5. Měřidla. Měření délek. Měřidla přímá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "5. Měřidla. Měření délek. Měřidla přímá"

Transkript

1 5. Měřidla Měření délek Základní pravidla správného měření: - měřit musíme přesnějším měřidlem, než je požadovaná přesnost rozměru součásti, například při toleranci součásti 0,2 mm použijeme měřidlo s přesností 0,1 mm, - měřená součást i měřidlo musí být čisté, - součást i měřidlo musí mít stejnou teplotu, obvykle 20 C, - pro měření volíme měřidlo podle požadované přesnosti měření, čím je měřidlo přesnější, tím je vyšší i jeho cena, - měřidlo má být zkonstruováno tak, aby osa měření byla pokračováním osy měřidla, - při měření mají dotyky správně přiléhat k měřené součásti, nepřitlačujeme násilím, - při odečítání se díváme kolmo na stupnici (chyba paralaxou), - po použití měřidlo očistíme a nakonzervujeme, - přesnost měřidel pravidelně kontrolujeme základními rovnoběžnými měrkami. Měření délek dělíme podle použité měřicí metody: Měření absolutní - velikost měřeného rozměru je zjištěna určitým počtem délkových jednotek odečtených na stupnici měřicího přístroje. Měření komparační - porovnávací velikost měřeného rozměru se zjišťuje porovnáním rozměru, nebo tvaru kontrolovaného předmětu s nastaveným rozměrem na měřidle nebo tvarem kalibru nebo šablony. Zjišťujeme, zda odchylka nepřesahuje dovolenou toleranci. Číselnou hodnotu rozměru na měřidle nelze stanovit. Měření nepřímé používá se, pokud měřený rozměr nelze změřit přímo. Měří se jiný rozměr a pomocí matematických funkcí se požadovaný rozměr vypočítá. Měřidla používaná k měření délek můžeme rozdělit: a) podle přesnosti b) podle metody: - měřidla přímá (posuvné měřítko, mikrometr), - měřidla pevná (kalibry), - měřidla nepřímá (úchylkoměry). Měřidla přímá Posuvná měřidla klasická Posuvným měřidlem můžeme měřit vnější rozměry součásti, vnitřní rozměry a hloubky. Měří s přesností 0,1 až 0,02 mm. Posuvné měřidlo obsahuje pevnou část se základní stupnicí a posuvnou část s posuvnou stupnicí noniem. Při desetinném noniu je 10 dílků nonia rovno 9 mm, to znamená, že jeden dílek nonia je o 0,1 mm kratší než jeden dílek hlavní stupnice a přesnost měřidla je 0,1 mm. Při dvacetinném noniu je 20 dílků nonia rovno 19 mm a přesnost je 0,05 mm. Při padesátinném noniu je 50 dílků nonia rovno 49 mm, přesnost je 0,02 mm. Způsob odečítání. Nejdříve se zjistí, mezi kterými dvěma čárkami pevné stupnice se nachází nula nonia. Levá čárka udává celé milimetry. Potom sledujeme, kde se čárka nonia kryje s čárkou základní stupnice. Tento dílek udává zbývající část měřeného rozměru, např. v desetinách mm. Skutečný rozměr je součtem obou údajů.

2 Posuvná měřítka s kruhovým číselníkem Číselník nahrazuje nonius. Přenos pohybu posuvné části na úchylkoměr je pomocí ozubeného převodu. Jedna otáčka ručičky odpovídá posuvu o jeden mm. Měří s přesností 0,05 mm. Posuvná měřidla digitální Posuvná měřidla s digitálním ukazatelem zobrazují měřený údaj v číslicovém tvaru, umožňují snadnější a rychlejší odečítání, měří s přesností 0,01 mm. Lze u nich nastavit 0 v libovolné poloze. Mohou být připojena na mikroprocesor. Naměřené hodnoty se dají statisticky vyhodnocovat. Na stejném principu jako posuvná měřítka pracují posuvné hloubkoměry a posuvné výškoměry.

3 Mikrometrická měřidla Používají se pro měření vnějších a vnitřních rozměrů a na měření hloubek. Měří s přesností 0,01 mm. Základem mikrometru je šroub a matice o stoupání 0,5 mm. Otáčením šroubu v matici se posouvá pohyblivý dotyk. Stálý tlak pohyblivého dotyku na součást zajišťuje zubová spojka předepjatá pružinou (řehtačka). Po dosažení vhodného tlaku začne spojka prokluzovat. Při měření se součást opře o pevný dotyk a otáčením bubínku posuvný dotyk dosedne na měřenou plochu. Podélná stupnice mikrometru je dělená po 0,5 mm. Obvod bubínku je rozdělen na 50 dílků. Pootočíme-li bubínkem o jednu padesátinu jeho obvodu, posune se měřicí dotyk o 0,01 mm. Naměřené hodnoty odečítáme v mm na podélné stupnici a setiny mm odečítáme na stupnici bubínku. Mikrometry mohou mít různé konstrukční úpravy podle použití. Rozdělení mikrometrů: - třmenové mikrometry (klasické nebo digitální) - pro měření vnějších rozměrů - dutinové mikrometry - pro měření malých otvorů - mikrometrické hloubkoměry - pro měření hloubek - mikrometrické odpichy - pro měření velkých otvorů Třmenové mikrometry se používají nejvíce. Vyrábí se s odstupňováním po 25 mm, tj. 0 až 25 mm, 25 až 50 mm atd., kdy měřící rozsah je do 500 mm. Od 500 mm do 1000 mm je odstupňování po 100mm.

