Knihovny Libereckého kraje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Knihovny Libereckého kraje"

Transkript

1 ÚSTAV INFORMAČNÍCH STUDIÍ A KNIHOVNICTVÍ FF UK V PRAZE Zpráva z Exkurze Petr Laštovička F1D Knihovny Libereckého kraje

2 Úvod Jednou z povinných aktivit při studiu oboru Informační studia a knihovnictví je absolovování exkurze po vybraných knihovnách. V našem případě nám tuto exkurzi, po konzultaci s naší profesorkou p. Hanou Slámovou, připravily naše dvě kolegyně studentky Pavlína Rouhová a Dana Kaizrová, které jsou zároveň pracovnicemi knihoven v Libereckém kraji. Postupně jsme navštívili několik typů institucí - krajskou vědeckou knihovnu, speciální knihovnu muzea a standardní městskou knihovnu, v následujícím pořadí: - Knihovna Severočeského muzea v Liberci - Krajská vědecká knihovna Liberec - Městská knihovna Rumburk V každé knihovně nám byl poskytnut odborný výklad a to i s možností dotazů a odpovědí na konkrétní otázky. Následovala odborná prohlídka jak veřejných, tak neveřejných prostor, kde jsme kromě míst pro běžné uživatele navštívili i provozní prostory knihoven, jako např. místnosti pro inventarizaci nebo provozní sklady nebo archiv. Prezentaci a výklad nám zprostředkovali zejména následující pracovníci knihoven: - Anna Kašparová knihovnice Severočeského muzea v Liberci - Jiří Křížek ředitel Severočeského muzea v Liberci - Blanka Konvalinková ředitelka Krajské vědecká knihovna v Liberci - Květoslava Candríková ředitelka knihovny Městská knihovna Rumburk Pro většinu z nás, kteří nejsme přímo z oboru, to byla zajímavá možnost nahlédnout do zákulisí standardního provozu knihovny, tak jak se běžnému návštěvníku nepodaří.

3 Knihovna Severočeského muzea v Liberci Zřizovatel: Statut knihovny: Liberecký kraj Příspěvková organizace Zahájení činnosti: Uvádí se rok 1873 Návštěvníci: Jedná se sice o veřejnou knihovnu, ale kromě pracovníků muzea tvoří další část návštěvníků badatelé, kteří čerpají z historického fondu této speciální muzejní knihovny. Další významnou skupinu tvoří studenti technických oborů oblasti Liberecka, kteří využívají četných vzorníků z různých technicko-uměleckých oborů. Vývoj knihovny: Knihovna zahájila svou činnost pravděpodobně již v roce 1841, a to v souvislosti se vznikem libereckého průmyslového spolku. Roku 1884 nastává reorganizace knihovny, v této době slouží jako veřejná čítárna a jsou zde především nabízeny předlohy k řemeslným pracím všeho druhu. Roku 1888 je sestaven první tištěný katalog knihovny. Mezi lety 1897 a 1898 dostalo celé muzeum novou budovu a tím i knihovna získala lepší prostory, ve kterých sídlí dodnes. Během druhé světové války bohužel začala knihovna upadat, byla uzavřena a znovuotevření se dočkala až v roce Od té doby knihovna neustále doplňuje svůj fond a to především o publikace z oborů, kterými se zabývá Severočeské muzeum. Organizační struktura: Kromě ředitele a jeho sektretariátu je muzeum členěno na sedm oddělení organizovaných dle expozic vlastního muzea. Knihovna tvoří jednu z jeho částí. Hlavní oddělení: Knihovna má 2 oddělení, historickou knihovnu se studovnou a sklad. Fond: Knihovna obsahuje specializovaný fond, spjatý s historií muzea. Fond tvoří cca knihovních jednotek. Již od počátků byly v této knihovně shromažďovány především předlohy umělecko-řemeslných oborů k průmyslové výrobě v tehdejší oblasti Liberce. Součástí fondu jsou i rukopisy a staré tisky. Specialitou je fond historických map. Nabízené služby: prohlídky knihovny a jejího fondu, školení a pořádání výstav v muzeu.

4 Postřehy z prohlídky: Knihovna Severočeského muzea má překrásný interiér v mnohém připomínající nějakou zámeckou knihovnu. Různorodost fondu od starých tisků, přes historické mapy až po speciální vzorníky průmyslové výroby je přeci jen zvláštností fondu této knihovny. Paní knihovnice, v jedné osobě obsluhující celý provoz, nám podala ucelený výklad o historii, knihovním fondu a začlenění knihovny do expozice muzea. K prohlédnutí nám zároveň připravila různé typů knih a dokumentů z knihovního fondu. Zajímavostí na závěr byla instalace LoukaMosaic projektu v hlavní hale muzea. Krajská vědecká knihovna Liberec Zřizovatel: Statut knihovny: Liberecký kraj Příspěvková organizace Zahájení činnosti: Knihovna zahájila činnost v roce 2001, po otevření nové budovy Návštěvníci: Přestože má knihovna ve svém názvu Vědecká, jedná se o veřejnou knihovnu přístupnou široké veřejnosti. V současnosti má knihovna asi registrovaných čtenářů. Vývoj knihovny: Za počátek historie knihovny lze považovat rok 1759, kdy vzniká soukromá knihovna děkana P. Antona Kopsche. První veřejná půjčovna knih je v Liberci, tehdejším Reichenbergu, otevřena v roce 1846, v roce 1863 pak vzniká spolková knihovna místního spolku Česká beseda, a to i díky působení pátera Bernáta. Období 2. světové války znamenalo v roce 1938 uzavření české veřejné knihovny a po válce pak dochází ke sloučení českých (cca svazků) a německých (cca svazků) fondů ze spolkových knihoven do Městské lidové knihovny, která se později přejmenovává na Krajskou lidovou knihovnu Václava Kopeckého v Liberci. Po roce 1945 přebírá fond německé vědecké Bücherei der Deutschen nově vznikající Státní studijní knihovna. V roce 1958 dochází ke sloučení těchto dvou největších knihoven, obě knihovny se ovšem potýkají s nedostatečnými prostory pro knihovní fond, nedostatkem pracovníků. Tato situace trvá až roku Novou ředitelkou knihovny se v roce 1990 stává Věra Vohlídalová, která má velké zásluhy nejen na obnově veřejné činnosti knihovny, ale zejména na postavení nové budovy současné knihovny. Tzv. Stavba smíření byla slavnostně otevřena pro veřejnost v březnu roku Organizační struktura: Ředitelka Blanka Konvalinková stojí v čele knihovny. Další členění je na sekretariát, systémový knihovník, informatik, koordinátor projektů, oddělení regionálního knihovnictví, ekonomický odbor, odbor služeb, odbor zpracování a doplňování fondu a pobočky.

