Pojem demokracie. Kritika demokracie Moderní teorie demokracie - polyarchie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pojem demokracie. Kritika demokracie Moderní teorie demokracie - polyarchie"

Transkript

1 Pojem demokracie Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod 1. Etymologický význam termínu demokracie 2. Problematičnost pojmu vláda lidu 3. Vývoj demokracie 4. Demokracie očima antických kritiků 5. Teorie polyarchie Seznámit studenty s problematičností pojmu Seznámit studenty s pojetím antických autorů Pochopit rozdíl mezi přímou a zastupitelskou formou demokracie Kritika demokracie Moderní teorie demokracie - polyarchie K přečtení základního textu vám postačí cca 60 min., je vhodné věnovat pozornost textům, které v této části doporučím. Jedná se o téma problematické a tudíţ nabízí širokou škálu paradigmat a pohledů. Rovněţ je důleţité věnovat pozornost textům z oblasti lidských práv Demokracie Vláda lidu Vývoj demokracie Konstitucionalismus Aristokracie Monarchie tyranie polithea Deklarace nezávislosti Deklarace práv člověka a občana Všeobecná deklarace lidských práv Helsinský proces Charta 77 přirozený stav Primárním cílem tohoto textu je, abyste pochopili problematičnost pojmu demokracie a pojetí tohoto fenoménu z řad různých autorů.

2 Demokracie Výkladová část Etymologie pojmu Slovo d e m o k r a c i e se skládá ze dvou řeckých slov démos a kratein. V překladu tedy znamená vláda lidu. Zdá se tedy, že odpověď na to., co je to demokracie je již na světě. Tato iluze ale zmizí ihned po té, když se zeptáme Co je to vláda lidu? Co je to vláda lidu? Vláda lidu Na tuto otázku odpověděla řada autorů, mezi ty nejvýznamnější, jejichţ definice demokracie je nefrekventovanější je Abraham Lincoln, který demokracii definuje jako vládu lidu prostřednictvím lidu a pro lid (goverment of the people, by the people and for the people). Tuto definici pronesl Lincoln v souvislosti s událostí při níţ se rozhodovalo o dalším osudu občanské války. Lincoln však nemusel být v této definici originální, pravděpodobně se inspiroval klasickým řeckým pojetím demokracie. První zmínky o demokracii v duchu vlády nalezneme u řeckého koţeluha Kleóna, který se stal později státníkem. Kleón hovořil o demokracii, která je provázena lidem a která musí vycházet z lidu. Za otce této myšlenky je také povaţován řecký filosof přírody, mnohem slavnější Démokritos. Zmíněnou lincolnovskou zásadu lze rozloţit na tři části: Abraham Lincoln Prezident USA Démokritos - řecký tzv. přírodní filosof vláda lidu je mocí lidu, a to nejenom v tom smyslu, ţe zahrnuje celý lid, ale rovněţ proto, ţe získává legitimitu (oprávnění vládnout) díky podpoře lidu, jde tedy o vládu se souhlasem lidu Vládu prostřednictvím lidu lze chápat ve smyslu široké účasti lidu na procesu vládnutí Vláda pro lid, tato vláda se snaží vládnout ve prospěch blaha všech lidí. Tyto principy neakceptovaly jen západní demokracie, ale také systémy v Asii, latinskoamerické nebo africké autoritářské reţimy (KLDR, NDR - některé nedemokratické země mají ve svém oficiálním názvu slovo demokratická) viz níţe: Pohledy různých myšlenkových systémů na demokracii: Liberální demokracie (dnešní západní demokracie) význam garance práv jednotlivců a ideu právního státu - zdůrazňují Komunistické režimy - akceptují formálně všeobecnou účast na správě věcích veřejných, ale odmítají burţoasní (liberální) model demokracie

3 Populisticko-nacionalističtí vůdcové (např. Jižní Amerika) - zdůrazňují legitimitu vůdců z posvěcení lidu či národa a vykladačů jeho pravé vůle. Zatemnění pojmu PROBLEMATIČNSOT POJMU DEMOKRACIE, JELIKOŢ ZA DEMOKRATICKÉ SE POVAŢUJÍ I STÁTY, KTERÉ DEMO- KRATICKÉ VE SKUTEČNSOTI NEJSOU, AVŠAK SVOU DEMOKRATIČNSOT POUZE PROKLAMUJÍ. Výsledkem těchto velmi stručně uvedených náhledů je posléze zatemnění pojmu demokracie. Italský politolog Giovanni Sartori se proto pokusil rozklíčovat tři Lincolnova kritéria: o První složku Lincolnova výroku - vláda lidu - si lze dle Sartoriho vykládat jako: o Ţe si lid vládne sám (tj. přímá demokracie) o Nebo, ţe lid je pouhým objektem vlády (tj. ovládaným) o Vláda vychází z lidu v tom smyslu, ţe svoji zákonnost odvozuje ze souhlasu lidu Polyvalentní význam pojmu demokracie Uţ tato první sloţka pokrývá několik moţných forem demokracie, ale i systémy vlády, které s demokracií nemají nic společného!!! o Druhá složka - vláda prostřednictvím lidu - je podle Sartoriho nejasná na to, aby se dala přesně specifikovat. o Třetí složka - vláda pro lid - je jasnější, znamená vládu pro dobro lidu jeho prospěch. Ovšem co je to dobro lidu? (i zde je tento termín příliš ohebný ) Tímto Sartori demonstroval problematičnost jednotného chápání demokracie, který lze dnes označit jako termín p o l y v a l e n t n í (mnohovýznamový). Dnes je slovo demokracie tak zprofanováno, ţe obecný konsensus ohledně tohoto pojmu n e l z e jednoznačně nalézt.

