PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY. Věra Sekaninová, OSP MMB, přivítala přítomné a seznámila je s programem pracovního setkání,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY. Věra Sekaninová, OSP MMB, přivítala přítomné a seznámila je s programem pracovního setkání,"

Transkript

1 PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY Zápis ze setkání Termín konání: pondělí Časové rozvržení: 13:30 15:30 Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Koliště 19 zasedací místnost ve 4. patře PROGRAM: 1. Úvod 2. Diskuze na základě výstupů z Analýzy FSS MU 3. Stanovení prioritních oblastí (na základě diskuze) 4. Závěr ad 1. Úvod Věra Sekaninová, OSP MMB, přivítala přítomné a seznámila je s programem pracovního setkání, které se bude věnovat především snaze o předběžné načrtnutí prioritních oblastí do dalšího komunitního plánu sociálních služeb. Na příštím setkání budou stanovovány konkrétní priority a opatření. Komunitní plán se bude vytvářet na dva roky, ale diskuze se bude týkat horizontu tří let z důvodu sladění se střednědobým plánem JMK. Po té V. Sekaninová předala slovo Mgr. I. Zelenkové, FSS MU, která seznámila přítomné s výsledky analýzy spokojenosti (viz prezentace). Koordinátor komunitního plánování sociálních služeb R. Janík uvedl, že při stanovování prioritních oblastí se bude vycházet jednak z výsledků analýzy a pak také z diskuzí členů pracovní skupiny, přičemž tyto podněty budou následně sloužit jako základ pro formulaci konkrétních priorit a opatření. Vedoucí pracovní skupiny J. Navrátilová na úvod sdělila, že jedním z výstupů výzkumu byla skutečnost, že klienti jsou se službami obecně spokojení, ale přesto se ukazují záležitosti, na které je třeba se zaměřit. Následně byl dán prostor k diskuzi, kdy zástupci jednotlivých organizací seznámili ostatní účastníky setkání, s čím se potýkají při poskytování soc. služeb, jaké vnímají potřeby svých klientů apod. ad 2. Diskuze na základě výstupů z Analýzy FSS MU P. Dolečková, Spondea, řekla, že otázkou je nízká informovanost. Je důležité, aby i si klienti aktivně informace vyhledávali.

2 J. Navrátilová reagovala, že problematika informovanosti je už tak trochu evergreen. Existují webové stránky, informační zdroje, kde klienti mohou informace dohledat, ale problém je zřejmě v tom, že klienti se v informacích nemohou vyznat. Je potřeba poskytovat informace způsobem, který by byl klientům blízko. R. Janík uvedl, že informací je paradoxně spíše nadbytek, což v důsledku způsobuje přehlcení. Jde sice i o dostupnost informací, ale i o to, že potenciální klienti si informace hledají až v situaci, kdy se ocitnou v nějakých problémem a potřebují je řešit. Často je problém i u lékařů, protože ti jsou obvykle první, na koho se klienti obrací. V této oblasti je mezera, je potřeba lékaře přesvědčovat, aby informace klientům předávali (někteří tak činí, někteří bohužel nikoliv). P. Dolečková, Spondea, souhlasila, že informací je hodně a kdo potřebuje, má možnost si je vyhledat, ne všichni tu možnost ale mají. J. Navrátilová uvedla, že dnešní doba je dobou informačního smogu. Organizace by měly přemýšlet, co můžou pro zvýšení informovanosti udělat samy. Klienti sociálních služeb informováni jsou. P. Dolečková, Spondea, reagovala, že pro lepší informovanost by byl ideální aktuální seznam organizací a projektů, kterým se organizace věnují. J. Navrátilová uvedla, že pokud budou organizace spolupracovat (například metodou casemanagement), bude to přínosné i pro klienty. R. Janík informoval, že MMB má aktuální katalog sociálních služeb na portále sociální péče ( a vyzval organizace, aby informace aktualizovaly, protože portál je hodně využívaný klienty a odkazují na něj i pracovnice Sociálně-informačního centra. B. Dopitová, OS LOGO, uvedla, že klienti se o jejich službě (raná péče) dozvídají pozdě. Zaměřují se na autisty. Byla by potřeba zlepšit spolupráci s lékaři, protože na ně se rodiny obrací nejdříve. J. Navrátilová se zeptala, jestli organizace udělala něco pro to, aby se o ní lékaři dozvěděli. B. Dopitová, OS LOGO, odpověděla, že se jejich organizace účastnila konference, na které byli přítomni i lékaři. Přemýšleli také o plakátu, který by mohl být umístěn v lékařských ambulancích. T. Bendl, Na počátku, uvedl, že zaměření jejich organizace je primárně na těhotné ženy v tísni, sekundárně pro matky s dětmi. Už na začátku individuálního plánování se pracuje na tom, aby se zjistily klientovi příležitosti a vize do budoucna. Problém představuje návazné bydlení, které je pro klientky důležité. Některé z klientek putují azylovými domy napříč republikou. Dalším důležitým bodem je osobnostní rozvoj a trénink v domácnosti, aby klientky měly větší šance a potenciál se integrovat zpátky do společnosti.

