Obsah dokumentu I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE MENU SOUBOR Konec... 3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obsah dokumentu I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE MENU SOUBOR Konec... 3"

Transkript

1 Obsah dokumentu I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE MENU SOUBOR Konec ZOBRAZIT Přiblížit Oddálit Posovat Posunout Úroven zobrazení Vybrat oknem Hledat lokaci Předchozí Přejít na GPS Překreslit Načíst znovu mapu Průhledné plochy Šrafované plochy GPS Zapnout Vypnout Nastavení NASTAVENÍ Jazyk Vymazat mapy z mezipaměti Okno vždy nahoře PRACOVNÍ PLOCHA APLIKACE PANEL VRSTEV STATUS BAR GRAFICKÉ MĚŘÍTKO POP-UP MENU II. TVORBA A EDITACE VEKTOROVÝCH ENTIT PŘIDÁNÍ BODU... 14

2 2 ZMĚNA POZICE BODU PŘIDÁNÍ POLYGONU MODIFIKACE POLYGONU POSUNOUT ZLOMOVÝ BOD POLYGONU PŘIDAT ZLOMOVÝ BOD POLYGONU ODEBRAT BOD POSOVAT POLYGON NOVÉ BODY POLYGONU III. PŘEHLED OVLÁDÁNÍ POHLEDU IV. SEZNAM KLÁVESOVÝCH ZKRATEK V. PŘIPOJENÍ GPS MODULU PŘES BLUETOOTH VE WINDOW

3 I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE 1. Menu 2. Pracovní plocha aplikace 3. Panel vrstev 4. Status bar 5. Grafické měřítko 6. Pop-up menu 1. Menu 1.1 Soubor Konec Uloží aktuální nastavení aplikace a ukončí aplikaci.

4 1.2 Zobrazit Přiblížit Přiblíží aktuální pohled na střed obrazovky v místě kurzoru myši. Maximální možné přiblížení je úroveň zoomu 20, ovšem některé mapové podklady jsou v tomto přiblížení nedostupné. Alternativy: Klávesová zkratka F7 nebo stisknutá klávesa CTRL a kolečko myši otočit směrem nahoru nebo možno vyvolat tuto volbu z pop-up menu Oddálit Oddálí aktuální pohled na střed obrazovky v místě kurzoru myši. Alternativy: Klávesová zkratka F8, nebo stisknutá klávesa CTRL a kolečkem myši otočit směrem dolu nebo možno vyvolat tuto volbu z pop-up menu Posovat Zajistí možnost opakovaného posunu pohledu pomocí stisknutí a táhnutí myši (technika drag and drop tedy táhni a pusť ) do přerušení operace např. pomocí klávesy ESC. Alternativy: Klávesová zkratka F5 nebo při přidržení mezerníku klávesnice možno technikou drag and drop posovat obraz nebo možno vyvolat tuto volbu z pop-up menu Posunout Zajistí možnost jednorázového posunu pohledu pomocí stisknutí a táhnutí myši (technika drag and drop tedy táhni a pusť ). Alternativy: Klávesová zkratka F6 nebo při přidržení mezerníku klávesnice možno technikou drag and drop posovat obraz nebo možno vyvolat tuto volbu z pop-up menu Úroven zobrazení Umožňuje rychlý přechod na danou úroveň zobrazení (přiblížení či oddálení).

5 1.2.6 Vybrat oknem Přiblíží pohled na nejvhodnější úroveň pohledu dle aktuálního výběru realizovaným stiskem a táhnutím myši. Alternativy: stisk klávesy CTRL + stisk levého tlačítka myši + tažení myši nebo možno vyvolat tuto volbu z pop-up menu Hledat lokaci Umožňuje vyhledat lokaci dle textového zadání. Je možné zadávat název lokality, celou adresu či souřadnice v souřadném systému WGS-84. Jsou přípustné níže uvedené formáty. V případě zadání souřadnic je zobrazen navigační kříž. Klávesová zkratka: CTRL + F.

