ÚLOŽIŠTĚ DAT PRO LMS S VYSOKÝM VYUŽITÍM MULTIMEDIÁLNÍCH OPOR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚLOŽIŠTĚ DAT PRO LMS S VYSOKÝM VYUŽITÍM MULTIMEDIÁLNÍCH OPOR"

Transkript

1 ÚLOŽIŠTĚ DAT PRO LMS S VYSOKÝM VYUŽITÍM MULTIMEDIÁLNÍCH OPOR KAREL ZATLOUKAL, MIROSLAV ULRICH Univerzita Karlova v Praze Abstrakt: Rozvoj LMS, zejména v prostředí s vysokým využíváním multimediálních opor, přináší množství technických problémů. Ty se soustřeďují do celého komunikačního řetězce, od serverů přes komunikační infrastrukturu až po možnosti připojení koncových uživatelů. V současnosti již existují přijatelné nabídky různých řešení, které umožňují používat pro uživatele dostatečně rychlé internetové připojení. Dřívější problémy v oblasti komunikačních omezení uživatelů se přesouvají do problematiky vhodné implementace a využívání LMS. Závažným problémem je integrace LMS do prostředí vysokých škol, zejména do systému vedení studijních agend. Dalším problémem, který je dlouhodobý, je vlastní tvorba výukových materiálů. Zajímavou a náročnou oblastí je vytvoření odpovídající infrastruktury, zejména v oblasti vytvoření úložných prostor pro data LMS. K problému je možno přistoupit s různou strategií. Je možné vytvořit potřebné úložné prostory na serveru s LMS. Další variantou je instalace diskového pole. Odzkoušeli jsme pole typu SAN i pole NAS. Výhody a nevýhody jednotlivých řešení jsou shrnuty v článku Klíčová slova: LMS, Diskové pole, NAS, SAS, SAN Abstract: Development of LMS, especially in areas of frequent multimedia learning support, brings about various technical issues. Such issues relate to the whole communication chain - servers, communication infrastructure, end users network connection possibilities. At present there exist some reasonable solutions, which enable users to use relatively fast Internet connection. Attention has been shifted form problems with communication restrictions on the side of end users to the area of LMS implementation and its practical use. There is a serious problem with integration of LMS into university environment, especially to the system of student administration. Another long-term issue relates to the actual development of learning objects (materials). There is another interesting and complex issue concerning appropriate infrastructure for LMS data storage. Such issue may be approached from various perspectives. It is possible to create necessary data storage on the LMS server, or install a separate HD RAID. We have tested the HD RAID type SAN and NAS. The advantages and disadvantages of both solutions are discussed in the papertext. Key words: LMS, Disc area, NAS, SAS, SAN 1. ÚVOD Rozvoj elearningu přináší řadu organizačních a technických problémů. Postupně se je daří řešit, někdy vhodnějšími jindy naprosto nevhodnými způsoby. Množství slepých cest a nevhodných řešení se s rozvojem techniky zvyšuje. Bouřlivý technický rozvoj a nutnost přijmout rozhodnutí s neúplnými nebo dokonce nesprávnými

2 informacemi se stává prakticky pravidlem. Zodpovědný pracovník se snaží získat co nejvíce relevantních informací a pokud je to možné tak si zvolené řešení prakticky odzkouší. Vlastní zkušenosti patří mezi nejcennější, protože se nejvíce blíží potřebám a reálnému provozu na daném pracovišti. 2. ÚLOŽNÝ PROSTOR PRO DATA Rozvoj elearningu je pevně spjat s neustálým růstem dat. Pokud je ve výukových materiálech používáno větší množství multimediálních opor, pak jde o celkem zásadní problém rozvoje. Ve své podstatě jde o dva základní okruhy problémů. První je ve vytvoření dostatečné diskové kapacity. Druhým problémem je výkon zařízení, který můžeme zjednodušit na to, zda nebudou uživatelé omezováni v přístupu k datům. 3. ZKOUŠENÁ ŘEŠENÍ S intenzivní přípravou na implementaci elearningových metod výuky jsme se zabývali před rokem Již z počátku bylo zřejmé, že ve výukových materiálech bude vysoké zastoupení multimediálních opor. Ty je nutné nejprve vytvořit a následně archivovat a uživatelské kopie vystavit pro studenty. Multimediální opory v našem prostředí jsou založeny zejména na využití videopořadů a videosekvencí. Rozhodující je jejich kvalita, která je dána základními parametry. Jde zejména o rozlišení obrazu, jeho barevné vyjádření a počet snímků za sekundu. Dalším důležitým hlediskem je míra degradace, kterou vnesou komprimační metody, které se při zpracování videopořadů používají. V každém případě multimedia výrazně ovlivňují potřebné úložné prostory pro výukové pořady. 3.1 SERVER V průběhu roku 2001 byl zakoupen nový server, který byl určen pro tvorbu, archivaci a distribuci videopořadů. Jednalo se o server TC4100, který byl osazen 4 HDD s kapacitou 36GB. Disky byly zapojeny v RAID 5. Po čase, s plným rozběhem AV centra, bylo zřejmé, že tyto diskové kapacity nebudou dostačovat. Bylo nutné připravit se na vhodné řešení, které by vyhovovalo na delší dobu. Do doby, než

