Integrovaná ochrana rybízu proti nesytce rybízové a hál ivci rybízovému Ing. Jana Ou ední ková VŠÚO Holovousy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Integrovaná ochrana rybízu proti nesytce rybízové a hál ivci rybízovému Ing. Jana Ou ední ková VŠÚO Holovousy"

Transkript

1 Integrovaná ochrana rybízu proti nesytce rybízové a hál ivci rybízovému Ing. Jana Ou ední ková VŠÚO Holovousy Úvod Rybíz (Ribes) je významným druhem drobného ovoce p stovaného pro komer ní ú ely v Evrop (Gordon 2008). V eské republice p edstavuje plocha rybízu (k ), za azeného do SISPO, 844 hektar, z toho 593 ha rybízu je erného. Držitelé ochranných známek p stují ovoce celkem na ha (Vým ry sad 2008). Každoro jsou bobuloviny napadány širokým spektrem hmyzích šk dc a rozto, kte í mohou velmi významn snížit kvalitu, redukovat výnosy a mohou mít negativní vliv na efektivnost p stování tohoto ovoce (Gordon 2008). Metody ochrany proti šk dc m rybízu v integrovaném systému p stování ovoce jsou jen velmi málo prostudované a vyvinuté (Cross and Easterbrook 1998). Mezi nejd ležit jší šk dce erného rybízu pat í hál ivec rybízový (Cecidophyopsis ribis) a nesytka rybízová (Synanthedon tipuliformis). Hál ivec rybízový, jakožto hlavní vektor viru zvratu erného rybízu, je limitujícím faktorem životnosti výsadeb erného rybízu (Cross 2006). Hlavním problémem v ochran proti tomu fytofágnímu rozto i je pot eba astých post ik akaricidy. stování nových kultivar erného rybízu rezistentních k hál ivci i ke zvratovému onemocn ní je prvním reálným krokem k vývoji integrovaného systému ochrany pro tuto plodinu a p isp lo by k významnému poklesu spot eby pesticid (Cross and Easterbrook 1998). V eské republice zatím není k dispozici široký sortiment takovýchto odr d a je t eba propracovat jiné metody ochrany. Vzhledem k tomu, že po v tšinu roku je vlnovník ukryt v hálkách, není doposud ochrana dostate inná (Hluchý a kol 1997). Ochrana proti nesytce rybízové pomocí insekticid je velmi obtížná, nebo larvy žijí skryté uvnit výhon (Scott and Harrison 1979). Identifikace feromonu S. tipuliformis vedla k prudkému rozvoji metody matení (mating disruption) pomocí polyethylenových odparník, jejíž ú innost je nutné ov it v našich podmínkách. Obr.1: dosp lec Synanthedon tipuliformis (Clerck) (Thomas 1998).

2 Nesytka rybízová (Synanthedon tipuliformis Clerck, 1759) Synonyma Currant clearwing month, currant borer month, Aegeria tipuliformis, Conopia tipuliformis, Ramosia tipuliformis, Sesia tipuliformis, Synanthedon salmachus, Trochilium tipuliformis (K dela a Kocourek 2002). Za azení do systému ele nesytkovití (Sesiidae) pat í do ádu motýl (Lepidoptera) (K dela a Kocourek 2002). Nesytky pat í k hmyzu s prom nou dokonalou, tzn. že vývoj probíhá od stádia vají ka p es larvu, kuklu až po dosp lce (Pokorný a Jiskra 1996). Bionomie Délka t la dosp lc se pohybuje od 10 do 14 mm, širocí jsou 2-3 mm a v rozp tí k ídel m í mm. T lo je modro ern zbarvené s purpurovým leskem. Zade ek samc rozd lují ty i zlaté né pruhy na segmenty, sami ky mají pouze t i. Ob pohlaví mají na zadním konci t la výrazný chomá dlouhých šupinek, tzv. anální v jí. V klidovém stavu má motýl k ídla rozložená. V tšinou jsou holá, pouze žilnatina je pokryta ernými šupinkami se zlatými skvrnami. T ásn z dlouhých, sv tle purpurových šupinek lemují zadní okraj k ídel. Ob p ední k ídla mají 2-3 erné skvrny (Thomas 1998). Obr.2: dosp lec Synanthedon tipuliformis (Farrell 2008).

3 Obr.3: vají ka Synanthedon tipuliformis (Falta 2005). Po pá ení klade sami ka pr rn 50 olivov hn dých vají ek (Carlen 2006). Obvykle jsou kladena jednotliv do blízkosti suk, úžlabních pupen, ezných ran, poran ní nebo pod uvoln nou k ru. Pokud je populace veliká, mohou být nahlou ena do skupinek. Vají ka mají kulatý až protáhlý tvar, m í 0,3 0,6 mm (Thomas 1998). Larvy jsou po vylíhnutí krémov bílé se sv tle hn dou hlavou a m í p ibližn 2 mm. B hem vývoje prochází 6 larválními instary. V dosp losti m í mm. Hlava se zbarvuje do ervena až hn da. První hrudní lánek (prothorax) je sv tlé hn dý a t lo je jednotn krémové. P ed kuklením se housenka výrazn zmenšuje (Thomas 1998). Obr.4: housenka Synanthedon tipuliformis (Ou ední ková 2008). Kukla je na po átku formování krémov bílá, uzav ená v tenkém hedvábném hn došedém kokonu, pozd ji tvrdne a p echází do tmav hn dé barvy. P ibližn 2 dny p ed líhnutím m í 10 mm, barva se m ní na ernou se zlatými proužky a je již jasn z etelný dosp lec. Kuklení se odehrává v blízkosti vzniklého otvoru po p edchozím žíru housenky. Vzhledem k ohebnému zade ku je kukla krátce p ed líhnutím dosp lce schopná se áste dostat ven z kukelné kom rky (Thomas 1998).