6 V případě výskytu více stejnojmenných lokalit je třeba vybrat požadovanou lokalitu ze seznamu existujících lokalit. Zadání pomocí adresy

7 Zadání pomocí souřadnic Přehled možných formátů zadání souřadnic v souřadném systému WGS84 je uveden v tabulce níže. Oddělovač desetinného místa je v tomto případě vždy tečka, oddělovač souřadnic čárka. Výraz je možné zadávat včetně mezer nebo bez mezer , (pozn. zde je možné zadávat i záporné hodnoty) N, E 'N, 'E 49 52'13.239"N, 16 18'41.675"E E, N 'E, 'N 16 18'41.675"E, 49 52'13.239"N Předchozí Zobrazí minulý pohled. Klávesová zkratka: SHIFT + CTRL + Z Přejít na GPS Pokud je GPS aktivní, umožní rychlý přesun pohledu na aktuální pozici, kterou vrací GPS Překreslit Překreslí aktuální pohled aplikace (vhodné např. pokud aplikace nezajistí správné vykreslení aktuálního zobrazení). Klávesová zkratka: CTRL + R Načíst znovu mapu Stáhne znovu mapový podklad, bez ohledu zda byl již dříve uložen do mezipaměti aplikace (již dříve stažený mapový podklad v mezipaměti aplikace bude přepsán). Klávesová zkratka: CTRL + F5

8 Průhledné plochy Volba umožňuje zobrazovat vektorové plochy (polygony) průhledně, pomocí této volby je možné skrz plochu vidět objekty z nižších vrstev či mapový podklad. Je také možné tuto volbu kombinovat s volbou šrafované plochy. Klávesová zkratka: CTRL + T Šrafované plochy Volba umožňuje zobrazovat vektorové plochy (polygony) šrafované, pomocí této volby je možné skrz plochu vidět objekty z nižších vrstev či mapový podklad. Je také možné tuto volbu kombinovat s volbou průhledné plochy. Klávesová zkratka: CTRL + H obr. neprůhledné plochy obr. průhledné plochy obr. šrafované plochy 1.3 GPS Zapnout Umožňuje zapnout GPS, byla-li již GPS nakonfigurována v položce nastavení Vypnout Vypne GPS Nastavení Umožní nastavit propojení aplikace s GPS. Před samotným nastavením v aplikaci CSIS mapeditor je ovšem nutné spárovat Váš GPS modul s Vašem PC. Postup pro spárování v operačním systému Windows 7 naleznete v oddíle Připojení GPS modulu přes bluetooth ve Windows 7, který je součástí tohoto dokumentu.

9 Automatické vyhledávání GPS na COM portech Vašeho PC. Znáte-li číslo COM portu, můžete nastavit hodnotu přímo v manuální volbě nastavení, po tomto nastavení je vhodné GPS otestovat. Volbu posovat mapu dle GPS je vhodné zapnout pouze v případě dostatečně rychlého připojení k síti internet nebo v případě pokud je mapový podklad dostatečně uložen v mezipaměti počítače nebo v případě, kdy je mapový podklad vypnut. Pokud je GPS nalezena a vrací polohu, tak jsou vypsány kontrolní souřadnice. Nyní je možné se vrátit zpět do mapy nebo přímo přejít do mapy na pozici, kde se nachází GPS kurzor (viz následující ukázka).

10 1.4 Nastavení Jazyk Umožňuje výběr jazyka aplikace Vymazat mapy z mezipaměti Vymaže mapové podklad stažené při předchozím použití aplikace. Stažené mapové podklady do mezipaměti zrychlují načítání mapových podkladů v aplikaci. Tato volba je platná pro použítí Google map (dlaždice) či OpenStreetMaps Okno vždy nahoře Volba zajistí, že okno CSIS mapeditoru bude vždy nahoře nad ostatními aplikacemi. 2 Pracovní plocha aplikace Slouží k zobrazování mapového rastrového podkladu načítaného z WMS či WMTS serverů a vektorových prvků uvedených v panelu vrstev (viz dále). Kliknutím pravého tlačítka myši v libovolném místě pracovní plochy aplikace je možné vyvolat pop-up menu, z kterého lze aktivovat funkce pro práci v pracovní ploše.

