Podnikové procesy. Modelování podnikových procesů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podnikové procesy. Modelování podnikových procesů"

Transkript

1 Podnikové procesy Modelování podnikových procesů Modeling/dp/ #reader_

2 BPM(Business Process Management) Business Process Management umožňuje snadnou koordinaci managementu a informačních technologií v podniku. Zahrnuje metody, techniky, postupy a nástroje, jak úspěšně vytvořit, kontrolovat a analyzovat podnikové procesy za předpokladu účasti lidského faktoru, organizačních složek, aplikací, dokumentů a jiných zdrojů informací. BPM rozdělujeme do pěti hlavních skupin aktivit: Process Design - shromáždění a analýza existujících procesů v podniku, návrh nových procesů, Process Modeling - modelování průběhu procesů s různými vstupnímu a výstupními parametry, Process Execution - uvedení procesu do ostrého provozu, prezentace procesu zúčastněným osobám, Process Monitoring - podrobné sledování jednotlivých procesů, shromažďování měřitelným údajů a vytváření statistických reportů z těchto hodnot, Process Optimization - příjem a analýza reportů z předešlých aktivit, vytváření návrhů na optimalizaci jednotlivých procesů.

3 BPM (Business Process Modeling)

4 Procesy - definice Formální definice procesu říká, že proces je po částech uspořádaná množina aktivit, které přinášejí přidanou hodnotu. Je to soubor činností, které ze vstupu vytváří určitý výstup výslednou hodnotu určenou pro zákazníka. Proces popisuje postup, jak se něco dělá, je to prvek dynamický. Proces se skládá z posloupnosti aktivit, které je potřeba vykonat. Rozeznávejme rozdíl mezi procesem a aktivitou. Je v tom, že proces je reakce na externí událost, aktivita je reakce na interní událost. Podnikový proces integruje distribuované zdroje a poskytuje správnou informaci správnému jednotlivci ve správný čas k vykonání potřebného úkolu. Podnikový proces tak říká CO JAK KDY KDO má dělat v rámci podniku. Musí mít zodpovědnou osobu, vlastníka. Zodpovědná osoba nemusí nutně aktivity vykonávat, ale je zodpovědná za celkový výsledek procesu. Proces definuje vstupy. V praxi tyto vstupy mohou být dokumenty, polotovary, stroje, ale i lidé. Proces musí mít výstupy. Jinými slovy proces představuje posloupnost činností, která je vykonávána, aby bylo dosaženo cíle.

5 Procesy příklady Stanovení diagnózy pacienta Správa příspěvků na dokumentaci Vyřízení žádosti o úvěr Přijímací řízení na VŠ Zpracování zakázky Vývoj výrobku atd.

6 10 základních charakteristik procesu dle M. Grasseové: Cíl procesu a měřitelné ukazatele je nezbytné, aby bylo jasně definované, k čemu má proces směřovat, tedy jaký je jeho cíl a také by měl tento cíl přispívat k naplnění tzv. vyššího řádu a splňovat i poslání organizace jako celku. Pro správné stanovení cíle je důležité přesně určit ukazatele (ekvivalentním jsou metrika, indikátor), pomocí nichž budeme moci sledovat, jak se procesu daří naplňovat stanovený cíl. Vlastník procesu určením vlastníka procesu se stanovuje osoba, která má za daný proces odpovědnost. Tato osoba odpovídá za dosahování cílů procesu a také za jeho dlouhodobé a efektivní fungování, monitorování, správu, systematické zlepšování a řešení problémů v jeho průběhu. Zákazník (externí i interní) zákazníkem procesu je subjekt, pro který jsou výsledky procesu určeny. Tímto subjektem může být osoba, organizace nebo také následující proces. Zákazníky dělíme na externí a interní. Externím zákazníkem je subjekt mimo organizaci, interním zákazníkem je subjekt v rámci organizace a výstupy procesu využívá jako vstupy do procesu, který sám provádí.

7 10 základních charakteristik procesu dle M. Grasseové: Vstupy se využívají při spuštění procesu. Do procesu jsou vstupy získávány z výstupů předcházejících procesů nebo od dodavatelů. Ke každému vstupu do procesu je po jeho vstupu přidána hodnota a každý vstup je tak přepracován do výstupu. Zdroje jsou využívány pro přeměnu vstupů ve výstup, což je jejich základní odlišnost od vstupů. Za zdroje jsou považovány materiál, technologie, finanční prostředky, lidské zdroje, informace a čas. Výstupy jsou tzv. výkonem a tento výsledek je předán zákazníkovi. Výstup z procesu musí být shodný se vstupem do následujícího procesu a musí být zaručena jeho efektivnost. Rizika procesu nastane-li při realizaci procesu nějaká událost, jednání nebo stav s následujícími nežádoucími dopady na zabezpečení výsledku procesu a dosažení jeho cíle, jedná se o nežádoucí dopad a to je riziko procesu.

8 10 základních charakteristik procesu dle M. Grasseové: Regulátory řízení neboli dokumentované znalosti, což jsou trvale platná a závazná pravidla, která je při provádění procesu nezbytné respektovat a dodržovat. Jedná se zejména o zákony, vyhlášky, normy a interní či externí směrnice atp. Činnosti jsou v rámci procesu chápány jako ucelený sled pracovních úkolů, které jsou vykonávány zpravidla v rámci jedné organizační jednotky a mají na výstupu jeden měřitelný výrobek nebo službu, ke které lze jednoznačně přiřadit spotřebu jednoho primárního zdroje. Vymezení začátku, probíhající činnosti, rozhraní a konce procesu je důležité vymezit počátek a konec procesu pro jeho přesnou identifikaci, aby bylo zřejmé, kdy začíná a končí a následně tak jasně identifikovat jeho návaznost na další procesy.

9 Klasifikace podnikových procesů Podnikové procesy lze klasifikovat podle mnoha hledisek. Například Podle významu uvnitř podniku Klíčové procesy (výsledek je určen přímo zákazníkovi). Poznáme je podle těchto znaků: Přinášejí společnosti zisk. Jsou navenek viditelné. Jsou jednoduše identifikovatelné managementem společnosti. Obvykle jsou komplikované. Podpůrné procesy (podporují klíčové procesy, bez nich by klíčové nefungovaly). Představují aktivity společnosti, které neprodukují přímý zisk. Pro společnost jsou však velice důležité, jelikož hlavní procesy by bez podpůrných nemohly fungovat (marketing, zpracování informací). Vedlejší procesy jsou ostatní činnosti v podniku (personalistika). Řídící procesy představují aktivity společnosti nutné pro její chod. Samy o sobě nepřinášejí společnosti zisk (plánování, vytváření strategie,..).

