Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, PRAHA 1 vubp@vubp-praha.cz

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 PRAHA 1 www.vubp.cz vubp@vubp-praha.cz"

Transkript

1 Tento počítačový program byl vyvinut v rámci řešení projektu "Pracovní pohoda a spolehlivost člověka v pracovním systému", který je součástí Výzkumného záměru VÚBP, v.v.i. "MPS : BOZP zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury." Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, PRAHA 1 vubp@vubp-praha.cz

2 Obsah Obsah Hlavní cíl modulu HTA Doporučená konfigurace a instalace Doporučená konfigurace Instalace Kontrola přítomnosti Microsoft.NET Framework Ovládání Základní obrazovka po spuštění Asociace souborové koncovky xhta Popis menu Práce s okny diagramů Tvorba diagramu Tisk diagramu Seznam klávesových zkratek Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

3 1. Hlavní cíl modulu HTA Hlavním cílem Modulu HTA je možnost definování diagramu pomocí metody HTA (Hierarchická úkolová analýza pro hodnocení spolehlivosti lidského činitele při plnění úkolů s vlivem na bezpečnost v procesním průmyslu). Aplikace umožňuje vytvářet a upravovat diagramy HTA. Zároveň poskytuje uživateli prostředek pro jednoduchou práci s diagramem, konfiguraci jednotlivých položek diagramu a následnému tisku. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

4 2. Doporučená konfigurace a instalace 2.1 Doporučená konfigurace Hardware: Z hlediska základního hardwaru (paměť, procesor a pevný disk) můžete vycházet z doporučené konfigurace Windows XP SP2 s tím, že je doporučováno minimálně 1GB paměti. Pro komfortní návrh diagramu doporučujeme minimálně 17 monitor. Grafická karta by měla podporovat minimálně rozlišení 1024x768. Pro tisk je vhodné mít k dispozici tiskárnu umožňující tisk na A3. Software: Modul HTA lze provozovat pouze na operačním systému Microsoft Windows XP SP2 a vyšší. Ke spuštění je nutné mít nainstalovaný Microsoft.NET Framework 3.5. Instalátor vám nabídne otevření webové stránky, kde ho budete moci stáhnout. 2.2 Instalace Instalace se provádí spuštěním instalačního souboru (Modul-HTA-1.1.X.X-setup.exe, kde X.X jsou minoritní čísla verze), který je ke stažení na webu VÚBP, v. v. i. ( Ke spuštění instalace na daném počítači musíte být přihlášení pod uživatelským účtem, který má administrátorské oprávnění. Instalace probíhá pomocí průvodce v českém jazyce, který vás provede jednotlivými kroky. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

5 Instalátor také automaticky vytvoří asociaci na soubory s koncovkou xhta, do kterých jsou ukládány diagramy z Modulu HTA, více informací k tomuto tématu najdete v sekci 3. Ovládání. Po spuštění se zobrazí základní obrazovka. Klikněte na tlačítko Další >. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

6 Druhým krokem je možnost zvolit umístění (složku) Modulu HTA. V průvodci je vybrána výchozí složka, kterou je možné změnit. Třetím krokem je možnost zvolit umístění ve Start Menu. V průvodci je vybráno výchozí umístění, které je možné změnit. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

7 Čtvrtým krokem je možnost zvolení otevření webové stránky s možností stažení instalace Microsoft.NET Framework verze 3.0 a 3.5 umístění zástupce na ploše. Instalace jednotlivých verzí Microsoft.NET Framework musíte provádět postupně, jelikož po každé instalaci na Windows XP je nutné restartovat operační systém. Verzi 3.0 nemusíte instalovat na Windows Vista. Před instalací verze 3.5 musíte mít nainstalovanou verzi 3.0. Pokud se při instalaci verze 3.5 objeví hláška, že nemáte nainstalovaný Windows Installer, je potřeba si ho stáhnout z webu společnosti Microsoft. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

8 Pátým krokem je souhrn zvolených možností instalace a možnost Modul HTA nainstalovat, kliknutím na tlačítko Nainstalovat. Pokud vše proběhne v pořádku, zobrazí se tato obrazovka. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

9 2.3 Kontrola přítomnosti Microsoft.NET Framework Při spuštění kontroluje Modul HTA přítomnost jednotlivých verzí Microsoft.NET Framework v operačním systému. Pokud není jedna nebo obě nainstalovány, Modul HTA na to upozorní a ukončí se. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

