1. SDI-EDU PRO ÚZEMNÍ PLÁNOVAČE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. SDI-EDU PRO ÚZEMNÍ PLÁNOVAČE"

Transkript

1 VZDĚLÁVACÍ KURZY & I-WORKSHOPY GIVS 2011 MIKULOV VZDĚLÁVACÍ KURZY SDI-EDU pro územní plánovače HARMONIZACE prostorových dat s přihlédnutím k požadavkům INSPIRE GML (Geography Markup Language) METADATA a DATOVÉ SPECIFIKACE... 4 I-WORKSHOPY Portál ne jen pro INSPIRE Zveme Vás do 3D prostoru Sběr GPS GIS dat s lehkostí od firmy LEICA... 5 Níže uvedené vzdělávací kurzy proběhnou na kongresu GIVS 2011 ve čtvrtek ve školícím a vzdělávacím bloku v sálu "Sauvignon". Jsou určeny specialistům a praktikům, kteří nemají zájem příliš teoretizovat, ale zato řešit kvanta všednodenních dílčích problémů, setkat se s podobně zaměřenými kolegy a podiskutovat s předními odborníky a lektory. Přednášet budou proslulí a daných témat perfektně znalí odborníci. Na všechny kurzy vřele doporučujeme vlastní notebook s WiFi připojením, přednášenou látku bude možné on-line ověřovat na webu. Lektoři předvedou a zčásti zpřístupní i neveřejný obsah projektových webů, některé lekce budou mít v Mikulově premiéru a jsou nebo budou nachystány i pro e-learning a částečné samostudium. Každá lekce bude obsahovat nenáročný test základních znalostí. Účastníci, kteří se školícího programu zúčastní a kterým se povede úspěšně zdolat alespoň 1 kontrolní test, obdrží na závěr kongresu certifikát CAGI vystavený na jméno účastníka. CAGI je vzdělávací institucí s akreditací MVČR pro průběžné vzdělávání úředníků veřejné správy, tento certifikát tedy ověřuje aktivitu započitatelnou do plánu pracovníka zvyšování kvalifikace podle příslušného zákona. Osoby, které se zaregistrují na školící část programu, mají v Sauvignonu ve čtvrtek k dispozici celodenní nabídku kurzů, praktických ukázek a zhuštěných návodů v podání profesionálních vzdělavatelů. Vstup hlavního partnera kongresu proběhe v hlavním sále Aurelius. Oddech a uvolnění nás čeká na čtvrtečním společenském večeru. Česká geoinformační komunita vyrostla v uplynulých 20 letech na nezištném sdílení znalostí a zkušeností, večer v mikulovském Galantu vytvoří prostor pro volnou nezávaznou profesní i společenskou komunikaci.

2 VZDĚLÁVACÍ KURZY SÁL "SAUVIGNON" HOTELU GALANT, ČTVRTEK 26. KVĚTNA SDI-EDU PRO ÚZEMNÍ PLÁNOVAČE Čas uvedení a vybrané lekce: 09:30-10: "Vše v jednom" - případ Olomouc 10:00-10: Geodata - nezbytnost dobrého plánování 14:30-15: Geoportál podle INSPIRE příklad Prahy Garant: CAGI. Lektoři: J. Burian, V. Pechanec; V. Plšek, D. Zedníčková; J. Čtyroký, B. Baron. Z celkem 17 lekcí systematického kurzu, který bude identicky školen v 7 jazycích v několika zemích Evropy, byly pro účastníky mikulovského kongresu vybrány jen některé. Projekt SDI- EDU přenáší inovativní know-how mezi územní plánovače a cílí na potřeby prostorového (v tom též územního) plánování. V Mikulově budou tyto lekce poprvé uvedeny v češtině a na příkladech z české územně plánovací praxe. Podobné příklady si zájemci, kteří od lektorů obdrží login, budou moci prohlédnout podrobnějji sami, anebo mohou přihlásit sebe i kolegy k absolvování celého souboru lekcí. Účast na tomto vzdělávání je díky financování z programu Leonardo pro zájemce nejméně do konce roku 2011 zdarma. Ad 1.1 : Praxe obce s rozšířenou působností: Letité zkušenosti spolupráce úřadu a univerzity ve vzdělávání specialistů územního plánování. INSPIRE není bubák, stačí se zorientovat, přesně rozdělit kompetence, pracovníkům dopřát školení a výcvik, a pak vyžadovat od každého plnění jeho role. Znalosti a moudrá distribuce specializované práce jsou klíčem k řešení. Ad 1.2 : Alfa a omega dobrého plánování - dobrá geodata. Co se starými? Jak zadávat nová? Kvalita, výhody a úskalí moderní produkce geodat, na co si dát pozor, nalejvárna pro plánovače z praxe. Ad 1.3 : Geoportál, agendy a služby podle INSPIRE (případ Praha). Skloubení robustního komerčního GIS SW a open source nástrojů v zájmu petré škály klientů, pro návaznosti na sousedící kraj, pro moderní vedení agend podle idejí e-governmentu. Pokročilý management metadat v územně plánovací praxi.

