VY_32_INOVACE_OV-3I-04-MATERIAL_PRO_ROZVOD_PLYNU. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VY_32_INOVACE_OV-3I-04-MATERIAL_PRO_ROZVOD_PLYNU. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno"

Transkript

1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OV-3I-04-MATERIAL_PRO_ROZVOD_PLYNU Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Nešvara Pavel, Krajč Silvestr Tematická oblast Odborný výcvik Ročník 3I Datum tvorby Anotace Materiál pro rozvod plynu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Materiály pro rozvod plynu Plynové potrubí z polyetylenu. Všeobecně: Plynové trubky jsou vyrobeny z vysokohustotního polyetylenu dle normy ČSN EN Obvyklé značení PE 100. Trubky jsou vyráběny v černé barvě s koextrudovanými oranžovo-žlutými pruhy. Jsou vyráběny v délkách 6m,12m a do dimenze 110 včetně též v návinech 100m. Použití: Plynovodní potrubí je určeno k uložení v zemi a je schváleno pro dopravu topných plynů: Zemního plynu, svítiplynu, bioplynu a plynné fáze propanu za běžných podmínek dle TPG a ČSN EN Trubky není dovoleno instalovat uvnitř budov, rozvody neuložené v zemi je nutno zabezpečit použitím chráničky a proti zdrojům tepla je nutno chránit izolací. PE potrubí lze použít v rozmezí teplot 40ºC až + 60ºC s ohledem na změnu provozního tlaku. Doprava a manipulace s trubkami: Musí odpovídat ustanovení ČSN EN Trubky musí při dopravě a skladování ležet na podkladu celou svou délkou tak, aby nedocházelo k jejich průhybům a v průběhu přepravy nesmí rovné trubky přesahovat ložnou plochu vozidla o více než 1m. - U trub prodávaných kusově je manipulace prováděna ručně. Manipulaci musí provádět vždy takový počet pracovníků, aby výrobek byl přenášen, nikoliv tažen po zemi. - Není dovoleno trubky při nakládce a vykládce házet nebo tahat po ostrém štěrku a jiných ostrých předmětech. - Do doby těsně před montáží je nutno ponechat na trubkách víčka chránící vnitřek trubky proti znečištění. - Za nevhodnou pro použití je nutno považovat trubku nebo tu část trubky, která vykazuje poškození o hloubce větší než je 10% tloušťky její stěny. - Manipulace s trubkami je možná maximálně do 5ºC. - Manipulace s výrobky je prováděna vysokozdvižným vozíkem (svitky trub 20-63mm),nebo vysokozdvižným vozíkem s bočním zdvihem (svitky trub mm, nebo palety trub v rovných délkách 6 a 12m). Doba skladování hotových výrobků Maximální doba skladování hotových výrobků je 24 měsíců.po té jsou trubky označeny jako neshodný výrobek a určeny k sešrotování.

3 Trasování potrubí: Projekt trasy musí odpovídat požadavkům TPG a souvisejícím předpisům. Ke změně směru se používají tvarovky. Změna směru tvorbou oblouků je možno: Teplota 20ºC 10ºC 0ºC Poloměr oblouku 20x D 35xD 50xD Spojování trubek: Plynovodní potrubí se spojuje elektrotvarovkami nebo svařováním na tupo. Základní pravidla pro svařování uvádí technická pravidla TPG Spojování plynovodů a plynovodních přípojek z polyetylenu.

4 Ke zvýšenému zájmu o měděné potrubí pro rozvody plynu v budovách přispěl rovněž nástup lisovaných spojů do této oblasti. Jejich použití se vyznačuje mimo jiné vysokou požární bezpečností při provádění montážních prací. I. Úvod Pro rozvod plynu v budovách se až donedávna používalo pouze ocelové potrubí se svařovanými spoji. Nástupem měděného potrubí a tvarovek do technických zařízení budov (TZB) a jeho certifikací pro rozvody plynu se stále častěji používá měděné potrubí a to především proto, že jeho montážní technologie je velmi snadná, provedení rozvodu je estetické a životnost mimořádně vysoká. K častému použití měděných trubek a tvarovek v oblasti plynových rozvodů přispívá nepochybně i to, že instalatérská firma, provádějící instalaci plynovodu, provádí obvykle i rozvody ostatních médií (vody a vytápění) také z měděných trubek. Montážní práce při použití jednotného materiálu, jednotné montážní technologie a tedy i stejného nářadí pro všechny typy rozvodů, se tím zjednodušují a zlevňují. Ke zvýšenému zájmu o měděné potrubí pro rozvody plynu v budovách přispěl rovněž nástup lisovaných spojů do této oblasti. Jejich použití se vyznačuje vysokou požární bezpečností při provádění montážních prací, což má velký význam také při opravách, všude tam, kde by použití kapilárního pájení bylo problematické. II. Měděné trubky - jejich základní vlastnosti Uživatelé znají výrobky z mědi jako výrobky, vyznačující se vysokou životností a spolehlivostí. Z fyzikálních vlastností mědi je vítaná její velmi dobrá tepelná vodivost (305 W/mK) a poměrně malá tepelná roztažnost (α = 0,017 mm/m C). Měď je baktericidní kov - potlačuje rozvoj bakterií. Samotné měděné trubky jsou vyráběny moderní technologií a platí pro ně přísné předpisy, které zaručují jejich materiální, tvarovou i pevnostní kvalitu. Nejdůležitější normou z tohoto pohledu je ČSN EN Trubky podle této normy vyrobené, jsou určeny pro celou oblast technických zařízení budov, tedy pro rozvody pitné vody, teplé vody, pro topenářské rozvody, pro rozvody plynů a také pro rozvody topných olejů. Jsou vyráběny z mědi o vysoké čistotě (Cu + Ag min 99,90 % a 0,015 % P 0,040 %). Tato třída mědi je označena buď Cu-DHP, nebo CW024A. Podle samotného stavu materiálu jsou trubky dodávány ve třech provedeních a to jako měkké R 220, polotvrdé R 250 a tvrdé R 290. Označení vyjadřuje minimální hodnotu pevnosti v tahu. Měděné trubky mají stoprocentní kyslíkovou bariéru. Pro zákazníka je důležité, že uvedená norma ukládá výrobci za povinnost, vyznačit na trubce (od průměru 10 mm až do průměru 54 mm) nesmazatelným způsobem ve vzdálenostech ne větších než 600 mm tyto údaje: číslo normy (EN 1057) jmenovité rozměry příčného průřezu (např. 18 x 1) identifikaci stavu materiálu R 250 značkou identifikační značku výrobce datum výroby: (rok a čtvrtletí, nebo rok a měsíc).

