012/ / stupeň ZŠ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "012/2013 2013/2014. 1. stupeň ZŠ"

Transkript

1 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 012/ / stupeň ZŠ

2 O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat a poskytovat osvětu dětem, mládeži i veřejnosti a vést je k odpovědnému jednání vůči společnosti a životnímu prostředí. Výše řečené poslání se snažíme naplňovat realizací projektů a výukových programů s environmentální, multikulturní a osobnostně sociální tematikou. Nezapomínáme ani na akce pro veřejnost a vzdělávání studentů vysokých škol, kterým pomáhá plnit jejich praxi. Jsme školicím střediskem Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a klinickým pracovištěm Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Co vám nabízíme Programy s environmentální, multikulturní nebo osobnostně sociální tematikou, které doplňují a rozšiřují školní výuku. Výuku v našich učebnách, v terénu, přírodní zahradě či u vás ve škole. Zkušené a milé lektory a zajímavé pomůcky. Možnost sledovat děti při práci v jiném prostředí a zažít s nimi něco nového. Inspiraci. Výuku zajišťují naše dvě pobočky: v Českých Budějovicích a ve Strakonicích. Lektoři našich poboček za Vámi rádi dojedou, pokud se Vaše škola nachází v dojezdové vzdálenosti cca 1 hodiny od poboček. V případě větší dojezdové vzdálenosti je možná individuální domluva, například příplatek za cestu, realizace programů ve více třídách apod. Co od vás očekáváme Programy si objednávejte na www. cegv-cassiopeia.cz, kde naleznete všechny instrukce. Minimální počet účastníků programu je 12 žáků nebo minimální částka za výukový program 700 Kč. Pokud byste potřebovali program zrušit nebo přesunout, udělejte to minimálně týden před sjednaným termínem. K nám do učebny si přineste přezůvky. Dozorující učitel by měl být přítomen po celou dobu výuky. Na osobní setkání a spolupráci se těší lektoři: Mgr. Pavla Filipová Mgr. Erika Hovorková Mgr. et Bc. Dita Kremlová Ing. Monika Pýchová Mgr. Tomáš Smrž Mgr. Petra Tůmová Mgr. Lucie Vlasáková Vysvětlivky u jednotlivých výukových programů trvá 2 hodiny tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST program zajištuje Cassiopeia v Českých Budějovicích i pobočka ve Strakonicích určený 1. a 2. třídám program stojí 50 Kč

3 ČLOVĚK A PŘÍRODA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V UČEBNĚ MOTÝLÍ KOUZLA tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Co se musí stát, než se vylíhne motýl? Povídání a tvoření je zaměřené na poznávání průběhu motýlího života a jeho životní projevy. Děti se dozví základní rozdíly mezi denním a nočním motýlem a naučí se názvy motýlů podle barev. Použité výtvarné aktivity rozvíjejí poznávání a vnímání barev. ŽIVOT V MRAVENIŠTI tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Děti se na jednu hodinu promění v mravenečky, společně si postaví mraveniště, vydají se shánět potravu, budou unikat nástrahám nepřátel a svedou nelítostný boj s cizími mravenci. Dozví se mnoho zajímavého ze života lesních mravenců. ŽABKA ROZÁRKA tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Žabka Rozárka provede děti světem obojživelníků. Vše o jejich vývoji se děti naučí hravou a veselou formou, porozumí jejich životu a řeči. Poznají žabí jídelníček a seznámí se s nejběžnějšími zástupci našich žab. SÝKORKA MODŘINKA tř 2 hod. 50 Kč ČB Děti se hravou formou seznámí s nejznámějšími ptáky naší přírody. Zjistí, jak se rodí nový ptáček, kdo se o něj stará, co mu chutná a proč může létat. Celý program je obohacen o pohybové, smyslové a tvůrčí aktivity. Součástí programu je ukázka ptačích hnízd, pírek a ptačí potravy. POZNÁVÁME LESNÍ ZVÍŘÁTKA tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Děti se společně s liškou vydají do hlubokého lesa, kde se pomocí audionahrávek a jednoduchých hádanek seznámí s některými lesními zvířátky, jejich potravou a pelíšky. Celý program je obohacen o pohybové a smyslové aktivity. JÁ TĚ SNÍM (POTRAVNÍ ŘETĚZCE) tř 2 hod. 50 Kč ČB Děti pochopí pojem potravní řetězec, postupné předávání energie a skutečnost, že i ten nejmenší živočich či rostlina je důležitá pro život těch ostatních. Zvířata rozdělíme na býložravce, masožravce a všežravce. Děti si nacvičí soustředění při lovu.

4 STATEČEK tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Děti se v myšlenkách přenesou na venkov, kde se při prohlídce statku seznámí s nejčastějšími domácími zvířaty, procvičí si pojmenování zvířecích rodinek (kohout slepice - kuře), jejich hlasy a užitek pro člověka. V KVĚTINOVÉ ŘÍŠI tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Děti se pomocí jednoduché hry ocitnou v květinové říši. Zjistí, jak rostliny putují, rostou a co k životu potřebují. Čím jsou nám prospěšné a s jakými zvláštnostmi se mezi květinami můžeme setkat. Jestlipak nějaké i poznají? KOUZELNÁ JABLOŇ tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Děti se seznámí s ovocnými stromy a jejich proměnami v průběhu roku. Ke každému období budeme řadit jeho typické projevy v přírodě. Součástí programu je degustace čerstvého jablka a křížal. STROMEČEK, STROMEK, STROM tř 2 hod. 50 Kč ČB V tomto programu se děti podívají na strom od kořene až ke koruně. Naučí se rozlišovat některé stromy i jejich plody, zjistí, kdo bydlí pod kůrou, a dovědí se, jak se chovat v lese. Celý program je obohacen o pohybové, smyslové a tvořivé aktivity. KOMPOSTOVÁNÍ S ŽÍŽALKOU JŮLINKOU tř 2 hod. 50 Kč ČB Program o nejmenších zvířátkách na zahrádce. Koho můžeme potkat v půdě? Víme, co se odehrává na kompostu a co do něj patří? Děti se promění v pracovité skřítky a hravou formou se naučí něco o biodpadu. NAMYDLENÝ PROGRAM tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Za devatero horami a devatero řekami se rozprostírá špinavé království. Asi si dokážete představit, jak to tam vypadá. A ta hygiena! Ještě že nám mydláři prozradí tajný recept na výrobu mýdla a my si s jejich pomocí jedno takové vytvoříme. Potom hradní špindírové uznají, že čistota je půl zdraví. I když nic se nemá přehánět. JAK SE ŽIJE NA SKLÁDCE tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Víte, koho můžete potkat na naší skládce? No přece paní Plastovou, pana Sklíčka, slečnu Papírovou a jejich kamarády. Jak se jim tam žije, se jich ale raději neptejte. Zatímco se ve svém smradlavém domově pomalu rozkládají, sní o životě v novém kabátě. Jestli jim chcete pomoci, vyhoďte je příště do správných kontejnerů. Že neumíte třídit odpad? Nevadí. My vás to v tomto programu rádi naučíme.