4 Obr.5: kukla Synanthedon tipuliformis (Csoka 2008). íznaky poškození Uvnit výhon rybízu je vyžraná dlouhá chodba, nej ast ji se nachází ve spodní t etin prutu nebo kdekoliv na kmínku. Napadené ásti rostlin vadnou a zasychají. Na ezu je chodba po obvodu vypln na hn dým trusem. P ed kuklením se housenka prožírá k povrchu prutu, kde je ponecháno pergamenové okénko. Po výletu motýl z stává exuvie vy nívat z prutu (Lánský a kol. 2005). V dolní ásti v tví bývá otvor, kterým housenka vytla uje ven trus a piliny (Hluchý a kol. 1997). Obr.6: p íznaky napadení v tví rybízu (Ou ední ková 2008). Životní cyklus Nesytka rybízová má jednu generaci za rok. Housenky p ezimují v tenkost nném záp edku uvnit tví. B hem zimy žír zastavují a až na ja e pokra ují v prodlužování chodby, p evážn za ú elem usnadn ní vylezení kukly z prutu. Žír je v tomto období již krátký. Po dokon ení chodby až k výletovému otvoru, uzav enému tenkou vrstvou k ry, p ede housenka z hedvábí a pilinek pevný kokon a kuklí se. Kukla p ed líhnutím proráží kokon i blanité okénko a áste vylézá ven z prutu.

5 Poté se líhne motýl (Lánský a kol. 2005). Let probíhá od kv tna do srpna s první výraznou letovou vlnou na p elomu kv tna a ervna. Dosp lé nesytky létají pouze ve dne, aktivita je úzce spojená s teplotou a obla ností. Za p íhodných klimatických podmínek lze nad výsadbami rybízu zaznamenat rojení samc (Thomas 1998). K pá ení dochází 3-4 hodiny po vylíhnutí, sami ky kladou vají ka asi o 3 dny pozd ji. Vají ka nejsou nikdy vykladena na jednoleté d evo, tento šk dce up ednost uje dvou a víceleté výhony. Jedna sami ka vyklade 3-8 vají ek denn, celková sn ška iní ks. Z vají ek se dle teplot, asi po 10 dnech, líhnou drobné housenky. P i 20 C trvá embryonální vývoj 8 dní. Larvy se brzy zavrtávají do pletiv v tví, kde probíhá žír a další vývoj. Životní cyklus se uzavírá ezimováním housenek uvnit napadených v tví (Fraval et al. 1998). Hostitelské rostliny Hlavními hostiteli jsou zástupci rodu Ribes, p edevším erný, ervený a bílý rybíz, meruzalka a r zné kultivary angreštu (Thomas 1998). Obr.7: plantáž erného rybízu Ben Hop (Ou ední ková 2008). Ochrana Monitorování se provádí zimní kontrolou dvou- a víceletých v tví, které se odst ihují u zem. tev se postupn st íhá po 5 cm segmentech až do poloviny. Pokud se narazí na chodbu, rozštípne se prut a hledá se živá housenka. Zaznamenává se procento napadených prut s housenkou. Letovou aktivitu lze spolehliv monitorovat feromonovými lapáky. Nep ímá ochrana je založená na podpo e p irozených nep átel. Housenky napadá kuklice Pelatachina tibialis. Hluchý a kol. (1997) uvádí, že je pokusn též ov ována ú innost

6 entomopatogenních hlístic rodu Steinernema. Do p ímých metod lze za adit odstra ování vadnoucích v tví až k jejich bázím (Hluchý a kol. 1997). Likvidace takovýchto prut v kv tnu a provád ní pravidelného hlubokého ezu kultury s odstra ováním starých a napadených v tví je doposud nejú inn jší ochranou (Lánský a kol. 2005). Cílenou chemickou ochranu není možno provád t, nebo nejsou k dispozici p ípravky s odpovídající ochrannou lh tou (Lánský a kol. 2005). V zahrani í je proti nesytce rybízové ke komer ním ú el m úsp šn používána metoda dezorientace, která však v R není doposud registrována (Lánský a kol. 2005). Metoda dezorientace (Mating disruption matení samc ) Princip metody spo ívá v pokrytí celé plochy clonou sami ího feromonu jež zabra uje pá ení (odtud anglický název mating disruption ). Vlivem nadbytku feromonu ve vzduchu dochází k dezorientaci same p i vyhledávání samic. Odparníky naplní sad v ní feromonu sami ek lákajících samce. Tím je ztížena schopnost samc nalézt sami ku, je omezena kopulace a následné kladení vají ek. Feromony se odpa ují z odparník postupn v malých dávkách po dlouhou dobu (v závislosti na teplot a v tru asi 5 m síc ). Metoda je vhodná do systému integrované ochrany ovoce a pro antirezistentní strategii. Její používání by m lo p isp t ke snížení spot eby syntetických insekticid a minimalizovat rezidua pesticid v produktech. Feromon je druhov specifický, takže nemá vliv na jiné organismy (Hluchý 2007). Obr.8: feromonový odparník Isonet Z.

7 innou látkou je syntetický sexuální feromon (E,Z)-2,13-octadecadienyl acetát (68 mg) a (E,Z)- 3,13-octadecadienyl acetát (2 mg). Aplikace odparník je provád na p ed výletem dosp lc (duben/kv ten) v dávce 300 ks/ha. Feromonové odparníky se umís ují do stínu, do horní t etiny ke e lehkým obto ením okolo v tvi ky. innost metody se hodnotí v zimních m sících na základ po tu poškozených výhon housenkou nesytky rybízové. Monitoring výskytu nesytky rybízové v prost edí dezorientace šk dce feromonem je kontrolován jednak pomocí lapák s potravním atraktantem, kam se chytají ob pohlaví, ur uje je jejich pom r a stanovuje se p ítomnost spermatéky u samic a jednak pomocí feromonových lapák UNITRAP N funnel s feromonovým odparníkem SUPERLURE-ST/w s ú innou látkou (E,Z)-2,13-octadecadienyl acetát a (Z)-13-octadecenyl acetát, 10 mg/odparník desetinásobná dávka. Nosi em je pryž na bázi p írodního kau uku. Ú innost po vyjmutí z obalu a expozici lapáku je 8-10 týdn. Lapáky se vyv sí sou asn s odparníky na dezorientaci na místa, na kterých je vysoká pravd podobnost snížení ú innosti metody dezorientace. Takovými místy jsou edevším vyvýšeniny, sousedství starých rybízových porost (extenzivní sady, zahrady, aleje), ohniska silného napadení (charakteristická odumíráním strom ). V homogenním porostu bez edchozích p ípad se lapáky umís ují na náv trnou stranu sadu. V R p evažují severozápadní try, proto je vhodné je umístit na severozápadní, nebo západní okraj porostu (Pultar 2008). Obr.9: úlovky v lapácích (Ou ední ková 2008). i funk nosti metody dezorientace by nem ly být zaznamenány žádné úlovky nebo maximáln jednotliví motýli s dlouhými odlukami. Nálet v tšího po tu signalizuje možnou krátkodobou disproporci (vrchol letové aktivity), která vyžaduje zvýšenou pozornost, ale nemusí znamenat neú innost metody dezorientace. Nálety vytvá ející souvislou k ivku s odlišným vrcholem jsou již varováním. U nás však není registrována žádná další korektivní metoda k redukci nesytky p i selhání dezorientace. Odparník se vym uje na p elomu ervence a srpna. Feromonové odparníky pro nesytku rybízovou BIOLATRAP SUPER ST/w jsou druhov specifické, necílové druhy motýl se vyskytují v lapácích velmi málo a jsou snadno odlišitelné (Pultar 2008).