11 3 Panel vrstev Panel vrstev slouží ke správě vektorových a rastrových vrstev. Výše uvedené vrstvy v tomto panelu jsou vykreslovány nad vrstvami níže uvedenými. Vrstvy je možné zapínat či vypínat v případě rastrových mapových podkladů pouze přepínat mezi jednotlivými zdroji. Vektorové vrstvy Rastrové mapové podklady Google maps (static) je vhodnější používat na jednorázové rychlé zobrazování mapy, mapa je zobrazena v nižším rozlišení než v případě volby Google maps (tiles), ale o to rychleji. Google maps (tiles) je vhodné používat na opakované zobrazování daného prostoru. Mapový podklad z této volby je k dispozici ve vyšším rozlišení než v případě volby Google maps (static), jeho stahování probíhá nepatrně pomaleji při prvním požadavku o načtení. Při každém dalším zobrazení probíhá načtení map již z mezipaměti počítače bez nutnosti stahování podkladových map ze sítě internet tedy i v režimu offline. Jsou-li mapové podklady načítané z mezipaměti počítače jejich zobrazení je již uskutečněno rychleji než v případě prvního požadavku na načtení, a také rychleji než v případě volby Google maps (tiles). Yandex maps a OpenStreetMap představují alternativu mapového podkladu ke Google maps. V některých lokalitách mohou poskytovat podrobnější mapové zobrazení. OpenStreetMap jsou ukládány do mezipaměti počítače, tedy po svém znovu načtení jsou zobrazovány rychleji. Dále je možné v dolní části panelu nastavit zda bude provedena plná či částečná identifikace zvoleného prvku. Částečná identifikace vypisuje zjednodušené informace v CSIS mapeditoru, plná identifikace vypisuje kompletní informace v okně CSIS editoru.

12 4 Status bar Status bar neboli informační panel ve spodní části okna aplikace. Tento informační panel zobrazuje následující informace: Úroveň přiblížení (zoom) Souřadnice UTM včetně označení zóny a hemisféry Souřadnice WGS84 Počet satelitů GPS Informační výpis, rychlá nápověda, upozornění 5 Grafické měřítko Grafické měřítko slouží pro rychlou představu o vzdálenosti v aktuálně zobrazené mapě. 6 Pop-up menu Pop-up menu je voláno po kliknutí pravým tlačítkem kdekoliv v pracovní ploše aplikace. Přiblížení obrazu do místa kliknutí, kde bylo pop-up menu voláno. Oddálení obrazu z místa kliknutí, kde bylo pop-up menu voláno. Posouvání obrazu stiskem a táhnutí myší (možno aktivovat mezerníkem). Možno zrušit stikem ESC. Jednorázové posunutí obrazu stiskem a táhnutí myší (možno také aktivovat mezerníkem). Možno zrušit stiskem ESC. Přiblíží pohled na nejvhodnější úroveň pohledu dle aktuálního výběru realizovaným stiskem a táhnutím myši (možno také aktivovat stisknutou klávesou CTRL). Možno zrušit stiskem ESC. Identifikace prvku či lokality. Pokud je volba volána po vyvolání pop-up nad libovolným zobrazeným bodem či polygonem v mapě, jsou zobrazeny formou dialogu vlastnosti tohoto prvku (identifikační číslo a název prvku, souřadnice či rozloha a obvod), buď zjednodušenou formou či komplexněji, a to podle toho, zda je či není zaškrtnuta volba plná identifikace v dolní části panelu vrstev.

13 V případě kliknutí na libovolné místo do mapy, kde se nenachází žádný bod či polygon, je zobrazen dialog se jménem regionu či okrsku (dle aktuální úrovně zoomu) a souřadnice bodu kliknutí, kde bylo voláno pop-up menu. Region resp. okresek je při identifikace graficky odlišen od ostatních regionů resp. okrsků. Vypsané souřadnice je možné přepínat mezi dekadickým a hexagesimálním tvarem. V případě, že je prováděna modifikace polygonu, je pop-up menu rozšířeno o položky umožňující úpravu modifikovaného polygonu. Položky jsou aktivní, pokud v místě kliknutí, odkud bylo pop-up menu voláno, lze provádět příslušnou operaci. Více informací naleznete v kapitole modifikace polygonu.

