Experimenty s ultrafialovým zářením

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Experimenty s ultrafialovým zářením"

Transkript

1 Experimenty s ultrafialovým zářením Dokumentace přípravy, technického zajištění, scénáře, fyzikálního pozadí a fotodokumentace vystoupení vzniklého v rámci projektu Science Academy na téma ultrafialového záření. Seznam experimentů 1. co všechno si svítí 2. luminiscence zářivky 3. luminiscence roztoků 4. luminiscence přírodních materiálů 5. bělené materiály 6. ochranné prvky 7. jak funguje luminiscence 8. fotoluminiscenční folie Dokumentace experimentů Kompletní soupis experimentálního vybavení prodlužovací kabel V

2 lampa, uv úsporná zářivka pozadí (horizont), ubrus, stativy zvýrazňovače, uv fixy, reflexní pásky, vesty chemoluminiscenční tyčinky, UV lak roztok fluoresceinu, tonic, mountain dew křen selský, dřevo jírovce mad alu úsporná zářivka, zářivková trubice bělený a nebělený papír, prací prášek jízdenky, bankovky R/G duální laser, fialový laser luminiscenční barevné folie fotoluminiscenční folie, magnety, lepicí páska Celkové zapojení a sestavení před vystoupením K elektřině připojíme UV zářivku. Fotoluminiscenční folii můžeme přilepit na zed nebo ji připnout pomocí magnetů k látce postaveného horizontu. Nad horizont připevníme krycí látku, aby nedošlo k nežádoucímu osvícení folie. Pro provedení představení je nutná dobrá tma, možnost ovládání světel je výhodou. Ostatní experimentální vybavení krom laserů uspořádáme mimo viditelnou plochu stolu tak, aby nepřitahovalo pozornost nežádoucím způsobem. Při ukazování jednotlivých předmětů je nutné pamatovat na to, aby byly dobře osvícené UV zářivkou a přitom byly dobře viditelné pro publikum.

3 Provedení jednotlivých experimentů Co všechno si svítí Zde ukazujeme více či méně známé předměty každodenního života, které využívají jevu luminiscence. Velká část z nich se používá k optickému zvýraznění, značná část je známá spíše z diskoték. Obr. 1: Zvýrazňovače Obr. 2: Zvýrazňovače (UV) Obr. 3: Reflexní vesta Obr. 4: Reflexní vesta (UV)

4 Dokumentace projektu CZ.1.07/2.3.00/ Science Academy - kritický zpu sob myšlení a praktické aplikace pr írodove dných a technických poznatku v reálném živote Obr. 5: UV aktivní lak Obr. 6: UV aktivní lak (UV) Obr. 7: Chemoluminiscenc ní tyc inky Obr. 8: Chemoluminiscenc ní tyc inky (UV) Obr. 9: UV aktivní fix Obr. 10: UV aktivní fix (UV)

5 Luminiscence zářivky Zde vysvětlujeme jak funguje zářivka a jak funguje naše UV zářivka. Vypnutou úspornou zářivku pouze nasvítíme UV světlem. Obr. 11: Luminofor úsporné zářivky Obr. 12: Luminofor úsporné zářivky (UV) Luminiscence roztoků Různé roztoky jsou známé tím, že vykazují luminiscenci, zde ukazujeme některé z nich. Obr. 13: Různé roztoky Obr. 14: Tonic - chinin (UV)

6 Obr. 15: Mountain dew - obal (UV) Obr. 16: Fluorescein (UV) Luminiscence přírodních materiálů Přírodní materiály také jeví luminiscenci. Méně známe je dřevo kaštanu, které i ve studené vodě uvolňuje luminofor. Také v lidském těle najdeme několik látek vykazujících luminiscenci. Zejména oční sklivec. Zájemce můžeme nechat pohlédnout zblízka do UV zářivky. Jelikož se jim rozsvítí sklivec, uvidí bílou mlhu. Vnější pozorovatel to uvidí jako bílé zorničky. Dále jeví silnou luminiscenci zuby, zejména pokud používáme bělicí zubní pastu. Slabou luminiscenci vykazují také nehty. Obr. 17: Dřevo kaštanu ve vodě Obr. 18: Dřevo kaštanu ve vodě (UV)

7 Obr. 19: Luminiscence sklivce a bělmaobr. 20: Luminiscence bělených zubů (UV) Bělené materiály Bělené materiály vnímáme jako bílé proto, že pomocí luminiscence vyzařují modré světlo. Všechny bělené materiály a bělidla budou tedy pod UV modře svítit. Dobře je to vidět na kontrastu mezi běleným a recyklovaným papírem. Obr. 21: Bělený a nebělený papír Obr. 22: Bělený a nebělený papír (UV) Ochranné prvky UV luminiscence je jedním z velmi známých ochranných prvků bankovek a dokladů. Zde ukážeme některé z nich.

8 Dokumentace projektu CZ.1.07/2.3.00/ Science Academy - kritický zpu sob myšlení a praktické aplikace pr írodove dných a technických poznatku v reálném živote Obr. 23: C eské bankovky Obr. 24: C eské bankovky (UV) Obr. 25: Zahranic ní bankovky Obr. 26: Zahranic ní bankovky (UV) Jak funguje luminiscence Díky luminiscenci mu žeme ukázat vztah mezi barvou a energií fotonu,. Zároven tímto pokusem vysve tlujeme luminiscenci jako jev. Lasery tr í barev osve cujeme stopy zvýrazn ovac u a všímáme si, které barvy dokáží vyvolat luminiscenci pr íslušných zvýrazn ovac u. Používané lasery jsou dostatec ne slabé, aby bylo možné jejich bezpec né používání. Pr esto dáváme pozor, kam s nimi mír íme a hlídáme si odrazivé plochy.