5 FILCOVÁNÍ OVČÍ VLNY tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Děti se dozví, proč se chovají ovce a jak se zpracovává vlna. V druhé části programu si vytvoří filcovanou kuličku. Filcování je jednoduchá technika zpracování ovčí vlny. Tato aktivita je vhodná pro rozvoj jemné motoriky. VČELÍ KRÁLOVSTVÍ tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Královna Alžběta vezme děti na návštěvu do svého domečku včelího úlu. Pomocí her se děti seznámí s životním cyklem včely (vajíčko larva kukla včela), s dělbou práce v úlu a s včelími produkty (včelí vosk a med). V programu je kladen důraz na význam včel v přírodě. KRMÍTKO PRO NEJMENŠÍ tř 2 hod. 50 Kč ST V učebně žáčkům nejdříve představíme naše drobné ptáčky pěvce. Podíváme se, kteří tu na zimu zůstávají a kteří odlétají do teplých krajin. Ukážeme si, čím se živí v průběhu roku, a tak pochopíme, kterou potravu tu pře zimu prostě najít nemohou. Vyzkoušíme si let vlaštovek do Afriky a nakoukneme, kdo se nám dnes přišel nazobat za okno. Na závěr si vyrobíme pár nápaditých krmítek, které si děti budou moci pověsit u školy a sledovat koho přilákají. CHALOUPKA BABKY KOŘENÁŘKY tř 2 hod. 50 Kč ST Na louce roste spousta kvítí, ale poznáte, které bylinky jsou léčivé a na které si musíme dávat pozor? Víte, jaký čaj nám pomůže od nachlazení? A jak to vůbec bylo s léčitelstvím a dříve? Bába kořenářka vám ukáže tajemství nejstarší zelené lékárny kolem nás. Podíváme se na naše nejznámější léčivky, prozradíme si, čím jsou nám užitečné. Zkusíme si ze sušených bylinek udělat i čaj a vonný pytlíček z bylinek. PAPÍROHRÁTKY tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Kolik práce se skrývá za tak obyčejnou věcí, jako je list papíru? Kdyby jej nebylo, nemohli byste číst ani tyto řádky. Pojďte si s námi vyrobit ruční papír a při tom si poslechněte papírový příběh, který je o jeho historii, výrobě, papírových produktech i o recyklaci. Aby si každý mohl vykouzlit svůj vlastní papírový originál, nezapomeňte si na program přinést staré noviny. POKUSY - KOUZELNÁ VODA tř 2 hod. 50 Kč ČB Umí se sama proměnit z tekutého stavu na kostku ledu. Umí se jako pára vznášet ve vzduchu. Pružná blanka na jejím povrchu dokáže nadnášet lehké předměty a udrží ji ve sklenici, i když je hladina nad okrajem. Vědci tvrdí, že má dokonce svou vlastní paměť. Nechte se za pomoci pokusů okouzlit vlastnostmi vody.

6 VODNÍ KOLO/BĚHY tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST To byste nevěřili, kolik toho voda v přírodě naběhá a jak se při tom dokáže proměňovat. Vydejte se s vodními kapkami na dobrodružnou cestu a poznejte všechny jejich podoby. Hravou formou se v programu dozvíte o koloběhu vody v přírodě a o jejím významu pro vše živé. Se staršími dětmi navíc zjistíme, odkud putuje voda až k nám do umyvadla a zamyslíme se, jak lze vodou šetřit. Také poznáme, že ne všude na světě je dostatek pitné vody. Nakonec budeme rádi, že voda běhá v potrubí za námi a my nemusíme chodit několik kilometrů za ní. JDEME NA TO DO LESA tř 2 hod. 50 Kč ST Aniž by opustily učebnu, podniknou děti dobrodružnou výpravu do hlubokého lesa, kde se seznámí s moudrou sovou a lesními strážci pyšným jelenem, divočákem, mlsným a silným medvědem a chytrou liškou. Společně se zvířátky se naučí, co si vzít na výlet, co tam mohou a nesmí dělat. Podívají se do světa tajů a záhad zvířecího života. Kromě ekologie a biologie obyvatel lesa si budeme povídat o pobytových znameních velkých i malých savců a ptáků. Součástí programu je pracovní list, žáci mají také možnost naučit se odlévat stopy a podívat se na sbírky exponátů. NA NÁVŠTĚVĚ U MACHÁČKŮ tř 2 hod. 50 Kč ČB Macháčkovi vás zvou do své domácnosti s ekologicky šetrným provozem. Projdeme se jednotlivými pokoji a ukážeme si, jak šetří energiemi, jak se snaží co nejméně znečišťovat vodu, v kuchyni si vyzkoušíme třídění odpadu, ekologické nakupování a mytí nádobí různými prostředky. NETŘÍDILOVÉ tř 2 hod. 50 Kč ČB, ST Kdo by neznal Netřídilovy. Bydlí v našem městě a zásadně netřídí odpad. Abychom Netřídilovým mohli vysvětlit, jak se věci mají, musíme se stát experty na odpadovou problematiku. Prozkoumáme skládku, vytřídíme odpad a budeme sledovat cestu k jeho recyklaci. Také si ukážeme, jak můžeme vzniku odpadu předcházet. Pak už pro nás bude hračka Netřídilovým s jejich přeplněnou popelnicí poradit. SUPERMARKET JINÝMA OČIMA tř 2 hod. 50 Kč ČB Každý z nás byl někdy nakupovat v supermarketu. Tentokrát se na supermarket podíváme jinýma očima. Prozkoumáme reklamní letáky a jejich slogany. Dozvíme se, jak vznikají slevy, proč jsou nákupní košíky tak obrovské nebo z jakého důvodu jsou sladkosti vystaveny u pokladen a pečivo až v zadní části obchodu. Podíváme se, jak vznikají reklamy a na závěr, si několik reklam sami vytvoříme.

