Energetický management, Trvale udrţitelný FM, Zelené budovy a jejich certifikace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Energetický management, Trvale udrţitelný FM, Zelené budovy a jejich certifikace"

Transkript

1 Energetický management, Trvale udrţitelný FM, Zelené budovy a jejich certifikace 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved.

2 2 ARCHIBUS Energetický management ARCHIBUS Trvale udrţitelný rozvoj ARCHIBUS Šetrné budovy Sniţování emisí skleníkových plynů Certifikace budov

3 ENERGETICKÝ MANAGEMENT Datová analýza, Monitoring & Targeting 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved.

4 Energetický management 4 Uzavřený cyklický proces neustálého zlepšování energetického hospodářství. Měření spotřeby energie Aktualizace smluv s dodavateli Stanovení potenciálu úspor Zavedení M&T Realizace opatření Vyhodnocení v souvislostech Vyhodnocení účinnosti realizovaných opatření

5 Energetický management 5 Datová analýza a datové zdroje Zajištění základních datových zdrojů Fakturace / tarify / sazby Seznam dodavatelů El. / Plyn / Voda Seznam měřidel a odběrných míst Seznam spotřebovávaných energií Účel spotřebovávaných energií (TUV, HVAC, osvětlení, výroba ) Seznam energií pro výrobu / administrativu / údrţbu Historie spotřeb jednotlivých typů energií Hodnoty odečtů (15min) kwh, J, m 3 Základní číselníky Seznam měřidel a odběrných míst, identifikace místností, budov, areálů. Rozšiřující datové zdroje Nástroje pro vyhodnocení spotřeb energií (Software) KPI Kolik je potřeba kwh na 1Kč finální ceny výrobku?? Kolik kwh se spotřebuje na 1 m 2 za jeden rok?? Kolik kwh se spotřebuje na osobu za rok?? (vzdělávací instituce)

6 Energetický management 6 ARCHIBUS Energetický management Sleduje a řídí spotřeby energií s cílem snížit energetickou spotřebu, snížit náklady na energie a snížit emise CO 2. Co modul nabízí: Kniha nákladů podle typu energie; Kniha nákladů s energetickou spotřebou Vyhodnocení spotřeb energie a poptávky s ohledem na počasí; Vyhodnocení spotřeb energií po jednotlivých budovách, vyuţití budov, umístění, prodejcích ; Interaktivní a inteligentní energetické reporty; Scénáře co - kdyţ moţnost předvídání nákladů na energie; GIS tematické mapy nákladů na objekt/umístění, nájemník/budova ; Přínosy modulu: Sniţuje roční náklady na energie obvykle o 5%; Auditorské funkce, agregace a vyhodnocování spotřeb vyjednání lepší sazby odpovídající spotřebě u poskytovatele energií; Zlepšuje rozhodování standardizací a rozdělením pouţití spotřeb; Dává do souvislosti informace z portfolia, jako jsou prostory a pronájmy, energie, počasí, fakturace a data o stavebních pracích.

7 Energetický management 7 Náš produkt je software pro nemovitosti. Aplikace, která umí sladit informace portfolia, jako jsou prostory a pronájmy, energie, počasí, fakturace a data o stavebních pracích jedinečným způsobem. S těmito informacemi můžete měřit, porovnávat a snižovat náklady na celkovou spotřebu. Obvykle dokážeme našim zákazníkům dosáhnout měřitelných úspor o 19 až 38 Kč na m 2 (10 20 centů na čtvereční stopu), a to prostřednictvím kombinace účtování, rychlosti jednání a cíleným řízením změn, spíše než kapitálem řízených nápravných opatření.

8 Energetický management 8 Definice podrobností Energetického Managementu Zadání dodavatele a fakturačních údajů Schválení a kontrola účtů Přezkoumání nákladů a spotřebních ukazatelů, prognózy a scénáře Přezkoumání ukazatelů napříč portfoliem

9 Proces toku vstupního účtu ke schválení 9

10 Přiřazení meteorologické stanice 10 Přiřazení meteorologické stanice k budovám. Mapa ESRI vyberte odpovídající meteorologickou stanici (do 15 km).