10 Klasifikace podnikových procesů Podle zaměření Hodnototvorné procesy (výrobní procesy, poskytnutí služby, např. zpracování objednávky) Logistické procesy (nákup materiálu, doprava..) Informační a koordinační procesy (účetnictví, personalistika) Podle vztahu k podniku Vnitropodnikové procesy Mezipodnikové procesy

11 Klasifikace podnikových procesů Klasifikace podle úrovně řízení procesu (CMM model zralosti podnikového procesu) Ad hoc řízené procesy. Opakovatelná úroveň řízení procesů (je zde snaha řídit průběh procesu, existuje evidence požadavků, plánů, nákladů, úspěch lze zopakovat opakováním těchto parametrů). Definovaná úroveň řízení (jsou definovány řídící a výrobní aktivity, definice odpovídají standardům). Řízená úroveň (provádí se detailní měření průběhu, vlastností, funkčnosti a výsledků procesu. Tato data se používají k hodnocení kvality procesu a produktů). Optimalizovaná úroveň řízení procesu (provádí se nepřetržité zlepšování výsledků podle zpětné vazby, probíhá testování nových myšlenek a technologií).

12 Způsoby a notace modelování Od textového popisu přes vývojový diagram (procesní mapa) až po notace EPC, UML a BPMN, resp. vysoce formalizované Petriho sítě, viz dále v přednášce a ve cvičeních.

13 Procesní mapa Procesní mapa popisuje proces analyzovaného systému ve formě nákresu na papíře nebo formou počítačového modelu. Je tvořena grafickými symboly spolu s jejich popisy v nejrůznějších formách. Účelem procesní mapy je srozumitelně a správně znázornit prvky a procesy v modelované organizaci. Obvykle se začíná sběrem a popisem elementárních činností probíhajících v modelovaném objektu. Je nutné dbát na hierarchickou strukturu, do které se procesy tvořené těmito činnostmi budou řadit při použití různé rozlišovací úrovně. Ve výsledném modelu je na nejvyšší úrovni tzv. hlavní funkce organizace. Ta je v podniku pouze jediná a nezastupitelná. Procesní mapa může nabývat velkých rozměrů a může se stát značně nepřehlednou. V takovém případě se doporučuje použít několik hierarchicky uspořádaných map. Na nejvyšším stupni je použita velmi nízká rozlišovací úroveň, procesy jsou velmi zjednodušené. Procesní mapa se na vyšší rozlišovací úrovni stává složitější a komplexnější. Je možné do ní přidávat útvary zabezpečující jednotlivé procesy, definovat spouštěcí mechanismy, vstupy a výstupy z a do okolí modelovaného objektu. Můžeme také rozkládat jednotlivé procesy na subprocesy až na úroveň elementárních procesů, které lze (nebo je účelné) členit už jen do činností. Použitá rozlišovací úroveň záleží na účelu, za kterým je procesní mapa pořizována. Procesní mapy jsou symbolickou reprezentací procesů a postihují jak produktivní, tak neproduktivní aktivity. Základním vyjádřením procesní mapy je vývojový diagram.

14 Zajímavý příklad vývojového diagramu (část procesu výroby jablečné šťávy)

15 Modelování procesů další přístupy a metody (IDEF) Metoda IDEF (Integration DEFinition), konkrétně IDEF0, poskytuje modelovací jazyk s danou syntaxí a sémantikou, umožňující vytvořit strukturovanou grafickou reprezentaci systému nebo organizace. Jejím použitím je možné sestavit konzistentní model tvořený popisem funkcí systému, jejich vzájemných vztahů a dat umožňujících tyto funkce integrovat. Metoda IDEF byla odvozena z graficky orientovaného jazyka SADT (Structured Analysis and Design Technique) na základě požadavků U.S. Air Force. Účelem bylo nalézt prostředek pro analýzu a komunikaci mezi lidmi zaměřenými na zvyšování produktivity výroby. Výsledkem bylo vytvoření celé řady technik, které byly v budoucnu ještě dále rozšířeny. Základem byly následující dílčí metody: 1. IDEF0 určená pro účely sestavení funkčního modelu, který strukturovaným způsobem popisuje funkce modelované doménové oblasti. 2. IDEF1 sloužící k sestavení informačního modelu, který reprezentuje strukturu a sémantiku informací. 3. IDEF2 popisující dynamiku systému, tedy jeho chování. Diagramy a metody viz strukturovaná analýza a DFD, ERD, STD (3. ročník

16 Modelování procesů další přístupy a metody (EPC) Metoda EPC (Event-driven Process Chain) patří k jedné z nejrozšířenějším především proto, že se stala součástí systémů jako SAP R/3 (ERP/WFM) a ARIS (BPR). Podstata metody, jak vyplývá i z jejího názvu, spočívá v řetězení událostí a aktivit do posloupnosti realizující požadovaný cíl. Z obecného pohledu vykonávání procesu událost definuje vstupní podmínku (precondition) uskutečnění aktivity. Ukončení aktivity pak definuje další událost výstupní podmínku (postcondition), na kterou mohou navazovat další aktivity. Z toho vyplývá, že každá aktivita je vymezena dvěma událostmi a tak je i jednoznačně definován její začátek a konec. Princip událostí a aktivit umožňuje velmi efektivně a nutno dodat i elegantně, srozumitelným způsobem popsat proces. To bylo také primárním cílem autorů (Keller, Nüttgens a Scheer) grafického jazyka, který je v EPC diagramech používán. Tedy popsat procesy na úrovni byznys logiky tak, aby mohl být zvládnut širokou komunitou zabývající se touto problematikou.

17 Modelování procesů další přístupy a metody (EPC) Byznys proces specifikovaný pomocí EPC diagramu využívá následujících elementů: 1. Aktivity (Activities), které jsou základními stavebními bloky určují, co má být v rámci procesu vykonáno. 2. Události (Events) popisují situace před a/nebo po vykonání aktivity. Aktivity jsou vzájemně propojeny pomocí událostí. Jinak řečeno, nějaká událost může vyjadřovat výstupní podmínku jedné aktivity a současně vstupní podmínku jiné aktivity. 3. Logické spojky (Connectors) se používají ke spojování aktivit a událostí. Tímto způsobem je popsán řídící tok procesu. EPC používá tři typy spojek: (AND a současně), (OR nebo) a XOR (exclusive OR vzájemně se vylučující nebo). Diagramy viz cvičení.