5 Pro trubky o průměru menším než 10 mm a větším než 54 mm pak platí, že musí být nejméně obdobně označeny na obou koncích. Tímto označením má být zajištěno, že pro uvedenou oblast TZB nebudou použity měděné trubky, vyrobené pro jiné účely, např. pro výrobu nábytku apod. Z hlediska izolací se měděné trubky dodávají jako holé, nebo s izolací proti agresivním vlivům, anebo s tepelnou izolací. Lze je nakoupit v rovných tyčích o délce 5 m, nebo také ve svitcích o délce 25m anebo 50 m. Ve svitcích se ovšem dodávají pouze trubky v provedení měkkém (R 220) a to až do průměru 22 mm. Použití určitého typu trubky je vždy dáno požadavky projektanta a lze si vybrat z nabídky renomovaných výrobců. Dimenze měděné trubky se vždy udává přes povrch trubky a to: vnější průměr x tloušťka stěny. Je tomu tak zejména proto, že pro nerozebíratelné spoje trubek se stále ještě používá v převážné míře kapilární pájení, kde zásadní úlohu hraje správná velikost kapilární mezery mezi vnějším povrchem trubky a vnitřním povrchem tvarovky. Výpočtem rozvodu je vždy určena dimenze trubky. Její další výběr z normy je dán odbornými předpisy. Pro rozvody plynu je možno použít pouze základní rozměrovou řadu trubek (viz. Tab. 1) Vnější průměr [mm] Tloušťka stěny [mm] Hodnota kapilární mezery [mm] Hmotnost [kg/m] Vodní obsah [l/m] III. Tvarovky Spoje měděných trubek se dělí na spoje nerozebíratelné a spoje rozebíratelné. U spojů nerozebíratelných jsou upřednostňovány spoje kapilárně pájené, ale začínají se stále více uplatňovat spoje lisované a od tloušťky stěny trubky a tvarovky 1,5 mm se mohou používat také spoje svařované. Spoje svařované se ale prakticky používají až nad průměr 108 mm, protože jde o technologii náročnější než je pájení, anebo lisování. 1. Tvarovky ke kapilárnímu pájení Vyrábějí se podle normy ČSN EN Jejich materiál je stejný jako materiál trubek. V případě, kdy potřebujeme přejít z měděné trubky na trubku nebo armaturu z jiného materiálu, je nutno použít tvarovku z přechodového kovu. Tímto přechodovým kovem je červený bronz, anebo mosaz. 2. Tvarovky pro lisované spoje Evropská norma pro tyto tvarovky je prozatím ve stadiu přípravy tj. pren Tvarovky k lisování se vyrábějí z mědi a ze slitin mědi podobně jako tvarovky pro kapilární pájení. Každá tvarovka pro lisovaný spoj, určená pro rozvody plynu musí mít zřetelně vyznačeno: označení žlutou barvou, nebo nápis GAS, případně PLYN hodnotu PN odolnost tvarovky proti vysokým teplotám GT

6 hodnota Odolností tvarovky se rozumí především odolnost použitého těsnění vůči těmto vysokým teplotám. Takovýmto těsněním je např. HNBR (akrynitril - butadien - kaučuk). Každé těsnění, použité v rozvodech plynu musí také vykazovat odolnost proti dlouhodobému působení plynu. 3. Navařované tvarovky Jak již bylo poznamenáno, lze je použít až od tloušťky stěny 1,5 mm a jejich objednávku je nutno specifikovat podle trubek, s nimiž budou tvarovky svařeny. IV. Pájené spoje Dělí se podle pracovní teploty při pájení na spoje pájené naměkko tj. spoje, kde tavící teplota pájky při pájení není vyšší než 450 C a spoje pájené natvrdo - pracovní teplota při pájení je vyšší než 450 C. To, zda bude použito pájení naměkko, nebo natvrdo, určují předpisy (viz. Tab. 2). Ve všech v tabulce č.2 uvedených rozvodech se mohou, kromě LPG, používat řemeslně připravené hrdlové spoje, které vycházejí levněji, ale často jsou i zde upřednostňovány tvarovky vyrobené v továrně. Správný technologický postup při kapilárním pájení zahrnuje: uříznutí trubky řezačkou (ale u trubek R 220 to má být pilka s jemnými zuby) sražení vnější a vnitřní hrany trubky (odjehlení) kalibrování trubky (u trubek dodávaných ve svitcích bezpodmínečně) očištění povrchu trubky a vnitřku otvoru tvarovky. nanesení tavidla na konec trubky (při pájení měď - měď při použití fosforových pájek není nutné) zasunutí trubky do tvarovky až na doraz očištění okolí spoje od přebytečné pasty nebo tavidla pájení očištění spoje Protože životnost rozvodů úzce souvisí s kvalitou provedených spojů, podívejme se na příčiny, které mohou vést ke snížení celkové životnosti.

7 a) Nezkalibrovaná trubka - špatná hodnota Odolností tvarovky se rozumí především odolnost použitého těsnění vůči těmto vysokým teplotám. Takovýmto těsněním je např. HNBR (akrynitril - butadien - kaučuk). Každé těsnění, použité v rozvodech plynu musí také vykazovat odolnost proti dlouhodobému působení plynu. kapilární mezery - pájka zateče nerovnoměrně b) Zúžený průřez tavidlem naneseným do trubky. c) Řezáním zúžený průřez nezkalibrovaný d) Správně provedený spoj. br. č. 1 Nejčastěji se vyskytující chyby při kapilárním pájení Na obr. č. 1 d) je vidět, že pokud je spoj řádně připraven, pájka nepřeteče v žádném případě hranu zasunuté trubky a vyplní celý spoj rovnoměrně. Nedojde ke zúžení průtočného průřezu. Toto zúžení (obr. 1 b, 1 c) má za následek místní prudké zvýšení rychlosti, prudký pokles tlaku a v rozvodech vody v samotném důsledku i možný vznik kavitace. U rozvodů plynu znamená takové místo, zúžené neodborným provedením spoje, zvýšení tlakových ztrát. V. Lisované spoje měděného potrubí Lisované spoje měděného potrubí se používají pro rozvody vody, vytápění a v současné době již také i pro rozvody plynu. Bylo řečeno úvodem, že jde o technologii rychlou, spolehlivou, s vysokou požární bezpečností 1. Trubku zkrátit - kolečkový řezák nebo jemnozubá pilka 2. Trubku vnitřně i vně odhrotovat případně zkalibrovat 3. Zkontrolovat správný dosed těsnícího kroužku