7 CESTY JÍDLA tř 2 hod. 50 Kč ČB Pro vaše žáky připravíme rozmanité činnosti, které je provedou cestou výroby potravin od semínka v půdě až po nákup hotových výrobků. Seznámí se s jedlými rostlinami, jejich pěstováním na poli a použitím pro lidskou výživu, se životem hospodářských zvířat a ekosystémem venkovského statku. Přijdou na to, co znamená značka bio a čím se liší ekologické zemědělství od běžných postupů. Součástí programu jsou drobné ochutnávky. v případě konání na Cassiopeie si žáci mohou vyzkoušet jednoduché praktické činnosti, jako je získávání šťávy z ovoce. JAKÉ BUDE POČASÍ? tř 2 hod. 50 Kč ČB O čem to bude: Z čeho se vaří počasí, jak vznikají mraky, jaké druhy mraků jsou na obloze a co přinášejí, jak vznikají červánky, jak vzniká vítr a proč vane určitým směrem, jaké počasí přináší vítr z různých světových stran, jak zní déšť při bouřce a jak vzniká duha, čím zelené rostliny ovlivňují počasí, jak se mění počasí během roku a s ním živá příroda, co je to podnebí, proč není Země zmrzlá, co může vést ke změnám podnebí, proč nejsou žádoucí a jak se to týká běžných osobních návyků. Jak na to půjdeme: pantomimou, pexesem, pokusy, pohybovou dramatizací, činností ve skupinách, činností s obrázky, hádankami, hrou a přemýšlením. TAJEMSTVÍ ČASU tř 2 hod. 50 Kč ČB O čem to bude: O tom, že všechno v přírodě má svůj přiměřený čas, a ten se liší, od několika minut života bakterie po nekonečný čas vesmíru. Budeme cestovat od času motýla k času labutě, člověka, stromu, řeky, kamene, planet a vesmíru. V každém nás čeká tematická aktivita. Prozkoumáme každoročně se opakující děje v přírodě, délku života různých živočichů a stromů, změny míst za sto let, obtížnost zvětrávání hornin, významné události ve vývoji Země i vznik hvězd. Jak na to půjdeme: vyprávěním příběhu, skládáním puzzle, porovnáváním obrázků, napodobováním přírodních dějů, hrami, soutěžemi, odhadem a malou fikcí. JAK SE ŽIJE V LESE tř 2 nebo 3 hod. 50 nebo 60 Kč ČB, ST O čem to bude: Co všechno tvoří les, v čem se podobá domu, na jakých adresách najdeme jeho různé obyvatele, jak spolu navzájem souvisejí jejich životy, co by v lese nemělo chybět pohledem živočichů, kdo udržuje koloběh života, jaké užitky poskytuje les lidem i krajině, jaké jsou zásady ekologicky šetrného hospodaření, jak poznáme výrobky ze šetrného dřeva, co ovlivňuje odolnost lesa proti přírodním katastrofám. Jak na to půjdeme: sérií činností, soustředěných kolem velkého obrázku lesa na plátně, sestavováním pavučiny vztahů, skládáním puzzle, hraním scének a drobných her, příběhem, přemýšlením nad problémovými otázkami.

8 PUTOVÁNÍ PŘÍRODOU ČESKÉ REPUBLIKY tř 2 nebo 3 hod. 50 nebo 60 Kč ČB O čem to bude: Co všechno je příroda v České republice, jak se mění s nadmořskou výškou, jak horniny ovlivňují vzhled krajiny, které organismy obývají různá stanoviště, jak lidské činnosti ovlivňují biologickou rozmanitost, které ekosystémy vyžadují lidskou péči, jak se vyvíjí opuštěné pole nebo rybník, proč se vyhlašují chráněná území. Jak na to půjdeme: Na šesti stanovištích žáci v malých skupinách řeší úkoly s pomocí obrázků, přírodnin a pracovního listu. Následuje sdílení odpovědí a vyvození poznatků. Poté hrajeme hru o přežití v krajině. Ve třetí hodině střídáme promítání ukázek z národních parků a CHKO s tematickými hrami a činnostmi s obrázky. PUTOVÁNÍ PŘÍRODOU JIŽNÍCH ČECH tř 2 hod. 50 Kč ČB novinka! V jižních Čechách nacházíme vzájemně odlišné krajiny. Každá z nich má svou charakteristickou tvář. Pro vaše žáky připravíme činnosti, které je provedou krajinou horských a podhorských oblastí, pahorkatin, rybničnatých pánví, říčních údolí a lidských sídel. V každé z nich si přiblížíme typické ekosystémy, organismy, lidské aktivity a jejich vliv na utváření přírody. Tip: navštivte s námi některou zajímavou lokalitu v jižních Čechách. Bohatou nabídku najdete v sekci terénních programů. KOHOUTKOVÁ NEBO BALENÁ? 5. tř 2 hod. 50 Kč ČB Samozřejmě je řeč o vodě. Která chutná lépe? Která je zdravější? Dozvíme se důležité informace o jejím složení, z jakého zdroje pochází a jak se vyznat v informacích na etiketách. Navíc budeme ochutnávat. Co myslíte, poznáme podle chuti rozdíl mezi minerální, kojeneckou nebo kohoutkovou, jak nám říkají v reklamách? Cílem programu je informovat spotřebitele aby své rozhodování kupovat či nekupovat balenou vodu, popř. kterou balenou vodu vybrat, činili vědomě, na základě dostatečné informovanosti, nikoliv pouze na základě reklamních doporučení. ZEMĚ JAKO NA DLANI tř 2 hod. 50 Kč ČB Vydejte se s námi na cestu kolem světa. S mapou a cestovatelským deníkem navštívíme všechny podnebné pásy, od Arktidy až po rovník. Čeká nás tajemný vzkaz v Amazonském pralese, pozorování velkých savců savany nebo lovení ryb v Grónsku. Společně poznáme rozmanité ekosystémy, jejich faunu i floru. Nenechte si ujít tohle velké dobrodružství.

9 O PŘÍRODĚ V PŘÍRODĚ ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V TERÉNU květen - červen JEDEME NA STATEK tř 1-1,5 hod. 50 Kč ČB Exkurze na statek v Rančicích (13 km od Českých Budějovic). Děti uvidí husy, kachny, perličky, ovce, krávy a další zvířata na malém statku. Zvířatům mohou přinést tvrdý chléb, mrkev nebo jablka. Je možné využít ohniště pouze pro skupinu do 25 dětí. Dopravu si škola zajišťuje sama. květen - červen U NÁS NA ZAHRÁDCE tř 2 hod. 50 Kč ČB Poznávání zvláštností Ukázkové přírodní zahrady v okolí budovy organizace Cassiopeia v Českých Budějovicích - bylinková spirála, suchá zídka, smíšené záhony, rybníček, rašeliniště, stromy a keře, kompost. Nebude chybět ani procházka po smyslovém chodníčku a ochutnávka bylinkového čaje a sezónních plodů. Každý si s sebou vezme kelímek na zasazení rostlinky. září, říjen, duben - červen RYBNÍK JAKO DŮM tř 2 hod. 50 Kč ČB Rybník, to je víc než voda a ryby. V rybníce žije spousta živých organismů. Vydejte se s námi na průzkum života u Vrbenských rybníků. Budeme lovit do misek vodní bezobratlé živočichy a pozorovat je pod zvětšením. Budeme pozorovat vodní ptáky dalekohledem. Zjistíme, proč je život v jednom rybníce bohatší než v druhém, co se smí a nesmí v přírodní rezervaci, nebo jak hluboko je vidět pod vodou. Zahrajeme si hry ze života u rybníka a projdeme se pravou bažinou. Na podzim si budeme všímat, jak se příroda kolem rybníků připravuje na zimu, a některé jevy si přiblížíme hrou. Program připravíme po dohodě také na vaší blízké lokalitě, pokud se jej následně zúčastní alespoň čtyři třídy. září, říjen, duben - červen LESNÍ STEZKA tř 2-3 hod. 50 Kč ČB Kde se sejdeme: Na konečné MHD na Vidově, na Borku nebo na Máji. Mimoto i ve vašem lese, přihlásíte-li alespoň čtyři třídy. O čem to bude: Ke komu jdeme do lesa na návštěvu, co všechno slouží jako úkryt a potrava živočichům, podle čeho poznáme, kdo tu žije, jaké tu rostou stromy, co nám o lese prozradí byliny, kolik je různých mechů, kdo udržuje koloběh života v lese, co je tu od přírody a co změnil člověk, co je důležité pro zdravý les, co všechno může v lese stát za povšimnutí a vzbudit zájem dětí. Co budeme dělat: pozorovat, zkoumat, objevovat, hrát, přemýšlet a možná něco tvořit. Program je variabilní podle lokality a ročního období.

