OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY ZÁSADY BEZPEČNÉ JÍZDY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY ZÁSADY BEZPEČNÉ JÍZDY"

Transkript

1 OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY ZÁSADY BEZPEČNÉ JÍZDY Otázka č. 1 Nejsem zdravotně zcela v po ádku. Mám zvýšenou teplotu a silnou bolest zubů. Ovlivní tato indispozice moji schopnost k bezpečnému ízení motocyklu nebo jiného motorového vozidla? a) Ano. I zdánlivě banální zdravotní indispozice ovlivňuje schopnost soust edit se jízdní úkony a ešení dopravních situací. b) Zdravotní stav neovlivňuje schopnost bezpečného ízení, pokud se nejedná o zranění horních či dolních končetin. Otázka č. 2 Jízda ve velkém chladu: a) Ovlivňuje schopnost bezpečně ídit. Prochladnutím organizmu dochází ke snížením citu v rukou a nohou, p i ízení. b) Neovlivňuje schopnost bezpečně ídit. Prochladnutím organizmu dochází ke snížením citu, p i ízení. Otázka č. 3 Sobotní večer jsme si užívali s kamarády společnou jízdou na motocyklu, seděli jsme u ohně a pilo se na ukončení motorká ské sezóny. Šli jsme spát za svítání. Může tato okolnost ovlivnit bezpečné ízení na cestě domů? a) Nevyspání nebo krátká doba od ukončení konzumace alkoholu, byť se jednalo o pivo, může být p íčinou jezdecké chyby nebo jízdy se zbytkovým alkoholem v krvi. b) I krátká doba spánku je postačující pokud si půjdu p ed jízdou zaběhat. Otázka č. 4 Koupili jsme si s kamarádem dohromady motocykl. Máme společnou také p ilbu. Je to správně? a) Každý jezdec by měl mít svoji vlastní p ilbu, která p esně p ilne na jeho hlavu. b) Půjčování bezpečnostní p ilby je zcela v po ádku, pokud nemá homologaci.

2 Otázka č. 5 Je horké léto a jedete se projet. Pro jízdu máte oblečené krátké kalhoty a tričko. Je toto oblečení vhodné pro jízdu na motorce? a) Oblečení je nevhodné. P i p ípadném pádu si můžete velmi těžce poranit pokožku. b) Pro letní měsíce oblečení na motocykl nehraje roli. Je p íjemnější než kombinéza. Otázka č. 6 Pro bezpečnou jízdu na motorce, zvláště v letních měsících, jsou vhodné: a) Pevné boty, které mají zvýšenou holeň a p ípadně i vyztuženou špičku a s větráním. b) Pevné látkové tenisky, které nejsou p íliš ochozené. Otázka č. 7 Koupil jste si novou motorku. P ed první jízdou po silnici je: a) Vhodné si vyzkoušet veškeré funkce a ovládání motocyklu na zkušební ploše, nap na cvičišti autoškoly. b) Každý motocykl má stejné ovládání a tak není zapot ebí se s motocyklem seznamovat. Otázka č. 8 Pro jízdu na motocyklu je zapot ebí mít cit pro: a) Rovnováhu. b) Pevné držení se ídítek. Otázka č. 9 Správné ovládání motocyklu se naučím: a) Na zkušební ploše a p i malé rychlosti jízdy, kdy si můžu vyzkoušet brzdění, a další jemné manévry pro bezpečnou jízdu a hlavně koordinaci pohybů. b) P i jízdě v extravilánu ve vysoké rychlosti, kdy působí setrvačnost a stabilizuje motocykl. Otázka č. 10 Brzdění na motocyklu je: a) Náročný jízdní manévr, který je zapot ebí zvládat dokonale, zvlášť p i brzdění v krizových okamžicích je náročné na udržení se na silnici. b) Stejné jako u jízdního kola nebo u automobilu. Není zapot ebí nacvičovat.

3 Otázka č. 11 Motocykl se na různém povrchu a za různých podnebních podmínek chová: a) Odlišně, jízdu je vždy zapot ebí p izpůsobit stavu vozovky a podnebním podmínkám. b) Vždy stejně, záleží na idičských schopnostech a použitých pneumatikách. Otázka č. 12 Brzdění s motocyklem by mělo být: a) Pohybem, který je zautomatizovaný, s vysokým citem pro chování motocyklu s rozpoznáním limitu p ilnavosti. b) Pohybem, kterým ovládám brzdové páčky. Otázka č. 13 Jízda do zatáčky vyžaduje: a) Pomalejší nájezd do zatáčky a p i výjezdu lze p idat plyn. P i jízdě zatáčkou smě uji pohled tam, kam jedu. b) Rychlejší nájezd do zatáčky a p i výjezdu lze ubrat plyn. P i jízdě zatáčkou smě uji pohled na protijedoucí vozidla. Otázka č. 14 P i jízdě sleduji provoz p ed sebou: a) Sleduji provoz na delší vzdálenost, musím p izpůsobit jízdu provozu p ed sebou. b) Na krátkou vzdálenost, maximálně dva až t i metry p ed sebou. Otázka č. 15 Správná pozice nohou na stupačkách je: a) Tak, aby bylo místo mezi prsty a b íšky prstů nohou op eno o stupačky a noha měla správný cit. b) Tak aby byla noha pevně zachycena za podpatek boty, aby nedošlo ke sklouznutí ze stupaček. Otázka č. 16 Plynulé ovládání brzd slouží: a) Pro plynulé zastavení na místě, kde chci skutečně zastavit. b) Pro krizové brzdění, za použití p ední i zadní brzdy.

