Uhlíkové nanotrubice Vlastnosti a uplatnění. Eva Košťáková KNT, FT, TUL

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Uhlíkové nanotrubice Vlastnosti a uplatnění. Eva Košťáková KNT, FT, TUL"

Transkript

1 Uhlíkové nanotrubice Vlastnosti a uplatnění Eva Košťáková KNT, FT, TUL

2 Základní vlastnosti C-nanotrubic Vlastnosti uhlíkových nanotrubic jsou dány zejména: -Strukturním typem CNTs -Kvalitou CNTs Reaktivita, mechanické vlastnosti, tepelná odolnost, adsorbční vlastnosti, optické vlastnosti.. Obecně uhlíkové materiály jsou výbornými absorbenty a to proto, že snadno tvoří porézní struktury (saze, uhlíková vlákna, trubice atd.) K adsorbci pak dochází na povrch uhlíkových materiálů i mezi ně!

3 Základní vlastnosti C-nanotrubic Chemická reaktivita Chemická reaktivita uhlíkových nanotrubic je ve srovnání s reaktivitou grafenových plátů zvětšena v důsledku zvýšené křivosti! Rovný grafenový plát je téměř chemicky inertní! Menší průměr trubice = větší reaktivita!

4 Chemická reaktivita Základní vlastnosti C-nanotrubic

5 Základní vlastnosti C-nanotrubic Chemická reaktivita C C Nejvhodnější energeticky úhel 120 = šestiúhelníky v grafenu Jakmile se začne ohýbat či přestavovat (např. na pětiúhelník úhel cca 109 ) vzniká pnutí = větší reaktivita! Zakřivením grafenové roviny dojde k vytlačení elektronů ze vnitř ven mění se hustota elektronů nad a pod rovinou (respektive uvnitř a venku zakřivené roviny). Větší hustota elektronů pak představuje větší možnost chemické reakce snadnější odštěpení elektronu. C Zakřivování grafenu Vznikne kousíček diamantové vazby - snížení elektronové hustoty okolo atomu C. Vertikální vazba je delší a méně pevná než v diamantu jiné úhly mezi vazbami!

6 Základní vlastnosti C-nanotrubic Chemická reaktivita Extrémně malé objekty = velký specifický povrch, kterým mohou interagovat se svým okolím. Oproti grafenovým plátům nemají žádné volné konce (reaktivita polyaromatických pevných látek je uskutečňována hlavně přes konce grafenových plátů). Rovný povrch grafenových plátů je téměř chemicky inertní X Zkroucení (poloměr křivosti) CNTs = více reaktivní materiál. (přechod z sp 2 téměř k sp 3 hybridizaci) Reaktivita u SWNTs a c-mwnts je uskutečňována hlavně skrze konce ( čepičky ) uzavřených uhlíkových nanotrubic (obsahují také pětiúhelníky). Chemická reaktivita je spojena i s množstvím defektů v nanotrubicích čím více defektů tím větší reaktivita závisí na syntéze nanotrubic a na jejich typu (h-mwnts).

7 Základní vlastnosti C-nanotrubic Chemická reaktivita Otvírání nanotub např. oxidací (oxidačními činidlo Cl, O 2, ) -Reakce začíná na nestabilnějších chemicky reaktivnějších pětiúhelnících (zakřivení + menší úhel) -Naváže se oxidační činidlo (např. Cl) tím se oslabí elektronová hustota na okolních vazbách ( přestane je chránit obal z elektronů ) a ty mohou snadněji povolit -Dojde k otevření C-nanotrubice

8 Povrchové modifikace CNTs -nejčastěji kvůli lepší dispergovatelnosti CNTs v roztocích -Hraje důležitou roli v uplatnění CNTs v kompozitních materiálech, kde zajišťuje pevnou vazbu vlákno-matrice a tím dobré mechanické vlastnosti kompozitu -Realizace buď přes kovalentní vazby a nebo přes nekovalení vazby (vodíkové můstky, Van der Waalsovy síly atd.) -Kovalentní vazby chemická funkcionalizace = OXIDACE, FLUORACE, AMIDACE atd. - Dvě cesty funkcionalizace CNTs: buď připojením organických skupin ke karboxylovým skupinám formovaným oxidací v silných kyselinách nebo přímé navázání přes povrchovou dvojnou vazbu.

9 Povrchové modifikace CNTs Oxidace nejčastější metoda -koncentrovaná kyselina dusičná, nebo směsi kyseliny sírové s kyselinou dusičnou, peroxidem vodíku atd. = vznikají kyselé skupiny -COOH, C=O, -OH -Koncentrace skupin na CNTs cca sites/g Oxidované CNTs ve vodných roztocích Fluorizace Fluorizované CNTs v kompozitech s PEO

10 Otvírání uhlíkových nanotrubic Nezávisle na metodě výroby mají SWNTs velký poměr stran ( ) a uzavřené konce. Otevřít konce (pokud to vyžaduje aplikace) je nutné v následném kroku. Otevřené konce nabízejí řadu uplatnění trubic = kanály pro tok tekutin s nízkým povrchovým napětím = = molekulární separátory, detektory molekul atd. CNTs musí být otevřeny, aby se mohl vnitřní prostor něčím naplnit = = hybridní CNTs.

