VYŠETŘENÍ VITÁLNÍ KAPACITY PLIC

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYŠETŘENÍ VITÁLNÍ KAPACITY PLIC"

Transkript

1 2015/16 VYŠETŘENÍ VITÁLNÍ KAPACITY PLIC Teoretický úvod: Vyšetření ventilační funkce plic je nutné pro hodnocení funkčních vlastností dýchacího systému, ať již při posuzování důsledků jeho postižení při patologickém procesu či zvažování možné zátěže ve sportovní medicíně. Obr.1- Plicní objemy V rámci vyšetření ventilační funkce plic vyšetřujeme následující parametry (obr.1): vitální kapacitu (VK) - objemová změna mezi vdechem a úplným výdechem. Provádí se obvykle pomalu z maximální inspirace (vdechnutí) do úplné exspirace (vydechnutí). Vyšší hodnoty se mohou vyskytnout u chronické obstrukce dýchacích cest. Zmenšení vitální kapacity ukazuje známky restrikce. Objem plynů obsažený v dýchacích orgánech po maximálním vdechu se liší podle věku a pohlaví (4.000 až ml); inspirační rezervní objem (IRV) - množství plynů, které můžeme po normálním klidovém vdechu ještě vdechnout (zpravidla do ml); inspirační kapacita (IR) součet TV a IRV expirační rezervní objem (ERV) - množství plynů, které lze ještě vydechnout po normálním klidovém výdechu (do 1000 ml); dechový objem (TV) - objem plynů při jednom klidovém vdechu; dechová frekvence klidná - počet dechů za jednu minutu v klidu minutová klidová ventilace (MV) - množství plynů, které projde dýchacím ústrojím za jednu minutu (dechový objem x dechová frekvence); maximální minutová ventilace (MMV) - objem plynů, který může být vdechnut nebo vydechnut při co nejrychlejším a nejhlubším dýchání; dechová rezerva (DR) - poměr minutové klidové ventilace k maximální minutové ventilaci (vyjadřuje, jak můžeme zvýšit výkon plic v případě potřeby); zbytkový (reziduální) objem (RV) - množství vzduchu, který zůstává v plicích po maximálním výdechu ( ml). Představuje rozdíl mezi

2 celkovou a vitální kapacitou plic. Reziduální objem lze měřit pouze speciálními metodami. Funkční reziduální kapacita (FRC)- součet ERV a RV Obr. 2 Křivka vrcholného expiračního proudu. Spirometr, se kterým budete pracovat, je zařízení, měřící objem vzduchu vydechnutý vyšetřovanou osobou automaticky a vyhodnocuje následující parametry: VC - vitální kapacitu; FVC - forsírovanou (maximální) vitální kapacitu (objem vzduchu, který je vypuzen z plic vydechne-li vyšetřovaný s maximálním úsilím z usilovné inspirace). FVC někdy může být menší než je VC, protože forsírovaný výdech způsobí vzestup intrapleurálního tlaku a předčasný uzávěr periferních dýchacích cest; FEV1- forsírovaný expirační objem za 1 sekundu (= expirační jednovteřinová kapacita) (objem vzduchu vypuzený z plic maximální silou po maximálním vdechu za jednu sekundu). Zmenšená hodnota ukazuje na obstrukci větších dýchacích cest (průdušek); FEV1 /FVC poměr FEV1 ku FVC. FEV1 / VC- poměr FEV1 ku VC. Slouží k odlišení obstrukční a restrikční poruchy plic. Pokles poměru svědčí pro obstrukci, normální poměr pro restrikční choroby. Tiffeneauův index poměr (jedno)sekundové vitální kapacity (FEV1) k vitální kapacitě (VC) vyjádřený v procentech. FEV1% = (FEV1 / VC) x 100 %. U zdravých osob cca 80 % (0,8). Zmenšen je u obstrukčních chorob. PEF - vrcholný expirační proud (maximální proud vzduchu, který může být udržen po dobu 10 ms). Objeví se na začátku usilovného výdechu (křivka na obr. 2). FEF forsírovaný střední expirační proud (maximální střední výdechová rychlost mezi % FVC). Je citlivým parametrem při obstrukci menších průdušek. Spirometr vytiskne veškeré naměřené hodnoty v tabulce a dvě grafické závislosti. je uveden výsledek vyšetření - NORMAL SPIROMETRY - normální fyziologická ventilační plicní funkce. Při plicních onemocněních může být při

3 spirometrii zjištěna obstrukční, restrikční nebo kombinovaná ventilační porucha. Charakteristiky jednotlivých poruch jsou uvedeny na nástěnce v praktických cvičeních. Přístroje a pomůcky: 1) Spirometr SpiroUSB Systém pracuje s počítačem, se kterým je spojem přes USB port. Je složen z vlastního měřící zařízení se snímačem Gold standard a softwaru SPSS. Spirometr není nutno kalibrovat. Obr.3. Spirometr Úkol: Určete vitální kapacitu (VC), forsírovanou vitální kapacitu (FVC), forsírovanou vitální kapacitu za jednu sekundu (FEV1 ), střední forsírovaný expirační proud (FEF25-75) plic. Naměřené hodnoty porovnejte s hodnotami předpokládanými. Provedení: UPOZORNĚNÍ: Prosíme, dbejte zvýšené opatrnosti při zacházení s přístrojem, zejména jej chraňte před pádem a nárazem. 1.Klikněte na ikonu SPIROMETRY PC na obrazovce. 2.Zvolte Add New Patient (obr. 4).

