ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY PODMĚT FORMA PODMĚTU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY PODMĚT FORMA PODMĚTU"

Transkript

1 ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY PODMĚT =větný člen, o kterém něco tvrdí přísudek je původcem nebo nositelem děje ve větě Petr staví dům. Dům byl postaven Petrem. ptáme se: KDO? CO? (1. pád) + přísudek Petr staví dům. Kdo staví dům? Petr Dům byl postaven Petrem. Co bylo postaveno Petrem? Dům FORMA PODMĚTU VYJÁDŘENÝ nejčastěji vyjádřen podstatným jménem či zájmenem, ale může být vyjádřen různými slovními druhy Úkol: Urči, kterým slovním druhem jsou vyjádřeny podměty v následujících větách. Petr staví dům Červená se mi moc líbí. Všichni byli jako u vytržení. Oba se hlasitě smáli. Kouřit je naprosto nezdravé. To jejich neustálé proč mě přivádí k šílenství! Tvoje možná mě moc nepřesvědčilo. Třídou zaznělo hlasité jupí! NEVYJÁDŘENÝ a) je znám z předešlé části textu Brzy ráno vyrazil myslivec do lesa. Aby zvěř v tomto nepříznivém období netrpěla hlady, vlekl za sebou na saních pytel řepy. (myslivec) b) je jasný z určitého slovesného tvaru Neříkej, že jsi o tom nevěděl! (ty) To nemohl dávat větší pozor? (on) Kdybychom mohli přijít, Jardo? (my) c) týká se skupiny lidí, které nedokážeme přesně pojmenovat tzv. VŠEOBECNÝ PODMĚT V rozhlase uvedli pořad pro děti. (oni) Dnes večer dávají Fantomase. (oni) V Číně staví velkolepý mrakodrap. (oni) Kdo přesně jsou ti oni? HOLÝ Hvězdy se třpytily. ROZVITÝ Do temna noci vycházející hvězdy se třpytily. NĚKOLIKANÁSOBNÝ Hvězdy i celá souhvězdí se třpytily.

2 PŘÍSUDEK =větný člen, který něco tvrdí (vypovídá) o nějaké skutečnosti, zpravidla vyjádřené podmětem ptáme se: CO DĚLÁ? JAKÝ JE? KÝM/ČÍM SE STÁVÁ? + podmět Petr staví dům. Co dělá Petr? staví Dům byl zcela nový. Jaký byl dům? byl nový Petr se brzy stane stavitelem. Kým se stane Petr? stane se stavitelem FORMY PŘÍSUDKU PŘÍSUDEK SLOVESNÝ (URČITÝ SLOVESNÝ TVAR) Petr spadl do jámy. Jirka se posadil na židli. Tomáš si vzal paralen. Slepice běhaly po návsi. Víckrát vám to už nebudu říkat. (já) Chlapci by se bývali snažili více. (pzn: pro náročné) Byl by se tam býval ještě jednou podíval. (on) PŘÍSUDEK JMENNÝ SE SPONOU Veronika je zvědavá. Nebe bylo modré. Zítra budu unavený. (já) Večírek bude báječný. Nebyl jsi z toho trochu překvapený? (ty) (SPONOVÉ SLOVESO + PODST. JM. / PŘÍD. JM.) spona + přídavné jméno Karel byl můj nejlepší kamarád. Petr se stal nejlepším žákem ve škole. Jirka bude určitě učitelem. spona + podstatné jméno Nestala se náhodou vítězem soutěže? (ona) Můj nejlepší kamarád by se málem byl býval stal mým největším nepřítelem. Koulování se stalo u nás zvykem. PŘÍSUDEK JMENNÝ BEZE SPONY (PODST JM.) Pes nejlepší přítel člověka. (Pes je nejlepší přítel člověka.) Vzdělání vklad do budoucnosti. Sliby chyby. Škola základ života. Válka kosa lidských životů.

3 PŘÍSUDEK VYJÁDŘENÝ CITOSLOVCEM (CITOSLOVCE) Kočka hop na plot. Slepice frr přes dvorek. Babička kšá na slepice. Azor vždycky vrrr na každého vetřelce. PŘÍSUDEK SLOVESNÝ SLOŽENÝ (URČITÝ TVAR ZPŮS. / FÁZ. SLOVESA + INF.) způsobová slovesa: muset, mít (povinnost), smět, moci, chtít fázová slovesa: začít, zůstat, přestat Už musím jít domů. (já) Směl bych tě navštívit? (já) Mohla byste mi pomoci? (vy) Petr si to měl rozmyslet dříve. On si to asi nebude chtít vyměnit. Začalo pršet. Monika tu zůstane trčet hezky dlouho! Po delší době se Kamil přestával ovládat. PŘÍSUDEK VYJÁDŘENÝ VÍCESLOVNÝM SPOJENÍM (SPOJENÍ MÁ VÝZNAM POUZE JAKO CELEK) Špagety mám opravdu rád. Silnice je už měsíc v provozu. Profesor uvedl celý mechanismus do pohybu. Dostal jsem se do problémů. (já) HOLÝ Hvězdy se třpytily. ROZVITÝ Hvězdy se na noční obloze krásně třpytily. NĚKOLIKANÁSOBNÝ Hvězdy se třpytily a blyštěly.

4 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Podmět v množném čísle Koncovka u příčestí minulého Rod mužský životný (RMŽ) chlapci, psi, sněhuláci stáli -i Rod mužský neživotný (RMN) Rod ženský (RŽ) hrady, buky, zástupy, dívky, děti, závodnice stály -y Rod střední (RS) děvčata, města, stavení stála -a Pzn: Podmět v jednotném čísle ( l, -la, -lo) chlapec/hrad stál, dívka stála, město stálo Několikanásobný podmět 1. Alespoň jedno podstatné jméno RMŽ tatínek a maminka chlapci a děvčata pes, obě kočky i morčata 2. Všechny ostatní případy dub i bříza; duby i břízy kočky a koťata; kočky a kotě; kočka a koťata house a kuře Koncovka u příčestí minulého se zastavili -i rostly dováděly -y se čistily 3. Všechna podstatná jména RS v mn. čísle dvojčata, trojčata, ba i paterčata štěňata a koťata města a lidská obydlí se rozplakala dováděla -a se proměnila Pzn. 1) Následuje-li podmět po přísudku, může být shoda i podle prvního výrazu v několikanásobném podmětu. Př: Na louce se popásali ovce i berani. / Na louce se popásaly ovce i berani. Pzn. 2) Je-li na výrazu v 1. pádě závislý další výraz(y) v 7. pádě s předložkou s (který není jeho přívlastkem), může být shoda: a) podle prvního výrazu v 1. pádě; b) podle celé skupiny. Př: Tatínek s maminkou mně pogratulovali. / Tatínek s maminkou mně pogratuloval.