10 září, říjen, duben-červen ŘEKA ČARUJE tř 2-3 hod. 50 Kč ČB O čem to bude a jak: S čím si hraje řeka a co přitom tvoří? Kterým živočichům a rostlinám poskytuje místo pro život? Pomocí her a experimentů se přesvědčíme o tom, jako sílu má tekoucí voda, kde podemílá břehy a kde tvoří náplavy, jak vzniká zákrut, ostrov, slepé rameno, mrtvé rameno. Poznatky si ověříme přímým pozorováním. Prozkoumáme živočišstvo a rostlinstvo kolem řeky, najdeme divotvorné stromy a uvidíme, jak z podzemí vyvěrá voda, zbarvená železem. Kde: Program začíná i končí u Velkého jezu na Malši v Č. Budějovicích. Dvouhodinový program stejného zaměření jsme mimoto schopní připravit s pomocí učebních prvků v zahradě Cassiopeii. duben-květen CO SE DĚJE V TŮŇCE tř 2 hod. 50 Kč ST Kdo se skrývá v klidné vodě, kdo po ní běhá a kdo ty drobné tvorečky konzumuje? S trochou štěstí můžeme přímo u vody pozorovat žabí vajíčka či pulce a žabí dospělce. Naučíme se rozpoznat hlasy a podoby jednotlivých druhů žab. Prožijeme, jak je nelehké žabí putování za láskou a dozvíme se, proč jsou žáby chráněné a v čem jsou užitečné. Program probíhá na vhodných lokalitách Strakonicka a Písecka. květen-červen STARÁ ŘEKA tř 3-4 hod. 50 Kč ST Vycházka k blízkému slepému rameni řeky Otavy u Strakonic nám pomůže spatřit zblízka bohatý vodní život, zároveň pochopíme, jak se divoká řeka rozlévá a různě se klikatí, povíme si něco o dávných tvářích bažinatých Strakonic v oblasti Častavína. U čistírny odpadních vod poznáme, že opravdu řeka teče přes náš dům září, říjen, duben-červen DIVOKÁ KALVÁRIE tř 3-4 hod. 50 Kč ST Skalnatý pravý břeh řeky Otavy na strakonickém Podskalí skrývá poutavé příběhy minulosti, zajímavé rostliny, křoviny a dřeviny původních listnatých lesů. Hlasy ptáků nám prozradí, kdopak žije v korunách, shlíží na květiny, hojné mechy a blýskající se vodní hladinu. Na podzim prozkoumáme různá semena rostlin, na jaře jejich květy a barvy. Necháme se inspirovat k vlastní tvorbě divokým koutem strakonické přírody Zellerinovy stráně, kde dlí busta známého básníka a vlastence. A jakého že vlastně? Nakonec si ujasníme, co je slepé říční rameno, ostrov a poloostrov.

11 květen - červen/ září - říjen Živá krajina tř 2-3 hod. 40 Kč ST Strakonické Podskalí či jiná lokalita (po dohodě) Oživme si svou krajinu. Zkusíme spolu na přírodu nahlédnout jako na prostor k tvoření, budeme poslouchat, ohmatávat, společně umělecky tvořit na vlastní kůži. Zažijeme prvky dramatických cvičení v terénním prostoru (site specific), prvky land artu, to vše propojené s přírodou vašeho okolí. Oživování krajiny postavou, příběhem, uměleckým objektem může přispět k rozvoji environmentální senzitivity, ta je předpokladem pro vnímání přírody a následující aktivní postoj k její ochraně. září - říjen, duben-červen KRÁL STROMOVKY tř 2 hod. 50 Kč ČB Padl král Stromovky, statný a moudrý vládce stromů. Společně budeme hledat krále nového. Poznáme několik druhů stromů. Budeme zkoumat jejich stáří, výšku, plody, listy a jehlice. Naučíme se tyto stromy poznávat a o každém zjistíme nějakou zajímavost. Na závěr proběhnou volby a slavnostní korunovace. Tento program realizujeme v parku Stromovka v Českých Budějovicích. Program můžeme připravit i na vhodných místech v okolí vaší školy, pokud se jej následně zúčastní alespoň 4 třídy. Příroda na vlastní kůži (les či voda všemi smysly) květen - červen/ září - říjen tř 2 hod. 40 Kč ST Pojďme spolu ven do přírody do parku, lesíku či k vodě. Čeká nás tam mnoho her a dobrodružství, pomocí smyslů a bezpečných her se zkusíme dotknout přírody kolem nás. Je příroda krásná? Jaké má zvuky? I venku můžeme umělecky tvořit. Program je zaměřen na podporu environmentální senzitivity, odehrává se přímo v terénu a napomáhá tak k utváření kladného vztahu dětí k přírodě. Je založen na hře, prožitku a pozorném vnímání okolí. Využíváme Kolbův cyklus zkušenostního učení. duben-červen Ztraceni v Tůních tř 3 hod. 50 Kč ST V chráněném území Tůně u Hajské nedaleko Strakonic se ukrývá žabí ráj. V tůňkách se ukrývají vzácné rostliny a ohrožení živočichové. Je slyšet žabí kuňkání a ptačí zpět. Společně se vydáme tento kousek přírody prozkoumat a zažít na vlastní kůži. Uvidíme, že za humny nás čeká zlaté a zelené bohatství (kuňky, rosničky, skokani, čolci a žabí vajíčka).