4 Otázka č. 17 P i jízdě se spolujezdcem: a) Musím počítat s delší brzdnou dráhou, neboť motocykl je více zatížen a brzdný efekt je nižší. b) Musím počítat s kratší brzdnou dráhou, neboť motocykl je více zatížena a brzdný efekt je vyšší. Otázka č. 18 P i krizovém brzdění je zapot ebí sledovat: a) Situaci p ed motorkou, abych měl p edstavu, kam p ípadně padat/uhýbat b) Zda je pevně sev ená páčka brzdy a ruce jsou natažené. Otázka č. 19 Nouzové brzdění je situace, kdy: a) Musíte použít brzdnou sílu obou brzd p ední i zadní a současně vymáčknout spojku ze záběru. b) Musíte použít brzdnou sílu jen p ední brzdy a současně vymáčknout spojku ze záběru. Otázka č. 20 Smyk a následný pád je důsledkem: a) Prudkého zabrzdění se zmáčknutím p ední brzdy. b) Prudkého zabrzdění se zmáčknutím zadní brzdy. Otázka č. 21 P enášení váhy během jízdy v zatáčkách napomáhá: a) Vyvážení motorky p enesením váhy těla směrem dovnit zatáčky. b) Vyvážení motorky p enesením váhy těla směrem ven ze zatáčky. Otázka č. 22 P i jízdě na p ímém úseku: a) Je zapot ebí mít posaz na motorce co nejvíce centralizovaný, aby motocykl byl vyvážený. b) Je zapot ebí mít posaz co nejvíce umístěný nad zadním kolem, aby byla odlehčena p ední vidlice.

5 Otázka č. 23 V zatáčce je jezdec nucen p emáhat fyzikální vlastnost jízdy, vyberte: a) Setrvačnost. b) Aerodynamický odpor. Otázka č. 24 P i jízdě do zatáčky se motorka ídí: a) Spíše p enášením váhy jezdce. b) Spíše k ečovitým držením ídítek. Otázka č. 25 P i brzdění se doporučuje ovládat brzdové páčky: a) Pouze dvěma prsty, kdy má idič největší cit na brzdných páčkách a také má možnost dob e ovládat ídítka. b) Celou rukou a pevně svírat brzdové páčky s plnou silou. ídítka se ovládají dlaní položenou na nich. Otázka č. 26 P i pohledu p ed motocykl na delší vzdálenost snáz odhadnete: a) Jaký má vozovka profil a kam smě uje. b) Kde jsou stromy, které tvo í pevnou p ekážku u silnice. Otázka č. 27 P ed zatáčkou, kde nemám dobrý výhled na její průběh: a) Raději snížím rychlost jízdy. b) P idávám plyn, ať je průjezd zatáčkou plynulý. Otázka č. 28 Pro bezpečný průjezd zatáčkou je vhodné si najet: a) Co nejvíce do levé části svého jízdního pruhu. b) Co nejvíce u krajnice svého jízdního pruhu. Otázka č. 29 P i náhodném pádu p i průjezdu zatáčkou: a) Doporučuje se, co nejvíce se uvolnit a nechat se smýkat po silnici.

6 b) Doporučuje se držet se motocyklu, který svou hmotností zpomalí rychlost pádu. Otázka č. 30 Pro správné brzdění je zapot ebí: a) Dávkovat brzdění, tzn. nejprve zmáčknout brzdu lehce pak postupně zvyšovat tlak na páčku. b) Brzdit silným stiskem na páčku, pak uvolnit a znovu silně zmáčknout. Otázka č. 31 Pokud motocykl je zapot ebí odtlačit, tak: a) Jdu zleva a motocykl mám mírně nahnutý na sebe. Držím jej za ídítka. b) Jdu vpravo a jednou rukou držím ídítka a druhou tlačím na nádrž. Otázka č. 32 V malých poloměrech zatáčení je motorka citlivá: a) Na ovládání plynu. b) Jen ovládání spojky. Otázka č. 33 Motocykly s vysokou váhou jsou pro idiče náročné: a) Na zastavení a zaparkování. b) Na rozjezd do plného výkonu motocyklu. Otázka č. 34 Častou p íčinou pádu jezdce na motocyklu je: a) Prudký brzdný manévr způsobený zmáčknutím p ední brzdy. b) Brzdný manévr způsobený zmáčknutím zadní brzdy. Otázka č. 35 Systém ABS eliminuje na motocyklu: a) Smyk způsobený tvrdým brzdným manévrem. b) Smyk p i průjezdu na zledovatělé vozovce. Otázka č. 36 Setrvačné síly, které působí na motocykl, jej drží: a) V p ímém směru.