5 ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY Náš medvěd se vám omlouvá za svou špatnou náladu.

6 PŘÍVLASTEK (Pk) = blíže určuje význam podstatného jména (PŘI DÁVÁ MU VLAST NOST ) -rozvíjí podstatné jméno Př: Můj spolužák z Nové Vsi je učitelův oblíbenec. spolužák je oblíbenec Můj z Vsi učitelův (Pks) (Pkn) (Pks) Nové (Pks) Shodný (Pks) -shoduje se s podst. jm. v rodě, čísle a pádě shoda -měníme-li tvar podst. jm., mění se tvar přívl. -bývá před jménem -je vyjádřen příd. jm. zájmenem číslovkou Neshodný (Pkn) -neshoduje se s podst. jm.v rodě, čísle a pádě slabá závislost (přimykání) -nemění se, na tvaru podst. jm. je nezávislý -je (až na výjimky) za jménem -je vyjádřen podst. jm. (podst. jm. + předložka) infinitivem slovesa (chuť cestovat) příslovcem (cesta domů) l cizí zajímavá cestopisná knih přání a stížností matčina tatínkova knih přání a stížností KNIHA ta moje nějaká od Foglara z knihovny s věnováním ke čtení jedna kolikátá druhá l 4

7 Přívlastek postupně rozvíjející -vzniká tak, že spojení podstatného jména a přívlastku je rozvito dalším přívlastkem (př. starý námořník + tento tento starý námořník) tento starý námořník -mezi jednotlivé přívlastky nelze vložit spojku ani nelze psát čárky Příklady: můj nebohý otec poslední evropská kolonie britské válečné loďstvo důležitá dopravní cesta nedlouhá lékařská praxe druhý nejmenší stát hustá železniční síť končící zimní den nádherná mramorová podlaha (k) mému velkému překvapení špinavý modrý kabát každé malé děcko obrovské mamutí kly zimní olympijské hry naše milovaná babička český raný středověk sychravé nedělní odpoledne tenký kovový drátek pohodlná jednopatrová vila vysoký živý plot spolehlivý sportovní vůz nový kuchyňský nábytek staré gumové lino přepálený rostlinný tuk smažené bramborové lupínky tato obě dvě velká autobusová nádraží všechny tyto tři staré gotické kostely Přívlastek několikanásobný -tvoří ho přívlastky, které jsou navzájem souřadně spojené a patří do jedné významové řady (př. silný, svalnatý a opálený chlapík) vyjadřuje vzhled silný + svalnatý + opálený chlapík -mezi členy několikanásobného přívlastku mohou stát souřadicí spojky -jednotlivé členy oddělujeme čárkou kromě a, i, ani, nebo, či v poměru slučovacím Příklady: ovocné, květinářské a zelinářské zahrady těžké i lehké strojírenství slovanské, germánské či románské jazyky potravinářský, chemický a textilní průmysl (není to) můj ani tvůj kabát pěstování tulipánů, gladiol a hyacintů železniční, letecká i námořní doprava atmosféra, klid jezera klidné, tiché jezero divoké, rozeklané údolí starý, vetchý, chatrný kabát ošklivé, olámané nehty sálavé, neúprosné slunce staré, rozskřípané, nevyhovující pero trnité, neprostupné houštiny přírodní vzhled údolí vlastnosti kabátu způsobené stářím vzhled nehtů (jakoby vysvětlení) jak působí slunce na člověka prostupnost houštiny klidný, ba až netečný člověk malý, ale statečný chlapík líný, a proto chudý sedlák nejen malí, ale i velcí diváci slabý, ale pronikavý zápach malý, nebo velký byt (?) ~ ztrouchnivělý, a proto nebezpečný most veselý, avšak nespolehlivý člověk špatné pero kvůli stáří PŘÍPADY, KDY SE KOMBINUJE PŘÍVLASTEK NĚKOLIKANÁSOBNÝ S POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍM a) b) lidé vůz veselí mladí i staří rychlý a spolehlivý sportovní Příklady: sálavý a neúprosný sluneční svit (sálavý+neúprosný) sluneční svit, veselí mladí i staří lidé zbídačené (želví+hadí+ještěrčí) populace zbídačené želví, hadí i ještěrčí populace veselí (mladí+staří) lidé

8 Přívlastek těsný -stojí za podst. jm. -vyjadřuje jeho podstatnou vlastnost -nelze jej z věty vypustit bez změny významu -neoddělujeme čárkami Přívlastek volný -stojí za podst. jm. -podává pouze nějaké bližší vysvětlení -lze jej z věty vypustit bez podstatné změny významu -oddělujeme čárkami Př.: Nejraději vzpomínám na prázdniny strávené u moře. Domy postavené blízko potoka byly zaplaveny při jarní povodni. Učebnice dějepisu vydané před válkou jsou již dnes neplatné. Žáci přihlášení do soutěže se shromáždí před knihovnou. Př.: Tatínek zaparkoval auto, po dlouhé cestě celé zaprášené, před garáží. Uprostřed návsi byl malý kachní rybníček, porostlý zeleným žabincem. Vánoční koulička, jemně a vkusně zdobená, se rozbila při pádu na zem. Zámecká zahrada, obehnaná vysokou zdí, voněla rozkvetlými lipami.

9 PŘEDMĚT (Pt) =větný člen, který označuje osobu, zvíře, věc nebo jev, které jsou zasažené dějem, jichž se děj týká nebo které dějem vznikají -rozvíjí sloveso nebo přídavné jméno -ptáme se: PÁDOVÝMI OTÁZKAMI (kromě 1. a 5. pádu) -sloveso (příd. jm.) určuje/řídí v jakém pádě Pt bude řízenost -nejčastěji je vyjádřen podst.jm. (dostal knihu) zájm. (mluvili o něm) infinitivem (umí tancovat) -může být holý (dostal knihu) rozvitý (dostal krásně ilustrovanou knihu) několikanásobný (dostal knihu a tablet) o divadle (6.p,) MLUVÍ s Petrou (7.p.) knihu (4.p,) VĚNUJE Jirkovi (3.p.) Př: Nelíbilo se jí to. Nelíbilo se - to jí (Pt 3.p.) Petr umí hrát fotbal Petr - umí hrát (Pt 4.p.) fotbal (Pt 4.p.) Promluvím si s ním o tom. Promluvím si (já) s ním o tom (Pt 7.p.) (Pt 6.p.) Úkoly týkající se doplňku nedělejte. (vy) nedělejte Úkoly (Pt 4.p.) týkající se (Pks) doplňku (Pt 2.p.)