12 KAM NA VÝLET ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V TERÉNU říjen, duben-červen HURÁ NA DÍVČÍ KÁMEN! tř 4 hod. 60 Kč ČB Cestujete rádi? Tenhle výlet totiž bude plný cestování, cestování časem. Nejdřív se přemístíme do období Keltů. Prohlédneme si zbytky opevnění keltského oppida a navštívíme svatyni, kde druidové konali své rituály. Potom se přeneseme do doby Karla IV. a navštívíme zříceninu Dívčí kámen. Projdeme se po nádvoří, paláci i hladomorně a po cestě zpátky budeme u Vltavy hledat jeden český drahokam. květen-červen, září, říjen CESTA DO ZEMĚ BLUDIČEK tř. 3-4 hod. 60 Kč ČB Vydejte se s námi do země bludiček a hejkalů, do přírodní rezervace Červené Blato. Po dřevěném chodníku vejdeme do hlubin rašeliniště a necháme se okouzlit přírodou severských zemí. Seznámíme se s rašeliníkem a vzácným druhem borovice, objevíme přírodní repelent a dojdeme až k rašeliništnímu jezírku. Při výstupu z rezervace nám rašeliniště vydá svůj tajný poklad. PO STOPÁCH ČERNÉHO RYTÍŘE září, říjen, duben-květen tř. 3 hod. 60 Kč ČB (výlet na Karlův Hrádek u osady Purkarec, mezi Hlubokou a Týnem nad Vltavou) Mezi obyvateli Purkarce koluje pověst o Černém rytíři. Jeho původ je zahalen tajemstvím. Jisté je, že Černý rytíř obsadil prázdný a napůl zbořený Karlův hrádek. V hospodě jsme vyslechli neuvěřitelné věci. Jeden host tvrdil, že Černý rytíř stále žije. Druhý zas tvrdil, že měl dvacet sourozenců. A třetí nám prozradil jeho identitu. Vydejme se společně po jeho stopách. Budeme přitom bystřit všechny smysly a na hrádku sehrajeme velkou hru. Ta nás dovede k důležitým indiciím. Nakonec vyjde najevo, že všechny informace o Černém rytíři byly pravdivé, ale... STEZKA HRABĚNKY TEREZIE září, říjen, duben-červen tř. 3 hod. 60 Kč ČB (výlet do Tereziina údolí u Nových Hradů) Tvář hraběnky Terezie nás provede údolím, původně nazývaným Krásné. Na okružní stezce, dlouhé asi 4 km, jsou přichystané úkoly spojené s pozorováním přírody, smyslové i pohybové hry, tvořivá činnost. Dozvíme se přitom, kdy žila hraběnka Terezie, z jakého rodu pocházela, prozkoumáme různé podoby řeky Stropnice, objevíme malé vodní architekty, pozoruhodné stromy a byliny. Za teplého počasí si děti užijí chůzi naboso v Kneippových lázních a přechod úzké říčky k desetimetrovému vodopádu.

13 JAK SI VODA HRAJE S KAMENY září, květen, červen tř. 3 hod. 60 Kč ČB novinka! (výlet do národní přírodní rezervace Čertova stěna Luč) Nepředstavitelně dlouho tvoří voda s kamenem umělecká díla. Tvaruje hluboká údolí, trhá skály na kusy, pohybuje obrovskými balvany, hloubí v nich obří hrnce a roztodivné tvary. Používá kameny jako hudební nástroje. Vymílá písek, ukládá jej a vytváří stále nová prostředí pro živé organismy. Do této hry vás vtáhneme pozorováním, zkoumáním a prožitkovými aktivitami na cestě z vlakové zastávky Čertova stěna do Loučovic. Prohlédneme si to, v čem má podle legendy prsty čert, ponoříme se do lišejníkových krajin a balvanitých zahrádek, najdeme stopy povodní, rostliny z Alp a mohutné stromy. TŘÍDENNÍ POBYTOVÉ PROGRAMY NOVOHRADSKÉ HORY květen, červen tř. orientační cena: 1200 Kč / žák ČB Orientační program: 1. den (odpoledne): Lesní rybníčky. Přírodovědný a prožitkový program v okolí místa ubytování. Lesní rybníčky se nacházejí v prostoru zaniklé osady Veveří, mají pohádkovou atmosféru s průzračně čistou vodou a spoustou zajímavých námětů na pozorování přírody. Za teplého počasí možnost koupání ve Veverském rybníce. 2. den (dle dohody): Stezka hraběnky Terezie. Prožitkový program s přírodovědnými a historickými motivy v Tereziině údolí (viz samostatná anotace v nabídce). Výlet je vhodné spojit s návštěvou historického městečka Nové Hrady (již bez lektora, dáme vám tipy, kam se podívat). 3. den (dopoledne): Lesní stezka (viz samostatná anotace v nabídce). Program probíhá v okolí místa ubytování nebo na Kraví hoře. Ubytování a stravování: autocamp Veveří u Nových Hradů (chatky).

14 ČLOVĚK A SPOLEČNOST OSOBNOSTNĚ SOCIÁLNÍ A MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA JSME KAMARÁDI tř. 2 hod. 50 Kč ČB První část teambuldingu pro školní třídy je zaměřená na tyto dovednosti: základní pravidla v komunikaci a jejich nácvik, vedení k toleranci mezi spolužáky a všímám si druhých, posílení třídní sounáležitosti, základní pravidla chování nejen ve třídě. V programu je méně teorie a více tréninku s dětmi, po každé aktivitě následuje reflexe. Doporučení - třídní učitel se programů účastní ať už aktivně nebo v roli pozorovatele. JSME KAMARÁDI tř. 2 hod. 50 Kč ČB Navazující program, ve kterém si děti oživí získané dovednosti v komunikaci. Rozšíříme si pravidla jak se chovat ke kamarádovi. Děti se v programu zapojí do společného úkolu tak, aby zažily radost z úspěchu, kterého dosáhnou spoluprací. Po každé aktivitě následuje reflexe. Program posiluje zdravé vztahy ve třídě a třídní sounáležitost. Doporučení - třídní učitel se programu účastní ať už aktivně nebo v roli pozorovatele. JSME KAMARÁDI tř. 2 hod. 50 Kč ČB Třetí program s prvky etické výchovy klade důraz na dodržení zavedených pravidel z předešlých setkání (Jsme kamarádi I., II). Aktivity posilují nácvik efektivní komunikace, aktivního naslouchání, upevnění třídní sounáležitosti a vzájemné pomoci při plnění úkolů. V programu je kladem důraz na reflexi. Doporučení p. učitelka se programů účastní ať už aktivně nebo v roli pozorovatele. JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA JEDNOHO tř. 2 hod. 50 Kč ČB Cílem programu je nastartovat ve třídě proces směřující ke vzniku soudržného kolektivu. Společnými zážitky děti lépe poznají své spolužáky, jejich přednosti a také si uvědomí, jakou roli hrají ve třídě oni sami. Aktivity jsou zaměřeny na bližší seznámení třídy, rozvoj týmové spolupráce, utužení kolektivu a společné prožitky.

