Vady a poruchy stavebních konstrukcí NOSNÉ KONSTRUKCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vady a poruchy stavebních konstrukcí NOSNÉ KONSTRUKCE"

Transkript

1 Pozemní stavitelství Vady a poruchy stavebních konstrukcí NOSNÉ KONSTRUKCE Ing. Jana Pexová 01/2009

2 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN Obytné budovy ČSN EN ( ) Zatížení stavebních konstrukcí ČSN P Hydroizolace staveb - Sanace vlhkého zdiva - Základní ustanovení ČSN P Hydroizolace staveb - Základní ustanovení ČSN Tepelná ochrana budov Zákony: zákon č.183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) Vyhlášky: vyhláška MMR č.137/1998 Sb. O obecných technických požadavcích na výstavbu

3 4. PŘÍKLADY VAD KONSTRUKCÍ Nosné konstrukce I. Základy, II. Svislé nosné konstrukce, III. Vodorovné nosné konstrukce, IV. Překlady Nenosné (doplňkové) konstrukce I. Příčky, II. Úpravy povrchů, III. Klempířské prvky, IV. Střešní plášť, V. Výplně otvorů, VI. Venkovní zpevněné plochy

4 Nosné konstrukce I. PORUCHY ZÁKLADŮ Nejčastější příčiny vadných základů jsou zpravidla tyto: a) únosnost základové půdy je překročena, stavba nerovnoměrně sedá a) základy nejsou dostatečně hluboké a chráněny proti mrazu b) nastal posun nebo pokles vrstev, na nichž stavba stojí, c) základy jsou z nevhodného nebo vadného stavebního materiálu.

5 Ad.a) Překročení únosnosti půdy Příčiny: nevhodný návrh, vlhkost v podzákladí Důsledek: na budově vzniknou trhliny Oprava: rozšíření plochy základu se zřetelem na únosnost zeminy, odstranění příčiny vlhnutí podzákladí, dodatečné zvýšení únosnosti půdy Příčina - poklesy základové půdy může způsobit také špatné odvodnění se střechy a okolí budov, ale také úroveň podzemní vody, její složení, případně proudění vody pod základy. => opravy žlabů a odpadních potrubí, popřípadě provést nové zpevněné okapové chodníky a vodu odvést co nejdále od budovy. Pokud je třeba zvýšit pevnost základové půdy, aby se snížila její deformace, můžeme použít např. termické zpevňování, případně injektování použitím jílovitých nebo cementových suspenzí, chemickými roztoky nebo i pomocí elektrického proudu. tyto způsoby mění objemové vlastnosti podloží a to se může nepříznivě projevit do svého okolí u sousedních staveb.

6 Zesílení základů (a) zesílení základového pasu bez rozšíření plochy základu (b) zesílení základového pasu s rozšířením plochy základu (c) zesílení základového pasu ocelovým nosníkem a pilotami

7 Rozšíření základu

8 Ad.b) Nedostatečně hluboké základy Příčina: nevhodný návrh, vadné provádění, dodatečné terénní úpravy (odkop okolního terénu) Důsledek: sedání stavby + viditelné trhliny na konstrukcích svislých, příp. i vodorovných Oprava: Jsou-li základy málo hluboké, podezdí se, podbetonují se nebo se zvýší okolní terén tak, aby pata základů zůstala trvale alespoň m pod úrovní terénu. Jinak např. mikropiloty.

9 Prohloubení základů

10 Podchycení základů mikropilotami Různé tvary hlavic mikropilot a uspořádání mikropilot.

11 Ad.c) Pokles nebo posun vrstev pod základy Příčina: pokles základové půdy vlivem poddolování, stavba nebyla založena a provedena se zřetelem na tuto okolnost Důsledek: vzniknou na budově trhliny, jejichž velikost a množství se řídí velikostí poklesu půdy. Oprava: méně poškozené stavby je možno zabezpečit pro další používání tím, že se stáhnou železnými kleštinami a opasky. Více poškozené budovy je nutno většinou zbourat.

12 Ad.d) Nevhodný nebo vadný materiál základů Příčina: nevhodný návrh, špatný technologický postup při provádění, narušení spodní vodou, např. agresivní Důsledek: na budově vzniknou trhliny Oprava: Pokud jsou základy ze špatného materiálu nebo byl materiál základu narušen agresivní spodní vodou, je třeba provádět výměnu základů, prohloubení nebo ochrany proti škodlivým vlivům např. obložením, nátěrem atd.

