Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/ Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST"

Transkript

1 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/ Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-02 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika Cílová skupina: 8., 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Forma: skupinová práce (počet skupin je dán počtem kufříkových sad) Anotace: Provedením této laboratorní práce se žáci naučí provést analýzu vody pomocí kufříkové sady Aquanal- Ekotest. Podobné sady jsou na trhu běžně dostupné a analýzu vody mohou žáci využít v praktickém životě např. při chovu ryb v zahradním jezírku, kdy je nutné zajistit, aby voda měla přesně stanovené hodnoty, jinak se zde rybám nebude dařit. Cíl: Cílem této laboratorní práce je, aby žáci samostatně provedli analýzu vody, získané výsledky dokázali vyhodnotit a tím určili kvalitu vody.

2 Postup (teorie, motivace, fáze): Aquanal- Ekotest je kompletní sada pro rychlou, jednoduchou a pro životní prostředí šetrnou analýzu vody. Slouží k rychlému, jednoduchému a spolehlivému určení jakosti testované vody. Pomocí této sady stanovíme čtyři základní ukazatele znečištění vody (dusičnany, dusitany, amonium a fosforečnany) a také hodnoty tvrdosti a ph. Úkol č. 1: Stanovení dusičnanů (norma pro pitnou vodu: max. 50mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení dusičnanů NO 3 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty dusičnanů 1. Zkumavku naplníme testovanou vodou po značku. Přidáme 2 odměrky činidla 1, uzavřeme a protřepáváme, dokud se činidlo nerozpustí. 2. Zkumavku otevřeme, přidáme 1 odměrku činidla 2, zkumavku uzavřeme a minutu protřepáváme. Nerozpuštěná usazenina nemá význam, nevadí provedení testu. 3. Zkumavku necháme stát 10 minut, pak ji otevřeme a vzniklé zabarvení vody porovnáme s barevnou stupnicí, platnou pro tuto zkoušku. Závěr: Podle zabarvení určíme množství dusičnanů ve vzorku vody. Určíme, zda vzorek obsahuje menší množství dusičnanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 2: Stanovení dusitanů (norma pro pitnou vodu max. 0,1mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení dusičnanů NO 2 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty dusitanů 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidáme 2 odměrky činidla, zkumavku uzavřeme a protřepáváme, až se vše rozpustí. 2. Zkumavku necháme 3 minuty stát, pak ji otevřeme a vzniklé zabarvení porovnáme s barevnou stupnicí platnou pro dusitany. Závěr: Podle zabarvení určíme množství dusitanů ve vzorku vody. Určíme, zda vzorek obsahuje menší množství dusitanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 3: Stanovení amonia (norma pro pitnou vodu: max. 0,5mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení amonia NH 4 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty amonia

3 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidáme 10 kapek činidla 1 a zkumavkou chvíli kroužíme. 2. Přidáme 1 odměrku činidla 2, zkumavku uzavřeme a protřepáváme do rozpuštění činidla. Pak zkumavku necháme 5 minut stát. 3. Zkumavku otevřeme, přidáme 15 kapek činidla 3, zkumavkou zakroužíme, až se voda s činidlem dobře promísí. Necháme 7 minut stát. 4. Zabarvení vzorku porovnáme s barevnou stupnicí platnou pro tuto zkoušku. Závěr: Podle zabarvení určíme množství amonných iontů ve vzorku vody. Určíme, zda vzorek obsahuje menší množství dusitanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 4: Stanovení fosforečnanů (norma pro pitnou vodu: max. 6,95mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení fosforečnanů PO 4 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty fosforečnanů 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidáme 10 kapek činidla 1 a lehce zakroužíme, až se voda s činidlem dobře promísí. 2. Přidáme 1 kapku činidla 2 a opět zakroužíme zkumavkou, až se voda s činidlem promísí. 3. Necháme 5 minut stát a vzniklé zabarvení porovnáme s barevnou stupnicí platnou pro fosforečnany. Závěr: Podle zabarvení určíme množství fosforečnanů ve vzorku vody. Určíme, zda vzorek obsahuje menší množství fosforečnanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 5: Stanovení ph (norma pro pitnou vodu: min. 6,5- max. 9,5) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení ph Chemikálie: vzorek vody, činidl pro stanovení hodnoty ph 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidáme 3 kapky činidla, zkumavkou lehce zakroužíme, až se voda s činidlem dobře promísí. 2. Vzniklé zabarvení vzorku porovnáme s barevnou stupnicí platnou pro stanovení ph. Závěr: Podle zabarvení určíme hodnotu ph vzorku vody. Určíme, zda hodnota ph je v normě nebo zda je vzorek vody kyselejší či zásaditější.