8 Metoda hromadného vychytávání Principem metody hromadného vychytávání samc (mass trapping) do feromonových lapák je snížení jejich popula ní hustoty. Vychytávání je provád no pomocí lapák na bázi sexuálního feromonu typ delta (BIOLATRAP) nebo typ funnel (UNITRAP). Doporu ené množství je 6 ks na hektar. Ú innost feromonu ((E,Z)-2,13-octadecadienyl acetát a (Z)-13-octadecenyl acetát) je po vyjmutí z obalu a expozici lapáku 8-10 týdn. Lapáky se instalují na p elomu kv tna/ ervna zav šením na d ev ný i železný kolík zatlu ený do p dy v ad mezi ke i tak, aby byl lapák umíst n ve výšce vrcholk ke. Rozmíst ní musí být rovnom rné. Odparník se nevym uje. P i použití lapáku typu delta se lepové vložky vym ují po odchycení 100 motýl. V p ípad použití lapáku typu funnel je možné na dno nalít kapalinu s insekticidem, aby došlo k okamžitému usmrcení chycených nesytek i dalšího hmyzu (Pultar 2007). Obr.10: feromonový lapák - typ delta (Ou ední ková 2008). Obr.11: feromonový lapák - typ funnel (Ou ední ková 2008).

9 Hál ivec rybízový (Cecidophyopsis ribis Westwood, 1869) Tento významný šk dce rybízu se rozši uje p evážn pomocí opylova, v trem, sadbou. Jeho nebezpe nost a škodlivost spo ívá v p enosu virového zvratu erného rybízu (Blackcurrant reversion associated virus BCRV), p i kterém dochází k morfologickým zm nám a k degenerativním zm nám kv tních orgán a díky tomu neplodí ani pupeny, které nejsou p ímo poškozeny vlnovníkem. Velmi asto je p inou likvidace i velkých plantáží p edevším erného rybízu (Kazda a kol. 2003). U erného i erveného rybízu se vyskytuje výrazná odr dová preference. Nov byly vyšlecht ny rezistentní odr dy, které rozto nenapadá nebo neohrožuje jejich plodnost (Lánský a kol. 2005). Synonyma Vlnovník rybízový, blackcurrant bud mite, blackcurrant gall mite, big bud mite, currant bud mite (K dela a Kocourek 2002), Cecidophyes ribis, Eriophyes ribis, Phytoptus ribis (Fraval et al. 1998). Za azení do systému Tento fytofágní šk dce pat í do t ídy pavoukovc (Arachnida), ád rozto (Acarina), eledi vlnovníkovití (Eriophyidae) (K dela a Kocourek 2002). Popis lo vlnovník je b lavé, protáhlé, se dv ma páry nohou na hlavohrudi. Sami ky jsou dlouhé 0,2 mm, same ci kratší (Atlas šk dc 2008). íznaky poškození Tento mikroskopický rozto napadá p edevším erný rybíz. Proniká do listových pupen a zp sobuje vznik zdu elých kulovitých hálek (až 1,5 cm). Hálky na ja e neraší, zasychají a hn dnou. Zasychající pupeny rozto i opoušt jí, krátkou dobu se pohybují po listech, kde sají a posléze zalézají do nových pupen, kde pokra ují v sání a rozmnožují se. U napadených rostlin se postupn snižuje výnos vlivem redukce po tu zdravých pupen. P ezimují samice rozto uvnit pupen. Má n kolik generací v roce v závislosti na klimatických podmínkách (Kazda a kol. 2003).

10 Obr.12: p íznaky poškození (Ou ední ková 2008). Životní cyklus ezimují dosp lci i nymfy. Na ja e p i teplotách >5 C kladou sami ky vají ek uvnit pupen, na st ny zkade ených základ list. Za 3-4 dny (p i nízkých teplotách za dn ) se z vají ek líhnou nymfy, které sají listová pletiva a po dosp ní se op t rozmnožují. Množení v lo ských pupenech probíhá ve 2-3 generacích. V tšina rozto však napadené pupeny p i rašení opouští a p esídluje na nové. Maximum opoušt ní pupen za íná v dob otev ení prvních dvou kv na hroznu a probíhá po celou dobu kvetení. ást populace napadá nové pupeny po pá ení na listech a kv tech, ást klade vají ka na povrch list, výhon a kv. Invaze do pupen za íná koncem kv tna a pokra uje až do ervence, výjime i do srpna. Nové pupeny sice napadá jen 1% populace, avšak i toto množství sta í k závažnému výskytu šk dce (Lánský a kol. 2005). Hostitelské rostliny Hál ivec napadá p edevším rybíz erný, ale i ostatní druhy rodu Ribes (Hluchý a kol. 1997). Ochrana Základem nep ímé ochrany je výsadba zdravé, rozto i nenapadené sadby. Školky a nové výsadby by se m ly zakládat ve vzdálenosti nejmén 500 m od napadených ke. Ke e je nutné pravideln kontrolovat. U napadených rostlin se každým rokem o ezávají výhonky s hálkami (Atlas šk dc 2008).