13 Deformace budov vlivem různé mocnosti vrstev podloží

14 Vliv podloží na tvorbu trhlinek

15 Omezení nerovnoměrného sedání a deformace budov

16 Sedání základové půdy ovlivněné interferencí izobar

17

18 Nosné konstrukce II. PORUCHY SVISLÝCH KONSTRUKCÍ VZNIK ŠKOD Konstrukční chyby nebývajíčasté, respektují-li se normy a předpisy,z nichž jsou uvedena základní pravidla a zásady pro technicky správné provádění stavebních prací. Nenapravitelné nebo obtížně opravitelné chyby mohou být zaviněny špatným projektem, nehospodárným půdorysem, chybně navrženým konstrukčním systémem a vším, co s tím souvisí, až k těm posledním detailům. Z nekvalitního materiálu a jeho nesprávného použití. Tyto chyby jsou poměrněčasté, neboť kvalita materiálu není vždy odpovídající. Ale všechno nelze svádět jen na materiál. Ten, kdo ho zabudovává, musí včas zvážit kvalitu materiálu, a je-li nevhodný, musí jej odmítnout, popř. ho použít na jiném místě jeho kvalitě lépe odpovídajícím, i když si někdy současné rychlé stavební tempo vynucuje použití onoho méně kvalitního materiálu. Většina chyb je však zaviněna špatným zpracováním materiálu, jeho nevhodným použitím a nedostatečným dohledem nad pečlivým prováděním. Vlivem vnějšího mechanického a chemického působení ve většině případů proto, že se vůbec neuvažovalo o tom, jakým vlivům bude stavba vystavena.

19 Vlhkostní namáhání = degradace materiálu (zejména při změně teplot a mrznutí), zhoršení tepelně izolačních vlastností, snížení únosnosti Vlhkostní mapy na zdivu u podlahy na terénu typický projev vzlínající vlhkosti z podzákladí

20 Zřícení části budovy z důvodu zatékání splaškových vod pod základy a nedostatečné údržby sedání základů.

21 Zdivo podpůrných pilířů klenby je potrhané, vodorovná výchylka cca 30 mm. Příčina působící výrazná síla od uložení klenby

22 Pohled na masivní degradaci zdiva z nepálených cihel na stěně mezi průjezdem a obytnou částí. Příčina nedostatečná údržba objektu, nadměrná vlhkost zdiva v důsledku zatékání ze střechy.

23 II.a) Dělící spáry 1) Rozdělovací spáry Jestliže je pravděpodobné, že se budou jejich části nestejně sedat. Při nestejnorodém sedání různých dílů budovy by se mohly konstrukce poškodit. Dělíme proto od sebe úplně ty části budovy, u nichž by z různých příčin mohlo být sednutí nestejné a to spárami, které procházejí celou výškou budovy i jejími základy. Rozdělovací spáry tohoto druhu se umísťují: mezi částmi budovy založenými na různě stlačitelných půdách mezi starou budovou a novou částí k ní přistavovanou mezi částmi budovy, pod kterými je základová půda značně namáhaná nebo kde je třeba očekávat různé sedání pro různé způsoby založení apod.

24 Trhlina na styku původní stavby a později provedené přístavby Příčina: nebyla provedena rozdělovací spára

25 2) Dilatační spáry - Abychom zabránili vzniku trhlin při zvětšování a zmenšování objemu zdiva vlivem změn teploty. - Při změně teploty se zdi prodlužují, při poklesu teploty se zase zkracují. Základy jsou však v zemi vystaveny jen malým tepelným změnám, takže brání volné dilataci zdí. Zkracuje-li se zeď při volném poklesu teploty, překáží jejímu zkrácení základ, jehož teplota se nesnížila; tím vznikají ve zdi tahová napětí, která mohou způsobit, že ve zdi vzniknou trhliny. Abychom jim předešli musíme dělit dilatačními spárami na oddíly dlouhé tak, aby jejich délkové změny zůstaly v přijatelných mezích. - Šířku dilatačních spár volíme nejméně 20 mm. - Dilatační spáry mají procházet nepřerušeně všemi konstrukcemi, zdmi, stropy i střechou. Největší vzdálenost dilatačních spár ve zdivu na vápennou maltu: z pálených cihel: 100 m z vápenopískových cihel: 50 m z betonových tvárnic: 50 m z přirozeného kamene: 60 m z železového betonu: 40 m

26 Pohled na degradaci spár obkladu z keramických obkladových prvků. Příčina poruchy: V rámci plochy obkladu chybí vodová a svislá dilatační spára.

27 Dilatační spára není v návaznosti Trhlina v dlažbě prodejny podél zřejmě nefunkční dilatační spáry (např. dilatace dlažby nenavazuje na dilataci podkladních vrstev)

28 Trhlina v atice Příčina: neoddilatování monolitických vrstev střešního pláště od zdiva atiky, nedostatečné zateplení střechy apod.

29 II.b) Poruchy kamenných konstrukcí Kámen musí být pevný, bez trhlin a hnízd, únosný, dobře zpracovatelný, odolný proti atmosférickým vlivům a co nejméně nasákavý. Silně porézní kameny, které vsakují hodně vody, ji zase odpaří. Poškození lze rozdělit na mechanické, chemické a organické. Často se setkáváme se všemi společně Působení rostlin zaviňuje např. poškození mechanismů vody a zamokřením rozpouštějí a při vyschnutí krystalizují na povrchu. Vzniká tlak a jeho opakováním dochází k poškození, které zasahuje často do hloubky. Předejde se tomu tím, že se zabrání stékání vody po kamenech a jejímu vzlínání. Vzniknou-li výkvěty, postačí, nechá-li se kámen vyschnout, výkvěty se okartáčují a kámen se ošetří. Na kamenech se také usazují nenáročné, nízké houbovité rostliny, a to nejen na vodorovných, ale i na svislých stěnách. Uchycují se v nejjemnějších trhlinkách tenkými kořínky, ke svému životu potřebují vodu a zabraňují rychlému vyschnutí kamene. Rozrušují postupně kámen tím, že vnikají hlouběji a hlouběji. Odumřelé plochy vytvoří humus, který přijímá ze vzduchu s vodou řadu agresivních látek rozrušujících kámen. Porušení kamene je tím snadnější, čím hrubší je jeho povrch, neboť na hrubém povrchu se nečistoty mohou lépe usazovat.

