Výroční#zpráva#o#projevech#antisemitismu# v#české#republice#za#rok#2013#

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční#zpráva#o#projevech#antisemitismu# v#české#republice#za#rok#2013#"

Transkript

1 Výročnízprávaoprojevechantisemitismu včeskérepublicezarok2013 OBSAH ÚčelvýročnízprávyoprojevechantisemitismuvČeskérepublicezarok Metodologieaterminologie...2 Definiceantisemitismu...4 Kategorieantisemitskýchincidentů...6 Situacevroce Srovnáníprojevůantisemitismuvletech2008S Soupisantisemitskýchincidentůvroce Fyzické(útoky(na(osoby(a(majetek...10 (((Vyhrožování(a(obtěžování...10 (((Antisemitské(texty,(antisemitská(vyobrazení,(videa,(weby(a(diskusní(fóra...11 (((Obrázky...19 Videa...20 Fóra...22 Analytickáčást...24 Pravicoví(Extremisté...24 Ostatní(skupiny(a(kauzy...29 Politický(vývoj(v(ČR...32 Závěr

2 ÚČELVÝROČNÍZPRÁVYOPROJEVECHANTISEMITISMUVČESKÉ REPUBLICEZAROK2013 VýročnízprávuoprojevechantisemitismuvČeskérepublicezarok2013(dálejen zpráva ) připravuje Středisko bezpečnosti Židovské obce vpraze (dále jen SB ) pro vnitřní potřeby Židovské obce v Praze (dále jen ŽOP ) a ostatních židovských komunit včeské republice (dále jen ČR ), ale i pro potřeby dalších institucí, které údaje o antisemitismu dále zpracovávají.cílemzprávyjevmířeumožněnézískanýmiinformacemiposkytnoutcomožná ucelený obrázek o projevech antisemitismu, souvisejících projevech extremismu a společenskémklimatuvevztahukprojevůmantisemitismu.zprávapřinášínejendata,alena tomtozákladětakéhodnocenítrendůroku2013amožnoupredikcidalšíhovývoje.zpráva dálesrovnáváprojevyantisemitismuvroce2013svývojemvpředchozíchletech. METODOLOGIEATERMINOLOGIE a. Zprávaseskládázněkolikačástí.Prvníznichtvoříinformaceoevidovanýchantisemitských incidentech a jejich porovnání spředchozími lety. SB považuje za antisemitský incident takový čin namířený proti osobám sžidovskou sebeidentifikací, členům židovské komunity, židovskýmorganizacímnebožidovskémumajetku,ukteréhojeprokazatelné,žeincidentmá nepřátelskouprotižidovskoumotivacipřípadněoběťincidentubylazáměrněvybránaprosvé židovství, zhlediska pachatele třeba i domnělé. Antisemitské incidenty mohou nabývat různých podob: útoků na majetek, fyzických nebo verbálních útoků. Podrobněji je kategorizace psaných či fyzických antisemitských incidentů popsána níže. Veškeré uvedené incidenty a projevy označované za antisemitské odpovídají dále uvedené definici antisemitismu.! b. Zpráva obsahuje pouze obecné výčty antisemitských incidentů a textů. Sohledem na poškozené a jejich bezpečnost nejsou u incidentů uvedeny detaily, umožňující identifikaci. Soupis jednotlivých incidentů, článků a projevů na internetu tvoří přílohu na konci této zprávy. c. Data,kterájsouvevýročnízprávěpoužita,pocházejízněkolikazdrojů:odtěch,kteřísestali objektem antisemitských incidentů, od českých židovských organizací a komunit, zuveřejněnýchdokumentůaanalýzjinýchorganizacíastátníchinstitucí,zotevřenýchzdrojů jak zmédií hlavního proudu, tak zwebových stránek a fór monitorovaných organizací. AntisemitskéincidentySBsledujesužitímdostupnýchinformací;jetedymožné,ženěkteré incidentynebylyznejrůznějšíchdůvodůnahlášenyanisb,anipolicii,anejsoutakvezprávě zmíněny.veškeráhodnocení,kteréjsousoučástízprávy,vycházejíznasbíranýchdat. d. Kromě samotných seznamů antisemitských činů a článků obsahuje zpráva také hodnocení jednotlivýchjevůaskupinrelevantníchprotémaantisemitismusažidovskékomunityvčr. Tatohodnocenísenevěnujípouzeryzeantisemitskýmincidentům,alepopisujíidalšíprojevy extremismu, nenávisti vůči menšinám a celkovou atmosféru ve společnosti související stěmitotématy. 2.

3 3.

4 DEFINICEANTISEMITISMU Protutozprávujeurčujícínávod&k&identifikaci&antisemitismu,kterývydalaEuropeanUnionAgency forfundamentalrightssagenturaevropskéunieprozákladnípráva((dálejen FRA ).Stejnýpostup využívá také Coordinating Forum for Combating AntiSSemitism Koordinační fórum pro boj santisemitismem(dálejen CFCA 1 ),sekterýmsbspolupracuje.návodsicevlistopadu2013zmizel zwebovýchstránekfra,nicménězprávasejínadáleřídí,stejnějakofórumcfca. Dletétodefinicelzezaantisemitismuspovažovat takovýzpůsobvnímánížidů,kterýlzevyjádřitjako nenávist vůči nim. Slovní a fyzické projevy antisemitismu mohou být zaměřeny proti židovským i nežidovským osobám nebo jejich majetku, proti institucím židovské komunity a náboženským zařízením. Podobné projevy mohou být namířeny také proti Státu Izrael antisemitský charakter mají,pokudjestátizraelnapadánjakopředstavitelžidovsképospolitostivdáleuvedenéspecifikaci FRA(viztéždále 3Dtest ).AntisemitismusběžněobviňujeŽidyzespiknutíscílempoškoditlidstvoa ječastopoužívánkobviňovánížidůzaktuálníchproblémů.antisemitismusseobjevujevmluveném slovu, v textech, vyobrazeních i vdalších aktivitách, přičemž využívá zlovolné stereotypy a údajně zápornécharakteristickévlastnostižidů. Definice FRA vymezuje i jednotlivé konkrétní projevy antisemitismu: Dnešní antisemitismus ve veřejnémživotě,vmédiích,veškolách,napracovištíchavnáboženskýchkruzíchmůžepozohlednění celkovéhokontextunabývatnapř.následujícíchpodob: 1. Podněcování,podporačiospravedlňovánízabíjeníŽidůčihrubéhoubližováníŽidůmvejménu radikálníideologiečiextrémníhonáboženskéhopostoje; 2. Obviňování z prolhanosti, dehumanizace, démonizace, prohlášení o jednotlivých Židech (či židovstvu jakožto jakési kolektivní moci) založená na stereotypech. Zejména, avšak nikoli pouze,mýtyosvětovémžidovskémspiknutíneboožidechkontrolujícíchmédia,ekonomii, vláduajinéspolečenskéinstituce; 3. Obviňování Židů jakožto pospolitosti z odpovědnosti za skutečné či smyšlené chyby a špatnostizaviněnéžidovskýmjedincemčiskupinoužidůčidokoncenesžidy; 4. Popírání existence, rozsahu, způsobu provedení (např. plynové komory) a účelu genocidy Židůněmeckýminacisty,jejichpodporovateliaspojenciběhem2.světovéválky(holocaust); 5. ObviňováníŽidůjakožtopospolitostičiStátuIzraelzvymyšlenísičizezveličováníholocaustu; 6. Obviňování židovských občanů z větší loajality ke Státu Izrael nebo z upřednostňování domnělýchprioritmezinárodníhožidovstvapředzájmysvéhovlastníhostátu. 1 CFCA je internetové fórum, které sbírá informace o antisemitských incidentech zrůzných zdrojů zcelého světa. Členy fóra jsou kromě jiných: izraelské ministerstvo školství, Sochnut S Židovská agentura, The CommunitySecurityTrust(CST)zVelkéBritánie,VidalSassonInstitutepřiHebrejskéuniverzitěvJeruzaléměa StephenRothInstitutepřitelavivskéuniverzitě. 4.

