Sociálně orientovaná architektura

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sociálně orientovaná architektura"

Transkript

1 Sociálně orientovaná architektura Hub Vandervoort Organizace, které se orientují na architekturu SOA, získávají kromě jiného i možnost začlenit se do stále větších a dynamičtějších komunit. Zatímco dřívější technologie, jako jsou mainframy, klient/server i webové aplikace, interagují s jedním subjektem, servisně orientovaná architektura SOA (Service Oriented Architecture) vytváří mnohostranné interakce. Vznikají komunity více či méně nezávislých vlastníků služeb, kteří v příslušném kontextu dynamicky spolupracují, společně nabízejí své služby a zprostředkovávají bohatší zákaznický prožitek při jejich využívání. Dnešní a zejména budoucí úspěšnost každého podniku je stále více výsledkem jeho schopnosti participovat v těchto nových, dynamičtějších, sjednocených komunitách. Tato orientace na společenství vytváří potřebu nových technologií SOA a změny v jejich řízení z hlediska toho, jak jsou tyto technologie poskytovány a spravovány (governovány) a to způsobem, který nemusí být zcela triviální. Technické příležitosti, komunitní výzvy Uživatelé se obecně zaměřují na přínosy SOA: bezproblémovou integraci, podnikovou akceschopnost a opakované použití služeb. Při realizaci těchto přínosů se však mohou vyskytnout problémy. Pokud kvůli bezproblémové integraci rozbijete aplikační sila a otevřete hranice systémů, vytváříte bezpečnostní rizika. Kdo se dostane dovnitř? Kdo bude mít přistup k jakým informacím? Podniková akceschopnost vám umožní využít tržní příležitosti. Ale jak budete řídit změny a kdo to bude kontrolovat? Potřebujete governanci. Rozhodování o tom, co opakovaně používat (nebo nepoužívat) a kdy, jak a kým přináší otázky týkající se vlastnictví, svrchovanosti a řízení. Zatímco příležitosti SOA se týkají technologií, výzvy SOA se týkají lidí (viz obr. 1). Proto potřebujeme sociálně (tj. komunitně) orientovanou architekturu jako způsob, jímž umožníme lidem spolupracovat a využít příležitosti, které servisně orientovaná architektura nabízí.

2 Obrázek 1: Vazby mezi servisně orientovanou a sociálně (komunitně) orientovanou architekturou. Faktory úspěchu SOA Pokud technologie správně sestavíte a vhodně je řídíte, budou lidé schopni navzájem spolupracovat. Technologie důležité pro podporu komunitních interakcí a interakcí služeb jsou stejné: Volné propojení interakcí. Nejlepší vztahy jsou založeny na svobodné, snadné interakci. Základ úspěšné servisně orientované architektury je bezproblémová interoperabilita. Aktivní sjednávání pravidel. Silné a důvěryhodné osobní a pracovní vazby jsou založeny na neformálních, resp. formálních kontraktech s nepsanými zásadami nebo politikami týkajícími se respektování bezpečnosti a svrchovanosti a na určitých způsobech interakce. Pokud se objeví rozdíly ohledně výkladu pravidel, pak ve skutečně dobrém vztahu může kterákoli strana otevřít určitý problém a přímo vyjednat jeho řešení. Přesná kontrola sémantiky. Ať už spolu svobodně komunikují lidé nebo systémy, potřebují mít jistotu, že si navzájem jasně rozumějí a chápou se. Výsledkem spojení těchto tří podmínek je jak konzistentní a aktivně reagující technická infrastruktura, tak chráněná a řízená komunita. Vše pod jednou střechou Na webové stránce Mé portfolio jedné velké americké banky se už nějaký čas zákazníkům zobrazuje volba Přidej účty. Kliknutím na volbu se zobrazí seznam více než dvou stovek odkazů na nezávislé společnosti nabízející kreditní karty, hypotéky, pojištění, ba i letenky. Zákazníci banky, kteří mají účty u těchto společností, si mohou přetáhnout informace z těchto účtů (včetně například nalétaných kilometrů) na stránku základních bankovních informací o svém osobním portfoliu. Vše pod jednou střechou.

3 A co více stejnou funkcionalitu najdou i na webových stránkách společností uvedených v seznamu. Taková federace jinak nezávislých společností nyní zákazníkovi umožní bezproblémově integrovat všechny informace o jeho účtech a zobrazovat je v mnoha různých kontextech. Takto federované společnosti zjednodušují a obohacují využívání služeb zákazníkem a díky tomu se výrazněji odlišují od konkurence. Baterie přibaleny Jak často se vám stává, že koupíte dětem hračku nebo nějaký přístroj, začnete jej zprovozňovat a zjistíte, že abyste práci dokončili, musíte jít ven a dokoupit baterie? Zaměstnanci pracující s ERP systémem, aplikací pro vyřizování půjček apod. musí obvykle podobným způsobem přerušit svou práce pokaždé, když pro dokončení svého úkolu potřebují například informaci o podnikatelském úvěru. Musí svou aplikaci opustit, jít na web poskytovatele informací o úvěrech a zjištěnou informaci o úvěru znovu zadat do své aplikace. Naštěstí vedoucí americká společnost poskytující informace o úvěrech si uvědomila, že může poskytovat správné informace na správném místě a získá další příležitost k růstu svého byznysu. Proto vytvořila sadu rozhraní pro své webové služby a dodavatelům aplikací, které vyžadují informace o podnikatelských úvěrech, prodává licence na tato rozhraní. Softwaroví dodavatelé mohou rozhraní vestavět do svých aplikací, čímž svým zákazníkům umožní získat informace o úvěrech kdykoli a kdekoli je potřebují v rámci aplikace, v níž právě pracují. Hodný džin z láhve Online agregátoři služeb leteckých společností obvykle nabízejí letenky prakticky všech aerolinek plus rezervace služeb mnoha hotelů, pronajímatelů aut apod. Ale jeden přední agregátor rozšiřuje své podnikání i tím, že spolu s přidruženými weby buduje na svých stránkách novou SOA komunitu. Například participující golfový web může obsahovat odkazy na dovolenou v golfovém středisku na Bermudách, jazzový web odkazuje na zájezdy na festival v Newportu a na webu o vínech lze nalézt odkazy na výlety do vinohradů v údolích Sonopa a Napa. Pro návštěvníky těchto webů je SOA komunita oním hodným džinem z láhve, který umožní splnit mnohá jejich přání. Odkazy na participujících webech povedou na stránky zmíněného agregátora, odkud si mohou rezervovat všechny potřebné služby prostřednictvím dalších odkazů na weby aerolinií, hotelů, půjčoven aut apod. Just-in-time SOA může být tvořena i vnitřními vlastníky služeb: pobočkami podniku, divizemi poboček, odděleními divizí, dokonce kancelářemi distribuovaných oddělení apod.