8 4. Lisovací spojku lehkým otáčením posouvat až na doraz 5. Lisovací čelist nastrčit na lis a fixační čep vsunout-zasmeknout 6. Provést zalisování VI. Některé odlišné montážní zásady pro měděné trubky Pravidlo toku, tak jak je někdy tato zásada u rozvodů pitné vody nazývána, nás upozorňuje na to, že v situacích, kdy chceme kombinovat měděné potrubí s potrubím pozinkovaným, což je např. při renovaci bytových domů, může být měděné potrubí použito až na konci rozvodu. Je tomu tak proto, že pitná voda a také teplá voda obsahují velké množství kyslíku, který by spolu s měděnými ionty mohl způsobit bodovou korozi pozinkovaného potrubí. Také v cirkulačních soustavách teplé vody by proto měl mít ocelový ohřívák povrchovou ochranu. Toto neplatí v topenářských rozvodech, protože zde se považuje vodní obsah otopné soustavy z hlediska obsahu plynů a tedy i kyslíku za uklidněný (zbavený plynů). Přechod z měděného potrubí na armatury z jiného kovu je nutno vždy provést tvarovkami z přechodového kovu. Je jím buď červený bronz nebo mosaz. Ocelové závěsy a konzoly trubek by měly mít izolační vložku. Zaslepení potrubí je nutno vždy provést normalizovaným víčkem. Dilatace se u měděného potrubí nemusí řešit do délky 3m, u podlahového vytápění do délky 5m. VII. Tepelné dilatace měděného potrubí Tepelná dilatace (roztažnost) měděného potrubí se dá vypočítat ze vztahu: ΔI = lo. α. Δt kdeδi roztažnost trubky [mm]

9 lo délka trubky před ohřátím [m] α součinitel tepelné roztažnosti (α = 0,017 mm/m. C) Δt rozdíl teplot [ C; K] Měď má malou hodnotu součinitele tepelné roztažnosti a proto se u trubky nemusíme touto dilatací zabývat a to: do délky 3m u holé měděné trubky a do délky 5m u trubky oplášťované (u podlahového vytápění). Při delších rozměrech trubky se dilatace řeší: správným umístněním závěsů trubky vhodným kompenzátorem Obr. č. 5 Vymezení tepelné dilatace měděného potrubí umístěním závěsů potrubí do správné montážní vzdálenosti "A". Správná montážní vzdálenost "A" umožní vykývnutí ramene trubky při tepelné dilataci. Příliš velké rameno "A" by ale mohlo způsobit chvění trubky a hlučný provoz. Obr. č. 6 Používané typy kompenzátorů

10 Obr. č.7 Kompenzátor "U" VIII. Závěsy trubek a jejich izolace Uchycení trubek musí vždy umožňovat jejich axiální (osový ) pohyb, s výjimkou pevných bodů měděného rozvodu. Izolace trubek se provádí jako izolace proti agresivním vlivům (trubky opláštované)#viz obr. č.8, anebo jako izolace tepelná viz.obr. 9. IX. Kvalifikace pracovníků Montážní práce podle TPG mohou provádět jen organizace, které mají k této činnosti oprávnění a zaměstnanci, kteří splňují podmínky odborné způsobilosti. Rozumí se tím, že montážní pracovník musí mít především "Osvědčení" od ITI. Toto osvědčení platí 5 let. Pokud bude provádět nerozebíratelné spoje, musí mít pro kapilární pájení "Osvědčení o zkoušce páječe podle ČSN EN 13133". K přezkoušení se musí dostavit jednou za tři roky. Pro lisování musí mít "Osvědčení o proškolení a přezkoušení z odborné způsobilosti k montáži lisovaných spojů na potrubí z měděných materiálů", které platí 5 let.

Název projektu: DOSTUPNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM VĚKU

Název projektu: DOSTUPNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM VĚKU Název projektu: DOSTUPNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM VĚKU Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.11/03.0161 Polyfúzní svařování plastů a pájení mědi Získejte oprávnění pro kvalifikovanou práci s perspektivními materiály

Více

Technický manuál plyn systémy vyrobené z PE 100RC

Technický manuál plyn systémy vyrobené z PE 100RC Technický manuál plyn systémy vyrobené z PE 100RC Obecně jsou materiály PE 100RC považovány za nástupce dosud běžně používaných materiálů PE 100. Zásadní rozdíl mezi nimi spočívá ve výrazném zvýšení odolnosti

Více

01 Instalační sítě. Roman Vavřička. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí.

01 Instalační sítě. Roman Vavřička. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí. 01 Instalační sítě Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/20 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Úvod Co jsou zdravotně technické instalace? Zdravotně technickými

Více

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy.

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Název prezentace: Potrubí. Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1223_potrubí_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

kapitola 5 - lisovací tvarovky FRABOPRESS C-STEEL pro topné systémy

kapitola 5 - lisovací tvarovky FRABOPRESS C-STEEL pro topné systémy kapitola 5 - lisovací tvarovky FRABOPRESS C-STEEL pro topné systémy 5 2010 FRABOPRESS C-STEEL tvarovky z uhlíkové oceli FRABOPRESS C-STEEL je systém složený z trubek a lisovacích tvarovek z uhlíkové oceli,

Více

MĚDĚNÉ TRUBKY A TVAROVKY V TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH BUDOV

MĚDĚNÉ TRUBKY A TVAROVKY V TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH BUDOV je to nejlepší pro rozvod vody, plynu a pro vytápěcí soustavy MĚDĚNÉ TRUBKY A TVAROVKY V TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH BUDOV MONTÁŽNÍ POKYNY - vytápění - voda - plyn - topné oleje - stlačený vzduch 1. Úvod Již

Více

Měděné trubky a tvarovky v technických zařízeních budov. Montážní pokyny. - vytápění - voda - plyn - topné oleje - stlačený vzduch

Měděné trubky a tvarovky v technických zařízeních budov. Montážní pokyny. - vytápění - voda - plyn - topné oleje - stlačený vzduch Měděné trubky a tvarovky v technických zařízeních budov Montážní pokyny - vytápění - voda - plyn - topné oleje - stlačený vzduch 1. Úvod Již Egypťané a později Římané používali ve starověku ve značné míře

Více

Kapitola 6. Lisovací tvarovky FRABO z uhlíkové oceli. 90 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL. 95 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL BIG SIZE

Kapitola 6. Lisovací tvarovky FRABO z uhlíkové oceli. 90 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL. 95 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL BIG SIZE Kapitola 6 6 Lisovací tvarovky FRABO z uhlíkové oceli 90 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL 95 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL BIG SIZE 97 trubky z uhlíkové oceli FRABOPRESS - C-STEEL FRABOPRESS

Více

Kapitola 6. Lisovací tvarovky FRABO z uhlíkové oceli. 90 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL. 95 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL BIG SIZE

Kapitola 6. Lisovací tvarovky FRABO z uhlíkové oceli. 90 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL. 95 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL BIG SIZE Kapitola 6 6 Lisovací tvarovky FRABO z uhlíkové oceli 90 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL 95 lisovací tvarovky FRABOPRESS - C-STEEL BIG SIZE 97 trubky z uhlíkové oceli FRABOPRESS - C-STEEL FRABOPRESS

Více

kapitola 5 - lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS pro vodu, topení a plyn

kapitola 5 - lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS pro vodu, topení a plyn kapitola 5 - lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS pro vodu, topení a plyn 5 2015 FRABOPRESS lisovací měděné tvarovky Prohlášení o trvanlivosti po dobu minimálně 30 let Lisovací systém umožňuje rychlejší

Více

Instalační sítě slouží k dopravě energie nebo odvádění odpadních látek.