7 b) Ve změně směru jízdy. Otázka č. 37 Změna směru jízdy je snazším manévrem: a) V nízké rychlosti jízdy. b) Ve vysoké rychlosti jízdy. Otázka č. 38 V nižších rychlostech jízdy není p íliš vhodné p i jízdě do zatáčky: a) P enášet váhu náklonem. b) Používat protirejd. Otázka č. 39 P i jízdě do zatáčky, s motocyklem o vysoké hmotnosti, se bude zatáčet lépe: a) Jezdci s vyšší hmotností. P enášením váhy těla pomáhá náklonu do zatáčky. b) Jezdci o nízké hmotnosti těla. Motocykl se pak snadno ovládá, nemusí p enášet váhu svého těla. Otázka č. 40 P i jízdě do zatáčky zatlačíte spolu s p enesením váhy těla: a) Na vnit ní stupačku pro docílení pevné pozice na motocyklu. b) Na vnější stupačku pro docílení pevné polohy těla. Otázka č. 41 Pro bezpečný průjezd zatáčkou v náklonu je nezbytné: a) Mít špičky nohou na stupačkách, jinak hrozí, že zavadím v náklonu nohou o silnici. b) Mít nohu pevně zachycenou podpatkem za stupačku, jinak ztratím cit pro průjezd zatáčkou. Otázka č. 42 P idáním plynu p i jízdě do zatáčky: a) Odlehčí se p ední pneumatika a jízda je pak plynulá a p ední část motocyklu nepodjede.

8 b) P ední pneumatika se tak zatíží a dob e vede motocykl do zatáčky a p ední část motocyklu nepodjede. Otázka č. 43 Rychlost jízdy nebo stav paliva zjistím: a) Krátkým pohledem na p ístroje a neztrácím kontakt s okolím. b) Dlouhým pohledem na p ístroje. Neztrácím kontakt s okolím. Otázka č. 44 Jezdec na motocyklu musí počítat: a) S tím, že jeho rychlost je pro ostatní idiče vozidel velmi nečitelná. b) Rychlost jízdy odhadne každý idič ve zpětných zrcátkách. Otázka č. 45 P i jízdě idiče motocyklu v koloně automobilů: a) Je důležité zachovávat větší odstup od vozidel p ed sebou. b) Je důležité dodržovat rychlost jízdy s vozidel p ed sebou. Otázka č. 46 Nebezpečným manévrem idiče motocyklu: a) Je p edjíždění vozidel p ed horizontem. b) Je p edjíždění vozidel odbočujících vpravo. Otázka č. 47 Pro bezpečnou jízdu je nezbytností sledovat možnost odbočení vozidla p ede mnou: a) Zda se nechystá odbočit vlevo. b) Zda se nechystá odbočit vpravo.

9 Otázka č. 48 Za vozidly je lepé si ponechat: a) Delší vzdálenost pro p ípad, že budou odbočovat nebo zpomalovat. b) Kratší vzdálenost, lépe se budou p edjíždět. Otázka č. 49 P i jízdě v koloně musíte počítat: c) S mrtvým úhlem vozidla jedoucím p ed vámi. d) Nezbytností pustit nohy ze stupaček. Otázka č. 50 Pro bezpečnou jízdu je nezbytností: a) Mít p edepsaný tlak v pneumatikách výrobcem. b) Mít mírně nižší tlak v pneumatikách, než je p edepsaný výrobcem.

OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU

OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU OBRÁZEK 01.SWF Otázka č. 1 idič motocyklu: a) P i jízdě nesledoval provoz p ed sebou a svým chováním ohrozil odbočujícího idiče vozidla. Dopustil

Více

MOTOŠKOLA LANDA. Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště. Matouš Landa pracovní verze 2010-2013

MOTOŠKOLA LANDA. Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště. Matouš Landa pracovní verze 2010-2013 MOTOŠKOLA LANDA Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště Matouš Landa pracovní verze 2010-2013 Legislativa Zák. 247/2000sb. Směrnice 126/2006 ES Vyhláška 167/2002sb. Parametry cvičiště Čistá zpevněná

Více

MOTOCYKLY provádění výuky a výcviku Výcvik bude probíhat podle podmínek zákona č. 247/2000 Sb. ve 3 etapách.