9 Obr. 27: Používané lasery Obr. 28: Stopy červeného laseru na luminiscenčním podkladu Obr. 29: Stopy zeleného laseru na lu-obrminiscenčním podkladu miniscenčním 30: Stopy fialového laseru na lu- podkladu

10 Fotoluminiscenční folie Dobrovolníkovi předáme jeden z laserů a necháme ho nakreslit obrázek na fotoluminiscenční folii. Lasery předáváme v pořadí červený, zelený a nakonec fialový. Obrázek je vhodné po dobrovolníkovi dokreslit. Obr. 31: Fotoluminiscenční folie Obr. 32: Stopa fialového laseru

11 Didaktika experimentů Co je to UV Ultrafialové záření je elektromagnetické záření s energií vyšší něž mají fotony viditelného světla. Má kratší vlnovou délku, vyšší frekvenci a vyšší energii než foton fialového světla. Vysoká energie fotonů způsobuje, že je UV záření považováno zanebezpečné neionizující záření. Blízké UV problémy nezpůsobuje pokud se používá v rozumné míře. Tvrdé UV přináší velká bezpečnostní rizika, k jeho odstínění však stačí běžné sklo. V rámci tohoto bloku experimentů však tvrdé UV nepoužíváme. Jak fungují zářivky Zářivky a úsporné zářivky vydávají světlo zcela jiným způsobem než plamen nebo žárovka. Nejde o termoemisi ale o luminiscenci. V trubici zářivky hoří výboj, který vydává záření odpovídající přechodům mezi stavy atomů plymu, který je v trubici (argon, rtut ové páry). Tento výboj nevyzařuje spojité spektrum ale pouze spektrum čárové, z něhož značná část je mimo viditelnou oblast v oblasti záření ultrafialového. Toto pro nás neviditelné záření dopadá na stěny zářivky nanesené luminoforem. Ten pohltí fotony UV a následně vyzáří foton s nižší energií, který již je ve viditelné oblasti. Tento jev se nazývá luminiscence. Pokusy s luminiscencí jsou jednou z mála oblastí pokusů, na kterých lze demonstrovat poznatky kvantové fyziky. Proč bílé oblečení svítí modře Většina diváků se již s UV zářením setkala. Nejčastěji v různých zábavních podnicích nebo na diskotékách (zejména mladší generace). I po osvícení prostoru si lidé ihned všimnou, že se na nich rozsvítí část oblečení. Většinou si také kladou otázku, proč jejich oblečení svítí ve tmě a proč jejich bílé oblečení svítí modře a nikoliv bíle. Tyto otázky jsou velmi dobré a můžeme jich využít.

12 Obě otázky zaměňují příčinu a důsledek. Nejprve oděvy svítící ve tmě. Oděvy s jasnými (fluorescenčními) barvami vidíme tak zářivě barevné proto, že si samy svítí. Luminiscencí převádějí okolní UV záření (pokud je přítomno) na fotony viditelného světla. Krom odraženého světla tak ještě další viditelné fotony přidávají a proto jsou dobře vidět i na přímém slunci. Tento jev je dobře patrný u reflexní bezpečnostní vesty. Bílé reflexní pásky zvyšují viditelnost v noci, mají odrážet co nejvíce viditelného světla, pod UV naopak ztmavnou. Okolní zelená (nebo oranžová) látka naopak luminiscenci vydává sama viditelné světlo tak, aby byla vesta dobře viditelná i na poledním slunci. Bílé oblečení nabízí ještě hlubší pohled. Oblečení nesvítí modře, protože je bíle, ale vnímáme ho jako bíle, protože modře svítí. Pokud ke žlutému odraženému světlu přidáme ještě modré, uvidí naše oči bílou. Tento postup můžeme vidět například na železničních přejezdech se signalizačním bílým světlem (žárovka s modrým sklem). U bílého oblečení se do pracího prášku přidává luminofor, který na starším a zažloutlém oblečení převede UV na modré světlo a oblečení je pak doslova zářivě bílé. Podobného principu využívají i mnohá ostatní bělidla - zubní pasty nebo bělený papír. Jak funguje luminiscence Při luminiscenci látka emituje záření v podobě fotonů určité energie. Tuto energii musí nějak získat - dotáním tepla, chemickou reakcí, pomocí elektromagnetického pole. Energii může látka získat také pohlcením jiného fotonu. Dopadající záření musí mát takovou energii, aby ji daná látka byla schopna pohltit. Pokud se tak stane atom dané látky přejde do stavu s vyšší energií. Při návratu do výchozího stavu pak vyzáří foton stejné energie, jakou měl pohlcený foton. Pokud má látka možnost přejít do některého stavu mezi nově excitovaným a původním, pak při tomto přechodu vyzáří foton odpovídající, tedy menší energie. Tímto způsobem dokáže látka pohltit pro oči neviditelné záření a vyzářit záření viditelné. Zbytek energie se pohltí v látce a ta se zahřeje nebo je vyzářen v podobě fotonu, který má příliš malou energii (velkou vlnovou délku), abychom jej očima viděli.

13 U luminiscence je velmi vhodné ukázat, jak souvisí barva, frekvence a energie světla. Můžeme snadno ukázat, že zeleným světlem vybudíme červenou luminiscenci, ale opačně to nejde. Zelený laser nevybudí zelenou luminiscenci, vybudí ji až modrý laser. Scénář Osnova vystoupení 1. Co všechno si svítí 2. Luminiscence zářivky 3. Luminiscence roztoků 4. Luminiscence přírodních materiálů 5. Bělené materiály 6. Ochranné prvky 7. Jak funguje luminiscence 8. Fotoluminiscenční folie Průvodní slovo Tento text není doslovným scénářem. Má sloužit pouze jako návod pro možné provedení představení. Doporučujeme se jej volně držet a používat vlastní slova a výrazové prostředky. Úvod Ústav přístrojové techniky má velmi blízko ke světlu. Světlo zkoumá hodně z blízka a můžeme i říci, že ho přebírá foton po fotonu. Proto bychom vám rádi ukázali několik pokusů se světlem. A protože viditelné světlo pozorujete celý život, podíváme se na světlo, které vidět není.