5 Hlavní oddělení: Knihovna má deset oddělení: Informační služba, Studijní knihovna a periodika, Všeobecná knihovna, Hudební knihovna, Knihovna pro děti a mládež, DTP studio a Knihařská dílna, Germanika z českých zemí - dříve též "sudetika", Rakouská knihovna, Goethe-Institut a Britské centrum. Navíc má knihovna 6 poboček Králův háj, Kunratická, Machnín, Rochlice, Ruprechtice a Vesec. Fond: Knihovní fond tvoří více jak knihovních dokumentů, z nichž je cca je ve volném výběru, zbytek je umístěn ve 2 skladech přímo v budově. Ve fondu je také historický a vzácný fond. Stávající fond knihovny tvoří knihy, seriály, časopisy, hudebniny, mapy, elektronické dokumenty a DVD nosiče, literatura pro děti a mládež, a hudebniny. Knihovna používá katalogizační systém Clavius a spolupracuje na souborném katalogu KALIKO (KAtalog LIbereckých Knihoven Online). Fond knihovny je řazen abecedně dle autora či názvu knihy. Ve skladech je fond stavěn podle signatury. Odborná literatura je organizována podle Mezinárodního desetinného třídění. Nabízené služby: Knihovna plní funkci krajské, městské a regionální knihovny. Kromě standardní služby poskytování informací a výpůjční služby, nabízí knihovna také exkurze, školení, meziknihovní služby, expresní dodání kopií dokumentů objednaných v rámci meziknihovních služeb, rešeršní služby, e-knihy na objednávku, čtečky e-knih, kopírování a scanování, wi-fi zdarma, krátkodobé pronájmy prostor. Postřehy z prohlídky: Knihovna KVKLI je vzorovým příkladem moderního typu víceúčelového veřejné budovy, která městu Liberec poskytuje prostor pro kulturní a společenské centrum. Stavba má velmi moderní architekturu, které historicky navazuje na původní knihovnu a synagogu, stojící ve stejném místě. Od paní ředitelky se nám dostalo vřelého přijetí, včetně úvodní prezentace a následné prohlídky veřejnými prostory i technickým zákulisím této knihovny. Knihovna je velmi dobře a logicky členěna a působí velmi otevřeným dojmem. Pro čtenáře je zajímavá už jen návštěva této budovy, navíc doplněná výběrem z velmi rozsáhlého fondu všech typů dokumentů. Prohlídka na mě udělal velký dojem a je pro mě vzorem podoby současné moderní knihovny.

6 Městská knihovna Rumburk Zřizovatel: Statut knihovny: Město Rumburk Příspěvková organizace Zahájení činnosti: od roku 1994 v nově zrekonstruované budově kláštera Návštěvníci: Jedná o veřejnou knihovnu se širokým spektrum čtenářů z celé oblasti Šluknovského výběžku. Knihovna má cca 2500 registrovaných čtenářů. Organizační struktura: Kromě ředitelky knihovny pracuje v knihovně dalších 7 zaměstnanců, kteří mají odpovědnosti za jednotlivá oddělení. Vývoj knihovny: Veřejná knihovna v Rumburku vznikla roku 1882 zpřístupněním knihovny Humboldtova spolku. Roku 1922 došlo k vytvoření nové městské knihovny. Ta se od té doby několikrát stěhovala a od roku 1994 sídlí v rekonstruovaných prostorách bývalého kláštera kapucínů. Hlavní oddělení: Knihovna má kromě oddělení pro dospělé i studovnu, hudební a dětské oddělení. Součástí knihovny je i přízemní prostor určený k pořádání výstav. Rozsáhlý archiv a sklad je umístěn v půdních prostorách. V suterénních místnostech budovy najdeme klášterní kavárnu, která má vchod z opačné strany budovy, ale je součástí knihovny. Fond: Jedná se o univerzální fond se zaměřením na českou a světovou beletrii, naučnou literaturu, periodika, brožury a mapy. Součástí fondu je i hudební fond který tvoří CD, literatura s hudební tematikou, hudebniny, gramofonové desky. Velikost fondu je cca knihovních jednotek v oddělení pro dospělé čtenáře, zvukových dokumentů a přibližně jednotek je ve fondu v oddělení pro děti. Knihovna používá katalogizační systém Clavius, volně přístupný fond je řazen dle názvu díla, ve skladech je použito řazení dle signatury. V knihovně je k dispozici i původní lístkový katalog řazený abecedně dle autora.

