Zajištění BOZP na pracovištích MMP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zajištění BOZP na pracovištích MMP"

Transkript

1 nstrukce Q agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 19 očet příloh: 1 Účinnost od: Zajištění BZ na pracovištích méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík, Z BZ Garant UDr. etr Triner, B pověřen vedením VTŘ Schvalovatel gr. Václav Váchal, tajemník

2 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 1 bsah: 1 ÚČL ŮSBST ZKTKY, Y V DVĚDST S ČSTÍ ŽDVKY VŠTĚ VÍ STŘDÍ DBĚŠÍ ŽDVKY VŠTĚ VÍ STŘDÍ Stavby lektrické instalace, průmyslové rozvody, potrubní systémy, vedení a sítě, únikové cesty a východy lektrické instalace růmyslové rozvody, potrubní systémy, vedení a sítě (dále jen vedení ) Únikové cesty a východy Střechy, příčky, stěny a stropy, podlahy, dveře, vrata Střechy říčky, stěny a stropy odlahy Dveře, vrata a průlezné otvory racoviště s výskytem prachu a škodlivin v pracovním ovzduší Dopravní komunikace, nebezpečný prostor Skladování a manipulace s materiálem a břemeny ízkotlaká kotelna oskytování první pomoci ŽDVKY BZČÝ VZ UŽÍVÁÍ STŮ, THKÝH ZŘÍZÍ, ŘÍSTŮ ÁŘDÍ inimálními požadavky na bezpečný provoz a používání zařízení v závislosti na příslušném riziku vytvářeném daným zařízením prava, seřizování, úprava, údržba a čištění zařízení bsluha chranné zařízení Kontrola zařízení, dokumentace a odpovědnost VZ LKTKÝH B ÝH ZŘÍZÍ STŘBČŮ VŠTÍH V BUDVÁH V SÁVĚ Zajištění oprav elektrických a jiných spotřebičů v užívání na pracovištích 17 6 ZÁZY ZÁZ SZ STŘBČŮ VŠTĚ, DVĚDST Z VZ, SZÁÍ S BSLUHU (DL BDU ) SUVSÍÍ DKUT TÍ DKUT XTÍ DKUT (V ZĚÍ ZDĚŠÍH ŘDSŮ, GST Q ) ZÁVĚČÁ USTVÍ ŘÍLHY VZ ZÁZU SZ STŘBČŮ VŠTĚ, DVĚDST Z VZ, SZÁÍ S BSLUHU (DL BDU ) agistrát města lzně Strana 2 (celkem 20)

3 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 1 Vydání č. /revize č. Změna č. Strana č. Změnový/revizní list opis změny/revize Datum účinnosti změny Garant 1 1 Změna garanta 1/ prava obsahu odkazů v celém dokumentu (změna předpisů) UDr. etr Triner 3 18 Článek 7 oprava odkazů na vnitřní předpisy 1/2 1 4 Bod 3 aktualizace zkratek elý dokument změna názvu VTŘ (dbor vnitřní správy) UDr. etr Triner 1 1 Změna schvalovatele Body 1, 2, 3, 4 úpravy a doplnění textu 1/3 3 5 Bod 5.1.2, e) oprava textu a doplnění předpisu Bod , doplnění textu UDr. etr Triner Bod 7 aktualizace uvedených předpisů 6 18 Bod 6 doplněn záznam; bod 7 upravena související dokumentace Bod 9 doplněna příloha 1/ Doplněn bod oužívání vlastních audio spotřebičů UDr. etr Triner 1/5 1 4 Čl. 3 zrušena zkratka BT bezpečnostní technik vč. jeho výskytu v celém textu směrnice UDr. etr Triner 1/ Čl. 7 aktualizace související dokumentace UDr. etr Triner, B odpis garanta Q agistrát města lzně Strana 3 (celkem 19)

4 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 1 1 ÚČL Tato instrukce blíže určuje podrobnější požadavky pro zajištění BZ na pracovištích včetně stanovení základních požadavků na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů, spotřebičů a nářadí v provozu budov. ílem instrukce je zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců (včetně dalších osob zdržujících se v prostorách ) podle platných právních a ostatních předpisů k zajištění BZ v souladu s požadavky SŘ. 2 ŮSBST Tato instrukce je závazná pro všechny zaměstnance a vztahuje se na všechny prováděné činnosti v objektech budov ve správě VTŘ, nebo činnosti související s pracovní činností zaměstnanců mimo tyto objekty. Vztahuje se vedle zaměstnanců i na členy Z dlouhodobě uvolněné pro výkon funkce a v přiměřeném rozsahu také na všechny osoby, které se s vědomím zdržují na jeho pracovištích. Směrnice vychází z platných právních a ostatních předpisů podle 349 Z. Směrnice je začleněna do SŘ na. 3 ZKTKY, Y BZ SŘ bezpečnost a ochrana zdraví při práci integrovaný systém řízení - ČS HSS 18001:2008 Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ČS S :2005 Systémy environmentálního managementu, ČS S 9001:2009 Systémy managementu kvality, ČS S 50001:2012, Systémy managementu hospodaření s energií agistrát města lzně odborně způsobilá osoba odborně způsobilá osoba v prevenci rizik požární ochrana tajemník technické oddělení odboru vnitřní správy odbor vnitřní správy vedoucí kanceláře vedoucí odboru Zastupitelstvo města lzně zákoník práce je agistrát města lzně Z Z BZ T T VTŘ VTŘ VK V Z Z Zaměstnavatel iziko - v teorii pracovního práva se pojem riziko definuje jako kombinace pravděpodobnosti a rozsahu možného ohrožení nebo poškození zdraví zaměstnance, vystaveného v pracovním poměru jednomu nebo více potencionálním zdrojům pracovních úrazů nebo ohrožení zdraví zaměstnance. agistrát města lzně Strana 4 (celkem 20)

5 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 1 oužívání zařízení je činnost spojená zejména se spouštěním, zastavováním, dopravou, opravou, seřizováním, manipulací, úpravou, údržbou a čištěním po celou dobu jeho provozu. ebezpečným prostorem je prostor uvnitř nebo vně zařízení, ve kterém je zaměstnanec vystaven riziku ohrožení zdraví. chranným zařízením je mechanické, elektrické, elektronické nebo jiné obdobné zařízení sloužící k bezpečnosti a ochraně života a zdraví zaměstnanců. bsluhou se rozumí zaměstnanec, který zařízení používá a je k této činnosti oprávněn. růvodní dokumentací je soubor dokumentů obsahujících návod výrobce pro montáž, manipulaci, opravy, údržbu, výchozí a následné pravidelné kontroly a revize zařízení, jakož i pokyny pro případnou výměnu nebo změnu částí zařízení. rovozní dokumentací je soubor dokumentů obsahujících průvodní dokumentaci, záznam o poslední nebo mimořádné revizi nebo kontrole, stanoví-li tak zvláštní právní předpis, nebo pokud takový právní předpis není vydán, stanoví-li tak průvodní dokumentace nebo zaměstnavatel. ístním provozním bezpečnostním předpisem je předpis zaměstnavatele upravující zejména pracovní technologické postupy pro používání zařízení a pravidla pohybu zařízení a zaměstnanců v prostorech a na pracovištích zaměstnavatele. ormovou hodnotou je konkrétní technický požadavek obsažený v příslušné české technické normě. 4 V DVĚDST Za dodržování zde stanovených zásad a pravidel odpovídají vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. Tato odpovědnost je rovnocennou a neoddělitelnou součástí jejich pracovních povinností. ravomoci kontrolovat dodržování předpisů podle této instrukce mají vedle vedoucích zaměstnanců také pověření zaměstnanci v rámci řídící kontroly a Z BZ a. ako odborně způsobilé osoby ustavené do funkcí na pro odbornou činnost v oboru BZ a pro potřeby jsou Z BZ a nadřízeni ve své odborné a kontrolní činnosti všem zaměstnancům. 5 S ČSTÍ 5.1 ožadavky na pracoviště a pracovní prostředí Všechna pracoviště musí být po dobu provozu udržována potřebnými technickými a organizačními opatřeními, splňujícími požadavky této instrukce, ve stavu, který neohrožuje bezpečnost a zdraví osob při zajištění bezpečného stavu pracoviště vychází rovněž z hodnocení rizik (směrnice QS 52-02) vyplývajících z možných zdrojů ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců ve vztahu k vykonávané činnosti, zejména z posouzení možností omezení úrovně rizikových faktorů pracovních podmínek, požadavků na ochranu zaměstnanců před účinky škodlivin a rizik vyplývajících z provozování a používání pracovních prostředků a zařízení odmínkou k uvedení pracoviště, včetně pracovních prostředků, do provozu a používání je, že odpovídají požadavkům stanoveným ve zvláštních právních předpisech 1), 2), 3) a požadavkům této instrukce. řed uvedením pracoviště do provozu a používání je nutné zajistit agistrát města lzně Strana 5 (celkem 20)