10 3. Ovládání Ovládání Modulu HTA je zvoleno tak, aby odpovídalo standardnímu ovládání všeobecných aplikací systému Windows. 3.1 Základní obrazovka po spuštění Po spuštění se zobrazí hlavní okno aplikace v maximalizovaném stavu, jako na následujícím obrázku. Základní obrazovka je rozdělená na dvě části: - Menu, které je umístěné nahoře popsáno v bodě 3.2 Popis menu. - Oblast pro práci s diagramy zbylá část okna: V Modulu HTA lze zároveň pracovat s více diagramy najednou. Každý je zobrazen v samostatném okně. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

11 3.2 Asociace souborové koncovky xhta Instalátor automaticky při instalaci asociuje souborovou koncovku xhta na Modul HTA. Souborová koncovka xhta je používaná pro ukládání diagramů vytvořených v Modulu HTA. Asociace znamená, že všechny soubory na vašem počítači s touto koncovkou: - Mají ikonu Diagramu Modulu HTA, jako na následujícím obrázku. - Při dvojitém kliknutí na takový to soubor, se otevře Modul HTA rovnou s tímto diagramem, tak jak je vidět na následujícím obrázku. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

12 3.3 Popis menu Menu obsahuje čtyři základní položky, které jsou aktivní podle toho, jestli je otevřený nějaký diagram: A. Menu Soubor : Slouží k základním operacím se soubory digramu. Obsahuje následující položky: - Nový diagram (klávesová zkratka CTRL+N): o Otevře nový prázdný diagram. o Před samotným otevřením se zobrazí dialog Nastavení diagramu, viz bod 3.4 Tvorba diagramu. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

13 - Otevřít diagram (CTRL+O): o Nejdříve zobrazí dialog pro výběr souboru s uloženým diagramem: V základním nastavení je nastavený filtr na výběr souboru s koncovkou xhta. Tento filtr je možné změnit na soubory s koncovkou xml, se kterou byly ukládány soubory s diagramy v Modulu HTA 1.0. o Po výběru souboru pak Modul HTA otevře diagram k editaci. - Uložit diagram (CTRL+S): o Uloží aktivní diagram. o Pokud diagram ještě nebyl nikdy uložen tj. pracuje s novým diagramem, anebo pokud je otevřený diagram uložený verzí 1.0 (koncovka.xml ),, budete dotázáni pomocí dialogu uložení na soubor, do kterého chcete diagram uložit. Koncovka souboru je vždy xhta. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

14 - Uložit jako (CTRL+SHIFT+S): o Slouží k uložení diagramu do jiného souboru, se kterým bude Modul HTA dále pracovat. o Soubor je možné vybrat pomocí dialogu Uložit jako. - Uložit kopii (CTRL+ALT+SHIFT+S): o Slouží k uložení diagramu do jiného souboru jako kopii. Modul HTA bude dále pracovat se současným názvem souboru. o Soubor je možné vybrat pomocí dialogu Uložit kopii. - Zavřít diagram (CTRL+F4): o Zavře aktivní diagram. o Pokud není tento diagram uložen, budete dotázání na jeho uložení, viz bod 3.4 Práce s okny diagramu. - Konec (ALT+F4): o Ukončí Modul HTA. o Pokud není některý z otevřených diagramů uložen, budete dotázáni na jeho uložení, viz bod 3.4 Práce s okny diagramu. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

15 B. Menu Nastavení diagramu (klávesová zkratka CTRL+D): Menu slouží k otevření dialogu Nastavení diagramu, viz bod 3.5 Tvorba diagramu. C. Menu Tisk : Menu slouží k tisku diagramu na tiskárnu a k zobrazení náhledu tisku. Obsahuje následující položky: - Tisk diagramu (CTRL+P): o Zobrazí dialogové okno tisku diagramu, viz bod 3.6 Tisk diagramu. - Náhled tisku diagramu (CTRL+SHIFT+P): o Zobrazí dialogové okno náhledu tisku diagram, viz bod 3.6 Tisk diagramu. D. Menu Nápověda : Menu slouží k zobrazení nápovědy Modulu HTA a dalších položek. Obsahuje následující položky: - Nápověda aplikace: o Zobrazí tuto nápovědu ve formátu PDF. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