3 J. Navrátilová souhlasila, že práce na osobnostním rozvoji je pro další život klientů velmi důležitá. Toto téma přesahuje i do primární prevence. J. Chmelová, Manželská a rodinná poradna Bethesda, se vyjádřila ke dvěma bodům výsledků analýzy. Uvedla, že mezi hodnotami byly důležité údaje kvalitně fungující rodina, dobré vztahy a podpora kompetentnosti rodičů. Pracovníci poradny absolvovali dlouhodobý terapeutický výcvik zaměřený na práci s rodinou. Rodinná terapie často přechází v párovou. Je to dlouhodobý projekt rychlejší řešení je zvýšit kapacity poraden. Dále zdůraznila jako nejdůležitější konstruktivní budování lidských vztahů. J. Navrátilová reagovala, že to je otázka multidisciplinárního přístupu. Je rozdíl v tom, jak pracuje psycholog a sociální pracovník. Sociální práce potřebuje posílit terén, pracuje svými metodami přímo s rodinou. Bylo by třeba posílit kapacity ambulantní terapie, s rodinou můžou pracovat jak psychologové, tak sociální pracovníci. D. Mitášová, Manželská a rodinná poradna Bratislavská, uvedla, že jejich poradna se zaměřuje na jinou cílovou skupinu. Bylo by dobré, pokud by pracovnice chodily přímo do rodin, protože matky z azylových domů v poradně moc dlouho nevydrží. M. Žewucká, Domov Sv. Markéty, zdůraznila potřebu terénní práce. Je potřeba chodit přímo za matkami. Potřebovali by terénního pracovníka přímo do azylového domu. R. Janík reagoval, že tyto potřeby by mohly pokrýt sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi. J. Tesařová, OSP MMB, reagovala, že kompetence jsou široké téma. Je dobré, že je to založeno na dobrovolnosti. V USA je podmíněn příspěvek na živobytí tím, že si matka bude rozšiřovat své kompetence ve speciálním programu. Zeptala se, zda i toto nemůže být jedním ze způsobů. J. Navrátilová reagovala, že je to určitý model, ale zda je v realitě uskutečnitelný, je otázkou. Možností je komunitní způsob řešení problémů, kdy jsou k dispozici např. psychologové nebo sociální pracovníci, kteří jsou v komunitě po určitou dobu k dispozici. D. Mitášová, Manželská a rodinná poradna Bratislavská, upozornila, že je důležitá spolupráce i s jinými organizacemi, které neposkytují sociální služby. Je nutná provázanost služeb. P. Janík, Centrum sociálních služeb, upozornil na předpokládaný vznik manželské poradny, která by poskytovala jak ambulantní, tak i terénní služby. Dále jsou v plánu místa rodinných asistentů, kteří by měli být zaměstnáni pod městskými částmi. M. Zvonařová, ÚMČ, Brno Kr. Pole, zdůraznila potřebu terénních sociálních pracovníků. Dále informovala o projektu, který se týká působení asistentů ve školách a v místech, kde jsou ubytovny. Důležitá je podle ní také spolupráce mezi jednotlivými odbory a návaznost jednotlivých projektů. Problematickou i nadále zůstává spolupráce s lékaři.

4 R. Janík reagoval, že v komunitním plánu budou zmíněny i projekty řešené v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL), případně bude odkázáno na schválený Strategický plán soc. začleňování. M. Žewucká, Domov Sv. Markéty, uvedla, že některé výstupy KPSVL by měly zaznívat i na této pracovní skupině. R. Janík reagoval, že není úplně šťastné, že proces KPSS a KPSVL běží dvoukolejně a logičtější by bylo, kdyby byl proces KPSVL začleněn do procesu KPSS, který se zabývá všemi cílovými skupinami a je to již ustálená a fungující platforma. Kolegové z Oddělení sociálního začleňování by mohli přijít ohledně projektů KPSVL poreferovat na příští setkání pracovní skupiny (případně budou rozeslány informace). Dále koordinátor uvedl, že v komunitním plánu bude na projekty KPSVL odkázáno. M. Čechová, Persefona, uvedla, že stále jsou limity v informovanosti. Dále uvedla, že vývoj organizace kopíruje výstupy analýzy, což považuje za potěšující. Zprvu byla organizace zaměřena pouze na oběti násilí, ale postupem času se začala věnovat rodině jako celku. Pokud chceme rodině pomoct fungovat i po rozpadu rodiny, musíme pracovat i s násilnou osobou a s dětmi. Jsou rezervy v péči o děti, které se stanou svědky domácího násilí, řeší se pouze důsledky a nehledají se příčiny. Upozornila na problematiku násilných osob. J. Navrátilová reagovala, že pojem násilí se od minulého komunitního plánu proměňuje až do podoby kyberšikany. Podoba násilí se prohlubuje, dříve se mluvilo hlavně o domácím násilí. I. Osyková, Poradna Dialog, upozornila na neinformovanost, která představuje velký problém, stejně tak jako laxnost v přístupu k řešení problémů. Klienti často nechávají řešení svých problémů na sociálním pracovníkovi, bez větší osobní angažovanosti. J. Navrátilová řekla, že je potřeba v klientech rozvíjet a podporovat kompetence, aby byli schopní žít svůj vlastní život a přebrat za něj odpovědnost. H. Sumcová, Městská policie Brno, uvedla, že řeší případy dětí, které se dostanou do problémů (např. drobná dětská kriminalita). Spolupracuje s OSPOD, které představují komunikační mezičlánek. J. Tesařová se zeptala, co je potřeba k tomu, aby se situace dětí zlepšila. H. Sumcová, Městská policie Brno, uvedla, že je důležité, aby děti byly zaměstnané něčím, co by je bavilo, aby měly přístup k smysluplnému trávení volného času, které by bylo ale dostupné pro všechny děti a nejen rodiny, které jsou na tom finančně dobře. Jako příklad uvedla park Hvězdička na ulici Hvězdová. J. Zárubová, Modrá linka, uvedla, že jejich organizace poskytuje krizovou pomoc. Každoročně aktualizují síť, aby klientům mohli poskytovat aktuální informace. Na linku se obracejí klienti z celé republiky, mnohdy volají pouze o radu, kam se mají obrátit.