MOTOCYKLY provádění výuky a výcviku Výcvik bude probíhat podle podmínek zákona č. 247/2000 Sb. ve 3 etapách. MOTOCYKLY 2016 - provádění výuky a výcviku Výcvik bude probíhat podle podmínek zákona č. 247/2000 Sb. ve 3 etapách. Technicky se budou kombinovat tyto varianty výcviku praktické jízdy: Klasický způsob

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 30. září 2015,

VYHLÁŠKA. ze dne 30. září 2015, 256 VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 167/2002 Sb., kterou se provádí zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení

Více

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II 1) Cyklista odbočující vlevo, musí dát přednost v jízdě a) všem vozidlům jedoucím v obou směrech b) jen protijedoucím tramvajím a motorovým vozidlům c) všem protijedoucím

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 104 Rozeslána dne 9. října 2015 Cena Kč 50, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 104 Rozeslána dne 9. října 2015 Cena Kč 50, O B S A H : Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 104 Rozeslána dne 9. října 2015 Cena Kč 50, O B S A H : 256. Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 167/2002 Sb., kterou se provádí

Více

Literatura: a ČSN EN s těmito normami související.

Literatura: a ČSN EN s těmito normami související. Literatura: Kovařík, J., Doc. Dr. Ing.: Mechanika motorových vozidel, VUT Brno, 1966 Smejkal, M.: Jezdíme úsporně v silniční nákladní a autobusové dopravě, NADAS, Praha, 1982 Ptáček,P.:, Komenium, Praha,

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Vozka, který řídí potahové vozidlo, je: a) Řidičem. b) Průvodcem vedených a hnaných zvířat. c) Jezdcem na zvířeti. 2) [2 b.] Řidič

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 301. Tato značka zakazuje: + a) Vjezd vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez. b) Vjezd šestinápravovým

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

Střet chodkyně se zpětným zrcátkem vozidla a jeho následky. Ing. Michal Belák Ing. Marek Semela, Ph.D. MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D.

Střet chodkyně se zpětným zrcátkem vozidla a jeho následky. Ing. Michal Belák Ing. Marek Semela, Ph.D. MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Střet chodkyně se zpětným zrcátkem vozidla a jeho následky Ing. Michal Belák Ing. Marek Semela, Ph.D. MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Protokol o DN Vozidlo pravým zpětným zrcátkem zachytilo zleva přecházející

Více

Duben 2013 V poledních hodinách jel řidič s osobním vozidlem Škoda po vedlejší komunikaci II. třídy č. 127 od obce Malovidy ve směru ke křižovatce s hlavní komunikací II. třídy č. 112, na které chtěl jet

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 1. Úvod

TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 1. Úvod TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 1. Úvod Místem na závodní trati, kde se rozhoduje o vítězích a poražených, jsou zatáčky a jejich projíždění představuje nejchoulostivější, nejnebezpečnější ale také

Více

ZIMNÍ TESTY PNEUMATIK PIRELLI V ROCE 2013

ZIMNÍ TESTY PNEUMATIK PIRELLI V ROCE 2013 ZIMNÍ TESTY PNEUMATIK PIRELLI V ROCE 2013 Praha, 11.listopadu 2013 S příchodem zimního období zveřejňují hlavní evropské a ruské automobilové časopisy testy zimních pneumatik, které srovnávají nejvýznamnější

Více

300 KG NA DLANI JEDNÉ RUKY. Co se vám vybaví?

300 KG NA DLANI JEDNÉ RUKY. Co se vám vybaví? 300 KG NA DLANI JEDNÉ RUKY. o se vám vybaví? MIHELIN Total Performance, Nepodceňujte význam pneumatik! Všechny pneumatiky ale nejsou stejné! Pro každé období jsou vhodné jiné pneumatiky! Pneumatiky představují

Více

Vliv přepravovaných nákladů na jízdní vlastnosti vozidel

Vliv přepravovaných nákladů na jízdní vlastnosti vozidel Vliv přepravovaných nákladů na jízdní vlastnosti vozidel Doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc. Havlíčkův Brod 20.5.2010 1. Úvod 2. Definování základních pojmů 3. Stabilita vozidel 4. Stabilita proti překlopení

Více

401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano.

401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano. 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 18 401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano. 402. Jste řidičem vozidla z výhledu.

