PŘEHLED TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE VEDOUCÍ PRACÍ:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘEHLED TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE VEDOUCÍ PRACÍ:"

Transkript

1 PŘEHLED TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE VEDOUCÍ PRACÍ: prof. Ing. Jaroslav Beran, CSc. doc. Ing. Martin Bílek, Ph.D. Ing. Jozef Kaniok, Ph.D. Ing. Martin Konečný, Ph.D. Ing. Šimon Kovář, Ph.D. Ing. Josef Skřivánek, Ph.D. Ing. Jan Valtera, Ph.D. Ing. Petr Žabka, Ph.D. jaroslav.beran@tul.cz martin.bilek@tul.cz josef.kaniok@tul.cz martin.konecny@tul.cz simon.kovar@tul.cz josef.skrivanek@tul.cz jan.valtera@tul.cz petr.zabka@tul.cz

2 BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2018/2019 V případě zájmu o konkrétní zadání a získání dalších informací kontaktujte vedoucího BP Další možnosti nabízené v souvislosti s vedením závěrečných prací na KTS 1. Pracovní úvazek v rámci SKK (Studentská Konstrukční Kancelář) KTS, 2. Možnost praxe u zadavatele, 3. Dlouhodobá spolupráce po ukončení studia, 4. Finanční odměny v rámci spolupráce s externí společností.

3 SEZNAM TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRÁCÍ 2018/2019 Univerzální uchopovací hlavice pro válcové tvary dílů Posuvné dveře pro robotická pracoviště umístěná v námořních kontejnerech Uchopovací hlavice pro manipulaci s textilními materiály Kontejner pro umístění robota Zařízení pro odstředivé zalévání dutých vláken v membránových modulech Analýza uložení rotoru pro přístroj k automatické separaci DNA Návrh pohonu střihacího kotouče maloprůměrového pletacího stroje Přejít na další témata

4 SEZNAM TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRÁCÍ 2018/2019 Zařízení pro nanášení nanovlákenné vrstvy na podkladový materiál Návrh strojní části univerzálniho navíjecího zařízení Konstrukce převíjecího zařízení podkladové textilie pro výrobu nanovlákenných struktur Kompenzátor změny tahu příze pro vysokorychlostní systém navíjení Více-zónová AC elektroda pro výrobu plošné nanovlákenné struktury Zvlákňovací zařízení pro výrobu plošného nanovlákenného materiálu. Zařízení pro výrobu nanovláken pomocí drátové elektrody Systém rozvádení příze u navíjecích systémů

5 1. Univerzální uchopovací hlavice pro díly válcového tvaru Navrhněte univerzální uchopovací hlavici pro válcové tvary dílů. Tato hlavice musí být schopna spolehlivého uchopení dílu válcového tvaru v rozsahu průměrů 10 až 50 mm. 1. Proveďte rešerši uchopovacích hlavic pro kruhové tvary, 2. Navrhněte dva způsoby uchopení válcových tvarů pro rozsah průměrů mm, 3. Navržené způsoby prověřte pomocí výpočtu, popřípadě experimentem, 4. Pro vybranou variantu vypracujte výkresovou dokumentaci. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Šimon Kovář / Michal Vychroň PODPORA: MICo robotic s.r.o. (konzultant, pro odpovídající úroveň BP finanční odměna)

6 2. Posuvné dveře pro robotická pracoviště umístěná v námořních kontejnerech Navrhněte za použití normalizovaných a typizovaných dílů dvoukřídlé posuvné dveře pro robotická pracoviště umístěná v normovaných námořních kontejnerech. Tyto posuvné dveře musí splňovat bezpečnostní předpisy a musí být prachu těsná. Otvírání dveří je manuální. 1. Proveďte rešerši používaných posuvných dveří ve strojírenské výrobě (obráběcí centra atd.), 2. Navrhněte konstrukční uspořádání posuvných dveří pro konkrétní aplikaci s možností snadné změny průchozí velikosti a prachu těsnost, 3. Vypracujte výrobní dokumentaci. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Šimon Kovář / Michal Vychroň PODPORA: MICo robotic s.r.o. (konzultant, pro odpovídající úroveň BP finanční odměna)

7 3. Uchopovací hlavice pro manipulaci s textilními materiály Navrhněte uchopovací hlavici pro manipulaci s kobercovými přístřihy o rozměrech cca. 1 x 1 m. Tato hlavice je určena pro robotickou manipulaci s těmito produkty v technologickém a manipulačním procesu pro zavazadlový prostor osobních automobilů. Vzorek kobercového přístřihu bude k dispozici. 1. Proveďte rešerši známých způsobů uchopování textilních výrobků, 2. Navrhněte a ověřte dva možné způsoby uchopení kobercových přístřihů, 3. Vybranou variantu zpracujte do 3D a 2D dokumentace. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Martin Konečný/ Michal Vychroň PODPORA: MICo robotic s.r.o. (konzultant, pro odpovídající úroveň BP finanční odměna)

8 4. Kontejner pro umístění robota Navrhněte úpravy námořního kontejneru od firmy containex.cz pro koncept strojů MICo robotic s.r.o.. Proveďte rozbor dynamických účinků robota. Navrhněte konstrukční úpravy stávajícího kontejneru s cílem optimalizovat tuhosti kontejneru. Typové označení robota je M-20iA/35M od firmy FANUC. 1. Proveďte rešerši způsobů umístění robotů v námořních kontejnerech, 2. Proveďte rozbor dynamických účinků robota, 3. Pro dané zatěžující parametry proveďte pevnostní analýzu kontejneru, 4. Navrhněte konstrukční úpravy stávajícího řešení a pro tyto úpravy zpracujte výrobní dokumentaci. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Martin Konečný/ Michal Vychroň PODPORA: MICo robotic s.r.o. (konzultant, pro odpovídající úroveň BP finanční odměna)

9 5. Zařízení pro odstředivé zalévání dutých vláken v membránových modulech Cílem práce je navrhnout zařízení pro odstředivé zalévání dutovlákených membrán do koncovek membránového modulu. Membrány musí být v modulu pevně ukotveny pomocí epoxidové nebo polyuretanové pryskyřice, tak aby byl plynotěsně oddělen permeátový a retentátový proud modulu. 1. Seznamte se s výrobou dutých membránových vláken, 2. Seznamte se s problematikou zalévání membránových dutých vláken do koncovek membránových modulů, 3. Navrhněte konstrukci pro odstředivé zalévání dutých vláken pomocí epoxidových pryskyřic do koncovek membránových modulů, 4. Pro danou konstrukci vypracujte výkresovou dokumentaci. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Šimon Kovář / Michal Amrich PODPORA: MemBrain (konzultant, pro odpovídající úroveň BP finanční odměna)