5 KpříkladůmantisemitskýchprojevůvztahujícíchsekStátuIzraelpozohledněnícelkovéhokontextu patřínapř.: 1. Popíráníprávažidovskéhonárodanasebeurčení,např.tvrzením,žeexistenceStátuIzraelje rasistickýpočin; 2. Vytváření dvojích standardů tím, že se vyžaduje jednání neočekávané a nevyžadované od žádnéhojinéhostátu; 3. Používánísymbolůavyobrazeníasociovanýchsklasickýmantisemitismem(např.obviňování ŽidůzvraždyJežíšeneborituálníchvražd)kcharakterizováníIzraelečiIzraelců. 4. Přirovnáváníizraelsképolitikyknacistické; 5. PovažováníŽidůzakolektivnězodpovědnézaakceStátuIzrael. Jiná kritika Státu Izrael podobně jako kritika jakéhokoli jiného státu nemůže být považována za antisemitismus. 2 3D&test 3 & Při určování projevů tzv. nového antisemitismu, který se významně týká nelegitimní kritiky Státu Izrael,akjasnějšímuodděleníkritikyIzraeleanovéhoantisemitismuseSBřídítzv.3Dtestem,jehož autorem je Natan Sharansky. 4 Podle tohoto testu se za antisemitský považuje takový výrok, jenž obsahujeminimálnějednoztzv.3d. PrvníDsymbolizujedémonizaciIzraeleStedyoznačováníIzraelezazhmotnělézlo,agresi.Příkladem můžebýtpřirovnávánípolitikystátuizraelknacistickémuněmeckunebopalestinskýchuprchlických táborůkekoncentračnímtáborůmapod. Druhým D označuje Sharansky dvojí& standard, který je selektivně aplikován na Stát Izrael při posuzování zahraniční politiky či vnitřních záležitostí. Ten je tak především v rámci Organizace spojenýchnárodůterčemmnožstvíjednostrannýchodsuzujícíchprohlášeníarezolucí,zatímcojiné státy, mnohdy nedemokratické, autoritářské a totalitní adekvátní kritice čelit nemusí a samy jsou nejednoutěmi,kdovystupujívůčistátuizraeljakoarbitrdodržovánímezinárodníchzákonůalidských práv. TřetíDsymbolizujedelegitimaci&StátuIzrael.Jakoantisemitskémohoubýthodnocenytakovévýroky, kterépopírajíprávostátuizraelenaexistenci. 2 Návod k identifikaci antisemitismu původně navržený EUMC, 2005, je dostupný na Natan Sharansky je původem ukrajinský Žid, bojovník za lidská práva, disident vězněný sovětským komunistickýmrežimem,vpozdějšíchletechizraelskýpolitik,ministrbezportfejeprootázkyjeruzaléma.od roku2009jen.sharanskyprezidentsochnutusžidovskéagentury,kterápůsobípocelémsvětě. 5.

6 KATEGORIEANTISEMITSKÝCHINCIDENTŮ KapitolaKategorieantisemitskýchincidentůobsahujejednotlivétypyantisemitskýchčinů,kteréjsou rozděleny pro další práci sdostupnými daty. Každá kategorie obsahuje stručnou charakteristiku a typyincidentů,kterédoníspadají: 1. Fyzickýútoknaosobyamajetek Fyzický útok na osoby S jakýkoli útok na osobu, který vede kublížení na zdraví, případnětakovýútoknaosobu,jejímžcílemjeublíženínazdraví,ikdyžseobjektu útokupodaříuniknoutnebokublíženínazdravínedojde,ačkolitakbylozamýšleno. Útoknažidovskýmajetek,jehožcílemneníublíženínazdravíSincidenty,ukterýchje zřejmé, že byly spáchány s antisemitskou motivací, scílem židovský majetek symbolickyznehodnotitantisemitskýminápisy,symbolyapod.jednásenapříklado ničenížidovskýchhřbitovů,malovánínacistickýchsymbolůnažidovskéobjektyatd. 2. Vyhrožováníaobtěžování Tato kategorie antisemitských incidentů zahrnuje jakékoli psané nebo verbální vyhrožovánížidovskékomunitěnebojednotlivcůmzřadžidůčitěm,kteříjsouza Židypovažováni(osobní,telefonem,eSmailemnebopoštou). Zavyhrožováníjepovažovántakovývýroknebopsanýtext,kdyjekonkrétníosobě vyhrožovánonásilnýmčinemkvůlijejímutřebaidomnělémužidovství.pokudvýrok není jasně formulován nebo adresován konkrétní osobě, je incident veden vkategoriiobtěžování. Zaobtěžováníjepovažovánjakýkoliverbální,psanýneboosobníprojevnenávistivůči Židůmčitěm,kteříjsouzaŽidypovažováni,kterýneníadresovánkonkrétníosobě (nebo konkrétní skupině osob). Obtěžování na rozdíl od vyhrožování neobsahuje hrozbudalšíhonásilí. 3. Antisemitskétextyavyobrazení Články a další texty obsahující projevy, které mohou být hodnoceny jako antisemitismusdlevýšepopsanédefinice. Výsledný počet zaznamenaných antisemitských textů může být částečně zkreslen vzhledemkmožnostiumísťovatjenauzavřenéserveryapod. 4. Antisemitskéwebyadiskusnífóra Tato kategorie obsahuje seznam webů, které vroce 2013 opakovaně zveřejňovaly antisemitskétexty. Do této kategorie jsou též zařazeny weby, které pravidelně zveřejňují antisemitské komentářevdiskusíchpodhlavnímipříspěvky. 6.

7 SITUACEVROCE Fyzicképrojevyantisemitismuzůstalyvroce2013napodobnéúrovnijakovpředchozíchletech.SB zaznamenalo3&útoky&na&majetek&a&1&fyzický&útok&na&osobu&s&antisemitským&motivem(vroce2012 SBevidovalo6útokůnamajetekažádnýútoknaosobu). Stejně tak se meziročně nezměnily ani údaje vypovídající o vyhrožování a obtěžování. Bylo zaznamenáno 6& případů& obtěžování& a& 3& případy& vyhrožování (v roce 2012 to bylo 10 případů obtěžování a žádný případ vyhrožování). Charakter těchto incidentů zůstává obdobný jako vpředchozíchletech.tatočíslasemírnělišíodstatistikjinýchinstitucí(např.policejníhoprezidia), které jako projevy antisemitismu hodnotí až incidenty považované dle české legislativy 6 za trestné činy. Naproti tomu SB posuzuje antisemitské incidenty dle výše popsané definice FRA. Data ze zmíněnýchzdrojůpodávajípouzerámcovýpřehledostavuantisemitismuvčr. Ve srovnání srokem 2012 se téměř zdvojnásobil počet nenávistných příspěvků na internetu. Odpovídá to trendu, který započal již vroce 2011, kdy došlo kprvnímu skokovému nárůstu antisemitismu vkyberprostoru. Naprostá většina antisemitských příspěvků, které SB zaznamenalo, pocházelazwebůafórčeskýchpravicovýchextremistů.narůstajícíaktivitavelektronickýchmédiích přitom může souviset spokračující dezintegrací a sníženou schopností české extrémní pravice mobilizovatsvéčlenyasympatizantykúčastinademonstracích. Nastraněčeskýchlevicovýchextremistůnedošlovesrovnánísminulýmrokemkvýraznýmzměnám. Levicovýantisemitismusmělstejnějakovminulýchletechcharaktertzv.novéhoantisemitismuavůči StátuIzraelseobjevovalvsouvislostispolitickýmvývojemnaBlízkémvýchodě.Ústřednímitématy, která mnohdy vedla k projevům antisemitismu, byly neúspěšné mírové rozhovory Palestinců a Izraele, opatření týkající se beduínů vpoušti Negev, válka vsýrii či návštěva prezidenta Miloše ZemanavIzraeli. 5 FotografiepořízenavPrazenaLetnévříjnu Evidenčně statistický systém kriminality spravovaný Policejním prezidiem za rok 2013 evidoval 15 trestných činůsantisemitskoumotivací(ztoho4činydle 355Hanobenínároda,rasy,etnickénebojinéskupinyosob zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, 1 skutek dle 356 podněcování knenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod, č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, 3 dle 403 založení, podpora a propagace hnutí směřujících kpotlačení práv a svobod člověka, č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, 6 činů dle 404 projev sympatií khnutí směřující kpotlačení práv a svobod člověka, č. 40/2009 Sb., trestní zákoníka1dle 405popírání,zpochybňováníaospravedlňovánígenocidia,č.40/2009Sb.,trestnízákoník). 7.

8 Styčnýmbodemextrémnípravicealevicebylykonspiračníteorieožidovskésvětovláděaobviňování IzraeleznegativníhopolitickéhočiekonomickéhovývojevČRčijindevesvětě.Antisemitskéteoriea argumenty na obou stranách názorového spektra jsou si votázkách týkajících se Státu Izrael a souvisejících témat natolik podobné, že je vtomto ohledu možno hovořit o pokračujícím stírání rozdílůmezipravicíalevicí. I přes nárůst antisemitismu na internetu je ČR pro židovskou komunitu ve srovnání sjinými evropskými státy stále bezpečnou zemí. Situace evropských Židů se vroce 2013 obecně zhoršila. Vzemích jako Maďarsko, Ukrajina, Rusko, USA, Švédsko, či Belgie došlo knárůstu antisemitských incidentů 7 a Židé zněkterých evropských zemí stále častěji přemýšlejí o opuštění vlasti. Zejména vdruhé polovině roku 2013 bylo zaznamenáno více útoků na židovské cíle 8. Více uvádíkapitola o vývojivzahraničí.vroce2013přitomnedošlokrozsáhlejšímteroristickýmútokůmnažidy,alespíše kjednotlivýmpřípadůmnapadenížidovskýchosobnebomajetku. VeFranciisevroce2013zrodilnovýantisemitskýfenomén,gesto laquenelle 9,kterépravicovým extremistům nahrazuje klasické hajlování. Toto gesto není na rozdíl od běžného nacistického pozdravutrestněpostižitelné,alzejejprotopraktikovativblízkostižidovskýchpamátekčipamětních míst.včrzatímnebylvýskyttohotojevuzaznamenán. ČRsevroce2013těšilarelativněstabilnísociopolitickésituaci,atoipřeszásadnípolitickézměny vdůsledku prezidentských a parlamentních voleb. Volební kampaně neprovázela antisemitská rétorikasvýjimkouněkterýchprojevůsouvisejícíchskandidaturoujanafischeranapostprezidenta (vizníže) Například: La quenelle, obrácený nacistický pozdrav, poprvé použil francouzský komik známý svými antisemitskými postoji Dieudonné M bala M bala. Po internetu se šíří fotografie lidí stojících na místech spojených sžidovstvím, kteří toto gesto používají. Francie se snaží situaci řešit legislativně a gesto jednoduše postavit mimo zákon podobně jako klasické hajlování. Ve Velké Británii byl za toto gesto zákazem startu na několik zápasů potrestán francouzský fotbalista Anelka. Je možné, že pozdrav adoptují fotbaloví hooligans, kteří se veřejněstáleuchylujíkprojevůmantisemitismuvelmičasto. 8.

