Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. v cestovním ruchu P2. Pavel Petr Petr.USII@upce.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. v cestovním ruchu P2. Pavel Petr Petr.USII@upce."

Transkript

1 Využití informačních technologií v cestovním ruchu P2 Pavel Petr Petr.USII@upce.cz 1

2 Obsah kurzu Princip vyhledávání Definování vyhledávacích požadavků Vyhledávací nástroje Zdroje informací Nástroje pro zpracování informací Shrnutí Praktické cvičení

3 Web a vyhledávače tvorba webu doporučení a zkušenosti => účelnost zajímavost návštěvnost

4 Účel návštěvy stránek KDO a PROČ =>pravidla pro tvorbu stránek 1. Stránky nabízející přímé služby či prodej produktů. 2. Prezentujeme produkty. 3. Poskytujeme pouze informaci i

5 1S 1. Stránky ák nabízející jíípřímé služby či prodej produktů. Základní vlastnosti: stručné, zřetelně viditelné, umístěné po ruce snadný nákup zaškrtnout a potvrdit srozumitelná stránka minimum grafiky krátká Hlavní účel objednat a nakoupit.

6 2. Prezentujeme produkty komerční stránky umístění produktu na webu Základní vlastnosti: stručné informace fotografie tabulky Nutnost t lákat: efektní ale malá animace atraktivní grafika sporé texty další podrobnosti formou odkazů na další stránky jedno okno ostatní (video, zvuk atd.) odkaz kdo se táže, jako kdyby již nakoupil odkaz na kontakt

7 3. Poskytujeme pouze informaci nekomerční stránky (inzerce, sponzoři) užitečné a často navštěvované informace zadarmo nezávislý zdroj Vlastnosti (přitvrdit): delší a podrobnější stránky bez efektní animace a grafiky estetické jako časopis vícesloupková sazba (hlavní text, odkazy typografie nadpisy, řezy písma čtenář chce číst (klidná stránka bez animací).

8 Úkol 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:

9 Typy tvůrců webu Strukturalisti Prezentátoři Závisí na cílové skupině ě => estetika + strukturovanost.

10 Lidé na webu Role vydatel => cílová skupina. Skupiny: zaměstnanci firmy a její spolupracovníci zákazníci profesionálové začátečníci.

11 Skupina zaměstnanci firmy Zaměstnanci firmy a její spolupracovníci intranet specifická skupina účelnost, bez efektů, ukázat přehledně,, p informace.

12 Skupina zákazníci Zákazníci vtáhnout do děje (nesmí opustit web) propustnost vzhledem k zákazníkům.

13 Prohlížeč???? prohlížečů? platforem Rozhodnutí: prohlížeče jen pro text optimalizace pro definovaný prohlížeč? pro všechny používané. Poznámka: text <1% - možná textová alternativa (Text only) standard HTML organizace W3C (posun k IE)? starší verze (rámce) spíše ne (dostupnost t nových verzí).

14 Rychlost připojení a průchodnost linek Obsah stránky ~ technické možnosti čtenářů Omezení: kb/s teorie (praxe 10 2 B/s) čest výjimkám => šetřit na titulních stránkách? doby načítání ~ stránka cca kb obrázky (10kB) formáty. Doporučení: 25 kb na stránku 8 kb textu (základní kód) 17 kb grafika problém!!!

15 Úkol 2 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:

16 Grafika pro web Pojmy: bezztrátová komprese např. GIF jemná, přesná grafika texty, tlačítka, printscreen ztrátová komprese např. JPEG nedokonalost oka fotografie, obrázky bez ostrých hran indexované barvy odkaz na barvu v paletě.

17 Formát - GIF obrázky s 256 barvami Vlastnosti: bezztrátová komprese možnost průhlednosti (barva průhledná).

18 Formát - prokládaný GIF postupné zobrazení (hrubý náhled -> detaily). Vlastnosti nezvyšuje velikost pomáhá zobrazení aproximace řádková doporučení GIF > 5x 5 pixelů prokládání.

19 Formát - animovaný GIF Více obrázků v jednom souboru.

20 Formát - JPEG Vlastnosti: komprese v pravých barvách ztrátová komprese klasické obrázky bez ostrých hran a detailů Použití: fotografie větší obrázky.

21 Formát - PNG Vlastnosti: bezztrátová komprese až 16,7 *10 6 barev postupná p aproximace zobrazení prokládaný režim (čtvercová aproximace) klasické obrázky bez ostrých hran a detailů Použití: jako GIF a JPEG

22 Formáty obrázků ČB 61kB

23 Formáty obrázků 16 bit 237kB

24 Formáty obrázků 24 bit 1 409kB

25 Formáty obrázků 256 úrovní 473kB

26 Formáty obrázků GIF 41663bit

27 Formáty obrázků JPG kb PNG kb TIF kb

28 Formáty obrázků JPG 23403

29 Formáty obrázků JPG 23403

30 Velikosti grafických souborů ČB 61kB 16 bit 237kB 24 bit 1 409kB 256 úrovní 473kB GIF 41663bit JPG kb PNG kb TIF kb

31 Rastrový obrázek rastrový obrázek (počet bodů obrázku, rozlišení, barevná hloubka) formáty ukládání (BMP, GIF, JPG, PNG přednosti a nevýhody, tvorba a použití) získání obrázku (malování, sejmutí obrazovky, digitální fotografie, skenování) prohlížení a úpravy obrázků (prohlížení, lupa, jas, kontrast atd.) tisk obrázku (tisk, rozlišení, druhy papírů) a použití obrázku v dokumentu

32 Vektorový obrázek vektorový obrázek (základní objekty, kreslení objektů, změna polohy a velikosti objektů) základní vlastnosti objektů (obrys a výplň, vlastnosti textu) uspořádání objektů ů (zarovnání a řazení objektů) ů praktické příklady (hrátky s objekty, vizitka, leták, obal CD, inzerát, kliparty)

33 PDF formát Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: PDF formát (vlastnosti a použití, čtení PDF souborů, prohlížeče, práce s prohlížečem, tisk).

