Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR"

Transkript

1 Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR Workshop s odbornou veřejností Praha Ing. Tomáš Prokopík, MBA O2 Czech Republic a.s. vedoucí pracovní slupiny APMS

2 Železniční síť a její pokrytí mobilním signálem Kvalita mobilních služeb ve vlacích závisí na dostatečné a spojité úrovni signálu Pokrytí 2G přesahuje 99% území přesto zákaznická zkušenost ukazuje, že při cestování vlakem není pro volání mobilní signál vždy dostupný, nebo dochází k problémům s udržením sestavených spojení. 2G pokrytí tratí bylo realizováno jako součást řešení daného území. Intenzitu ovlivňují specifická řešení vedení tratí v terénních zářezech, tunelech, údolích a poslední době i intenzivní výstavba úseků protihlukových bariér. dostatečná úroveň signálu pro vnější pokrytí (outdoor) 2G signálem je dosažena na minimálně na 99,84% délky tratí. na koridorech, avšak uvnitř vozů je kvalitní pokrytí v rozsahu pouze 91,79% - 97,99% v závislosti na typu vozu V rychlém sledu se tak střídají pokryté a nepokryté úseky, což při pohybu ve vyšších rychlostech zvyšuje četnost předávání mezi buňkami což významně snižuje kvalitu služby, zejména pak stabilitu a udržení sestavených spojení. Z uživatelského hlediska to navíc významně zvyšuje spotřebu baterie mobilního telefonu a to, i pokud službu během jízdy aktivně nevyužívá.

3 Pokrytí koridorů signálem LTE sítí Pro datová připojení je rozhodující úroveň pokrytí signálem LTE sítí (4G). Licenční podmínky požadují vybudovat pokrytí železničních koridorů a dálnic a to tak, že do března 2019 musí být pokryto minimálně 50% délky koridorů a do března 2021 potom 100% délky železničních koridorů. Pro splnění licenčních kritérií je kontrolována kvalita signálu pro outdoor ve výšce 4,5 m nad kolejnicí. Měření ČTU, z poloviny roku 2016, zjišťovalo také aktuální stav plnění závazku mobilních operátorů v pokrývání koridorů LTE signálem. Měření prokázalo, že outdoor pokrytí je dostupné minimálně na 83,3% délky koridorů a mobilní operátoři jsou tak ve významném předstihu v plnění svých závazků. Kvalita signálu uvnitř vozu, respektive pokrytí však dosahovalo rozpětí pouze 45,3% - 76,4%.

4 Dopravci a vozidla Vozový park pro osobní dopravu největších dopravců je tvořen více než stovkou typů a provedení vozidel pravidelně nasazovaných pro přepravu osob. Do mezinárodních vlaků na území ČR jsou pravidelně řazeny také desítky dalších typů a provedení vozidel zahraničních dopravců. Konstrukční vlastnosti železničních vozidel zásadním způsobem utlumují úroveň signálu mobilních sítí. Střední hodnota útlumu vozidel pro signál mobilních sítí se však pohybuje ve velkém rozptylu hodnot. moderní a modernizované vozy způsobují útlum mobilního signálu o db Významně nižší hodnoty byly zjištěny u starších typů vozidel používaných primárně v regionální dopravě (cca 12 db). Z uvedeného vyplývá, že vlastní splnění licenčních kritérií pro LTE sítě není bez dalších technických opatření dostatečným předpokladem pro očekávanou kvalitu služby uvnitř železničních vozidel.

5 Možné způsoby řešení a zahraniční zkušenosti V jednotlivých zemích se odlišuje v závislosti na výchozích podmínkách: (úroveň pokrytí mobilním signálem, stav a vybavením vozového parku dopravců, obvyklá vzdáleností cesty vlakem a návyky uživatelů). řešení dostatečné úrovně 2G signálu pro volání je zpravidla řešeno instalací opakovačů signálu do vozidel, přístup k širokopásmovým službám je řešen více způsoby: Instalace Wi-Fi přístupových bodů Instalace opakovačů mobilního signálu Instalace specializovaných skel do oken Vybudování dodatečného pokrytí pomocí nových základnových stanic Vždy je však rozhodující aktivní spolupráce provozovatelů mobilních sítí a subjektů v oblasti železniční dopravy Dostupnost mobilních služeb po celou dobu přepravy je faktorem, který má vliv na konkurenceschopnost železniční dopravy vůči jiným druhům dopravy a současně mezi jednotlivými železničními dopravci navzájem.

6 Vybrané příklady řešení v Evropě V severní Evropě ve většině spojů přístup k internetu prostřednictvím Wi-Fi sítě 3G/4G modemy přijímají signál anténami na střeše železničních vozidel. Přístup k Wi-Fi je zpravidla pro cestující bezplatný a náklady na datová připojení hradí dopravci. Modely se zpoplatněným přístupem k Wi-Fi nebyly komerčně úspěšné, zejména pro složitost platebních mechanismů a nízkou ochotu zákazníků k dodatečným platbám. DB poskytují bezplatné Wi-Fi pouze v 1. třídě rychlovlaků ICE a svá vozidla vybavují palubními opakovači mobilního signálu pro 2G a 4G. V říjnu 2016 DB oznámily, že do roku 2018 investují 80 mil EUR na instalace nové generace opakovačů pro 2G a 4G do 3750 vozidel své ICE a IC flotily a nahradí tak stávající opakovače pouze 2G signálu. Švýcarské SBB kombinované řešení (s dominancí opakovačů) SBB poskytuje nemovitosti pro umístění vysílačů a související infrastruktury pro zlepšení vnějšího pokrytí tratí mobilním signálem Instalují do vozidel opakovače mobilního signálu (2G/3G/4G) a interní anténní rozvody, které zaručují rovnoměrné pokrytí pro všechna místa uvnitř vozu. Do roku 2014 bylo takto vybaveno 1081 rychlíkových vozů pro dálkovou přepravu a 51 jednotek ICN. Do roku 2020 je plánováno takto vybavit všechny vozy pro regionální a příměstskou dopravu (S-bahn). Rakouské ÖBB -kombinované řešení cca 900 nových vysílačů 2G a 4G signálu Instalace opakovačů do vozů s vysokým útlumem Celkové plánované náklady přesahují 100 mil EUR, přičemž dvě třetiny bude hradit rakouský stát a jednotlivé spolkové země.