4 Obr. 4. A. Zadání dat Zadejte data: údaje označené * je nezbytné zadat. ID identifikační číslo (nezadávejte celé rodné číslo, např. jen datum narození ve formě DDMMXX, nebo si zvolte jiné číslo) First name Křestní jméno Surname Příjmení DOB Datum narození Gender Pohlaví Height Výška Weight Váha Ethnic Origin Etnický původ vyberte z nabídky myší nebo šipkami (caucasian je běloch ) Smoking Kouření vyberte z nabídky Další položky nevyplňujte. Po ukončení zadání dat klikněte na Save+Close Save + New Vám umožní uložit dalšího vyšetřovaného. Obr. 5.

5 B.Provedení vlastní spirometrie Upozornění : Pokud se kdykoliv v průběhu měření zobrazí upozornění na nutnost provedení kalibrace odklikněte: NO X 1. Zvolte vyšetřovaného New examination for X..Y (obr.6) Obr Nasaďte náustek na spirometr (každý student si vezme z nádoby nový náustek a používá jej během všech testů spirometrie, po skončení měření jej vyhodí do koše). Obr. 7.

6 3. Zaškrtněte okénko Relaxed Base (měření vitální kapacity obr. 7). Obr Pro zahájení testu se zobrazí EXHALE NOW! Případně klikněte na New exam nová zkouška. 5. Obemkněte ústy náustek, na nos dejte svorku, proveďte hluboký nádech a hluboký, co nejdelší výdech. 6. Pokud se test nezdařil stiskněte Reject a test zopakujte. Pokud je test v pořádku, stiskněte Accept+Next (obr. 8). Test zopakujte 3x, tedy abyste měli 3 dobré výsledky testu. Výběr nejlepšího testu se provede automaticky. 7. Pokud chcete přejít na další test stiskněte - Accept+Done a pak Continue exam. Reject Accept +Done Accept +Next Obr. 8.

7 8. Zvolte Forced Base (FVC - usilovná vitální kapacita obr. 9). Obr Na obrazovce se objeví Start Breathing! Obemkněte ústy náustek, na nos dejte svorku, proveďte normální nádech a výdech, po té se zhluboka nadechněte a co nejrychleji a nejsilněji vydechněte. 10. Pokud se test nezdařil stiskněte Reject a test zopakujte. Test odmítněte pokud se Vám u výsledku zobrazí: Slow start pomalý výdech Abrupt End předčasné ukončení Poor Effort slabé úsilí, pomalá rychlost výdechu Pokud se Vám nebude dařit, přijměte testy s poznámkou Poor Efort. Dobrý výsledek je označen Good blow (obr. 10). 11. Pokud je test v pořádku, stiskněte Accept+Next. Test zopakujte 3x, tedy aby jste měli 3 dobré výsledky testu. Výběr nejlepšího testu se provede automaticky. 12. Pokud chcete spirometrii ukončit stiskněte Accept+Done.

8 Zde se zobrazí hodnocení pokusu, jak je popsáno v bodě 10 Obr Výsledky vyexportujte do formátu PDF přes Data, Export, Selected Examination, Export Selected Exam o PDF a odešlete na svou adresu (obr. 11). Obr. 11.

9 Obr. 12. Příklad výsledku spirometrie

10 Kontrolní otázky: 1. Co je to hyperbarická komora? 2. Co je tzv. kesonová nemoc? 3. Jaké výsledky spirometrického vyšetření bude mít pacient s obstrukční ventilační poruchou? 4. Jaké výsledky spirometrického vyšetření bude mít pacient s restrikčním onemocněním plic? 5. Jak je transportován krví: dusík, kyslík a oxid uhličitý? 6. Co je to syndrom výškové hypoxie (horská nemoc)?

11 Teoretický úvod: MĚŘENÍ ZRAKOVÉ OSTROSTI Obr: Schéma oka 1 zadní komora, 2 čočka, 3 pření komora, 4 rohovka, 5 zornice, 6 duhovka, 7 řasnaté těleso, 8 bělima, 9 úpon okohybných svalů, 10 sklivec, 11 cévnatka, 12 vrstva pigmentu, 13 sítnice, 14 žlutá skvrna, 15 slepá skvrna optický nerv Světelné paprsky pronikají do oka rohovkou, procházejí přední oční komorou, čočkou a sklivcem a dopadají na sítnici, která představuje vlastní biologický detektor světelného záření. Sítnice obsahuje dva druhy světločivných buněk: tyčinky ( miliónů) a čípky (3,5-7 miliónů). Tyčinky reagují na změnu intenzity dopadajícího světla a čípky rozlišují různé barvy. V oblasti zadního pólu oka v blízkosti anatomické osy oka a výstupu zrakového nervu je na sítnici místo, nazývané žlutá skvrna (macula lutea), v níž je vysoká koncentrace tyčinek a zejména čípků. Tato zvýšená přítomnost světločivných buněk způsobuje, že žlutá skvrna je místem nejostřejšího vidění. Paprsky, přicházející ze vzdálenosti 5 m je možno považovat za paralelní. Proto do vzdálenosti 5-6 m umísťujeme prosvětlené Snellenovy optotypy které slouží k vyšetření zrakové ostrosti (vízu). Princip metody je založen na poznatku, že zdravé lidské oko je schopno za denního osvětlení rozlišit dva body tehdy, jsou -li pozorovány pod úhlem nejméně 1 (1 minuty). Je-li úhlová vzdálenost bodů menší než 1, jsou body vnímány jako jeden. Tato skutečnost odpovídá uspořádání čípků v makulární krajině, které tu tvoří pravidelnou mozaiku šestihranů. Dva oddělené vjemy vznikají jen tehdy, když mezi dvěma podrážděnými čípky zůstává jeden nedotčený. Snellenův optotyp se skládá ze znaku (písmene, číslice, obrázku atd.) na bílém podkladu a z čísla, udávajícího vzdálenost v metrech, z níž je optotyp viděn pod úhlem 5 a jeho jednotlivé linie pod úhlem 1. Vyšetřovaná osoba čte optotypy po řádcích ze vzdálenosti, uvedené u předposledního řádku. Vyšetřovat se má nejdříve oko, které vidí hůře, aby se vyšetřovaný nenaučil znaky nazpaměť; druhé oko musí být zakryto tak, aby jím vyšetřovaný nemohl vidět. Zakrýváme -li oko rukou, musíme tak činit dlaní a ne prsty a nesmíme na oko tlačit. Výsledkem vyšetření je zlomek (vízus), kde v čitateli je číselná hodnota vzdálenosti vyšetřovaného od optotypu v