5 R. Janík se zeptal, jestli je nějaká nová oblast, se kterou se klienti na linku obracejí. J. Zárubová, Modrá linka, odpověděla, že se zvýšil počet dotazů týkajících se vztahové problematiky a dluhového poradenství. A. Davidová, Armáda spásy - Prevence bezdomovectví, řekla, že jejich organizace nabízí bydlení celým rodinám, které mohou mít byt v podnájemním nebo nájemním vztahu. Upozornila na chybějící terénní službu u rodin, které jsou v nájemním vztahu s městem. Pokud se tyto rodiny dostanou do problémů, hrozí jim opět vystěhování. Spadnou do dluhů a dostanou se zase zpátky. Byla by potřeba terénního pracovníka, který by dohlédl na rodiny po přesunu z azylového domu. M. Žewucká, Domov Sv. Markéty, uvedla k Analýze potřebnosti rozvoje sociálních služeb, že podle jejího názoru bylo málo respondentů a že si není jistá, zda zastupovali široké spektrum služeb. Pokud nebyli zastoupeni, ovlivňuje to výsledky. J. Navrátilová reagovala, že největší bariérou při výzkumu bylo to, že se do výzkumu dostalo minimum klientů. Pokud se podobný výzkum uskuteční v budoucnosti, bude potřeba více času věnovat přípravě a spolupráci s organizacemi (i v té oblasti, aby se do výzkumu dostalo co nejvíce klientů). R. Janík řekl, že OSP MMB zvažuje do budoucna další spolupráci s FSS MU a že by bylo vhodné na současnou analýzu navázat a jít víc do hloubky v rámci jednotlivých cílových skupin i podskupin s větším počtem respondentů. M. Žewucká, Domov Sv. Markéty, dále uvedla, že v Brně nejvíce chybí návazné sociální bydlení. Z počtu 70 rodin dostanou byt pouze tři rodiny ročně. Putují po azylových domech, vracejí se na ubytovny. Není také dost pobytových služeb pro celé rodiny. Situace je většinou taková, že otec jde na ubytovnu a matka s dětmi do azylového domu. Dále chybí krizové bydlení ve smyslu paragrafu 60 zákona č. 108/2006 Sb. - krizová pomoc. V celém JMK není služba, která by poskytovala krizovou pobytovou pomoc - je to pomoc zdarma, když se ze dne na den ocitne matka s dětmi na ulici a nemá kam jít. Do azylového domu se lze dostat pouze přes žádost a s potvrzením od lékaře. Situace se většinou řeší oddělením dětí od matky. Z. Šťastná, Ratolest NZDM Likusák, upozornila na nedostatek terénních pracovníků pro mladé lidi. Dále upozornila na dlouhé objednací lhůty např. k psychologům, pokud některý z klientů jeho služby potřebuje. V poslední době se na organizaci obracejí i rodiče s tím, že jejich dítě má problém. Do sociálně-aktivizační služby se dostávají rodiny s velkými problémy, na ty rodiny, které tolik problémů nemají, se už nedostává. Zlepšila se ale spolupráce s OSPOD. P. Dolečková, Spondea, reagovala, že jejich organizace krizovou pomoc poskytuje (jsou schopni ji poskytnout během 14 dnů) a nabízí i krizovou intervenci. R. Hořava, Podané ruce NZDM Václavská, oznámil, že jejich organizace eviduje také nedostatek terénních pracovníků. V současné době je stav takový, že na jeden den v týdnu musí zavřít

6 klubovnu, aby mohli za klienty do terénu. Organizace tedy sama klienty vyhledává, zkouší navštěvovat různá místa, někdy se s potenciálními klienty setkají terénní pracovníci náhodou. Kvůli nízké kapacitě jsou ovšem schopni navštěvovat pouze dvě městské části. M. Žewucká, Domov Sv. Markéty, řekla, že je potřeba, aby volnočasové aktivity byly přístupné i o víkendech, což se většinou neděje. Jako dobrý příklad uvedla Salesiánské středisko v Brně- Žabovřeskách, které je i s animátory k dispozici dětem a mládeži sedm dní v týdnu. Ideální by bylo, kdyby takové volnočasové centrum fungovalo na bázi komunity, kam děti rády chodí. Mohlo by to být něco na způsob svépomocné skupiny. J. Kopřiva z Centra Kociánka, nejvíce v poslední době řeší stabilitu služeb ve smyslu personálním a kapacitním a dále také návazné služby pro zletilé děti. Dalším deficitem je bydlení pro čerstvě dospělé s vyšší mírou podpory. Týká se to jak osobní asistence, tak podpory ve smyslu aktivizace a vedení, ale i stavebního přizpůsobení bytů. M. Zvonařová, ÚMČ Brno Kr. Pole, oznámila, že ve spolupráci s Centrem Kociánka se vytvářel projekt prostupného bydlení s návaznou podporou na Veleslavínově ulici. T. Musilová, Ferti, uvedla, že organizace Ferti poskytuje poradenství a podporu osobám nedobrovolně bezdětným. Problém není pouze zdravotnického charakteru, ale má i nemalý sociální rozměr (negativní dopad na vztah a další navazující problémy). I. Kudělová, Armáda spásy, uvedla, že jejich organizace provozuje dvě nízkoprahová zařízení ve vyloučených lokalitách a NZDM Jonáš v Brně-Bystrci. Co se týče problémů ve vyloučených lokalitách, tak je to především agrese, krádeže, záškoláctví a zneužívání návykových látek. V NZDM Jonáš se řeší spíše problémy jako šikana, sebepoškozování a domácí násilí. Byla by tam potřeba terénního pracovníka. Dále uvedla, že probíhá spolupráce se školami a s výchovnými poradci, budou jim předávány letáčky a informace. Budou se také konat informační schůzky ve školách. E. Valentová, Triáda, upozornila na chybějící bydlení pro klienty, od čehož se odvíjí řada dalších problémů. Typickým bydlením, které chybí je bydlení pro matky s mentálním postižením s dětmi, které potřebují dlouhodobou spolupráci. Klienty získávají spoluprací s OSPOD, ale to už je většinou pozdě. Problém je potřeba podchytit v zárodku, protože potom je rodina závislá na sociálních službách a je těžké ji aktivizovat. I. Kudělová, Armáda spásy, řekla, že děti se ptají, proč se mají snažit, když nejsou pro společnost dost dobří a když jim nikdo nepomůže, až už nebudou moci jejich služeb využívat. J. Navrátilová reagovala, že problémem obecně je, že spousta dětí nevidí nějakou svou budoucnost. M. Štorková, Bílý kruh bezpečí, uvedla, že jejich organizace se zabývá oběťmi domácího násilí. V poslední době se ale klienti na organizaci obracejí s problémy jako je pronásledování (stalking) a kyberšikana. Tento problém se týká nejen dětí, ale i dospělých. Organizace nabízí jak pomoc právníka,