14 II. TVORBA A EDITACE VEKTOROVÝCH ENTIT 1 Přidání bodu Přidat bod je možné poté, co je zobrazen kurzor pro přidání bodu a v informačním panelu je vypsána nápověda k této funkci. Kliknutím na libovolné místo přidáte bod. Přidat bod je možné také přímo na konkrétní souřadnice. Je-li kliknuto do těsné blízkosti navigačního kříže, je zobrazen dotaz, zda má být bod přichycen na souřadnice navigačního kříže (resp. na zadané souřadnice). Více informací k aktivaci navigační kříže lze najít v kapitole Menu -> Hledat lokaci.

15 Po přidání bodu přímým kliknutím nebo souřadnic je zobrazen formulář na potvrzení souřadnic vkládaného bodu. Nadmořská výška je dostupná pouze za předpokladu dostupnosti sítě internet. Souřadnice zeměpisné šířky a délky je opět možné přepínat z decimálního do hexagesimálního tvaru. 2 Změna pozice bodu Změna pozice bodu se provádí analogickým postupem jako přidání nového bodu.

16 3 Přidání polygonu Pro vytvoření polygonu klikněte do míst, kde polygon bude mít body zlomu. V případě špatně umístěných bodů zlomu polygonu je možné se pomocí klávesy BACKSPACE vrátit vždy o krok zpět. Poslední bod polygonu vytvoříte dvojitým kliknutím, polygon bude ukončen. Tip: Při tvorbě polygonu sledujte nápovědu

17 4 Modifikace polygonu Polygon určený k modifikaci je označen, jsou zvýrazněný jeho zlomové body a osy hran. Je možné zlomové body polygonu posovat, přidávat, mazat. Je možné celý polygon posouvat. Je možné nakreslit polygon zcela znovu. 4.1 Posunout zlomový bod polygonu Lze stiskem myši v oblasti jeho grafického úchopu a tažením přesunout na požadovanou pozici.

18 4.2 Přidat zlomový bod polygonu Lze kliknutím pravého tlačítka myši na ose hrany polygonu, kde požadujete přidat bod, po kliknutí bude zobrazeno pop-up menu, z kterého lze vybrat volbu přidat bod. 4.3 Odebrat bod Lze kliknutím pravého tlačítka myši na úchopu bodu určeném k odebrání, po kliknutí bude zobrazeno pop-up menu, z kterého lze vybrat volbu odebrat bod.

19 4.4 Posovat polygon Za pomocí stisknuté klávesy SHIFT (pojistka proti nechtěnému posunutí) a techniky táhni a pusť je uskutečněn posun polygonu. 4.5 Nové body polygonu Pro vytvoření nových bodů (nového zákresu) polygonu vyvolejte pravým tlačítkem myši popup menu a zvolte položku nové body polygonu a dále postupujte zcela stejně jako při tvorbě nového polygonu.

20 III. PŘEHLED OVLÁDÁNÍ POHLEDU 1. Posunutí pohledu 1.1. Vertikální směr kolečko myši otočit směrem nahoru či dolů 1.2. Horizontální směr stisknutá klávesa SHIFT + kolečko myši otočit směrem nahoru či dolů 1.3. Libovolný směr Klávesová zkratka F5 (opakovaný), možno zrušit pomocí ESC Klávesová zkratka F6 (jednorázový), možno zrušit uskutečněním nebo pomocí ESC MEZERNÍK klávesnice + stisknutí a táhnutí myši vyvolat pravým tlačítkem myši sub-menu a z něho vybrat volbu Posouvat nebo Posunout Menu -> Pohled -> Posouvat nebo Menu -> Pohled -> Posunout 2. Změna velikosti pohledu (ZOOM) 2.1. Přiblížení klávesová zkratka F7 stisknutá klávesa CTRL + kolečko myši otočit směrem nahoru vyvolat pravým tlačítkem myši sub-menu a z něho vybrat volbu "Přiblížit" Menu -> Pohled -> Přiblížit Menu -> Pohled -> Úroveň zobrazení 2.2. Oddálení klávesová zkratka F8 stisknutá klávesa CTRL + kolečko myši otočit směrem dolů vyvolat pravým tlačítkem myši sub-menu a z něho vybrat volbu "Oddálit" Menu -> Pohled -> Oddálit 3. Předchozí pohled klávesová zkratka CTRL+SHIFT+Z Menu aplikace -> nabídka Pohled -> Předchozí pohled

