Přímá volba prezidenta ČR v kontextu české odborné i veřejné diskuze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přímá volba prezidenta ČR v kontextu české odborné i veřejné diskuze"

Transkript

1 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Institut politologických studií Šárka Vlasáková Přímá volba prezidenta ČR v kontextu české odborné i veřejné diskuze Diplomová práce Praha 2013

2 Autor práce: Šárka Vlasáková Vedoucí práce: PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D. Rok obhajoby: 2013

3 Bibliografický záznam VLASÁKOVÁ, Šárka. Přímá volba prezidenta ČR v kontextu české odborné i veřejné diskuze. Praha, s. Diplomová práce (Mgr.) Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut politologických studií. Katedra politologie. Vedoucí diplomové práce PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D. Abstrakt Téma přímé volby prezidenta se na československé i české politické scéně objevovalo pravidelně již od roku Jednotlivé návrhy vyvolávaly diskuzi v médiích i mezi odbornou veřejností. Diplomová práce zachycuje proměnu odborné, politické i mediální diskuze v průběhu let. Názor veřejnosti je zobrazen prostřednictvím průzkumů veřejného mínění. Práce dále popisuje okolnosti přijetí novely ústavy a prováděcího zákona. Součástí diplomové práce je i teoretický úvod, věnující se režimům z hlediska jejich politického zřízení a dále kapitola načrtávající instituci prezidenta včetně jeho ústavně vymezeného i reálného postavení od roku 1918 dodnes. Abstract Theme of directly elected President was present on Czechoslovak and Czech political field regularly since Different proposals rose discussion in media and between the specialists from Political science. Diploma thesis captures the changes of specialized, political and media discussion during the years. The opinion of the Public is present in Public opinion polls. Diploma thesis also describes the circumstances of adoption of the Amendment to the Constitution and of the Implementing Law. Part of the Diploma thesis is also theoretical introduction concerning the regimes from the point of view of their polity and also a chapter about the institution of the president concerning his constitutional formal and informal powers since 1918 till these days.

4 Klíčová slova prezident Československa, prezident ČR, přímá volba prezidenta, parlamentní návrhy, vládní návrhy, veřejná diskuze, mediální diskuze, politologická diskuze, prováděcí zákon, ústava Keywords President of Czechoslovakia, President of Czech Republic, Direct election of the president, Parliament proposals, Government proposals, Political Science discussion, Media discussion, Implementing law, Constitution Rozsah práce:

5 Prohlášení 1. Prohlašuji, že jsem předkládanou práci zpracoval/a samostatně a použil/a jen uvedené prameny a literaturu. 2. Prohlašuji, že práce nebyla využita k získání jiného titulu. 3. Souhlasím s tím, aby práce byla zpřístupněna pro studijní a výzkumné účely. V Praze dne Šárka Vlasáková

6 Poděkování Ráda bych poděkovala svému vedoucímu práce PhDr. Josefu Mlejnkovi, Ph.D. za cenné rady, uvedení do historického kontextu a doporučenou literaturu. Ráda bych též poděkovala své rodině a přátelům, kteří mě celou dobu podporovali.

7 Teze diplomové práce Politologie IPS FSV UK Řešitelka: Šárka Vlasáková Předpokládaný termín obhajoby: ZS 2012/2013 Vedoucí práce: PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D. Název: Přímá volba prezidenta ČR v kontextu české odborné i veřejné diskuze Title: Direct Election of the Czech president in the context of Czech professional public discussion Téma a cíl práce: Diplomová práce se bude zabývat vývojem tématu zavedení přímé volby prezidenta od roku 1989 do roku Teoretický rámec vymezí základní pojmy a teoretické přístupy, které se k tématu práce váží. Jeho součástí bude popsání základních rysů vývoje instituce prezidenta v českém a československém politickém systému od roku 1918 včetně způsobů volby, popisu jeho pravomocí a reálných dopadů změny z nepřímé volby na přímou na instituci prezidenta. Dále rozeberu jednotlivé poslanecké a senátorské návrhy na změnu volby prezidenta a tyto návrhy zasadím do politického kontextu. Do práce začlením i články odborníků, novinářů a průzkumy veřejného mínění. Cílem diplomové práce je podat ucelený a vyvážený výklad o této problematice. Vyváženost bude zajištěna komparací vývoje veřejné i odborné diskuze. Práce se pokusí poodhalit důvody opakovaného objevování návrhů na zavedení přímé volby prezidenta na československé i české politické scéně. Vývoj debaty zasadím do širšího politického kontextu, práci doplním o průzkumy veřejného mínění k tématu zavedení přímé volby prezidenta. Metodou komparativní

8 analýzy porovnám zobrazení tématu na reprezentativním počtu článků v tisku i v odborných publikacích. Předpokládaná osnova práce: 1. Teoretický úvod (parlamentní, prezidentské a poloprezidentské systémy, způsoby volby prezidentů) 2. Základní rysy vývoje instituce prezidenta v československém a českém politickém systému od roku 1918 do současnosti; ústavní vymezení, reálné postavení, způsob volby 3. Zavedení přímé volby prezidenta v politickém apelu, programu a legislativních návrzích politických stran a. Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta před vznikem samostatné České republiky b. Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta v devadesátých letech c. Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta v letech d. Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta od roku 2010 e. Průzkumy veřejného mínění k přímé volbě prezidenta od roku Zobrazení debaty o přímé volbě prezidenta v médiích 5. Politologická diskuze nad tématem zavedení přímé volby prezidenta Závěr Předpokládaný seznam literatury a zdrojů: Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Legislativní návrhy na zavedení přímé volby prezidenta CHRASTILOVÁ, Brigita; MIKEŠ, Petr. Prezident republiky Václav Havel a jeho vliv na československý a český právní řád. 1. vydání Praha: ASPI Publishing, s.

9 JANSTOVÁ, Kateřina. Právní postavení prezidenta republiky v ústavním systému ČR. In JIRÁSKOVÁ, Věra, a kol. Interpretace Ústavy České republiky a Ústavy Slovenské republiky. Praha: Univerzita Karlova v Praze, s. JANSTOVÁ, Kateřina. Prezident České republiky. Praha, s. Dizertační práce. Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta. KLOKOČKA, Vladimír. Ústavní systémy evropských států. 2 aktualizované a doplněné vydání. Praha: Linde Praha a.s., s. KLOKOČKA, Vladimír. WAGNEROVÁ, Eliška. Ústavy států Evropské unie: 1. díl. 2. vydání. Praha: Linde Praha a.s., s. KOUDELKA, Zdeněk. Prezident republiky. S předmluvou Václava Klause. 2011, Leges, Praha, ISBN , 223 s. KYSELA, Jan. Deset let Ústavy České republiky: východiska, stav, perspektivy: sborník příspěvků. Praha: Eurolex Bohemia, 2003, 423 s. KYSELA, Jan. Přímá volba prezidenta republiky jako symptom krize legitimity ústavního systému? in: ŠIMÍČEK, Vojtěch. Postavení prezidenta v ústavním sytému České republiky. Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, Brno, 2008, ISBN , 236 s. KYSELA, Jan. Prezident republiky v ústavním systému ČR. In: NOVÁK, Miroslav, BRUNCLÍK, Miloš. Postavení hlavy státu v parlamentních a poloprezidentských režimech Česká republika v komparativní perspektivě. Praha: Dokořán, 2008, 399 s. ISBN MLEJNEK, Josef a kolektiv: Postavení hlavy státu v postkomunistických zemích. Od pádu komunismu v roce 1989 do roku UK, FSV, Praha ISBN NOVÁK, Miroslav, BRUNCLÍK, Miloš. Postavení hlavy státu v parlamentních a poloprezidentských režimech Česká republika v komparativní perspektivě. Praha: Dokořán, 2008, 399 s. ISBN POLÍVKOVÁ, Zdenka. Prezident v posttotalitním státě. 1. vyd. Praha: VŠEHRD, s. SLÁDEČEK, Vladimír, a kol. Ústava České republiky. Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, s. SUK, Jiří. Labyrintem revoluce. Praha: Prostor, 2003, ISBN , 508 s. ŠIMÍČEK, Vojtěch. Postavení prezidenta v ústavním sytému České republiky. Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, Brno, 2008, ISBN , 236 s.

10 ŠIMÍČEK, Vojtěch. Alternativa k navrhovaným způsobům volby prezidenta. Politologický časopis. 2001, roč. 2001, č. 4. Výběr článků z tisku a internetových zdrojů: HAVEL, Václav: Role českého prezidenta, in Mladá fronta Dnes dne 19. ledna 1993 HAVEL, Václav. Jak volit mého nástupce? Přímo!. Mladá fronta dnes Dostupný z: KUBÁT, Michal: Přímá volba může být past, in Hospodářské noviny dne 6. ledna 2003 KUDRNA, Jan. Náročná operace: Přímá volba prezidenta aneb transplantace na ústavní úrovni. Respekt , 11, s. 78. KYSELA, Jan. ČR mezi poloprezidentským a parlamentním režimem. Politologická revue 2006 MLEJNEK, Josef. Český rozhlas [online] Josef Mlejnek jr.: Podivná premiéra prezidentské přímé volby. Dostupné z WWW: MLSNA, Petr. Ústavněprávní aspekty volby prezidenta republiky. Právník. 2009, 148, 1, s PEHE, Jiří: Několik důvodů pro přímou volbu prezidenta, in Lidové noviny dne 21. října 1998 PEHE, Jiří: Mýty o přímé volbě prezidenta, in Literární noviny dne č. 6/2000 PEHE, Jiří: Role prezidenta v českém ústavním systému, in Hospodářské noviny dne 1. června 1998 SVOBODA, Cyril. Ať prezidenta volí občané. Hospodářské noviny Dostupný z: Jak se rozhodovalo o přímé volbě prezidenta:

11 Anotace: Práce se bude zabývat vývojem tématu zavedení přímé volby prezidenta od roku 1989 do roku Předpokládaným cílem práce je zachycení proměn diskuze o přímé volbě prezidenta na území ČSR, později ČR a její zobrazení v odborné literatuře i v tisku. Součástí práce bude i přehled průzkumů veřejného mínění na téma zavedení přímé volby prezidenta. Anotace v anglickém jazyce: The Diploma thesis will deal with the development of idea of direct presidential election in Czechoslovakia and Czech Republic from 1989 to My aim is to capture the development of the discussion about the direct election of Czech president and the representation of this theme in professional literature and in press. I will also include opinion polls concerning analyzed theme.