30 II.c) Poruchy betonových/žb konstrukcí Příčiny, které mohou způsobit snížení únosnosti a zvětšení přetvoření: výrobní a projekční vady vliv škodlivého prostředí (např. mráz, chemické vlivy, koroze, biologické vlivy) únava a přirozené stárnutí Zvýšené namáhání vyplývající: z nadměrného namáhání přímým přetížením i nepřímými účinky ze změn základových poměrů (změna hladiny podzemní vody apod.) z přetvoření a napětí, vyvolaných objemovými změnami (změna teploty, vlhkosti, smršťování) z nevhodných rekonstrukčních a adaptačních prací (změna statické soustavy) z mimořádných účinku (dynamický požár)

31 Z vlivu škodlivého prostředí jsou nejnebezpečnější: a) mráz, protože voda zmrzlá v párech a trhlinách: - zvětšuje svůj objem a vyvolává tlak s trhavými účinky na beton - při tání vyluhuje rozpustné složky betonu b) koroze výztuže: - oslabuje průřez ocelových výztužných vložek - vytvořením povlaku šupinaté rzi na povrchu vložek snižuje soudržnost vložek s betonem - rez zvětšuje objem ocelových vložek s trhavými účinky na beton Poruchy se u betonových konstrukcí projevují: zabarvením povrchu betonu odprýskáním povrchové betonové vrstvy trhlinami přetvořením, příp. destrukcí konstrukce

32 Trhliny Příčinou vzniku je překročení pevnosti betonu v době jeho tuhnutí (kdy pevnost pojiva byla nepatrná), nebo po jeho zatvrdnutí. Trhliny u betonových konstrukcí vznikají překračováním pevnosti betonu v tahu, tlaku nebo ve smyku. Trhliny v tahu jsou otevřené, hrany mají ostré, v ploše jsou neporušené a při poklepu vydává Trhliny v prostém tlaku jsou kolmé ke směru tlaku, okraje mají rozdrcené. U sloupu jsou doprovázeny tahovými trhlinami podél rohů. Při poklepu vydává okolní beton dutý zvuk Trhliny ve smyku mají průběh téměř přímkový, trhlina je uzavřená, zrna na okrajích jsou drcena.

33 Trhliny a deformace jsou způsobovány nestejným roztažením panelů v části budovy. V důsledku toho vznikají v průřezech konstrukce ohybové momenty. Tyto pak mohou v tažených oblastech konstrukce vyvolat vznik nežádoucích trhlin. Schéma deformace prvku teplotními účinky Schéma deformace panelu teplotními účinky

34 Smršťování a dotvarování betonu Smršťování nastává při úbytku vlhkosti ve stavební hmotě a jeho účinnost je dána zmenšením objemu. Průběh smršťování je ovlivněn teplotou a vlhkostí prostředí. Tvrdne-li beton v suchém a teplém prostředí, je smršťování větší a probíhá rychleji. Dotvarování je vlastnost betonu charakterizovaná růstem trvalých deformací betonových konstrukcí za účinku trvalého nebo dlouhodobě působícího zatížení konstrukce. Je závislé na fyzikálně-mechanických vlastnostech složek betonové směsi a na celém výrobním procesu betonového prvku. Dotvarování je velmi důležitým jevem u železobetonové a předpjaté konstrukce. Vyvolává zkracování podpůrných konstrukcí (sloupů, sten) a průhyby betonových nosníků.

35 II.d) Poruchy ocelových konstrukcí Poruchy ocelových konstrukcí vznikají zpravidla: korozí změnami mechanických vlastností materiálů vlivem materiálu (hlavně u starších druhů oceli) přetížením konstrukce nebo jejího prvku vlivem změny zatížení (včetně mimořádných účinků) vlivem nesprávného návrhu a nevhodného nebo zastaralého způsobu provádění Pozn. Z hlediska technologie je nutné při výrobě oceli dodržet předepsané receptury, tj. zejména obsah uhlíku, příměsi síry a fosforu.

36 K nepříznivým změnám mechanických vlastností materiálu dochází zejména: stárnutím materiálu za jeho strukturálních změn (za běžných podmínek vlivem času k těmto změnám dochází) cyklickým opakováním nahodilého zatížení (únava materiálu - obvykle se v bytových stavbách nevyskytuje změnou smyslu vnitřních sil při pohyblivém zatíženíči mimořádném namáhání konstrukce. (Při rekonstrukci je nutno se vyhnout takovému řešení, které by způsobilo změnu smyslu vnitřní síly v konstrukčním prvku; pokud není vyhnutí, je třeba prvek posoudit na střídavé zatížení) vlivem požáru, přetížením při haváriích atd. (vyžaduje individuální posouzení) K přetížení konstrukce nebo prvku může dojít změnou v používání budovy, při rekonstrukčních a adaptačních pracích nebo mimořádnými účinky.