18 ARIS ukázky EPC

19 ARIS ukázka GUI

20 Metodika ARIS ještě jednou Architecture of Integrated Information System Se skládá z následujících 3 základních pohledů Organizace (čistě podnikový pohled) Funkcionalita (pohled na podnik očima IS/IT) Informace a řízení (informační a datový pohled)

21 Modelování procesů další přístupy a metody (UML) Z UML lze použít především následující diagramy: Diagram případů užití určený k popisu a analýze funkcí modelovaného systému. 2. Dynamický náhled popisující chování je vyjádřen v diagramu aktivit. 3. Logický (strukturální) náhled využívá diagram tříd. Samostatně použitelný, bez víceznačnosti, je v podstatě jen diagram aktivit, který však popisuje pouze dynamickou stránku procesu. To je dáno tím, že UML nebylo primárně navrženo pro popis procesů, ale pro vizualizaci modelů softwarových systémů. Díky variabilitě a rozšiřitelnosti UML není problém namodelovat procesy z více pohledů, ale kvůli neexistujícím speciálním diagramům je nutné jednotlivé UML diagramy vhodně kombinovat, což může být zdrojem chyb nejen pro modelery a analytiky, ale především pro podnikové uživatele. Neexistuje jasná metodika, které diagramy a jak použít.

22 Podnikový proces a diagram aktivit UML

23 Podnikový proces a sekvenční diagram UML

24 Podnikový proces (chování procesu) a use case diagram UML

25 Modelování procesů další přístupy a metody BPMN (Business Process Modeling Notation) je grafická notace (soubor grafických objektů a pravidel, podle nichž mohou být mezi sebou spojovány), která slouží k modelování procesů. Za jejím vznikem stojí iniciativa BPMI (Business Process Management Initiative), jejímž primárním cílem bylo v tomto případě vytvořit notaci, která bude čitelná všemi účastníky životního cyklu procesu (business analytici, techničtí vývojáři, analytici monitorující procesy atd.) a notaci, jež bude na jednu stranu jednoduchá na pochopení a používání, na druhé straně ale nabídne možnost modelovat i komplexní business procesy. Díky BPMN se úspěšně podařilo zmenšit komunikační mezeru mezi návrhem a implementací procesu a díky desítkám nástrojů, které jej používají, se stalo de facto standardem pro modelování procesů. BPMN definuje jediný diagram, tzv. Business Process Diagram (BPD). Ten je tvořen sítí grafických objektů, zejména aktivitami a zobrazením toku informací mezi nimi.

26 BPMN (Grafické elementy) 1. Flow Objects (Tokové objekty), jsou objekty, které souvisí s tokem informací v procesu. Jsou to: Event (Událost) značí se kroužkem, přímo ovlivňují tok procesu, jsou to události, jimiž proces začne, skončí, či které nastanou v jeho průběhu. Activity (Aktivita) obdélník s kulatými rohy, znázorňuje činnost či práci, tato může být buďto atomická (tzv. Task) nebo v sobě může obsahovat samostatný proces, pak se tato aktivita nazývá subprocesem. Gateway (Brána) značí se čtvercem či kosočtvercem, stojícím na špici, označuje rozbíhání či souběh toků procesu, např. rozhodování či paralelní zpracování.

27 BPMN (Grafické elementy) 2. Connecting Objects (Spojovací objekty), jsou objekty, které slouží k spojení tokových objektů navzájem či s artefakty. Sequence Flow (Sekvenční tok) nepřerušovaná čára s vyplněnou šipkou, určuje sekvenci (pořadí) aktivit. Message Flow (Tok zpráv) přerušovaná čára s prázdnou šipkou, znázorňuje tok zpráv mezi dvěma účastníky procesu. Association (Asociace) přerušovaná čára, umožňuje spojit objekt s nějakou dodatečnou informací. Annotation (Poznámka) text, jenž je spojen asociací s jiným grafickým objektem, poskytuje dodatečnou textovou informaci.

28 BPMN (Grafické elementy) 3. Artifacts (Artefakty), značí nějaké upřesňující informace pro proces, nemají vliv na jeho tok. Data Object (Datový objekt) značí se obdélníkem s přehnutým rohem (list papíru), reprezentuje data, se kterými pracují aktivity. Group (Seskupení) obdélník kreslený přerušovanou čárou, seskupení aktivit za analytických či dokumentačních důvodů. 4. Swimlanes (Plavecké dráhy) Slouží k zobrazení účastníků procesu či uspořádání činnosti v procesu např. podle rolí. Pool ohraničuje proces, v jeho záhlaví je název poolu, reprezentuje účastníka procesu, v rámci jednoho poolu se nachází právě jeden samostatný proces, kde komunikace mezi pooly probíhá pomocí toku zpráv (message flow). Lane (Dráha) podčást poolu, slouží k uspořádání a kategorizaci aktivit a může značit např. role, oddělení či funkce organizace, komunikace mezi dráhami probíhá pomocí sekvenčního toku (sequence flow).

29 BPMN Datový XOR Událostně řízený XOR OR (inkluzivní ) AND Komplexní brána Typ Obrázek Popis Žádný Typ události není blíže specifikován. Zpráva Časovač Pravidlo Spojení Chyba Ukončení Různý Přijetí zprávy od účastníka procesu. Načasování spuštění procesu po uplynutí určitého časového intervalu. Splnění uvedeného pravidla (např. dostatek zboží na skladě). Propojení konce procesu se začátkem procesu jiného. Došlo k výjimečnému stavu. Ukončení všech aktivit procesu. Ke vzniku události dochází různými způsoby.

30 Model procesů v organizaci Komplexní model podnikových procesů je představován souhrnem výše uvedených diagramů v daném přístupu, dále sem patří organizační schéma, myšlenkové mapy a některé další diagramy spíše manažerského typu. Každý významný prvek těchto diagramů by měl mít své charakteristiky a doplňky v textové a dokumentové podobě. Jsou to různé atributy, metriky, vlastník, odpovědná osoba, podnikové pravidlo apod., součástí modelu mohou být další doplňující dokumenty statistického nebo srovnávacího charakteru. Komplexní model podnikových procesů má především popsat jednotlivé pracovní pochody a je používán nejen pro Business Process Reengineering nebo Business Process Improvement, ale rovněž pro zavádění workflow, pro tvorbu IS nebo v poslední době velmi často pro získání certifikace ISO.

31 Metoda Select Perspective Jedna z mnoha metod pro vývoj IS ale se zahrnutím modelování podnikových procesů, je postavena na sedmi základních principech: 1. Vazba k oboru podnikání (Linkage to Business), Select Perspective začíná znázorněním procesů a z těch pak vychází další analýzy. 2. Komponentově orientovaný vývoj. 3. Integrované modelovací techniky jako je modelování podnikových procesů, datové modelování a část UML. 4. Iterativní, inkrementální vývoj. 5. Paralelní vývoj, kdy může paralelně pracovat několik týmů vyvíjejících jednotlivé komponenty. 6. Architektura založená na službách (Service-Based Architecture), součástí Select Perspective jsou Perspective Patterns, což jsou připravené rámce pro technickou a podnikovovu architekturu. 7. Programové nástroje pro návrh systému, zprávu komponent, automatické generování kódu atd.