34 Úloha 3 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:

35 JPEG versus GIF ikony jemná struktura => JPEG Doporučení: < 50 x 50 bodů OR < 50 barev THEN GIF animované GIFy animace velikost souboru (animace~snímek)

36 Nástroj pro tvorbu webu Návrh stránky Microsoft Front Page Allaire HomeSite 4.0 Ikony, tlačítka, další grafika Adobe Photoshop 5.0 PaintShop Pro 5.0

37 Nástroj pro tvorbu webu Sharewarové filtry pro Photoshop a další filtry pro tvorbu tlačítek Microsoft Image Composer Macromedia Fireworks MapThis Ukládání souborů Ulead Smartsaver Animované GIGy Microsoft GIF Animator Ulead GIG Animator Animagic i GIF Animator

38 Úloha 4 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:

39 Přístupný web Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Základní motto přístupnosti Síl b j j h i litě Síla webu je v jeho univerzalitě. Přístup pro každého nezávisle na schopnostech je jeho základní prvek

40 Přístupnost Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Stav, kdy věc neklade svým uživatelům žádné zásadní překážky. Přístupnost = bezbariérovost. Přístupnost webu = funkčnost www stránek (efektivně web používat) Přístupná webová stránka Přístupná webová stránka je použitelná pro každého uživatele Internetu, a to nezávisle na jeho postižení, schopnostech, znalostech, zkušenostech či zobrazovacích možnostech.

41 Kontra opozice Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Web je z podstaty naprosto univerzální a přístupný p a vše, co se z něj vytvořilo nepřístupné médium, mají na svědomí lajdáčtí webdesignéři. Přístupnost vychází ze samotných základů webu a nejde o žádnou nadstavbu. Za to, že dnes mají bezbariérovost a web k sobě tak daleko, mohou jen a pouze tvůrci www stránek, kteří odvádějí špatně svou práci.

42 Přístupný web Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Není web, ke kterému bylo něco přidáno, aby se stal přístupným. p Je to web u něhož byla dodržena původní Je to web, u něhož byla dodržena původní pravidla, a tím byla přístupnost zachována.

43 Důležitost přístupnosti 1. Zdravotní dispozice. 2. Zkušenosti s Internetem. 3. Jazykové vybavení a schopnost porozumět psanému textu. 4. Technické vybavení. 5. Softwarové vybavení. Problém podcenění počtu uživatelů s omezením (až 1/3)

44 Výhodnost bezbariérového webu 1. Peníze. 2. Lepší viditelnost webu. 3. Lepší použitelnost webu. 4. Posilování dobrého jména. 5. Soulad se zákony.

45 Předpoklady Velká Británie 14% populace p zdravotní postižení 9% populace barvoslepost 20% populace p starší 60 let Svět: nefunkční javascript 7% flash 11%

46 Handicapovaní každý: zpravodajské weby portály e-shop banky istituce

47 Zvláštnosti skupin webů Cestovní kancelář krátkodobé postižení. e-shop knihy porucha soustředění Bankovní dům otázka např. platformy.

48 Šetříme náklady nejsou klasické dodatečné náklady vzhledem k uživateli úspora pro tvůrce přístupný web je levnější otázka oslovení skupin zákazníků (70% versus 100%)

49 Lepší viditelnost webu pro vyhledávače: definovaná struktura stránek roboti text, sémantika => přístupnost

50 Web pro vyhledávače robot-friendly : Veškeré informace jsou přítomny v textové podobě. Buď v ní nebo v podobě textových t alternativ ti grafických prvků. Žádný obsah nezůstal před roboty ukrytý (flash, javascript). Všechny odkazy jsou plně funkční a robot se pomocí nich dostává na další stránky. Je dodrženo sémantické označování textu. (název stránky, nadpisy, zdůraznění ě atd.). Nejdůležitější obsah je umístěn na začátku stránky, kdy existuje větší pravděpodobnost, p kde si ho robot vyhledávače všimne.

51 Příklad zobrazení uživatel -robot

52 Lepší použitelnost webu navigace - obsah

53 Metodiky přístupnosti Priorita 1 Web musí splňovat danou zásadu,,jinak se stává nepřístupným pro hendikepované uživatele. Priorita 2 Web by měl splňovat danou zásadu, jinak je obtížně přístupný pro některé skupiny handicapovaných uživatelů. Priorita 3 Web by mohl splňovat danou zásadu, protože tak ulehčí přístup handicapovaným uživatelům.

54 Hendikepovaní uživatelé Internetu 1. Zrakově postižení 2. Sluchově postižení 3. Pohybově postižení 4. Uživatelé se zobrazovacími problémy 5. Uživatelé s poruchami učení a soustředění 6. Roboti

55 Zrakově postižení Zrakově postižení - považování za jedinou skupinu hendikepovaných uživatelů Internetu. Mezi zrakově postižené řadíme: Zcela nevidomí a jinak těžce zrakově postižení není tak velké množství, Internet - možnost, jak "překročit" svůj hendikep; pomocná zařízení - hlasové čtečky nebo braillský řádek. obsah musí být formou dobře strukturovaného textu, grafické a multimediální prvky musí mít textové alternativy, navigace musí být použitelná apod. Slabozrací omezené používání zraku, zvětšovat obsah stránky, velikost písma i jiných prvků na stránce definovat pomocí relativních jednotek a použitelnost stránky zkontrolovat i při radikálně zvětšeném písmu. Barvoslepí problém rozeznávat od sebe některé škály barev, problém u barvy pozadí a popředí na webové stránce - stránka nepřístupná, dostatečný kontrast, obsahu nespoléhat na barvu. Uživatelé s dočasně zhoršenou možností vidět aktuální světelné a zobrazovací podmínky, kontrast barev a v nejdůležitějších případech na barvu nespoléhal vůbec.