16 - Metodika HTA: o Zobrazí metodiku HTA ve formátu PDF. - O aplikaci HTA: o Zobrazí dialogové okno, které obsahuje základní informace o aplikaci. 3.4 Práce s okny diagramů Modulu HTA umožňuje pracovat s více diagramy najednou. Každý diagram je otevřen ve svém samotném okně, které je možné minimalizovat či maximalizovat. V záhlaví okna každé diagramu jsou zobrazeny následující informace: - Název diagramu - tj. pracovní operace daného diagramu, viz bod 3.5 Tvorba diagramu. - Soubor diagramu uvedený v závorce za názvem. - Označení, že diagram není uložen dvě hvězdičky na konci textu záhlaví. Okno diagramu lze zavřít následující způsoby: - Kliknutím na křížek v záhlaví okna. - Stisknutím klávesové zkratky CTRL+F4. - Vybráním položky Zavřít diagram v menu Soubor. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

17 Pokud před zavřením není diagram uložen, zobrazí se následující upozornění, umožňující diagram uložit. 3.5 Tvorba diagramu Tvorba diagramu je umožněna co nejvíce intuitivním způsobem. Okno sloužící k editaci diagramu je rozděleno na dvě části: - Hlavička diagramu (horní část okna): o Obsahuje základní informace diagramu vyplývající z Metodiky HTA. o Tyto informace se upravují pomocí dialogu Nastavení diagramu, viz dále Nastavení diagramu. o Dvojitým kliknutím na hlavičku tento dialog zobrazíme. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

18 - Položky diagramu (dolní část okna): o Obsahuje jednotlivé položky (úkoly a subúkoly) diagramu umístěné do jednotlivých sekcí a propojené vazbami na rodičovský prvek s definovanou vazbou, viz dále Editace vlastností položek diagramu. o Pokud velikost okna diagramu nestačí k zobrazení celého diagramu, jsou zobrazeny posuvníky. o Posuvníky lze ovládat buď pomocí myši anebo pomocí šipkových kláves (nahoru, dolu, doleva, doprava). Tvorbu lze rozdělit do čtyř základních oblastí: - Nastavení diagramu. - Funkce Hlídání pozic - Vkládání a odstraňování položek (úkolů a subúkolů) do diagramu. - Editace vlastností položek diagramu. - Přesouvání a změna velikosti položek diagramu. - Změna pozic a sekcí položek diagramu Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

19 A. Nastavení diagramu: K nastavení diagramu slouží dialogové okno Nastavení diagramu. Dialog lze vyvolat následující způsoby: - Výběrem položky menu Nastavení diagramu. - Stisknutím klávesové zkratky CTRL+D. - Dvojitým kliknutím na Hlavičku diagramu. - Kliknutím pravým tlačítkem kdekoliv v oblasti položek diagramu mimo jednotlivé položky čím se zobrazí kontextové menu, ve kterém vyberete položku Nastavení diagramu : Dialog lze potvrdit stisknutím tlačítka OK nebo zmáčknutím klávesy ENTER. Dialog lze uzavřít bez zapsání změn pomocí tlačítka ZRUŠIT nebo zmáčknutím klávesy ESC. V dialogu se nastavuje následující: - Základní informace diagramu vyplývající z Metodiky HTA : o Věnujte prosím pozornost položce pracovní operace, která se bere jako samotný název diagramu. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

20 o Obsah položky pracovní operace je také brán jako název nulté položky (tedy cíle) diagramu, který nelze změnit viz dále Editace položek diagramu. - Rozměry diagramu a nastavení velikosti jednotlivých sekcí: o Šířku diagramu lze nastavit ručně, dle předcházejících zkušeností s tvorbou diagramu nebo ji ponechat tak jak je a přenechat nastavení šířky na Modulu HTA při vkládání položek diagramu viz dále Vkládání a odstraňování položek (úkolů a subúkolů) do diagramu. o Nastavení šířky je omezeno tak, aby nešlo nastavit tak, že by se nějaká položka dostala mimo diagram. o Minimální šířku diagramu můžete nastavit, tak že kliknete na tlačítko Nastavit minimální šířku. o Výška diagramu vychází s výšky jednotlivých sekcí a z výšky mezer mezi nimi a z výšky copyrightu, který se tiskne úplně dolů, proto je automaticky dopočítávána a nelze ji měnit. o Výšku jednotlivých sekcí lze nastavit pouze ručně. o Výška jednotlivé sekce může vycházet z výšky sekce předcházející. Toho docílíte tak, že zaškrtnete políčko Stejně jako úroveň X. B. Funkce Hlídání pozic Funkce Hlídání pozic slouží k přesnějšímu návrhu diagramu. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