7 Výhody a nevýhody jednotlivých řešení (1) WIFI a opakovače signálu Instalace Wi-Fi řešení a opakovačů signálu vyžaduje individuální technické řešení pro každý typ nebo provedení železničního vozidla a nákladné samostatné typové schválení. Náklady na schvalování, instalaci a údržbu opakovačů jsou řádově srovnatelné s Wi-Fi, avšak dopravcům odpadají náklady na datové přenosy Vícepásmové opakovače jsou řešením i pro standardní volání v mobilních sítích. Z provozního hlediska vzniká komplikovaná situace sdílené odpovědnosti provozovatele vozidla a operátorů mobilních sítí, která se projeví v případě řešení poruch a stížností na kvalitu služby. Rozmanitost vozového parku, komplexita vztahů při provozu a žádný vliv operátorů na skutečné provozní nasazení vozů s je důvodem pro limitaci tohoto řešení pouze na vozidla s velmi vysokým útlumem. Implementace opakovačů do vozidel a rozsah těchto vozidel je komerčním rozhodnutím jednotlivých dopravců.

8 Výhody a nevýhody jednotlivých řešení (2) Vybudování dodatečného pokrytí Řešení jen do určité hranice útlumu vozidla - potřebný počet vysílačů roste geometrickou řadou. Dodatečné vysílače je třeba mnohdy umístit do nových lokalit, dosud nenapojených na elektrickou energii a transportní sítě operátorů (je tak nutno nově získat práva k pozemkům a na nich budovat nákladné věže, elektrické přípojky, optické kabely a přístupové komunikace). přínos pro kvalitu služeb přináší až po vybudování dodatečného pokrytí na dostatečně dlouhých a spojitých úsecích tratí. Vysoké náklady a problematická ekonomická návratnost - třeba vybudovat řádově stovky nových vysílačů Předpoklad redukce nákladů při využití infrastruktury SŽDC včetně sdílení vysílačů GSM-R. Pro zajištění dostatečné úrovně signálu bude třeba síť GSM-R zahustit a doplnit síť nově budovanými vysílači. Uvedeným způsobem budovaná infrastruktura může v budoucnu sloužit i pro realizaci nové generace širokopásmových sítí pro řízení a správu železniční infrastruktury a dopravy na bázi LTE, které postupem doby doplní systém GSM-R.

9 Stav řešení a návrh dalšího postupu členů APMS Výstupem dosavadních technických jednání členů APMS je shoda na tom, že efektivní řešení problému vyžaduje 3 technické komponenty: Nalezení technického řešení dokrytí vagonů s vysoce nadprůměrným útlumem pokrytí v odpovědnosti dopravců. Doplnění existujícího/plánovaného pokrytí z venkovních vysílačů na kompromisní úroveň signálu, která bude dostatečná k překonání útlumu významného procenta železničních vozidel. Vytvořit technické řešení pro tunelové úseky využití zkušeností z pokrývání metra v Praze a zkušenosti ze zahraničí. Nutným předpokladem pro další jednání o možném využití infrastruktury GSM-R pro realizaci vysílačů mobilních operátorů je dokončení testů interoperability prováděné v lokalitě Sokoleč na železničním zkušebním okruhu VUZ. Mobilní operátoři jsou současně připraveni poskytnout dopravcům technickou podporu dopravcům pro instalaci opakovačů mobilního signálu. Za tímto účelem je na půdě APMS připravován technický dokument se sadou doporučení a podmínek pro realizaci APMS je připravena organizovat širší odbornou diskusi se zainteresovanými subjekty z oblasti železniční dopravy, státní správy a další odborné veřejnosti.

10 Dodatečný útlum vozidel (přibližné hodnoty) 25 db 30 db 45 db 22 db 12 db 25 db 17 db 25 db 12 db 12 db

Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR

Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR Řešení mobilní komunikace ve vlacích na železničních koridorech v ČR DOKUMENT APMS Asociace provozovatelů mobilních sítí Kodaňská 1441/46, 101 00 Praha 10 Duben 2017 www.apms.cz apms@apms.cz O dokumentu

Více

Pilotní instalace dokrytí signálem v železničním prostředí

Pilotní instalace dokrytí signálem v železničním prostředí Pilotní instalace dokrytí signálem v železničním prostředí APMS seminář Mobilní služby pro českou železnici 2.5.2017 Pavel Novák, Vodafone Czech Republic, a.s. Technické možnosti I. Vlakový opakovač signálu

Více

Úvod do problematiky pokrytí. vlaků osobní dopravy. signálem mobilních operátorů. Karel Mikuláštík

Úvod do problematiky pokrytí. vlaků osobní dopravy. signálem mobilních operátorů. Karel Mikuláštík Úvod do problematiky pokrytí vlaků osobní dopravy signálem mobilních operátorů Karel Mikuláštík Úvod Vzrůstající důležitost osobní železniční dopravy Nové/modernizované soupravy, ucelené vlakové jednotky