4 Významný výrobce letadel s revolučním designem využil ideu SOA komunity na nové inovativní úrovni a zásadně přepracoval své výrobní postupy. Společnost vytvořila dodavatelský řetězec SOA, jehož součástí jsou kromě externích partnerů i všechny interní pracovní útvary fungující jako nezávislí, federovaní vlastníci služeb. Cílem je schopnost insourcovat nebo outsourcovat jakoukoli úroveň služeb během pracovního procesu. Společnost přenesla výrobu just-in-time na novou úroveň, která umožňuje dostatečné přizpůsobení měnícím se okolnostem a v jednotlivých útvarech eliminuje určité úrovně byrokracie. Cílem je bohatší zkušenost zákazníka Co mají tyto příklady společné? Koncovým uživatelům přinášejí méně problematické a bohatší možnosti v souladu s kontextem, v němž se tito uživatelé právě nacházejí. Jinými slovy, v architektuře SOA jde o vztahy, nikoli o technologii. Koncoví uživatelé si nelámou hlavu s mechanismem poskytování služeb, ale zajímají se o to, co se děje online. Jakmile získali se SOA zkušenosti, očekávají (a věří), že příslušné online služby budou spolehlivě k dispozici a průběžně se budou přizpůsobovat jejich požadavkům tak, aby jim poskytovaly širší možnosti a bohatší prožitek při jejich užívání. Výsledkem je, že potřebujeme změnit způsob, jakým se IT vyvíjí a spravuje. Kontinuální služba Úspěch SOA se dostaví v okamžiku, kdy IT oddělení dokáží poskytovat přizpůsobitelné a stále se rozšiřující možnosti SOA uživatelům tak, aby uspokojili jejich očekávání. To znamená, že IT oddělení by měla přestat přemýšlet o vydávání nových softwarových verzí podle termínů v kalendáři, ale začít poskytovat dynamický kontextuální uživatelský prožitek jako kontinuální službu. Získávat zákazníky potřebují společnosti každý den. Představte si špičkového dodavatele nástrojů pro automatizaci prodeje, který je jedním z pionýrů obchodního modelu software jako služba SaaS (Software as a Service). Společnost přestává periodicky vydávat jednotlivé softwarové verze, ale přizpůsobuje své služby specifickým potřebám uživatelů v daném okamžiku a software vylepšuje průběžně. Hodnototvorný řetězec Co dalšího mají všechny výše uvedené příklady společného? SOA komunity vytvářejí hodnototvorný řetězec na různé úrovni, přičemž každý člen nebo služba inkrementálně přidává další hodnotu a rozšiřuje nebo obohacuje možnosti a prožitek koncového uživatele.

5 V prvním příkladě se vytváří SOA komunita společností poskytujících finanční služby, v níž přidává hodnotu každý účet, který přibude na stránku s informacemi o osobním portfoliu. Uvedené příklady vytvářejí kompletní vertikální hodnototvorný řetězec: například aerolinky odkazují na cestovního agregátora, který se naopak stává komponentou dalších přidružených webů. Výsledkem takového hodnototvorného řetězce jsou narůstající a rozšiřující se možnosti, které se mohou postupem času navíc měnit s tím, jak se mění celkový kontext. V každém případě platí, že ať už jsou členové komunity různé interní týmy, nebo nezávislé společnosti, jejich interakce jsou federované. A je důležité pochopit, které technologie a řídicí postupy jsou pro realizaci těchto propojení a pro celkový úspěch SOA nepostradatelné. Federované interakce Na tzv. federované interakce (z angl. federated interactions tj. interakce, jejichž správa je rovnovážně rozdělena mezi lokální a centrální řízení, viz dále) lze pohlížet ze dvou úhlů: podle technického charakteru servisně orientované architektury a komunitního charakteru sociálně orientované architektury. Oba pohledy přitom spolu souvisejí technické charakteristiky umožňují a podporují rozvoj komunitní dimenze sociální struktury SOA a naopak členové sdružení vyžadují, aby specifické technologie a řídicí postupy společně a úspěšně fungovaly (viz obr. 2). Obrázek 2: Technická a sociální dimenze federovaných interakcí

6 Z technického hlediska sestává servisně orientovaná architektura z heterogenních systémů s nezávislými bezpečnostními doménami jako sociální struktura totiž SOA zahrnuje různé členy ovládající jejich vlastní domény, což zahrnuje i vlastní výběr platformy a zabezpečení. Integrace heterogenních systémů vyžaduje standardizované, volně provázané transportní vazby, které fungují během provozu. Pokud by se integrační prvky pevně zadrátovaly už v návrhu, každá změna by vyžadovala změnu návrhu a nový zdrojový kód. Volně provázané transportní vazby podporují otevřenost sociálně orientované architektury umožňující předvídat vznik neočekávaných vztahů a vazeb. Avšak jak tyto nezávislé domény přinutíte spolupracovat jako virtuální tým a sdílet společný slovník aby bylo možné optimalizovat výkonnost v provozním prostředí a zároveň prosazovat bezpečnost v celém rámci SOA? Právě to je totiž nepostradatelná podmínka toho, aby členové SOA mohli účinně a efektivně fungovat. SOA prochází napříč celou organizací, takže centralizované příkazy a řízení shora dolů nebudou fungovat. Jednotlivé domény budou řídit svůj díl procesu (nebo budou vyžadovat, aby jim byla tato kontrola přidělena jako v případě pracovních buněk u výrobce letadel). Proto sociálně orientovaná architektura potřebuje konsenzuální formu governance založenou na kontraktech a opírající se o bezpečnostní politiky a dohody SLA. Dohled nad plněním odsouhlasených kontraktů a jejich prosazování pak pomohou vybudovat důvěryhodné vztahy. Jinými slovy ve federaci založené na SOA (oproti tradičnímu hierarchickému řízení IT) si domény udržuji vliv na klíčové funkce, ale určitou část kontroly předávají centralizovanému orgánu. Ten řídí funkce, které probíhají napříč hranicemi uvnitř SOA a propojují je. Jde například o integraci služeb, zajištění výkonnosti pracovních procesů, bezpečnost a přesnou výměnu dat. Tato rovnováha mezi centrálním a lokálním řízením se může měnit podle potřeb SOA. Pro zajištění svrchovanosti domén a akceschopnosti SOA na jedné straně a spolehlivé spolupráce na straně druhé však musí vždy existovat nějaká dělba moci. Výsledný požadavek na řízení Pro praktickou implementaci SOA mají koncept federace a charakter federovaných interakcí zřetelné důsledky. Zaprvé SOA vyžaduje změnu řízení: přestaňte uvažovat o SOA governanci v kontextu konvenčních hierarchických organizačních modelů, začněte smazávat tradiční linie moci a vedení a orientujte se na spolupráci, budování důvěry a závazky plynoucí ze smluv SLA. Spolupráce založená na smlouvách SLA umožňuje využití stejných mechanismů pro insourcing i outsourcing služeb. Výsledkem je optimální