21 IV. SEZNAM KLÁVESOVÝCH ZKRATEK F5 Posouvat pohled F6 Posunout pohled F7 Přiblížit pohled F8 Oddálit pohled CTRL+R Překreslit pohled CTRL+F5 Načíst znovu mapu SHIFT+CTRL+Z Předchozí pohled CTRL+T Transparentní plochy CTRL+H Šrafované plochy CTRL+F Hledat lokaci či souřadnice MEZERNÍK + stisknutí a táhnutí myši Posouvat či posunout pohled CTRL + stisknutí a táhnutí myši Přiblížit pohled dle výběru (okna) ESC Zrušení některých akcí ENTER Potvrzení některých akcí BACKSPACE Krok zpět při tvorbě polygonů

22 V. Připojení GPS modulu přes bluetooth ve Windows 7 Start -> Ovládací panely -> Přidat zařízení -> dále postupovat dle dialogů->

23

24 Toto je volitelné:

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Úvodní informace K využívání této aplikace musíte mít ve Vašem internetovém prohlížeči nainstalovaný plugin Adobe Flash Player verze 10 a vyšší. Mapová aplikace

Více

GIS Mikroregionu Telčsko

GIS Mikroregionu Telčsko GIS Mikroregionu Telčsko Spuštění aplikace v internetu http.//www.bnhelp.cz Tato adresa je pouze dočasná nově se bude do mapy přistupovat ze stránek www.telcsko.cz nebo www.telc-etc.cz. Skrze odkaz Přihlášení

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rychlá navigace Prolínání vrstev mapová aplikace Historické mapy Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Historické mapy Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Prolínání vrstev Obsah mapové aplikace:

Více

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Stručný návod Tato aplikace vznikla z důvodu potřeby prezentace geografických dat HZS Ústeckého kraje a dalších poskytovatelů dat v jednotné mapové aplikaci. Dalším

Více

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0.

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Obsah Koncepce mapového prohlížeče Uživatelské rozhraní Práce s mapou Vykreslování mapových podkladů a vrstev Koncepce mapového prohlížeče Prohlížeč slouží

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Povodňové značky Povodí Vltavy s.p.

Povodňové značky Povodí Vltavy s.p. Spuštění aplikace Spuštění aplikace na DVD se provede velmi jednoduše. Není potřeba nic instalovat, pouze se z ROOT adresáře spustí program START.EXE. Tento program spustí z DVD mapový projekt a úvodní

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice

Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice Zajímá vás v obci konkrétní pozemek, potřebujete zjistit, čí je a jak je veliký? Potřebujete zjistit, kudy vede vodovodní řad, kanalizační potrubí či

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Odbor vývoje a správy aplikací Manuál k editační části aplikace Stavby v CHKO autor: Ladislav Matouš datum: 14.3.2014 verze dokumentu: 0.7 1 1 Obsah 1.1 Prohlížení

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Nápověda Hlavní strana Menu aplikace Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Vyhledávání hrobů Vyhledávání dle zemřelého na náhrobku Vyhledávání dle hrobu Zrušené hrobové místo Nové hrobové místo

Více

ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ

ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ I. DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY...1 II. MAPA EDPP...4 III. REGISTRACE A PŘIHLÁŠENÍ...5 IV. MAPOVÁ APLIKACE DPP...6 I. DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY Ve spodní části úvodní stránky se nachází

Více

Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D

Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D Software byl vyvinut v rámci grantového projektu Technologie a systém určující fyzikální a prostorové charakteristiky pro ochranu a tvorbu životního prostředí a

Více

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu.