Více

Kontrola technického ho stavu brzd. stavu brzd

Kontrola technického ho stavu brzd. stavu brzd Kontrola technického ho stavu brzd Kontrola technického ho stavu brzd Dynamická kontrola brzd Základní zákon - Zákon č. 56/001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích v platném znění

Více

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku SKUPINA A Témata k výkladu předpisů o provozu na pozemních komunikacích Vymezení základních pojmů ( 2), základní podmínky účasti provozu na pozemních komunikacích, povinnosti účastníka provozu na pozemních

Více

Série navazujících zatáček

Série navazujících zatáček TECHNIKA JÍZDY PRŮJEZDY ZATÁČEK část 3. Série navazujících zatáček Mnohem častěji než jednotlivé zatáčky se na závodních okruzích vyskytují série na sebe navazujících zatáček rozmanitých kombinacích, nabízející

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

( ) ( ) 1.2.11 Tření a valivý odpor II. Předpoklady: 1210

( ) ( ) 1.2.11 Tření a valivý odpor II. Předpoklady: 1210 Tření a valivý odpor II Předpoklady: Př : Urči zrychlení soustavy závaží na obrázku Urči vyznačenou sílu, kterou působí provázek na závaží Hmotnost kladek i provázku zanedbej Koeficient tření mezi závažími

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Vše, co musíte vědět o TLUMIČÍCH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o TLUMIČÍCH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o TLUMIČÍCH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O TLUMIČÍCH Tlumiče v dobrém stavu zvyšují Vaši bezpeč nost. Přirozené opotřebení tlumičů je velmi postup - né. Tomuto opotřebení nevědomky

Více

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové OBSAH Obsah... 1 KLÍČOVÁ DATA... 2 ZÁSADNÍ Rozpory s platnými technickými předpisy... 3 Ostatní závady... 12 1 OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA U KORUNY V HRADCI KRÁLOVÉ Ing. Pavel Řehák, 2015 Tento dokument popisuje

Více

II. znalostní test zaměřený na dopravní výchovu a bezpečnost v dopravě

II. znalostní test zaměřený na dopravní výchovu a bezpečnost v dopravě II. znalostní test zaměřený na dopravní výchovu a bezpečnost v dopravě SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ 1) Na koloběžce a bruslích a) jsem cyklista, můžu jezdit jedině po silnici, na chodník nesmím, b) jsem chodec, můžu

Více

Autoškola Stejskal, Liberec, B. Němcové 501/8, tel. 602410756, 777818081 www.autoskola-stejskal.com, www.autoskolastejskal.cz

Autoškola Stejskal, Liberec, B. Němcové 501/8, tel. 602410756, 777818081 www.autoskola-stejskal.com, www.autoskolastejskal.cz Autoškola Stejskal, Liberec, B. Němcové 501/8, tel. 602410756, 777818081 www.autoskola-stejskal.com, www.autoskolastejskal.cz Základní řidičské dovednosti Startování motoru: 1. sešlápnout spojku 2. otočit

Více

Okruhy ke zkoušce k získání profesního osvědčení učitele autoškoly:

Okruhy ke zkoušce k získání profesního osvědčení učitele autoškoly: Okruhy ke zkoušce k získání profesního osvědčení učitele autoškoly: Okruhy ke zkoušce z předpisů o provozu na pozemních komunikacích (pro všechny skupiny a podskupiny) //dle ustanovení 7 odst. 3 písm.

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050289 Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou

Více

Obsah. Autoškola včera a dnes... 7 Jak získat řidičský průkaz... 8 Výběr autoškoly... 8

Obsah. Autoškola včera a dnes... 7 Jak získat řidičský průkaz... 8 Výběr autoškoly... 8 Obsah Autoškola včera a dnes.................................................... 7 Jak získat řidičský průkaz................................................. 8 Výběr autoškoly...........................................................

Více

Jízda v koloně: Úvodem. Uspořádání kolony

Jízda v koloně: Úvodem. Uspořádání kolony Jízda v koloně: Úvodem Jízda v ukázněné koloně je jediný bezpečný způsob pohybu houfu motorkářů, zejména chopperů a cruiserů. Pravidla jízdy v koloně by měly být pro každého stejně důležité jako umění

Více

Bezpečnostní systémy motorových vozidel Teze k bakalářské práci

Bezpečnostní systémy motorových vozidel Teze k bakalářské práci Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Bezpečnostní systémy motorových vozidel Teze k bakalářské práci Vedoucí práce: prof. Ing. František Bauer, CSc. Vypracoval:

Více

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) Styk kola s vozovkou, resp. tření ve stykové ploše mezi pneumatikou a povrchem vozovky, má zásadní vliv nejenom

Více

AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY

AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY TEST ZIMNÍCH PNEUMATIK 205/55 R16 91 H I. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TESTOVÁNÍ Autoklub ČR, stejně jako v předcházejících letech, přináší výsledky testu zimních pneumatik. Pro

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Registra ní íslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Sada:

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČR TESTOVAL ZIMNÍ PNEUMATIKY RŮZNÝCH ROZMĚRŮ 15, 16, 17 VĚTŠÍ NEBO MENŠÍ KOLA?