11 Definice jednotek a typu účtu 11 Jednotky účtu umoţňují definovat, jaké účty budou zahrnuty do výroby tepla, spotřeby el. energie nebo spotřeby zemního plynu, TUV,

12 Definice dodavatele krok 1 12 Řídící strom pro zadávání účetních dat lze omezit na náhled dodavatelů typu Energie

13 Definice dodavatele krok 2 13 Zadejte fakturace a adresy pověřených dodavatelů k účtu.

14 Zadání účtu krok 3 14 Zadejte informace o vyúčtování Nahrajte elektronickou kopii vyúčtování Uloţte (ještě neposílejte ke schválení)

15 Zadání účtu krok 4 15 Zadejte informace o sazbách Typ účtu a jednotky účtu jsou rozhodující k provedení správného shrnutí informací o energii, výkonu a spotřebě. Uloţte.

16 Zadání účtu krok 4 16 Jakmile jsou všechny pole na účtu zadány, klikněte na tlačítko Odeslat ke schválení. ARCHIBUS zkontroluje, zda nejsou nějaké rozdíly v termínech a v případě, ţe zúčtovací období je v souladu s vyúčtováním, čeká na schválení.

17 Reporting 17 Grafy jsou dynamicky provázány jak s Řídícím stromem tak s filtrem. Sumarizace ve výše zvolené stromové struktuře za vybrané zúčtovací období probíhají ve všech záloţkách (Náklady/Typ média, Náklady/Spotřeba,...)

18 Reporting 18 Kliknutím na tlačítko Data, zobrazíte konkrétní hodnoty grafu. Kliknutím na tlačítko Zobrazit dokument, zobrazíte konkrétní fakturu.

19 Grafické porovnání energetické náročnosti budov 19

20 Trvale udrţitelný rozvoj Environmental Sustainability Assessment 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved.

21 Trvale udrţitelný rozvoj 21 Evropský parlament definoval udrţitelný rozvoj jako: zlepšování ţivotní úrovně a blahobytu lidí v mezích kapacity ekosystémů při zachování přírodních hodnot a biologické rozmanitosti pro současné a příští generace. Cenia Česká informační agentura životního prostředí Trvale udrţitelný rozvoj je takový způsob rozvoje, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniţ by oslaboval moţnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby.

22 Trvale udrţitelný rozvoj 22 Měří výkonnostní ukazatele a zmírňuje rizika s cílem zvýšit organizaci environmentální profil. Co modul nabízí: Vyhodnocení projektových statistik: Podle priority organizace; Oblasti; Místa: budovy, podlaţí, místnosti; Zařízení; Úrovně trvalé udrţitelnosti; Odhadu celkových nákladů na opravu; Rozpočtování podle priorit; Přínosy: Zjišťuje se, který objekt/zařízení by mělo být opraveno, renovováno nebo nahrazeno, aby byly dosaţeny enviromentální cíle; Zlepšení trvalé udrţitelnosti všech zařízení a infrastruktury; Zavádí podpůrné procesy, které mohou zlepšit provozní efektivnost a zvýšit hodnotu majetku; Vyuţívá existujících informací v datových úloţištích ARCHIBUS za účelem sníţení nákladů na sběr dat.

23 Trvale udrţitelný rozvoj Hodnotící zpráva 23 Tato aplikace vyţaduje přiřadit ke kaţdému Vašemu aktivu číselné ohodnocení podmínek (zaloţené na předem definovaných kritériích) a dále váţený násobitel (zaloţený na organizačních prioritách).

24 Trvale udrţitelný rozvoj Úprava hodnocení 24 Pomocí mobilních zařízení lze data kdykoliv upravit přímo z místa poruchy.

25 Trvale udrţitelný rozvoj Reporting 25 Export do MS Word

26 Trvale udrţitelný rozvoj Reporting 26 Zvýraznění nedostatků přímo na výkresu daného podlaţí.

27 Šetrné budovy Sniţování emisí skleníkových plynů, Certifikace, Skóre 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved.

28 Šetrné budovy (Green Building) 28 Napomáhá snižování emisí skleníkových plynů a dosažení enviromentálních cílů certifikace udržitelnosti pro jednotlivé objekty nebo celé portfolio. Co modul nabízí: Uhlíková stopa: Souhrn součtů emisí skleníkových plynů; Souhrn uhlíkové stopy a graf; Uhlíkové stopy podle: Kategorie zdrojů a jejich detaily; Umístění a budov; Celkové za rok; Porovnání mezi roky. Certifikace a skóre: Skóre stavby a Dashboardy; Poznámky o hodnocení projektu a dokumentace; Certifikační normy, úrovně a kredity; Kategorie a příslušné kredity; Skóre podle hodnocení projektu a kategorie; Hodnocení projektu dle doby; Návratnosti investic a porovnání.