7 akceschopnost a produktivita (jak ukazuje příklad s výrobcem letadel). Tento přístup funguje rekurzívně na úrovni pracovní buňky, úrovni oddělení, úrovni divize, úrovni společnosti i na ještě vyšší úrovni, kde umožňuje sloučení, akvizice i rozdělení společností a realizaci partnerských vztahů a aliancí. Zadruhé federace vyžaduje i klíčové umožňující (enabling) technologie: takové, které překračují hranice heterogenních systémů a podporují spolupráci a SOA governanci. Jak bylo řečeno výše, tato infrastruktura SOA musí: Volně propojovat interakce. Hledejte platformu pro distribuci zpráv a událostí, která je navržena tak, aby překračovala hranice platforem, sítí a organizací. Aktivně zprostředkovat politiky. Hledejte technologii, která poskytuje přehled o pracovní výkonnosti, prosazuje soulad s bezpečnostní politikou a smlouvami SLA pokrývajícími SOA procesy a upozorňuje na rozpory s touto politikou a smlouvami. Přesně kontrolovat sémantiku. Pro řešení sémantických nekonzistencí hledejte technologii, která vám prostřednictvím vizuálních nástrojů umožní vytvářet a řídit komplexní, sdružený, společný datový model a umožní, aby tato sémantika fungovala v distribuovaném provozním prostředí. Toto jsou základní předpoklady pro sdružování a spolupráci, které mohou splnit pouze takové softwarové produkty, které jsou od základu určeny pro integraci a propojení různých výpočetních prostředků. SOA dnes a zítra Tyto kritické technologie a požadavky na řízení budou hrát stále větší roli. V budoucnu bude úspěch podniku záviset na schopnosti začlenit jeho činnosti elektronicky do hodnototvorného řetězce (což mu umožní participovat v servisně orientované architektuře). Tak se může podílet na nové, dynamičtější a bohatší zkušenosti federované komunity založené na sociálně orientované architektuře. Příklady raného využívání architektur SOA ukazují, že výsledkem dalšího rozvoje SOA jsou nové, jedinečné příležitosti a zisky. SOA zapouští kořeny právě nyní a postupuje rychle. Průzkumy ukazují, že během následujících dvou let dojde ke zdvojnásobení počtu aplikací založených na SOA. Součástí tohoto posunu bude začlenění i jiných existujících architektur do SOA. Samotný Progress Software spolupracuje s více než 350 zákazníky, kteří již nasazují SOA, a s více než stovkou aplikačních partnerů, kteří nabízejí své produkty s použitím obchodního modelu SaaS přičemž 40 % z nich tvrdí, že řešení SaaS budou tvořit do roku 2010 více než polovinu jejich byznysu. V tuto chvíli jsou k dispozici tři kriticky důležité technologie konektivita, prosazování politik a sémantika, které fungují v rámci SOA jako funkce

8 a/nebo služby. V budoucnosti budeme svědky zrodu infrastruktury typu integrace jako služba vestavěné do hardwaru nebo nabízené jako spravované služby. Schopnosti, jako je například analýza, budou nabízené jako služba v reálném čase. Významná telekomunikační společnost už dnes vyrábí zařízení s vestavěnými funkcemi pro integraci založenou na SOA. Toto zařízení umístěné ve vašem sklepě vás propojí se službami poskytovanými v rámci sítě této společnosti. Shrnutí: začněte se změnami Nejlepší cestou jak začít je praktický přístup. Začněte s projektem změn podnikových činností, nejlépe v inovativní části vašeho podnikání. Tak se můžete něco naučit o SOA a vyzrát. Aplikovat tyto změny na velké, základní podnikové systémy, které udržují kontinuitu a stabilitu podnikání, je v začátcích realizace SOA méně vhodné. Inovativní oblasti jsou také vhodnější pro aplikaci změn řízení IT, které jsou potřebné pro úspěšný vstup do SOA komunity. K nim patří nepřetržité zdokonalování služeb místo softwarových verzí vydávané k určitému termínu a spolupráce s federovanou komunitou místo hierarchického modelu řízení shora dolů. Pro úspěšnou technickou federaci jsou kritickými faktory úspěchu konektivita, možnost prosazování politik a sémantická integrace. Zvolte si nejlepší SOA řešení ve své kategorii navržené tak, aby bylo maximálně přizpůsobitelné nikoli platformu nebo uzavřené produkty, které vás uzamknou ve svém prostředí. S takto vybudovanými základy se můžete stát součástí dynamičtějšího prostředí sociálně orientované architektury postaveného na interakcích a využívat jeho rostoucí příležitosti a výhody. Autor je CTO divize společnosti Progress Software zaměřené na podnikovou infrastrukturu. Progress Software 2008

Sociálně (komunitně) orientovaná architektura

Sociálně (komunitně) orientovaná architektura ociálně (komunitně) orientovaná architektura OA 2.0: nové směry v zavádění a využívání servisně orientované architektury Obsah oučasná řešení OA 3 Povaha a skladba řešení OA 3 Podmínky úspěšné implementace

Více

Jak vybírat vhodnou infrastrukturu pro SOA

Jak vybírat vhodnou infrastrukturu pro SOA Jak vybírat vhodnou infrastrukturu pro SOA Tim Dempsey Pokud se podnik rozhodne pro implementaci architektury SOA, měl by postupovat po krocích a postupně realizovat jednotlivé projekty změn podnikových

Více

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III III Část I Řízením k inovacím 1 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3 1.1 Inovace a konkurenční výhoda......................................6 1.2 Typy inovací...................................................11

Více

Uptime Maximální dostupnost Vašich konvergovaných ICT infrastruktur. Uptime Maintenance and Support Services

Uptime Maximální dostupnost Vašich konvergovaných ICT infrastruktur. Uptime Maintenance and Support Services Uptime Maximální dostupnost Vašich konvergovaných ICT infrastruktur. Uptime Maintenance and Support Services Obsah 02 Úvod 04 Multi-vendor 06 Znalostní báze 08 Servisní portál 10 Globální servisní centra

Více

Zavádění SOA v dnešním pragmatickém světě

Zavádění SOA v dnešním pragmatickém světě Zavádění SOA v dnešním pragmatickém světě Giles Nelson Koncept servisně orientované architektury SOA existuje už více než deset let. Během nich jej přijal celý softwarový průmysl analytici, dodavatelé

Více

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s.