7 tak i psychologa a nabízí i psychoterapii. Spolupráce organizace s nemocnicemi funguje dobře, je navázána přes sociální pracovníky. Byl vznesen dotaz, pokud například klient vyhoří, přijde o všechno, tak sociální pracovnice nevěděla, kam se má obrátit. M. Štorková, Bílý kruh bezpečí, odpověděla, že se s podobným případem setkala. Obrátili se na Červený kříž, který této rodině poskytl okamžitou pomoc dva tisíce korun, za které si mohla v second handu nakoupit oblečení. Dále upozornila, že jediná problematická věc, se kterou se potýkají, je bydlení. Týká se to především klientek, obětí domácího násilí, které se už nechtějí vrátit zpátky domů. Je potřeba krizového bydlení na jednu noc, než se situace vyřeší. ad. 3. Stanovení prioritních oblastí (na základě diskuze) Návrh priorit pracovní skupiny Děti, mládež, rodina Prioritní oblasti: 1. Informovanost klienti informace mají, problém je u potenciálních klientů 2. Spolupráce s lékaři jsou v první linii poskytování informací, zlepšit poskytování informací ze strany lékařů 3. Bydlení chybějící bydlení navazující na azylové domy, sociální bydlení (návazné na pobytové sociální služby), chybějící pobytové služby pro celé rodiny, potřeba krizového bydlení ve smyslu krizové pomoci (dle zákona 108/2006), chybějící bydlení pro matky s mentálním postižením (+adekvátní podpora) 4. Navazující aktivity na sociální službu v oblasti seberozvoje apod. - terapeutická činnost, rozvoj dovedností pro samostatné fungování, problém demotivovanosti u dětí, které pro sebe nevidí budoucnost 5. Kvalitní a fungující rodina podpora rodičovských kompetencí, vztahy v rodině, komplexní práce s celou rodinou, zvýšení kapacit manželských a rodinných poraden (MRP nemohou ze zákona pracovat v terénu, nabízí se spolupráce s terénními službami???), SAS posílení kapacit pro možnost včasné intervence, dlouhé čekací doby PPP a MRP + krizová pomoc 6. Primární prevence konstruktivní budování lidských vztahů, práce s klienty přímo v rodinách, práce s klienty v pobytových zařízeních (azylových domech apod. spolupráce s terénními službami?), spolupráce MRP s dalšími institucemi mimo sociální služby (OSPOD, PPP ), případové konference (casemanagement), KPSVL lepší informovanost a koordinace mezi odbory o projektech města, MRP i v terénní formě rodinní asistenti

8 - problematika domácího násilí, kyberšikany, stalkingu - Poradna Dialog klienti přichází pozdě, jsou pasivní, nechtějí se podílet na řešení situace - problém přechodu klientů z AD nebo bytů Armády spásy do městských bytů chybí návaznost sociální práce s klienty v těchto bytech (když nejsou pod dohledem opět se dostávají do problémů dluhy atd.) - Podané ruce NZDM chybí kapacity pro terénní práci, není zmapováno, jaké jsou potřeby nejen v rámci Brna, ale i v rámci MČ - chybí komunitní centra, kluby, NZDM apod. i o víkendech (tedy 7 dní v týdnu), důležitá dostupnost volnočasových aktivit (levné kroužky či zdarma) dobrá praxe = Salesiáni v Žabovřeskách (animátoři, kteří se dětem věnují) - chybí program 5P či podobné programy - velká fluktuace soc. pracovníků - chybí návazné služby pro děti, které zletí (především po ústavní výchově), potřeba vysoké míry osobní asistence, ale i aktivizace v době jejich samostatného bydlení) - problémy párů, které se pokoušejí o dítě - problémy v soc. vyloučených lokalitách kriminalita, drogy, domácí násilí, squatting = potřeba terénní práce, psychologové, pedagogové volného času - potřeba okamžité krizové pomoci celé rodině ad 4. Závěr R. Janík na závěr shrnul nejdůležitější problémové oblasti, které byly na setkání pracovní skupiny zmíněny. Je to především oblast bydlení, oblast terénní práce, návazné služby podpora kompetencí k samostatnému životu, řešení krizových situací, včasné intervence, komunitní centra, multidisciplinární spolupráce a case management. Dále dostupné volnočasové aktivity a podpora fungující rodiny. Vedoucí pracovní skupiny J. Navrátilová se se všemi přítomnými rozloučila a poděkovala jim za aktivní spolupráci. Další setkání pracovní skupiny se uskuteční dne v 9:30 ve 4. patře v Zasedací místnosti na Kolišti 4, OSP MMB. Zapsali: P. Přibylová, R. Janík Dne:

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY Zápis setkání Termín konání: pondělí 15. 10. 2012 Časové rozvržení: 09:00 11:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Malinovského nám.

Více

PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Zápis setkání Termín konání: pondělí 19. 11. 2012 Časové rozvržení: 13.00 15.00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města

Více

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY Zápis setkání Termín konání: pondělí 12. 11. 2012 Časové rozvržení: 09:00 11:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Malinovského nám.

