Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Nezbytné podmínky pro dopracování projektu. Přerov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Nezbytné podmínky pro dopracování projektu. Přerov"

Transkript

1 Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nezbytné podmínky pro dopracování projektu Přerov

2 V rámci Etapy 2 Dopracování projektu žadatel dokládá: 1. Doklady o zajištění financování realizace projektu a Finanční a ekonomická analýza projektu 2. Etapa 2. Popis proveditelnosti projektu 3. Projektová dokumentace včetně rozpočtu projektu 4. Povinné přílohy dle dopisu Podmínky dopracování projektu

3 1. Doklady o zajištění financování realizace projektu a finanční a ekonomická analýza projektu 2. etapa Výstup z webové aplikace Finanční a ekonomická analýza projektu: Cashflow přípravy a realizace projektu Finanční udržitelnost projektu Finanční zdraví Ekonomická pozice z hlediska úvěrů a závazky krytých zástavním právem V případě, že žadatel dosáhne v rámci hodnocení finančního zdraví hodnoty E anebo F doporučujeme, aby dodal na ÚRR k dopracování přednostně část týkající se Ekonomiky žadatele, která bude kontrolována z pohledu rizikovosti. V případě nedostatečného zdůvodnění se jedná o eliminační podmínku.

4 1. Doklady o zajištění financování realizace projektu a finanční a ekonomická analýza projektu 2. etapa Doklady o zajištění financování realizační a provozní fáze: Liší se v závislosti na právní formě žadatele Závazný bankovní příslib na příslušný úvěr (projekt bude financován prostřednictvím úvěru), Usnesení zastupitelstva (finanční krytí vlastních zdrojů, po dobu realizace a udržitelnosti) Doklad o dluhové službě za poslední uzavřený rok, u organizací zřizovaných obcemi nebo kraji je nutné vyplnit finanční zdraví za zřizovatele, Výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu územních samosprávných celků, regionálních rad a dobrovolných svazků obcí za poslední 2 uzavřené účetní období, Daňová přiznání za poslední 2 uzavřená zdaňovací období (vč. příslušných příloh),

5 1. Doklady o zajištění financování realizace projektu a finanční a ekonomická analýza projektu 2. etapa Rozvahu a výkaz zisku a ztrát v plném rozsahu pro aktuální účetní období vč. stručného komentáře vývoje roku 2009, Smlouvy o půjčkách na předmětné finanční krytí, Prohlášení o složení depozitu v případě půjček od třetích osob, V případě vlastních zdrojů (podnikatelské subjekty či nestátní neziskové organizace) je třeba doložit prohlášení o složení bankovního depozitu (v případě, že nehodlá žadatel podstoupit expertní posouzení vlastních zdrojů), Povinná tabulka č. 4 - ZDROJE KRYTÍ PROVOZNÍ ZTRÁTY NEUDRŽITELNÉHO PROJEKTU (příloha č. 4 k Metodickému pokynu Analýza a popis proveditelnosti projektu), Rozvahu a výkaz zisku a ztrát v plném rozsahu ve variantě s realizací projektu a zároveň rozvahu a výkaz zisku a ztrát v plném rozsahu ve variantě bez realizace projektu, obojí na období 5 let pouze v případě, že finanční zdraví dosáhlo hodnoty E nebo F.

6 2. Popis proveditelnosti projektu 1/10 Struktura a rozsah zpracování Popisu proveditelnosti projektu: uvedena v Metodickém pokynu Analýza a popis proveditelnosti projektu informace týkající se rozsahu zpracování jednotlivých částí naleznete v Příloze č. 1. Výzvy k předkládání projektů - Nezbytné podmínky pro dopracování projektu (Etapa č. 2) získáte na osobní konzultaci s určeným pracovníkem oddělení řízení projektů ucelený dokument obsahující komentáře žadatele k jednotlivým částem a přílohám dopracování projektu Formulář popisu k dispozici na Dokumenty» Dokumentace k výzvám» FORMULÁŘE» Než dopracujete projekt

7 2. Popis proveditelnosti projektu 2/10 1. Organizace a řízení 1.1 Management projektu a jeho řízení Informace popisující činnosti a osoby, které se podílejí na přípravě a realizaci projektu v jednotlivých fázích (předinvestiční, investiční, provozní). Jednotlivé činnosti budou popsány včetně uvedení vzájemných kompetencí a odpovědností. Tyto vazby mohou být doloženy i graficky jako příloha. Popis zkušeností těchto členů s obdobnou činností (nejedná se jen o dotační zkušenosti) ve vazbě na rozsah a velikost projektu. Popis organizačního členění a kapacitního zapojení jednotlivých členů projektového týmu do prací na projektu, vzájemné kompetence a odpovědnosti. Popis zapojení externích kapacit samostatně pro realizační i provozní fázi projektu. Dodání smluvního zajištění. Popis referencí dříve realizovaných projektů a to jednak ve vztahu k charakteru projektu či projektům s obdobným finančním rozsahem. Popis způsobu komunikace a předávání úkolů v rámci projektového týmu. Postup pro řešení neočekávaných a nestandardních situací (příp. odkaz na vnitřní směrnici, která problematiku řeší.).

8 2. Popis proveditelnosti projektu 3/ Partneři projektu a další významně zapojené subjekty Bude uveden název subjektu, pozice v rámci projektu, popis jeho zapojení, forma a důvod jeho výběru a finanční náklady související se zapojením tohoto subjektu. V případě, že tento významně zapojený subjekt není dosud vybrán, bude zde pouze tato informace uvedena a dále bude uveden předpokládaný okamžik jeho výběru. V případě, že již byl subjekt vybrán, bude doloženo smluvní ošetření tohoto vztahu. Popis případných zkušeností partnera, které jsou relevantní pro projekt (vzhledem k charakteru projektu a finančnímu objemu). Popis zapojení kompetencí a zodpovědnosti partnera. Pokud je zvolen partner je třeba dodat partnerskou smlouvu.

