Zapomenuté učení jógy Cesta do hlubin jogínovy duše

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zapomenuté učení jógy Cesta do hlubin jogínovy duše"

Transkript

1 TRUE YOGA DAY Zapomenuté učení jógy Cesta do hlubin jogínovy duše

2 Zapomenuté učení jógy Cesta do hlubin jógínovy duše Stanka Bittnerová

3 Zapomenuté učení jógy Obsah: Tradiční definice jógy 10 Základních principů jógy 4 životní principy Pohled jógy na člověka Jak se dívají ostatní i nejógové školy na člověka a jak se prolínají Energetické tělo a jeho nástroje

4 Tradiční definice jógy Pataňdžaliho Jógasútra: Samadhi Pada (Kniha rozjímání) 1. अथ य ग न श सनम Atha yogānuśāsanam Začínáme objasněním jógy. 2. य गश च त तव श त त न Yogaścittavṛttinirodhaḥ Jóga je ovládnutí činnosti mysli.

5 Tradiční definice jógy Bhagavad Gíta: Druhý zpěv cesta vědění 2.48 Buď vytrvalý v józe, Ardžuno. Konej své povinnosti nezištně a zůstaň nedotčen jejich zdarem či nezdarem. Taková vyrovnanost mysli (samatva) se nazývá jógou Jóga je zdokonalování se v oddanosti a kázni, jež je nejvyšším uměním. Šestý zpěv cesta rozjímání 6.23 Jóga je známá jako odpoutání se (viyoga) od připoutanosti (samyoga) k utrpení.

6 Tradiční definice jógy Jóga je extáze (samádhi). - Yoga-Bháshya (1.1) Jóga je nazývána sjednocením protikladů (dvandva-jála). Yoga Bíja (84) Jóga je nazývána jednotou dechu, mysli a smyslů, a také ovládnutím všech stavů existence. Maitrí-Upanishad (6.25) Jóga je spojení individuální psyché (jíva-átman) s transcendentálním Já (parama-átman). Yoga-Yájnavalkya (1.44)

7 Tradiční definice jógy Jóga je nazývána sebeovládáním. - Brahmánda-Purána ( ) Jóga je oddělováním (viyoga) Sebe z hmotného světa (prakriti). Rája-Mártanda (1.1) Jóga je nazývána jednotou výdechu a nádechu, stejně jako jednotou slunce a měsíce a jednotou individuální psyché s transcendentálním Já. Yoga-Shikhá-Upanishad ( ) To považují za jógu: stabilní ovládání smyslů. Katha-Upanishad (6.11) Jóga je umění, věda a filozofie. B.K.S. Iyengar

8 Základní principy jógy

9 1/10 Základních principů jógy Jóga je komplexní tradice s historií 5 tisíc let možná i více.. Začátečníci jsou snadno zahlceni rozmanitostí a bohatstvím jógové praxe, filosofie a literatury. Móksha-shástra. Jóga je to, co se tradičně nazývá učení osvobození. Snaží se nás osvobodit od omezeného ponětí o tom, kdo jsme. Kdo ve skutečnosti jsme je úplně mimo naše tělo, mysl, majetek, vztahy.. Z jógové perspektivy jsme nesmrtelné, super vědomé Bytí. Neomezené a svobodné. Všechna učení jógy jsou zaměřena na pomoc, abychom si uvědomili tuto základní pravdu.

10 2/10 Základních principů jógy 7 alternativních bran k mysteriím jógy a k vlastnímu vědomí: Lidské bytosti mají různé silné a slabé stránky.. Rája-Yoga královská jóga, osmistupňová cesta, Ashtanga-yoga, také nazvána Klasická jóga, zaměřená na osvobození prostřednictvím meditace. Jnána-Yoga jóga moudrosti, zaměřená na osvobození skrze uplatnění moudrosti, která rozlišuje mezi skutečným a neskutečným a stejně jako Rája-jóga zdůrazňuje zřeknutí se. Bhakti-Yoga jóga oddanosti, sebeobětování tváří tvář božskému, tato cesta je přitažlivá pro ty, kteří prožívají hluboké city. Karma-Yoga jóga konání, pro ty, kteří se teprve učí umění koncentrace a meditace, konání, které je oproštěno od lpění na výsledcích konání. Hatha-Yoga jóga síly, zaměřená na osvobození skrze fyzickou transformaci. Mantra-Yoga jóga vibrací a zvuku, přináší osvobození skrze recitaci manter, přes souznění se zvuky jak je Om, Hum, Ram, apod. Tantra-Yoga jóga kontinuity, spojitosti, přináší osvobození skrze rituály, vizualizace, jemnou práci s energií a vnímání identity, nebo kontinuity světa a transcendentální reality.

11 3/10 Základních principů jógy Všechny formy jógy mají pravidla. Životní styl, který neobsahuje tato pravidla znamená, že se naše energie v důsledku rozptýlí a budeme sklízet negativní důsledky našich činností až do okamžiku našeho pochopení JAMA - doporučené zásady, zákazy nebo doporučení jak kontrolovat své smysly, tělo a mysl. Ahimsá neubližování Satyá pravdivost Astéya - nekradení Brahmacharya - zdrženlivost Aparigraha - nehromadění NIJAMA - principy, vedoucí k očistě na vnější úrovni. Vedou k rozvinutí nelpění, očistě těla a zklidnění mysli Shaucha - čistota těla a mysli Santósha - spokojenost Tapas sebekázeň, světlo, teplo Svádhyaya studium Íshvarapranidhána úcta k univerzálním principům, Bohu

12 4/10 Základních principů jógy Jóga je kontinuum teorie a praxe Věnujme náležitou pozornost myšlenkám v pozadí praxe a opačně praktikujme cvičení a techniky, které představuje jógová teorie. To vyžaduje promyšlené a vědomé cvičení. Např. pravidelné a správné cvičení jógových pozic nám pomůže udržet dobré fyzické zdraví. Přesto, když pronikneme do hlubšího potenciálu jógové pozice, můžeme objevit své vyšší Já. Rovněž když se budeme pokoušet o meditaci, získáme zklidnění nervové soustavy a také mysli. Ovšem když pochopíme teorii podstaty lidské mysli, budeme moct překonat pasti, které na nás nalíčila naše psychika, nebo jiná z mnoha funkcí člověka.