21 Při otevření jakéhokoliv diagramu je tato funkce aktivní. Lze ji deaktivovat a aktivovat následujícími způsoby: - Kliknutím pravým tlačítkem kdekoliv v oblasti položek diagramu mimo jednotlivé položky čím se zobrazí kontextové menu, ve kterém vyberete položku Hlídání pozic (fajfka znamená, že je funkce aktivní): - Stisknutím klávesové zkratky CTRL+H. Pokud je funkce aktivní, tak: - Při přesunu nebo změně velikosti položky nebo více označených položek jsou hlídány pozice ostatních položek v dané sekci, tak aby nedošlo k překrytí položek. Tj. nemůžete přesunout položku na pozici jiné položky nebo přes ni. - Při vkládání nové položky je hlídáno, jestli je pro novou položku v dané sekci místo. Pokud pro ní místo není, tak se položka nevloží viz. další bod. - U položky typu cíl je hlídáno, aby byl vždy vycentrován na střed diagramu. To znamená, že ho nelze přesunout a změna velikosti probíhá zároveň oběma směry. - Při opětovné aktivaci funkce se kontroluje, jestli je položka typu cíl vycentrována na střed diagramu. Pokud není, tak program její automatické vycentrování. Pokud funkce není aktivní, tak: - Položku či více označených položek lze přesunout či změnit jejich velikost bez omezení na ostatní položky. Hlídáno je pouze to, aby se položky nedostaly mimo diagram. - Není hlídáno místo pro vložení nové položky. - Položku typu cíl lze přesunou na jakékoliv místo a změna velikosti probíhá samostatně na obě strany. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

22 - Kontextové menu položky umožňuje měnit pozic a sekci položky viz bod F - - Změna pozic a sekcí položek diagramu C. Vkládání a odstraňování položek (úkolů a subúkolů) do diagramu: Do jednotlivých sekcí diagramu lze vkládat položky. Položky jsou brána jako úkoly a subúkoly, což vyplývá z Metodiky HTA. Položka nulté úrovně může být jen jedna a je brána jako cíl. Je automaticky vkládána do každého nového diagramu. Položky první úrovně jsou brány jako úkoly. Vždy mají vazbu na cíl diagramu. Položky ostatních úrovní jsou brány jako subúkoly. Vazbu nastavujete tak, že přidáte nový subúkoly k vybranému úkolu či subúkolu. Nová položka se vkládá pomocí kontextového menu. Pomocí tohoto kontextového menu se i položky odstraňují z diagramu. Toto kontextové menu zobrazíte kliknutím pravým tlačítkem na jakoukoliv položku diagramu. Kontextové menu obsahuje následující položky: - Vložit úkol/subúkol (v závislosti na sekci): o Vybrání vloží novou položku jako navazující položku. Dále bude popsáno, na jakou pozici se položka umístí a jakou bude mít šířku a výšku. o Vazba nového úkolu na nadřazenou resp. vazba nadřazené položky na novou podřízenou položku při vložení je vždy nastavena na typ AND. Změnit to lze v dialogu Vlastnosti položky, který bude popsán dále v bodě Editace vlastností položek diagramu. - Odstranit úkol/subúkol (v závislosti na sekci): o Vybráním se odstraní položka. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

23 o Pokud položka obsahuje nějaké navazující položky, zobrazí se dotaz, jestli chce položku opravdu odstranit i s navazujícími položkami: - Vlastnosti úkolu/subúkolu (v závislosti na sekci): o Vybráním se zobrazí dialogové okno Vlastnosti položky, viz dále Editace vlastností položek diagramu. Při vkládání nové položky je jí nastaveno umístění, šířka a výška. Umístění je dopočítáno automaticky a to následovně: - Nová položka se umístí přímo pod nadřízenou položku. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

24 - Nová položka se umístí vpravo od další položky patřící pod nadřízenou položku. Při automatickém zjišťování pozici nové položky mohou nastat dvě konfliktní situace: - Nová položka se již nevejde na diagram: o Zobrazí se upozornění, jestli se má diagram automaticky zvětšit. o Pokud zvolíte Ano, diagram se automaticky zvětší a položka bude vložena. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

25 - Pro novou položku není v sekci místo (kontroluje se pouze v případě, že je aktivní funkce Hlídání pozic ): o Zobrazí se upozornění, že novou položku nelze vložit a je potřeba ostatní položky dané sekce posunou či zmenšit, viz dále Přesouvání a změna velikost položek diagramu. Šířka nové položky je také automaticky dopočítána: - Pokud se jedná o první položku pod vybranou položku, je nastavena výchozí šířka. - Pokud již pod vybranou položkou existují jiné položky, tak se šířka vezme z poslední položky podřízené dané položce. Výška položky vychází z nastavené výšky sekce a nelze ji změnit. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