Více

Datové pokrytí v osobní železniční dopravě

Datové pokrytí v osobní železniční dopravě Datové pokrytí v osobní železniční dopravě Problémy a technická řešení Leoš Boháč Tomáš Zeman Zdeněk Lokaj Obsah Koho se týká Problémy Modely realizace Technická řešení Měření Závěr 2 Hlavní cíl Zajištění

Více

SÍTĚ NOVÉ GENERACE. - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE

SÍTĚ NOVÉ GENERACE. - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE SÍTĚ NOVÉ GENERACE - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE Marek Ebert Český telekomunikační úřad ISSS 2014 Hradec Králové, 7. a 8. dubna 2014 Agenda 1) Podpora budování přístupových sítí NGA pro

Více

Jak pokračovat při zavádění ETCS v ČR

Jak pokračovat při zavádění ETCS v ČR K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě XIV Jak pokračovat při zavádění ETCS v ČR Tomáš Konopáč SŽDC, s.o., Generální ředitelství odbor strategie ZČU Plzeň, 29. 5. 2019 4. železniční balíček

Více

všeobecné oprávnění č. VO-R/24/ k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálů uvnitř tunelů, budov a vlaků.

všeobecné oprávnění č. VO-R/24/ k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálů uvnitř tunelů, budov a vlaků. Praha 13. května 2019 Čj. ČTÚ-8 933/2019-613 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Z K U Š E N O S T I S R Á D I O V Ý M S P O J E N Í M V P O D Z E M N Í C H P R O S TO R Á C H I

Z K U Š E N O S T I S R Á D I O V Ý M S P O J E N Í M V P O D Z E M N Í C H P R O S TO R Á C H I Z KU Š E N O S T I S R Á D I OV Ý M S P OJENÍM V P O D Z E M N Í C H P R O S TO R ÁC H I n g. L i b o r D a n ě k Ko n fe r e n c e R A D I O KO M U N I K AC E 23.10. 25.10.2018 Témata přednášky Zkušenosti

Více

Pozn. Revizemi jsou vyznačeny významové změny ve výrokové části oproti stávající verzi všeobecného oprávnění.

Pozn. Revizemi jsou vyznačeny významové změny ve výrokové části oproti stávající verzi všeobecného oprávnění. N Á V R H Pozn. Revizemi jsou vyznačeny významové změny ve výrokové části oproti stávající verzi všeobecného oprávnění. Praha xx 2019 Čj. ČTÚ-8 933/2019-613 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad )

Více

cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2017/2018

cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2017/2018 cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2017/2018 úvodní informace cvičení Ing. Vojtěch Novotný Ústav dopravních systémů (K612) budova Horská, kancelář A433 mail: novotvo4@fd.cvut.cz webové stránky předmětu: www.zelp.fd.cvut.cz

Více

POKRYTÍ METRA V.A 31. 3. 2015

POKRYTÍ METRA V.A 31. 3. 2015 POKRYTÍ METRA V.A 1 Co se dnes dozvíte AKTUÁLNÍ STAV, SMLOUVY Jaroslav Ďuriš, generální ředitel, DPP POKRYTÍ STANIC V.A, POKRYTÍ TUNELŮ Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě, Vodafone TECHNOLOGIE Josef Káňa,

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 úvodní informace cvičení Ing. Vojtěch Novotný Ústav dopravních systémů (K612) budova Horská, kancelář A433 mail: novotvo4@fd.cvut.cz webové stránky

Více

TELEKOMUNIKAČNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad

TELEKOMUNIKAČNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad TELEKOMUNIKAČNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad Částka 5 Ročník 2019 Praha 23. května 2019 OBSAH: Oddíl státní správy A. Normativní část 11. Opatření obecné povahy všeobecné oprávnění č. VO-R/24/05.2019-4

Více

Regionální železniční doprava

Regionální železniční doprava Jihomoravský kraj Místo k žití, místo k podnikání Regionální železniční doprava Železniční síť Jihomoravského kraje Celková délka 700 km dvoukolejné 324 km elektrifikované 335 km Počet stanic a zastávek

Více

ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ

ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVĚĚ Charakteristika sítě veřejné dopravy v systému PID Druh dopravy Metro Příměstská Městské Příměstské Tramvaje železnice autobusy autobusy Počet linek denní provoz

Více

ČD - Telematika a.s. Inovace na základě realizovaných projektů. V Praze Ing. Miroslav Řezníček, MBA předseda představenstva

ČD - Telematika a.s. Inovace na základě realizovaných projektů. V Praze Ing. Miroslav Řezníček, MBA předseda představenstva ČD - Telematika a.s. Inovace na základě realizovaných projektů Ing. Miroslav Řezníček, MBA předseda představenstva V Praze 13. 12. 2016 Přes jaký fokus vnímá inovaci v drážním prostředí ČD Telematika Jsme

Více

Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC

Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC Želaktuel 2013 Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Vedoucí oddělené koncepce infrastruktury Odbor strategie 16.5.2013, Praha Výchozí požadavky Požadavky dopravců (ČD

Více

Národní implementační plán ERTMS 2014 2020

Národní implementační plán ERTMS 2014 2020 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Národní implementační plán ERTMS 2014 2020 Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Ing. Petr Varadinov Odbor strategie ACRI - Praha, 2. června 2015 Legislativní