9 SROVNÁNÍPROJEVŮANTISEMITISMUVLETECH2008S2013 POROVNÁNÍRŮZNÝCHPROJEVŮANTISEMITISMUODROKU2008DOROKU2013 & 2008& 2009& 2010& 2011& 2012& 2013& Fyzické&útoky&na&osobu& Fyzické&útoky&na&majetek& Vyhrožování& Obtěžování& Texty,&weby,&obrázky&a&videa&

10 SOUPISANTISEMITSKÝCHINCIDENTŮVROCE2013 Datum& FYZICKÉÚTOKYNAOSOBYAMAJETEK Popis&incidentu& 2013& psychickáafyzickášikanažidovskéhožákanasšvpřelouči 25.&10.& poškozenírodinnéhodomu,vněmžbydlíčlenkažidovskéobce,svastiky,praha& 23.&12.& vhození petardy na zahradu rodinného domu vteplicích, v němž bydlí členové tamnížidovskéobce,doprovázenéverbálnímútokem!!!! VYHROŽOVÁNÍAOBTĚŽOVÁNÍ Datum& 14.&1.& 8.2.& 20.&2.& 20.&2.& 19.&7.& 10.&8.& 21.&8& 24.&10.& 9.&12.& Popis&incidentu& hajlovánívblízkostižidovskýchlauderovýchškolvpraze vyhrožováníustaronovésynagogyvpraze obtěžující adresovanýžidovskéobcivpraze obtěžující adresovanýžidovskéobcivpraze obtěžováníužidovskéradnicevpraze obtěžující svýhružkamiadresovanýžidovskéobcivpraze obtěžující svýhružkamiadresovanýžidovskéobcivpraze obtěžující adresovanýžidovskéobcivpraze obtěžovánínanovémžidovskémhřbitově 10.

11 ANTISEMITSKÉTEXTY,ANTISEMITSKÁVYOBRAZENÍ,VIDEA,WEBYADISKUSNÍFÓRA 10 Datum& Název&článku/příspěvku& Odkaz& & ZvoníkodMrtvéhomoře & DnesLanceArmstrong,zítraHolocaust & Znášskutečněsvéhonepřítele? & DenvzpomínkyHolocaustu & ŽidovskýkapitálzaHitlerem? & EvropanstvívsŽidovskárétorika & Kyslíksionismuaprinciptrestuavyvolenosti & MělabyčeskápravicepodporovatIzrael? izraelw.aspx & Váli Vyvolenec Některépříspěvkybylyprosvůjnenávistnýobsahběhemrokustaženyzinternetu,stejnětakněkteréblogybylyběhemrokuzrušeny.Kopiepříspěvkůjsouuloženyvarchivu SBŽOP. 11.

12 & Jak(ne)debatovatsIzraelci & PatBuchanan:Takzvaný syndrompřeživšíchholocaust zahrnuje skupinové fantazie o mučednictví a hrdinství (staženozpublikace) prezivsichwholocaustwzahrnujewskupinovewfantaziewowmucednictviwawhrdinstviw.aspx & KrálLudvíkII.ASynovéBoha & Zlojetřebaumětpojmenovat & ČtyřivývojovécestylidstvapodleAdolfaHitlera & Německárasovánauka(7.) Mimoevropskérasovévlivy mimoevropske.html & Židovství díloárijců & 74letodvznikuProtektorátuČechaMorava & Před70.lety:Moraveco evropskémsocialismu & 35lžíza výborně & Skrytá tvář nacistického Německa podívejte se na záběry,kteréčeskátelevizeneukáže! & Zemřeloskutečněšestmiliónů? & ABB: Konspirací, nad kterou nepřestávám žasnout, je například holokaust Richard_Harwood.pdf zasnoutwjewnaprikladwholokaust/ & Exkluzivita holocaustu: Nadhodnocování jednoho lidskéhoživotaoprotijiným

13 & TheOrder Vyhlášeníválky & KohnnaHradě,RoubíčekvČernínu & Výtvarník Radek Macke pro Freeglobe.cz: Koncentrák Gazaajehopohlaváři freeglobewczwkoncentrakwgazawawjehowpohlavari.aspx & Antisemitismusnarůstá,narůstá,narůstá(alezejménav hlavách a srdcích funkcionářů organizací, které si vytýčilyzacíl bojprotiantisemitismu) & Denpalestinskýchpolitickýchvězňů,17.dubnaod ,naprotiizraelskéambasádě,Praha parlamentu/, evropskehowparlamentu/ & JohnF.Kennedyosionistickémspiknutí spiknuti.html & PaulaHitlerováosvémbratrovi & IzraelštíagentidopraveninaBostonskoupřestřelku? prestrelku%20%5c & JeGüntherGrassfašista? & KarelMarxožidovskéotázce & Bestiálnízločintisíciletí & VMladéfrontěDNESantisemitismustolikodvakrát dvakrat.t69yayubdku.facebook & Děkujisionistůmzareklamu & StephenHawkingvsIzrael 13.

14 & Oběťmiizraelskéhovyháněníbylitakéarabštíkřesťané krestane/ & Kristusnahákovémkříži & VládneseČechůmzJeruzaléma? & DavidEdenLane(2.listopadu1938W28.Května2007) & Německo zvyšuje odškodnění za holocaust : 800 milionůeurpřeživším & Vítejtevmediokracii & & & David Duke: židovský rasismus, kontrola médií a dvojí metr Koncentrační tábory ve službách demokracie aneb Nastavte propagandězrcadloii. Koncentrační tábory ve službách demokracie aneb NastavtepropagandězrcadloII. mediokracii.html idovskywrasismuswkontrolawmediiwawdvojiwmetr.html & Židovstvovobchoděschmelem & DalšíprovokaceTelAvivu & IzraelskýrasismusstálestrašíRevival & Multikulturasmrtnároda & Nepěknávěcjednohoúžasnéhonáboženství 14.

15 & Izraelzatýkápětiletéděti & & Žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než Kalousek,řeklBabák Židovské olympijské hry: nežidovským sportovcům je vstupzakázán /domaci.aspx?c=a130714_130517_domaci_jw jewvstupwzakazan/ & Prospěchcelkujdepředprospěchemjednotlivce & AlfredRosenberg PauldeLagardeabanky banky/morew & VIDEO:RozhovorsLinouHeydrich & Azrodilosešestmilionů & Rathsiztomůžesám,jakožidivNěmecku & AdolfHitlerjakokurýrvprvnísvětovéválce & Sionistickáprovokace & Indický vědec říká: Česká republika je prodchnutá duchemžidazghetta.rozhovorsalexandremjacobem duchemwzidawzwghettawrozhovorwswalexanderemwjacobem.html & PředmluvakanglickémuvydáníPosledníhoAvatára & Haidar Eid: Jedinou správnou vizí je jeden sekulární demokratickýstátzvanýpalestina poslednihowavatara/ demokratickywstatwzvanywpalestina/morew & VýzvakbojkotuIzraele & USrael, Sýrie a chemické zbraně. Pro nový útok, stará záminka novy.html 15.

16 & PárslovkOstravěanebcouniklokamerám kameram.html & Ksyrskéválce:Protifalešnémusvětuprázdnýchslov & Odjinud: Obamův důkaz se zakládá na videiích z YouTube, zpráv se sociálních sítí a na izraelských informacích svetuwprazdnychwslov/ sewsocialnichwsitiwnawizraelskychwinform & Památníkšoaano,kostelne? & TomášHalík,jakhoasineznáte & Kdomůžebeztrestněvyzývatklikvidaci & Moderní lůza židozednářského kapitalismu J. Salaquarda likvidaci.html & ZachraňtevojínaRyanaočimaveteránaWaffenSS veterana.html & RochusMisch SvědekposledníchhodinAdolfaHitlera & FriedrichNietzscheWOtázkatakříkajícžidovská & & Votázce Sýrie prostě nemáme na výběr. Musíme jít sassadem bez jakýchkoli námitek, rozhovor sgabrielemadinolfi HitlerbylfinancovánKruppem,Warburgy,Rothschildya dalšímimezinárodnímibankéři & Mezinárodní judaismus chce radikálně porazit křesťanství a být jeho náhražkou. Jeho hlavními vojsky jsouzednářstvíakomunismus musimewjitwswassademwbezwjakychkoliwnamitekwrozhovorwswgabrielewadinolfi.html warburgywrothschildywawdalsimiwmezinarodnimiwbankeriwnacistewawpolitictiwsioniste.aspx radikalnewporazitwkrestanstviwawbytwjehownahrazkouwjehowhlavnimiwvojskywjsouw zednarstviwawkomunismus.aspx & Dvaaspektynacionálníhosocialismu 16.