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Úplné počítačové propojení a) výrobních strojů, b) zpracovávaných produktů a polotovarů a c) všech dalších systémů a subsystémů průmyslového podniku (včetně

Více

Implementace SOA v GE Money

Implementace SOA v GE Money 3 Shared Experience Informační systémy a integrace Implementace SOA v GE Money Vybudování fungující SOA architektury a zavedení konceptu Enterprise Service Bus přineslo GE Money moderní a flexibilní IT

Více

Jakým způsobem lze zlepšit plnění smluv o úrovni poskytovaných služeb a současně snížit náklady?

Jakým způsobem lze zlepšit plnění smluv o úrovni poskytovaných služeb a současně snížit náklady? STRUČNÉ INFORMACE O ŘEŠENÍ CA Business Service Insight for Service Level Management Jakým způsobem lze zlepšit plnění smluv o úrovni poskytovaných služeb a současně snížit náklady? agility made possible

Více

Jedno globální řešení pro vaše Mezinárodní podnikání

Jedno globální řešení pro vaše Mezinárodní podnikání Jedno globální řešení pro vaše Mezinárodní podnikání Obsah 2 Známe váš svět, jsme jeho součástí 4 Správné řešení pro vaše mezinárodní podnikání 6 Standardní řešení s jedinečnými výhodami 8 Jedno globální

Více

Symphony. www.symphony.cz. Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch

Symphony. www.symphony.cz. Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch Symphony www.symphony.cz Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch Zcela nová generace rezervačních systémů Symphony není pouze rezervační systém, představuje zcela novou generaci v poskytování

Více

Řešení Vašeho nástrojového managementu

Řešení Vašeho nástrojového managementu Řešení Vašeho nástrojového managementu TDM Systems komp TDM Systems profesionálové pro správu nástrojových dat Již více než 20 let vyvíjí a prodává společnost TDM Systems GmbH software pro organizaci nástrojů

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

ČD Telematika a.s. Efektivní správa infrastruktury. 11. května 2010. Konference FÓRUM e-time, Kongresové centrum Praha. Ing.

ČD Telematika a.s. Efektivní správa infrastruktury. 11. května 2010. Konference FÓRUM e-time, Kongresové centrum Praha. Ing. ČD Telematika a.s. Efektivní správa infrastruktury 11. května 2010 Konference FÓRUM e-time, Kongresové centrum Praha Ing. František Nedvěd Agenda O společnosti ČD Telematika a.s. Efektivní správa konfigurací

Více

CA AppLogic platforma typu cloud pro podnikové aplikace

CA AppLogic platforma typu cloud pro podnikové aplikace INFORMACE O PRODUKTU: CA AppLogic CA AppLogic platforma typu cloud pro podnikové aplikace agility made possible CA AppLogic je platforma na klíč založená na technologii cloud computing, která pomáhá podnikům

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

SAP PROCUREMENT DAY 2013. SAP CLM (Contract Lifecycle Management) Správa životního cyklu kontraktů. smooth business flow

SAP PROCUREMENT DAY 2013. SAP CLM (Contract Lifecycle Management) Správa životního cyklu kontraktů. smooth business flow smooth business flow SAP CLM (Contract Lifecycle Management) Správa životního cyklu kontraktů con4pas, s.r.o. Novodvorská 1010/14A, 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 393 211, fax: +420 261 393 212 www.con4pas.cz

Více

Klíčem je mobilní smartphone

Klíčem je mobilní smartphone Klíčem je mobilní smartphone AirKey Uzamykací systém pro flexibilní použití Tak dynamický jako potřeby zákazníků Systém AirKey je další inovací v nabídce společnosti EVVA. Tento elektronický uzamykací

Více

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Přeměna vašeho podniku Canon Business Services Chování zákazníků se mění rychleji než kdykoliv předtím a vaše organizace musí být připravena na změnu ve způsobu, jakým vytváříte

Více

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Kontext Dodavatelé Strategická Zákazníci ERP Taktická Operativní Kategorie ERP - zaměřeno na

Více

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Kontext Dodavatelé Strategická Zákazníci ERP Taktická Operativní Kategorie ERP - zaměřeno na

Více

Klíčem je mobilní telefon

Klíčem je mobilní telefon Klíčem je mobilní telefon AirKey Uzamykací systém pro flexibilní použití Tak dynamický jako potřeby zákazníků Systém AirKey je další inovací v nabídce společnosti EVVA. Tento elektronický uzamykací systém,

Více

Projektové řízení jako základ řízení organizace

Projektové řízení jako základ řízení organizace Projektové řízení jako základ řízení organizace Aleš Chudý, ředitel divize IW ales.chudy@microsoft.com Technický seminář Bratislava 6.10.2008 Obsah Potřeby byznysu a IT Řešení EPM Microsoft EPM Optimalizační

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 40/72 17.2.2017 ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2017/274 ze dne 10. února 2017, kterým se stanoví zásady pro poskytování zpětné vazby k plnění úkolů dílčích koordinátorů z vnitrostátních

Více

T E O R I E M A N A G E M E N T U

T E O R I E M A N A G E M E N T U T E O R I E M A N A G E M E N T U 9 ZS, akad.rok 2014/2015 Teorie managementu - VŽ 1 Aspekty organizační struktury Při návrhu organizační struktury se vychází z pěti hlavních aspektů : 1) Specializace

Více

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Ing. Petr Škvařil, Pardubický kraj Dipl. Ing.Zdeněk Havelka PhD. A-21 s.r.o. 1 Nepříjemné dotazy Jsme efektivní v provozování veřejné správy?