4 Úkol č. 6: Stanovení celkové tvrdosti vody Ca/Mg Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k tvrdosti vody Chemikálie: vzorek vody, činidlo pro stanovení hodnoty tvrdosti 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidáme 1 kapku činidla a zkumavkou zakroužíme, aby se směs dobře promísila. Je-li vzorek světle růžový, pokračujeme podle bodu 2. Jestliže je zbarven modře, jde o velmi měkkou vodu, která má méně než 1 N a tím je zkouška ukončena. 2. Za svislého držení zkumavky přidáváme činidlo po jedné kapce a vždy kroužením dobře promícháme. Kapky počítáme. Jakmile se zabarvení vzorku změní z červené na modrou, je zkouška ukončena. Celková tvrdost, vyjádřená v německých stupních tvrdosti se rovná celkovému počtu kapek činidla, spotřebovaných k uvedené barevné změně. 1 kapka = 1 N Hodnocení stupňů tvrdosti vody: 0-4 N Velmi měkká voda 4-8 N Měkká voda 8 18 N Středně tvrdá voda N Tvrdá voda Přes 30 N Velmi tvrdá voda Závěr: Podle počtu kapek určíme hodnotu tvrdosti vzorku vody. Určíme, o jaký typ vody z hlediska tvrdosti se jedná. Tyto testy jsou velmi přesné, ale nemohou nahrazovat laboratorní metody používané odborníky. Rychlometody mohou ukázat možné problémy s vodou, přesné rozbory takto zjištěných problémových vod ale musí provést odborník z profesionální laboratoře.

5 Na základě zjištěných výsledků doplníme do tabulky naměřené hodnoty a vyhodnotíme kvalitu vody. Rozbor vody Stanoviště: Chemikálie hodnota (mg/l) norma (mg/l) hodnocení Dusičnany 50 Dusitany 0,1 Amonné ionty 0,5 Fosforečnany 1 ph min. 6,5 - max. 9,5 Tvrdost vody N 8 Závěrečné hodnocení: Časová dotace doporučená k provedení laboratorní práce je dostatečná. Práce žáky velice bavila, protože určovali kvalitu vody, kterou doma používají. Byli schopni pracovat samostatně podle návodu, aniž by potřebovali pomoc učitele. Menší potíže měli při stanovení celkové tvrdosti vody Ca/Mg, a to z toho důvodu, že si nebyli zcela jisti, kdy se zabarvení vzorku změnilo z červené na modrou. Čekali sytější barvy. Při provádění pokusu se objevilo spíše zabarvení s nádechem do modra a do červena.

6 BFChp Pracovní list č. Téma: Jméno a příjmení: Datum: Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST Hodnocení: Školní rok: Třída: Úkol č. 1: Stanovení dusičnanů (norma pro pitnou vodu: max. 50mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení dusičnanů NO 3 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty dusičnanů 1. Zkumavku naplň testovanou vodou po značku. Přidej 2 odměrky činidla 1, uzavři a protřepávej, dokud se činidlo nerozpustí. 2. Zkumavku otevři, přidej 1 odměrku činidla 2, zkumavku uzavři a minutu protřepávej. Nerozpuštěná usazenina nemá význam, nevadí provedení testu. 3. Zkumavku nech stát 10 minut, pak ji otevři a vzniklé zabarvení vody porovnej s barevnou stupnicí, platnou pro tuto zkoušku. Závěr: Podle zabarvení urči množství dusičnanů ve vzorku vody. Urči, zda vzorek obsahuje menší množství dusičnanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 2: Stanovení dusitanů (norma pro pitnou vodu max. 0,1mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení dusičnanů NO 2 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty dusitanů 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidej 2 odměrky činidla, zkumavku uzavři a protřepávej, až se vše rozpustí. 2. Zkumavku nech 3 minuty stát, pak ji otevři a vzniklé zabarvení porovnej s barevnou stupnicí platnou pro dusitany. Závěr: Podle zabarvení urči množství dusitanů ve vzorku vody. Urči, zda vzorek obsahuje menší množství dusitanů, než je norma, nebo zda normu překračuje.

7 Úkol č. 3: Stanovení amonia (norma pro pitnou vodu: max. 0,5mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení amonia NH 4 Chemikálie: vzorek vody, činidlo pro stanovení hodnoty amonia 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidej 10 kapek činidla 1 a se zkumavkou chvíli prováděj krouživé pohyby. 2. Přidej 1 odměrku činidla 2, zkumavku uzavři a protřepávej do rozpuštění činidla. Pak nech zkumavku 5 minut stát. 3. Zkumavku otevři, přidej 15 kapek činidla 3, zkumavkou opět zakruž, až se voda s činidlem dobře promísí. Nech 7 minut stát. 4. Zabarvení vzorku porovnej s barevnou stupnicí platnou pro tuto zkoušku. Závěr: Podle zabarvení urči množství amonných iontů ve vzorku vody. Urči, zda vzorek obsahuje menší množství dusitanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 4: Stanovení fosforečnanů (norma pro pitnou vodu: max. 6,95mg/l) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení fosforečnanů PO 4 Chemikálie: vzorek vody, činidla pro stanovení hodnoty fosforečnanů 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidej 10 kapek činidla 1 a lehce zakruž, až se voda s činidlem dobře promísí. 2. Přidej 1 kapku činidla 2 a opět zakruž zkumavkou, až se voda s činidlem promísí. 3. Nech 5 minut stát a vzniklé zabarvení porovnej s barevnou stupnicí platnou pro fosforečnany. Závěr: Podle zabarvení urči množství fosforečnanů ve vzorku vody. Urči, zda vzorek obsahuje menší množství fosforečnanů, než je norma, nebo zda normu překračuje. Úkol č. 5: Stanovení ph (norma pro pitnou vodu: min. 6,5- max. 9,5) Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k určení ph Chemikálie: vzorek vody, činidlo pro stanovení hodnoty ph 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidej 3 kapky činidla, zkumavkou lehce zakruž, až se voda s činidlem dobře promísí. 2. Vzniklé zabarvení vzorku porovnej s barevnou stupnicí platnou pro stanovení ph.