29 Šetrné budovy (Green Building) 29 Definice lokalit, zařízení a standardů zařízení Definice emisních faktorů Zadání dat vázaných k budovám, Definice scénářů Manaţerské reporty, Sumární data dle zdrojů emisí skleníkových plynů Definice certifikačních standardů, úrovní, kategorií a kreditů Definice hodnocení projektů, Zadávání scóre ke kategoriím, Nahrání dokumentů Provozní a manaţerské reporty

30 Šetrné budovy - Emise skleníkových plynů 30 Definice emisních faktorů výběr směrnice pro daný rok, nastavení faktorů

31 Šetrné budovy - Emise skleníkových plynů 31 Definice paliv a jejich chemických vlastností.

32 Šetrné budovy - Emise skleníkových plynů 32 Definice obsahu uhlíku v 1 litru nafty,

33 Šetrné budovy Emise skleníkových plynů 33 Reporting porovnání emisí skleníkových plynů podle roku a budovy

34 Šetrné budovy Emise skleníkových plynů 34 Reporting porovnání celkových emisí skleníkových plynů podle roku a kg/co 2

35 Šetrné budovy Certifikace 35 Definice certifikačních standardů, úrovní, kategorií a kreditů Definice hodnocení projektů, Zadávání scóre ke kategoriím, Nahrání dokumentů Provozní a manaţerské reporty

36 Šetrné budovy Certifikace 36 Definice certifikačních standardů (BREEAM, LEED, SBTOOLCZ, )

37 Šetrné budovy Certifikace 37 Definice úrovní certifikace (certifikováno, bronz, stříbro, zlato, )

38 Šetrné budovy Certifikace 38 Definice kategorií certifikace (Ţivotní prostředí, vyuţití vody, materiálů, )

39 Šetrné budovy Certifikace 39 Definice hodnocení projektů / budov

40 Šetrné budovy Certifikace 40 Hodnocení návratnosti investic

41 Šetrné budovy Certifikace 41 Provozní reporting certifikační úrovně, rating projektů, doba návratnosti investic,

42 Děkuji za pozornost Ing. Radim Veselý, IKA DATA s.r.o ARCHIBUS, Inc. All rights reserved.

Energetická bilance a možnosti úspor energií Konference Hospodaření s energií v podnicích 20.10.2011, Praha. Ing. Radim Veselý Ing.

Energetická bilance a možnosti úspor energií Konference Hospodaření s energií v podnicích 20.10.2011, Praha. Ing. Radim Veselý Ing. Energetická bilance a možnosti úspor energií Konference Hospodaření s energií v podnicích 20.10.2011, Praha Ing. Radim Veselý Ing. Petr Vlasák Agenda Základní předpoklady pro zavedení Energetického Managementu

Více

Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování

Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování Nabízíme Vám kvalitní a odborné zpracování studií, posudků a jiných expertních dokumentů

Více

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU Karel Zubek Vsetín 18 dubna 2013 Spotřeba a výhled celosvětové spotřeby energií Světová poptávka po elektrické energii vzroste za čtvrtstoletí do roku 2035 o 70%, tedy

Více

Hodnocení zelených budov a energetický

Hodnocení zelených budov a energetický Hodnocení zelených budov a energetický management v CAFM! Konference SAFM, Bratislava, a říjen 2011 Agenda Trvale udržitelný rozvoj. Certifikace zelených budov a její význam v FM Certifikační systémy y

Více

Uhlíková stopa úřadu

Uhlíková stopa úřadu Uhlíková stopa úřadu Změna klimatu a veřejná správa Uhlíková stopa Úřadu vlády ČR Návrh opatření ke snížení uhlíkové stopy Josef Novák, Praha, 10. 4. 2017 CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz

Více

Trendy: Růst významu analytického reportingu. Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014

Trendy: Růst významu analytického reportingu. Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014 Trendy: Růst významu analytického reportingu Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014 Témata Údaje, informace, poznání Analytický reporting opravdu to někdo potřebuje? Aktivní

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI.. 2004-2020 www.infoenergie.cz portál o hospodaření energií

Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI.. 2004-2020 www.infoenergie.cz portál o hospodaření energií Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI internetové centrum pro energetické řízení Program energetického managementu a monitoringu Úvod Náklady na paliva, energii a vodu se stávají

Více

Energetický management na Vašem objektu

Energetický management na Vašem objektu Energetický management na Vašem objektu Úkolem Energetického managementu je dosažení optimalizace provozu budov a areálu s dosažením co nejnižších nákladů na energie v souladu s platným energetickým zákonem

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Definice energetického managementu... 1 3. Součásti

Více

Indikátory udržitelné energetiky jako součást EM PORSENNA o.p.s.