3 2. HARMONIZACE PROSTOROVÝCH DAT S PŘIHLÉDNUTÍM K POŽADAVKŮM INSPIRE. Garant: ZČU Plzeň. Lektoři: O. Čerba a K. Janečka, Čas uvedení: 10:30-11:30 (sál Sauvignon ) Problematika harmonizace geodat, teoretické přístupy a ukázky některých možností jak s využitím open-source technologií i komerčních řešení harmonizovat reálná geodata. Význam, přínos a přímo využitelné výstupy evropský projektů (Plan4all, Humboldt, SDI-EDU ad.) Narazili jste už někdy na problém, jak použít data z různých zdrojů, od různých poskytovatelů, z různých krajů a zemí? Potřebujete se poradit a zeptat? Školitelé zúročili léta působení v evropských projektech a vlastní výuky na VŠ. Plzeňská geomatická škola si získala uznání prakticky použitelnými výstupy z výzkumu, ZČU koordinuje několik evropských projektů (např. Plan4all a SDI-EDU), její experti pracují pro DG JRC v Ispře i přímo v týmu tamních výzkumníků. O INSPIRE neteoretizují, podobně jako po dlouhém váhání resort ČÚZK přijal metodu doc. Čady pro digitalizační práce na katastru, budou dnešní návody z Plně vbrzku součástí rutinních metod po celé Evropě. Přijďte si zblízka a začerstva prohlédnout, osahat a okomentovat, co v Plzni vymysleli! 3. GML (GEOGRAPHY MARKUP LANGUAGE) Garance: VŠB TU Ostrava. Lektor: J. Růžička Čas: 15:30-16:00 (sál "Sauvignon") Jazyk GML specifikovaný Open Geospatial Consortiem umožňuje komplexním způsobem popisovat prostorová data. Díky této vlastnosti se nejedná o jazyk triviální a pro jeho plné pochopení je nutná alespoň základní znalost jazyka pro definování XML schémat (XML Schema Definition). Účastníci semináře se seznámí se základy jazyka XSD, na příkladech využití pro GML. V případě GML bude krátká část věnována verzi 2 tohoto jazyka, se kterou se však ještě velmi často můžeme setkat v některých implementacích. Hlavní část semináře bude věnována příkladům popisu prostorových dat ve verzi 3, která je dnes vyžadována např. některými implementačními pravidly směrnice INSPIRE. Účastníci se pomocí příkladů seznámí s celou škálou různých možností využití GML 3. Rovněž bude pomocí příkladů ukázáno jakým způsobem efektivně vytvořit GML 3 z ESRI Shapefile formátu. Lektorovo doporučení účastníkům: Nainstalujte si před kurzem poslední verzi nástroje GDAL/OGR např. pomocí balíku FWTools.

4 4. METADATA A DATOVÉ SPECIFIKACE Garance: Geotým MU Brno. Lektoři: P. Kubíček, T. Řezník, J. Zít, Z. Němcová. Čas: 16:10-17:30 (sál "Sauvignon") Vybrané výstupy projektu s názvem Lidský potenciál pro informační společnost využívající prostorová data, podpořeného ze strukturálních fondů (OPVK). Modul 1 (INSPIRE) pojednává o všeobecných aspektech směrnice INSPIRE Modul 2 (METADATA) popisuje požadavky směrnice na?data o datech? Modul 3 (SÍŤOVÉ SLUŽBY) se věnuje vyhledávacím, prohlížecím, stahovacím a transformačním službám Modul 4 (DATOVÉ SPECIFIKACE) popisuje konceptuální modely datových sad vybraných INSPIRE témat Modul 5 (KARTOGRAFICKÉ ASPEKTY) rozebírá směrnici INSPIRE z pohledu kartografické vizualizace S ohledem na běžící připomínkování datových specifikací a testování témat anexů II a III direktivy INSPIRE a na přímé doporučení TPS Geodata KOVIN (technické pracovní skupiny Koordinačního výboru INSPIRE) lektoři MU zdůrazní a osvětlí zejména modul Datové specifikace a jeho návaznost na reálné úkoly z praxe a k povinným osobám. Sada nabídnutých školení má jako celek pokrýt akutní a aktuální potřeby českých odborníků, kteří léta budují GIS a potřebují konzultovat své potřeby v souvislostech, chtějí osvětlit nejasnosti kolem implementace INSPIRE. Vyzvaní lektoři nejen vyloží připravenou látku, předvedou také chystaný systém vzdělávání a ověřování způsobilosti pro práci s notně již zainvestovanou geoinformační infrastrukturou. Doba dobrovolného nadšenectví a nezávazně hravého laborování v práci s českými geoinformacemi v všech úrovních definitivně končí. Kreativita a ledabylost bude vyhrazena pouze výzkumu a inovacím, v exekutivě musíme nastoupit tvrdý trend měřené efektivity profesionálního výkonu, v obchodování musíme dosáhnout konkurenceschopnosti a naučit se z dobrých nápadů nejen radovat, ale také je zhmotňovat a v nových produktech prodávat. Testovací otázky v závěru mikulovských lekcí jsou protoverzí a ukázkou skutečných podrobných systematických kurzových testů, na kongresu jde zatím jen o přehlídku existující nabídky, o získání orientace a zpětné vazby. Vstupy účastníků vzdělávání ovlivní finální náplň kurzů i podobu chystaného soustavy celoživotního vzdělávání v aplikované geoinformatice. Přijďte si vyzkoušet a okomentovat, kam se bude a má ubírat systematické vzdělávání specialistů a uživatelů GIS a moderní GI infrastruktury v Česku!