11 Otvírání uhlíkových nanotrubic Nejjednodušší a nejobvyklejší metoda otevírání CNTs je jejich OXIDACE. Oxidace je doprovázena funkcionalizací CNTs kyslík obsahujícími skupinami. Pro oxidaci se používá například koncentrovaná HNO 3, H 2 SO 4 + ultrazvuk, mikrovlny atd. Oxidace nevede jen k otevírání konců, ale i k redukci délky a průměru (u MWNTs) a zlámání zapletených či deformovaných trubic. Dlouhotrvající oxidace SWNTs vede k amorfizaci a tedy kompletní destrukci CNTs. Svazky SWNTs před oxidací (<10), po oxidaci (>30) = = H-můstky mezi COOH skupinami. Nanotubes and nanofibers, Y. Gogotsi, CRC press, 2006, ISBN

12 Základní vlastnosti C-nanotrubic ADSORBCE KAPILARITA = MOŽNOST ADSORBCE Obecně uhlíkové materiály jsou výbornými absorbenty a to proto, že snadno tvoří porézní struktury (saze, uhlíková vlákna, trubice atd.) K adsorbci pak dochází na povrch uhlíkových materiálů i mezi ně!

13 Adsorpční schopnosti Základní vlastnosti C-nanotrubic Extrémně malé objekty = velký specifický povrch, kterým mohou komunikovat se svým okolím. Ideálně: specifický povrch SWNTs je větší než specifický povrch MWNTs. SWNTs m 2 g -1 1 molekula dusíku = desetiny nm 2 MWNTs m 2 g -1 Experiment: B.E.T. analýza = adsorbce dusíku (atmosféra dusík + hélium, dusík + vodík atd. větší a těžší molekuly se navážou dříve) na povrch nanotrubic a zjišťování kolik molekul se navázalo na povrch (např. tepelnou vodivostí, hmotností, ). Problémy při nedokonalém oddělení nanotrubic, při tvorbě shluků či svazků.

14 Základní vlastnosti C-nanotrubic Elektrická vodivost Kovaletní vazba Sdílení elektronů mezi sousedními atomy. Kovová vazba Valenční elektrony jsou sdíleny všemi atomy.

15 Základní vlastnosti C-nanotrubic Elektrická vodivost Závisí na chirálním vektoru uhlíkových nanotrubic tedy na struktuře! Uhlíkové nanotrubice s malým průměrem se chovají buď jako polovodiče nebo jako kovy. Kovová vodivost křesílková struktura (chirální úhel = 30 ) Nejpřímější cesta pro elektrony! Pomůcka délka cesty pro elektrony!

16 Elektrická vodivost Základní vlastnosti C-nanotrubic

17 Mechanické vlastnosti Základní vlastnosti C-nanotrubic Jednotlivé literární zdroje = různé hodnoty. CNTs trvalá deformace není vždy se to křehce přetrhne! Youngův modul pružnosti v tahu cca 1TP! Měření mech. vlastností Pomocí speciálních mikroskopů (AFM nebo SEM nebo TEM) na vzorek se pouští definované vlnění (proud elektronů, laser, ) a zaznamenávají se vibrace nebo deformace CNTs (E=.v 2 ; E modul, -hustota, v-rychlost šíření impulsu)

18 Mechanické vlastnosti Základní vlastnosti C-nanotrubic Délka vazby: grafit - 0,142nm (v šestiúhelníku = v grafenu) mezi 33,5nm; diamant 0,154nm Pevnost vazby (její narušitelnost) souvisí s délkou vazby! Čím delší vazba tím snadněji je narušitelná! Grafit vazby kratší a ještě jsou chráněny pomocí elektronů. Z diamantu vlákno udělat nelze všechny 4 vazby jsou rovnocenné a tedy roste přednostně do prostoru. Mechanickým vlastnostem CNTs pomáhá také struktura nanotrubic do směru namáhání!!!! Vady ve struktuře prudký pokles hodnot mechanických vlastností! = Mechanické vlastnosti jsou dány výrobním postupem CNTs!

19

20 Příze-nit vyrobená tažením a zakrucováním MWNTs vyrobených pomocí CVD metody. Zákrut = lepší mechanické vlastnosti celku nitě! Nanotubes and nanofibers, Y. Gogotsi, CRC press, 2006, ISBN

21 Základní vlastnosti C-nanotrubic Tepelná odolnost SWNTs stabilní do 750 C na vzduchu (ale jen krátkodobě, při delším působení nastává degradační oxidace) - stabilní do C v interní atmosféře (dusík, argon), dále dojde k přetvoření na polyaromatickou pevnou látku Čím víc defektů tím dříve začíná oxidace = hoření (grafit hodně konců 650 C)! Pro MWNTs podobné hodnoty (trochu nižší mezi jednotlivými vrstvami snadnější přeskok na pevný grafit)

22 Základní vlastnosti C-nanotrubic Povrchové vlastnosti CNTs Hydrofóbní chování -Špatně dispergovatelné ve vodě a vodných roztocích (dobře pouze při vhodné povrchové modifikaci např. OH, - COOH) Dobře dispergovatelné v organických rozpouštědlech.