10 6. Analýza uložení rotoru pro přístroj k automatické separaci DNA Cílem práce je navržení vhodného uložení rotoru u diagnostického přístroje. Úvodní část práce se bude zabývat rešerší rotorů používaných v praxi u medicínských diagnostických přístrojů. Praktická část práce se zaměří na analýzu současného uspořádání rotoru. Pro tuto analýzu je možné využít experimentálně získaných dat nebo je možné sestavi matematický model v prostředí MSC.Adams nebo Creo simulate. Na základě získaných poznatků budou navržený úpravy uložení rotoru. 1. Proveďte rešerši rotorů používaných u medicínských diagnostických přístrojů, 2. Proveďte analýzu současného uspořádání uložení rotoru. Navrhněte metodiku měření a vyhodnocení vibrací rotoru při běhu zařízení, 3. Navrhněte úpravy uložení rotoru a proveďte porovnání se současným stavem. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Martin Bílek/ Michal Konečný PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář - mimořádné stipendium dle kvality BP)

11 Téma je již zadané. 7. Návrh pohonu střihacího kotouče maloprůměrového pletacího stroje Návrh individuálního systému pohonu střihacího kotouče maloprůměrového pletacího stroje, u kterého je možné zařazení do stávajícího konceptu stroje. Seznámení se s problematikou známých systémů pohonu stroje a zpracování rešerše zaměřenou na pohon střihacího kotouče. Na základě rešerše budou sestaveny a porovnány možné varianty pohonu kotouče a vybrána ta nejvhodnější. Tato varianta bude podrobně zpracována do formy výrobní dokumentace, ze které bude vybrána kritická součást a ta bude podrobena DFMEA analýze. Závěrečnou částí práce bude zpracování silového rozboru nového individuálního systému pohonu a kontrola správného dimenzování. 1. Rešerše systémů pohonu střihacího kotouče, 2. Návrhy řešení systémů pohonu střihacího kotouče, jejich porovnání a výběr vhodné varianty, 3. Konstrukční zpracování vybrané varianty včetně výrobní dokumentace, 4. Rozbor zatížení u nového systému pohonu střihacího kotouče. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Josef Skřivánek/ Martin Bílek PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář - mimořádné stipendium dle kvality BP)

12 8. Zařízení pro nanášení nanovlákenné vrstvy na podkladový materiál Cílem práce je navržení zařízení pro nanášení nanovlákenné vrstvy na podkladový materiál. Zařízení bude umožňovat kontinuální i diskontinuální proces nanášení nanovláken na podkladový materiál pomocí AC zvlákňováním. Výsledkem bude konstrukční návrh zařízení včetně výrobní dokumentace. 1. Proveďte rešerši problematiky výroby nanovláken střídavým elektrickým polem, 2. Na základě provedené analýzy navrhněte způsob nanášení nanovlákenné vrstvy na plošný podkladový materiál, 3. Konstrukčně zpracujte variantu zařízení umožňující opakovanou výrobu nanovlákenné vrstvy na podkladový materiál. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Martin Bílek/ Josef Skřivánek PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář - mimořádné stipendium dle kvality BP)

13 9. Návrh strojní části univerzálního navíjecího zařízení Univerzální navíjecí zařízení je určeno pro navíjení délkových útvarů, přízí, šňůr, drátů ap. přesným křížovým vinutím (PKV), dokonale přesným křížovým vinutím (DPKV), digitálním vinutím (DKV) a paralelním vinutím (PV). Programově umožňuje navíjet náviny s různými volitelnými soukacími poměry, v daném rozmezí volitelnou šířkou návinu, a volitelnou vzdáleností navíjeného materiálu. Předmětné navíjecí zařízení je stavebnicové koncepce s využitím strojních komponentů, řízených pohonů a řídícího systému s programovacím dotykovým ovládacím panelem, kde je možné zadat parametry a druh návinu, navíjecí napětí a navíjenou délku. Toto navíjecí zařízení umožňuje navíjení také konstantní navíjecí rychlostí navíjeného materiálu nezávisle na průměru navíjení, co je možné využít v různých technologických linkách. 1. Proveďte analýzu současného stavu a rešerši navíjecích mechanizmů 2. Navrhněte varianty řešení pro univerzální mechanizmus navíjecího zařízení s využitím 3. Zpracujte návrh vybrané varianty řešení 4. Vypracujte výrobní dokumentaci nového řešení VEDOUCÍ / KONZULTANT: Petr Žabka/ Jozef Kaniok

14 10. Konstrukce převíjecího zařízení podkladové textilie pro výrobu nanovlákenných struktur Náplň bakalářské práce spočívá v návrhu převíjecího zařízení podkladové textilie při AC zvlákňování. Převíjecí zařízení bude součástí druhé vývojové řády komorového spineru pro výrobu nanovláken. V úvodní části práce se student seznámí s problematikou převíjení plošných textilií a zpracuje rešerši známých systémů. Na základě znalostí získaných z předcházející části budou navrženy a porovnány možné varianty převíjecích zařízení a vybrána ta nejvhodnější. Tato varianta bude podrobně zpracována do výrobní dokumentace. Závěrečnou částí práce bude zpracování PFMEA analýzy převíjecího procesu na nově navrženém převíjecím zařízení a jeho experimentální ověření. 1. Rešerše známých systémů převíjení plošných textilií, 2. Návrhy řešení systémů převíjení, jejich porovnání a výběr vhodné varianty k dalšímu zpracování, 3. Konstrukční zpracování vybrané varianty do podoby výrobní dokumentace, VEDOUCÍ / KONZULTANT: Josef Skřivánek/ Jan Valtera PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář mimořádné stipendium dle kvality BP) Téma je již zadané.