3 bude možné nové řešení realizovat, bylo přistoupeno k postupným UpGrade serveru doplněním HDD, případně výměnou disků za modernější s vyšší kapacitou a lepšími dalšími parametry. 3.2 NAS POLE V nové koncepci jsme uvažovali s nasazením NAS pole. Výhody jsou celkem zřejmé, z nich uvádíme jen několik základních. Snadná škálovatelnost, nezávislost na použitých serverech, možnost využití dalších služeb. V roce 2002 jsme si zapůjčili pole NAS na testování. Jako pokusný vzorek bylo použité poměrně malé pole s kapacitou 160GB, připojené do sítě pomocí Gb LAN karty. Pro práci v AV centru a pro budoucí použití s LMS ve většině základních parametrů vyhovělo. Jediná vlastnost, kterou jsme požadovali a zařízení ji nemělo, byla možnost přímého grabování videopořadů na toto pole. Přitom technické parametry pole byly ve všech ohledech výrazně nad potřebnými parametry. Vzhledem ke krátkému času zápůjčky nebylo možné odhalit důvody těchto potíží. 3.3 VLASTNÍ REALIZACE NAS POLE Výhody NAS polí nás vedly k tomu, abychom si vytvořili své vlastní jednoduché pole. K realizaci jsme přistoupili po získání dalších informací a praktických zkušeností. Pole bylo postaveno na základě výkonného PC, doplněného ve své době jedním z nejlepších řadičů HDD. Disky byly PATA WD 60 GB. Kapacita pole dosáhla 1TB a byla pro práci dostatečná. Přestože i zde parametry HW vysoce přesahovaly požadované parametry, při grabování docházelo i v tomto případě k výpadkům frame. Nicméně ekonomika řešení byla natolik lákavá, že jsme postupně realizovali ještě druhé pole NAS, tentokrát s kapacitou 1,4TB. Byly použity v té době největší HDD, které byly na trhu. Celkem bylo použito 12 PATA disků 120 GB. Ani toto pole nebylo možné využít pro grabování, ale pro ostatní činnosti bylo velmi vhodné a plně se osvědčilo. Další stavbu svých diskových polí jsme již nerealizovali. Na trhu je již dostatek plně profesionálních systémů s lepšími parametry, než jsme schopni amatérsky zajistit. Většina těchto polí je postavena na základě Linuxových strojů. Optimalizace parametrů je poměrně náročná činnost, která se promítá do celkových výsledků. Výsledky a další osud pole je silně závislý na šikovnosti linuxáře, který je vytvořil. Tato závislost je pro tak důležité zařízení nepřijatelná.

4 3.4 EXTERNÍ POLE K SERVERU Disková pole, která byla k dispozici, se postupem doby zaplnila daty a bylo nutno přistoupit d dalšímu navýšení kapacit. Orientovali jsme se na nákup nového pole, které jsme připojili ke stávajícímu serveru pomocí Ultra SCSI 160. Pole bylo o velikosti 2,5TB. Skládalo se z 10ks 250GB PATA disků. Byly provedeny základní testy, kterými jsme se chtěli přesvědčit o vhodnosti použití. Byla vytvořena Gb síť, ve které byly počítačové střižny a server s diskovým polem. Jako aktivní prvek byl použit switch Cisco Ani v tomto případě nešlo přímo grabovat na diskové pole. V rámci testů byla vytvořena dvojice server a střižna. Bylo odzkoušeno grabování v této sestavě. Došlo ke zlepšení, ale uspokojivé výsledky nebyly dosaženy. Další testy již nebyly realizovány, protože mezitím došlo ke zlepšení technických parametrů střižen a dalších zařízení. Výhody přímého grabování videopořadů na diskové pole tím již nepatří mezi klíčové a důležité vlastnosti polí. S dalším rozvojem techniky a služeb bylo nutné inovovat server, na kterém byl instalován LMS. Součástí serveru se stalo další diskové pole, které je osazené na kapacitu 5TB, s možností UpGrade až na 20TB. Tím je zajištěna dostatečná kapacita na období minimálně 3-4 roků. Pole je připojeno k serveru pomocí Ultra SCSI 360, což je dostačující. Ani v tomto případě nebylo grabování na pole vyhovující, ale jak již bylo zmíněno dříve, není to již podstatné. Další rozvoj diskových kapacit a jejich služeb bude vhodné realizovat pomocí diskových polí NAS, které je nožné přiřazovat bez větších zásahů do stávajících systémů. 3.5 DISKOVÉ POLE SAN Pro velké univerzity je vhodné realizovat diskové kapacity jednotně pro všechny IS školy. Dodnes se implementace LMS nepovažuje jako integrální součást Univerzitního IS. To je poměrně velká škoda. Velký objem dat a požadavky na spolehlivost, zálohování a obnovení činnosti v případě poruchy se stávají stále důležitějšími. Vhodným řešením je komplexní řešení datových úložišť na technologii SAN.

5 4. ZÁVĚR Implementace LMS patří k moderním prostředkům jak zkvalitnit a racionalizovat výuku v nejrůznějším prostředí, od vysokých škol až po podnikové vzdělávání. Důležité je vytvořit odpovídající infrastrukturu jak v oblastí komunikačních technologií, tak v kvalitě a velikosti úložných prostor pro data. Tato potřeba se dostává do popředí s množstvím používaných multimediálních opor výuky. Vhodná koncepce a správná strategie implementace LMS je důležitým předpokladem k úspěchu. Literatura 1. Zatloukal, K., Ulrich, M.: Zdrojové videomateriály, sborník elearning 2005, Univerzita Hradec Králové, ISBN , UHK Zatloukal, K, Ulrich, M:, The audio-visual center at the University of veterinary and pharmaceutical sciences Brno, sborník ICETA 2005, Technická univerzita Košice, ISBN , TU Košice Kachlík, V., Ulrich, M., Zatloukal, K.: Celoživotní vzdělávání na PřF UK a VFU Brno, sborník ERIE 2005, Česká Zemědělská univerzita v Praze, ISBN ,ČZU Praha Křivánek, V., Zatloukal, K.: Širokopásmové sítě a mezinárodní sdílení elearningových materiálů, sborník Širokopásmové sítě a jejich aplikace 2005, Cesnet a UPOL, ISBN , UP Olomouc 2005 Ing. Karel Zatloukal, Mgr. Miroslav Ulrich Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze Adresa: Albertov 6, Praha 2 zatloukalk@seznam.cz ulrich@natur.cuni.cz