9 2. Popis proveditelnosti projektu 4/10 2. Technické a technologické řešení projektu 1/2 2.1 Alternativy řešení projektu Jednotlivé alternativy z pohledu technického řešení projektu, tzn., nulová a investiční varianta, případně další alternativy řešení. Popsána pozitiva a negativa jednotlivých alternativ a to ve vazbě na technické a technologické řešení, výběr vhodné technologie, nároky na objekty, budovy a provoz, materiálové vstupy ve fázi realizační a provozní. Popis zadávání zakázek dle Zákona č. 137/2006 o veřejných zakázkách ve znění pozdějších předpisů či Metodickým pokynem Zadávání zakázek a veřejných zakázek v programovém období Důležitý je popis modelu provozování daného objektu, který je předmětem projektu, v případě, že do projektu vstupuje jiný subjekt (provozovatel). Popis způsobu nastavení poměrů v nákladech, a to vzhledem k dělení stavby na více aktivit. 2.2 Připravenost projektu pro realizaci a požadavky Informace o připravenosti projektu k realizaci a požadavky na úspěšnou realizaci. Následně zde zpracovatel uvede přesný popis výstupů a jejich přiřazení k aktivitám včetně grafického znázornění.

10 2. Popis proveditelnosti projektu 5/ Harmonogram projektu Podrobný časový harmonogram realizace projektu a jednotlivých aktivit a to i ve vazbě na předkládání žádostí o platbu. Časový plán jednotlivých činností a fází projektu bude zpracován do podoby podrobného harmonogramu. Zvláštní pozornost musí být věnována provázanosti podrobného rozpisu aktivit i s Benefitem7 a systémem řízení projektu. Podstatné je také definování kritických milníků (tj. zásadních činností nebo lhůt) projektu. OBLASTI, KTERÉ MAJÍ CHARAKTER PODSTATNÝCH ZMĚN Jestliže se změní datum ukončení projektu o více než 22 pracovních dnů (tzn. prodloužení termínu realizace projektu) považuje se tato změna za podstatnou, a je nutné ji předložit VRR ke schválení (současně se schválením projektu v 2. Etapě). Není možné překročit nejzazší datum pro ukončení fyzické realizace projektů, který je uveden ve Výzvě, v rámci níž byl projekt předložen (mimo výjimečných a odůvodněných případů schválených VRR - co nemůže žadatel ovlivnit).

11 2. Popis proveditelnosti projektu 6/10 2. Technické a technologické řešení projektu 2/2 2.4 Majetkoprávní vztahy Zde budou uvedeny podrobné informace k majetkoprávním vztahům. Přílohou budou LV, katastrální mapa, pokud je relevantní tak Smlouvy o smlouvách budoucích, nájemní smlouvy a další doklady prokazující řešení majetkových vztahů. Kupní smlouva / Nájemní smlouva / Darovací smlouva / Smlouva o výpůjčce či smlouva o smlouvě budoucí. Problematika zástavního práva, která je předmětem této části dopracování projektu je řešena v následující prezentaci Dopracování projektu před uzavřením smlouvy.

12 2. Popis proveditelnosti projektu 7/10 3. Analýza citlivosti a řízení rizik a jejich předcházení 3.1 Analýza citlivosti V rámci analýzy citlivosti budou stanoveny klíčové proměnné v projektu s uvedením jejich pravděpodobností a opatření na jejich snížení, dále zde budou uvedeny výsledky citlivostní analýzy. Analýza citlivosti bude vyhotovena zejména ve vztahu k cenové dynamice, poptávce po výstupech a výsledcích projektu, investičním podmínkám a provozním nákladům. K tomu je možné použít povinnou tabulku č. 3. Uvádí standardní kategorie a parametry rizik pro jednotlivé oblasti podpory. Nepřipouští se, aby dopad rizik byl pouze nízký, alespoň jedno riziko je třeba označit jako pochybné nebo vysoké. 3.2 Řízení rizik Zde budou vymezeny největší rizika a popis způsobů eliminace změn proměnných vyplývajících z analýzy citlivosti. Dále zde bude provedena identifikace i dalších rizikových faktorů a jejich rozdělení dle jednotlivých fází projektu. I ve vazbě na takto definovaná rizika budou uvedeny opatření k jejich eliminaci včetně komentáře okolností, prevence a řízení rizik. Řízení rizik bude souviset se systémem řízení projektu, tzn., že zde musí být popsána vazba na systém řízení projektu.

13 2. Popis proveditelnosti projektu 8/10 4. Horizontální témata V popisu proveditelnosti projektu musí žadatelé ve svých projektech popsat horizontální témata v průběhu realizace. Projekty s negativním dopadem na rovné příležitosti nebo na životní prostředí nebudou podpořeny. 4.1 Udržitelný rozvoj 4.2 Rovné příležitosti K dispozici příloha č. 3 Metodického pokynu Analýza a popis proveditelnosti projektu Kritéria horizontálních témat příloha k popisu proveditelnosti projektu

14 2. Popis proveditelnosti projektu 9/10 5. Závěrečné zhodnocení proveditelnosti projektu 5.1 Popis finanční situace žadatele Žadatel v závislosti na právní subjektivitě doloží jasný popis finanční situace a s ohledem na něj popis zajištění potřebných finančních zdrojů k předfinancování a spolufinancování projektu vzhledem k nastavenému způsobu financování. Také bude doložen popis aktuálních úvěrů, které mají nejzásadnější vliv na hospodaření žadatele. Zajištění financování projektu je třeba doložit také z pohledu nezpůsobilých výdajů. 5.2 Popis financování provozní fáze projektu Žadatel doloží, že má zajištěno financování provozní fáze projektu po dobu udržitelnosti projektu a to s ohledem k typu právní formy žadatele. Všechny tyto údaje musí být jasně popsány a doloženy.

15 2. Popis proveditelnosti projektu 10/10 5. Závěrečné zhodnocení proveditelnosti projektu 2/2 5.3 Podrobné členění rozpočtu Vyplnění stanovené tabulky podrobného členění rozpočtu ve struktuře dle webové žádosti Benefit7. OBLASTI, KTERÉ MAJÍ CHARAKTER PODSTATNÝCH ZMĚN Změna počtu jednotek v projektu (např. ks, m, m 2 ), které budou následně uvedeny ve Smlouvě o poskytnutí dotace je změnou podstatnou a podléhá schválení VRR a má případně vliv na výši poskytnuté dotace. Ze strany ÚRR jsou kontrolovány způsobilé výdaje kontrolovány dle položek daných kapitol. Podstatné změny dle PPP se na 2. Etapu nevztahují, až na základě schválení ve 3. Etapě. 5.4 Závěr Zde žadatel uvede komplexní závěr, který shrne výsledné dopracování projektu z pohledu efektivnosti, potřeb a přínosů pro dané území a cílové skupiny. Dále zde bude popsána i realizovatelnost projektu a případné podmínky pro tuto realizovatelnost. Tento závěr je třeba v případě variantního zpracování projektu učinit pro každou variantu zvlášť.