23 NEJČASTĚJŠÍ VYUŽITÍ UHLÍKOVÝCH NANOTRUBIC

24 Carbon nanotubes - applications Sensory, sondy a detektory SWNTs- průměr 1,4nm; délka 10 m Obvykle platí cca 7000x rozdíl průměr x délka Představa: Dutá špageta o délce 200m. Díky pevnosti a ohebnosti a malým rozměrům mohou být CNTs použity jako skenovací sondy či detektory. Např. AFM (atom force microscope) vodivá MWNTs jako detektor povrchu zkoumaného vzorku. Výhody zvětšení rozlišení výsledného obrazu oproti dříve používaným křemíkovým či kovovým hrotům (křehké, relativně velké). Jsou potřeba spíše kratší CNTs dlouhá nanotuba se při pohybu po povrchu vzorku rozechvívá a to může rušit výsledný obraz.

25 Atom force microscopy TIPs Carbon nanotubes - applications SEM image of MWNT mounted onto a regular ceramic tip as a probe for AFM.

26

27 Carbon nanotubes - applications Biomedical biosensors: the use of the internal cavity of nanotubes for drug delivery would be amazing application Systémy s řízeným dodáváním léčiv - Na povrchu či v dutině Catalyst support Nosiče katalyzátorů velký povrch, velká teplená odolnost,

28 Composites: metal matrix composites, ceramic matrix composites, polymer matrix composites Kompozitní nanomateriály CNTs výztužný materiál Carbon nanotubes - applications SWNTs, MWNTs, C-nanovlákna + Termoset and thermoplastic matrixes (epoxy resin, polyamide, phenol, polypropylene, polystyrene, polymetylmetakrylate etc. CNTs in epoxy resin CNTs in polypropylene matrix

29 Carbon nanotubes - applications Kompozitní nanomateriály CNTs výztužný materiál Díky mechanickým vlastnostem jsou CNTs vhodnými kandidáty na konstrukční kompozitní aplikace. Kompozitní materiály vyztužené CNTs se vyznačují: Velkou pevností, tuhostí a ohebností, zvýšenou elektrickou vodivostí a Nízkou měrnou hmotností (hustotou) Problémem jsou shluky nanotrubic přirozeně se tvořící v kapalné matrici je nutné nanotrubice ojednocovat (metody viz. 10. přednáška)

30 Vodivé plasty Epoxidové směsi Průmyslové využití CNTs příklady od firmy Nanocyl (Belgie) Vodné disperze Termoplastické polymery s obsahem CNTs pro aplikace vyžadující elektrickou vodivost. Obvykle obsahují hm % uhlíkových nanotrubic Antistatické nátěry PC, PP, PA, PET, HDPE, POM a další. Výhodné pro tvorbu kompozitních materiálů zvýšení ohybové tuhosti, zvýšení pevnosti, zlepšení tepelné odolnosti, atd Nehořlavé nátěry Disperze obsahují iontovou povrchově aktivní látku pro dosažení výborné dispergovatelnosti trubic a stability roztoku.

31 Antistatické nátěry Průmyslové využití CNTs příklady od firmy Nanocyl (Belgie) Nehořlavé nátěry MWNTs v silikonové pryskyřici. Elektrická vodivost vlastnosti v kombinaci s vynikající přilnavostí na široké spektrum substrátů (sklo, dřevo, kovy, kompozity a termoplasty), spolu s lepší odolnost proti oděru a poškrábání. MWNTs v silikonové pryskyřici. Vynikající tepelné odolnosti (zabraňující hoření) spolu s přilnavostí k celé řadě povrchů.

32 Průmyslové využití CNTs kompozitní materiály sportovní náčiní (b) Oscar Pereiro Sio at Tour de Romandie 2007 riding a Pinarello bicycle containing carbon nanotubes. (Images: Wikimedia Commons) Read more: Nanotechnology in sports equipment: The game changer m/spotlight/spotid= php

33 Carbon nanotubes - applications Skladování vodíku potenciální aplikace Výhodou vodíku jako zdroje energie je to, že při jeho spalování vzniká voda. Vodík je možné snadno obnovit. = Výborný zdroj energie! Ovšem je nutné nalézt vhodný mechanismus skladování (hmotnost, objem, cena!). CNTs skladování ve vnitřní dutině - kapilarita (otevření oxidací uvolnění dusíku) - skladování fyzikální adsorbcí na povrch CNTs uvolnění zahřátím Chybí dokonalé pochopení procesu skladování vodíku a vlivy různých materiálů na proces jeho skladování VÝVOJ!!!