Více

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy Název projektu: Registrační číslo: Termín konání: Místo konání: Vytvoření komunitního plánu na území ORP Luhačovice

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Zápis setkání Termín konání: středa dne 17. 10. 2012 Časové rozvržení: 9.00 11.00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu

Více

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Pracovní skupina č. 1 Děti, mládež, rodina 1. Priorita: Slabá finanční gramotnost občanů Cíl:

Více

ZÁPIS SETKÁNÍ. Pracovní skupina Děti, mládež a rodiny s dětmi

ZÁPIS SETKÁNÍ. Pracovní skupina Děti, mládež a rodiny s dětmi ZÁPIS SETKÁNÍ Pracovní skupina Číslo zápisu: 4 Datum: 14. ledna 2008 Místo setkání: Malinovského nám. 3 podskupina Rodiny s dětmi a oběti domácího násilí: místnost 111, 1.patro podskupina Děti a mládež

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ A RODINY Zápis ze setkání Termín konání: pátek 5. 6. 2015 Časové rozvržení: 9:30 11:30 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Koliště 19 zasedací

Více

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny osoby se zdravotním postižením a senioři

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny osoby se zdravotním postižením a senioři ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny osoby se zdravotním postižením a senioři Název projektu: Registrační číslo: Termín konání: Místo konání: Vytvoření komunitního plánu na území ORP Luhačovice CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006588

Více

Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10

Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10 Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10 Datum konání: 1. 6. 2016, 13:00 hod-15:15 hod. Místo konání: ÚMČ Praha 10, Vršovická

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny KPSS Senioři

Zápis z jednání pracovní skupiny KPSS Senioři Zápis z jednání pracovní skupiny KPSS Senioři Datum konání: 17. 10. 2016 Místo konání: ÚMČ Praha 10, 5. patro, Radniční salonek Přítomni: viz příloha Za MČ Praha 10 přítomni: Linda Zákorová, koordinátorka

Více

Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě. Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová

Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě. Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová Obsah prezentace Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní rozdělení služeb v komunitě

Více

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Služby sociální prevence 53 Služby sociální prevence napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto

Více

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012 Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko ze dne 19. 9. 2012 v rámci projektu Komunitního plánování sociálních služeb města Blansko Registrační číslo CZ.1.04/3.1.03/78.00036 Místo konání: Blansko,

Více

Výstupy z lokálního síťování služeb pro děti a rodiny ve Středočeském kraji

Výstupy z lokálního síťování služeb pro děti a rodiny ve Středočeském kraji Výstupy z lokálního síťování služeb pro děti a rodiny ve Středočeském kraji Bc. Simona Zatloukalová, odborná metodička síťování 6. 11., Praha Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů

Více

ZÁPIS SETKÁNÍ. Pracovní skupina Děti, mládež a rodiny s dětmi. -rodiny s dítětem/dětmi

ZÁPIS SETKÁNÍ. Pracovní skupina Děti, mládež a rodiny s dětmi. -rodiny s dítětem/dětmi ZÁPIS SETKÁNÍ Pracovní skupina Číslo zápisu: 03/2008 Datum: 10. prosince Místo setkání: místnost 153, 1.patro, Malinovského nám. 3 Program: 1. Uvítání, program, úkol z předchozího setkání 2. Analýza priorit

Více

S AGRESÍ A ŠIKANOU VE STŘEDU I JINDY A JAK? Martina Bártová Petra Tučková Příspěvek na konferenci Kam kráčí(š) primární prevence? Praha 2008 OBSAH PŘÍSPĚVKU: seznámení s profesní dráhou preventisty seznámení

Více

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2015

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2015 VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2015 Úvod Komunitní plán sociálních služeb Blansko 2013-2016, schválený Zastupitelstvem města Blansko, definuje priority

Více

Strategická část. stručná verze. k připomínkování

Strategická část. stručná verze. k připomínkování Strategická část stručná verze k připomínkování Vznik strategie, návaznost na ostatní dokumenty Strategická část Komunitního plánování sociálních služeb na území místní akční skupiny Chance in Nature Local

Více

Zápis ze společného jednání pracovních skupin KPSS

Zápis ze společného jednání pracovních skupin KPSS Zápis ze společného jednání pracovních skupin KPSS Datum konání: 19. 11. 2014 2014, 15:00 Místo konání: ÚMČ Praha 10, 1. patro, budova B Zasedací sál Přítomni: Pavel Petřík, vedoucí odboru sociálního,

Více

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence PhDr. Julius Kopčanský 1. Komunitní plán (do r. 2006) Vznik magistrátní komise PK a PP již před rokem 2005 (jiné PS ale již existovaly) Práce

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita služby: V danou chvíli

Více

Zápis z 1. pracovního jednání k plánování sociálních služeb v Kopřivnici

Zápis z 1. pracovního jednání k plánování sociálních služeb v Kopřivnici Zápis z 1. pracovního jednání k plánování sociálních služeb v Kopřivnici Datum konání: 14.5.2007 v 15:30 hodin Místo konání: zasedací místnosti č. 10 MěÚ Kopřivnice, Štefánikova 1163 Přítomni: 45 občanů,

Více

TENTO MATERIÁL SLOUŽÍ POUZE JAKO POMŮCKA K SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ TAK, ABY MOHLY BÝT ULOŽENY DO ELEKTRONICKÉ PODOBY DOTAZNÍKU. V PÍSEMNÉ PODOBĚ NEBUDE

TENTO MATERIÁL SLOUŽÍ POUZE JAKO POMŮCKA K SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ TAK, ABY MOHLY BÝT ULOŽENY DO ELEKTRONICKÉ PODOBY DOTAZNÍKU. V PÍSEMNÉ PODOBĚ NEBUDE TENTO MATERIÁL SLOUŽÍ POUZE JAKO POMŮCKA K SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ TAK, ABY MOHLY BÝT ULOŽENY DO ELEKTRONICKÉ PODOBY DOTAZNÍKU. V PÍSEMNÉ PODOBĚ NEBUDE DOTAZNÍK AKCEPTOVÁN. Dotazník pro obce Střednědobý plán