16 3. Projektová dokumentace vč. rozpočtu projektu Projektová dokumentace: nebylo vydáno stavební povolení projektová dokumentace ke stavebnímu řízení, bylo vydáno stavební povolení či jiné opatření projektová dokumentace ověřená stavebním úřadem. Stavební rozpočet projektu: Krycí list Rekapitulace rozpočtu Položkový výkaz výměr Položkový rozpočet

17 4. Povinné přílohy dle dopisu Podmínky dopracování projektu Další požadované přílohy, především: čestné prohlášení, že nedošlo k podstatným změnám v projektu smlouvy o partnerství a zapojení externích subjektů smlouvy o řešení majetkoprávních vztahů povinné či nepovinné tabulky dle Metodického pokynu APPP doplnění informací v rámci udržitelnosti žádost o posouzení v případě historických zástav list vlastnictví

18 DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST Mgr. Vilém Skyba pověřený vedením oddělení řízení projektů Olomouc Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Jeremenkova 40b Olomouc Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj.

19 Změny a udržitelnost projektu Ing. Zdeněk Říha odbor metodiky a monitoringu Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava 19

20 OSNOVA PREZENTACE 1. Změny v realizaci projektu 2. Změny ve vztahu k monitorovacím indikátorům projektu 3. Změny socioekonomických přínosů 4. Zásadní změny v projektu 5. Udržitelnost projektu 6. Formy financování projektu 20

21 Změny v realizaci projektu V průběhu realizace projektu mohou nastat situace, které mohou mít za následek změnu v projektu. Rozlišujeme tyto typy změn: podstatné změny (jsou definovány v PPŽ a v PPP), nepodstatné změny (ostatní nedefinované změny). 21

22 Změny monitorovacích indikátorů Datum závazného naplnění indikátoru PS FyUP UP FiUP KU 1 rok ode dne ukončení fyzické realizace projektu 1. etapa 2. etapa 3. etapa Realizace projektu Udržitelnost 1 kalendářní rok po roce dokončení projektu Nelze požádat o změnu hodnoty indikátoru Z objektivních důvodů lze požádat o změnu hodnoty indikátoru Zkratky: PS podpis smlouvy FyUP - fyzické ukončení projektu UP - ukončení projektu FiUP - finanční ukončení projektu KU konec udržitelnosti projektu Nelze požádat o změnu hodnoty indikátoru Oznamuje se neplnění indikátoru a dále se řídí Instrukcemi pro provádění finančních oprav Tolerance 10%

23 Data závazného naplnění indikátorů Typ indikátoru Datum závazného naplnění indikátoru Plocha, délka, počet projektů, objektů. Datum ukončení projektu (fyzické ukončení + 22 pracovních dnů) Počet uživatelů, návštěvníků, vozidel, úspora času 1 kalendářní rok po roce ukončení projektu, datum je vždy XX Počet nově vytvořených pracovních míst a Zvýšení atraktivity 1 rok od fyzického ukončení projektu

24 Data závazného naplnění indikátorů Pojmy: Fyzické ukončení projektu ukončením fyzické realizace projektu se rozumí prokazatelné uzavření všech aktivit projektu, které jsou v souladu se Smlouvou o poskytnutí dotace Ukončení projektu datum předložení závěrečné monitorovací zprávy Finanční ukončení projektu datum proplacení poslední platby příjemci dotace 24

25 Další témata k procesu administrace změn MI Objektivita žádosti o změnu V 2. etapě hodnocení budou objektivními důvody pouze důvody, vyplývající z upřesňování stavebně technické dokumentace, příp. důvody, které vzniknou v průběhu stavebního řízení (úprava zákonných norem apod.), viz příklad níže. Individuálně mohou být za objektivní posouzeny i důvody, vyplývající ze změny socio-ekonomických aspektů v místě realizace projektu, např. vypuštění přehrady.

26 MI Počet nově vytvořených pracovních míst Od nová definice: nárůst počtu RPJ zaměstnaných příjemcem, u subjektů zřízených či založených příjemcem, u provozovatele či u partnera příjemce v určité provozovně. Změnu lze uplatnit i u dříve vyhlášených výzev. Vykazování MI Počet pracovních míst Vykazování MI musí být provedeno dle Instrukcí pro práci s MI a MO č.34

27 Změny ve vztahu k monitorovacím indikátorům projektu Nepřijatelné jsou změny, které by vedly ke změkčení podnikatelského záměru, který byl předmětem soutěže v rámci 1. etapy. Přijatelné je pouze posuzování změn v kontextu tzv. objektivních důvodů, viz. slide Další témata k procesu administrace změn MI. VRR rozhoduje o ne/schválení požadované změny monitorovacích indikátorů. 27

28 Změny socioekonomických přínosů Socioekonomické přínosy určují společenský užitek projektu. Za socioekonomické přínosy označujeme ekonomické přínosy projektu převedené na hotovostní toky na objektivní srovnatelnost projektových žádostí (jsou uvedeny ve finanční a ekonomické analýze projektu, která je nedílnou součástí schváleného projektu). Pro uplatnění finančních korekcí budou použity adekvátně postupy uvedené ve vztahu k monitorovacím indikátorům. 28

29 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) V rámci tohoto kritéria je kontrolováno, zda se projekt dopracovaný v Etapě 2 neliší od projektové žádosti předkládané v etapě č

30 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 1. Ve vazbě na legislativu Evropské unie a České republiky změna legislativy v rámci DPH a změna plátcovství DPH, změna projektu ve vztahu k veřejné podpoře (tj. změna struktury způsobilých výdajů a změna výše dotace v Kč a v %), změna výše celkových výdajů u projektů, a to ve vztahu k úpravě výše nezpůsobilým výdajům, změna projektu ve vztahu k příjmům projektu dle čl. 55 obecného nařízení (tj. změna FEA a výše dotace v Kč a v %), kde budou odečteny příjmy projektu. 30

31 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 2. Ve vazbě na harmonogram projektu změna data zahájení projektu o více než 22 pracovních dnů, změna data fyzického zahájení projektu o více než 6 měsíců od uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, změna data ukončení fyzické realizace projektu o více jak 22 pracovních dnů (tzn. prodloužení termínu fyzické realizace), změna data ukončení projektu o více než 22 pracovních dnů (tzn. prodloužení termínu realizace projektu). 31