15 JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA JEDNOHO tř. 2 hod. 50 Kč ČB Program navazuje na seznamovací a týmové aktivity prvního bloku. Společně pojmenujeme, co by se mělo ve třídě změnit, aby se v kolektivu všichni cítili dobře. Z těchto informací budeme vycházet při tvorbě pravidel třídy. Po domluvě s učitelem je také možné zapojit ukázku z filmu, který se věnuje tématu šikany ve třídním kolektivu. BAREVNÝ SVĚT tř. 2 hod. 50 Kč ČB V tomto programu si žáci uvědomí, že nic kolem nás není černé nebo bílé. Právě naopak, že svět i život je rozmanitý. A co víc? Dokonce to může být pro nás i přínosné. Podíváme se na situace, které jsou žákům blízké, a pokusíme se je společnými silami rozebrat tak, aby si žáci uvědomili, že na každou věc se dá dívat z různých úhlů pohledu. Uvědomíme si nezbytnost takového vnímání pro bezkonfliktní a vzájemně přínosné soužití s ostatními lidmi. DOMOV tř. 2 hod. 50 Kč ČB Každý z nás si pod pojmem domov představí něco jiného. Pro někoho je to spokojená rodina, kde člověk vždy najde to, co potřebuje. Pro někoho znamená domov zázemí a pocit bezpečí, pro jiného zase místo, kam se může kdykoliv vrátit. V rámci programu mají žáci možnost sdílet se svými spolužáky názory na to, jak vnímají svůj domov, čeho si na něm cení nebo kdy jsou doma nejraději. Povídání se střídá s dalšími zajímavými aktivitami, jako je například společná stavba domu. ZAŘAZEN DO ŠKATULKY tř. 2 hod. 50 Kč ČB Na příkladu chlapce Yacouba si žáci uvědomí, co vnímají na lidech při prvním setkání a mají možnost poznat, nakolik odlišný může být jejich první dojem od skutečnosti. Zamyslí se nad tím, jaké důsledky může mít chování na základě prvního dojmu. V programu je kladen důraz na komunikaci a vzájemnou spolupráci. PRÁVA A POVINNOSTI tř. 2 hod. 50 Kč ČB Každý člověk má určitá základní práva bez ohledu na to, jaký je nebo kde se narodil. Na druhou stranu s každým právem, které máme, souvisí i nějaká povinnost. V rámci různých aktivit se s konkrétními právy a povinnostmi seznámíme. Získané znalosti si žáci závěrem prověří tím, že musí v konkrétních situacích rozhodnout, jestli se jedná o porušování práva dítěte nebo ne. CESTA KOLEM SVĚTA tř. 2 hod. 50 Kč ČB Život na zemi je rozmanitý. My se společně podíváme na několik zajímavých míst ve světě. Zažijeme dobrodružství s Maory i indiány, v Asii si vyzkoušíme jíst s hůlkami a v Africe nanosíme vodu ze studny. Děti budou vedeny k tomu, aby přijímaly rozmanitost jako přirozený a nezbytný jev.

16 JAKÉ JE TO BÝT CIZINCEM? tř. 2 hod. 50 Kč ČB V úvodu programu mají žáci možnost sdílet vlastní zážitky a zkušenosti s lidmi z jiných zemí. Rozebereme různé důvody, které lidi vedou k přestěhování se do jiné země. Plněním úkolů ve skupinách bez možnosti užití českého jazyka si žáci lépe uvědomí, jaký význam má znalost jazyka při pobytu v zahraničí. V závěru programu vymyslíme, jak novému žákovi (nejen z ciziny) usnadnit začlenění do třídního kolektivu. POJĎTE S NÁMI DO VIETNAMU tř. 2 hod. 50 Kč ČB V tomto programu se vydáme na cestu do jihovýchodní Asie, konkrétně do Vietnamu. Postupně se dozvíme základní informace týkající se Vietnamu. Ukážeme si, jak se pěstuje rýže a společně se naučíme jíst hůlkami. Vyrobíme si klobouk, který ve Vietnamu neplní jen funkci módního doplňku, ale má i velký užitkový význam. V průběhu cesty se budeme snažit přijít na to, co máme společného a v čem jsme naopak rozdílní. ŽIVOT V AFRICE tř. 2 hod. 50 Kč ČB V tomto programu se seznámíme s rozmanitostí afrického kontinentu (geografií, faunou, flórou). Budeme mít možnost nahlédnout, jak se žije dětem na venkově a také v chudších částech měst. Podíváme se do africké školy, zapojíme do domácích prací, vyzkoušíme si tradiční způsob nošení vody a nakoupíme si na africkém trhu. NA NÁVŠTĚVĚ V MONGOLSKU tř. 2 hod. 50 Kč ČB Seznámíme se s tradičním způsobem obživy lidí na venkově - pastevectvím - a z něho vyplývajícím životním stylem kočovníků. Navštívíme jurtu klasické mongolské obydlí a pokusíme se v ní sestavit nábytek podle mongolských zvyků. Věštěním ze zvířecích kůstek nahlédneme pod pokličku svého osudu. Závěrem budeme mít možnost srovnat svůj způsob života s tím, co jsme se dozvěděli během programu. OD ADVENTU DO VÁNOC tř. 2,5 hod. 60 Kč ČB Přijďte si k nám užít pravou vánoční atmosféru. Společně si připravíme vánoční punč a pečená jablka a vyzkoušíme si různé zvyklosti. Mezi nimi nebudou chybět vánoční věštby, odlévání vosku, nebo převlékání za Barborky, Lucie a Ambrože. Program probíhá pouze v našich učebnách.

17 novinka! novinka! VÁNOČNÍ TVOŘENÍ tř. 2,5 hod. 60 Kč ČB prosinec V programu si krátce přiblížíme tradice v době adventu a Vánoc. Vytvoříme si klidnou vánoční náladu bez spěchu a potřeby nakupovat a budeme se soustředit na výrobu dárků a ozdob vlastníma rukama. Při výrobě využijeme nabídku přírodních a recyklovaných materiálů a hlavně svou fantazii. Děti si vyzkouší vánoční tradice, procvičí jemnou motoriku, trpělivost a umění spolupráce. Program probíhá pouze v našich učebnách. VELIKONOCE tř. 2,5 hod. 60 Kč ČB, ST Velikonoce, to není jen pondělí, kdy kluci chodí s pomlázkou a holky je polévají vodou. K velikonočním zvykům patří také Masopust, Popeleční středa, Kýchavá a Smrtná neděle nebo Zelený čtvrtek. Tyhle zvyklosti si společně vyzkoušíme a také si upečeme velikonoční Jidáše. Program probíhá pouze v našich učebnách. VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ tř. 2,5 hod. 60 Kč ČB Přiblížíme si tradice Masopustu, doby půstu a Velikonoc. V příjemné velikonoční a jarní atmosféře budeme vlastníma rukama vyrábět dárky a ozdoby. K tvoření využijeme přírodní a recyklovaný materiál a hlavně svou fantazii. Program pomáhá rozvíjet jemnou motoriku, trpělivost a umění spolupráce. S sebou si každý přineste 3 vyfouklá vajíčka. Program probíhá pouze v našich učebnách.