12 Obsah 1. Teoretický úvod (parlamentní, prezidentské a poloprezidentské systémy, způsoby volby prezidentů) Charakteristiky určující sílu prezidentského úřadu Parlamentní režimy Postavení hlavy státu v parlamentarismu Prezidentské režimy Postavení hlavy státu v prezidentském režimu Modifikace politických systémů Vláda shromáždění Modifikace parlamentní a prezidentské formy vlády Kancléřský model Poloprezidentský systém Premiérsko-prezidentský systém a prezidentsko-parlamentní systém Základní rysy vývoje instituce prezidenta v československém a českém politickém systému od roku 1918 do současnosti (ústavní vymezení, reálné postavení, způsob volby) První republika Prvorepublikový prezident ústavní vymezení Prvorepublikový prezident reálné postavení a autorita Tomáš G. Masaryk Edvard Beneš Emil Hácha Období čtyřiceti let a tří ústav Komunistický prezident ústavní vymezení Komunistický prezident reálné postavení a autorita Klement Gottwald Antonín Zápotocký Antonín Novotný Ludvík Svoboda Gustáv Husák Václav Havel Dvacet let samostatné České republiky Český prezident ústavní vymezení Český prezident reálné postavení a autorita Václav Havel

13 Postoj Václava Havla k přímé volbě prezidenta Václav Klaus Postoj Václava Klause k přímé volbě prezidenta Zavedení přímé volby prezidenta v politickém apelu, programu a legislativních návrzích politických stran Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta v devadesátých letech Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta v letech Návrhy na zavedení přímé volby prezidenta od roku Sněmovní tisk Prováděcí zákon Stanoviska politických stran a politických uskupení k zavedení přímé volby prezidenta Průzkumy veřejného mínění k přímé volbě prezidenta od roku Politologická diskuze nad tématem zavedení přímé volby prezidenta Důvody zavedení přímé volby Zavedení přímé volby v parlamentní republice Argumenty zákonodárců pro zavedení přímé volby prezidenta Riziko zvolení prezidenta 48 poslanci Prezident bude zvolen vždy Přání většiny občanů České republiky Zvýšení politické participace občanů na správě věcí veřejných Vyšší legitimita přímo zvoleného prezidenta Snížení stranického vlivu a závislosti prezidenta na politických stranách Dopad přímo voleného prezidenta na ústavní systém Zobrazení debaty o přímé volbě prezidenta v médiích Závěr Summary Literatura Seznam příloh Příloha č. 1: Porovnání návrhů na přímou volbu prezidenta (tabulka) Příloha č. 2: Průzkumy veřejného mínění na téma přímé volby prezidenta (tabulka)

14 ÚVOD Diplomová práce se zabývá přímou volbou prezidenta v kontextu české odborné i veřejné diskuze. Snaží se shrnout události, které se vážou k více než 20 letům debat a úvah nad zavedením přímé volby prezidenta na veřejnosti, v médiích, mezi odbornou veřejností i politiky. Průběh této diskuze odráží vývoj a nastolování politických témat a jejich reflexi mezi odbornou i laickou veřejností. Komparací těchto pohledů se práce pokouší o ucelené představení tématu ze všech těchto perspektiv. První kapitola diplomové práce obsahuje teoretický úvod zabývající se typy demokratických politických systémů. Tyto poznatky následně slouží jako protiváha k argumentu, podle kterého zavedení přímé volby prezidenta posouvá ČR k prezidentskému systému. Zasazuje také český politický systém do širšího kontextu, což umožňuje snazší orientaci v následně popisovaných tématech. Kapitola věnující se základním rysům vývoje instituce prezidenta na československém, respektive českém území, představuje úřad prezidenta dle ústavou vymezených pravomocí a též z hlediska jeho reálného působení. Každý prezident je hodnocen i z hlediska své neformální autority, která spoluutvářela význam jeho úřadu. Druhá část diplomová práce se týká samotné diskuze nad zavedením přímé volby prezidenta, která se započala v roce 1989 a završila se podepsáním prováděcího zákona prezidentem Václavem Klausem v srpnu Třetí kapitola představuje jednotlivé poslanecké, senátní i vládní návrhy na zavedení přímé volby prezidenta. Kapitola se věnuje argumentaci politiků při předkládání návrhů, zmiňuje i vývoj stanovisek jednotlivých politických stran k tématu zavedení přímé volby. Její součástí je i podkapitola o průzkumech veřejného mínění, které na toto téma proběhly mezi veřejností od roku Následuje kapitola o odborné diskusi na totéž téma, která obsahuje argumenty z řad politologů i odborníků na ústavu a právo. Veřejnou diskusi uzavírá kapitola shrnující debatu o zavedení přímé volby prezidenta v médiích. Obsahem diplomové práce je tedy zavádění přímé volby prezidenta a odborná a mediální diskuze na toto téma, nikoliv analýza ústavnosti či neústavnosti přijaté novely ústavy a prováděcího zákona. Ačkoli jsou mezi uchazeči o post prezidenta i ženy, v části diplomové práce, v níž se věnuji kandidátům, používám důsledně maskulinum (kandidát, prezident). Toto 3

15 lingvistické pojetí vyplývá z dosavadní mužské reprezentace na postu prezidenta a odráží též skutečnost, že základním tvarem těchto slov je maskulinum. Při zpracovávání teoretického úvodu jsem vycházela především z práce Giovanni Sartoriho Srovnávací ústavní inženýrství a z publikace Matthew S. Shugarta a Johna M. Careyho Presidents and assemblies: constitutional design and electoral dynamics. Východisky pro kapitolu o instituci prezidenta se staly práce o české historii věnující se i prezidentům (např. Prezident republiky Václav Havel a jeho vliv na československý a český právní řád od Petra Mikeše a Brigity Chrastilové, Boj o Hrad od Antonína Klimka či Devět žen z Hradu od Pavla Kosatíka). Podklady pro zpracování politologické diskuze se staly odborné publikace zabývající se českým právním systémem a pozicí prezidenta v něm (např. Deset let Ústavy České republiky: východiska, stav, perspektivy: sborník příspěvků od Jana Kysely, sborník Postavení prezidenta v ústavním systému České republiky, editovaný Vojtěchem Šimíčkem či Postavení hlavy státu v postkomunistických zemích: od pádu komunismu v roce 1989 do roku 2010, editovaný Josefem Mlejnkem). Primární zdroj pro mediální diskusi představují novinové a internetové články. 4

16 1. Teoretický úvod (parlamentní, prezidentské a poloprezidentské systémy, způsoby volby prezidentů) Při dělení států dle jejich politického zřízení hovoříme v základu o parlamentních systémech a prezidentských systémech. Klasifikace těchto čistých systémů je poměrně jednoznačná, odborníci se na jejich definování a charakterizování obvykle shodnou. Mezi těmito dvěma póly se však nacházejí další kategorie, nad nimiž už všeobecná politologická shoda nepanuje. Systém, který obsahuje v nějakém poměru prvky prezidentského a parlamentního systému bývá označován jako poloprezidentský, semiprezidentský či premiérsko-prezidentský nebo prezidentsko-parlamentní. Ústavní vymezení se ovšem může od reality velmi lišit. Shugart a Carey definují typologii politických režimů na základě stupně oddělení moci (degree of separation of powers) a povahy vládního kabinetu (the nature of the cabinet), přičemž dělba moci je charakteristická pro prezidentské režimy, zatímco syntéza moci je typická pro parlamentní systém (SHUGART, CAREY 1992: 17). 1.1 Charakteristiky určující sílu prezidentského úřadu Ve stati Volební pravidla pro prezidentské volby. Komparativní analýza 142 zemí upozorňuje Tomáš Lebeda, že důležitou charakteristikou síly prezidentského úřadu je charakter volby prezidenta a existence vlády odpovědné parlamentu. Dle těchto kritérií dělí politické režimy do tří typů: 1. Režim typu A s přímo voleným prezidentem; v tomto režimu neexistuje premiér ani vláda, kteří by byli odpovědni parlamentu, je zde striktní oddělení mocí = prezidentské režimy; 1 2. Režim typu B s přímo voleným prezidentem, zároveň zde existuje vláda a premiér odpovědný parlamentu dualismus exekutivy s přímo voleným prezidentem = poloprezidentský režimy a parlamentní režimy; 2 1 Nejvíc se vyskytuje na americkém kontinentu, pak v Africe; v Evropě pouze Kypr, prakticky Rusko a Bělorusko (ale formálně B). Více viz (LEBEDA in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 37). 2 Vyskytují se především v Africe a Evropě. 5