7 Nabízené služby: Standarní půjčování dokumentů z fondu knihovny, meziknihovní výpůjční služba, poskytování rešeršních služeb, možnost rezervace knihovních jednotek, bezplatný přístup k internetu, kopírovací a laminovací služby, možnost výstav, besedy a exkurze. Postřehy z prohlídky: Díky tomu, že knihovna sídlí v historickém objektu původního kláštera, má již přístup kolem zahradního atria a pobyt v budově své kouzlo. Paní ředitelka si nám lehce stěžovala na omezené financování, které mnohdy brzdí všechny plány rozvoje. Podle všeho je na svou knihovnu pyšná, a i dík návštěvám známých osobností se za posledních 10 let podařilo vytvořil nezvykle rozsáhlý knihovní fond. Zajímavostí jsou archivní prostory umístěně nezvykle v půdní části budovy. V jeho sklepní části je naopak umístěna kavárna. Krásnou kulturní tečkou za celou exkurzí byla návštěva vedlejší Lorety. Jedná se o nejseverněji položenou stavbu tohoto druhu v Evropě a připomenula nám důležitost tohoto regionu, kterou sehrál v historii naší země. Kontrolní otázky Knihovny v Liberci 1. Kdo se může stát uživatelem knihovny SM? Knihovna je veřejná - většina uživatelů je z řad badatelů nebo studentů. 2. Jaké akce nabízí SM pro veřejnost? Mimo standarní služby, také prohlídky knihovny a fondu, výstavy 3. Kdy je knihovna SM otevřena? Úterý a čtvrtek, 13:00-16:00 hodin 4. Vydává SM nějaké vlastní publikace? Čtvrtletník Severočeského muzea v Liberci 5. Kolik pater má KVKLI? 10 pater - 5 nadzemních, 4 podzemní + parkoviště, z toho 6 veřejně přístupných 6. Jaká stavba je součástí KVKLI? Synagoga 7. Jaké služby/akce nabízí KVKLI pro děti? Čtení dětem, porady při výběru knih, apod. 8. Jaké služby/akce nabízí KVKLI pro seniory? Předčítání v domě seniorů. 9. Jaké služby nabízí KVKLI pro knihovníky? Porady pro knihovníky, regionální konference. 10. Jakou významnou konferenci každoročně pořádá KVKLI? Konference knihovníků Euroregionu Nisa

8 Knihovna Rumburk 1. Kolik PC s přístupem k internetu pro veřejnost je celkem v knihovně MK Rumburk? 15 počítačů 2. Jaké další služby nabízí knihovna svým návštěvníkům? - výstavy - speciální internetová stanice pro nevidomé a slabozraké - možnost přehrání video a audio nahrávek - kopírovací služby 3. Jaká je věková hranice čtenářů pro registraci zdarma? Věková hranice je nad 70 let. 4. Děti do 15 let potřebují k registraci: Písemný souhlas alespoň jednoho z rodičů. Použité zdroje 1. Severočeské muzeum v Liberci [online]. Dostupné z internetu: 2. Krajská vědecká knihovna v Liberci [online]. Dostupné z internetu: 3. Městská knihovna Rumburk [online]. Dostupné z internetu: 4. Fotografie z archivu autora

Knihovny Libereckého kraje

Knihovny Libereckého kraje ÚSTAV INFORMAČNÍCH STUDIÍ A KNIHOVNICTVÍ FF UK V PRAZE Zpráva z Exkurze Petr Laštovička F1D Knihovny Libereckého kraje 28.4.2012 Úvod Jednou z povinných aktivit při studiu oboru Informační studia a knihovnictví

Více

EXKURZE Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna v Liberci Městská knihovna v Rumburku

EXKURZE Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna v Liberci Městská knihovna v Rumburku Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EXKURZE 28. 4. 2012 Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna v Liberci Městská knihovna v

Více

Univerzita Karlova Filozofická Fakulta Ústav pro informační studia a knihovnictví EXKURZE

Univerzita Karlova Filozofická Fakulta Ústav pro informační studia a knihovnictví EXKURZE Univerzita Karlova Filozofická Fakulta Ústav pro informační studia a knihovnictví EXKURZE 28. 4. 2012 Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna Městská knihovna v Rumburku Martina

Více

ZPRÁVA Z EXKURZE KONANÉ DNE Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna Liberec Městská knihovna Rumburk

ZPRÁVA Z EXKURZE KONANÉ DNE Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna Liberec Městská knihovna Rumburk ZPRÁVA Z EXKURZE KONANÉ DNE 28.4.2012 Rumburk Liberec Knihovna Severočeského muzea v Liberci Krajská vědecká knihovna Liberec Městská knihovna Rumburk Zpracovala: Alena Ondřejková, 1. ročník komb. studia

Více

Zpráva z exkurze. Knihovna Severočeského muzea v Liberci, Krajská vědecká knihovna v Liberci a Městská knihovna v Rumburku dne

Zpráva z exkurze. Knihovna Severočeského muzea v Liberci, Krajská vědecká knihovna v Liberci a Městská knihovna v Rumburku dne Zpráva z exkurze Knihovna Severočeského muzea v Liberci, Krajská vědecká knihovna v Liberci a Městská knihovna v Rumburku dne 28.4.2012 David Froněk 20.5.2012 1. ročník kombinovaného studia UISK na FF

Více

Knihovna jako systém

Knihovna jako systém Knihovna jako systém Co je to knihovna druh informačního systému funkce knihoven zprostředkování informací získávání informací zpracování informací pokr. podle zákona 257/2001Sb. po všech novelizacích:

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvková organizace Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín +420 573 032 400 info@kfbz.cz

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvková organizace Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín +420 573 032 400 info@kfbz.cz

Více

Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy. říjen listopad 2017

Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy. říjen listopad 2017 Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy říjen listopad 2017 Průzkum mezi čtenáři Knihovny města Ostravy 2017 průzkum probíhal formou dotazníkového šetření ve dnech od 2. 10. do 30. 11. 2017

Více

Výroční zpráva 2006. Městská knihovna s regionálními funkcemi Krakonošovo nám.128, 541 01 Trutnov e-mail: reditel@mktrutnov.cz www.mktrutnov.