15 11. Kompenzátor změny tahu příze pro vysokorychlostní systém navíjení Centrální rozváděcí systémy příze u dopřádacích strojů patří v současnosti k jedním z nejvíce limitujících uzlů při zvyšování výkonu stroje. Tato práce se zaměřuje na návrh kompenzačního elementu změny tahu příze pro nový vysokorychlostní systém navíjení vyvinutý na TUL. Student(ka) se při práci seznámí s problematikou navíjecích systémů a nového vysokorychlostního systému navíjení. V rámci práce bude navržen měřící přípravek pro analýzu změny tahu příze a na základě výsledků provedeného měření navrhne geometrii rotačního kompenzátoru. Student(ka) bude mít možnost vyrobené zařízení v rámci práce experimentálně ověřit na navíjecím zařízení v laboratořích KTS. 1. Proveďte rešerši navíjecích systémů příze na dopřádacích strojích, 2. Navrhněte měřicí přípravek pro analýzu změny délky příze na vysokorychlostním systému navíjení s rozváděcím bubnem, 3. Proveďte analýzu geometrie rotačního kompenzátoru, 4. Proveďte konstrukční návrh kompenzátoru, 5. Experimentálně ověřte funkčnost kompenzátoru při navíjecím procesu a výsledky zhodnoťte. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Jan Valtera/ Jaroslav Beran

16 12. Lineární AC elektroda pro výrobu plošné nanovlákenné struktury Jako v každém textilním odvětví je i v oblasti nanotechnologií důležitým průmyslovým výstupem plošná nanovlákenná struktura. Cílem této práce je provést analýzu elektrického pole v okolí lineární AC elektrody pro výrobu plošného nanovlákenného materiálu a navrhnout vhodné uspořádání pro dvě zvlákňovací zóny elektrody. Následně student(ka) provede konstrukční návrh lineární AC zvlákňovací elektrody ve vybraném uspořádání do podoby výkresové dokumentace. Student(ka) bude mít možnost během řešení své práce ověřit funkčnost vyrobeného zařízení na zvlákňovacím zařízení v laboratořích KTS. 1. Proveďte rešerši způsobů výroby plošných nanovlákenných struktur, 2. Analyzujte rozložení elektrického pole v okolí jedné, dvou a tří lineárních AC elektrod, 3. Proveďte konstrukční návrh AC elektrody se dvěma zvlákňovacími zónami, 4. Vypracujte výkresovou dokumentaci a případně experimentálně ověřte funkci navržené elektrody při AC zvlákňovacím procesu. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Jan Valtera/ Martin Bílek PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář mimořádné stipendium dle kvality BP)

17 13. Zvlákňovací zařízení pro výrobu plošného nanovlákenného materiálu Jako v každém textilním odvětví je i v oblasti nanotechnologií důležitým průmyslovým výstupem plošná nanovlákenná struktura. V případě nové vysoce výkonné technologie výroby nanovláken metodou AC elektrického zvlákňování neexistuje v současnosti ověřená technologie pro kontinuální výrobu plošné nanovlákenné struktury. Jednou z možností je zvýšení počtu bodových AC elektrod vyvinutých a využívaných na TUL. Cílem této práce je proto navrhnout pohon pro soustavu těchto AC zvlákňovacích elektrod, které umožní při zvlákňovacím procesu kontinuální výrobu plošné nanovlákenné struktury. V rámci práce bude věnována pozornost koncepci návrhu a výběru optimální varianty. Ta bude konstrukčně zpracována do podoby výkresové dokumentace. Student(ka) bude mít možnost během řešení své práce ověřit funkčnost vyrobeného zařízení na zvlákňovacím zařízení v laboratořích KTS. Téma je již zadané. 1. Proveďte rešerši známých způsobů výroby plošného nanovlákenného materiálu, 2. Navrhněte rozmístění bodových přeplavovacích AC elektrod pro zajištění nánosu nanovlákem v šíři 500 mm 3. Navrhněte a konstrukčně zpracujte vybrané řešení pro metodu výroby nanovláken zvlákňováním ve střidavém elektrickém poli 4. Vypracujte výrobní dokumentaci navrženého zařízení a případně experimentálně ověřte funkčnost zařízení při AC zvlákňovacím procesu. VEDOUCÍ / KONZULTANT: Jan Valtera/ Josef Skřivánek PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář mimořádné stipendium dle kvality BP)

18 14. Zařízení pro výrobu nanovláken pomocí drátové elektrody Cílem práce je konstrukční návrh zařízení, které bude součástí komorového spineru pro výrobu nanovláken. V rámci BP bude navržen funkční model zařízení pro výrobu nanovláken pomocí drátové elektrody pomocí AC. Výsledkem bude konstrukční návrh zařízení včetně výrobní dokumentace. 1. Proveďte rešerší známých způsobů výroby nanovláken. 2. Navrhněte a konstrukčně zpracujte funkční model zařízení určeného pro výrobu nanovláken pomocí drátové elektrody prostřednictvím AC, které bude možné umístit v komorovém spineu. 3. Navrhněte rozmístění jednotlivých ovládacích prvků a jejich řízení. 4. Zpracujte výkresovou dokumentaci VEDOUCÍ / KONZULTANT: Martin Bílek/ Josef Skřivánek PODPORA: PODPORA: SKK (Studentská Konstrukční Kancelář - mimořádné stipendium dle kvality BP)

19 15. Systém rozvádění příze u navíjecích systémů : Navrhněte úpravu systému rozvádění na navíjecm stroji tak, aby umožňovala variabilní délku zdvihu. U současného stroje je použita axiální vačka, u které je zdvih pevně stanoven. Nový systém by měl nedostatky odstranit a umožnit tak snadné nastavení požadovaného přítlaku. ZÁSADY: Proveďte rešerši rozváděcích mechanizmů u navíjecích systémů příze. Navrhněte nový systém rozvádění se servopohonem umožňující variabilní délkou zdvihu. Pro vybrané řešení určete rychlost a přesnost polohování. Podle možností experimentálně ověřte funkčnost vybraného řešení a výsledky zhodnoťte. VEDOUCÍ / KONZULTANT: :Ing. Petr Žabka, Ph.D. Ing. Jozef Kaniok, Ph.D.

20 DĚKUJI ZA POZORNOST

Analýza uložení rotoru. Název tématu: Podklad pro VŠKP schválen vedoucím katedry. Pracoviště: doc. Ing. Martin Bílek, Ph.D.