4 Délkové měřicí stroje Délkové měřicí stroje se používají na měření vnějších i vnitřních rozměrů, větších délek, pro kontrolu měřicích přípravků, kalibrů atd. Vyrábí se s vodorovnou nebo svislou osou měření. Měřená hodnota je odečítána pomocí mikroskopu, nebo digitálního ukazatele.. Souřadnicové CNC měřicí stroje Skládají se ze dvou stojanů spojených pojízdným příčníkem, pracovního stolu zhotoveného ze žuly (pevnost a teplotní stálost). Mají snímací hlavici s dotykem, který je zakončen rubínovou kuličkou vysoce odolnou proti opotřebení. V okamžiku, kdy se kulička dotkne obrobku, vyšle sonda signál do řídícího systému, který vyhodnotí okamžitou polohu. Data mohou být uložena do počítače, statisticky zpracována a v případě potřeby mohou být postupy měření opakovány. Tyto stroje se používají pro menší série obrobků a pro tvarově složitější obrobky. Přesnost je až desetiny µm. Laserové délkoměry Laser je zesílený světelný paprsek o konstantní vlnové délce, konstantním kmitočtu a velké koherentnosti (spojitosti). Vyrábí se pevnolátkové lasery a plynové lasery. K měření se používají plynové lasery. Princip měření laserem: 1 laser, 2 světelný paprsek, 3 zpětný odrážeč, 4 fotodetektor, 5 elektronický počítač Princip měření: Laser vysílá svazek paprsků, které dopadají na zpětný odrážeč. Odražené paprsky snímá fotoreflektor a počítač vyhodnocuje měřenou délku. Přesnost měření je až 0,04 μm. Otázky 1. Čím je charakterizováno přímé měření? 2. Čím je charakterizováno nepřímé měření? 3. S jakou přesností můžeme měřit posuvným měřítkem? 4. S jakou přesností můžeme měřit mikrometrem? 5. Jaká je přesnost posuvného měřidla s padesátinným noniem? 6. Jaké jsou zásady správného měření délkových rozměrů?

5 Měřidla pevná Pevné kalibry Mají přesný rozměr a používají se u porovnávacího a nepřímého měření. Jsou to: - koncové měrky - úhlové měrky - válečkové měrky a měřicí drátky - spároměry - ocelové plátky o tloušťkách 0,05 až 2mm, slouží např. ke kontrole vůle ložisek, ventilů apod. - měrky na měření tloušťky plechu - tvarové kalibry šablony, kontrolujeme jimi tvar obrobku, např. šablony na zaoblení, šablony stoupání závitů. Kontrola se provádí zrakem podle průsvitu Koncové měrky - základní měrky rovnoběžné Koncové měrky mají tvar destičky nebo hranolku s přesnou hodnotou vzdálenosti jejich rovnoběžných ploch. Povrch je lapovaný. Jejich složením sestavujeme požadovaný rozměr, který se snažíme poskládat z co nejmenšího počtu měrek (maximálně pět měrek), aby vznikly minimální úchylky. Požadovaný rozměr skládáme vždy od nejmenší měrky, na kterou se postupně nasouvají další měrky. Příklad skládání: Rozměr 79,525 mm se složí z měrek: 1, ,02 + 2, = 79,525 Materiál měrek: a) ocel uměle stárnutá rozměrová stálost, při pravidelném čistění a konzervaci je zaručena dlouhodobá uspokojivá použitelnost, lepší přilnavost, vyšší pevnost v ohybu, houževnatost. b) Keramika - vyšší tvrdost, odolnost proti otěru, korozi a chemikáliím, téměř stejná tepelná roztažnost, lehčí, křehčí. Přesnost měrek (podle DIN 861): Měrky jsou vyráběny v těchto třídách přesnosti: K - pro kalibrační laboratoře ke kalibraci, 0 - pro přesné délkové měření, ke kalibraci koncových měrek z oblasti pracovních měřidel, ke kalibraci a nastavení měřicích přístrojů, 1 - ke kalibraci kalibrů a nastavování měřicích přístrojů, 2 - pro běžné měření a nastavování míry ve strojírenství. Kontrola rovinnosti měrek: Provádí se pomocí planparalelního sklíčka, které se přitlačí na plochu měrky. Je-li plocha dokonale rovná, vidíme pouze lesklý kov, je - li mezi destičkou a kontrolovanou plochou vzduchová vrstva, v místech nerovnosti se objeví interferenční proužky. Jsou - li měrky opotřebené nad dovolenou hodnotu, převedou se do nižšího stupně přesnosti. K základním měrkám rovnoběžným se dodává speciální příslušenství. Jsou to např. držáky, měřicí ramínka (čelisti), rýsovací hroty, nožová pravítka, měřicí podstavce atd. Při sestavování měrek musí větší měrky ležet vně a malé mezi nimi. Měrky z oceli nemají zůstat delší dobu v přiloženém stavu, protože by mohlo dojít ke svaření za studena. Oddělení měrek provádíme opět odsouváním.