10 PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (PU) =větný člen, který vyjadřuje bližší okolnosti, za kterých děj probíhá (místo, čas, způsob, míru, příčinu, účel, podmínku, přípustku) -rozvíjí sloveso, přídavné jméno nebo příslovce -ptáme se: JINAK NEŽ PÁDOVÝMI OTÁZKAMI (tj. příslovci) - stalo se to (KDE? KDY? JAK? PROČ? ZA JAKÝCH PODMÍNEK? I PŘES CO? ) -tvar PU není slovesem (příd. jm.) řízen slabá závislost (přimykání) (nevyžaduje doplnění v jednom určitém tvaru) -bývá vyjádřeno příslovci (stalo se to doma, včera, nečekaně) i dalšími slovními druhy, zejm. podst. jm. a zájm. (utíkal parkem, přes pole, do lesa, ke mně, jako jelen) -může být holé (vešel do domu) rozvité (vešel do starobylého domu z počátku devatenáctého století) několikanásobné (vešel do předsálí i na půdu) Př: K ránu běžel velmi rychle na záchod. (on) běžel v opilosti v parku na lavičce KDY? JAK? KAM? K ránu rychle na záchod navzdory přátelství ve městě (Puč) (Puz) (Pum) JAK MOC? velmi (Pumr) kvůli flirtu STALO SE (TO) ve 22:00 Pozoroval potůčky, pomalu stékající z hor do údolí. ze žárlivosti navečer Pozoroval (on) nečekaně dnes potůčky rychle (Pt 4.p) stékající (Pks) JAK? ODKUD? KAM? pomalu z hor do údolí

11 PU místa (Pum) -ptáme se: KDE? KAM? KUDY? ODKUD? Př: Sejdeme se v parku. Běž domů! Procházel starobylými zákoutími. Vyšel z kina. PU času (Puč) -ptáme se: KDY? ODKDY? JAK DLOUHO? JAK ČASTO? Př: Sejdeme se večer. Od rána nic nejedl. Vrátíme se za týden. Léky užívejte obden. PU způsobu (Puz) -ptáme se: JAK? JAKÝM ZPŮSOBEM? Př: Udělej to takhle. Piš perem. Hraje výborně fotbal. Uskočil před rychle jedoucím autem. PU míry (Pumr) -ptáme se: KOLIK? O KOLIK? JAK MOC/MÁLO/PŘESNĚ? JAKOU MĚROU? Př: Neměla bys tolik jíst. Je o rok starší. Stál ve vodě po kolena. Spal jako zabitý. Jez do polosyta. Našel nás velice snadno.

12 PU příčiny (Pu-příč.) -ptáme se: PROČ? Z JAKÉHO DŮVODU? Z JAKÉ PŘÍČINY? Př: Kvůli tobě mi ujel vlak. Pro slzy neviděla na cestu. Z důvodu rodinné dovolené žádám o uvolnění z výuky. Děti skákaly radostí. PU účelu (Pu-úč.) -ptáme se: PROČ? ZA JAKÝM ÚČELEM? Př: Odešel si vyčistit zuby. Skoč do města na nákup. Vzal si pro uklidnění prášky. Řekl to na vysvětlenou. PU podmínky (Pu-podm.) -ptáme se: KDY? ZA JAKÝCH PODMÍNEK? Př: Za deště nikam nepojedeme. Při dodržení reklamačních podmínek vadné zboží vyměníme. Léky se žívají při bolestech břicha. PU přípustky (Pu-příp.) -ptáme se: I PŘES CO? I KDY? NAVZDORY ČEMU? Př: Přes zákaz rodičů šel na diskotéku. Navzdory komplikacím to zvládl dobře. Půjdeme na výlet i za špatného počasí. Proti očekávání dopadla zkouška dobře.

13 DOPLNĚK (D) =větný člen, který vyjadřuje vlastnost jména v průběhu děje -rozvíjí sloveso a zároveň podst. jm./zájmeno (ve větě podmětem nebo předmětem) -ptáme se: JAK? KTERAK? + (JAKÝ?) -shoduje se s podstatným jménem shoda (neplatí pro infinitiv!!!) -bývá vyjádřen podst. jm. (Petr dokončil závod jako vítěz.) příd. jm. (Jirka se cítil osamělý.) zájm. (Maminka vařila oběd sama.) číslovkou (Jitka skončila druhá.) neurčitými slovesnými tvary -může být o infinitivem (Viděl jsem ho vystupovat z vlaku.) o přechodníky (Zpívajíc si písničku, kráčela lesní pěšinou.) holý (Musí přijet ustrojená) rozvitý (Musí přijet ustrojená v krajkových šatech) několikanásobný (Musí přijet ustrojená-neustrojená.) potulovat se sedíc (na lavičce) vystupovat vybavena (dalekohledem) brečícího ONA HO VIDĚLA jako druhá jako třetího sama ráda Př: Vrátila se domů k smrti unavená. Vrátila se (ona) KAM? domů (Pum) JAK? JAKÁ? JAK MOC? k smrti (Pumr) unavená (D)

14 VÝRAZY, KTERÉ NEJSOU VĚTNÝMI ČLENY 1) Mluvnické prostředky o předložky neurčujeme je samostatně ( součást jiného členu) Zaparkujte před (za, nad, pod) náměstím. před náměstím (Pum) o spojky (a, i, ani, nebo, avšak, že, aby, až, než, jakmile ) Já s tím počítám, ale nevím, zda s tím počítá Pavel a Edita. o částice (ano, ne, kéž, ať, určitě, jistě ) Ano, nepřijdeme! Kéž to zvládnou! Určitě tam dorazím. o odkazovací zájmena a příslovce Přemýšlel o tom, jak to udělat. Šel tam, kam ho nohy vedly. 2) Prostředky zajišťující kontakt o oslovení Nemusíš to, Petře, dojídat. Pane vrchní, čtyři piva! o citoslovce Hrome, to je pořádná chumelenice! Fuj, to jsem se lekl! 3) Některé prostředky navazující na předchozí text (tzv. konektory) Rozhodl se zůstat. Ale pak si to rozmyslel. Ujel by mu totiž vlak.