12 metrech a ve jmenovateli je číslo, příslušející nejmenšímu řádku, který vyšetřovaný přečetl bez chyby. Přečte-li např. vyšetřovaný pravým okem jen první řádek, zapíše se VOP = 6/60 (5/50), podobně u levého oka VOL = 6/60 (5/50 ). Normální vízus má pro každé oko hodnotu 6/6 (5/5). Vízus nevypovídá nic o typu oční vady, proto se korekce provádí zkusmým přikládáním čoček s vyznačenou optickou mohutností k oku vyšetřovaného a kontroluje se opětovným vyšetřením. Při vyšetření by měla být dodržena hodnota osvětlení optotypu (nejméně 100 lx). Proto před vyšetřením vždy nejprve zkontrolujeme, zda svítí všechny žárovky, použité k osvětlení optotypu Obr. 1 Optotyp s písmenky, pravý sloupec udává pro jednotlivé řádky v metrech vzdálenost, z níž je optotyp viděn pod úhlem 5 a jeho jednotlivé linie pod úhlem 1. Obr. 2 Různé varianty Snellenových optotypů

13 Přístroje a pomůcky: Úkol: 1) Optotypy 2) Ukazovátko 1. Určete vízus pravého a levého oka u všech členů Vaší skupiny. Provedení: 1) Na podlaze je vyznačena vzdálenost 5 metrů od optotypu (lůžko u zdi je vzdáleno 6m). Vyšetřovaný se posadí. Vyšetřujete-li jedno oko, druhé nechte otevřené a lehce jej zakryjte dlaní. Vyšetřující zapne osvětlení optotypu a namátkou ukazuje písmena, respektive číslice v řádcích od shora dolů. 2) Zapište vízus, zjištěný pro pravé a levé oko při osvětlení optotypu. 3) Stejné vyšetření proveďte při vypnutém osvětlení optotypu. 4) Proveďte měření ze 6 metrů od optotypu a vyšetření opakujte pro pravé i levé oko a osvětlený a neosvětlený optotyp. 5) Pokud vyšetřovaná osoba nosí brýle, změřte vízus korigovaný (s brýlemi) i nekorigovaný. 6) Proveďte vyšetření u všech členů skupiny. 7) Proveďte zhodnocení a stanovte, zda se jedná o fyziologický, či patologický nález. V případě patologického nálezu zkuste stanovit, zda se jedná o krátkozrakost, či dalekozrakost. V případě, že vyšetřovaný nosí brýle, posuďte, zda korekce jeho zraku je správná. Výsledky zapište do protokolu. Kontrolní otázky: 1) Jaká je optická mohutnost lidského oka? 2) Co je hypermetropie a myopie? 3) Definujte daleký a blízký bod oka. 4) Co je astigmatismus? 5) Jaká je přibližně optická mohutnost oční čočky zdravého oka? 6) Na čem je založeno vyšetření zrakové ostrosti?

Spirometrie a vyšetření citlivosti dechového centra na hyperkapnii

Spirometrie a vyšetření citlivosti dechového centra na hyperkapnii Spirometrie a vyšetření citlivosti dechového centra na hyperkapnii Úvod. Odpovězte na otázky Jak se mění poměr FEV/FVC při restrikční chorobě plic a jak při obstrukční chorobě plic? Jak vypočítáme maximální

Více

Základní vyšetření zraku

Základní vyšetření zraku Základní vyšetření zraku Až 80 % informací z okolí přijímáme pomocí zraku. Lidské oko je přibližně kulového tvaru o velikosti 24 mm. Elektromagnetické vlny o vlnové délce 400 až 800 nm, které se odrazily

Více

ÚKOLY Z FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ

ÚKOLY Z FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ ÚKOLY Z FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ Kontrolní otázky: 1. Vyjmenujte dýchací svaly. 2. Kde nalezneme dechové centrum, jakou má funkci a na jaké změny je citlivé? 3. Jaký je mechanizmus vdechu a výdechu? 4. Čím rozumíme

Více

Dýchací křivka. Jiří Moravec. Institut biostatistiky a analýz

Dýchací křivka. Jiří Moravec. Institut biostatistiky a analýz Dýchací křivka Jiří Moravec Obsah Historie spirometrie spirometry Typy křivek a jejich využití Vyhodnocování křivek Automatické vyhodnocování Historie 200 let př.n.l. - Galén, pokus s chlapcem 1681 Borelli,

Více

PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni

PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni PORUCHY A VYŠETŘENÍ PLICNÍ VENTILACE Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni 1 Plicní ventilace zajišťuje výměnu vzduchu mezi atmosférou a plicními alveoly. závisí na průchodnosti dýchacích cest, objemu