6 Použitá literatura a zdroje obrázků: ŠULC, Jan. Technologická a strojnická měření pro SPŠ strojnické. 2. vydání. Praha: SNTL, s. MARTINÁK, Milan. Kontrola a měření pro 3. ročník SPŠ strojnických. 1. vydání. Praha: SNTL, s. ISBN X. Katalog měřidel: Katalog měřidel:

OVMT Kontrola měřidel Kontrola mikrometru

OVMT Kontrola měřidel Kontrola mikrometru Kontrola měřidel Kontrola mikrometru Při kontrole výrobků se zjišťuje, zda odpovídají požadavkům rozměry, tvary a jakost ploch při použití předepsaných měřicích postupů. Posuvná měřítka Posuvná měřítka

Více

11. Měření závitů. Profil metrického závitu je určen jmenovitými rozměry:

11. Měření závitů. Profil metrického závitu je určen jmenovitými rozměry: 11. Měření závitů Závit je geometricky určen závitovou plochou. Rozeznáváme závit matice (vnitřní) a závit šroubu (vnější). Závitová plocha vznikne pohybem profilu závitu tak, že každý jeho bod opisuje

Více

OVMT Měření vnějších rozměrů

OVMT Měření vnějších rozměrů Měření vnějších rozměrů Základní pojmy Při kontrole výrobků se zjišťuje, zda odpovídají požadavkům rozměry, tvary a jakost ploch při použití předepsaných měřicích postupů. Zásady správného měření 1. Pro

Více

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava Obor měřené veličiny: Délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± 2) C 1. Etalonové stupnice do 1000 mm 0,7 + 2 L [µm] KP 1.1 2. Koncové měrky (0,5 až 100) mm 0,08 + 0,8 L [µm] KP 1.2 3. Koncové

Více

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Kalibrační laboratoř odštěpného závodu ZÚLP Čechova 59, České Budějovice

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Kalibrační laboratoř odštěpného závodu ZÚLP Čechova 59, České Budějovice Obor měřené veličiny: délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± 1) C Nominální teplota pro kalibraci koncových měrek: (20,0 ± 0,5) C 1) Měřená veličina Rozsah měřené veličiny 1 Koncové měrky

Více

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava Obor měřené : Délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci : (20 ± 2) C 1. Etalonové stupnice do 1000 mm 0,7 + 2.L [µm] KP 1.1 2. Koncové měrky (0,5 100) mm 0,08 + 0,8.L [µm] KP 1.2 3. Koncové měrky

Více

VY_52_INOVACE_J 05 07

VY_52_INOVACE_J 05 07 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Význam měření druhy měřidel a způsoby měření při frézování

Význam měření druhy měřidel a způsoby měření při frézování Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

UNIMETRA, spol. s r.o. Odd. Kalibrační laboratoře Těšínská 367, Ostrava - Radvanice

UNIMETRA, spol. s r.o. Odd. Kalibrační laboratoře Těšínská 367, Ostrava - Radvanice Obor měřené : délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± C Měřená veličina Rozsah měřené kalibrace [ ± ] 2) 1. Třmenové mikrometry (0 1000) mm (1 + 6 L) µm PP-11.01 2. Koncové měrky (0,5 100)

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 9 _ K O N T R O L A A M Ě Ř E N Í _ P W P

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 9 _ K O N T R O L A A M Ě Ř E N Í _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 9 _ K O N T R O L A A M Ě Ř E N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

před použitím měřidla očistíme povrchy pracovních předmětů od pilin a jiných nečistot, které by mohly měřidlo poškodit a zkreslit výsledek

před použitím měřidla očistíme povrchy pracovních předmětů od pilin a jiných nečistot, které by mohly měřidlo poškodit a zkreslit výsledek Měření úhlů Základní pojmy V technické praxi se velikost rovinného úhlu udává ve stupních, které se dělí na minuty a vteřiny. Úhly se měří buď přímo úhloměry, úhelníky, úhlovými měrkami apod., nebo nepřímo