Více

HP Vendor Management Services. Užitečné informace z první ruky

HP Vendor Management Services. Užitečné informace z první ruky HP Vendor Management Services Užitečné informace z první ruky 01 Máte Plné ruce? Trendy v oblasti slučování smluv podle průzkumu IDC: 23% zákazníků má v současnosti 20 a více podpůrných kontraktů v oblasti

Více

DOVOLTE E-CMR POSÍLIT VÁŠ DODAVATELSKÝ ŘETĚZEC

DOVOLTE E-CMR POSÍLIT VÁŠ DODAVATELSKÝ ŘETĚZEC DOVOLTE E-CMR POSÍLIT VÁŠ DODAVATELSKÝ ŘETĚZEC Oficiální dodavatel pilotního projektu e-cmr v Beneluxu Náskok před ostatními Náskok před ostatními TransFollow digitalizuje nákladní listy, čímž celý řetězec

Více

Vize ERRAC do roku 2050 Rail 2050 Vision Ing. Jaroslav Vašátko

Vize ERRAC do roku 2050 Rail 2050 Vision Ing. Jaroslav Vašátko k projektu Foster Rail Vize ERRAC do roku 2050 Rail 2050 Vision Ing. Jaroslav Vašátko Úvod Vize 2050 byla prezentována na plenárním zasedání ERRAC dne 23.11.2017. Jde o vizi budoucího železničního systému

Více

seminář ČSSI, Praha Procesní řízení Václav Řepa katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze

seminář ČSSI, Praha Procesní řízení Václav Řepa katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze seminář ČSSI, Praha 19.5.2006 Procesní řízení Václav Řepa katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze repa@vse.cz Sponsoři semináře Co má seminář přinést Vymezit hlavní principy a

Více

Helios Easy. integrované řešení pro řízení

Helios Easy. integrované řešení pro řízení integrované řešení pro řízení Skupina ASSECO je jedním z nejvýznamnějších softwarových domů ve střední Evropě. Chcete držet své náklady více pod kontrolou? Potřebujete, aby vaše investice měly rychlou

Více

Příloha Nezávislý pracovník

Příloha Nezávislý pracovník Příloha Nezávislý pracovník Subjekt C&A: C&A Moda, s.r.o. Datum vytvoření Vytvořil/a 04/2018 - Tým GDPR Datum revize Revizi provedl/a Aktuální verze 0.5 Stupeň důvěrnosti Externí Datum příští revize 2019

Více

Enterprise Architecture na MPSV 23.9.2015

Enterprise Architecture na MPSV 23.9.2015 Enterprise Architecture na MPSV 23.9.2015 Mgr. Bc. et Bc. Robert Baxa, náměstek ministryně Mgr. Jiří Károly, ředitel odboru rozvoje a bezpečnosti ICT Enterprise Architecture (EA) na MPSV Východiska pro

Více

Platforma ArcGIS. Platforma ArcGIS se skládá ze čtyř komponent: dat, zdrojů, portálu a aplikací.

Platforma ArcGIS. Platforma ArcGIS se skládá ze čtyř komponent: dat, zdrojů, portálu a aplikací. Platforma ArcGIS Platforma ArcGIS Platforma ArcGIS je tvořena datovým obsahem, službami a softwarovými produkty, které spolu vzájemně komunikují. Je určena každému, kdo chce snadno a rychle sdělit informaci

Více

IBM Content Manager Collaboration Edition ECM služby pro IBM Lotus Quickr

IBM Content Manager Collaboration Edition ECM služby pro IBM Lotus Quickr IBM Content Manager Collaboration Edition ECM služby pro IBM Lotus Quickr 5/2010 IBM Content Manager Collaboration Edition O produktu IBM Content Manager Collaboration Edition IBM Content Manager Collaboration

Více

FOREX - INVESTICE - TRADING INOVATIVNÍ ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ NA TRZÍCH

FOREX - INVESTICE - TRADING INOVATIVNÍ ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ NA TRZÍCH FOREX - INVESTICE - TRADING INOVATIVNÍ ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ NA TRZÍCH 2 Bohatství je pro moudrého sluhou, pro hloupého pánem. Seneca Využívání algorytmického obchodování vzrostlo z pouhých 2 % v roce 2004

Více

Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu

Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu Jiří Voříšek katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze vorisek@vse.cz 1 Výchozí model MMDIS pro identifikaci možností outsourcingu

Více

Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky

Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky DOKUMENT WHITE PAPER Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky Prosinec 2012 Shrnutí Středně velké podniky se snaží dosáhnout úspěchu v silně konkurenčním prostředí. Být úspěšný

Více

JAK NA PAPERLESS. Petr Dolejší Senior Solution Consultant

JAK NA PAPERLESS. Petr Dolejší Senior Solution Consultant JAK NA PAPERLESS Petr Dolejší Senior Solution Consultant PAPERLESS CO TO VLASTNĚ JE Wikipedia - Paperless představuje fungování, kde je odstraněno nebo výrazně omezeno používání papíru. Toho se dosáhne

Více

Koncept řešení EOS EVIDENCE ORGANIZAČNÍ STRUKTURY

Koncept řešení EOS EVIDENCE ORGANIZAČNÍ STRUKTURY Koncept řešení EOS komplexní řešení informačních systémů EVIDENCE ORGANIZAČNÍ STRUKTURY Městský rok informatiky v Olomouci Datum: 12.6. 2009 MARBES CONSULTING s.r.o. Brojova 16, 326 00 Plzeň Jaroslav PEROUTKA

Více

ELO Analytics Vaše obchodní metriky na jednom místě. Vaše obchodní metriky na jednom místě. Enterprise Content Management

ELO Analytics Vaše obchodní metriky na jednom místě. Vaše obchodní metriky na jednom místě. Enterprise Content Management ELO Analytics ELO Analytics Enterprise Content Management www.elo.com ELO ECM Suite 10 ELO Analytics pro správu informací ELO Analytics vám umožňují zhodnotit a pochopit veškerá data vaší společnosti na

Více

Leady & MERK Integrace Microsoft Dynamics CRM s aplikacemi Leady a MERK

Leady & MERK Integrace Microsoft Dynamics CRM s aplikacemi Leady a MERK Integrace Microsoft Dynamics CRM s aplikacemi Leady a MERK Strana 1 z 12 Obsah 1. Leady... 3 a. Shrnutí... 3 b. Popis modulu... 3 c. Technické podrobnosti o modulu... 5 2. MERK... 6 a. Shrnutí... 6 b.