8 Závěr: Podle zabarvení urči hodnotu ph vzorku vody. Urči, zda hodnota ph je v normě nebo zda je vzorek vody kyselejší či zásaditější. Úkol č. 6: Stanovení celkové tvrdosti vody Ca/Mg Pomůcky: zkumavka ze sady Aquanal- Ekotest k tvrdosti vody Chemikálie: vzorek vody, činidlo pro stanovení hodnoty tvrdosti 1. Do zkumavky naplněné po značku vzorkem vody přidej kapku činidla a zkumavkou zakruž, aby se směs dobře promísila. Je-li vzorek světle růžový, pokračuj podle bodu 2. Jestliže je zbarven modře, jde o velmi měkkou vodu, která má méně než 1 N a tím je zkouška ukončena. 2. Za svislého držení zkumavky přidávej činidlo po jedné kapce a vždy kroužením dobře promíchej. Kapky počítej. Jakmile se zabarvení vzorku změní z červené na modrou, je zkouška ukončena. Celková tvrdost, vyjádřená v německých stupních tvrdosti se rovná celkovému počtu kapek činidla, spotřebovaných k uvedené barevné změně. (1 kapka = 1 N) Hodnocení stupňů tvrdosti vody: 0-4 N Velmi měkká voda 4-8 N Měkká voda 8 18 N Středně tvrdá voda N Tvrdá voda Přes 30 N Velmi tvrdá voda Závěr: Podle počtu kapek urči hodnotu tvrdosti vzorku vody. Urči, o jaký typ vody z hlediska tvrdosti se jedná. Tyto testy jsou velmi přesné, ale nemohou nahrazovat laboratorní metody používané odborníky. Rychlometody mohou ukázat možné problémy s vodou, přesné rozbory takto zjištěných problémových vod ale musí provést odborník z profesionální laboratoře.

9 Na základě zjištěných výsledků doplň do tabulky naměřené hodnoty a vyhodnoť kvalitu vody. Rozbor vody Stanoviště: Chemikálie hodnota (mg/l) norma (mg/l) hodnocení Dusičnany 50 Dusitany 0,1 Amonné ionty 0,5 Fosforečnany 1 ph min. 6,5 - max. 9,5 Tvrdost vody N 8

10 Použitá literatura: inspirováno návodem k použití ze sady Aquanal- Ekotest

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-10 Předmět: Biologicko-fyzikálně

Více

Stanovení kvality vody pomocí kompaktní laboratoře Aquamerck

Stanovení kvality vody pomocí kompaktní laboratoře Aquamerck NÁVOD K PROVEDENÍ PRAKTICKÉHO CVIČENÍ Stanovení základních parametrů ve vodách Stanovení kvality vody pomocí kompaktní laboratoře Aquamerck Princip Kompaktní laboratoř Aquamerck je vhodná zejména na rychlé

Více

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zjišťování í různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-01 Předmět:

Více

Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-03

Více

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Více

AQUANAL-plus analýza vody Kat. číslo 100.3730

AQUANAL-plus analýza vody Kat. číslo 100.3730 AQUANAL-plus analýza vody Kat. číslo 100.3730 Strana 1 ze 22 Obsah Koncepce... 3 Pokyny pro provádění testů... 3 Obecně k prevenci chyb... 4 Proč testovat kvalitu vody?... 5 Amonium... 6 Celková tvrdost...

Více

Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce)

Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-09 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická

Více

Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás

Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-10 Předmět: Chemie Cílová

Více

AQUANAL FISHWATERLAB, souprava pro analýzu vody Kat. číslo 100.3732

AQUANAL FISHWATERLAB, souprava pro analýzu vody Kat. číslo 100.3732 AQUANAL FISHWATERLAB, souprava pro analýzu vody Kat. číslo 100.3732 Strana 1 z 22 Voda je naprosto zvláštní látka! - Voda je životní prostor ryb 1. Úvod To nejlepší je koneckonců stejně voda. To řekl již

Více

Bílkoviny (laboratorní práce)

Bílkoviny (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Bílkoviny (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-08 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona

Více

Školní analytický kufřík VISOCOLOR SCHOOL Kat. číslo 111.3088

Školní analytický kufřík VISOCOLOR SCHOOL Kat. číslo 111.3088 Školní analytický kufřík VISOCOLOR SCHOOL Kat. číslo 111.3088 Strana 1 ze 27 1. Úvod První rozbory vody začali provádět raní přírodovědci 16. až 18. století mimo jiné lékař Paracelsus, anglický chemik

Více

Kyselé deště a jejich vliv na povrchové vody

Kyselé deště a jejich vliv na povrchové vody Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Kyselé deště a jejich vliv na povrchové vody (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-06 Předmět: Biologická,

Více

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-05

Více

Půda a kyselé deště. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Půda a kyselé deště. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Půda a kyselé deště (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-05 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ

Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ Návody pokusů k 2. laboratornímu cvičení Určeno pro žáky ZŠ Obsah: 3. stanoviště analýza potravin...1 3.1 Škrob v potravinách...1 3.2 Stanovení ph vybraných potravin...2 3.3 Stanovení cukernatosti potravin...3

Více

ph půdy Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-04

ph půdy Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-04 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-04 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika Cílová skupina:

Více

Název: Acidobazické indikátory

Název: Acidobazické indikátory Název: Acidobazické indikátory Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 3. (1. ročník vyššího

Více

FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÝ ROZBOR PITNÉ VODY

FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÝ ROZBOR PITNÉ VODY LABORATORNÍ PRÁCE Č. 13 FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÝ ROZBOR PITNÉ VODY PRINCIP V přírodě se vyskytující voda není nikdy čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných látek.

Více

Spektrofotometrické stanovení fosforečnanů ve vodách

Spektrofotometrické stanovení fosforečnanů ve vodách Spektrofotometrické stanovení fosforečnanů ve vodách Úkol: Spektrofotometricky stanovte obsah fosforečnanů ve vodě Chemikálie: 0,07165 g dihydrogenfosforečnan draselný KH 2 PO 4 75 ml kyselina sírová H

Více

53. ročník 2016/2017

53. ročník 2016/2017 Ústřední komise Chemické olympiády 53. ročník 2016/2017 OKRESNÍ KOLO kategorie D ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI časová náročnost: 90 minut Úloha 1 Yamadův univerzální indikátor 30 bodů Úvod Univerzální acidobazické

Více

Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce)

Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-06 Předmět: biologická, fyzikální

Více

Název: Barvy chromu. Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název: Barvy chromu. Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: Barvy chromu Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie Ročník: 3. Tématický celek: Systematická anorganická

Více

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov Mosty indikátor 06.43.19 PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Úkol: Fyzikální a chemická analýza vody Princip: Vlastním pozorováním získat poznatky o vlastnostech

Více

Vliv ředění na kyselost/zásaditost roztoků pomocí čidla kyselosti ph

Vliv ředění na kyselost/zásaditost roztoků pomocí čidla kyselosti ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Vliv ředění na kyselost/zásaditost roztoků pomocí čidla kyselosti ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-11

Více

LP č. 6 - BÍLKOVINY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý

LP č. 6 - BÍLKOVINY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý LP č. 6 - BÍLKOVINY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci prakticky ověří

Více

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě?

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? Zkušební laboratoř č. 1243 - akreditovaná Českým institutem pro akreditaci dle ČSN EN ISO/IEC 17025: 2005 IČ/DIČ 44794843/CZ44794843

Více

Nasycený roztok. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 10 minut.

Nasycený roztok. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 10 minut. Nasycený roztok Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 10 minut Pomůcky a) chemikálie - modrá skalice (pentahydrát síranu měďnatého) - voda

Více

Praktické ukázky analytických metod ve vinařství

Praktické ukázky analytických metod ve vinařství Praktické ukázky analytických metod ve vinařství Ing. Mojmír Baroň Stanovení v moštu Stanovení ph a veškerých titrovatelných kyselin Stanovení ph Princip: Hodnota ph je záporný dekadický logaritmus aktivity

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě

Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-10

Více

Zkoumání teploty v chladničce (laboratorní práce)

Zkoumání teploty v chladničce (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zkoumání teploty v chladničce (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-F-02 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická

Více

Příprava roztoků pomocí žákovské soupravy pro chemii

Příprava roztoků pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Příprava roztoků pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-02 Předmět: Chemie

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 8 Sacharidy Pro potřeby projektu

Více

Povodí Labe, státní podnik Odbor vodohospodářských laboratoří, laboratoř Ústí nad Labem Pražská 49/35, Ústí nad Labem

Povodí Labe, státní podnik Odbor vodohospodářských laboratoří, laboratoř Ústí nad Labem Pražská 49/35, Ústí nad Labem Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř je způsobilá provádět samostatné vzorkování. Zkoušky: 1 Stanovení amonných iontů a amoniakálního dusíku CFA se detekcí

Více

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Určení hustoty látky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-12 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Název: Deriváty uhlovodíků karbonylové sloučeniny