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu. Obsah 1. Pracovní plocha 2. Paleta nástrojů, Paletky, Pruhy voleb 3. Paletka Navigator (Navigátor), nástroj Zoom (Lupa) 4. Práce s dokumentem - otevírání, zavírání, ukládání 1. Pracovní plocha V první

Více

Zjednodušený manuál aplikace GSWeb

Zjednodušený manuál aplikace GSWeb Zjednodušený manuál aplikace GSWeb Názorné příklady verze 1.3 Obsah Úvod... 2 Seznámení s aplikací... 3 Připojování Vrstev... 4 Zobrazení rastrového podkladu... 6 Lokalizace... 7 Tisk... 8 Tematizace...

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

47 obcí 61 katastrálních území rozloha ORP km 2

47 obcí 61 katastrálních území rozloha ORP km 2 47 obcí 61 katastrálních území rozloha ORP - 414 km 2 Přehled témat 5,3 cm Připravovaná témata (příspěvkové organizace města) : Technické služby města - mapka hřbitova, veřejná prostranství údržba ploch

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR 4.12.2018 1. Základní prohlížecí funkce mapy Webová aplikace Stav pokrytí NGA v ČR umožňuje uživatelům přístup k datům souběžně ve

Více

Proces editace JOSM. Tato příručka může být stažena jako josm_more-about-josm_en.odt or josm_more-aboutjosm_en.pdf

Proces editace JOSM. Tato příručka může být stažena jako josm_more-about-josm_en.odt or josm_more-aboutjosm_en.pdf Proces editace JOSM Tato příručka může být stažena jako josm_more-about-josm_en.odt or josm_more-aboutjosm_en.pdf Zkontrolováno 12.7.2015 V předchozí části jste nainstalovali JOSM a začali kreslit své

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Mohelnice: katastrální mapa Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Nápověda aplikace ForesterGPS

Nápověda aplikace ForesterGPS Nápověda aplikace ForesterGPS Copyright IterSoft s.r.o. Choceň Začínáme Spodní lišta Menu Mapy Přepínání mezi režimy Režim zákresů Jak vytvořit zákres mapy Další práce se zákresy Režim prohlížení Měření

Více

APS Administrator.GS

APS Administrator.GS APS Administrator.GS Grafická nadstavba pro vizualizaci systémů APS (rozšiřující programový modul pro APS Administrator) Instalační a uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., www.techfass.cz, techfass@techfass.cz

Více

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4 1 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.5 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.4 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.3 1.

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Základní informace pro každého Následující popis je určen pro stručné a rychlé seznámení s programem a jeho ovládáním. Detailnější vysvětlení funkcí programu naleznete v českém i

Více

Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE

Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE ÚVODEM Mapový aplikační server MapSquare (MS) umožňuje online přístup do informačního systému ČÚZK, uživatel tak může prohlížet katastrální mapy, hledat vlastníky

Více

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží Nápověda k webové aplikaci určené k revizi ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží 1. Úvodní informace Mapová aplikace slouží k revizi dat ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží.

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Novinky v modulu KN verze 2.2.1

Novinky v modulu KN verze 2.2.1 1 Novinky v modulu KN verze 2.2.1 1. Předvybraná tlačítka na ENTER v oknech vyhledávání... 4 2. Logická posloupnost tabelátoru v oknech... 5 3. Úprava přidávání objektů ve vyhledávání k výběru podle čísla

Více

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Speciální vzdělávací pomůcky k podpoře výuky slabozrakých žáků Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Požadavky na počítač Pro používání čtených pomůcek Vám postačí běžný osobní počítač, reproduktory

Více

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR 24.1.2019 1. Režimy prohlížení dat prostřednictvím aplikace Webová aplikace Stav pokrytí NGA v ČR umožňuje uživatelům přístup k datům

Více

NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY

NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY Aplikace Pozemky slouží primárně k vyhledávání pozemkových a stavebních parcel a k editaci parcel ve vlastnictví AOPK. Základní vyhledávání probíhá ve veřejné databázi RÚIAN,