NEJMODERNĚJŠÍ TECHNOLOGIE V E-LEARNINGOVÝCH KURZECH THE NEWEST TECHNOLOGIES IN E-LEARNING COURSES

NEJMODERNĚJŠÍ TECHNOLOGIE V E-LEARNINGOVÝCH KURZECH THE NEWEST TECHNOLOGIES IN E-LEARNING COURSES NEJMODERNĚJŠÍ TECHNOLOGIE V E-LEARNINGOVÝCH KURZECH THE NEWEST TECHNOLOGIES IN E-LEARNING COURSES B. Řeháková, J. Veselý Univerzita Palackého Olomouc Abstrakt Otázky spojené s efektivním využitím moderních

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY. Ukládání, zálohování a archivace dat

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY. Ukládání, zálohování a archivace dat Městský úřad, Odbor informatiky Váš dopis zn.: ze dne: Číslo jednací: Číslo evidenční: Více dodavatelů Vyřizuje: Tel.: E-mail: Datum: Místo: Kamil Válek 572 615 131 kamil.valek@ub.cz 2008-11-13 Uherský

Více

ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST

ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST ELEARNING NA UJEP PŘEDSTAVY A SKUTEČNOST JAN ČERNÝ, PETR NOVÁK Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Článek popisuje problematiku rozvoje elearningu na UJEP. Snahu o vytvoření jednotného celouniverzitního

Více

Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina

Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen 2009 Důvody realizace projektu Proč regionální SAN? Rapidně rostoucí požadavky na požadavky

Více

Tabulka Nabídková cena za předmět plnění *uchazeč vyplní cenu za celý kurz nebo cenu za 1 účastníka dle zadávací dokumentace a nabídky uchazeče

Tabulka Nabídková cena za předmět plnění *uchazeč vyplní cenu za celý kurz nebo cenu za 1 účastníka dle zadávací dokumentace a nabídky uchazeče Příloha č. 3 k č.j. : MV-145067-6/VZ-2013 Počet listů: 12 Tabulka Nabídková cena za předmět plnění *uchazeč vyplní cenu za celý nebo cenu za 1 dle zadávací dokumentace a nabídky uchazeče Část 1 pro administrátory

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ S REPLIKACÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS. Kateřina, marketing, DNS

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ S REPLIKACÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS. Kateřina, marketing, DNS PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS Kateřina, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie Pripadova_Studie_DA-HMP.indd 1 06.03.18

Více

Služby ÚVT pro VaV & IT pro CEITEC. David Antoš

Služby ÚVT pro VaV & IT pro CEITEC. David Antoš Služby ÚVT pro VaV & IT pro CEITEC David Antoš Služby ÚVT pro vědce a výzkumníky Trocha historie záznamy přednášek http://www.video.muni.cz/ úložiště dat historikové z FF, dermatopatologický atlas doc.

Více

Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar

Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar Obsah Co znamená být online ve škole? Rizika online přístupu Skryté náklady na straně školy Jak snížit rizika a náklady? Koncepce SaaS (Software as a Service)

Více

E-LEARNING A JEHO ÚSPĚŠNÉ ZAČLENÍ DO VZDĚLÁVACÍHO SYSTÉMU

E-LEARNING A JEHO ÚSPĚŠNÉ ZAČLENÍ DO VZDĚLÁVACÍHO SYSTÉMU E-LEARNING A JEHO ÚSPĚŠNÉ ZAČLENÍ DO VZDĚLÁVACÍHO SYSTÉMU RICHARD KOLIBAČ, MARTIN MALČÍK Abstrakt: Příspěvek je zaměřen na problematiku objasnění organizačního a technického zabezpečení celoživotního vzdělávání

Více

Institucionální rozvojový plán Ostravské univerzity v Ostravě pro rok 2015. Předkládá: Jiří Močkoř / rektor

Institucionální rozvojový plán Ostravské univerzity v Ostravě pro rok 2015. Předkládá: Jiří Močkoř / rektor Institucionální rozvojový plán Ostravské univerzity v Ostravě pro rok 2015 Předkládá: Jiří Močkoř / rektor Institucionální rozvojové projekty Ostravské univerzity 2015 Předkládá: Jiří Močkoř rektor 1 1.

Více

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O.

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. ZDENĚK PEJSAR Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Spolupráce vysoké školy s firmou poskytující Learning

Více

Zálohování a rychlá obnova dat Konsolidace serverů a diskových polí Archivace elektronické pošty

Zálohování a rychlá obnova dat Konsolidace serverů a diskových polí Archivace elektronické pošty Zálohování a rychlá obnova dat Konsolidace serverů a diskových polí Archivace elektronické pošty Prezentace pro Kraj Vysočina 1. 2. 2006 Jiří Palkovský Petržílkova 23, Praha 5 tel. +420 251 610 285 fax:

Více

Moderní infrastruktura základ egovernmentu

Moderní infrastruktura základ egovernmentu Moderní infrastruktura základ egovernmentu www.huawei.com Tomáš Zloch tomas.zloch@huawei.com Úspory vs vyšší požadavky Snaha šetřit vs Požadavky na moderní služby Page 2 Vize... Digitalizace Centralizace

Více

CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Veřejná zakázka Poskytování služeb outsourcingu Zadavatel: Nemocnice Český Krumlov a.s., sídlem: Český Krumlov, Horní Brána 429, PSČ 381 27 IČ: 260 95 149 DIČ:

Více

Konsolidace zálohování a archivace dat

Konsolidace zálohování a archivace dat České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra počítačové grafiky a interakce Závěrečná zpráva projektu 493/2013/1 Konsolidace zálohování a archivace dat Řešitel: Jan Kubr Spoluřešitel:

Více

Ekonomická krize jako (významná) obchodní příležitost! 3.9.2013

Ekonomická krize jako (významná) obchodní příležitost! 3.9.2013 Ekonomická krize jako (významná) obchodní příležitost! 3.9.2013 Novinky v ISS technologiích 13 a 14 Jednotná konvergovaná správa FUSION Prodej v období ekonomické stagnace Gen8 NOVINKY CO JE DNES NOVÉHO?