34 Carbon nanotubes - news

35 Carbon nanotubes - references Bhushan, B.: Springer Handbook of Nanotechnology, Springer (2004), ISBN , pp Hillert, M., Lange, N.: The structure of graphite filaments, Zeischr. Kristall., Vol. 111, pg (1958) Hughes, T., V., Chambers, C., R.: US patent 405,480 (1889) Maruyama,B., Alam, A.: Carbon nanotubes and nanofibers in composite materials, SAMPE J. Vol. 38, pg (2002) Schutzenberger, P., Schutzenberger, L.: Sur quelques faits relativa a l histoire du carbone, C.R. Academy of Science Paris, Vol.111, pg (1890) Pélabon, D., Pélabon, H. : Sur une variété de carbone filamenteux, C. R. Academy of Science Paris, Vol. 137, pg (1903) Iijima, S. : nature 354, pg. 56 (1991) Iijima, S., Ichihashi, T. : Singe-shell carbon nanotubes of 1nm diameter, Nature, Vol. 363, pg (1993) Bethune, D., S., Kiang, C., H., de Vries, M., S., Gorman, and co.: Cobalt-catalysed growth of carbon nanotubes with single-atomic-layer walls, Nature, Vol. 363, pg (1993) Ledoux,M.,J., Vieira, R., Pham-Huu, C., Keller, N.: New catalytic phenomena on nanostructured (fiber and tubes) catalysts, Journal of Catalysis, 216 (2003), pg Robertson, S., D.: Nature Vol. 221, pg (1969) Tersoff, J., Ruoff, R., S.: Structural properties of a carbon nanotube crystal, Physical Review Letters, Vol. 73, pg (1994) Dujardin, E., Ebbesen, T., W., Hiura, H., Tanigaki, K.: Capillarity and wetting of carbon nanotubes, Science, Vol. 265, pg (1994) Kroto, H., W., Heath, J., R. et al.: C60 Buckminsterfullerene, Nature, Vol. 318, pg (1985) Guo,T. et al.: Self-assembly of tubular fullerenes, Journal of Physical Chemistry, Vol. 99, pg (1995) Guo, T. et al.: Catalytic growth of single-walled nanotubes by laser vaporization, Chem. Phys. Lett., Vol. 243, pg (1995) Laplaze, D. et al.: Carbon nanotubes: The solar approach, carbon, Vol.36, pg (1998) Dai, H. et al.: Single-walled nanotubes prodiced by metal-catalysed disproportionation of carbon monoxide, Chem. Phys. Lett., Vol.260, pg (1996) Peigney, A. et al.:specific surface area of carbon nanotubes and bundles of carbon nanotubes, Carbon, Vol.39, pg (2001) Rodrigues-Reinoso, F.: The role of carbon materials in geterogeneous catalysis, Carbon, Vol. 36, pg (1998) Auer, E. et al.: Carbon as support for industrial precious metal catalysts, Appl. Catal. A, Vol.173, pg (1998)

NEJČASTĚJŠÍ VYUŽITÍ UHLÍKOVÝCH NANOTRUBIC A RIZIKA NANOMATERIÁLŮ. Eva Kuželová Košťáková KNT, FT, TUL

NEJČASTĚJŠÍ VYUŽITÍ UHLÍKOVÝCH NANOTRUBIC A RIZIKA NANOMATERIÁLŮ. Eva Kuželová Košťáková KNT, FT, TUL NEJČASTĚJŠÍ VYUŽITÍ UHLÍKOVÝCH NANOTRUBIC A RIZIKA NANOMATERIÁLŮ Eva Kuželová Košťáková KNT, FT, TUL NEJČASTĚJŠÍ VYUŽITÍ UHLÍKOVÝCH NANOTRUBIC Carbon nanotubes - applications Sensory, sondy a detektory

Více

Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů

Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů 7. června/june 2013 9:30 h 17:30 h Laboratoř metalomiky a nanotechnologií, Mendelova univerzita v Brně a Středoevropský technologický institut Budova D, Zemědělská

Více

Uhlíkové nanotrubice Syntéza výroba. Eva Košťáková KNT, FT, TUL

Uhlíkové nanotrubice Syntéza výroba. Eva Košťáková KNT, FT, TUL Uhlíkové nanotrubice Syntéza výroba Eva Košťáková KNT, FT, TUL ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝROBNÍHO PROCESU: -Teplota (500, 1000 C ) -Tlak (normální, vakuum ) -Plyn (okolní prostředí interní atmosféra dusík, argon

Více

Elektrostatické zvlákňování: Výroba polymerních nanovláken a jejich využití v kompozitních materiálechl

Elektrostatické zvlákňování: Výroba polymerních nanovláken a jejich využití v kompozitních materiálechl Elektrostatické zvlákňování: Výroba polymerních nanovláken a jejich využití v kompozitních materiálechl Seminář: KOMPOZITY ŠIROKÝ POJEM, Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR Eva Košťáková, Pavel

Více

GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU. Název: Školitel: Mgr. Dana Fialová. Datum: 15.3.2013

GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU. Název: Školitel: Mgr. Dana Fialová. Datum: 15.3.2013 Název: Školitel: GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU Mgr. Dana Fialová Datum: 15.3.2013 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.3.00/20.0148 Název projektu: Mezinárodní spolupráce

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Lasery RTG záření Fyzika pevných látek

Lasery RTG záření Fyzika pevných látek Lasery RTG záření Fyzika pevných látek Lasery světlo monochromatické koherentní malá rozbíhavost svazku lze ho dobře zfokusovat aktivní prostředí rezonátor fotony bosony laser stejný kvantový stav učební

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška Obsah Definice kompozitních materiálů Synergické působení

Více

Kompozitní nanomateriály Kompozity vyztužené nanovlákennými materiály. Eva Košťáková KNT, FT, TUL

Kompozitní nanomateriály Kompozity vyztužené nanovlákennými materiály. Eva Košťáková KNT, FT, TUL Kompozitní nanomateriály Kompozity vyztužené nanovlákennými materiály Eva Košťáková KNT, FT, TUL Přibližování vzorku uhlíkových nanotrubic v rastrovacím elektronovém mikroskopu (30x 50 000x zvětšení Kompozitní

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVOD DO MODOVÁNÍ V MCHANIC MCHANIKA KOMPOZINÍCH MARIÁŮ Přednáška č. 5 Prof. Ing. Vladislav aš, CSc. Základní pojmy pružnosti Vlivem vnějších sil se těleso deformuje a vzniká v něm napětí dn Normálové napětí