13 5/10 Základních principů jógy Vlastní transformace Pokud se bojíme změn a máme tendence lpět na současném stavu, na zavedených návycích nebo zvycích, nemůžeme v józe uspět. Praxe jógy vyžaduje značné osobní nasazení (vyáyáma) a vyžaduje sebekázeň (átmanigraha). Tím, že se snažíme nahradit nežádoucí návyky novými, často dochází k nějaké míře frustrace. Je to spíše kreativní než destruktivní frustrace. V sanskrtu je pro tento proces slovo tapas, což znamená světlo nebo teplo, také askeze, která je založená na zdrženlivosti.

14 6/10 Základních principů jógy Abhyása a vairágya Jóga zahrnuje řadu postupů jak fyzických, tak duševních. Abhyása je praxe, opakování cvičení nebo technik, které v nás tvoří pozitivní stav mysli. Postupně odhaluje hlubší a skryté aspekty mysli. Vairágya odříkání, nevášnivost, také označuje doplňkové praxe, které nám umožňují nechat jít staré vzorce chování. Člověk má být pánem všech sil a projevů působících v rámci jeho bytosti.

15 7/10 Základních principů jógy Seberealizace, osvícení Čím blíže jsme seberealizaci nebo osvícení, tím obyčejnějšími se stáváme. Je mnoho bytostí, které se usilují o osvobození, jako by se jednalo o trofej. Idealizují si sebe sama, zatímco osvobozené bytosti jsou naprosto běžné. Jsou šťastné u každé činnosti, je jedno jestli je to mytí nádobí nebo meditace.

16 8/10 Základních principů jógy Guru a iniciace Pomoc také přichází od osvobozených bytostí zvaných: guru, arhat, buddha, bodhisattva, tírthankara, mahásiddha. Jsou kanálem laskavé energie, požehnáním pro své stoupence. Proces, kdy guru žehná žákovi je nazván přenos (samcára), v některých školách shaktipáta. Celá jóga je iniciační. Iniciace (dikshá) od kvalifikovaného učitele (guru) má zásadní význam pro konečný úspěch v józe. Od iniciace na první lekci jógy, kde se naučíme dýchat plným jógovým dechem až po vysoké praxe..

17 9/10 Základních principů jógy Postupný proces Nahrazování nevědomých vzorců chování a myšlení novými vzory, které nám přinášejí vyšší pravomoci a ctnost osvícení. Osvícení nepřichází za den, týden nebo měsíc cvičení. Osvícení je o ochotě, zavázat se jógové praxi na celý život. Trpělivost růže přináší, v józe růže samádhi.

18 10/10 Základních principů jógy 4 životní principy tajemství úspěchu v jakékoliv oblasti života INTEGRITA (=SAMPOORTHI) znamená dodržet slovo, sliby, a nezáleží na tom, komu jsme slib nebo slovo dali. Dodržování slova přináší VAK SIDDHI = sílu slova. Co se řekne, to se také stane. Základ je integrita časová. Dodržovat termíny, chodit včas. Pokud to není možné tak ostatní informovat. AUTENTIČNOST (=SHRADDHA ) - Síla myšlení znamená být vždy na vrcholu svých možností, ve všech 3 úrovních vnímání: mamakara jak se vnímáme sami vevnitř, ahamkara jak se ukazujeme navenek před druhými, annyakara to jak nás vnímají ostatní a co od nás očekávají.

19 10/10 Základních principů jógy 4 životní principy podstata vesmíru. Univerzální zákony ZODPOVĚDNOST (=UPAYÁNAM) - Síla cítění - Znamená žít a reagovat na život na základě pravdy, že jsme zdrojem všeho a proto jsme zodpovědní za veškeré dění v nás i kolem nás. Odpovědnost je opakem bezmoci. Tento princip nás učí, že v okamžiku převzetí odpovědnosti, končí utrpení a bezmoc, protože přebereme odpovědnost za věc a začneme konat k úspěšnému naplnění. Zodpovědnost je mentální postoj, který vede ke konstruktivní, produktivní a tvořivé činnosti. Každý, kdo chce být úspěšný potřebuje převzít zodpovědnost. OBOHACOVÁNÍ (=AAPYAYÁNAM) - Síla žití -Znamená zavázat se s integritou a autentičností, že budeme nepřetržitě obohacovat život v nás i kolem nás. Tento princip učí, že nikdo z nás nežije na opuštěném ostrově. Všichni jsme spjati s množstvím jiných lidí, kteří pro nás denně dělají spousty užitečných věcí, služeb a tím nám denně obohacují život. Jelikož přítomnost ostatních je to co nás obohacuje, jsme také povinni obohacovat sebe i ostatní kolem nás. - princip, který nás přesune z otázky co mohu získat? k jak já mohu přispět, pomoct?

20 Integrita - 1/4 životní principy jógy Ukončovat, ukončovat, ukončovat.. - Až začneme ukončovat, pochopíme co je integrita. - Vše co máme v životě neukončené, vyžaduje naši pozornost. Vše kam dáváme pozornost, tam jde naše energie. Čím víc máme neukončených záležitostí, tím víc nás to rozptyluje a oslabuje. Cokoliv se rozhodneš udělat, učiň tak hned. Když neukončujeme, necháváme spousty věcí otevřených. Lépe dříve než později se k nim budeme muset vrátit a ukončit je. Čím později, tím více energie nás stojí a vše co je neukončené nás rozděluje na víc osobností. Nutí nás to pořád na neukončené věci myslet. Na vztahy, které skončily podivně, nebo vlastně neskončily, jakékoliv dluhy, neukončené dohody a sliby Čím jsme víc rozděleni, tím hůř chápeme kde je sever, co je dobré a co je špatné. Pak máme neintegrovanou osobnost a hůř chápeme co si přitahujeme do života a proč. Nevíme jestli to, co děláme pomáhá naší mamakáře, nebo naopak obohacuje naše parazity. Když začneme ukončovat vše, co máme rozdělané, začneme vnímat integritu, chápat proč se nám děje právě to, co se děje. Integrita začíná tam, kde je vše ukončené. Je to duchovní princip