Instalační sítě slouží k dopravě energie nebo odvádění odpadních látek. Potrubní rozvody Instalační sítě a rozvody v budovách Instalační sítě slouží k dopravě energie nebo odvádění odpadních látek. 1) Instalační sítě přivádějící energie elektřina, teplo, plyn 2) Instalační

Více

MĚDĚNÉ TRUBKY A TVAROVKY V TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH BUDOV

MĚDĚNÉ TRUBKY A TVAROVKY V TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH BUDOV MĚDĚNÉ TRUBKY A TVAROVKY V TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH BUDOV vytápění, voda, plyn, topné oleje,stlačený vzduch Montážní pokyny Mědi Vydavatel Evropský institut mědi ERI European Copper Institute Ltd. 1053 Budapest,

Více

Pájecí tvarovky Závitové tvarovky Svěrné tvarovky

Pájecí tvarovky Závitové tvarovky Svěrné tvarovky Pájecí tvarovky Závitové tvarovky Svěrné tvarovky Tvarovky SUDO Tvarovky SUDO představují standardní řadu běžných tvarovek z mědi a červeného bronzu pro realizaci rovodů vody a topení. Řada pájecích tvarovek

Více

kapitola 5 - lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS pro vodu, topení a plyn

kapitola 5 - lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS pro vodu, topení a plyn kapitola 5 - lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS pro vodu, topení a plyn 5 2011 FRABOPRESS lisovací měděné tvarovky Prohlášení o trvanlivosti po dobu minimálně 30 let Systém na lisování umožňuje rychlejší

Více

KOMPENZACE DÉLKOVÝCH ZMĚN POTRUBÍ

KOMPENZACE DÉLKOVÝCH ZMĚN POTRUBÍ KOMPENZACE DÉLKOVÝCH ZMĚN POTRUBÍ Rozdíl teplot při montáži a provozu potrubí způsobuje změnu jeho délky. Potrubí dilatuje, prodlužuje se nebo smršťuje. Provozní teplota potrubí soustav vytápění je vždy

Více

[ Vzduch ] Systém Logafix. [ Voda ] [ Země ] [ Buderus ] Montážní předpis. Vydání 2007 Platí od 1. 6. 2007. Teplo je náš živel

[ Vzduch ] Systém Logafix. [ Voda ] [ Země ] [ Buderus ] Montážní předpis. Vydání 2007 Platí od 1. 6. 2007. Teplo je náš živel [ Vzduch ] [ Voda ] Systém Logafix [ Země ] [ Buderus ] Montážní předpis Vydání 2007 Platí od 1. 6. 2007 Teplo je náš živel Vlastnosti systému Logafix Moderní systém pro instalace tlakových rozvodů pitné

Více

1) Výrobek: PROTIPOŽÁRNÍ ARMATURA PRESS-GAS - ROHOVÁ

1) Výrobek: PROTIPOŽÁRNÍ ARMATURA PRESS-GAS - ROHOVÁ 1) Výrobek: PROTIPOŽÁRNÍ ARMATURA PRESS-GAS - ROHOVÁ 2) Typ: IVAR.TASK 511 3) Charakteristika použití: Technologie lisovacích tvarovek IVAR.PRESS-GAS ve spojení s vícevrstvými trubkami IVAR.ALPEX-GAS představuje

Více

VLASTNOSTI MĚDI Cu-DHP

VLASTNOSTI MĚDI Cu-DHP VLASTNOSTI MĚDI Cu-DHP OBSAH ÚVOD.. 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE 2. CHEMICKÉ SLOŽENÍ 3. FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI. 3.1 Hustota 3.2 tavení. 3.3 Součinitel délkové roztažnosti. 3.4 Měrná tepelná kapacita.. 3.5 Tepelná

Více

Hodnoticí standard. Topenář (kód: 36-004-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36)

Hodnoticí standard. Topenář (kód: 36-004-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Topenář (kód: 36-004-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Instalatér Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

TECHNICKÝ LIST VÍCEVRSTVÉ TRUBKY AL/PERT COMAP - MULTISKIN 2 POPIS POUŽITÍ TRUBEK AL/PERT TRUBEK COMAP MULTISKIN 2 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY

TECHNICKÝ LIST VÍCEVRSTVÉ TRUBKY AL/PERT COMAP - MULTISKIN 2 POPIS POUŽITÍ TRUBEK AL/PERT TRUBEK COMAP MULTISKIN 2 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY POPIS Vícevrstvé trubky MULTISKIN 2 jsou pětivrstvé trubky určené pro realizaci rozvodů vody a. Trubky poskytují výhody plastových trubek (nízká hmotnost, snadná manipulace atd.)

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: VÍCEVRSTVÉ POTRUBÍ ALPEX GAS 2) Typ: IVAR.ALPEX-GAS 3) Charakteristika použití:

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: VÍCEVRSTVÉ POTRUBÍ ALPEX GAS 2) Typ: IVAR.ALPEX-GAS 3) Charakteristika použití: 1) Výrobek: VÍCEVRSTVÉ POTRUBÍ ALPEX GAS 2) Typ: IVAR.ALPEX-GAS 3) Charakteristika použití: Kvalita kombinovaná s flexibilitou stojí za úspěchem nejkvalitnějšího plastového potrubí německého výrobce FRÄNKISCHE

Více

Renovace rozvodů plynu v panelových domech

Renovace rozvodů plynu v panelových domech Renovace rozvodů plynu v panelových domech Renovace rozvodů plynu v panelových domech se v současné době provádí v naprosté většině měděným potrubím. Je tomu tak zejména proto, že měděné potrubí je velmi

Více

Kapitola 5. Lisovací měděné tvarovky FRABO. 80 lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS univerzál

Kapitola 5. Lisovací měděné tvarovky FRABO. 80 lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS univerzál Kapitola 5 5 Lisovací měděné tvarovky FRABO 80 lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS univerzál FRABOPRESS SECURFRABO lisovací měděné tvarovky Prohlášení o trvanlivosti po dobu minimálně 30 let. Lisovací

Více

Kapitola 5. Lisovací měděné tvarovky FRABO. 80 lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS univerzál

Kapitola 5. Lisovací měděné tvarovky FRABO. 80 lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS univerzál Kapitola 5 5 Lisovací měděné tvarovky FRABO 80 lisovací měděné tvarovky FRABOPRESS univerzál FRABOPRESS SECURFRABO lisovací měděné tvarovky Prohlášení o trvanlivosti po dobu minimálně 30 let. Lisovací

Více

TECElogo Seznam sortimentu 2015 CElogo TE

TECElogo Seznam sortimentu 2015 CElogo TE Seznam sortimentu 2015 bez lisovacího nářadí až o 30 procent rychleji Tam kde se s těžkými lisovacími nástroji ani nedostanete, je spojování pro hračkou. Zkrátit zkalibrovat a odhrotovat nasunout a hotovo.

