Digitální učební materiál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Digitální učební materiál"

Transkript

1 Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/ Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Pokladní systémy Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_Ch02_2_05 Téma České mince a bankovky. RVP H/01 Prodavač Ročník 2. Předmět Odborný výcvik Zpracoval(i) Bc. Hana Srncová Kdy XII/2013 Klíčová slova ČNB,Koruna česká, bankovky, mince, ochranné prvky, padělky. Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. Anotace DUM obsahuje prezentaci na téma České bankovky a mince. V rámci vyučovací hodiny se žáci prostřednictvím prezentace seznámí s významností České národní banky, jejímy úkoly, nominálními hodnotami bankovek a mincí české měny, jejich grafickým designem. Seznámí se ochrannými prvky na bankovkách a formami padělků. Prezentace obsahuje i opakovací otázky k upevnění a pochopení učiva. Druh výukového zdroje: Prezentace Power Point Typ interakce : frontální Soubor název 32_Ch02_2_05 Soubor popis obsahu Prezentace obsahuje 29 snímků s popisem českých bankovek a mincí, ochrannými prvky a padělky. Prezentace je ukončená 4 opakovacími otázkami. Metodický list Power Pointová prezentace je určena k seznámení žáků s činností České národní banky, jejími úkoly a českou měnou. Jednotlivé snímky jsou bohatě doplněny obrázky - názornými ukázkami jednotlivých nominálních hodnot českých bankovek a mincí a ochrannými prvky, které se používají na bankovkách. Tyto informace jsou pro žáky pracující v obchodě velice důležité a je potřeba, aby si je důkladně zapamatovali. Prezentace je také doplněna stupnicí a ukázkou padělání bankovek. Součástí prezentace jsou opakovací otázky k pochopení a upevnění učiva i odkazy na některé zajímavé webové stránky s touto tematikou. Podle zájmu žáků je možné v dalších hodinách tyto internetové odkazy využít k rozšíření znalostí. Délka výuky je 60 min. Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno Sídlo: Charbulova 106, Brno

2 Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno Sídlo: Charbulova 106, Brno

3 POKLADNÍ SYSTÉMY ČESKÉ BANKOVKY A MINCE

4 Česká národní banka Je centrální bankou ČR. Jejím úkolem je dohled nad finančním trhem, přičemž její rozhodování nezávislé. Zasáhnout do činnosti banky lze jen pouze na základě zákona.

5 Česká národní banka spravuje zásoby bankovek a mincí stahuje z oběhu a ničí opotřebované bankovky a mince vyměňuje poškozené peníze za nové

6 Koruna česká Koruna česká (od měnové odluky 8. února 1993) je měnové jednotka České republiky zkratka Kč mezinárodně v ISO 4217 CZK dělí se na sto haléřů (zkratka h) pro nízkou hodnotu se už používají jen v bezhotovostním styku

7 Emise bankovek a mincí Výňatek ze zákona České národní rady č. 6/1993 Sb. ze dne 17. prosince 1992 ČÁST ČTVRTÁ Emise bankovek a mincí 12 Česká národní banka má výhradní právo vydávat bankovky a mince, jakož i mince pamětní (dále jen "bankovky a mince"). 13 Peněžní jednotkou v České republice je koruna česká, zkratka názvu je "Kč". Koruna česká se dělí na sto haléřů. 14 Česká národní banka spravuje zásoby bankovek a mincí a organizuje dodávky bankovek a mincí od výrobců v souladu s požadavky peněžního oběhu.

8 Mince mince 1,- mince 2,- mince 5,-

9 Mince mince 10,- vzor 1993 mince 10,- vzor 2000

10 Mince mince 20,- vzor 1993 mince 20,- vzor 2000

11 Mince mince 50,-

12 Bankovky Autorem podoby všech bankovek České republiky je Oldřich Kulhánek. Výrobní cena bankovek se pohybuje od 1,30 Kč (za 50 Kč) do 2,30 Kč (za 5000 Kč). (Zdroj: ČNB) Bankovky váží cca 1 g. Tisícikorunová bankovka s novými ochrannými prvky byla v roce 2008 vybrána za světovou bankovku roku.