5 I-WORKSHOPY TÉMATICKÉ FIREMNÍ INOVATIVNÍ W OKSHOPY DNE Nezastupitelnou roli ve vývoji národní geoinformační infrastruktury hrají komerční subjekty. Geoinformace musejí především sloužit, být někomu užitečné, a to dokonce natolik, že onen někdo bude ochoten za ně zaplatit přinejmenším nákladovou cenu. Geoinformace jsou zbožím, i u nich se užitek vesměs prokazuje vahou významnosti nebo frekvencí užití. Vcelku věrně odráží tuto užitnou hodnotu trh geoinformačních produktů a služeb. Právě konkurence soutěžících inovátorů a stále znalejších a náročnějších uživatelů je nejspolehlivějším motorem a zárukou soustavného zvyšování kvality a spolehlivosti v geoinformatice. S potěšením proto uvádíme nápadité a inovativní firemní prezentace partnerů kongresu. Jakkoli se trh internacionalizuje, je potěšující, že schopné mozky a někteří manažeři se v konkurenci neztrácejí. Jsme na cestě od záludné lákavosti datového komunismu (vše zdarma) ke střízlivému prosazení kvality, hodnoty a tedy také odpovídající ceny naší odborné kvalifikované práce a jejích plodů. Přijďte se podívat pod pokličku kolegům, ktěří podle těchto osvědčených prinicpů dávno a úspěšně fungují: 5. PORTÁL NE JEN PRO INSPIRE INTERGRAPH Wonesch P., Intergraph CS 15:45-16:30, sál Aurelius, ČT ZVEME VÁS DO 3D PROSTORU GEODIS Hotař Z., Zedníčková D., Sýkora M. - GEODIS BRNO, spol. s r.o. 13:15 14:00, sál Sauvignon, ČT , 6. SBĚR GPS GIS DAT S LEHKOSTÍ OD FIRMY LEICA GEFOS Bozděch P. - GEFOS a.s., zastoupení LEICA - Geosystems pro ČR 12:30 13:15,.sál Sauvignon, ČT

GIVS 2011 vlastní notebook s WiFi připojením

GIVS 2011 vlastní notebook s WiFi připojením VZDĚLÁVACÍ KURZY & I-WORKSHOPY Přijďte si vyzkoušet 7 kurzů a odborných workshopů za cenu jednoho! Odvezte si validní doklad o zvýšení Vaší kvalifikace! Přijměte prosím pozvání na vzdělávací seminář GIVS

Více

IV. kongres České asociace pro geoinformace GEOINFORMACE VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A PRO SPOLEČNOST. 26. 27. května 2011, Mikulov, hotel Galant

IV. kongres České asociace pro geoinformace GEOINFORMACE VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A PRO SPOLEČNOST. 26. 27. května 2011, Mikulov, hotel Galant IV. kongres České asociace pro geoinformace GEOINFORMACE VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A PRO SPOLEČNOST 26. 27. května 2011, Mikulov, hotel Galant PROGRAM KONGRESU KONFERENCE/KONGRESY/SYMPOZIA VÁŠ OSVĚDČENÝ PARTNER

Více

CAGI již 18 let partner veřejné správy na poli geoinformací

CAGI již 18 let partner veřejné správy na poli geoinformací CAGI již 18 let partner veřejné správy na poli geoinformací Karel JANEČKA kjanecka@cagi.cz Česká asociace pro geoinformace 1997? Založení České asociace pro geoinformace Vize: Zvýšit vnímání důležitosti

Více

GeoInfoStrategie. Jiří Čtyroký. člen zpracovatelského týmu. Úvodní seminář pro členy Konzultačního týmu projektu 23. květen 2013, Praha

GeoInfoStrategie. Jiří Čtyroký. člen zpracovatelského týmu. Úvodní seminář pro členy Konzultačního týmu projektu 23. květen 2013, Praha GeoInfoStrategie Jiří Čtyroký člen zpracovatelského týmu Úvodní seminář pro členy Konzultačního týmu projektu 23. květen 2013, Praha Obsah - Plán prací - Struktura materiálu - Osnova Geoinfostrategie -

Více

7 let s INSPIRE z pohledu resortu ČÚZK. Karel Štencel

7 let s INSPIRE z pohledu resortu ČÚZK. Karel Štencel 7 let s INSPIRE z pohledu resortu ČÚZK Karel Štencel Výchozí stav a hlavní vlivy 1) ČÚZK v roli LMO testování, připomínky cestou EC JRC 2) Od počátku bylo vedení ČÚZK jasné, že implementace bude pracná

Více

Projekt Geotým nové možnosti vzdělávání v oblasti směrnice INSPIRE. Zdeněk STACHOŇ Geografický ústav, PřF, MU zstachon@geogr.muni.

Projekt Geotým nové možnosti vzdělávání v oblasti směrnice INSPIRE. Zdeněk STACHOŇ Geografický ústav, PřF, MU zstachon@geogr.muni. Projekt Geotým nové možnosti vzdělávání v oblasti směrnice INSPIRE Zdeněk STACHOŇ Geografický ústav, PřF, MU zstachon@geogr.muni.cz OBSAH Povědomí o INSPIRE INSPIRE a vzdělávání Příklady Projekt GEOTÝM

Více

Geoportál a georeporty hl. m. Prahy. Jiří Čtyroký Útvar rozvoje hl. m. Prahy

Geoportál a georeporty hl. m. Prahy. Jiří Čtyroký Útvar rozvoje hl. m. Prahy Geoportál a georeporty hl. m. Prahy Jiří Čtyroký Útvar rozvoje hl. m. Prahy Fáze rozvoje GIS hl. m. Prahy 1. Konsolidace datové základny stabilizace Digitální mapy Prahy vytvoření centrálního datového

Více

INSPIRE. Náklady a přínosy vzniku národní geoinformační infrastruktury. Jiří Hradec

INSPIRE. Náklady a přínosy vzniku národní geoinformační infrastruktury. Jiří Hradec INSPIRE Náklady a přínosy vzniku národní geoinformační infrastruktury Jiří Hradec Transpozice směrnice INSPIRE 1. Povinná RIA regulatory impact assessment; 2. Ekonomická analýza a dopad na státní rozpočet