Více

4) [2 b.] Mám, jako řidič automobilu z výhledu, za povinnost dát vozidlu přijíždějícímu zprava přednost v jízdě?

4) [2 b.] Mám, jako řidič automobilu z výhledu, za povinnost dát vozidlu přijíždějícímu zprava přednost v jízdě? C_E-28082006-114523-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo právnická osoba, která je zmocněna vlastníkem vozidla k provozování

Více

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ 1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Brzdná zařízení automobilů je možno rozdělit na : Brzdové soustavy mají rozhodující vliv na bezpečnost jízdy automobilu. Zpomalovací soustavy ústrojí, sloužící ke zmírňování

Více

Dopravní značky 1. část

Dopravní značky 1. část Dopravní značky 1. část Rozdělení a význam svislých dopravních značek Výstražné značky (1) Výstražné značky jsou a) "Zatáčka vpravo" (č. A 1a) a "Zatáčka vlevo" (č. A 1b), které upozorňují na směrový oblouk,

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK Navrhování křižovatek Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK 1. ZÁSADY NÁVRHU KŘIŽOVATKY Návrhové období 20 let od uvedení křižovatky do provozu, pokud orgány státní správy a samosprávy nestanoví jinak.

Více

Způsoby sjezdových postojů na běžeckých lyžích

Způsoby sjezdových postojů na běžeckých lyžích Způsoby sjezdových postojů na běžeckých lyžích Charakteristika a popis pohybového úkonu, výběr vhodného terénu Pohotovostní V neznámém terénu bez kvalitní běžecké stopy, váha v plných chodidlech, do značné

Více

Hospodárně s vozidlem IVECO Stralis

Hospodárně s vozidlem IVECO Stralis Hospodárně s vozidlem IVECO Stralis Maximální točivý moment motoru (tažná síla) je v otáčkovém rozsahu 1000 1600 1/min V uvedených otáčkách tak můžete bez obav provozovat motor při plném zatížení, tzn.

Více

a) Upozor uje na místo zúžení vozovky z obou stran. b) Upozor uje na snížení po tu jízdních pruh. c) Upozor uje na nebezpe né stoupání.

a) Upozor uje na místo zúžení vozovky z obou stran. b) Upozor uje na snížení po tu jízdních pruh. c) Upozor uje na nebezpe né stoupání. Dopravní značky 06040194 1. Tato dopravní zna ka ozna uje: 06050202 4. Tato dopravní zna ka: a) Vedlejší pozemní komunikaci. b) Silnici pro motorová vozidla. c) Hlavní pozemní komunikaci. 06050200 2. Tato

Více

Obsah. Úvodem... 11 Poděkování... 13 Motocykly pod lupou... 15. Kontrola motocyklu před jízdou... 23. Technika jízdy na motocyklu...

Obsah. Úvodem... 11 Poděkování... 13 Motocykly pod lupou... 15. Kontrola motocyklu před jízdou... 23. Technika jízdy na motocyklu... Obsah Úvodem..................................................... 11 Poděkování.................................................. 13 Motocykly pod lupou........................................ 15 Rozdělení

Více

Legislativa a zimní pneumatiky

Legislativa a zimní pneumatiky Legislativa a zimní pneumatiky Zimní pneumatiky dle Evropské unie Na území Evropské unie je platná definice zimních pneumatik dle Směrnice rady 92/23/EHS přílohy II v článcích 2.2 a 3.1.5. 2.2 (Specifikace

Více

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ Správa veřejného statku města Plzně úsek koncepce a dopravního inženýrství Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ vyhodnocení dopravního průzkumu konaného

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

Beru svou rodinu vážně

Beru svou rodinu vážně Beru svou rodinu vážně Nabídka zimních pneumatik 2017/2018 Udělejte rozhodnutí, které vyřeší vaše každodenní potřeby, a buďte v bezpečí za každé situace. Vaše rozhodnutí pro pneumatiky Barum je chytrá

Více

Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel. Českomoravský cement, a.s.,

Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel. Českomoravský cement, a.s., Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel Českomoravský cement, a.s., Osnova Bezpečnostní opatření pro řidiče Kvalifikace a výběr řidičů Školení a hodnocení řidičů Výběr a specifikace vozidel Lehká vozidla

Více

Královéhradecký. Plzeňský kraj. Ústecký kraj. kraj

Královéhradecký. Plzeňský kraj. Ústecký kraj. kraj TABULKA 2B PŘEHLED NEHOD PODLE ROKU VÝROBY VOZIDLA VINÍKA Zaviněno řidičem motorového vozidla 7 44 7 8 8 967 2 893 3 43 6 527 3 652 5 66 6 686 3 5 2 265 2 69 3 9 3 63 22 do roku 95 95-96 2 4 2 96-97 39

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Registra ní íslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Sada:

Více

QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech!

QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech! QUADRO4 JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO! QUADRO 350S QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech! SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! VÍCE TRAKCE - VÍCE ZÁBAVY - VÍCE BEZPEČNOSTI! Více stability, více bezpečnosti,

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽ 04 Úrovňové Rozhledy.ppt 2 Související předpis ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích, listopad 2007 kapitola 5.2.9

Více

Výkon pneumatik, který se vyplatí

Výkon pneumatik, který se vyplatí Výkon pneumatik, který se vyplatí Nabídka letních pneumatik 2016 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Barum. Značka skupiny Continental. Letní pneumatiky Barum Jízda bez hranic mnoho ujetých kilometrů

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

Brzdné zkoušky s motocyklem Suzuki Bandit 1200

Brzdné zkoušky s motocyklem Suzuki Bandit 1200 . 12 Vybrané postupy analýzy dopravních nehod Obr. 1-11: Zobrazení průběhu zpomalení motocyklu KTM 1.2.2.2 Brzdné zkoušky s motocyklem Suzuki Bandit 1200 Předně bylo při pouhém brzdění zadního kola tohoto

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? Test: 05.06.2013 08:21 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Nemotorové vozidlo" je: a) vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo. b) pouze potahové

Více

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa 26. 28.8.2015 RNDr. Jan Zajíc, CSc. ÚAFM FChT UPa Pohyby rovnoměrné 1. Člun pluje v řece po proudu z bodu A do bodu B rychlostí 30 km.h 1. Při zpáteční cestě z bodu

Více

Dálniční provoz. Technologie Technické přínosy. Produktová prezentace ContiSportContact 5

Dálniční provoz. Technologie Technické přínosy. Produktová prezentace ContiSportContact 5 Technické přínosy Dálniční provoz 2 Technické přínosy: Dálniční provoz Tech. řešení Dlouhé řetězce molekul (Elasto-polymer) pohlcují přirozenou frekvenci jedoucí pneu Dlouhé řetězce absorbují energii a

Více

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu Klatovskou třídou v různých režimech řízení SSZ. úsek koncepce a dopravního inženýrství

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu Klatovskou třídou v různých režimech řízení SSZ. úsek koncepce a dopravního inženýrství Správa veřejného statku města Plzně úsek koncepce a dopravního inženýrství Ověření průjezdu Klatovskou třídou v různých režimech řízení SSZ vyhodnocení dopravního průzkumu konaného ve dnech 25.6. - 28.6.2013

Více

17. Střela hmotnosti 20 g zasáhne rychlostí 400 ms -1 strom. Do jaké hloubky pronikne, je-li průměrný odpor dřeva R = 10 4 N?

17. Střela hmotnosti 20 g zasáhne rychlostí 400 ms -1 strom. Do jaké hloubky pronikne, je-li průměrný odpor dřeva R = 10 4 N? 1. Za jaký čas a jakou konečnou rychlostí (v km/hod.) dorazí automobil na dolní konec svahu dlouhého 25 m a skloněného o 7 0 proti vodorovné rovině, jestliže na horním okraji začal brzdit na hranici možností

Více

Bezpečnost i v náročných podmínkách.

Bezpečnost i v náročných podmínkách. Bezpečnost i v náročných podmínkách. Nabídka zimních pneumatik 2015/2016 pro osobní, 4x4/SUV a dodávková vozidla. Bezpečnostní tipy pro zimní sezónu Bezpečný dezén pro zimní sezónu. Bezpečnost je daná

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6

A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6 A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6 1) [2 b.] Nemotorové vozidlo je: a) Každé vozidlo poháněné jiným než spalovacím motorem, například elektromobil. b) Kolejové vozidlo, které se

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 1. Principy dispozičního uspořádání křižovatek Princip A - Volba typu a geometrických prvků podle intenzity dopravy Princip B - Odbočování

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

Oskenujte kód a prohlédněte si na videu Jimny v akci.