Více

Strategie a Perspektivy ČP OZ ICT Služby 2015

Strategie a Perspektivy ČP OZ ICT Služby 2015 Strategie a Perspektivy ČP OZ ICT Služby 2015 Jan Přerovský Česká pošta, s.p., Odštěpný závod ICT služby 9. 9. 2014 1 Mikulov 09.09. 2014 Obsah Obsah Cíle strategie předpoklady úspěchu strategie přehled

Více

Mzdy Optimum základy ovládání

Mzdy Optimum základy ovládání Mzdy Optimum základy ovládání Spuštění a přihlášení Mzdy Optimum spustíte prostřednictvím stejnojmenného zástupce na ploše nebo v nabídce Start. Zástupce se objeví po zahájení instalace, a dokud není celý

Více

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha REQUESTOR DATASHEET Úvod Requestor Service Desk poskytuje kompletní řešení pro správu interních i externích požadavků, které přicházejí do organizace libovolnou cestou. Produkt je zaměřen na vytvoření

Více

Optimalizace provozu SOA Jindřich Štumpf

Optimalizace provozu SOA Jindřich Štumpf Optimalizace provozu SOA Jindřich Štumpf S rozšiřováním architektury SOA v podnicích potřebují vlastníci liniových úseků efektivněji spolupracovat s IT odděleními a zajistit, aby provoz SOA byl skutečně

Více

Řízení ICT služeb na bázi katalogu služeb

Řízení ICT služeb na bázi katalogu služeb Řízení ICT služeb na bázi katalogu služeb Jiří Voř katedra IT, IT, VŠE vorisek@vse.cz nb.vse.cz/~vorisek 1 Služby fenomén současné etapy rozvoje společnosti 2 Vlastnosti služeb služby se od produktů liší

Více

VOIPEX Pavel Píštěk, strategie a nové Sdílet projek ts y práv, I né PEX inf a.s orm. ace se správnými lidmi ve správný čas WWW.IPEX.

VOIPEX Pavel Píštěk, strategie a nové Sdílet projek ts y práv, I né PEX inf a.s orm. ace se správnými lidmi ve správný čas WWW.IPEX. VOIPEX Pavel Píštěk, strategie a nové projekty, Sdílet správné IPEX a.s. informace se správnými lidmi ve správný čas Byznys začíná komunikací Agenda 1. Cesta do Cloud služeb. 2. Přínos pro nás a naše zákazníky.

Více

Petr Náhlovský, Servodata a.s. Michal Oškera, AUKRO s.r.o. IT PROJEKT ROKU 2017

Petr Náhlovský, Servodata a.s. Michal Oškera, AUKRO s.r.o. IT PROJEKT ROKU 2017 Petr Náhlovský, Servodata a.s. Michal Oškera, AUKRO s.r.o. IT PROJEKT ROKU 2017 Co je na projektu Nové Aukro nejzajímavější? Představení kontextu projektu Architektura a technologie projektu Projektové

Více

POSKYTOVÁNÍ ZÁKLADNÍCH PROVOZNÍCH APLIKACÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY

POSKYTOVÁNÍ ZÁKLADNÍCH PROVOZNÍCH APLIKACÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY POSKYTOVÁNÍ ZÁKLADNÍCH PROVOZNÍCH APLIKACÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Juraj Žoldák ve spolupráci s Datum Duben 2014 Místo Hradec Králové, ISSS http://itsolutions.vitkovice.cz Charakteristika trhu Možnost využití

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Příloha č. 3 zadávací dokumentace

Příloha č. 3 zadávací dokumentace Příloha č. 3 zadávací dokumentace 1. Stávající stav 1.1. Východiska pro systém základních registrů Současný systém veřejné správy vychází a bude i nadále založen na principech hierarchického modelu v podobě,

Více

Testing as a Service. Přístupné, flexibilní a cenově výhodné řešení pro ověření kvality softwaru. Kompletní portfolio služeb testování softwaru

Testing as a Service. Přístupné, flexibilní a cenově výhodné řešení pro ověření kvality softwaru. Kompletní portfolio služeb testování softwaru Testing as a Service Přístupné, flexibilní a cenově výhodné řešení pro ověření kvality softwaru Kompletní portfolio služeb testování softwaru Předem známé náklady na testování, umožňující efektivní tvorbu

Více

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea představuje integrační platformu pro sběr, zpracování dat, poskytování informací

Více

icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis

icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis Zaměření icc zdravotnická zařízení výrobní podniky instituce a samospráva jednotky až stovky agentů malé, střední a velké organizace kontextově zaměřený

Více

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Juraj Žoldák Vítkovice IT Solutions, Michal Osif Microsoft Services 2.4.2012 ISSS Hradec Králové http://itsolutions.vitkovice.cz Cíle a stav IT systémů ve veřejné

Více

Komplexní řešení automatizované laboratoře nabízené firmou Abbott

Komplexní řešení automatizované laboratoře nabízené firmou Abbott Komplexní řešení automatizované laboratoře nabízené firmou Abbott Abbott Diagnostics Europe Radek Sluka 25.října 2018 Olomouc LABAUTO ADD-25102018CZ_Sluka ALINITY Clinical Chemistry Immunoassay Hematology

Více

1. Organizace dokumentu. 2. Zabezpečení jako priorita. 3. Cloudová infrastruktura Hybrid Ads

1. Organizace dokumentu. 2. Zabezpečení jako priorita. 3. Cloudová infrastruktura Hybrid Ads 1. Organizace dokumentu V tomto dokumentu jsou popsány organizační a technická opatření přijatá Hybrid Company a.s. pro jednotlivé služby a produkty týkající se poskytovaných služeb a produktů 2. Zabezpečení

Více

VIZE INFORMATIKY V PRAZE

VIZE INFORMATIKY V PRAZE VIZE INFORMATIKY V PRAZE Václav Kraus, ŘED INF MHMP 1 / 30. 4. 2009 PRAHA MĚSTO PRO ŽIVOT Město mezinárodně uznávané, ekonomicky prosperující a úspěšné. Město bezpečné a přívětivé, město sebevědomých a

Více

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie Firma příjemce voucheru ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) Sídlo Obor Velikost Profil U Vodárny 2, 616 00 Brno Informační a komunikační technologie Drobný podnik ACEMCEE je firma působící v oblastech

Více

Příloha Zákazník. Subjekt C&A: C&A Moda, s.r.o. Datum revize Revizi provedl/a. Aktuální verze 0.5. Stupeň důvěrnosti

Příloha Zákazník. Subjekt C&A: C&A Moda, s.r.o. Datum revize Revizi provedl/a. Aktuální verze 0.5. Stupeň důvěrnosti Příloha Zákazník Subjekt C&A: C&A Moda, s.r.o. Datum vytvoření Vytvořil/a 04/2018 - Tým GDPR Datum revize Revizi provedl/a Aktuální verze 0.5 Stupeň důvěrnosti Externí Datum příští revize 2019 Obsah 1

Více

Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání

Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání 1 2 3 4 Součást Vysoké školy ekonomické v Praze (rozpočet 2 mld. Kč, 20 000 studentů, primární zaměření ekonomie) Unikátní ekosystém spojující akademický

Více

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013 EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE Luhačovice 24.10.2013 CRM řízení vztahů se zákazníky CRM - je zkratka z anglického Customer Relationship Management a označují se tak systémy pro řízení vztahů se zákazníky.crm