Více

Vysokorychlostní železnice větší kvalita života

Vysokorychlostní železnice větší kvalita života Praha a Středočeský kraj: Místo pro život 11.6.201 Stanice Champagne-Ardenne TGV, FR Vysokorychlostní železnice větší kvalita života Petr Šlegr, CEDOP VR propojení v Evropě Relace Vzdálenost Jízdní doba

Více

ZHODNOCENÍ ÚČINNOSTI OPATŘENÍ V OBLASTI ŘEŠENÍ HLUKOVÉ ZÁTĚŢE

ZHODNOCENÍ ÚČINNOSTI OPATŘENÍ V OBLASTI ŘEŠENÍ HLUKOVÉ ZÁTĚŢE Kolejnicové absorbéry hluku ZHODNOCENÍ ÚČINNOSTI OPATŘENÍ V OBLASTI ŘEŠENÍ HLUKOVÉ ZÁTĚŢE Bohumír Trávníček, SŽDC, s.o. MOŢNÁ OPATŘENÍ KE SNÍŢENÍ HLUKU ZE ŢELEZNIČNÍ DOPRAVY Aktivní: technické úpravy na

Více

Zpráva o výsledcích měření pokrytí dálnic signály mobilních sítí

Zpráva o výsledcích měření pokrytí dálnic signály mobilních sítí Čj. ČTÚ-111 626/2016-620 Praha 13. prosince 2016 Zpráva o výsledcích měření pokrytí dálnic signály mobilních sítí 1. Úvod Český telekomunikační úřad (dále také Úřad ) provedl v průběhu měsíců října a listopadu

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz úvodní informace

Více

Informace o vývoji ERTMS v České republice

Informace o vývoji ERTMS v České republice Informace o vývoji ERTMS v České republice Petr Varadinov varadinov@szdc szdc.czcz www.szdc.cz 1 Interoperabilita Základní cíl Evropského společenství volný pohyb osob, zboží a kapitálu vyžaduje flexibilní

Více

Úloha SŽDC v přípravě Rychlých spojení

Úloha SŽDC v přípravě Rychlých spojení Úloha SŽDC v přípravě Rychlých spojení Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Czech Raildays 2014 Tratě Rychlých spojení (RS) = tratě pro vysokorychlostní železniční dopravu dle Nařízení Evropského parlamentu

Více

Základní informace. o experimentu pro ověření dopadu provozu sítí LTE 800 MHz na příjem signálů DVB-T

Základní informace. o experimentu pro ověření dopadu provozu sítí LTE 800 MHz na příjem signálů DVB-T Základní informace o experimentu pro ověření dopadu provozu sítí LTE 800 MHz na příjem signálů DVB-T září 2012 1. Úvod Při přípravě vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových

Více

Moderní dopravní služby

Moderní dopravní služby Veřejná doprava budou jasně nastavena nová pravidla podílu státu a krajů na financování regionální autobusové a především železniční dopravy (dosavadní vládou posvěcený model platí pro roky 2010-2019),

Více

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele S O U B O R I N D I K Á T O R Ů D O P R AV N Í P O L I T I K Y Indikátory budou hodnoceny k rokům 2010 a 2013 v porovnání k roku 2005 (L = limity, T = trendy). Dosažení vhodné dělby přepravní práce mezi

Více

Možnosti zvyšování rychlostí

Možnosti zvyšování rychlostí Možnosti zvyšování rychlostí na české železnici Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy Historické ohlédnutí a souvislosti Historický dluh: úsporné parametry tratí z 19.

Více

Příloha 6 KATEGORIE VLAKŮ

Příloha 6 KATEGORIE VLAKŮ Příloha 6 KATEGORIE VLAKŮ 2 A. Vlaky vyšší kvality a jejich definice Vlaky vyšší kvality poskytují cestujícím komfortní spojení ve vnitrostátní i mezinárodní vlakové dopravě. Na tyto vlaky jsou nasazovány

Více

Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013

Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013 Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013 Potenciál rozvoje nákladní železniční dopravy v konkurenčním prostředí Development potential of freight railway transport in a competitive environment Ing. Milan

Více

Interoperabilita v podmínkách ČR

Interoperabilita v podmínkách ČR Interoperabilita v podmínkách ČR Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Ředitel odboru strategie Dopravní politika EU Klíčové dokumenty EU k dopravě: Strategie Evropa 2020 (snížení emisí, zvýšení energetické účinnosti

Více

Operační program doprava Přehled priorit a opatření

Operační program doprava Přehled priorit a opatření Operační program doprava Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Modernizace železniční sítě TEN-T... 2 Prioritní osa 2 - Výstavba a modernizace dálniční silniční

Více

5. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM. AKTUÁLNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY V METROPOLÍCH EVROPY 8. 9. 6. 2011 Praha

5. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM. AKTUÁLNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY V METROPOLÍCH EVROPY 8. 9. 6. 2011 Praha UDRŽITELNÁ DOPRAVA V PRAZE 5. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM AKTUÁLNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY V METROPOLÍCH EVROPY 8. 9. 6. 2011 Praha Jak lze zavádět udržitelnou (čistou) dopravu? Evropská unie (DG TREN) definuje řadu oblastí

Více

Železniční doprava výhled do příštího období. Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy

Železniční doprava výhled do příštího období. Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy Železniční doprava výhled do příštího období Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy Železniční doprava výhled do příštího období 1. Modernizace železničních tratí 2. Interoperabilita

Více

Zavedení palubních komponentů systému ERTMS / ETCS na železničních kolejových vozidlech ČD, a.s.