4 Teorie demokracie Tato chybějící jednota ve vymezení demokracie se pochopitelně odráţí i v rozmanitosti teorií demokracie. Obecně se tyto teorie dají rozdělit na dva typy: Normativně založené teorie, tj. takové, které jsou zaloţeny na hodnotovém pojímání demokracie Empiricky orientované teorie, které hledají praktičtější, deskriptivní odpovědi Funkční teorie demokracie - nachází se mezi normativním a empirickým přístupem a zabývá se moţností aplikace demokratických ideálů v praxi. Bohuţel je zde ještě jeden problematický fakt, a to, ţe je do jisté míry velmi subjektivní zda ta, či ona teorie je deskriptivní, či normativní. Většina teorií demokracie bývá taková, ţe v sobě obsahují normativní prvky, tak i prvky deskriptivní. Demokracie je fenomén starý více jak dvatisíce let. Její pojetí se do současnosti značně proměnilo. Vývoj demokracie - Robert Dahl Významným teoretikem, které se zabýval historií demokracie byl americký politolog Robert Dahl, ten v dějinách lidstva rozlišuje tři demokratické transformace: a) První transformace proběhla v éře antického Řecka a pojí se s malými homogenními městskými státy. Asi v 5. století před naším letopočtem se objevily první demokratické systémy na území dnešního Řecka, ve kterých měl velký počet dospělých svobodných občanů (muţů) moţnost podílet se na veřejných záleţitostech prostřednictvím hlasování na tzv. Areopagu. Vznikla tak nová představa o spravování věcí veřejných, při nichţ si lid vládne sám. Právě v tomto klasickém pojetí vidí Dahl zdroj demokratické teorie. Dalším zdrojem je vedle této tradice i republikánská tradice, která má řecký původ ale svůj největší rozmach zaţila v dobách antického Říma a středověkých italských městských států. Výraz res publica vychází z latinského slova věc veřejná respektive věc náleţející lidu. I zde tedy fungovala snaha, aby si lid vládl sám. Jak však Řím postupně expandoval začaly mizet příznivé podmínky pro fungování republikánských institucí, na nich byl závislý samotný demokratický proces (malá komunita, malý městský stát).

5 S expanzí římské říše docházelo k sociálním změnám obyvatelstva, a občanské ctnosti na nichţ demokracie stála začaly upadat. Východiskem z krize bylo nastolení císařství, které ovšem znamenalo konec vlády lidu. Oţivení vlády lidu nastalo aţ za dlouhou dobu ve dvanáctém století opět na italské půdě, a to v řadě měst dnešní severní Itálie jako byla Florencie, Janov či Benátky. Svůj vzestup demokracie zaznamenala i jinde v Evropě, např. na území dnešního Nizozemí, Belgie či Švýcarska. a) Druhá transformace - odstartovala v 18. a 19. století kdy vznikaly nové národní státy, které akceptovaly demokratickou formu vlády v zastupitelské podobě Velký rozdíl - od starověkých a renesančním demokracií - byl růst územního počtu nových demokracií. Tato skutečnost vylučovala vyuţívání přímé demokracie a naopak zaváděla její zastupitelskou formu. Ve velkém státě se jiţ nedaly opakovat ty samé demokratické principy jako v městském státě. Druhá vlna transformace tedy znamená přechod od středověkého městského státu k velkému národnímu státu, který je spojen se zastupitelskou formou demokracie a myšlenkou politické rovnosti. Občan volič si volí své reprezentanty. Nejvlivnějším vzorem byl případ anglického parlamentu, který prošel dlouhou evoluční proměnou od stavovské instituce po demokratický zastupitelský orgán. Polyarchie Druhá transformace paradoxně rozšířila, ale i zúţila moţnosti politické participace (tím ţe jiţ nebylo moţné hlasovat přímo o jednotlivých otázka spravované obce, ale jen prostřednictvím svých zástupců). Dahl pro demokracie, které vznikly z druhé transformace pouţívá název polyarchie, tj. reálná demokracie - viz závěr tohoto textu. b) Třetí vlna transformace - Dahl třetí vlnu spojuje s problémy, se kterými se demokracie setkává ke konci 20. Století. Hovoří o tom, ţe polyarchie je jiţ hodně rozšířena. Ve svém myšlení naráţí na realizaci demokracie v rámci nadnárodních organizací, přesto je v tomto ohledu poměrně skeptický, jelikoţ demokracie se dle jeho názoru spojuje především s pojmem národní stát.