Více

Služby ČÚZK určené (nejen) pro správce inženýrských sítí. Jiří Poláček Český úřad zeměměřický a katastrální

Služby ČÚZK určené (nejen) pro správce inženýrských sítí. Jiří Poláček Český úřad zeměměřický a katastrální Služby ČÚZK určené (nejen) pro správce inženýrských sítí Jiří Poláček Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah prezentace Přehled právních předpisů pro poskytování údajů Přehled služeb Infrastruktura

Více

Digitální mapa veřejné správy. Portál DMVS a ÚKM

Digitální mapa veřejné správy. Portál DMVS a ÚKM Digitální mapa veřejné správy Portál DMVS a ÚKM Základní informace o DMVS DMVS zajišťuje garantovaná, jednotná data pro konzistentní výkon příslušných agend veřejné správy v území transparentnost výkonu

Více

Geoinformace ve veřejné správě cirkulář

Geoinformace ve veřejné správě cirkulář Konference se koná pod záštitou Ministerstva vnitra České republiky Geoinformace ve veřejné správě 2013 3. cirkulář Česká asociace pro geoinformace (CAGI) Vás srdečně zve k účasti na dalším ročníku výroční

Více

Geomatika v České republice

Geomatika v České republice Geomatika v České republice Václav Čada, Otakar Čerba Oddělení geomatiky, Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni Geoinformace ve veřejné správě 2013, Praha, 27. 28.

Více

INSPIRE. Prováděcí pravidla

INSPIRE. Prováděcí pravidla INSPIRE Prováděcí pravidla Co jsou Prováděcí pravidla Text směrnice stanoví, že technické specifikace fungování národních prostorových infrastruktur budou stanoveny pomocí tzv. prováděcích (implementačních)

Více

ČÚZK a INSPIRE. Jiří Poláček. Konference Inspirujme se..., Průhonice,

ČÚZK a INSPIRE. Jiří Poláček. Konference Inspirujme se..., Průhonice, ČÚZK a INSPIRE Jiří Poláček Konference Inspirujme se..., Obsah prezentace 1. Průběh prací při implementaci směrnice INSPIRE 2. Základní registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN) a INSPIRE

Více

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Ministerstvo vnitra RNDr. Eva Kubátová Nemoforum, Seminář k digitalizaci katastrálních map, 4. prosince 2008, Praha Obsah prezentace - Úloha

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. www.ipepo.cz. Roman Vrba - MVČR

INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. www.ipepo.cz. Roman Vrba - MVČR INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ www.ipepo.cz Roman Vrba - MVČR PROJEKT: INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ REG.Č. CZ.1.04/4.1.00/38.00002

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost EDUCA Profesní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY spol. s r.o. 2010-2012 únor 2010 - leden 2012 Charakteristika projektu Projekt je zaměřen na prohloubení

Více

Licence a podmínky pro sdílení dat podle INSPIRE - týká se také vás?!

Licence a podmínky pro sdílení dat podle INSPIRE - týká se také vás?! Úvodní seminář technické pracovní skupiny (TPS) licence a legislativa Licence a podmínky pro sdílení dat podle INSPIRE - týká se také vás?! 9.6. 2011 od 9:30 ČÚZK, Praha 8 Cíle semináře Umožnit setkání

Více

Svět mapových služeb. Vladimír Špaček, Sr. consultant Intergraph ČR

Svět mapových služeb. Vladimír Špaček, Sr. consultant Intergraph ČR Svět mapových služeb Vladimír Špaček, Sr. consultant Intergraph ČR Obsah Svět mapových služeb v pojetí Intergraph Geoportál ZÚ Význam, využití, přínosy Tenký klient LČR Integrace dat, editace na webu Geoportál

Více

Aktivity resortu ČÚZK v mezinárodních souvislostech. Ing. Tomáš Holenda a Ing. Eva Pauknerová, CSc.

Aktivity resortu ČÚZK v mezinárodních souvislostech. Ing. Tomáš Holenda a Ing. Eva Pauknerová, CSc. Aktivity resortu ČÚZK v mezinárodních souvislostech Ing. Tomáš Holenda a Ing. Eva Pauknerová, CSc. Obsah prezentace 1) Kompetence a povinnosti resortu podle zákonů ČR 2) Evropské právní předpisy, prováděcí

Více

Strategické a specifické cíle GeoInfoStrategie. Jiří Čtyroký, člen Zpracovatelského týmu

Strategické a specifické cíle GeoInfoStrategie. Jiří Čtyroký, člen Zpracovatelského týmu Strategické a specifické cíle GeoInfoStrategie Jiří Čtyroký, člen Zpracovatelského týmu Strategický cíl 1: Zajištění garantovaných služeb veřejné správy pro správu a efektivní využívání prostorových informací

Více

ČÚZK CESTA K OTEVŘENOSTI. Jiří Poláček

ČÚZK CESTA K OTEVŘENOSTI. Jiří Poláček ČÚZK CESTA K OTEVŘENOSTI Jiří Poláček Obsah prezentace Zdrojové informační systémy a toky dat Přehled otevřených dat a služeb Zkušenosti s harvestováním metadat otevřených dat do Národního katalogu otevřených

Více

MAPOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK, CO NABÍZEJÍ STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ

MAPOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK, CO NABÍZEJÍ STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ MAPOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK, CO NABÍZEJÍ STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ Ing. Danuše Svobodová, Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 1 Obsah prezentace Geportál ČÚZK stručný přehled možností, jež