17 3. Režim typu C s nepřímo voleným slabým prezidentem, vláda a premiér jsou odpovědní parlamentu; v tomto režimu existuje dualismus exekutivy, v němž dominuje vládní složka = parlamentní režimy. 3 Důležitou charakteristikou úřadu prezidenta je též délka funkčního období, přičemž období delší než pět let se vyskytuje v méně demokratických režimech, zatímco pětileté a kratší funkční období značí stabilní demokracii. V této souvislosti je důležitá i možnost znovuzvolení prezidenta. Jako demokratická je vnímána možnost jednoho znovuzvolení, jmenování doživotním prezidentem nikoli. Určujícími charakteristikami jsou i způsob volby prezidenta a typ volebního systému, podle kterého volba prezidenta probíhá. Vzhledem k tomu, že prezidentský úřad je zastáván jedinou osobou, je logické, že půjde o jednu z většinových technik (LEBEDA in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 45). Většina prezidentů je volena pomocí systému absolutní většiny, 4 v němž musí vítěz získat víc hlasů, než mají všichni ostatní kandidáti dohromady. Volba prezidenta je převážně dvoukolová s uzavřeným druhým kolem 5, do něhož postupují dva nejsilnější kandidáti z kola prvního. 1.2 Parlamentní režimy Parlamentní vláda funguje (funguje lépe), když se toto označení nebere tak úplně doslova, tedy když parlament nevládne a je držen na otěžích. Vyjádříme-li to z druhé strany, fungující parlamentarismus není nikdy čistým parlamentarismem, který plně ztělesňuje princip svrchovanosti parlamentu. Parlamentarismus funguje, když jsou mu přistřižena křídla a když nabude takříkajíc poloparlamentní podoby. Je to poněkud paradoxní: čím méně je vláda ve skutečnosti parlamentní, tím lepší má výsledky (SARTORI 2011: 119). Nejstarší a nejrozšířenější formou vlády v soudobých moderních státech je parlamentarismus. Výchozím principem režimu je svrchovanost parlamentu, který je jediným aktérem majícím plnou legitimitu získanou prostřednictvím voleb. Parlamentní systémy proto nedovolují oddělení moci parlamentu a vlády; jsou založeny na sdílené legislativně-exekutivní moci (SARTORI 2011: 110). V parlamentním režimu 3 V současnosti spadá Česká republika do Režimu typu C. Po zavedení přímé volby prezidenta se Česká republika posune směrem k Režimu typu B. Zda do něj bude náležet, určí poměr mezi prezidentem a vládou. 4 Systém relativní většiny je naopak nejčastější u parlamentních voleb. Pro prezidentské volby je nevhodný, protože může dojít ke zvolení prezidenta největší menšinou, jelikož pro zvolení stačí kandidátovi zisk nejvyššího počtu hlasů ve srovnání s ostatními kandidáty. Více viz (LEBEDA in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 45). 5 Volba s otevřeným druhým kolem se pro prezidentské volby neužívá, protože nemá předem stanovený počet kandidátů, kteří postoupí do druhého kola. 6

18 vedle sebe existuje zastupitelský sbor, volený ve všeobecných volbách občany, vláda, jakožto kolegiátní orgán sestávající z ministrů, v jehož čele stojí předseda, a hlava státu, kterou je v závislosti na formě státu buď král (v monarchiích) nebo prezident (v republice) (JANSTOVÁ 2007: 13). Parlamentní systémy se navzájem velmi různí a nemají jednotná označení 6. Z hlediska moci výkonné je fungující parlamentarismus charakterizován akceschopnou a stabilní vládou. Giovanni Sartori vyděluje tři možné kombinace těchto charakteristik: 1. akceschopná a stabilní vláda, 7 2. stabilní a eventuálně i akceschopná vláda, 3. nestabilní. Zmíněné pojmy se netýkají vlastních výkonů, ale strukturálních schopností. Výkon závisí na vykonavateli tak, jako jízda autem závisí na řidiči (SARTORI 2011: 122). Sartori připomíná, že samotné slovo parlamentarismus neoznačuje jednu entitu. Parlamentní systémy přinášejí rozmanité výsledky, důvodem jsou jejich odlišné exekutivně-legislativní vazby. Proto lze podle něj rozlišit minimálně tři typy parlamentních režimů: 1. premiérský (kabinetní) systém anglického typu, kde má exekutiva převahu nad parlamentem; 2. vláda zákonodárných sborů francouzského typu (Třetí a Čtvrtá republika) vládnutí je nemožné; 3. stranicky kontrolovaný parlamentarismus (nachází se mezi oběma typy) (SARTORI 2011: 110). 6 Giovanni Sartori například vyděluje parlamentní režimy z hlediska vztahu premiéra k členům vlády; dále vyděluje premiérské systémy, vládu zákonodárného sboru, klasický parlamentarismus fungující podle kombinace atributů akceschopnosti a stability vlády. Jako samostatný vyděluje parlamentarismus s přímo voleným premiérem. 7 Premiérské systémy + systémy predominantní strany (Švédsko, Norsko, Japonsko v letech 1954 až 1993 a Španělsko v letech 1982 až 1996). Ačkoli zmíněné země neměly premiérskou strukturu, vládla či vládne zde jedna strana. 7

19 Z hlediska exekutivně-legislativního definuje charakteristiky parlamentarismu i Kateřina Janstová, která vymezuje následující základní znaky formy parlamentní vlády: a) dominující postavení zákonodárné moci především ve vztahu k výkonné moci v podobě ústavně-politické odpovědnosti výkonné moci vůči moci zákonodárné; b) legitimita zákonodárné moci je dána volbami a z legitimity zákonodárné moci je odvozována legitimita výkonné moci; c) zpravidla ústavně-politická neodpovědnost hlavy státu, která nestojí v čele výkonné moci; d) odpovědnost vlády za akty výkonné moci hlavy státu prostřednictvím institutu kontrasignace; e) zpravidla dovolená personální propojenost zákonodárné a výkonné moci (JANSTOVÁ 2007: 13). Pro parlamentní formu vlády je charakteristická sdílená moc i rozdělení kompetencí. Kateřina Janstová hovoří o pružném a kooperativním rozdělení kompetencí a existenci prostředků vzájemného působení (JANSTOVÁ 2007: 13). Jak upozorňuje Sartori, sdílení moci není možno vymezit tak přehledně jako její rozdělení. ( ) sdílení znamená prolínání a prolínavost ( ) Sdílení moci mírně řečeno připouští velmi velkou proměnlivost (SARTORI 2011: 111). Z hlediska sdílené moci proto Sartori přichází s dělením parlamentních režimů podle pozice a síly jeho základní autority premiéra a jeho vztahu ke členům vlády: 1. první nad nerovnými (britský premiér), 8 8 Premiér vládu řídí a má volnou ruku při výběru a propouštění ministrů, kteří jsou jeho podřízenými. Premiér je vůdcem strany, členy kabinetu jmenuje a mění podle svého uvážení, nemůže být sesazen na základě hlasování parlamentu. Sartori připomíná, že z titulu své funkce může britský ministerský předseda vládnout mnohem účinněji než americký prezident. Sartori v britském případě hovoří o premiérském systému. Charakteristikami britského systému vlády jsou vláda jedné strany (jednomandátové volební obvody, z nichž se rodí systém dvou stran) a přísná stranická disciplína. Důležité je splnění tří podmínek: relativně většinové jednokolové volby; bipartismus; 8

20 2. první mezi nerovnými (německý kancléř), 9 3. první mezi rovnými (premiér v klasických parlamentních systémech). Pozice premiéra v klasických parlamentních režimech je první mezi rovnými. Jak upozorňuje Sartori, předseda vlády je primus inter pares, mezi rovnými, takže ani ne tak docela primus (SARTORI 2011: 112). Vztah asymetrie je v tomto případě vychýlen v neprospěch premiéra, který stojí a padá se svým kabinetem, zpravidla musí akceptovat ministry, kteří byli do jeho vládního týmu vnuceni, a nad tímto týmem (který je lépe označit jako netým, jehož nedotknutelní hrají svou vlastní hru) má malou kontrolu (SARTORI 2011: 112). Podle Sartoriho je v parlamentním systému základním požadavkem existence stran, které při hlasování na půdě sněmoven nepřekračují stranické linie. Prvořadou charakteristikou stran, které jsem nazval parlamentně způsobilými, je to, že jsou jednolité v podpoře vlády (zpravidla koaliční), kterou jmenovaly (SARTORI 2011: 111). Modifikací parlamentního principu a jeho přímým potomkem je podle Sartoriho vláda zákonodárného sboru. Jako prototyp poslanecké vlády označuje autor francouzskou Třetí republiku, nazývanou též republikou poslanců. V tomto typu parlamentního režimu: 1. kabinet neřídí legislativu; 2. moc není sjednocená, ale naopak roztroušená a atomizovaná; 3. odpovědnost je naprosto nejasná; 4. stranická disciplína je buď chabá, nebo vůbec neexistuje; 5. premiéři a jejich kabinety nemohou jednat rychle a energicky; 6. koalice jsou jen vzácně schopny řešit vnitřní neshody a nikdy si nemohou být jisty podporou zákonodárného orgánu; pevná stranická disciplína. Tyto tři podmínky jsou na sobě závislé. V případě změny první následuje domino efekt zhroucení i následujících podmínek. 9 První mezi nerovnými nemusí být oficiálním vůdcem strany. Může sesazovat ministry, ministři ale nemohou zbavit funkce jeho. Parlament premiéra nemůže sesadit pouhým vyjádřením nedůvěry. Na rozdíl od Velké Británie nemá Německo systém dvou stran (hovoří se o systému tří stran, nebo systému 2,5 strany). Němci nepoužívají většinový volební systém, kancléř je volen parlamentem a z řad parlamentu. 9