56 \Sluchově postižení Výhoda - web se vizuální složku prezentace. Poskytovat plnohodnotnou textovou alternativu. Nepřístupný pro skutečně sluchově postižené a pro uživatele bez reprodukčního zařízení (vzhledem k externím podmínkám - hluk apod. - neslyší.

57 Pohybově postižení zásadní problém - nemohou používat myš postiženi trvale a dočasně potřebují ovládat webové stránky jinak než pomocí myši => klávesnice.

58 Uživatelé se zobrazovacími problémy Uživatelé alternativních browserů používání browseru je otázkou volby - některý browser využívat musí Linux atd. stejný komfort v každém internetovém t prohlížeči Správný tvůrce www stránek testování funkčnosti. Uživatelé jiných zobrazovacích zařízení škála zobrazovacích zařízení široká správně udělané webové stránky by měly fungovat na všech.

59 Uživatelé s poruchami učení a soustředění Normálně vidí, slyší, pohybují s myší. Pro dyslektiky, osoby s poruchami soustředění a jiné podobně ě postižené uživatele jednoduché, d velké písmo. Obecně - tyto techniky pohybují spíše v oblasti použitelnosti webu, než ryzí přístupnosti. Potřebují: přehledné, strukturované jednoduše pochopitelné webové stránky strukturovaný obsah přehledná navigace. písmo větší, krátké odstavce, hodně ě nadpisů, ů více vizuálních "zarážek" pro oči, více obrázkových symbolů místo slov apod.

60 Roboti Mezi jednotlivými stránkami se pak pohybuje pomocí odkazů. Robot nevidí barvy, neslyší zvuk, nerozpozná obsah obrázků, neumí dobře používat JavaScript ani Flash. Jádro je tedy v textu a odkazech. Označkovaný strukturálními značkami (nadpisy, odstavce, seznamy, zdůraznění apod.) a vždy se u toho spolehnout na čistý text ne obrázky, JavaScript či Flash. Zobrazit stránku textový prohlížečem (např. pomocí on-line služby Lynx View) nebo třeba zkusit specializovanou službu Poodle Predictor.

61 Přístupnost webu - pravidla yp p

62 Pravidla tvorby přístupného webu (1/6) Obsah webových stránek je dostupný a čitelný 1. Každý netextový prvek nesoucí významové sdělení má svou textovou alternativu. 2. Informace sdělované prostřednictvím skriptů, objektů, appletů, kaskádových stylů, obrázků a jiných doplňků na straně uživatele jsou dostupné i bez kteréhokoli z těchto doplňků. 3. Informace sdělované barvou jsou dostupné i bez barevného rozlišení. 4. Barvy popředí a pozadí jsou dostatečně kontrastní. Na pozadí není vzorek, který snižuje čitelnost. 5. Předpisy určující velikost písma nepoužívají absolutní jednotky. 6. Předpisy určující typ písma obsahují obecnou rodinu písem.

63 Pravidla tvorby přístupného webu (2/6) Práci s webovou stránkou řídí uživatel 7. Obsah WWW stránky se mění, jen když uživatel aktivuje nějaký prvek. 8. Webová stránka bez přímého příkazu uživatele nemanipuluje uživatelským prostředím. 9. Nová okna se otevírají jen v odůvodněných případech a uživatel je na to předem upozorněn. 10. Na webové stránce nic nebliká rychleji než jednou za sekundu. 11. Webová stránka nebrání uživateli posouvat obsahem rámů. 12. Obsah ani kód webové stránky nepředpokládá ani nevyžaduje konkrétní způsob použití ani konkrétní výstupní či ovládací zařízení.

64 Pravidla tvorby přístupného webu (3/6) Informace jsou srozumitelné a přehledné 13. Webové stránky sdělují informace jednoduchým jazykem a srozumitelnou formou. 14. Úvodní webová stránka jasně popisuje smysl a účel webu. Název webu či jeho provozovatele je zřetelný. 15. Webová stránka i jednotlivé prvky textového obsahu uvádějí své hlavní sdělení na svém začátku. 16. Rozsáhlé obsahové bloky jsou rozděleny do menších, výstižně nadepsaných celků. 17. Informace zveřejňované na základě zákona jsou dostupné jako textový obsah webové stránky. 18. Na samostatné webové stránce je uveden kontakt na technického správce a prohlášení jasně vymezující míru přístupnosti webu a jeho částí. Na tuto webovou stránku odkazuje každá stránka webu.

65 Pravidla tvorby přístupného webu (4/6) Ovládání webu je jasné a pochopitelné 19.Každá webová stránka má smysluplný název, vystihující její obsah. 20.Navigační a obsahové informace jsou na webové stránce zřetelně odděleny. 21.Navigace je srozumitelná a je konzistentní na všech webových stránkách. 22.Každá webová stránka (kromě úvodní webové stránky) obsahuje odkaz na vyšší úroveň v hierarchii webu a odkaz na úvodní WWW stránku. 23.Všechny webové stránky rozsáhlejšího webu obsahují odkaz na přehlednou mapu webu. 24.Obsah ani kód webové stránky nepředpokládá, že uživatel již navštívil jinou stránku. 25.Každý formulářový prvek má přiřazen výstižný nadpis. 26.Každý rám má vhodné jméno či popis vyjadřující jeho smysl a funkčnost.