Více

Poskytování prostorových dat resort ČÚZK a INSPIRE

Poskytování prostorových dat resort ČÚZK a INSPIRE Zeměměřický úřad Poskytování prostorových dat resort ČÚZK a INSPIRE Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Seminář Sdílení a předávání geodat 15.6.2011, Praha Obsah prezentace Data poskytovaná ČÚZK Aktuální

Více

Společně a se společnými zájmy? Quo vadis, zeměměřictví? Jiří Hiess Česká asociace pro geoinformace

Společně a se společnými zájmy? Quo vadis, zeměměřictví? Jiří Hiess Česká asociace pro geoinformace Společně a se společnými zájmy? Quo vadis, zeměměřictví? Jiří Hiess Česká asociace pro geoinformace Seimnářv ŠCGK 14. 3. 2012 Praha: QUO VADIS, GEODÉZIR? Obsah: Role CAGI jako profesní SAMOSPRÁVY Současná

Více

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Quo Vadis Geodesy? Quo Vadis Geomatics? GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky Západočeská univerzita v Plzni byla

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Eva Kubátová Nemoforum - seminář Digitální mapa veřejné správy Seminární hotel Akademie Naháč, Chocerady 20. říjen

Více

geotym.geogr.muni.cz K čemu jsou datové specifikace Možnosti elektronického vzdělávání v oblasti směrnice INSPIRE II. Co Vás čeká dnes?

geotym.geogr.muni.cz K čemu jsou datové specifikace Možnosti elektronického vzdělávání v oblasti směrnice INSPIRE II. Co Vás čeká dnes? Co Vás čeká dnes? Možnosti elektronického vzdělávání v oblasti směrnice INSPIRE II. Lidský potenciál pro informační společnost využívající prostorová data (GEOTÝM) Průhonice, 30.11. 2011 Blok 1: Jak číst

Více

Geografické podklady z produkce Zeměměřického úřadu možné využití pro dokumentaci dopravních nehod. Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad

Geografické podklady z produkce Zeměměřického úřadu možné využití pro dokumentaci dopravních nehod. Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Geografické podklady z produkce Zeměměřického úřadu možné využití pro dokumentaci dopravních nehod Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Obsah Státní mapová díla - topografické mapy středních měřítek, Státní

Více

Služby katastru nemovitostí. JiříPoláček

Služby katastru nemovitostí. JiříPoláček Služby katastru nemovitostí JiříPoláček Obsah prezentace 1. Současné formy poskytování údajů KN 2. RÚIAN a jeho datové zdroje 3. Další kroky při implementaci směrnice INSPIRE 4. Novela vyhlášky 162/2001

Více

Digitální mapa veřejné správy

Digitální mapa veřejné správy Digitální mapa veřejné správy jako stěžejní projekt egovernment a základní nástroj politiky státu v oblasti prostorových informací RNDr. Eva Kubátová Obsah Z čeho vycházíme Úloha MV v oblasti prostorových

Více

reg. č. projektu : CZ /0.0./0.0/16_033/ Uchazeč musí garantovat řádný průběh a metodiku zpětné vazby, které poskytuje z realizace kurzů.

reg. č. projektu : CZ /0.0./0.0/16_033/ Uchazeč musí garantovat řádný průběh a metodiku zpětné vazby, které poskytuje z realizace kurzů. Příloha č. 2 předmět veřejné zakázky další činnosti Metodika zpětné vazby Uchazeč musí garantovat řádný průběh a metodiku zpětné vazby, které poskytuje z realizace kurzů. Zpětná vazba musí být zjišťována

Více

GeoportálČÚZK webová služba transformace souřadnic

GeoportálČÚZK webová služba transformace souřadnic Obsah prezentace GeoportálČÚZK webová služba transformace souřadnic Úvod - síťové služby Geoportálu ČÚZK, klienti síťových služeb klient pro transformace souřadnic Ing. Bohumil Vlček Zeměměřický úřad Závěr

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost EDUCA III Další profesní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY spol. s r.o. 2013-2015 září 2013 - únor 2015 Charakteristika projektu Projekt je zaměřen

Více

Cíle Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR

Cíle Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR Cíle Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR Na schůzi Řídícího výboru projektu Tvorby geoinfo strategie dne 18. října 2013 byly schváleny tyto specifické cíle: Naše vize Vize: Rok

Více

Výzva č. 40 pro předkládání IP 4.1 - Vzdělávání v egon Centrech krajů a obcí s rozšířenou působností. Newsletter

Výzva č. 40 pro předkládání IP 4.1 - Vzdělávání v egon Centrech krajů a obcí s rozšířenou působností. Newsletter Newsletter Obsah Aktualizace kurzů... 3 Informační systém datových schránek v přípravě je kurz Informační systém datových... 3 Word pro začátečníky (egon)... 3 Czech POINT - Autorizovaná konverze dokumentů...

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Úvod do Geografických Informačních Systémů 3.seminární práce Představení organizace Jana Bittnerová Plzeň, 2004 Osnova: 1. vznik asociace 2. organizační

Více

INSPIRE. Transpozice a vznik národní geoinformační infrastruktury. Jitka Faugnerová Jiří Hradec

INSPIRE. Transpozice a vznik národní geoinformační infrastruktury. Jitka Faugnerová Jiří Hradec INSPIRE Transpozice a vznik národní geoinformační infrastruktury Jitka Faugnerová Jiří Hradec Účel směrnice INSPIRE 1. Informační podpora tvorby a aktualizace politik především v oblasti životního prostředí;

Více

DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OLOMOUC TRAINING CENTRE s.r.o., Brněnská 47, 779 00 Olomouc tel: 585 417 828, 723 560 038, fax: 585 417 823 e mail: jana.palkova@otc-olomouc.cz N A B Í Z Í M E V Á M DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MARKETING

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Jednání Grémia pro regulační reformu a efektivní veřejnou správu 9. prosince 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam

Více

Strategie rozvoje Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje

Strategie rozvoje Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje Strategie rozvoje Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje Autor: Michal Souček, Plzeňský kraj Konzultace: Mgr. Martin Schejbal, Ing. Antonín Procházka, Ing. Eliška Pečenková Verze: 1.3 Datum: 9.