6 Demokracie očima antických kritiků Demokracii podrobil svému zkoumání v 8. knize svého nejznámějšího dialogu Ústava. Rozděluje zde čtyři pomýlená zřízení, která se vyvíjejí z nejlepšího zřízení, kterým označuje aristokracii (vládě nejlepších). Bohuţel aristokracie jako taková degeneruje a tím vznikají i nesprávné formy vládnutí: a) První stupeň degenerace - tzv. tímokracie. Vládnoucí touţí po cti a uznání, coţ způsobuje jejich degeneraci. Platón ( př.n.l.) b) Druhým stupněm je oligarchie - kdy vládnoucí touţí opět po niţší hodnotě, coţ je bohatství. (ve společnosti se vytvoří úzká skupinka majetných a velká většina nemajetných) c) Předposledním stupněm je demokracie, neboť zde lidé touţí po svobodě (zde Platón vidí nebezpečí neomezené svobody, ve společnosti není řád, lidé ţijí ze dne na den, coţ společnost dle Platóna přivede k pádu). Platón vidí nebezpečí v úloze tzv. demagogů tzv. trubců - kteří jen vznešeně hovoří, ale nic nedělají. Navíc demagogové strhávají do konfliktu bohaté a ovládaný lid, který ze strachu před vládnoucími zvolí ochránce, pozdějšího tyrana. d) Tyranie - je logickým důsledkem pádu demokracie Aristotelés ( př.n.l.) Rovněţ Aristotelés nehodnotil demokracii příznivě. Stejně jako paltń ji označoval za závadnou formu vlády. Vesvé klasifikaci státních zřízení (viz také první tématický okruh), označil demokracii za stav, kdy vládnou všichni ve svůj prospěch: v zájmu obecném (všech) v zájmu dílčím (svém) Vláda vládne jeden monarchie tyranie vládně několik aristokracie oligarchie vládnou všichni politeia demokracie Aristoteles povaţoval demokracii za vládu lúzy tzv. o c h l o k r a c i i, neboť v reálných podmínkách athénksé demokracie docházelo k tomu, ţe svobodní občané, kteří chodili hlasovat na Areopag byli jen ti, k teří na to měli čas a prostředky. Ti co se museli ţivit a pracovat, tj., ti schopní, hlasovat nechodili.

7 Kritika Kritické hodnocení demokracie u Aristotela vyplývá: z přesvědčení, ţe v demokraciích se pojem lidu zuţuje na chudou většinu a není stejně respektován zájem a právo všech v negativní úloze demagogů (viz Platón) demokracie neusiluje o obecné blaho, ale o blahu chudé většiny Vyzkoušejte si Moderní teorie Teorie polyarchie Robert Dahl Zkuste z dostupné literatury zjistit, co Aristoteles chápe pod pojmem polítea. Zamyslete se nad tím, zdali a jak jsou dnes Aristotelovy argumenty aktuální. Dahlova teorie polyarchie patří do teorií, jeţ řadíme mezi empirické. Jeden z nejvýznamnější současných teoretiků demokracie Robert Dahl (*1915), představuje teorii, která vychází z praxe a není jakýmsi vizionářství toho, co by mělo být. Dahl ve své knize z roku 1956 A preface to Demogracy theory (Předmluva k teorii demokracie) rozlišil tři koncepce demokracie: 1. Madisonovskou koncepci (podle Jamese Madisona jednoho z autorů americké Deklarace nezávislosti 1776) - která chápe demokracii jako netyranskou republiku, v níţ moc vychází z lidu, je vykonávána na omezenou dobu, zachovává respektování přirozených práv člověka. K tomu, abychom toho docílili musí být zachována dělba moci, tzn. moc soudní, výkonná a zákonodárná se nesmí hromadit jedněch rukou a dále je třeba bránit zájmovým skupinám, aby nejednaly proti zájmům společnosti. Jinými slovy, jedná se o teorii která upozorňuje na nebezpečí moţnosti uchvácení moci do rukou jedince nebo vybrané skupiny jednotlivců, coţ povaţuje za největší nebezpečí demokracie. 2. Pluralistická koncepce demokracie - tato koncepce klade důraz na skutečnost, ţe rozhodnutí vlády musí být slučitelná s vůlí ovládaného lidu. Princip suverenity lidu předpokládá, ţe vláda dá při svém rozhodování přednost tomu rozhodnutí, které preferuje alespoň relativní (největší menšina) ovládaných. Preference všech členů společnosti mají mít dle této koncepce vždy stejnou váhu. Rozdíl mezi madisonovskou a pluralistickou koncepcí tkví především v tom, ţe madisonovská koncepce nepovaţuje pravidlo vlády většiny za nejvyšší a nepřekonatelné, naopak obává se tzv., tyranie většiny.