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková

Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Úvod do elektrostatického zvlákňování. Eva Košťáková KNT, FT, TUL

Úvod do elektrostatického zvlákňování. Eva Košťáková KNT, FT, TUL Úvod do elektrostatického zvlákňování Eva Košťáková KNT, FT, TUL Lidský vlas Bavlněné vlákno Jednou v podstatě velmi jednoduchou metodou výroby nanovláken je tak zvané Elektrostatické zvlákňování (anglicky

Více

Pružnost. Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence)

Pružnost. Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence) Pružnost Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence) R. Hook: ut tensio, sic vis (1676) 1 2 3 Pružnost 1) Modul pružnosti 2) Vazby mezi atomy

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

Okruhy otázek ke zkoušce

Okruhy otázek ke zkoušce Kompozity A farao pokračoval: "Hle, lidu země je teď mnoho, a vy chcete, aby nechali svých robot? Onoho dne přikázal farao poháněčům lidu a dozorcům: Propříště nebudete vydávat lidu slámu k výrobě cihel

Více

Elektronová mikroskopie SEM, TEM, AFM

Elektronová mikroskopie SEM, TEM, AFM Elektronová mikroskopie SEM, TEM, AFM Historie 1931 E. Ruska a M. Knoll sestrojili první elektronový prozařovací mikroskop 1939 první vyrobený elektronový mikroskop firma Siemens rozlišení 10 nm 1965 první

Více

Seminární práce Nanomateriály uhlíkové NANOtrubky

Seminární práce Nanomateriály uhlíkové NANOtrubky Seminární práce Nanomateriály uhlíkové NANOtrubky Antonín Čajka Od fullerenů k nanotrubkám. Fullereny nejsou pouze dvacetistěny C 60. Existuje také spousta jiných, jejichž tvar je více oblý a připomíná

Více

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy vláken Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy různých vláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová

Více

Podivuhodný grafen. Radek Kalousek a Jiří Spousta. Ústav fyzikálního inženýrství a CEITEC Vysoké učení technické v Brně. Čichnova 19. 9.

Podivuhodný grafen. Radek Kalousek a Jiří Spousta. Ústav fyzikálního inženýrství a CEITEC Vysoké učení technické v Brně. Čichnova 19. 9. Podivuhodný grafen Radek Kalousek a Jiří Spousta Ústav fyzikálního inženýrství a CEITEC Vysoké učení technické v Brně Čichnova 19. 9. 2014 Osnova přednášky Úvod Co je grafen? Trocha historie Některé podivuhodné

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

Podstata plastů [1] Polymery

Podstata plastů [1] Polymery PLASTY Podstata plastů [1] Materiály, jejichž podstatnou část tvoří organické makromolekulami látky (polymery). Kromě látek polymerní povahy obsahují plasty ještě přísady (aditiva) jejichž účelem je specifická

Více

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Kap. 1 Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Informační a vzdělávací centrum kompozitních technologií & Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky FS ČVUT v Praze 26. října 2007 1

Více

Fullereny. Nanomateriály na bázi uhlíku

Fullereny. Nanomateriály na bázi uhlíku Fullereny Nanomateriály na bázi uhlíku Modifikace uhlíku základní alotropické modifikace C grafit diamant fullereny další modifikace grafen amorfní uhlík uhlíkaté nanotrubičky fullerit Modifikace uhlíku

Více

Katedra chemie FP TUL Chemické metody přípravy vrstev

Katedra chemie FP TUL   Chemické metody přípravy vrstev Chemické metody přípravy vrstev Metoda sol-gel Historie nejstarší příprava silikagelu 1939 patent na výrobu antireflexních vrstev na fotografické čočky 60. léta studium vrstev SiO 2 a TiO 2 70. léta výroba

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

Pracovní diagram vláken

Pracovní diagram vláken Druhy vláken Rozdělení přednášky Základní vlastnosti vláken a nanovláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová vlákna Keramická vlákna Kovová vlákna Whiskery

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 16, 566 01 Vysoké Mýto Alkeny Vlastnosti dvojné vazby Hybridizace uhlíku vázaného dvojnou vazbou je sp. Valenční úhel který svírají vazby na uhlíkovém atomu je přibližně

Více

Skenovací tunelová mikroskopie a mikroskopie atomárních sil

Skenovací tunelová mikroskopie a mikroskopie atomárních sil Skenovací tunelová mikroskopie a mikroskopie atomárních sil M. Vůjtek Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky v rámci projektu Vzdělávání výzkumných

Více

Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np:

Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np: PRVKY PÁTÉ SKUPINY Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np: Obecná konfigurace: ns np Nejvyšší kladné

Více

PMC - kompozity s plastovou matricí

PMC - kompozity s plastovou matricí PMC - kompozity s plastovou matricí Rozdělení PMC PMC částicové vláknové Matrice elastomer Matrice elastomer Matrice termoplast Matrice termoplast Matrice reaktoplast Matrice reaktoplast Částice v polymeru

Více

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22 Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI Jaroslav Krucký, PMB 22 SYMBOLY Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka. γ: povrchová

Více

Uhlíkové nanotrubice. Rozdělení, struktura. Eva Košťáková KNT, FT, TUL

Uhlíkové nanotrubice. Rozdělení, struktura. Eva Košťáková KNT, FT, TUL Uhlíkové nanotrubice Rozdělení, struktura Eva Košťáková KNT, FT, TUL UHLÍK Uhlík je chemický prvek, tvořící základní kámen všech organických sloučenin a tím i všech živých organizmů. Charakteristickou