Více

Specifikace předmětu a rozsahu činnosti kalibrační laboratoře. Kalibrační laboratoř Zindler Třída Tomáše Bati 299/2B, 760 01 Zlín - Louky

Specifikace předmětu a rozsahu činnosti kalibrační laboratoře. Kalibrační laboratoř Zindler Třída Tomáše Bati 299/2B, 760 01 Zlín - Louky Kalibrační laboratoř Zindler Třída Tomáše Bati 299/2B, 760 01 Zlín - Louky Obor měřené : délka 1. Koncové měrky (0,5-100) mm 4. řád 5. řád Nominální teplota pro kalibraci: (20± C (0,2+2 L) µm (0,5+5 L)

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 4. Soustružení TÉMA 4.2 MĚŘIDLA, MĚŘENÍ A KONTROLA MEZNÍ MĚŘIDLA II. Obor: Ročník: Mechanik seřizovač III. Zpracoval(a): Pavel Fuka Střední odborná škola

Více

Kalibrační přístroje Strana 353

Kalibrační přístroje Strana 353 Kalibrační přístroje Mikrometrické výškoměry Height Mastery Strana 344 Délkové měřicí přístroje - Check Mastery Strana 348 Kalibrační přístroje Strana 353 343 Digitální mikrometrické výškoměry Height Mastery

Více

Akreditovaný subjekt: Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Odštěpný závod ZÚLP kalibrační laboratoř Čechova 59, 370 65 České Budějovice

Akreditovaný subjekt: Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Odštěpný závod ZÚLP kalibrační laboratoř Čechova 59, 370 65 České Budějovice List 1 z 10 Kalibrační listy podepisuje: Milan Pešek Jana Kutláková Vladimíra Všetečková vedoucí kalibrační laboratoře zástupce vedoucího kalibrační laboratoře zkušební technik Obor měřené veličiny: délka

Více

Kalibrační laboratoře Kolín s.r.o. Kalibrační laboratoře Kolín Havířská 202, Kolín 4

Kalibrační laboratoře Kolín s.r.o. Kalibrační laboratoře Kolín Havířská 202, Kolín 4 Pracoviště kalibrační laboratoře: 1. Laboratoř Kolín 2. Laboratoř České Budějovice Žižkova 1/1321, 370 01 České Budějovice Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující kalibrační postupy. 1.

Více

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Kalibrační laboratoř Tylova 1581/46, 301 00 Plzeň

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Kalibrační laboratoř Tylova 1581/46, 301 00 Plzeň Pracoviště kalibrační laboratoře: 1. Laboratoř délky a úhlu Domažlická 2928/3, 301 00 Plzeň 2. Laboratoř vibrací a momentů Orlík 266, 316 06 Plzeň 3. Laboratoř síly Orlík 266, 316 06 Plzeň 1. Laboratoř

Více

KSQ spol. s r.o. Kalibrační laboratoř Kubatova 1240/6, České Budějovice

KSQ spol. s r.o. Kalibrační laboratoř Kubatova 1240/6, České Budějovice Obor měřené : délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± C 1. Koncové měrky (0,5 100) mm (0,08 + 0,7L) µm KM 301 2. Dvoudotekové dutinoměry s úchylkoměrem (6 400) mm 2 µm KM 303 3.* Dutinová

Více

Sada 1 Klempířská technologie

Sada 1 Klempířská technologie S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 1 Klempířská technologie 13. Měření posuvným měřítkem a mikrometrem Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo

Více

František Knížek František Knížek - KALEX, kalibrační středisko Antonína Dvořáka 719, Lázně Bohdaneč

František Knížek František Knížek - KALEX, kalibrační středisko Antonína Dvořáka 719, Lázně Bohdaneč List 1 z 5 Pracoviště kalibrační laboratoře : 1., Antonína Dvořáka 719, objekt Lázně Bohdaneč 533 41 Lázně Bohdaneč Obor měřené : Délka 1 Koncové měrky (0,5 100) mm (125 1000) mm (0,26+2L) m (0,3+2,2L)

Více

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Kalibrační laboratoř Tylova 1581/46, Plzeň

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Kalibrační laboratoř Tylova 1581/46, Plzeň Pracoviště kalibrační laboratoře: 1. Laboratoř délky a úhlu Domažlická 2928/3, 301 00 Plzeň korespondenční adresa: 2. Laboratoř vibrací a momentů Orlík 266/15, Bolevec, 316 00 Plzeň korespondenční adresa:

Více

Objednací Rozměr Dělení stupnice Mezní chyba

Objednací Rozměr Dělení stupnice Mezní chyba Oboustranné posuvné měřítko s hloubkoměrem Nonius a hl. stupnice matně chromovány pro spolehlivé odečítání kromě typů 11016519 a 11016559, popis laserem Stupnice může být v provedení dle zákazníka jen