66 Pravidla tvorby přístupného webu (5/6) Odkazy jsou zřetelné a návodné 27. Označení každého odkazu výstižně popisuje jeho cíl i bez okolního kontextu. 28. Stejně označené odkazy mají stejný cíl. 29. Odkazy jsou odlišeny od ostatního textu, a to nikoli pouze barvou. 30. Obrázková mapa na straně serveru je použita jen v případě, že nebylo možné pomocí dostupného geometrického tvaru definovat oblasti v obrázkové mapě. V ostatních případech je použita obrázková á mapa na straně uživatele. Obrázková á mapa na straně serveru je vždy doprovázena alternativními textovými odkazy. 31. Uživatel je předem jasně upozorněn, když odkaz vede na obsah jiného typu, než je webová stránka. Takový odkaz je doplněn sdělením o typu a velikosti cílového souboru.

67 Pravidla tvorby přístupného webu (6/6) Kód je technicky způsobilý a strukturovaný 32. Kód webových stránek odpovídá nějaké zveřejněné finální specifikaci jazyka HTML či XHTML. Neobsahuje syntaktické chyby, které je správce webových stránek schopen odstranit. 33. V metaznačkách je uvedena použitá znaková sada dokumentu. 34. Prvky tvořící í nadpisy a seznamy jsou korektně kt ě vyznačeny č ve zdrojovém kódu. Prvky, které netvoří nadpisy či seznamy, naopak ve zdrojovém kódu takto vyznačeny nejsou. 35. Pro popis vzhledu webové stránky jsou upřednostněny ř ě stylové předpisy. 36. Je-li tabulka použita pro rozvržení obsahu webové stránky, neobsahuje záhlaví řádků ani sloupců. Všechny tabulky zobrazující tabulková data naopak záhlaví řádků a/nebo sloupců obsahují. 37. Všechny tabulky dávají smysl čtené po řádcích zleva doprava.

68 Úloha 5 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:

69 Závěr Shrnutí teorie praktické ukázky a cvičení

Přístupnost. aby WWW stránky mohla zobrazovat co nejš irš í paleta programů a zařízení myslet na speciální požadavky

Přístupnost. aby WWW stránky mohla zobrazovat co nejš irš í paleta programů a zařízení myslet na speciální požadavky Přístupnost aby WWW stránky mohla zobrazovat co nejš irš í paleta programů a zařízení myslet na speciální požadavky nevidomí a slabozrací negrafičtí klienti (pozor! sem patří i vyhledávací roboti) lidé

Více

INSPO 2008. Karel Břinda centrum TEREZA, FJFI ČVUT v Praze. Lukáš Marvan Seznam.cz, a.s.

INSPO 2008. Karel Břinda centrum TEREZA, FJFI ČVUT v Praze. Lukáš Marvan Seznam.cz, a.s. INSPO 2008 Karel Břinda centrum TEREZA, FJFI ČVUT v Praze Lukáš Marvan Seznam.cz, a.s. 1 Představení centra TEREZA a Seznamu Počátky a model spolupráce Možnosti přístupu, realizace a testování Dosažené

Více

Tvoříme PŘÍSTUPNÉ STRÁNKY. webové. Připraveno s ohledem na novelu Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy.

Tvoříme PŘÍSTUPNÉ STRÁNKY. webové. Připraveno s ohledem na novelu Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy. Tvoříme PŘÍSTUPNÉ STRÁNKY webové Připraveno s ohledem na novelu Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy David Špinar Tvoříme přístupné webové stránky Autor: David Špinar Copyright

Více

2. Zásady přístupnosti a použitelnosti webu. Web pro kodéry (Petr Kosnar, ČVUT, FJFI, KFE, PINF 2008)

2. Zásady přístupnosti a použitelnosti webu. Web pro kodéry (Petr Kosnar, ČVUT, FJFI, KFE, PINF 2008) 2. Zásady přístupnosti a použitelnosti webu Web pro kodéry (Petr Kosnar, ČVUT, Obsah Terminologie Minoritní skupiny uživatelů Proč přístupnost? Pravidla tvorby přístupného webu Kontrola přístupnosti Další

Více

Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost

Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost Martin Kuna martin.kuna@seznam.cz Obsah Webová grafika Rozvržení stránky Typografické zásady Nejčastější chyby Struktura webu a navigace

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 6 0 U k á z k a k n i h

Více

Best practice Pravidla pro tvorbu přístupného webu

Best practice Pravidla pro tvorbu přístupného webu Ministerstvo informatiky Odbor metodické podpory ISVS Havelkova 2 130 00 Praha 3 Best practice Pravidla pro tvorbu přístupného webu Verze 1.0 Obsah: Předmluva...3 Úvod...3 Pravidla pro tvorbu přístupného

Více

Návrh stránek 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací

Návrh stránek 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací Jirka Kosek Poslední modifikace: $Date: 2013/12/12 20:40:58 $ Obsah Úvod... 3 Recept na dobré webové stránky... 4 Použitelnost... 5 Jak se pozná použitelný web...

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Počítačová prezentace. Základní pojmy. MS PowerPoint

Počítačová prezentace. Základní pojmy. MS PowerPoint Počítačová prezentace Základní pojmy Počítačová prezentace využití elektronického systému pro předávání informací jednoduché zpracování textu, grafiky, zvuku a animací vysoká účinnost prezentace - přehledná

Více

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20 Obsah Úvod.............................................................................................. 9 Historie grafického designu a tisku..................................... 10 Od zadání k návrhu..............................................................