6 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 1 a) uspořádání pracoviště tak, aby zaměstnanci byli chráněni před nepříznivými povětrnostními vlivy a před škodlivými účinky pracovních a technologických postupů, včetně určení osob, k jejichž povinnostem patří zajišťovat bezpečný provoz, používání, údržbu, úklid, čištění a opravy pracoviště, b) stanovení obsahu a způsobu vedení provozní dokumentace a záznamů o vybavení pracoviště a určení osoby odpovědné za jejich vedení, c) umístění, uspořádání a instalaci pracovních prostředků a zařízení, skladových prostorů, komunikačních ploch a dopravních komunikací a vymezení pracovního místa zaměstnanci; d) opatření k ochraně zdraví pro pracoviště, na kterých jsou používány zdraví škodlivé nebo nebezpečné látky a přípravky, stanovené zvláštními právními předpisy 2),, e) opatření pro zdolávání mimořádných událostí a pravidla pro chování zaměstnanců k zajištění bezpečné evakuace osob, případně zvířat, podle zvláštních právních předpisů 4), (současně též podle vnitřní směrnice QS Havarijní připravenost a reakce), f) zabezpečení pracoviště proti vstupu nepovolaných osob, a to i v mimopracovní době při plnění zákonné povinnosti zajistí (zajišťuje VTŘ) a) stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukce technického vybavení pracoviště, včetně pracovních prostředků a zařízení, s ohledem na jejich provedení, doporučení výrobce a způsob používání, požadavky na pracoviště, rizikové faktory způsobující zhoršení technického stavu pracovních prostředků a zařízení a v souladu s výsledky předcházejících kontrol, zkoušek či revizí, po dobu provozu a používání pracoviště 5), b) dodržování termínů a lhůt pro provádění činností uvedených v písmenu a) určí osobu, jejíž povinností je zajistit jejich provádění, (zajišťuje T VTŘ ) c) aby stanovené termíny, lhůty a rozsah činností uvedených v písmenu a) a kontrolní a revizní záznamy, hlášení údajů o stavu zařízení byly vedeny způsobem, který umožní uchovávání a využívání údajů pro stanovenou dobu v písemné nebo elektronické podobě tak, aby byly k dispozici osobám vykonávajícím na zařízeních pracovní činnost a dozorovým a kontrolním orgánům. 5.2 odrobnější požadavky na pracoviště a pracovní prostředí Stavby Stavby budovy musí splňovat technické požadavky na výstavbu dle zvláštních právních předpisů. 1) Konstrukce a mechanická odolnost staveb nebo jejich částí, ve kterých se nalézají pracoviště, musí odpovídat povaze jejich používání lektrické instalace, průmyslové rozvody, potrubní systémy, vedení a sítě, únikové cesty a východy lektrické instalace Zařízení pro vnitřní a venkovní rozvody elektrické energie (dále jen instalace ) a elektrická zařízení musí být navržena, vyrobena, odborně prověřena a vyzkoušena před uvedením do provozu a provozována tak, aby se nemohla stát zdrojem požáru nebo výbuchu, zaměstnanci musí být odpovídajícím způsobem chráněni před nebezpečím úrazu způsobeného elektrickým proudem, elektrickým obloukem nebo účinky statické elektřiny. agistrát města lzně Strana 6 (celkem 20)

7 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č Všechny části instalace musí být mechanicky pevné, spolehlivě upevněné a nesmějí nepříznivě ovlivňovat jiná zařízení; nstalace musí být provedeny tak, aby je bylo možno podle potřeby vypnout nstalace, u kterých se zjistí, že ohrožují život nebo zdraví osob, musí být bez zbytečného odkladu odpojeny a zajištěny nstalace musí být provedeny a uloženy tak, aby byly přehledné; průchody stěnami a konstrukcemi musí být provedeny tak, aby nemohlo dojít k poškození instalace ani stavby ohyblivé a poddajné přívody musí být kladeny a používány tak, aby nemohlo dojít k jejich poškození, byly zajištěny proti posunutí nebo vytržení a zabezpečeny proti zkroucení žil. ři používání rozpojitelných spojů, nesmí být v rozpojeném stavu napětí na kontaktech vidlic lektrická zařízení, která se napojují pohyblivým přívodem, musí být při přemísťování odpojena od elektrické sítě, pokud nejsou upravena tak, že jimi lze pohybovat pod napětím rozatímní instalace nebo jejich části musí být v době, kdy nejsou používány vypnuty, pokud jejich vypnutí neohrozí bezpečnost osob nebo provozu výrobních a pracovních prostředků a zařízení. rozatímní instalace nesmí být zřizovány v prostředí s nebezpečím výbuchu. Hlavní vypínač musí být trvale přístupný a viditelně trvale označený sou-li na pracovišti používány přenosné světelné zdroje, musí být odolné proti nárazu růmyslové rozvody, potrubní systémy, vedení a sítě (dále jen vedení ) Vedení musí být chráněno proti mechanickému nebo tepelnému namáhání a korozi v souladu s požadavky zvláštních právních předpisů Ústí-li vedení pro nebezpečné látky a přípravky do prostoru, kde může dojít k ohrožení osob, musí být uzavírací zařízení, pokud není zaslepeno, zdvojeno Vyústění pojistných ventilů vedení musí být vyvedeno do prostoru, kde nemůže dojít k ohrožení zaměstnanců ani dalších osob, které se mohou v prostoru zdržovat Vedení musí být na viditelných místech označeno bezpečnostními značkami (dále jen značka ) 6) v závislosti na druhu, teplotě a směru dopravy látek nebo přípravků ro vykonávání prací spojených se zásahem do vedení, jímž se dopravují nebezpečné látky nebo přípravky, musí být vypracován samostatný technologický postup růlezné nebo průchodné kanály, otvory a kolektory, v nichž je nutné provádět pravidelnou kontrolu, údržbu nebo opravy, musí být větratelné, podle potřeby odvodněné a bezpečně přístupné, včetně zajištění dostatku prostoru pro práce v nich a potřebného osvětlení otrubí, jimiž se rozvádějí nebezpečné látky, musí být pod komunikacemi a při přechodu dutých podzemních prostor uložena v ochranných trubkách Únikové cesty a východy Únikové cesty a východy musí svým druhem, počtem, kapacitou, technickým vybavením a provedením odpovídat požadavkům zvláštních právních předpisů, 4) musí zůstat trvale volné, bez překážek a vést co nejvhodnější cestou k východu do agistrát města lzně Strana 7 (celkem 20)

8 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 volného prostoru nebo na bezpečné místo. V případě nebezpečí musí mít zaměstnanci možnost rychle a co nejbezpečněji opustit pracoviště Druh a počet únikových cest a dveří, kterými prochází úniková cesta, jejich kapacita, provedení a vybavení závisí na způsobu používání, vybavení a povaze pracoviště, jakož i na maximálním počtu osob, které mohou být na pracovišti přítomny. Únikové cesty, východy a evakuační výtahy na únikových cestách musí být trvale označeny značkami pro únik a evakuaci osob. Tam, kde je to technicky vhodné, je možné použít k jejich označení orientační systémy z materiálů s dostatečnou délkou dosvitu nutnou na dobu opuštění budovy. 6) Dveře, kterými prochází úniková cesta, pro případ nebezpečí - musí být průchodné bez dalších opatření a zvláštní pomoci, - se otevírají zpravidla ve směru úniku, - nesmí zajištěním proti vstupu nepovolaných osob bránit úniku a evakuaci osob, - nesmí být posuvné nebo karuselového provedení, - nouzové východy, určené v projektové dokumentaci stavby, se otevírají ve směru úniku echanismus ovládání dveří, kterými prochází úniková cesta, musí být zvolen tak, aby mohly být snadno a bez zbytečného prodlení otevřeny jakoukoli osobou, která by je chtěla použít v případě nebezpečí Únikové cesty a východy musí být během provozní doby budovy dostatečně osvětleny a vybaveny nouzovým osvětlením vyhovujícím normovým požadavkům. Tam, kde je to technicky vhodné, je možné použít k jejich označení orientační systémy z materiálů s dostatečnou délkou dosvitu nutnou na dobu opuštění budovy. 6) Střechy, příčky, stěny a stropy, podlahy, dveře, vrata Střechy řístup na konstrukci střechy vyrobené z materiálu o nedostatečné pochůzné pevnosti nesmí být povolen, pokud nejsou zajištěny podmínky pro bezpečný výkon práce říčky, stěny a stropy rosklené nebo průsvitné stěny, zejména celoskleněné příčky v prostorech nebo v blízkosti pracovišť a dopravních komunikací, musí být zřetelně označeny ve výši 1, 1 m až 1, 6 m nad podlahou a vyrobeny z bezpečnostního materiálu nebo chráněny tak, aby se zabránilo nebezpečnému kontaktu zaměstnance s těmito stěnami nebo příčkami, nebo úrazu v případě jejich rozbití ovrchy stěn a stropů musí být provedeny tak, aby je bylo možno opravovat, čistit a udržovat echráněné otvory ve stěnách, s výjimkou otvorů, jejichž dolní okraj leží výše než 1, 1 m nad podlahou, nebo otvorů o šířce menší než 0, 30 m a výšce menší než 0, 75 m, musí být zabezpečeny proti vypadnutí osob, pokud by mohlo dojít k pádu do větší hloubky než 1, 5 m odlahy ovrch podlahy pracoviště včetně komunikací musí být rovný, pevný, upravený proti skluzu a nesmí mít nebezpečné prohlubně, otvory nebo nebezpečný sklon. agistrát města lzně Strana 8 (celkem 20)