14 Co všechno si svítí Asi už jste se všichni někdy setkali s tímto druhem světla. Jmenuje se ultrafialové. Znamená to, že je fialovější než fialové světlo. Je tak fialové - má tak krátkou vlnovou délku a také tak velkou energii, že ho už naše oči nevidí. Ale pokud někde UV světlo svítí, vždy si toho všimneme, protože se kolem nás spousta věcí takto rozsvítí. Co všechno svítí pod UV? Všechno to, co je na světle hezky a výrazně vidět. Zvýrazňovače, různé reflexní prvky, vesty, pásky a podobně, poznámkové bločky - zkrátka všechno to, co má takové zvláštní zářivé barvy - říkáme fluorescenční. A také bílé oblečení. Ale k tomu se ještě dostaneme. Luminiscence zářivky Když si chceme posvítit na něco nebo na někoho UV, potřebujeme nějaký zdroj UV. My tu používáme skoro obyčejnou úsporku. Vypadá skoro stejně, na pohled se liší jen tím, že je černá. Každá zářivka má uvnitř výboj v parách rtuti. A ten svítí hlavně v UV. My potřebujeme, aby se to UV dostalo ze zářivky ven. Normálně to nechceme a navíc pomocí UV bychom si nic dobře neosvítili, takže běžná zářivka má na stěnách takový bílý povlak - luminofor. Ten pohltí UV a převede ho na viditelné záření. Takže když dám úsporku k mé UV zářivce, luminofor udělá to, co je jeho práce a zářivka se takto rozsvítí. Ale svítí jen proto, že na ni svítíme UV. UV zářivka dále nemá trubice z obyčejného skla - to by UV nepropouštělo dobře. A černé jsou ty stěny proto, aby nás nerušilo modrozelené světlo výboje uvnitř. Jak luminofor převádí světlo? Vlastně je to celkem jednoduché. UV nevidíme proto, že má příliš velkou energii. Potřebujeme fotony UV zbavit trochy energie. Bohužel foton nemá malinký batůžek, kde by měl energii zabalenou a naporcovanou. To co potřebujeme se musí udělat tak, že luminofor pohltí celý UV foton tak jak je. Energii jednoho fotonu příjme jediný atom. A části té energie se zbaví v podobě jiného (už viditelného) fotonu. Co udělá atom se

15 zbytkem pohlcené energie, je už na něm. Celému tomuto jevu se říká fotoluminiscence nebo fluorescence. Luminiscence roztoků Luminiscence je velmi oblíbená jako dekorační efekt. Zejména když potřebujete vypadat vědecky. Na to se vždy hodí nějaký roztok, který ve tmě (pod UV) svítí. To umí například roztok fluoresceinu, který svítí v UV takto hezky zeleně. Podobnou barvou svítí také lahev Mountain dew - zde ovšem svítí obal nikoliv obsah. A na diskotéce určitě zazáříte, pokud si poručíte něco s tonicem. Tonic totiž obsahuje chinin, který pod UV svítí modře. Luminiscence přírodních materiálů V době všemožných kriminálek Las Vegas, Miami a dalším amerických měst je už docela dobře známo, že luminicsenci umí i mnohé přírodní materiály. Na několik se můžeme podívat. Moc hezké a málo známé je dřevo kaštanu. To obsahuje rovněž chinin, který ve vodě uvolňuje a vytváří tak takovéto hezké efekty. I v lidském těle bychom našli látky, které pod UV svítí. Tak například zuby - děsivé, že? Mírně světélkují i nehty, ale zajímavé jsou oči. Když se do zářivky podívám z blízka můžete si všimnout, že se mi bíle rozsvítí zorničky. Sklivec v oku totiž luminiscenci um taky, takže moje oči si ted vevnitř samy svítí. Proto také všude vidím bílou mlhu. Bělené materiály Všimli jste si jak krásně modře svítí všechno bílé oblečení? Nabízí se otázka. proč bílé oblečení svítí pod UV a proč svítí právě modře. Ta otázka by byla ale položená špatně. Bílé oblečení nesvítí protože by bylo bílé. Bílé oblečení se nám zdá bílé, protože pod UV modře svítí. Hezky je to vidět na železničních přejezdech. Pokud nejede vlak, má na přejezdu svítit bílé světlo, ale žádná žárovka nesvítí bíle. Zařídí se to tak, že se

16 před žlutě svítící žárovku dá modré sklíčko. V prošlém světle je tak méně žluté (červené a zelené) a více modré, takže máme dojem, že vidíme bílou. Pokud chceme zářivě bílé prádlo, potřebujeme k nažloutlému odraženému světlu také přidat modrou. A získáme ji tak, že si ji naše tričko vyrobí z dopadajícího světla, tedy z jeho UV části. Takto fungují i ostatní bělidla - třeba zubní pasty nebo bělený papír. Ochranné prvky Jedno využití UV luminiscence je velmi dobře známé - UV se používá k ochraně bankovek proti padělání. Občas, když platíte větší bankovkou, ji pokladní dá pod UV světlo a podívá se, jestli se rozsvítí. A chrání se tak nejen bankovky ale i doklady. Začít naši přehlídku můžeme například jízdenkami. Všimněte si, že pražské jízdenky září více než ty brněnské. Jízdenky českých drah svítí velmi decentně, když se však podíváme do ciziny, už na Slovensku si jízdenkou můžeme skoro svítit na cestu. Přejděme k bankovkám. České bankovky jsou celkem známé, přesto není bez zajímavosti, že obrazec, který se má rozsvítit, se občas mění - záleží na sérii bankovky. Ze zahraničních bankovek si můžeme ukázat například platidlo, které nás za pár let čeká - čínský juan a dále euro, libry, forinty a cosi, čím zaplatíte na Ukrajině. Jak funguje luminiscence Světla jsme si tu ukázali dost, ted bychom si ho mohli ještě seřadit. Už jsme říkali, jak luminiscence funguje - látka pohltí foton s vysokou energií a vyzáří jiný s menší energií. Takže abych mohl luminiscencí vyrobit červený foton, potřebuji světlo s vyšší energií, než má červená barva. Jakou energii má červená barva? Mám tu několik luminiscenčních barev a ted na ně budu svítit laserovými ukazovátky. Pokud dokáže světlo z mého laseru způsobit luminiscenci dané barvy, stopa laseru změní barvu. A vidíme, že červený laser barvu nezmění