Indikátory udržitelné energetiky jako součást EM PORSENNA o.p.s. Indikátory udržitelné energetiky jako součást EM PORSENNA o.p.s. 1 Obsah Energetický management Obecné informace a principy Energetické plánování Příklady z praxe Indikátory udržitelné energetiky Sledování

Více

ARCHIBUS BP. Nejlacinější investicí jsou úspory

ARCHIBUS BP. Nejlacinější investicí jsou úspory ARCHIBUS BP Nejlacinější investicí jsou úspory AGENDA Nejlacinějším zdrojem energie pro budoucnost jsou úspory. Proč? Spotřeba a úspory energií v budovách Měření spotřeby a Energetický management Opatření

Více

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE PORSENNA o.p.s. Pakt starostů a primátorů příležitost pro česká města Jeseník, 18.10.2011 Litoměřice, 20.10.2011 CO JE ENERGETICKÝ MANAGEMENT? Trvalý proces

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Energetický portál. Czech IoT Summit Ing. Jiří Tencar, Ph.D., kancelář Smart Písek

Energetický portál. Czech IoT Summit Ing. Jiří Tencar, Ph.D., kancelář Smart Písek Energetický portál Czech IoT Summit 2017 Ing. Jiří Tencar, Ph.D., kancelář Smart Písek Jak to začalo? 18 základních a mateřských škol Města Písek 2013 společnost ENESA realizovala následující opatření

Více

Klima, uhlíková stopa úřadu, energie. Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha,

Klima, uhlíková stopa úřadu, energie. Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha, Klima, uhlíková stopa úřadu, energie Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha, 26. 6. 2018 Důkazy Zvyšující se koncentrace CO 2 Důkazy Teplotní anomálie: 2000 2010 vs. 1900 1910 Důkazy Příčina Uvolňujeme příliš

Více

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015:

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

Energetický management v souladu s ISO 50001

Energetický management v souladu s ISO 50001 Energetický management v souladu s ISO 50001 Ing. Jindřich Nerad PREměření, a.s. Ampér 2019 20. března 2019 Komplexní řešení pro měření a optimalizaci spotřeby energií PREměření, a.s. Pražská energetika,

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

SEMINÁŘ ACTIVE HOUSE IDEA

SEMINÁŘ ACTIVE HOUSE IDEA SEMINÁŘ ACTIVE HOUSE IDEA Ing. Martin Vonka, Ph.D. martin.vonka@fsv.cvut.cz Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Výzkumné centrum CIDEAS, Katedra konstrukcí pozemních staveb, Centrum SUBSTANCE Národní certifikační

Více

Zápis I. jednání Pracovní skupiny Doprava, infrastruktura a ŽP

Zápis I. jednání Pracovní skupiny Doprava, infrastruktura a ŽP Zápis I. jednání Pracovní skupiny Doprava, infrastruktura a ŽP Dne: 15. ledna 2014, zasedací místnost zastupitelstva města, Městský úřad Kopřivnice Přítomni: dle prezenční listiny Příloha č. 2 1/1 Úvodní

Více

Co to je BIM, jaké přínosy můţe poskytnout stavebnictví a co brání rychlému vyuţití

Co to je BIM, jaké přínosy můţe poskytnout stavebnictví a co brání rychlému vyuţití Co to je BIM, jaké přínosy můţe poskytnout stavebnictví a co brání rychlému vyuţití Ivana Vinšová, Milan Hampl 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved. BIM PROČ? 2 Nízká produktivita oboru Neměnné trendy

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001

Systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 Ing. Arch. Petr Daniš PORSENNA o.p.s.

Více

Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem.

Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem. Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem. Obsah: PŘÍLOHA Č. 1: POPIS VÝCHOZÍHO STAVU OBJEKTŮ VČETNĚ REFERENČNÍCH HODNOT... 3 PŘÍLOHA Č. 2: POPIS ZÁKLADNÍCH OPATŘENÍ...