9 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 ovrchy podlah musí být provedeny tak, aby je bylo možno opravovat, čistit a udržovat osnost a typ podlahy musí odpovídat předpokládanému využití Zaměstnanci nesmí být vystaveni nebezpečí pádu z výšky na pracovišti nebo na komunikaci s podlahou umístěnou výše než 0, 5 m nad okolní podlahou nebo terénem. ro tento účel je nutno zajistit bezpečný přístup Zábradlí musí být zřízena u pracovišť a komunikací o nestejné úrovni, je-li rozdíl úrovní vyšší než 0, 5 m a na volných okrajích mostů, lávek, ochozů, galérií, na schodištích a vyrovnávacích rampách. Zábradlí není třeba, je-li bezpečnost osob zajištěna jiným způsobem, například parapety, zdivem nebo jinou konstrukcí. Hrozí-li nebezpečí podklouznutí osob, popřípadě pádu předmětů, musí být zábradlí u podlahy opatřeno ochrannou lištou o výšce nejméně 0, 1 m Všechny otvory nebo nebezpečné prohlubně v podlahách musí být zakryty nebo ohrazeny. oklopy nebo kryty musí mít nosnost odpovídající nosnosti okolní podlahy a musí být osazeny tak, aby se nemohly samovolně odsunout nebo uvolnit, a musí být zapuštěny do stejné úrovně s okolní podlahou Dveře, vrata a průlezné otvory Umístění, počet a rozměry dveří a vrat, jakož i používané materiály, jsou určeny povahou práce a způsobem používání daných pracovišť nebo prostorů. rostor dveří nebo vrat nutný pro evakuaci osob a přístup k nim musí být trvale volný a nesmí být zužován překážkami a provedení křídel vrat musí v otevřené poloze umožnit jejich zajištění proti samovolnému uzavření. tevřená křídla dveří a vrat vedoucí do venkovního prostoru nesmí ohrožovat provoz na přilehlých komunikacích a v případě ohrožení musí být provedena jejich aretace v krajních polohách růhledné nebo prosklené dveře musí být ve výšce 1, 1 m až 1, 6 m nad podlahou náležitě výrazně označeny Kyvadlové (létací) dveře nebo vrata musí být průhledné nebo mít průhledné výplně a musí být zajištěna možnost jejich aretace v krajních polohách ejsou-li prosklené nebo průhledné výplně dveří nebo vrat vyrobeny z nerozbitného skla nebo bezpečnostního materiálu a existuje-li nebezpečí zranění zaměstnanců v případě rozbití dveří nebo vrat, musí být tyto výplně zajištěny proti mechanickému poškození osuvné dveře musí být vybaveny bezpečnostním mechanismem, který by zabraňoval jejich samovolnému vysunutí z rámu a vypadnutí Sklopné a zdvižné dveře a vrata a otočná vrata musí být vybaveny bezpečnostním mechanismem zabraňujícím jejich nechtěnému pohybu. Spodní hrana sklopných a zdvižných mechanicky ovládaných vrat musí být označena značkami (například šikmým bezpečnostním šrafováním). 6) ení-li zajištěn bezpečný průchod osob v bezprostřední blízkosti vrat určených pro provoz dopravních prostředků, zaměstnavatel zajistí samostatný vstup pro pěší; tento vstup musí být výrazně označen značkou a trvale volně přístupný Zúžené vjezdy a výjezdy pracovišť, určené pro pěší i pro provoz dopravních prostředků musí být opatřeny značkami označujícími riziko střetu osob s překážkami. 6) Značky musí být viditelné při otevřených vratech Dveře a vrata s automatickým ovládáním nesmí svým pohybem ohrožovat zaměstnance a musí být učiněna taková opatření (například zřízením signalizace) agistrát města lzně Strana 9 (celkem 20)

10 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 usí být vybaveny snadno rozpoznatelným a dostupným bezpečnostním mechanismem, případně vybaveny zvukovou a světelnou signalizací jejich pohybu. V případě výpadku energie, musí být umožněno jejich ruční ovládání růlezné otvory musí mít dostatečné rozměry pro jejich používání osobami. růlezné otvory nesmějí mít žádný rozměr menší než 0, 7 m ve stropech a než 0, 6 m u zřídka používaných vstupních otvorů do šachet nebo kanálů. Uvedené rozměry vstupních otvorů nesmí být zužovány žebříky nebo stupadly racoviště s výskytem prachu a škodlivin v pracovním ovzduší Stavební provedení prašných provozů a pracovišť s výskytem prachu a škodlivin v pracovním ovzduší musí být řešeno tak, aby bylo co nejvíce omezeno usazování prachu na plochách stěn, stropů a na konstrukcích. 7) Vybavení pracoviště musí umožňovat snadnou údržbu, čištění prostorů a provádění úklidových prací Dopravní komunikace, nebezpečný prostor Dopravní komunikace uvnitř staveb - budov a ve venkovních prostorách (dále jen komunikace ) včetně schodišť, šikmých ramp, pevně zabudovaných žebříků, musí být voleny a umístěny tak, aby zajišťovaly snadný, bezpečný a vyhovující přístup pro pěší nebo jízdu dopravních prostředků, aby nedocházelo k ohrožení zaměstnanců, zdržujících se v jejich blízkosti. d ostatních ploch se stejnou úrovní musí být komunikace výrazně odlišeny 6) a musí být dostatečně široké a trvale volné. Komunikace pro pěší musí být řešeny s ohledem na počet osob, které je budou používat; není-li stanoveno zvláštními právními předpisy jinak, musí být široké nejméně 1, 1 m Spojení nebo křížení komunikací musí být zpravidla v jedné úrovni. Komunikace o různých úrovních s výškovým rozdílem větším než 0, 20 m se spojují šikmými rampami nebo schodišti Zaměstnavatel zajišťuje úklid, čištění a údržbu vnitřních a venkovních prostor. Lhůty pro provádění úklidu, čištění a údržby komunikací jsou stanoveny na v denním, týdenním a měsíčním režimu. Úklid je zajišťován podle smlouvy s úklidovou firmou. Údržbu zajišťují zaměstnanci VTŘ Účelové komunikace nesmí sloužit jako trvalé pracoviště Všechny spojovací cesty a prostory ve stavbách musí být vedeny tak, aby zaměstnanci byli vystaveni co nejméně působení nadměrného tepla, prachu, kouře a hluku Komunikace provedené jako lávky, galerie, schodiště a ochozy musí mít šířku nejméně 0, 5 m a musí mít po celé ploše pevnou, rovnou podlahu upravenou tak, aby ji nemohly propadávat předměty ohrožující bezpečnost osob, podél boků u podlahy musí být opatřeny ochranou lištou o výšce nejméně 0, 1 m a musí být podél volného okraje vybaveny vhodnou ochrannou konstrukcí. Vhodnou konstrukcí se rozumí zábradlí nebo jiná rovnocenná konstrukce o dostatečné výšce a s výplní zabraňující propadnutí osob Šachty, vpusti nebo jiné nebezpečné otvory na povrchu komunikace musí být zakryty poklopy nebo mřížemi, jejichž nosnost odpovídá jejich provoznímu zatížení a instalovány v jedné rovině s komunikací. oklopy a mříže musí být zajištěny proti samovolnému uvolnění V jednom schodišťovém rameni nesmějí být méně než tři stupně. Ve stavbách pro výrobu a skladování 1) musí být první (nástupní) a poslední (výstupní) stupeň v každém rameni rozeznatelný od okolní podlahy. Volné strany schodů a agistrát města lzně Strana 10 (celkem 20)

11 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 odpočívadel musí být opatřeny ochranným zařízením proti pádu osob a každé schodišťové rameno musí být vybaveno madlem alespoň po jedné straně Schodišťové rameno nesmí začínat bezprostředně za dveřmi nebo vraty. ezi schodišťovým ramenem a dveřmi musí být plošina, jejíž délka musí být alespoň 0, 75 m zvětšená o šířku schodišťového stupně Komunikace používané pro pěší nebo pro provoz dopravních prostředků musí být voleny v souladu s počtem potenciálních uživatelů a v závislosti na druhu pracovní činnosti a musí být trvale volné a dostatečně široké s dostatečnou podchodnou výškou. sou-li na komunikacích používány dopravní prostředky, musí být zajištěna dostatečná šířka jízdního pruhu stanovení v závislosti na šířce používaných dopravních prostředků včetně šířky nákladu a dostatečný bezpečný prostor i pro pěší o šířce nejméně 1, 1 m. elze-li bezpečný prostor pro pěší zajistit, musí být v době provozování dopravy v těchto místech chůze zakázána od vystupujícími konstrukčními prvky nad komunikacemi, zejména pod zavěšeným vedením, kabelovými lávkami, svítidly apod., musí být ve všech prostorech kde se zdržují nebo procházejí osoby, dodržena alespoň minimální podchozí výška 2, 1 m od podlahy racoviště na komunikacích musí být po dobu trvání nezbytných prací označeno značkami. Značky se umístí ve vzdálenosti umožňující bezpečné zastavení přijíždějícího dopravního prostředku, a to na všech přístupech k pracovišti ovrch venkovních komunikací musí být zpevněný, s příslušným spádem k odvádění srážkových vod a nesmí být kluzký ezi komunikacemi pro vozidla a dveřmi, vraty, průchody, chodbami a schodišti musí být zajištěn dostatečný prostor pro pěší Dveře vedoucí do průjezdu stavby musí být osazeny tak, aby při otevření nezúžily šířku chodníku pro pěší Tam, kde to povaha provozu a uspořádání pracoviště vyžaduje z hlediska bezpečnosti zaměstnanců, musí být komunikace zřetelně vyznačena značkami označujícími komunikaci, 6) nebo opatřena vhodným ohrazením evně zabudované žebříky musí být zhotoveny a připevněny tak, aby nemohlo dojít k jejich deformacím nebo k výkyvům. Žebříky musí mít jednotnou vzdálenost příčlí nejvíce 0, 33 m, mezi žebříkem a stěnou nebo jakoukoliv konstrukcí na straně výstupu musí být ponechán volný prostor nejméně 0, 65 m. ezi příčlemi a stěnou nebo jakoukoliv konstrukcí na straně odvrácené od výstupu musí být ponechán volný prostor nejméně 0, 18 m Skladování a manipulace s materiálem a břemeny Ve skladech a jiných prostorech určených ke skladování musí být na dobře viditelných místech umístěny tabulky určující maximální přípustnou nosnost podlahy a nosnost skladovacího zařízení např.regálů.uční ukládání do regálů ve výšce nad 1, 8 m musí být prováděno z bezpečných pracovních zařízení (například žebřík, schodky, pojízdné schody, manipulační plošina). Vedoucí zaměstnanci zajistí, aby nebyly nadměrně zatěžovány části staveb a stavebních konstrukcí manipulovaným materiálem, pokud není prokázána dostatečná nosnost části staveb a stavebních konstrukcí ozměry a druh skladovaného materiálu a způsob jeho bezpečného ukládání do regálu musí odpovídat požadavkům uvedeným v průvodní dokumentaci regálu. egály musí být trvale označeny štítky s uvedením největší nosnosti buňky a agistrát města lzně Strana 11 (celkem 20)