32 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 3. Ve vazbě na FEA struktura výdajů změna může být provedena pouze na základě změny struktury výdajů např. ve vazbě, že projekt zakládá veřejnou podporu a členění způsobilých výdajů na investice a reinvestice, plátcovství DPH a změny sazeb DPH, provozní příjmy a výdaje zde je možné provádět pouze změnu ve vazbě na projekty vytvářející příjmy dle čl. 55 obecného nařízení, plátcovství DPH a změny sazeb DPH 32

33 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 3. Ve vazbě na technické a technologické řešení změna pořadí technologického postupu, změnu technologie nebo změnu použitého materiálu - podrobněji je postup upraven Metodickým oznámením č. 33 Změny v projektech vícepráce a záměna technologie (materiálů), dále může být technické a technologické řešení změněno na základě změn vyplývajících z dopracování projektové dokumentace, zpřesňování stavebně technické dokumentace či stavebního řízení. 33

34 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 4. Ve vazbě na rozpočet projektu úpravy na základě výzvy ÚRR v případě přeřazení části způsobilých výdajů do nezpůsobilých (samotné snížení dotace ale schvaluje VRR), úpravy ve vztahu plátcovství DPH (nově vzniklá povinnost) a nutné navýšení nezpůsobilých výdajů projektu a z toho vyplývající snížení dotace (samotné snížení dotace ale schvaluje VRR), úpravy ve vztahu plátcovství DPH, když žadatel mylně uvede, že je plátcem DPH a v 2. Etapě zjistí, že není plátcem DPH ve smyslu projektu (nelze zpětně navýšit v rozpočetu projektu v části způs. výdaje projektu o DPH), 34

35 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 4. Ve vazbě na rozpočet projektu změna položek rozpočtu ve výši nad 15% u zdrojové druhové položky nebo kapitoly rozpočtu, změna poměru investice reinvestice (změna o více než 10%), vícepráce projektu dle Metodického oznámení č. 33 Změny v projektech vícepráce a záměna technologie (materiálů), které musí splňovat charakter víceprací dle zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek a dále ve vztahu k charakteru stavebních prací. 35

36 Zásadní změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 4. Ve vazbě na rozpočet projektu změna položek rozpočtu ve výši nad 15% u zdrojové druhové položky nebo kapitoly rozpočtu, změna poměru investice reinvestice (změna o více než 10%), vícepráce projektu dle Metodického oznámení č. 33 Změny v projektech vícepráce a záměna technologie (materiálů), které musí splňovat charakter víceprací dle zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek a dále ve vztahu k charakteru stavebních prací. 36

37 Neakceptovatelné změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 1. Ve vazbě na technické a technologické řešení změna nad rámec dopracování projektové dokumentace, zpřesňování stavebně technické dokumentace, či stavebního řízení, zásadní změna v technickém a technologickém řešení, která by měla za následek změnu aktivit projektu. Za aktivitu se v této souvislosti považují aktivity mající přímý vliv na cíl projektu a přínos projektu pro definované cílové skupiny 37

38 Neakceptovatelné změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 2. Ve vazbě na rozpočet projektu změna rozpočtu ve vazbě na vznik nové aktivity a změnu charakteru stávajících aktivit projektu a jeho následného zaúčtování (např. místo rekonstrukce objektu jeho demolice a výstavba nového objektu) 3. Ve vazbě na majetkové vztahy úprava majetkových vztahů řešených nájmem s tím, že nesmí dojít např. k výpovědi z nájmu, zastavění majetku bez souhlasu ÚRR Střední Morava. Tyto změny by měly za následek nedodržení udržitelnosti projektu. 38

39 Neakceptovatelné změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 4. Ve vazbě na FEA nesmí být z projektu odstraněny zásadní aktivity či cílové skupiny anebo měněn cíl projektu, nesmí být provedena změna kvantifikace a rozsah zvolených monitorovacích indikátorů a změna kvantifikace a rozsah zvolených socioekonomických přínosů, která by měnila charakter projektu a východiska, na základě kterých byl projekt vybrán k dopracování. Přípustné jsou pouze změny, které vycházejí z nových skutečností, souvisejících s dopracováním projektu, 39

40 Neakceptovatelné změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 4. Ve vazbě na FEA změna ve finanční analýze z pohledu příjmů a výdajů, které by byly v rozporu s údaji uvedenými ve webové žádosti BENEFIT 7, Marketingové analýze, Investičních záměru a dalšími podklady. Změna ve finanční a ekonomické analýze nesmí být v takovém rozsahu, která by měnila charakter, zaměření a cíl projektu a jeho východiska. 40

41 Neakceptovatelné změny v projektu (ve fázi dopracování projektu) 5. Ve vazbě na harmonogram projektu změna data ukončení projektu za mezní datum pro realizaci projektů stanoveného Výzvou k předkládání projektových žádostí (např. příjemce rekonstruuje silnici a zároveň obdrží z jiných zdrojů finanční prostředky i na vybudování kanalizace a z tohoto důvodu požádá o změnu termínu, nebo změna termínů spočívá v zásadní komplikaci stavebního řízení, či dojde k prodlení na základě přezkoumání veřejné zakázky Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, apod.). 41

42 Udržitelnost projektu Příjemce je povinen, není-li ve Smlouvě o poskytnutí dotace uvedeno jinak, zajistit udržitelnost výstupů a výsledků projektu po dobu 5 let (u MSP po dobu 3 let) od finančního ukončení projektu. Příjemce je povinen zachovat nově vytvořená pracovní místa po dobu 5 let (u MSP po dobu 3 let) ode dne finančního ukončení projektu. Nová pracovní místa musí být vytvořena do jednoho roku od ukončení fyzické realizace projektu. Pozn.: Jak se počítá udržitelnost jednotlivých Monitorovacích indikátorů je popsána v Instrukcích pro práci s Monitorovacími indikátory 42

43 Udržitelnost projektu Příjemce má povinnost udržet výstupy projektu a používat je k tomu účelu, který deklaroval v projektové žádosti. Poskytovatel je oprávněn provádět kontroly po celou dobu udržitelnosti projektu. Příjemce musí zajistit udržitelnost projektu. Důraz bude kladen zejm. na naplnění monitorovacích indikátorů a socioekonomických přínosů. Pozn.: V případě nedodržení podmínek se příjemce vystavujete nebezpečí krácení dotace (odebrání celé dotace) anebo finančním korekcím. 43