17 na žádném z barevných polí. Červeným světlem luminiscenci neudělám. Zeleným laserem už ale červené světlo vyrobím, oranžové taky, žluté jen málo - skoro to není vidět, ale zelené pole už nerozsvítím. Poslední laser, který mám je fialový (skoro ultrafialový). Ten svítí na zdi fialově. Na bílém papíře stopa zmodrá a barvu změní i na všech fluorescenčních fóliích. Čili červené světlo má nejmenší energii, červená luminiscence se dělá nejsnáze. Zelené světlo má energii větší a modré a fialové největší. Ze zeleného světla červené udělám, ale z červeného zelené nevyrobím. Fotoluminiscenční folie A na závěr tu máme takové zvláštní malířské plátno. Bylo celou dobu schované pod touto plachtou. Poprosíme nějakého dobrovolníka, aby nám něco hezkého nakreslil. Zkusme to nejprve červeným laserem, půjde to? A co zelený? Také nic? Tak zkusme do třetice ještě modrý. A modrý za sebou nechává svítící stopu. Všechny látky, které jsme vám tu doted ukazovali, uměly pohltit světlo, vzít mu trochu energie a vyplivnout jiné světlo. A dělaly to hned. Tato folie si ale chvilku počká. UV světlo pohltí, ale energie se zbavuje postupně a pomalu. Na denním světle stopa laseru zmizí asi po půl minutě, protože se ztratí v okolním světle. Ale v úplné tmě ji uvidíme i po půl hodině. A folie se tím neopotřebovává - pohltila fotony a postupně zase jiné vysvítí. Tento postup se dá opakovat, dokud bude ta folie držet pohromadě nebo se nám někde v autě neodře. To byl poslední pokus, přejeme vám hezký den a doma si něco rozsvit te, i kdyby to mělo bý světlo, které není vidět.

Dokumentace projektu. Fotoluminiscence. Autorky: Kateřina Limburská, Tereza Fleková Vedoucí projektu: Zdeněk Polák. 21. 7. 29. 7.

Dokumentace projektu. Fotoluminiscence. Autorky: Kateřina Limburská, Tereza Fleková Vedoucí projektu: Zdeněk Polák. 21. 7. 29. 7. Dokumentace projektu Fotoluminiscence Autorky: Kateřina Limburská, Tereza Fleková Vedoucí projektu: Zdeněk Polák 21. 7. 29. 7. 2014 Plasnice Úvod Lidé jsou fascinování světlem už od pravěku. Tehdy bylo

Více

Učební texty z fyziky 2. A OPTIKA. Obor zabývající se poznatky o a zákonitostmi světelných jevů. V posledních letech rozvoj optiky vynález a využití

Učební texty z fyziky 2. A OPTIKA. Obor zabývající se poznatky o a zákonitostmi světelných jevů. V posledních letech rozvoj optiky vynález a využití OPTIKA Obor zabývající se poznatky o a zákonitostmi světelných jevů Světlo je vlnění V posledních letech rozvoj optiky vynález a využití Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění Zdrojem světla

Více

Fluorescence (luminiscence)

Fluorescence (luminiscence) Fluorescence (luminiscence) Patří mezi luminiscenční metody fotoluminiscence. Luminiscence efekt, kdy excitované molekuly či atomy vyzařují světlo při přechodu z excitovaného do základního stavu. Podle

Více

Několik pokusů s LED. ZDENĚK POLÁK Jiráskovo gymnázium v Náchodě. Abstrakt. Použití LED. Veletrh nápadů učitelů fyziky 17

Několik pokusů s LED. ZDENĚK POLÁK Jiráskovo gymnázium v Náchodě. Abstrakt. Použití LED. Veletrh nápadů učitelů fyziky 17 Několik pokusů s LED ZDENĚK POLÁK Jiráskovo gymnázium v Náchodě Abstrakt Zkoumáme základní vlastnosti jedné LED. Několik pokusů pro výuku fyziky, ve kterých jsou použity LED a kde se projevuje kvantový

Více

Demonstrační sada LED

Demonstrační sada LED Demonstrační sada LED Václav Piskač, Brno 2010 Při výuce jsem často narážel na to, že potřebuji žákům rychle předvést nějaké LED a žádné nebyly po ruce. Po čase mi přišly do ruky CINCH konektory (používají

Více

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY G Gymnázium Hranice Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY

Více

SVĚTLO A TMA ROZKLAD A MÍCHÁNÍ BAREV

SVĚTLO A TMA ROZKLAD A MÍCHÁNÍ BAREV SVĚTLO A TMA ROZKLAD A MÍCHÁNÍ BAREV Světlo vypadá jako bezbarvé, ale ve skutečnosti je směsí červené, žluté, zelené, modré, indigové modři a fialové barvy. Jednoduchými pokusy můžeme světlo rozkládat

Více

Úloha č. 1: CD spektroskopie

Úloha č. 1: CD spektroskopie Přírodovědecké fakulta Masarykovy univerzity v Brně Předmět: Jméno: Praktikum z astronomie Andrea Dobešová Obor: Astrofyzika ročník: II. semestr: IV. Název úlohy Úloha č. 1: CD spektroskopie Úvod: Koho

Více

Pokusy s ultrafialovým a infračerveným zářením

Pokusy s ultrafialovým a infračerveným zářením Pokusy s ultrafialovým a infračerveným zářením ZDENĚK BOCHNÍČEK, JIŘÍ STRUMIENSKÝ Přírodovědecká fakulta MU, Brno Úvod Ultrafialové (UV) a infračervené (IR) záření jsou v elektromagnetickém spektru nejbližšími

Více

5.3.1 Disperze světla, barvy

5.3.1 Disperze světla, barvy 5.3.1 Disperze světla, barvy Předpoklady: 5103 Svítíme paprskem bílého světla ze žárovky na skleněný hranol. Světlo se láme podle zákona lomu na zdi vznikne osvětlená stopa Stopa vznikla, ale není bílá,