8 3. Polyarchická koncepce - vychází z reality, je deskriptivní a tím se liší od předešlých dvou koncepcí. Termín POLYARCHIE označuje skutečně existující systémy, které k demokracii směřují. Ţádný demokratický systém však nedokáţe plně naplnit Dahlova kritéria pro demokracii, proto definice polyarchie vychází z pozorování existujících politických reţimů, jeţ jsou na cestě k ideální demokracii. A jaká jsou dle Dahla kritéria pro reálnou demokracii? Jsou jimi: Rovné hlasovací právo Účinná participace - tj. moţnost vyslovit vlastní preference Pochopení zaloţené na informacích - tj. moţnost kaţdého občana zjistit, do jaké míry budou jeho preference odpovídat a vyhovovat preferencím ostatním Konečná kontrola programu démosem (lidem), tj. lid musí mít právo rozhodovat o tom, které záleţitosti budou zahrnuty do rozhodování Univerzálnost, tj. všeobecné volební právo pro všechny dospělé jedince. Tato kritéria definují ideál. Dle Dahla lze je vyuţít při vymezení několika specifických rozhraní při vymezování demokracie: 1) Kombinace rovného hlasovacího práva a účinné participace nám dává vznik procedurální demokracii 2) Při začlenění kritéria informovanosti hovoříme o demokratickém procesu ve vztahu k programu 3) Při začlenění kritéria konečné kontroly démosem se jedná o plně demokratický proces ve vztahu k démosu 4) Teprve, je-li přidáno poslední kritérium, lze hovořit o plně demokratickém procesu V osmdesátých letech pak Dahl stanovuje instituce, které by reálná polyarchie měla mít. Souhrn těchto institucí dle jeho názoru sestavuje zcela jedinečný politický systém tj. polyarchií: o Volení úředníci tj. kontrola vládních rozhodnutí, která je

9 úředníkům svěřena ústavou o Svobodné a pravidelně se opakující volby, tj. volení vládní úředníci jsou vybíráni v častých a spravedlivě prováděných volbách., ve kterých je nátlak poměrně vzácný. o Všeobecné volební právo, tj. prakticky všichni dospělí mají právo hlasovat ve volbách vládních úředníků. o Právo ucházet se o úřad, tj. prakticky všichni dospělí mají právo ucházet se o volené úřady ve vládě, i kdyţ věková hranice pro zastávání úřadu můţe být vyšší neţ u volebního práva. o Svoboda projevu, tj. občané mají právo se vyjadřovat bez nebezpečí přísného trestu k politickým záleţitostem, včetně kritiky úředníků, vlády, zřízení, společensko - ekonomického řádu a převaţující ideologie. o Alternativní informace, tj. všichni občasné musí mít v zájmu rovnosti a svobodného rozhodování právo vyhledávat informace, všichni musí mít moţnost své preference vyslovit a nabídnout je tak ostatním o Autonomie sdružování, tj. právo občanů vytvářet nezávislá sdruţení nebo organizace, včetně nezávislých politických stran a zájmových skupin. Teorie polyarchie rovněţ prošla svou kritikou. Jednak Dahlova teorie ponechává stranou otázku, do jaké míry se reálná demokracie blíţí ideální formě demokracie. Pro jiné autory (např. Sartori) je Dahlova teorie pouze další komplikaci v řadě nepřehledných teorií. Přesto se i Dahlovi kritikové stavějí k názoru, ţe jeho kritéria pro hodnocení konkrétních empirických případů jsou vhodná a odpovídající. shrnutí odkaz Pojem demokracie je problematický zejména pro jeho nejednoznačnost, stává se proto, ţe za demokratické reţimy se povaţují i ty, které demokratické nejsou. Existuje celá řada teorií, které se snaţí demokracii definovat respektive vyloţit. Tato nejednoznačnost pojmu pak můţe vést k jeho inflaci. Jedním z nejvýznamnějších teoretiků demokracie je americký politolog Robert Dahl.

10 otázky Studijní literatura 1. Jaké znáte jiné teorie demokracie? 2. Jaký druh reţimu hodnotí Aristoteles nejlépe? 3. Jaké znáte empirické teorie demokracie? 4. Jaké jsou instituce tzv. polyarchie? 5. Popište vývoj demokracie dle R. Dahla. 6. Jak chápe demokracii Abraham Lincoln? 7. Popište degeneraci reţimů dle Platóna. Cabada, L. a kol.: Úvod do studia politické vědy, Eurolex Bohemia, Praha příslušné kapitoly Hloušek, V., Kopeček L.: Demokracie - teorie mode ly,osobnosti podmínky nepřátelé a perspektivy demo kracie, MPU, Brno 2003 Říchová, B.: Přehled moderních Politologických teorií, Portál, Praha 2004