Výroční zpráva 2006. Městská knihovna s regionálními funkcemi Krakonošovo nám.128, 541 01 Trutnov e-mail: reditel@mktrutnov.cz www.mktrutnov. Městská knihovna s regionálními funkcemi Krakonošovo nám.128, 541 01 Trutnov e-mail: reditel@mktrutnov.cz www.mktrutnov.cz Výroční zpráva 2006 Trutnov, 12.2.2007 zpracovala: Mgr. Jaroslava Maršíková Miroslava

Více

VÝRO Č NÍ ZPRÁVA 2005

VÝRO Č NÍ ZPRÁVA 2005 VÝROČNÍ ZPRÁVA ÚVOD V dubnu r. byla zpracována Koncepce rozvoje Městské knihovny Písek / 2006 2010 /, která se stala součástí plánu strategického rozvoje kultury města Písku. V obsahu koncepce je stanoven

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY

KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KNIHOVNICKÉ A INFORMAČNÍ SLUŽBY KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ příspěvková organizace Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín +420 573 032 400 kfbz.cz facebook.com/zlinknihovna katalog.kfbz.cz kramerius.kfbz.cz

Více

Knihovna jako systém

Knihovna jako systém Knihovna jako systém Co je to knihovna druh informačního systému funkce knihoven zprostředkování informací získávání informací zpracování informací Dekompozice podle: STÖCKLOVÁ, Anna. Dekompozice knihovnického

Více

Univerzita Karlova v Praze. Filozofická fakulta. Ústav informačních studií a knihovnictví. Zpráva z exkurze. Seminární práce

Univerzita Karlova v Praze. Filozofická fakulta. Ústav informačních studií a knihovnictví. Zpráva z exkurze. Seminární práce Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví Zpráva z exkurze Seminární práce 2012 Ondřej Hotovec, 1. Ročník, Informační studia a knihovnictví Na sobotní den

Více

STUDIJNÍ CESTA SDRUK PO RAKOUSKÝCH KNIHOVNÁCH. Linec, Kremže, Vídeň

STUDIJNÍ CESTA SDRUK PO RAKOUSKÝCH KNIHOVNÁCH. Linec, Kremže, Vídeň STUDIJNÍ CESTA SDRUK PO RAKOUSKÝCH KNIHOVNÁCH Linec, Kremže, Vídeň 17. 5. 19. 5. 2017 Trasa v Rakousku Kremž Linec Vídeň Wiessensturm Linec Stadtbibliotheken Linz je největší knihovnou Horního Rakouska

Více

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny Knihovny typy a počty Paměťové instituce 2 (knihovny muzeí, galerií a archivů, knihovny ve zdravotnictví, knihovny Akademie věd ČR) 1 Veřejné 5415 Školní 3896 Muzeí a galerií - 236 Zdravotnické 109 Vysokoškolské

Více

200, Kč (lze i 100, Kč na 6 měsíců) 20, Kč

200, Kč (lze i 100, Kč na 6 měsíců) 20, Kč PRŮVODCE knihovnou Horova Churchillova Bělehradská Stroupežnického Bratislavská Na Vyhlídce E. Krásnohorské Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, příspěvková organizace e-mail: knihovna@svkul.cz

Více

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I.

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 9. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE 4. ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Informatika, informace, informační

Více

Severočeská vědecká knihovna poštovní přihrádka 134 401 34 ÚSTÍ NAD LABEM e-mail: knihovna@svkul.cz web: www.svkul.cz katalog: katalog.svkul.

Severočeská vědecká knihovna poštovní přihrádka 134 401 34 ÚSTÍ NAD LABEM e-mail: knihovna@svkul.cz web: www.svkul.cz katalog: katalog.svkul. PRŮVODCE knihovnou Horova Churchillova Bělehradská Stroupežnického Bratislavská Na Vyhlídce E. Krásnohorské Dům kultury Severočeská vědecká knihovna poštovní přihrádka 134 401 34 ÚSTÍ NAD LABEM e-mail:

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ, KNIHOVNY VY_32_INOVACE_CJ_2_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ

Více

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Zákony, doporučení Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb.

Více

Výsledky průzkumu spokojenosti uživatelů se službami Knihovny města Ostravy. Září říjen 2012

Výsledky průzkumu spokojenosti uživatelů se službami Knihovny města Ostravy. Září říjen 2012 Výsledky průzkumu spokojenosti uživatelů se službami Knihovny města Ostravy Září říjen 2012 Počet respondentů adresný online dotazník byl rozeslán na 7285 adres, návratnost 45% počet dokončených dotazníků:

Více

V případě dotazů či problémů se neváhejte obrátit na Knihovnický institut:

V případě dotazů či problémů se neváhejte obrátit na Knihovnický institut: Úvodní vítací text V České republice funguje velké množství veřejných knihoven. Říká se, že máme nejhustší síť knihoven na světě. Knihovnu najdete snad v každé vesnici, městě či čtvrti. Veřejné knihovny

Více

Základní legislativní dokumenty

Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách Doporučení

Více

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa)

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa) Knihovna - definice Paměťové instituce 2 (Legislativa) 1 = kulturní, informační a vzdělávací instituce - shromažďuje, zpracovává a uchovává organizovanou sbírku dokumentů - poskytuje knihovnické a informační

Více

Knihovna jako systém

Knihovna jako systém Knihovna jako systém Co je to knihovna druh informačního systému funkce knihoven zprostředkování informací získávání informací zpracování informací Dekompozice podle: STÖCKLOVÁ, Anna. Dekompozice knihovnického

Více

ředitelka Městské knihovny Rumburk

ředitelka Městské knihovny Rumburk Rozbor hospodaření a činnosti Městské knihovny Rumburk za rok 1. Plnění úkolů v oblasti hlavní činnosti 2. Plnění úkolů v personální oblasti 3. Plnění úkolů v oblasti hospodaření a) Výnosy b) Náklady c)

Více

Zpráva z exkurze 28.4.2012

Zpráva z exkurze 28.4.2012 Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, UISK, třída F1D Zpráva z exkurze 28.4.2012 Severočeské muzeum v Liberci knihovna Krajská vědecká knihovna v Liberci Městská knihovna Rumburk Pavlína Kafková

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

Mgr. Petra Hrnčířová Období tvorby Leden 2013. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Český jazyk Základy informatiky.