32 Enterprise Unified Process Rozšíření RUP o podnikové modelování

33 Standardy pro modelování podnikových procesů ISO je zastřešující standard definující základní pojmy a pravidla modelování organizace. Je rozpracována normou ISO a obsahuje rámce, jazyky a moduly pro modelování podnikových procesů. CEN/ISO Rámec pro modelování (Describes the modelling framework that fulfills the requirements stated in ISO IS identifying a three-dimensional structure with seven life cycle phases, three levels of genericity and a minimum set of four model views).

34 Rámce a jazyky pro podnikové modelování ISO Rámec pro integraci aplikací (A multi-part set of standards that defines an application integration framework to enable a common environment for integrating applications and sharing life cycle information in a given application domain). ISO Rámec pro řízení životního cyklu (Identifies a framework for a system life cycle from the conception of ideas through to the retirement of a system). ISO Jazyk pro specifikaci procesů (Part of a multi-part set of standards that describes what elements inter-operable systems should encompass). BPM/BPL Jazyk pro modelování podnikového procesu BPEL používá se pro modelování procesů se vztahem k webovým aplikacím (Business Process Extension Language) OMG/RfP Profil UML pro popis podnikového procesu

35 Podniková architektura

36 Podniková architektura Podniková architektura je organizovaná sada prvků s jasnými vztahy mezi sebou, které společně tvoří celek definovaný svou funkcionalitou, která slouží jako báze znalostí, je strategickou výhodou podniku, zjednoduší případné inovace podniku, poskytuje korektní požadavky na IS, aby lépe podporoval operace v podniku. Úroveň abstrakce pohledu na podnikovou architekturu je závislá na účelu modelu model pro tvorbu IS - soustředění na formát a definici informace, model pro strategické řízení - soustředění na interakce v procesech, strukturu zdrojů atd. Podniková architektura se s oblibou modeluje pomocí diagramů UML a skládá se ze čtyř konceptů: podnikový proces, podnikový zdroj, podnikový cíl a podnikové pravidlo.

37 Podniková architektura va-it/podnikova-architektura.htm ky/budovani-a-optimalizacepodnikove-architektury.htm

38 Podniková architektura

39 Pozn. Metodické rámce podnikové architektury Podniková architektura se může, či měla by, opírat o různé metodické a ideologické rámce. Jedním z nejrozšířenějších rámců je TOGAF jehož hlavní ideou je pokrýt a obsáhnout vše co se nachází mezi podnikatelskou vizí a jejím uplatněním v praxi organizace. Jiným podnikovým rámcem je například PEAF, zkratka pro Pragmatic Enterprise Architecture Framework. Jeho ideou je soustředit se na praktické, rychle uchopitelné přínosy podnikové architektury. Pozn. Vlastnosti podnikového architekta 1) interní musí mít respekt ve firmě, a to u manažerské, projektové i realizační vrstvy 2) externí musí mít důvěru zadavatele a koordinátora 3) schopnost analýzy a přehled o souvislostech 4) schopnost najít stakeholdery (klíčové osoby) a mít pro ně empatii 5) znalost metodického rámce a modelovacích jazyků Pozn. Vlastnosti podnikové architektury 1) primární KPI je prospěch organizace nebo firmy, nikoliv jedinců či částí 2) podniková architektura je o komunikaci mezi lidmi, nelze ji provozovat od stolu 3) podniková architektura je o odvaze nebát se změn a rozhodnutí

40 Metamodel podniku Eriksson Penker Je obecný vzor podniku složený ze čtyř konceptů (proces, zdroj, cíl a pravidlo). Každý koncept zde je třída a vztahy mezi koncepty jsou buď asociace nebo specializace. Jde o rozšíření standardu UML pro podnikové modelování.

41 UML a Eriksson Penker Viz cvičení: A business process combines following terms: Has a Goal Has specific inputs Has specific outputs Uses resources Has a number of activities that are performed in some order May affect more than one organizational unit. Horizontal organizational impact Creates value of some kind for the customer. The customer may be internal or external.

42 Complete meta-model Resources. The objects within the business, such as people, material, information, and products, that are used or produced in the business. The resources are arranged in structures and have relationships with each other. Resources are manipulated (used, consumed, refined, or produced) through processes. Resources can be categorized into physical, abstract, and informational (each having their own stereotype). Processes. The activities performed within the business in which the state of business resources changes. Processes describe how the work is done within the business. Processes are governed by rules. Goals. The purpose of the business, or the outcome the business as a whole is trying to achieve. Goals can be broken down into sub-goals and allocated to individual parts of the business, such as processes or objects. Goals express the desired states of resources and are achieved by processes. Goals can be expressed as one or more rules. Rules. A statement that defines or constrains some aspect of the business, and represents business knowledge. It governs how the business should be run (i.e., how the processes should execute) or how resources may be structured and related to each other. Rules can be enforced on the business from the outside by regulations or laws, or they can be defined within the business to achieve the goals of the business. Business rules are defined using the Object Constraint Language (OCL) which is a part of the UML standard.

43 Podnikové procesy a zdroje v rámci podnikové architektury Proces lze modelovat (použijeme-li UML) obecným procesním diagramem, diagramem tříd (struktura), use case diagramem, stavovým diagramem, diagramem aktivit, sekvenčním diagramem. Podnikový zdroj je modelován jako entita, která hraje roli při provozování procesu a podniku. Struktura zdrojů je ovlivněna podnikovými pravidly a omezeními. Pomocí UML modelujeme zdroj jako třídu se svými atributy, operacemi a vazbami.

44 Podnikové cíle Podnikový cíl je koncept, pomocí něhož se popisuje požadovaný stav jednoho nebo více zdrojů, vztahuje se k podniku i k jednotlivým procesům. Modelování cílů je strukturování cílů do subcílů pomocí diagramu tříd UML. Existují dvě třídy cílů (pro jejich rozlišení lze použít stereotyp) kvalitativní cíl a kvantitativní cíl. V modelu cílů se objevují koncepty Problém (překážka splnění cíle), Příčina, Akce (pro eliminaci nebo snížení rizika problému).

45 Podniková pravidla Podnikové pravidlo je sada podmínek nebo zásad, které musí být splněny pro správné fungování podniku, jako ustanovení definující a omezující některé aspekty podniku. Pravidla mohou být strukturální (týkají se podnikových organizačních struktur), behaviorální (týkají se chování podniku), funkční (týkají se způsobu spouštění nebo posloupnosti aktivit v procesech). Podniková pravidla dále mohou být vnější (zákony, nařízení vlády atd.) a vnitřní (nařízení, aby podnik fungoval efektivně a se ziskem atd.). Pravidla mohou definovat termíny, cenovou politiku a vztahovat se ke specifickým požadavkům na informační systém. Ve vztahu k software jsou integračním bodem mezi podnikem a podpůrnými IT v podniku.