Přednáška č. 10: Demokracie

Přednáška č. 10: Demokracie Přednáška č. 10: Demokracie 03. 12. 2009 Co je demokracie? Demos = lid, kratos = síla, moc, vláda demokracie = vláda lidu Aténská demokracie Platón, Aristoteles: odmítání demokratického způsobu vlády Co

Více

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE Cílem předmětu je seznámit studenty s pojmem demokracie. V průběhu kurzu bude sledován obsahový vývoj pojmu demokracie. Posluchačům

Více

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné Základy Politologie Cílem je získat znalosti z oboru politologie, týkající se základních pojmů a klíčových oblastí veřejného a politického života. Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Kurz

Více

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Formy státu Forma státu je dána několika složkami: - formou vlády,

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. I.4. Státní formy, politické systémy a režimy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. I.4. Státní formy, politické systémy a režimy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ÚSTAVNÍ PRÁVO I.4. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Aristoteles tři správné a tři zvrhlé základní formy státu Správné formy - království (monarchie) panství jednotlivce - aristokracie

Více

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz STÁT Max Weber: lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe monopol legitimního násilí Stát

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy Metodické listy pro kombinované studium předmětu Evropské politické systémy Tématické bloky: 1. Politická komparace a její místo v politické vědě, cíle, metody 2. Politické systémy, druhy demokracie 3.

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

Základy politologie 2

Základy politologie 2 Základy politologie 2 1. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a fungováním jednotlivých prvků politického systému a politického procesu. Osvojení si pojmového aparátu a znalost zákonitostí politického

Více

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Vybrané kapitoly ze sociologie 7 PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Moc a autorita Jaký je rozdíl mezi mocí a autoritou? Moc = možnost prosadit svojí vůli i proti vůli ostatních. Moc je uplatňována v mnoha aspektech

Více

Politologie. Politická kultura. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Politologie. Politická kultura. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Politologie. Politická kultura. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium J.A.Komenského, Dubí 1 Politologie Etymologicky

Více

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 Obsah Úvodem... 13 ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 KAPITOLA I: Věda srovnávacího ústavního práva...19 1. Pojem vědy srovnávacího ústavního práva... 19 2. Teorie práva a srovnávací

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

SSOS_ON_2.14 Demokracie

SSOS_ON_2.14 Demokracie Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_2.14

Více

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním Otázka: Stát Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Andrea Robotková stát = organizované společenství lidí, trvale žijících na určitém ohraničeném území - z latinského stato - status, řád - první

Více

Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT

Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT Co označujeme pojmem stát? ohraničené území formu organizace lidské společnosti demokratickou vládu Název: XII 7 11:55 (2 z 28) Název: III 7 18:05 (3 z 28) ZNOVU!!! Název:

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Liberálně-konzervativní akademie

Liberálně-konzervativní akademie Liberálně-konzervativní akademie Blok Mezinárodní vztahy PhDr. Vít Hloušek, Ph.D. Mezinárodní politologický ústav a Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně kontakt:

Více

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC Úvodem k 3. vydání........................................... 11 ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC 1 K pojetí teorie vládnutí...15 1.1 Východiska k doktrínám...15 1.2 Vznik a vývoj veřejné moci, historicko-genetický

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období Obchodní akademie, Choceň, T. G. Masaryka 1000 Choceň, T. G. Masaryka 1000, PSČ 565 36, oachocen@oa-chocen.cz Příloha č. 5 k č. j.: 57/2011/OA Počet listů dokumentu: 1 Počet listů příloh: 0 Témata k maturitní

Více

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci POLITICKÁ GEOGRAFIE 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Formy státu Určují se podle toho, jak je organizována státní moc, resp. jak jsou uspořádány vztahy mezi jednotlivými složkami

Více

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PRO PORADENSKOU PRAXI NENÍ NIC PRAKTIČTĚJŠÍHO NEŢ DOBRÁ TEORIE Proto odborná výuka poradců má obsahovat především teoretické principy, na jejichţ základě lze

Více

Otázka: Stát a národ. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Tereza. Stát a jeho funkce

Otázka: Stát a národ. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Tereza. Stát a jeho funkce Otázka: Stát a národ Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Tereza Stát a jeho funkce stát (z lat. stato = status, ústava, řád) neexistuje jednotná definice stát je: mocenská instituce, která zajišťuje

Více

Liberálně-konzervativní akademie

Liberálně-konzervativní akademie Liberálně-konzervativní akademie Blok Mezinárodní vztahy doc. PhDr. Vít Hloušek, Ph.D. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně kontakt: hlousek@fss.muni.cz Přednáška

Více

Poloprezidentské režimy

Poloprezidentské režimy Poloprezidentské režimy Obsah kapitoly 1. Vymezení pojmu 2. Znaky poloprezidentských režimů 3. Duvergerova teorie 4. Duvergerova kritika 5. Pojem kohabitace 6. Duvergerova transformační mřížka - úkol Studijní

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/1) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ ZSV sexta Robert Weinrich 2 hod./ týden DUFEK, Pavel et al. Společenské vědy pro střední školy.

