vyučovací

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 24. TÝDEN ( )

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 24. TÝDEN ( ) MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 24. TÝDEN (10.6.2019) Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V roce 2019 získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny. Monitoring

Více

o Retengo Plus, číslo povolení :

o Retengo Plus, číslo povolení : Errata: o Retengo Plus, číslo povolení 4895-0: u fungicidu Retengo Plus je na str. 234 u indikace cukrovka (cerkosporióza řepy, ) uvedena ochranná lhůta 25 dnů. V platném rozhodnutí o povolení je uvedeno

Více

1. Obecné informace Evropské číslo oznámení (viz databáze SNIF na B/CZ/09/ Oprávněná osoba: Ing.

1. Obecné informace Evropské číslo oznámení (viz databáze SNIF na   B/CZ/09/ Oprávněná osoba: Ing. FORMULÁŘ PRO PŘEDKLÁDÁNÍ VÝSLEDKŮ UVÁDĚNÍ GETICKY MODIFIKOVANÝCH VYŠŠÍCH ROSTLIN DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ podle 19 písm. d) zákona č. 78/2004 Sb., popřípadě zpráv o monitoringu Oprávněná osoba vyplní formulář

Více

BIHOP K + Vysoký obsah Zn

BIHOP K + Vysoký obsah Zn BIHOP K + Vysoký obsah Zn Roztok stopových prvků, hořčíku a draslíku s kolagenními aminokyselinami Regenerační a antistresový účinek Rozsah a způsob použití: BIHOP K + je kapalný přípravek pro foliární

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie chemie ve společnosti kvarta Datum tvorby 20.3. 2013 Anotace

Více

Účinná, dlouhotrvající výkonnost

Účinná, dlouhotrvající výkonnost Účinná, dlouhotrvající výkonnost Technologie Duosafe - silné přilnutí k voskové vrstvě a patogenu Vitality efekt - zvyšuje fotosyntetickou aktivitu, toleranci k suchu a stresu Dlouhodobá ochrana - až 7

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 2.7. 215 V období od 29.6. do 5.7. byl na Tršicku i Žatecku ukončen přelet 6. mšice chmelové (Phorodon humuli Schrank) ze

Více

Ing. Lenka Klašková, Ing. Pavel Minář, Ph.D. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Ing. Lenka Klašková, Ing. Pavel Minář, Ph.D. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Ochrana zdrojů pitné vody Ing. Lenka Klašková, Ing. Pavel Minář, Ph.D. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Pesticidní látky, které jsou hlavními složkami přípravku na ochranu rostlin, a jejich

Více

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny 32 TÉMA: Cíl: uvědomit si vazby mezi zemědělstvím, přírodou a životním prostředím, seznámit žáky s prioritami současné zemědělské výroby v souladu s ochranou životního prostředí Základní pojmy: meliorace,

Více

Seminář na téma Škodlivé organizmy a jejich role v dějinách lidstva

Seminář na téma Škodlivé organizmy a jejich role v dějinách lidstva Seminář na téma Škodlivé organizmy a jejich role v dějinách lidstva Ing. Tóth - Problematika rezistence blýskáčků (Meligethes, Brassicogethes) k insekticidům v řepce olejce Akce je realizována v rámci

Více

Živé systémy v ekotoxikologii - úvod - Luděk Bláha, PřF MU

Živé systémy v ekotoxikologii - úvod - Luděk Bláha, PřF MU Živé systémy v ekotoxikologii - úvod - Luděk Bláha, PřF MU Co by si student(ka) měl(a) odnést? Znát a vysvětlit pojmy a chápat význam v ekotoxikologii pro - úrovně a hierarchie biologické organizace -

Více

Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o.

Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o. Registrace insekticidu Rapid nabízí nové možnosti kontroly škůdců v řepce a máku RNDr.Tomáš Spitzer, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž,s.r.o. Pěstování ozimé řepky není jednoduchou záležitostí.