Analýza uložení rotoru. Název tématu: Podklad pro VŠKP schválen vedoucím katedry. Pracoviště: doc. Ing. Martin Bílek, Ph.D. Analýza uložení rotoru Ak. rok zadání: 216/217 Ak. rok obhajoby: 216/217 doc. Ing. Martin Bílek, Ph.D. 26.9.215 Registrace do: 31.1.215 1. Proveďte rešerši rotorů používaných u medicínských diagnostických

Více

+ + Katedra textilních a jednoúčelových strojů. Jednoúčelové stroje. Textilní stroje a stroje na výrobu nanovláken. Přístrojová technika

+ + Katedra textilních a jednoúčelových strojů. Jednoúčelové stroje. Textilní stroje a stroje na výrobu nanovláken. Přístrojová technika Katedra textilních a jednoúčelových strojů + + + Jednoúčelové stroje CA-technologie a experiment Textilní stroje a stroje na výrobu nanovláken Přístrojová technika Cílem magisterského studia je příprava

Více

Témata bakalářských prací 2015/2016

Témata bakalářských prací 2015/2016 Témata bakalářských prací 2015/2016 Název: Analýza magnetických akumulátorů kinetické energie. 1. Proveďte rešerši známých magnetických systémů v konstrukci strojů. 2. Proveďte citlivostní analýzu vybraných

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI ZELTWANGER GRUPPE PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI MAURO DE SIMON ZELTWANGER AUTOMATION GMBH LISTOPAD 2016 DATA & FAKTA SKUPINA ZELTWANGER Založení 1982 Společnosti ve skupině 5 Zaměstnanci 340 Skupinový obrat

Více

VYUŽITÍ SNÍMACÍCH SYSTÉMU V PRŮMYSLOVÉ AUTOMATIZACI SVOČ FST 2019

VYUŽITÍ SNÍMACÍCH SYSTÉMU V PRŮMYSLOVÉ AUTOMATIZACI SVOČ FST 2019 VYUŽITÍ SNÍMACÍCH SYSTÉMU V PRŮMYSLOVÉ AUTOMATIZACI SVOČ FST 2019 Bc. Michael Froněk Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce se zabývá řešením problému

Více

Příloha č. 2 Technická specifikace

Příloha č. 2 Technická specifikace Příloha č. 2 Technická specifikace Název veřejné zakázky: MoVI-FAI Malé robotické pracoviště IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZADAVATELE Obchodní název: Sídlo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nám. T. G. Masaryka 5555,

Více

Výměnné pobyty s US vysokými školami

Výměnné pobyty s US vysokými školami Výměnné pobyty s US vysokými školami Hlavní řešitel: prof. RNDr. David Lukáš, CSc. Fakulta textilní, Katedra netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Závěrečný seminář k rozvojovým programům MŠMT

Více

VYBRANÉ POZNATKY Z ODBORNÉ PRAXE

VYBRANÉ POZNATKY Z ODBORNÉ PRAXE VYBRANÉ POZNATKY Z ODBORNÉ PRAXE Ing. Jiří Dvořáček Osnova: 1. C.V. 2. Poznatky z výrobní praxe 3. Realizované projekty mimo školu 4. Výzkumná činnost na škole 5. Různé -nar.5.11.1955 -absolvent SPŠ strojnické

Více

Zadavatel: Hella Autotechnik, s.r.o. Družstevní 338/16 789 85 Mohelnice

Zadavatel: Hella Autotechnik, s.r.o. Družstevní 338/16 789 85 Mohelnice Zadavatel: Hella Autotechnik, s.r.o. Družstevní 338/16 789 85 Mohelnice Konzultant: Ivo Straka Pozice: Vedoucí konstrukčního oddělení SE1 email: Ivo.Straka@hella.com telefon: +420 583 498 642 Název: Pružné

Více

Pohony. Petr Žabka Šimon Kovář

Pohony. Petr Žabka Šimon Kovář Pohony Petr Žabka Šimon Kovář Pohony Základní rozdělení pohonů: Elektrické Pneumatické Hydraulické Spalovací motory Design Methodology 2017 Elektrické Pohony Elektrické pohony lze dále dělit na: Asynchronní

Více

Rozsah průmyslového výzkumu a vývoje Etapa 9 Systém kontroly povrchových vad

Rozsah průmyslového výzkumu a vývoje Etapa 9 Systém kontroly povrchových vad Příloha č. 1a Popis předmětu zakázky Rozsah průmyslového výzkumu a vývoje Etapa 9 Systém kontroly povrchových vad Zadání Výzkum kontrolního zařízení pro detekci povrchových vad sochoru, návrh variant systému

Více

Snižování hlukové emise moderní automobilové převodovky

Snižování hlukové emise moderní automobilové převodovky Snižování hlukové emise moderní automobilové převodovky Obhajoba disertační práce Ing. Milan Klapka VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 2009 Obsah Úvod do problematiky Vymezení

Více

VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY

VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA (IA_02) PROJEKTU ENVITECH VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY PROJEKTOVÝ TÝM Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D. Bc. Filip Sanetrník

Více

Bc. Jan Stanek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika

Bc. Jan Stanek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika VYUŽITÍ POKROČILÝCH CAD/CAM SIMULACÍ PRO NÁVRH SPECIÁLNÍHO HORIZONTKOVÉHO PRACOVIŠTĚ. SVOČ FST 2018 Bc. Jan Stanek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s.

Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s. Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s. 1 PŘEDSTAVENÍ VÚTS, a.s. rok založení 1951 dlouholetá tradice ve výzkumu a vývoji strojů zpracovatelského průmyslu 187 zaměstnanců (120 ve

Více

HLADINOVÉ KOAXIÁLNÍ ZVLÁKŇOVÁNÍ PRO MASIVNÍ PRODUKCI NANOVLÁKEN DRUHÉ GENERACE

HLADINOVÉ KOAXIÁLNÍ ZVLÁKŇOVÁNÍ PRO MASIVNÍ PRODUKCI NANOVLÁKEN DRUHÉ GENERACE HLADINOVÉ KOAXIÁLNÍ ZVLÁKŇOVÁNÍ PRO MASIVNÍ PRODUKCI NANOVLÁKEN DRUHÉ GENERACE Buzgo M. 1,3,4, Vysloužilová L. 2, Míčková A. 1,3,4, Benešová J. 1,3,4, Pokorná H. 1,3,4, Lukáš D. 2, Amler E. 1,3,4 1 Fakulta

Více

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat)

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 1. MATERIÁLY PRO STROJNÍ ZAŘÍZENÍ V BIOTECHNOLOGIÍCH A TECHNOLOGIÍCH ZPRACOVÁNÍ AGRESIVNÍCH LÁTEK Seznamte se s materiály používanými pro strojní zařízení