21 Autentičnost - 2/4 životní principy jógy Když zažijete integritu, začnou přes vás proudit úžasné síly a schopnosti. Pak se automaticky stanete autentičtí. Být v souladu: mamakara, ahamkara, a annyakara. Žít na vrcholu svých možností, jak z pohledu sebe sama, tak z pohledu toho jak to vnímají a očekávají ostatní.. Autentičnost přináší sílu myšlení Kořenové vzorce Řídí náš život. Podporují nás, nebo nás omezují? Jaké máme kořenové vzorce? Co to je? Jsou to naučené životní strategie, které uplatňujeme v běžném životě. Z těch toxických vybírám: boj, obrana, útok, útěk, popření, uhýbání Prostě jak reagujeme, když situaci neukončíme?

22 Zodpovědnost - 3/4 životní principy jógy Když přijmeme zodpovědnost za vše co se děje v našem životě, přestaneme být snílci a začneme se realizovat. Zodpovědnost znamená žít a reagovat na vše v životě z pohledu faktu, že my jsme zdrojem všeho a proto jsme zodpovědní za veškeré dění v nás i kolem nás. Zodpovědnost přináší sílu cítění Můžeme brát zodpovědnost z různých příčin, i z chamtivosti: Jsme odpovědní, protože chceme mít zabezpečenou rodinu, Jsme odpovědní, protože řídíme nejlepší pracovní tým a tak dále. Zodpovědnost jsme mnoho krát přijali. Zodpovědnost přijatá z integrity a autentičnosti po dosažení celistvosti z vás udělá osvobozeného ve fyzickém těle (Jíva Mukta). Buďte vůdcem, vzorem, ze správného důvodu

23 Obohacování - 4/4 životní principy jógy Když si pomyslíte: jsem naplněný! Vytvářím tento prostor s integritou, autentičností, zodpovědností a obohacováním. Tak se tak určitě stane. Bez pochyb. Jenže vždy bude existovat nějaký malý, zapadlý, hodně vzdálený kout ve vašem životě, kde bude chybět integrita, autentičnost.. Jednoduše celistvost. Pak se to odrazí ve vašich výsledcích a tím pádem hned ztrácíme sebedůvěru a víru ve vlastní filosofii, podle které žijeme. Pak přichází zhroucení a rozpad. Znova vstát je vždy těžké a když to dokážeme, budeme mít hodně pochybností.. Zde pomáhá jedna ze sedmi mystických bran, které jsem uvedla na začátku. Bhakti. Oddanost, spojení s vyšším vědomím. Kdykoliv vytváříme prostor pro cokoliv s oddaností, ve spojení s vyšším vědomím, i když to nevyjde, tak díky tomuto propojení nepřichází pád a také nepřichází pochybnosti. Jedině bhakti způsobí abychom obohacovali. A jedině obohacování dokáže způsobit, že budeme mít v sobě prostor pro bhakti. Obohacování je užitečnost Dovolte svému srdci aby se rozpustilo v oddanosti. Naplnění s oddaností je úplně jiná úroveň bytí.

24 Pohled jógy na člověka

25 Pohled jógy na člověka Česky Joga, Sankja, a také Teosofie Tantra, Vedanta 1. duch, vůle, čisté bytí ATMA (Džív-) atman 2. Ctnost, moudrost, čistá intuice BUDDHI Anandamaja kóša (tělo slastí) 3. Kauzál abstraktní myšlení, svědomí, morálka VYŠŠÍ MANAS Vidžnánamaja kóša (světlo vědomí) Duše vědomá ANTAHKARANA (ahamkara=ego, buddhi=intelekt, manas=mysl, čita=paměť 4. Mentál konkrétní myšlení, vědomosti, učenost NIŽŠÍ MANAS 5. Astrál Touhy, pocity, představy, pudy, vášně KÁMA RÚPA (čitta) Manomaja kóša 6. Životní dech, životní síla LINGA ŠARÍRA Pránamaja kóša 7. tělesná schránka ŠTULA ŠARÍRA Annamaja kóša

26 Pohled jógy na člověka

27 Nefeš Sarx (telo) Podvědomí Pominutelná část člověka Ruach Psyché (fyzická mysľ) Vědomí Osobnost, Nižší já (čtveřice, čtverec) Nešama Chaja Nešama (ruach) Pneuma (duch) Nadvědomí Věčná část člověka Jechida Individualita, Vyšší Já (trojice) Pohled na Člověka 1. Česky vůle, čisté bytí Antroposofie Rosekruciánství Duchovní člověk Teosofie Joga Sankja ATMA Tantra Vedanta (Džív-) atman Mahajana Sambhógakája Aristo teles Egypt Kou (duch) KABA LA sv. Pavel Platón Pythagoras Robert Fludd Verbum Psycho logie Kauzál Ctnost, moudrost, čistá intuice Životní duch BUDDHI Anandamaja kóša (tělo slastí) Psyché (spirituální duše) Dharmakája CHEIBI Vidžná- (Duchovní namaja Duchovní VYŠŠÍ Nirmanakája duše) kóša Nous já MANAS (světlo Nous vědomí) poietikos Duše vědomá = ANTAHKARANA (ahamkara=ego, buddhi=intelekt, manas=mysl, čita=paměť abstraktní myšlení, svědomí, morálka Intelligentia Mens 4. Mentál 5. Astrál konkrétní myšlení, vědomosti, učenost Touhy pocity představy pudy vášně Duše rozumová Duše pocitová Astrální tělo NIŽŠÍ MANAS KÁMA RÚPA (čitta) Manomaja kóša Anima intellectiva Anima sensitiva BA (duše) AB (HATI) (zvířecí duše) KA (dvojník) Phren (fyzická mysl) Thumos Eidolon Intellectus Ratio 6. životný dech životní síla Éterické tělo LINGA ŠARÍRA Pránamaja kóša Anima vegetativa ACH (životní síla) Imaginatio 7. tělesná schránka Fyzické tělo ŠTULA ŠARÍRA Anna-maja kóša Corpus CHAT (tělo) soma Sensus