Zavedení palubních komponentů systému ERTMS / ETCS na železničních kolejových vozidlech ČD, a.s. Zavedení palubních komponentů systému ERTMS / ETCS na železničních kolejových vozidlech ČD, a.s. České dráhy, a.s. ročně přepraví cca 170 milionů cestujících v JŘ 2016/17 vypraví denně v průměru 7 016

Více

Jak Švýcarské spolkové dráhy radikálně zvýšily propustnost své železniční infrastruktury. Michal Petrtýl, CSC

Jak Švýcarské spolkové dráhy radikálně zvýšily propustnost své železniční infrastruktury. Michal Petrtýl, CSC Jak Švýcarské spolkové dráhy radikálně zvýšily propustnost své železniční infrastruktury Michal Petrtýl, CSC Případová studie SBB SBB přistoupily k zásadní obnově řídícího systému (2005-2009) Umožnit nepřetržité

Více

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ Ing. Zdeněk THUN 1 Úvod Interoperabilitou rozumíme schopnost železničního systému umožnit bezpečný a nepřerušovaný provoz vlaků dosahujících stanovených

Více

Automatické vedení vlaku na síti SŽDC

Automatické vedení vlaku na síti SŽDC Automatické vedení vlaku na síti SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 26. 3. 2015 Definice AVV automatizační systém určený pro automatizaci řízení vozidel (zařízení ATO - Automatic Train

Více

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov 1. Vysokorychlostní tratě Železniční dopravu lze rozdělit na konvenční a vysokorychlostní. Mezníkem mezi nimi je rychlost 200 km/h. Vysokorychlostní tratě mohou

Více

NAPOJENÍ TROJZEMÍ cz/d/pl NA EVROPSKOU ŽELEZNIČNÍ SÍŤ

NAPOJENÍ TROJZEMÍ cz/d/pl NA EVROPSKOU ŽELEZNIČNÍ SÍŤ TRANS-BORDERS NAPOJENÍ TROJZEMÍ cz/d/pl NA EVROPSKOU ŽELEZNIČNÍ SÍŤ Projekt je podpořen z programu Interreg CENTRAL EUROPE, který napomáhá spolupráci při společných výzvách ve střední Evropě. S rozpočtem

Více

Moderní rádiové prvky v sítích pro Mobilní komunikaci

Moderní rádiové prvky v sítích pro Mobilní komunikaci Moderní rádiové prvky v sítích pro Mobilní komunikaci Karel Mikuláštík Úvod Mobilní sítě možnost telefonovat a přistupovat k internetu, téměř odkudkoliv Rozvoj 3G a 4G sítí 10 let => zvýšení uživatelských

Více

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy 1 Hlavní strategické dokumenty ČR Dopravní politika EU zvýšení

Více

Rozvoj optické sítě. Kamenice, 3.05.2015. Ing. Martin Procházka Bc. Jiří Nevosad

Rozvoj optické sítě. Kamenice, 3.05.2015. Ing. Martin Procházka Bc. Jiří Nevosad Rozvoj optické sítě, 3.05.2015 Ing. Martin Procházka Bc. Jiří Nevosad Dostupnost sítě Internet Dostupnost sítě Internetu v roce 2011 V obci dostupné 2 varianty připojení WiFi síť občanského sdružení K-NET

Více

www.ropstrednicechy.cz Vážení žadatelé,

www.ropstrednicechy.cz Vážení žadatelé, Vážení žadatelé, touto cestou bychom vám rádi představili prioritní osu 1 Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy. Tato prioritní osa je zaměřena na celkové zkvalitnění dopravy

Více

Plnění standardů kvality společnosti RegioJet, a.s.

Plnění standardů kvality společnosti RegioJet, a.s. Plnění standardů kvality společnosti RegioJet, a.s. Vyhodnocení za rok 2016 1 Obsah dokumentu Úvod...3 Přehled karet standardů kvality...4 Vyhodnocení jednotlivých karet standardů kvality...5 1. Plnění

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Grafikon vlakové dopravy grafikon vlakové dopravy JÍZDNÍ ŘÁD určuje časovou polohu konkrétního vlaku na konkrétním úseku grafikon vlakové dopravy

Více

Příloha 3. Výpočet a měření pro účely kontroly pokrytí území signály mobilních širokopásmových datových sítí

Příloha 3. Výpočet a měření pro účely kontroly pokrytí území signály mobilních širokopásmových datových sítí Příloha 3 k Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz Výpočet a měření pro účely kontroly

Více

Česká republika. Praha, 2014

Česká republika. Praha, 2014 GNSS Centre of Excellence Česká republika Praha, 2014 GNSS Centre of Excellence, Navigační 787, 252 61 Jeneč, Česká republika; IČO: 01269313 kontakt: info@gnss-centre.cz; www.gnss-centre.cz Obsah I. Představení

Více

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 CYRRUS ADVISORY, a.s. Provozujeme největší informační portály o dotacích www.dotacni.info a www.dotacni-noviny.cz

Více

Standardy kvality společnosti RegioJet, a. s. Vyhodnocení za rok vyhodnocení

Standardy kvality společnosti RegioJet, a. s. Vyhodnocení za rok vyhodnocení Standardy kvality společnosti RegioJet, a. s. 2015 vyhodnocení 1 Obsah dokumentu OBSAH DOKUMENTU... 2 ÚVOD... 3 PŘEHLED KARET STANDARDŮ KVALITY... 4 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ JEDNOTLIVÝCH STANDARDŮ KVALITY...