15 NĚKOLIKANÁSOBNÝ VĚTNÝ ČLEN HOLÝ ROZVITÝ NĚKOLIKANÁSOBNÝ pes divoce štěkající pes kočka, morče i pes POMĚRY MEZI JEDNOTLIVÝMI SLOŽKAMI NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU SLUČOVACÍ STUPŇOVACÍ Do kina šla maminka i tatínek. Do kina šla maminka, a dokonce i tatínek. Prima! Miláčku, koupila jsem lístky do kina. Cože? Táta jde dnes s mámou? Se nediv. Mají výročí složky jsou rovnocenné (volně k sobě přiřazené) druhá (další) složka stupňuje (příp. zpřesňuje) význam složky první, /=čárka/ a, i, ani, nebo, či (píšeme bez čárky) ba, dokonce, dokonce i ani ani, jednak jednak, hned hned nejen ale i, nejen nýbrž i (čárka se píše až před druhým výrazem)

16 ODPOROVACÍ VYLUČOVACÍ Do kina nešla maminka, ale tatínek. Do kina půjde buď maminka, nebo tatínek. Opravdu tu schůzku nemůžeš odložit? Vždyť ses do kina tak těšila Tak jak jsi dopadla? Byly ještě lístky? Poslední kus. Je mi líto, běž místo mě. Takže buď jdu já, nebo ty složky jsou ve významovém rozporu (protikladu, kontrastu) složky se navzájem vylučují (buď platí jedno, nebo druhé) ale, avšak, však, nýbrž, leč, zato nebo, anebo, či buď nebo, buď anebo DŮSLEDKOVÝ Do kina šla maminka, a tudíž i tatínek Když ti na tom tedy tak záleží, tak já na ten film půjdu s tebou. druhá složka je důsledkem té první (vyplývá z ní) proto, a proto, tak, a tak, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž

17 VĚTA JEDNODUCHÁ věta skládá se ze slov, která mají platnost větných členů, mezi nimiž jsou formální a významové vztahy FORMÁLNÍ VZTAHY A. SOUŘADNOST -jednotlivé členy jsou stejně významné / stejně závislé na jiném větném členu Př: V malé horské chatě jsme přivítali tetu i strýčka. vzniká postupně rozvíjející člen několikanásobný B. PODŘADNOST 1) shoda závislý člen přejímá od řídícího členu rod, číslo a pád, plně se s ním shoduje přísudku s podmětem Děti se smály. (mn. č., RŽ) Petr si hrál na písku. (j. č., RMŽ) přívlastku shodného s podst. jm. pes (1.p., j.č., RMŽ) kočku (4.p., j.č., RŽ) malý (1.p., j.č., RMŽ) malou (4.p., j.č., RŽ) doplňku s podst. jm. / zájm. (vyjma inf.) Maminka vařila oběd sama. Maminka vařila (1.p., č.j., RŽ) sama (1.p., č.j., RŽ) (D) 2) řízenost řídící člen určuje v jakém pádě musí být člen závislý předmět věnovat se (KOMU, ČEMU 3.p.) kamarádům, studiu, četbě, hrám, Petrovi zabývat se (KÝM, ČÍM 7.p.) kamarády, studiem, četbou, hrami, osudem přemýšlet o (KOM, ČEM 6.p.) kamarádech, studiu, četbě, hrách, Petrovi plný (KOHO, ČEHO 2.p.) života, dojmů, elánu, hořkosti

18 3) přimykání (=slabá závislost) závislý člen může být k řídícímu členu připojen přívlastek neshodný kniha libovolným způsobem knih přání a stížností od Jiráska o zvířatech mrtvých příslovečné určení domluvit se vysazený telefonem telefonicky po telefonu v parku kvůli hlídání (dětí) zjara navzdory protestům brzy v parku kvůli větru Př: Petrova teta z Aše před Vánoci ráda peče výborné vánočky a perníčky. shoda teta shoda shoda přimykání přimykání peče řízenost řízenost přimykání + Petrova z Aše před Vánoci ráda vánočky a perníčky (Pks) (Pkn) (Puč) (D) (Pt) shoda výborné (Pks)

19 VÝZNAMOVÉ VZTAHY 1) přiřazování - členy jsou na sobě nezávislé - řadíme je vedle sebe - vytvářejí několikanásobný větný člen v poměru (+,,,,,) Př: maminka a tatínek, zjara i na podzim, starý, ale fungující 2) přisuzování - charakterizuje nějaký jev z hlediska času a slovesného způsobu - klíčové pro stavbu věty - určitý slovesný tvar se stává základem věty (přísudkem) - přisuzuje podmětu, kdy a co se děje / by se dělo / se má dít Př: kachny odletěly, kachny by odletěly, odleťte 3) určování - jeden člen blíže určuje význam jiného členu Př: starý strom, píše krasopisně, píše dopis 4) přístavkový vztah - jiným způsobem pojmenovává tutéž věc (tentýž jev) Př: Václav Havel, bývalý prezident ČR, Přišli všichni, tedy babička, strýc, obě sestřenice i Jirka.

20 PŘÍSTAVEK (PŘÍSTAVKOVÝ VZTAH) = větný člen, který je souřadně spojen s jiným větným členem ve vztahu přistavování, tzn. že jiným způsobem vyjadřuje tutéž skutečnost -oddělujeme z obou stran čárkou! (v mluvě pauzami) -může být uvozen výrazy totiž, a to, tj. (to jest) Př: Krkonoše, nejvyšší české hory, se nám zalíbily. Josef Jungmann, významný český jazykovědec, vydal obsáhlý slovník. Navštívili jsme všechny tři větší města v okolí, a to Hradec Králové, Pardubice a Chrudim. Dědeček prožil celý život doma, v rodném Podkrkonoší. O Vánocích se cítil poněkud osamělý, opuštěný od všech svých blízkých.

21 ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY SAMOSTATNÝ VĚTNÝ ČLEN = určitý výraz (Po, Pt, Pu ) je z věty vysunut ( je samostatný) a ve větě je zastoupen odkazovacím zájmenem či příslovcem Př: Roman, ten se nikdy neztratí. To bylo hrozné, to zemětřesení na Haiti. Je to tam skutečně příjemné, v té restauraci. - slouží obvykle k zdůraznění - v psaném textu jej oddělujeme čárkou -typické: mluvený projev, umělecká literatura OSAMOSTATNĚNÝ VĚTNÝ ČLEN = podobně jako samostatný větný člen je vysunut z věty (i když zůstává jejím členem), avšak není na něj odkazováno žádným zájmenem či příslovcem Př: Rozhodl se jít dál. Dál na jih. Nemyslím tím hned zítra, ale až příští týden. Asi ve středu. Tvářil se poněkud nechápavě. Tedy spíše dost hloupě. - slouží k doplnění, zpřesnění - v psaném textu jej oddělujeme konc. znaménkem, v mluvě melodií a pauzou -typické: mluvený projev, umělecká literatura