28 Pohled jógy na člověka

29

30 Energie, čakry, nádis ATMA Tělo vůle BUDDHI Tělo intuice MANAS Kauzální tělo KÁMA MANAS Mentální tělo KÁMA RÚPA Astrální tělo LINGA SHARÍRA Energetické tělo SHTULA SHARÍRA Fyzické tělo Vím Vidím Vyjadřuji Miluji Konám Cítím OM HAM JAM RAM VAM Jsem LAM

31 Energie, čakry, nádis

32 Energetické kanály IDA parasympatikus PINGALA sympatikus Odpočívej a zažívej Bojuj nebo uteč Zajišťuje činnost organismu v klidu a bezpečí. Zařizuje zklidnění celkové činnosti organismu (přechod z vlivu sympatiku). Stimuluje proces trávení. Rozšiřuje cévy vedoucí do trávicí soustavy, čímž zvyšuje prokrvení jeho jednotlivých oddílů. Toto je důležité při trávení, protože jednotlivé části trávící soustavy mají v průběhu trávení zvýšené nároky na zásobování nejen živin, kyslíku, ale i vody pro tvorbu trávicích šťáv. Parasympatický nervový systém může snižovat výměnu plynů. Během akomodace způsobuje zúžení zornic a čoček. Parasympatikus stimuluje sekreci slin a zrychluje peristaltiku. Je zodpovědný za okamžité reakce organismu na hrozící nebezpečí: mobilizuje zásoby energie Odvádí krev z trávicí soustavy a z kůže. Zvyšuje průtok krve kosterní a srdeční svalovinou a plícemi (perfuze kosterní svaloviny může být zvýšena až o 1200%). Rozšiřuje průdušinky, což zvyšuje výměnu plynů. Zvyšuje celkový výkon srdce: Především do kosterních svalů může proudit zvýšené množství krve. Rozšiřuje zornice, čímž zvyšuje množství světla vstupujícího do oka na sítnici. Mění akomodací dioptrickou mohutnost čočky, tak aby světelné paprsky dopadaly na sítnici. Lépe zaostřuje obraz.

33 IDA PINGALA

34 Děkuji za společnost na cestě do hlubin jogínovy duše Stanka Bittnerová

Jóga v původním významu zamená jho. Nejbližší český překlad je spojení, nebo-li obnovení

Jóga v původním významu zamená jho. Nejbližší český překlad je spojení, nebo-li obnovení O józe toho bylo v literatuře napsáno již mnoho a účelem těchto stránek není opakovat či citovat jogíny a myslitele. Co se týče doporučené literatury, pro ty kteří mají chuť čerpat informace nejen z našich

Více

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196 OBSAH RECEPTY OSUDU Lekce 1: Jak správně vybrat cíl a prostředky pro uskutečnění změny ve svém životě.. 11 Lekce 2: Jak spravedlivý a neustále štědrý je vesmír... 12 Lekce 3: Jak dosáhnout celistvosti,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jiří Krutina JÓGA DECHU VĚDOMÍ Čit-Prána Tantra Nakladatelství Krutina Jiří Vacek ISBN 978-80-87493-47-2 Ing. Jiří Krutina, Praha 2013. Veškerá práva

Více

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17 Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva... 4 Úvod... 6 50 důvodů proč se miluji... 11 Praxe pro odpuštění... 14 Denní afirmace... 17 Meditace... 19 3 způsoby, jak udržet srdeční čakru zdravou... 21 Cvičení

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Úvod do dějin náboženství 2010

Úvod do dějin náboženství 2010 Úvod do dějin náboženství 2010 duchovní tradice světa 1. duchovní život védského období 1. 3. 2. období upanišad 8. 3. 3. počátky buddhismu 15. 3. 4. rozrůznění buddhismu 22. 3. 5. džinismus 29. 3. 6.

Více

SVĚT MYŠLENEK MENTÁLNÍ SVĚT. IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO (OHNISKO, POJÍTKO) Roviny a Čakry IST

SVĚT MYŠLENEK MENTÁLNÍ SVĚT. IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO (OHNISKO, POJÍTKO) Roviny a Čakry IST SVĚT MYŠLENEK MENTÁLNÍ SVĚT IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO (OHNISKO, POJÍTKO) Roviny a Čakry IST IST INTUIČNĚ-SOUCITNÉ TĚLO jednotlivé oblasti a co se v nich odehrává Intuitivně Soucitné Tělo patří svou působností

Více

Náboženský život v ČR 2009-2010

Náboženský život v ČR 2009-2010 Náboženský život v ČR 2009-2010 společné zúčastněné pozorování návštěva zenového kláštera Senšinji, v úterý 27. dubna v 19:00, Kuncova 3a, Praha 5, sraz v 18:50 na stanici metra B Stodůlky společné zúčastněné

Více

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osnova 1. Dva přístupy k osobnímu managementu 2. Hodnoty 3. Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Úkoly

Více

Ing. Vladimír Jelínek. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Ing. Vladimír Jelínek. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena Detoxikace speciálních tkání, čakry a kundalini Ing. Vladimír Jelínek Detoxikace speciálních tkání, čakry a kundalini Kudy je možné se ubírat za hranicí detoxikace Jedny dveře vedou do indické tradice

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník duben 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Jarní detoxikace s medem, zmenší celulitidu a léčí klouby Chcete z těla odplavit po dlouhé zimě

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2 Číslo projektu: CZ

Více

Vnímání citu SLOVO DAR ŽIVOTA. Přemysl Dvořáček

Vnímání citu SLOVO DAR ŽIVOTA. Přemysl Dvořáček Vnímání citu SLOVO DAR ŽIVOTA Přemysl Dvořáček Vnímání citu Uzavřený kruh poznání sebelásky byl název souboru citací zveřejněných v knižním titulu Labyrint zdraví. Nyní nakladatelství Na-Ra nabízí soubor