Více

ULTRA SOLID PP KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PP S ROBUSTNÍ PLNOSTĚNNOU KONSTRUKCÍ VYRÁBĚNÉ DLE ČSN EN 1852

ULTRA SOLID PP KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PP S ROBUSTNÍ PLNOSTĚNNOU KONSTRUKCÍ VYRÁBĚNÉ DLE ČSN EN 1852 ULTRA SOLID PP KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PP S ROBUSTNÍ PLNOSTĚNNOU KONSTRUKCÍ VYRÁBĚNÉ DLE ČSN EN 1852 Environment is our challenge velmi vysoká kruhová tuhost v rozsahu SN 8 - SN 16 plnostěnná konstrukce

Více

Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: plynovody

Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: plynovody Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: plynovody Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1246_plynovody_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: provedení plynovodů

Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: provedení plynovodů Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: provedení plynovodů Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1247_provedení_plynovodů_pwp Název školy: Číslo a název projektu:

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: VÍCEVRSTVÉ POTRUBÍ ALPEX GAS 2) Typ: IVAR.ALPEX-GAS 3) Charakteristika použití:

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: VÍCEVRSTVÉ POTRUBÍ ALPEX GAS 2) Typ: IVAR.ALPEX-GAS 3) Charakteristika použití: 1) Výrobek: VÍCEVRSTVÉ POTRUBÍ ALPEX GAS 2) Typ: IVAR.ALPEX-GAS 3) Charakteristika použití: Kvalita kombinovaná s flexibilitou stojí za úspěchem nejkvalitnějšího plastového potrubí německé firmy FRÄNKISCHE

Více

GAS s.r.o. Certifikační a registrační orgán GAS s.r.o. Denisovo nábřeží 6, 301 00 Plzeň

GAS s.r.o. Certifikační a registrační orgán GAS s.r.o. Denisovo nábřeží 6, 301 00 Plzeň List 1 z 5 1) Název produktu 1* Výrobky pro plynárenství ČSN EN 1594 (38 6410) ČSN EN 1775 (38 6441) ČSN EN 12007-1 (38 6413) ČSN EN 12007-2 (38 6413) ČSN EN 12007-3 (38 6413) ČSN EN 12007-4 (38 6413)

Více

Všeobecné podmínky PP. 1.1 Základní informace

Všeobecné podmínky PP. 1.1 Základní informace Všeobecné podmínky PP 1.1 Základní informace ELMO-PLAST, a.s., Alojzov 171, 798 04 Alojzov, Czech republic Potrubí je vyráběno z ekologického polypropylen s vysokým modulem pružnosti. Materiál má optimální

Více

Hodnoticí standard. Topenář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Topenář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Topenář (kód: 36-004-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Topenář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 - TP ing. Jan Šritr 1 ing. Jan Šritr 2 1 Potrubí

Více

Potrubí SPIRO je vzduchotechnické potrubí, používané zejména pro klimatizaci a větrání.

Potrubí SPIRO je vzduchotechnické potrubí, používané zejména pro klimatizaci a větrání. KATALOGOVÝ LIST KM 12 0301g POTRUBÍ SPIRO Vydání: 8/07 Strana: 1 Stran: 12 Potrubí SPIRO je vzduchotechnické potrubí, používané zejména pro klimatizaci a větrání. Pracovní podmínky Maximální dovolená rychlost

Více

Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku.

Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku. 1 Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku. Podkladem pro zpracování PD byly stavební výkresy a konzultace se zodpovědným projektantem a zástupci investora.

Více

ULTRA SOLID PP. dle ČSN EN 1852

ULTRA SOLID PP. dle ČSN EN 1852 ULTRA SOLID PP Kanalizační potrubí z PP s robustní plnostěnnou konstrukcí vyráběné dle ČSN EN 1852 Environment is our challenge velmi vysoká kruhová tuhost v rozsahu SN 8 - SN 16 plnostěnná konstrukce

Více

Technika vedení potrubí

Technika vedení potrubí G3 Sanpress s SC-Contur Technika vedení potrubí ZM_G3_cs_20171020_115708_5.pdf 1 20.10.2017 13:11:28 Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z červeného bronzu, trubky z ušlechtilé oceli materiál

Více

VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ

VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ PŘES 30 LET ZKUŠENOSTÍ OBOROVÝ KATALOG VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ VODOVODNÍ A KANALIZAČNÍ SÍTĚ PRŮMYSL A HORNICTVÍ TELEKOMUNIKACE A ENERGETIKA VNITŘNÍ INSTALACE SPORT A REKREACE ELPLAST+ je flexibilní,

Více

VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář Kutná Hora 2016

VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář Kutná Hora 2016 VODOVODNÍ PŘÍPOJKY Seminář Kutná Hora 2016 doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze iva.cihakova@cvut.cz Návrh přípojky Výchozí poměry podmínky napojení - technické (umístění řadu nemovitosti)

Více

T E C H N I C K Á P Ř Í R U Č K A

T E C H N I C K Á P Ř Í R U Č K A T E C H N I C K Á P Ř Í R U Č K A MAINOX LISOVANÝ POTRUBNÍ SYSTÉM Z NEREZAVĚJÍCÍ OCELI MAINSTEEL LISOVANÝ POTRUBNÍ SYSTÉM Z UHLÍKOVÉ POZINKOVANÉ OCELI Obsah: 1. Úvod 2 - Instalace 2 - Roztažnost 4 - Ohýbání

Více

EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB

EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB při SŠSSaD, Truhlářská 3/360, 460 01 Liberec II příspěvková organizace Kontaktní adresa:

Více

Technické podmínky kruhového potrubí pro vzduchotechniku

Technické podmínky kruhového potrubí pro vzduchotechniku Technické podmínky kruhového potrubí pro vzduchotechniku 1. Provedení Potrubí se skládá z trub, tvarových dílů a příslušenství, uvedených v tab. 1. Prvky potrubí jsou konstruovány pro spojování zasouváním

Více

Trouby SPIRO z NEREZ materiálu (dále jen trouby) se používají pro klimatizaci a větrání. Mohou se použít i jinde, kde svými parametry vyhovují.