11 Monitoring výskytu rozto je provád n vizuální zimní kontrolou. Odebírá se 60 celých v tví a zjiš uje se p ítomnost i nep ítomnost napadení i podle jediného napadeného pupenu, nebo se kontrolují letorosty podíl napadených pupen. Chemická ochrana ímá ochrana je založená na aplikaci akaricid. První ošet ení se provádí v prvních jarních dnech, kdy teplota dosáhne alespo 13 C, druhé t sn p ed rozkv tem rybízu a t etí asi po dnech na konci kvetení. P i prvních výskytech v rozsáhlejších rybízovnách je ú elné zvážit likvidaci a spálení napadených ke (Hluchý a kol. 1997). Lánský a kol. (2005) uvádí jako vhodný termín ochrany období p ed kv tem a po sklizni. 1.ošet ení je t eba asovat co nejblíže dob kv tu a s ohledem na ochranu v el aplikovat ve er. D ležité je p idání smá edla a vyšší objem post iku (1000 l/ha). Druhé ošet ení se doporu uje provád t ihned po sklizni (Lánský a kol. 2005). Ošet ení se provádí p i napadení v tším než 5%. P ípravky registrované v rámci integrované ochrany rybízu jsou pouze Omite 570 EW a Omite 30 W. Biologická ochrana Další možností ochrany je vysazení dravého rozto e Typhlodromus pyri, který snižuje množství škodlivých rozto, požírá je uvnit pupen i na listech. Aplikace se provádí na ja e. Doporu ená dávka je 3000 ks/ha. V pokusech je testována ú innost dravého rozto e Amblyseius cucumeris. Obr.13: plst ný pásek s dravými rozto i T. pyri (Ou ední ková 2008).

12 Mechanická ochrana Z mechanických metod ochrany je praktikováno vylamovaní napadených hálek a ez poškozených výhon. Dále je vhodné sadbu a ízky rybízu pono it na 30 min do vody 50 C teplé, tím dochází k usmrcení rozto v p ípadn napadených pupenech. Perspektivní je p stování rezistentních odr d (Lánský a kol. 2005). Tato práce byla vytvo ena za p isp ní Ministerstva zem lství R (projekt. QH71164). Použitá literatura: Atlas šk dc : Vlnovník rybízový. Agromanual [online]. c2008. [cit ]. ISBN Dostupný z WWW: < CARLEN, C. et al. Success with mating disruption to control the currant clearwing month. Revue suisse Vitic. Arboric. Hortic. 2006, Vol. 38, p CROSS, J. V. Further investigation of IPM methods for blackcurrant gall mite and leaf midge. IOBC/WPRS Bulletin. Integrated Plant Protection in Fruit Crops Vol. 29 (9), p CROSS, J. V.; EASTERBROOK, M. A. Prospects for integrated management of blackcurrant pests. IOBC/WPRS Bulletin. Integrated Plant Protection in Orchards Soft Fruits. 1998, Vol. 21 (10), p FRAVAL, A. et al. Synanthedon tipuliformis (Clerck). [online]. Paris: INRA, c1998. [cit ]. Dostupný z WWW: < GORDON, S., C. Raspberry and Currant Entomology The Drivers for Change in Europe. In BAÑADOS, P., DALE, A. (Eds.). Acta Horticulture. Proceedings of the Ninth International Rubus and Ribes Symposium, Vol ISHS 2008, p HLUCHÝ, M. Feromony v ochran ovocných sad od monitoringu k p ímé ochran [online]. Brno: Biocont Laboratory spol s r.o.leden c2008. [cit ]. Dostupný z WWW: <

13 HLUCHÝ, M. a kol. Obrazový atlas chorob a šk dc ovocných d evin a vinné révy. Brno: Biocont Laboratory s.r.o., s. ISBN KAZDA, J. a kol. Choroby a šk dci polních plodin ovoce a zeleniny. 3. vydání. Praha: Nakladatelství odborných asopis, ISBN DELA, V.; KOCOUREK F. a kol. Seznam škodlivých organism rostlin. Praha: Agrospoj, s. ISBN LÁNSKÝ, M. a kol. Integrovaná ochrana ovoce v systému integrované produkce: Metodika. Holovousy: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocná ský Holovousy s.r.o., s. ISBN Vým ry sad Vým ry výsadeb len SISPO [online]. c2008. [cit ]. Dostupný z WWW: < POKORNÝ, V.; JISKRA, K. Hmyzí šk dci zahradních rostlin, predáto i a paraziti. 1. vydání. Praha: eský zahrádká ský svaz, nakladatelství Kv t, s. ISBN PULTAR, O. Biolatrap SUPER ST: Etiketa a stru ný návod. Chel ice: Biola, PULTAR, O. Biolatrap SUPER ST/w: Etiketa a stru ný návod. Chel ice: Biola, SCOTT, R.; HARRISON, R., A. The biology and life history of currant clearwing Synanthedon tipuliformis (Lepidoptera: Sesiidae) in Canterbury. New Zealand Journal of Zoology (1). p THOMAS, W., P. Currant Clearwing Life Cycle. [online]. Auckland: The Horticulture and Food Research Institute of New Zealand Ltd., c1998. [cit ]. Dostupný z WWW: <

14 Auto i fotografií: CSOKA, G. Synanthedon tipuliformis pupa. [online]. The University of Georgia: Warnell School of Forestry and Natural Resources and College of Agricultural and Environmental Sciences - Dept. of Entomology, c1998. [cit ]. Dostupný z WWW: < FALTA, V. Integrovaná ochrana ovoce v systému integrované produkce: Metodika. Holovousy: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocná ský Holovousy s.r.o., s. ISBN FARRELL, S. Currant clearwing Synanthedon tipuliformis (Lineaus, 1758) [online].ukmonths: Your guide to the month of Great Britain and Ireland, c [cit ]. Dostupný z WWW: < THOMAS, W., P. Currant Clearwing Life Cycle. [online]. Auckland: The Horticulture and Food Research Institute of New Zealand Ltd., c1998. [cit ]. Dostupný z WWW: <

Ochrana rybízu proti nesytce rybízové metodou hromadného vychytávání

Ochrana rybízu proti nesytce rybízové metodou hromadného vychytávání Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. Ochrana rybízu proti nesytce rybízové metodou hromadného vychytávání Ing. Jana Ouředníčková Zpracováno na základě získaných výsledků při hodnocení