Více

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Zápis setkání Termín konání: pondělí 22.10.2012 Časové rozvržení: 13:00 15:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Malinovského

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Senioři dne

Zápis z jednání pracovní skupiny Senioři dne Zápis z jednání pracovní skupiny Senioři dne 12. 5. 2014 Datum konání: 12. 5. 2014, 13:00 hodin Místo konání: ÚMČ Praha 10, budova B, 5. patro Radniční salonek Přítomni: Marta Křesinová, Svaz důchodců

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Název a adresa zařízení: Salesiánské středisko mládeže dům dětí a mládeže, Emy Destinové 1, 370 05 (Středisko) Název pracoviště: NZDM Oráč Místo poskytování služeb: Komunitní centrum na sídlišti Máj, A.

Více

Systém sociálních služeb v České republice

Systém sociálních služeb v České republice WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Systém sociálních služeb Otrokovice 10. září 2009 Ing. Alena Havlíková vedoucí oddělení sociálních služeb sociální odbor MěÚ Otrokovice Co rozumíme pod pojmem

Více

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM A AUTISMEM

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM A AUTISMEM PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM A AUTISMEM Zápis ze setkání Termín konání: pondělí 13. 2. 2017 Časové rozvržení: 14:00 16:00 Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Koliště 19 zasedací

Více

Základní zásady základní sociální

Základní zásady základní sociální Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné správy a inspekci soc.. služeb Předpoklady pro

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA BLANSKO PRO ROK 2012 Cílová skupina: Senioři Cíl 1 Podpora stávajících služeb Opatření 1.1 Odborné sociální poradenství - Naplněno.

Více

Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji

Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji Adéla Cinková, Eva Klimentová, Zuzana Mačičková 15. listopadu 2018, Karlovy Vary Systémový projekt MPSV Systémový

Více

Občanské sdružení D.R.A.K.

Občanské sdružení D.R.A.K. Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Číslo zápisu: 2 Datum: 12. listopadu 2008 Místo setkání: místnost 153, 1.patro, Malinovské nám. 3

Číslo zápisu: 2 Datum: 12. listopadu 2008 Místo setkání: místnost 153, 1.patro, Malinovské nám. 3 ZÁPIS SETKÁNÍ Pracovní skupina Číslo zápisu: 2 Datum: 12. listopadu 2008 Místo setkání: místnost 153, 1.patro, Malinovské nám. 3 Program: 1. přivítání, představení programu, prezence 2. informace o Individuálním

Více

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku Mgr. Tereza Ţílová Obsah prezentace Současná situace komunitní péče Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní

Více

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS RODINA DĚTI A MLÁDEŽ

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS RODINA DĚTI A MLÁDEŽ SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS RODINA DĚTI A MLÁDEŽ Vize: Na začátku setkání byla stanovena vize pro rok 2017 v oblasti spadající do zájmu uvedené pracovní skupiny. V oblasti sociální služeb bylo definováno

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 31.12.2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

VYHODNOCENÍ REALIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ

VYHODNOCENÍ REALIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ VYHODNOCENÍ REALIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2013 Úvod Komunitní plán sociálních služeb Blansko 2013-2016, schválený Zastupitelstvem města Blansko, definuje priority

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

Služby sociální péče a služby sociální prevence

Služby sociální péče a služby sociální prevence Služby sociální péče a služby sociální prevence Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů upravuje tyto formy sociálních služeb: Podle typu sociální situace rozlišujeme

Více

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Zápis setkání Termín konání: pondělí 8. 10. 2012 Časové rozvržení: 9:00 11:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Malinovského

Více

Jednání řídily: Mgr. Martina Macurová a Bc. Linda Zákorová (dále koordinátorka KPSS)

Jednání řídily: Mgr. Martina Macurová a Bc. Linda Zákorová (dále koordinátorka KPSS) Zápis z jednání KPSS pracovní skupina Senioři Datum konání: 1. 10. 2015, 13:00 hod. Místo konání: ÚMČ Praha 10, 5. patro, Radniční salonek Přítomni: viz Prezenční listina Jednání řídily: Mgr. Martina Macurová

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů DNE: 11.2.2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 112/2019/MP NÁZEV: Plán prevence kriminality ANOTACE: V rámci prevence kriminality města je nutné schválit Plán prevence

Více

Pracovní skupina Děti, mládež, rodina - zápis

Pracovní skupina Děti, mládež, rodina - zápis název projektu: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Znojemska číslo: CZ.1.04/3.1.03/45.00142 název akce: datum: místo: Pracovní skupina Děti, mládež, rodina - zápis 1. 2. 2011, od 14,00 do 15,45

Více

organizace identifikátor sociální služba název projektu cílová skupina schválená dotace celkem CELSUZ - Odborné sociální poradenství

organizace identifikátor sociální služba název projektu cílová skupina schválená dotace celkem CELSUZ - Odborné sociální poradenství Přehled schválených dotací pro nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby na území města Brna pro rok 2018 - program I. (dle celkové částky pro organizaci) organizace identifikátor sociální

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Novela zákona o sociálních službách. Mgr. Veronika Himlová , Jirkov

Novela zákona o sociálních službách. Mgr. Veronika Himlová , Jirkov Novela zákona o sociálních službách Mgr. Veronika Himlová 13. 9. 2016, Jirkov 1 Harmonogram Vnější připomínkové řízení září - říjen 2016 Předpokládaná účinnost 2. pol. 2017 2 Konzultační proces Na přípravě

Více

Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta

Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta 2016-2020 Poskytovatel název poskytovatele Zámek Nová Horka, příspěvková organizace statutární zástupce Mgr. Lukáš Spurný právní forma Příspěvková organizace