22 ELIPSA (VÝPUSTKA) = část věty, kterou nevyjádříme (tj. vypustíme), ale z kontextu ji lze jednoznačně doplnit Př: Mluvil jsem s Irenkou. S Irenkou? Copak dělá? ptala se maminka. (Mluvil jsi s ) Co by chtěla studovat? To nevim. Snad medicínu. (Irenka) (Snad by chtěla studovat ) - slouží ke stručnému vyjadřování bez zbytečného opakování slov -typické: mluvený projev, umělecká literatura VSUVKA = věta nebo slovní výraz, který s větou souvisí, ale stojí mimo větnou stavbu Př: Já jsem vám to neřekla, musím se přiznat, úplně přesně. Z češtiny mívala, pokud si vzpomínám, většinou dvojku. - v psaném textu oddělujeme čárkami (pomlčkami, závorkami), v mluvě krátkými pauzami

23 ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ ČÁRKOU ODDĚLUJEME 1. Několikanásobný větný člen (nejsou-li jeho části spojeny spojkami a, i, ani, nebo, či v poměru slučovacím) Př: Žáci, žákyně i učitelé vyslechli zajímavou přednášku. Byl to unavující, ale překrásný víkend. Nemám na tebe ani čas, ani náladu. 2. Oslovení Př: Filipe, zavolej mi. A to mám, vážená paní, z první ruky! 3. Samostatně stojící citoslovce (čárka / vykřičník) Př: Ach, jak je tu krásně! (Ach! Jak je tu krásně!) Haló, kdo volá? (Haló! Kdo volá?) Myška šups do díry. (součástí věty čárku nepíšeme) 4. Přístavek Př: Karel IV., Otec vlasti, nechal vybudovat Karlštejn. Přišli všichni, a to Jirka, Jana i Josef. 5. Volný přívlastek (doplněk) Př: Noc, halící se do fialově zbarvených závojů, se blížila k ránu. lze vypustit Petr, vykláněje se z okna paneláku, volal na Jitku. Noc označovaná jako křišťálová zahájila období holocaustu. (Pk těsný) nelze vypustit Petr uviděl kámen svištící mu kolem hlavy na poslední chvíli. (D těsný) 6. Vsuvka Př: Stalo se to, alespoň si to myslím, někdy kolem poledne. Josef, jak by ne, z toho byl celý smutný.

24 7. Samostatný větný člen Př: On to byl zvláštní člověk, tenhle pan Vodička. Můj spolužák Jirka, ten by si s tím věděl rady. 8. Přímá řeč ( viz pravidla o přímé řeči) ČÁRKOU NEODDĚLUJEME 1. Několikanásobný větný člen spojený spojkami a, i, ani, nebo, či v poměru slučovacím Př: Přišel Petr i Pavel. V zimě sáňkujeme, lyžujeme nebo bruslíme. 2. Ustálená spojení (frazémy) Př: držel se zuby nehty, chodil křížem krážem, sliboval hory doly, široko daleko nebylo živáčka 3. Postupně rozvíjející přívlastek Př: známý hudební skladatel, oba dva vysoké stromy, střední odborné učiliště 4. Přívlastek těsný Př: Dívkám chodícím do 9.A odpadne zítra Tv. 5. Stejnorodá příslovečná určení Př: Odjel včera večer. Přijdu zítra ráno. Letos v zimě bylo málo sněhu. 6. Srovnávací spojky: než, jako, jakožto Př: Je větší než já. Je štíhlá jako proutek. 7. Spojení se spojkami: aneb, čili, neboli Př: předmět čili atribut, termíny neboli odborné názvy, Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka 8. Citoslovce mající platnost větného členu Př: Vajíčko křáp na zem.

25 VĚTA DVOJČLENNÁ, JEDNOČLENNÁ, VĚTNÝ EKVIVALENT VÝPOVĚĎ = základní jednotka jazykového projevu (komunikace) - forma: mluvená psaná V psaném textu má nejčastěji podobu VĚTY. -základem věty je přísudek (nejčastěji vyjádřen slovesem v činném tvaru) -chybí-li přísudek, nelze mluvit o větě! FORMA PSANÉ VÝPOVĚDI (tj. čím může být výpověď vyjádřena v psaném textu) VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT část přísudková pouze část přísudková neobsahuje přísudek část podmětná neobsahuje podmět základní člen VĚTA DVOJČLENNÁ část přísudková + část podmětná = holý, nebo rozvitý přísudek =holý, nebo rozvitý podmět (může být i nevyjádřený) Příklady: Jana spí. Naše Jana (Pks) spí jako dudek. (Puz) (ona) Spí jako dudek. (Puz) část podmětná část přísudková VĚTA JEDNOČLENNÁ pouze část přísudková neobsahuje podmět = holý, nebo rozvitý přísudek -nelze ho ani nijak vyjádřit Příklady: NENÍ část podmětná Setmělo se. Teď mi je dobře. (Puč) (Pt) část přísudková co se setmělo? Kdo, co je mi teď dobře?

26 přírodní jevy: Sněží. V prosinci se brzy stmívá. Nad horami se viditelně blýskalo. Odpoledne bude pravděpodobně pršet. tělesné stavy: Je mi mdlo. Píchá mě v zádech. Kručí mi v břiše. Hvízdalo mi v uších. Udělalo se mu nevolno. duševní stavy: Bylo mi smutno. Na táboře se jí stýskalo po rodičích. Bylo mu do smíchu. zvukové projevy: Právě zvonilo na přestávku. JAK ROZPOZNAT VĚTU S NEVYJÁDŘENÝM PODMĚTEM OD VĚTY JEDNOČLENNÉ? Věta jednočlenná lze odpovědět neurčité ono KDO? CO? Věta s nevyjádřeným podmětem lze odpovědět on, ona, ono, oni, ony, ona za ono však nelze dosadit žádnou konkrétní osobu, věc ani zvíře Dnes odpoledne mě píchalo v zádech. Kdo, co mě píchalo? V prosinci od rána do noci sněžilo. Kdo, co sněžilo? za toto ono však lze dosadit konkrétní osobu, věc či zvíře Sedělo na kraji cesty a usedavě plakalo. Kdo, co? např. děvčátko Tiše se pohupovalo se ve vánku. Kdo, co? např. listí VĚTNÝ EKVIVALENT NÁHRAŽKA VĚTY ekvivalent = stejná nebo odpovídající hodnota tj. tváří se to jako věta, funguje to jako věta, ale není to věta neobsahuje přísudek pouze základní člen = holý, nebo rozvitý (může být vyjádřen různými slovními druhy) Příklady: Čtyři kafe a dvě čokolády s pařížskou šlehačkou! (Pumr) (Pumr) (Pks) (Pkn) Velmi zajímavé! (Pumr) Takhle se nechat napálit! (Puz) Výborně! Achich ouvej! Kdepak! (Pt) podstatné jméno (kafe a čokolády) přídavné jméno (zajímavé) infinitiv (nechat se) příslovce (výborně) citoslovce (achich ouvej) částice (kdepak) část obsahující základní člen