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC úvod Sjednocená komunikace představuje ideální řešení pro společnosti, které chtějí zvýšit svou efektivitu a využít komplexní řešení pro pokrytí

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

NÁVOD K OVLÁDÁNÍ PÁLÍCÍHO STROJE A ŘÍDÍCÍHO SYSTÉMU RIPAST 401

NÁVOD K OVLÁDÁNÍ PÁLÍCÍHO STROJE A ŘÍDÍCÍHO SYSTÉMU RIPAST 401 NÁVOD K OVLÁDÁNÍ PÁLÍCÍHO STROJE A ŘÍDÍCÍHO SYSTÉMU RIPAST 401 Start stroje Stroj se uvádí do provozu stisknutím talčítka START na ovládacím panelu. Po zapnutí stroje a načtení operačního systému se objeví

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Vizualizace a evidence výroby a prostojů

Vizualizace a evidence výroby a prostojů Vizualizace a evidence výroby a prostojů v1.00 Aplikace informuje o aktuálním počtu a historii vyrobených kusů jednotlivých výrobků jednotlivých linek, eviduje prostoje a pracovníky kteří linku obsluhovali

Více

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 PRAHA 1 www.vubp.cz vubp@vubp-praha.cz

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 PRAHA 1 www.vubp.cz vubp@vubp-praha.cz Tento počítačový program byl vyvinut v rámci řešení projektu "Pracovní pohoda a spolehlivost člověka v pracovním systému", který je součástí Výzkumného záměru VÚBP, v.v.i. "MPS0002595001: BOZP zdroj zvyšování

Více

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti,

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti, Vážená domácnosti, nejprve Vám chceme poděkovat za Vaši účast v projektu Elektronického měření sledovanosti televize metodou TV metrů. Pouze díky Vašemu přesnému zaznamenávání přítomnosti u televizní obrazovky

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

WEBOVÁ PUBLIKACE VIDEOPASPORTU

WEBOVÁ PUBLIKACE VIDEOPASPORTU WEBOVÁ PUBLIKACE VIDEOPASPORTU Uživatelská dokumentace Verze: 1.2 Datum: 9. 4. 2009 Zpracováno pro: Ředitelství silnic a dálnic ČR, odbor Silniční databanka Mojmírovců 5 709 00 Ostrava Mar. Hory Zpracoval:

Více

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23 MODUL MUNI ASPI, a. s. 2006 OBSAH OBSAH 1. ÚVOD.......................................................................... 4 2. ZADÁNÍ DOTAZU................................................................

Více

Manuál pro mobilní aplikaci Patron-Pro. verze pro operační systém Symbian

Manuál pro mobilní aplikaci Patron-Pro. verze pro operační systém Symbian Manuál pro mobilní aplikaci Patron-Pro verze pro operační systém Symbian 1 1. Popis Aplikace je určena pro mobilní telefony NOKIA s operačním Symbian a vybavené technologií NFC. Slouží pro správu identifikačních

Více

Bible Quote 6.5 Okno programu

Bible Quote 6.5 Okno programu Bible Quote 6.5 Program Bible Quote patří mezi mnohé volně šiřitelé biblické programy, ale má jistá specifika. Ve verzi 6,5 se jedná o beta verzi, která je již zřejmě konečná. (Bohužel díky velmi nesnadnému

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF PDF Split and Merge Průvodce programem pro práci s PDF Obsah Instalace a nastavení programu... 1 Sloučení více PDF do jednoho souboru... 1 Rozdělení PDF... 2 Vizuální reorganizátor... 3 Vizuální průvodce

Více

3D EDITOR. Základy práce s programem. Verze 1.0.0

3D EDITOR. Základy práce s programem. Verze 1.0.0 3D EDITOR Základy práce s programem Verze 1.0.0 OBSAH 1. Přehled verzí aplikace... 3 2. Spuštění aplikace... 4 3. Princip jednoho souboru... 4 4. Práce ve více oknech... 4 5. Rozložení okna s úlohou...