Více

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena vždy pro příjem a zpracování určitého podnětu

Více

DÝCHACÍ SOUSTAVA. 1) POPIŠTE KŘIVKU VITÁLNÍ KAPACITY PLIC (vyplňte prázdné. Praktická cvičení č. 2

DÝCHACÍ SOUSTAVA. 1) POPIŠTE KŘIVKU VITÁLNÍ KAPACITY PLIC (vyplňte prázdné. Praktická cvičení č. 2 DÝCHACÍ SOUSTAVA Vyšetření funkce plic má nezastupitelnou úlohu v diferenciální diagnostice plicních onemocnění. Používá se pro stanovení diagnózy, monitorování léčby, stanovení průběhu a prognózy onemocnění,

Více

Počítač s programem Logger Pro napojený na dataprojektor, LabQuest, spirometr Vernier s bakteriálním filtrem a náustky, kolíček na nos

Počítač s programem Logger Pro napojený na dataprojektor, LabQuest, spirometr Vernier s bakteriálním filtrem a náustky, kolíček na nos Výstup RVP: Klíčová slova: Dýchací soustava Vojtěch Beneš žák využívá znalosti o orgánových soustavách pro pochopení vztahů mezi procesy probíhajícími ve vlastním těle, projevuje odolnost vůči výzvám k

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: Dýchací soustava Vojtěch Beneš žák využívá znalosti o orgánových soustavách pro pochopení vztahů mezi procesy probíhajícími ve vlastním těle, usiluje o pozitivní změny ve svém

Více

DÝCHACÍ SOUSTAVA FUNKCE

DÝCHACÍ SOUSTAVA FUNKCE EU-OP VK/SOM I/21 Předmět: Somatologie Ročník: první Autor: Mgr. Anna Milerová DÝCHACÍ SOUSTAVA FUNKCE Název školy Název projektu Reg. číslo projektu Název šablony Tematická oblast (předmět) Střední odborná

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov,Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Srovnávac. vací fyziologie. Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc

Srovnávac. vací fyziologie. Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc Plicní objemy Srovnávac vací fyziologie Větev plicní žíly (okysličená krev) Větev plicní tepny (odkysličená krev) Terminální průdušinka HLTAN HRTAN JÍCEN PRŮDUŠNICE Pravá plíce Nosní dutina Levá plíce

Více

Jednotka měření Klidové dýchání (počet Frekvence. f dechů/min) Dechový objem V T litr (l) Minutová Ventilace

Jednotka měření Klidové dýchání (počet Frekvence. f dechů/min) Dechový objem V T litr (l) Minutová Ventilace Spirometrie Provedení v systému PowerLab: Spusťte program SPIROMETRIE dvojklikem na stejnojmennou ikonu na ploše. Spirometrický snímač nechte položený na stole, v 1. kanálu Flow (průtok) v rozbalovacím

Více

LABORATORNÍ PRÁCE 4. Fylogeneze dýchací soustavy Analýza vlastní dýchací soustavy

LABORATORNÍ PRÁCE 4. Fylogeneze dýchací soustavy Analýza vlastní dýchací soustavy LABORATORNÍ PRÁCE 4 Fylogeneze dýchací soustavy Analýza vlastní dýchací soustavy TEORIE Dýchací pohyby 1. Vdech (inspirum): aktivní děj objem hrudní dutiny se zvětšuje stahy bránice a mezižeberních svalů

Více

Oko - stavba oka a vady

Oko - stavba oka a vady Oko - stavba oka a vady Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_31_18 Tématický celek: Člověk Autor: Renata Kramplová

Více

Seminární práce Lidské oko Fyzika

Seminární práce Lidské oko Fyzika Střední škola informačních technologií, s.r.o. Seminární práce Lidské oko Fyzika Dávid Ivan EPS 2 čtvrtek, 26. února 2009 Obsah 1.0 Anatomie lidského oka 1.1 Složení oka 2.0 Vady oka 2.1 Krátkozrakost

Více

Jméno: Michal Hegr Datum: 15.11. 2011. Oko

Jméno: Michal Hegr Datum: 15.11. 2011. Oko Jméno: Michal Hegr Datum: 15.11. 2011 Referát na téma: Oko Oko Oko je smyslový orgán reagující na světlo (fotoreceptor), tedy zajišťující zrak. V průběhu vývoje živočichů došlo k výraznému rozvoji od světločivných

Více

KOMPLEXNÍ MĚŘENÍ PLICNÍCH FUNKCÍ S VYUŽITÍM SPIROMETRIE

KOMPLEXNÍ MĚŘENÍ PLICNÍCH FUNKCÍ S VYUŽITÍM SPIROMETRIE KOMPLEXNÍ MĚŘENÍ PLICNÍCH FUNKCÍ S VYUŽITÍM SPIROMETRIE J. Rusz, R. Čmejla, A. Stráník, R. Janča ČVUT FEL, Katedra teorie obvodů, Technická, 6, Praha 6 Abstrakt Mezi základní parametry neinvazivních měření

Více

11. Statické a dynamické plicní objemy.

11. Statické a dynamické plicní objemy. 1 11. Statické a dynamické plicní objemy. V tomto cvičení se obeznámíme se základy spirometrie, zejména s měřením dechových objemů a kapacit. Rovněž se obeznámíme se základy vyšetřování funkcí respiračního

Více

5.2.10 Oko. Př. 1: Urči minimální optickou mohutnost lidského oka. Předpoklady: 5207, 5208

5.2.10 Oko. Př. 1: Urči minimální optickou mohutnost lidského oka. Předpoklady: 5207, 5208 5.2.0 Oko Předpoklady: 5207, 5208 Pedagogická poznámka: Obsah této hodiny se asi nedá stihnout za 45 minut, ale je možné přetahovat v další hodině, která na tuto plynule navazuje. Cílem hodiny není nahrazovat