Více

Uhlíkové nanotrubice. Rozdělení, struktura. Eva Kuželová Košťáková KNT, FT, TUL

Uhlíkové nanotrubice. Rozdělení, struktura. Eva Kuželová Košťáková KNT, FT, TUL Uhlíkové nanotrubice Rozdělení, struktura Eva Kuželová Košťáková KNT, FT, TUL CÍL Cíl: Pochopení a zapamatování struktury uhlíkových nanotrubic UHLÍKOVÉ NANOTRUBICE 3D VIZUALIZACE Snímky převzaty z: http://www.turbosquid.com,

Více

Chemické metody přípravy tenkých vrstev

Chemické metody přípravy tenkých vrstev Chemické metody přípravy tenkých vrstev verze 2013 Povrchové filmy monomolekulární Langmuirovy filmy PAL (povrchově aktivní látky) na polární kapalině (vodě), 0,205 nm 2 na 1 molekulu, tloušťka dána délkou

Více

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 Otázka: Prvky V. A skupiny Předmět: Chemie Přidal(a): kevina.h Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 valenční

Více

Projekt TA Hybridní nanokompozity 01/ /2014 SYNPO - 5M - UTB

Projekt TA Hybridní nanokompozity 01/ /2014 SYNPO - 5M - UTB Projekt TA02011308 Hybridní nanokompozity 01/2012-12/2014 SYNPO - 5M - UTB 1 SYNPO, akciová společnost Více jak 70 letá historie Vysoká flexibilita schopnost reagovat na potřeby zákazníka. 130 zaměstnanců.

Více

Kompozity s termoplastovou matricí

Kompozity s termoplastovou matricí Kompozity s termoplastovou matricí Ing. Josef Křena Letov letecká výroba, s.r.o. Praha 9 Letňany josef.krena@letov.cz Obsah 1. Typy matric 2. Vlastnosti vyztužených termoplastů 3. Zvláštnosti vyztužených

Více

OBSAH. www.dimer-group.com

OBSAH. www.dimer-group.com 1 OBSAH DIMERPACK 0011 3 DIMERPACK 0021 3 DIMERPACK 1110 3 DIMERPACK 1120 4 DIMERPACK 1130 4 DIMERPACK 1140 4 DIMERPACK 1170 5 DIMERPACK 1180 5 DIMERPACK 2210 5 DIMERPACK 2220 6 DIMERPACK 2230 6 DIMERPACK

Více

Matrice. Inženýrský pohled. Josef Křena Letov letecká výroba, s.r.o. Praha 9

Matrice. Inženýrský pohled. Josef Křena Letov letecká výroba, s.r.o. Praha 9 Matrice Inženýrský pohled Josef Křena Letov letecká výroba, s.r.o. Praha 9 Termosety pro náročnější aplikace Epoxi - použití do 121 C, v různé formě, aditiva termoplastu nebo reaktivní pryže k omezení

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Základní pojmy elektroniky Přednáška č. 1 Milan Adámek adamek@ft.utb.cz U5 A711 +420576035251 Základní pojmy elektroniky 1 Model atomu průměr

Více

Proč elektronový mikroskop?

Proč elektronový mikroskop? Elektronová mikroskopie Historie 1931 E. Ruska a M. Knoll sestrojili první elektronový prozařovací mikroskop,, 1 1939 první vyrobený elektronový mikroskop firma Siemens rozlišení 10 nm 1965 první komerční

Více

12. Struktura a vlastnosti pevných látek

12. Struktura a vlastnosti pevných látek 12. Struktura a vlastnosti pevných látek Osnova: 1. Látky krystalické a amorfní 2. Krystalová mřížka, příklady krystalových mřížek 3. Poruchy krystalových mřížek 4. Druhy vazeb mezi atomy 5. Deformace

Více

Chemická vazba Něco málo opakování Něco málo opakování Co je to atom? Něco málo opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího

Více

PERIODICKÁ TABULKA. Všechny prvky v tabulce můžeme rozdělit na kovy, nekovy a polokovy.

PERIODICKÁ TABULKA. Všechny prvky v tabulce můžeme rozdělit na kovy, nekovy a polokovy. PERIODICKÁ TABULKA Je známo více než 100 prvků 90 je přirozených (jsou v přírodě) 11 plynů 2 kapaliny (brom, rtuť) Ostatní byly připraveny uměle. Dmitrij Ivanovič Mendělejev uspořádal 63 tehdy známých

Více

Konstrukční desky z polypropylenu

Konstrukční desky z polypropylenu IMG Bohemia, s.r.o. Průmyslová 798, 391 02 Planá nad Lužnicí divize vstřikování Vypracoval: Podpis: Schválil: Podpis: Zdeněk Funda, DiS Ing. František Kůrka Verze: 03/12 Vydáno dne: 7.12.2012 Účinnost

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná chemie Top-Hit Analytická chemie Analýza anorganických látek Důkaz aniontů Důkaz kationtů Důkaz kyslíku Důkaz vody Gravimetrická analýza Hmotnostní spektroskopie Chemická analýza Nukleární magnetická

Více

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA Třídění látek Chemie 1.KŠPA Systém (soustava) Vymezím si kus prostoru, látky v něm obsažené nazýváme systém soustava okolí svět Stěny soustavy Soustava může být: Izolovaná = stěny nedovolí výměnu částic

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem umělé hmoty,

Více

METALOGRAFIE I. 1. Úvod

METALOGRAFIE I. 1. Úvod METALOGRAFIE I 1. Úvod Metalografie je nauka, která pojednává o vnitřní stavbě kovů a slitin. Jejím cílem je zviditelnění struktury materiálu a následné studium pomocí světelného či elektronového mikroskopu.