21 7. vláda nikdy nemůže jednat a mluvit jedním, jasným hlasem (SARTORI 2011: 121). Vztah mezi vládou a parlamentem je asymetrický. Vláda uplatňuje nad parlamentem svoji moc spíše sporadicky (např. rozpuštění parlamentu), parlamentní moc nad vládou představuje případ průběžné kontroly nad všemi detaily legislativy (SARTORI 2011: 110). Vláda navíc svoji legitimitu odvozuje právě od parlamentu, který jí vyslovuje důvěru i nedůvěru Postavení hlavy státu v parlamentarismu Z hlediska vztahu prezidenta k parlamentní formě vlády je klíčová jeho neodpovědnost z výkonu svého úřadu. Význam neodpovědnosti hlavy státu v parlamentní republice je třeba spatřovat v tom, že chrání důstojnost a vážnost úřadu hlavy státu a posiluje její nezávislé postavení ve vztahu k jednotlivým politickým skupinám (JANSTOVÁ 2007: 23). Toto vnímání prezidenta má kořeny v monarchistickém nazírání hlavy státu a vyplývá ze zásady princeps legibus solutus (panovník nepodléhá zákonům). Prezident bývá řazen do moci výkonné, podle některých teoretiků ale neprávem. Podle Kateřiny Janstové je hlava státu neutrální mocí = pouvoire neutre a v parlamentní republice má především integrační úlohu. V obecné rovině je postavení hlavy státu v parlamentní republice determinováno rozsahem odpovědnosti z výkonu jejího úřadu, a dále rozsahem jejích pravomocí vůči jiným ústavním orgánům (JANSTOVÁ 2007: 23). 1.3 Prezidentské režimy Prezidentský systém se od parlamentního liší v ústavním vymezení moci zákonodárné a výkonné a v pojímání vztahu mezi mocí legislativní a exekutivní. Na rozdíl od parlamentních režimů je prezidentská forma vlády charakterizovaná odděleností 10, nezávislostí a vzájemnou neodpovědností 11 jednotlivých složek státní moci, zejména pak 10 Z principu oddělenosti mocí vyplývá neslučitelnost členství v zastupitelském sboru s členstvím v oblasti exekutivy. 11 Výjimkou z neodpovědnosti jednotlivých složek státní moci je v USA ústavní odpovědnost prezidenta (také viceprezidenta a úředníků) vůči Kongresu. Odpovědnost vůči Kongresu může být uplatněna ústavní žalobou, impeachmentem. 10

22 moci zákonodárné a moci výkonné, mezi kterými v rámci této formy vlády panuje dokonce konkurenční vztah (JANSTOVÁ 2007: 14). Oddělenost 12 mocí ale není absolutní v důsledku zakotvení systému brzd a protivah, v jehož rámci se jednotlivé složky moci vyvažují. Jako základní charakteristiku amerického systému Sartori nechápe systém brzd a protivah, protože ten není specifický jen pro USA. Trvám na tom, že skutečně definující a ústřední charakteristikou washingtonského modelu je výkonná moc, která existuje odděleně jako autonomní orgán (SARTORI 2011: 98). I Shugart a Carey vidí jako ústřední charakteristiku prezidencialismu oddělení zákonodárné moci od moci legislativní (SHUGART, CAREY 1992: 18), zároveň ale přiznávají, že fráze oddělení mocí je prázdná a nicneříkající. Při doslovném oddělení moci výkonné a zákonodárné by i každé prezidentovo veto bylo deviací od prezidencialismu, protože reprezentuje exekutivní narušení legislativního procesu a vyžaduje většinu k jeho přehlasování. Oddělení výkonné moci od moci zákonodárné tedy není nikdy zcela možné. Podle Shugarta a Careyho dokonce toto oddělení v některých případech slouží k zajištění vzájemné závislosti. Zmínění autoři definují prezidentské režimy na základě ústavních kritérií: 1. všelidová volba šéfa exekutivy; 2. pevně daná funkční období šéfa exekutivy a shromáždění, kteří nejsou závislí na vzájemné důvěře; 3. zvolená exekutiva jmenuje a řídí složení vlády; 4. prezident má jistou ústavně zaručenou zákonodárnou pravomoc (SHUGART, CAREY, 1992: 22) Podle některých teoretiků se v případě prezidentských systémů o oddělení mocí nejedná. Jak připomíná Sartori, Pavel Neustadt hovoří ne o vládě oddělených mocí, ale o vládě oddělených institucí sdílejících moc (NEUSTADT 1960: 33 in SARTORI 2011: 97), zatímco Jones mluví o vládě oddělených institucí soupeřících o sdílenou moc (JONES 1990: 3 in SARTORI 2011: 97). Sartori tento přístup kritizuje: Rozdělení moci spočívá v oddělení exekutivy od parlamentní podpory, kdežto sdílení moci znamená, že exekutiva stojí a padá s podporou parlamentu. Z tohoto hlediska máme ve Spojených státech ve skutečnosti co dělat s rozdělením moci (SARTORI 2011: 97) The popular election of the chief executive; 2. The terms of the chief executive and assembly are fixed, and are not contingent on mutual confidence; 3. The elected executive names and directs the composition of the government; 4. The president has some constitutionally granted lawmaking authority. 11

23 Pokud vůdci exekutivy tuto moc nemají, pak podle autorů nejsou skutečnými vůdci exekutivy. Provádějí zákony, jejichž tvorbu nemohou ovlivnit. Podle Sartoriho je čtvrté kritérium Shugarta a Careyho příliš vágní, navíc je obsaženo v Sartoriho kritériích. Jestliže prezident stojí v čele exekutivy a jmenuje ji, potom se samo sebou rozumí, že má a musí mít jistou zákonodárnou pravomoc (SARTORI 2011: 95). Prezidentská forma vlády je na rozdíl od parlamentní formy vlády vázána výhradně na republikánskou formu státu. Důvodem je skutečnost, že hlavním nositelem výkonné moci je prezident republiky, ostatní členové vlády jsou mu podřízeni. V porovnání s parlamentním režimem má prezident v prezidentském režimu výrazně vyšší pravomoci. Nejtypičtějším případem prezidentského režimu jsou Spojené státy americké, od nichž se všechny prezidentské systémy odvozují. Moc se zde dělí mezi prezidenta a Kongres. V rámci rozdělení moci nemůže parlament zasahovat do vnitřních záležitostí a exekutivní sféry. Kromě instituce impeachmentu navíc nemůže odvolat prezidenta. Podle stejné logiky nemůže prezident parlament rozpustit, jelikož by se jednalo o porušení principu dělby moci. 14 Podle Sartoriho prezidentské systémy (kromě USA) obecně nefungují. Jsou křehké, často kolabují a podléhají převratům. Nicméně i v USA vidí Sartori z důvodu dlouhodobého trendu menšinových prezidentů (jejichž strana nemá většinu ve sněmovně) nebezpečí zablokování celého systému. Americký systém funguje, nebo fungoval, navzdory své ústavě, nikoli díky ní (SARTORI 2011: 100) Postavení hlavy státu v prezidentském režimu Prezident v prezidentském režimu má velmi silné pravomoci, nicméně nemůže rozpustit parlament ani vyhlásit předčasné volby. V případě předčasného uvolnění postu prezidenta se nekonají předčasné volby, funkci prezidenta přebírá viceprezident. Podle Sartoriho kritérií musí zaprvé hlava státu (prezident) vzejít ze všelidových voleb, přičemž není důležité, zda se jedná o přímou, nebo jakoby přímou 15 všelidovou 14 Podle Sartoriho se nicméně tento prostředek moci nadhodnocuje, protože pokud platí všechna tři kritéria, systém se nemění. 15 K jakoby přímé volbě řadí Sartori USA, Argentinu a dříve Chile (do Allendeho). Rozhodující podle něj je, zda má zprostředkující orgán možnost vlastní volby. Jestliže funguje pouze jako razítko, pak mezi 12

24 volbu. Hlava státu je zvolena na pevně stanovené období (v rozmezí od čtyř do osmi let). Podle Sartoriho je tato podmínka nezbytná, nicméně nikoli dostačující. Druhé kritérium praví, že hlava státu (prezident) nemůže být během předem stanoveného období, kdy vykonává svůj úřad, odvolána parlamentem. Podle tohoto kritéria jsou vlády výsadou prezidentů, prezident jmenuje i odvolává členy kabinetu. O osudu členů vlády tedy nerozhoduje hlasování v parlamentu, ale prezident. V určitých případech může mít parlament pravomoc sesadit ministra a vyslovit mu nedůvěru. Nicméně kritérium je stále platné, protože v obou případech je to prezident, kdo si jednostranně ponechává nominační pravomoc a obsazuje vládní posty podle toho, jak uzná za vhodné (SARTORI 2011: 94). Čistý prezidentský systém nepřipouští žádnou podobu duální autority rozdělenou mezi prezidenta a jeho kabinet. Lijphart zavádí pojem jednočlenné exekutivy 16, podle které stojí hlava státu v čele vlády. Sartori tuto definici odmítá jako příliš restriktivní a zavádí vlastní: Hlava státu (prezident) stojí v čele vlády anebo jinak řídí vládu, kterou jmenuje. Prezident řídí exekutivu, linie autority míří od prezidenta dolů Modifikace politických systémů Nechtějme ale zbrkle objevovat a vynalézat nové systémy vždycky, když si ta či ona země vypůjčí nějaký prostředek z jiného systému (SARTORI 2011: 96). Vedle parlamentních a prezidentských režimů existuje řada nejasně definovaných nezařaditelných režimů, které Sartori označuje jako blížence (SARTORI 2011: 93). přímou a nepřímou všelidovou volbou není rozdíl. Pokud zprostředkující orgán vybírá dle svého, je kritérium porušeno. (SARTORI 2011: 95). 16 A one-person executive je kritérium, které přidal k původním dvěma v eseji z roku První dvě kritéria jsou: nezávislost na legislativní důvěře a pevně stanovené funkční období (not be dependent on legislative confidence, but rather shall sit for a fixed term) a všelidová volba (be elected by a popular vote). Podle Shugarta a Careyho je kritérium jednočlenné exekutivy opodstatněné. Většina prezidentských systémů totiž skutečně disponuje unitární exekutivou, přičemž tato charakteristika generuje v exekutivě většiny (SHUGART, CAREY, 1992: 22). 17 Další možnou definicí vymezující parlamentní režimy proti prezidentským přináší D. Verney. Jeho 11 kritérií Shugart a Carey koncentrují na následujících šest: 1. Hlava státu je zároveň hlavou vlády (The head of the state is also the head of government.); 2. Prezident jmenuje vládu (The president appoints the cabinet.); 3. Členství v legislativě a exekutivě je odděleno (Legislative and executive personnel are distinct.); 4. Exekutiva není závislá na důvěře shromáždění (The executive is not dependent on confidence of the assembly.); 5. Prezident nemůže shromáždění rozpustit (The president cannot dissolve the assembly.); 6. Shromáždění je nejvyšším odvětvím vlády (The assembly is the supreme branch of government). (Překlad Š. V.) 13