Více

245/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

245/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 245/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 21. dubna 2004 o stanovení bližších podmínek při provádění opatření společné organizace trhu s vínem Změna: 83/2006 Sb. Změna: 33/2007 Sb. Změna: 320/2008 Sb. Změna:

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Katedra ochrany rostlin

Česká zemědělská univerzita v Praze. Katedra ochrany rostlin Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů Katedra ochrany rostlin Integrovaná ochrana rybízu proti nesytce rybízové (Synanthedon tipuliformis C.) a vlnovníkovi

Více

MOŽNÁ EŠENÍ KALAMITNÍHO VÝSKYTU KOMÁR P I POVODNÍCH

MOŽNÁ EŠENÍ KALAMITNÍHO VÝSKYTU KOMÁR P I POVODNÍCH MOŽNÁ EŠENÍ KALAMITNÍHO VÝSKYTU KOMÁR P I POVODNÍCH Libor Folwarczny Abstrakt: P i komplexním ešení povodní v posledních letech stále ast ji vystupuje do pop edí pot eba komplexního p ístupu v otázce kalamitního

Více

č. 207/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. června 2012 o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb.

č. 207/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. června 2012 o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb. č. 207/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. června 2012 o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb., o technických zařízeních a o označování dřevěného obalového materiálu

Více

5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje

5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje 5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/drevoobrabeci-stroje Bezpečnostní pravidla pro obsluhu dřevoobráběcích strojů koutočové

Více

Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou kůrou, která se s přibývajícím věkem mění v šedohnědou až červeno-hnědou

Více

Pravidla. pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu

Pravidla. pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 13. května 2015 č. 348 Pravidla pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu I.

Více

ZEVNÍ PARAZITÉ PSŮ A KOČEK

ZEVNÍ PARAZITÉ PSŮ A KOČEK ZEVNÍ PARAZITÉ PSŮ A KOČEK Následující článek uvádí výčet nejčastěji se vyskytujících zevních parazitů (ektoparazitů) psů a koček, doporučení jak jejich napadení předcházet, a současně zde naleznete konkrétní

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

TALISMAN. (dále také jen TAL 5.0 )

TALISMAN. (dále také jen TAL 5.0 ) ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY PRO INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY, A.S. TALISMAN (dále také jen TAL 5.0 ) Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tyto Zvláštní pojistné podmínky (dále také jen

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Registrace, uskladnění a aplikace digestátu

Registrace, uskladnění a aplikace digestátu Třeboň, 14.10.2011 Registrace, uskladnění a aplikace digestátu Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně klir@vurv.cz tel. 603 520 684 Hnojiva a další hnojivé látky Minerální hnojiva

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje včelaření

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje včelaření Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje včelaření Jméno a příjmení: Alex Truhlář Třída: 5. A Školní rok: 2015/16 Garant/konzultant: Jiří Rejsek Datum odevzdání: 21. 3. 2016 OBSAH

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách

Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách Poznámka: Tato metodika je doplněním metodiky EPPO 1/70 (3) Aphid vectors of BYDV. Je zaměřena

Více

Brambory od hnojení po kultivaci

Brambory od hnojení po kultivaci Brambory od hnojení po kultivaci Při pěstování brambor k různému účelu je třeba přizpůsobit způsob výživy. Sadbovým bramborám zvýšený podíl dusíku v poměru živin průmyslových hnojiv prodlouží vegetaci

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

Život na louce Na louce motýli včely vosy, čmeláci komáři mouchy, vážky slunéčka sedmitečná kobylku saranče mravence cvrčka Luční rostliny kopretina

Život na louce Na louce motýli včely vosy, čmeláci komáři mouchy, vážky slunéčka sedmitečná kobylku saranče mravence cvrčka Luční rostliny kopretina Život na louce Na louce je živo. Poletuje tu plno nejrůznějšího hmyzu (motýli, včely, vosy, čmeláci, komáři, mouchy, vážky a slunéčka sedmitečná. V trávě můžeme vidět kobylku, saranče, mravence a cvrčka.

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Hmyz k ídlatý s prom nou nedokonalou.

Hmyz k ídlatý s prom nou nedokonalou. jméno autora: Mgr. Blanka Bene ová datum: 27.5.2011 ro ník: 6. tematická oblast: ivá p íroda 1 téma: Hmyz k ídlatý s prom nou nedokonalou Anotace: Prezentace jako doprovodný materiál k výuce p írodopisné

Více

č. 147/2008 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 16. dubna 2008

č. 147/2008 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 16. dubna 2008 č. 147/2008 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 16. dubna 2008 o stanovení podmínek pro poskytování dotací na zachování hospodářského souboru lesního porostu v rámci opatření Natura 2000 v lesích Ve znění: Předpis

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Obsah Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst... 1 1 Účel a cíl metodického listu... 2 2 Definice indikátoru Počet nově vytvořených pracovních míst...

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 OPATŘENÍ OB E C N É POVAHY

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 OPATŘENÍ OB E C N É POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 Číslo jednací: 2764/13/ZPR/Kal V Sušici dne 20.11.2013 Spisová značka: 2724/13/ZPR/Kal

Více

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Příloha č. 1 usnesení č. 1318/36/R/2015 MČ Praha 11 vyhlašuje pro rok 2016 dotační program podpory kultury s následujícími programy: I. program: Celoroční

Více

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi.

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. 1 BUBNOVÁ BRZDA Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. Nejdůležitější části bubnové brzdy : brzdový buben, brzdové čelisti, rozporné zařízení, vratné pružiny, štít

Více

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava na běžeckých lyžích Základními prvky nazýváme prvky elementární přípravy a pohybových dovedností, jejichž zvládnutí

Více

Fiche opatření (dále jen Fiche)

Fiche opatření (dále jen Fiche) Název MAS Platnost Fiche pro: 1 kolo příjmu Místní akční skupina Pobeskydí - zájmové sdružení právnických osob Fiche opatření (dále jen Fiche) Číslo Fiche 3.Název Fiche 4 Cestovní ruch Vymezení Fiche Podpora