Více

CommonTestsAndGames03

CommonTestsAndGames03 CommonTestsAndGames03 Petr Novák (Ing. Ph.D.), novakpe@labe.felk.cvut.cz V1.02.000.000 / 24-06-2014 Obecné poznámky: - WEB verze: Pouze demonstrační verze se zablokovanou schopností vytvářet si vlastní

Více

Tenký mapový klient HZS ČR

Tenký mapový klient HZS ČR MV GŘ HZS ČR Tenký mapový klient HZS ČR Návod plk. Ing. Jan Brothánek 23.9.2014 Obsah Základní uživatelské rozhraní aplikace... 2 Volba podkladové mapy... 2 Pohyb s mapou... 2 Zobrazení vrstev... 5 Kontextové

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro moţnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006, aktualizováno

Více

Co je nového v DataCADu 20?

Co je nového v DataCADu 20? Novinky v DataCAD 20 Co je nového v DataCADu 20? DataCAD 20 obsahuje soubor nových vlastností a vylepšení zpracovaných tak, aby se zvýšila vaše produktivita. Formát výkresu DataCADu 20 je kompatibilní

Více

Návod k softwaru. Získání licence. vojtech.vesely@catania.cz www.catania.cz

Návod k softwaru. Získání licence. vojtech.vesely@catania.cz www.catania.cz Získání licence Ze stránky si ze sekce Software stáhněte Aplikaci k získání licence. Tuto aplikaci není třeba instalovat, stačí rozbalit zazipovaný soubor. Za cenu 300,- Kč bez DPH má uživatel nárok na

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

STELLARIUM NÁVOD K POUŽITÍ

STELLARIUM NÁVOD K POUŽITÍ System Requirements: Windows (XP, Vista, 7) s DirectX 9.x a poslední ServicePack nebo MacOS X 10.3.x (nebo vyšší), 3D grafi cká karta s podporou OpenGL, min. 512 MB RAM, 1 GB volné paměti na pevném disku.

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti kanálu...5 4. Programový průvodce...6 5. Změna pořadí TV kanálů...7

Více

CGMesky. Rozšiřující služba

CGMesky. Rozšiřující služba CGMesky Rozšiřující služba Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 15.7.2015 CGMesky Služba CGMesky umožňuje odesílat textové SMS zprávy přímo z prostředí Vašeho programu. Rychle a efektivně můžete informovat

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro možnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006 MALOVÁNÍ aplikace,

Více

Základní vzhled hlavního okna vystihuje obrázek 1.1. Popis jeho hlavních částí označených

Základní vzhled hlavního okna vystihuje obrázek 1.1. Popis jeho hlavních částí označených KAPITOLA 1. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 1 Uživatelská příručka 1.1 Instalace Program nevyžaduje speciální instalaci na Váš počítač. Na počítači ovšem musí být nainstalována podpora pro spouštění aplikací Java

Více

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Moduly cesta k racionálnější výuce Zefektivnění výuky oboru ICT aplikace osobních počítačů Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Tomáš Kmínek Projekt CZ.1.07/1.1.32/01.0013 je spolufinancován

Více

MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2

MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 RESPONZIVNÍ DESIGN - tento design zaručuje, že zobrazení stránky

Více

Uživatelská příručka T UC-One pro windows

Uživatelská příručka T UC-One pro windows Co je to T UC-One? T UC-One poskytuje koncovým uživatelům jednotnou komunikaci (UC) skrz všední mobily (tablety a mobilní telefony) a počítačové platformy (počítače a notebooky) včetně Windows, Mac, ios

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů... 1 Obsah 1. Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 1.1. Filtrování, vyhledávání údajů... 4 2. Přehled foto-záznamů... 4 3. Nahrávání foto-záznamů... 6 3.1. Změna velikosti foto-záznamu... 7

Více

Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC

Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC 8portů MPC8701 - Katalogové číslo: 14.99.3220 16portů MPC16501 - Katalogové číslo: 14.99.3221 VLASTNOSTI - Ovládání 8/16 PC pomocí jedné konzole (PS/2 klávesnice,

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více