44 Nejčastější chyby v FEA - Jak správně vyplňovat Cash-flow, kdy dojde k posunu v harmonogramu projektu a není možné přidávat roky do FEA? změna harmonogramu se nebude provádět v FEA, jelikož má informační charakter ( harmonogram se během realizace projektu často mění) změna harmonogramu se bude provádět pouze v BENEFITU a v MONIT7+ - Jak vyplnit správně Finanční zdraví u neziskovek celkové roční náklady v Kč=náklady na zajištění provozu organizace+náklady na neziskový předmět činnosti (veřejně prospěšnou, charitu) - Bude se provádět změna ve struktuře výdajů při navýšení NZV změna struktury výdajů nebude ve FEA prováděna vyjma případů snížení způsobilých výdajů a přesunu do nezpůsobilých výdajů na základě kontroly údajů ( ZV a NZV) v Etapě č

45 DĚKUJI ZA POZORNOST 45

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Nezbytné podmínky pro dopracování projektu. Olomouc Zlín

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Nezbytné podmínky pro dopracování projektu. Olomouc Zlín Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nezbytné podmínky pro dopracování projektu Olomouc 29. 4. 2010 Zlín 30. 4. 2010 V rámci Etapy 2 Dopracování projektu žadatel dokládá: 1. Doklady

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ Bc. Hana Mikulová vedoucí odboru řízení projektů OSNOVA PREZENTACE 1. Přehled

Více

Zásady pro prodlužování termínů realizace projektů v rámci ROP Střední Morava

Zásady pro prodlužování termínů realizace projektů v rámci ROP Střední Morava Bod č. 7 Tisk č. 344-VRR15 P03 Zásady pro prodlužování termínů realizace projektů 1 Bod č. 7 Tisk č. 344-VRR15 P03.1 Zásady pro prodlužování termínů realizace projektů v rámci ROP Střední Morava verze

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Moravský Beroun

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Moravský Beroun Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 2013 Moravský Beroun 22.3.2011 Obsah: 1. Aktuální informace o stavu čerpání ROP SM 2. Projekty a doba udržitelnosti 3. Harmonogram výzev

Více

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z Regionální operační program Střední Morava Postupy čerpání dotací z Evropské unie 1. Audit shody připravenost Úřadu Regionální rady k implementaci ROP Střední Morava a. Nyní probíhá reaudit b. Vliv na

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 2.00 Evidence změn 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 5.9.2007 2.00 2 9

Více

KONCEPTY postup dopracování a časové hledisko

KONCEPTY postup dopracování a časové hledisko KONCEPTY postup dopracování a časové hledisko OSNOVA PREZENTACE 1. Popis Konceptů 2. Postup při dopracování Konceptů 3. Časové hledisko administrace Konceptů 4. Otázky a připomínky k dopracování Konceptů

Více

Příloha č. 2 Podrobných postupů administrace drobných příspěvků. Povinné přílohy V 36 PPADP 1.0

Příloha č. 2 Podrobných postupů administrace drobných příspěvků. Povinné přílohy V 36 PPADP 1.0 Příloha č. 2 Podrobných postupů administrace drobných příspěvků V 36 PPADP 1.0 OBSAH 1. Základní požadavky na náležitosti a termíny předkládání povinných příloh... 3 2. předkládané spolu s žádostí o drobný

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 4.00 Tento metodický pokyn je zpracován v návaznosti na přílohu

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD SPECIFICKÝ CÍL 4.1 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 53 PŘÍLOHA Č. 4D OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI pro

Více

Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery

Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery Cíl 3 Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery 13. května 2008 Povinné přílohy pro všechny projekty Prezentace

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 3.2 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 4 PŘÍLOHA Č. 2 OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PLATNOST OD 17. 9. 2015 Strana 1 z

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 224 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Upřesnění některých postupů vyplývajících ze zkušeností Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava s administrací projektů.

Upřesnění některých postupů vyplývajících ze zkušeností Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava s administrací projektů. METODICKÉ OZNÁMENÍ V 2009 MO 22 Upřesnění některých postupů vyplývajících ze zkušeností Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava s administrací projektů. 1. Přehled financování projektu a rozpočet

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 30 V21 IPRM Atraktivní Olomouc 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální

Více

Hodnotící tabulka. Kritérium 1 platné od: Schváleno usnesením MV: č. 098/MV13/11. Kritérium 2 platné od:

Hodnotící tabulka. Kritérium 1 platné od: Schváleno usnesením MV: č. 098/MV13/11. Kritérium 2 platné od: Příloha č. 3 Hodnotící tabulka Kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci prioritní osy 2 Podpora prosperity regionu, dílčí oblasti podpory 2.1.2 Rozvoj infrastruktury sociálních služeb. Pro výzvu

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y 068-VRR-09 P10 V 15 V 333 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 4.03 Evidence změn Verze Platnost od Předmět změny Strany č. 4.01

Více

oblasti podpory 2.3 podpora využívání Brownfields

oblasti podpory 2.3 podpora využívání Brownfields Příloha č. 3b Hodnotící tabulka Kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci prioritní osy Podpora prosperity regionu, oblasti podpory.3 podpora využívání Brownfields pro projekty s celkovými náklady

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Dopracování projektu. Olomouc/Zlín, 29/

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Dopracování projektu. Olomouc/Zlín, 29/ Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu Olomouc/Zlín, 29/30. 4. 2010 Výzva k doložení příloh Po schválení projektu k financování je určeným pracovníkem OKP zaslán

Více

Udržitelnost projektu

Udržitelnost projektu Udržitelnost projektu Lubomír Baláš vedoucí oddělení kontroly a plateb Olomouc Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava OSNOVA PREZENTACE 1. Udržitelnost projektu 2. Předkládání monitorovacích

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y -09 P01 V 16 V 223 1.0 4 V 16 V 223 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální

Více

Nápověda k webové aplikaci Analýza nákladů a přínosů

Nápověda k webové aplikaci Analýza nákladů a přínosů REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI STŘEDNÍ MORAVA Nápověda k webové aplikaci P A R T N E R P R O V Á Š R O Z V O J Obsah: 1. Obecné... 3 2. Investice... 4 3. Provozní výdaje... 5 4. Provozní příjmy...