Mgr. Petra Hrnčířová Období tvorby Leden 2013. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Český jazyk Základy informatiky. Základy informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Více

Univerzitní knihovna 2017/2018 Váš prostor (nejen) ke studiu

Univerzitní knihovna 2017/2018 Váš prostor (nejen) ke studiu Univerzitní knihovna 2017/2018 Váš prostor (nejen) ke studiu Univerzitní knihovna Co vědět Služby E-zdroje Praktická část Kdy je otevřeno budova Univerzitní knihovny (Bráfova 3) Po Čt 8 18 Pá 8 16 otevírací

Více

Seznam citací a použité literatury

Seznam citací a použité literatury Seznam citací a použité literatury 1) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství jedenáctiletých. Plzeň, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk 2004, s. 7. 2) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství

Více

35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR

35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR 35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR K r á l o v é h r a d e c k ý k r a j 6. až 8. září 2011 Muzeum Těšínska, Český Těšín Česká Skalice Muzeum Boženy Němcové Maloskalická 47 552 03 Česká Skalice

Více

Zpracovala: Monika Malinová,DiS. Letní semestr 2010/2011, F1D. Zpráva z exkurze Karlovy Vary Loket

Zpracovala: Monika Malinová,DiS. Letní semestr 2010/2011, F1D. Zpráva z exkurze Karlovy Vary Loket Zpracovala: Monika Malinová,DiS. Letní semestr 2010/2011, F1D Zpráva z exkurze Karlovy Vary Loket 5. 3. 2011 Krajská knihovna Karlovy Vary Právní forma a rozpočet Krajská knihovna Karlovy Vary je příspěvkovou

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Ve dnech 28.5. až 1.6. mi byla umožněna zahraniční služební cesta do knihoven v Bratislavě. První z knihoven které jsem navštívila, byla Univerzitná knižnica. Zde mě

Více

Knihovnu Jiřího Mahena Moravskou zemskou knihovnu

Knihovnu Jiřího Mahena Moravskou zemskou knihovnu Knihovnu Jiřího Mahena Moravskou zemskou knihovnu největší veřejná městská knihovna na Moravě, druhá největší v ČR Zřizuje ji od roku 1921 Statutární město Brno Knihovní fond dosahuje 800 tisíc knihovních

Více

JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka

JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka I. Z dávnověku muzejních knihoven Nejstarší muzea a jejich knihovny SLEZSKÉ

Více

Pedagogická knihovna ZČU

Pedagogická knihovna ZČU Pedagogická knihovna ZČU www.knihovna.zcu zcu.cz cz Úvodní shromáždění studentů 1. ročníku 16. a 17. září 2013 Vaše univerzita Vaše knihovna Váš svět Univerzitní knihovna ZČU Knihovna Bory - Univerzitní

Více

Důvodová zpráva: 1. ZHODNOCENÍ KNIHOVNY V OBDOBÍ OD 1. 1. 2011 31. 12. 2011 1. 1. EKONOMICKÁ OBLAST

Důvodová zpráva: 1. ZHODNOCENÍ KNIHOVNY V OBDOBÍ OD 1. 1. 2011 31. 12. 2011 1. 1. EKONOMICKÁ OBLAST Důvodová zpráva: Dle požadavku zastupitelů ze 4. zasedání zastupitelstva ze dne 25. 4. 2012 je zpráva doplněna o statistické výkazy knihovny za roky 2009 a 2010, koncepci rozvoje knihovny v roce 2012 a

Více

JAK SE DAŘÍ KOMUNITNÍ PRÁCI V BOROVANECH?

JAK SE DAŘÍ KOMUNITNÍ PRÁCI V BOROVANECH? JAK SE DAŘÍ KOMUNITNÍ PRÁCI V BOROVANECH? KNIHOVNA AUGUSTINA DUBENSKÉHO Knihovna Augustina Dubenského BÝVALÝ KLÁŠTER AUGUSTINIÁNŮ Ajka pošle foto Knihovna INTERIÉRY KNIHOVNY Výpůjční pult KNIHOVNA AUGUSTINA

Více

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky,

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, 18.10.2018 3 nové body Úloha knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí Úloha zřizovatele

Více

Knihovní a výpůjční řád

Knihovní a výpůjční řád Knihovní a výpůjční řád Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace Článek 1. Základní ustanovení 1.1 Knihovna Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace (dále jen knihovna MVJ) je v souladu se

Více

Organizační řád. Městské knihovny v Českém Krumlově

Organizační řád. Městské knihovny v Českém Krumlově Organizační řád Městské knihovny v Českém Krumlově V souladu se Zřizovací listinou Městské knihovny v Českém Krumlově, schválenou Zastupitelstvem města Český Krumlov usnesením č. 0011/ZM3/2017 ze dne 30.

Více

CENÍK VYBRANÝCH SLUŽEB, UPOMÍNEK A NÁHRAD

CENÍK VYBRANÝCH SLUŽEB, UPOMÍNEK A NÁHRAD Příloha Knihovního řádu KJM č. 2 CENÍK VYBRANÝCH SLUŽEB, UPOMÍNEK A NÁHRAD REGISTRAČNÍ POPLATKY V AUTOMATIZOVANÉ KNIHOVNÍ SÍTI ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA A POBOČKY Základní ceny Ceny pro držitele rodinných pasů

Více

D ENÍK KNIHOV NY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo

D ENÍK KNIHOV NY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) Knihovna (pobočka) Kraj. Místo Knihovna (pobočka) Kraj Místo D ENÍK KNIHOV NY NA ROK 2015 *) NA ROK 2016 *) *) Základní knihovny s neprofesionálními pracovníky mohou DENÍK používat průběžně bez ohledu na jednotlivé měsíce a roky. I.