37 Koroze kovů je v nejširším smyslu slova rozrušení materiálu fyzikálně-chemickým působením vnějšího prostředí. Dělíme ji na chemickou a elektrochemickou. Chemická koroze vzniká v plynném prostředí za vysokých teplot a v elektricky nevodivém prostředí kapalném. Nejvýznamnějším prostředím je vzdušný kyslík a vysoké teploty, které korozi urychlují. Koroze elektrochemická, tj. působení koroze a vody ve formě elektrolýzy. Uvolňuje se tak vodík a kyslík, který způsobuje korozi vodíkovou depolarizací a kyslíkovou depolarizací. Koroze se na kovovém materiálu projevuje jako důlková (vznik menších shluků důlků na povrchu) nebo bodová (ojedinělé korozní body).

38 Nosné konstrukce III. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ Nosná konstrukce - nedostatečná únosnost, trvalé přetvoření (změna funkčních požadavků, koroze, degradace materiálu, dotvarování betonu, trvalé přetvoření dřeva, napadení dřeva biologickými škůdci apod.) - narušená celistvost (teplotní dilatace částí nosné konstrukce, tlaky korozních zplodin, dlouhodobé zatékání vody na nosnou konstrukci, deformace podpůrných konstrukcí) - tepelné mosty u předsazených a ustupujících konstrukcí (např. ve vetknutí balkonu, spíše v souvislosti s nevhodnými rekonstrukcemi a pozdějšími stavebními úpravami) - vlhkostní namáhání (vznik vlhkostních map) = degradace a snížení únosnosti materiálu

39 Vhlkostní mapy Pohled na vlhké konstrukce v místě vedení instalací. Vlhkost se projevuje vznikem vlhkostních map, které jsou zabarvené dožluta, a následně vznikem solných výkvětů a odlupující se omítkou. Postižené jsou svislé i vodorovné konstrukce, a to zejména v místě průchodu rozvodů ústředního vytápění a odpadního kanalizačního potrubí stropní konstrukcí.

40 Poškození podlahy závěsných balkonů panelového domu zkorodováním plechových desek nosného roštu

41 Nesprávné umístění střešního vtoku - poruchy svislých konstrukcí, vodorovných konstrukcí i povrchových vrstev (nášlapná vrstva, omítka )

42 Schéma porušení klenby přetížením

43 Plochá zděná klenba s vyboulením směrem dolů, trhliny vlivem horizontálního rozestupování pat klenby

44 REKONSTRUKCE KLENEB Působení vodorovné síly deformace podpůrného zdiva (rozjíždí se do boku) vysekané kapsy táhlo ocelový nosník táhlo táhlo

45 REKONSTRUKCE KLENEB Zesílení klenby = zvýšení únosnosti věnec kotvený do obvodové zdi přivázané k výztuži rubová skořepina výztuž kotvící prvky vyvrtané otvory sponky Schéma rubové skořepiny a kotevních prvků

46 Rekonstrukce dřevěných stropů Zesílení stropnice bočními příložkami PŘÍČNÝ BOČNÍ PŘÍČNÝ BOČNÍ ŘEZ POHLED ŘEZ POHLED PŘÍČNÝ ŘEZ 5 6 BOČNÍ POHLED Zesílení stropnice dřevěnými nebo ocelovými příložkami: 1 stropnice, 2 prkenné příložky, 3 hřebíky, 4 fošnové příložky, 5 svorník, 6 U profil.

47 Zesílení vazného trámu Zesílení vaznice

48

49 Náprava porušeného zhlaví trámu např. při napadaní hnilobou BOČNÍ POHLED PŘÍČNÝ ŘEZ Kotvení stropního trámu do klasické ocelové konzoly: 1- stropnice, 2 chem. ošetřené zhlaví trámu, 3 zabetonovaná ocel. konzola, 4 kotvící prvky. Protézování: 1 stropnice, 2 zdravá zóna, 3 sklolaminátový prut, 4 protéza z epoxidové živice nebo polymerbetonu, 5 dubový podkladek

50 Plombování nepravidelně poškozeného dřevěného prvku: 1 oslabená zóna impregnovaná epoxidovou živicí, 2 vsazený kus nového dřeva obalený ze všech stran vrstvou tmelu.

51 PŘÍČNÝ ŘEZ PODÉLNÝ ŘEZ 2 AXONOMETRIE 1 Zavěšení historického stropu na ocelovou konstrukci: 1 stropnice, 2 ocelový nosník, 3 závěs Dodatečné předepnutí stropních trámů: 1 stropnice, 2 vzpěra, 3 botka, 4 rektifikace, 5 podhled.

52 Spřáhnutí stávajícího dřevěného trámového stropu s nadbetonovanou deskou. nová podlaha výztužná síť betonová deska hřebíky záklop podbití stávající dřevěný trám Výhody zvýšení únosnosti a celkové tuhosti konstrukce; menší průhyb spřažené konstrukce; zvýšení požární odolnosti stropní konstrukce; zlepšení vzduchové neprůzvučnosti stropní konstrukce. Nevýhody vnesení technologické vlhkosti do stávající dřevěné konstrukce; nutnost podepření stropnic v montážním stádiu; nevhodná metoda pro památkově chráněné a historicky cenné stropy většinou není možné zachovat malby a omítky na podhledu.