17 & NejčastějšíantiWrasistickélžiamýty & Lidumilnánenávist & AlfredRosenberg HrobařiRuska & Podívejtese,jakvojenskýhistorikJanB.Uhlířkonkrétně lhalčesképoliciio Našemsměru & Rabín,oselaZeman & Když pokrytectví hýbe světem, aneb pár slov ke smrti ErichaPriebkeho par.html & HodnotyapriorityfunkčníhoživotavEvropě & Hájkův web: Hitlera financovali sionisté. Cíl? ZaložitIzrael sionistewcilwzalozitwizrael/ & ElaineGellerováadokumentyoholokaustu holokaustu/ & Zestranyklerikálůjestranarabínů & Rituálnívraždakřesťankyzrukouislamistickýchfanatiků a rituální smrt Anežky Hrůzové. Podobnost čistě náhodná? & Izraelskápolitikaničení & & CosestaloseŽidy,kteříbylideportovánidoOsvětimi, alenebylivníregistrováni? Oligarchieversusplanetazemě

18 & URGENTNÍ VÝZVA: Připojte svůj podpis pod otevřený dopisparlamentučrprotivysídleníbeduínůznegevu. parlamentuwcrwprotiwvysidleniw70wtisicwbeduinuwzwnegevu/ Šiřteprosímdále & FrancoisHollande,sionistanavěky naveky.htm & AlbertEinsteinjakožidovskýmýtus & Rozsvícení menory na trávníku Bílého domu: oslava čeho? bilehowdomuwoslavawceho.htm & RevizionismusholocaustuWfaktanebolži? lzi.html 18.

19 OBRÁZKY Datum& Název& Odkaz& & Společné úsilí nacionalistů přineslo své ovoce, aneb Honzamálemkrálem & Protokolyiluminátskýchmudrců &type= & GameoverGojims & ZionistCriminalNetwork W &type=3&theater & RBTumblr & FBstránkyAutonomníneonacistéSever ubiliwnawparkovisti.html; & Zoznam obetí a cieľov, kde zasahovali alebo bombardovaliusapoii.svetovejvojnewsamirassaada Optimsas &type=3&theater & PříspěvekvefóruExtremismus & & Winston Churchill coby herec s maskou a Davidovou hvězdou zlocinecwchurchill Fotomontáž W zesměšnění holocautu (nápis holocaust místohollywoodvl.a.) nebowlzi.html! 19.

20 VIDEA Datum& Název! Odkaz& & CNN,GoldmannSachsasionistickýmatrix & WelcometoGaza & Židovskásvětovláda & PodpáleníizraelskévlajkyveStockholmu ve.html & Nazývejmevěcipravýmjménem. jmenem.html & AntirasistaHitler & Nadvládažidů mýtus? & Židéakomunismus & DavidDukeLSionistickýterorismusvNorsku & David DukeLHrubé rasistické pokrytectvo Izraela a světovéhosionizmu v.html & Podčlověk & ZničmeShalom 20.

21 & NewWorldOrder & Židia,Cikania7sekundpravdy & Kdoznásilnilžidovskouvíruaproč? & ŽidéazahraničnípolitikaUSA & Dokument: Jak Rothschildově ovládli anglickou zahraničnípolitiku. ovladli.html & Republikusirozvracetnenecháme! nenechame.html & DavidDuke:Sionistickévolby html & Judeshit & Demonstracesolidarity & Buchenwald: A Dumb Dumb Portrayal of Evil (Buchenwald:Hodněhloupévyobrazenízla) html portrayalwofwevil/, & Židéamuslimovéprotibílýmnárodům narodum.html! 21.

22 FÓRA Datum& Název&serveru,&blogu,&fóra& Odkaz& & Forumhooligans,forumAntisionistickáliga & FBskupinaShariaproČesko _t=group_activity & FBskupinaReformníblízkovýchodníhnutívPlzni &notif_t=notify_me & FBskupinaReformníblízkovýchodníhnutívPlzni &notif_t=notify_me & ProfilIluminátivČR SR/ & FBskupinaReformníblízkovýchodníhnutívPlzni ã n%c3%adwhnut%c3%8dwvwplzni/ ?ref=stream & FBskupinaReformníblízkovýchodníhnutívPlzni ã n%c3%adwhnut%c3%8dwvwplzni/ ?ref=stream & FBskupinaShariaproČesko _t=group_activity & FBPetrKalinovský & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FórumHooligansLAntisonistickáliga 22.

23 & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas= & FBAutonomnínacionalisté sever/ ?v=wall&viewas=13 23.

24 ANALYTICKÁČÁST PRAVICOVÍEXTREMISTÉ Vroce 2013 se pravicovým extremistům (dále jen PEX 11 ) podařilo přechodně dosáhnout jejich dlouhodobéhocíle,atooslovitobyvatelstvočrmimospektrumextremistů.jarníaletníměsícevčr byly doprovázeny nepokoji vyvolávanými PEX proti romské menšině. Zmenších akcí se transformovaly ve větší a dobřeorganizované pochody ve velkých městech, které byly často doprovázenynejenslovními,aleifyzickýmiútokynaromskoumenšinu. 12 PEXpřitomumněvyužívali kritických nálad ve společnosti, rozjitřené například napadením manželského páru Romy vduchcově. 13 Vlokalitách, kde je problém soužití sobčany romského původu nejpalčivější, se do demonstrací organizovaných extremisty zapojili i obyvatelé měst, kteří sextremistickými myšlenkovými proudy nemají obecně co do činění, ale trpí neřešeným problém integrace části romsképopulace.propexbylatakováaktivizacečástipopulacevelkýmúspěchem,kteréhosesnažili využítiobviňováním Systému 14 ztoho,žesenedokážepostaratosvéobčany.dalšímmotivačním faktorempropexbylo,žesepodelšídoběurčitéletargiedokázaliaktivizovatademonstrovative více městech simultánně. 15 Po rozpačitém prvomájovém průvodu, který byl přesunut zbrna 16 do mnohonásobněmenšíhoapropotřebypropagandyneatraktivníhopřerova,přičemžbylpostojkcelé akci i ze strany samotných extremistů ambivalentní, se jednalo oúspěch.přestonedokázalipexznastalésituacetrvalejitěžit.poté,covlnademonstracíodezněla, provázel jejich akce dřívější převážný nezájem. Již vzáří charakterizovala tradiční svatováclavskou demonstracinaváclavskémnáměstívelminízkáúčast.antifašistů,kteřívystoupiliprotiakcipex,se 28.zářísešloaždvakrátvícenežPEX. DůvodemneefektivnímobilizacePEXmohoubýtpřetrvávajícívnitřníkonflikty.PEXjižřaduletzažívají absenci výraznějších osobností, které by dokázaly vytvořit jasnou strategii revolučního boje proti Systému.Vneposlednířadějepatrnéinázorovéštěpenímeziextremistyapopulistickysměřovanou politikoudsss. 17 Takovásituacezpůsobujerozkladhnutídomenšíchautonomníchbuněk.Autonomní buňky se objevují zejména vregionech, které trpí vysokou nezaměstnaností a ekonomickou stagnací. 18 Takovými místy jsou například Vysočina, Moravskoslezský či Ústecký kraj. Neutěšenou situacisipředstavitelépexuvědomujíasnažísečerpatinspiracizezahraničí,napříkladodmaďarské parlamentnístranyjobbik 19 nebořeckéhozlatéhoúsvitu.zlatýúsvitsedostalvřeckudoobecného povědomí kvůli přímému kontaktu sběžnými obyvateli, například pořádáním potravinových a materiálních sbírek pro obyvatele postižené ekonomickou krizí. 20 Tento způsob pomoci pomalu 11 ZkratkupřevzatáodMVČR zpravy_alh 14 BojprotiSystému jedlouhodobousnahoupex. Systém jereprezentovánhlavněžidy, sionisty a Izraelem.Jsouobviňovánízovládánímédií,financíavysoképolitiky.VícevizVýročnízprávy2011a2012. Tématusevěnujenapříkladtentočlánekzroku2013http:// svehosnepritele.html 15 Op.cit. 16 Brnopochod 17 SamotnémuštěpenísevícevěnujekapitolaDělnickástranasociálníspravedlnosti. 18 PříklademjsouAutonomnínacionalistéSever,kteřímajíivlastníuzavřenoufacebookovoustránku 19 Vevolbáchvdubnu2014získaladokonce21%hlasůvoličůvparlamentníchvolbách