Více

Multimediální služby v taktických IP sítích

Multimediální služby v taktických IP sítích Cisco 2911 + UCS-E140 MCU CUCM CUP SX20 PC + Jabber PC + Jabber PC + Jabber Multimediální služby v taktických IP sítích 5. června 2014 O společnosti TTC TELEKOMUNIKACE,s.r.o. Tradiční český dodavatel komunikačních

Více

Řešení počítačové sítě na škole

Řešení počítačové sítě na škole Řešení počítačové sítě na škole Jiří Petr 10. 7. 2011 Materiál vznikl s podporou OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.3.00/19.0016 Inovace studia k výkonu specializovaných činností koordinace

Více

Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání

Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Ing. Kateřina Kostolányová Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, katedra informačních a komunikačních technologií

Více

Zřízení technologického centra ORP Dobruška

Zřízení technologického centra ORP Dobruška Příloha č. Technická specifikace. části zakázky: Zřízení technologického centra ORP Dobruška položka číslo Popis blade chassis pro servery: provedení do racku kapacita minimálně 8x dvouprocesorový blade

Více

ICT plán Hotelové školy, Teplice Školní rok 2010/2011

ICT plán Hotelové školy, Teplice Školní rok 2010/2011 ICT plán Hotelové školy, Teplice Školní rok 2010/2011 Zpracoval: Schválil: Pavel Obr, správce IT školy Mgr. Jiří Nekuda, ředitel školy Vyhodnocení ICT plánu z roku 2009/2010 na rok 2009/2010 měl realizovat

Více

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Agenda O TCP Produkt TCP CityCloud K čemu slouží Z čeho se skládá Reálné nasazení pro město Strakonice Projekt Bezpečnost infrastruktury

Více

Portfolio úložišť WD pro datová centra Kapacitní úložiště prošlo vývojem

Portfolio úložišť WD pro datová centra Kapacitní úložiště prošlo vývojem Kapacitní úložiště, které posune váš výkon k inovacím. WD a logo WD jsou registrované ochranné známky společnosti Western Digital Technologies, Inc. v USA a dalších zemích; WD Ae, WD Re+, WD Re, WD Se,

Více

Projekt operačních středisek Policie České Republiky. 7, dubna 2014, ISSS Hradec Králové

Projekt operačních středisek Policie České Republiky. 7, dubna 2014, ISSS Hradec Králové Projekt operačních středisek Policie České Republiky Milan ZAPLETAL Projektový manažer PČR Květoslav ŠTRUNC obchodní zástupce Cisco Systems 7, dubna 2014, ISSS Hradec Králové 1 2 Soudce poprvé v republice

Více

Datová úložiště CESNET. David Antoš

Datová úložiště CESNET. David Antoš Datová úložiště CESNET David Antoš Přehled cíle datových úložišť možnosti využití výhledy budoucího rozvoje podpora projektů FR prakticky výhled plánů datových úložišť D.A. (CESNET) Datová úložiště CESNET

Více

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Design and implementation of algorithms for adaptive control of stationary robots Marcel Vytečka 1, Karel Zídek 2 Abstrakt Článek

Více

ROZVOJ E-LEARNINGU NA 1. LF UK PRAHA

ROZVOJ E-LEARNINGU NA 1. LF UK PRAHA ROZVOJ E-LEARNINGU NA 1. LF UK PRAHA Autoři: Čestmír Štuka, Tomáš Nikl Centrum podpory elektronické výuky 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze OBSAH 1. Rozvoj e-learningu na 1. LF UK Praha 2.

Více

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou!

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou! MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou! Telemedicína, Brno, 3. března 2014 RNDr. Milan Pilný MARIE PACS Je to systém pro práci s obrazovými DICOM daty v medicíně. Je klasifikován jako

Více

Závěrečná konference projektu konaná v rámci mezinárodní konference ODAM 2013 14. 6. 2013, PřF UP Olomouc MAPLIMAT

Závěrečná konference projektu konaná v rámci mezinárodní konference ODAM 2013 14. 6. 2013, PřF UP Olomouc MAPLIMAT Závěrečná konference projektu konaná v rámci mezinárodní konference ODAM 2013 14. 6. 2013, PřF UP Olomouc MAPLIMAT Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci (Streamlining

Více

Technická specifikace vymezené části 1 SERVER

Technická specifikace vymezené části 1 SERVER Technická specifikace vymezené části 1 SERVER 1 Předmět vymezené části 1.1 Předmětem veřejné zakázky je dodávka a moderního a spolehlivého serverového řešení pro potřeby Krajského ředitelství PČR Karlovarského

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky

Specifikace předmětu veřejné zakázky Specifikace předmětu veřejné zakázky Servery budou pocházet z oficiálních distribučních kanálů. Záruky a servis budou garantovány výrobcem. V rámci požadavku na typy zařízení budou v rámci každého typu

Více

SOFTWAROVÉ SYSTÉMY NA PODPORU DIV NA FIM UHK

SOFTWAROVÉ SYSTÉMY NA PODPORU DIV NA FIM UHK SOFTWAROVÉ SYSTÉMY NA PODPORU DIV NA FIM UHK HANA ROHROVÁ Univerzita Hradec Králové Abstrakt: Text příspěvku je zaměřen na distanční vzdělávání a způsob jeho realizace především v prostředí Fakulty informatiky

Více

IMPLEMENTACE SYSTÉMU GROUPWISE NA PEF ČZU V PRAZE IMPLEMENTATION OF THE SYSTEM GROUPWISE ON THE PEF ČZU PRAGUE. Jiří Vaněk, Jan Jarolímek