Více

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Ing. Martin Vonka, Ph.D. Národní platforma SBToolCZ Fakulta stavební, ČVUT v Praze SBToolCZ Certifikační metodika pro udržitelnou výstavbu Hodnotí

Více

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015:

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

ČSN EN ISO 50001:2012 ZKUŠENOSTI S UPLATŇOVÁNÍM

ČSN EN ISO 50001:2012 ZKUŠENOSTI S UPLATŇOVÁNÍM ČSN EN ISO 50001:2012 ZKUŠENOSTI S UPLATŇOVÁNÍM EnMS 1 SYSTÉM MANAGEMENTU HOSPODAŘENÍ S ENERGIÍ Záměrem je přijetí a zavedení systematického přístupu k dosahování neustálého zlepšování energetické náročnosti,

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.12.2015 COM(2015) 614 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Uzavření cyklu

Více

MIX MAX- Energetika, s.r.o. Energetický management pro samosprávu obcí a měst

MIX MAX- Energetika, s.r.o. Energetický management pro samosprávu obcí a měst MIX MAX- Energetika, s.r.o. Energetický management pro samosprávu obcí a měst Závěry Územní energetické koncepce Soubor činností energetického managementu upřesňovat stanovené zásady užití jednotlivých

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25. 2. 2010 2009/2228(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 (PE439.100v01-00) o mobilizaci informačních a komunikačních

Více

Allegro fakturace. Schéma fakturačního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Fakturace

Allegro fakturace. Schéma fakturačního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Fakturace Allegro fakturace Obsahuje evidenci faktur vydaných i přijatých a stejně tak zálohových faktur vydaných i přijatých. Ačkoli je modul z praktických důvodů veden jako samostatný celek, jeho úzká provázanost

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama

DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama Dlouhodobé partnerství poradenství sortiment Service služby partnerské smlouvy Skladové hospodářství Procesní analýzy Služby HARTMANN Zprostředkování dotací

Více

Propojování metod kvality

Propojování metod kvality Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Management kvality CAF MA 21 Řízení rizik CAF (Common Assessment Framework) Společný hodnotící rámec CAF je efektivní nástroj k iniciování neustálého

Více

Hlavní rysy y směrnice o energetické účinnosti

Hlavní rysy y směrnice o energetické účinnosti Hlavní rysy y směrnice o energetické účinnosti Mezinárodní konference CombinES komplexní renovace budov kombinace metody EPC s dotacemi na zateplení Městská knihovna v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1,

Více

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech 2 Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020 Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech Koncepční dokumenty jako základ P.O.2 Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR V současné době připravena

Více

Regenerace panelových domů v Novém Lískovci Idea 1999: Zvýšit kvalitu bydlení bez enormního nárůstu nákladů na bydlení Energetické úspory těžiště

Regenerace panelových domů v Novém Lískovci Idea 1999: Zvýšit kvalitu bydlení bez enormního nárůstu nákladů na bydlení Energetické úspory těžiště Energetický management v programu komplexní regenerace panelových domů Brno - Nový Lískovec Jan Sponar, sponar@nliskovec.brno.cz Brno Nový Lískovec 1 z 29 městských částí statutárního města Brna 12 tis.

Více

Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Tvorba veřejných projektů příklad Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie Oddělení pro strategii a rozvoj 1 Veřejný projekt Realizace projektů moţnost

Více

Rizika na liberalizovaném trhu s elektřinou

Rizika na liberalizovaném trhu s elektřinou Rizika na liberalizovaném trhu s elektřinou Fórum užívateľov prenosovej sústavy, Košice 27. a 28.3.2003 Tento dokument je určen výhradně pro potřebu klienta. Žádná jeho část nesmí být zveřejněna, citována

Více

Praktické ukázky plánovitosti v oblasti hospodaření s energií

Praktické ukázky plánovitosti v oblasti hospodaření s energií Praktické ukázky plánovitosti v oblasti hospodaření s energií Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tato akce je realizována s dotací ze státního

Více

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Envimat Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Ing. Julie Hodková, Ing. Antonín Lupíšek, Ing. arch. Štěpán Mančík, Ing. Luděk Vochoc a Bc. Tomáš Žďára V Š C H T Životní

Více

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Úspory energie a uhlíková stopa úřadu Olomouc dne 28. 8. Akční plán ÚEK OK Akční plán UEK Olomouckého kraje : prováděcí dokument, který

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini

Nápověda k systému CCS Carnet Mini Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN 2004 Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Závěrečná zpráva Územní energetická

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Brno, 4.5. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku Adaptace vs Mitigace Adaptace zemědělství, lesnictví, energetika, turistika, zdravotnictví, ochrana přírody,..

Více

Použití systému ARCHIBUS v projektu pasportizace budov České Pošty, s.p.

Použití systému ARCHIBUS v projektu pasportizace budov České Pošty, s.p. Použití systému ARCHIBUS v projektu pasportizace budov České Pošty, s.p. Marek Pazderka 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved. Nastavení projektu 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved. Základní data

Více

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o.