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Bakalářský studijní program B-SEE Bakalářský studijní program

Více

R O Z V Á D Ě Č E A R O Z V O D N I C E

R O Z V Á D Ě Č E A R O Z V O D N I C E VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky R O Z V Á D Ě Č E A R O Z V O D N I C E 1. DĚLENÍ ROZVÁDĚČŮ 2. KONSTRUKČNÍ PROVEDENÍ 3. STAVEBNÍ ÚPRAVY Ostrava, listopad

Více

Příloha č. 3. Specifikace požadavků na Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí. Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí

Příloha č. 3. Specifikace požadavků na Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí. Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí Příloha č. 3 Specifikace požadavků na Dodávka mechanického zkušebního trhacího stroje představuje plně funkční zařízení v nejpreciznějším možném provedení a s nejlepšími dosažitelnými parametry pro provádění

Více

Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW

Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW Numerický a empirický odhad tlakové ztráty v obtokovém kanále experimentální parní turbíny 10 MW Provést numerickou simulaci proudění v obtokovém kanále parní turbíny 10 MW v provedení turbonapaječka.

Více

Příloha č. 3 Technická specifikace

Příloha č. 3 Technická specifikace Příloha č. 3 Technická specifikace PŘÍSTROJ Dva creepové stroje pro měření, jeden creepový zkušební stroj pracující v rozmezí teplot od +150 do +1200 C a jeden creepový zkušební stroj pracující v rozmezí

Více

informatiky Liberec 1 tel.: cxi.tul.cz

informatiky Liberec 1 tel.: cxi.tul.cz informatiky 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi@tul.cz cxi.tul.cz Oddělení nanotechnologií a informatiky prof. Jiří Maryška, Irena Beránková Laboratoř aplikace nanomateriálů + Laboratoř aplikované

Více

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec www.vuts.cz Historický vývoj 1951 - založení společnosti (státní, posléze koncernový podnik) 1991 transformace na a.s. v první vlně kupónové privatizace

Více

Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění

Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění Ing. Smolka, M. Doc. Ing. Krejčiříková, H., CSc. Prof. Ing. Smutný, J., Ph.D. DT - Výhybkárna a strojírna, a.s., Prostějov www.dtvm.cz Konference

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra hydromechaniky a hydraulických zařízení

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra hydromechaniky a hydraulických zařízení VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra hydromechaniky a hydraulických zařízení Název práce: Elektrohydraulické pohony tavící a ustalovací pece na hliník Autor práce: Bc. Martin Morávek

Více

ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ III

ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ III Plán přednášek a cvičení a zadání úkolů z předmětu ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ III Rozsah... 1+3, klasifikovaný zápočet; Ročník... 1. ročník prezenčního magisterského studia Školní rok... 2015/2016 zimní

Více

Rovinný průtokoměr. Diplomová práce Ústav mechaniky tekutin a termodynamiky, 2013. Jakub Filipský

Rovinný průtokoměr. Diplomová práce Ústav mechaniky tekutin a termodynamiky, 2013. Jakub Filipský Rovinný průtokoměr Diplomová práce Ústav mechaniky tekutin a termodynamiky, 2013 Autor: Vedoucí DP: Jakub Filipský Ing. Jan Čížek, Ph.D. Zadání práce 1. Proveďte rešerši aktuálně používaných způsobů a

Více

Manuál k obsluze simulátoru KKK ELO 2011 pro studenty, popis laboratorní úlohy

Manuál k obsluze simulátoru KKK ELO 2011 pro studenty, popis laboratorní úlohy Manuál k obsluze simulátoru KKK ELO 2011 pro studenty, popis laboratorní úlohy 1. Koncepce simulátoru a řídicího systému Uspřádání testovacího zařízení je navrženo tak, aby bylo možné nezávisle ovládat

Více

ROBOTIKA HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST ROBOTIKY. (Stacionární roboty) Prof. František Šolc

ROBOTIKA HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST ROBOTIKY. (Stacionární roboty) Prof. František Šolc HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST ROBOTIKY (Stacionární roboty) Prof. František Šolc 1 OBSAH PŘEDNÁŠKY Úvod Historie robotiky Současnost Rozdělení robotů Stacionární roboty Základní charakteristiky Programování

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 1. KAPITOLY 1. Základy měření Úvod do problematiky experimentální

Více

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Konstrukční inženýrství učíme věci jinak Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické

Více

Brožura k výrobku. Leitz Reference Xe. Souřadnicový měřicí stroj

Brožura k výrobku. Leitz Reference Xe. Souřadnicový měřicí stroj Brožura k výrobku Leitz Reference Xe Souřadnicový měřicí stroj 2 Leitz Reference Xe Coordinate Measuring Machine Souřadnicový měřicí stroj pro malé a střední podniky Leitz Reference Xe Malé a střední podniky,

Více

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz Pokročilé simulace pro komplexní výzkum a optimalizace Ing. Michal Petrů, Ph.D. Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz Stránka: 2 Modelové simulace pro komplexní výzkum Mechanických

Více

Pneumatika. Potravinářství

Pneumatika. Potravinářství Pneumatika U pneumatických mechanismů je jako pracovní médium používán stlačený vzduch. V porovnání s hydraulickými mechanismy, kde je ve většině případů používán olej, mají pneumatické mechanismy řadu

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Stavba a provoz strojů v praxi 1 OBSAH 1. Úvod Co je CNC obráběcí stroj. 3 2. Vlivy na vývoj CNC obráběcích strojů. 3 3. Směry vývoje CNC obráběcích

Více

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Projektově orientovaná výuka Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Více

VÝROBA ROZVÁDĚČŮ ROZVÁDĚČOVÉ SKŘÍNĚ DSR

VÝROBA ROZVÁDĚČŮ ROZVÁDĚČOVÉ SKŘÍNĚ DSR VÝROBA ROZVÁDĚČŮ ROZVÁDĚČOVÉ SKŘÍNĚ DSR DEL a.s., STROJÍRENSKÁ 38, 591 01 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU, CZECH REPUBLIC Obsah Obsah Obecné informace... 3 Technický popis, ovládací pulty... 3 Provedení... 4 Skladování...