Název: Deriváty uhlovodíků karbonylové sloučeniny Název: Deriváty uhlovodíků karbonylové sloučeniny Autor: Mgr. Štěpán Mička Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, fyzika Ročník: 4. Tématický

Více

Tuky (laboratorní práce)

Tuky (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Tuky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-06 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová

Více

Sešit pro laboratorní práci z chemie

Sešit pro laboratorní práci z chemie Sešit pro laboratorní práci z chemie téma: Příprava roztoků a měření ph autor: ing. Alena Dvořáková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Důkaz přítomnosti karboxylových kyselin v potravinách Vyučovací předmět: Technický kroužek. Anotace: Úkolem žáků je ověřit přítomnost karboxylových

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Červené zelí jako acidobazický indikátor Zdroj: http://www.scifun.org/homeexpts/homeexpts.html [34] Didaktický záměr: Objasnění pojmu ph a acidobazický indikátor. Popis: Žáci si připraví roztok acidobazického

Více

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1. Stanovení barvy fotometricky 2. Stanovení elektrické konduktivity 3. Stanovení ph potenciometricky 4. Stanovení KNK

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 10 Bílkoviny Pro potřeby projektu

Více

Název: Kyselé a zásadité 1

Název: Kyselé a zásadité 1 Název: Kyselé a zásadité 1 1) Co mají společného? Podívejte se na následující potraviny a zkuste zapřemýšlet, co mají společného: Společnou vlastností těchto potravin je: Které další látky jsou kyselé?

Více

Zpráva o účincích bioenzymatické směsi PTP PLUS na kvalitu povrchových vod.

Zpráva o účincích bioenzymatické směsi PTP PLUS na kvalitu povrchových vod. Zpráva o účincích bioenzymatické směsi PTP PLUS na kvalitu povrchových vod. Zprávu předkládá: Slovenský rybársky zväz MO Holíč Jaroslav Minařík, místopředseda organizace MO SRZ Holíč Michal Náter, hlavní

Více

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD Citace Kantorová J., Kohutová J., Chmelová M., Němcová V.: Využití a validace automatického fotometru v analýze vod. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 349-352. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN

Více

Vodohospodářské laboratoře, s.r.o.

Vodohospodářské laboratoře, s.r.o. Protokol o zkoušce vody č.1522/12 Vzorkoval : Zdeněk Šulíček Ing. dne 22.5.12-12:05 Datum zahájení/ukončení zkoušek : 22.5.12 / 25.5.12 Typ místa odběru : vodovod Typ rozboru : A3.opakované rozbory Místo

Více

MAPOVÉ PŘÍLOHY. Mapy vodních toků v Praze. Zdroj: Lesy hl. m. Prahy. Zdroj:

MAPOVÉ PŘÍLOHY. Mapy vodních toků v Praze. Zdroj: Lesy hl. m. Prahy. Zdroj: MAPOVÉ PŘÍLOHY Mapy vodních toků v Praze Zdroj: http://envis.praha-mesto.cz/rocenky/chruzemi/cr2_cztx/chu-vody.htm Mapa povodí Kunratického potoka s vyznačenými odběrnými místy v Kunratickém potoce Zdroj:

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Fenoly

Návod k laboratornímu cvičení. Fenoly Návod k laboratornímu cvičení Fenoly Úkol č. 1: Příprava fenolátu sodného Pomůcky: váhy, kádinka, zkumavky Chemikálie: 10% roztok hydroxidu sodného NaOH (C), 5%roztok kyseliny chlorovodíkové HCl (C, X

Více

1.04 Chemické vlastnosti zeminy. Projekt Trojlístek

1.04 Chemické vlastnosti zeminy. Projekt Trojlístek 1. Chemie a společnost 1.04 Chemické vlastnosti zeminy. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina Metodika je

Více

Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus

Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka 2018/19 Obsah 1.

Více

Naplnění blogu (pracovní list) )

Naplnění blogu (pracovní list) ) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-03 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_CHK4_5860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

KARBOXYLOVÉ KYSELINY

KARBOXYLOVÉ KYSELINY LABORATORNÍ PRÁCE Č. 28 KARBOXYLOVÉ KYSELINY PRINCIP Karboxylové kyseliny jsou látky, které ve své molekule obsahují jednu nebo více karboxylových skupin. Odvozují se od nich dva typy derivátů, substituční

Více

Pracovně pedagogický koncept

Pracovně pedagogický koncept Pracovně pedagogický koncept Škola ZespółSzkółChemicznychWłocławek (PL) Druh studia Střední odborné vzdělání Obor studia Pracovník ochrany prostředí/technik v oblasti ochrany prostředí Oblast činnosti

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova www.projektsako.cz Environmentální výchova Pracovní list č. 3 žákovská verze Téma: Stanovení reakce půdních výluhů pomocí ph senzoru Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Stanislava Typovská Student a konkurenceschopnost

Více

Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce)

Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-35 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9.

Více

Měření kvality vody v bazénech. Tintometer GmbH & GHC Invest, s.r.o.