Více

F. Pluháček. František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci

F. Pluháček. František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci Obsah přednášky Optický systém lidského oka Zraková ostrost Dioptrické vady oka a jejich korekce Další vady optické soustavy oka Akomodace a vetchozrakost

Více

Úkol č. 4 Prohlédněte si ukázku fyziologických pojmů v závěru tohoto návodu a stručně je vysvětlete

Úkol č. 4 Prohlédněte si ukázku fyziologických pojmů v závěru tohoto návodu a stručně je vysvětlete FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA č. 4 Prostudujte návod a poté proveďte experimenty, zaznamenejte výsledky měření, vyhodnoťte je a NAPIŠTE ZÁVĚR KE KAŢDÉMU ÚKOLU: Úkol č. 1 Plocha povrchu těla Úkol č. 2

Více

Anatomie a fyziologie v očním lékařství

Anatomie a fyziologie v očním lékařství Anatomie a fyziologie v očním lékařství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Anatomie a fyziologie v očním

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. obr. č. 1

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. obr. č. 1 SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ obr. č. 1 SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ 5 smyslů: zrak sluch čich chuť hmat 1. ZRAK orgán = oko oční koule uložena v očnici vnímání viditelného záření, světla o vlnové délce 390-790 nm 1. ZRAK ochranné

Více

13. PŘEDNÁŠKA 24. května 2018

13. PŘEDNÁŠKA 24. května 2018 13. PŘEDNÁŠKA 24. května 218 plicní objemy plicní kapacity úvod ke cvičení spirometrie elektrická aktivita žaludku elektrogastrogram potíže trávicího traktu laboratorní úloha Větev plicní žíly (okysličená

Více

Vliv CO2 na dýchání. Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.17. Předmět: Biologie. Tematická oblast: Biologie člověka. Autor: RNDr.

Vliv CO2 na dýchání. Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.17. Předmět: Biologie. Tematická oblast: Biologie člověka. Autor: RNDr. Vliv CO2 na dýchání Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.17 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum vytvoření: 6. 10. 2013 Ročník: 3. čtyřletého studia, 7.

Více

FYZIKA. Oční vady. 9. ročník

FYZIKA. Oční vady. 9. ročník FYZIKA Oční vady 9. ročník 13. 2. 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443 Projekt je

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

Funkční vyšetření plic MUDr D.Dušíková TRN klinika,fn Ostrava Prim.MUDr J.Roubec,PhD

Funkční vyšetření plic MUDr D.Dušíková TRN klinika,fn Ostrava Prim.MUDr J.Roubec,PhD Funkční vyšetření plic MUDr D.Dušíková TRN klinika,fn Ostrava Prim.MUDr J.Roubec,PhD Funkční vyšetřování dýchacího ústrojí zahrnuje: I. vyšetření plicní ventilace II. mechaniky dýchání III.respirace IV.plicní

Více

7. Světelné jevy a jejich využití

7. Světelné jevy a jejich využití 7. Světelné jevy a jejich využití - zápis výkladu - 41. až 43. hodina - B) Optické vlastnosti oka Oko = spojná optická soustava s měnitelnou ohniskovou vzdáleností zjednodušené schéma oka z biologického

Více

Gullstrandovo schématické oko

Gullstrandovo schématické oko Gullstrandovo schématické oko Alvar Gullstrand Narodil se ve Švédsku v roce 1862. Otec byl proslulým lékařem. Studoval lékařství v Uppsale, Vídni a Stockholmu. Svůj výzkum zaměřil na dioptriku, tj. na

Více

Test na oční vady. Test krátkozrakosti - jak vidíte na blízko?

Test na oční vady. Test krátkozrakosti - jak vidíte na blízko? Test na oční vady Přinášíme vám několik testů, při kterých zjistíte, jak jste na tom s vaším zrakem. Čtěte dále a otestujte se. Test krátkozrakosti - jak vidíte na blízko? Test měří schopnost číst a vidět

Více

Základy oční patologie

Základy oční patologie Základy oční patologie Literatura: Vítková, Marie; řehůřek jaroslav: možnosti reedukace zraku při kombinovaném postižení (paido 1999) Hromádková lada: šilhání (idvpz 1995) Rozdělení vad Základní dělení:

Více

Název: Vlastnosti oka, porovnání s fotoaparátem

Název: Vlastnosti oka, porovnání s fotoaparátem Název: Vlastnosti oka, porovnání s fotoaparátem Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Biologie) Tematický celek: Optika

Více

Micro 5000 uživatelská příručka

Micro 5000 uživatelská příručka Micro 5000 uživatelská příručka Micro 5000 je spirometr pracující na bázi Lilly pneumotachografu s vyhřívanou mřížkou. Připojení k PC je přes COM port s možností využití adaptéru USB-COM. Připojení spirometru

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami II Ing. Jakub Ulmann Zobrazování optickými soustavami 1. Optické

Více

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Optické zobrazování Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Základní pojmy Optické zobrazování - pomocí paprskové (geometrické) optiky - využívá model světelného

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Dýchací soustava Téma: Základy biologie orgánové soustavy člověka Autor: Mgr.