Více

Sledování technického stavu závěsu kola

Sledování technického stavu závěsu kola Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav konstruování Sledování technického stavu závěsu kola Autor práce: Ing. Martin Šindelář Vedoucí práce: Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. Cíle

Více

Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků

Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků Bc. Vít Hanus Vedoucí práce: Ing. František Starý Abstrakt Tématem práce je návrh a konstrukce modulárního systému válečkových a řetězových dopravníků

Více

Studium tenkých mazacích filmů spektroskopickou reflektometrií

Studium tenkých mazacích filmů spektroskopickou reflektometrií Studium tenkých mazacích filmů spektroskopickou reflektometrií Ing. Vladimír Čudek Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně OBSAH EHD mazání

Více

Studijní program: Stavba strojů a zařízení

Studijní program: Stavba strojů a zařízení Studijní program: Stavba strojů a zařízení Téma disertační práce Školitel Katedra 1. Nitěnka s viskoelastickým dopadem na nosný drát Anotace: Projekt je zaměřen na problém základního systému prošlupního

Více

INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY

INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY PROJEKTOVÝ TÝM Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D. Bc. Filip Sanetrník Ing. Karol Ježík

Více

Konkurenceschopné strojírenství

Konkurenceschopné strojírenství Výzkumný program Konkurenceschopné strojírenství V programu KONKURENCESCHOPNÉ STROJÍRENSTVÍ jsou výzkumné a vývojové aktivity zaměřené na využití pokročilých strojírenských konstrukcí a technologií, zejména

Více

Ing. Jaromír Kejval, Ph.D.

Ing. Jaromír Kejval, Ph.D. Výzkum a vývoj v automobilovém průmyslu 2011 Numerické simulace a zkušebnictví ve vývojovém cyklu automobilu Lázně Bělohrad, 10.11.2011 Únavové vibrační zkoušky ve SWELL Ing. Jaromír Kejval, Ph.D. SPEKTRUM

Více

21A412: Optimalizace geometrických parametrů a pevnostních výpočtů ozubených kol automobilních převodovek zahrnující reálné provozní podmínky.

21A412: Optimalizace geometrických parametrů a pevnostních výpočtů ozubených kol automobilních převodovek zahrnující reálné provozní podmínky. 21A412: Optimalizace geometrických parametrů a pevnostních výpočtů ozubených kol automobilních převodovek zahrnující reálné provozní podmínky. Popis aktivity: Zpracování výsledků rozborů geometrických

Více

Pevnostní analýza plastového držáku

Pevnostní analýza plastového držáku Pevnostní analýza plastového držáku Zpracoval: Petr Žabka Jaroslav Beran Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL In-TECH 2, označuje společný projekt Technické univerzity v Liberci a

Více

Hodnoticí standard. Montér strojů a zařízení (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér strojů a zařízení (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér strojů a zařízení (kód: 23-004-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Dělník ve strojírenské výrobě

Více

Studentská 1402/ Liberec 1 tel.: cxi.tul.cz. Ostatní přístroje

Studentská 1402/ Liberec 1 tel.: cxi.tul.cz. Ostatní přístroje Ostatní přístroje Oddělení konstrukce strojů, nanovlákenných a netkaných materiálů Simulace a pokročilé analýzy pohybu MD Adams (Multidisciplinární simulační systém pro moderní technické obory ) Možnosti

Více

ŘÍZENÍ MODELU NEKÝVAVÉHO JEŘÁBU. Autor.: Lukáš Řápek Vedoucí.: Ing. Jan Zavřel, Ph.D.

ŘÍZENÍ MODELU NEKÝVAVÉHO JEŘÁBU. Autor.: Lukáš Řápek Vedoucí.: Ing. Jan Zavřel, Ph.D. ŘÍZENÍ MODELU NEKÝVAVÉHO JEŘÁBU Autor.: Lukáš Řápek Vedoucí.: Ing. Jan Zavřel, Ph.D. Obsah Úvod Úprava konstrukce stávajícího modelu Matematický popis modelu Odstranění problému kývání po ukončení pohybu

Více

AUTOMATIZACE V ODĚVNÍ VÝROBĚ. Doc. Ing. A. Havelka, CSc. Ing. Petra Komárková, Ph.D.

AUTOMATIZACE V ODĚVNÍ VÝROBĚ. Doc. Ing. A. Havelka, CSc. Ing. Petra Komárková, Ph.D. AUTOMATIZACE V ODĚVNÍ VÝROBĚ Doc. Ing. A. Havelka, CSc. Ing. Petra Komárková, Ph.D. Podmínky pro úspěšné absolvování ZÁPOČET Vypracování a ústní obhajoba dvou semestrálních prací Účast na cvičeních a získání

Více

Studijní program: Stavba strojů a zařízení

Studijní program: Stavba strojů a zařízení Studijní program: Stavba strojů a zařízení Téma disertační práce Školitel Katedra 1. Nitěnka s viskoelastickým dopadem na nosný drát Anotace: Projekt je zaměřen na problém základního systému prošlupního

Více

Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016

Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Katedra textilních technologií Modelování tloušťky tkanin ze skané příze Cíl práce: Predikce tloušťky. Porovnání metodik měření tloušťky (řezy, KES,

Více

Studentská 1402/ Liberec 1 tel.: cxi.tul.cz. Ostatní přístroje

Studentská 1402/ Liberec 1 tel.: cxi.tul.cz. Ostatní přístroje Ostatní přístroje Oddělení konstrukce strojů, nanovlákenných a netkaných materiálů Simulace a pokročilé analýzy pohybu MD Adams (Multidisciplinární simulační systém pro moderní technické obory ) Možnosti

Více

Podtlakové úchopné hlavice

Podtlakové úchopné hlavice VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV MIKROELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

Hodnoticí standard. Strojírenský technik konstruktér. Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Strojírenský technik konstruktér. Odborná způsobilost. Platnost standardu Strojírenský technik konstruktér (kód: 23-104-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Strojírenský technik

Více

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Jaromír Zelenka 1, Jakub Vágner 2, Aleš Hába 3, Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Klíčová slova: vypružení, flexi-coil, příčná tuhost, MKP, šroubovitá pružina 1.

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP16VaV: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší trvanlivost, nízkou hmotnost a nízký hluk Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoká škola báňská - Technická univerzita

Více

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl

Více

Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje

Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Zkušenosti Fakulty textilní TUL při implementaci projektů OP RLZ Ing. Jana Drašarová, Ph.D. Projekty OP RLZ na FT Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje 1. Výzva Program podpory

Více

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Parametry Jako podklady pro výpočtovou dokumentaci byly zadavatelem dodány parametry: -hmotnost oběžného kola turbíny 2450 kg

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí EXPERIMENTÁLNÍ METODY I Pro studenty 4. ročníku Energetického ústavu prof. Ing.