Více

Experimenty s infračerveným zářením

Experimenty s infračerveným zářením Experimenty s infračerveným zářením Dokumentace přípravy, technického zajištění, scénáře, fyzikálního pozadí a fotodokumentace vystoupení vzniklého v rámci projektu Science Academy na téma infračerveného

Více

2.1.2 Stín, roční období

2.1.2 Stín, roční období 2.1.2 Stín, roční období Předpoklady: 020101 Pomůcky: svítilny do žákovských souprav (v nouzi svítilny na kolo s jednou LED) 3 kusy, kartónová kolečka na špejlích, igelitový obal na sešit Pedagogická poznámka:

Více

Stručný úvod do spektroskopie

Stručný úvod do spektroskopie Vzdělávací soustředění studentů projekt KOSOAP Slunce, projevy sluneční aktivity a využití spektroskopie v astrofyzikálním výzkumu Stručný úvod do spektroskopie Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí,

Více

Základy spektroskopie a její využití v astronomii

Základy spektroskopie a její využití v astronomii Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Základy spektroskopie a její využití v astronomii Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Světlo x záření Jak vypadá spektrum?

Více

PSK1-14. Optické zdroje a detektory. Bohrův model atomu. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka.

PSK1-14. Optické zdroje a detektory. Bohrův model atomu. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. PSK1-14 Název školy: Autor: Anotace: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Optické zdroje a detektory Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Světlo a stín. Patrik Szakoš, Jáchym Tuček, Daniel Šůna

Světlo a stín. Patrik Szakoš, Jáchym Tuček, Daniel Šůna Světlo a stín Patrik Szakoš, Jáchym Tuček, Daniel Šůna Osnova k prezentaci 1)Co je to světlo? A) Definice B) Šíření světla C) Vlnová délka D) Zdroje a využití světla 2)Co je to stín? A) Definice B) Části

Více

SVĚTLO A TMA HRANÍ SE SVĚTLEM

SVĚTLO A TMA HRANÍ SE SVĚTLEM SVĚTLO A TMA HRANÍ SE SVĚTLEM Při hraní si s paprskem kapesní svítilny můžeme provádět mnohé neobvyklé věci, které se světlem mohou přihodit. Například při prosvěcování skla nebo vody můžeme dostat světlo,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Moderní nástroje pro zobrazování biologicky významných molekul pro zajištění zdraví. René Kizek

Moderní nástroje pro zobrazování biologicky významných molekul pro zajištění zdraví. René Kizek Moderní nástroje pro zobrazování biologicky významných molekul pro zajištění zdraví René Kizek 12.04.2013 Fluorescence je fyzikálně chemický děj, který je typem luminiscence. Luminiscence se dále dělí

Více

Inovace výuky Fyzika F8/ 01

Inovace výuky Fyzika F8/ 01 Inovace výuky Fyzika F8/ 01 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Cílová skupina: 8. ročník Klíčová slova: Energie, teplo, teplota, přijaté a odevzdané teplo,

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 27.9.2007 2 1 Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické

Více

08 - Optika a Akustika

08 - Optika a Akustika 08 - Optika a Akustika Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Člověk je schopen vnímat vlnění o frekvenci 16 Hz až 20000 Hz (20kHz). Frekvenci nižší než

Více

3. SVĚTELNÉ JEVY. Světelné zdroje. Rychlost světla.

3. SVĚTELNÉ JEVY. Světelné zdroje. Rychlost světla. 3. SVĚTELNÉ JEVY. Světelné zdroje. Rychlost světla. Pokud máme zdravý zrak, vidíme kolem sebe různé předměty, ze kterých do našeho oka přichází světlo. Předměty můžou být samy zdrojem světla (hvězdy, oheň,

Více

Středoškolská technika Jednoduchý projektor

Středoškolská technika Jednoduchý projektor Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Jednoduchý projektor Klára Brzosková Gymnázium Josefa Božka Frýdecká 689/30, Český Těšín 1 Anotace V mé práci SOČ

Více

5.1.3 Lom světla. vzduch n 1 v 1. n 2. v 2. Předpoklady: 5101, 5102

5.1.3 Lom světla. vzduch n 1 v 1. n 2. v 2. Předpoklady: 5101, 5102 5..3 Lom světla Předpoklady: 50, 50 Pokus s mincí a miskou: Opřu bradu o stůl a pozoruji minci v misce. Paprsky odražené od mince se šíří přímočaře ke mně, miska jim nesmí překážet v cestě. Posunu misku

Více

5.3.5 Ohyb světla na překážkách

5.3.5 Ohyb světla na překážkách 5.3.5 Ohyb světla na překážkách Předpoklady: 3xxx Světlo i zvuk jsou vlnění, ale přesto jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Slyšíme i to, co se děje za rohem x Co se děje za rohem nevidíme. Proč? Vlnění se

Více

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY 1 Fyzikální základy spektrálních metod Monochromatický zářivý tok 0 (W, rozměr m 2.kg.s -3 ): Absorbován ABS Propuštěn Odražen zpět r Rozptýlen s Bilance toků 0 = +

Více

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 7 Téma: Měření závislosti intenzity osvětlení na čase Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost

www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 7 Téma: Měření závislosti intenzity osvětlení na čase Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 7 Téma: Měření závislosti intenzity osvětlení na čase Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Měření

Více

Jednou z nejstarších partií fyziky je nauka o světle tj. optika. Existovaly dva názory na fyzikální podstatu světla:

Jednou z nejstarších partií fyziky je nauka o světle tj. optika. Existovaly dva názory na fyzikální podstatu světla: Optika Jednou z nejstarších partií fyziky je nauka o světle tj. optika. Existovaly dva názory na fyzikální podstatu světla: Světlo je proud částic (I. Newton, 1704). Ale tento částicový model nebyl schopen

Více

2 kádinky/skleničky, větvičky jírovce maďalu (kaštan), zdroj UV světla, nůžky (vhodné jsou zahradnické), temná místnost, (fluorescein)

2 kádinky/skleničky, větvičky jírovce maďalu (kaštan), zdroj UV světla, nůžky (vhodné jsou zahradnické), temná místnost, (fluorescein) Pomůcky 2 kádinky/skleničky, větvičky jírovce maďalu (kaštan), zdroj UV světla, nůžky (vhodné jsou zahradnické), temná místnost, (fluorescein) Praktické cvičení Cvičení zahájíme pokusem. Do dvou kádinek