27 DRUHY VĚT PODLE FUNKCE oznamovací (.) klesavá melodie (zp. ozn. + podm.) Př: Jdu na nákup. Odpoledne bychom mohli jet k babičce. rozkazovací (.!) stoupavě klesavá melodie (zp. rozk.) Př: Sbalte si věci. (bez důrazu) Vypadni! (s důrazem) přací (!.) stoupavě klesavá melodie (zp. ozn. + podm. + rozk.) -přací částice - kéž, nechť, ať (na 1. místě) Př: Ať už je jaro! Kéž bych zítra nezaspal. Přijď již konečně léto! tázací (?) (zp. ozn. + podm.) a) zjišťovací ( ANO/NE) stoupavá /stoupavě klesavá melodie -sloveso na 1. místě Př: Věděl jsi to? Dáš si kafe? Dal by sis kafe? b) doplňovací ( vyžaduje doplnění) stoupavě klesavá melodie -tázací zájm. a přísl. (na 1. místě) Př: Co byste rádi dnes k obědu? Proč jste se rozhodli navštívit zrovna Prahu? -všechny typy vět mohou být zároveň větami zvolacími (!) stoupavě klesavá melodie = silné citové zabarvení (vysloveny vzrušeně) Př: To vám byla mela! Nesahej do toho transformátoru! Kéž bych ho včas zastavil To snad nemyslíš vážně!

28

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ VY_32_INOVACE_CJ_1_08 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Věta jednoduchá - pojmy Věta = slovní

Více

Kurz č PhDr. Hana Peterková. Skladba. Souvětí podřadné Souvětí souřadné

Kurz č PhDr. Hana Peterková. Skladba. Souvětí podřadné Souvětí souřadné Kurz č. 5 19. 03. 2015 PhDr. Hana Peterková Skladba Souvětí podřadné Souvětí souřadné Souvětí větný celek, který vyjadřuje složitější myšlenku nebo více myšlenek; skládá se ze dvou nebo více vět jednoduchých;

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

základní větné členy podmět Po (vyjádřen, nevyjádřen, všeobecný) a přísudek Přs (slovesný, souslovný, jmenný se sponou, jmenný)

základní větné členy podmět Po (vyjádřen, nevyjádřen, všeobecný) a přísudek Přs (slovesný, souslovný, jmenný se sponou, jmenný) základní větné členy podmět Po (vyjádřen, nevyjádřen, všeobecný) a přísudek Přs (slovesný, souslovný, jmenný se sponou, jmenný) Rozvíjející větné členy předmět Pt závisí na slovese, ptáme se pádovými otázkami,

Více

VY_32_INOVACE_18_ ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY_20

VY_32_INOVACE_18_ ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY_20 VY_32_INOVACE_18_ ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY_20 Autor: Kateřina Kantová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

VĚTNÉ ČLENY. Mgr. Jiří Ondra Procvičení základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby. Zdokonalování jazykových vědomostí a dovedností

VĚTNÉ ČLENY. Mgr. Jiří Ondra Procvičení základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby. Zdokonalování jazykových vědomostí a dovedností VĚTNÉ ČLENY Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Opakování základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby Očekávaný přínos Procvičení základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby Tematická oblast

Více

Graf skladebného rozboru věty

Graf skladebného rozboru věty Graf skladebného rozboru věty Existuje několik způsobů grafického zápisu větného rozboru. Předkládaný způsob se pokouší o co největší jednoduchost a přehlednost. Příklad: Starý pán se pomalu belhal do

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Šablona III/2: Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku MLUVNICE 1. Jazykové rodiny 2. Útvary národního jazyka 3. Jazykové příručky 4. Slovo a jeho význam 5. Obohacování slovní zásoby

Více

Větné členy. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Větné členy. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Větné členy MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_38_14 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit Pravidla interpunkce 1. Pravidla psaní čárek v souvětí Jednotlivé věty v souvětích oddělujeme čárkami. Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve tvaru určitém. Chirurgové by měli operovat a léčit. Jakmile

Více

PRAVOPIS. Shoda podmětu s přísudkem. Několikanásobný podmět. Podmět v mužském životném rodě. Podmět v mužském neživotném rodě. Podmět v ženském rodě

PRAVOPIS. Shoda podmětu s přísudkem. Několikanásobný podmět. Podmět v mužském životném rodě. Podmět v mužském neživotném rodě. Podmět v ženském rodě PRAVOPIS Shoda podmětu s přísudkem - koncovku přísudku určuje rod podmětu (!!! nikoli jeho vzor) - koncovku -i, -y, -a řešíme pouze v množném čísle a minulém čase Podmět v mužském životném rodě - píšeme

Více

SOŠUP 7. 4. 2013 2. 64 41 L/51

SOŠUP 7. 4. 2013 2. 64 41 L/51 Datum: 7. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_106 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY Základ věty Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 17. 4. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné a vzdělávací

Více

Přísudek a podmět. Český jazyk 9. ročník Mgr. Iveta Burianová

Přísudek a podmět. Český jazyk 9. ročník Mgr. Iveta Burianová Přísudek a podmět Český jazyk 9. ročník Mgr. Iveta Burianová Autor: Mgr. Iveta Burianová Období: březen 2012 Šablona: I/2 12_INOVACE_93 Druh učebního materiálu: prezentace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ1

SADA VY_32_INOVACE_CJ1 SADA VY_32_INOVACE_CJ1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE VY_32_INOVACE_CJ_1_09 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE Základní

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ Věta jednoduchá je uspořádaný větný celek, který vyjadřuje jednu myšlenku. Slova, která k sobě patří, tvoří dvojice slov, v této dvojici jedno slovo závisí na druhém. Takové dvojice

Více

Větné členy. Základ věty tvoří základní větné členy, jejich spojení nazýváme základní skladebná dvojice. Jsou to podmět a přísudek.

Větné členy. Základ věty tvoří základní větné členy, jejich spojení nazýváme základní skladebná dvojice. Jsou to podmět a přísudek. Základní větné členy Větné členy Základ věty tvoří základní větné členy, jejich spojení nazýváme základní skladebná dvojice. Jsou to podmět a přísudek. Rozvíjející větné členy Další větné členy, které

Více

Přísudek. Vytvořeno dne: ve větě

Přísudek. Vytvořeno dne: ve větě Přísudek Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora: Přísudek Kateřina

Více

Identifikátor materiálu: EU-3-3, Č, 8.r., Prezentace Přísudek Vytvořeno: Josef Gajdoš (Autor) čeština. - žádné. výklad.