26 D. Editace vlastností položek diagramu: K editaci vlastností položek diagramu vyplývajících z Metodiky HTA slouží dialog Vlastnosti položky. Tento dialog lze zobrazit dvěma způsoby: - Dvojitým kliknutím na položku. - Kliknutím pravým tlačítkem na položku, kdy se zobrazí kontextového menu a z něho vybrat poslední položku Vlastnosti cíle/úkolu/subúkolu. Dialog slouží k editaci vlastností všech typů položek. V závislosti na tom jakou položku budete editovat, jsou dostupné určité prvky dialogu. Dialog lze potvrdit stisknutím tlačítka OK nebo zmáčknutím klávesy ENTER. Dialog lze uzavřít bez zapsání změn pomocí tlačítka ZRUŠIT nebo zmáčknutím klávesy ESC. Samotný dialog lze pak rozdělit do čtyř částí: - Výběr zobrazené sekce: o Pomocí těchto tlačítek se můžete přesouvat mezi jednotlivými sekcemi. o Při otevření je vždy vybrána sekce dané položky. o Pokud nějakou sekci vyberete, zobrazí se vlastnosti první položky v dané sekci, tedy položky úplně vlevo. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

27 o Pokud před zvolením jiné sekce změnily vlastnosti položky a nepotvrdili jste je tlačítkem Použít, zobrazí se upozornění, že položka byla změněna s otázkou, jestli chcete změny uložit. Zvolením Ano se změny uloží. - Nastavení vertikálního textu sekce a přesun mezi položkami: o Přepínačem Vertikální text v této sekci nastavuje, jestli všechny položky v dané sekci budou mít vertikální text. o Pomocí dalších tlačítek se přesunujete mezi vlastnostmi jednotlivých úkolů: A to buď v dané sekci pomocí tlačítek Předcházející úkol/subúkol a Následující úkol/subúkol. Anebo na nadřízenou položku pomocí tlačítka Nadřízený cíl/úkol/subúkol. o Před samotným přesunem na vlastnosti jiné položky budete případně dotázání na zapsání změn vlastností aktuální položky. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

28 - Nastavení vazby na nadřízené a následující položky: o Pomocí přepínačů lze nastavit vazbu: Na podřízené položky. Na následující položku (další položku vpravo se stejnou nadřízenou položkou). o Typu vazby dle možností vyplývajících z Metodiky HTA. - Definice vlastností položky vyplývající z Metodiky HTA : o Vyplňovány jsou pouze položky, které nelze automaticky dopočítat. o Popis technologie / procesu lze vyplnit jen u položky typu cíl. o Ke komfortnějšímu zápisu akci slouží tlačítka pro vkládání textové formy vazeb mezi podřízeným úkoly/subúkoly. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

29 E. Přesouvání a změna velikosti položek diagramu: Změnit pozici položky nebo změnit šířky položky lze pomocí myši. Umístění či šířka položky nesmí zasahovat mimo diagram, anebo pokud je aktivní funkce Hlídání pozic na sousední položky. Modul HTA toto automatický hlídá a nepovolí vám položku takto přesunout či zvětšit. Změnit pozici položky můžete tak, že ji chytíte levým tlačítkem myši a přesunete na novou pozici. Tak jak to děláte třeba se zástupci na ploše. Přesunout položky typu cíl, lze pouze v případě, že není aktivní funkce Hlídání pozic. Změnit pozici více položek můžete tak, že je označíte pomocí myši (stejně jako při označování zástupců na ploše). Vždy se označí všechny položky, u kterých je jakákoliv část uvnitř ohraničené prostoru (tj. nemusíte takto ohraničovat celou položku): Položku typu cíl nemůžete označit pomocí tohoto výběru. A lze ji přesouvat či měnit její velikost pouze samostatně. Položky jsou po vybrání zvýrazněny šedým ohraničením, tak jak je možné vidět na následujícím obrázku. Poté při chycení jakékoliv označené položky, budete přesouvat všechny označené položky. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

30 To že jste s kurzorem myši nad položkou nebo že ji přesouváte, poznáte tak, že se vám zobrazí ukazatel myši ruka, tak jako na následujícím obrázku. To že je položka ohraničena znamená, že jste ji vybrali. Vybral položku lze také tak, že na ní klikněte nebo že vyberete více položek, tak jak bylo vysvětleno výše. Pokud je položka nebo více položek vybráno (tedy ohraničena), lze změnit jejich šířku. Šířku lze změnit tak, že najedete ukazatelem myši na šedé ohraničení, tím se změní ukazatel na symbol změny šířky a pomocí stisknutého levého tlačítka a přesunem myši položce změníte šířku. Tak jak vidíte na následujícím obrázku. Pokud je označeno více položek mění se šířka všech označených položek. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