Více

VY_32_INOVACE_30_HBEN14

VY_32_INOVACE_30_HBEN14 Tetrely Temacká oblast : Chemie anorganická chemie Datum vytvoření: 26. 8. 2012 Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia (sexta osmiletého gymnázia) Stručný obsah: Prvky skupiny IV.A (tetrely) charakteriska

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Vzhled Pryskyřice má formu zelené průsvitné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě.

Vzhled Pryskyřice má formu zelené průsvitné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě. Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

ELEKTROLÝZA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012. Ročník: osmý

ELEKTROLÝZA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ELEKTROLÝZA Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce 1 Anotace: Žáci se seznámí s elektrolýzou. V rámci

Více

Mikroskopie rastrující sondy

Mikroskopie rastrující sondy Mikroskopie rastrující sondy Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Metody mikroskopie rastrující sondy SPM (scanning( probe Microscopy) Metody mikroskopie rastrující sondy soubor

Více

Allotropické modifikace uhlíku

Allotropické modifikace uhlíku Allotropické modifikace uhlíku 1 Elektrody na bázi uhlíku Homogenní Spektrální uhlík (grafit) Skelný uhlík (glassy carbon) Pyrolytický grafit Uhlíková vlákna Fulereny (1985) Nanotrubičky (1991) Diamant

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

Test vlastnosti látek a periodická tabulka

Test vlastnosti látek a periodická tabulka DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-08 Téma: Test vlastnosti látek a periodická tabulka Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník TEST Test vlastnosti

Více

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější.

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Nejjednodušší prvek. Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Vodík tvoří dvouatomové molekuly, je lehčí než

Více

Depozice uhlíkových nanotrubek

Depozice uhlíkových nanotrubek MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ, PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA Depozice uhlíkových nanotrubek v mikrovlnném plazmovém hořáku Bakalářská práce Brno, 2006 Petr Synek Zde bych chtěl poděkovat všem, bez jejichž podpory

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

KLINGER grafit-laminát tesnicí desky

KLINGER grafit-laminát tesnicí desky Grafit laminát PKM: hustota grafitu 1,6 g/cm 3 KLINGER grafit-laminát tesnicí desky grafitová folie G je oboustraně laminována polymerovou folií materiál TSM vyhovuje TA-Luft, dle VDI 2440 grafitová folie

Více

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické).

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické). PŘEDMĚTY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V BAKALÁŘSKÉM STUDIU SP: CHEMIE A TECHNOLOGIE MATERIÁLŮ SO: MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ POVINNÝ PŘEDMĚT: NAUKA O MATERIÁLECH Ing. Alena Macháčková, CSc. 1. Souvislost

Více

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou:

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou: MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY (POLYMERY) Makromolekuly jsou molekulové systémy složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců. Tyto řetězce tvoří pravidelně se opakující části,

Více

Druh Jednosložková epoxidová pryskyřice s obsahem vytvrzovacího systému se zvýšenou lepivostí

Druh Jednosložková epoxidová pryskyřice s obsahem vytvrzovacího systému se zvýšenou lepivostí Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

Stanovení 14 C s využitím urychlovačové hmotnostní spektrometrie (AMS)

Stanovení 14 C s využitím urychlovačové hmotnostní spektrometrie (AMS) Stanovení 14 C s využitím urychlovačové hmotnostní spektrometrie (AMS) Fejgl 1,2, M., Černý 1,3, R., Světlík 1,2, I., Tomášková 1, L. 1 CRL ODZ ÚJF AV ČR, v.v.i., Na Truhlářce 39/64, 180 86 Praha 8 2 SÚRO,

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK)

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) Ing. Jan Závitkovský e-mail: jan.zavitkovsky@centrum.cz

Více

Druhy vláken. Nanokompozity

Druhy vláken. Nanokompozity Druhy vláken Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Druhy různých vláken Přírodní

Více

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování Spalování je fyzikálně chemický pochod, při kterém probíhá organizovaná příprava hořlavé směsi paliva s okysličovadlem a jejich slučování (hoření) za intenzivního uvolňování tepla, což způsobuje prudké

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH Jan Hruška TV-FYZ Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách. Co je to vlastně elektrický proud? Na to

Více

Vzhled Pryskyřice má formu nažloutlé průhledné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě.

Vzhled Pryskyřice má formu nažloutlé průhledné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě. Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie

vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie Chování polymerů v elektrickém a magnetickém poli vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie dielektrikum, izolant, nevodič v

Více

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Atom, složení a struktura Chemické prvky-názvosloví, slučivost Chemické sloučeniny, molekuly Chemická vazba

Více

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs.

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs. Struktura polymerů Základní představy: přírodní vs. syntetické V.Švorčík, vaclav.svorcik@vscht.cz celulóza přírodní kaučuk Příprava (výroba).struktura vlastnosti Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu)

Více

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Ing. Jaromír Kučera, Ústav letadlové techniky, FS ČVUT v Praze Vedoucí práce: doc. Ing. Svatomír Slavík, CSc. Abstrakt Analýza

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře:

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. OL 123 Odborná laboratoř stavebních materiálů Thákurova 7, 166 29 Praha 6 2. OL 124 Odborná laboratoř konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 3. OL 132

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Autor: Tomáš Galbička Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2.