53 Bilologická koroze = ztráta pevnosti a únosnosti Prolomení stropního trámu následkem oslabení průřezu dřevokazným hmyzem (červotoč proužkovaný); patrný lom v dolní oblasti trámu namáhané při ohybu tahem rovnoběžně s vlákny dřeva.

54 Narušení úložného prahu (bačkory) konstrukce krovu školní budovy dřevokazným hmyzem

55 Nosné konstrukce IV. PORUCHY PŘEKLADŮ U starších objektů často vidíme dřevěné překlady s omítkou na rákosovém pletivu; překlady z ocelových I nosníků, doplněných cihlami, rabotzovým pletivem a omítkou Trhliny v omítce, opadávající omítka Možné příčiny: - vyčerpání životnosti úpravy, ztráta soudržnosti, separace ocelových prvků; Možné následky: - opadávání omítky.

56 Vadné uložení překladů Vady překladů Možné příčiny: - neodborný rekonstrukční zásah, porušení zdiva v uložení překladu; - zkrácená délka uložení překladu při zvětšení světlé šířky ostění. Možné následky: - narušená nosná schopnost zdiva nad překladem, trhliny, poklesy v uložení stropních konstrukcí

5. TRHLINY V KONSTRUKCÍCH STAVEBNÍCH OBJEKTŮ

5. TRHLINY V KONSTRUKCÍCH STAVEBNÍCH OBJEKTŮ 5. TRHLINY V KONSTRUKCÍCH STAVEBNÍCH OBJEKTŮ Trhliny jsou ukazateli různých závad vznikají na starých i nových stavbách, nejčastěji však na dostavbách upozorňují na různá nebezpečí je nutné zjistit příčinu

Více

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení PŘEDNÁŠKY Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení Pozemní stavby Pozemní stavby rámové konstrukce Vliv dotvarování a smršťování na sloupy a pilíře střední sloupy

Více

Dilatace nosných konstrukcí

Dilatace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Dilatace nosných konstrukcí doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na

Více

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou -

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - Radim Kokeš Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - zejména soustavy VVÚ ETA a T08B Zapuštěné -

Více

Plošné základy a soklová oblast budov

Plošné základy a soklová oblast budov ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Plošné základy a soklová oblast budov doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE Jitka Schmelzerová 2.S Konstrukční systém - je celek složený z navzájem propojených konstrukčních prvků a subsystémů, které jsou vzhledem k vnějšímu

Více

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1)

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1) Tabulka 2 Stropy Požární odolnost v minutách 15 30 45 90 1 1 Stropy betonové, staticky určité, (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Desky z hutného betonu), výztuž v

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Vrstvená struktura (sendvič)

Vrstvená struktura (sendvič) Vrstvená struktura (sendvič) Statická schémata působení vrstevnatých struktur Numerické řešení Ukázka modelu Excel (MKP Sendvič.xls) okrajové podmínky a vlivy charakteristická napjatost mechanizmy vzniku

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základy stavebního inženýrství Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základní charakteristiky konstrukce Zatížení působící na konstrukci Účinky zatížení vnitřní

Více

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 J I H L A V A J I H L A V A D.1.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ I. FAKULTA ARCHITEKTURY ČVUT PRAHA VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Základní funkce a požadavky architektonická funkce a požadavky - variabilita vnitřního prostoru - estetická

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Dřevěné stropní konstrukce Kombinované (polomontované) stropní konstrukce Ocelové a ocelobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Dřevěné stropní konstrukce Dřevěné

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120 Tabulka 3 Nosníky Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 1 1 Nosníky železobetonové,,3) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Nosníky monoliticky spojené se stropní deskou,

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Ing. Václav Müller projekční kancelář Klokotská 104 390 01 Tábor IČO 40699501 ČKAIT 0001772 SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Úvod Zadáním pro vypracování posudku byl požadavek majitele objektu

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ.

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. PŘENÁŠÍ ZATÍŽENÍ S T Á L É / VLASTNÍ HMOTNOST KCE / N

Více

8. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ STROPŮ, PODLAH A JEJICH REKONSTRUKCE

8. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ STROPŮ, PODLAH A JEJICH REKONSTRUKCE 8. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ STROPŮ, PODLAH A JEJICH REKONSTRUKCE VODOROVNÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ROZDĚLUJÍ BUDOVU NA JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ V HORIZONTÁLNÍM SMĚRU ZÁKLADNÍ TYPY DŘÍVE POUŽÍVANÝCH VODOROVNÝCH

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA

D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA Márnice na parc. č. st. 3963 List č.: 1 D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA Márnice na parc. č. st. 3963 v k. ú. Vlčice u Javorníka Část: D1.2 Stavebně konstrukční řešení Datum: 06/2016 Stupeň PD: Dokumentace pro stavební

Více

Interakce stavebních konstrukcí

Interakce stavebních konstrukcí Interakce stavebních konstrukcí Interakce hlavních subsystémů budovy Hlavní subsystémy Hlavní subsystémy budovy: nosné konstrukce obalové a dělící konstrukce technická zařízení Proč se zabývat interakcemi