Identifikátor materiálu: EU-3-3, Č, 8.r., Prezentace Přísudek Vytvořeno: Josef Gajdoš (Autor) čeština. - žádné. výklad. Identifikátor materiálu: EU-3-3, Č, 8.r., Prezentace Přísudek Vytvořeno: 27.12. 2013 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity

Více

Větné členy. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor

Větné členy. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Větné členy Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0950 VY_32_INOVACE_cjl_mlu03 mlu03_pl.pdf Gymnázium Kladno PhDr. Taťána Podpěrová Anotace Praktická

Více

Slovní druhy. Ohebné i neohebné

Slovní druhy. Ohebné i neohebné Slovní druhy Ohebné i neohebné Slovní druhy 1. Podstatná jména 2. Přídavná jména 3. Zájmena 4. Číslovky 5. Slovesa 6. Příslovce 7. Předložky 8. Spojky 9. Částice 10. Citoslovce Podstatná jména názvy osob,

Více

Přísudek opakování a rozšíření

Přísudek opakování a rozšíření Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Přísudek

Více

Autor: Josef Kraus Datum: Škola: Trnová, Šablona: Číslo sady: 01. Název sady: Jazyková výchova Číslo DUM: 06

Autor: Josef Kraus Datum: Škola: Trnová, Šablona: Číslo sady: 01. Název sady: Jazyková výchova Číslo DUM: 06 Autor: Josef Kraus Datum: 16.3.2012 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠM Trnová, Trnová 222, okres Plzeň - sever Šablona: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky Číslo sady: 01 Název sady: Jazyková výchova Číslo DUM:

Více

VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK

VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK Autor: Katka Česalová Datum: 10. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/20

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/20 Číslo materiálu: Název materiálu: Čárka ve větě jednoduché Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ Zopakuj si, kam nepatří čárka: Přívlastek postupně

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Jednotlivé úkoly jsou zaměřeny na zopakování a procvičení

Více

Český jazyk a literatura - jazyková výchova

Český jazyk a literatura - jazyková výchova Využívá znalostí získaných v předešlých ročnících. OPAKOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ Vysvětlí pojmy: sl.nadřazené, podřazené a slova souřadná.uvede příklady. Rozpozná sl. jednoznač.a mnohoznačná. V textu vyhledá synonyma,

Více

15. Věta jednoduchá Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013

15. Věta jednoduchá Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 15. Věta jednoduchá Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Mgr. Barbora Říhošková

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Mgr. Barbora Říhošková Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

VY_32_INOVACE_CH8SA_01_01_01. VY_32_INOVACE_CJ678JO_09_03_17 materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Hana Johánková Vzdělávací oblast předmět:

VY_32_INOVACE_CH8SA_01_01_01. VY_32_INOVACE_CJ678JO_09_03_17 materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Hana Johánková Vzdělávací oblast předmět: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_CH8SA_01_01_01

Více

VĚTA JEDNODUCHÁ - OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU

VĚTA JEDNODUCHÁ - OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU VĚTA JEDNODUCHÁ - OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Hana Třetinová Číslo a název klíčové aktivity:iii/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Název Písemná práce vyjm. sl., rod stř. a jeho vzory

Název Písemná práce vyjm. sl., rod stř. a jeho vzory Název projektu: Projekt IT Zliv, č. CZ.1.07/1.4.00/2728 Příjemce: Základní škola a Základní umělecká škola Zliv, Lidická 315, 373 44 Zliv Název materiálu: Autor materiálu: Název Písemná práce vyjm. sl.,

Více

SOŠUP 15. 4. 2013 2. 64 41 L/51

SOŠUP 15. 4. 2013 2. 64 41 L/51 Datum: 15. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_107 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Shoda přísudku s podmětem

Shoda přísudku s podmětem Shoda přísudku s podmětem procvičování učiva autor: Tomáš Barták Shoda Př s Po POZOR: jen v minulém čase podmět rodu M živ. M neživ. Ž S koncovka přísudku -i Chlapci běželi. Psi štěkali. -y Lesy šuměly.

Více

SKLADBA2 SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková

SKLADBA2 SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková SKLADBA2 SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění

Více

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Tvarosloví *) Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Sekunda 2 hodiny týdně Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Určuje slovní druhy, své tvrzení vždy

Více

Předmět. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Předmět. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Předmět

Více

Věta jednoduchá v češtině

Věta jednoduchá v češtině Věta jednoduchá v češtině 18. Výrazy, které nejsou větnými členy Český jazyk 7. ročník Mgr. Jana Zemanová 2. pololetí školního roku 2012 / 2013 Základní škola, Chrudim, Dr. Peška768 Některé výrazy se od

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Sedláčková Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení Téma: Příslovečné určení Vzdělávací oblast:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_158 Jméno autora: Mgr. Pavla Nesvadbová Datum

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 24/01 Název materiálu: Opakování - větné členy Vypracoval: Mgr. Hana Šatná DALTONSKÝ LIST ČJ 8. ročník OPAKOVÁNÍ VĚTNÉ ČLENY PODPIS:

Více

Příslovečné určení. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Příslovečné určení. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Příslovečné

Více

VY_12_INOVACE_72 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_12_INOVACE_72 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Číslo materiálu: 72 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Slovní druhy Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Slovní druhy Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Slovní druhy Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_25_04 Tématický celek: Gramatika, skladba, sloh Autor: Mrg. Libuše

Více

IV. Gramatika A. Tvarosloví 1. Slovní druhy

IV. Gramatika A. Tvarosloví 1. Slovní druhy IV. Gramatika A. Tvarosloví 1. Slovní druhy Slovní druhy jsou soubory slov vymezené podle hledisek významového, tvaroslovného a skladebního. V podstatě se shodují s kategoriemi, s jejichž pomocí starořecký

Více

Žáci zodpoví všechny otázky. Určí slovní druhy a větné členy, vyjmenují znaky písemného a ústního projevu.