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. PRÁVO PRO POLITOLOGY Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420

Více

STÁTY A JEJICH HRANICE

STÁTY A JEJICH HRANICE STÁTY A JEJICH HRANICE STÁT politické uspořádání společnosti vytváří si vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území podmínkou pro existenci státu je jeho uznání

Více

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 Dělení států Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.6 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Veřejná politika II Metodický list číslo 1 Tematický celek Občanská společnost v demokratickém systému Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro žáky 8. a 9. ročníků Sekce základní Předmět zeměpis Téma / kapitola

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

Teorie demokracie Roberta Dahla

Teorie demokracie Roberta Dahla Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Teorie demokracie Roberta Dahla Pavel Müller Plzeň 2012 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra politologie a mezinárodních

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky Název tématického celku: Trh, stát a neziskový sektor regulátory v životě společnosti Cíl: Seznámit studenty s problematikou

Více

Spojené království Velké Británie a Severního Irska

Spojené království Velké Británie a Severního Irska Spojené království Velké Británie a Severního Irska Britský politický systém VB je konstituční parlamentní monarchie, tento systém je považován za nejstarší demokracii světa. Jedná se o příklad země, která

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

4) smluvní mezi lidmi vznikla smlouva o dohodnutí pravidel, původ moderních států

4) smluvní mezi lidmi vznikla smlouva o dohodnutí pravidel, původ moderních států Otázka: Stát Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Martas (vznik a podstata státu, funkce státu, typy státu; demokracie, typy demokracií, státní moc, politické strany, volební systémy) Stát = forma

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 25. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_331 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

Obsah. a naše diskuse... 13

Obsah. a naše diskuse... 13 Obsah Předmluva: Machiavelli v současné politické teorii a naše diskuse..................................................... 13 Mi/an Znoj a Jan Bíba 1. Paradoxní působivost Machiavelliho díla... 13 2.

Více

Otázka: Stát - vznik, formy a znaky. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Dějiny

Otázka: Stát - vznik, formy a znaky. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Dějiny Otázka: Stát - vznik, formy a znaky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla Dějiny antické politické myšlení považováno za základ evropského myšlení coby celku model řeckého městského státu

Více

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU)

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU) Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Autor

Více

Nejvýznamnější teorie vzniku

Nejvýznamnější teorie vzniku Společnost a stát Stát stát politická forma organizace společnosti. Specifické znaky, kterými se stát liší od ostatních, nestátních politických organizací jsou: organizace podle území; státní moc, tj.

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodický list č. 1 Název tématického celku: ÚSTAVNÍ SYSTÉMY OBECNĚ Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních

Více

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Politologie, právo 3. ročník a septima 1 hodina týdně PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

Více

Politologie - vymezení oboru

Politologie - vymezení oboru Politologie - vymezení oboru Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Studijní literatura 1. Stručný přehled vývoje politické vědy 2. Vznik politologie a její členění 3. Alternativní členění

Více

Machiavelli mezi republikanismem a demokracií

Machiavelli mezi republikanismem a demokracií Machiavelli mezi republikanismem a demokracií Milan Znoj, Jan Bíba a kol. Praha 2011 5 Vydání knihy podpořilo Centrum globálních studií, společné pracoviště Filosofického ústavu Akademie věd České republiky

Více

JAKUB JINEK Obec a politično v Aristotelově myšlení

JAKUB JINEK Obec a politično v Aristotelově myšlení JAKUB JINEK Obec a politično v Aristotelově myšlení PRAHA 2017 Obsah Poděkování............... 11 ÚVOD Obec a politično. Synoptický souhrn.. 15 Téma a metoda.... 32 Kompozice Politiky........... 40 a)

Více

DĚJEPIS (6. 9. ročník)

DĚJEPIS (6. 9. ročník) DĚJEPIS (6. 9. ročník) Charakteristika předmětu Vzdělávací obor Dějepis přináší základní poznatky o konání člověka v minulosti. Jeho hlavním posláním je kultivace historického vědomí jedince a uchování

Více

Aleš Binar, Ph.D. MODERNÍ OBČANSKÁ SPOLEČNOST. Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD)

Aleš Binar, Ph.D. MODERNÍ OBČANSKÁ SPOLEČNOST. Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD) Aleš Binar, Ph.D. MODERNÍ OBČANSKÁ SPOLEČNOST Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD) Vznik moderní občanské společnosti Předmětem zájmu VKD je vývoj moderní

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami.