IMPLEMENTACE SYSTÉMU GROUPWISE NA PEF ČZU V PRAZE IMPLEMENTATION OF THE SYSTEM GROUPWISE ON THE PEF ČZU PRAGUE. Jiří Vaněk, Jan Jarolímek IMPLEMENTACE SYSTÉMU GROUPWISE NA PEF ČZU V PRAZE IMPLEMENTATION OF THE SYSTEM GROUPWISE ON THE PEF ČZU PRAGUE Jiří Vaněk, Jan Jarolímek Anotace: Příspěvek se zabývá hlavními trendy rozvoje programů pro

Více

Technická specifikace HW pro rok 2012

Technická specifikace HW pro rok 2012 Technická specifikace HW pro rok 2012 Blade šasi 1 ks Položka Hloubka vnitřní Napájení Ventilátory Management LAN konektivita FC konektivita Vzdálená správa rackové min. 14 aktivních pozic pro blade servery.

Více

Příloha č. 2A Zadávací dokumentace k Veřejné zakázce Dodávka technologického řešení pro Geoportál

Příloha č. 2A Zadávací dokumentace k Veřejné zakázce Dodávka technologického řešení pro Geoportál Konkrétní specifikace poptávaného technologického vybavení Servery základní přehled: Příloha č. 2A P.č. název účel OS CPU (počet RAM HDD jader) 1 WEB1 firewall, reverzní proxy není součástí dodávky 4 8

Více

SOFTWAROVÁ PODPORA HODNOCENÍ ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH OPOR

SOFTWAROVÁ PODPORA HODNOCENÍ ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH OPOR SOFTWAROVÁ PODPORA HODNOCENÍ ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH OPOR Abstrakt: příspěvek se zabývá možností hodnocení kvality elektronických studijních opor určených pro distanční vzdělávání realizované formou

Více

ICT plán školy Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, Benešovo náměstí /2018

ICT plán školy Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, Benešovo náměstí /2018 ICT plán školy Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, Benešovo náměstí 1 2017/2018 Zpracoval: Schválil: Ing. Pavel Obr, ICT koordinátor školy Mgr. Jiří Nekuda, ředitel školy

Více

FUJITSU PRIMEFLEX. Human Centric Innovation in Action. Integrované systémy pro Vaše řešení. 30. května 2017 Pavel Čáslavský. 0 Copyright 2017 FUJITSU

FUJITSU PRIMEFLEX. Human Centric Innovation in Action. Integrované systémy pro Vaše řešení. 30. května 2017 Pavel Čáslavský. 0 Copyright 2017 FUJITSU FUJITSU PRIMEFLEX Human Centric Innovation in Action Integrované systémy pro Vaše řešení 30. května 2017 Pavel Čáslavský 0 Copyright 2017 FUJITSU Integrované systémy FUJITSU PRIMEFLEX Definice Před-konfigurované,

Více

doba datová začne již za: Copyright 2012 EMC Corporation. All rights reserved.

doba datová začne již za: Copyright 2012 EMC Corporation. All rights reserved. doba datová začne již za: Copyright 2012 EMC Corporation. All rights reserved. 1 Copyright 2012 EMC Corporation. All rights reserved. 2 VSPEX MANŽELSTVÍ BEZ ZÁVAZKŮ Copyright 2012 EMC Corporation. All

Více

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o.

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. Czech Republic EDUCAnet Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. ACCESS TO MODERN TECHNOLOGIES Do modern technologies influence our behavior? Of course in positive and negative way as well Modern technologies

Více

ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY

ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY Roman Malo Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta, Ústav informatiky, malo@pef.mendelu.cz Abstrakt Problematika

Více

,Příloha č. 3 - k zadávací dokumentaci Technické a dodací podmínky

,Příloha č. 3 - k zadávací dokumentaci Technické a dodací podmínky ,Příloha č. 3 - k zadávací dokumentaci Technické a dodací podmínky Podle 44 odst. 3) písm. b) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o veřejných zakázkách

Více

ICT plán školy Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, Benešovo náměstí 1 2015/2016

ICT plán školy Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, Benešovo náměstí 1 2015/2016 ICT plán školy Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, Benešovo náměstí 1 2015/2016 Zpracoval: Schválil: Ing. Pavel Obr, ICT koordinátor školy Mgr. Jiří Nekuda, ředitel školy

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

Integrace datových služeb vědecko-výukové skupiny

Integrace datových služeb vědecko-výukové skupiny České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Software Engineering & Networking Projekt Fondu rozvoje sdružení CESNET-513/2014/1 HS: 13144 / 830 / 8301442C Integrace datových služeb vědecko-výukové

Více

Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D.

Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Úvodní přednáška z Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Cíl předmětu Obeznámit studenty se základy a specifiky práce se sekundární pamětí. Představit některé specifické

Více

Služby datového centra

Služby datového centra Služby datového centra Společnost DataSpring je poskytovatelem služeb ICT infrastruktury a provozu IT řešení, veškeré služby provozuje ve vlastních datových centrech v Praze (Lucerna) a v Lužicích u Hodonína.