Žáci zodpoví všechny otázky. Určí slovní druhy a větné členy, vyjmenují znaky písemného a ústního projevu. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_16 Název materiálu: Pololetní písemná práce 2 Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Český jazyk 1. ročník Materiál obsahuje otázky

Více

VEDLEJŠÍ VĚTY 3 Autor: Katka Česalová Datum: 24. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník

VEDLEJŠÍ VĚTY 3 Autor: Katka Česalová Datum: 24. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník VEDLEJŠÍ VĚTY 3 Autor: Katka Česalová Datum: 24. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

Název materiálu: Jazykové rozbory

Název materiálu: Jazykové rozbory Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Mgr. Marie Mušková

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Mgr. Marie Mušková Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY VY_32_INOVACE_CJ_1_10 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY ROZVÍJEJÍCÍ

Více

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Škola Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 12 Syntax Skladba (syntax)

Více

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje SKLADBA SOUVĚTÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 14 Obsah: vztahy mezi větami

Více

Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání

Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání Datum: 9. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_110 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen pro žáky učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit stavbu věty jednoduché,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Tercie 2 hodiny týdně Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Skladba *) Ţák vysvětlí pojem aktuální (kontextové)

Více

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků list 1 / 8 Čj časová dotace: 4 hod / týden Český jazyk a literatura 7. ročník (ČJL 9 1 09) sestaví vypravování v časové posloupnosti s využitím názorných jazykových prostředků sestaví vypravování s využitím

Více

Základní větné členy - opakování

Základní větné členy - opakování Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Vedlejší věta přísudková

Vedlejší věta přísudková Vedlejší věty Druhy vedlejších vět určujeme: podle jejich větněčlenské platnosti podle spojovacích výrazů, kterými jsou připojeny k větě řídící podle vztahu jejich obsahu k obsahu věty řídící Vedlejší

Více

Přijímací zkoušky do matematické třídy 2013/2014

Přijímací zkoušky do matematické třídy 2013/2014 Přijímací zkoušky do matematické třídy 2013/2014 Český jazyk 1. Doplňte Večer si srnci v šl se sv m dru kami na pastvu. L šajové i jiné m ry poletoval vzduchem. Po chvíl se ob vil temný stín v ra, který

Více

Obsah. Úvodní poznámka 11 Německý jazyk, spisovná řeč a nářečí 13 Pomůcky ke studiu němčiny 15

Obsah. Úvodní poznámka 11 Německý jazyk, spisovná řeč a nářečí 13 Pomůcky ke studiu němčiny 15 Obsah Úvodní poznámka 11 Německý jazyk, spisovná řeč a nářečí 13 Pomůcky ke studiu němčiny 15 VÝSLOVNOST A PRAVOPIS Německá výslovnost 18 Hlavni rozdíly mezi českou a německou výslovnosti 19 Přízvuk 20

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 67 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 16. 4. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Mgr. Jaroslava Kholová. Období tvorby Listopad- prosinec Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium, 2. ročník. oblast

Mgr. Jaroslava Kholová. Období tvorby Listopad- prosinec Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium, 2. ročník. oblast SYNTAX III. Anotace Tematický celek zaměřený na větnou skladbu je zpracován v systému prezentací. Každou lze použít v jedné vyučovací hodině k výkladu dané problematiky. Materiál seznámí žáky se syntaktickými

Více

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Shoda přísudku s několikanásobným podmětem MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_06 Tématický

Více

VY_32_INOVACE_ / IQ cesta

VY_32_INOVACE_ / IQ cesta 1/6 3.2.07.08 Pravidla hry: 1. Hra je určena minimálně pro 2 hráče. 2. Jeden hráč (může se účastnit i hry) bude kontrolovat správnost odpovědí na Listině odpovědí. 3. Každý si vybere figurku jiné barvy

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Mgr. Barbora Říhošková

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Mgr. Barbora Říhošková Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Český jazyk 2 (Jazykové rozbory) Terasoft Větné rozbory určování větných členů ve větě, chybné odpovědi jsou vypsány s uvedením správného řešení určování větných členů ve větě, při správné odpovědi

Více

Anotace. Prezentace slouží k doplnění výkladu o shodě podmětu s přísudkem. Zabývá se shodou přísudku s několikanásobným podmětem.

Anotace. Prezentace slouží k doplnění výkladu o shodě podmětu s přísudkem. Zabývá se shodou přísudku s několikanásobným podmětem. NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_7

Více

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I. Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I. Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0103 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 7. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 7. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. KOMUKIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Žák - vypravuje ústně i písemně scény z filmu či ukázky z knih, využívá jazykových prostředků vhodných k oživení vypravování,; - popisuje ústně i písemně umělecké dílo, výrobek,

Více

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Hana Třetinová Číslo a název klíčové aktivity:iii/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní číslo: VY_32_INOVACE_CJ.HT.6.03

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

VY_III/2_Inovace_sada01

VY_III/2_Inovace_sada01 Větná skladba Autor: Josef Kraus Datum: 20.10.2011 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠM Trnová,, Trnová 222, okres Plzeň - Sever Šablona: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky Číslo sady: 01 Název sady: Jazyková

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 25. 2. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 25. 2. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 25. 2. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Věty podle postoje mluvčího

Věty podle postoje mluvčího Věty podle postoje mluvčího Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0106 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/15

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/15 Číslo materiálu: Název materiálu: Písemná práce - větné členy, obohacování slovní zásoby Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová Písemná práce z Čj Jméno: Datum: 1.Vyhledej

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Souřadné poměry

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Souřadné poměry Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název : VY_32_INOVACE_11/11_Český jazyk 8. ročník Téma: Souřadné poměry Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová

Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název : VY_32_INOVACE_11/O9_Český jazyk 8. ročník Téma: Věty dvojčlenné, jednočlenné, větné ekvivalenty

Více

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019 Krajské kolo zadání I. kategorie přidělené soutěžní číslo body gramatika sloh

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: jazyková výchova - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: jazyková výchova - ročník: PRIMA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: jazyková výchova - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Podstatná jména: - konkrétní

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

SSOS_CJL_5.13. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_CJL_5.13. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_5.13

Více

Základní větné členy

Základní větné členy 1 Základní větné členy - základní větné členy nesou základní informaci jaký děj probíhá a kdo ho koná - jsou to podmět Po a přísudek Př, které tvoří tzv. základní skladební dvojici - jestliže ji chceme

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu český jazyk a literatura se doplňují: 2. stupeň Ročník: sedmý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu český jazyk a literatura se doplňují: 2. stupeň Ročník: sedmý. Tematické okruhy průřezového tématu Komunikační a slohová výchova - vypravuje ústně i písemně scény z filmu či ukázky z knih, využívá jazykových prostředků vhodných k oživení vypravování; - popisuje ústně i písemně umělecké dílo, výrobek,

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 4.ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 4.ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 4.ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Přídavná jména Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Uherský Brod Český jazyk a literatura

Přídavná jména Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Uherský Brod Český jazyk a literatura Přídavná jména Název školy: Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Uherský Brod Adresa: Nivnická 1781, 688 01 Uherský Brod Předmět: Český jazyk a literatura Vyučující: Balaštíková Andrea Přídavná

Více