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C Ročník: II. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh:

Více

Gullstrandovo schématické oko

Gullstrandovo schématické oko Gullstrandovo schématické oko oční koule Alvar Gullstrand Narodil se ve Švédsku v roce 1862. Otec byl proslulým lékařem. Studoval lékařství v Uppsale, Vídni a Stockholmu. Svůj výzkum zaměřil na dioptriku,

Více

Název: Korekční brýle

Název: Korekční brýle Plán Název: Korekční brýle Témata: Korekční brýle Čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny) Věk: 15 16 let Diferenciace: Nadanější žáci by mohli spočítat chybu měření a zhodnotit přesnost měření. Nejnadanější

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Geometrická optika. Optické přístroje a soustavy. převážně jsou založeny na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fyzikálním polem

Geometrická optika. Optické přístroje a soustavy. převážně jsou založeny na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fyzikálním polem Optické přístroje a soustav Geometrická optika převážně jsou založen na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fzikálním polem Důsledkem této t to interakce je: změna fzikáln lních vlastností

Více

Cv NS-i-3. Ústav nauky o budovách, 1. ročník, zimní semestr 2015/2016 21. 10. 31. 10. 2015. Jan Paroubek, Zbyšek Stýblo

Cv NS-i-3. Ústav nauky o budovách, 1. ročník, zimní semestr 2015/2016 21. 10. 31. 10. 2015. Jan Paroubek, Zbyšek Stýblo Cv NS-i-3 Ústav nauky o budovách, 1. ročník, zimní semestr 2015/2016 21. 10. 31. 10. 2015 Jan Paroubek, Zbyšek Stýblo NS I -3_ Cvičení Paroubek 2014/15 Fyziologie vidění Stavba oka řasnaté tělísko

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

3. BLOK. Anatomie a fyziologie zrakového orgánu

3. BLOK. Anatomie a fyziologie zrakového orgánu 3. BLOK Anatomie a fyziologie zrakového orgánu ANATOMIE ZRAKOVÉHO ORGÁNU Periferní část zrakového orgánu Zraková dráha Zrakové centrum Periferní část zrakového orgánu Oční bulbus Přídatné orgány Slzné

Více

Jméno: Skupina: Datum: Elektrookulografie

Jméno: Skupina: Datum: Elektrookulografie Elektrookulografie Úvod. Doplňte do textu Elektrookulografie jako měřící metoda je schopná zaznamenávat.. generované při pohybu. Metoda je založena na měření změn.. (2 slova) pomocí elektrod umístěných

Více

ZÁKLADNÍ SPIROMETRICKÁ MÉŘENÍ

ZÁKLADNÍ SPIROMETRICKÁ MÉŘENÍ ZÁKLADNÍ SPIROMETRICKÁ MÉŘENÍ Úkol: 1. Spirometrem MasterScope si změřte navzájem základní spirometrické parametry 2. Jednoduchým kapesním peakflowmetrem si změřte vrcholový výdechový průtok (PEF) Úvod:

Více

Gullstrandovo schématické oko

Gullstrandovo schématické oko Gullstrandovo schématické oko oční koule Allvar Gullstrand Narodil se ve Švédsku v roce 1862. Otec byl proslulým lékařem. Studoval lékařství v Uppsale, Vídni a Stockholmu. Svůj výzkum zaměřil na dioptriku,

Více

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY Ing. Petr Žák VÝVOJ ČLOVĚKA vývoj člověka přizpůsobení okolnímu prostředí (adaptace) příjem informací o okolním prostředí smyslové orgány rozhraní pro příjem informací SMYSLOVÉ

Více

Semestrální projekt z předmětu: Obrazové inženýrství jméno:

Semestrální projekt z předmětu: Obrazové inženýrství jméno: Semestrální projekt z předmětu: Obrazové inženýrství jméno: Téma: Optické vlastnosti lidského oka jméno: Lucie Wolfová datum: 19. 12. 2002 Úvod: Viděním se rozumí činnost dostatečně vyvinutého zraku. Vnější

Více

Zrak II. - Slepá skvrna, zrakové iluze a klamy

Zrak II. - Slepá skvrna, zrakové iluze a klamy I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 18 Zrak II. - Slepá skvrna, zrakové

Více

Presbyopie a související

Presbyopie a související Presbyopie a související vergenční potíže František Pluháček katedra optiky Obsah přednp ednášky Jevy spojené s pohledem do blízka Presbyopie a její vyšetření Insuficience konvergence Jevy spojené s pohledem

Více

František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci

František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci Zrakový klam = nesouhlas zrakového vjemu a pozorované skutečnosti Na vzniku zrakových klamů se podílí: anatomická a funkční stavba oka psychologické

Více

Monokulární korekce, PřF UP v Olomouci. Subjektivní zjištění možné refrakční vady. Start 1,0 V N. Předsadit slabou + sféru

Monokulární korekce, PřF UP v Olomouci. Subjektivní zjištění možné refrakční vady. Start 1,0 V N. Předsadit slabou + sféru Monokulární korekce Subjektivní zjištění možné refrakční vady Start Předsadit slabou + sféru 1,0 V N Emetropie (případně + astigmatismus, + presbyopie ANO Je obraz horší? 1,0 Předsadit + sféru podle tabulky

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí

Více

Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení

Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení FP 4 Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení Úkoly : 1. Určete a porovnejte normované prostorové vyzařovací charakteristiky určených světelných zdrojů (žárovky, LD dioda) pomocí fotogoniometru 2.

Více

Název: Oběhová a dýchací soustava

Název: Oběhová a dýchací soustava Název: Oběhová a dýchací soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3.