25 1.4.1 Vláda shromáždění Vláda shromáždění je založena na koncentrovaném výkonu státní moci voleným parlamentem. Historicky se uplatnila ve Francii v době revoluce a v době Pařížské komuny (1871), dále v Rusku v době revoluce a v bývalých socialistických státech, kde se ale jednalo čistě o formální záležitost. Dnes se vyskytuje ve Švýcarsku v podobě direktoriální formy vlády. 18 Vládu jmenuje a odvolává parlament., kterému je vláda z výkonu své funkce zároveň odpovědná. Funkci hlavy státu vykonává předseda parlamentu či předseda vlády, dochází tedy k faktickému sloučení moci zákonodárné a moci výkonné Modifikace parlamentní a prezidentské formy vlády Vznik kancléřského modelu a poloprezidentského systému označuje Kateřina Janstová jako výsledek snah o minimalizaci negativních aspektů parlamentarismu vyvíjených již od konce druhé světové války. Jejich prostřednictvím měla být především eliminována nestabilita v parlamentních republikách s politickým systémem založeným na volné soutěži více politických stran vznikající v důsledku ustavení vlád, které nemají dostatečnou podporu v parlamentu, a nejsou tudíž schopny efektivně naplňovat svůj program (JANSTOVÁ 2007: 17) Kancléřský model Tento model vznikl jako reakce na Výmarskou republiku, v níž došlo v důsledku zneužití silného postavení prezidenta republiky ve vztahu k vládě a zastupitelskému sboru k pádu demokracie a nastolení nacismu. V kancléřském modelu je oproti Výmarské republice prezidentovo postavení oslabené. Kancléřská republika bývá též označována jako racionalizovaný parlamentarismus, který vyplývá z posíleného ústavního postavení předsedy vlády (Spolkového kancléře) a Spolkové vlády ve vztahu k ostatním ústavním orgánům (Spolkovému prezidentovi, Spolkovému sněmu, Spolkové radě). 18 Podle Kateřiny Janstové bývá tato forma vlády někdy ztotožňována s diktaturou parlamentu. Jak ale autorka připomíná, jedná se o jinou diktaturu než diktaturu jedince. A to i z toho důvodu, že je funkční období členů parlamentu časově omezeno. Více viz (JANSTOVÁ 2007: 17). 14

26 Spolkový kancléř je volen přímo Spolkovým sněmem. V tomto způsobu volby kancléře spočívá zásadní rozdíl mezi kancléřskou republikou a tradiční parlamentní formou vlády, neboť v té předsedu vlády jmenuje prezident republiky. Spolková vláda má silné postavení, které vyplývá z přímé volby Spolkového kancléře a ze zakotvení institutu konstruktivního vyslovení nedůvěry Spolkové vládě, který je také považovaný za jeden z klíčových aspektů modifikovaného parlamentarismu (více viz JANSTOVÁ 2007: 20) Poloprezidentský systém Poloprezidentský systém je polo, protože prezidentský systém půlí tím, že monocentrickou strukturu autority nahrazuje duální strukturou autority (SARTORI 2011: 128). Poloprezidentské systémy více než které jiné trpí metodologickou neukotveností. Nad jejich vymezením se politologové neshodnou. Termín poloprezidentský 19 systém poprvé užil a popsal Maurice Duverger (DUVERGER 1980: 186 in SARTORI 2011: 131), jenž ho charakterizoval jako střídání prezidentské a parlamentní fáze. Podle něj vznikly poloprezidentské režimy v rámci pokusů o posílení výkonné moci v parlamentních režimech (NOVÁK in ŠIMÍČEK 2008: 10) a poloprezidentský systém tak v podstatě není nic jiného než parlamentní režim plus posílený prezident (NOVÁK in ŠIMÍČEK 2008: 10). V tomto Duvergerovském pojetí není prezident rozhodující exekutivní institucí, ale ani slabou ceremoniální hlavou státu. Prezident: 1. je volen všeobecným hlasovacím právem, 2. je vybaven významnými pravomocemi, 3. naproti němu stojí premiér a ministři, kteří mají exekutivní a vládní pravomoci a mohou zůstat v úřadě, pokud se neukáže, že parlament je proti nim opozičně naladěn. Giovanni Sartori s tímto pojetím nesouhlasí, podle něj jsou obě čisté varianty přehnané. V prezidentském systému nevládne prezident sám, není ani vládou, jeho postavení se zveličuje. Na druhé straně nelze prezidenta připodobnit ani k pozici prezidenta ve 19 Poloprezidentský systém bývá též označován jako semiprezidencialismus. Tento pojem je problematický pro Shugarta a Careyho, kteří mají termín semiprezidentský systém za nevhodný proto, že semi přináší představu typu zřízení, který se nachází uprostřed určitého kontinua. Ale slovo semi v latině znamená půl, a jak zjistíme v každém slovníku u stovek výrazů, žádné kontinuum nepředpokládá, protože toto slovo je o dobré dva tisíce let starší než vášnivé zaujetí všelijakými kontinuy (SARTORI 2011: 128). 15

27 standardním parlamentním systému, protože má vyšší pravomoci a opírá se o vlastní přímou legitimitu, není tedy pouhou loutkou. Pokud by se jednalo o střídání těchto dvou režimů, nejednalo by se podle Sartoriho vůbec o systém. To je podle mne hrubé nedorozumění a nepochopení představy oscilace. Střídání, to je přechod od jedné věci ke druhé, kdežto oscilace, kolísání, je pohyb uvnitř systému. Jestliže něco osciluje, zůstává to samo sebou (SARTORI 2011: 132). Jako smíšený systém opírající se o flexibilní strukturu duální autority Sartori označuje francouzský poloprezidentský systém. Podle Sartoriho lze poloprezidentský systém pochopit a vysvětlit nejlépe odvozením od prezidentského systému, nikoli parlamentního systému. Argumentace vedená ze shora dolů je podle něj totiž výstižnější a přesvědčivější než argumentace vedená od parlamentní báze nahoru (více viz SARTORI 2011: 128). Jako společný znak poloprezidentského systému a prezidencialismu Sartori označuje institut všelidově voleného prezidenta, respektive prezidenta nevoleného parlamentem a z řad parlamentu. Pro prezidentský systém je charakteristická dělba moci, poloprezidentské systémy naopak fungují na bázi sdílené moci. Prezident sdílí moc s ministerským předsedou a ministerský předseda musí mít nepřetržitou podporu parlamentu. Každý poloprezidentský systém tak musí ve své ústavě tím či oním způsobem zavést diarchii prezidenta, který je hlavou státu, a premiéra, který stojí v čele vlády (SARTORI 2011: 129). Podle Sartoriho definice je hlava státu: 1. volena všelidovou volbou (přímo či nepřímo) na pevně dané funkční období; 2. sdílí exekutivní moc s premiérem, což vytváří strukturu duální autority, již vymezují tři kritéria: a. prezident je nezávislý na parlamentu, není však oprávněn vládnout sám či přímo, a jeho vůle proto musí být tlumočena vládou a procházet přes její rozhodnutí; b. premiér a jeho kabinet naopak představují instituce nezávislé na prezidentovi v tom, že jsou závislé na parlamentu jsou závislé buď na důvěře, nebo na nedůvěře parlamentu (nebo na obojím) a v obou případech potřebují podporu parlamentní většiny; 16

28 c. duální struktura autority poloprezidentského systému umožňuje různé vyvažování a také přesunování mocenské převahy uvnitř exekutivy, to však pod přísnou podmínkou, že trvá potenciál autonomie každé složky exekutivy (SARTORI 2011: 140). Na rozdíl od kancléřského modelu je v poloprezidentském 20 systému posíleno ústavní postavení prezidenta republiky a vlády, a to na úkor postavení zastupitelského sboru. Prezident republiky je hlavou státu a vrcholným orgánem moci výkonné. Svoji politickou legitimitu odvozuje od lidu, jenž ho volí v přímých volbách. Prezident republiky je neodvolatelný a ze své činnosti neodpovědný, některé jeho pravomoci navíc nepodléhají kontrasignaci ze strany vlády. Podle Sartoriho je poloprezidentský systém lepší než prezidentský, protože se umí lépe vypořádat s rozdělenými většinami než prezidentský systém. Poloprezidentský systém také doporučuje zavést v zemích s parlamentním režimem, které chtějí změnu a uvažují o zavedení premiérského systému. Mnohem přístupnější zásahům ústavního inženýrství je ale právě poloprezidentský systém. Pro postavení 21 prezidenta v poloprezidentském systému je podle Maurice Duvergera klíčový vztah prezidenta k parlamentní většině a podoba této většiny. Tento faktor určuje, zda bude prezident v praxi silný, nebo slabý. Na základě možných kombinací jednotlivých druhů parlamentní většiny a postoje prezidenta k této většině sestavil Duverger transformační mřížku, která přináší 17 hypotetických variant. Základních variant je 5: 20 Do poloprezidentských systémů řadí Sartori kromě Francie i Výmarskou republiku v letech , Portugalsko v letech a Srí Lanku, kde je prezident hlavou státu i vlády. Portugalsko i Srí Lanka navíc mají ústavy sepsané podle francouzského vzoru. Maurice Duverger řadí do poloprezidentských režimů i Irsko, Island a Rakousko. Sartori s tím ale zásadně nesouhlasí, jelikož postavení prezidentů je v těchto zemích ve skutečnosti velmi slabé, samotné splnění podmínky přímé volby prezidenta pro zařazení do poloprezidentského systému nestačí. 21 Další možná stratifikace postavení prezidenta je následující: tři možné varianty postavení prezidenta: loutkový (figurehead) Irsko, Rakousko, Island; všemocný (all-powerful) francouzská Pátá republika zde prezident zastiňoval premiéra; prezident sdílející moc s premiérem (Výmarská republika, Portugalsko , Finsko) dualismus premiéra a prezidenta. Více viz (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 14). 17