Autor: Tomáš Galbička  Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2. Alkany uhlovodíky s otevřeným řetězcem a pouze jednoduchými vazbami vazby sigma, největší výskyt elektronů na spojnici jader v názvu mají koncovku an Cykloalkany uhlovodíky s uzavřeným řetězcem a pouze

Více

Plasty v automobilovém průmyslu

Plasty v automobilovém průmyslu Plasty v automobilovém průmyslu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního

Více

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Důvody a cíle pro statické zesilování a zajištění konstrukcí - zvýšení užitného zatížení - oslabení konstrukce - konstrukční chyba - prodloužení

Více

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc.

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. O čem budeme mluvit Úvod do chemie a technologie polymerů Makromolekulární řetězce Struktura, fázový stav a základní vlastnosti

Více

Využití kalorimetrie při studiu nanočástic. Jindřich Leitner VŠCHT Praha

Využití kalorimetrie při studiu nanočástic. Jindřich Leitner VŠCHT Praha Využití kalorimetrie při studiu nanočástic Jindřich Leitner VŠCHT Praha Obsah přednášky 1. Velikost a tvar nanočástic 2. Povrchová energie 3. Teplota a entalpie tání 4. Tepelná kapacita a entropie 5. Molární

Více

TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ

TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ PRŮVODNÍ JEVY působení smykových sil v tavenině ochlazování hmoty a zvyšování viskozity taveniny pokles tlaku od ústí vtoku k čelu taveniny nehomogenní teplotní a napěťové pole

Více

Carbovet - mechanismus vyvazování mykotoxinů neschopných adsorpce

Carbovet - mechanismus vyvazování mykotoxinů neschopných adsorpce Dos 1654 July 25 nd, 2011 Carbovet - mechanismus vyvazování mykotoxinů neschopných adsorpce Catherine Ionescu Pancosma R&D, Carbovet expert 1 Představení Většina zákazníků požaduje vysvětlení jaký je mechanismus

Více

Vazby v pevných látkách

Vazby v pevných látkách Vazby v pevných látkách Hlavní body 1. Tvorba pevných látek 2. Van der Waalsova vazba elektrostatická interakce indukovaných dipólů 3. Iontová vazba elektrostatická interakce iontů 4. Kovalentní vazba

Více

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Dr. Ing. Roman Růžek Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Praha 9 Letňany ruzek@vzlu.cz Základní rozdělení zkoušek pro ověření

Více

Nanotechnologie a jejich aplikace. doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc.

Nanotechnologie a jejich aplikace. doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc. Nanotechnologie a jejich aplikace doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předpona pochází z řeckého νανος což znamená trpaslík 10-9 m 380-780 nm rozsah λ viditelného světla Srovnání známých malých útvarů SPM Vyjasnění

Více

Parametry ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování ZVLÁKŇOVACÍ ELEKTRODY NEEDLELESS ELECTROSPINNING

Parametry ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování ZVLÁKŇOVACÍ ELEKTRODY NEEDLELESS ELECTROSPINNING Parametry ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování ZVLÁKŇOVACÍ ELEKTRODY NEEDLELESS ELECTROSPINNING Podmínky ovlivňující proces elektrostatického zvlákňování nanovláken Procesní podmínky -Uspořádání

Více

Podniková norma 6-2-15. Stěnové prvky z polypropylenu. Divize vstřikování Tento dokument je řízen v elektronické podobě

Podniková norma 6-2-15. Stěnové prvky z polypropylenu. Divize vstřikování Tento dokument je řízen v elektronické podobě IMG Bohemia, s.r.o. Vypracoval: Ing. Vlastimil Hruška Verze: 2/15 Průmyslová 798 Podpis: Vydáno: 26. 2. 2015 391 02 Planá nad Lužnicí Schválil: Ing. František Kůrka Účinnost: 26. 2. 2015 Divize vstřikování

Více

Hydrogenovaný grafen - grafan

Hydrogenovaný grafen - grafan Hydrogenovaný grafen - grafan Zdeněk Sofer, Daniel Bouša, Vlastimil Mazánek, Michal Nováček, Jan Luxa, Alena Libánská, Ondřej Jankovský, David Sedmidubský Ústav anorganické chemie, VŠCHT Praha, Technická

Více

Voigtův model kompozitu

Voigtův model kompozitu Voigtův model kompozitu Osnova přednášky Směšovací pravidlo použitelnost Princip Voigtova modelu Důsledky Voigtova modelu Specifika vláknových kompozitů Směšovací pravidlo Nejjednoduší vztah pro vlastnost

Více

vytvrzení dochází v poslední části (zóně) výrobního zařízení. Profil opouštějící výrobní zařízení je zcela tvarově stálý a pevný.

vytvrzení dochází v poslední části (zóně) výrobního zařízení. Profil opouštějící výrobní zařízení je zcela tvarově stálý a pevný. Kompozity Jako kompozity se označují materiály, které jsou složeny ze dvou nebo více složek, které se výrazně liší fyzikálními a chemickými vlastnostmi. Spojením těchto složek vznikne zcela nový materiál

Více