Více

Sjednocení dohledových systémů a CMDB

Sjednocení dohledových systémů a CMDB Řízení dodávky IT služeb v enterprise společnosti Sjednocení dohledových systémů a CMDB Václav Souček, ČEZ ICT Services, a.s. Jaroslav Jičínský, AutoCont CZ, a.s. 26. Ledna 2012 Agenda Úvod Výchozí stav

Více

HOW Partners. makes progress. V Partners Healthcare zajišťuje spolehlivost IT systémů Progress Actional

HOW Partners. makes progress. V Partners Healthcare zajišťuje spolehlivost IT systémů Progress Actional HOW Partners HealthCarE makes progress V Partners Healthcare zajišťuje spolehlivost IT systémů Progress Actional Integrovaná nevýdělečná zdravotnická síť středisek a služeb Partners HealthCare system (zkráceně

Více

Sjednotit, zjednodušit, posílit. posílit. Rackové servery Cisco UCS C-Series. Obchodní přehled

Sjednotit, zjednodušit, posílit. posílit. Rackové servery Cisco UCS C-Series. Obchodní přehled Rackové servery Cisco UCS C-Series Obchodní přehled Sjednotit, Sjednotit, zjednodušit, zjednodušit, posílit posílit AT Computers, 26.10.2010 Tomáš Chott ciscosupport@atcomp.cz UCS C- Series v1.0 2009 Cisco

Více

Oracle Sales Cloud. moderní řízení obchodu

Oracle Sales Cloud. moderní řízení obchodu Oracle Sales Cloud moderní řízení obchodu Úvod Oracle Sales Cloud je nástroj moderního obchodování, který lze snadno nasadit a rychle užívat. Je to zcela mobilní řešení s analytickou výbavou, stavěné pro

Více

Podnik jako živý organismus - konkurenční výhoda

Podnik jako živý organismus - konkurenční výhoda Podnik jako živý organismus - konkurenční výhoda Ing. Olga Girstlová Viceprezidentka a generální ředitelka skupiny GiTy GiTy, a.s., Mariánské nám. 1, Brno 617 00 ogirstl@gity.cz INFORUM 2007: 13. konference

Více

Léto 2014 Interní audit vymezení IA a outsourcing, benchmarking Ing. Petr Mach 1. Vymezení interního auditu, vztah k EA 2. Interní audit a outsourcing 3. Interní audit a benchmarking 2 Cíle auditu: Externí

Více

Česká telekomunikační infrastruktura

Česká telekomunikační infrastruktura Česká telekomunikační infrastruktura Prezentace společnosti Mikulov 8-9.9.2015 Petr Slováček Dobrovolná funkční separace Česká telekomunikační infrastruktura, a.s. (CETIN) vznikla oddělením ze společnosti

Více

Automatizace firemních procesů, jde to?

Automatizace firemních procesů, jde to? Automatizace firemních procesů, jde to? Něco o firmě Česká firma Po vzniku jsme se zaměřili na luxusní svítidla Dobře se nám daří a tak jsme koupili společnost Naše Světla s.r.o. Vyrábíme svítidla ve velkých

Více

OBECNÉ POKYNY K MINIMÁLNÍMU SEZNAMU SLUŽEB A ZAŘÍZENÍ EBA/GL/2015/ Obecné pokyny

OBECNÉ POKYNY K MINIMÁLNÍMU SEZNAMU SLUŽEB A ZAŘÍZENÍ EBA/GL/2015/ Obecné pokyny EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Obecné pokyny k minimálnímu seznamu služeb nebo zařízení nezbytných k tomu, aby příjemce mohl provozovat činnost, která na něj přešla, podle čl. 65 odst. 5 směrnice 2014/59/EU

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Portfolio úložišť WD pro datová centra Kapacitní úložiště prošlo vývojem

Portfolio úložišť WD pro datová centra Kapacitní úložiště prošlo vývojem Kapacitní úložiště, které posune váš výkon k inovacím. WD a logo WD jsou registrované ochranné známky společnosti Western Digital Technologies, Inc. v USA a dalších zemích; WD Ae, WD Re+, WD Re, WD Se,

Více

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009 1.Podniková informatika pojmy a komponenty (1) Objasněte pojmy: IS, ICT, ICT služba, ICT proces, ICT zdroj. Jakou dokumentaci k ICT službám,

Více

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 MIS Manažerský informační systém pro Ekonomický informační systém EIS JASU CS Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 Poslední aktualizace dne 5.8.2014 MÚZO Praha s.r.o. je certifikováno

Více

Kontrola přístupu. Kontrola nákladů. { Bezpečná Autentifikace, Skenování a Účtování }

Kontrola přístupu. Kontrola nákladů. { Bezpečná Autentifikace, Skenování a Účtování } Kontrola přístupu. Kontrola nákladů. { Bezpečná Autentifikace, Skenování a Účtování } Jak přidat hodnotu vašim Canon zařízením Multifunkční zařízení a tiskárny Canon, navržené pro zvýšení produktivity

Více

Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia. Integrační platforma innosys. Květen 2014

Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia. Integrační platforma innosys. Květen 2014 Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia Integrační platforma innosys Květen 2014 Technologické trendy 2014 Narušitelé zavedených postupů Kognitivní analýza Industrializace zdrojů mas Blízká setkávání

Více

erzeta Správa zdrojů a jejich rezervací

erzeta Správa zdrojů a jejich rezervací erzeta Správa zdrojů a jejich rezervací erzeta : Správa zdrojů a rezervací Aplikace erzeta slouží ke správě sdílených zdrojů (např. služební auta, zasedací místnosti) a jejich rezervací pro autorizované

Více

2. Podnik a jeho řízení

2. Podnik a jeho řízení 2. Podnik a jeho řízení Řízení podniku Rozvoj podniku Vazba strategie procesy Strategie podniku SWOT analýza Podnik a IS Strategie IS/ICT Projekty 1/35 Řízení podniku - 1 Vrcholové vedení Řídící aktivity

Více

Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000

Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000 Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000 Vladimír r VáňaV Senior business consultant AutoCont CZ a.s. Agenda Proč jsme se rozhodli k implementaci kvalitativního standardu a následné certifikaci?