31 U položky typu cíl změna velikost chová v závislosti na tom, jestli je aktivní funkce Hlídání pozic : - Pokud je aktivní, mění se rozměry cíle na obě strany zároveň. - Pokud není aktivní, mění se rozměry jen na stranu, kde změnu provádíte. Tedy napravo nebo nalevo jako u ostatních položek. Po změně pozice či velikosti položek automaticky přepočítáno pořadí úkolů/subúkolů v celém diagramu pokud je aktivní funkce Hlídání pozic. Položky typu cíl má ještě jednu zvláštnost. Pokud není umístěna přesně na středu diagramu, lze ji tam přesunout dvěma způsoby, které je možné provést pouze pokud cíl opravdu není umístěn přesně na střed diagramu: - Opětovnou aktivací funkce Hlídání pozic, kdy se Modul HTA zeptá, jestli to má provést automaticky. - Kliknutím pravým tlačítkem na cíl a z kontextového menu vybrat položku Vycentrovat na střed, tak jak je to na následujícím obrázku: F. Změna pozic a sekcí položek diagramu Pokud není aktivní funkce Hlídání pozic lze za určitých okolností změnit pozici či sekci položky. K tomu slouží položky v kontextovém menu úkolů a subúkolů (zobrazíte ho kliknutím pravým tlačítkem na úkol/subúkol): Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

32 Změnit pozici úkolu/subúkolu v rámci dané sekce lze následovně: - Posunout doleva nebo doprava. Úkol/subúkol si prohodí pozici s jiným se sousedním úkolem/subúkolem. Takto lze přesouvat úkoly/subúkoly pouze pod stejným nadřízeným úkolem/subúkolem. - Změnit nadřízenou položku. V kontextovém menu se zobrazí všechny možné úkoly/subúkoly v pořadí v jaké jsou zobrazeny v diagramu. Současný nadřízený úkol/subúkol je označen fajfkou. - Při přesouvání se také přesunou všechny podřízené subúkoly. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

33 - Před samotným přesunem, je zkontrolováno, jestli by se po přesunu nedostaly některé úkoly/subúkoly mimo diagram. Pokud by se tak stalo, zeptá se program, jestli se má automaticky zvětšit. Změnit sekci úkolu/subúkolu v rámci diagramu lze následovně: - Lze přesouvat v rámci jednotlivých sekci 1 až 4 a to vždy po jedné sekci, tj. o jednu nahoru či o jednu dolů: - V kontextovém menu se zobrazí všechny možné nové nadřízené úkoly/subúkoly v pořadí v jaké jsou zobrazeny v diagramu (zleva doprava). o Při přesouvání jsou také přesouvány všechny podřízené subúkoly. Pokud by se přesunem dostaly subúkoly do neexistující sekce 5, tak možné provést přesun o sekci dolů. o Při přesouvání se také kontroluje (stejně jako u změny pozice) nové umístění úkolů/subúkolů vzhledem k rozměrům diagramu. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

34 o Úkoly ze sekce 1 nelze logicky přesunou nahoru, proto není tato možnost v kontextovém menu zobrazena. o Subúkoly ze sekce 4 nelze logicky přesunout dolu, proto není tato možnost v kontextovém menu zobrazena. 3.6 Tisk diagramu K tisku diagramu slouží dva dialogy: - Tisk diagramu. - Náhled tisku diagramu. A. Tisk diagramu: Dialog Tisk diagramu lze vyvolat dvěma způsoby: - Zvolením položky Tisk diagramu z menu Tisk. - Stisknutím klávesové zkratky CTRL+P. Samotný dialog je určený k nastavení: - Tiskárny, na kterou budeme tisknout. - Formátu papíru (A4 až A0), dle toho který formát podporuje vybraná tiskárna. - Orientaci papíru na výšku či na šířku. - Okrajů s tím, že jsou hlídány minimální okraje zvolené tiskárny. Dialog obsahuje čtyři tlačítka: - Vytisknout vytiskne diagram na zvolenou tiskárnu dle zvolených nastavení. - Náhled zobrazí dialog náhledu tisku dle zvolených nastavení, viz dále Náhled tisku diagramu. - Zrušit zruší zvolené nastavení. Lze vyvolat zmáčknutím klávesy ESC. - Uložit uloží nastavení tisku, které je dočasně uloženo v paměti a je využito: Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