Více

Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery

Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery Cíl 3 Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery 20. února 2008 1 Povinné přílohy pro všechny projekty 1.

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 26 V 311 Jesenicko 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu

Více

Změny v projektech (výzva č. 68 / 3.3 OP LZZ) Seminář pro příjemce Praha,

Změny v projektech (výzva č. 68 / 3.3 OP LZZ) Seminář pro příjemce Praha, Změny v projektech (výzva č. 68 / 3.3 OP LZZ) Seminář pro příjemce Praha, 27. 9. 2011 Obsah prezentace 1. Nepodstatné změny projektu 2. Podstatné změny projektu 3. Změny rozpočtu projektu 4. Další důležité

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 27 V 331 Jesenicko 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu

Více

REALIZACE PROJEKTŮ. 29. října 2008 Ostrava Ing. Hana Myšková. Datum: Místo: Prezentuje:

REALIZACE PROJEKTŮ. 29. října 2008 Ostrava Ing. Hana Myšková. Datum: Místo: Prezentuje: REALIZACE PROJEKTŮ Datum: Místo: Prezentuje: 29. října 2008 Ostrava Ing. Hana Myšková OBSAH Povinnosti příjemce dotace Monitoring projektu Změny v projektu POVINNOSTI PŘÍJEMCE DOTACE Plnit závazky, které

Více

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci v roce 2019

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci v roce 2019 Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci v roce 2019 Číslo a název oblasti podpory: 8. Životní prostředí Číslo a název programu: 8.1 Podpora ekologické

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

4.1 Rozvoj venkova. Hodnocení projektu

4.1 Rozvoj venkova. Hodnocení projektu 4.1 Rozvoj venkova Hodnocení projektu Cíl prezentace 1. Seznámit s procesem hodnocení 2. Představení hodnotících tabulek pro oblast podpory 4.1 Rozvoj venkova Jak bude můj projekt hodnocen? 3 stupně hodnocení:

Více

Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR

Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR U S N E S E N Í Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR číslo 22 ze dne 3. listopadu 2016 k projednání aktualizace kritérií pro prioritní osu 1 (SC 1.1, aktivita 1.1.2) Operačního

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 29 V 226 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Změny v projektech (výzva č. 36 / 1.2. OP LZZ) Seminář pro příjemce

Změny v projektech (výzva č. 36 / 1.2. OP LZZ) Seminář pro příjemce Změny v projektech (výzva č. 36 / 1.2. OP LZZ) Seminář pro příjemce Obsah prezentace 1. Důležité informace pro provádění změn 2. Nepodstatné změny projektu 3. Podstatné změny projektu 1. Důležité informace

Více

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Strategické projekty Smart Administration 1. Identifikace výzvy Číslo

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD SPECIFICKÝ CÍL 4.1 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 53 PŘÍLOHA Č. 4D OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI pro

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Zajištění financování projektu před uzavřením Smlouvy

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Zajištění financování projektu před uzavřením Smlouvy Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Zajištění financování projektu před uzavřením Smlouvy Formy financování projektu A. Standardní formy financování projektů 1. Financování z

Více

Nejčastější chyby v projektech

Nejčastější chyby v projektech Nejčastější chyby v projektech Hodnocení projektu 1. Předkladatel projektu váha 10 % 2. Kvalita projektu váha 40 % (eliminační kritérium minimálně 60 %) 3. Význam projektu váha 45 % 4. Horizontální kritéria

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 26 - ZÁSTAVA MAJETKU POŘÍZENÉHO Z DOTACE. Schválený dne: 5. 3. 2010 Platný od: 5. 3. 2010 Verze: 1.0

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 26 - ZÁSTAVA MAJETKU POŘÍZENÉHO Z DOTACE. Schválený dne: 5. 3. 2010 Platný od: 5. 3. 2010 Verze: 1.0 Schválený dne: 5. 3. 2010 Platný od: 5. 3. 2010 Verze: 1.0 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 26 - ZÁSTAVA MAJETKU POŘÍZENÉHO Z DOTACE EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 26 je platný pro všechny subjekty zapojené do implementace

Více

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Kateřina Hlostová Osnova Základní SP 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Strukturované vyhodnocení projektu 4.

Více

Hodnotící tabulka. Pro výzvu (1.1-25)

Hodnotící tabulka. Pro výzvu (1.1-25) Příloha č. 2a Hodnotící tabulka Kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci prioritní osy 1 Regionální infrastruktura a dostupnost, dílčí oblasti podpory 1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 47 V21 IPRM Zlín 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

2. Popis projektu a jeho soulad s výzvou programu, popis plánovaných přínosů celého projektu

2. Popis projektu a jeho soulad s výzvou programu, popis plánovaných přínosů celého projektu Příloha č. 3 Osnova podnikatelského záměru 1. Stručná charakteristika žadatele a. Obchodní jméno, Sídlo, IČ/DIČ, ne/plátce DPH, Osoba oprávněná jednat jménem žadatele, místo realizace projektu (sídlo,

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 56 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 41 V 224 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Dodatek č. ke Smlouvě o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod

Dodatek č. ke Smlouvě o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod Dodatek č. ke Smlouvě o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod Na projekt s názvem: Prioritní osa: Oblast podpory Číslo projektu: uzavřený mezi Regionální radou regionu

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 1.2 KOLOVÁ VÝZVA Č. 18 PŘÍLOHA Č. 4 OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PLATNOST OD 11. 12. 2015 Strana 1 z

Více

Studie proveditelnosti obsah a struktura

Studie proveditelnosti obsah a struktura Studie proveditelnosti obsah a struktura Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Hana Gavlasová Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých

Více

ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství.

ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství. ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství. 14 Podopatření 1.3.3 - Sdružování majitelů lesa Investiční záměr: a) výdaje na zařízení nezbytných kancelářských prostor a jejich

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD SPECIFICKÝ CÍL 4.1 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 53 PŘÍLOHA Č. 4E OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI pro

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 41 V 226 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 44 V 226 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

PŘÍLOHA č. 6m) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní ose 3, číslo výzvy 8.