46 Podnikové pohledy Jiný přístup k podnikové architektuře je pomocí čtyř pohledů, každý se soustřeďuje na dílčí aspekt podniku, každý popsán nějakým modelem UML, složeným z diagramů, případně doplněný textovým dokumentem. 1. Pohled podnikové vize zobrazuje cíle společnosti, poslání společnosti, silné a slabé stránky, příležitosti, hrozby, strategii, kritické faktory atd. 2. Pohled na podnikové procesy Proces je modelován na základě interview, diskuzí, brainstormingu atd. 3. Pohled na podnikovou strukturu Doplňuje předchozí pohled, znázorňuje struktury zdrojů, produktů, služeb, informací v podniku včetně organizační struktury. Pro modelování lze použít diagram tříd s atributy a operacemi ukazuje obecnou strukturu.

47 Podnikové pohledy 4. Pohled na chování podniku Chování jednotlivých zdrojů a procesů, jejich interakce a synchronizace. Pohled do každého z objektů detailněji, znázorňuje jejich stavy, chování v každé stavu a možné přechody stavů. Modelování interakcí je realizováno dynamickými diagramy. Představují detailně, jak je prováděn jeden proces. Modelování interakce mezi procesy, kde výstupní objekty z jednoho procesu jsou vstupy do druhého procesu, jeden proces je složen ze subprocesů. Swimlanes - mechanismus UML umožňující alokaci procesů a subprocesů do organizačních jednotek. Také lze použít stavový diagram.

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Nástroje business modelování. Business modelling, základní nástroje a metody business modelování.

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Nástroje business modelování. Business modelling, základní nástroje a metody business modelování. 3 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Business modelling, základní nástroje a metody business modelování.

Více

Business Process Modeling Notation

Business Process Modeling Notation Business Process Modeling Notation Stephen A. White, IBM Corporation Procesní řízení 1 Co to je BPMN? Standard Business Process Modeling Notation (BPMN) byl vyvinutý skupinou Business Process Management

Více

Modelování podnikových procesů

Modelování podnikových procesů Modelování podnikových procesů Co je to podnikový proces? Činnost za účelem splnění určitého podnikového cíle (business goal) Provádění časově ohraničeno Vstupní podmínky Při realizaci probíhají vzájemně

Více

PV207. Business Process Management

PV207. Business Process Management PV207 Business Process Management Úvod do BPMN 12. 3. 2009 Petr Vašíček 2007 2009 IBA Group FI MU Obsah přednášky Opakování BPMS Úvod do BPMN Přehled grafických elementů Flow objects Connecting objects

Více

Základní informace. Modelování. Notace

Základní informace. Modelování. Notace Základní informace BPMS = business process management systems - systémy pro modelování a optimalizace business procesů uvnitř organizace BPMN = business process modeling notation - součást BPMS, notace

Více

Globální strategie, IT strategie, podnikové procesy. Jaroslav Žáček

Globální strategie, IT strategie, podnikové procesy. Jaroslav Žáček Globální strategie, IT strategie, podnikové procesy Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Globální podniková strategie Co budeme dělat? Jak to budeme dělat? Jak využijeme IT systémy?

Více

Modelování procesů s využitím MS Visio.

Modelování procesů s využitím MS Visio. Modelování procesů s využitím MS Visio jan.matula@autocont.cz Co je to modelování procesů? Kreslení unifikovaných či standardizovaných symbolů, tvarů a grafů, které graficky znázorňují hlavní, řídící nebo

Více

RUP - Disciplíny. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

RUP - Disciplíny. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz RUP - Disciplíny Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Disciplíny Množství disciplíny v dané iteraci Disciplíny podle RUP Šest základních: Business modeling - pro pochopení problémové domény Requirements

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 22. Otázka : Úvodní fáze rozpracování softwarového projektu. Postupy při specifikaci byznys modelů. Specifikace požadavků a jejich rozpracování pomocí

Více

Objektově orientované technologie Business proces Diagram aktivit. Daniela Szturcová

Objektově orientované technologie Business proces Diagram aktivit. Daniela Szturcová Objektově orientované technologie Business proces Diagram aktivit Daniela Szturcová Osnova Bysnys proces pojmy metody, specifikace pomocí diagramů Modelování pomocí aktivitního diagramu prvky diagramu

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. UML - charakteristika

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. UML - charakteristika 2 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk UML, základní modely, diagramy aktivit, diagramy entit.

Více

Optimalizace podnikových procesů fakultní nemocnice

Optimalizace podnikových procesů fakultní nemocnice Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra matematiky, statistiky a informačních technologií Optimalizace podnikových procesů fakultní nemocnice diplomová práce Autor: David Lísal BIVŠ ITMK Informační

Více

Modelování procesů (2) 23.3.2009 Procesní řízení 1

Modelování procesů (2) 23.3.2009 Procesní řízení 1 Modelování procesů (2) 23.3.2009 Procesní řízení 1 Seznam notací Síťové diagramy Notace WfMC Notace Workflow Together Editor Aktivity diagram (UML) FirsStep Designer Procesní mapa Select Prespective (procesní

Více

UML - opakování I N G. M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W

UML - opakování I N G. M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W UML - opakování I N G. M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W Co je to UML Evoluce UML Diagram komponent Diagram odbavení Diagram tříd Aktivity diagram Stavový diagram Sekvenční diagram Diagram

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Znalosti Schopnosti Cvičení

Více

UML. Unified Modeling Language. Součásti UML

UML. Unified Modeling Language. Součásti UML UML Unified Modeling Language 1995 počátek 1997 verze 1.0 leden dnes verze 2.0 (vývoj stále nedokončen) Standardní notace OMG podpora velkých firem (Microsoft, IBM, Oracle, HP ) popisuje struktury popisuje

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Teorie Praxe Cvičení Diskuze

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Modelování procesů (1) Procesní řízení 1

Modelování procesů (1) Procesní řízení 1 Modelování procesů (1) Procesní řízení 1 Vizualizace procesů Znázornění procesu ve formě diagramatického modelu, vede k jeho zpřehlednění a snadnějšímu pochopení. Označuje se jako: procesní mapa, procesní

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

2. Začlenění HCI do životního cyklu software

2. Začlenění HCI do životního cyklu software Jan Schmidt 2011 Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2011/12 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJENE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

Metodika analýzy. Příloha č. 1

Metodika analýzy. Příloha č. 1 Metodika analýzy Příloha č. 1 Příloha č. 1 1 Účel dokumentu Dokument popisuje závaznou metodiku systémové analýzy, je upraven na míru pro prostředí Podniku. Dokument je provázán s Podnikovou analýzou,

Více

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language)

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7.1 Základní charakteristika jazyka Motivace - vznik řady OO metod a metodologií (konec 80. let a první polovina 90.let) podobné notace vyjadřující totéž, komplikující