Více

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. jpasek@bivs.cz Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Nosné konstrukce 1. Svislé konstrukce 2. Vodorovné konstrukce 3. Konstrukční

Více

Schöck Isokorb typ QS

Schöck Isokorb typ QS Schöck Isokorb typ Schöck Isokorb typ Obsah Strana Varianty připojení 182 Rozměry 183 Pohledy/čelní kotevní deska/přídavná stavební výztuž 18 Dimenzační tabulky/vzdálenost dilatačních spar/montážní tolerance

Více

Suterénní zdivo zakládání na pásech s použitím betonové zálivky

Suterénní zdivo zakládání na pásech s použitím betonové zálivky Suterénní zdivo zakládání na pásech s použitím betonové zálivky 0 ) QPOR pórobetonová pøesná tvárnice ) QPOR strop ) zateplení, tl. mm ) železobetonový ztužující vìnec ) úložná vrstva pod nosníky ) vrstvy

Více

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních

Více

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o.

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Sídlo spol.: Botanická 256, 360 02 Dalovice, IČ: 25 22 45 81, DIČ: CZ25224581 Název akce: Stavebně technický průzkum železobetonových konstrukcí Objekt: D. Starý

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 3

Podklady pro cvičení. Úloha 3 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 3 Dilatace nosných konstrukcí Návrh nosné konstrukce zadané budovy (úloha 3 má samostatné zadání) se zaměřením na problematiku dilatací nosných konstrukcí.

Více

ZASTŘEŠENÍ BUDOV 1. Sklonité střechy

ZASTŘEŠENÍ BUDOV 1. Sklonité střechy Pozemní stavitelství ZASTŘEŠENÍ BUDOV 1. Sklonité střechy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž G. POROTHERM STROP 1. Skladování a doprava Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. podkládat stropní nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Témata k profilové

Více

BH02 Pozemní stavitelství

BH02 Pozemní stavitelství BH02 Pozemní stavitelství Zastřešení budov A)Krovové soustavy B) Ploché střechy Střecha = nosná střešní konstrukce + střešní plášť (nenosná konstrukce - 1 a více) Dle sklonu střechu dělíme na -plochá (sklon

Více

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Zatížení a namáhání Konstrukční prvky stavebního objektu jsou namáhány: vlastní hmotností užitným zatížením zatížením

Více

INSPEKCE NEMOVITOSTI KRYCÍ LIST NEMOVITOSTI

INSPEKCE NEMOVITOSTI KRYCÍ LIST NEMOVITOSTI INSPEKCE NEMOVITOSTI Objekt Stavba Název objektu Název stavby Inspektor Zpracovatel Objednatel KRYCÍ LIST NEMOVITOSTI Typ inspekce Zakázkové číslo Počet listů Prohlídka provedena: Použité podklady Inspektor:

Více

- 2015 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ

- 2015 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Maturitní témata - obor 36-47-M/01 Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství MZ 2015 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ profilová část maturitní zkoušky ústní zkouška před zkušební komisí 1. Střechy sklonité krovy,

Více

NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA

NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA Přednáška 2 letní semestr 2016 17 Uplatnění a výhody nejšiřší rozsah konstrukčního uplatnění při vhodném použití příznivá cena

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 01. Rozdělení konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Nosné konstrukce II - AF01 ednáška Navrhování betonových. použitelnosti

Nosné konstrukce II - AF01 ednáška Navrhování betonových. použitelnosti Brno University of Technology, Faculty of Civil Engineering Institute of Concrete and Masonry Structures, Veveri 95, 662 37 Brno Nosné konstrukce II - AF01 1. přednp ednáška Navrhování betonových prvků

Více

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Vady hrázděných konstrukcí. chybné uložení prvku na sokl zapříčiňující

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné zdivo lomové zdivo haklíkové zdivo KAMENNÉ STĚNY Kamenné zdivo řádkové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo KAMENNÉ STĚNY vazba rohu

Více

36-47-M/01-2013/2014 STAVEBNÍ KONSTRUKCE

36-47-M/01-2013/2014 STAVEBNÍ KONSTRUKCE Maturitní témata - obor 36-47-M/01 Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství 2013/2014 STAVEBNÍ KONSTRUKCE profilová část maturitní zkoušky ústní zkouška před zkušební komisí 1. Staticky určité konstrukce

Více

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH kamenné překlady - kamenné (monolitické) nosníky - zděné klenuté překlady

Více

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Architektonicképožadavky Stropy Funkce a požadavky 2 Základnífunkce a požadavky Statické funkce a požadavky

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

2014/2015 STAVEBNÍ KONSTRUKCE SBORNÍK PŘÍKLADŮ PŘÍKLADY ZADÁVANÉ A ŘEŠENÉ V HODINÁCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ. SŠS Jihlava ING.