Více

VY_32_INOVACE_02.12 1/8 3.2.02.12 Měkkýši Měkkýši živočichové s měkkým tělem

VY_32_INOVACE_02.12 1/8 3.2.02.12 Měkkýši Měkkýši živočichové s měkkým tělem 1/8 3.2.02.12 živočichové s měkkým tělem cíl - popsat stavbu těla jednotlivých živočišných tříd - rozlišit různé způsoby života, stavby těla, životně důležitých orgánů - název podle měkkého, nečlánkovaného

Více

Vyhrubování a vystružování válcových otvorů

Vyhrubování a vystružování válcových otvorů Vyhrubování a vystružování válcových otvorů Vyhrubováním se dosáhne nejen hladších povrchů otvorů, ale i jejich přesnějších rozměrů a správnějších geometrických tvarů než při vrtání. Vyhrubování je rozšiřování

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU ve smyslu ustanovení 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb. Výměna 4 ks interiérových dveří v budově kina Art Veřejná zakázka (zatrhněte)

Více

Pilování. Pojmy a teorie

Pilování. Pojmy a teorie Pilování Pilování je supr. Je sice na dlouho, ale v tom bude asi jeho kouzlo. Člověk prostě stojí u svěráku a pomalu dává svému výtvoru tvar, který mu předurčil.. Pojmy a teorie Při pilování dochází k

Více

BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK. BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK. BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY Datum: Počet stran: Strana: TPNM 01/01 10.1.2011 8 1 Tato průvodní dokumentace obsahuje technické podmínky, které stanovují údaje o výrobku,

Více

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny cvičení Dřevěné konstrukce Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny Úvodní poznámky Styčníkové desky s prolisovanými trny se používají pro spojování dřevěných prvků stejné tloušťky v jedné rovině,

Více

FOND VYSOČINY NÁZEV GP

FOND VYSOČINY NÁZEV GP RF-04-2009-01, př. 1upr1 Počet stran: 6 FOND VYSOČINY Výzva k předkládání projektů vyhlášená v souladu se Statutem účelového Fondu Vysočiny 1) Název programu: NÁZEV GP Grantový program na podporu 2) Celkový

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem Ústí nad Labem 30. května 2016 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE V souladu s

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty PRV ČR na období 2007-2013, Opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie Název veřejné zakázky

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN Kateřina Kovaříková, Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V letošním roce získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny.

Více

Marapur PU. Sítotisková barva

Marapur PU. Sítotisková barva Strana: 1/5 Marapur PU Sítotisková barva Rozsah použití Potiskované materiály Dvousložková barva vhodná na předupravený polyetylén a polypropylén jako hlavní oblast použití, ale je také vhodná na polyuretan

Více

MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha

MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha eské v ela ství MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha 27. 1. 2011 Evropský parlament volá: Zachra me ely!!! Úmrtnost v el v Evrop neustále roste. Po et v ela se stále snižuje. Obojí p itom m že mít vážný

Více

Obdělávání půdy v ovocných sadech

Obdělávání půdy v ovocných sadech Obdělávání půdy v ovocných sadech Na způsobu obdělávání půdy do značné míry závisí růst ovocných stromů a keřů, výnosy i kvalita sklizeného ovoce. Obdělávání půdy v ovocném sadu je třeba věnovat velkou

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ)

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY BZ Jsou zkouškami, jejichž absolvováním získá pes loveckou upotřebitelnost pro honitby s odstřelem spárkaté zvěře.

Více

S 114/03-2604/03 V Brně dne 16. července 2003

S 114/03-2604/03 V Brně dne 16. července 2003 S 114/03-2604/03 V Brně dne 16. července 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 114/03, zahájeném dne 17. června 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

TECHNICKÉ ODSTŘELY A JEJICH ÚČINKY

TECHNICKÉ ODSTŘELY A JEJICH ÚČINKY TECHNICKÉ ODSTŘELY A JEJICH ÚČINKY Přednáška č.7 Demolici stavebních objektů lze provést: Inovace studijního oboru Geotechnika 7. Přednáška Trhací práce při destrukcích a) ručně (rozebírání objektu ruční

Více

AXIgo NÁVOD K OBSLUZE

AXIgo NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE Úvod Nabíječe řady AXIgo jsou určeny pro průmyslové aplikace, přednostně pro nabíjení trakčních baterií (olověných s tekutým elektrolytem) elektrických vysokozdvižných vozíků a zařízení

Více

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 dz_12dpfo5405_19_pok.pdf - Adobe Acrobat Professional POKYNY k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických

Více

Construction. SikaBond Dispenser-1800. Metodická příručka. Sika CZ, s.r.o.

Construction. SikaBond Dispenser-1800. Metodická příručka. Sika CZ, s.r.o. Metodická příručka SikaBond Dispenser-1800 Sika CZ, s.r.o. Vzduchový aplikační přístroj na plošné lepení dřevěných podlah pomocí lepidla SikaBond. Veškeré informace a pracovní postupy uváděné v této příručce

Více

ODRŮDY JAHODNÍKŮ. Frigo sadba (chlazené)

ODRŮDY JAHODNÍKŮ. Frigo sadba (chlazené) ODRŮDY JAHODNÍKŮ Frigo sadba (chlazené) FRIGO sadba je moderní a v současnosti již nejrozšířenější způsob výsadby jahod. Silné sazenice s bohatým kořenovým systémem jsou na podzim sklizeny, zbaveny listů

Více

Terénní úpravy pro zajištění komunikace na p.p.č. 281 a 282 v k.ú. Český Dub

Terénní úpravy pro zajištění komunikace na p.p.č. 281 a 282 v k.ú. Český Dub Terénní úpravy pro zajištění komunikace na p.p.č. 281 a 282 v k.ú. Český Dub Dokumentace přikládaná k žádosti o vydání stavebního povolení Dokumentace pro výběr zhotovitele stavby B. Souhrnná technická

Více

FUNGICID. Registrační číslo: 4678-0

FUNGICID. Registrační číslo: 4678-0 UNGICID Registrační číslo: 4678-0 Charakteristika Postřikový fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu určený k ochraně rostlin proti houbovým chorobám Složení iprodion 500 g/l Použití v plodinách

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1921

CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_20_Přírodověda 4. ročník_živočichové na loukách Téma: Živočichové na loukách Vytvořeno: duben 2012 CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ŽIVOČICHOVÉ NA LOUKÁCH