35 o Při zobrazení okrajů stránek v návrhu diagramu. o Při opětovném otevření toho dialogu. Jako výchozí (při prvním otevřením dialogu u daného diagramu) je vždy nastaveno následující: - Je vybrána výchozí tiskárna operačního systému. - Nastaven formát A4. - Orientace je nastavena na šířku. - Všechny okraje jsou nastaveny na 10 milimetrů. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

36 Okraje stránek jsou v návrhu diagramu zobrazeny červenými čarami, tak jak je vidíte na následujícím obrázku. B. Náhled tisku diagramu: Podle zvolených parametrů dialogu Tisk diagramu nebo podle výchozích nastavení se zobrazí dialog Náhledu tisku diagramu. Tento dialog lze vyvolat dvě způsoby: - Zvolením položky Náhled tisku diagramu z menu Tisk. - Stisknutím klávesové zkratky CTRL+SHIFT+P. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

37 Samotný dialog umožňuje zobrazit náhled z různých pohledů, tak jak je to vidět na následujícím obrázku: Je možné: - Listovat mezi stránkami a to pomocí: o Tlačítek Předchozí a Další. o Pomocí číselného přepínače Stránka. - Přepínat zobrazení: o Na zobrazení jedné stránky. o Na zobrazení dvou stránek. o Na zobrazení čtyř stránek. o Na zobrazení osmi stránek. - Přibližovat a oddalovat náhled na danou stránku, pomocí rozbalovacího seznamu Zobrazení. Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

38 4. Seznam klávesových zkratek Zkratka CTRL+N CTRL+S CTRL+SHIFT+S CTRL+SHIFT+ALT+S CTRL+F4 ALT+F4 CTRL+D CTRL+H CTRL+P CTRL+SHIFT+P Vyvolaná funkce / dialog Nový diagram Uložit diagram Uložit jako Uložit kopii Zavřít diagram Ukončit Modult HTA Nastavení diagramu Aktivace/deaktivace funkce Hlídání pozic Tisk diagramu Náhled tisku diagramu Modul HTA VÚBP, v. v. i. & ZECON s.r.o.

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 PRAHA 1 www.vubp.cz vubp@vubp-praha.cz

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 PRAHA 1 www.vubp.cz vubp@vubp-praha.cz Tento počítačový program byl vyvinut v rámci řešení projektu "Pracovní pohoda a spolehlivost člověka v pracovním systému", který je součástí Výzkumného záměru VÚBP, v.v.i. "MPS0002595001: BOZP zdroj zvyšování

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4

Více

Instalace a nastavení PDFCreatoru

Instalace a nastavení PDFCreatoru Instalace a nastavení PDFCreatoru Program Komunikátor dokáže převést libovolnou tiskovou sestavu do formátu PDF. Aby však mohla tato funkce spolehlivě fungovat, musí být na počítači nainstalován program

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze: 1.0.0 2 Obsah 0 Část I Předmluva 1 Vítejte 3... 3 Část II Instalace 4 Část III Aktivace programu 8 Část IV Obsluha programu 9 1 Menu... 9 Soubor... 9 Otevřít test... 9 Zobrazit

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF PDF Split and Merge Průvodce programem pro práci s PDF Obsah Instalace a nastavení programu... 1 Sloučení více PDF do jednoho souboru... 1 Rozdělení PDF... 2 Vizuální reorganizátor... 3 Vizuální průvodce

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

APS Administrator.GS

APS Administrator.GS APS Administrator.GS Grafická nadstavba pro vizualizaci systémů APS (rozšiřující programový modul pro APS Administrator) Instalační a uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., www.techfass.cz, techfass@techfass.cz

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost o dotace prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

VY_32_INOVACE_INF.08. Microsoft Windows II.

VY_32_INOVACE_INF.08. Microsoft Windows II. VY_32_INOVACE_INF.08 Microsoft Windows II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 INSTALACE WINDOWS 1. PRVOTNÍ PŘÍPRAVA

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Jaromír Křížek OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 INSTALACE... 4 2.1 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 5 2.2 SPUŠTĚNÍ IBRIDGE 1.0... 5 3 HLAVNÍ MENU... 6 3.1 MENU FILE... 6 3.2 MENU SETTINGS... 6

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Ing. Pavel BOHANES

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

Nápověda k ESSELTE EaSY print

Nápověda k ESSELTE EaSY print Nápověda k ESSELTE EASY PRINT Obsah 1. Požadavky na systém 3 1.1. Prohlížeč internetu 3 1.2. Acrobat Reader 3 2. Registrace, přihlášení a můj účet 4 2.1. Proč se registrovat? 4 2.2. Jak se registrovat?