Oskenujte kód a prohlédněte si na videu Jimny v akci. 02 Oskenujte kód a prohlédněte si na videu Jimny v akci. Vydejte se za dobrodružstvím! Hranice není třeba posouvat, vy jich totiž vůbec nemusíte dosáhnout. Jimny je dostatečně silný i odhodlaný k výletu

Více

Ovládněte silnice. X-MAX 400 www.yamaha-motor.cz

Ovládněte silnice. X-MAX 400 www.yamaha-motor.cz Ovládněte silnice Díky dynamické kapotáži, lehkému rámu a plnokrevné DNA modelu Yamaha X-MAX je tento výkonný a univerzální skútr postaven tak, aby Vás nadchl! Výkonný motor o objemu 400 ccm a lehký rám

Více

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 1 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Výstražné dopravní značky Číslo A la Zatáčka vpravo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový oblouk) vpravo, jehož A lb Zatáčka vlevo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový

Více

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku Ing. Michal Dorda, Ph.D. Použitá literatura TP 81 Zásady pro navrhování světelných signalizačních zařízení na pozemních komunikacích. TP 235 Posuzování

Více

Produktová prezentace

Produktová prezentace Produktová prezentace ContiWinterContact TS 830 P 1 Pozice na trhu Zimní TWI indikátor Nové bezpečnostní hledisko: Pokud se dezén opotřebí na hloubku 4 mm, vystoupí zimní TWI indikátor v dezénu, a tak

Více

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrolujeme celou jízdní soupravu, nyní se zaměříme na vlečné vozidlo, tedy automobil: 1. Kontrola motorového prostoru: AUTO vlečné vozidlo - kontrola

Více

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O.

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O. Zpracoval: DUCOM spol. s r. o. Verze: 1.01 Tyto bezpečnostní pokyny jsou nedílnou součástí

Více

Vás zvou na 11. ročník soutěže

Vás zvou na 11. ročník soutěže Vás zvou na 11. ročník soutěže 25. duben 20 v SOU Blatná od 9, 00 hodin Střední odborné učiliště, Blatná, U Sladovny 71, 388 1 Blatná PROPOZICE k soutěži Jízda zručnosti 20 s traktorem a přívěsem Blatná

Více

Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě

Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě 1 Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě Ing. Albert Bradáč, Ph.D. Ústav soudního inženýrství VUT v Brně MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Ústav soudního lékařství

Více

PŘÍLOHA č.1 UKÁZKA DIDAKTICKÉHO TESTU PRO STUDENTY 1. ROČNÍKŮ VYBRANÝCH Z VÝUKOVÉHO CD - ROM

PŘÍLOHA č.1 UKÁZKA DIDAKTICKÉHO TESTU PRO STUDENTY 1. ROČNÍKŮ VYBRANÝCH Z VÝUKOVÉHO CD - ROM PŘÍLOHA č.1 UKÁZKA DIDAKTICKÉHO TESTU PRO STUDENTY 1. ROČNÍKŮ VYBRANÝCH Z VÝUKOVÉHO CD - ROM DIDAKTICKÝ TEST PRO STUDENTY 1. ROČ. 1. Kolo se skládá z těchto částí: a) hlava kola, disk kola, ráfek kola,

Více

QUADRO4 QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!*

QUADRO4 QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!* QUADRO4 JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!* QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! Více stability, více bezpečnosti, větší požitek z jízdy - také s řidičákem na auto* Tři nebo čtyři kola jsou

Více

v dobrodruzstvi ZmENte kazdou cestu

v dobrodruzstvi ZmENte kazdou cestu Adventure NC750x ZmENte kazdou cestu v dobrodruzstvi Život je takový, jaký si ho uděláte. A s novým modelem NC750X si ho můžete udělat mnohem zajímavější. Ať už jste na cestě do práce, nebo se touláte

Více

FYZIKA. Newtonovy zákony. 7. ročník

FYZIKA. Newtonovy zákony. 7. ročník FYZIKA Newtonovy zákony 7. ročník říjen 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443 Projekt

Více

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY PNEUMATIKY: ZÁKLADNÍ PRVEK BEZPEČNOSTI Pneumatiky jsou jediným spojením automobilu s vozovkou. Kontaktní plocha pneumatik odpovídá přibližně velikosti dlaně, proto je nezbytné kontrolovat

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel e mail:

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel e mail: AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČR TESTOVAL SUV LETNÍ PNEUMATIKY TEST SUV LETNÍCH PNEUMATIK 215/65 R16 H Autoklub

Více

Splňte si svůj sen. YZF-R125

Splňte si svůj sen. YZF-R125 Splňte si svůj sen Je tu motocykl, který vyčnívá vysoko nad ostatní. V žilách závodního modelu, jenž je vaší vstupenkou do nejexkluzivnějšího motocyklového klubu, koluje DNA legendární řady R značky Yamaha.

Více

Geometrie řízení VY_32_INOVACE_AUT2_11

Geometrie řízení VY_32_INOVACE_AUT2_11 Geometrie řízení VY_32_INOVACE_AUT2_11 Geometrická poloha kol má zásadní vliv na bezpečnost provozu vozidel. Za jedoucím vozidlem zanechávají odvalující se kola stopy. Aby se kola vozidla odvalovala při

Více