12 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 nejvyššího počtu buněk ve sloupci. ateriál a předměty musí být skladovány tak, aby se i při ukládání, manipulaci nebo otevírání nemohly sesunout Šířka uliček mezi regály musí odpovídat zvláštnímu právnímu předpisu 7) a způsobu ukládání manipulačních jednotek. Ulička musí být trvale volná a nesmí být zužována a zastavována překážkami ři ruční manipulaci s břemeny musí být používány takové pracovní postupy, aby se předcházelo úrazům a poškození zdraví zaměstnanců, 2) způsobeným zejména přiražením břemene, jeho vysmeknutím, zraněním o povrch břemene, uklouznutím, zakopnutím při manipulaci s břemenem, sesutím břemen způsobeným nedostatečným upevněním, naražením nebo pádem břemene při zdvihání, přenášení, spouštění nebo nárazem zaměstnance na dopravní prostředek a na uložené předměty ízkotlaká kotelna ízkotlakou kotelnou se rozumí objekt nebo část objektu, kde je umístěn alespoň jeden parní kotel s nejvyšším dovoleným přetlakem do 0, 5 bar nebo teplovodní kotel s nejvyšší dovolenou teplotou do 110, s jmenovitým tepelným výkonem alespoň jednoho kotle 50 kw a větším nebo kotelen se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větších než 100 kw, popřípadě další provozně související zařízení (dále jen kotelna ). Kotelna se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů nad 3, 5 W musí být zřízena v samostatném objektu nebo samostatné části objektu rostory kotelny a prostory související musejí být účinně větrány. 2) Do prostorů, kde jsou umístěny kotle, musí být zajištěn dostatečný přívod vzduchu potřebný pro spalování a větrání neuzavíratelným otvorem u podlahy kotelen. dvod vzduchu z kotelen musí být zajištěn alespoň jedním otvorem u stropu kotelen, popřípadě odváděcím potrubím do venkovního prostoru tak, aby bylo zajištěno dostatečné proudění vzduchu a nebyla negativně ovlivňována funkce hořáků a odvodů spalin. ucené větrání kotelen, ve kterých jsou umístěny kotle s přirozeným tahem, nesmí být podtlakové ro kotelny musí být písemně zpracován provozní řád kotelny, který musí obsahovat předepsané náležitosti a být v kotelně trvale k dispozici. rovozní řád obsahuje zejména a) popis zařízení kotelny a způsob obsluhy včetně způsobu zajištění signalizace do místa trvalého pracoviště při občasné obsluze, b) způsob zajištění a vybavení kotelny (kotlů) ochrannými bezpečnostními systémy, bezpečnostní výstrojí, signalizací a regulací včetně stanovení způsobu a lhůt jejich kontrol a funkčních zkoušek, c) způsob a rozsah údržby kotlů, zejména řídících systémů a lhůt čištění kotlů a termíny a rozsah odborných prohlídek kotelen s ohledem na používané topné médium, zařízení a vybavení kotelny (kotlů), d) počet a provedení únikových cest a východů dle zvláštních právních předpisů, e) povinnosti obsluhy kotelny, f) určení osoby pověřené vedením provozního deníku kotelny, ve kterém jsou vedeny a ve stanovených lhůtách aktualizovány údaje stanovené provozním řádem kotelny, g) způsob vedení zápisů do provozního deníku, h) stanovení způsobu a lhůt zjišťování přítomnosti oxidu uhelnatého. agistrát města lzně Strana 12 (celkem 20)

13 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č dborné prohlídky kotelny musí být prováděny nejméně jednou za 12 měsíců, pokud není v provozním řádu stanoveno jinak, odborně způsobilou osobou, která o provedené odborné prohlídce zpracuje zápis a vstupu do kotelny musí být umístěna značka se zákazem vstupu nepovolaným osobám. 6) Za provoz nízkotlakých kotelen v provozu budov zodpovídá VTŘ oskytování první pomoci rostředky a zařízení pro poskytování první pomoci 2) musí být umístěny na dostupném místě a musí být označeny značkami 6) a pracovištích jsou pro poskytování první pomoci pro drobná ošetření k dispozici lékárničky, které jsou osazeny vždy ve vrátnici budov; V budově, kde není vrátnice, je zřízena lékárnička k dispozici u sekretářky vedoucího pracoviště. Za včasné doplňování lékárničky a evidenci vydaných prostředků z lékárničky zodpovídají příslušní vedoucí zaměstnanci pracoviště, kde je lékárnička zřízena ro složitější případy poskytnutí první pomoci se přivolá lékařská záchranná služba. 5.3 ožadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí inimálními požadavky na bezpečný provoz a používání zařízení v závislosti na příslušném riziku vytvářeném daným zařízením inimálními požadavky na bezpečný provoz a používání zařízení v závislosti na příslušném riziku vytvářeném daným zařízením jsou a) používání zařízení k účelům a za podmínek, pro které je určeno, v souladu s provozní dokumentací; zaměstnavatel může stanovit další požadavky na bezpečnost místním provozním bezpečnostním předpisem, a to minimálně v rozsahu daném normovou hodnotou, b) zaměstnavatelem stanovený bezpečný přístup obsluhy k zařízení a dostatečný manipulační prostor se zřetelem na organizaci práce, umožňující bezpečné používání zařízení, c) přivádění nebo odvádění všech forem energií a látek, užívaných bezpečným způsobem, d) vybavení zařízení zábranou nebo ochranným zařízením nebo přijetí opatření tam, kde existuje riziko kontaktu nebo zachycení zaměstnance pohybujícími se částmi pracovního zařízení nebo pádu břemene, e) montování a demontování zařízení za bezpečných podmínek v souladu s návodem dodaným výrobcem, 8) nebo není-li návod výrobce k dispozici, návodem stanoveným zaměstnavatelem, f) ochrana zaměstnance proti nebezpečnému dotyku u zařízení pod napětím a před jevy vyvolanými účinky elektřiny, g) ochrana zařízení, které může být vystaveno účinkům atmosférické elektřiny, zejména zasažení bleskem, h) umístění ovládacích prvků ovlivňujících bezpečnost provozu zařízení mimo nebezpečné prostory, bezpečné ovládání, a to i v případě jejich poruchy nebo agistrát města lzně Strana 13 (celkem 20)

14 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 poškození, dobrá viditelnost, rozpoznatelnost a v určených případech příslušné označení; i) vybavení ovládačem pro úplné bezpečné zastavení; v době, kdy se zařízení nepoužívá, jeho vypnutí a ve stanovených případech jeho odpojení od zdrojů energií a zabezpečení, následné připojení zařízení ke zdrojům energie nesmí představovat pro zaměstnance žádné riziko, j) upevnění, ukotvení nebo zajištění zařízení nebo jeho části vhodným způsobem, jeli to nutné pro bezpečný provoz a používání, k) neohrožování zaměstnance rizikovými faktory, například hlukem, vibracemi nebo teplotami, které vyvíjí zařízení, l) v případě potřeby označení výstražnými nebo informačními značkami, sděleními, značením nebo signalizací, které jsou srozumitelné, mají jednoznačný charakter a nesmí být poškozovány běžným provozem zařízení, a m) vybavení vhodným ochranným zařízením a zabezpečením před ohrožením života a poškozením zdraví tak, aby chránilo zaměstnance zejména - před padajícími, odlétajícími nebo vymrštěnými předměty uvolněnými ze zařízení, - před rizikem požáru nebo výbuchu s následným požárem nebo účinků výbušných směsí látek, užívaných nebo skladovaných v zařízení, - před nebezpečím vzniklým vypouštěním nebo únikem plynných, kapalných nebo tuhých emisí, - před možným poškozením zdraví zaměstnance způsobeným zachycením nebo destrukcí pohybující se části zařízení prava, seřizování, úprava, údržba a čištění zařízení prava, seřizování, úprava, údržba a čištění zařízení se provádějí, jen je-li zařízení odpojeno od přívodů energií; není-li to technicky možné, učiní se vhodná ochranná opatření bsluha bsluha musí mít možnost se přesvědčit, že v nebezpečných prostorech se nenachází žádný zaměstnanec; pokud nelze tento požadavek splnit, bezpečnostní systém před spuštěním, popřípadě zastavením zařízení musí vydávat zvukový nebo i viditelný výstražný signál, aby zaměstnanci zdržující se v nebezpečném prostoru měli vždy dostatek času nebezpečný prostor opustit chranné zařízení a) musí mít pevnou konstrukci odolnou proti poškození, b) musí být umístěno v bezpečné vzdálenosti od nebezpečného prostoru, c) nesmí bránit montáži, opravě, údržbě, seřizování, manipulaci a čištění; přístup zaměstnance musí být omezen pouze na tu část zařízení, kde je prováděna činnost, a to pokud možno bez sejmutí ochranného zařízení, d) nesmí být snadno odnímatelné nebo odpojitelné, e) nesmí omezovat výhled na provoz zařízení více, než je nezbytně nutné, f) musí splňovat další technické požadavky na blokování nebo jištění stanovené zvláštním právním předpisem, popřípadě normovou hodnotou, nevyplývají-li další požadavky ze zvláštního právního předpisu. agistrát města lzně Strana 14 (celkem 20)