Více

Váš vlak jede každou hodinu aneb integrovaný taktový jízdní řád. Michal Drábek

Váš vlak jede každou hodinu aneb integrovaný taktový jízdní řád. Michal Drábek Váš vlak jede každou hodinu aneb integrovaný taktový jízdní řád Michal Drábek 6. února 2013 Švýcarsko země, kde vlaky odlehčují silnicím - 70. léta 20. století: rozvoj automobilové dopravy, dopravní zácpy

Více

GNSS Centre of Excellence

GNSS Centre of Excellence GNSS Centre of Excellence Česká republika Praha, 25.6.2014 GNSS Centre of Excellence, Navigační 787, 252 61 Jeneč, Česká republika; IČO: 01269313 kontakt: info@gnss-centre.cz; www.gnss-centre.cz I. Cíle

Více

Budování systému ETCS a jeho dopady na regionální železniční dopravu. Ing. Zdenek Chrdle, ACRI

Budování systému ETCS a jeho dopady na regionální železniční dopravu. Ing. Zdenek Chrdle, ACRI Budování systému ETCS a jeho dopady na regionální železniční dopravu Ing. Zdenek Chrdle, ACRI Priorita státu by měla být: konkurenceschopnost železnice Kroky státu jako vlastníka dráhy a správce infrastruktury

Více

Jak moc VYSOKOrychlostní železnice v ČR?

Jak moc VYSOKOrychlostní železnice v ČR? Jak moc VYSOKOrychlostní železnice v ČR? Tomáš Záruba Náměšť nad Oslavou, 26. května 2016 Základní otázka: Proč vlastně stavět VRT? Časové úspory cestujících Zefektivnění provozu železnice Uvolnění kapacitních

Více

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. Vyhodnocení za rok 2014. Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2014 - vyhodnocení

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. Vyhodnocení za rok 2014. Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2014 - vyhodnocení Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2014 - vyhodnocení 1 Obsah dokumentu Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. Úvod...3 Přehled karet standardů kvality...4 Vyhodnocení jednotlivých karet

Více

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad 1 Český telekomunikační úřad Rozvoj sítí 5G z pohledu správy rádiového spektra Marek Ebert, ČTÚ Pro konferenci APMS Praha, 6. listopadu 2018 5G očekávání 2 Rozvoj 5G sítí rámují Cíle Digitální agendy EU

Více

Příloha 6 KATEGORIE VLAKŮ

Příloha 6 KATEGORIE VLAKŮ Příloha 6 KATEGORIE VLAKŮ 2 A. Vlaky vyšší kvality a jejich definice Vlaky vyšší kvality poskytují cestujícím komfortní spojení ve vnitrostátní i mezinárodní vlakové dopravě. Na tyto vlaky jsou nasazovány

Více

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2012

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2012 Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2012 Obsah dokumentu Úvodem...3 Přehled karet standardů kvality...4 Jednotlivé karty standardů kvality...5 1. Plnění jízdního řádu vlaků InterCity RegioJet...6

Více

Požadavky dopravce na zvyšování rychlostí na síti SŽDC

Požadavky dopravce na zvyšování rychlostí na síti SŽDC Požadavky dopravce na zvyšování rychlostí na síti SŽDC Jan Hrabáček GŘ ČD O14 16.5.2013, Kolokvium ŽelAktuel, Praha Dopravní výkony ČD Dopravní výkon mil. vlkm ČD v roce 2012 a 2013 (plán) 140 120 2012

Více

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ OBCHOD A MARKETING Odbor řízení značky O29 SMS ticket O29 po dohodě s vedoucím práce, u diplomové práce cca 30 stran, u bakalářské práce cca 15 stran Koncepce zavedení

Více

RUMUNSKO Praha

RUMUNSKO Praha RUMUNSKO Praha 20.11.2014 Zákazníci trh kolejových vozidel Státní firmy, městské dopravní podniky, privátní společnosti Více než 20 přímých zákazníků po celém Rumunsku A B Výrobci osobních a nákladních

Více

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE Strana 1 24.11.2014 PŮJČOVNY KOL ČD Doplňková služba ČD funguje již od roku 2003. V provozu od dubna do října každého roku (některé půjčovny celoročně) V roce 2014 aktuálně

Více

AUTOBUS A VLAK: KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? 8. Října 2015, Louny AUTOBUS NEBO VLAK: FAKTORY PRO MULTIMODALNÍ VÝBĚR

AUTOBUS A VLAK: KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? 8. Října 2015, Louny AUTOBUS NEBO VLAK: FAKTORY PRO MULTIMODALNÍ VÝBĚR AUTOBUS A VLAK: KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? 8. Října 2015, Louny AUTOBUS NEBO VLAK: FAKTORY PRO MULTIMODALNÍ VÝBĚR Peter Köhler, generální ředitel LEO Express pro region střední a východní Evropy peter.koehler@le.cz

Více

Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ

Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ Pavel Zahradník Český telekomunikační úřad Odbor kontroly a ochrany spotřebitele Brno, 10. března

Více

Význam spolupráce s Technologickou platformou z pohledu MD

Význam spolupráce s Technologickou platformou z pohledu MD Význam spolupráce s Technologickou platformou z pohledu MD Ing. Jindřich Kušnír odbor drah, železniční a kombinované dopravy, MD ČR železnice jedním z prostředků pro dosažení cílů Dopravní politiky EU:

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 12. Trasování žel. tratí, speciální dráhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Evropské ETCS koridory a ETCS v České republice

Evropské ETCS koridory a ETCS v České republice Úvod Evropské ETCS koridory a ETCS v České republice Ing. Petr Varadinov SŽDC, Odbor koncepce a strategie Mezi základní cíle Evropského společenství (dále jen ES) patří zajistit volný pohyb osob, zboží