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

7.6 Další diagramy UML

7.6 Další diagramy UML 7.6 Další diagramy UML 7.6.1 Moduly (balíčky - package) a kolaborace (collaboration) Jak rozložit rozsáhlý systém na menší? - seskupování tříd (prvků modelu) do jednotek vyšší úrovně (package v UML). UI

Více

Unifikovaný modelovací jazyk UML

Unifikovaný modelovací jazyk UML Unifikovaný modelovací jazyk UML Karel Richta katedra počíta tačů FEL ČVUT Praha richta@fel fel.cvut.czcz Motto: Komunikačním m prostředkem informační komunity se postupem času stala angličtina. Chcete-li

Více

Budování architektury pomocí IAA

Budování architektury pomocí IAA Budování architektury pomocí IAA Jaromír Drozd jaromir_drozd@cz.ibm.com Vysoká škola ekonomická 23.března 2007 Seminář Architektury informačních systémů 23.3.2007 Agenda 1. Představení Insurance Application

Více

Objektová tvorba SW, Analýza požadavků 2006 UOMO 53

Objektová tvorba SW, Analýza požadavků 2006 UOMO 53 Objektová tvorba SW, Analýza požadavků 2006 UOMO 53 Osnova Základní principy tvorby SW Fáze tvorby SW v předmětu UOMO Analýza požadavků Modelování typových úloh 2006 UOMO 54 Tvorba SW Dříve umění vyvolených

Více

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language)

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7.1 Základní charakteristika jazyka Motivace - vznik řady OO metod a metodologií (konec 80. let a první polovina 90.let) podobné notace vyjadřující totéž, komplikující

Více

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura Dílčí architektury Informační systémy - dílčí architektury - EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Globální Funkční Procesní Datová SW Technologická HW Aplikační

Více

7.6 Další diagramy UML

7.6 Další diagramy UML 7.6 Další diagramy UML 7.6.1 Moduly (balíčky - package) a kolaborace (collaboration) Jak rozložit rozsáhlý systém na menší? - seskupování tříd (prvků modelu) do jednotek vyšší úrovně (package v UML). UI

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Martin Tomášek, Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura Využívá se

Více

WORKFLOW. Procesní přístup. Základ perspektivního úspěšného podnikového řízení. Funkčnířízení založené na dělbě práce

WORKFLOW. Procesní přístup. Základ perspektivního úspěšného podnikového řízení. Funkčnířízení založené na dělbě práce WORKFLOW Procesní přístup Základ perspektivního úspěšného podnikového řízení Funkčnířízení založené na dělbě práce Procesní řízení princip integrace činností do ucelených procesů 1 Funkční řízení Dělba

Více

Vývoj informačních systémů. Obecně o IS

Vývoj informačních systémů. Obecně o IS Vývoj informačních systémů Obecně o IS Informační systém Informační systém je propojení informačních technologií a lidských aktivit směřující k zajištění podpory procesů v organizaci. V širším slova smyslu

Více

Komputerizace problémových domén

Komputerizace problémových domén Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 03 1/19 Komputerizace problémových domén Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Začínáme s BPM Učební pomůcka Autor: Ing. Michael Štencl Brno 2007 OBSAH 2 Obsah 1 Jak přistupovat k BPM 3 2 Prvky BPM 5 2.1

Více

UML a jeho použití v procesu vývoje. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

UML a jeho použití v procesu vývoje. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz UML a jeho použití v procesu vývoje Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Různé pohledy na modelování Různé pohledy na modelování Unified Modeling Language UML není metodikou ani programovacím jazykem,

Více

Modelování webových služeb v UML

Modelování webových služeb v UML Modelování webových služeb v UML Jaromír Šveřepa LBMS, s.r.o. Abstrakt: Tento příspěvek se zaměřuje na praktický postup pro identifikaci potřeby webové služby, modelování způsobu jejího použití, popřípadě

Více

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK Konvence procesního modelování v CENIA výtah z metodiky příloha č. 3 soutěžní dokumentace pro výběrové řízení na Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. STRUKTURA A ÚROVNĚ

Více

Od životních situací ke kompetenčnímu modelu. Bc. František Aubrecht, MBA Ing. Miroslav Vlasák

Od životních situací ke kompetenčnímu modelu. Bc. František Aubrecht, MBA Ing. Miroslav Vlasák Od životních situací ke kompetenčnímu modelu Bc. František Aubrecht, MBA Ing. Miroslav Vlasák Obsah Životní situace Procesní model úřadu Případová studie Magistrát města Kladno Závěr Životní situace -

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

Smysl metodiky IS/IT. Koncentrovaná zkušenost Checklist na nic nezapomeneme

Smysl metodiky IS/IT. Koncentrovaná zkušenost Checklist na nic nezapomeneme Smysl metodiky IS/IT Koncentrovaná zkušenost Checklist na nic nezapomeneme Přínosy metodik Větší produktivita a kooperace týmů Komunikační standard Specializace projektových týmů Nezávislost na konkrétních

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta. Začínáme s BPM. Učební pomůcka. Vypracoval: Ing.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta. Začínáme s BPM. Učební pomůcka. Vypracoval: Ing. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Začínáme s BPM Učební pomůcka Vypracoval: Ing. Michael Štencl Brno 2007 OBSAH 2 Obsah 1 Jak přistupovat k BPM 3 2 Prvky BPM

Více

PROCESNÍ ANALÝZA Fáze III. Metodická příručka pro řízení procesů

PROCESNÍ ANALÝZA Fáze III. Metodická příručka pro řízení procesů PROCESNÍ ANALÝZA Fáze III. Metodická příručka pro řízení procesů Zadavatel: Město Tišnov Datum vytvoření: 13. 12. 2010 Zpra Projekt Nastavení systému projektového a procesního řízení na MěÚ Tišnov r. č.