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. Cíle 20-20-20 Podíl budov na celkové spotřebě energie v zemích EU činí 40 % Podíl na emisích CO 2 dosahuje 35-36 % Snaha o

Více

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha,

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha, Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP Tisková konference EMAS MŽP, Praha, 6.2.2009 Důvody zavedení Příklad pro další subjekty (organizace i jednotlivce) Environmentální přínosy Zkvalitnění řízení (systém

Více

Novinky v oblasti MIS a DashBordů. David Černý,

Novinky v oblasti MIS a DashBordů. David Černý, Novinky v oblasti MIS a DashBordů David Černý, 12.11.2015 Stručný popis: střediskové, firemní informace v požadované struktuře zobrazení trendů vyhodnocení libovolných sledovaných ukazatelů jednoduchá

Více

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí 1 Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí Antonín Lupíšek, Julie Hodková, Štěpán Mančík, Luděk Vochoc Centrum udržitelné výstavby, Fakulta stavební ČVUT Hustopeče 21.3.2012

Více

SMART CITIES CHYTRÁ SPRÁVA MĚSTA S VYUŽITÍM METODY BIM

SMART CITIES CHYTRÁ SPRÁVA MĚSTA S VYUŽITÍM METODY BIM Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra městského inženýrství SMART CITIES CHYTRÁ SPRÁVA MĚSTA S VYUŽITÍM METODY BIM Bc. Michal FALTEJSEK FM Awards 2016 IFMA CZ, Praha

Více

Legislativní balíček Čistá energie pro všechny Evropany a vztah k NAP SG

Legislativní balíček Čistá energie pro všechny Evropany a vztah k NAP SG Legislativní balíček Čistá energie pro všechny Evropany a vztah k NAP SG Seminář MPO a ČAPLDS k OP PIK 17. září 2018 1 Zimní balíček, NAP SG a vybrané pojmy Obsah: Legislativní návrh Čistá energie pro

Více

IT podpora optimalizace provozu technologií rozsáhlého areálu

IT podpora optimalizace provozu technologií rozsáhlého areálu IT podpora optimalizace provozu technologií rozsáhlého areálu Petr Glos, Josef Kotrba Masarykova univerzita, Ústav výpočetní techniky 2011 ARCHIBUS, Inc. All rights reserved. Agenda Úvod představení MU

Více

EPC a energetický management

EPC a energetický management EPC a energetický management Mezinárodní konference o úsporách energie 27. listopadu 2012 Praha, hotel Diplomat, konferenční sál Vladimíra Henelová, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace Energetický management

Více

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Program EFEKT slouží k zvýšení úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Je zaměřen

Více

Energetický management. Viktor Bartoš projektový manažer

Energetický management. Viktor Bartoš projektový manažer Energetický management Viktor Bartoš projektový manažer Informace a vývoj společnosti Kdo je informovaný: šetří peníze vyhýbá se chybným rozhodnutím porazí konkurenci vydělává peníze vyhrává vládne ZPA

Více

Cena za inovaci v interním auditu. Dynamické řízení rizik skrze integrovaný systém kontrolního prostředí 1

Cena za inovaci v interním auditu. Dynamické řízení rizik skrze integrovaný systém kontrolního prostředí 1 Dynamické řízení rizik skrze integrovaný systém kontrolního prostředí Cena za inovaci v interním auditu Dynamické řízení rizik skrze integrovaný systém kontrolního prostředí 1 CÍL PROJEKTU Cílem projektu

Více

V čem nám pomáhá datový sklad. Ing. Dana Buřičová Odbor analýz a podpory řízení KrÚ Kraje Vysočina

V čem nám pomáhá datový sklad. Ing. Dana Buřičová Odbor analýz a podpory řízení KrÚ Kraje Vysočina V čem nám pomáhá datový sklad Ing. Dana Buřičová Odbor analýz a podpory řízení KrÚ Kraje Vysočina Obsah prezentace Odpovědi na otázky k tématu proč to všechno děláme a čemu nám to je? jak to děláme? co

Více

Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3

Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Ing. Petr Stejskal Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz OPŽP pro

Více

Facility management pro všechny

Facility management pro všechny CAFM v ČSOB 14.11.2011 Facility management pro všechny 14.11.2011 CAFM FM AWARDS 2011 l 3 CAFM obsah prezentace Podmínky úspěchu Postup implementace v ČSOB Příklady CAFM řešení Přínosy a efekty CAFM l