2014/2015 STAVEBNÍ KONSTRUKCE SBORNÍK PŘÍKLADŮ PŘÍKLADY ZADÁVANÉ A ŘEŠENÉ V HODINÁCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ. SŠS Jihlava ING. 2014/2015 STAVEBNÍ KONSTRUKCE SBORNÍK PŘÍKLADŮ PŘÍKLADY ZADÁVANÉ A ŘEŠENÉ V HODINÁCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ SŠS Jihlava ING. SVOBODOVÁ JANA OBSAH 1. ZATÍŽENÍ 3 ŽELEZOBETON PRŮHYBEM / OHYBEM / NAMÁHANÉ PRVKY

Více

Sanace nosných konstrukcí

Sanace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace nosných konstrukcí Buštěhrad Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Historie objektu jednotlivé části

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE FUNKCE A POŽADAVKY Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) SVISLÉ KONSTRUKCE Technologické a materiálové rozdělení zděné konstrukce

Více

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz KPG Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy základová

Více

Bibliografická citace VŠKP

Bibliografická citace VŠKP Bibliografická citace VŠKP PROKOP, Lukáš. Železobetonová skeletová konstrukce. Brno, 2012. 7 stran, 106 stran příloh. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav betonových

Více

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY TENDENCE A SMĚRY VÝVOJE snižování materiálové náročnosti snižování energetické náročnosti ochrana životního prostředí humanizace staveb a životního prostředí sídel realizace staveb

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské

Více

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Technologie staveb podle konstrukce Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Konstrukční třídění Konstrukční systém-konstrukční systém je celek tvořený navzájem propojenými konstrukčními prvky a subsystémy,

Více

OBSAH. 8 Návrh a posouzení detailů a styků ovlivňující bezpečnost konstrukce 9 Postup výstavby

OBSAH. 8 Návrh a posouzení detailů a styků ovlivňující bezpečnost konstrukce 9 Postup výstavby OBSAH 1 Koncepční řešení nosné konstrukce 2 Použité podklady 3 Statický model konstrukce 4 Materiály a technologie 5 Jakost navržených materiálů 6 Rekapitulace zatížení 7 Návrh a posouzení nosných prvků

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE KPG SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) Požadavky a principy konstrukčního řešení Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Stavební úpravy ve zdivu - překlady Ztužující konstrukce pozední věnce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Stavební úpravy ve zdivu Překlady - Dveřní otvory. - Okenní otvory. - Výklenky,

Více

6 ZÁSADY PRO ŘEŠENÍ KONSTRUKCÍ S PROTIPOŽÁRNÍMI SKLENĚNÝMI VÝPLNĚMI

6 ZÁSADY PRO ŘEŠENÍ KONSTRUKCÍ S PROTIPOŽÁRNÍMI SKLENĚNÝMI VÝPLNĚMI 6 ZÁSADY PRO ŘEŠENÍ KONSTRUKCÍ S PROTIPOŽÁRNÍMI SKLENĚNÝMI VÝPLNĚMI 6.1 Kotvení skleněných výplní Obvodový zasklený plášť je řešen pro funkční předpoklady daného objektu, a proto i konstrukčně musí být

Více

F. DOKUMENTACE STAVBY pozemní objekty

F. DOKUMENTACE STAVBY pozemní objekty F. DOKUMENTACE STAVBY pozemní objekty 1. ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ 1.1 ÚČEL STAVBY: rozšíření stávajícího hřbitova a nové oplocení stávajícího a nového hřbitova a zřízení parkovacích

Více

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc.

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Beton z požárního hlediska Ohnivzdorný materiál: - nehořlavý -tepelně izolační Skupenství:

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

OBSAH. Stavebně konstrukční část. POHL STATIKA - Ing. Jan Pohl, Františka Macháčka 1423, Český Brod Strana 1 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY 2

OBSAH. Stavebně konstrukční část. POHL STATIKA - Ing. Jan Pohl, Františka Macháčka 1423, Český Brod Strana 1 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY 2 OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY 2 2. ROZSAH DOKUMENTACE 2 3. POPIS STÁVAJÍCÍHO OBJEKTU 2 4. PRŮZKUMY 2 5. POPIS STAVEBNÍCH ÚPRAV 3 5.1. Nové otvory do stávajících stěn v 3.NP 3 5.2. Pochycení nových

Více

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ODSTRANĚNÍ STAVBY NA P.Č. 73/24 KOBYLNICE BOURACÍ PRÁCE STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Technická zpráva k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu 1. Všeobecné údaje

Více

RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn

RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn Zdivo zadní stěny suterénu je namáháno bočním zatížením od zeminy (lichoběžníkovým). Obecně platí, že je výhodné, aby bočně namáhaná

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

tvrdé dřevo (v panelech) Vnitřní stěny, vnitřní podpory beton, přírodní kámen, cihly, klinkerové cihly, vápenopískové cihly

tvrdé dřevo (v panelech) Vnitřní stěny, vnitřní podpory beton, přírodní kámen, cihly, klinkerové cihly, vápenopískové cihly NOSNÉ KONSTRUKCE Betonové základy 80-150 100 Venkovní stěny / -sloupy beton, železobeton (vnější prostředí) 60-80 70 přírodní kámen (vnější prostředí) 60-250 80 cihly, lícové cihly (vnější prostředí) 80-150

Více

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Pozemní stavitelství PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) (Eurokód 1) Zatížení konstrukcí

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Spřažené konstrukce Obsah: Spřažení částečné a plné, styčná

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. NOSNÉ STĚNY Kamenné stěny Mechanicko - fyzikálnívlastnosti: -pevnost v tlaku až 110MPa, -odolnost proti vlhku, -inertní vůči