29 1. absolutní monarcha 22, 2. omezený monarcha 23, 3. diarcha 24, 4. člen většiny 25, 5. regulátor 26 Robert Elgie kritizuje základní typy prezidentství vymezené Mauricem Duvergerem, podle něj nedokážou postihnout transformaci poloprezidentských systémů v čase. Sám vyděluje kategorie poloprezidentských systémů na skupiny s převládajícím typem dominace vůdcovství. 27 Prezident v poloprezidentských režimech disponuje různou mírou moci. Jeho postavení ovlivňuje ústava, kombinace tradice a okolností, složení parlamentní většiny a vztah prezidenta k této většině. 28 Ke kvantifikování moci prezidentského úřadu v poloprezidentském systému vznikla řada teorií. J. McGregor například vychází 22 V zákonodárném sboru musí být jednostranická většina a prezident musí být vůdcem této většiny (např. Ch. de Gaulle v 60. letech nebo F. Mitterand v roce 1981) (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 17). 23 Strana je dominantní stranou v koalici, ale nemá většinu v parlamentu, nebo tato většina není stabilní a homogenní (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 17). 24 Diarcha se vyskytuje ve dvou případech: buď existuje majorita složená z podobně silných subjektů a prezident vystupuje jako její vůdce, nebo většina v parlamentu neexistuje a hlava státu je stranicky neutrální. Ani v jednom případě prezident není nadřazen premiérovi, je mu víc než rovnocenným partnerem, je v roli arbitra, který může rozsuzovat spory na celé politické scéně, nebo v rámci vyvážené koalice (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 17). 25 Prezident je součástí většiny, není ale jejím vůdcem, nýbrž pouhým členem. Je v roli prezidentasymbolu, nemá zájem nebo nemůže využívat svých pravomocí (rakouský prezident) (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 17). 26 Proti prezidentovi stojí jakákoliv opoziční většina, nebo je prezident k existující většině neutrální. Prezident využívá jen těch pravomocí, které mu přisuzuje ústava, premiér nabývá významnější funkce. (F. Mitterand a J. Chirac v období kohabitace, také L. Walesa po vítězství postkomunistických stran v roce 1993) (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 18) Bulharsko, Irsko, Island, Rakousko, Rusko, Slovinsko: v případě Ruska dominantní prezident, jinak premiér; 2. Finsko, Portugalsko posun dominance od prezidenta k premiérovi; 3. Francie, Litva, Polsko, Rumunsko, Ukrajina neexistuje ustálený typ politického vůdcovství. Zde se nevytvořil žádný stabilní model, který by umožňoval dominanci jednomu členovi exekutivy. Zde se proto střídají období vlády prezidenta a premiéra. 28 Více viz (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 15). 18

30 z ústavního práva a ve svém bodovém hodnocení užívá binárních opozic (0 pokud prezident pravomoc nemá, 1 pokud prezident pravomocí disponuje). 29 Teorii kvantifikace prezidentských pravomocí vytvořili i Shugart a Carey. Vymezili celkem 10 posuzovaných oblastí, které rozdělili na sféru legislativních pravomocí a nelegislativních pravomocí. Nelegislativní pravomoci se vztahují na oddělení nebo prolnutí zákonodárné moci s mocí výkonnou a tak měří moc hlavy státu v této oblasti, navíc vypovídají i o charakteru daného systému. Prezidentovy pravomoci ohodnotili na bodové škále 0-4. Jak připomíná Petr Javůrek, tento model fungoval dobře na silných prezidentech, ale hůř se aplikoval u slabých prezidentů, byl nevhodný pro jemné vážení a rozlišování mezi prezidenty s různou silou pravomoci (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 23). Proto L. K. Metcalfová učinila modifikaci modelu Shugarta a Careyho, aby jej šlo aplikovat i na slabé prezidenty. Do legislativní oblasti doplnila prezidentovu pravomoc postupovat zákony k přezkoumání ústavnímu soudu, čímž umožnila spolehlivější aplikaci modelu na poloprezidentské systémy, v nichž nemají prezidenti velké pravomoci. Původní přístup kladl velký význam na prezidenta a parlament, čímž je v podstatě pasoval na jediné relevantní aktéry, zatímco koncept poloprezidentského systému ( ) je spíše postaven na dualitě uvnitř exekutivy (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 23). Jiný možný přístup vymezil i Siaroff, který hodnotil roli prezidenta podle 9 proměnných (způsob volby prezidenta, jmenovací pravomoci atd.). 30 Poloprezidentský systém vychází z parlamentního režimu a na jeho počátku může stát záměr posílit exekutivu tím, že se posílí pravomoci prezidenta. Jak uzavírá Miroslav Novák, základem logickým i historickým je tedy parlamentní systém, který jak právem konstatoval Sartori nejčastěji funguje špatně. Snaha posílit v něm exekutivu je logická a legitimní (NOVÁK in ŠIMŮNEK 2008: 11). 29 Teorii J. McGregora modifikoval Timothy Frye, který hodnotí seznam 27 pravomocí a zavádí diferenciaci v podobě vážení pravomocí. Více viz (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 21). 30 Více viz (JAVŮREK in NOVÁK, BRUNCLÍK 2008: 23). 19

EPS - vládní systémy. Ladislav Mrklas

EPS - vládní systémy. Ladislav Mrklas EPS - vládní systémy Ladislav Mrklas mrklas@cevro.cz Struktura Parlamentarismus, poloprezidencialismus a direktoriální systém v Evropě Podstata režimů Hlavy státu Premiéři Vztah prezident premiér Vztahy

Více

EPS vládní režimy. Ladislav Mrklas

EPS vládní režimy. Ladislav Mrklas EPS vládní režimy Ladislav Mrklas mrklas@cevro.cz Struktura Parlamentarismus, poloprezidencialismus a direktoriální systém v Evropě Podstata režimů Hlavy státu Premiéři Vztah prezident premiér Vztahy prezident

Více

Poloprezidentské režimy

Poloprezidentské režimy Poloprezidentské režimy Obsah kapitoly 1. Vymezení pojmu 2. Znaky poloprezidentských režimů 3. Duvergerova teorie 4. Duvergerova kritika 5. Pojem kohabitace 6. Duvergerova transformační mřížka - úkol Studijní

Více

Spojené království Velké Británie a Severního Irska

Spojené království Velké Británie a Severního Irska Spojené království Velké Británie a Severního Irska Britský politický systém VB je konstituční parlamentní monarchie, tento systém je považován za nejstarší demokracii světa. Jedná se o příklad země, která

Více

Parlamentní režimy. Nezapomeňte se věnovat doporučené studijní literatuře, kterou naleznete v osnově a v tomto distančním textu.

Parlamentní režimy. Nezapomeňte se věnovat doporučené studijní literatuře, kterou naleznete v osnově a v tomto distančním textu. Parlamentní režimy Obsah kapitoly Studijní cíle 1. Definice 2. Vybrané charakteristiky parlamentních režimů 3. Úkoly ke studiu 4. Druhy parlamentarismu - Sartoriho členění 5. Racionalizace parlamentarismu

Více

Institucionální základ politiky - moderní stát a typy politických systémů

Institucionální základ politiky - moderní stát a typy politických systémů Institucionální základ politiky - moderní stát a typy politických systémů Stát Stát = souhrn rozmanitých institutcí, skrze které se vládne. Počátky či formování moderního státu ztotožňujeme se systémem

Více

Úřednické vlády a jejich ústavní zakotvení

Úřednické vlády a jejich ústavní zakotvení Úřednické vlády a jejich ústavní zakotvení Eva Burešová Jindřiška Syllová Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Studie č. 1.177 říjen 2006 PI 1.177 2 Obsah: I. POJEM

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodický list č. 1 Název tématického celku: ÚSTAVNÍ SYSTÉMY OBECNĚ Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních

Více

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 Dělení států Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.6 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy Tématické bloky: 1. Politická komparace a její místo v politické vědě, cíle, metody 2. Politické systémy, druhy demokracie 3.

Více

Vládní systémy v demokracii Liberálně-konzervativní akademie 28/29 Struktura přednášky Dělba moci úvodní poznámky Parlamentarismus Prezidencialismus Poloprezidencialismus Direktoriální režim Federace,

Více

LOTYŠSKO & POLSKO prezidenti

LOTYŠSKO & POLSKO prezidenti POL 347: Hlavy států v Evropě Listopad, 2015 LOTYŠSKO & POLSKO prezidenti Tomáš Kajzar, Lenka Komůrková, Barbora Lachmanová, Lenka Mašterová, Klára Vavrečková LOTYŠSKO - 1940 až 1991 Lotyšská sovětská

Více

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s.