18 Kde nás najdete Cassiopeia Cassiopeia Centrum Cassiopeia Jizerská České Budějovice telefon: , info@cegv-cassiopeia.cz web: Centrum Cassiopeia Husova Strakonice telefon: strakonice@cegv-cassiopeia.cz web: Výukové programy podporuje Statutární město České Budějovice Projekt ekologické výchovy Terminál, Jihočeský kraj a Ministerstvo životního prostředí. Centrum Cassiopeia vzniklo při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2013/2014 MATEŘSKÉ ŠKOLY O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat a poskytovat

Více

MATEŘSKÉ ŠKOLY 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

MATEŘSKÉ ŠKOLY 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat a poskytovat

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Centrum ekologické a globální výchovy CASSIOPEIA Základní článek Hnutí Brontosaurus Forest Školící středisko Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Klinické pracoviště Zdravotně sociální fakulty Jihočeské

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2015/2016. 1. stupeň. Stránka 1 z 10

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2015/2016. 1. stupeň. Stránka 1 z 10 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2015/2016 1. stupeň Stránka 1 z 10 O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat a

Více

1. stupeň ZŠ 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

1. stupeň ZŠ 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 1. stupeň ZŠ 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat a poskytovat

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Centrum ekologické a globální výchovy CASSIOPEIA Základní článek Hnutí Brontosaurus Forest Školící středisko Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Klinické pracoviště Zdravotně sociální fakulty Jihočeské

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

1. stupeň ZŠ 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

1. stupeň ZŠ 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 1. stupeň ZŠ 2014/2015 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat a poskytovat

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 Základní informace o programech: 1) Občanské sdružení Ekocentrum Tymián nabízí přírodovědné výukové programy pro MŠ již

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Místa konání programů: učebna ekologické výchovy v budově Správy NP a CHKO Šumava okolí Vimperka Délka programů: MŠ 45-60 minut ostatní stupně škol 90 minut terénní programy trvají 1,5 až 4 hodiny. Objednávka

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 012/2013 2013/2014 2. stupeň ZŠ a sš O nás Centrum Cassiopeia vzniklo v roce 1995 při základním článku Hnutí Brontosaurus Forest. Posláním organizace je vychovávat, vzdělávat

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

Výukové programy pro základní školy

Výukové programy pro základní školy Výukové programy pro základní školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli naše výukové programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova,

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Dům dětí a mládeže Horažďovice Zámek 11 Horažďovice 341 01 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výukovým programem myslíme ucelený, didakticky strukturovaný a tematicky orientovaný

Více

Výukové programy nabízené Centrem rozvoje Česká Skalice, o.p.s., ve školním roce 2015/2016

Výukové programy nabízené Centrem rozvoje Česká Skalice, o.p.s., ve školním roce 2015/2016 Výukové programy nabízené Centrem rozvoje Česká Skalice, o.p.s., ve školním roce 2015/2016 JAK A KDE SI PROGRAM OBJEDNAT Telefonicky: 733 538 500 Terezie Netrestová E-mailem: ekoporadna@centrumrozvoje.eu

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2018 2019 Vážení pedagogové, dostává se Vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí na lekce informačního vzdělávání

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010

Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010 Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010 Eva Kudelová tel. 577 142 297, 603 301 435, e-mail: e.kudelova@ddmastra.cz Monika Hiblerová tel. 577 142 297, 774 192 105, e-mail:

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce ( Příloha k ŠVP PV - Jen si děti všimněte, co je krásy na světě Enviromentální výchova je veškeré výchovné a vzdělávací

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Příloha č. 2 Minimálního preventivního programu pro dětský domov Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Více

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY 1 str. 4 2 str. 10 3 str. 11 4 str. 13 Cykly programů Venkovní programy Speciální nabídka pro školní rok 2015/2016 Nabídka programů v rámci kampaně Čistá

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2015/2016 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2015/2016. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2017/2018 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ZÁŘÍ: Já a svět okolo mě 1.9.2015-4.9.2015 Vítáme vás, kamarádi 7.9.2015-11.9.2015 Vítáme vás, kamarádi II 14.9.2015-18.9.2015 Naše školka 21.9.2015-25.9.2015 Barvy ŘÍJEN:

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2017 2018 Vážení pedagogové, dostává se Vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí, na lekce informačního vzdělávání

Více

1. třída Pohádka o řepě

1. třída Pohádka o řepě 1. třída Pohádka o řepě Seznamovat děti s pohádkou udržet u dětí pozornost Pohádka o řepě Envir. Vývoj psyc sebep V září H2 sa.10 Seznamovat děti se zdrav. Cviky plnit úkol učitel Cvičení na poli psych

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

EDUKATIVNÍ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

EDUKATIVNÍ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY EDUKATIVNÍ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Centrum Aktivního Vzdělávání ALFADECK s.r.o. Edukativní výukové programy obohacují běžný denní program dětí, rozvíjejí jejich osobnost, využívají prožitkové

Více

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ KinderGarten Střížkov, Habartická 576/1b, 190 00 Praha 9 LETNÍ PROGRAM 2017 PIKNIKOVÝ TÝDEN 3. 7. 7. 7. 2017 (zavřeno 5. 7. 6. 7.) - osvojení si poznatků důležitých k podpoře zdraví,

Více

Jak cestuje kapka vody

Jak cestuje kapka vody Jak cestuje kapka vody Cíl: porozumění významu vody pro člověka a celou přírodu, pochopení koloběhu vody v přírodě, vychovávat k ochraně přírody Obsah: formou pohádky seznámení s koloběhem vody v přírodě,

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

Velké šelmy v Beskydech

Velké šelmy v Beskydech V roce 2011 Ekocentrum Radhošť nabízí pro školy tyto výukové programy: 1. Odlévání stop živočichů ze sádry (medvěd, vlk, rys) 2. Ruční výroba svíček 3. Není les jako les - NOVINKA 4. Odkud kam teče voda?