Více

Důsledky selekce v populaci - cvičení

Důsledky selekce v populaci - cvičení Genetika a šlechtění lesních dřevin Důsledky selekce v populaci - cvičení Doc. Ing. RNDr. Eva Palátová, PhD. Ing. R. Longauer, CSc. Ústav zakládání a pěstění lesů LDF MENDELU Brno Tento projekt je spolufinancován

Více

Genotypy absolutní frekvence relativní frekvence

Genotypy absolutní frekvence relativní frekvence Genetika populací vychází z: Genetická data populace mohou být vyjádřena jako rekvence (četnosti) alel a genotypů. Každý gen má nejméně dvě alely (diploidní organizmy). Součet všech rekvencí alel v populaci

Více

Rezistence fytopatogenních hub

Rezistence fytopatogenních hub Rezistence fytopatogenních hub Snížená účinnost fungicidu na populaci houby v důsledku jeho použití (Dědičné přizpůsobeni patogenu fungicidu, které vede ke snížení citlivosti) Problém všech specificky

Více

Integrovaná ochrana rostlin z pohledu legislativy MENDEL INFO 2014 13. února 2014

Integrovaná ochrana rostlin z pohledu legislativy MENDEL INFO 2014 13. února 2014 Integrovaná ochrana rostlin z pohledu legislativy MENDEL INFO 2014 13. února 2014 1 osnova Pesticidní právní balíček EU + udržitelné používání pesticidů Legislativní podklady pro IOR v EU a v ČR Národní

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Selekce v populaci a její důsledky

Selekce v populaci a její důsledky Genetika a šlechtění lesních dřevin Selekce v populaci a její důsledky Doc. Ing. RNDr. Eva Palátová, PhD. Ústav zakládání a pěstění lesů LDF MENDELU Brno Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

VY_32_INOVACE_11.18 1/6 3.2.11.18 Genetika Genetika

VY_32_INOVACE_11.18 1/6 3.2.11.18 Genetika Genetika 1/6 3.2.11.18 Cíl chápat pojmy dědičnost, proměnlivost, gen, DNA, dominantní, recesivní, aleoly - vnímat význam vědního oboru - odvodit jeho využití, ale i zneužití Tajemství genů - dědičnost schopnost

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce prokinova@af.czu.cz Jen ze zdravých rostlin lze získat zdravá semena. Jen ze zdravých, kvalitních semen lze vypěstovat zdravé rostliny. choroby

Více

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS Biologická funkce Číslo povolení Účinná látka fungicid 5011-0 fenpyrazamin 500 g/kg (50% hm.) Formulační úprava Co je? WG - ve vodě dispergovatelné granule Fungicid určený k ochraně révy vinné, jahodníku,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

Ošetření osiva máku setého pro pěstování v EZ. Vybrané výsledky

Ošetření osiva máku setého pro pěstování v EZ. Vybrané výsledky Ošetření osiva máku setého pro pěstování v EZ Vybrané výsledky Možnosti úprav osiv máku pro ekologické zemědělství Kalibrace (separace) Hydratační úpravy Fyzikální úpravy Biologické úpravy Obalování osiva

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Složky šlechtění lesních dřevin šlechtění testování rozmnožování Ověřování vyšlechtěného

Více

Přípravky k ochraně révy vinné od společnosti DuPont

Přípravky k ochraně révy vinné od společnosti DuPont Přípravky k ochraně révy vinné od společnosti DuPont DuPont Curzate M WG FUNGICID Účinné látky: cymoxanil 4,5 %, mankozeb 68 % Osvědčený a spolehlivý kombinovaný fungicid proti plísni révy Spolehlivá účinnost

Více

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny.

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Molekulární biotechnologie č.12 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Transgenní organismy Transgenní organismus: Organismus, jehož genom byl geneticky modifikován cizorodou

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH UVÁDĚNÍ GENETICKY MODIFIKOVANÝCH VYŠŠÍCH ROSTLIN DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ podle 18 odst. 9 zákona č. 78/2004 Sb.