Více

Přehled poskytovaných dat a služeb ČÚZK. Jiří Poláček Český úřad zeměměřický a katastrální

Přehled poskytovaných dat a služeb ČÚZK. Jiří Poláček Český úřad zeměměřický a katastrální Přehled poskytovaných dat a služeb ČÚZK Jiří Poláček Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah prezentace Přehled právních předpisů pro poskytování údajů Přehled služeb Milníky implementace Infrastruktura

Více

Požadavky trhu práce a praxe v profesním vzdělávání v geoinformatice současná situace v Evropě a u nás Petr KUBÍČEK, Zdeněk STACHOŇ, Milan KONEČNÝ, Tomáš Řezník LGC, MU Brno 16. 5. 2014 Situace na VŠ Málo

Více

ČÚZK a INSPIRE. Ing. E. Pauknerová, CSc., Ing.I. Svatá a Ing.T. Cajthaml. Konference ISSS 2010, Hradec Králové ISSS 2010 ČÚZK a INSPIRE

ČÚZK a INSPIRE. Ing. E. Pauknerová, CSc., Ing.I. Svatá a Ing.T. Cajthaml. Konference ISSS 2010, Hradec Králové ISSS 2010 ČÚZK a INSPIRE ČÚZK a INSPIRE Ing. E. Pauknerová, CSc., Ing.I. Svatá a Ing.T. Cajthaml Konference ISSS 2010, Hradec Králové ISSS 2010 ČÚZK a INSPIRE 1 INSPIRE - infrastruktura pro prostorové informace v Evropě Směrnice

Více

ISSS

ISSS 8.4. 2014 ISSS 2014 1 Obsah prezentace INSPIRE Východiska a současná situace Role ČÚZK na mezinárodní scéně (INSPIRE, ELF) European Location Framework (ELF) Východiska a současná situace Závěry 8.4. 2014

Více

Metodik a koordinátor ICT

Metodik a koordinátor ICT Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Metodik a koordinátor ICT Číslo akreditace:

Více

INSPIRE a katastr nemovitostí ČR. Jiří Poláček

INSPIRE a katastr nemovitostí ČR. Jiří Poláček INSPIRE a katastr nemovitostí ČR Jiří Poláček Obsah prezentace 1. Směrnice INSPIRE a IS spravované ČÚZK 2. Průběh implementace 3. Základní informace o RÚIAN 4. Současný stav implementace 5. Provozní aspekty

Více

Příprava implementace INSPIRE. Ing. Ivana VALDOVÁ,, Ing. Bohumil VLČEK

Příprava implementace INSPIRE. Ing. Ivana VALDOVÁ,, Ing. Bohumil VLČEK Příprava implementace INSPIRE v rámci r resortu ČÚZK Ing. Ivana VALDOVÁ,, Ing. Bohumil VLČEK Obsah prezentace Úvod Směrnice INSPIRE Geodata a jejich poskytování Metadata a síťovs ové služby resortu Prováděcí

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Projekt byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Projekt byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Zvyšování adaptability a konkurenceschopnosti společnosti Ostrapack, s.r.o. a jejich zaměstnanců formou systematického vzdělávání na základě klíčových kompetencí zaměstnanců Projekt byl financován z prostředků

Více

CÍLOVÉ SKUPINY PROJEKTU organizační složky státu a jejich zaměstnanci, obce a kraje a jejich zaměstnanci, volení zástupci, veřejnost

CÍLOVÉ SKUPINY PROJEKTU organizační složky státu a jejich zaměstnanci, obce a kraje a jejich zaměstnanci, volení zástupci, veřejnost PROJEKT IMPLEMENTAČNÍ JEDNOTKY STRATEGICKÉHO RÁMCE ROZVOJE VEŘEJNÉ SPRÁVY ČR 2014-2020 Naplnění opatření a aktivit SRRVS ČR v oblasti modernizace, optimalizace a zefektivnění VS; realizace bude přínosem

Více

Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji

Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji CZ.04.1.03/3.3.06.4/0003 Realizátor projektu: Asista, s.r.o. Partner projektu: Job Market, s.r.o. Projekt je realizován v rámci Opatření

Více

Implementace GeoInfoStrategie

Implementace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Eva Kubátová, odbor egovernmentu, MV 16. října 2015, seminář sdružení Nemoforum, Praha Obsah Úvod o Rámce GeoInfoStrategie GeoInfoStrategie o Základní informace o projektu

Více

Časové schéma vzdělávacího programu :

Časové schéma vzdělávacího programu : Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu www.procentre.eu NABÍZÍME VÁM KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PROFESIONÁL ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ JAKÉ JSOU PŘÍNOSY VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU? Získání znalostí a dovedností

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Školení je šance Komplexní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY spol. s r.o. 2010-2012 Komplexní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY T-MAPY AMOS

Více

Zdroje pro EVVO aktivity

Zdroje pro EVVO aktivity Zdroje pro EVVO aktivity Tato aktivita probíhá v rámci projektu "Environmentální vzdělávání úřadu jako příležitost pro kvalitní rozvoj obce", financovaného ze zdrojů Státního fondu životního prostředíčr.