Více

Grafika a grafický design. Internetové publikování

Grafika a grafický design. Internetové publikování Grafika a grafický design Internetové publikování Design stránky Grafický design první dojem, rychlost stahování Struktura stránek navigace, rozvržení plochy Volba informací okruh čtenářů Syntaktická správnost,

Více

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod VY_32_INOVACE_INF4_12 Počítačová grafika Úvod Základní rozdělení grafických formátů Rastrová grafika (bitmapová) Vektorová grafika Základním prvkem je bod (pixel). Vhodná pro zpracování digitální fotografie.

Více

Návrh webové prezentace. Internetové publikování

Návrh webové prezentace. Internetové publikování Návrh webové prezentace Internetové publikování 1 Co je webdesign? Jedna z definic Návrh webových stránek nebo webových aplikací s využitím různých technologií Řemeslo, věda nebo umění? Různí autoři se

Více

Kontrola přístupnosti www stránek

Kontrola přístupnosti www stránek 15 Kontrola přístupnosti www stránek Podle toho, jak znám tvůrce www stránek, můžu myslím směle prohlásit, že mnohem pravděpodobněji vytvoří stránky nepřístupné než přístupné. Není to ale vůbec proto,

Více

ZPRÁVA O HODNOCENÍ PŘÍSTUPNOSTI WEBOVÉ PREZENTACE MĚSTA XXXXXXXX

ZPRÁVA O HODNOCENÍ PŘÍSTUPNOSTI WEBOVÉ PREZENTACE MĚSTA XXXXXXXX ZPRÁVA O HODNOCENÍ PŘÍSTUPNOSTI WEBOVÉ PREZENTACE MĚSTA XXXXXXXX Vypracoval: Jan Živný, Obce na webu, s.r.o. V Brně dne XXXXXXXX 1 Cíl hodnocení Tato zpráva je zpracována za účelem zhodnocení přístupnosti

Více

Ergonomie softwaru. Hana Bydžovská

Ergonomie softwaru. Hana Bydžovská Ergonomie softwaru Hana Bydžovská Osnova přednášky ergonomie jako věda ergonomie práce s počítačem ergonomie softwaru působení softwaru na člověka požadavky na software nežádoucí prvky 2 Ergonomie pojem

Více

Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy České republiky

Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy České republiky Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy České republiky I. Obsah Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy...1 I. Obsah...1 II. Zhotovitel...1 III. Autorská práva k

Více

T T. Think Together 2011. Petr Benda, Václav Lohr, Martin Havránek THINK TOGETHER

T T. Think Together 2011. Petr Benda, Václav Lohr, Martin Havránek THINK TOGETHER Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Doktorská vědecká konference 7. února 2011 T T THINK TOGETHER Think Together 2011 Audit přístupnosti webových stránek ČZU na základě vyhlášky

Více

1. Začínáme s FrontPage 2003 11

1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Úvod 9 1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Instalace programu 12 Spuštění a ukončení programu 15 Základní ovládání 16 Hledání souborů 30 Najít a nahradit 31 Tisk 32 Schránka sady Office 34 Nápověda 36 Varianty

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost Osnovy kurzů pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Systém dalšího vzdělávání veřejnosti počítačová gramotnost Začínáme s počítačem Úvod...5 Co je to počítač, informace, použití...10 Hlavní

Více

Nové přístupy tvorby web site. Doc. Ing. Zdeněk Havlíček, CSc. KIT PEF CZU - 13/11/2001

Nové přístupy tvorby web site. Doc. Ing. Zdeněk Havlíček, CSc. KIT PEF CZU - 13/11/2001 Nové přístupy tvorby web site Doc. Ing. Zdeněk Havlíček, CSc. KIT PEF CZU - 13/11/2001 Osnova Úvod Web site - jasný cíl Technologie - dynamický web Forma - vyšší interaktivita Obsah - stálá aktualizace

Více

2. Technické požadavky k úpravě materiálů pro umístění ve 2GIS

2. Technické požadavky k úpravě materiálů pro umístění ve 2GIS 2. Technické požadavky k úpravě materiálů pro umístění ve 2GIS Typ umísťované informace Banner v rubrice s možností připojení ke všem rubrikám organizace a změny RM pro každou rubriku Mikrokomentář v rubrice

Více

2. Technické požadavky k úpravě materiálů pro umístění ve 2GIS

2. Technické požadavky k úpravě materiálů pro umístění ve 2GIS 2. Technické požadavky k úpravě materiálů pro umístění ve 2GIS Typ umísťované informace Banner v rubrice s možností připojení ke všem rubrikám organizace a změny RM pro každou rubriku Mikrokomentář v rubrice

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Vytvořil TEMEX, spol. s r. o. Obsah 1. Úvod... 2 Formáty... 2 Cena... 2 2. Systémové požadavky... 3 Interaktivní PDF verze... 3 HTML

Více

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Šablony a jejich

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

19.5.2010 16:16. Datum: 14.5.2010 Zpracoval: Ing. Richard Ruibar

19.5.2010 16:16. Datum: 14.5.2010 Zpracoval: Ing. Richard Ruibar Datum: 14.5.2010 Zpracoval: Ing. Richard Ruibar Kvalita Vzhled v různých prohlížečích Podrobná kontrola vzhledu a funkčnosti v prohlížečích s podílem nad 1% Podrobná kontrola vzhledu a funkčnosti ve vybraných

Více

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno,

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, Prezentace Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, využití interaktivní tabule. Postup při tvorbě prezentace I 1. Stanovení cílů.

Více

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Doporučení, jak

Více

Nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb.

Nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb. Nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb. Kapitola A: Obsah webových stránek je dostupný a čitelný

Více

Obsah. ČÁST I Základy návrhu webových stránek. Kapitola 1 Zákaznicky orientovaný návrh webu 19. Jak ze vzorů pro návrh webu vyzískat co nejvíc 33

Obsah. ČÁST I Základy návrhu webových stránek. Kapitola 1 Zákaznicky orientovaný návrh webu 19. Jak ze vzorů pro návrh webu vyzískat co nejvíc 33 Obsah Předmluva 11 Poděkování 16 ČÁST I Základy návrhu webových stránek Kapitola 1 Zákaznicky orientovaný návrh webu 19 1.1 Evoluce návrhu webu 20 1.2 Důležitost zákaznicky orientovaného návrhu webu 21

Více

IVT. Grafické formáty. 8. ročník

IVT. Grafické formáty. 8. ročník IVT Grafické formáty 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie Tematický celek: počítačová grafika Název projektu: Zvyšování

Více

Internetové publikování. Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.

Internetové publikování. Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht. Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Internetové publikování CSS 3. část Vztahy mezi elementy»

Více

Analýza webových stránek metodikou WebRating

Analýza webových stránek metodikou WebRating Analýza webových stránek metodikou WebRating stručné shrnutí metodiky pro předmět Aplikace informačních technologií Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů, Praha Ivan Vágner 2009-2010 Dostupnost

Více

IVT. Rastrová grafika. 8. ročník

IVT. Rastrová grafika. 8. ročník IVT Rastrová grafika 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Webové stránky. 13. Obrázky na webových stránkách, modul Uložit pro web a zařízení. Datum vytvoření: 04. 11. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch

Webové stránky. 13. Obrázky na webových stránkách, modul Uložit pro web a zařízení. Datum vytvoření: 04. 11. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch Webové stránky 13. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 04. 11. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Webové stránky. 16. Obrázky na webových stránkách, optimalizace GIF. Datum vytvoření: 12. 1. 2013. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 16. Obrázky na webových stránkách, optimalizace GIF. Datum vytvoření: 12. 1. 2013. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 16. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 12. 1. 2013 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací.

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací. Obsah Úvod 13 1 Seznámení s PowerPointem 15 K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací. 19 Spuštění a ukončení programu 20 Spuštění PowerPointu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Novinky IPAC 3.0. Libor Nesvadba Karel Pavelka

Novinky IPAC 3.0. Libor Nesvadba Karel Pavelka Novinky IPAC 3.0 Libor Nesvadba Karel Pavelka Webové technologie Držíme laťku na vysoké úrovni Validní, sémantický, strukturovaný, přístupný, znovupoužitelný a jednoduchý XHTML kód. Komprimované JavaScripty

Více

Základy práce v programovém balíku Corel

Základy práce v programovém balíku Corel Základy práce v programovém balíku Corel Mgr. Tomáš Pešina Výukový text vytvořený v rámci projektu DOPLNIT První jazyková základní škola v Praze 4, Horáčkova 1100, 140 00 Praha 4 - Krč Základy počítačové

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

Přístupnost webů knihoven příklady dobré a špatné praxe. Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web

Přístupnost webů knihoven příklady dobré a špatné praxe. Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web Přístupnost webů knihoven příklady dobré a špatné praxe Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web Máte rádi CAPTCHA? Líbila by se vám takto prezentovaná stránka vaší knihovny?

Více

Střední škola aplikované kybernetiky s.r.o.: Maturitní okruhy z odborných předmětů 2010

Střední škola aplikované kybernetiky s.r.o.: Maturitní okruhy z odborných předmětů 2010 NAW WEBOVÉ STRÁNKY 1 Barevné modely (nejen v oblasti webdesignu), fyzikální podstata barvy 2 Zacházení s barvou v oblasti webdesignu a její účinek na psychiku 3 Tvar vizuálních prvků webdesignu, vliv na

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ovládá a využívá techniku a základní funkce operačního systému v souladu s pravidly Dodržuje ergonomická pravidla pro práci s počítačem Rozumí fungování počítačových sítí, chápe význam protokolu, zná a

Více

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10 ,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10 INFORMATIKA 7. ročník Microsoft POWER POINT 2010 Ing. Miroslava Maříková PŘÍPRAVA Předmět: Informatika Stupeň vzdělávání: druhý stupeň /7.roč./

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-20

Identifikátor materiálu: ICT-1-20 Identifikátor materiálu: ICT-1-20 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Kancelářské balíky a grafické editory Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí programové

Více

Child selektory. Adjacent sibling selektory. Pseudoelementy. Atributové selektory. Tabulky. Obtékané elementy. »!!!

Child selektory. Adjacent sibling selektory. Pseudoelementy. Atributové selektory. Tabulky. Obtékané elementy. »!!! CSS 3. část Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Vztahy mezi elementy Vztahy mezi elementy» Parent» An element A is called

Více

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 IČ: 25472593 MK Consult, v.o.s. Drážďanská 493/40, 40007 Ústí nad Labem tel.,fax 47550500408, e-mail info@mkconsult.cz Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu Kompas 3.2 Systém

Více

Informace k e-learningu

Informace k e-learningu Informace k e-learningu Příprava na testy bude probíhat samostatně formou e-learningových školení přístupných způsobem popsaným níže. Zkušební testy, pomocí kterých se budete připravovat na závěrečný test,

Více

Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání. Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání. Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou Datum: 1. 12. 2013 Projekt: Registrační číslo: Číslo DUM: Škola: Jméno autora: Název sady: Název práce: Předmět: Ročník: Obor: Časová dotace: Vzdělávací cíl: Pomůcky: Využití ICT techniky především v uměleckém