15 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č Kontrola zařízení, dokumentace a odpovědnost Kontrola bezpečnosti provozu zařízení před uvedením do provozu je prováděna podle průvodní dokumentace výrobce. ení-li výrobce znám nebo není-li průvodní dokumentace k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení zaměstnavatel místním provozním bezpečnostním předpisem Zařízení musí být vybaveno provozní dokumentací. ásledná kontrola musí být prováděna nejméně jednou za 12 měsíců v rozsahu stanoveném místním provozním bezpečnostním předpisem, nestanoví-li zvláštní právní předpis, popřípadě průvodní dokumentace nebo normové hodnoty rozsah a četnost následných kontrol jinak. 9) rovozní dokumentace musí být uchovávána po celou dobu provozu zařízení a zodpovídají za bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí vedoucí zaměstnanci jednotlivých pracovišť podle inventárního seznamu těchto prostředků, které jim byly svěřeny. 5.4 rovoz elektrických nebo jiných zařízení a spotřebičů na pracovištích a v budovách ve správě (Tento předpis se netýká technického a technologického zařízení a vybavenosti objektů, jako je elektrické zabezpečovací zařízení a pod. a s tím spojených podmínek pro odborný dohled a dozor) odmínky provozu elektrických a jiných zařízení a spotřebičů lektrické a jiné zařízení a spotřebiče používané v budovách (dále jen spotřebiče), musí být umístěny bezpečně a tak, aby byly dobře přístupné pro obsluhu a čištění, údržbu a kontrolu oužívat se smí jen spotřebiče, které jsou odsouhlaseny zaměstnavatelem, jsou vybaveny návodem k obsluze, byly schváleny autorizovanou zkušebnou a jsou provozovány se souhlasem VTŘ, který označí každý spotřebič inventárním číslem nstalace těchto spotřebičů musí být v souladu s návodem k instalaci a obsluze spotřebiče, dodávaného výrobcem oužívání vlastních elektrických nebo jiných spotřebičů je zakázáno! edná se zejména o různé druhy přímotopných těles (infrazářiče, elektrická kamínka) a ponorných vařičů (spirál), apod oužívání vlastních audio spotřebičů (přístrojů) může být povoleno pouze vedoucím odboru, nebo vedoucím kanceláře pracoviště, kde je audio spotřebič používán, za předpokladu následujících podmínek: před uvedením do provozu musí být audio spotřebič prokazatelně zrevidován osobou k tomu odborně způsobilou ke spotřebiči je v místě používání doložen návod na obsluhu a použití v českém jazyce instalace spotřebiče musí být v souladu s návodem k instalaci a obsluze spotřebiče, dodávaného výrobcem audio spotřebič nesmí být starší 10 let audio spotřebič nesmí být používán k veřejné produkci agistrát města lzně Strana 15 (celkem 20)

16 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 při provozu audio spotřebiče nesmí být rušeni ostatní zaměstnanci pracoviště, ani případné úřední jednání, nebo jednání dalších návštěv pracoviště úřadu v prostorách budovy v případech poruchy, nefunkčnosti zařízení a nutné opravy audio spotřebiče je zaměstnanec povinen zajistit si opravu na vlastní náklady; následně doloží vedoucímu zaměstnanci záznam o provedené opravě a bezzávadném stavu a v kopii předá na T VTŘ vedoucí zaměstnanec pracoviště (V, VK) zodpovídá za zpracování samostatného seznamu těchto audio spotřebičů podle záznamu Q (jako u bodu včetně podepsané jmenovité odpovědnosti za provoz a prokazatelného seznámení zaměstnanců s obsluhou) a jeho předání v kopii na T VTŘ včetně průběžného předávání změn z důvodu zajištění revize elektrických spotřebičů (začlenění do systému revizí a kontrol el. spotřebičů) Spotřebiče, které nejsou provozovány v režimu trvalého provozu, musí být po skončení pracovní doby vypnuty. V případě, že v návodu k používání spotřebiče je uvedeno odpojit po vypnutí spotřebiče pohyblivý přívod spotřebiče od zásuvky, (např. vařiče, el. konvice), musí být v době, kdy není nad spotřebičem stálý dohled po skončení používání spotřebiče vidlice pohyblivého přívodu ze zásuvky vytažena (nestačí pouze vypnutí spotřebiče vypínačem!) Druhy elektrických spotřebičů, které se musí před opuštěním pracoviště odpojit ze sítě vytažením zástrčky ze zásuvky: jsou to např. varné konvice, kávovary a překapávače, vařiče, infrazářiče, teplomety, mikrovlnné trouby, grily, adaptéry všeho druhu, elektrické radiátory; U ostatních elektrických spotřebičů, kde nelze zařadit způsob bezpečné obsluhy a jejich vypínání, se musí postupovat podle dodaného návodu k obsluze od výrobce. ávod k obsluze je předáván VTŘ společně s každým spotřebičem Vypínání kopírky, počítače, tiskárny, stolní lampy bez adaptéru, radia, televize, videa, magnetofonu, psacího stroje, stačí vypnout vypínačem na přístroji V nepřetržitém provozu zůstávají zapojeny ledničky, telefonní přístroje ústředny, faxy, záznamníky, modemy, multiplexy apod Zásada bezpečného a šetrného vytahování zástrček ze zásuvky: - při vytahování zástrčky ze zásuvky používáme obě ruce : jednou rukou přidržujeme kryt zásuvky,čímž zmírňujeme tah na upevnění zásuvky, a druhou rukou opatrně držením a tahem za vidlici zástrčky bezpečně odpojíme elektrický spotřebič; v žádném případě netaháme jen za vodič šňůru! řed vytahováním zástrčky se vždy přesvědčete, že je spotřebič vypnutý vypínačem! Zjištěné závady např. uvolněné zásuvky, nebo poškozené vodiče či jiné závady je nutno ihned nahlásit správci budov technické oddělení VTŘ, (nebo k tomu použít elektronickou funkci ohlašování v programu HL-DSK X ) Všichni vedoucí zaměstnanci, na jejichž pracovištích jsou instalovány elektrické nebo jiné spotřebiče, zajistí zpracování seznamu těchto spotřebičů a zařízení s doplněním jmen osob odpovědných za jejich provoz, včetně jejich prokazatelného seznámení s návodem na použití a touto instrukcí. Tento seznam musí být průběžně doplňován a založen v dokumentaci a BZ příslušného pracoviště (zpravidla u sekretářky vedoucího zaměstnance) Bezpečné vzdálenosti 10) spotřebičů od hořlavých hmot: a) spotřebič na pevná paliva agistrát města lzně Strana 16 (celkem 20)