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) RNDr. Eva Kubátová, MV koordinátorka projektu Obsah Základní informace o projektu

Více

GIVS

GIVS 16.5. 2014 GIVS 2014 1 Úhly pohledu INSPIRE Východiska a současná situace Role ČÚZK na mezinárodní scéně (INSPIRE, ELF) EuropeanLocationFramework Východiska a současná situace CAGI (?) 16.5. 2014 GIVS

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, MV ČR, koordinátorka projektu Bratislava, 27. 28. listopadu 2013,

Více

Prostorová data pro INSPIRE, pro veřejnou správu i pro veškerou veřejnost

Prostorová data pro INSPIRE, pro veřejnou správu i pro veškerou veřejnost Prostorová data pro INSPIRE, pro veřejnou správu i pro veškerou veřejnost Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Geoinformace ve veřejné správě 27. 28. 5. 2013, Praha http://geoportal.cuzk.cz Přehled prezentace

Více

Z á p i s ze zasedání předsednictva CAGI, konaného dne 18. 03. 2011 v kanceláři 229B na Novotného lávce č.5 v Praze 1

Z á p i s ze zasedání předsednictva CAGI, konaného dne 18. 03. 2011 v kanceláři 229B na Novotného lávce č.5 v Praze 1 Zápis ze zasedání předsednictva CAGI, Praha, 18.3.2011 Str. 1 / 5 Z á p i s ze zasedání předsednictva CAGI, konaného dne 18. 03. 2011 v kanceláři 229B na Novotného lávce č.5 v Praze 1 Přítomni: J. Hiess,

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích

Více

Vzdělávání v geoinformatice. současná nabídka pro školy a veřejnost. Vilém Pechanec

Vzdělávání v geoinformatice. současná nabídka pro školy a veřejnost. Vilém Pechanec Vzdělávání v geoinformatice současná nabídka pro školy a veřejnost Vilém Pechanec Systém je tak slabý, jako jeho nejslabší komponenta Vzdělávání na VŠ Dnes již akreditovaný obor studium na řadě českých

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Vzdělávací a informační centrum FLORET, Průhonice 24. 25. listopadu 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam INSPIRE

Více

INSPIRE v resortu ČÚZK

INSPIRE v resortu ČÚZK INSPIRE v resortu ČÚZK Karel Štencel Konference Inspirujme se..., Obsah prezentace 1. Data a služby poskytovanéčúzk pro infrastrukturu pro prostorové informace v ES 2. Požadavky na poskytovatele dat a

Více

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU ČEZ Distribuce, a.s. HSI, spol. s r.o. Zbyněk Businský Miroslav Kaňka ZÁKAZNÍK A DODAVATEL ČEZ DISTRIBUCE, A.S. ČEZ distribuční síť Od r. 2012 implementován GEOPORTÁL (1. ETAPA),

Více

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Úvod do projektu Standardizace provozních funkcí ÚSC Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Měníme zvyky a posouváme mentální bloky POPTÁVKA Tlak na rozpočet, obtížně stanovitelné rozpočtové

Více

Přístup k vypracování Geoinformační strategie Severního Irska (GI for NI)

Přístup k vypracování Geoinformační strategie Severního Irska (GI for NI) Přístup k vypracování Geoinformační strategie Severního Irska 2009 2019 (GI for NI) Eva Kubátová sekce pro veřejnou správu a egovernment Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti a zahraniční

Více

Firemní e-learning - bez learningu?

Firemní e-learning - bez learningu? Firemní e-learning - bez learningu? Mgr. Petr Janoch Ústav pedagogických věd FF MU E-learning E + LEARNING Výzkum v Alfa Housing Středně velká firma Různá pracoviště na území ČR Kvalitativní výzkum Rozhovory

Více

11.9.2010. X. mezinárodní konference o katastru nemovitostí, Karlovy Vary hotel Thermal

11.9.2010. X. mezinárodní konference o katastru nemovitostí, Karlovy Vary hotel Thermal Geoportál ČÚZK -data a služby resortu na internetu Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 1 Obsah prezentace Úvod důvody pro geoportálové řešení, historie Základní funkce a vstupní rozhraní Geoportálu Popis aplikací

Více

DIGITÁLNÍ MAPA VEŘEJNÉ SPRÁVY MOŽNOSTI A PŘÍLEŽITOSTI PRO KOMERČNÍ SFÉRU HRDLIČKA, INTERGRAPH, GEODIS, GEOVAP, GEPRO, T-MAPY

DIGITÁLNÍ MAPA VEŘEJNÉ SPRÁVY MOŽNOSTI A PŘÍLEŽITOSTI PRO KOMERČNÍ SFÉRU HRDLIČKA, INTERGRAPH, GEODIS, GEOVAP, GEPRO, T-MAPY DIGITÁLNÍ MAPA VEŘEJNÉ SPRÁVY MOŽNOSTI A PŘÍLEŽITOSTI PRO KOMERČNÍ SFÉRU HRDLIČKA, INTERGRAPH, GEODIS, GEOVAP, GEPRO, T-MAPY ÚVOD Prezentace MV 10.11.2009 RNDr. Eva Kubátová Hlavním cílem projektu DMVS

Více

KURIKULUM G Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů na gymnáziích

KURIKULUM G Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů na gymnáziích KURIKULUM G Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů na gymnáziích Anotace Kurikulum G je navržen jako individuální národní projekt v délce trvání 4 let (2008-2012). Projekt přímo navazuje

Více

Geografické podklady Zeměměřického úřadu pro státní správu a samosprávu

Geografické podklady Zeměměřického úřadu pro státní správu a samosprávu Geografické podklady Zeměměř ěřického úřadu pro státn tní správu a samosprávu Ing. Petr Dvořáček Zeměměř ěřický úřad Obsah Státn tní mapová díla ZABAGED Data200 Ortofoto České republiky Výškopisn kopisná