PŘÍLOHA č. 6m) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní ose 3, číslo výzvy 8. PŘÍLOHA č. 6m) příruček pro e a příjemce OP VaVpI SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní ose 3, číslo výzvy 8.3) Příloha č. 6m) SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V21 IPRM Městské parky 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady

Více

Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery

Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery Cíl 3 Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Povinné přílohy k projektové žádosti pro české partnery 17. června 2009 Povinné přílohy pro všechny projekty Prezentace

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM Schválený dne: 3. 12. 2009 Platný od: 3. 12. 2009 Verze: 1.0 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 je platný pro všechny

Více

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE MAS PODHŮŘÍ ŽELEZNÝCH HOR. 22. leden 2018, Klášterní 267, Chotěboř

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE MAS PODHŮŘÍ ŽELEZNÝCH HOR. 22. leden 2018, Klášterní 267, Chotěboř SEMINÁŘ PRO ŽADATELE MAS PODHŮŘÍ ŽELEZNÝCH HOR 22. leden 2018, Klášterní 267, Chotěboř 1 PROVÁZANOST VÝZVY S IROP IROP výzva č. 68 Zvyšování kvality a dostupnosti infrastruktury pro předškolní vzdělávání

Více

Zásady programu Obnova kulturních památek v Olomouckém kraji

Zásady programu Obnova kulturních památek v Olomouckém kraji Zásady programu Obnova kulturních památek v Olomouckém kraji I. Podmínky poskytnutí dotace Program slouží především k naplnění těchto priorit: 1. záchrana a obnova kulturních památek nacházejících se ve

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 40 V21 IPRM Zlín 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

OBNOVA KULTURNÍCH PAMÁTEK

OBNOVA KULTURNÍCH PAMÁTEK Město Humpolec 2016 Dotační program OBNOVA KULTURNÍCH PAMÁTEK Žádost o poskytnutí finanční dotace ČÁST A/ Obecné údaje o žadateli Dotační program OBNOVA KULTURNÍCH PAMÁTEK Žádost o poskytnutí dotace z

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 31 V 13 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

SOCIÁLNÍCH SLUŽEB I.

SOCIÁLNÍCH SLUŽEB I. MAS Mohelnicko, z.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Mohelnicko na období 2014-2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Hodnotící tabulka. Příloha č. 2

Hodnotící tabulka. Příloha č. 2 Příloha č. 2 Hodnotící tabulka bodová hodnotící kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci dílčí oblasti podpory 2.2.4 Organizace a kooperace v cestovním ruchu, pro projekty zaměřené na celý region,

Více

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Příloha č. 1 Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (dále jen Pravidla ) 1. Splnění účelu projektu Příjemce

Více

1_ Jaká je předchozí zkušenost žadatele s realizací (řízením) obdobného typu projektů? Max. 6 bodů OAP

1_ Jaká je předchozí zkušenost žadatele s realizací (řízením) obdobného typu projektů? Max. 6 bodů OAP Příloha č. 3 usnesení 002/MV16/12 I. FÁZE HODNOCENÍ PRACOVNÍKY OAP 34% 1. Schopnosti a zkušenosti žadatele 34 bodů 1.1 Jaká je předchozí zkušenost žadatele s realizací (řízením) obdobného typu projektů?

Více

2.1.2 Rozvoj infrastruktury sociálních služeb Rezidenční služby, transformace

2.1.2 Rozvoj infrastruktury sociálních služeb Rezidenční služby, transformace 2.1.2 Rozvoj infrastruktury sociálních služeb Rezidenční služby, transformace Hodnocení Lucie Kilianyová Cíl prezentace 1. Seznámení s procesem hodnocení 2. Představení hodnotících tabulek pro oblast podpory

Více

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Obsah: 1. Pokrok v realizaci ROP Střední Morava 2. Plnění monitorovacích

Více

Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti)

Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti) Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti) A) Stručný souhrn obsahu projektu 1) Identifikace žadatele 2) Název projektu, odborné zaměření a jeho stručný popis, vč. souhrnu výstupů projektu (uvést hodnoty

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 45 V 34 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

oznamuje změny v 9. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ---NEMOTOROVÁ DOPRAVA - CYKLODOPRAVA---

oznamuje změny v 9. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ---NEMOTOROVÁ DOPRAVA - CYKLODOPRAVA--- Magistrát města Pardubic (Zprostředkující subjekt ITI) jako zprostředkující subjekt ITI (Strategie integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace) oznamuje změny v 9. výzvě k předkládání žádostí

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 33 V 311 Olomouc 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ PŘÍLOH

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ PŘÍLOH POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ PŘÍLOH PŘÍLOHA 2 P 1 - Doklad o právní subjektivitě žadatele obec doklad o přidělení identifikačního čísla: IČ (kopie dokladu Českého statistického úřadu - ČSÚ), svazek obcí - smlouva

Více

Povinné přílohy k projektové žádosti pro polské partnery

Povinné přílohy k projektové žádosti pro polské partnery Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Povinné přílohy k projektové žádosti pro polské partnery Liberec, 17.6.2009 Přílohy: Obsah Každý partner předkládá své

Více

oznamuje změny v 5. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ---DOPRAVNÍ TELEMATIKA---

oznamuje změny v 5. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ---DOPRAVNÍ TELEMATIKA--- Magistrát města Pardubic (Zprostředkující subjekt ITI) jako zprostředkující subjekt ITI (Strategie integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace) oznamuje změny v 5. výzvě k předkládání žádostí

Více

METODICKÝ POKYN Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů

METODICKÝ POKYN Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI STŘEDNÍ MORAVA METODICKÝ POKYN Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů Tento Metodický pokyn byl vydán pro výzvu č. a může být upraven na základě zkušeností

Více

Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období

Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období 2018 2020 Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období 2018 2020 v mil. Kč Věcný obsah rok 2018 rok 2019 rok 2020 rok 2021 rok 2022 ZDROJE

Více

Pravidla pro žadatele a příjemce dotačního programu Podpora spolkové činnosti na venkově investiční projekty 2018

Pravidla pro žadatele a příjemce dotačního programu Podpora spolkové činnosti na venkově investiční projekty 2018 I. Účel dotačního programu Cílem programu je vytvářet a zlepšovat technické podmínky k zabezpečení činnosti nestátních neziskových organizací ve venkovských oblastech Plzeňského kraje. Poskytnuté finanční

Více

POKYNY PRO PŘÍJEMCE - ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAMU CENTRA KOMPETENCE

POKYNY PRO PŘÍJEMCE - ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAMU CENTRA KOMPETENCE Č.j. TACR/4949/2012 POKYNY PRO PŘÍJEMCE - ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAMU CENTRA KOMPETENCE Zveřejněno dne: 28. 6. 2012 Schválila: Ing. Lucie Rosecká Dne 28. 6. 2012 Verze číslo: 1 OBSAH