17 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č mm ve směru hlavního sálání mm v ostatních směrech b) spotřebič na kapalné nebo plynné palivo a elektřinu mm ve směru hlavního sálání mm v ostatních směrech Tyto bezpečné vzdálenosti jsou platné, jen pokud není v návodu výrobce k používání spotřebiče uvedena jiná vzdálenost ři používání tepelných elektrických, plynových nebo jiných spotřebičů, musí zaměstnanci a jiných organizací provozující činnost v budovách pečovat o to, aby v blízkosti těchto spotřebičů se nenacházely snadno hořlavé látky, včetně paliva, dbát o to, aby roztopená kamna nebo zapnuté elektrické a jiné spotřebiče nebyly ponechávány bez dozoru (pokud to návod výrobce požaduje), dodržovat bezpečné vzdálenosti od stavebních konstrukcí, podlahové krytiny a zařizovacích předmětů z hořlavých hmot určené návodem na instalaci a používání spotřebiče (postup předávání pracoviště a informace o rizicích jiným osobám je uveden ve směrnici QS rovozní řád budov) oužití ochranné izolační podložky a ochranné clony: a) chranné izolační podložky se používají v případě, kdy je to výrobcem požadováno. Tento požadavek je uveden v návodu výrobce na obsluhu a provoz. b) chranné clony - používají se v případě, že z prostorových důvodů nelze dodržet předepsanou bezpečnou vzdálenost. chranná clona musí mít stálou polohu mezi spotřebičem a chráněnou hmotou ve vzdálenosti 30 mm od chráněné hmoty. c) Vzdálenosti ochranných clon, tloušťky ochranných a izolačních clon jsou udány v ČS ožární bezpečnost tepelných zařízení Zajištění oprav elektrických a jiných spotřebičů v užívání na pracovištích lektrické spotřebiče, u kterých zaměstnanci zjistí závadu, zejména vařiče, varné konvice a lampičky, budou předány na VTŘ, zaměstnancům správy majetku, kteří prověří a zajistí reklamaci el. spotřebiče v rámci uplatnění 24 měsíční záruky, nebo předají vadný spotřebič do odborné opravy ři poruše provozu, nebo zjištěné závadě na ostatních používaných, evidovaných elektrických spotřebičích, včetně prodlužovacích el. přívodů, je povinností každého zaměstnance závadu nahlásit na T VTŘ, nebo příslušnému správci budovy. ověřený zaměstnanec T VTŘ posoudí závadu a zajistí odbornou opravu: a) l. spotřebiče - el. ruční nářadí z dílen údržby bude předáno do opravy odborné firmě. b) l. spotřebiče - televizory, radia, kopírky a ledničky opraví odborná firma na místě, nebo budou dovezeny k opravě. c) l. spotřebiče - prodluž.přívody a el.spotřebiče po záruce budou dopraveny k opravě do budovy Kopeckého sady 11 údržbáři elektro s písemným uvedením: inv. čísla nebo výrobního čísla spotřebiče, označení budovy, čísla kanceláře, jména a telefonu zodpovědného pracovníka za provoz el. spotřebiče. d) l. spotřebiče - zařízení výpočetní techniky: servis a opravy zajišťuje Správa informačních technologií města lzně. agistrát města lzně Strana 17 (celkem 20)

18 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č K zajištění oprav je k tomuto účelu v bud. Kopeckého sady 11 zavedena evidence příjmu a výdeje el. spotřebičů vede pověřený pracovník údržby elektro VTŘ o opravě každého el. spotřebiče je zajištěna podle technických norem jeho revize a následně předání do provozu oproti podpisu. eopravitelné spotřebiče budou na základě odborného rozhodnutí údržbáře elektro, nebo zprávy revizního technika vyřazeny. 6 ZÁZY 6.1 Záznam Seznam spotřebičů pracoviště, odpovědnost za provoz, seznámení s obsluhou (dle bodu ) dentifikace ázev Zpracovává Q Seznam spotřebičů pracoviště, odpovědnost za provoz, seznámení s obsluhou 7 SUVSÍÍ DKUT 7.1 nterní dokumentace QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizik QS rganizační řád QS racovní řád QS rovozní řád budov QS Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci Q akládání s odpadem produkovaným QS Havarijní připravenost a reakce 7.2 xterní dokumentace (ve znění pozdějších předpisů, egistr Q ) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce V, VK Zákon č. 309/ 2006 Sb., o podrobnějších požadavcích na bezpečnost práce Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně zdraví při práci Vyhl. č. 180/2015 Sb., vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích (ženy, mladiství) V č.361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zaměstnanců při práci V č.201/2010 Sb., vč. změny (V č. 170/2014) o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu V č. 495/2001 Sb., rozsah a bližší podmínky pro poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a desinfekčních prostředků Zákon č.350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích místo Zpravidla sekretářka V, VK Uložení doba 5 let agistrát města lzně Strana 18 (celkem 20)

19 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 ařízení vropského parlamentu a ady (S) č.1272/ L klasifikace, balení a označování chemických látek a směsí.čs S 14001:2005 Systémy environmentálního managementu ČS S 9001:2009 Systémy managementu jakosti ožadavky ČS HSS 18001:2008 Systémy managementu BZ Specifikace ČS S 14001:2005 Systémy environmentálního managementu ČS S 50001:2012, Systémy managementu hospodaření s energií 8 ZÁVĚČÁ USTVÍ nstrukce nabývá účinnosti dnem jejího podpisu schvalovatelem. Tento dokument včetně příloh je duševním vlastnictvím a je určen výhradně pro vnitřní potřebu. akékoliv šíření a postupování tohoto dokumentu pro jiné účely lze provádět pouze se souhlasem tajemníka. V případě individuálního pořízení kopie dokumentu na počítači je dokument označen při tisku podtitulem, v případě kopírování dokumentu je úvodní strana označena razítkem či nápisem s tímtéž textem. Uživatel si musí být vědom, že aktuálnost takovéto kopie je pouze v okamžiku jejího pořízení. 9 ŘÍLHY 9.1 VZ záznamu Seznam spotřebičů pracoviště, odpovědnost za provoz, seznámení s obsluhou (dle bodu ) Vysvětlivky (odkazy v textu) 1) apříklad zákon č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů 2) apříklad zákon č.258/2000sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů, a nařízení vlády č.361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci ve znění pozdějších předpisů i3) apříklad zákon č.22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů 4) apříklad zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. 5) apříklad nařízení vlády č.378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. 6) ařízení vlády č.11/2002 Sb., kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů, ve znění nařízení vlády č.405/2004 Sb. 7) ařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci ve znění pozdějších předpisů 8) Zákon č.102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků) ve znění pozdějších předpisů 9) apříklad: - Vyhláška ČÚB a ČBÚ č. 18/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění pozdějších předpisů - Vyhláška ČÚB a ČBÚ č. 19/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená zdvihací nařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění pozdějších předpisů agistrát města lzně Strana 19 (celkem 20)

20 Q Zajištění BZ na pracovištích Vydání č. 2 - Vyhláška SV č. 73/2010 Sb., kterou se stanoví vyhrazená elektrická technická zařízení - Vyhláška ČÚB a ČBÚ č. 21/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění pozdějších předpisů 10) říloha č. 8 vyhlášky č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb říloha 9.1 VZ záznamu Seznam spotřebičů pracoviště, odpovědnost za provoz, seznámení s obsluhou (dle bodu ) Stvrzuji svým podpisem, že jsem byl seznámen s návodem na obsluhu spotřebiče a potvrzuji odpovědnost za jeho provoz ázev spotřebiče Q nv. číslo (výrobní číslo) Umístění - budova, pracoviště, č.kanc., apod. dpovědná osoba odpis odpovědné osoby Datum itace bodu Všichni vedoucí zaměstnanci, na jejichž pracovištích jsou instalovány elektrické nebo jiné spotřebiče, zajistí zpracování seznamu těchto spotřebičů a zařízení s doplněním jmen osob odpovědných za jejich provoz, včetně jejich prokazatelného seznámení s návodem na použití a touto instrukcí.tento seznam musí být průběžně doplňován a založen v dokumentaci a BZ příslušného pracoviště (zpravidla u sekretářky vedoucího zaměstnance). agistrát města lzně Strana 20 (celkem 20)

Komunikace a cesty

Komunikace a cesty 6.17.13.5. Komunikace a cesty http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracoviste/komunikacea-cesty Cesty a komunikace podle použití rozdělujeme na: 1. Únikové cesty služí k evakuaci osob přítomných na

Více

Podrobné požadavky na pracoviště a pracovní prostředí stanovuje Zákon č. 309/2006 Sb. a provádí jej Nařízení vlády č. 101/2005 Sb.

Podrobné požadavky na pracoviště a pracovní prostředí stanovuje Zákon č. 309/2006 Sb. a provádí jej Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. 5.6.13. Pracoviště http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/pracoviste Podrobné požadavky na pracoviště a pracovní prostředí stanovuje Zákon č. 309/2006 Sb. a provádí jej Nařízení vlády č. 101/2005 Sb.

Více

Identifikace právních a ostatních požadavků BOZP

Identifikace právních a ostatních požadavků BOZP Směrnice QS 72-02 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 8 očet příloh: 1 Účinnost od: 15.11.2011 dentifikace právních a ostatních požadavků BZ méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík,

Více

Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí Revize prezentace 2015/001 OZO v BOZP a PO Ing. Vladimír JINDRA NV 378/2001 Sb. - 3 Pro zajištění bezpečnosti při práci na strojích a zařízení je nutné zejména:

Více

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 26. ledna 2005. o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 26. ledna 2005. o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí 101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č.

Více

Červen 2009 č. 6 / 2009. Bulletin BOZP a PO

Červen 2009 č. 6 / 2009. Bulletin BOZP a PO Červen 2009 č. 6 / 2009 Bulletin BOZP a PO Bulletin vydává v rámci své poradenské služby podnikající fyzická osoba Břetislav Kroupa Tel./fax: 326 324 035; IČO 42706891; DIČ CZ501210054 Poštovní kontakt:

Více

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 26. ledna 2005

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 26. ledna 2005 101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č.

Více

5.17.17.14. Kotelny http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/sektory-bozp/kotelny Bezpečnost práce v kotelnách stanovuje ČSN 07 0703, bezpečnost práce v nízkotlakých kotelnách stanovuje Nařízení vlády

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí 101 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000

Více

6.17.13.7. Žebříky http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracoviste/zebriky Práce na žebříku je vždy práce ve výšce. Pokud je výška chodidel od podlahy (terénu) větší než 1,5 m, musí zaměstnavatel

Více

Další podrobnější požadavky na pracoviště a pracovní prostředí

Další podrobnější požadavky na pracoviště a pracovní prostředí Příloha k nařízení vlády č. 101/2005 Sb. Další podrobnější požadavky na pracoviště a pracovní prostředí 1. Stabilita a mechanická odolnost staveb Stavby musí splňovat technické požadavky na výstavbu dle

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2005 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2005 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2005 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Nařízení vlády o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Citace: 101/2005 Sb. Částka: 30/2005 Sb. Na straně

Více

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č.