Více

Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení

Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Přírodní zákony Mentální principy Etika

Více

Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je si

Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je si 1 Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je sice možné, ale vyžaduje to od adepta duchovního rozletu

Více

OM Healing zpravodaj

OM Healing zpravodaj OM Healing zpravodaj Březen 2015 Drazí přátelé, V OM Healingovém zpravodaji na březen 2015 si můžete přečíst: 1. Věděli jste o OM Healingu a věku Kali Yuga? 2. Úplňkový OM Healing v březnu 2015. 3. Mezinárodní

Více

2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví

2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 5 9 2 9 Šrí Dattátreja Avadhuta

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

Duše, duch a tělo v hebrejském a řeckém kontextu

Duše, duch a tělo v hebrejském a řeckém kontextu Duše, duch a tělo v hebrejském a řeckém kontextu http://www.phil.muni.cz/~horinkov/religionistika/nefesruachasarx.doc Lenka Kouřilová kombinace Ph-Vn ročník III. Východiskem řeckého myšlení je dualismus

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

DIDAKTIKA PRÁCE S ICT V MŠ. Mgr. Daniel Janata daniel.janata@seznam.cz

DIDAKTIKA PRÁCE S ICT V MŠ. Mgr. Daniel Janata daniel.janata@seznam.cz DIDAKTIKA PRÁCE S ICT V MŠ Mgr. Daniel Janata daniel.janata@seznam.cz DIDAKTICKÉ ZÁSADY (PRINCIPY) VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Didaktickými zásadami (principy) rozumíme nejobecnější pravidla didaktického procesu,

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text Strana 1: Éter Éter je popisovaný jako to, co dělá všechny vztahy možnými (Telepathy and the Etheric Vehicle, (Telepatie a éterické vozítko), str. 114

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

JÓGA. Harmonizační cvičení

JÓGA. Harmonizační cvičení JÓGA Harmonizační cvičení Jóga věda o životě?! Jóga bývá nazývána vědou, životním stylem, uměním, pohledem na svět, filozofií, náboženstvím, fanatismem Jóga v původním konkrétním významu znamená jho, (nejbližší

Více

Typické výchovné procesy v rodině

Typické výchovné procesy v rodině Třetí kapitola Typické výchovné procesy v rodině Jestliže chcete někoho milovat, naučte se nejprve odpouštět. A. V. Vampilov Nyní se podíváme na třetí překážku na cestě k rodinnému štěstí, která spočívá

Více

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010.

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010. Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010 VITAMÍN D - BOŽSKÝ VITAMÍN Rona H: Nejdražší přátelé, poselství pro tento měsíc musím začít vysvětlením Během uplynulých tří

Více

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860)

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860) IRACIONALISMUS CHARAKTERISTIKA iracionalis - nerozumový; podstatu skutečnosti lze pochopit jedině citem, vůlí, intuicí, vírou skepse vůči rozumu, zdůraznění jiných cest pochopení světa než rozumových dvě

Více

Sútry Božského bláznovství

Sútry Božského bláznovství Vātūlanātha Sútry Božského bláznovství (Vātūlanātha sútry) Překlad a komentář Jiří Krutina Nakladatelství Krutina Jiří Vacek Edice Jóga a východní spiritualita Svazek 9 ISBN 987-80-87493-51-9 Ing. Jiří

Více

Worklife balance. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208

Worklife balance. Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Worklife balance Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

TEST NOODYNAMIKY. K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) 1. Setkám-li se s těžkostmi, rychle ztrácím naději a důvěru v život...

TEST NOODYNAMIKY. K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) 1. Setkám-li se s těžkostmi, rychle ztrácím naději a důvěru v život... TEST NOODYNAMIKY K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) Pohlaví: Délka pobytu v komunitě: Délka braní (přibližně): Věk: Fáze: Jsi praktikující věřící? Prosím, zakroužkuj odpověď, která odpovídá

Více

Psychologické základy vzdělávání dospělých

Psychologické základy vzdělávání dospělých Psychologické základy vzdělávání dospělých PhDr. Antonín Indrák Mgr. Marta Kocvrlichová Úvod Tento studijní materiál vznikl jako stručný průvodce po některých základních tématech psychologie. Snažili jsme

Více

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA OBRAD POSVĚCENÍ JAKO SETKANÍ S KRISTEM Vnitřní průběh Obřadu posvěcení člověka není zpočátku snadno přehledný. Po bližším seznámení s textem

Více

JÓGA. Harmonizační cvičení

JÓGA. Harmonizační cvičení JÓGA Harmonizační cvičení Jóga věda o životě?! Jóga bývá nazývána vědou, životním stylem, uměním, pohledem na svět, filozofií, náboženstvím, fanatismem Jóga v původním konkrétním významu znamená jho, (nejbližší

Více

Meditace, jóga a šamanské nauky

Meditace, jóga a šamanské nauky Meditace, jóga a šamanské nauky aneb,, Hory učí samy,, PENZION POD PRALESEM, DOLNÍ LOMNÁ, JABLŮNKOVSKO 26. - 28.7.2013 www.podpralesem.euweb.cz Máte rádi meditaci? Chtěli by jste se zrelaxovat a zkusit

Více

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Schopnosti a zkušenosti lídra zkušenost a vlastní dovednost pro lídrovství. Osobní síla a vliv navazování vztahů díky vnitřní síle - Sebejistota - Sebedůvěra Schopnost

Více

Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění

Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění In-formace pojem informace, z lat. dávat tvar KDO pozoruje, kdo je to POZOROVATEL vědomá mysl, duše, (ztotoţnění se s já) DÁVAT TVAR = vytvořit asociaci,

Více

Síla myšlenky. Emoce POKUD MYŠLENKY NEŘÍDÍME MY, ŘÍDÍ ONY NÁS.