13 Kulhánek Oldřich (26. února 1940 Praha 28. ledna 2013) český malíř, grafik, ilustrátor, scénograf a pedagog autor grafické podoby současných českých bankovek vytvořil mnoho českých poštovních známek za grafiky, jimiž údajně hanobil představitele bývalých socialistických zemí, byl za minulého režimu perzekuován

14 Bankovky líc Karel IV. rub - pečeť Univerzity Karlovy

15 Bankovky líc - Jan Ámos Komenský rub - spojené ruce dospělého a dítěte

16 Bankovky líc - Božena Němcová rub - dívčí hlava s květy a trním

17 Bankovky líc - František Palacký rub - orlice, zámek v Kroměříži

18 Bankovky líc - Ema Destinnová rub - symbolická hlava Můzy, housle a violoncello

19 Bankovky líc - Tomáš Garrigue Masaryk rub - seskupení významných pražských staveb

20 Padělky Padělky bankovek jsou tak staré, jak samotné bankovky. První falešné bankovky byly nakreslené, jelikož vznikly v době, kdy neexistovaly tiskárny, kopírky natož počítače. Autoři falešných bankovek(padělků) museli být zruční výtvarníci, aby alespoň z určité vzdálenosti nebyly jejich padělky patrné. Padělky bankovek se hodnotí podle pětibodové stupnice: 5 - neumělý padělek - kvalita je špatná, padělek je lehce rozeznatelný 4 - méně zdařilý padělek 3 - zdařilý padělek 2 - nebezpečný padělek 1 - velmi nebezpečný padělek - téměř se neliší od originálu.

21 Padělání bankovek Zákon 40/2009 Sb. Nejen padělání bankovek, ale i držení a používání padělaných peněz, držení padělatelského náčiní a materiálů, a to nejen vzhledem k české, ale i jakékoli jiné měně, k platebním kartám a šekům se dle zákona 40/2009 Sb. (v paragrafech 233 až 238) trestá.

22 Bankovní papír Pro tisk bankovek se používá speciální bankovní papír, který se od běžně používaného papíru liší silou, strukturou i zabarvením: musí mít větší pevnost a pružnost, musí být odolný vůči rozlámanému při prohýbání i proti natržení (i vyprání v pračce), jsou tištěné na přírodně zbarveném papíře, papír není čistě bílý, ale má velmi slabý, světle - okrový nádech.

23 Ochranné prvky 1. Lokální stupňovitý vodoznak 2.Ochranný okénkový proužek s mikrotextem 3. Ochranná vlákna 4. Soutisková značka 5. Skrytý obrazec 6. Opticky proměnlivá barva 7. Iridiscentní pruh 8. Mikrotext Hmatové značky pro nevidomé a slabozraké tři vodorovné pruhy

24 Vodoznak (též vodotisk, průsvitka nebo filigrán) je ochranný prvek. Je dobře viditelný když se bankovka drží proti světlu.

25 Ochranný proužek Kovový nebo pokovený plastový proužek, zapracovaný do papírové hmoty během výroby. Může být v papíru zcela skryt nebo může částečně vylézat na povrch tzv. okénkový ochranný proužek. Proužek často obsahuje i mikropísmo nebo hologram. Okénkový proužek je hodnocen jako vyšší stupeň ochrany, proto se používá při výrobě papíru pro tisk bankovek.

26 Soutisková značka Průhledová značka skládá se z obrazce, který je rozložen na obě strany, část obrazce se nachází na lícní straně bankovky, druhá část na straně rubové, je tedy viditelná jen část značky, až druhé strany je viditelná část zbývající, při pohledu proti světlu se obě části spojí do jediného kompletního obrazce, obsahují jí dnešní bankovky, písmena ČR.

27 Skrytý obrazec EURion-konstelace- jsou to kruhy resp. obrazce na bankovkách. EURion kroužky mají průměr 1 mm a vyskytují se na různých měnách ve žluté, zelené nebo oranžové barvě. Algoritmus počítá s tím, že je pět kroužků, které mají mezi sebou určitou vzdálenost. Přesný algoritmus vývojáři přísně tají.