Více

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr LS 2014/2015

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr LS 2014/2015 Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr LS 2014/2015 Autoři Téma Datum odevzdání 15. 5. 2015 Tomáš Kolmistr (xkolt00), Simona Vybíralová (xvybs00) Typy procesních modelů

Více

Procesní model organizace

Procesní model organizace U N I V E R Z I T A P A R D U B I C E Fakulta ekonomicko-správní Procesní model organizace Bc. Anna Koudelková Diplomová práce 2011 SOUHRN Diplomová práce se zaměřuje na průběh procesního řízení v podniku,

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura 2 Využívá se v různách oborech

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Funkční analýza Předmět Informační systémy. Daniela Szturcová

Funkční analýza Předmět Informační systémy. Daniela Szturcová Funkční analýza Předmět Informační systémy Daniela Szturcová Projektování IS IS má za účel zefektivnit práci s informacemi. Při projektování IS zohledňujeme potřeby zákazníka, definujeme firemní procesy

Více

CASE nástroje. Jaroslav Žáček

CASE nástroje. Jaroslav Žáček CASE nástroje Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities within

Více

2. Podnik a jeho řízení

2. Podnik a jeho řízení 2. Podnik a jeho řízení Řízení podniku Rozvoj podniku Vazba strategie procesy Strategie podniku SWOT analýza Podnik a IS Strategie IS/ICT Projekty 1/35 Řízení podniku - 1 Vrcholové vedení Řídící aktivity

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

8 Přehled OO metodik (metod, metodologií)

8 Přehled OO metodik (metod, metodologií) 8 Přehled OO metodik (metod, metodologií) 8.1 OO metodiky konce 80. a začátku 90.let - všechny populární OO metodiky předpokládají, že: a) zadavatel má jasný názor na svoje požadavky, b) zadavatel a vývojáři

Více

Problémové domény a jejich charakteristiky

Problémové domény a jejich charakteristiky Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 02 1/16 Problémové domény a jejich charakteristiky Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta

Více

8 Přehled OO metodik (metod, metodologií)

8 Přehled OO metodik (metod, metodologií) 8 Přehled OO metodik (metod, metodologií) 8.1 OO metodiky konce 80. a začátku 90.let - všechny populární OO metodiky předpokládají, že: a) zadavatel jasný názor na svoje požadavky, b) zadavatel a vývojáři

Více

Principy UML. Clear View Training 2005 v2.2 1

Principy UML. Clear View Training 2005 v2.2 1 Principy UML Clear View Training 2005 v2.2 1 1.2 Co je touml? Unified Modelling Language (UML) je univerzálníjazyk pro vizuální modelování systémů Podporuje všechny životní cykly Mohou jej implementovat

Více

6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení

6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení 6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení 6.1 Co značí objektově-orientovaný - organizace SW jako kolekce diskrétních objektů, které zahrnují jak data tak chování objekt: OMG: Objekt je věc (thing).

Více

Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) Unified Modeling Language University of Massachusetts Lowell User-mode Linux.

Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) Unified Modeling Language University of Massachusetts Lowell User-mode Linux. Jan Smolík UML UML Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) Unified Modeling Language University of Massachusetts Lowell User-mode Linux Zdroj: Wikipedia Unified modelling language Neproprietární

Více

Vazba na Cobit 5

Vazba na Cobit 5 Vazba na Cobit 5 Hlavní cíle návodu Návod na to, jak užívat rámec Cobit 5 pro podporu a organizaci auditu/ujištění Strukturovaný přístup pro realizaci auditu podle jednotlivých enablers definovaných v

Více

Úvod a teoretický vstup do procesního řízení. Procesy Jičín, Bloky B2 B4 / B5 B7

Úvod a teoretický vstup do procesního řízení. Procesy Jičín, Bloky B2 B4 / B5 B7 Úvod a teoretický vstup do procesního řízení Procesy Jičín, 20. - 21. 1. 2011 Bloky B2 B4 / B5 B7 Program 1. Základní zarámování projektu 2. Teoretický vstup do procesního řízení U1 Některé hlavní problémy,

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017 Okruh I: Řízení podniku a projektů: strategický management, inovační management a manažerské rozhodování 1. Základní struktura strategického managementu a popis jednotlivých fází, zhodnocení výstupů a

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXV. ČÁST I. Teoretické základy... 1

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXV. ČÁST I. Teoretické základy... 1 Předmluva... IX Seznam obrázků... XIX Seznam tabulek... XXV ČÁST I. Teoretické základy... 1 1. Procesní organizace v zrcadle literatury... 3 1.1 Základní pojmy procesní organizace.... 3 1.2 Pojetí podnikových

Více

Komponentový návrh SW

Komponentový návrh SW Komponentový návrh SW Komponentový návrh SW Komponenty jsou kompletně specifikované pomocí interface Jejich funkčnost je nezávislá na programovacím jazyku a mohou být integrované do toho samého systému

Více

Vývoj IS - strukturované paradigma II

Vývoj IS - strukturované paradigma II Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 05 1/18 Vývoj IS - strukturované paradigma II Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

Globální strategie, podnikové procesy, IT strategie. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Globální strategie, podnikové procesy, IT strategie. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Globální strategie, podnikové procesy, IT strategie Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Globální podniková strategie Co budeme dělat? Jak to budeme dělat? Jak využijeme IT Co

Více

Co je to COBIT? metodika

Co je to COBIT? metodika COBIT Houška, Kunc Co je to COBIT? COBIT (Control OBjectives for Information and related Technology) soubor těch nejlepších praktik pro řízení informatiky (IT Governance) metodika určena především pro

Více

Analýza a Návrh. Analýza

Analýza a Návrh. Analýza Analysis & Design Návrh nebo Design? Design = návrh Není vytváření použitelného uživatelského prostředí (pouze malinká podmnožina celého návrhu) Často takto omezeně chápáno studenty nedokáží si představit,

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

1. Webové služby. K čemu slouží? 2. RPC Web Service. 3. SOA Web Service. 4. RESTful Web services

1. Webové služby. K čemu slouží? 2. RPC Web Service. 3. SOA Web Service. 4. RESTful Web services 13. Webové služby. K čemu slouží? Popis a vyhledávání služeb. Co je a k čemu slouží orchestrace a choreografie služeb. Technologie pro implementaci služeb 1. Webové služby. K čemu slouží? Definice WS -

Více

Metadata. RNDr. Ondřej Zýka

Metadata. RNDr. Ondřej Zýka Metadata RNDr. Ondřej Zýka 1 Metadata Jedna z kompetencí Data managementu Cíle kompetence: Zajistit jednotné porozumění a užití termínů Provázat informace na různých úrovních (byznys, aplikační, technické)

Více

Metody tvorby ontologií a sémantický web. Martin Malčík, Rostislav Miarka

Metody tvorby ontologií a sémantický web. Martin Malčík, Rostislav Miarka Metody tvorby ontologií a sémantický web Martin Malčík, Rostislav Miarka Obsah Reprezentace znalostí Ontologie a sémantický web Tvorba ontologií Hierarchie znalostí (D.R.Tobin) Data jakékoliv znakové řetězce

Více

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3 ÚVOD 1 Poděkování 3 Kapitola 1 CO JE TO PROCES? 5 Co všechno musíme vědět o procesním řízení, abychom ho mohli zavést 6 Různá důležitost procesů 13 Strategické plánování 16 Provedení strategické analýzy

Více

Obsah: Základní pojmy, definice Informační systémy IT architektura Typické aplikační komponenty Implementace aplikací

Obsah: Základní pojmy, definice Informační systémy IT architektura Typické aplikační komponenty Implementace aplikací Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 30 Téma: INFORMAČNÍ SYSTÉMY A ARCHITEKTURA IT V PODNIKU Lektor: Ing. Michal Beránek Třída/y:

Více

Architektura softwarových systémů

Architektura softwarových systémů Architektura softwarových systémů Definice, Strukturní a Procesní doporučení Ing. Tomáš Černý, MSCS Pojem softwarové architektury (SA) Obvyklé způsoby vysvětlování pojmu SA komponenty a vazby celková struktura

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním ICS 03.220.01; 35.240.60 materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Požadavky na ITS centrální datové

Více

Základy analýzy. autor. Jan Novotný http://blog.novoj.net/ 15. února 2007

Základy analýzy. autor. Jan Novotný http://blog.novoj.net/ 15. února 2007 Základy analýzy autor Jan Novotný http://blog.novoj.net/ 15. února 2007 V prezentaci jsou použity diagramy z: Wikipedia, Sparx UML Tutorial, Argo UML Metodiky vývoje Různé metodiky vývoje vazba na fáze

Více

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS Úvodní přednáška Význam a historie PIS Systémy na podporu rozhodování Manažerský informační systém Manažerské rozhodování Srovnávání, vyhodnocování, kontrola INFORMACE ROZHODOVÁNÍ organizace Rozhodovacích

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 21. Otázka : Softwarový process. Jeho definice, modely a vyspělostní úrovně. Standardizovaný přístup pomocí RUP (Rational Unified Process). Obsah :

Více

PRACOVNÍ SKUPINA 5. Zdeněk KOCOUREK, IDS Advisory Lucie VESELÁ, Ministerstvo financí. Kybernetická bezpečnost IT

PRACOVNÍ SKUPINA 5. Zdeněk KOCOUREK, IDS Advisory Lucie VESELÁ, Ministerstvo financí. Kybernetická bezpečnost IT PRACOVNÍ SKUPINA 5 Zdeněk KOCOUREK, IDS Advisory Lucie VESELÁ, Ministerstvo financí Kybernetická bezpečnost IT Metoda GROW 1. G Goal setting stanovení cíle pracovní skupiny, potvrzení tohoto cíle s účastníky

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

Řízení projektů. Centrální podpora projektového řízení projektů realizovaných MVČR (CEPR) Praha,

Řízení projektů. Centrální podpora projektového řízení projektů realizovaných MVČR (CEPR) Praha, Řízení projektů Centrální podpora projektového řízení projektů realizovaných MVČR (CEPR) Praha, 6. 12. 2012 Představení Zpracovatel: SOFO Group a.s. Ovocný trh 572/11 Praha 1 Projektový tým zpracovatele:

Více

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Modelování procesů Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Procesní model organizace a hierarchická struktura procesů Identifikace oblastí a skupin procesů Identifikace procesů a popis jejich kontextu

Více

CASE. Jaroslav Žáček

CASE. Jaroslav Žáček CASE Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? Definice dle SEI A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities

Více

Dominik Vymětal. Informační technologie pro praxi 2009, Ostrava 1.-2.10.2009 1

Dominik Vymětal. Informační technologie pro praxi 2009, Ostrava 1.-2.10.2009 1 Dominik Vymětal 2009, Ostrava 1.-2.10.2009 1 Procesní model Výhody Orientace na konkrétní činnosti a možnost reengineeringu Nevýhody Malá orientace na průřezové nebo opakované činnosti Modely na základě

Více

Cobit 5: Struktura dokumentů

Cobit 5: Struktura dokumentů Cobit 5: Struktura dokumentů Cobit 5 Framework; popisuje základní rámec (principy, předpoklady, vazby na jiné rámce), Cobit 5 Enabler Guides; jde o dokumenty, které jsou obecným návodem na vytváření předpokladů

Více

PODNIKOVÁ INFORMATIKA

PODNIKOVÁ INFORMATIKA GÁLA Libor POUR Jan TOMAN Prokop PODNIKOVÁ INFORMATIKA Obsah O autorech... 11 Na úvod jak chápat tuto knihu... 13 Část I: Principy podnikové informatiky... 17 1. Informatika, aplikovaná informatika, podniková

Více

Procesní dokumentace Process Management. Pavel Čejka

Procesní dokumentace Process Management. Pavel Čejka Procesní dokumentace Process Management Pavel Čejka SAP Solution Manager 7.2 SAP Solution Manager 7.2 nabízí dramatické zlepšení možností dokumentace Solution dokumentace Jednotné webové prostředí Integrovaný

Více

Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin

Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin (nově AllFusion Data Modeller a Process Modeller ) Doc. Ing. B. Miniberger,CSc. BIVŠ Praha 2009 Tvorba datového modelu Identifikace entit

Více

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Tel. +420 543426329 TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Autor: Vít Chvál Verze dokumentu: 1.0 Datum poslední změny: 18.2.2013 Obsah: 1 Pracovník 3 2 Pracovní činnosti (Náplň práce)

Více

Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska. září 2015

Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska. září 2015 Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska září 2015 Agenda o Historie budování Architektonické kanceláře při Ministerstvu financí SR o Aktuální stav EA veřejné správy na Slovensku

Více

4 ARCHITEKTURA PODNIKOVÝCH PROCESŮ S ARISEM

4 ARCHITEKTURA PODNIKOVÝCH PROCESŮ S ARISEM 41 4 ARCHITEKTURA PODNIKOVÝCH PROCESŮ S ARISEM V této kapitole vysvětlíme potřebu strukturované architektury podnikových procesů, a seznámíme se s běžnými typy modelů, používaných v ARISu k reprezentaci

Více

MOŢNOSTI VYUŢITÍ ROLÍ, AKTORŮ A AGENTŮ PŘI DESIGNU BYZNYS PROCESŮ

MOŢNOSTI VYUŢITÍ ROLÍ, AKTORŮ A AGENTŮ PŘI DESIGNU BYZNYS PROCESŮ MOŢNOSTI VYUŢITÍ ROLÍ, AKTORŮ A AGENTŮ PŘI DESIGNU BYZNYS PROCESŮ Ing. Jan Smolík Vysoká škola finanční a správní PROČ JINÝ ZPŮSOB MODELOVÁNÍ PROCESŮ Základní žurnalistické otázky Co, kdo, kdy, kde, jak,

Více

UML: Unified Modeling Language

UML: Unified Modeling Language UML 1 UML: Unified Modeling Language Systém kombinace softwaru, hardwaru, dat a uživatelů, která umožňuje řešení konkrétního problému Vývoj systémů vytváření systémů pro klienta Vývoj probíhá na základě

Více

Modelování a optimalizace diagnostických procesů

Modelování a optimalizace diagnostických procesů Modelování a optimalizace diagnostických procesů Ing. Jiří Tupa, Ing. František Steiner, Ph.D., Doc. Ing. Vlastimil Skočil, CSc. Oddělení řízení průmyslových procesů, Katedra technologií a měření, Fakulta

Více