25 zdomácňuje i včr. 21 Tradiční jsou také vazby na německá a polská extremistická hnutí. Evropští extremisté pořádají společná setkání, kterých se aktivně účastní a zahraniční kontakty utužují i zástupcizčr.vloňskémrocesepochoduk17.listopadu,kterýpořádaladělnickámládež(dálejen DM),zúčastniliičlenovéněmeckýchJungeNationaldemokraten(dáleJD).Otýdenpozdějisezástupci DMsetkalivBerlíněsčlenyNPD,JDaZlatéhoúsvitu. 22 DM vzáří pomáhala hesenské NPD spředvolební kampaní. 23 Podobných příkladů konkrétní spoluprácejezarok2013mnoho. Početantisemitskýchaktivitnainternetu,kteréSBeviduje,setéměřzdvojnásobil.IvtomtoroceSB zaznamenaloantisemitsképrojevypřevážněveforměčlánkůnainternetu,vdiskusníchfórechana Facebooku. 24 PEX drtivou většinu antisemitských projevů přesouvají na internet, protože jsou tak hůřeprávněpostižitelnéčitovůbecnenímožné.naveřejnýchdemonstracíchpexsbžádnéprojevy antisemitismu nezaznamenalo. Otevřené projevy antisemitismu tradičně doprovázejí derby pražskýchfotbalovýchklubůspartyaslavie. 25 Tentojevsestalvposledníchletechfenoménem,aniž byprotiněmubylyzestranyčeskéfotbalovéasociacečiacspartapodniknutyúčinnékroky.šíříse přitomimimofotbalovéstadiony. 26 V roce 2013 se velmi často objevovaly články vycházející z antisemitských a antijudaistických historickýchtextů,kteréjsouzveřejňoványnawebunárodněvzdělávacíinstitut. 27 Skrzetentoweb jsoušířenyinadalšíchextremistickýchwebovýchstránkách.tématatěchtočlánkůjsouzaměřenana eugenikuakonspiračníteorie.zantijudaistickýchteoriíčerpajíkroměpextakéčeštíultrakatolíci,o čemžbudepojednánoníže. Objevilysetakérevizionistickétextypopíračů holocaustu, a to jak historické, tak novodobé. Tyto příspěvkyzpravidlašíříteorii,žeholokaustjenástrojemvládysvětovéhožidovstva,kterénazákladě tohotomýtuustavilostátizraelasjehopomocíažidůvdalšíchstátech,předevšímusa,takmůže ovládat politiku a finance.! Za současné situace se nezdá, že by daná tematika včr zaujala širší společnost,jaksetostalonapříkladvmaďarsku. Velkým tématem PEX je evropská integrace spojená súdajným omezováním národní suverenity, postupným upouštěním od konceptu klasických národních států a údajně nekontrolovatelnou imigrací.tradičníbojpexproti Systému setakznárodníúrovněposouvánaúroveňceloevropskou. Systém 28 představovanýpodlepexevropskouuniímábořittradičníevropskéhodnotyazpůsobuje ztrátu národní identity. Systém je přitom vočích PEX spojován s Židy (v kryptoslovníku PEX označovaných často i jako sionisté ) a jejich vnímáním jako vykořisťovatelů a nepřátel osnovních evropskýchhodnot,jakjetypicképrohistorickéantisemitskétextyakonspiračníteorie.vbudoucnu můžebýtprávěodporkeua Systému pojítkemapodnětemkakcipropexzjednotlivýchzemích EU. SBzarok2013evidujeičlánky,kterézapadajídokategorienovéhoantisemitismupodle3Dtestu. Čeští PEX se ovšem novému antisemitismu nevěnují systematicky, ale pouze vokamžicích, kdy se konfliktnablízkémvýchoděstanepředmětempozornostisvětovéveřejnostiamédií.! Viz Částsvýsledkymonitoringu 25 Článekpojednávajícíofotbalovémderbyzbřezna2013: VizVýročnízprávaoprojevechantisemitismuvroce VizpředchozíVýročnízprávy2011a

26 Jižvminulostibylopoukázáno 29 nato,žepexdokážípronikatidostátníchsférjakonapříkladarmády ČR,cožsevroce2013opětpotvrdilo.Vojenskározvědkazatklaskupinupravicovýchextremistů,u kterých našla letáky sextremistickou tematikou a ilegálně držené zbraně. Jeden ze zatčených byl příslušníkemarmádyčr.důvodvyzbrojovánínebylvdoběpsanítétozprávyznám.tentoincident prokazuje, že tvrdé jádro PEX i přes určitou stagnaci může představovat reálnou hrozbu pro veřejnost. 30!! SB i nadále jako vpředchozích letech nepovažuje českou pravicově extremistickou scénu za bezprostřední ohrožení pro židovskou komunitu. Naopak vysoké riziko představuje pro romskou menšinu.vpřípadě,žesesituaceromskémenšinynezačnesystémověakomplexněřešit,dostávají pravicovíextremistémožnostprofitovatnavyhrocenésituaci. Otevřený antisemitismus se podle dostupných dat za rok 2013 šíří téměř výhradně po internetu, zejména na sociálních sítích. Tento způsob šíření antisemitismu však znamená velký problém pro židovskoukomunitu,kterásemunemůžeúčinněbránit.!dsss Vnitřní ideová nekonzistentnost Dělnické strany sociální spravedlnosti (dále jen DSSS), hluboké rozpory ve vedení strany a pokračující pochyby o schopnostech samotného předsedy Vandase způsobily vkvětnu 2013 odchod mnoha členů včetně místopředsedy Petra Kotába. Po odchodu zdsssbyltěmitobývalýmičlenyustanovenpřípravnývýbor,kterýmělzaložitnovounacionalistickou stranu,ježbylapracovněnazvánademokratickástranapracujících. 31 PředsedouvýborusestalKotáb, místopředsedkyníluciešlégrová,vminulostiobviněnázpropagacenacismuaantisemitismu. 32 Ipřes úvodní entuziasmus zakládajících členů a jejich sympatizantů, strana dodnes nevznikla. Je velice pravděpodobné,žeodchodčlenůzpůsobiliodlivvoličůdsss. Po tomto otřesu se DSSS vzpamatovala díky eskalujícímu napětí voblastech svyšším procentem sociálně vyloučených obyvatel (Severočeský a Karlovarský kraj, České Budějovice, Ostrava). Místní organizace strany svolaly vtěchto oblastech (například Nejdek) demonstrace. DSSS se podařilo aktivizovatúčastníkyjakzřadextremistů,takmístníchobyvatel.nicménějižvzářipředsedavandas hovořil ve Vítkově opět kprázdnému náměstí. Tento nevyrovnaný proces je důsledkem ideové vyprázdněnostistrany.vechvíli,kdyprotiromskénáladyzačalyustupovat,neměladsssnicdalšího, cobysvýmsympatizantůmapotenciálnímvoličůmnabídla. I vroce 2013 pokračovala snaha DSSS zbavit se nálepky extremistického uskupení a stát se parlamentní stranou. Změnu naznačil předseda pražské organizace Jiří Petřivalský ve svém článku Cestou seriózní radikality. 33 Nicméně i vužším vedení strany jsou osoby, které byly vminulosti napojené na pravicově extremistická hnutí jako Národní odpor. Sám Jiří Petřivalský se vminulosti 29 /domaci.aspx?c=a071129_210534_domaci_ost 30 zpravy.aspx?c=a131204_194952_ostravaszpravy_wlk /domaci.aspx?c=a130510_153854_ustiszpravy_alh 32 dukazu