Více

SMYSLOVÁ SOUSTAVA OKO

SMYSLOVÁ SOUSTAVA OKO Ict4-PRV-5 SMYSLOVÁ SOUSTAVA OKO Vypracovala: Mgr. Petra Přikrylová DOPLŇ VĚTY : Podněty z okolního prostředí vnímáme prostřednictvím #####################...##.. SMYSLOVÝCH ORGÁNŮ Ty jsou sídlem 5 smyslů:

Více

OKO VY_52_INOVACE_12. Ročník: 8. Vzdělávací oblast.: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis

OKO VY_52_INOVACE_12. Ročník: 8. Vzdělávací oblast.: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis VY_52_INOVACE_12 OKO Ročník: 8. Vzdělávací oblast.: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Petr Chalupný VY_52_INOVACE_12 Anotace

Více

Fyzická zátěž a apnoe

Fyzická zátěž a apnoe Fyzická zátěž a apnoe Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.18 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum vytvoření: 27. 9. 2013 Ročník: 3. čtyřletého studia, 7.

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 11 Dýchací soustava Pro potřeby

Více

SPIROMETRIE: využití. Historie: mokrá spirometrie. Základní funkční vyšetření plic. kladní znalosti z anatomie dýchací soustavy

SPIROMETRIE: využití. Historie: mokrá spirometrie. Základní funkční vyšetření plic. kladní znalosti z anatomie dýchací soustavy Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie.upol.cz/zam.htm Prezentace navazuje na základnz kladní znalosti z anatomie dýchací soustavy Rozšiřuje přednášky: Plíce savců funkční anatomie Řízení

Více

Název: Studium možností lidského těla

Název: Studium možností lidského těla Název: Studium možností lidského těla Autor: RNDr. Jaromír Kekule, PhD. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 3. (1. ročník

Více

Zrak I. - Zraková ostrost, vady zraku, binokulární vidění, vedoucí oko, výživa

Zrak I. - Zraková ostrost, vady zraku, binokulární vidění, vedoucí oko, výživa I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 17 Zrak I. - Zraková ostrost, vady

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Vyšetřování smyslového vnímání a pomůcky pro smyslově postižené Obsah přednášky Ostrost zraku Ametropie vady

Více

Optické zobrazení - postup, kterým získáváme optické obrazy bodů a předmětů

Optické zobrazení - postup, kterým získáváme optické obrazy bodů a předmětů Optické soustav a optická zobrazení Přímé vidění - paprsek od zobrazovaného předmětu dopadne přímo do oka Optická soustava - soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění chod paprsků Optické

Více

JETT-6000C DECHOVÝ ANALYZÁTOR OBSAHU ALKOHOLU V KRVI.

JETT-6000C DECHOVÝ ANALYZÁTOR OBSAHU ALKOHOLU V KRVI. DECHOVÝ ANALYZÁTOR OBSAHU ALKOHOLU V KRVI. JETT-6000C Měřidlo pro orientační měření (domácí monitoring) obsahu alkoholu v krvi. Propojení s PC pomocí USB Archivace výsledků pro více osob. DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:

Více

Radiometrie se zabývá objektivním a fotometrie subjektivním měřením světla.

Radiometrie se zabývá objektivním a fotometrie subjektivním měřením světla. 12. Radiometrie a fotometrie 12.1. Základní optické schéma 12.2. Zdroj světla 12.3. Objekt a prostředí 12.4. Detektory světla 12.5. Radiometrie 12.6. Fotometrie 12.7. Oko 12.8. Měření barev 12. Radiometrie

Více

VY_32_INOVACE_11.08 1/8 3.2.11.8 Dýchací soustava Dýchací soustava

VY_32_INOVACE_11.08 1/8 3.2.11.8 Dýchací soustava Dýchací soustava 1/8 3.2.11.8 Cíl popsat stavbu a funkci dýchací soustavy - chápat princip dýchání - charakterizovat jednotlivé části dýchací soustavy - objasnit pojmy plicní ventilace, dechová frekvence, kyslíkový dluh,

Více

GEOMETRICKÁ OPTIKA. Znáš pojmy A. 1. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci.

GEOMETRICKÁ OPTIKA. Znáš pojmy A. 1. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci. Znáš pojmy A. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci. Tenká spojka při zobrazování stačí k popisu zavést pouze ohniskovou vzdálenost a její střed. Znaménková

Více

1. Srovnávací měření jasu monitorů pomocí Color Analyzeru a Chromametru

1. Srovnávací měření jasu monitorů pomocí Color Analyzeru a Chromametru Laboratorní úlohy ze světla a osvětlovací techniky 1/5 1. Srovnávací měření jasu monitorů pomocí Color Analyzeru a Chromametru 1.1 Úvod Jedním z úkolů světelné techniky je vytvořit osvětlovací podmínky,

Více

3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ

3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA 3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu

Více

Smyslové orgány (čidla)

Smyslové orgány (čidla) Smyslové orgány (čidla) - Zisk informací o vnějším prostředí Receptory (smyslové receptorové buňky) - mají vysokou citlivost vůči některým podnětům - převádějí energii podnětů z vnějšího prostředí v nervovou

Více

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování.