Měření kvality vody v bazénech. Tintometer GmbH & GHC Invest, s.r.o. Měření kvality vody v bazénech 1 Tintometer tradice a zkušenosti 1885 Založena firma Tintometer Limited in Salisbury/Anglie jako pivovar panem Joseph Lovibond. Joseph Lovibond je vynálezcem LOVIBOND barevné

Více

Číslo rozboru: Místo odběru: Obec Limit /nejistota +/- Fyzikální a chemické ukazatele:

Číslo rozboru: Místo odběru: Obec Limit /nejistota +/- Fyzikální a chemické ukazatele: VZ lab ROZBOR VODY Jindřicha Plachty 535/16 150 00 Praha 5 Protokol č.: 61953 tel.: 266 779 115, www.vzlab.cz Zkušební laboratoř akreditovaná ČIA pod číslem 1402 Název zakázměchenice Číslo zakázk203005

Více

Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury

Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-04 Předmět:

Více

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř je způsobilá provádět samostatné vzorkování.

Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř je způsobilá provádět samostatné vzorkování. Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště Vsetín 2. Pracoviště Valašské Meziříčí Hranická 69, 757 01 Valašské Meziříčí 3. Pracoviště Karolinka Vodárenská 640, 756 05 Karolinka Laboratoř je způsobilá

Více

Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce)

Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-05 Předmět:

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Výroba lepidla na plasty rozpustnost polystyrenu Vyučovací předmět: Technický kroužek. Anotace: Výroba lepidla na plasty rozpustnost polystyrenu.

Více

CHEMIE Pracovní list č.3 žákovská verze Téma: Acidobazická titrace Mgr. Lenka Horutová Student a konkurenceschopnost

CHEMIE Pracovní list č.3 žákovská verze Téma: Acidobazická titrace Mgr. Lenka Horutová Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č.3 žákovská verze Téma: Acidobazická titrace Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Lenka Horutová Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Základem

Více

koliformní bakterie KTJ/100ml ČSN EN ISO /A Escherichia coli KTJ/100ml ČSN EN ISO /A

koliformní bakterie KTJ/100ml ČSN EN ISO /A Escherichia coli KTJ/100ml ČSN EN ISO /A Protokol o zkoušce vody č.1522/12 Vodohospodářské laboratoře, s.r.o. Zákazník : Obec Lukavec u Hořic Lukavec 120, 50801 Hořice Vzorkoval : Zdeněk Šulíček Ing. dne 22.5.12-12:05 Datum zahájení/ukončení

Více

Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s. Strana č. 1 Ceník výrobků, výkonů a služeb platný od 1. 10. 2013

Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s. Strana č. 1 Ceník výrobků, výkonů a služeb platný od 1. 10. 2013 Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s. Strana č. 1 Voda pitná (vodné) VaK Břeclav m3 31,75 Voda pitná předaná (Malešovice, Medlov) m3 22,60 Voda odpadní (stočné) m3 37,23 Odpadní vody: Odpadní vody z jímek

Více

Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce)

Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-07 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr.

Více

TLUMIVÁ KAPACITA (ústojnost vody)

TLUMIVÁ KAPACITA (ústojnost vody) TLUMIVÁ KAPACITA (ústojnost vody) je schopnost vody tlumit změny ph po přídavku kyselin a zásad nejvýznamnější je uhličitanový tlumivý systém CO 2 HCO 3 - CO 3 2- další tlumivé systémy: fosforečnany, boritany,

Více

Zařazení do výuky Experiment je vhodné zařadit v rámci učiva chemie v 8. třídě (kyseliny, zásady, ph roztoků).

Zařazení do výuky Experiment je vhodné zařadit v rámci učiva chemie v 8. třídě (kyseliny, zásady, ph roztoků). Název: Dýchání do vody Úvod Někdy je celkem jednoduché si v chemické laboratoři nebo dokonce i doma připravit kyselinu. Pokud máte kádinku, popř. skleničku, a brčko, tak neváhejte a můžete to zkusit hned!

Více

NOVÉ NÁMĚTY PRO DEMONSTRAČNÍ POKUSY. Ondřej Maca, Tereza Kudrnová

NOVÉ NÁMĚTY PRO DEMONSTRAČNÍ POKUSY. Ondřej Maca, Tereza Kudrnová NOVÉ NÁMĚTY PRO DEMONSTRAČNÍ POKUSY Ondřej Maca, Tereza Kudrnová HUSTÝ DÝM 1) pro koho: 1. ročník čtyřletého gymnázia 2) zařazení do učiva: vlastnosti látek; halogeny; pentely 3) pomůcky: zkumavka se zátkou,

Více

HODNOCENÍ JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD. Tab. č. 18/ 1. Chloridy. Jakost podzemní vody v ukazateli: (mg/l) Hydrogeologický rajón