Více

Univerzitní informační systém

Univerzitní informační systém Univerzitní informační systém komplexní informační systém pro řízení studijního a vědecko-výzkumného procesu VŠ IS4U, s. r. o. info@is4u.cz Představení komplexní informační systém pro hlavní činnost univerzity

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

SIEM a 6 let provozu Od požadavků ČNB přes Disaster Recovery až k Log Managementu. Peter Jankovský, Karel Šimeček, David Doležal AXENTA, PPF banka

SIEM a 6 let provozu Od požadavků ČNB přes Disaster Recovery až k Log Managementu. Peter Jankovský, Karel Šimeček, David Doležal AXENTA, PPF banka SIEM a 6 let provozu Od požadavků ČNB přes Disaster Recovery až k Log Managementu Peter Jankovský, Karel Šimeček, David Doležal AXENTA, PPF banka Úvod SIEM a jeho provoz Nasazení SIEMu 2006 Agenda Disaster

Více

Název a označení sady: Člověk, společnost a IT technologie; VY_3.2_INOVACE_Ict

Název a označení sady: Člověk, společnost a IT technologie; VY_3.2_INOVACE_Ict Název materiálu: Počítačová síť Autor materiálu: Mgr. Irena Štaffová Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení sady: Člověk, společnost a IT

Více

Fujitsu Day Praha 2018

Fujitsu Day Praha 2018 Fujitsu Day Praha 2018 Human Centric Innovation Co-creation for Success Hyper-konvergovaná infrastruktura zjednodušení datového centra Radek Procházka Head of Pre-Sales Fujitsu Technology Solutions Hyper-konvergovaná

Více

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Popis stávajícího řešení u zadavatele Česká centra (dále jen ČC ) provozují 8 fyzických serverů, připojené k local storage. Servery jsou rozděleny

Více

Sdílení výukových materiálů. Inovativní podpora výuky a provozu. Ochrana dat. Moderní interaktivní výuka. Příprava vyučujících

Sdílení výukových materiálů. Inovativní podpora výuky a provozu. Ochrana dat. Moderní interaktivní výuka. Příprava vyučujících Inovativní podpora výuky a provozu Sdílení výukových materiálů Ochrana dat Moderní interaktivní výuka Příprava vyučujících 1 OBSAH STRATEGIE ICT... 3 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE...

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU Číslo zakázky: 27/2013 Název zakázky: Server pro Městský úřad Předmět zakázky (služba, Dodávka HW včetně instalace SW dodávka, stavební práce)

Více

Služby datového centra

Služby datového centra Služby datového centra Společnost DataSpring je poskytovatelem služeb ICT infrastruktury a provozu IT řešení, veškeré služby provozuje ve vlastních datových centrech v Praze a v Lužicích u Hodonína. Lužické

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Název zakázky: Nákup HW a SW Předmět zakázky (služba/dodávka/stavební práce): dodávka Datum vyhlášení zakázky: 31. 3. 2016 Název/ obchodní firma zadavatele: Obchodní akademie, Střední

Více

Centrální univerzitní Moodle na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava případová studie

Centrální univerzitní Moodle na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava případová studie Centrální univerzitní Moodle na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava případová studie Mgr. Michal Bajer, Mgr. Pavel Lorenc Ing. Adrian Kapias 1 Body prezentace Analýza výchozího stavu LMS

Více

ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU

ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU PACS = BEZFILMOVÝ PROVOZ PICTURE ARCHIVING AND COMMUNICATING SYSTEM SYSTÉM PRO ARCHIVACI A DISTRIBUCI OBRAZOVÝCH DAT DICOM (Digital

Více

Tabulka splnění technických požadavků

Tabulka splnění technických požadavků Příloha č. 1 Tabulka splnění technických požadavků Technická specifikace diskového pole AOPK Požadavek na funkcionalitu Rozšíření stávající skupiny diskových polí Dell EqualLogic PS4110E a EqualLogic 4110X

Více

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE PROJEKTU IKLIM

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE PROJEKTU IKLIM ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE PROJEKTU IKLIM Interdisciplinární, informaticko-kognitivní, lingvistický a modulární rozvoj studia CZ.1.07/2.2.00/28.0104 Hradec Králové 29. 1. 2015 Program konference Představení

Více

Datová úložiště. Zdroj: IBM

Datová úložiště. Zdroj: IBM Datová úložiště Zdroj: IBM Malé ohlédnutí Malé ohlédnutí Malé ohlédnutí (?) Ukládání dat domácí Uložení na pevný disk počítače Použití pro malé objemy Typicky domácí a kancelářské použití Když záloha,

Více

Ing. Šárka Endrlová, starostka. Ing. Jana Dvořáková.

Ing. Šárka Endrlová, starostka. Ing. Jana Dvořáková. Dodatečná informace č. 5 k nadlimitní veřejné zakázce, zadávané formou otevřeného řízení podle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné

Více

VirtualizaceKlatovské nemocnice a.s.

VirtualizaceKlatovské nemocnice a.s. VirtualizaceKlatovské nemocnice a.s. Jiří Johánek Štěpán Douša Historie nemocnice téměř současně se založením města Klatovy (1263) se vyvíjí na Klatovsku zdravotnictví Zdravotnická tradice trvající 700

Více

Diskové pole IBM Storwize V7000 Unified

Diskové pole IBM Storwize V7000 Unified Diskové pole IBM Storwize V7000 Unified 1. Rozpis komponent diskového pole A. Hardware: Produkt Popis Množství 2076-324 IBM Storwize V7000 Disk Control Enclosure 1 10 Storage Engine Preload 1 3514 400GB

Více

Zadávací podmínky soutěže: Dodávka HW a SW vybavení pro střediska SIM na území ČR. Zadavatel:

Zadávací podmínky soutěže: Dodávka HW a SW vybavení pro střediska SIM na území ČR. Zadavatel: Zadávací podmínky soutěže: Dodávka HW a SW vybavení pro střediska SIM na území ČR Zadavatel: Název společnosti: Institut pedagogicko-psychologického poradenství ČR Sídlo společnosti: Novoborská 372, Praha

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona Tématická oblast DUM č. CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Anglický jazyk pro obor podnikání

Více

Alternativy k SAP HANA appliance? Představení možnosti TDI a cloudové infrastruktury

Alternativy k SAP HANA appliance? Představení možnosti TDI a cloudové infrastruktury Alternativy k SAP HANA appliance? Představení možnosti TDI a cloudové infrastruktury Jiří Vrbický Senior Architekt 10. září 2015 Infrastruktura pro SAP HANA Možnosti zajištění infrastruktury pro SAP HANA:

Více

ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA

ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA ALENA OPLETALOVÁ, MILAN KLEMENT Univerzita Palackého v Olomouci Abstrakt: Na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

Více

DIVAI 2006 Aplikovaná informatika ADMINISTRACE CMS MOODLE TECHNICKÁ ŘEŠENÍ CMS MOODLE ADMINISTRATION TECHNICAL SOLUTIONS.