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

Montážní a servisní pokyny

Montážní a servisní pokyny Montážní a servisní pokyny Bitte für künftige Verwendung aufbewahren Please retain for future use Prosíme uschovejte pro budoucí použití Bypass Niveaustandanzeiger Bypass level sensors Obtokový hladinoměr

Více

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla

P r a V I d l a. C Esk A Pr Av i dla Cˇ e s k á P r a V I d l a C Esk A Pr Av i dla Obsah 20 figurek průzkumníků ve 4 různých barvách 1 zeď s hieroglyfy 1 herní deska 7 destiček podlahy ``kámen a písek`` 16 skarabů 6 malých karet prokletí

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak Vytlačování Vytlačování Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů Jde v podstatě o proces tváření profilovaným otvorem (hubice) do volného prostoru Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný

Více

H. ZÁKLADY ORGANIZACE VÝSTAVBY. Číslo zakázky 13-02-003 III/1699 ČERVENÁ REJŠTEJN, OPRAVA GABIONOVÉ ZDI

H. ZÁKLADY ORGANIZACE VÝSTAVBY. Číslo zakázky 13-02-003 III/1699 ČERVENÁ REJŠTEJN, OPRAVA GABIONOVÉ ZDI H. ZÁKLADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Číslo zakázky 13-02-003 III/1699 ČERVENÁ REJŠTEJN, OPRAVA GABIONOVÉ ZDI BRNO, ČERVEN 2013 Název zakázky: Odpovědný řešitel: III/1699 Červená Rejštejn, Ing. Stanislav Štábl

Více

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb.

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. 320 VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2010, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY JIŘICE DODÁVKA KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ POSTELÍ

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY JIŘICE DODÁVKA KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ POSTELÍ VĚZEŇSKÁ SLUŽBA ČESKÉ REPUBLIKY Věznice Jiřice Ruská cesta 404, poštovní přihrádka 8, 289 22 Jiřice Tel.: 325 558 111, Fax: 325 558 208, ISDS: vfsd3n6 Č.j. VS 88/007/001/2014-24/LOG/503 V Jiřicích dne

Více

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013 Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. 1. Kterým předpisem jsou stanoveny povinnosti fyzických

Více

Dotace na výrobu tvarovaných biopaliv

Dotace na výrobu tvarovaných biopaliv Dotace na výrobu tvarovaných biopaliv Dotační program podporující nové výstavby a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv. Výše dotace 45 % pro malé podniky (méně než 50 zaměstnanců, roční

Více

GARÁŽOVÁ VRATA Montážní návod

GARÁŽOVÁ VRATA Montážní návod GARÁŽOVÁ VRATA Montážní návod ed p istoupením k montáži prosím zkontrolujte obsah balení pokud jde o množství a kvalitu sou ástek. ed p istoupením k montáži vrat je nutné se podrobn seznámit s níže uvedeným

Více

Mateřská škola, základní škola a střední škola pro sluchově postižené 757 01 Valašské Meziříčí, Vsetínská 454

Mateřská škola, základní škola a střední škola pro sluchově postižené 757 01 Valašské Meziříčí, Vsetínská 454 Mateřská škola, základní škola a střední škola pro sluchově postižené 757 01 Valašské Meziříčí, Vsetínská 454 Výzva pro předložení nabídek Zadavatel Mateřská škola, základní škola a střední škola pro sluchově

Více

VĚTRÁNÍ VE ŠKOLE. Potřebné pomůcky: Papíry pro zkoumání proudění vzduchu a papíry na poznámky.

VĚTRÁNÍ VE ŠKOLE. Potřebné pomůcky: Papíry pro zkoumání proudění vzduchu a papíry na poznámky. VĚTRÁNÍ VE ŠKOLE Cíle(e): Poučit děti o energetické účinnosti ve škole se zaměřením na okna (protože právě ony silně ovlivňují způsob, jakým je budova vyhřívána a větrána). Žáci zkoumají proudění vzduchu

Více

Montážní návod LC 45... S-15-02

Montážní návod LC 45... S-15-02 Montážní návod LC 45... S-15-02 2 Při čtení přihlížejte k vyobrazení na posledních stranách. Důležitá upozornění Starý odsavač není bezcenným odpadem. Jeho likvidací, příznivou k životnímu prostředí, můžete

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 *UOHSX007UAGF* UOHSX007UAGF ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn.

Více

SMLOUVA O DÍLO. Uzavřena podle 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku OBJEDNATEL: Vlasatice 68, 691 30 Vlasatice

SMLOUVA O DÍLO. Uzavřena podle 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku OBJEDNATEL: Vlasatice 68, 691 30 Vlasatice SMLOUVA O DÍLO Uzavřena podle 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku OBJEDNATEL: Obchodní firma: Sídlo: Jednající Obec Vlasatice Vlasatice 149, 691 30 Vlasatice Pavel Procházka, starosta

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Soutěžní řád soutěží ČSOB v orientačním běhu (SŘ) stanovuje podmínky mistrovských a dlouhodobých soutěží v orientačním běhu na území

Více

Výzva k podání nabídky na

Výzva k podání nabídky na Výzva k podání nabídky na činnost koordinátora BOZP při realizaci zakázky: Inženýrské sítě - dešťová kanalizace, jednotná a splašková kanalizace a plynovod v ulicích Otakarova, Štafova a v části Kollárovy

Více

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 120/2002 Sb. (část) Změna: 120/2002 Sb. (část)

Více

Brusel 8. června 2012 (OR. en) RADA EVROPSKÉ UNIE 10274/1/12 REV 1. Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) LIMITE PECHE 179 CODEC 1405

Brusel 8. června 2012 (OR. en) RADA EVROPSKÉ UNIE 10274/1/12 REV 1. Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) LIMITE PECHE 179 CODEC 1405 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 8. června 2012 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) 10274/1/12 REV 1 LIMITE PECHE 179 CODEC 1405 REVIDOVANÁ POZNÁMKA Odesílatel: Generální ředitel pro rybolov Příjemce:

Více

Žádost o proplacení výdajů strana A1 a A2 (společné strany pro všechna opatření/podopatření/záměry PRV)

Žádost o proplacení výdajů strana A1 a A2 (společné strany pro všechna opatření/podopatření/záměry PRV) Instruktážní list k vyplnění formuláře Žádosti o proplacení výdajů Žádost o proplacení výdajů strana A1 a A2 (společné strany pro všechna opatření/podopatření/záměry PRV) Registrační číslo žádosti: uvedete