Síla myšlenky. Emoce POKUD MYŠLENKY NEŘÍDÍME MY, ŘÍDÍ ONY NÁS. Síla myšlenky Emoce Včera jsme si vysvětlili, jakým způsobem mozek pracuje s myšlenkami. Víme už, odkud myšlenky pocházejí a že jsou vstupním základem pro to, abychom fyzicky byli schopni vykonávat jakoukoli

Více

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla!

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! CO JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ! UVĚDOMIT SI, PROČ JSTE ZDE A CO CHCETE VE SVÉM ŽIVOTĚ ZMĚNIT A NA TOM BUDEME

Více

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ Mgr. Kamila Balcarová PODSTATA A CHARAKTERISTIKA MONTESSORI PEDAGOGIKY 3 pilíře Montessori výchovně vzdělávací systému Připravený (vědomý) dospělý Připravené prostředí

Více

Význam ochrany přírody

Význam ochrany přírody Význam ochrany přírody 1. Velký, protože příroda představuje podmínky pro náš život a představuje přirozenou krásu pro náš duševní život. 2. Na světě nejsme sami, žijí s námi i jiné živočišné a rostlinné

Více

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE ÚKOL 1 Kdo byl předchůdcem německé klasické filosofie? Která filosofická témata řešil? NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOSOFIE jeden ze základních proudů v evropské filosofické tradici konec

Více

Vysoká pec ve vašem nitru

Vysoká pec ve vašem nitru Obsah Předmluva... 7 Úvod... 10 Chcete-li objevit své pravé Já, já musí zemřít... 19 Vysoká pec ve vašem nitru... 49 Jak nechávat vše plynout a pozorovat... 80 Jak kráčet beze stop... 95 Mysl: velká pokladnice

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

Dospělost. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Dospělost. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Dospělost Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje vypracovala: Mgr. Monika Řezáčová 7.8.2009 Dospělost Dělení dospělosti: 1. mladší 18(26) 30/35

Více

JÓGA A MEDITACE ZDEŇKEM ORDELTEM. MÍSTO KONÁNÍ: Nádherné a energeticky silné místo hotel Buchlov v těsném sousedství hradu Buchlov

JÓGA A MEDITACE ZDEŇKEM ORDELTEM. MÍSTO KONÁNÍ: Nádherné a energeticky silné místo hotel Buchlov v těsném sousedství hradu Buchlov JÓGA A MEDITACE VÍKENDOVÝ SEMINÁŘ SE ZNÁMÝM ČESKÝM CESTOVATELEM, BADATELEM, ODBORNÍKEM NA MAYSKOU KULTURU, ŠAMANAEM, JOGÍNEM, ŠARMANTNÍM MUŽEM A PŘEDEVŠÍM SKVĚLÝM ČLOVĚKEM ZDEŇKEM ORDELTEM MÍSTO KONÁNÍ:

Více

JEMNOHMOTNÁ ENERGIE. Životní energie

JEMNOHMOTNÁ ENERGIE. Životní energie SYSTÉM ČAKER Systém čaker je model, který zachycuje plynutí jemnohmotných energií, jež procházejí veškerým životem, včetně energetického systému člověka. Je to takový žebřík, po němž stoupáme od fyzické

Více

Buchtová Eva, Staňková Barbora

Buchtová Eva, Staňková Barbora Buchtová Eva, Staňková Barbora Pomoz mi, abych to dokázalo samo děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání Hlavní myšlenky Marie Montessori děti nemusí k dosažení stejného cíle postupovat stejným tempem

Více

1., 2., 3. uzel čím se liší?

1., 2., 3. uzel čím se liší? Další poselství od Ariů, která pravidelně přijímáme k aktuálním situacím v našich životech, se týká prvních tří uzlů vývojové spirály. V letošním Mayském roce projde každý z nás svými 9 uzlovými body a

Více

ROK 2018 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2018 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2018 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2018 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2018... 5 Rok 2018 a vztahy... 8 Rok 2018 a zdraví...

Více

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY. Místo, kde žijeme

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY. Místo, kde žijeme skutečností. kulturnímu a tolerantnímu chování a jednání. Samostatné a sebevědomé vystupování a jednání, k efektivní, bezproblémové a bezkonfliktní komunikaci. vztahu k sobě i okolnímu prostředí. Seznamuje

Více

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoanalytická psychologie MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 11 Název materiálu:

Více

Prvotní strachy 7. čakry

Prvotní strachy 7. čakry Ptáme se Duchovní bytosti naší 7. čakry na její poselství. Co 7. čakra pro nás znamená, jak se projevuje její harmonická funkce, jak čakru očistit a odblokovat... 7. čakra je naše duchovní spojení s Bohem.

Více

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz Miliónový rok David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz ÚSPĚCH NENÍ ŽÁDNÉ TAJEMSTVÍ ZPŮSOB MYŠLENÍ + VĚCI DĚLAT MÁTE JEDEN CÍL OVLÁDAT ENERGII (život sám i hmotné věci v něm jsou energie) (otevřete

Více

PODNIKATELSKÉ MOTTO A HODNOTY

PODNIKATELSKÉ MOTTO A HODNOTY PODNIKATELSKÉ MOTTO A HODNOTY Podnikatelské motto Naše cesta k úspěchu Podnikatelské motto popisuje samozřejmost existence skupiny EVVA a umožňuje orientaci organizace jako celku. Tvoří základnu podnikatelské

Více

jazykové kurzy

jazykové kurzy jazykové kurzy www.jazygo.cz O škole JazyGo! JazyGo! je mladá a dynamická jazyková škola působící v Praze od roku 2018, kde se specializujeme na služby jazykového vzdělávání a workshopy osobnostního rozvoje

Více

Obsah O AUTOROVI...12 PŘEDMLUVA...13 ÚVOD DO STUDIA EZOTERIKY...16

Obsah O AUTOROVI...12 PŘEDMLUVA...13 ÚVOD DO STUDIA EZOTERIKY...16 Obsah O AUTOROVI...12 PŘEDMLUVA...13 ÚVOD DO STUDIA EZOTERIKY...16 KNIHA PRVNÍ...45 PRVOTNÍ PŘÍČINY...45 BŮH...46 Bůh a nekonečno...46 Důkazy o existenci boha...46 Vlastnosti božstva...48 Panteismus...49