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH UVÁDĚNÍ GENETICKY MODIFIKOVANÝCH VYŠŠÍCH ROSTLIN DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ podle 18 odst. 9 zákona č. 78/2004 Sb. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH UVÁDĚNÍ GENETICKY MODIFIKOVANÝCH VYŠŠÍCH ROSTLIN DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ podle 18 odst. 9 zákona č. 78/2004 Sb., v platném znění 1. Obecné informace 1.1. Evropské číslo oznámení B/CZ/11/3

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 1.6. 218 Mšice chmelová Podle SET byl ukončen přelet 5. generace mšice chmelové od 23.5. (Olomouc) do (Kralovice). Nyní probíhá

Více

Osobní trenér pro zdraví obilnin

Osobní trenér pro zdraví obilnin Osobní trenér pro zdraví obilnin Nový strobilurinový fungicid do obilnin www.bayercropscience.cz Úkolem sportovního trenéra je připravit sportovce na maximální výkon. Úkolem nového fungicidu Delaro je

Více

Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících

Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících Ing. Jan Frydrych Ing. Pavla Volková OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. Zubří Pokusy na výzkumné stanici v Zubří ověření biologické

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 5.6. 215 Vývoj mšice chmelové z primárních hostitelských rostlin stav k 4.6. 215 (Zdroj: automatické meteorologické stanice

Více

Jak se projeví změna skladby přípravků v EU a ČR v praktické ochraně rostlin

Jak se projeví změna skladby přípravků v EU a ČR v praktické ochraně rostlin Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Jak se projeví změna skladby přípravků v EU a ČR v praktické ochraně rostlin ISO 9001: 2008 certified Pavel Minář Odbor přípravků na ochranu rostlin Obsah

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 10.07. 2018. Peronospora chmelová Při posuzování nutnosti jednotlivých ochranných zásahů vycházíme z meteorologických dat

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Návrat legendy Představení produktu Představujeme Vám nový herbicidní

Více

Registrační číslo:

Registrační číslo: ungicid Registrační číslo: 4098-0 Charakteristika Postřikový kontaktní fungicid s vedlejší akaricidní účinností ve formě dispergovatelných granulí (WG) na ochranu proti padlí u jabloní, broskvoní, okurek,

Více

Novinky v RL portálu. Jakub Beránek, OdMIOR ÚKZÚZ, Zemědělská 1a, BRNO;

Novinky v RL portálu. Jakub Beránek, OdMIOR ÚKZÚZ, Zemědělská 1a, BRNO; Novinky v RL portálu Jakub Beránek, OdMIOR ÚKZÚZ, Zemědělská 1a, BRNO; jakub.beranek@ukzuz.cz Co je to RL portál? webová aplikace ÚKZÚZ na první pohled složitá mnoho informací různého typu po pochopení

Více

Jak dále pokračuje změna skladby přípravků v EU a ČR

Jak dále pokračuje změna skladby přípravků v EU a ČR ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001 www.ukzuz.cz Jak dále pokračuje změna skladby přípravků v EU a ČR RNDr. Ježková Jana Dolní Dunajovice, 14. 3. 2018 Proces povolování přípravků v

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 24.04. 2019 Peronospora chmelová I když stávající průběh počasí není příznivý pro vývoj peronospory chmelové, což se projevuje

Více

Mimořádně silné výskyty škůdců řepky v podzimním období a z toho vyplývající rizika pro jaro

Mimořádně silné výskyty škůdců řepky v podzimním období a z toho vyplývající rizika pro jaro Mimořádně silné výskyty škůdců řepky v podzimním období a z toho vyplývající rizika pro jaro Praha seminář 30.11. 2016 Prezentovány jsou výsledky projektu MZe QJ1610217 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek,

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 2019 Mšice chmelová I když na přelomu měsíce května a června počty mšic v sacích pastech proti minulému období nepatrně vzrostly,

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Kvalitní ochrana obilnin od společnosti DuPont CZ s.r.o. i v roce 2016

Kvalitní ochrana obilnin od společnosti DuPont CZ s.r.o. i v roce 2016 Kvalitní ochrana obilnin od společnosti DuPont CZ s.r.o. i v roce 2016 Ing. Michaela Hospodková Přestože loňský rok byl specifický svým suchým průběhem počasí a nástup chorob dal na sebe čekat, kvalitní

Více