28 Infračervené světlo Tisk tohoto prvku patří do kategorie "pro odbornou veřejnost" a "pro specializovaná zařízení". Ochranné prvky infračerveného tisku jsou viditelné pouze se speciálním osvětlením tzv. IR světlem. Při tisku jsou části bankovek vytištěné speciální IR barvou..

29 Fluorescenční tisk Fluorescenční tisk při normálním světle není vidět. Ultrafialové světlo není viditelné samo o sobě, lze vidět pouze jeho efekty. Na to je zapotřebí mít speciální UV světlo V bankovkách jsou také použita fluorescenčně aktivní vlákna, které pod UV světlem svítí různými barvami.

30 Opakování 1. Kdo spravuje v ČR zásoby bankovek a mincí. 2. Kdo je autorem současných českých bankovek. 3. Jaké jsou ochranné prvky na českých bankovkách. 4. Jak se hodnotí padělky bankovek.

31 Zdroje Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. - list č list č. 10, 12,13,14,15,16,17 -list č.6,7,8,9, list č. 22,23,24,25,26,27 list č.11

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Pokladní systémy Společná pro celou sadu oblast

Více

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky na bankovkách Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky Každá emisní banka chrání své bankovky proti padělání. Od prvního zavedení peněz se padělatelé snaží bankovky napodobit a uvést do oběhu.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Pokladní systémy Společná pro celou sadu oblast

Více

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č.

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. materiálu: VY_62_INOVACE_0203 ANOTACE: Autor materiálu:

Více

BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 Dne 2. července 2007 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 2000 Kč vzoru 2007. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1996 a 1999 zůstávají

Více

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny)

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) semestrální práce Zdeněk Čumpelík Martin Čížek V Praze

Více

Ochranné prvky japonské bankovky YEN vzor 2004: 40. Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků.

Ochranné prvky japonské bankovky YEN vzor 2004: 40. Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků. Přílohy Příloha č. 1 Ochranné prvky japonské bankovky 1.000 YEN vzor 2004: 40 Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků. Ochranný prvek číslo 5 v levém dolním rohu lícu bankovky. Detailní

Více

BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008

BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008 BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008 Dne 1. dubna 2008 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 1000 Kč vzoru 2008. Bankovka téže nominální hodnoty vzoru 1996 zůstává nadále

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Pokladní systémy Společná pro celou sadu oblast

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Bankovnictví, bankovní systém

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Bankovnictví, bankovní systém Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Bankovnictví, bankovní systém Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová slova: ČNB,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_61_INOVACE_FG.2.06 Název školy Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Autor Tematická

Více

BANKOVKA 200 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 200 Kč VZOR 2018 BANKOKA 200 Kč ZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 200 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1996 a 1998 zůstávají

Více

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 100 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek Šablona FG č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Peníze Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek Ročník 4. Anotace Prezentační

Více

Úloha. o peněž. Inovovaná bankovka 1000,- Kč. Ing. Pavel Řežábek. 21. března člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Úloha. o peněž. Inovovaná bankovka 1000,- Kč. Ing. Pavel Řežábek. 21. března člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Úloha ČNB při i péči p o peněž ěžní oběh Inovovaná bankovka 1000,- Kč Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 21. března 2008 Struktura prezentace Úvod Úloha ČNB 1 Peněž ěžní oběh 2

Více

EKONOMIKA Vývoj peněz, formy, funkce peněz výkladový materiál

EKONOMIKA Vývoj peněz, formy, funkce peněz výkladový materiál Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. EKONOMIKA Vývoj

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Finanční trh, cenné papíry praktické úlohy III/2 VY_32_INOVACE_22 2 Název školy Registrační

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO141

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor VY_32_INOVACE_E18.02

Více

Úloha. emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy. emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi

Úloha. emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy. emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi Úloha ČNB emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Slup

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Den otevřených dveří ČNB Praha,12. června 21 Měnová politika Hlavní cíl 8 HLAVNÍ CÍL: 6 PÉČE O CENOVOU STABILITU Horizont měnové politiky 4 Inflační

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Účetní dokumentace prac_listy Společná

Více

Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků:

Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků: Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků: 1. Logo a název banky jedná se o firemní označení banky, která poskytuje

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012 PADĚLKY 2012 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012 Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 26. února 2013 Padělky 2012 Počet padělků zadržených

Více

innost banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Tábor 14. května 2008 Ing.

innost banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Tábor 14. května 2008 Ing. Emisníčinnost innost České národní banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Tábor 14. května 2008

Více

JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY?

JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY? JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY? Plán vyučovací hodiny (č. 1) TÉMA VYUČOVACÍ HODINY: Jak dobře znáš české bankovky? VĚK ŽÁKŮ: využití podle úrovně žáků (doporučení 6. až 8. třída) ČASOVÁ DOTACE: 1 2 vyučovací

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014 PADĚLKY 2014 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014 doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 16. 3. 2015 Padělky 2014 Počet padělků zadržených

Více

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE Základy pokladní služby - organizace pokladní služby, dotace

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016 Padělky 2016 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016 Vojtěch Benda člen bankovní rady 13.3.2017 Padělky 2016 Počet padělků zadržených v ČR v roce 2016 se snížil o 1 655 kusů.

Více

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 Dne 1. dubna 2009 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 500 Kč vzoru 2009. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

Hotovostní platební styk

Hotovostní platební styk Doc. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Obsah přednášky: Hotovostní platební styk 1) Úvod do teorie a praxe hotovostního

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince

Padělané a pozměněné bankovky a mince Padělky 2017 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2017 Vojtěch Benda člen bankovní rady 5. 3. 2018 Padělky 2017 Počet padělků zadržených v ČR v roce 2017 se meziročně snížil

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Otázka: Platební styk, jeho formy a nástroje. Předmět: Ekonomie / Finance a bankovnictví. Přidal(a): Michal. B. Druhy platebního styku:

Otázka: Platební styk, jeho formy a nástroje. Předmět: Ekonomie / Finance a bankovnictví. Přidal(a): Michal. B. Druhy platebního styku: Otázka: Platební styk, jeho formy a nástroje Předmět: Ekonomie / Finance a bankovnictví Přidal(a): Michal. B Druhy platebního styku: a) hotovostní příjem vklad, výběr hotovosti b) bezhotovostní převod

Více

Hotovostní platební styk

Hotovostní platební styk JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Obsah přednášky: Hotovostní platební styk 1) Úvod do teorie a praxe hotovostního

Více

Platební styk 2. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Platební styk 2. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., Platební styk 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS, externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Platební styk 1 Téma hotovostní operace 1)

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Účetní dokumentace DUM č. 32_Ch33_3_08

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Odborné výpočty DUM č. 32_J05_3_05 Téma VZOR

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ..07/.5.00/34.045 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Hospodářské výpočty I Společná pro celou sadu oblast

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Maloobchod Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_J20_3_14

Více

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava Otázka: Bankovní soustava a platební styk Předmět: Ekonomie Přidal(a): verunecka21 Bankovní soustava a platební styk 1. bankovní soustava čr. 2. úloha ČNB 3. platení styk 4. výhody a nevýhody forem plat.styku

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Hospodářské výpočty I Společná pro celou sadu

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Bankovní soustava ČR III/2 VY_32_INOVACE_25 2 Název školy Registrační číslo projektu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Hospodářské výpočty II Společná pro celou

Více

NÁZEV/TÉMA: Česká měna

NÁZEV/TÉMA: Česká měna NÁZEV/TÉMA: Vyučovací předmět: Poštovní a finanční služby Škola: SŠ informatiky a spojů, Brno Učitel: Ing. Miluše Theimerová Časová jednotka: 45 min. Použité metody: Brainstorming, metoda Ano-Ne Uspořádání

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Účetní dokumentace prac_listy Společná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Rozvaha DUM č. 32_Ch33_2_17 Téma Rozvaha

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek,s.r.o. VY_32_INOVACE_245_ESP_03 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Hospodářské výpočty I Společná pro celou sadu

Více

PENÍZE A PLACENÍ. Mgr. Ing. Šárka Dytková

PENÍZE A PLACENÍ. Mgr. Ing. Šárka Dytková PENÍZE A PLACENÍ Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Fiktivní firma oblast DUM č. 32_J03_2_16 Téma Formuláře

Více

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 Peníze a centrální banka Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 1 Historie peněz Směna zboží a služeb za jiné zboží a služby (tzv. barter) Peníze v podobě mušlí, dobytka, soli, tabáku, či plátna

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Autorem výtvarných návrhů celé řady bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek.