Více

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č.

Více

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí 101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č.

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

Únikové cesty a východy

Únikové cesty a východy 5.17.13.11. Únikové cesty a východy http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracoviste/unikove-cestya-vychody Nařízení vlády č. 101/2005 o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí

Více

Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 378/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. září 2001, kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 zákona

Více

378_2001_Sb[1] kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí

378_2001_Sb[1] kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí 378/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. září 2001, kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 zákona

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí 6.17.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi Bezpečnost pro stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

Více

Skladování a manipulace s materiálem

Skladování a manipulace s materiálem 6.17.17.9. Skladování a manipulace s materiálem http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/sektory-bozp/skladovania-manipulace-s-materialem Minimální požadavky na bezpečnost práce při skladování materiálů

Více

238/1998 Sb. VYHLÁŠKA

238/1998 Sb. VYHLÁŠKA 238/1998 Sb. VYHLÁŠKA Českého báňského úřadu ze dne 30. září 1998, kterou se mění vyhláška Českého báňského úřadu č. 55/1996 Sb., o požadavcích k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti

Více

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP)

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Soubor požadavků a pracovních postupů pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) Zařízení technologického celku posklizňové linky Dobrovice

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 1/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 1/2008 Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 1/2008 Všeobecné bezpečnostní pokyny o zacházení s elektrickým zařízením pracovníky seznámenými. Pro splnění povinností při obsluze el. zařízení

Více

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ NÍZKÉHO NAPĚTÍ

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ NÍZKÉHO NAPĚTÍ Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ NÍZKÉHO NAPĚTÍ 1. Úvod 2. Základní požadavky dle ČSN 33 2000-1

Více

378/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

378/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 378/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. září 2001, kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 zákona

Více

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění Společnost TROJHALÍ KAROLINA, z.s.p.o., (dále jen "Společnost")

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Kotle a kotelny

Kotle a kotelny 5.6.16.7.1.1. Kotle a kotelny http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-tlakovazarizeni/kotle-a-kotelny Základní podmínky

Více

Havarijní připravenost a reakce

Havarijní připravenost a reakce Směrnice QS 83-02 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 11 očet příloh: 1 Účinnost od: 15.11.2011 Havarijní připravenost a reakce méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík, Z BZ 17.2.2016

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Bezpečnostní značky a signály

Bezpečnostní značky a signály Strana: 1 z: 7 Schválil: Ing. Josef Liška, v.r. generální ředitel Synthesia, a.s. Určeno jen pro vnitřní potřebu. Předávání, kopírování a sdělování obsahu není dovoleno, pokud to není výslovně odsouhlaseno

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 118 12 Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 10. 12. 2002 S M Ě RNICE pro provádění a organizaci požární ochrany v objektech a na pracovištích Ministerstva školství,

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE: Pro provoz a údržbu strojů a zařízení

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE: Pro provoz a údržbu strojů a zařízení ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE: Pro provoz a údržbu strojů a zařízení Název: PŘÍRUČKA ŘÍZENÉHO SYSTÉMU BOZP Revize č.: 0 Vydána dne: 16. 4. 2014 Platí od: 16. 4. 2014 Obsah BEZPEČNOST PRÁCE SE STROJI A ZAŘÍZENÍM...

Více

ÚNIKOVÉ CESTY A VÝCHODY

ÚNIKOVÉ CESTY A VÝCHODY ÚNIKOVÉ CESTY A VÝCHODY Zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, stanovuje v 5 odst. 1 písm. b) povinnost pro právnické osoby a podnikající fyzické osoby vytvářet podmínky

Více

362/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 17. srpna 2005

362/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 17. srpna 2005 362/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 17. srpna 2005 o bližších požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na pracovištích s nebezpečím pádu z výšky nebo do hloubky Vláda nařizuje podle 134a odst.

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._55 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

SPOLANA a.s. Číslo: BI BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE Neratovice Místní provozně bezpečnostní předpis Strana 1 ze 7. útvar Hygiena a bezpečnost práce

SPOLANA a.s. Číslo: BI BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE Neratovice Místní provozně bezpečnostní předpis Strana 1 ze 7. útvar Hygiena a bezpečnost práce Neratovice Místní provozně bezpečnostní předpis Strana 1 ze 7 NÁZEV: PRÁCE VE VÝŠKÁCH PŘENOSNÉ ŽEBŘÍKY Gestor: O B S A H Č. kap. Název kapitoly Strana Č. revize Účinnost od 1 Rozsah platnosti 2 0 01.1.2018

Více

Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 a 134e odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 a 134e odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2. června 2004 o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 a 134e odst.

Více

Organizace ROČNÍ PROVĚRKA BOZP NÁZEV PŘEDPISU. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem.

Organizace ROČNÍ PROVĚRKA BOZP NÁZEV PŘEDPISU. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Organizace NÁZEV PŘEDPISU ROČNÍ PROVĚRKA BOZP Zpracoval Schválil datum vydání datum účinnosti Prověrky bezpečnosti

Více

Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.:

Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 186/2006 Sb.: Strana 3314 Sbírka zákonů č. 268 / 2011 Částka 95 268 VYHLÁŠKA ze dne 6. září 2011, kterou se mění vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb Ministerstvo vnitra stanoví podle

Více

Práce ve výškách

Práce ve výškách 5.6.17.1. Práce ve výškách http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/prace-vevyskach Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na pracovištích s nebezpečím pád z výšky nebo do hloubky

Více

Petra Hyšplerová, technik BOZP + PO Ing. Aleš Pék, vedoucí Technického odboru Ing. Petr Gabriel, MBA, kvestor

Petra Hyšplerová, technik BOZP + PO Ing. Aleš Pék, vedoucí Technického odboru Ing. Petr Gabriel, MBA, kvestor UNIVERZITA PARDUBICE Příkaz rektora č. 2/2014 Věc Provedení prověrek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany v roce 2014 Působnost pro všechny útvary a pracoviště Účinnost 1. 10. 2014

Více

KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM

KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM s. 1/5 KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM Je nezbytné mít na paměti, že spolek 1) je povinen: - průběžně vyhledávat nebezpečné činitele a procesy prostředí a činností, zjišťovat jejich

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Stanovení obsahu a způsob vedení provozní dokumentace a stanovení termínů, lhůt, rozsahu kontrol,

Více

Petra Hyšplerová, technik BOZP + PO Ing. Aleš Pék, vedoucí Technického odboru Ing. Petr Gabriel, MBA, kvestor. Článek I.

Petra Hyšplerová, technik BOZP + PO Ing. Aleš Pék, vedoucí Technického odboru Ing. Petr Gabriel, MBA, kvestor. Článek I. UNIVERZITA PARDUBICE Příkaz rektora č. 2/2016 Věc: Provedení prověrek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany v roce 2016 Působnost pro: všechna pracoviště Univerzity Pardubice Účinnost

Více

Vyhrazená elektrická zařízení

Vyhrazená elektrická zařízení 5.17.16.7.3. Vyhrazená elektrická zařízení http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-elektrickazarizeni Podmínky k zajištění

Více

Organizace MÍSTNÍ PROVOZNÍ ŘÁD SKLADŮ

Organizace MÍSTNÍ PROVOZNÍ ŘÁD SKLADŮ Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Organizace Název předpisu MÍSTNÍ PROVOZNÍ ŘÁD SKLADŮ Zpracoval za Schválil za datum vydání datum účinnosti 1. ÚČEL

Více

Bezpečnost strojních zařízení

Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnost strojních zařízení????? Elektrotechnické semináře jaro 2015 19. května 2015 PŠIS Nymburk 1 Elektrické instalace Zhotovení podle dokumentace a v souladu s ČSN Schválení do užívání výchozí revize

Více

UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Směrnice 420 Vydání 1 Práce ve výškách Změna 0. Platnost od:

UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Směrnice 420 Vydání 1 Práce ve výškách Změna 0. Platnost od: UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Práce ve výškách Změna 0 Datum vytištění: 30. 11. 2018 Rozsah platnosti: UNIPETROL RPA, s.r.o. (včetně odštěpného závodu RAFINÉRIE) PRÁCE VE VÝŠKÁCH Schválil: Jednatel

Více

Skladování nádob s plyny

Skladování nádob s plyny 5.6.17.9.3. Skladování nádob s plyny http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/skladovania-manipulace-s-materialem/skladovani-nadob-s-plyny Základním předpisem stanovující podmínky skladování

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

Ochrana zdraví při práci O. Kánský

Ochrana zdraví při práci O. Kánský Ochrana zdraví při práci 2016 O. Kánský Ochrana zdraví při práci Stejně jako ostatní zaměstnanci mají i pracovníci skladů právo na ochranu zdraví při práci. Zaměstnavatelé jsou povinni předcházet vzniku

Více

ORGANIZACE PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

ORGANIZACE PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. ORGANIZACE NÁZEV PŘEDPISU PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zpracoval Schválil datum vydání datum účinnosti

Více

406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 2. června 2004

406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 2. června 2004 406/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2. června 2004 o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu Vláda nařizuje podle 134a odst. 2 a 134e odst.