Trouby SPIRO z NEREZ materiálu (dále jen trouby) se používají pro klimatizaci a větrání. Mohou se použít i jinde, kde svými parametry vyhovují. KATALOGOVÝ LIST KM 0034/94d TROUBY SPIRO Vydání: 8/07 z oceli NEREZ Strana: 1 Stran: 2 Trouby SPIRO z NEREZ materiálu (dále jen trouby) se používají pro klimatizaci a větrání. Mohou se použít i jinde,

Více

D.1.4.A. ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE

D.1.4.A. ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE Akce: MUZEUM PIVOVARNICTVÍ TÁBOR EXPOZICE TECHNOLOGIE VAŘENÍ TRADIČNÍHO ČESKÉHO PIVA Část: D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB D.1.4.A. ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE D.1.4.A.A-01 TECHNICKÁ ZPRÁVA Investor:

Více

TA-MATIC. Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu

TA-MATIC. Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu TA-MATIC Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu IMI TA / Teplá voda / TA-MATIC TA-MATIC Termostatické směšovací ventily jsou vhodné pro řízení teploty teplé vody v obytných domech

Více

Technika vedení potrubí

Technika vedení potrubí L6 Viega Smartpress Technika vedení potrubí ZM_L6_cs_20171020_115708_9.pdf 1 20.10.2017 13:08:45 Lisovací spojovací systém s vícevrstvými trubkami pro optimalizované proudění určený pro instalace pitné

Více

SYSTÉMY UPONOR CENÍK 2007. Uponor Profi systém. Uponor MLC systém. Uponor Profi Plus systém. Uponor Quick & Easy systém.

SYSTÉMY UPONOR CENÍK 2007. Uponor Profi systém. Uponor MLC systém. Uponor Profi Plus systém. Uponor Quick & Easy systém. SYSTÉMY UPONOR CENÍK 2007 Uponor Profi systém Uponor MLC systém Uponor Profi Plus systém Uponor Quick & Easy systém Uponor Ecoflex Obsah: Ceník Uponor MLC systém... 5 - vícevrstvé (PE-RT/Al/PE-RT) potrubí

Více

1 PÁJENÍ Nerozebíratelné spojení kovů pomocí pájky s nižší teplotou tavení, než je teplota tavení spojovaných kovů.

1 PÁJENÍ Nerozebíratelné spojení kovů pomocí pájky s nižší teplotou tavení, než je teplota tavení spojovaných kovů. 1 PÁJENÍ Nerozebíratelné spojení kovů pomocí pájky s nižší teplotou tavení, než je teplota tavení spojovaných kovů. Výhody pájení : spojování všech běžných kovů, skla a keramiky, spojování konstrukčních

Více

Hodnoticí standard. Mechanik plynových zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Mechanik plynových zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Mechanik plynových zařízení (kód: 36-006-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Mechanik plynových zařízení

Více

dle standardů EN (DIN), s plným průtokem KM 9103.X-01-MD5 (MDS) DN PN 16, 25, 40, 63, 100, (160)

dle standardů EN (DIN), s plným průtokem KM 9103.X-01-MD5 (MDS) DN PN 16, 25, 40, 63, 100, (160) E.7 / 1 / 5 dle standardů EN (DIN), s plným průtokem 10 50 PN 16, 25, 40, 63, 100, (160) Materiály Typ KM 9103.X-01-MD5(MDS) Pozice Název součásti 1 Těleso 4 Přivařovací hrdlo X=1 Pro běžné teploty od

Více

DOMOVNÍ PŘÍPOJKY. pro výstavbu bezúnikových domovních přípojek

DOMOVNÍ PŘÍPOJKY. pro výstavbu bezúnikových domovních přípojek DOMOVNÍ PŘÍPOJKY FRIALEN Dokonalá technologie spojování pro výstavbu bezúnikových domovních přípojek Domovní přípojky Vodovodní či plynovodní domovní přípojka slouží k přivedení pitné vody/plynu z hlavního

Více

Geberit Silent-PP. Montážní zásady

Geberit Silent-PP. Montážní zásady Montážní zásady Obsah Obsah 1. Popis systému........................................................ 3 1.1 Složení......................................................... 3 1.2 Oblast použití....................................................

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí A2 Profipress G s SC-Contur

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí A2 Profipress G s SC-Contur _CZ_090114.fm Seite 1 Montag, 16. Februar 2009 3:32 15 Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí Profipress G s SC-Contur _CZ_090114.fm Seite 2 Montag, 16. Februar 2009 3:32 15 Spojovací systém

Více

Potrubní systém xconnect System

Potrubní systém xconnect System Potrubní systém xconnect System xconnect System xconnect System Využívání vlnovce z chirurgické oceli v rámci domovních rozvodů má hned několik výhod. Trubky je možné snadno ohnout a instalovat například

Více

PODNIKOVÁ NORMA Izolační trubice EKOflex PN

PODNIKOVÁ NORMA Izolační trubice EKOflex PN Tato podniková norma platí pro výrobu, zkoušení a dodávání izolačních. I. VŠEOBECNĚ 1. Charakteristika výrobku Trubice EKOflex je návleková trubice z lehčeného polyetylénu pro tepelnou izolaci potrubí.

Více

KATALOGOVÝ LIST KM 0035/94e POTRUBÍ SPIRO Vydání: 8/07 z hliníku Strana: 1 Stran: 12. Rozměry v mm, hmotnosti v kg.

KATALOGOVÝ LIST KM 0035/94e POTRUBÍ SPIRO Vydání: 8/07 z hliníku Strana: 1 Stran: 12. Rozměry v mm, hmotnosti v kg. KATALOGOVÝ LIST KM 0035/94e POTRUBÍ SPIRO Vydání: 8/07 z hliníku Strana: 1 Stran: 12 Rozměry v mm, hmotnosti v kg. Potrubí SPIRO je vzduchotechnické potrubí, používané zejména pro klimatizaci a větrání.

Více

Technika vedení potrubí

Technika vedení potrubí A1 Profipress s SC-Contur Technika vedení potrubí ZM_A1_cs_20171020_115708_5.pdf 1 20.10.2017 13:47:12 Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z mědi a červeného bronzu testovaný podle DVGW pracovního

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: umístění potrubí

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: umístění potrubí Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: umístění potrubí Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1214_umístění_potrubí_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí. A2 Profipress G s SC-Contur

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí. A2 Profipress G s SC-Contur A2 Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí A2 Profipress G Spojovací systém měděných trubek s lisovací spojovací technikou pro plynové instalace podle DVGW-TRGI 2008, se zkušební značkou DVGW,

Více

Technika vedení potrubí ocel

Technika vedení potrubí ocel Megapress G Technika vedení potrubí ocel F4 CZ 3/17 Návrh doporučených cen bez DPH pro odbornou veřejnost 2017 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z nelegované oceli 1.0308

Více

Technika vedení potrubí ušlechtilá ocel, labs-frei

Technika vedení potrubí ušlechtilá ocel, labs-frei Sanpress Inox LF s SC-Contur, labs-frei Technika vedení potrubí ušlechtilá ocel, labs-frei G6 CZ 3/17 Návrh doporučených cen bez DPH pro odbornou veřejnost 2017 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém

Více

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí G2 Sanpress Inox G s SC-Contur

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí G2 Sanpress Inox G s SC-Contur _CZ_090114.fm Seite 1 Mittwoch, 18. Februar 2009 2:25 14 Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí Sanpress Inox G s SC-Contur _CZ_090114.fm Seite 2 Mittwoch, 18. Februar 2009 2:25 14 Trubky a