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro možnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006 MALOVÁNÍ aplikace,

Více

MODERNÍ WEB SNADNO A RYCHLE

MODERNÍ WEB SNADNO A RYCHLE SNADNO A RYCHLE Marek Lučný Pavoučí síť přes celý svět Co prohlížeče (ne)skrývají Tajemný kód HTML Všechno má svůj styl Interaktivní je IN Na obrazovce i na mobilu Začni podle šablony Informace jsou základ

Více

Podpora výuky tvorby bezbariérového webu

Podpora výuky tvorby bezbariérového webu 185 Podpora výuky tvorby bezbariérového webu Jakub Kužílek, Jiří Spilka, Lenka Lhotská Anotace V současnosti nabývá tvorba bezbariérového webu stále většího významu. Bezbariérový web je jakýmsi standardem

Více

VYHLEDÁVÁNÍ NA KLÍČOVÉ SLOVO (v názvu nebo popisu činnosti)

VYHLEDÁVÁNÍ NA KLÍČOVÉ SLOVO (v názvu nebo popisu činnosti) VYHLEDÁVÁNÍ NA KLÍČOVÉ SLOVO (v názvu nebo popisu činnosti) VYHLEDÁVÁNÍ V KATEGORIÍCH FOTOGALERIE ADRESA, TEL. KONTAKTY QR KÓD LOGO, POPIS POBOČKY NÁHLED WEBOVÝCH STRÁNEK LOGO PARTNEŘI ADRESA, TELEFONNÍ

Více

VY_32_INOVACE_INF.19. Inkscape, GIMP, Blender

VY_32_INOVACE_INF.19. Inkscape, GIMP, Blender VY_32_INOVACE_INF.19 Inkscape, GIMP, Blender Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 INKSCAPE Inkscape je open source

Více

Jak vkládat dokumenty do redakčního systému tak, aby byly přístupné

Jak vkládat dokumenty do redakčního systému tak, aby byly přístupné Jak vkládat dokumenty do redakčního systému tak, aby byly přístupné Poznámka: V tomto návodu jsou použity příklady z konkrétní instalace redakčního systému Drupal. Uvedené postupy jsou využitelné i pro

Více

PŘEDNÁŠKA PODPOROVANÁ POČÍTAČEM

PŘEDNÁŠKA PODPOROVANÁ POČÍTAČEM PŘEDNÁŠKA PODPOROVANÁ POČÍTAČEM Část 1 Obecné přípravy přednášky M. Kmínek prezentace prezentovat = předložit v širším slova smyslu předkládání informací jakoukoli formou dnes obvykle chápeme jako předkládání

Více

WCAG 2.0 prakticky aneb Jak zlepšit přístupnost webových stránek

WCAG 2.0 prakticky aneb Jak zlepšit přístupnost webových stránek WCAG 2.0 prakticky aneb Jak zlepšit přístupnost webových stránek Radek Pavlíček, březen 2010 1 WCAG 2.0 struktura metodiky Princip pravidlo kritérium technika 4 principy Vnímatelnost. Ovladatelnost. Srozumitelnost.

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro moţnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006, aktualizováno

Více

Služby Microsoft Office 365

Služby Microsoft Office 365 Cena: 2000 Kč + DPH Služby Microsoft Office 365 Kurz je určen všem, kteří se chtějí ponořit do tajů Cloud služeb a chtějí naplno využít možnosti Office 365, jako komunikačního nástroje i prostředí pro

Více

Hodnocení webové stránky města Volyně www.volyne.eu

Hodnocení webové stránky města Volyně www.volyne.eu ALENA VLKOVÁ Hodnocení webové stránky města Volyně www.volyne.eu Předmět Aplikace informačních technologií Zimní semestr 2009/2010-1 - HODNOCENÍ DOSTUPNOSTI On page faktory Doména - Jedním z hlavních kritérií

Více

Naše Město Web design

Naše Město Web design Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra informačních technologií Naše Město Web design Cvičení: 10. 1. 2012, 16 hod. Pracovní skupina Jitka Sedláčková Nina Tůmová ... 1

Více

Obsah. 1. ČÁST Tisk na stolní tiskárně Kapitola 1. Kapitola 2. Úvod...11. Volba tiskárny a média...15

Obsah. 1. ČÁST Tisk na stolní tiskárně Kapitola 1. Kapitola 2. Úvod...11. Volba tiskárny a média...15 Obsah Úvod................................................11 1. ČÁST Tisk na stolní tiskárně Kapitola 1 Volba tiskárny a média................................15 Volba tiskárny....................................16

Více

================================================================================ =====

================================================================================ ===== Název: VY_32_INOVACE_PG4101 Základní struktura HTML stránky Datum vytvoření: 01 / 2012 Anotace: DUM seznamuje se základní strukturou a členěním HTML stránky, s jednotlivými složkami - HTML, CSS, externí

Více

IVT. Prezentace pravidla a postupy. 8. ročník

IVT. Prezentace pravidla a postupy. 8. ročník IVT Prezentace pravidla a postupy 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Obsahy kurzů MS Office

Obsahy kurzů MS Office Obsahy kurzů MS Office V současné době probíhají kurzy MS Office 2010 s následující osnovou: 1. Základy práce na PC, MS Office - praktické užití Kurz je určen pro všechny, kteří mají s prací na PC minimální

Více

Obsah. Začínáme. 1 Úvod do Adobe Acrobatu. 2 Zkoumáme pracovní plochu

Obsah. Začínáme. 1 Úvod do Adobe Acrobatu. 2 Zkoumáme pracovní plochu Obsah Začínáme 1 Úvod do Adobe Acrobatu 2 Zkoumáme pracovní plochu O knize Oficiální výukový kurz.....................14 Acrobat Professional a Acrobat Standard...........14 Předpoklady.....................................15