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 57 V21 IPRM Atraktivní Olomouc 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální

Více

Udržitelnost projektu. Projektové a finanční řízení - pokročilí

Udržitelnost projektu. Projektové a finanční řízení - pokročilí Udržitelnost projektu Projektové a finanční řízení - pokročilí Požadavky na udržitelnost Udržitelnost projektu 5 let od finančního ukončení projektu Provoz výsledků projektu v daném rozsahu a účelu, aktivity,

Více

POTŘEBNOST. Body za jednotlivá kritéria. Funkce kritéria. Způsob hodnocení. Příslušný hodnotitel. Zdroj informací

POTŘEBNOST. Body za jednotlivá kritéria. Funkce kritéria. Způsob hodnocení. Příslušný hodnotitel. Zdroj informací Sada hodnoticích kritérií pro prioritní osu 2 OP Praha, specifický cíl 2.1 Energetické úspory v městských objektech dosažené také s využitím vhodných obnovitelných zdrojů energie, energeticky efektivních

Více

Grantové schéma Podpora sociální integrace ve Středočeském kraji 13. 3. 2006

Grantové schéma Podpora sociální integrace ve Středočeském kraji 13. 3. 2006 1 Grantové schéma Podpora sociální integrace ve Středočeském kraji 13. 3. 2006 2 Podpora bude poskytnuta neinvestičním projektům zaměřeným na snížení počtu sociálně vyloučených osob, zejména starších 15

Více

Způsobilost výdajů. Mgr. Jan Vlášek, Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad

Způsobilost výdajů. Mgr. Jan Vlášek, Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Způsobilost výdajů Mgr. Jan Vlášek, Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ROP NUTS II Jihozápad Jeden ze sedmi regionálních programů ČR Dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFDR),

Více

Magistrát města Olomouce jako zprostředkující subjekt Strategie ITI Olomoucké aglomerace. vyhlašuje 14. výzvu k předkládání žádostí o podporu

Magistrát města Olomouce jako zprostředkující subjekt Strategie ITI Olomoucké aglomerace. vyhlašuje 14. výzvu k předkládání žádostí o podporu Magistrát města Olomouce jako zprostředkující subjekt Strategie ITI Olomoucké aglomerace vyhlašuje 14. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu REKONSTRUKCE,

Více

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE Návod k vypracování webové žádosti BENEFIT7 PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE V 31 PPŽ 9.3 7. 7. 2008 V 08 MP B 8.0 Stránka 1 z 47 Revize. č. Předmět revize Strana Platné od Podpis a datum 1. Zpřesnění lhůt v časovém

Více

ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ MIMOŘÁDNÝCH DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA TIŠNOVA. Článek 1 Úvodní ustanovení

ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ MIMOŘÁDNÝCH DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA TIŠNOVA. Článek 1 Úvodní ustanovení ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ MIMOŘÁDNÝCH DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA TIŠNOVA Článek 1 Úvodní ustanovení Mimořádná dotace z rozpočtových prostředků Města Tišnova je v souladu s těmito zákony a dalšími předpisy: a)

Více

Zásady programu Obnova staveb drobné architektury místního významu v Olomouckém kraji

Zásady programu Obnova staveb drobné architektury místního významu v Olomouckém kraji Zásady programu Obnova staveb drobné architektury místního významu v Olomouckém kraji I. Podmínky poskytnutí dotace Program slouží především k naplnění těchto priorit: 1. záchrana a oprava objektů památkové

Více

Hodnotící tabulky. Příloha č. 3c

Hodnotící tabulky. Příloha č. 3c Příloha č. 3c Hodnotící tabulky Bodová hodnotící kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci prioritní osy 2 podpora prosperity regionu, 2.2.1 Výstavba, revitalizace a modernizace turistické infrastruktury,

Více

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb MAS Východní Slovácko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020 oznamuje

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 32 V21 IPRM Zlín 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období (dále jen výhled)

Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období (dále jen výhled) Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období 2019 2023 (dále jen výhled) Střednědobý výhled rozpočtu Ústeckého kraje na období 2019 2023 v mil. Kč Věcný obsah rok 2019 rok 2020 rok 2021 rok 2022

Více

Statutární město Plzeň jako zprostředkující subjekt ITI Strategie plzeňské metropolitní oblasti. vyhlašuje

Statutární město Plzeň jako zprostředkující subjekt ITI Strategie plzeňské metropolitní oblasti. vyhlašuje Statutární město Plzeň jako zprostředkující subjekt ITI Strategie plzeňské metropolitní oblasti vyhlašuje 19. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ZLEPŠENÍ

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 50 PŘENESENÍ DAŇOVÉ POVINNOSTI A ZMĚNA SAZBY DPH

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 50 PŘENESENÍ DAŇOVÉ POVINNOSTI A ZMĚNA SAZBY DPH Verze 1 20. ledna 2012 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 50 je platný pro všechny subjekty zapojené do implementace a realizace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad pro období 2007 2013 a mění

Více

Regionální operační program NUTS 2 Jihovýchod

Regionální operační program NUTS 2 Jihovýchod PŘÍLOHA Č. 2 MONITOROVACÍ HLÁŠENÍ / ZPRÁVA Regionální operační program NUTS 2 Jihovýchod Monitorovací hlášení/etapová/závěrečná zpráva s žádostí o platbu/monitorovací zpráva o zajištění udržitelnosti projektu

Více

Hodnotící tabulka. Příloha č. 2a

Hodnotící tabulka. Příloha č. 2a Příloha č. 2a Hodnotící tabulka bodová hodnotící kritéria pro výběr projektů předkládaných v rámci dílčí oblasti podpory 1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava s celkovými výdaji na projekt

Více

Finanční opravy při porušení podmínek nemajících finanční dopad

Finanční opravy při porušení podmínek nemajících finanční dopad Finanční opravy při porušení podmínek nemajících finanční dopad Strana: Strana 1 (celkem 6) 1) Dle 22 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění platném do 30.12.2011

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA. Bouzov, 8. října 2008

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA. Bouzov, 8. října 2008 AKTUÁLNÍ INFORMACE O REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Bouzov, 8. října 2008 STRUČNÁ STATISTIKA Počet předložených projektů 650 (k 17. 9. 2008) Počet schválených projektů 340 Schválená finanční

Více