Více

Technika vedení potrubí ocel

Technika vedení potrubí ocel Megapress G Technika vedení potrubí ocel F4 CZ 3/16 Ceník 2016 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z nelegované oceli 1.0308 pro černé, pozinkované, průmyslově lakované a práškovou

Více

Technika vedení potrubí

Technika vedení potrubí G1 Sanpress Inox s SC-Contur Technika vedení potrubí ZM_G1_cs_20171020_115708_7.pdf 1 20.10.2017 13:36:33 Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami a trubkami z ušlechtilé oceli materiál č. 1.4401

Více

Návod pro montáž a údržbu sálavých panelů

Návod pro montáž a údržbu sálavých panelů Návod pro montáž a údržbu sálavých panelů Bezpečnostní předpisy Hmotnost v kg/m Provedení Model Standard Speciál Protože jsou panely těžké (viz tabulku hmotností), musí být transportovány minimálně dvěmi

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17065:2013 GAS s.r.o. Certifikační a registrační orgán GAS s.r.o. Denisovo nábřeží 6, Plzeň

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17065:2013 GAS s.r.o. Certifikační a registrační orgán GAS s.r.o. Denisovo nábřeží 6, Plzeň Hmotné produkty číslo 1) Název produktu/skupiny produktů Certifikační schéma 1.* Výrobky pro plynárenství ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 1a ČSN EN 1594:2014 ČSN EN 1775 ed. 2:2009 ČSN EN 12007-1:2013

Více

SANHA RefHP vysokotlaké pájecí tvarovky. Vysoká přesnost se systémem SANHA RefHP. Speciální pájecí tvarovky odolají tlaku až do hodnoty 130 bar.

SANHA RefHP vysokotlaké pájecí tvarovky. Vysoká přesnost se systémem SANHA RefHP. Speciální pájecí tvarovky odolají tlaku až do hodnoty 130 bar. SANHA RefHP vysokotlaké pájecí tvarovky Vysoká přesnost se systémem SANHA RefHP Speciální pájecí tvarovky odolají tlaku až do hodnoty 130 bar. Kvalita se vyplatí vsaďte na vysokotlaké pájecí tvarovky SANHA

Více

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí. A2 Profipress G s SC-Contur

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí. A2 Profipress G s SC-Contur A2 Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí A2 Profipress G Spojovací systém měděných trubek s lisovací spojovací technikou pro plynové instalace podle DVGW-TRGI 2008, se zkušební značkou DVGW,

Více

Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení

Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení (kód: 36-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér vnitřního

Více

x CEfle TECEflex TE Seznam sortimentu 2015

x CEfle TECEflex TE Seznam sortimentu 2015 Seznam sortimentu 2015 univerzální potrubní systém v dimenzích 14 63 mm Všestranný systém vyniká ve všech typech použití. Lze s ním aplikovat nejenom sanitární a topenářské rozvody, ale také domovní rozvody

Více

ZTI vodovod, kanalizace, plynovod

ZTI vodovod, kanalizace, plynovod ZTI vodovod, kanalizace, plynovod OBSAH: 1. ÚVOD 2. KANALIZACE 3. VODOVOD 4. DOMOVNÍ PLYNOVOD 5. ZÁVĚR 1. ÚVOD Projekt řeší domovní vodovod, domovní splaškovou a dešťovou kanalizaci a domovní plynovod

Více

Technické podmínky pro výstavbu plynovodních přípojek

Technické podmínky pro výstavbu plynovodních přípojek Technické podmínky pro výstavbu plynovodních přípojek AH-ENERGY, s.r.o. Platnost od 1. 5. 2012 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Pojmy, definice, zkratky... 2 3. Budování přípojek... 2 3.1 Napojení přípojky na

Více

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí R4 Pájecí fitinky

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí R4 Pájecí fitinky _CZ_090114.fm Seite 1 Montag, 16. Februar 2009 3:52 15 Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí Pájecí fitinky _CZ_090114.fm Seite 2 Montag, 16. Februar 2009 3:52 15 Z mědi a červeného bronzu

Více

1. VNITŘNÍ PLYNOINSTALACE :

1. VNITŘNÍ PLYNOINSTALACE : 1. VNITŘNÍ PLYNOINSTALACE : 1.1. Úvod: Projekt řeší připojení novostavby Domu pro seniory na plynovodní řad za účelem jeho vytápění a ohřevu TV. Projektová dokumentace byla zpracována na základě předložené

Více

TPG Trubky, tvarovky a spojovací části G

TPG Trubky, tvarovky a spojovací části G TPG Trubky, tvarovky a spojovací části G 936 01 TECHNICKÁ PRAVIDLA TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY PŘÍMÝCH SVAŘOVANÝCH PŘECHODŮ A SVAŘOVANÝCH ODBOČEK T-90 PRO PLYNOVODY SPECIFICATION FOR DIRECT WELDED CONICAL

Více

Všeobecné podmínky PE. 1.1 Základní informace

Všeobecné podmínky PE. 1.1 Základní informace Všeobecné podmínky PE 1.1 Základní informace Potrubí je vyráběno z nízkohustotního materiálu LDPE 40 a vysokohustotního materiálu HDPE s označením PE 80, PE 100 a nově PE 100 RC. Rozměry a technické parametry

Více

Hodnoticí standard. Topenář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Topenář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Topenář (kód: 36-004-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Topenář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Technika vedení potrubí ocel

Technika vedení potrubí ocel Megapress G Technika vedení potrubí ocel F4 CZ 3/16 Katalog 2016 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z nelegované oceli 1.0308 pro černé, pozinkované, průmyslově lakované a

Více

Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace (kód: 36-003-H)

Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace (kód: 36-003-H) Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace (kód: 36-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Instalatér

Více

Únor 2014. Wavin SiTech. Katalog výrobků Technický manuál

Únor 2014. Wavin SiTech. Katalog výrobků Technický manuál Únor 2014 Technický manuál Odhlučněný systém vnitřní kanalizace Obsah Obsah Obecná charakteristika systému........ 4 Technické parametry................ 5 Montážní předpis................... 6....................

Více

F.4.3. OBSAH DOKUMENTACE. Technická zpráva 01 Půdorys 1.NP 02 Půdorys 2.NP 03 Půdorys 3.NP 04 Půdorys 4.NP 05 Půdorys 5.NP 06 Izometrie rozvodů 07

F.4.3. OBSAH DOKUMENTACE. Technická zpráva 01 Půdorys 1.NP 02 Půdorys 2.NP 03 Půdorys 3.NP 04 Půdorys 4.NP 05 Půdorys 5.NP 06 Izometrie rozvodů 07 F.4.3. OBSAH DOKUMENTACE Technická zpráva 01 Půdorys 1.NP 02 Půdorys 2.NP 03 Půdorys 3.NP 04 Půdorys 4.NP 05 Půdorys 5.NP 06 Izometrie rozvodů 07 Úvod Projektová dokumentace pro stavební povolení řeší

Více

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: SYSTÉM NEREZOVÝCH VLNOVCOVÝCH TRUBEK - LISOVACÍ ZPŮSOB II. 2) Typ: IVAR.