27 objevoval na akcích Národního odporu a demonstroval na podporu známého popírače holocaustu ErnstaZündelaaúčastnilsepochodužidovskýmměstemvroce PravděpodobněkvůlivýšezmiňovanýmdemonstracímsevolebnípreferenceDSSSnapřelomusrpna azářívústeckémkrajidostalypřes4procenta. 35 Parlamentnívolbynapodzimukázaly,žesejednalo o pomíjivou podporu a že nacionální rétorika a pravicový extremismus stále nedopadají včr na úrodnou půdu. DSSS totiž nakonec nezískala ani jeden procentní bod. 36 I když se DSSS ihned po volbáchzaměřilanakomunálnípolitikukvůlinadcházejícímmístnímvolbám,nedásepodlevýsledků zminulýchletočekávatanizdevýraznějšíúspěchjakotřebavpřípaděmariánakotlebynaslovensku. Naopak ve studentských volbách pořádaných vrámci projektu Jeden svět na školách získala DSSS 7,15 procent. 37 DSSS byla u studentů úspěšná již ve volbách vroce KSČM, která je vekonomickyslabšíchoblastechdnesvolena,sevestudentskýchvolbáchdoparlamentupropadla. DSSSbyvbudoucnumohlavtěchtooblastechnahraditKSČM.Volbyprokazují,žepronovougeneraci voličůmůžebýtdsssalternativou. Ke konci roku se DSSS často vyjadřovala na svém webu a sociálních sítích kdění na Ukrajině. Podporovala odstranění oligarchů a kritizovala vůdce demokratické opozice. Podle DSSS se tito proevropštípoliticipokoušejípřivlastnitsizásluhyzaboje,kterédssspřisuzujepouzenacionalistům zpravého sektoru, jehož sympatizanti se odkazují knacistické ideologii. 39 Vedení DSSS se rozhodlo zástupce Pravého sektoru pozvat do ČR. 40 Odnávštěvysislibují,žezezkušenostiUkrajincůbudou mocinačerpatinspiraciprovlastnípostupvrámcičr.zapozvánímčlenůpravéhosektorusemůže skrývattakésnahamotivovatdomácíscénu. Podobně jako vpředchozích letech se DSSS veřejně nevěnuje tématům Židé či Izrael. A ani vroce 2013 se žádná zakcí pořádaných DSSS neodehrála vblízkosti židovských instalací. IpřestožeantisemitismusnepatříkoficiálnímtématůmDSSS,mnozízčlenůstranysečastovyjadřují antisemitskynasociálníchsítíchneboakcích,kteréneorganizujedsss. 41 Nenínamístěočekávat,žebysesituacevDSSSvnejbližšídoběradikálnězměnila.Stranadoplácína dlouhodobýnedostatekcharismatickýchlídrůanavyprázdněnostideologie.dsssvroce2013stejně jako vminulých letech nepředstavovala pro českou židovskou komunitu riziko. Sohledem na antisemitskouminuloststranyjedůležitéinadálesledovatjejívývoj.! Ultrakonzervativní!strany! 34 NavícjakopředsedajižzanikléhoNárodníhokorporativismu,neonacistickéhosdružení,stálvčeletzv. Antikolaborantskéiniciativy,kteráměla"odhalitvnitřnínepřátele,rasověnespolehlivéapříslušníkyBIS"mezi lidmiznárodníhoodporu PravýsektorpodsebousdružujeněkoliknacionalistickýchskupinajefrakcístranySvoboda.StranaSvoboda bylaoznačenavevýročnízprávěinstitutustephenarothajakoantisemitská,viz běhembojůnamajdanuvyužívalineonacistickésymbolyašifry(např.88)viz ukrajinskehospravehossektoru 40 sektorusdoscr 41 JakovpřípaděvýšezmíněnéhoJiříhoPetřivalskéhočibývaléčlenkyLucieŠlégrové. 27.

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 20. ledna 2015. Počet listů: 8

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 20. ledna 2015. Počet listů: 8 Odbor bezpečnostní politiky Praha 20. ledna 2015 Počet listů: 8 Extremismus Souhrnná situační zpráva 4. čtvrtletí roku 2014 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény ve 4. čtvrtletí roku 2014...

Více

Rizikové skupiny LS 10 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D.

Rizikové skupiny LS 10 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Rizikové skupiny LS 10 E X T R É M I S T I C K É S K U P I N Y P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Co znamená extremismus? Jaké formy extresmizmu znáte? Jaké konkrétní organizace byste označili

Více

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR Násilí z nenávisti Jednání motivované předsudky nebo nenávistí namířené proti osobě, skupinám, jejich

Více

Extremismus Souhrnná situační zpráva 1. čtvrtletí roku 2014

Extremismus Souhrnná situační zpráva 1. čtvrtletí roku 2014 Odbor bezpečnostní politiky Praha 15. dubna 2014 Počet listů: 7 Extremismus Souhrnná situační zpráva 1. čtvrtletí roku 2014 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény v 1. čtvrtletí roku 2014...

Více

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 20. října Počet listů: 8

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 20. října Počet listů: 8 Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Praha 20. října 2015 Počet listů: 8 Extremismus Souhrnná situační zpráva 3.čtvrtletí roku 2015 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény v 3.

Více

Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách

Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách plk. Mgr. Tomáš LANDSFELD ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje 25. září 2012 Vyloučené lokality v ČR 70 60 50 40

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška Předmět MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Obor vzdělání: Sociální činnost pro národnostní menšiny Kód oboru: 75-41-M/01 Školní rok: 2014/2015 Třída: SČ4A

Více

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 14. července 2015. Počet listů: 9

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 14. července 2015. Počet listů: 9 Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Praha 14. července 2015 Počet listů: 9 Extremismus Souhrnná situační zpráva 2. čtvrtletí roku 2015 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény v

Více

Průběžná zpráva o předsudečném násilí/násilí z nenávisti In IUSTITIA, o.p.s.

Průběžná zpráva o předsudečném násilí/násilí z nenávisti In IUSTITIA, o.p.s. Průběžná zpráva o předsudečném násilí/násilí z nenávisti 1.4. - 30.6. 016 In IUSTITIA, o.p.s. Shrnutí Terčem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své skutečné nebo domnělé víry nebo politického

Více

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 2. listopadu Počet listů: 7

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 2. listopadu Počet listů: 7 Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Praha 2. listopadu 2017 Počet listů: 7 Extremismus Souhrnná situační zpráva 3. čtvrtletí roku 2017 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény ve

Více

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 24. ledna Počet listů: 7

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 24. ledna Počet listů: 7 Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Praha 24. ledna 2017 Počet listů: 7 Extremismus Souhrnná situační zpráva 4. čtvrtletí roku 2016 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény ve 4.

Více

Čj.: MHMP 154797/2008 V Praze dne 13. března 2008 Vyřizuje: Bc. Václav Bíňovec ROZHODNUTÍ

Čj.: MHMP 154797/2008 V Praze dne 13. března 2008 Vyřizuje: Bc. Václav Bíňovec ROZHODNUTÍ HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR ŽIVNOSTENSKÝ A OBČANSKOSPRÁVNÍ Čj.: MHMP 154797/2008 V Praze dne 13. března 2008 Vyřizuje: Bc. Václav Bíňovec Pan Martin Matička ROZHODNUTÍ Magistrát

Více

Stali jste se obětí či svědkem antisemitského incidentu? Nenechávejte si to pro sebe a napište nám. Kontaktní ová adresa:

Stali jste se obětí či svědkem antisemitského incidentu? Nenechávejte si to pro sebe a napište nám. Kontaktní  ová adresa: Text smí být použit pouze s předchozím svolením Federace židovských obcí v České republice. Vydala Federace židovských obcí v České republice. Foto na přední straně: nádraží Teplice září 2015 Stali jste

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Sympatie české veřejnosti k některým zemím leden

Více

Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2014

Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2014 Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2014 OBSAH Obsah... 1 Účel výroční zprávy o projevech antisemitismu v České republice za rok 2014... 2 Metodologie a terminologie... 2

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

VZTAH K ZAHRANIČÍ A HODNOCENÍ ZAHRANIČNÍCH STÁTNÍKŮ. Nejraději máme Slovensko, ze zahraničních státníků Tonyho Blaira.

VZTAH K ZAHRANIČÍ A HODNOCENÍ ZAHRANIČNÍCH STÁTNÍKŮ. Nejraději máme Slovensko, ze zahraničních státníků Tonyho Blaira. INFORMACE STEM Z VÝZKUMU TRENDY 4/006 VZTAH K ZAHRANIČÍ A HODNOCENÍ ZAHRANIČNÍCH STÁTNÍKŮ Nejraději máme Slovensko, ze zahraničních státníků Tonyho Blaira. Citovaný výzkum STEM byl proveden ve dnech 1..

Více

Židé jako menšina. Židovské identity

Židé jako menšina. Židovské identity Židé jako menšina 115 Na konci první světové války se nadnárodní habsburská monarchie rozpadla. Místo nadnárodního mocnářství, v němž přinejmenším v Předlitavsku, jeho západní části, platilo, že i přes

Více

Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou reakci a už padlo první trestní oznámení!

Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou reakci a už padlo první trestní oznámení! Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou reakci a už padlo první trestní oznámení! Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou

Více

Sympatie české veřejnosti k některým zemím prosinec 2015

Sympatie české veřejnosti k některým zemím prosinec 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Sympatie české veřejnosti k některým zemím

Více

2. světová válka. Skládačka

2. světová válka. Skládačka 2. světová válka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou

Více

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 27. dubna Počet listů: 7

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 27. dubna Počet listů: 7 Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Praha 27. dubna 2017 Počet listů: 7 Extremismus Souhrnná situační zpráva 1. čtvrtletí roku 2017 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény v 1.

Více

Euroskepticismus v zemích střední a východní Evropy. Euroskepticismus, 27.4.

Euroskepticismus v zemích střední a východní Evropy. Euroskepticismus, 27.4. Euroskepticismus v zemích střední a východní Evropy Euroskepticismus, 27.4. Obecné podmínky Bezprostředně po roce 1989 převládající konsensus elit nad nutností vstoupit do evropských struktur Dlouhodobě

Více

MEZINÁRODNÍ ZPRÁVA O NÁBOŽENSKÉ SVOBODĚ V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2014

MEZINÁRODNÍ ZPRÁVA O NÁBOŽENSKÉ SVOBODĚ V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2014 Úřad pro demokracii, lidská práva a pracovní záležitosti Ministerstvo zahraničí USA MEZINÁRODNÍ ZPRÁVA O NÁBOŽENSKÉ SVOBODĚ V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2014 VYDÁNA 14. ŘÍJNA 2015 2 Oficiální souhrn Listina

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv je nejvýznamnějším lidskoprávním dokumentem, který byl 10. prosince 1948 přijat Valným shromážděním OSN a obsahuje práva hospodářská,

Více

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 15. července 2014. Počet listů: 8

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 15. července 2014. Počet listů: 8 Odbor bezpečnostní politiky Praha 15. července 2014 Počet listů: 8 Extremismus Souhrnná situační zpráva 2. čtvrtletí roku 2014 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény ve 2. čtvrtletí roku 2014...