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní vývoj a ústavní systém ČR 2 Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámení s ústavním systémem České republiky a jeho komparaci s některými

Více

METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU. Veřejná správa evropských zemí

METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU. Veřejná správa evropských zemí 1 Vysoká škola finanční a správní o. p. s. Praha METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU Veřejná správa evropských zemí 1 2 Metodický list pro soustředění kombinovaného

Více

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné Základy Politologie Cílem je získat znalosti z oboru politologie, týkající se základních pojmů a klíčových oblastí veřejného a politického života. Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Kurz

Více

Politický systém Francie. Seminární práce

Politický systém Francie. Seminární práce Politický systém Francie Seminární práce Obsah: Úvod do problematiky... 2 Teoretické vymezení dané problematiky... 2 Závěr... 9 Seznam použitých zdrojů... 10 1 Úvod do problematiky Zvoleným tématem mé

Více

Systémy politických stran základní klasifikace a typologie

Systémy politických stran základní klasifikace a typologie Systémy politických stran základní klasifikace a typologie Obsah bloku Co to je systém politických stran vymezení a kritéria pro třídění Faktory ovlivňující podobu stranického systému Technické ústavní

Více

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kal04 Vypracoval(a),

Více

Hlava státu. Typy hlav států ROLE HLAVY STÁTU. Specifický význam pro ústavní systém: Pojetí hlavy státu:

Hlava státu. Typy hlav států ROLE HLAVY STÁTU. Specifický význam pro ústavní systém: Pojetí hlavy státu: ROLE HLAVY STÁTU Hlava Specifický význam pro ústavní systém: zastřešující element státní moci vyjádření suverenity symbol jednoty Pojetí hlavy : symbolický orgán (Anglie, SRN, Rakousko, ČR) mocenský orgán

Více

Vládní návrh ÚSTAVNÍ ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů

Vládní návrh ÚSTAVNÍ ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů Vládní návrh ÚSTAVNÍ ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů Parlament se usnesl na tomto ústavním zákoně České republiky:

Více

Evropské politické systémy II

Evropské politické systémy II Evropské politické systémy II Struktura Modely demokracie Komparace ústavních a politických institucí Literatura a zdroje Dvořáková V. a kol.: Komparace politických systémů I., 4. vydání, Praha 2005 Dvořáková,

Více

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC Úvodem k 3. vydání........................................... 11 ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC 1 K pojetí teorie vládnutí...15 1.1 Východiska k doktrínám...15 1.2 Vznik a vývoj veřejné moci, historicko-genetický

Více

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 Obsah Úvodem... 13 ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 KAPITOLA I: Věda srovnávacího ústavního práva...19 1. Pojem vědy srovnávacího ústavního práva... 19 2. Teorie práva a srovnávací

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Příklady evropských politických. systémů

Příklady evropských politických. systémů EPS III Příklady evropských politických Klasické demokracie Francie Velká Británie Itálie SRN Přechody k demokracii Španělsko Nové demokracie Polsko Slovensko Česká republika systémů Literatura a zdroje

Více

Základy právní nauky

Základy právní nauky Základy právní nauky Principy právního státu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li. uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): anisim Stát Území Obyvatelstvo Zákony Vláda Suverenita Historie Státní symboly Kultura Rozlišujeme Národní stát ČR, na území

Více

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK s.r.o., Dubí 1 Ústavní právo Nulla potentia

Více

Ústavní soudnictví v komparativním pojetí

Ústavní soudnictví v komparativním pojetí Ústavní soudnictví v komparativním pojetí JUDr. Tomáš Pezl Pojem kontrola vykonávaná orgánem soudního typu kontrola souladu obecně závazných právních aktů s ústavou kontrola souladu individuálně závazných

Více

Parlamentní republika

Parlamentní republika Parlamentní republika Parlament - z fr. parler = mluvit, hovořit -ústřední orgán s celostátní působností - zástupci voleni lidem - v USA kongres, v Německu Bundestag Republika - z lat. res publica = věc

Více

10. EXEKUTIVNÍ MOC V ČR

10. EXEKUTIVNÍ MOC V ČR 10. EXEKUTIVNÍ MOC V ČR Cvičení č. 1. 1. Co je to legislativní proces? 2. Kdo všechno u nás může navrhnout zákon? 3. Kdo má v zákonodárném procesu právo veta? 4. V čem spočívá rozdíl mezi schvalováním

Více

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIP DĚLBY MOCI moc ve státě je rozdělena

Více

Prezidentské právo udílet milost Dostupný z

Prezidentské právo udílet milost Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 18.03.2017 Prezidentské právo udílet milost Syllová, Jindřiška; Řebřina, Jan 2002 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-188988

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. Přímá volba prezidenta ČR: nástup poloprezidencialismu?

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. Přímá volba prezidenta ČR: nástup poloprezidencialismu? UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Institut politologických studií Bc. Adam Šodek Přímá volba prezidenta ČR: nástup poloprezidencialismu? Diplomová práce Praha 2014 Autor práce: Adam Šodek

Více

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Politický systém ČR Politologie a mezinárodní vztahy Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Obsah Základní charakteristiky politického systému ČR Legislativní vymezení Dělba

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Parlament České republiky. Senát. 6. funkční období

Parlament České republiky. Senát. 6. funkční období Parlament České republiky Senát 6. funkční období 2008 N á v r h senátora Jana Horníka senátního návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění ústavních

Více

Problematika přímá volby prezidenta v zemích střední Evropy

Problematika přímá volby prezidenta v zemích střední Evropy Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce Problematika přímá volby prezidenta v zemích střední Evropy Karel Holý Plzeň 2013 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra

Více

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Vybrané kapitoly ze sociologie 7 PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Moc a autorita Jaký je rozdíl mezi mocí a autoritou? Moc = možnost prosadit svojí vůli i proti vůli ostatních. Moc je uplatňována v mnoha aspektech

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE Hana Drápelová

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE Hana Drápelová UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE 2014 Hana Drápelová UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA Katedra politologie a sociologie Poloprezidentské systémy (diplomová práce)

Více

Nejvýznamnější teorie vzniku

Nejvýznamnější teorie vzniku Společnost a stát Stát stát politická forma organizace společnosti. Specifické znaky, kterými se stát liší od ostatních, nestátních politických organizací jsou: organizace podle území; státní moc, tj.

Více

Veřejná správa. Úvod do předmětu

Veřejná správa. Úvod do předmětu Veřejná správa Úvod do předmětu 2.10.2010 Výstupy předmětu Na konci tohoto předmětu student: zná základní koncepty a instituty veřejné správy; uvědomuje si charakter právní úpravy veřejné správy v kontextu

Více

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED Informace STEM ze dne 5. 3. 13 CESTA VÁCLAVA KLAUSE ČESKOU POLITIKOU I. VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED První část seriálu věnovaného osobnosti Václava Klause sleduje důvěru veřejnosti

Více

Poslanecký návrh ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů

Poslanecký návrh ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů Poslanecký návrh ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č.

Více

ZÁKLADY PRÁVA 2. část

ZÁKLADY PRÁVA 2. část ZPr_Základy práva ZÁKLADY PRÁVA 2. část Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra veřejného práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Prameny heteronomního práva ve formálním smyslu kde je právo fakticky obsaženo

Více

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci POLITICKÁ GEOGRAFIE 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Formy státu Určují se podle toho, jak je organizována státní moc, resp. jak jsou uspořádány vztahy mezi jednotlivými složkami

Více

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název materiálu:vy_32_inovace_03.01 Téma sady: Ústavní právo Ústava ČR Ročník: Nástavbové studium,

Více

STÁTY A JEJICH HRANICE

STÁTY A JEJICH HRANICE STÁTY A JEJICH HRANICE STÁT politické uspořádání společnosti vytváří si vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území podmínkou pro existenci státu je jeho uznání

Více

FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH. Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá

FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH. Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá Studie č. 1.218 květen 2011 PI 1.218 2 Obsah: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA A REGULACE VOLEBNÍ KAMPANĚ... 3 BULHARSKO...

Více

PŘÍMÁ VOLBA STAROSTŮ. Mgr. Štěpán Pecháček, Ph.D.

PŘÍMÁ VOLBA STAROSTŮ. Mgr. Štěpán Pecháček, Ph.D. PŘÍMÁ VOLBA STAROSTŮ Mgr. Štěpán Pecháček, Ph.D. Srovnávací studie č. 5.305 listopad 2010 2 Obsah: OBECNÁ VÝCHODISKA... 2 PŘÍKLADY ZEMÍ S PŘÍMOU VOLBOU STAROSTŮ:... 3 MAĎARSKO... 3 POLSKO... 4 SLOVENSKO...

Více

1789 Prohlášení práv člověka a občana zakotvujících základní lidská práva a svobody;

1789 Prohlášení práv člověka a občana zakotvujících základní lidská práva a svobody; Francie I. STAVOVSKÁ MONARCHIE (1789-1792): 1789 Velká francouzská revoluce; zasedání Generálních sněmů jakožto ústavodárného shromáždění (1200 poslanců, z toho 600 z řad nižší a vyšší šlechty, 600 z řad

Více

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................. X Přehled autorů a jimi zpracovaných částí komentáře................ XIII Seznam použitých zkratek......................................