Více

Telelogic Focal Point využití pro řízení a optimalizaci projektového portfolia Verze 1.0

Telelogic Focal Point využití pro řízení a optimalizaci projektového portfolia Verze 1.0 DISTRIBUTOR White Paper Verze 1.0 Ing. Jiří Gryc 26.4.2007 Tento dokument ve stručnosti představuje možnost využití špičkového Telelogic Focal Point pro řízení a optimalizaci projektového portfolia. Další

Více

Strategické řízení IS Strategické řízení Základní pojmy

Strategické řízení IS Strategické řízení Základní pojmy Strategické řízení IS Základní pojmy Informatika Informatika je multidisciplinární obor, jehoţ předmětem je tvorba a uţití informačních systémů v podnicích a společenstvích a to na bázi informačních a

Více

Maximalizace příležitostí k získání a udržení zákazníků. Dynamics 365

Maximalizace příležitostí k získání a udržení zákazníků. Dynamics 365 Maximalizace příležitostí k získání a udržení zákazníků Dynamics 365 Soustředíme se na správné příležitosti? Jak můžeme lépe řídit svou obchodní pipeline? Má každý možnost přístupu ke stejné historii zákazníka?

Více

Školou k jednoduchosti

Školou k jednoduchosti Školení Lenze Školou k jednoduchosti Je to tak jednoduché. 1 Rozvíjet nápady Chcete postavit nejlepší stroj a máte již první nápady? Potom je s námi zachyťte na papír: od malých inovačních kroků až ke

Více

Vize aneb čeho chceme dosáhnout ve veřejné správě a egovernmentu. Mgr. Pavel Kolář NMV pro veřejnou správu a legislativu

Vize aneb čeho chceme dosáhnout ve veřejné správě a egovernmentu. Mgr. Pavel Kolář NMV pro veřejnou správu a legislativu Vize 2014+ aneb čeho chceme dosáhnout ve veřejné správě a egovernmentu Mgr. Pavel Kolář NMV pro veřejnou správu a legislativu Strategická vize egovermentu 2014+ Navazujeme na realizované projekty zakládající

Více

1 ÚVOD DO BPM. 1.1 Stručná historie BPM 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1. 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu

1 ÚVOD DO BPM. 1.1 Stručná historie BPM 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1. 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 1 ÚVOD DO BPM 1.1 Stručná historie BPM 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu Když lidé poprvé začali žití ve společenských skupinách, několik lidí objevilo příležitost obchodovat se zbožím

Více

CA Business Service Insight

CA Business Service Insight SPECIFIKACE PRODUKTU: CA Business Service Insight CA Business Service Insight agility made possible Díky produktu CA Business Service Insight budete vědět, které služby jsou v rámci vaší společnosti využívány,

Více

Případová studie. SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na nákup licencí a zkrátil proces implementace nových aplikací a SW na desetinu

Případová studie. SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na nákup licencí a zkrátil proces implementace nových aplikací a SW na desetinu Případová studie SAM Assessment ušetřil AAA Auto 30 % nákladů na nákup licencí a zkrátil proces implementace nových aplikací a SW na desetinu www.microsoft.cz/pripadovestudie Přehled Země: Česká republika

Více

Laboratorní software. LabX Výkon na Váš stůl

Laboratorní software. LabX Výkon na Váš stůl Laboratorní software Laboratorní software LabX Flexibilita pracovních postupů Transparentní provoz Široké možnosti bezproblémového připojení Bezpečnost procesů LabX Výkon na Váš stůl Software LabX Jednoduše

Více

Snížení skrytých nákladů spojených se zvýšením kapacity napájení datových středisek

Snížení skrytých nákladů spojených se zvýšením kapacity napájení datových středisek Snížení skrytých nákladů spojených se zvýšením kapacity napájení datových středisek Richard Sawyer White Paper #73 Resumé Zvýšení kapacity napájení tradičních systémů UPS vede ke skrytým nákladům, které

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

ČESKÁ ŠKOLA STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ INTEGRACE KONCEPTŮ

ČESKÁ ŠKOLA STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ INTEGRACE KONCEPTŮ Společnost pro strategické řízení, inovace a podnikatelství STRATEGIE A INOVACE V ŘÍZENÍ PRO GLOBÁLNÍ SÍŤOVOU EKONOMIKU Výroční konference SSŘIP 2001 ČESKÁ ŠKOLA STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ INTEGRACE KONCEPTŮ

Více

Když jde řídit podnik formou SaaS, tak proč by to nemělo jít v případě státu

Když jde řídit podnik formou SaaS, tak proč by to nemělo jít v případě státu Když jde řídit podnik formou SaaS, tak proč by to nemělo jít v případě státu 09. února 2012 Jiří Mráz Přednášející Jiří Mráz Unicorn Systems Generální ředitel jiri.mraz@unicornsystems.eu 2 Agenda Občané

Více

Architektura ArchestrA Všechny systémy ve Vašem podniku pracují v souladu

Architektura ArchestrA Všechny systémy ve Vašem podniku pracují v souladu Architektura ArchestrA Všechny systémy ve Vašem podniku pracují v souladu Wonderware, Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Moderní průmyslová aplikační infrastruktura ArchestrA pro efektivní řešení v průmyslové

Více

INTEGRACE LOGISTICKÝCH ŘETĚZCŮ

INTEGRACE LOGISTICKÝCH ŘETĚZCŮ INTEGRACE LOGISTICKÝCH ŘETĚZCŮ INTEGRACE LOGISTICKÝCH ŘETĚZCŮ Postupný přechod firem od realizace souboru funkcí k řízení souboru procesů v 90. letech minulého století při úsilí o zvyšování konkurenceschopnosti

Více

Obsah ČÁST I JAK SE UCHÁZET O ZÁKAZNÍKY NA WEBU KAPITOLA 1

Obsah ČÁST I JAK SE UCHÁZET O ZÁKAZNÍKY NA WEBU KAPITOLA 1 Obsah O autorech 11 Poděkování 13 Předmluva 15 Úvod 17 Proč byste se měli přečíst tuto knihu 17 Co tato kniha obsahuje 18 Jak používat tuto knihu 19 Zpětná vazba od čtenářů 20 Errata 20 ČÁST I JAK SE UCHÁZET

Více

WORKFLOW. Procesní přístup. Základ perspektivního úspěšného podnikového řízení. Funkčnířízení založené na dělbě práce

WORKFLOW. Procesní přístup. Základ perspektivního úspěšného podnikového řízení. Funkčnířízení založené na dělbě práce WORKFLOW Procesní přístup Základ perspektivního úspěšného podnikového řízení Funkčnířízení založené na dělbě práce Procesní řízení princip integrace činností do ucelených procesů 1 Funkční řízení Dělba

Více

Software as a Service -příležitosti, kritické faktory a srovnání s klasickým modelem dodávky aplikací

Software as a Service -příležitosti, kritické faktory a srovnání s klasickým modelem dodávky aplikací Software as a Service -příležitosti, kritické faktory a srovnání s klasickým modelem dodávky aplikací Jiří Voř VŠE - KIT vorisek@vse.cz Vývoj řešení podnikových IS 2005 -? Aplikační služby (SaaS) 1985-2000

Více