Více

POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE III

POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE III POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE III FOTOELEKTRICKÝ JEV OBJEV ATOMOVÉHO JÁDRA 1911 Rutherford některé radioaktivní prvky vyzařují částice α, jde o kladné částice s nábojem 2e a hmotností 4 vodíkových

Více

Světlo. Kalibrace světelného senzoru. Tematický celek: Světelné a zvukové jevy. Úkol:

Světlo. Kalibrace světelného senzoru. Tematický celek: Světelné a zvukové jevy. Úkol: Název: Světlo. Kalibrace světelného senzoru. Tematický celek: Světelné a zvukové jevy. Úkol: 1. Zopakuj si, co je to světlo a jak se šíří. 2. Zjisti, jak pracuje světelný senzor. 3. Navrhni robota pro

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

Spektrální charakteristiky světelných zdrojů a světla prošlého

Spektrální charakteristiky světelných zdrojů a světla prošlého Spektrální charakteristiky světelných zdrojů a světla prošlého a odraženého LENKA LIČMANOVÁ, LIBOR KONÍČEK Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě, Ostrava Abstrakt Příspěvek se zabývá popisem

Více

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla S v ě telné jevy Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla Světelný zdroj - těleso v kterém světlo vzniká a vysílá je do okolí

Více

III. ROČNÍK UČIVO. Snížená viditelnost. Reflexní prvky a jejich význam. Obytná zóna

III. ROČNÍK UČIVO. Snížená viditelnost. Reflexní prvky a jejich význam. Obytná zóna III. ROČNÍK UČIVO Snížená viditelnost Reflexní prvky a jejich význam Obytná zóna CÍL LEKCE: POJEM SNÍŽENÁ VIDITELNOST INSTRUKTOR Vyber z nabízených možností, co označujeme pojmem snížená viditelnost :

Více

FYZIKA Světelné vlnění

FYZIKA Světelné vlnění Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. FYZIKA Světelné

Více

16. Franck Hertzův experiment

16. Franck Hertzův experiment 16. Franck Hertzův experiment Zatímco zahřáté těleso vysílá spojité spektrum elektromagnetického záření, mají např. zahřáté páry kovů nebo plyny, v nichž probíhá elektrický výboj, spektrum čárové. V uvedených

Více

POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE II

POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE II POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE II FOTOELEKTRICKÝ JEV VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV na intenzitě záření závisí jen množství uvolněných elektronů, ale nikoliv energie jednotlivých elektronů energie elektronů

Více

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu Otázky z optiky Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu ) o je světlo z fyzikálního hlediska? Jaké vlnové délky přísluší viditelnému záření? - elektromagnetické záření (viditelné záření) o vlnové délce

Více

Netradiční světelné zdroje

Netradiční světelné zdroje Ing. Jiří Kubín, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Elektromagnetické

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Lasery. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013

Lasery. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013 Lasery Biofyzikální ústav LF MU Elektromagnetické spektrum http://cs.wikipedia.org/wiki/soubor:elmgspektrum.png http://cs.wikipedia.org/wiki/ Soubor:Spectre.svg Bezkontaktní termografie 2 Součásti laseru

Více

Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem dopadu světelného záření.

Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem dopadu světelného záření. FYZIKA pracovní sešit pro ekonomické lyceum. 1 Jiří Hlaváček, OA a VOŠ Příbram, 2015 FYZIKA MIKROSVĚTA Kvantové vlastnosti světla (str. 241 257) Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem

Více

Autorka: Pavla Dořičáková

Autorka: Pavla Dořičáková OPTIKA Obsahový cíl: - Žák identifikuje zdroje světla a popíše jeho šíření. - Žák předpoví šíření světelného paprsku na rozhraní optických prostředí. Jazykový cíl: - Žák používá slova (podstatná a přídavná

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické složky, které

Více

5.1.3 Lom světla I. Předpoklady: 5101, Pomůcky: Miska, voda, pětikoruna, akvárium, troška mléka,

5.1.3 Lom světla I. Předpoklady: 5101, Pomůcky: Miska, voda, pětikoruna, akvárium, troška mléka, 5..3 Lom světla I Předpoklady: 50, 502 Pomůcky: Miska, voda, pětikoruna, akvárium, troška mléka, Pokus s mincí a miskou Opřu bradu o stůl a pozoruji minci v misce. Paprsky odražené od mince se šíří přímočaře

Více

2.1.7 Zrcadlo I. Předpoklady: Pomůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr

2.1.7 Zrcadlo I. Předpoklady: Pomůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr 2.1.7 Zrcadlo I ředpoklady: 020106 omůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr edagogická poznámka: K pokusům používám obyčejné velké, které si beru z pánských záchodů, aby bylo

Více

Vysoce efektivní LED trubice T8 - dokonalá náhrada zastaralých zářivek

Vysoce efektivní LED trubice T8 - dokonalá náhrada zastaralých zářivek Již sedmá generace LED trubic X-tera T8 přináší opět vyšší účinnost. Stále se tento typ zářivek řadí mezi jedny z nejkvalitnějších modelů na trhu. LED trubice je náhradou klasické zářivky T8 (T10,12) a

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Optika

Metodické poznámky k souboru úloh Optika Metodické poznámky k souboru úloh Optika Baterka Teoreticky se světlo šíří "nekonečně daleko", intenzita světla však klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Děti si často myslí, že světlo se nešíří příliš

Více

ZÁKLADNÍ ČÁSTI SPEKTRÁLNÍCH PŘÍSTROJŮ

ZÁKLADNÍ ČÁSTI SPEKTRÁLNÍCH PŘÍSTROJŮ ZÁKLADNÍ ČÁSTI SPEKTRÁLNÍCH PŘÍSTROJŮ (c) -2008, ACH/IM BLOKOVÉ SCHÉMA: (a) emisní metody (b) absorpční metody (c) luminiscenční metody U (b) monochromátor často umístěn před kyvetou se vzorkem. Části