Více

ASTRÁLNÍ SVĚT SVĚT DUŠE - NIŽŠÍ. CET CITOVÉ EMOČNÍ TĚLO-20 (ASTRÁLNÍ TĚLO DUŠE 3JT) Roviny a Čakry CET

ASTRÁLNÍ SVĚT SVĚT DUŠE - NIŽŠÍ. CET CITOVÉ EMOČNÍ TĚLO-20 (ASTRÁLNÍ TĚLO DUŠE 3JT) Roviny a Čakry CET ASTRÁLNÍ SVĚT SVĚT DUŠE - NIŽŠÍ CET CITOVÉ EMOČNÍ TĚLO-20 (ASTRÁLNÍ TĚLO DUŠE 3JT) Roviny a Čakry CET CET CITOVÉ EMOČNÍ TĚLO jednotlivé oblasti a co se v nich odehrává Vibrační frekvence citového a emočního

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé Předmluva: Hluboká důvěra v pohyb života - tvořivá přítomnost živého Boha 5 První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

Genki Kai. Dechové cvičení

Genki Kai. Dechové cvičení Genki Kai Dechové cvičení DAI EN KOKYU HO (překlad: dýchání ve velkém kruhu) Obecně, pro všechny formy dechového cvičení, nádech by měl být kratší než výdech. 0. SU NO KOKYU (=0) (překlad: "SU" nádech)

Více

JÓGA ZÁJEZD NA BALI ZÁŘÍ 2018 s Juditou Berkovou OBSAZENO!!! (BA32)

JÓGA ZÁJEZD NA BALI ZÁŘÍ 2018 s Juditou Berkovou OBSAZENO!!! (BA32) JÓGA ZÁJEZD NA BALI ZÁŘÍ 2018 s Juditou Berkovou OBSAZENO!!! (BA32) cena 27.990 Kč / osoba Cena zahrnuje: 10 nocí ubytování snídaně 2 x denně lekce jógy 2x celodenní výlet po Bali v ceně český delegát

Více

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ Mateřská škola Jiříkov, Filipovská 686,okres Děčín, příspěvková organizace MŠ Slunečnice PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A DOMOVA SRDCE V DLANÍCH VE FILIPOVĚ S NÁZVEM KDO SI HRAJE NEZLOBÍ

Více

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě.

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. CESTA ZPÁTKY K SOBĚ Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. 1. krok Vztah k sobě Vztah k sobě je základ pro všechny

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189. Finální text. Strana 1:

Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189. Finální text. Strana 1: Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189 Finální text Strana 1: Síla dobré vůle Pokud je vůbec zvažovaná inteligentními mysliteli a komentátory lidských záležitostí, o dobré vůli je zřídka uvažováno jako

Více

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE VŽDYŤ TEN, KDO MĚ NALÉZÁ, NALEZL ŽIVOT Přísloví 8,35a CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE je novou verzí původní Modular School Srdce každého z nás volá po opravdovém spojení s Bohem, po tom, abychom

Více

Úrovně identity. Poznámky k psychologii duchovního života

Úrovně identity. Poznámky k psychologii duchovního života Úrovně identity Poznámky k psychologii duchovního života Základní předpoklad: každá lidská bytost má potřebu mít pozitivní sebepojetí (identitu) není-li pocit inferiority vztahové komplikace I. úroveň

Více

odpovědi na osobní testy

odpovědi na osobní testy odpovědi na osobní testy Lekce 1 1. a) duch 2. a) budu také žít způsobem, který by se jemu líbil, a budu mu důvěřovat v každé mé zkoušce. 3. c) je schopen se o ně plně postarat. 4. c) moudrost 5. Nepravdivé

Více

Zpěv z prostoru ryzího vědomí

Zpěv z prostoru ryzího vědomí Bhagavan Nitjánanda Čidákáša gíta Zpěv z prostoru ryzího vědomí Překlad a komentář Jiří Krutina Nakladatelství Krutina Jiří Vacek Edice Jóga a východní spiritualita Svazek 1 ISBN 978-80-87493-35-9 Ing.

Více

Léčba stresu. Eva Kubenková, Michal Chýlek

Léčba stresu. Eva Kubenková, Michal Chýlek Eva Kubenková, Michal Chýlek 2013 Podrobné informace k programu Léčby stresu, informace o lektorech Léčby stresu a technické informace o místu konání, termínech, cenách, platbách a kontaktech. Podrobný

Více

Co je to cesta poznání?

Co je to cesta poznání? Co je to cesta poznání? Cesta poznání, která má vést k úplnějšímu poznání, však vyžadujé proměnu celého člověka. Schopnost poznání je totiž u člověka velmi, závislá na jeho duševním naladění, na jeho duševní

Více

Jsi světlo a to je nezničitelná pravda. Věnováno těm, kdo hledají světlo v životě.

Jsi světlo a to je nezničitelná pravda. Věnováno těm, kdo hledají světlo v životě. Jsi světlo a to je nezničitelná pravda. Věnováno těm, kdo hledají světlo v životě. 1 První vydání v anglickém jazyce vyšlo ve Velké Británii, USA, Austrálii, na Novém Zélandu a v Kanadě: Lightning Source

Více

3. Audit osobních energetických zdrojů jak zacházím se svou fyzickou, mentální, emocionální i duchovní energii

3. Audit osobních energetických zdrojů jak zacházím se svou fyzickou, mentální, emocionální i duchovní energii ENERGIE pro každý den jak obnovovat svou vnitřní sílu V každém člověku někdy pohasne jeho vnitřní oheň. Aby se znovu rozhořel, potřebuje k tomu jiného člověka. Měli bychom být vděčni lidem, kteří znovu