Více

Institut politologických studií den otevřených dveří 15. 1. 2013

Institut politologických studií den otevřených dveří 15. 1. 2013 Institut politologických studií den otevřených dveří 15. 1. 2013 Institut politologických studií Institut jeden z pěti institutů FSV UK katedra politologie a katedra mezinárodních vztahů učebny, kanceláře,

Více

Filozofická fakulta Katedra politologie a evropských studií

Filozofická fakulta Katedra politologie a evropských studií UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Filozofická fakulta Katedra politologie a evropských studií Libor Potměšil Postavení prezidentů v politických systémech České republiky, Polska a Slovenska Diplomová bakalářská

Více

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Formy státu Forma státu je dána několika složkami: - formou vlády,

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. První Československá republika jako poloprezidentský systém

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. První Československá republika jako poloprezidentský systém UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Institut politologických studií Martin Raška První Československá republika jako poloprezidentský systém Diplomová práce Praha 2015 Autor práce: Bc. Martin

Více

Jak se bude volit prezident České republiky

Jak se bude volit prezident České republiky Jak se bude volit prezident České republiky 1. Kandidáta může navrhnout každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany ČR. 2. Navrhovat

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 22. září 2014 č. 775 Stanovisko vlády k návrhu poslanců Petra Gazdíka, Věry Kovářové, Jana Farského, Jiřího Skalického a Františka Váchy na vydání

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 20. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_330 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

VYBRANÁ TÉMATA. Maďarsko volby 2006 (9/2007) Sandra Hrachová. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut

VYBRANÁ TÉMATA. Maďarsko volby 2006 (9/2007) Sandra Hrachová. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut VYBRANÁ TÉMATA Maďarsko volby 2006 (9/2007) Sandra Hrachová Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Vybraná témata 9/2007 červenec 2007 2 Obsah: POLITICKÝ SYSTÉM...

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 7. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_333 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Přímá volba prezidenta v České republice a Spojených státech amerických

Přímá volba prezidenta v České republice a Spojených státech amerických Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta Katedra strukturální politiky EU a rozvoje venkova Bakalářská práce Přímá volba prezidenta v České republice a Spojených státech amerických

Více

Výmarská republika Německá říše

Výmarská republika Německá říše Výmarská ústava Výmarská republika Výmarská republika je označení pro historický stát Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933 Přestože oficiální název Německa

Více

Politické systémy anglosaských zemí

Politické systémy anglosaských zemí Pavel Hlaváček, Petr Jurek a kol. Politické systémy anglosaských zemí Západočeská univerzita v Plzni, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozmnožována a rozšiřována jakýmkoli

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Ústavní systém České republiky VY_32_INOVACE_10_04. Mgr. Jan Hrazdira

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Ústavní systém České republiky VY_32_INOVACE_10_04. Mgr. Jan Hrazdira Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním Otázka: Stát Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Andrea Robotková stát = organizované společenství lidí, trvale žijících na určitém ohraničeném území - z latinského stato - status, řád - první

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Katedra politologie Bc. Kateřina Vorlová Proměna vztahu exekutivy a legislativy ve Finsku po roce 1982 Diplomová práce Praha 2010 Bibliografický záznam

Více

1993 Dostupný z

1993 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 31.01.2017 Zemské zřízení v Rakousku, jeho zásady a současné tendence Syllová, Jindřiška 1993 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-189003

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Prezident ČR

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Prezident ČR Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková ČR republiky je hlavou státu, tj. reprezentativní osobou, zastupující stát především navenek, používá imunity, která spočívá v zákazu jej zadržet, trestně

Více

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie Otázka: Ústavní vývoj v ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marťas charakteristika ústav v letech 1918 2014 1500 Vladislavské zemské zřízení 1627 obnovení zemského zřízení dědičná moc Habsburků

Více

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Politologie, právo 3. ročník a septima 1 hodina týdně PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

Více

Základy politologie 2

Základy politologie 2 Základy politologie 2 1. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a fungováním jednotlivých prvků politického systému a politického procesu. Osvojení si pojmového aparátu a znalost zákonitostí politického

Více

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz STÁT Max Weber: lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe monopol legitimního násilí Stát

Více

Instituce prezidenta ČR a její specifika

Instituce prezidenta ČR a její specifika Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce Instituce prezidenta ČR a její specifika Marie Vykouková Plzeň 2014 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra politologie

Více

Volby. Volební systémy. Účast občanů. Prezentace pro žáky SŠ

Volby. Volební systémy. Účast občanů. Prezentace pro žáky SŠ Volby. Volební systémy. Účast občanů. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Volby Akt, při kterém volí právoplatní voliči své

Více

Moc výkonnná. SOŠ InterDACT s.r.o.

Moc výkonnná. SOŠ InterDACT s.r.o. Moc výkonnná SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona 1 Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodickýpokyn Pokud není uvedeno jinak, použitýmateriál

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. I.4. Státní formy, politické systémy a režimy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. I.4. Státní formy, politické systémy a režimy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ÚSTAVNÍ PRÁVO I.4. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Aristoteles tři správné a tři zvrhlé základní formy státu Správné formy - království (monarchie) panství jednotlivce - aristokracie

Více

OBSAH I. GENEZE SOUDOBÉHO KONSTITU CIO N A LISM U 26

OBSAH I. GENEZE SOUDOBÉHO KONSTITU CIO N A LISM U 26 OBSAH PŘ E D M L U V A...11 ÚVOD DO ÚSTAVNÍ KOM PARATIŠ T IK Y... 13 1. K pojmu ústavy... 13 2. Dilema politického a ústavního systém u...15 3. Úvod do komparatistiky ústavních systém ů...17 a) Komparace

Více

Lucia Pastirčíková 1

Lucia Pastirčíková 1 Kopeček, Lubomír: Politické strany na Slovensku 1989 až 2006. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2007, 628 stran, ISBN 978-80-7325-113-0. Lucia Pastirčíková 1 Docent Lubomír Kopeček, působící

Více

Přednáška č. 10: Demokracie

Přednáška č. 10: Demokracie Přednáška č. 10: Demokracie 03. 12. 2009 Co je demokracie? Demos = lid, kratos = síla, moc, vláda demokracie = vláda lidu Aténská demokracie Platón, Aristoteles: odmítání demokratického způsobu vlády Co

Více

Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES

Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES Právo EU - úvod HISTORIE A VÝVOJ EVROPSKÉ INTEGRACE PŘEHLED KLÍČOVÝCH SMLUV NADSTÁTNOST PRAVOMOCI ES Studijní materiály - knihy Knihy: ROZEHNALOVÁ, Naděžda - TÝČ, Vladimír. Vnější obchodní vztahy Evropské

Více

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk NAŠI PREZIDENTI Prezidenti 1. Tomáš Garrigue Masaryk 2. Edvard Beneš 3. Emil Hácha 4. Edvard Beneš 5. Klement Gottwald 6. Antonín Zápotocký 7. Antonín Novotný 8. Ludvík Svoboda 9. Gustav Husák 10. Václav

Více

Postavení přímo voleného prezidenta ve státech střední Evropy

Postavení přímo voleného prezidenta ve státech střední Evropy Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Postavení přímo voleného prezidenta ve státech střední Evropy Lucie Kýtová Plzeň 2014 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická

Více

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE Cílem předmětu je seznámit studenty s pojmem demokracie. V průběhu kurzu bude sledován obsahový vývoj pojmu demokracie. Posluchačům

Více

Exekutivní kontrola ZS a jejich úkolování

Exekutivní kontrola ZS a jejich úkolování Exekutivní kontrola ZS a jejich úkolování Jan Schneider 1 1. Shrnutí: Doporučený model exekutivní kontroly 2. Rozbor: 2.1 Kontrola (pojem) 2.2 Řízení a úkolování (výčet subjektů a jejich role) 2.3 Koordinace

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_345 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Evropská Unie. Bohdálek Kamil

Evropská Unie. Bohdálek Kamil Evropská Unie Bohdálek Kamil 5. 5. 2014 Historie EU Evropská unie vznikla roku 1992 1952 Vznik Evropského sdružení uhlí a oceli 1957 ESUO zakládá Evropské hospodářské společenství 1992Podepsání smlouvy

Více

Historie parlamentarismu a české ústavnosti

Historie parlamentarismu a české ústavnosti Historie parlamentarismu a české ústavnosti Zemské sněmy Předchůdce moderního parlamentu V Praze, Brně a Olomouci Od 13. století Revoluční rok 1848 Řetězec revolucí, které se roku 1848 prohnaly Evropou,

Více

1. Úvod. (Petr Jurek a Pavel Hlaváček)

1. Úvod. (Petr Jurek a Pavel Hlaváček) 1. Úvod (Petr Jurek a Pavel Hlaváček) Kniha Politické systémy anglosaských zemí představuje pokus o nahlédnutí na ústavní a politické systémy vybraných anglosaských zemí Spojeného království Velké Británie

Více

Přímá volba prezidenta

Přímá volba prezidenta Přímá volba prezidenta Náš tým Bartochová Lucie Dvořáková Tereza Jelínková Petra Jursíková Adéla Kopáčiková Gabriela Matušková Barbora Menšíková Miroslava Rýparová Kristýna Vavříková Jana Ústava 1. Ústavní

Více

Přímá volba prezidenta v ČR analýza prvního případu

Přímá volba prezidenta v ČR analýza prvního případu Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce Přímá volba prezidenta v ČR analýza prvního případu Instituce přímé volby prezidenta a její vliv na politický režim v České a Slovenské

Více

Parlamentní institut

Parlamentní institut Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut VLIV PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA NA POLITICKÝ SYSTÉM (ZÁKLADNÍ TEZE) Informační podklad: č. 1.143 Mgr. Štěpán Pecháček březen 2003

Více

Historie české správy. Správní vývoj v letech část

Historie české správy. Správní vývoj v letech část Historie české správy Správní vývoj v letech 1945 1989 2. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

Veřejné finance - základní otázky

Veřejné finance - základní otázky Veřejné finance - základní otázky - jak rozsáhlá má být redistribuce důchodů? - jak ovlivňovat hospodářský cyklus (dynamiku HDP)? - co a kolik se má vyrábět ve veřejném sektoru? - jak se uskutečňují kolektivní

Více

Debata k Jednotnému evropskému patentu

Debata k Jednotnému evropskému patentu Debata k Jednotnému evropskému patentu 4. 10. 2012 Úřad průmyslového vlastnictví ČR Ing. Eva SCHNEIDEROVÁ 1 Obsah Patentové systémy v Evropě Návrh nařízení o vytvoření jednotné patentové ochrany Návrh

Více