Více

Ing. Aleš Pék, vedoucí Technického odboru Ing. Milan Bukač, kvestor

Ing. Aleš Pék, vedoucí Technického odboru Ing. Milan Bukač, kvestor UNIVERZITA PARDUBICE Příkaz rektora č. 2/2011 Věc Provedení prověrek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany v roce 2011 Působnost pro všechny útvary a pracoviště Účinnost 10. 11. 2011

Více

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 Příloha č.2. OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ Činnosti / Profese: VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Seznam obecně závazných právních předpisů, norem a vlastních vydaných dokumentů

Více

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Jméno a příjmení Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Pracovní zařazení Datum: Zakroužkujte odpověď, o níž se domníváte, že je správná. 1. Evidenci o všech pracovních úrazech musí

Více

BEZPEČNOSTNÍ TABULKY

BEZPEČNOSTNÍ TABULKY BEZPEČNOSTNÍ TABULKY Od prvního ledna roku 2003 musí být podle vl.nař.č. 11/2002 Sb. informativní značky pro únik a evakuaci osob a značky překážek na únikových cestách viditelné a rozpoznatelné i při

Více

4/4.1 POVINNOSTI PROVOZOVATELE PŘI PROVOZOVÁNÍ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ

4/4.1 POVINNOSTI PROVOZOVATELE PŘI PROVOZOVÁNÍ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ PROKAZOVÁNÍ SHODY VÝROBKŮ část 4, díl 4, kapitola 1, str. 1 4/4.1 POVINNOSTI PROVOZOVATELE PŘI PROVOZOVÁNÍ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Nařízením vlády č. 101/2005 Sb. ze dne 26. ledna 2005, o podrobnějších požadavcích

Více

KOMENTÁŘ ke směrnici č. 98/37/ES o strojním zař ízení

KOMENTÁŘ ke směrnici č. 98/37/ES o strojním zař ízení Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví K VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Legislativa společenství týkající se strojního zařízení KOMENTÁŘ ke směrnici č. 98/37/ES o strojním zař

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._12 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Manipulační vozíky

Manipulační vozíky 6.17.16.10. Manipulační vozíky http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/manipulacni-voziky Požadavky na bezpečný provoz manipulačních vozíků stanovuje ČSN 26

Více

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Strana: 1 Organizační směrnice Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412 Zpracoval:

Více

UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn tajemníka č. 2/2015. č.j. 49/2015/T

UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn tajemníka č. 2/2015. č.j. 49/2015/T UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn tajemníka č. 2/2015 č.j. 49/2015/T PROVOZNÍ BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPIS PRO PRÁCE VE VÝŠKÁCH A NAD VOLNOU HLOUBKOU Zpracoval: Ing. Irena Folprechtová - OZO v prevenci

Více

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 101/2005 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 26. ledna 2005 o podrobnějích požadavcích na pracovitě a pracovní prostředí Vláda nařizuje k provedení 134 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000

Více

IN-EL, spol. s r. o., Lohenická 111/607, Praha 9 - Vinoř. Obsah

IN-EL, spol. s r. o., Lohenická 111/607, Praha 9 - Vinoř. Obsah Obsah IN-EL, spol. s r. o., Lohenická 111/607, 190 17 Praha 9 - Vinoř 1. ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 17 1.1 Základní vztahy v elektrotechnice 17 1.1.1 Elektrické napětí, proud, odpor a výkon 17 1.1.1.1 Jednotky

Více

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. Obsah

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. Obsah Obsah IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, 530 02 Pardubice 1. ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 17 1.1 Základní vztahy v elektrotechnice 17 1.1.1 Elektrické napětí, proud, odpor a výkon 17 1.1.1.1 Jednotky elektrických

Více

PROVOZNÍ ŘÁD LOGISTICKÉ A DISTRIBUČNÍ CENTRUM JENEČ PROVOZNÍ ŘÁD 1 / 5 2011

PROVOZNÍ ŘÁD LOGISTICKÉ A DISTRIBUČNÍ CENTRUM JENEČ PROVOZNÍ ŘÁD 1 / 5 2011 PROVOZNÍ ŘÁD LOGISTICKÉ A DISTRIBUČNÍ CENTRUM JENEČ 2011 PROVOZNÍ ŘÁD 1 / 5 2011 Tento pro provozní řád obsahuje 5 stran tištěného textu. Platnost provozního řádu je od 1. 1. 2011. 1. PROVOZOVATEL BraFil

Více

Místní provozní bezpečnostní předpis pro revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání

Místní provozní bezpečnostní předpis pro revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn č. 1/2014 Č.j. 17/2014/T Místní provozní bezpečnostní předpis pro revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání Zpracoval: Odpovídá: JUDr. K.

Více

Část 1: Vertikální komunikace

Část 1: Vertikální komunikace Část 1: Vertikální komunikace - schodiště názvosloví, druhy, funkční a typologické požadavky, příklad návrhu - schodiště konstrukční a materiálová řešení, statické principy - schodiště technologická a

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství pro

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali.

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali. Příloha č. V.3 OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb. Výběr otázek do jednotlivých obálek bude proveden podle zkušebních

Více

Výměna základních rizik dle Z. 262/2006 Sb.

Výměna základních rizik dle Z. 262/2006 Sb. Příloha č. 12 Přehled základní rizik pro výměnu AKTUALIZACE č. 1 2 3 4 5 Zpracoval: Bc. Karel Lichtneger, DiS. Podpis: Strana č. 1 celkem stran: 6 Schválil: Podpis: Datum vydání: 20. 1. 2014 Přehled základních

Více

Zápis z preventivní požární prohlídky

Zápis z preventivní požární prohlídky Zápis z preventivní požární prohlídky 5, odst. 1, písm. e) Zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně Objekt: Bytový soubor Čelákovice Majitel objektu: Společenství vlastníků domu v Čelákovicích Nám. 5.

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS 2014 Seznam dokumentace předkládané při komplexní kontrole Státního požárního dozoru Komplexní požární kontrola bude provedena dle 31 odst. 1 písm. a) a h) zákona č. 133/1985

Více

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS 2014 Seznam dokumentace předkládané při komplexní kontrole Státního požárního dozoru Komplexní požární kontrola bude provedena dle 31 odst. 1 písm. a) a h) zákona č. 133/1985

Více

ZPRÁVA ORGANIZACE VÝSTAVBY

ZPRÁVA ORGANIZACE VÝSTAVBY ZPRÁVA ORGANIZACE VÝSTAVBY Stavba : Měčín ČOV a kanalizace Místo : k.ú. Měčín Obec : Měčín Kraj : Plzeňský Pověř.obec : Stavebník : Stupeň PD : Klatovy Město Měčín, Farní 43, 340 37 Měčín DSP květen 2008

Více

D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA

D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE PRO REALIZACI STAVBY D.1.4.b-101 TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE PLYNOVÉ KOTELNY PLYNOVÁ ODBĚRNÁ ZAŘÍZENÍ Vypracoval: Kontroloval: Jakub Cahel Ing. František Kapitán Číslo zakázky: PD 6039 1768

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

J E N P R O I N F O R M A C I

J E N P R O I N F O R M A C I nstrukce Q 63-01-09 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 8 očet příloh: 0 Účinnost od: 1.1.2007 VZÍ DKUT BUDVY TYLV 36 méno, funkce Datum odpis Zpracovatel Garant Schvalovatel Ladislav Dvořák,

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství

Více

Vyhrazená plynová zařízení

Vyhrazená plynová zařízení 5.6.16.7.2. Vyhrazená plynová zařízení http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-plynovazarizeni Podmínky k zajištění

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 14. listopadu 2001,

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 14. listopadu 2001, NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona

Více

Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence

Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence A: Právní předpisy Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence A.1 zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů - 1 úvodní ustanovení: účel zákona, obecná povinnost

Více

5.6.16.7.4.2. Výtahy http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/vyhrazena-technicka-zarizeni/vyhrazena-zdvihacizarizeni/vytahy Technické požadavky na výtahy stanovuje

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.50; 91.040.20 Únor 2010 ČSN 73 0804 Požární bezpečnost staveb Výrobní objekty Fire protection of buildings Industrial buildings Sécurité des bâtimens contre l,incendie

Více

Zajištění požární ochrany na pracovištích

Zajištění požární ochrany na pracovištích Zajištění požární ochrany na pracovištích Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou požární ochrany (PO) se zabývám více než 23 let. Má práce byla několikrát

Více

TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB Obsah: Strana: 1 Identifikační údaje... 1 2 Předmět řešení... 1 3 Energetická bilance... 1 4 Technické řešení... 2 5 Vnější vlivy na el. zařízení dle ČSN 33 2000-4-41 ed.2 změna

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky PRÁVNÍ PŘEDPISY Ostrava, září 2006 Doc. Ing. Václav Vrána, CSc., Ing. Ctirad Koudelka UPOZORNĚNÍ NA NĚKTERÁ

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Vodovod Vysoké Chvojno

Vodovod Vysoké Chvojno Stavba : Vodovod Vysoké Chvojno úpravna vody rekonstrukce Investor : Vodovody a kanalizace Pardubice a.s. Projekt. stupeň : Dokumentace pro provedení stavby Zakázkové číslo: 652-13 Soubor : F.2.1.01.Technická

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava POHYBYBLIVÉ PŘÍVODY, ŠŇŮROVÁ VEDENÍ, PŘIPOJOVÁNÍ SPOTŘEBIČŮ Předmět: Prevence elektrických zařízení Určeno pro studenty

Více