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU. kladně nabitá hmota. elektron

ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU. kladně nabitá hmota. elektron MODELY ATOMU ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU Na základě experimentálních výsledků byly vytvořeny různé teorie o struktuře atomu, tzv. modely atomu. Thomsonův model: Roku 1897 se jako první pokusil o popis stavby

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE Obor: Ročník: Zpracoval: Elektrikář - silnoproud Třetí Bc. Miroslav Navrátil PROJEKT ŘEMESLO

Více

2.1.6 Jak vidíme. Předpoklady: Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka

2.1.6 Jak vidíme. Předpoklady: Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka 2.1.6 Jak vidíme Předpoklady: 020105 Pomůcky: sady čoček, další čočky, zdroje rovnoběžných paprsků, svíčka Pedagogická poznámka: V ideálním případě by se látka probírala dvě vyučovací hodiny v první by

Více

Balmerova série. F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3

Balmerova série. F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3 Balmerova série F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3 Grepl.F@seznam.cz Abstrakt: Metodou dělených svazků jsme určili lámavý

Více

Konstrukce zdroje záření a jeho využití ve výuce optiky

Konstrukce zdroje záření a jeho využití ve výuce optiky Konstrukce zdroje záření a jeho využití ve výuce optiky LENKA TICHÁČKOVÁ, LENKA HÖNIGOVÁ Ostravská univerzita v Ostravě Abstrakt Tento článek se věnuje zdroji záření viditelné oblasti a UV. Jak tento levný

Více

Speciální spektrometrické metody. Zpracování signálu ve spektroskopii

Speciální spektrometrické metody. Zpracování signálu ve spektroskopii Speciální spektrometrické metody Zpracování signálu ve spektroskopii detekce slabých signálů synchronní detekce (Lock-in) čítaní fotonů měření časového průběhu signálů metoda fázového posuvu časově korelované

Více

světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří zdroj do všech směrů.

světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří zdroj do všech směrů. Světeln telné veličiny iny a jejich jednotky Světeln telné veličiny iny a jejich jednotky, světeln telné vlastnosti látekl světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

Rychlost světla a její souvislost s prostředím

Rychlost světla a její souvislost s prostředím Rychlost světla a její souvislost s prostředím Jak byla změřena rychlost světla? První, kdo přišel s myšlenkou konečné rychlosti světla, byl Francis Bacon. Ve své práci Novum Organum Scientiarum tvrdil,

Více

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. 20. Lasery Asi 40 let po zveřejnění Einsteinovy práce o stimulované emisi vyzkoušeli princip v oblasti mikrovln (tzv. maser) ruští fyzikové N. G. Basov a A. M. Prochorov a americký fyzik C. H. Townes.

Více

Měření závislosti indexu lomu kapalin na vlnové délce

Měření závislosti indexu lomu kapalin na vlnové délce Měření závislosti indexu lomu kapalin na vlnové délce TOMÁŠ KŘIVÁNEK Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Brno Abstrakt V příspěvku je popsán jednoduchý experiment pro demonstraci a měření závislosti

Více

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky na bankovkách Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky Každá emisní banka chrání své bankovky proti padělání. Od prvního zavedení peněz se padělatelé snaží bankovky napodobit a uvést do oběhu.

Více

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření OPTIKA = část fyziky, která se zabývá světlem Studuje zejména: vznik světla vlastnosti světla šíření světla opt. přístroje (opt. soustavami) Otto Wichterle (gelové kontaktní čočky) Světlo 1) Světlo patří

Více

Počátky kvantové mechaniky. Petr Beneš ÚTEF

Počátky kvantové mechaniky. Petr Beneš ÚTEF Počátky kvantové mechaniky Petr Beneš ÚTEF Úvod Stav fyziky k 1. 1. 1900 Hypotéza atomu velmi rozšířená, ne vždy však přijatá. Atomy bodové, není jasné, jak se liší atomy jednotlivých prvků. Elektron byl

Více

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA) Optoelektronika elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD Elektro-optické převodníky žárovka - nejzákladnější EO převodník nevhodné pro optiku široké spektrum vlnových délek vhodnost pro EO

Více

Balmerova série vodíku

Balmerova série vodíku Balmerova série vodíku Josef Navrátil 1, Barbora Pavlíková 2, Pavel Mičulka 3 1 Gymnázium Ivana Olbrachta, pepa.navratil.ez@volny.cz 2 Gymnázium Jeseník, barca@progeo-sys.cz 3 Gymnázium a SOŠ Frýdek Místek,

Více

Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N.

Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje

Více

Model Obrázek Popis Cena vč. DPH

Model Obrázek Popis Cena vč. DPH Experimentální sady pro MŠ a ZŠ CENÍK 2016 Mateřská škola Voda Vzduch Magnetizmus M1-1: Můžeme vodu slyšet? M1-2: Která kulička plave ve vodě? M1-3: Co pomáhá kuličkám z plastelíny při plavání? M1-4: Proč

Více

Zdroje optického záření

Zdroje optického záření Metody optické spektroskopie v biofyzice Zdroje optického záření / 1 Zdroje optického záření tepelné výbojky polovodičové lasery synchrotronové záření Obvykle se charakterizují zářivostí (zářivý výkon

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA OPTIKA ZÁKLADNÍ POJMY Optika a její dělení Světlo jako elektromagnetické vlnění Šíření světla Odraz a lom světla Disperze (rozklad) světla OPTIKA

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL nano.tul.cz Tyto materiály byly vytvořeny v rámci projektu ESF OP VK: Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci Experimentální

Více

Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký. Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený

Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký. Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený Jan Olbrecht Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený Jaký typ lomu nastane při průchodu světla z opticky

Více

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, chemie Ročník:

Více

Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V

Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V Kapitola 2 Barvy, barvy, barvičky 2.1 Vnímání barev Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V něm se vyskytují všechny známé druhy záření, např. gama záření či infračervené

Více

Laboratorní úloha č. 7 Difrakce na mikro-objektech

Laboratorní úloha č. 7 Difrakce na mikro-objektech Laboratorní úloha č. 7 Difrakce na mikro-objektech Úkoly měření: 1. Odhad rozměrů mikro-objektů z informací uváděných výrobcem. 2. Záznam difrakčních obrazců (difraktogramů) vzniklých interakcí laserového

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu. Aktivní prostředí v plynné fázi. Plynové lasery Inverze populace hladin je vytvářena mezi energetickými hladinami některé ze složek plynu - atomy, ionty nebo molekuly atomární, iontové, molekulární lasery.