Více

CNC soustružnická centra se šikmým ložem

CNC soustružnická centra se šikmým ložem CNC soustružnická centra se šikmým ložem FTC FTB www.feeler-cnc.cz CNC soustružnická centra se šikmým ložem řady FTC FTC-10 velmi malý půdorys (1,8 x 1,3 m) oběžný průměr na ložem 520 mm maximální obráběný

Více

Vzdálené laboratoře pro IET1

Vzdálené laboratoře pro IET1 Vzdálené laboratoře pro IET1 1. Bezpečnost práce v elektrotechnice Odpovědná osoba - doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (steinbau@feec.vutbr.cz) Náplní tématu je uvést posluchače do problematiky: - rizika

Více

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Výzkumné centrum RTI Regionální technologický institut - RTI je výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity

Více

Tiskové chyby vyhrazeny. Obrázky mají informativní charakter.

Tiskové chyby vyhrazeny. Obrázky mají informativní charakter. CTJ Lineární moduly CTJ Charakteristika Lineární jednotky (moduly) řady CTJ jsou moduly s pohonem ozubeným řemenem a se dvěma paralelními kolejnicovými vedeními. Kompaktní konstrukce lineárních jednotek

Více

Hodnoticí standard. Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.2011

Hodnoticí standard. Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.2011 Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: 23-026-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Obráběč kovů Doklady potvrzující

Více

Vypracovat přehled způsobů řízení paralelních kinematických struktur s nadbytečnými pohony

Vypracovat přehled způsobů řízení paralelních kinematických struktur s nadbytečnými pohony Autor DP: Vedoucí práce: Bc. Tomáš Kozák Ing. Jan Zavřel, Ph.D. Vypracovat přehled způsobů řízení paralelních kinematických struktur s nadbytečnými pohony Vytvořit model jednoduchého redundantního mechanismu

Více

ZVLÁŠTNOSTI PRAKTICKÉHO POUŽÍVÁNÍ DYNAMOMETRU KISTLER PŘI BROUŠENÍ S PROCESNÍMI KAPALINAMI

ZVLÁŠTNOSTI PRAKTICKÉHO POUŽÍVÁNÍ DYNAMOMETRU KISTLER PŘI BROUŠENÍ S PROCESNÍMI KAPALINAMI ZVLÁŠTNOSTI PRAKTICKÉHO POUŽÍVÁNÍ DYNAMOMETRU KISTLER PŘI BROUŠENÍ S PROCESNÍMI KAPALINAMI Ing. Jaroslav VOTOČEK Technická univerzita v Liberci, Studentská 2, 461 17 Liberec, tel. +420 485 353 371, e-mail:

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) Název veřejné zakázky:,,ceitec - Elektroforézy s příslušenstvím VFU 2. část

Více

Laboratorní mostový jeřáb. The Laboratory Overhead Crane 2012 FUNKČNÍ VZOREK. Název funkčního vzorku v originále. Název funkčního vzorku anglicky

Laboratorní mostový jeřáb. The Laboratory Overhead Crane 2012 FUNKČNÍ VZOREK. Název funkčního vzorku v originále. Název funkčního vzorku anglicky Název funkčního vzorku v originále Laboratorní mostový jeřáb Název funkčního vzorku anglicky The Laboratory Overhead Crane Obrázek 1: Fotografie funkčního vzorku Laboratorní mostový jeřáb (4DOHC) Autoři

Více

PROJEKT IP PŘÍSTROJ NA MĚŘENÍ KOMFORTU DLE JIS L 1099

PROJEKT IP PŘÍSTROJ NA MĚŘENÍ KOMFORTU DLE JIS L 1099 PROJEKT IP 12439 - PŘÍSTROJ NA MĚŘENÍ KOMFORTU DLE JIS L 1099 Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace / FT 4440 Cíl projektu: Zdokonalení způsobilosti pro měření propustnosti vodních par dle normy

Více

Momentové motory. (vestavné provedení) TGQ Momentové (přímé) motory

Momentové motory. (vestavné provedení) TGQ Momentové (přímé) motory Momentové motory (vestavné provedení) TGQ Momentové (přímé) motory Komplexní dodávky a zprovoznění servopohonů, dodávky řídicích systémů. Česká společnost TG Drives dodává již od roku 1995 servopohony

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak)

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické vizualizace principu

Více

HCW 1000 NOVÝ TYP LEHKÉ HORIZONTKY ŠKODA

HCW 1000 NOVÝ TYP LEHKÉ HORIZONTKY ŠKODA HCW 1000 NOVÝ TYP LEHKÉ HORIZONTKY ŠKODA PŘEDSTAVENÍ STROJE HCW 1000 ŠKODA MACHINE TOOL a.s. pokračuje ve více než 100leté tradici výroby přesných obráběcích strojů. Na základě výsledků situační analýzy

Více

Simulace toku materiálu při tváření pomocí software PAM-STAMP

Simulace toku materiálu při tváření pomocí software PAM-STAMP Simulace toku materiálu při tváření pomocí software PAM-STAMP Jan Šanovec František Tatíček Jan Kropaček Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze, Ústav strojírenské technologie, Technická

Více

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI Přehled produktových řad OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru Výhody A DENÍ V DRÁZE V PLNÉM SPEKTRU B C D Přesná detekce v rozsahu mikrometrů E F OL1 je díky svému 10 mm širokému světelnému pásu s

Více

PRACOVNÍ TLAK DO 3Bar

PRACOVNÍ TLAK DO 3Bar Tkaninové kompenzátory Tkaninové kompenzátory jsou pružné propojovací elementy potrubí pro přenos plynných nebo sypkých médií. Mají za úkol zabezpečit správný chod zařízení, a to i v případě vibrací nebo

Více

Diagnostika podvozku motocyklu.