Více

Výměnný formát XML DTM DMVS PK

Výměnný formát XML DTM DMVS PK Výměnný formát XML DTM DMVS PK Představení partnerským krajům Praha 8. 2. 2016 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Koncept etapizace tvorby výměnného formátu XML aktualizačních zakázek Digitální

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie)

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová sekce pro veřejnou správu a egovernment Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

GeoInfoStrategie. Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace včeské republice do roku 2020

GeoInfoStrategie. Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace včeské republice do roku 2020 GeoInfoStrategie Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace včeské republice do roku 2020 Eva Kubátová, Ministerstvo vnitra, koordinátorka projektu GIS VS 2015, Praha, 4. 5. května 2015

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, koordinátorka projektu Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského

Více

Možnosti a podmínky využití prostorových dat Zeměměřického úřadu

Možnosti a podmínky využití prostorových dat Zeměměřického úřadu Možnosti a podmínky využití prostorových dat Zeměměřického úřadu Ing. Petr Dvořáček Konference Praha 19. listopadu 2008 internet interní síť databázové úložiště ZABAGED Geoportál ZÚ migrace GEONAMES SM-5

Více

Národní geoinformační infrastruktura (1)

Národní geoinformační infrastruktura (1) Národní geoinformační infrastruktura (1) Národní geoinformační infrastruktura Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115

Více

Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců

Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Klíčová aktivita: Štíhlá administrativa Štíhlá administrativa a Kurz naplánovaný

Více

INSPIRE v resortu ČÚZK. Ing. Ivana Svatá Odbor informatiky ČÚZK

INSPIRE v resortu ČÚZK. Ing. Ivana Svatá Odbor informatiky ČÚZK INSPIRE v resortu ČÚZK Ing. Ivana Svatá Odbor informatiky ČÚZK Obsah prezentace Požadavky na poskytovatele dat a služeb Geoportál ČÚZK Testování návrhu datové specifikace Implementace INSPIRE metadat Katalogové

Více

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních Závěrečná zpráva projektu s názvem Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a středních škol Moravskoslezského kéh kraje v environmentálních, informačních, komunikačních a strojírenských oborech

Více

Otevřená data. Shrnutí. Když stavím nový IS nebo upravuji existující, co musím udělat, abych byl Open Data Ready? Prosinec 2018

Otevřená data. Shrnutí. Když stavím nový IS nebo upravuji existující, co musím udělat, abych byl Open Data Ready? Prosinec 2018 Otevřená data Když stavím nový IS nebo upravuji existující, co musím udělat, abych byl Open Data Ready? Prosinec 2018 Schválil: Ing. Petr Kuchař, ředitel odboru Hlavního architekta egovernmentu, MVČR Shrnutí

Více

Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017

Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017 Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017 Michal Souček, Plzeňský kraj Setkání pracovníků GIS Litoměřice 16. a 17. května 2017 Setkání pracovníků GIS Litoměřice 16. a 17.

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Č. j.: 5056/2010-41 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Zvyšování kvalifikace a odborných kompetencí

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

CZ.1.07/3.2.07/01.0069

CZ.1.07/3.2.07/01.0069 KONFERENCE 7.6.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Výstupy projektu 6 nově vytvořených

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CO VÁM KURZ PŘINESE?

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CO VÁM KURZ PŘINESE? OLOMOUC TRAINING CENTRE s.r.o., pobočka Hlinsko, 539 71 Holetín 26 tel / fax 469 311 851, mobil 603 185 084, e mail otc.hl@otc-olomouc.cz N A B Í Z Í M E V Á M VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TIME MANAGEMENT 4. GENERACE

Více

Elektronické vzdělávání. Ing. Petr Městecký, IBM ČR

Elektronické vzdělávání. Ing. Petr Městecký, IBM ČR Elektronické vzdělávání Ing. Petr Městecký, IBM ČR Chytřejší planeta Planeta Chytřejší planeta Chytřejší planeta Vzdělávání chytřejší uživatelé, zaměstnanci, lidé. IBM a vzdělávání IBM je celosvětově přední

Více

Vnitřní organizační normy a směrnice

Vnitřní organizační normy a směrnice Základní škola a Mateřská škola Nový Jičín, Libhošť 90 příspěvková organizace se sídlem v Libhošti zastoupená ředitelkou Mgr.Dagmar Michálkovou IČO 750 27 518 Vnitřní organizační normy a směrnice Plán

Více

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU Cíl vzdělávacího kurzu: Cílem vzdělávacího kurzu v oblasti finanční analýzy a ekonomického hodnocení projektových

Více

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen Základy teorie GIS Tomáš Řezník Vymezení pojmů Kartografie je věda, technologie a umění tvorby map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací (International Cartographic Association,

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

ERUDITUS CZ.1.07/3.2.07/02.0001 Střední odborné učiliště DAKOL, s.r.o.

ERUDITUS CZ.1.07/3.2.07/02.0001 Střední odborné učiliště DAKOL, s.r.o. Projekt ERUDITUS CZ.1.07/3.2.07/02.0001 Střední odborné učiliště DAKOL, s.r.o. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 3 Další vzdělávání Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího

Více

PROFESIONÁL ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

PROFESIONÁL ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Pro Centre, spol. s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu www.procentre.eu NABÍZÍME VÁM KOMPLEXNÍ ODBORNÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PROFESIONÁL ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ NA KURZ JE MOŽNÉ POŽÁDAT PODPORU Z DOTAČNÍHO PROGRAMU

Více