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: SYSTÉM NEREZOVÝCH VLNOVCOVÝCH TRUBEK - LISOVACÍ ZPŮSOB II. 2) Typ: IVAR. 1) Výrobek: SYSTÉM NEREZOVÝCH VLNOVCOVÝCH TRUBEK - LISOVACÍ ZPŮSOB II. 2) Typ: IVAR.SITE 4) Instalace: Instalaci a uvedení do provozu, stejně jako připojení elektrických komponentů, musí provádět výhradně

Více

Plynovody a přípojky. Ing.Ilona Koubková, Ph.D. Katedra technických zařízení budov

Plynovody a přípojky. Ing.Ilona Koubková, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Plynovody a přípojky Ing.Ilona Koubková, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Plynovody a přípojky Schéma postupné redukce tlaku plynu Schéma zásobování STL Plynovody a přípojky Schéma zásobování NTL

Více

LEGISLATIVA V OBLASTI DISTRIBUCE PITNÉ VODY A LIMITACE MATERIÁLŮ Ing. Miroslav Pfleger Ing. Juraj Barborik

LEGISLATIVA V OBLASTI DISTRIBUCE PITNÉ VODY A LIMITACE MATERIÁLŮ Ing. Miroslav Pfleger Ing. Juraj Barborik LEGISLATIVA V OBLASTI DISTRIBUCE PITNÉ VODY A LIMITACE MATERIÁLŮ Ing. Miroslav Pfleger Ing. Juraj Barborik ÚVOD Normy, jejich postavení Požadavky na trubní materiály PROČ NORMY? Proč se věnovat normám?

Více

DUALTEC (technický manuál pro potrubí s ochranným pláštěm)

DUALTEC (technický manuál pro potrubí s ochranným pláštěm) DUALTEC (technický manuál pro potrubí s ochranným pláštěm) V současné době se soustředíme na výrobu potrubních systémů s ochranným pláštěm v dimenzích 32 450mm při SDR 11 a 17, resp. 17,6 u plynu (viz

Více

Wavin SiTech+ Odhlučněný systém vnitřní kanalizace

Wavin SiTech+ Odhlučněný systém vnitřní kanalizace Kanalizační systémy KATALOG VÝROBKŮ Wavin SiTech+ Odhlučněný systém vnitřní kanalizace www.wavin.cz SiTech+ Katalog výrobků 1 Obsah Výhody systému 3 Charakteristika a vlastnosti systému 4 Technické údaje

Více

Technika vedení potrubí měď/červený bronz

Technika vedení potrubí měď/červený bronz Profipress S Technika vedení potrubí /červený bronz A3 CZ 3/16 Ceník 2016 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z mědi a červeného bronzu testovaný podle DVGW pracovního listu

Více

Flexibilní & inteligentní

Flexibilní & inteligentní Flexibilní & inteligentní Flexibilní měděná trubka Trubky cuprotherm CTX jsou měděné trubky s pevným opláštěním. Díky své konstrukci umožňují snadné zpracování a vyznačují se u kovových trubek dosud nevídanou

Více

LISOVACÍ TVAROVKY A ZÁVITOVÉ ADAPTÉRY

LISOVACÍ TVAROVKY A ZÁVITOVÉ ADAPTÉRY KATALOG/CENÍK 2017 LISOVACÍ TVAROVKY A ZÁVITOVÉ ADAPTÉRY LISOVACÍ TVAROVKY A ZÁVITOVÉ ADAPTÉRY Ceny (bez DPH) uvedené v katalogu jsou platné od 1. 1. 2017. Aktuální ceny na www.kiiptherm.cz Veškeré údaje

Více

Technika vedení potrubí ocel

Technika vedení potrubí ocel Megapress Technika vedení potrubí ocel F2 CZ 3/17 Návrh doporučených cen bez DPH pro odbornou veřejnost 2017 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém s lisovacími spojkami z nelegované oceli 1.0308 pro

Více

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí G1 Sanpress Inox s SC-Contur

Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí G1 Sanpress Inox s SC-Contur _CZ_090120.fm Seite 1 Montag, 16. Februar 2009 3:37 15 Systémy vedení potrubí/ technika spojování potrubí Sanpress Inox s SC-Contur _CZ_090120.fm Seite 2 Montag, 16. Februar 2009 3:37 15 Trubky a lisovací

Více

Lisovací tvarovky pro rozvody z mědi. Lisovací profil M

Lisovací tvarovky pro rozvody z mědi. Lisovací profil M Lisovací tvarovky pro rozvody z mědi Lisovací profil M Lisovací systémy XPress Tento katalog obsahuje základní technické informace a podklady pro sortiment lisovacích tvarovek z mědi a bronzu s lisovacím

Více

Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace

Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace (kód: 36-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér vnitřního

Více

Vytápění BT01 TZB II - cvičení

Vytápění BT01 TZB II - cvičení CZ.1.07/2.2.00/28.0301 Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Vytápění BT01 TZB II - cvičení Zadání Navrhněte vnitřní plynovod pro rodinný

Více

Technika vedení potrubí PE-Xc/Al/PE/červený bronz

Technika vedení potrubí PE-Xc/Al/PE/červený bronz Pexfit Technika vedení potrubí PE-Xc/Al/PE/červený bronz L5 CZ 3/16 Ceník 2016 Změny vyhrazeny. Lisovací spojovací systém pro instalace pitné vody podle DIN 1988 a DIN 50930 6 a instalace vytápění, přezkoušeno

Více

13/7.3 VNITŘNÍ ROZVODY VODY

13/7.3 VNITŘNÍ ROZVODY VODY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 13, Díl 7, Kapitola 3, str. 1 13/7.3 VNITŘNÍ ROZVODY VODY Zajišťuje dopravu vody od hlavního uzávěru vnitřního vodovodu ke všem výtokům a zařízením. Při návrhu

Více

Technika vedení potrubí

Technika vedení potrubí L4 Pexfit Pro Technika vedení potrubí ZM_L4_cs_20190327_061154_7.pdf 1 27.03.2019 13:54:52 Lisovací spojovací systém pro instalace pitné vody podle DIN 1988 a DIN 50930 6 a instalace vytápění, přezkoušeno

Více

Měděné trubky a tvarovky v systémech zásobování plynem

Měděné trubky a tvarovky v systémech zásobování plynem Měděné trubky a tvarovky v systémech zásobování plynem 2 OBSAH Úvod...4 Odolnost proti požáru a proti vysokým teplotám...5 Přídavná bezpečnostní zařízení...6 Porovnání tlakových ztrát...7 Normalizované

Více