Více

Místní lidová knihovna Borkovany

Místní lidová knihovna Borkovany Místní lidová knihovna Borkovany V obci žije 772 obyvatel Zřizovatel: Obec Borkovany Starosta obce : Mgr. Radek Valenta Knihovnice : Vladimíra Nádeníčková Malebná obec Borkovany se rozkládá v jednom z

Více

Knihovna Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Knihovna Právnické fakulty Univerzity Karlovy Knihovna Právnické fakulty Univerzity Karlovy Úvod: Knihovnu Právnické fakulty Univerzity Karlovy jsem navštívil 29. května 2015. Knihovna se nachází v Praze poblíž stanice metra Staroměstská. Její adresa

Více

SMĚRNICE č. 15 KNIHOVNÍ ŘÁD JKO

SMĚRNICE č. 15 KNIHOVNÍ ŘÁD JKO SMĚRNICE č. 15 KNIHOVNÍ ŘÁD JKO 1.5.2018 1 1. Úvodní ustanovení 1.1 Postavení knihovny Knihovna Janáčkovy konzervatoře v Ostravě (dále knihovna nebo knihovna JKO) byla zaevidována dne 22.12.2003 pod číslem

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Rozdělovník: rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitel KMZ, vedoucí všech rektorátních pracovišť Zpracoval: PhDr. Ondřej Fabián

Více

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Jarmila Okrouhlíková 35. seminář knihovníku muzeí a galerií AMG 6. 9. 8. 9. 2011 Charakteristika muzejních knihoven Jedny z nejstarších veřejných odborných

Více

Služba: přístup na internet

Služba: přístup na internet Informační list č. 3 březen 2009 Služba: přístup na internet - pevné spojení (zpřístupnění tzv. volného internetu v Půjčovně knihovny NA na technickém zařízení knihovny NA): Informace a pravidla k využívání

Více

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Vít Richter Seminář CASLIN 2004 7.9. 2004 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Mobil: 603 223 627 1 Hlavní témata Definice knihovního

Více

Provoz kolínské knihovny při někdejší Řemeslnické besedě, byl zahájen 9. března 1873 ve spolkové místnosti besedy v hostinci Eduarda Antonína

Provoz kolínské knihovny při někdejší Řemeslnické besedě, byl zahájen 9. března 1873 ve spolkové místnosti besedy v hostinci Eduarda Antonína Provoz kolínské knihovny při někdejší Řemeslnické besedě, byl zahájen 9. března 1873 ve spolkové místnosti besedy v hostinci Eduarda Antonína Morstadta vedle budovy radnice, který byl později, až do počátku

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Termín služební cesty: 6. 4. 9. 4. 2016 Místo pobytu: Městské knihovny Herning, Aarhus, Kodaň Účastníci: Mgr. Helena Sedláčková, Bc. Marie Sýkorová, Bc. Anna Pajerská

Více

Městská knihovna Děčín

Městská knihovna Děčín Městská knihovna Děčín Knihovna pro všechny (???) Mgr. Ladislav Zoubek, ředitel MěK Jak to celé začalo Od počátku 90-tých let žádosti o novou knihovnu První skutečné záměry v r. 2007 1. projekt ve tvaru

Více

LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ

LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ PRŮVODCE PO STUDIJNÍ A VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V HRADCI KRÁLOVÉ KONTAKT Adresa: Hradecká ulice 1250 500 03 Hradec Králové Web: www.svkhk.cz Telefon: 494 946 200

Více

SLUŽBY UNIVERZITNÍ KNIHOVNY. Univerzitní knihovna Ostravské univerzity 2015/2016

SLUŽBY UNIVERZITNÍ KNIHOVNY. Univerzitní knihovna Ostravské univerzity 2015/2016 SLUŽBY UNIVERZITNÍ KNIHOVNY Univerzitní knihovna Ostravské univerzity 2015/2016 Obsah Umístění provozů knihovny Otevírací doba Práva a povinnosti uživatelů, registrace Výpůjčky Sankce E-zdroje Přehled

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 Jak v předcházejících letech, tak i letos byli čtenáři obou oddělení, dětského i dospělého, seznamováni s životními výročími známých českých

Více

Zpráva ze služební cesty

Zpráva ze služební cesty Zpráva ze služební cesty Termín cesty: 24. 29. 4. 2007 Místo: Brusel, Antverpy (Belgie) Účastníci: RNDr. Danuše Lošťáková, PhDr. Ludmila Slezáková Účel cesty: Získání zkušeností z práce významných belgických

Více

Přeměna školní knihovny na informační centrum školy

Přeměna školní knihovny na informační centrum školy Přeměna školní knihovny na informační centrum školy ŠKOLA 21. STOLETÍ ŠKOLA INFORMACÍ Cíl projektu: Zvýšit kvalitu a efektivitu vzdělávání na 1. a 2. stupni ZŠ (nové metody, učební pomůcky, výukové materiály)

Více

Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu

Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Uherské Hradiště, 27. dubna 2016 Standard pro doplňování a aktualizaci knihovního fondu

Více

Příloha I. Přehled činnosti Knihovny města Olomouce za rok 2018 výpůjčky celkem výpůjčky periodik výpůjčky knih rozdíl rozdíl

Příloha I. Přehled činnosti Knihovny města Olomouce za rok 2018 výpůjčky celkem výpůjčky periodik výpůjčky knih rozdíl rozdíl Příloha I. Přehled činnosti Knihovny města Olomouce za rok 2018 výpůjčky celkem výpůjčky periodik výpůjčky knih 2 017 2 018 rozdíl 2 017 2 018 rozdíl 2 017 2 018 rozdíl dospělé 229 397 211 185-18 212 22

Více

Multifunkční vzdělávací, komunitní a kulturní centrum. Město Svitavy, T.G. Masaryka 35, 568 02 Svitavy, http://www.svitavy.cz

Multifunkční vzdělávací, komunitní a kulturní centrum. Město Svitavy, T.G. Masaryka 35, 568 02 Svitavy, http://www.svitavy.cz Multifunkční vzdělávací, komunitní a kulturní centrum Město Svitavy, T.G. Masaryka 35, 568 02 Svitavy, http://www.svitavy.cz Multifunkční vzdělávací, komunitní a kulturní centrum fabrika projekt, který

Více

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Nové možnosti prezentace předmětů kulturního dědictví METODICKÁ CENTRA MINISTERSTVA KULTURY ČR 1 Metodické pracoviště pro otázky evidence a inventarizace sbírek

Více

Městská knihovna Tábor

Městská knihovna Tábor Městská knihovna Tábor 1897-2012 1831 V Táboře působí pouze německý čtenářský spolek Taborer Leseverein, který nemá jedinou českou knihu. 1866 Jsou doloženy zprávy o čtenářském spolku Občanskočtenářská