Více

MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA

MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA OBSAH BIM BREEAM LEED NAVRHOVÁNÍ A KONSTRUKCE CO JE BIM? INFORMAČNÍ MODEL BUDOVY buildinginformationmanagement / modeling objektové parametrické

Více

Allegro obchodní doklady

Allegro obchodní doklady Allegro obchodní doklady Modul obchodních dokladů nabízí vše, co je zapotřebí pro obchodování menších a středních firem. K dispozici je evidence nákupu a objednávek materiálu, systém pokrývá celý prodejní

Více

Podrobná analýza k aktivitě č. 3 - implementace procesního řízení do praxe úřadu

Podrobná analýza k aktivitě č. 3 - implementace procesního řízení do praxe úřadu Příjemce dotace: Město Moravská Třebová Název projektu: Zvýšení kvality řízení a poskytovaných služeb MÚ Moravská Třebová Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.01/89.00116 Podrobná analýza k aktivitě

Více

Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku

Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku TomášLoubal Resins Speciality Business Director 22. září 2011 www.spolchemie.cz 1 Zelená chemie Celosvětový trend ochrany životního prostředí zachovat

Více

Úspory elektrické energie v osvětlení

Úspory elektrické energie v osvětlení Úspory elektrické energie v osvětlení Ochrana přírody a uvážená spotřeba energie Klíčovým úkolem dneška je najít řešení pro efektivní a zároveň úsporné využití elektrické energie. V tomto chceme být Vaši

Více

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013 EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE Luhačovice 24.10.2013 CRM řízení vztahů se zákazníky CRM - je zkratka z anglického Customer Relationship Management a označují se tak systémy pro řízení vztahů se zákazníky.crm

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN 2004 Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Závěrečná zpráva Územní energetická

Více

Část 3 Manuál pro správce

Část 3 Manuál pro správce Obsah Část 3 Manuál pro správce... 3 Nastavení účtů v Kleosu... 4 Nastavení dalších polí... 4 Nastavení emailu... 6 Nastavení šablon... 7 Nastavení činností a fakturačních položek... 8 2 3 Část 3 Manuál

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Energeticky úsporná obec

Energeticky úsporná obec Energeticky úsporná obec Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2008 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících 10 až 15 letech mírný růst

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

Cirkulární ekonomika a recyklace

Cirkulární ekonomika a recyklace Cirkulární ekonomika a recyklace Praha 23. 5. 2019 Spotřeba zdrojů roste Celková těžba fosilních paliv, rud, nerostů a biomasy v letech 1900 až 2015, kdy celková těžba materiálu činila 84,4 Gt Předpověď

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele přepravní soustavy, Řádu

Více

Výkonnostní audit a výkonnost veřejné správy

Výkonnostní audit a výkonnost veřejné správy Výkonnostní audit a výkonnost veřejné správy Štefan Kabátek, NKÚ Národní konference ČIIA, 15. 16. října 2014, Špindlerův Mlýn Co znamená výkonnost pro veřejný sektor? 2 Data, informace, znalosti, efektivnost

Více

Milníky CAFM v ČSOB. I. Fáze Realizace BASE SAP + SAP REM Archibus:

Milníky CAFM v ČSOB. I. Fáze Realizace BASE SAP + SAP REM Archibus: Rozvoj CAFM v ČSOB 24.11.2011 Milníky CAFM v ČSOB I. Fáze Realizace BASE 2005-2010 2005 SAP + SAP REM Archibus: 2006 1. etapa Dispečink interface na SAP, ACOM, HP dispečink, stěhování, CAD management plány

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Energetický management budov jako st Facility managementu

Energetický management budov jako st Facility managementu Energetický management budov jako součást st Facility managementu Facility a technologické řízení budov plánovaní, ekonomika operativa Správa a údržba budovy Facility Management system Řízení a správa

Více

SEMINÁŘ 4 UPLATNĚNÍ ZÁSADY HODNOTY ZA PENÍZE V INVESTIČNÍM CYKLU PROJEKTŮ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY

SEMINÁŘ 4 UPLATNĚNÍ ZÁSADY HODNOTY ZA PENÍZE V INVESTIČNÍM CYKLU PROJEKTŮ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY SEMINÁŘ 4 UPLATNĚNÍ ZÁSADY HODNOTY ZA PENÍZE V INVESTIČNÍM CYKLU PROJEKTŮ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Část 2: Moţnosti uplatnění zásady hodnoty za peníze při nakupování veřejného sektoru Základní přístupy

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Liberec, 14. 6. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku dva přístupy jak reagovat na změnu klimatu Adaptace vs Mitigace Adaptace Přizpůsobení se změnám klimatu

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Energetická efektivnost zdroj energie budoucnosti Souhrn zkušeností z modelování scénářů budoucí spotřeby energie

Energetická efektivnost zdroj energie budoucnosti Souhrn zkušeností z modelování scénářů budoucí spotřeby energie Energetická efektivnost zdroj energie budoucnosti Souhrn zkušeností z modelování scénářů budoucí spotřeby energie Jaroslav Maroušek, SEVEn, Praha ENEF 2008 Obsah prezentace Popis modelu užitého pro odhad

Více

BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda?

BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda? BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda? Co jsou to certifkace? Ing. Lenka Matějíčková Červen 2019 SLUŽBY GEOGRAFIE* Stručně o ARCADIS Programový & Projektový Management Konzultační služby Urbanismus & Architektura

Více

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti Informace o nové směrnici o (ENERGY EFFICIENCY DIRECTIVE - EED) Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Nová směrnice obsahuje 1. Nahrazení Směrnici 2006/32/ES,

Více

23042012_WORKsmart_ECO_bro_CZ. WORKsmart -Eco. Pečujte o životní prostředí i svůj zisk. Let s drive business. www.tomtom.

23042012_WORKsmart_ECO_bro_CZ. WORKsmart -Eco. Pečujte o životní prostředí i svůj zisk. Let s drive business. www.tomtom. 23042012_WORKsmart_ECO_bro_CZ WORKsmart -Eco Pečujte o životní prostředí i svůj zisk www.tomtom.com/business Let s drive business Obsah 2 Jak ekologické je vaše podnikání? 3 Optimalizace využití vozidel

Více

SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU

SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU 1 ÚČEL A ROZSAH SMĚRNICE Úspora 20 % spotřeby primární energie do roku 2020 = 1474 Mtoe Prognóza ale odhaduje 1842 Mtoe v roce 2020 Rozdíl 368 Mtoe ušetřit pomocí

Více

PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PORSENNA o.p.s. Založena v roce 2004 Mise: prosazování principů udržitelného rozvoje v praxi s důrazem na hospodárné využívání energie Oblasti činnosti:

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST 14.12.2016 PETR ŠTULC, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU ROZVOJE ČEZ ESCO, a.s. t / obyvatele ENERGIE A JEJÍ ROLE VE MĚSTĚ 75 % energie v EU

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

Environmentální politika v EU a ČR

Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika a udržitelný rozvoj 4.Přednáška 30.10.2014 KPŽP PF UK v Praze Doc.JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D. Milníky vývoje environmentální politiky ES/EU

Více

Úspory energie a obnovitelné zdroje energie

Úspory energie a obnovitelné zdroje energie Úspory energie a obnovitelné zdroje energie Tomáš Chadim Liberec 16.2.2010 Představení SEVEn SEVEn je konzultační společnost zaměřená na oblast energetiky a ţivotního prostředí, zejména na oblast úspor

Více

Převést objednávek do faktur. Copyright Tungsten Corporation plc 2018

Převést objednávek do faktur. Copyright Tungsten Corporation plc 2018 Převést objednávek do faktur Toto video jsme vytvořili, abychom vám ukázali, jak je snadné odesílat faktury a dobropisy prostřednictvím metody převodu objednávky portálu systému Tungsten Network. Chcete-li

Více

Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů

Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů MČ Brno-střed Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů Petr Štika, tajemník Úřadu městské části Brno-střed 11. 4. 2019 O Úřadu městské části

Více

Firma a strategie. Firma založena v roce 2007. Úzká spolupráce s renomovanými firmami v oboru CNG. Dovoz ověřené technologie CNG do ČR

Firma a strategie. Firma založena v roce 2007. Úzká spolupráce s renomovanými firmami v oboru CNG. Dovoz ověřené technologie CNG do ČR Firma a strategie Firma založena v roce 2007 Úzká spolupráce s renomovanými firmami v oboru CNG Dovoz ověřené technologie CNG do ČR C N G Zemní plyn je přírodní látka, která je tvořena z 98 % metanem (CH

Více

Nástroje obcí k úsporám energií, pro podporu obnovitelných zdrojů a certifikaci budov

Nástroje obcí k úsporám energií, pro podporu obnovitelných zdrojů a certifikaci budov Nástroje obcí k úsporám energií, pro podporu obnovitelných zdrojů a certifikaci budov František Macholda Téma: Hledání energetických úspor EKOWATT Nezávislá konzultační společnost založená r. 1990 Reference

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více