HODNOCENÍ JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD. Tab. č. 18/ 1. Chloridy. Jakost podzemní vody v ukazateli: (mg/l) Hydrogeologický rajón 00 Chloridy Tab. č. 8/ 0 0 0 Aritmetický,0 3,0,0 3,0,0 0, 0, 0,3,0,0 8,, 38, 88, 3, 3,0 3,8,,0, 8,,0,, 3, 3,, 3 0 0 3 0 33 ČSN A B C * D 3 00 3 00 Sírany Tab. č. 8/ 0 0 0 Aritmetický 0,0,0,,,,0,0,,0 0,0

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: xidy dusíku Autor: Mgr. Štěpán Mička Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, fyzika, Ročník: 3. Tématický celek: Systematická anorganická

Více

Checker. Kapesní fotometry. JSP Měření a regulace www.jsp.cz. Váš dodavatel: JSP, s.r.o. Raisova 547 506 01 Jičín

Checker. Kapesní fotometry. JSP Měření a regulace www.jsp.cz. Váš dodavatel: JSP, s.r.o. Raisova 547 506 01 Jičín Checker Kapesní fotometry Váš dodavatel: JSP, s.r.o. Raisova 547 506 01 Jičín JSP Měření a regulace www.jsp.cz tel.: +420 493 760 811 fax: +420 493 760 820 email: jsp@jsp.cz Výhody fotometrů Checker HC

Více

Laboratoř CHVaK. č. 4127 posouzená u ASLAB dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Laboratoř CHVaK. č. 4127 posouzená u ASLAB dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Laboratoř CHVaK č. 4127 posouzená u ASLAB dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Odběry vzorků, rozbory pitných vod, povrchových vod, odpadních vod a kalů, odborné poradenství Laboratoř CHVaK Ing. Jaroslav Jiřinec

Více

INECO průmyslová ekologie, s.r.o. Zkušební laboratoř INECO průmyslová ekologie s.r.o. náměstí Republiky 2996, Dvůr Králové nad Labem

INECO průmyslová ekologie, s.r.o. Zkušební laboratoř INECO průmyslová ekologie s.r.o. náměstí Republiky 2996, Dvůr Králové nad Labem Laboratoř plní požadavky na periodická měření emisí dle ČSN P CEN/TS 15675:2009 u zkoušek a odběrů vzorků označených u pořadového čísla symbolem E. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Inovace výuky chemie. ph a neutralizace. Ch 8/09

Inovace výuky chemie. ph a neutralizace. Ch 8/09 Inovace výuky chemie ph a neutralizace Ch 8/09 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Chemie Anorganické sloučeniny 8. ročník

Více

Název: Halogeny II - halogenidy

Název: Halogeny II - halogenidy Název: Halogeny II - halogenidy Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 3. Tématický celek:

Více

Název: Redoxní titrace - manganometrie

Název: Redoxní titrace - manganometrie Název: Redoxní titrace - manganometrie Autor: RNDr. Markéta Bludská Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie a její aplikace, matematika Ročník:

Více

Dodávka rozhraní a měřících senzorů

Dodávka rozhraní a měřících senzorů Dodávka rozhraní a měřících senzorů Příloha 1 Specifikace předmětu zakázky Zakázka: 2/2012 OPVK Zadavatel: Střední škola technická a zemědělská, Nový Jičín, příspěvková organizace U Jezu 7, 741 01 Nový

Více

1.08 Tvrdost vody. Projekt Trojlístek

1.08 Tvrdost vody. Projekt Trojlístek 1. Chemie a společnost 1.08. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina Metodika je určena pro žáky 2. stupně ZŠ

Více

Vybrané úlohy z toxikologie

Vybrané úlohy z toxikologie ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Vybrané úlohy z toxikologie Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka 2018/19 Obsah 1. TENKOVRSTEVNÁ CHROMATOGRAFIE

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 7 - žákovská verze Téma: ph. Mgr. Lenka Horutová. Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.

CHEMIE. Pracovní list č. 7 - žákovská verze Téma: ph. Mgr. Lenka Horutová. Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03. www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 7 - žákovská verze Téma: ph Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Pro snadnější výpočet

Více

Měření měrné telené kapacity pevných látek

Měření měrné telené kapacity pevných látek Měření měrné telené kapacity pevných látek Úkol :. Určete tepelnou kapacitu kalorimetru.. Určete měrnou tepelnou kapacitu daných těles. 3. Naměřené hodnoty porovnejte s hodnotami uvedených v tabulkách

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 4 - žákovská verze Téma: Tepelné zabarvení chemických reakcí. Mgr. Kateřina Dlouhá. Student a konkurenceschopnost

CHEMIE. Pracovní list č. 4 - žákovská verze Téma: Tepelné zabarvení chemických reakcí. Mgr. Kateřina Dlouhá. Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 4 - žákovská verze Téma: Tepelné zabarvení chemických reakcí Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Kateřina Dlouhá Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

Laboratoř CHVaK. č posouzená u ASLAB dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

Laboratoř CHVaK. č posouzená u ASLAB dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Laboratoř CHVaK č. 4127 posouzená u ASLAB dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Odběry vzorků, rozbory pitných vod, povrchových vod, odpadních vod a kalů, odborné poradenství Laboratoř CHVaK Ing. Jaroslav Jiřinec