Více

prostřednictvím online konta na http://aleph.svkpl.cz

prostřednictvím online konta na http://aleph.svkpl.cz VÝPŮJČKA NOVIN PREZENČNÍ DO STUDOVEN prostřednictvím online konta na http://aleph.svkpl.cz Tímto způsobem ů nelze objednat noviny a časopisy y(j (jednotlivá čísla) ) za poslední dva běžné roky tyto dokumenty

Více

Statistické vykazování výkonů knihoven. Problémy k řešení v roce 2018

Statistické vykazování výkonů knihoven. Problémy k řešení v roce 2018 Statistické vykazování výkonů knihoven Problémy k řešení v roce 2018 I. KNIHOVNÍ FOND elektronické dokumenty jako součást fondu jsou vykazovány elektronické dokumenty na fyzickém nosiči (CD, DVD přehrávané

Více

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Zkušenosti s e-knihami Flexibooks Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Základní informace o knihovně Vznik v roce 2013 sloučením 5 fakultních knihoven (ocenění Knihovna

Více

Školní informační centrum (ŠIC)

Školní informační centrum (ŠIC) Školní informační centrum (ŠIC) Před rokem to všechno začalo Bc. Romana Cichá ŠKOLA 21. STOLETÍ - ŠKOLA INFORMACÍ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Více

Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011

Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011 Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011 Městská knihovna Blovice je veřejnou knihovnou pro obyvatele města i přilehlých obcí. Od roku 2002 je knihovnou pověřenou regionálními funkcemi pro okolní

Více

Úvod 5. Síť veřejných knihoven Plzeňského kraje 7. Knihovní fond ve veřejných knihovnách sumář bez SVK PK 8. Knihovní fond v pověřených knihovnách.

Úvod 5. Síť veřejných knihoven Plzeňského kraje 7. Knihovní fond ve veřejných knihovnách sumář bez SVK PK 8. Knihovní fond v pověřených knihovnách. Přehled činnosti veřejných knihoven Plzeňského kraje v roce 2017 Přehled činnosti veřejných knihoven Plzeňského kraje v roce 2017 OBSAH Úvod 5 Síť veřejných knihoven Plzeňského kraje 7 Knihovní fond ve

Více

sensační tourné rokem

sensační tourné rokem sensační tourné rokem Rok 2018 proběhl v knihovně ve znamení oslav 100 let od vzniku Československa. Toto výročí jsme si připomínali společně s našimi čtenáři (např. při historických přednáškách či zábavnou

Více

LIBERECKY KRAJ U Jezu 642/2a, Liberec IV- Perštýn, 460 Ol Liberec ZRIZOVACI LISTINA

LIBERECKY KRAJ U Jezu 642/2a, Liberec IV- Perštýn, 460 Ol Liberec ZRIZOVACI LISTINA , LIBERECKY KRAJ U Jezu 642/2a, Liberec IV- Perštýn, 460 Ol Liberec v, ZRIZOVACI LISTINA Zastupitelstvo Libereckého kraje dle ustanovení 35 odst. 2 písm. j) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 MĚSTSKÁ KNIHOVNA PÍSEK

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 MĚSTSKÁ KNIHOVNA PÍSEK VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 MĚSTSKÁ KNIHOVNA PÍSEK OBSAH Úvod Služby Statistické ukazatele 2008 Statistika vybraných ukazatelů 2006, 2007, 2008 Přepočtený přehled ukazatelů 2008 Besedy a výstavy Kulturní akce

Více

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2001

OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2001 OBECNÍ KNIHOVNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2001 Projednáno zastupitelstvem obce Zahrádky dne 4. 3. 2002 a přijato Usnesením č. 11/2002. Zpracovali: D. Molzerová, knihovnice E. Novotná, starostka obce

Více

Liberecký kraj. ing. Lidie Vajnerová statutární náměstkyně hejtmana LK

Liberecký kraj. ing. Lidie Vajnerová statutární náměstkyně hejtmana LK Liberecký kraj ing. Lidie Vajnerová statutární náměstkyně hejtmana LK Mapa turistických oblastí LK: Regiony a jejich rozvoj LK zahrnuje 4 turistické regiony Krkonoše, Jizerské hory, Český ráj, Českolipsko

Více

Výroční zpráva Místní knihovna v Železnici. Obsah :

Výroční zpráva Místní knihovna v Železnici. Obsah : Místní knihovna v Železnici Výroční zpráva 2015 Obsah : I. Základní údaje II. Provoz knihovny a její poslání III. Základní ukazatele knihovny IV. Činnost knihovny V. Zpráva hospodaření VI. Závěr Zpracovala

Více

Městská knihovna Lanškroun. Zpráva a o činnosti a hospodaření v roce 2009

Městská knihovna Lanškroun. Zpráva a o činnosti a hospodaření v roce 2009 Městská knihovna Lanškroun Zpráva a o činnosti a hospodaření v roce 2009 Veřejná knihovna je místní branou do světa vědomostí a základním předpokladem celoživotního vzdělávání, nezávislého rozhodování

Více

1. Základní ustanovení

1. Základní ustanovení Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola, Boskovice, Hybešova 53 Knihovní řád školní knihovny 1. Základní ustanovení Čl. 1 Právní zakotvení 1) V souladu se zřizovací listinou Vyšší

Více

KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI. Ředitelka: Mgr. Helena Sedláčková

KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI. Ředitelka: Mgr. Helena Sedláčková KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Ředitelka: Mgr. Helena Sedláčková Mapa knihovny a poboček Web www.knihovna.upol.cz Facebook - www.facebook.com/knihovnaup Instagram - @knihovnaupol Vstup do každé

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

Seznam příloh. Obrázek č. 4 VIII. Obrázek č. 5...IX Obrázek č. 6...IX Obrázek č. 8.X. Obrázek č. 9 XI Obrázek č. 10..XI

Seznam příloh. Obrázek č. 4 VIII. Obrázek č. 5...IX Obrázek č. 6...IX Obrázek č. 8.X. Obrázek č. 9 XI Obrázek č. 10..XI Seznam příloh Výpůjční řád Městské knihovny ve Svitavách...II Ceník placených služeb a sankční poplatky...v Obrazová příloha Multifunkční centrum Fabrika.VII Obrázek č. 1.VII Obrázek č. 2.VII Obrázek č.