Více

Semestrální práce z předmětu 37MK na téma : GSM-R

Semestrální práce z předmětu 37MK na téma : GSM-R Semestrální práce z předmětu 37MK na téma : GSM-R Autor : Jan Kurtiš GSM-R Systém GSM-R je součástí systému GSM a je speciáln ě určen pro provoz na železnicích a jejím blízkém okolí a je určen pro přenos

Více

A Telekomunikační a internetová infrastruktura

A Telekomunikační a internetová infrastruktura Telekomunikační a internetová infrastruktura je základním stavebním prvkem většiny informačních technologií a informační společnosti jako celku. Údaje o stavu a vývoji infrastruktury v oblasti elektronických

Více

Systémové změny v cenovém modelu SŽDC CENY ZA UŽITÍ DRÁHY JÍZDOU VLAKU PRO OBDOBÍ JÍZDNÍHO ŘÁDU Praha, prosinec 2016

Systémové změny v cenovém modelu SŽDC CENY ZA UŽITÍ DRÁHY JÍZDOU VLAKU PRO OBDOBÍ JÍZDNÍHO ŘÁDU Praha, prosinec 2016 Systémové změny v cenovém modelu SŽDC CENY ZA UŽITÍ DRÁHY JÍZDOU VLAKU PRO OBDOBÍ JÍZDNÍHO ŘÁDU 2018 Ladislav Velechovský, SŽDC, s.o., Odbor smluvních vztahů Praha, prosinec 2016 NOVÝ CENOVÝ MODEL (2018

Více

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE Prostorová a časová integrační opatření Dopravně-provozní opatření = propojení komponent dopravní nabídky a provozu jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy úprava vedení linek

Více

se mění přílohy II, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/57/ES o interoperabilitě železničního

se mění přílohy II, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/57/ES o interoperabilitě železničního Strana 3954 Sbírka zákonů č. 326 / 2011 Částka 114 326 VYHLÁŠKA ze dne 3. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 352/2004 Sb., o provozní a technické propojenosti evropského železničního systému, ve

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY APEX ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY Jednotný regionální dopravní systém, založený na preferenci páteřní kolejové dopravy (železnice, metro, tramvaje), autobusová doprava je organizována

Více

Přínosy intermodálních přeprav ke snížení negativních vlivů dopravy Trendy evropské dopravy

Přínosy intermodálních přeprav ke snížení negativních vlivů dopravy Trendy evropské dopravy Přínosy intermodálních přeprav ke snížení negativních vlivů dopravy Trendy evropské dopravy E-mail: fiser@bohemiakombi.cz www.bohemiakombi.cz Praha, MD ČR, 15.června 2017 Z programu jednání Výboru pro

Více

Požadavky dopravce na dopravní cestu

Požadavky dopravce na dopravní cestu Přednášející: Bc. Marek Binko České dráhy, a.s., www.cd.cz Úvod dopravce je vázán na disponibilní infrastrukturu dopravce není schopen často plnit požadavky zákazníků z důvodu nízké kvality nebo kapacity

Více

GEODEMOGRAFICKÁ DATA PRO CHYTŘEJŠÍ MĚSTA. Lukáš Kovárník,

GEODEMOGRAFICKÁ DATA PRO CHYTŘEJŠÍ MĚSTA. Lukáš Kovárník, GEODEMOGRAFICKÁ DATA PRO CHYTŘEJŠÍ MĚSTA Lukáš Kovárník, BIG DATA A GEODEMOGRAFIE Big data v pojetí T-Mobile jsou data z různých datových zdrojů o poloze mobilních telefonních čísel či vozidel v reálném

Více

Železniční rádiové sítě v pásmu 150 MHz na SŽDC. Ing. Tomáš Mádr

Železniční rádiové sítě v pásmu 150 MHz na SŽDC. Ing. Tomáš Mádr Železniční rádiové sítě v pásmu 150 MHz na SŽDC Ing. Tomáš Mádr České Budějovice 10. 12. 11. 2015 Využití rádiových sítí v pásmu 150 MHz Místní rádiové sítě (MRS) místní komunikace při posunu, údržbě,

Více

ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ

ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 ZMĚNA Č. 2 PROHLÁŠENÍ O DRÁZE CELOSTÁTNÍ A REGIONÁLNÍ - 2019 č.j. 42479/2018-SŽDC-GŘ-O12 Správa železniční dopravní cesty,

Více

Rozvoj datově propojené a automatizované mobility v ČR

Rozvoj datově propojené a automatizované mobility v ČR Rozvoj datově propojené a automatizované mobility v ČR CRA IoT Summit & Expo 2019, Praha, 4. června 2019 Václav Kobera ředitel Odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje

Více

Vliv interoperability na českou dálkovou a regionální železniční dopravu. Konference Czech Raildays 2010 Ing. Pavel Kodym

Vliv interoperability na českou dálkovou a regionální železniční dopravu. Konference Czech Raildays 2010 Ing. Pavel Kodym Vliv interoperability na českou dálkovou a regionální železniční dopravu Konference Czech Raildays 2010 Ing. Pavel Kodym Obsah 1. Úvod reforma železnic 2. Rozšíření působnosti TSI 3. Vliv TSI řízení zabezpečení

Více

Podpora života a podnikání v Olomouckém kraji

Podpora života a podnikání v Olomouckém kraji Podpora života a podnikání v Olomouckém kraji Olomouc 23. 9. 2016 Úvod Akciová společnost ve 100 % vlastnictví státu 1993 Rozdělení Československa => rozdělení ČSD České republika - České dráhy (ČD), státní