Více

Metodické doporučení ke zlepšení technické přístupnosti IS/STAG

Metodické doporučení ke zlepšení technické přístupnosti IS/STAG Metodické doporučení ke zlepšení technické přístupnosti IS/STAG Pro potřeby Pracovní skupiny k přístupnosti informačních systémů na vysokých školách AP3SP zpracoval mgr. Radek Pavlíček, Masarykova univerzita

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie Postup

Více

Název modulu: Tvorba webu pomocí XHTML a CSS začátečníci

Název modulu: Tvorba webu pomocí XHTML a CSS začátečníci Název modulu: Označení: C7 Stručná charakteristika modulu Modul vznikl za účelem úvodního seznámení zájemců o problematiku tvorby moderních webových stránek podle standardů W3C. Zahrnuje základní nezbytné

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

INTERNET A SÍTĚ. Role při tvorbě webových aplikací. Rozhodovací vrstvy při tvorbě webových aplikací. povrch kostra struktura obsah strategie

INTERNET A SÍTĚ. Role při tvorbě webových aplikací. Rozhodovací vrstvy při tvorbě webových aplikací. povrch kostra struktura obsah strategie INTERNET A SÍTĚ Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Kancelář: H305 Telefon: 3511 Email: pavel.smutny@vsb.cz Role při tvorbě webových aplikací 1996 2009 GIF HTML CSS CGI analytik, informační architekt, grafik, programátor

Více

Pravidla přístupnosti

Pravidla přístupnosti Pravidla přístupnosti Pravidla přístupnosti Pravidla přístupnosti... 2 Kapitola A: Obsah webových stránek je dostupný a čitelný... 2 Kapitola B: Práci s webovou stránkou řídí uživatel... 4 Kapitola C:

Více

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz Webové stránky 6. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 11. 10. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Existuje celá řada volně dostupných nástrojů, které jsou pro účel projektu vhodné, např.

Existuje celá řada volně dostupných nástrojů, které jsou pro účel projektu vhodné, např. TNPW1 PRŮVODCE SEMESTRÁLNÍM PROJEKTEM Jaké téma je vhodné zpracovat? Téměř jakékoli téma se hodí ke zpracování, jehož výstupem jsou webové stránky. Je vhodné začít u témat, která jsou nám blízká. Určitě

Více

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program 4.3. Informační a komunikační technologie Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast je realizována prostřednictvím vyučovacího předmětu Informatika. Informatika je zařazena do ŠVP jako povinný předmět

Více

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny Název modulu: Grafika v OSS/FS Označení: B5 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na tvorbu a zpracování rastrové a vektorové grafiky v prostředí otevřeného a svobodného software. Zahrnuje

Více

Název: Design webu Anotace:

Název: Design webu Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky Zpracoval: ing. Jaroslav Chlubný Počítačová grafika Počítačová grafika a digitální fotografie zaujímá v současnosti stále významnější místo v našem životě. Uveďme si jen několik

Více

stupného webu accessibility) Přístupnost (accessibility( ivatelů (Web bez bariér) bez ohledu na uživatele asné zdravotní

stupného webu accessibility) Přístupnost (accessibility( ivatelů (Web bez bariér) bez ohledu na uživatele asné zdravotní Zásady přístupnp stupného webu (Web bez bariér) r) Přístupnost (accessibility( accessibility) Web je přístupný p všem v bez ohledu na uživatele Na jejich trvalé či i dočasn asné zdravotní nesnáze Na jejich

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače

Více

Testování přístupnosti v soutěži Zlatý erb Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web

Testování přístupnosti v soutěži Zlatý erb Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web Testování přístupnosti v soutěži Zlatý erb 2015 Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web PROČ PŘÍSTUPNOST TESTUJEME? Zákonná povinnost (Vyhláška o přístupnosti) Web je oficiálním

Více

Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL

Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL mluvnice a sloh: pravopisná cvičení (automatické opravy MS Word) školní a třídní časopis (šablona MS Word) slohové útvary (přednastavené

Více

Kurz je rozdělen do čtyř bloků, které je možné absolvovat i samostatně. Podmínkou pro vstup do kurzu je znalost problematiky kurzů předešlých.

Kurz je rozdělen do čtyř bloků, které je možné absolvovat i samostatně. Podmínkou pro vstup do kurzu je znalost problematiky kurzů předešlých. Soubor kurzů XHTML, CSS, PHP a MySQL Kurz je rozdělen do čtyř bloků, které je možné absolvovat i samostatně. Podmínkou pro vstup do kurzu je znalost problematiky kurzů předešlých. Jeden blok se skládá

Více

Navigace na webových stránkách

Navigace na webových stránkách Navigace na webových stránkách Tato kapitola navazuje na kapitoly o přístupnosti, použitelnosti a optimalizaci webových stránek a podrobněji popisuje tvorbu informační architektury webových stránek, zejména

Více

Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007. Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská

Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007. Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007 Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská Cíle školení Seznámit se s novým uživatelským rozhraním MS Office 2007 a jeho specifikacemi

Více

Hospodářská informatika

Hospodářská informatika Hospodářská informatika HINFL, HINFK Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák MS Windows 7 Milan Myšák Příručka ke kurzu Milan Myšák Vývoj MS Windows Historické verze (do Win Me a Win NT 4.0) Windows XP (2001) Windows 7 (2009) Windows 2000 Windows Vista (2007) Windows 8 (2012) Milan

Více

Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Prezentace Prezentace: přednášený text + elektronický materiál Přednášený text: poutavý

Více