Více

Pronájem pozemků v rámci Lesního hospodář. plánu Archivováno

Pronájem pozemků v rámci Lesního hospodář. plánu Archivováno Pronájem pozemků v rámci Lesního hospodář. plánu Archivováno Tento dokument je zařazen v kategorii: Majetek města; Podmínky pro pronájem pozemků a částí pozemků s hospodařením v rámci Lesního hospodářského

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

Teze vyhlášek. Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2017,

Teze vyhlášek. Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2017, Teze vyhlášek Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zemědělství

Více

Přednáška č.10 Ložiska

Přednáška č.10 Ložiska Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.10 Ložiska LOŽISKA Ložiska jsou základním komponentem všech otáčivých strojů. Ložisko je strojní součást vymezující vzájemnou polohu dvou stýkajících se částí mechanismu

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

MLADINOVÝ KONCENTRÁT VÚPS

MLADINOVÝ KONCENTRÁT VÚPS MLADINOVÝ KONCENTRÁT VÚPS NÁVOD K VÝROBĚ PIVA Z V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Vážení, dostává se Vám do rukou originální český výrobek, který představuje spojení staletých tradic zručnosti a zkušeností českých

Více

2 Ukazatele plodnosti

2 Ukazatele plodnosti 2 Ukazatele plodnosti Intenzitní ukazatele vystihují lépe situaci ve vývoji porodnosti než absolutní počty, neboť jsou očištěny od vlivu věkové struktury. Pomalejší růst úhrnné plodnosti 2 ve srovnání

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Registra ní íslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Sada:

Více

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 7.4. 2013 Reportáž na začátku pořadu: Kapalná hnojiva Fantazie Podpora z přírodyp rody Výsadba zeleniny do

Více

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty.

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Preambule Rada města Slavičín se usnesla podle 102 odst.3 zákona č. 128/2000Sb., vydat

Více

OK Omega-3 Complete. o A 90 % DDD o D 3 100% DDD o E 40% DDD o Q10 má 60 mg

OK Omega-3 Complete. o A 90 % DDD o D 3 100% DDD o E 40% DDD o Q10 má 60 mg OK Omega-3 Complete posiluje činnost srdce - kardiovaskulární systém, je více zaměřená na srdce než Gama a Omega snižuje hladinu cholesterolu i když dokáže plně nahradit léky, nemá vedlejší účinky a nevzniká

Více

VÝZVA. Česká republika-ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen zadavatel) se sídlem Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, IČ 00022985.

VÝZVA. Česká republika-ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen zadavatel) se sídlem Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, IČ 00022985. VÝZVA k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na službu dle 12 odst. 3 a 18 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ), Směrnice MŠMT,

Více

HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK Arteriální hypertenze (vysoký krevní tlak) patří v dnešní době k nejčastějším poruchám zdravotního stavu populace, jak v rozvojových, tak i ve vysoce vyspělých zemích. Arteriální

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka modern

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka modern St ední pr myslová škola strojnická Olomouc, t. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka modern Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 P írodov dné

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Rozšíření kapacity nízkoprahového centra Kamarád Žadatel : Statuární město Děčín

Více

Zásady o poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Slaného pro sportovní a zájmové organizace (dále jen Zásady )

Zásady o poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Slaného pro sportovní a zájmové organizace (dále jen Zásady ) Město Slaný na základě ustanovení 85 a 102 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vydává Zásady o poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Slaného pro

Více

9561CR 9561CVR 9562CR 9562CVR 9564CR 9564CVR 9565CR 9565CVR. GB Angle Grinder INSTRUCTION MANUAL. PL Szlifierka k towa INSTRUKCJA OBS UGI

9561CR 9561CVR 9562CR 9562CVR 9564CR 9564CVR 9565CR 9565CVR. GB Angle Grinder INSTRUCTION MANUAL. PL Szlifierka k towa INSTRUKCJA OBS UGI GB Angle Grinder INSTRUCTION MANUAL UA PL Szlifierka k towa INSTRUKCJA OBS UGI RO Polizor unghiular MANUAL DE INSTRUC IUNI DE Winkelschleifer BEDIENUNGSANLEITUNG HU SK CZ 956CR 956CVR 956CR 956CVR 9564CR

Více

3 nadbytek. 4 bez starostí

3 nadbytek. 4 bez starostí Metody měření spokojenosti zákazníka Postupy měření spokojenosti zákazníků jsou nejefektivnější činnosti při naplňování principu tzv. zpětné vazby. Tento princip patří k základním principům jakéhokoliv

Více

9565CLR. GB Angle Grinder INSTRUCTION MANUAL. PL Szlifierka k towa INSTRUKCJA OBS UGI. RO Polizor unghiular MANUAL DE INSTRUC IUNI

9565CLR. GB Angle Grinder INSTRUCTION MANUAL. PL Szlifierka k towa INSTRUKCJA OBS UGI. RO Polizor unghiular MANUAL DE INSTRUC IUNI GB Angle Grinder INSTRUCTION MANUAL UA PL Szlifierka k towa INSTRUKCJA OBS UGI RO Polizor unghiular MANUAL DE INSTRUC IUNI DE Winkelschleifer BEDIENUNGSANLEITUNG HU SK CZ 9565CLR 1 1 002978 2 001035 3

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY s názvem MRAZÍCÍ BOXY PROJEKTU CEITEC IV. ČÁST 1. vyhotovené podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, 1. ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v platném znění

Více

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 MODUL 1 Hygienické požadavky na prodejny Číslo 1 HYGIENA POTRAVIN dle nařízení ES č. 852/2004

Více

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ Tvářením kovů rozumíme technologický (výrobní) proces, při kterém dochází k požadované změně tvaru výrobku nebo polotovaru, příp. vlastností, v důsledku působení vnějších sil.

Více

Plánujete miminko? Připravte se včas

Plánujete miminko? Připravte se včas Press kit Plánujete miminko? Připravte se včas 1 Několik zásad na začátek Každá nastávající maminka si prochází složitým obdobím, kdy se snaží dbát na to, aby svému tělu dodala vše potřebné pro správný

Více