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL. TME gadget

INSTALAČNÍ MANUÁL. TME gadget INSTALAČNÍ MANUÁL TME gadget OBSAH 1 KROKY PŘED INSTALACÍ... 2 1.1 Kontrola operačního systému a internetového připojení... 2 1.2 Příprava instalačního souboru TMEgadget.exe... 2 2 INSTALACE... 2 2.1 Spuštění

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

Návod k nastavení uvolnění tisku

Návod k nastavení uvolnění tisku Návod k nastavení uvolnění tisku OBSAH O TOMTO NÁVODU.................................................................................... 2 FUNKCE UVOLNĚNÍ TISKU.............................................................................

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty Osnova, hlavní a vnořené dokumenty 912 K čemu slouží osnova dokumentu Osnovu lze použít pro zobrazení struktury dokumentu, ale také například pro přesouvání bloků textu nebo změnu úrovně nadpisů. Strukturu

Více

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler Obsah Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler Obsah...1 Úvod...2 Práce s elektronickým formulářem...2 Instalace programu...2 Popis prostředí programu 602XML Filler...3 Nástrojová

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Tabulkový procesor Excel úvod do programu. Obsah:

Tabulkový procesor Excel úvod do programu. Obsah: Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Informační 1. a 2. Ing. Andrea a komunikační (podle oboru srpen 2013 Modrovská technologie zaměření) Název zpracovaného celku: Tabulkový procesor Excel Tabulkový procesor

Více

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix. Instalace aplikace easyeldp Aplikaci easyeldp je třeba instalovat na počítač, který splňuje příslušné systémové požadavky. Při instalaci postupujte následovně: 1) Spusťte instalaci aplikace easyeldp z

Více

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější)

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port. (Pokud je tiskárna

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

Edu-learning pro školy

Edu-learning pro školy Edu-learning pro školy ONLINE VARIANTA Příručka pro instalaci a správu EDU 2000 s.r.o. Počítačové vzdělávání a testování Oldřichova 49 128 00 Praha 2 www.edu2000.cz info@edu2000.cz www.edu-learning.cz

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem Pracovní list č. 1 Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem Struktura a ovládání programu 1. Titulkový pruh název dokumentu a název spuštěného programu (Microsoft Word) Obrázek 1 Horní

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

Snadné podvojné účetnictví

Snadné podvojné účetnictví Snadné podvojné účetnictví Ver.: 3.xx Milan Hradecký Úvodem : Program je určen pro malé a střední neziskové organizace a umožňuje snadné zpracování účetních dokladů a způsob zápisu připomíná spíše zápis

Více

1. Obsah. 1. Obsah...2 2. Začínáme...3 3. Práce s mapou...4 4. Kniha jízd...5 5. Denní statistika...8 6. Seznam řidičů...9

1. Obsah. 1. Obsah...2 2. Začínáme...3 3. Práce s mapou...4 4. Kniha jízd...5 5. Denní statistika...8 6. Seznam řidičů...9 1. Obsah 1. Obsah...2 2. Začínáme...3 3. Práce s mapou...4 4. Kniha jízd...5 5. Denní statistika...8 6. Seznam řidičů...9 2 2. Začínáme Po zadání internetové adresy http://www.vidimte.cz v prohlížeči Mozila

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém případě

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Sociomap Viewer Uživatelský manuál. Verze 3

Sociomap Viewer Uživatelský manuál. Verze 3 Sociomap Viewer Verze 3 1 OBSAH: Sociomap Viewer Základní popis... 3 Panel nástrojů Vieweru...... 4 Nástroje... 4 Bílé pozadí:... 4 Pohled shora po spuštění:... 4 Zobrazit panely:... 5 Klávesové zkratky:...

Více

Používání Webových služeb pro skenování v síti (operační systém Windows Vista SP2 nebo novější, Windows 7 a Windows 8)

Používání Webových služeb pro skenování v síti (operační systém Windows Vista SP2 nebo novější, Windows 7 a Windows 8) Používání Webových služeb pro skenování v síti (operační systém Windows Vista SP2 nebo novější, Windows 7 a Windows 8) Protokol Webových služeb umožňuje uživatelům operačního systému Windows Vista (SP2

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Tisk map z LPIS - rozšířené

Tisk map z LPIS - rozšířené Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Tisk map z LPIS - rozšířené Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více