Více

Luminiscence. Luminiscence. Fluorescence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) chemicky (chemiluminiscence)

Luminiscence. Luminiscence. Fluorescence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) chemicky (chemiluminiscence) Luminiscence Luminiscence emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence chemicky (chemiluminiscence) teplem (termoluminiscence) zvukem (sonoluminiscence)

Více

Kapitola 10 Osvětlení

Kapitola 10 Osvětlení Kapitola 10 Osvětlení 10.1 Osvětlení stručně Dnes si již málokdo umí představit, že by si po západu slunce nemohl v místnosti rozsvítit světlo. Za časů našich prababiček a pradědečků ovšem tato možnost

Více

Základní tvary žárovek A55 T55 P45 B35 BXS35 BW35. R50 G120 Stick Spiral R63 PAR16 A 55. Průměr v mm. Tvar (mezinárodní norma)

Základní tvary žárovek A55 T55 P45 B35 BXS35 BW35. R50 G120 Stick Spiral R63 PAR16 A 55. Průměr v mm. Tvar (mezinárodní norma) Základní tvary žárovek A55 T55 P45 B35 BXS35 BW35 R50 G120 Stick Spiral R63 PAR16 A 55 Průměr v mm Tvar (mezinárodní norma) Základní druhy patic E14 E27 G4 GY6,35 G9 GU4 GU5.3 GU10 R7S G53 GX53 G13 G5

Více

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny)

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) semestrální práce Zdeněk Čumpelík Martin Čížek V Praze

Více

1. Představení výrobku. Předmluva Charakteristika UV záření TESTER INTENZITY UV ZÁŘENÍ NÁVOD K POUŽITÍ

1. Představení výrobku. Předmluva Charakteristika UV záření TESTER INTENZITY UV ZÁŘENÍ NÁVOD K POUŽITÍ MĚŘIČ INTENZITY UV ZÁŘENÍ EC01 NÁVOD K POUŽITÍ Obsah 1. PŘEDSTAVENÍ VÝROBKU 2 PŘEDMLUVA - CHARAKTERISTIKA UV ZÁŘENÍ 2 FUNKCE VÝROBKU 3 SPECIÁLNÍ VLASTNOSTI VÝROBKU 3 POPIS ČÁSTÍ VÝROBKU 3 2. ZÁKLADNÍ JEDNOTKA

Více

2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce

2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce 2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce Předpoklady: 020101 Pomůcky: lampičky s klasickými žárovkami, stínítko, modely slunce, země, měsíce na zatmění Měsíc je velmi zajímavé těleso: jeho tvar

Více

UV sterilizační lampa

UV sterilizační lampa Návod k obsluze UV sterilizační lampa MYU S1 1. Úvod Vážený zákazníku, jsme rádi, že jste si vybral UV sterilizační lampu z naší nabídky. Prosím přečtěte si pozorně tento návod před tím, než začnete náš

Více

Luminiscence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence. chemicky (chemiluminiscence)

Luminiscence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence. chemicky (chemiluminiscence) Luminiscence Luminiscence emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence chemicky (chemiluminiscence) teplem (termoluminiscence) zvukem (sonoluminiscence)

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky VY_12_INOVACE_1JON14 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 16. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Antonín Bohun Elektronová emise, luminiscence a zbarvení iontových krystalů Pokroky matematiky, fyziky a astronomie, Vol. 6 (1961), No. 3, 150--153 Persistent URL:

Více

Využití lineární halogenové žárovky pro demonstrační experimenty

Využití lineární halogenové žárovky pro demonstrační experimenty Využití lineární halogenové žárovky pro demonstrační experimenty ZDENĚK BOCHNÍČEK Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Brno Úvod Zařazení optických experimentů do výuky často přináší technické

Více

Název lekce: Duha. Motivace

Název lekce: Duha. Motivace Název lekce: Duha Autor: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany Vyučovací předmět Cíle lekce tematické / obsahové Cíle lekce - badatelské Testováno na (třída) Potřebný čas Potřebný prostor a pomůcky Přírodopis,

Více

VY_32_INOVACE_05_II./17._Přímočaré šíření světla

VY_32_INOVACE_05_II./17._Přímočaré šíření světla VY_32_INOVACE_05_II./17._Přímočaré šíření světla Přímočaré šíření světla, rychlost světla V jakých tělesech kolem nás vzniká Slunce Hvězdy Vlákno žárovky Plamen svíčky Zářivka Světluška Oheň Blesk Láva

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha 4: Balrmerova série Datum měření: 13. 5. 016 Doba vypracovávání: 7 hodin Skupina: 1, pátek 7:30 Vypracoval: Tadeáš Kmenta Klasifikace: 1 Zadání 1. DÚ: V přípravě

Více

Plazma v mikrovlnné troubě

Plazma v mikrovlnné troubě Plazma v mikrovlnné troubě JIŘÍ KOHOUT Katedra obecné fyziky, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni V tomto příspěvku prezentuji sérii netradičních experimentů souvisejících se vznikem plazmatu

Více

Zákon odrazu. Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu.

Zákon odrazu. Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu. 1. ZÁKON ODRAZU SVĚTLA, ODRAZ SVĚTLA, ZOBRAZENÍ ZRCADLY, Dívejme se skleněnou deskou, za kterou je tmavší pozadí. Vidíme v ní vlastní obličej a současně vidíme předměty za deskou. Obojí však slaběji než

Více

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA Stavbu lidského oka znáte z vyučování přírodopisu. Zopakujte si ji po dle obrázku. Komorová tekutina, oční čočka a sklivec tvoří

Více