Více

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 14. 10. 2013 2013/2183(INI) NÁVRH ZPRÁVY o plánu EU proti homofobii a diskriminaci na základě sexuální orientace a genderové

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 20.7.2016 Obsah

Více

6. Soudnictví, kriminalita

6. Soudnictví, kriminalita 6. Soudnictví, kriminalita Nepominutelnou oblastí s genderově citlivými rozdíly je soudnictví. A to jak u obětí, tak pachatelů zjištěných trestných činů, včetně uvězněných. Speciální problematikou jsou

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(2001)1 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 6 BOJ PROTI ŠÍŘENÍ RASISTICKÝCH, XENOFOBNÍCH A ANTISEMITSKÝCH MATERIÁLŮ PO

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Ke kořenům Havlova pojetí Občanského fóra / 66 Definice Občanského fóra / 75 Neexistovalo jednoduché řešení / 78

Ke kořenům Havlova pojetí Občanského fóra / 66 Definice Občanského fóra / 75 Neexistovalo jednoduché řešení / 78 labyrint18.qxd 7.2.2005 14:57 StrÆnka 9 Předmluva 9 Obsah Úvod / 15 Přístup k tématu / 15 Listopad 89 a věc revoluce / 18 Revoluce bez revolucionářů / 21 Povaha přechodného období / 28 Poděkování / 34

Více

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2 EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE Obr. 1 Obr. 2 Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA

Více

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek Bakalářské státní závěrečné zkoušky 2014-2016 Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek I. Obhajoba bakalářské práce Student v krátkém exposé (1-3 minuty) vyloží základní parametry své

Více

Czech Tourism / Česká republika - bezpečná destinace 1 /50

Czech Tourism / Česká republika - bezpečná destinace 1 /50 Czech Tourism / Česká republika - bezpečná destinace 1 /50 Agentura CzechTourism a partneři projektu: Asociace hotelů a restaurací ČR Asociace cestovních kanceláří ČR Asociace českých cestovních kanceláří

Více

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL B8-0029/2015 } RC1/Am. 3 3 Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat Bod 8 a (nový) 8a. vyzývá vládu a parlament (Verchovna rada) Ukrajiny, aby splnily

Více

Co je politický extremismus? ANTITEZE k demokratickému ústavnímu státu --> označení antidemokratických názorů a činností (podle: Backes a Jesse)

Co je politický extremismus? ANTITEZE k demokratickému ústavnímu státu --> označení antidemokratických názorů a činností (podle: Backes a Jesse) Mgr. et Mgr. Petra Vejvodová Fakulta sociálních studií seminář Politický extremis mus - Masarykova univerzita jsme na něj připraveni? vejvodov@fss.muni.cz CEVRO Institut, 26.4. 2012 Co je politický extremismus?

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0481/2018/1. Pozměňovací návrh

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0481/2018/1. Pozměňovací návrh 23.10.2018 B8-0481/2018/1 1 Bod odůvodnění D a (nový) Da. vzhledem k tomu, že podle Zprávy o ochraně ústavy za rok 2017 (Fakta a trendy) německé zpravodajské služby Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV)

Více

Projekt Společně za práva a bezpečí

Projekt Společně za práva a bezpečí Projekt Společně za práva a bezpečí Za finanční podporu projektu, bez které bychom nebyli schopni projekt realizovat, děkujeme Nadaci rozvoje občanské společnosti Posláním Vzájemné soužití o.p.s. terénního

Více

Červen vlna

Červen vlna Červen 201 1. vlna Informace o projektu Základní informace Zadavatel výzkumu Realizátor výzkumu Základní soubor Česká televize Kavčí hory, Na Hřebenech II 12/, 10 0 Praha KANTAR CZ s.r.o. Klimentská 120/10,

Více

Jakub Holas Institut pro kriminologii a sociální prevenci

Jakub Holas Institut pro kriminologii a sociální prevenci Jakub Holas Institut pro kriminologii a sociální prevenci Česká společnost 25 let po listopadu 1989. Olomouc, 23.-24. října 2014 Tabulka 1: Postoj k vybraným sociálním skupinám (1995 a 2011, v %) hodnocení

Více

Názory občanů na přínos cizinců pro ČR březen 2013

Názory občanů na přínos cizinců pro ČR březen 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 9 E-mail: anezka.pribenska@soc.cas.cz Názory občanů na přínos cizinců pro ČR březen

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 3. 9. 2012 2011/0431(APP) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady, kterým se stanovuje víceletý rámec pro Agenturu

Více

Příloha č. 9 Extremismus, rasismus, xenofobie, antisemitismus

Příloha č. 9 Extremismus, rasismus, xenofobie, antisemitismus CO DĚLAT- INTERVENCE PEDAGOGA Rizikové chování ve školním prostředí - rámcový koncept Příloha č. 9 Extremismus, rasismus, xenofobie, antisemitismus Za extremistické chování lze považovat takové, které

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Předmět: Seminář dějin 20. století Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Vyučovací předmět dějepis vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Více

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 18. října Počet listů: 7

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Praha 18. října Počet listů: 7 Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Praha 18. října 2016 Počet listů: 7 Extremismus Souhrnná situační zpráva 3. čtvrtletí roku 2016 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény ve 3.

Více

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_37 PROTEKTORÁT ČECHY

Více

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Politologie Politologie 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera Politologie jako vědní obor Vymezí

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0104. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0104. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Dataprojektor Starověký blízký východ: staroorientální

Více

POLITICKÉ STRANY. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová.

POLITICKÉ STRANY. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POLITICKÉ STRANY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POLITICKÝ PLURALISMUS = existence mnoha politických stran a zájmových skupin působí ve společnosti

Více

MEZINÁRODNÍ VZTAHY VÝCHODOEVROPSKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám

MEZINÁRODNÍ VZTAHY VÝCHODOEVROPSKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám Okruhy k bakalářské státní závěrečné zkoušce v oboru Mezinárodní vztahy východoevropská studia (Průměrná doba prezentace a diskuze bude 20 minut/blok) Mezinárodní vztahy 1. Vývoj vestfálského mezinárodního

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ZA ROK 2014. Základní definice

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ZA ROK 2014. Základní definice č. j.: Spr 00562/2015-022 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ZA ROK 2014 Základní definice Základní statistickou jednotkou v případě tohoto statistického vyhodnocení

Více

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 29. ledna Počet listů: 9

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 29. ledna Počet listů: 9 Odbor bezpečnostní politiky Praha 29. ledna 2018 Počet listů: 9 Extremismus Souhrnná situační zpráva 4. čtvrtletí roku 2017 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény ve 4. čtvrtletí roku 2017...

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

Kyberšikana v ČR v perspektivě aktuálních výzkumů

Kyberšikana v ČR v perspektivě aktuálních výzkumů Masarykova Univerzita, Fakulta Sociálních Studií Kyberšikana v ČR v perspektivě aktuálních výzkumů Mgr. Alena Černá Úvod Kyberšikana je kolektivní označení forem šikany prostřednictvím elektronických médií,

Více

ZPRÁVA O DOTAZNÍKOVÉM ŠETŘENÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH PO STUDENTSKÝCH VOLBÁCH 2010 jaro David Procházka

ZPRÁVA O DOTAZNÍKOVÉM ŠETŘENÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH PO STUDENTSKÝCH VOLBÁCH 2010 jaro David Procházka ZPRÁVA O DOTAZNÍKOVÉM ŠETŘENÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH PO STUDENTSKÝCH VOLBÁCH 2010 jaro 2010 27. 8. 2010 David Procházka 2 Pozadí výzkumu Společnost Člověk v tísni, o. p. s., pořádala před parlamentními volbami

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky Zvláštní průzkum Eurobarometer 386 Evropané a jazyky SHRNUTÍ Nejrozšířenějším mateřským jazykem mezi obyvateli EU je němčina (16 %), následuje italština a angličtina (obě 13 %), francouzština (12 %) a

Více

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu 1 Volby do Evropského parlamentu Výsledky Studentských voleb do EP (28. a 29. 4. 2014) Hlasy jsou sečteny. Volební místnost se opět proměnila v knihovnu a komisaři se vrátili ke svým blízkým i ke svým

Více

3 KAMPANĚ. Která z nich je pro vás ta pravá?

3 KAMPANĚ. Která z nich je pro vás ta pravá? 3 KAMPANĚ Která z nich je pro vás ta pravá? Výzkum ohledně programování alternativních narativů a kontranarativů ukazuje, že řada kampaní není nastavena tak, aby zasáhla konkrétní cílové publikum a změnila

Více

Volební preference v pěti největších krajích ČR

Volební preference v pěti největších krajích ČR Volební preference v pěti největších krajích ČR V Praze vítězí TOP 09, v Ústeckém kraji KSČM a v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji ČSSD Před nadcházejícími volbami, kdy ještě nejsou

Více

Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů

Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů (Parlament České republiky schválil zákon dne 10. července 2001, vyhlášen byl ve Sbírce zákonů dne 2. srpna

Více

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků realizace 13. 14. listopadu 2018 16.. 2018 16:00 metodika výzkumu velikost vzorku 1015 respondentů ve věku 18 nebo více let termín dotazování 13. 14.