Více

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace České Radiokomunikace Nové trendy v oblasti radiových sítí a sdílení telekomunikační infrastruktury Marcel Procházka Manažer pro rozvoj služeb a strategii Malenovice 29.4.2010 Kdo jsme Expert na trhu vysílacích

Více

PROJEKT ELEKTROMOBILITA ČEZ

PROJEKT ELEKTROMOBILITA ČEZ PROJEKT ELEKTROMOBILITA ČEZ Konference Efektivní elektromobilita v organizacích 3. října 2017 Tomáš Chmelík AKTIVITY V ELEKTROMOBILITĚ SE NOVĚ VE SKUPINĚ ČEZ ŘEŠÍ PO DVOU LINIÍCH 1) Veřejná dobíjecí infrastruktura

Více

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2013 - vyhodnocení

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2013 - vyhodnocení 2013 - vyhodnocení 1 Obsah dokumentu Úvod...3 Přehled karet standardů kvality...4 Vyhodnocení plnění jednotlivých standardů kvality...5 1. Plnění jízdního řádu vlaků InterCity RegioJet...5 2. Vypravené

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Efektivita nových typů Rostislav Kolmačka, DiS. kolmackar@cdvuz.cz HLUK PROBLÉM? ANO!!! ČASY SE MĚNÍ MĚNÍ... Stará a hlučná vozidla dosluhují. Zlepšuje se stav tratí. Aktivněřešíme

Více

Česká železnice na křižovatce

Česká železnice na křižovatce Česká železnice na křižovatce Ing. Petr Žaluda předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Prague Marriott Hotel, 7. září 2010 Orientace na zákazníka dopravce ČD, a.s., je v přímém kontaktu se

Více

Evropská železniční síť zajišťující konkurenceschopnost nákladní dopravy. Ing. Bohuslav Navrátil náměstek generálního ředitele SŽDC

Evropská železniční síť zajišťující konkurenceschopnost nákladní dopravy. Ing. Bohuslav Navrátil náměstek generálního ředitele SŽDC Evropská železniční síť zajišťující konkurenceschopnost nákladní dopravy Ing. Bohuslav Navrátil náměstek generálního ředitele SŽDC Obsah Úvod, představení organizace Železniční tratě ČR zařazené do evropské

Více

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2013

Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2013 Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. 2013 1 Obsah dokumentu Standardy kvality společnosti RegioJet, a.s. Úvod...3 Přehled karet standardů kvality...4 Jednotlivé karty standardů kvality...5 1. Plnění

Více

Cestující v přepravním procesu

Cestující v přepravním procesu Cestující v přepravním procesu požadavky objednatele dálkové dopravy na kvalitu přepravního procesu Vendryně, 13. října 2016 František Vichta Ministerstvo dopravy České republiky Úvod - Kvalita přepravního

Více

Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO

Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO 24. 5. 2011 Agenda Cíle Rozsah zpoplatnění Technologie Výnosy a náklady Mýtné sazby Porovnání s okolními státy Cíle Záměr Výkonově

Více

Formulár pro uplatnení pripomínek, stanovisek

Formulár pro uplatnení pripomínek, stanovisek Ceský telekomunikacní Sokolovská 219 Praha 9 úrad Datum I 21. brezna 2008 Formulár pro uplatnení pripomínek, stanovisek a názoru Název návrhu opatrení ke konzultaci: návrh rozhodnutí o cene ve veci zmeny

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s.

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. // prezident www.svazcestujicich.cz www.facebook.com/svazcestujicich

Více

Datová dálnice Kamenice první dotovaná síť v České republice

Datová dálnice Kamenice první dotovaná síť v České republice Datová dálnice první dotovaná síť v České republice Telč, 29.07.2015 Ing. Martin Procházka Poloha Cca 20km od větších aglomerací, mimo hlavní dopravní tepny mezi Velkým Meziříčí, Jihlavou, Třebíčí Celkově

Více

ITS-Railway. Poziční dokument SDT k dalšímu rozvoji telematiky v železniční dopravě

ITS-Railway. Poziční dokument SDT k dalšímu rozvoji telematiky v železniční dopravě ITS-Railway Poziční dokument SDT k dalšímu rozvoji telematiky v železniční dopravě Sdružení pro dopravní telematiku navrhuje spojit tři dosud vzájemně oddělené světy na železnici: svět zabezpečení pohybu

Více

Možnosti řešení hlukové zátěže z pozice provozovatele dráhy v kontextu stávající právní úpravy

Možnosti řešení hlukové zátěže z pozice provozovatele dráhy v kontextu stávající právní úpravy Možnosti řešení hlukové zátěže z pozice provozovatele dráhy v kontextu stávající právní úpravy Bohumír Trávníček Konference Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice, 23.3.2010 Možná definice hluku: HLUK

Více

Poznámka: UV, rentgenové a gamma záření se pro bezdrátovou komunikaci nepoužívají především pro svou škodlivost na lidské zdraví.

Poznámka: UV, rentgenové a gamma záření se pro bezdrátovou komunikaci nepoužívají především pro svou škodlivost na lidské zdraví. BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ Bezdrátová síť 1 je typ počítačové sítě, ve které je spojení mezi jednotlivými zařízeními realizováno prostřednictvím elektromagnetických (rádiových) vln nejčastěji ve frekvenčním pásmu

Více

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Tento materiál popisuje aktuální nejpalčivější problémy silničních dopravců v České republice a nastiňuje návrhy na řešení, které zpracovalo

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 27. listopadu 2014 Vstupy do koncepce požadavky na infrastrukturu z dopravního trhu nákladní doprava osobní regionální

Více