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami. Co je ekonomie? Ekonomie je věda, která studuje, jak lidé využívají vzácné zdroje k uspokojování svých neomezených potřeb, přičemž tyto potřeby uspokojují pomocí produkce statků a jak jsou tyto statky

Více

Ošetřovatelská péče v komunitní a domácí péči

Ošetřovatelská péče v komunitní a domácí péči Ošetřovatelská péče v komunitní a domácí péči Studijní opora Mgr. Alena Pelcová Liberec 2014 Cíle předmětu Studenti umí vysvětlit pojem prevence a umí definovat druhy prevence. Studenti umí definovat základy

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

POLITICKÝ PROCES NA LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ ÚROVNI

POLITICKÝ PROCES NA LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ ÚROVNI POLITICKÝ PROCES NA LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ ÚROVNI Úskalí zkoumání lokálního a regionálního politického života mechanické přenášení poznatků z národní úrovně na úroveň regionální a lokální předčasné zobecňování

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

praktikum z ústavního práva

praktikum z ústavního práva praktikum z ústavního práva Vlastislav Man Karel Schelle 6. doplněné a aktualizované vydání KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2012 1 Vlastislav Man, Karel Schelle 2012 ISBN 978-80-7418-149-8 Obsah Seznam některých

Více

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kal04 Vypracoval(a),

Více

Otázka: Aristoteles. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael

Otázka: Aristoteles. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael Otázka: Aristoteles Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Aristoteles (život a dílo, nauka o látce a tvaru, možnosti a uskutečnění, substanci a akcidentech, etika a politika) Život 384

Více

Veřejná politika a veřejný zájem

Veřejná politika a veřejný zájem Veřejná politika a veřejný zájem Veřejné politiky VSFS 10.10.2011 1 Hájíme veřejný zájem LOGO POLITICKÉ STRANY Komunální volby 2010 10.10.2011 2 Definice veřejného zájmu Neurčitý právní pojem Zahrnuje

Více

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Politologie Politologie 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera Politologie jako vědní obor Vymezí

Více

Post-modernita a globalizace. Základní myšlenky

Post-modernita a globalizace. Základní myšlenky Post-modernita a globalizace Základní myšlenky Kritika modernity Od konce 19. století. Umění kritizuje disciplinující a disciplinovaný charakter života buržoazie (středních tříd). Umění proti řádu, strukturám

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Základní pojmy politologie

Základní pojmy politologie Základní pojmy politologie 10.3.2011 Politika Společenský nástroj k: Vytváření Ochraně Změně obecně platných pravidel Vše co se týká státu (Platí i dnes??) Studium zabývající se vládnutím Umění vládnou

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): anisim Stát Území Obyvatelstvo Zákony Vláda Suverenita Historie Státní symboly Kultura Rozlišujeme Národní stát ČR, na území

Více

Lidská práva. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2013

Lidská práva. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2013 Lidská práva Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.3 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: říjen 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická škola

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Důvodová zpráva. Obecná část. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA)

Důvodová zpráva. Obecná část. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA) IV. Důvodová zpráva Obecná část A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA) 1. Důvod předložení Název návrh zákona, kterým se mění zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání

Více

Co je sociální politika

Co je sociální politika 1 Co je sociální politika 1. Základní charakteristika základní pojmy 1.1 Sociální politika jako vědní (teoretická) disciplína Analýza procesů tvorby a realizace politik týkajících se vztahů občanů a sociálněekonomických

Více

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (úče

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (úče ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č. 1 VEŘEJNÁ SPRÁVA,, POJEM, CHARAKTERISTIKA PrF MU, září 2012 petr průcha, 2012 SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ

Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium J.A.Komenského s.r.o., 1 Politické strany

Více

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 02/86 84 0129, 0130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Demokracie, lidská práva a korupce mezi

Více

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku 1. Psychologie jako věda: předmět, vývoj, směry Počátky psychologie, základní psychologické

Více

Seminární práce do předmětu Základní otázky demokracie

Seminární práce do předmětu Základní otázky demokracie Seminární práce do předmětu Základní otázky demokracie Zpracoval: Tomáš Koláčný Datum: 29.8.2011 Obsah: Klasická a neoklasická teorie demokracie, Pojem demokracie.str.2 Klasická teorie demokracie.3 Neoklasická

Více

Demokracie. Platón a Aristoteles jako kritici demokracie

Demokracie. Platón a Aristoteles jako kritici demokracie Demokracie Literatura: Ian Shapiro, Jürgen Habermas: Teorie demokracie dnes. Praha: Filosofia 2002. Marek Hrubec (ed.): Globální spravedlnost a demokracie. Praha: Filosofia 2004. Marek Hrubec (ed.): Spor

Více

PRINCIPY DEMOKRACIE. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová.