Více

2.2.3 Základní rovnoběžné měrky

2.2.3 Základní rovnoběžné měrky Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 2.2.3 Základní rovnoběžné měrky Základní měrky rovnoběžné jsou v principu základním etalonem požívaným pro

Více

CENÍK KALIBRAČNÍCH SLUŽEB

CENÍK KALIBRAČNÍCH SLUŽEB CENÍK KALIBRAČNÍCH SLUŽEB (platný od 1.1.2009) DÉLKA název měřidla rozsah cena v Kč Posuvná měřidla Posuvné měřítko 150, 160 mm 130 Posuvné měřítko 200 mm 135 Posuvné měřítko 250 mm 140 Posuvné měřítko

Více

KALIBRACE PRACOVNÍCH MĚŘIDEL Z OBORU DÉLKA NEJISTOTY MĚŘENÍ. Ing. Václav Duchoň ČMI OI Brno

KALIBRACE PRACOVNÍCH MĚŘIDEL Z OBORU DÉLKA NEJISTOTY MĚŘENÍ. Ing. Václav Duchoň ČMI OI Brno KALIBRACE PRACOVNÍCH MĚŘIDEL Z OBORU DÉLKA NEJISTOTY MĚŘENÍ Ing. Václav Duchoň ČMI OI Brno Skupiny měřidel úkol technického rozvoje PRM 2012 č. VII/4/12 velké množství jednotlivých měřidel délky 11 skupin,

Více

MIKROMETRY. Brno - tel.: +420 549 246 454, fax: +420 549 241 332 / Bratislava - tel.: +421 263 812 934, fax: +421 263 812 813

MIKROMETRY. Brno - tel.: +420 549 246 454, fax: +420 549 241 332 / Bratislava - tel.: +421 263 812 934, fax: +421 263 812 813 MIKROMETRY Anglická firma Bowers přichází na trh s novým digitálním mikrometrem naprosto ojedinělé konstrukce. Je schopen pokrýt měřící úlohy, na které jste v minulosti potřebovali několik typů měřidel.

Více

M&B Calibr, spol. s r. o. Kalibrační laboratoř Ke Karlovu 62/10, Ivančice - Němčice

M&B Calibr, spol. s r. o. Kalibrační laboratoř Ke Karlovu 62/10, Ivančice - Němčice Obor měřené : délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± C Rozsah měřené 1 Koncové měrky (0,5 až 1000) mm (0,2+2 L) m KP D1 2 3 4 5 6 Ocelová délková měřítka * Ocelové svinovací metry * Měřící

Více

KZB-Kalibrace s.r.o.

KZB-Kalibrace s.r.o. KZB - Kalibrace s.r.o. Ceník kalibračních služeb Platnost od 1. 12. 2015 Kontaktní údaje: KZB-Kalibrace s.r.o. Pekárenská 24 Most - Velebudice 434 01 Telefon: Mobil: E-mail: +420 476 700 095 +420 603 984

Více

Inovace vzdělávacího modulu v nových trendech ve strojírenství KONTROLA A MĚŘENÍ UČEBNÍ MATERIÁLY PRO ÚČASTNÍKY PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ

Inovace vzdělávacího modulu v nových trendech ve strojírenství KONTROLA A MĚŘENÍ UČEBNÍ MATERIÁLY PRO ÚČASTNÍKY PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ Projekt Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů Reg.číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/04.0087 Inovace vzdělávacího modulu v nových trendech ve strojírenství

Více

DMS 680. Univerzální délkoměr. kalibrace měřidel dle směrnic ISO 9000

DMS 680. Univerzální délkoměr. kalibrace měřidel dle směrnic ISO 9000 DMS 680 Univerzální délkoměr kalibrace měřidel dle směrnic ISO 9000 2 Univerzální délkoměr DMS 680 Pro pravidelnou kalibraci měřidel, měrek, pracovních měřidel a etalonů - naprostá shoda Abbého principu.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_G.1.02 Integrovaná střední škola

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 4. Frézování TÉMA 4.5 MĚŘIDLA, MĚŘENÍ A KONTROLA Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Pavel Fuka Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín,

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 505/2014 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 505/2014 ze dne: Kalibrace: obor délka Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: pro KP D1 až KP D16 (20 ± C Nominální teplota pro kalibraci u zákazníka: pro KP D1 až KPD13, KP D15 (20 ± C pro KPD 14 (20 ± 10) C Měřená

Více

MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Lubomír Petrla III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu

MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Lubomír Petrla III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Lubomír Petrla Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

František Knížek František Knížek KALEX, kalibrační středisko Antonína Dvořáka 609, Lázně Bohdaneč