Více

P E N T A s.r.o. S T R A K O N I C E

P E N T A s.r.o. S T R A K O N I C E A T E L I E R P E N T A s.r.o. S T R A K O N I C E T E C H N I C K Á Z P R Á V A ke konstrukční části projektu Stavební úpravy a přístavba zemědělské budovy+přístavba přístřešku Buzice SO 01- Stáj s porodnou,

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE Uplatnění dřevěných konstrukcí v minulosti DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE Uplatnění dřevěných konstrukcí

Více

Základové konstrukce (2)

Základové konstrukce (2) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Základové konstrukce (2) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Sanace nosných konstrukcí

Sanace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace nosných konstrukcí Obytný dům Zenklova 185 v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu

Více

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I.

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. NOSNÉ STĚNY SLOUPY A PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné stěny lomové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo řádkové zdivo haklíkové zdivo haklíkov kové zdivo lomové zdivo lomové

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy Stropy z ocelových nosníků Masívní stropy a lehké zavěšené podhledy z požárně ochranných desek PROMATECT. níků Zavěšené podhledy Stropy

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

Tradiční vložkový strop Vysoká variabilita Snadná a rychlá montáž Vhodný i pro svépomocnou výstavbu Výborná požární odolnost Ekologická nezávadnost

Tradiční vložkový strop Vysoká variabilita Snadná a rychlá montáž Vhodný i pro svépomocnou výstavbu Výborná požární odolnost Ekologická nezávadnost Norma/předpis Vložky: STO 030-039999 Nosníky: ČSN, EN, STO... dle dodavatele Beton: ČSN EN 206-1 Popis výrobku a použití Ytong bílý strop je variabilní stropní konstrukce, která se zhotovuje na stavbě

Více

SUPŠ sklářská Valašské Meziříčí přístavby odborných učeben a stavební úpravy č.p.603

SUPŠ sklářská Valašské Meziříčí přístavby odborných učeben a stavební úpravy č.p.603 SUPŠ sklářská Valašské Meziříčí přístavby odborných učeben a stavební úpravy č.p.603 Kontrolní den č.2 8.10.2014 Úprava trasy slaboproudých kabelů Telefonica mimo půdorys přístavby Nájezd vrtací soupravy

Více

Sanace historických fasád

Sanace historických fasád ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace historických fasád Měšťanský dům U kamenného ptáka v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Historie

Více

Vady a poruchy betonových konstrukcí

Vady a poruchy betonových konstrukcí Vady a poruchy betonových konstrukcí JIŘÍ KOLÍSKO jiri.kolisko@cvut.cz Kloknerův ústav, ČVUT v Praze 1 Něco definic úvodem Vada - týká se úvodního stavu výrobku či dodávky před zahájením užívání. Vady

Více

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY Specifikace Betonové zdící tvarovky jsou průmyslově vyráběny z vibrolisovaného betonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou

Více

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o.

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. 2017 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s r o Sídlo spol:, IČ: 25 22 45 81 DIČ: CZ25 22 45 81 Akce: SPECIÁLNÍ PROHLÍDKA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Vřídelní kolonáda Karlovy Vary Dokument: TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek Navrhování základových konstrukcí Základy jsou konstrukční nosné prvky stavebních objektů, které zabezpečují přenášení účinků stavby (svislých nosných konstrukcí = zatížení) do základové půdy. Základy

Více

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b )

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b ) Míra tuhosti styku sloupu a příčle = M p : M t 1 Moment příčle (průvlaku) při tuhém styku M tab = k(2 a + b ) + M ab při pružném připojení M pab = k(2 a + b ) + M ab M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) +

Více

PROJEKT : INVESTOR : DATUM :

PROJEKT : INVESTOR : DATUM : PROJEKT : STAVEBNÍ ÚPRAVA ZÁHRADNÍHO DOMKU, HOSTIVICE INVESTOR : PROJEKTANT ČÁSTI : DATUM : NÁZEV VÝKRES : MĚŘÍTKO : STUPEŇ PROJEKTU : FORMÁT : ČÍSLO VÝKRESU : Technická zpráva Předložená projektová dokumentace

Více

Základní případy. Smyková odolnost. τ c je smyková pevnost desky [MPa] Patka, soustředěné zatížení. Bezhřibové stropní desky

Základní případy. Smyková odolnost. τ c je smyková pevnost desky [MPa] Patka, soustředěné zatížení. Bezhřibové stropní desky Základní případy Sloup uložený na desce Patka, soustředěné zatížení Bezhřibové stropní desky Smyková odolnost nevyztužené desky τ c je smyková pevnost desky [MPa] Smyková pevnost desky závislá na stupni

Více

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009 Pozemní stavitelství Nenosné stěny PŘÍČKY Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 05 40-2 Tepelná ochrana budov

Více

Schöck Isokorb typ KS

Schöck Isokorb typ KS Schöck Isokorb typ 20 Schöck Isokorb typ 1 Obsah Strana Varianty připojení 16-165 Rozměry 166-167 Dimenzační tabulky 168 Vysvětlení k dimenzačním tabulkám 169 Příklad dimenzování/upozornění 170 Údaje pro

Více