Autorem výtvarných návrhů celé řady bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek. BANKOVKY A MINCE x mm 1000 Kč bankovky proti světlu získává slabý zlatý Proměnlivá barva Ochranný prvek založený na optickém efektu. Tento prvek vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Odborné výpočty DUM č. 32_J05_3_19 Téma Výpočet

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Zásoby Společná pro celou sadu DUM č.

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2013

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2013 PADĚLKY 2013 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2013 doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 5. 3. 2014 Padělky 2013 Počet padělků zadržených v

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Učivo 4. ročníku Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ..07/..00/.0 Inovujeme, inovujeme Šablona III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Opakování učiva předmětu Účetnictví DUM č. _Ch

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Účetní dokumentace prac_listy Společná pro celou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Hospodářské výpočty III Společná pro celou sadu

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Peněžní oběh v ČR Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB emisní den zlaté mince Národní kulturní památka důl Michal Ostrava Ostrava, 6. října 2010 Měnová politika Hlavní cíl 8 HLAVNÍ CÍL:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Odborná biologie, část biologie organismus

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007 Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 26. února 2008 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

SEZNAM ANOTACÍ. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS Excel 2007

SEZNAM ANOTACÍ. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS Excel 2007 SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Zásoby DUM č. 32_Ch33_3_14 Téma Oceňování

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Daňová soustava Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali?

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? Pracovní list č. 1 1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? 2. Jaké vlastnosti by podle vás měli splňovat peníze? 3. Jak si představujete peníze dalšího věku? 4. Jaké ochranné prvky

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná

Více

Padělky 2011. Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 27. února 2012

Padělky 2011. Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 27. února 2012 Padělky 2011 Padělan lané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 27. února 2012 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh 2

Více

Hotovostní platební styk. JUDr. Dana Šramková, Ph.D.

Hotovostní platební styk. JUDr. Dana Šramková, Ph.D. Hotovostní platební styk JUDr. Dana Šramková, Ph.D. Měna Tento pojem znamená: konkrétní formu nebo druh peněz, konkrétní soustavu peněz zavedenou v určitém státě a systematicky upravenou právním řádem

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Potravinářská prvovýroba a Společná pro celou sadu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná

Více

Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku z cizích zdrojů Žáci budou schopni rozlišit druhy bank a jejich úkoly

Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku z cizích zdrojů Žáci budou schopni rozlišit druhy bank a jejich úkoly Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_14 Název materiálu: FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Management a marketing, Učební praxe Společná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Vymezení účetnictví a daňové evidence

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 23. února 2009 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Padělky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 28. února 2011

Padělky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 28. února 2011 Padělky 21 Padělan lané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 28. února 211 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh 2 Padělky

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická MARKETING Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_J20_2_09

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast OV Kadeřník Technologické postupy Společná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Živnostenský zákon Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2009

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2009 Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 29 Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 1. března 21 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Česká a světová literatura v počátku 19. století

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Ryby Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_Ch11_2_04

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Rozvaha, změna rozvahových položek DUM

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická OV Kadeřník Technologické postupy Společná pro

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Základní živiny Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

SEZNAMTE SE S NOVOU BANKOVKOU 50

SEZNAMTE SE S NOVOU BANKOVKOU 50 Více informací je k dispozici na stránkách /, 2016 : PŘÍPRAVA Více informací je k dispozici na stránkách /, 2016 : PŘÍPRAVA BANKOVKY 50 Porovnejme BANKOVKY 50 ZE CO JE NOVÉHO Zadní strana Nové eurobankovky

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Cukr a ostatní sladidla Společná pro celou sadu oblast

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Moučníky Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Odborná biologie, část biologie - organismus

Více