František Knížek František Knížek KALEX, kalibrační středisko Antonína Dvořáka 609, Lázně Bohdaneč List 1 z 8 Pracoviště kalibrační laboratoře: 1. Pracoviště Lázně Bohdaneč A. Dvořáka 719, Lázně Bohdaneč 2. Pracoviště Vlčí Habřina Vlčí Habřina 122, Lázně Bohdaneč 1. Pracoviště Lázně Bohdaneč Obor měřené

Více

KZB - KALIBRACE. Kalibrační laboratoř v oborech délky, rovinného úhlu a momentu síly. Opravy a servis měřící techniky, prodej měřidel

KZB - KALIBRACE. Kalibrační laboratoř v oborech délky, rovinného úhlu a momentu síly. Opravy a servis měřící techniky, prodej měřidel v oborech délky, rovinného úhlu a momentu síly Opravy a servis měřící techniky, prodej měřidel Ceník kalibračních služeb Platnost od 1. 7. 2012 Kontaktní údaje: KZB - Kalibrace Jaroslav Ziegler Pekárenská

Více

Laboratorní práce č. 1: Měření délky

Laboratorní práce č. 1: Měření délky Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3. ročník šestiletého a 1. ročník čtyřletého studia Laboratorní práce č. 1: Měření délky G Gymnázium Hranice Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3.

Více

VYROBENO PŘÍMO NA MÍRU MARGAGE

VYROBENO PŘÍMO NA MÍRU MARGAGE VYROBENO PŘÍMO NA MÍRU MARGAGE Nejaktuálnější informace k produktům MARGAGE naleznete na našich webových stránkách: www.mahr.cz, WebCode 10397 Již roku 1871, při zavedení metrické soustavy v tehdejší Německé

Více

VYROBENO PŘÍMO NA MÍRU

VYROBENO PŘÍMO NA MÍRU VYROBENO PŘÍMO NA MÍRU MARGAGE Nejaktuálnější informace k produktům MARGAGE naleznete na našich webových stránkách: www.tm-technik.cz Již roku 1871, při zavedení metrické soustavy v tehdejší Německé říši,

Více

Plošné měření a orýsování - test

Plošné měření a orýsování - test 1. Ruční zpracování kovů se vyznačuje: A vysokou přesností a kvalitou opracovaných ploch C C vysokou pracností, zpravidla nižší přesností, je nahrazováno pokud možno strojním zpracováním B vysokou produktivitou,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 4. Frézování TÉMA 4.2 MĚŘIDLA, MĚŘENÍ A KONTROLA Obor: Ročník: Mechanik seřizovač II. Zpracoval(a): Pavel Fuka Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín,

Více

KZB-Kalibrace s.r.o.

KZB-Kalibrace s.r.o. KZB - Kalibrace s.r.o. Ceník kalibračních služeb Platnost od 1. 1. 2015 Kontaktní údaje: KZB-Kalibrace s.r.o. Pekárenská 24 Most - Velebudice 434 01 Telefon: Mobil: E-mail: +420 476 700 095 +420 603 984

Více

VÍTE KDE ZAČÍNÁ VAŠE PŘESNOST? MARGAGE

VÍTE KDE ZAČÍNÁ VAŠE PŘESNOST? MARGAGE - VÍTE KDE ZAČÍNÁ VAŠE PŘESNOST? MARGAGE Nejaktuálnější informace k produktům MARGAGE naleznete na našich webových stránkách: www.mahr.cz, WebCode 10397 Již roku 1871, při zavedení metrické soustavy v

Více

METROLOGIE pracovní sešit

METROLOGIE pracovní sešit Název projektu: Sbližování teorie s praxí Datum zahájení projektu: 01.11.2010 Datum ukončení projektu: 30.06.2012 Obor: SM, MS Ročník: 1; 2; 3; 4 Zpracovali: Ing. Helena Jagošová, p. Lubomír Petrla Modul:

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Měření digitálními přístroji, posuvkami a mikrometry

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Měření digitálními přístroji, posuvkami a mikrometry Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Měření digitálními přístroji, posuvkami a mikrometry Obor: Obráběč kovů, Nástrojař Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více

SVEDCENI O AK REDITACI

SVEDCENI O AK REDITACI NÁRODNÍ AKREDITAČNÍ ORGAN Signatář EA MLA Český institut pro akreditaci, o.p.s, Olšanská 54/3,130 00 Praha 3 vydává v souladu s 16 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve znění

Více

ABSOLUTE DIGIMATIC Posuvná měřítka Strany 168 až 176. ABSOLUTE DIGIMATIC Posuvná měřítka z uhlíkových vláken Strany 177 až 181