Více

PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ. Knihovny města Ostravy

PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ. Knihovny města Ostravy PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ Knihovny města Ostravy PŘEDSTAVENÍ A VYMEZENÍ REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ Obsáhlý fond dokumentů o regionu a od regionálních autorů. Pořádá vzdělávací a kulturní akce, digitalizuje

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Knihovní řád č. 2/2014. Knihovny Regionálního muzea v Chrudimi

Knihovní řád č. 2/2014. Knihovny Regionálního muzea v Chrudimi Knihovní řád č. 2/2014 Knihovny Regionálního muzea v Chrudimi Článek 1 Základní ustanovení, poslání knihovny 1. Knihovna Regionálního muzea v Chrudimi (dále jen RM) je v souladu se zřizovací listinou muzea

Více

Hledám knihu, časopis

Hledám knihu, časopis Hledám knihu, časopis návod na vyhledávání v online katalogu aleph.mzk.cz Elektronický katalog Vyhledávání Elektronický katalog MZK najdete na adrese aleph.mzk.cz. Objeví se přihlašovací okno. Pokud se

Více

KNIHOVNY A ZÁKONY. Dekompozice knihovního systému Knihovní zákony

KNIHOVNY A ZÁKONY. Dekompozice knihovního systému Knihovní zákony KNIHOVNY A ZÁKONY Dekompozice knihovního systému Knihovní zákony Knihovna jako systém Systém je komplex vzájemně spjatých prvků a jejich propojení s okolím Systém může být současně prvkem systému vyššího

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 6. 12. 2017 bod programu: 17 věc: Rozdělení finančních prostředků v oblasti kultury v roce 2018 instituce každoročně podporované důvod předložení: Zákon

Více

34. Celostátn. při i AMG. Vlastivědn. dné muzeum a galerie

34. Celostátn. při i AMG. Vlastivědn. dné muzeum a galerie 34. Celostátn tní seminář knihovníků muzeí a galerií při i AMG Vlastivědn dné muzeum a galerie v České Lípě 7. - 9. záříz 2010 Městské muzeum Dobruška Zaměření: region Dobrušsko a okolí, digitalizování

Více

Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven a

Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven a Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven 16. 8. a 17.8. 2016 Regionální služby Zajišťují: KBBB a 4 profesionální knihovny: Uherský Brod Bojkovice Starý Hrozenkov Ostrožská Nová

Více

165 let založení písecké veřejné knihovny

165 let založení písecké veřejné knihovny VÝROČNÍ ZPRÁVA 2006 165 let založení písecké veřejné knihovny V roce 2006 bylo nejdůležitějším úkolem zpracování ideového záměru rekonstrukce nové městské knihovny v bývalé škole na Alšově nám. č. 75.

Více

Knihovní řád školní knihovny

Knihovní řád školní knihovny Knihovní řád školní knihovny I. Základní ustanovení Čl. 1 Právní zakotvení 1. V souladu se zřizovací listinou školy vydávám tento knihovní řád školní knihovny Základní školy Hanspaulka a Mateřské školy

Více

Městská knihovna Beroun.

Městská knihovna Beroun. ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZŘIZOVACÍ LISTINY Město Beroun, IČ 233 129, Husovo nám. 68, 266 43 Beroun 1, vydává na základě usnesení Zastupitelstva města Beroun č. 6/2002 ze dne 21.10.2002, v souladu se zákonem č.250/2000

Více

Obsah výroční zprávy. 1. služby knihovny. 1.1. klasické výpůjční služby. 1.2. nové služby knihovny. 1.3. rešeršní a informační služby

Obsah výroční zprávy. 1. služby knihovny. 1.1. klasické výpůjční služby. 1.2. nové služby knihovny. 1.3. rešeršní a informační služby Obsah výroční zprávy 1. služby knihovny 1.1. klasické výpůjční služby 1.2. nové služby knihovny 1.3. rešeršní a informační služby 1.4. rezervační a meziknihovní služby 2. činnost a služby kroniky 3. statistické

Více

Městská knihovna Beroun.

Městská knihovna Beroun. ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZŘIZOVACÍ LISTINY Město Beroun, IČ 233 129, Husovo nám. 68, 266 43 Beroun 1, vydává na základě usnesení Zastupitelstva města Beroun č. 6/2002 ze dne 21.10.2002, v souladu se zákonem č.250/2000

Více

prostřednictvím online konta na http://aleph.svkpl.cz

prostřednictvím online konta na http://aleph.svkpl.cz VÝPŮJČKA KNIHY PREZENČNÍ DO STUDOVEN prostřednictvím online konta na http://aleph.svkpl.cz Online katalog na http://aleph.svkpl.cz obsahuje záznamy dokumentů vydaných po roce 1990 Starší dokumenty jsou

Více

Knihovní řád školní knihovny

Knihovní řád školní knihovny Knihovní řád školní knihovny I. Základní ustanovení Čl. 1 Právní zakotvení 1. V souladu s Prohlášením provozovatele jazykové školy AKCENT International House Prague, Bítovská 3, 140 00 Praha 4: "PROHLÁŠENÍ

Více

Návrh definic do Deníku

Návrh definic do Deníku Návrh definic do Deníku 1. Obsluhovaná populace Počet obyvatel okruhu působnosti knihovny, počet obyvatel obce nebo obcí, obecní nebo městské části, pro jejíž obyvatele je vykazující knihovna zřízena.

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Termín služební cesty: 29. 5. 2. 6. 2017 Místo pobytu: Bologna, Itálie; Biblioteca universitaria di Bologna, Biblioteca Salaborsa, Biblioteca d Archiginnasio, Biblioteca

Více