Diagnostika podvozku motocyklu. Diagnostika podvozku motocyklu. http://www.totalmotorcycle.com Ing. Petr Číž školitel: Doc. Ing. Ivan Mazůrek CSc. Obsah Úvod Diagnostická zařízení podvozků motocyklů - Demontážní diagnostika - Bezdemontážní

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY PRO VOLBY

ORGANIZAČNÍ POKYNY PRO VOLBY ORGANIZAČNÍ POKYNY PRO VOLBY do Akademického senátu Vysokého učení technického v Brně a do Akademického senátu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně Akademický senát Fakulty strojního inženýrství Vysokého

Více

Hodnoticí standard. Smaltér (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23)

Hodnoticí standard. Smaltér (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Smaltér (kód: 23-067-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Zušlechťovač kovů Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Téma doktorských prací pro rok Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro rok Pavel Novotný Téma doktorských prací pro rok 2018 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie tepelně a mechanicky

Více

Základní nastavení parametrů měničů Fuji Electric řady: FRENIC-Mini (C2) FRENIC-Multi (E1) FRENIC-Ace (E2) FRENIC-MEGA (G1)

Základní nastavení parametrů měničů Fuji Electric řady: FRENIC-Mini (C2) FRENIC-Multi (E1) FRENIC-Ace (E2) FRENIC-MEGA (G1) Základní nastavení parametrů měničů Fuji Electric řady: FRENIC-Mini (C2) FRENIC-Multi (E1) FRENIC-Ace (E2) FRENIC-MEGA (G1) V tomto dokumentu je popsáno pouze základní silové nastavení měničů, přizpůsobení

Více

Porovnání a popis vlastností dvou typů kleštin lineárního dávkovače

Porovnání a popis vlastností dvou typů kleštin lineárního dávkovače Porovnání a popis vlastností dvou typů kleštin lineárního dávkovače Zavadil L., Dušek J., Hoppe V. SEV Litovel s.r.o. Palackého 34, 784 01 Litovel Česká republika E-mail: zavadil@sev-litovel.cz, hoppe@sev-litovel.cz

Více

Konstrukční inženýrství

Konstrukční inženýrství [ M] Konstrukční inženýrství Konstrukční inženýrství poskytuje budoucím inženýrům potřebné znalosti a dovednosti, které využijí ve všech strojírenských oborech. Studenti se seznámí především s pokročilými

Více

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér vratových systémů (kód: 36-172-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér kovových stavebních konstrukcí

Více

Jakub Maier TF, IŘT, II.ročník Konstruování s podporou počítačů I. Návrh automobilu s karosérií pro 3D tisk

Jakub Maier TF, IŘT, II.ročník Konstruování s podporou počítačů I. Návrh automobilu s karosérií pro 3D tisk Jakub Maier TF, IŘT, II.ročník Konstruování s podporou počítačů I Návrh automobilu s karosérií pro 3D tisk Při řešení projektu bylo prioritní navrhnout karoserii automobilu tak, aby ji bylo možné vytisknout

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 Téma BAKALÁŘSKÉ PRÁCE MĚŘENÍ DEFORMACÍ A STAVU PORUŠENÍ

Více

Detektory kovů řady Vistus

Detektory kovů řady Vistus Technické údaje Detektory kovů řady Vistus Dotykový displej Multifrekvenční technologie Vyšší vyhledávací citlivost Kratší bezkovová zóna Větší odolnost proti rušení 1 Základní popis zařízení Detektory

Více

MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO

MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO PRODLOUŽENÍ VE ŠROUBECH 0 25.05.2016 Doporučení pro výpočet potřebného prodloužení šroubu, aby bylo dosaženo požadovaného předpětí ve šroubech předepínaných hydraulickým napínákem

Více

ARO robotické svařování správná volba

ARO robotické svařování správná volba Robotické svařování ARO robotické svařování správná volba Odbornost ve svařování Kleště Kompletní rada pneumatických kleští a kleští s elektrickým pohonem pro 50/60 Hz, nebo střední frekvenci MF Skříňka

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím virtuálního hnacího traktu Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz. Technologická zařízení

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz. Technologická zařízení Technologická zařízení Oddělení prototypových technologií a procesů 3D tiskárna Objet Connex 500 Systém od firmy Objet je určen pro výrobu rozměrných a přesných modelů. Maximální rozměry modelů: 490 x

Více

Novinky ve zkušebnictví 2011 SČZL. Únavové vibrační zkoušky ve SWELL. Ing. Jaromír Kejval, Ph.D.

Novinky ve zkušebnictví 2011 SČZL. Únavové vibrační zkoušky ve SWELL. Ing. Jaromír Kejval, Ph.D. Novinky ve zkušebnictví 2011 SČZL Únavové vibrační zkoušky ve SWELL Ing. Jaromír Kejval, Ph.D. SWELL komplexní dodavatel vývojových služeb Design a předvývoj CAD/CAE Engineering Prototypy Technologické

Více

CNC stroje VANAD. laserové. Ucelené řešení. Optimalizace parametrů. Otevřený řídicí systém VÝVOJ A VÝROBA CNC PÁLICÍCH STROJŮ OD ROKU 1994

CNC stroje VANAD. laserové. Ucelené řešení. Optimalizace parametrů. Otevřený řídicí systém VÝVOJ A VÝROBA CNC PÁLICÍCH STROJŮ OD ROKU 1994 VÝVOJ A VÝROBA CNC PÁLICÍCH STROJŮ OD ROKU 99 laserové CNC stroje VANAD > Ucelené řešení Návrh a dodávka kompletního pracoviště s možností integrace do stávající výrobní linky Školení, dodávky spotřebních

Více

vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání,

vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání, vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání, diagnostika modální analýzou: měří se a vyhodnocují vlastní frekvence mechanické konstrukce a jejich tlumení, hluková diagnostika:

Více

Témata bakalářských prací

Témata bakalářských prací Témata bakalářských prací Studijní program: Strojírenství Energetika a procesní technika Akademický rok: 2015/2016 Vedoucí práce Témata bakalářských prací Míchání průmyslových suspenzí Procesní charakteristiky

Více

Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM

Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM Název veřejné zakázky: Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c)zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

Více

Snižování hlukové emise moderní automobilové převodovky. Prezentace: Pojednání ke státní doktorské zkoušce Ing. Milan Klapka

Snižování hlukové emise moderní automobilové převodovky. Prezentace: Pojednání ke státní doktorské zkoušce Ing. Milan Klapka Snižování hlukové emise moderní automobilové převodovky Prezentace: Pojednání ke státní doktorské zkoušce Ing. Milan Klapka VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 2008 Obsah Úvod do

Více

Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive

Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive Ing. Jaroslav Kopřiva Konferencia Združenia slovenských laboratórií a skúšobní, Hotel Stupka, Tále I 3.5 5.5. 2017 Využití fotogrammetrie v automotive zkušebnictví

Více