Více

Realizační plán rozvoje sociálních služeb na rok 2016

Realizační plán rozvoje sociálních služeb na rok 2016 Realizační plán rozvoje sociálních služeb na rok 2016 Cíl 1. Podpora řešení bytové problematiky v regionu Opatření 1.1. Zpracování koncepce sociálního bydlení v Rokycanech Město Rokycany schválilo svoji

Více

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2014

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2014 VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2014 Úvod Komunitní plán sociálních služeb Blansko 2013-2016, schválený Zastupitelstvem města Blansko, definuje priority

Více

SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK 2017

SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK 2017 SÍŤ REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V OKRESE ZNOJMO PRO ROK Na základě projektu Jihomoravského kraje Podpora plánování rozvoje v Jihomoravském kraji III a v návaznosti na práci Okresního multidisciplinárního

Více

Projekt Rozvoj procesu komunitního plánování sociálních služeb v Šumperku registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/

Projekt Rozvoj procesu komunitního plánování sociálních služeb v Šumperku registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/ Zápis z prvního jednání pracovní skupiny Osoby v krizi a sociálně vyloučeni KPSS v Šumperku dne 6.9.2012 Přítomni: dle prezenční listiny Místo: Armáda spásy, centrum sociálních služeb (dále jen AS CSS),

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti informace v prezentaci jsou aktuální k 1. 10. 2014 flexibilní mosty v sociálních službách Historie a poslání Ponton

Více

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB MĚSTA ÚSTÍ NAD ORLICÍ A OKOLÍ

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB MĚSTA ÚSTÍ NAD ORLICÍ A OKOLÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB MĚSTA ÚSTÍ NAD ORLICÍ A OKOLÍ NA ROK 2018 Prováděcí část ke Komunitnímu plánu: Střednědobý plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb ve městě Ústí

Více

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zdroj: 1) Webové stránky poskytovatelů 2) Registr poskytovatelů sociálních služeb k datu 16.10.2015 3) Informace od poskytovatelů sociálních

Více

organizace sociální služba název projektu cílová skupina schválená dotace celkem Chráněné bydlení sv. Anežky Chráněné bydlení sv.

organizace sociální služba název projektu cílová skupina schválená dotace celkem Chráněné bydlení sv. Anežky Chráněné bydlení sv. Přehled schválených dotací z rozpočtu města Brna pro nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby na území města Brna pro rok pro rok 2017 - program I. (dle celkové částky pro organizaci)

Více

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz LINKA DŮVĚRY ML. BOLESLAV S S 326 741 481 Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz Naším hlavním úkolem je poskytování pomoci klientům, kteří se dostali do krizových stavů v souvislosti

Více

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Zápis setkání Termín konání: pondělí 3.12.2012 Časové rozvržení: 12:00 14:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Malinovského

Více

Dotazník pro starosty obcí v ORP Pelhřimov

Dotazník pro starosty obcí v ORP Pelhřimov Dotazník pro starosty obcí v ORP Pelhřimov Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Vážená paní starostko, vážený pane starosto, dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření, jehož

Více

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty... 1 Název a adresa zařízení... 2 Poslání

Více

Zápis z jednání KPSS pracovní skupina Osoby ohrožené sociálním vyloučením

Zápis z jednání KPSS pracovní skupina Osoby ohrožené sociálním vyloučením Zápis z jednání KPSS pracovní skupina Osoby ohrožené sociálním vyloučením Datum konání: 25.3.2014, 13:00 Místo konání: ÚMČ Praha 10, 4. patro, zasedací místnost č. 411a Přítomni: Aleš Strnad, NADĚJE Martina

Více

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2013 do 31.12.2013

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2013 do 31.12.2013 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2013 do 31.12.2013 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita služby: V danou chvíli

Více

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI Vize: Na začátku setkání byla stanovena vize pro rok 2017 v oblasti spadající do zájmu uvedené PS. - Město Nymburk má v roce 2017 zajištěné dostupné sociální

Více

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PRACOVNÍ SKUPINA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Zápis ze setkání Termín konání: úterý 9. 6. 2015 Časové rozvržení: 13:00 15:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Koliště

Více

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu)

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno 616 00 Metodik prevence : Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Cíl: 1. vytvoření krizového plánu pro řešení

Více

1. Poradenské a podpůrné služby pro osoby v nepříznivé sociální situaci.

1. Poradenské a podpůrné služby pro osoby v nepříznivé sociální situaci. Přehled silných a slabých stránek zaměřených na oblast sociálních a návazných služeb v souvislosti s aktualizací Komunitního plánu sociálních a návazných služeb MČ Praha 10 na období 2017-2020 Popis silných

Více

Shrnutí podnětů z Analýzy poskytovatelů sociálních služeb a z Analýzy potřeb uživatelů sociálních služeb na Rokycansku

Shrnutí podnětů z Analýzy poskytovatelů sociálních služeb a z Analýzy potřeb uživatelů sociálních služeb na Rokycansku Shrnutí podnětů z Analýzy poskytovatelů sociálních služeb a z Analýzy potřeb uživatelů sociálních služeb na Rokycansku (pracovní verze, text neprošel jazykovou korekturou) Zpracovatel: Centrum pro komunitní

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc V ČR raná péče v systému sociálních služeb Raná péče je terénní

Více

Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo. Ve Znojmě dne

Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo. Ve Znojmě dne Ve Znojmě dne 4.4.2007 Věc: Oslovující dopis k zápisu z veřejného připomínkování rozvoje sociálních služeb na období 2007-2010 Vážený pane / Vážená paní, v příloze přikládám zápis z veřejného setkání,

Více

Číslo zápisu: 2/2008 Datum: 10.11.2008 Místo setkání: MMB Malinovského náměstí 3, zasedací místnost 153