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Centrum ekologické a globální výchovy CASSIOPEIA Základní článek Hnutí Brontosaurus Forest Školící středisko Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Klinické pracoviště Zdravotně sociální fakulty Jihočeské

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY UČME SE PŘÍRODOU! EKOCENTRUM HUSLÍK Na Zálesí 1473, Poděbrady kontaktní osoba: Ing. Marta Bryndová Ph.D. tel: +420 734 616 098

Více

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP)

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník: 1. Výstup Učivo Související PT místo, kde žijeme 1. Zvládá orientaci v okolí svého bydliště a v okolí domov - prostředí

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Přepeře,okres Semily příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NÁZEV: PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY TÉMATA ŠKOLNÍHO PLÁNU PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY SKŘÍTEK VODNÍ OBLASTI počasí, změny počasí, vodní

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací Školní rok 2016 / 2017 1. a 5. oddělení Téma: Cesta napříč kouzelnou přírodou Vychovatelé: Magdalena Skálová, Jana Balounová Září Vstup do kouzelného světa zvířat a přírody

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Charakteristika a zaměření tematických bloků

Charakteristika a zaměření tematických bloků ŠKOLNÍ DRUŽINA A PLÁN ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Činnost školní družiny se řídí ŠVP ŠD při Základní škole Dubnice. ŠVP se řídí mottem: Jaro, léto, podzim, zima v družině je vždycky prima Programy

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok 2013/2014

ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok 2013/2014 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, příspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací práce Školní rok 2016 / 2017 4. oddělení Téma: 10 schodů k zábavě Vychovatelé: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Zuzana Fiedlerová ZÁŘÍ Vzájemná komunikace Seznámení s ročním

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou Dodatek k ŠVP Tematický plán Putování s Machem a Šebestovou ZÁŘÍ Naše družina Představujeme si Macha a Šebestovou Cíl: Děti zdokonalily vzájemnou komunikaci a vyjadřovací schopnosti. seznámení s řádem,

Více

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014 Školní vzdělávací program Mateřská škola Chotusice školní rok 2013/2014 Stránka 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

K C 2017 U Farmy 30/11, Cheb

K C 2017 U Farmy 30/11, Cheb K C 2017 U Farmy 30/11, Cheb www.ekocentrumcheb.cz Výukový program Za zvířátky na farmu Malým farmářem Hrajeme si na zahradě Odpadománie Babka kořenářka Mléko není jenom mléko Upeč třeba chleba Jak na

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA Hans Molish, 1931 NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA 1. Obrazy rostlinných společenstev Víte co je to fotografický snímek, ale co je to fytocenologický snímek nemáte ani ponětí?

Více

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata CZ Habermaaß-hra 5583 Moje první hra Život na farmě Figurky mláďata Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti

Více

Speciální základní škola Rubešova 531, Skuteč IČO: tel: Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01.

Speciální základní škola Rubešova 531, Skuteč IČO: tel: Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01. Obecný cíl výukových materiálů: Cílem výukových materiálů je: hravou pohádkovou a názornou formou ukázat, jak důležité je chránit přírodu. Vytvářet pozitivní vztah k přírodě a vodě, rozvíjet u žáků s SVP

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

MŠ Kostička. Kronika školka blízká přírodě

MŠ Kostička. Kronika školka blízká přírodě MŠ Kostička Kronika školka blízká přírodě Mateřská škola Kostička Ředitelka školky Bc. Jana Křišťanová Provozní doba školky 6:00-17:00 MŠ Kostička, příspěvková organizace, Milovice-Mladá, Tyršova 1500,

Více

14. Labyrint živý plot se zónami na hry

14. Labyrint živý plot se zónami na hry 14. Labyrint živý plot se zónami na hry Kouzelná zahrada staveniště a pískoviště - labyrint s centry (kamenné, pískové, dřevěné) pro hry dětí, stavění z přírodnin hra na stavbaře převoz auty, kolečkem

Více

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč METODOCKÝ LIST EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0013 Stela I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč II. JEDNODENNÍ KOMBINOVANÉ PROGRAMY KONĚ+ III. Vícedenní

Více

Environmentální výchova v naší školce

Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova je nauka o světě o prostředí a člověku v něm. Je to tedy něco, co se dotýká každého z nás. Náš vztah k prostředí odráží naše potřeby i to,

Více

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová Tematický plán učiva Předmět : ČAJS Školní rok : 2012-2013 Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová 1. Rozumí barevné grafice a značkám v turistické mapě místní krajiny, čte z mapy ČR. 2. Určuje světové

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Projekt PLODY PODZIMU. III. třída Veverky

Projekt PLODY PODZIMU. III. třída Veverky Projekt PLODY PODZIMU III. třída Veverky III. třída Veverky školní rok 2012/ 2013 Projekt: Plody podzimu Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Roční plán práce školní družiny

Roční plán práce školní družiny Roční plán práce školní družiny 2015 / 16 Motto: Ať je léto nebo zima, v družině je stále prima Při tvorbě plánu se zaměřujeme na pestrost jednotlivých činností a akcí. Plán je dělen do tématických týdnů.

Více

Finanční zdroje na EVVO 2013-2014

Finanční zdroje na EVVO 2013-2014 Finanční zdroje na EVVO 2013-2014 Pardubický kraj (30.11.2013 http://www.pardubickykraj.cz/probihajicigrantove-programy ) Norské fondy http://www.mfcr.cz/cs/zahranicnisektor/podpora-ze-zahranici OP ŽP

Více

Programová nabídka pro školní

Programová nabídka pro školní Programová nabídka pro školní rok 2015 Vedle tradičních ukázek sokolnického výcviku nabízíme mnoho výukových a zážitkových programů pro školy. Programy jsou přizpůsobeny úrovni a věku žáků - kromě samotných

Více

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí )

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí ) PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁŘÍ Poznáváme školku, školní zahradu, okolí školky. Učit děti dbát bezpečnostní pravidla při každodenních činnostech v MŠ, při pobytu na zahradě či na vycházce. Sledování

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Centrum ekologické a globální výchovy CASSIOPEIA Základní článek Hnutí Brontosaurus Forest Školící středisko Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Klinické pracoviště Zdravotně sociální fakulty Jihočeské

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2016/2017. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Jaro, léto, podzim, zima, celý rok nám bude prima

Jaro, léto, podzim, zima, celý rok nám bude prima Mateřská škola, Ústí nad Labem, Škroupova 307/7, příspěvková organizace Strana : 1 Mateřská škola, Ústí nad Labem, Škroupova 307/7, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

PROGRAMOVÁ NABÍDKA. Výukové programy. Celostátní soutěže. Školy v přírodě ŠKOLNÍ ROK 2015 / 2016

PROGRAMOVÁ NABÍDKA. Výukové programy. Celostátní soutěže. Školy v přírodě ŠKOLNÍ ROK 2015 / 2016 PROGRAMOVÁ NABÍDKA ŠKOLNÍ ROK 2015 / 2016 Výukové programy Dravci a sovy Noční dravci Jarní procházky Sokolnictví Mraveneček Formica Programy realizujeme pro mateřské školky, základní školy i střední školy.

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Obsah: OSN vyhlásila rok 2015 1.Mezinárodním rokem půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda je cenným pokladem. Půda a zemědělství, to je tisíce let

Více

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Základní škola 1. - 2. třída Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Lekce informačního vzdělávání JÁ, KNÍŽKA A KNIHOVNA Seznámení s knihovnou; pojmy knihovna, knihkupectví, autor, ilustrátor; prohlídka

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016 Historie jinak Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016 Programy pro školy realizuje Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost spolku. Vážení učitelé, Představujeme

Více