Více

E VROPSKÁ KOMISE VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 9 O BOJI PROTI ANTISEMITISMU PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI PŘIJATO 25.

E VROPSKÁ KOMISE VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 9 O BOJI PROTI ANTISEMITISMU PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI PŘIJATO 25. CRI (2004) 37 Version tchèque Czech version E VROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 9 O BOJI PROTI ANTISEMITISMU PŘIJATO 25. ČERVNA 2004 Štrasburk, 9 září

Více

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 20. dubna 2015. Počet listů: 8

Odbor bezpečnostní politiky. Praha 20. dubna 2015. Počet listů: 8 Odbor bezpečnostní politiky Praha 20. dubna 2015 Počet listů: 8 Extremismus Souhrnná situační zpráva 1. čtvrtletí roku 2015 1 Obsah 1. Informace k vývoji extremistické scény v 1. čtvrtletí roku 2015...

Více

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED Informace STEM ze dne 5. 3. 13 CESTA VÁCLAVA KLAUSE ČESKOU POLITIKOU I. VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED První část seriálu věnovaného osobnosti Václava Klause sleduje důvěru veřejnosti

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro mezinárodní obchod 7. 3. 2012 2009/0155(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Protokolu k Evropsko-středomořské dohodě zakládající přidružení

Více

Kdo sdílí prokremelské weby na facebooku?

Kdo sdílí prokremelské weby na facebooku? Kdo sdílí prokremelské weby na facebooku? Veronika Víchová Spolupracovnice programu Kremlin Watch Kremlin Watch je strategický program thinktanku Evropské hodnoty, který má za cíl rozkrývat a čelit jednotlivým

Více

NÁRODNÍ STRATEGIE PRO PRÁCI POLICIE ČR VE VZTAHU K NÁRODNOSTNÍM A ETNICKÝM MENŠINÁM

NÁRODNÍ STRATEGIE PRO PRÁCI POLICIE ČR VE VZTAHU K NÁRODNOSTNÍM A ETNICKÝM MENŠINÁM III. MINISTERSTVO VNITRA ČR NÁRODNÍ STRATEGIE PRO PRÁCI POLICIE ČR VE VZTAHU K NÁRODNOSTNÍM A ETNICKÝM MENŠINÁM 2002 MINISTERSTVO VNITRA ČR Národní strategie pro práci Policie ČR ve vztahu k národnostním

Více

Postoje občanů ČR k NATO a USA

Postoje občanů ČR k NATO a USA Tisková konference pořádaná v rámci 15. výročí vstupu České republiky do NATO Postoje občanů ČR k NATO a USA CEVRO Institut, úterý 11. března 2014 Pozadí a cíle výzkumu V souvislosti s 15. výročím vstupu

Více

pm007 Graf 1: Kladné a záporné stránky členství ČR v Evropské unii 20(v %) nárůst byrokracie a úřadů 2 0 přílišné omezování evropskými zákony př

pm007 Graf 1: Kladné a záporné stránky členství ČR v Evropské unii 20(v %) nárůst byrokracie a úřadů 2 0 přílišné omezování evropskými zákony př pm007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 2 0 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Dopady členství v EU na ČR duben 20 Technické parametry

Více

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_5.htm http://i.lidovky.cz/09/102/lngal/pks2e7562_odsun.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/czechoslovakia_location_map.svg/

Více

Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017

Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017 K použití fotografie, obrazového a zvukového záznamu fyzické osoby

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Osobnosti EU V této kapitole se dozvíte: Kdo je Robert Schuman. Co je to Schumanův plán. Kdo je Jean Monnet. Jaký byl účel Spinelliho plánu. Budete schopni:

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 938/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 938/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 938/0 Návrh poslanců Karla Raise, Petra Kořenka, Vlasty Bohdalové a Jiřího Miholy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb.,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_12_ZIDE_VE_FRANCII

Více

Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia. Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1

Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia. Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1 Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1 Cíl a předpokládaný výstup Cílem příspěvku je analyzovat dlouhodobou migraci cizinců

Více

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Vybrané kapitoly ze sociologie 7 PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Moc a autorita Jaký je rozdíl mezi mocí a autoritou? Moc = možnost prosadit svojí vůli i proti vůli ostatních. Moc je uplatňována v mnoha aspektech

Více

Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok

Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a sekretariát Rady vlády pro národnostní menšiny Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok 2017 + MV zasedání Republikového výboru prevence kriminality

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

ANALÝZA ZASTOUPENÍ ŽEN NA KANDIDÁTNÍCH LISTINÁCH DO PŘEDČASNÝCH VOLEB DO PS PČR 2013

ANALÝZA ZASTOUPENÍ ŽEN NA KANDIDÁTNÍCH LISTINÁCH DO PŘEDČASNÝCH VOLEB DO PS PČR 2013 [Zadejte podtitul dokumentu.] [Vyberte datum.] [Zadejte název společnosti.] jana Kavková ANALÝZA ZASTOUPENÍ ŽEN NA KANDIDÁTNÍCH LISTINÁCH DO PŘEDČASNÝCH VOLEB DO PS PČR 2013 Analýza vznikla v rámci projektu

Více

Asijský organizovaný zločin v Evropské unii

Asijský organizovaný zločin v Evropské unii GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCE C: OBČANSKÁ PRÁVA A ÚSTAVNÍ ZÁLEŽITOSTI OBČANSKÉ SVOBODY, SPRAVEDLNOST A VNITŘNÍ VĚCI Asijský organizovaný zločin v Evropské unii SHRNUTÍ Obsah

Více

PRACOVNÍ LISTY K VÝSTAVĚ Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013

PRACOVNÍ LISTY K VÝSTAVĚ Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013 Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013 PRACOVNÍ LISTY K VÝSTAVĚ Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Součástí pracovních listů jsou i pokyny pro učitele a další pracovní listy a náměty pro

Více

Kriminalita v Orlové stoupá shodlo se na tom přes 70 % respondentů prázdninové ankety.

Kriminalita v Orlové stoupá shodlo se na tom přes 70 % respondentů prázdninové ankety. Kriminalita v Orlové stoupá shodlo se na tom přes 70 % respondentů prázdninové ankety. Ankety by eorlová Vážení čtenáři, milí občané, v termínu od 19. května do 31. srpna 2015 byla možnost se zúčastnit

Více

Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách

Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách Zpracováno v rámci projektu Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

A8-0252/ POZMĚŇOVACÍ NÁVRH který předložil Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci

A8-0252/ POZMĚŇOVACÍ NÁVRH který předložil Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 9..205 A8-0252/ 00-00 POZMĚŇOVACÍ NÁVRH 00-00 který předložil Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Zpráva Claude Moraes A8-0252/205 Zrušení některých aktů v oblasti policejní spolupráce

Více

TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS

TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/600x338/may2009/507213.jpg?13eb TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/national_fascist_party_logo.svg/1

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2018 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (březen 2018) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku

Více

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012 1 Česká televize Situace v krajích Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Praha 1. dubna 2012 SC & C spol. s r.o. Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2009 Člen ESOMAR a Hospodářské

Více

KORUPCE NÁM PIJE KREV

KORUPCE NÁM PIJE KREV SNIŽOVÁNÍ VĚŘEJNÉ TOLERANCE VŮČI KORUPCI NA SLOVENSKU KORUPCE NÁM PIJE KREV www.pijenamkrv.sk VÝVOJ STAVU KORUPCE NA SLOVENSKU ZHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ PROTIKORUPČNÍ KAMPANĚ VÝCHODISKA červen 2002: proveden

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

Imperativ, o. s. INFORMACE K PROJEKTU

Imperativ, o. s. INFORMACE K PROJEKTU Imperativ, o. s. INFORMACE K PROJEKTU Úvod Jedná se o projekt občanského sdružení Imperativ, o. s. ve spolupráci s MHMP (Krajský grant prevence kriminality) a MV ČR (Státní účelová dotace). Hlavním cílem

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/2030(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/2030(INI) Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro zahraniční věci 2016/2030(INI) 2.5.2016 NÁVRH ZPRÁVY o strategické komunikaci EU pro boj s propagandou, kterou proti ní vedou třetí strany (2016/2030(INI)) Výbor

Více

Životní úroveň, rodinné finance a sociální podmínky z pohledu veřejného mínění

Životní úroveň, rodinné finance a sociální podmínky z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Životní úroveň, rodinné finance a sociální

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2018

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2018 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2018 Ve zkratce: Hostů celkem: 1,499.044 ze zahraničí: 1,239.848 (82,7 %) z tuzemska: 259.196 (17,3 %) Celkově v Praze přírůstek hostů o 121.224 osob (8,8

Více