DIVAI 2006 Aplikovaná informatika ADMINISTRACE CMS MOODLE TECHNICKÁ ŘEŠENÍ CMS MOODLE ADMINISTRATION TECHNICAL SOLUTIONS. ADMINISTRACE CMS MOODLE TECHNICKÁ ŘEŠENÍ CMS MOODLE ADMINISTRATION TECHNICAL SOLUTIONS Petr Korviny This entry delas with administration of Course Management System Moodle, mainly with its technical aspects

Více

Představení televizní infrastruktury

Představení televizní infrastruktury Představení televizní infrastruktury Monotematická satelitní a kabelová televize vysílající na území České a Slovenské republiky se zaměřením na motorsport a motorismus. Součástí televize Sport 5 je servisní

Více

E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY

E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY T. Dostálová 1, J. Feberová 2,S. Štípek 3 1 Dětská stomatologická klinika 2.LF UK 2 Ústav lékařské biochemie 1. LF UK 3 Ústav

Více

Metodologie řízení projektů

Metodologie řízení projektů Metodologie řízení projektů Petr Smetana Vedoucí práce PhDr. Milan Novák, Ph.D. Školní rok: 2008-09 Abstrakt Metodologie řízení projektů se zabývá studiem způsobů řešení problémů a hledání odpovědí v rámci

Více

ICT PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROKY 2018/19 a 2019/20 Hlavní cíle:

ICT PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROKY 2018/19 a 2019/20 Hlavní cíle: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA OBCHODNÍ s. r. o. Broumovská 839, 460 01 Liberec 6 tel:482 750 141 e-mail: škola.soso@eznam.cz http://www.soso.cz REDIZO: 600010520 ICT PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROKY 2018/19 a 2019/20

Více

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY Račanská E. 1, Huser M. 1, Schwarz D. 2, Šnábl I. 2, Ventruba P. 1 1) Gynekologicko porodnická klinika LF MU a FN Brno 2) Institut biostatistiky a analýz LF a PřF MU Abstrakt

Více

Technologická centra krajů a ORP

Technologická centra krajů a ORP Technologická centra krajů a ORP Přínosy TS krajů a TC ORP jako součásti egon center podstatně přispějí k zavedení automatizace a elektronizace výkonu státní správy i činností samosprávy vznikne zázemí

Více

ROZVÍJENÍ DIGITÁLNÍ GRAMOTNOSTI UČITELE V PROJEKTU PERSPEKTIVA

ROZVÍJENÍ DIGITÁLNÍ GRAMOTNOSTI UČITELE V PROJEKTU PERSPEKTIVA ROZVÍJENÍ DIGITÁLNÍ GRAMOTNOSTI UČITELE V PROJEKTU PERSPEKTIVA Teacher s Digital Literacy Cultivation via project Perspektiva Blanka Kozáková Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

Experience of the Integration of ICT into University Education

Experience of the Integration of ICT into University Education Zkušenosti z procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Experience of the Integration of ICT into University Education Rožnov p./radh. 12. 15. září 2011 20.9.2011 ICTE 2011 1 Úvod, cíl příspěvku

Více

ICT PLÁN ŠKOLY. Městské gymnázium a Základní škola Jirkov

ICT PLÁN ŠKOLY. Městské gymnázium a Základní škola Jirkov ICT ŠKOLY Městské gymnázium a Základní škola Jirkov Resumé ICT plán školy aktualizovaný 1. 9. 2016 na základě skutečného stavu výpočetní techniky. Mgr. Martin Reihs reditel@4zsjirkov.cz Analýza a plán

Více

SUPERPOČÍTAČOVÉ CENTRUM. Luděk Matyska

SUPERPOČÍTAČOVÉ CENTRUM. Luděk Matyska SUPERPOČÍTAČOVÉ CENTRUM Luděk Matyska Personální obsazení vedoucí zaměstnanci studenti Luděk Matyska ÚVT MU FI MU Laboratoř pokročilých síťových technologií Miroslav Ruda Aleš Křenek Zdeněk Salvet Ladislav

Více

Manažerský informační systém na MPSV. Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV

Manažerský informační systém na MPSV. Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV Manažerský informační systém na MPSV Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV Konference ISSS-2009 Hradec Králové Aldis 6. dubna 2009 MIS na MPSV časové údaje projektu Vytvoření MIS MPSV

Více

Přehled modelů reputace a důvěry na webu

Přehled modelů reputace a důvěry na webu Přehled modelů reputace a důvěry na webu Jiří Vaňásek Ing. Ladislav Beránek Školní rok: 2008-09 Abstrakt V online systémech se musíme spoléhat na mechanismy implementované v rámci daného systému, na reputační

Více

Město Česká Lípa městský úřad odbor rozvoje, majetku a investic náměstí T. G. Masaryka č.p. 1, 470 36 Česká Lípa

Město Česká Lípa městský úřad odbor rozvoje, majetku a investic náměstí T. G. Masaryka č.p. 1, 470 36 Česká Lípa Město Česká Lípa městský úřad odbor rozvoje, majetku a investic náměstí T. G. Masaryka č.p. 1, 470 36 Česká Lípa Váš dopis zn.: Ze dne: Naše zn.: ev. č. 91246/2014 MUCL/169261 /2014 Vyřizuje: Martina Hofmanová

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. 18

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. 18 Zadavatel: MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 4 se sídlem Praha 4, Antala Staška 2059/80b IČO: 00063584 Veřejná zakázka: Zajištění externího správce, tj. outsourcing informačních technologií a služeb Evidenční číslo zakázky:

Více

PROBLEMATIKA INFORMATIKY V OBCÍCH LIBERECKÉHO KRAJE

PROBLEMATIKA INFORMATIKY V OBCÍCH LIBERECKÉHO KRAJE PROBLEMATIKA INFORMATIKY V OBCÍCH LIBERECKÉHO KRAJE ROLE INFORMATIKA NA ÚŘADĚ 23. 5. 2013 Tipsport Arena VIP sál Liberec Ing. Zbyněk Vavřina vavrina.zbynek@magistrat.liberec.cz Motto Informatik na úřadě

Více

Datové centrum a Regionální SAN kraje Vysočina. Projekt digitalizace a. Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina. Září 2009

Datové centrum a Regionální SAN kraje Vysočina. Projekt digitalizace a. Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina. Září 2009 Datové centrum a Regionální SAN kraje Vysočina Projekt digitalizace a Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Září 2009 Historie digitalizace, ukládání a el. archivace v kraji Březen 2005 Pilotní provoz distribuovaného

Více

Forenzní analytická jednotka - technická specifikace (9 ks)

Forenzní analytická jednotka - technická specifikace (9 ks) Technická specifikace ČÁST 1 Název veřejné zakázky ČÁST 1 Technologická obměna a doplnění informačními technologiemi HW- Část 1 Termín a místo plnění Termín plnění od vybraní subjektu a uzavření smlouvy

Více

Technologické centrum Kraje Vysočina

Technologické centrum Kraje Vysočina Technologické centrum Kraje Vysočina 4 měsíce provozu Hradec Králové, 2012 Petr Pavlinec Technologické centrum kraje - strategie Základní strategie kraje v oblasti TC (Vysočina) kraj bude zřizovat své

Více

Integrace formou virtualizace

Integrace formou virtualizace Integrace formou virtualizace Jiří Jarema Radek Vojkůvka Úvod Integrace Virtualizace Cloud Virtualizace Serverová Desktopová Virtualizace aplikací Desktops Apps 2 Výchozí stav Uživatelé v různých lokalitách

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky: Zadavatel: Dodávka ICT vybavení Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, Ruská 355, 353 69 Mariánské Lázně POLOŽKA č. 1 PC SESTAVA 34

Více

GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA

GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA GUIDELINES FOR CONNECTION TO FTP SERVER TO TRANSFER PRINTING DATA What is an FTP client and how to use it? FTP (File transport protocol) - A protocol used to transfer your printing data files to the MAFRAPRINT

Více

Výzvy IOP č. (04), 06, 08, 09

Výzvy IOP č. (04), 06, 08, 09 Výzvy IOP č. (04), 06, 08, 09 Pro kraje výzva č. 08 celkem 6 částí Plzeňský kraj 3 projekty: Technologické centrum PK část VI. DMVS PK část II. ICT služby TC PK ostatní části Rozdělení odpovídalo členění

Více

Datová úložiště CESNET

Datová úložiště CESNET Datová úložiště CESNET David Antoš CESNET 20. 9. 2016 Přehled proč budujeme národní datová úložiště pro vědu a výzkum hlavní výhody úložišť typické případy užití úložišť plány rozvoje infrastruktury a

Více

Úložiště WD pro sledovací systémy

Úložiště WD pro sledovací systémy HDDHDD Odolnost Odolnost HDDHDD Úložiště WD pro sledovací systémy Disk pro každý úkol Standardní pevné disky pro stolní počítače jsou určeny k provozu přibližně osm hodin denně pět dní v týdnu. Nyní vezměte

Více

Mgr. Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje

Mgr. Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje Dodatečná informace č. 3 pro otevřené nadlimitní řízení dle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů a dle metodiky IOP Název veřejné zakázky Technologické centrum

Více

VÝCHODISKA BEZPEČNOSTNÍHO VÝZKUMU ČR

VÝCHODISKA BEZPEČNOSTNÍHO VÝZKUMU ČR VÝCHODISKA BEZPEČNOSTNÍHO VÝZKUMU ČR Jarmil Valášek, Petr Linhart MV-GŘ HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč Abstrakt: Security situation has been changing in the world and in the territory

Více

Univerzitní informační systém Mendelova univerzita v Brně Ústav pro informační systém

Univerzitní informační systém   Mendelova univerzita v Brně Ústav pro informační systém Univerzitní informační systém http://is.mendelu.cz Mendelova univerzita v Brně Ústav pro informační systém uis-support@mendelu.cz Představení komplexní informační systém pro hlavní činnost univerzity pedagogická

Více

E-EDUCATION NEBOLI VYUŽITÍ ICT VE ŠKOLÁCH

E-EDUCATION NEBOLI VYUŽITÍ ICT VE ŠKOLÁCH E-EDUCATION NEBOLI VYUŽITÍ ICT VE ŠKOLÁCH ANDREA BAREŠOVÁ A KOL. Hewlett-Packard Abstrakt: e-education je název znamenající zapojení informačních technologií do výuky. S tímto pojmenováním přišla společnost

Více

Technická specifikace ČÁST 1. Místo plnění: PČR Kriminalistický ústav Praha, Bartolomějská 10, Praha 1

Technická specifikace ČÁST 1. Místo plnění: PČR Kriminalistický ústav Praha, Bartolomějská 10, Praha 1 Technická specifikace ČÁST 1 Název veřejné zakázky ČÁST 1 Technologická obměna a doplnění informačními technologiemi HW- Část 1 Termín a místo plnění Termín plnění od vybraní subjektu a uzavření smlouvy

Více

Technické požadavky -příloha- celkem 14 stran

Technické požadavky -příloha- celkem 14 stran Technické požadavky -přílohacelkem 14 stran Technické požadavky Nabídku vyplnil: A) 10 kusů PC včetně operačního softwaru a kancelářského balíku s následujícími parametry: Požadavek RAM: minimálně 4GB

Více