Číslo zápisu: 2/2008 Datum: 10.11.2008 Místo setkání: MMB Malinovského náměstí 3, zasedací místnost 153 ZÁPIS SETKÁNÍ Pracovní skupina Číslo zápisu: 2/2008 Datum: 10.11.2008 Místo setkání: MMB Malinovského náměstí 3, zasedací místnost 153 PROGRAM: 1. Přivítání, představení programu, prezence 2. Dokončení

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: Název Cíle: Popis a zdůvodnění Cíle: Na která zjištění z analýz cíl reaguje Seznam opatření, které vedou k naplnění Cíle: 5.1 Udržení stávajících

Více

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech VIZE: Obec a Agentura ve spolupráci s partnery sestavili místní strategický plán sociálního začleňování, jehož naplněním

Více

Zápis z 18. jednání Komise prorodinných aktivit, sociální a zdravotní ze dne ve Žďáru nad Sázavou

Zápis z 18. jednání Komise prorodinných aktivit, sociální a zdravotní ze dne ve Žďáru nad Sázavou Zápis z 18. jednání Komise prorodinných aktivit, sociální a zdravotní ze dne 11. 1. 2017 ve Žďáru nad Sázavou Garant komise: Předseda komise: Přítomni: Omluveni: Hosté: Ing. Josef Klement, místostarosta

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Rodina, děti, mládež ze dne

Zápis z jednání pracovní skupiny Rodina, děti, mládež ze dne Zápis z jednání pracovní skupiny Rodina, děti, mládež ze dne 11.3.2013 Přítomni: Bc. Linda Zákorová, koordinátorka komunitního plánování sociálních služeb, odbor sociální Mgr. Blanka Boháčková,vedoucí

Více

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Intervenční centrum Kladno Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Setkání Vega, 12.5.2015 Intervenční centra: z. 108/2006 Sb. 60a Intervenční centra (1) Na základě vykázání ze společného obydlí podle

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření,

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním postižením dne 12. 5. 2014

Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním postižením dne 12. 5. 2014 Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním postižením dne 12. 5. 2014 Datum konání: 12. 5. 2014, 15:00 hodin Místo konání: ÚMČ Praha 10, budova B, 5. patro Radniční salonek Přítomni: Kateřina

Více

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti PhDr. Miloslav Macela OPZ 2014 2020, jeho investiční priority a konkrétní výzvy Investiční priority 2. 1. - 2. 3. (sociální začleňování), ale

Více

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ, RODINY

PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ, RODINY PRACOVNÍ SKUPINA DĚTI, MLÁDEŽ, RODINY Zápis ze setkání Termín konání: čtvrtek 16. 4. 2015 Časové rozvržení: 13:00 15:00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města Brna, Koliště 19 zasedací

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny KPSS Osoby se zdravotním postižením

Zápis z jednání pracovní skupiny KPSS Osoby se zdravotním postižením Zápis z jednání pracovní skupiny KPSS Osoby se zdravotním postižením Datum konání: 5. 10. 2016 Místo konání: ÚMČ Praha 10, 5. patro, Radniční salonek Přítomni: viz příloha Za MČ Praha 10 přítomni: Pavel

Více

Analýza priorit a návrhů v oblasti sociálních služeb Olomouckého kraje

Analýza priorit a návrhů v oblasti sociálních služeb Olomouckého kraje Analýza priorit a návrhů v oblasti sociálních služeb Olomouckého kraje OSNOVA: 1. Úvod: 2. Popis územního a časového rozsahu jednotlivých komunitních plánů sociálních služeb /střednědobých plánů rozvoje

Více

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Poslání AGENTURY podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového

Více

PODPORA A ROZVOJ NEFORMÁLNÍ PÉČE JAK NA TO

PODPORA A ROZVOJ NEFORMÁLNÍ PÉČE JAK NA TO PODPORA A ROZVOJ NEFORMÁLNÍ PÉČE JAK NA TO Jak podpořit pečující osoby v rámci Pardubického kraje Senát Parlamentu ČR 5. března 2019 Pardubický kraj ČR Pardubický kraj Obyvatelstvo 10 637 794 519 878 4,89%

Více

Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb a zaměstnance veřejné správy v ORP Pelhřimov

Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb a zaměstnance veřejné správy v ORP Pelhřimov Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb a zaměstnance veřejné správy v ORP Pelhřimov Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Vážená paní, vážený pane, dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCH AKTIVIT VE MĚSTĚ HAVÍŘOVĚ V ROCE 2019

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCH AKTIVIT VE MĚSTĚ HAVÍŘOVĚ V ROCE 2019 KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOUVISEJÍCH AKTIVIT VE MĚSTĚ HAVÍŘOVĚ V ROCE 2019 Zápis z 1/2019 jednání pracovní skupiny Děti, mládež a rodina Datum 24.01.2019 Místo Přítomni Omluveni Neomluveni

Více

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka 2016 2019) Obsah 1) Základní síť sociálních služeb ORP Jablonec nad Nisou... 2 2) Rozdělení sociálních služeb dle

Více

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta Popis realizace sociální služby Název: Štafeta Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Provozovatel: Rodina v centru, o.s. Smetanova

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

OTEVŘENÉ VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ SOCIÁLNÍCH TÉMAT A SOCIÁLNÍCH POTŘEB MÍSTNÍCH OBYVATEL

OTEVŘENÉ VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ SOCIÁLNÍCH TÉMAT A SOCIÁLNÍCH POTŘEB MÍSTNÍCH OBYVATEL OTEVŘENÉ VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ SOCIÁLNÍCH TÉMAT A SOCIÁLNÍCH POTŘEB MÍSTNÍCH OBYVATEL I. setkání, středa 17. února 2016, Libuš a Písnice, zasedací místnost, Libušská č. p. 1 Na dnešním setkání si Vás dovolí

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2013 do 31.12.2013 Název střediska: Druh služby: Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Služby pro rodiny Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi,

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření, jehož

Více