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

RLB 266 Konce světa. Konce a začátky z hlediska New Age

RLB 266 Konce světa. Konce a začátky z hlediska New Age RLB 266 Konce světa Konce a začátky z hlediska New Age Základní interpretační paradigmata: New Age jako pokračovatel či (pozdně)moderní podoba tzv. metafyzického náboženství (západního esoterismu) C. Albanese,

Více

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25 Buddhismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 BUDDHISMUS Patří mezi nejstarší náboženství, vzniká v Asii. Od 19. století se šíří dále. Je historickou postavou. Narodil se zhruba v 5. století jako indický

Více

Poděkování 11. Upozornění 12 I. ÚVOD Prastaré vědění lidstva Příjem kosmických informací přes kůži Princip harmonie a léčení 15

Poděkování 11. Upozornění 12 I. ÚVOD Prastaré vědění lidstva Příjem kosmických informací přes kůži Princip harmonie a léčení 15 OBSAH Poděkování 11 Upozornění 12 I. ÚVOD 13 1. Prastaré vědění lidstva 13 2. Příjem kosmických informací přes kůži 14 3. Princip harmonie a léčení 15 4. Léčení kosmickými symboly 16 II. ČLOVĚK V UNIVERZU

Více

Druhá čakra Svadhistana - informace, funkce, poselství a návod na čištění této čakry ve 12 úrovních.

Druhá čakra Svadhistana - informace, funkce, poselství a návod na čištění této čakry ve 12 úrovních. Druhá čakra Svadhistana - informace, funkce, poselství a návod na čištění této čakry ve 12 úrovních. Druhá čakra Svadhistana se nalézá v oblasti pod pupkem, nad pohlavními orgány. Týká se hlavně tvořivosti,

Více

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE Mgr. Lukáš Rubín, Ph.D. 1. 10. 2018 Obecná i tělesná kultura a tělesný pohyb Obsah přednášky 1) Základní terminologie 2) Obecná kultura a její roviny 3) Tělesná kultura a její formy

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Po čem rodič touží aneb co rodič chce nebo by měl chtít? WORKSHOP V KOLÍNĚ - MAP VZDĚLÁVÁNÍ NA KOLÍNSKU

Po čem rodič touží aneb co rodič chce nebo by měl chtít? WORKSHOP V KOLÍNĚ - MAP VZDĚLÁVÁNÍ NA KOLÍNSKU Po čem rodič touží aneb co rodič chce nebo by měl chtít? WORKSHOP 19.4.2016 V KOLÍNĚ - MAP VZDĚLÁVÁNÍ NA KOLÍNSKU Motto Cíle zákl. vzdělávání společný rámec Pomoci žákům utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

Kalendář Meditační hudba relaxační hudba

Kalendář Meditační hudba relaxační hudba Únor 2016 Čt 25.02.2016 Čt 18.02.2016 Čt 11.02.2016 Čt 04.02.2016 Leden 2016 Čt 28.01.2016 INDICKÁ FILOSOFIE A ZPĚV MANTER Čt 21.01.2016 INDICKÁ FILOSOFIE A ZPĚV MANTER Čt 14.01.2016 INDICKÁ FILOSOFIE

Více

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž Liberec, 31.05.2014 Povídání na téma: Jak najít kód, odtajnit Boha a učinit tak z Hospodina životního přítele? Ty n n.vltavou, 06.09.2014 Setkání

Více

Proč hledat svou druhou polovičku?

Proč hledat svou druhou polovičku? Proč hledat svou druhou polovičku? Vyšší úrovní lidské lásky je spojení jedné duše ve dvou tělech. Šrí Aurobindo Vždy existovala potřeba najít svou spřízněnou duši*, svou druhou polovičku, tedy toho jediného

Více

Anandamayi Ma. Blažeností-Prostoupená Matka. Nirmala Sundari Devi " Bohyně Nedotčené Krásy" Svatá Matka, pocházela z Bengálu.

Anandamayi Ma. Blažeností-Prostoupená Matka. Nirmala Sundari Devi  Bohyně Nedotčené Krásy Svatá Matka, pocházela z Bengálu. Anandamayi Ma Blažeností-Prostoupená Matka Nirmala Sundari Devi " Bohyně Nedotčené Krásy" Svatá Matka, pocházela z Bengálu. (30.duben 1896-27.srpen 1982) Jméno Anandamayee (Anandamayi) Ma jí bylo dáno

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Ve vyučovacím předmětu

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

HISTORIE A TEORETICKÉ ZÁKLADY

HISTORIE A TEORETICKÉ ZÁKLADY Obsah Úvod... 13 HISTORIE A TEORETICKÉ ZÁKLADY... 17 Živa univerzální síla života... 18 Živa a božské předurčení... 27 Energetické léčení prána, reiki a další... 34 Živa duchovní prameny... 40 Rodosvit...

Více

- rozvíjet u žáků schopnosti spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých

- rozvíjet u žáků schopnosti spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých 1. Identifikační údaje Školní družina tvoří se školou jednu právnickou osobu, proto jsou tyto údaje součástí školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání Škola neomezených možností. 2. Konkrétní

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) 1. Obsahové vymezení předmětu v předmětu fyzika se realizuje obsah vzdělávacího oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti

Více

SMYSLOVÁ A NERVOVÁ SOUSTAVA

SMYSLOVÁ A NERVOVÁ SOUSTAVA SMYSLOVÁ A NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské smyslové a nervové soustavy. Smyslová soustava patří sem zrak, sluch,

Více

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L.

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Celostní přístupy ke zdraví HOLISMUS Teorie vzniku nemoci představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Pasteur)

Více

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PRO PORADENSKOU PRAXI NENÍ NIC PRAKTIČTĚJŠÍHO NEŢ DOBRÁ TEORIE Proto odborná výuka poradců má obsahovat především teoretické principy, na jejichţ základě lze

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

přírodní (kmenové) náboženství šamana

přírodní (kmenové) náboženství šamana Světová náboženství Úvod již pravěcí lidé uctívali přírodní živly, zvířata i totemy jako božstva dodnes žijí ve světě kmeny, které vyznávají přírodní (kmenové) náboženství (důležitá postava šamana) náboženství

Více