PRINCIPY DEMOKRACIE. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIPY DEMOKRACIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DEMOKRACIE = forma politického zřízení, která umožňuje všem občanům účast na řízení státu založena

Více

Úvod do sociální politiky

Úvod do sociální politiky Úvod do sociální politiky Bakalářské studium Vyučující:..... Ing. Jan Mertl, Ph.D. Typ studijního předmětu:.. povinný Doporučený roč./sem... bakalářský Rozsah studijního předmětu:.. 2+0+0 (PS) 8 (KS) Způsob

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Základní ideové zdroje nutnost ochrany vyplývá z podstaty demokratického státu Listina základních práv a svobod liberalistická a individualistická

Více

Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE

Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Ing. Martina Woznicová L 11484 POUŽITÉ GRAFICKÉ SYMBOLY Průvodce textem a studiem Cíle kapitol Klíčová slova

Více

= forma politické organizace společnosti, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek

= forma politické organizace společnosti, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek Otázka: Stát a občan Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): nela.pliesovska obsah: pojem stát, prvotní a druhotné tvoření státu, formy státu (kdo stojí v čele, jak je soustředěna moc, počet vlád),

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY. PARTICIPACE a KOMUNIKACE

VEŘEJNÉ POLITIKY. PARTICIPACE a KOMUNIKACE VEŘEJNÉ POLITIKY PARTICIPACE a KOMUNIKACE Role participace Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity a akceschopnosti neustále expandovat a zvětšovat svoji

Více

Státověda Mgr. Daniell Mgr. a Sarah Chochol Daniell ová a Sarah Chochol

Státověda Mgr. Daniell Mgr. a Sarah Chochol Daniell ová a Sarah Chochol Státověda Mgr. Daniella Sarah Chocholová Pojem státu a okolnost vzniku Ţivelně vzniklý, v průběhu dějin se postupně dotvářející institut (útvar) Stát vzniká v takové fázi vytváření společnosti, v níţ jiţ

Více

Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství

Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Životní prostředí 0 + 2 přednášky, zkouška Doc.Ing. Josef Krása, Ph.D. Doc. Ing. Dr. Tomáš Dostál Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství http://storm.fsv.cvut.cz

Více

Genezi lidských práv lze v našem civilizačním okruhu sledovat až do středověké Anglie - k dokumentu Magna charta libertatum (Velké listině svobod) z

Genezi lidských práv lze v našem civilizačním okruhu sledovat až do středověké Anglie - k dokumentu Magna charta libertatum (Velké listině svobod) z Genezi lidských práv lze v našem civilizačním okruhu sledovat až do středověké Anglie - k dokumentu Magna charta libertatum (Velké listině svobod) z r. 1215... ovšem teprve v OSVÍCENSTVÍ 18. st. vzniká

Více

Od teorie k empirickému výzkumu, konceptualizace, operacionalizace, výběr případů. Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu

Od teorie k empirickému výzkumu, konceptualizace, operacionalizace, výběr případů. Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu Od teorie k empirickému výzkumu, konceptualizace, operacionalizace, výběr případů Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu Konceptualizace Koncept mentální konstrukce, která shrnuje pozorování a

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Systémy politických stran základní klasifikace a typologie

Systémy politických stran základní klasifikace a typologie Systémy politických stran základní klasifikace a typologie Obsah bloku Co to je systém politických stran vymezení a kritéria pro třídění Faktory ovlivňující podobu stranického systému Technické ústavní

Více

Ekonomie a politologie

Ekonomie a politologie Ekonomie a politologie Týdenní časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. ročníku (ve 4. ročníku: 2 hodiny ekonomie a 2 hodiny politologie) Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář část

Více

Podpora rozvoje inovačních přístupů k vzdělávání a jejich vyuţívání v MŠ. Úvodní odborná konference projektu

Podpora rozvoje inovačních přístupů k vzdělávání a jejich vyuţívání v MŠ. Úvodní odborná konference projektu Podpora rozvoje inovačních přístupů k vzdělávání a jejich vyuţívání v MŠ CZ.1.07/1.3.02/04.0014 Úvodní odborná konference projektu 12. října 2011 PERSPEKTIVY INOVACÍ A ALTERNATIVNÍCH METOD V PRAXI MATEŘSKÝCH

Více

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 16. Vznik a význam filozofie www.ssgbrno.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Vznik a a význam vývoj filozofie Vznik a vývoj význam filozofie Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo

Více

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ ÚKOL 1 VYTVOŘTE DVOJICE Co to znamená scholastika? Které období předchází vrcholné scholastice a kdo jsou jeho hlavní představitelé? CHARAKTERISTIKA fil. svět ovládnul

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI ZDRAVÉHO ŢIVOTNÍHO STYLU SEMINÁŘ POŘÁDÁ: REGIONÁLNÍ KONZULTAČNÍ CENTRUM PRO ÚSTECKÝ KRAJ: LEKTOR SEMINÁŘE: MGR. BC. ANNA HRUBÁ GARANT SEMINÁŘE: ING. MICHAELA ROZBOROVÁ Obsah

Více

Stát a jeho funkce. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013

Stát a jeho funkce. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 Stát a jeho funkce Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.5 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

Základy státoprávní teorie 2

Základy státoprávní teorie 2 Základy státoprávní teorie 2 Otázka číslo: 1 Soudce: je jmenován do funkce prezidentem republiky na dobu časově omezenou je jmenován na dobu časově neomezenou může jím být jmenován kterýkoliv občan, který

Více