Více

KOMPLEXOMETRIE C C H 2

KOMPLEXOMETRIE C C H 2 Úloha č. 11 KOMPLEXOMETRIE Princip Při komplexotvorných reakcích vznikají komplexy sloučeniny, v nichž se k centrálnímu atomu nebo iontu vážou ligandy donor-akceptorovou (koordinační) vazbou. entrální

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Ukazatele a hodnoty jakosti povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů

Ukazatele a hodnoty jakosti povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů Č. Ukazatel 1 Teplota ( C) 2 Rozpuštěný kyslík Ukazatele a hodnoty jakosti povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů Hodnoty pro vody lososové Hodnoty

Více

Chelatometrie. Stanovení tvrdosti vody

Chelatometrie. Stanovení tvrdosti vody Chelatometrie Stanovení tvrdosti vody CHELATOMETRIE Cheláty (vnitřně komplexní sloučeniny; řecky chelé = klepeto) jsou komplexní sloučeniny, kde centrální ion je členem jednoho nebo více vznikajících kruhů.

Více

Měřící přístroje pro analýzu vody v terénu. květen 2008 GHC Invest 1

Měřící přístroje pro analýzu vody v terénu. květen 2008 GHC Invest 1 Měřící přístroje pro analýzu vody v terénu Ing. Tomáš Eršil - GHC Invest květen 2008 GHC Invest 1 Analýza pitné vody GHC Invest zastupuje v České a Slovenské republice dlouholetého výrobce měřících přístrojů

Více

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I.

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Technické zadání: Předmětem prací je realizace hydrodynamických

Více

VY_52_INOVACE_O6 _ Krystalizace

VY_52_INOVACE_O6 _ Krystalizace Základní škola a mateřská škola J. A. Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, 271 01 Nové Strašecí tel. 311 240 401, 311 240 400, email: zsnovstra@email.cz AUTOR: Hana Růžičková NÁZEV: VY_52_INOVACE_O6

Více

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE. Pomůcky: Doplňte všechny části plamene kahanu a uveďte, jakou mají teplotu.

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE. Pomůcky: Doplňte všechny části plamene kahanu a uveďte, jakou mají teplotu. PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE Jméno: Třída: Ch-II-1 Teplota plamene Spolupracovník: Hodnocení: Datum měření: Určení teploty plamene v jeho různých částech Pomůcky: Teorie: Doplňte všechny části

Více

GLOBE TEAM: Kateřina Glombková. Monika Mokrošová. Miriam Hrachovcová. Jana Prymusová

GLOBE TEAM: Kateřina Glombková. Monika Mokrošová. Miriam Hrachovcová. Jana Prymusová GLOBE TEAM: Kateřina Glombková Monika Mokrošová Miriam Hrachovcová Jana Prymusová o Albrechtice leží ve východní části České republiky o je to malá obec mezi Karvinou a Českým Těšínem o do naší školy chodí

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 19 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní Didaktický list balíček č. 7 č. 9 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 BARVY U ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN A B?

Více

REAKCE V ANORGANICKÉ CHEMII

REAKCE V ANORGANICKÉ CHEMII REAKCE V ANORGANICKÉ CHEMII PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY Anotace: laboratorní práce z anorganické chemie, realizace

Více

Vyřizuje Ing. Jana Lípová Velké Březno PLÁN KONTROL JAKOSTI PITNÉ VODY PRO ROK 2019

Vyřizuje Ing. Jana Lípová Velké Březno PLÁN KONTROL JAKOSTI PITNÉ VODY PRO ROK 2019 Obec Velké Březno Děčínská 211, 403 23 Velké Březno IČO: 002 67 139 Email: lipova@velkebrezno.cz Tel.: 412 511 639 Stránky obce: www.velkebrezno.cz mob: 606 612 647 Vodárenský a kanalizační provoz Vyřizuje

Více

Vyhodnocení rozšířených nejistot PT/CHA/4/2015 (PT31) podle způsobu zjištění a podle analytických postupů A B C D Ukazatel Metoda

Vyhodnocení rozšířených nejistot PT/CHA/4/2015 (PT31) podle způsobu zjištění a podle analytických postupů A B C D Ukazatel Metoda Vyhodnocení rozšířených nejistot PT/CHA/4/2015 (PT31) podle způsobu zjištění a podle analytických postupů A B C D Ukazatel Metoda Min- Počet Průměr N % Min - max Počet Průměr N % Min- max Počet Průměr

Více

Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury

Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-03 Předmět: Chemie

Více

Vyšetřování pitné vody před sto lety a dnes

Vyšetřování pitné vody před sto lety a dnes Vyšetřování pitné vody před sto lety a dnes Václav Čadek, Jaroslav Šašek, SZU Praha Seminář u příležitosti 150. Výročí narození prof. Gustava Kabrhela Vyšetřování pitné vody před sto lety a dnes 1900 Gustav

Více