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. 4 Přesné modelování Sice můžete změnit toleranci až během práce, ale objekty, vytvořené před touto změnou, nebudou změnou tolerance dotčeny. Cvičení

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika. Jana Jurmanová

Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika. Jana Jurmanová Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika Jana Jurmanová Geometrická optika Následující úlohy řešte graficky či výpočtem. 1. Předmět vysoký 1cm je umístěn 30cm od spojky, která

Více

Uložena v očnici (orbita) v tukové tkáni (ochrana oka před poškozením)

Uložena v očnici (orbita) v tukové tkáni (ochrana oka před poškozením) Otázka: Zrakové ustrojí Předmět: Biologie Přidal(a): Cllaire Je citlivé na elektromagnetické vlnění Umožňuje vnímání světla, barev, velikosti, tvaru a vzdálenosti předmětu Nejdůležitější čidlo pro orientaci

Více

STANOVENÍ TÍHOVÉHO ZRYCHLENÍ REVERZNÍM KYVADLEM A STUDIUM GRAVITAČNÍHO POLE

STANOVENÍ TÍHOVÉHO ZRYCHLENÍ REVERZNÍM KYVADLEM A STUDIUM GRAVITAČNÍHO POLE DANIEL TUREČEK 2005 / 2006 1. 412 5. 14.3.2006 28.3.2006 5. STANOVENÍ TÍHOVÉHO ZRYCHLENÍ REVERZNÍM KYVADLEM A STUDIUM GRAVITAČNÍHO POLE 1. Úkol měření 1. Určete velikost tíhového zrychlení pro Prahu reverzním

Více

LMS (Lipid Management Software)

LMS (Lipid Management Software) Návod k použití LMS (Lipid Management Software) SD LipidoCare Lipid Management Program SD LipidoCare Lipidový měřící systém 1 L21LMS1ENR0 Rev. 201203 Obsah Přehled Upozornění Použití Požadavky - - - -

Více

Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce)

Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-31 Předmět: přírodopis Cílová

Více

Funkční vyšetření plic Spirometrie

Funkční vyšetření plic Spirometrie Funkční vyšetření plic Spirometrie Michal Huptych Úvod do biomedicínského inženýrství 27. 10. 2011 Obsah prezentace Přednáška Něco málo o plicích Něco málo z historie Spirometr Měřené veličiny Ukázky křivek

Více

E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK

E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK MUDr.Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ing. Petr Honzík Univerzita Karlova v Praze, 1.lékařská fakulta, Ústav biofyziky a informatiky Bakalářský obor Zdravotnická

Více

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla S v ě telné jevy Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla Světelný zdroj - těleso v kterém světlo vzniká a vysílá je do okolí

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika dýchání. Spirometrie

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika dýchání. Spirometrie Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Biofyzika dýchání. Spirometrie 1 Obsah přednášky Mechanismus výměny plynů mezi organismem a okolím (dýchací

Více

Lidské oko jako objektiv a senzor

Lidské oko jako objektiv a senzor Lidské oko jako objektiv a senzor Lidské oko anatomie 1/5 iris duhovka pupil zornice, zřítelnice (vstupní pupila) sclera -bělima Oko, pohled zvenku [1] Duhovka hladké svalstvo s kruhovým otvorem uprostřed,

Více

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ vnější vnitřním receptorů smyslový epitel receptor exteroreceptor interoreceptor proprioreceptor visceroreceptory mechanoreceptor

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ vnější vnitřním receptorů smyslový epitel receptor exteroreceptor interoreceptor proprioreceptor visceroreceptory mechanoreceptor SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - poskytují NS informace o vnější a vnitřním prostředí - tvořena z receptorů - volná zakončení neuronů - jednotlivé citlivé buňky nebo jejich soubory smyslový epitel receptor - buňka citlivá

Více

Lupa a mikroskop příručka pro učitele

Lupa a mikroskop příručka pro učitele Obecné informace Lupa a mikroskop příručka pro učitele Pro vysvětlení chodu světelných paprsků lupou a mikroskopem je nutno navázat na znalosti o zrcadlech a čočkách. Hodinová dotace: 1 vyučovací hodina

Více

Optika - AZ kvíz. Pravidla

Optika - AZ kvíz. Pravidla Optika - AZ kvíz Pravidla Ke hře připravíme karty s texty otázka tvoří jednu stranu, odpověď pak druhou stranu karty (pro opakované používání doporučuji zalaminovat), hrací kostku a figurky pro každého

Více

Instalační a uživatelská příručka

Instalační a uživatelská příručka Instalační a uživatelská příručka 1304 Aplikace MESIresults je určena pro použití s automatickým zařízením měření indexu kotníkových tlaků (ABPI MD). Při použití USB kabelu může být zařízení ABPI MD připojeno

Více

Specifika vzdělávání. dětí slabozrakých. dětí se zbytky zraku

Specifika vzdělávání. dětí slabozrakých. dětí se zbytky zraku Specifika vzdělávání dětí slabozrakých a dětí se zbytky zraku Které děti máme na mysli? Jde o děti, které ani s využitím běžné korekce (brýle) nedosáhnou normálního zrakového vnímání a potřebují tak další

Více

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení 1. Zapnutí a vypnutí Pro zapnutí udržujte tlačítko stisknuté, dokud se neozve zvukový signál. Vypnout přístroj je možné dvěma způsoby: 1. Prostřednictvím menu: Po krátkém stisknutí tlačítka vypnutí se

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

Písemná přijímací zkouška OPTOMETRIE 2014 číslo uchazeče.

Písemná přijímací zkouška OPTOMETRIE 2014 číslo uchazeče. Písemná přijímací zkouška OPTOMETRIE 2014 číslo uchazeče. Pokyny pro zpracování testu: Při řešení uveďte výchozí vztahy a průběh výpočtu, výsledek výpočtu zapište do rámečku včetně jednotek. Tíhové zrychlení

Více

FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4. Kompenzační pomůcky pro slabozraké

FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4. Kompenzační pomůcky pro slabozraké FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 Kompenzační pomůcky pro slabozraké Olomouc, červen 2015 Vedoucí práce: Jana Zbořilová Mgr. Iva Komárková Fakultní základní škola Olomouc, Hálkova 4 2 Obsah 1

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více