ABSOLUTE DIGIMATIC Posuvná měřítka Strany 168 až 176. ABSOLUTE DIGIMATIC Posuvná měřítka z uhlíkových vláken Strany 177 až 181 Posuvná měřítka ABSOLUTE DIGIMATIC Posuvná měřítka Strany 168 až 176 ABSOLUTE DIGIMATIC Posuvná měřítka z uhlíkových vláken Strany 177 až 181 Posuvná měřítka s noniusem Strany 182 až 186 Posuvná měřítka

Více

METODIKA PRO KONTROLU POSUVNÝCH MĚŘIDEL A HLOUBKOMĚRŮ

METODIKA PRO KONTROLU POSUVNÝCH MĚŘIDEL A HLOUBKOMĚRŮ 1.6.2018 METODIKA PRO KONTROLU POSUVNÝCH MĚŘIDEL A HLOUBKOMĚRŮ Posuvná měřidla jsou délková měřidla s rovnoběžnými rovinnými plochami, mezi kterými lze v daném měřícím rozsahu měřidla měřit rozměry vně

Více

PRACOVNÍ INSTRUKCE č. 03 Revize : 0

PRACOVNÍ INSTRUKCE č. 03 Revize : 0 METODIKA PRO KONTROLU TŘMENOVÝCH MIKROMETRŮ Třmenový mikrometr je měřidlo, které slouží k měření vnějších rozměrů s přesností 0,01 mm s odhadem 0,005 mm. Skládá se z tělesa-třmenu mikrometru, jehož jeden

Více

ABSOLUTE DIGIMATIC Zvláštní posuvná měřítka

ABSOLUTE DIGIMATIC Zvláštní posuvná měřítka Přesnost Dělení stupnice mikrometru Dodává se Podívejte se na tabulky ve specifikacích 0,05 V pouzdře ABSOLUTE DIGIMATIC Zvláštní posuvná měřítka Série 536 Vertikálně nastavitelná čelist může být přizpůsobená

Více

Pracovní skupina pro MRA WG-MRA Klasifikace délkových služeb podle CCL (DimVIM) Schválené termíny pro český jazyk

Pracovní skupina pro MRA WG-MRA Klasifikace délkových služeb podle CCL (DimVIM) Schválené termíny pro český jazyk Ver. 9 (3/2014) Poradní výbor pro délku CCL Pracovní skupina pro MRA WG-MRA Klasifikace délkových služeb podle CCL (DimVIM) CCL kategorie služeb Měřidlo nebo artefakt Schválené termíny pro český jazyk

Více

2.2.2 Mikrometrická měřidla

2.2.2 Mikrometrická měřidla Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 2.2.2 Mikrometrická měřidla Jsou měřidla, která pracují na principu otáčení mikrometrickým šroubem pomocí bubínku,

Více

Mikrometrické odpichy Strany 102 až 111. Přesné dutinoměry Strany 112 až 124

Mikrometrické odpichy Strany 102 až 111. Přesné dutinoměry Strany 112 až 124 Mikrometry Digitální a mechanické třmenové mikrometry Strany 30 až 101 Mikrometrické odpichy Strany 102 až 111 Přesné dutinoměry Strany 112 až 124 Přesné třídotekové dutinoměry HOLTEST Strany 125 až 133

Více

Obor měřené veličiny: Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± 1) C Nominální teplota pro kalibraci mimo prostory laboratoře: (20 ± 5) C

Obor měřené veličiny: Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± 1) C Nominální teplota pro kalibraci mimo prostory laboratoře: (20 ± 5) C Obor měřené : délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± 1) C Nominální teplota pro kalibraci mimo prostory laboratoře: (20 ± 5) C 1) 1) 1 posuvná měřidla analogová a digitální 2 mikrometrická

Více

Měření délky, určení objemu tělesa a jeho hustoty

Měření délky, určení objemu tělesa a jeho hustoty Úloha č. 1a Měření délky, určení objemu tělesa a jeho hustoty Úkoly měření: 1. Seznámení se s měřicími přístroji posuvné měřítko, mikrometr, laboratorní váhy. 2. Opakovaně (10x) změřte rozměry dvou zadaných

Více

U Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie

U Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie U12134 - Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie Cílem tohoto cvičení je seznámit studenty se základními pojmy v oblasti metrologie, s nutností kontroly a jejího zařazení ve výrobním postupu.

Více

Měření odchylek délky Komparátory s pneumatickým převodem.

Měření odchylek délky Komparátory s pneumatickým převodem. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Měření fyzikálních a technických veličin

Více

Nastavovací měrky 1000 mm pro třmenové mikrometry

Nastavovací měrky 1000 mm pro třmenové mikrometry D Nastavovací měrky 1000 mm pro třmenové mikrometry Série 167 Nastavovací měrky pro mikrometry 1000 mm na kontrolu přesnosti a nastavení třmenových mikrometrů na obou koncích měřicího rozsahu. 167-108

Více

Katalog. Meracie nástroje. originálných meradiel. www.nastroje-brusky.sk Email:gerhard@panas.sk Mobil: 0903/ 949 971

Katalog. Meracie nástroje. originálných meradiel. www.nastroje-brusky.sk Email:gerhard@panas.sk Mobil: 0903/ 949 971 Meracie nástroje. Katalog originálných meradiel www.nastroje-brusky.sk MĚŘÍTKA... str. 2 PRAVÍTKA... str. 3 PŘÍMĚRNÉ DESKY, STOLY... str. 4 PODPĚRKY... str. 4 MĚRKY... str. 5-7 LUPY... str. 8 ÚHLOMĚRY...

Více

Samostředící dutinoměr 844 K Intramess. Parametry. Technická data měřicích hlav. Přesnost. Kompletní přístroje. Ukazovací přístroje 9-37

Samostředící dutinoměr 844 K Intramess. Parametry. Technická data měřicích hlav. Přesnost. Kompletní přístroje. Ukazovací přístroje 9-37 9-37 Samostředící dutinoměr 844 K Intramess Parametry Měření průměru, kruhovitosti a kuželovitosti otvorů Pružicí části měřicího doteku jsou přenosovou jehlou s přesně lapovaným kuželem tlačeny od sebe.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Protokol měření. Kontrola a měření závitů

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Protokol měření. Kontrola a měření závitů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Protokol měření Tolerování závitů Kontrola a měření závitů Řetězec norem, které se zabývají závity, zahrnuje

Více

(2 až 6) mm (>6 až 300) mm. Stoupání: KPD06KZ 6 - kalibry 2) (0,50 až 6,00) (0,25 až 6,00) (2,6 + 2,8 L) µm

(2 až 6) mm (>6 až 300) mm. Stoupání: KPD06KZ 6 - kalibry 2) (0,50 až 6,00) (0,25 až 6,00) (2,6 + 2,8 L) µm Obor měřené : délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20± C kalibrace [ ± ] 3) 1 Nastavovací a kontrolní kroužky (2 až 6) mm (>6 až 300) mm (3,0 + 10 L) µm (0,8 + 9 L) µm KPD01KN 2 Koncové měrky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Pasametry s úchylkoměrem

Pasametry s úchylkoměrem Pasametry s úchylkoměrem Série 51 Třmenové mikrometry s úchylkoměrem, které umožňují provádění rychlého a vysoce přesného měření. Bezpečné nastavení mikrometrického měřidla umožňuje provádění rychlého

Více

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Kód DUMu Název DUMu Autoři DUMu Studijní obor Ročník Předmět Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0560

Více

VÍTKOVICE TESTING CENTER s.r.o. Kontrolní metrologické středisko Ruská 2887/101, Ostrava Vítkovice

VÍTKOVICE TESTING CENTER s.r.o. Kontrolní metrologické středisko Ruská 2887/101, Ostrava Vítkovice Pracoviště kalibrační laboratoře: 1. II, Ruská 2887/101, 703 00 Ostrava - Vítkovice 2. I, Ruská, vstup 58, 706 02 Ostrava -Vítkovice 1. II Obor měřené veličiny: Délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci:

Více

STABILNÍ PARTNER VE VÝROBĚ.

STABILNÍ PARTNER VE VÝROBĚ. STABILNÍ PARTNER VE VÝROBĚ. MARSTAND Nejaktuálnější informace k produktům MARSTAND naleznete na našich webových stránkách: www.tm-technik.cz Měřicí stojany, stoly a zařízení na kontrolu obvodového házení

Více

ÚVOD DO KONTROLY A MĚŘENÍ

ÚVOD DO KONTROLY A MĚŘENÍ OBSAH PŘEDMUVA.......................................... 9 1 ÚVOD DO KONTROY A MĚŘENÍ (J. Pernikář)............ 11 1.1 Technická kontrola ve strojírenském podniku................... 11 1.2 Koncepce metrologického

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 2. Základy ručního zpracování kovů TÉMA 2.2 Měření a orýsování Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Miroslav Zajíček Střední odborná škola Josefa

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Třísouřadnicový kontaktní stroj, laboratorní měření 2D a 3D, měření závitů a ozubení

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Třísouřadnicový kontaktní stroj, laboratorní měření 2D a 3D, měření závitů a ozubení Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Třísouřadnicový kontaktní stroj, laboratorní měření 2D a 3D, měření závitů a ozubení Obor: Nástrojař Ročník: 3. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová

Více

KZB - Kalibrace s.r.o.

KZB - Kalibrace s.r.o. KZB - Kalibrace s.r.o. kalibrační laboratoř KZB-Kalibrace č. 2374 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ceník kalibračních služeb Platnost od 14. 1. 2019 Kontaktní údaje: KZB-Kalibrace s.r.o.

Více

Výběr sady koncových měrek. 1 Kalibrační / toleranční třída podle DIN EN ISO Materiál. 3 Velikost sady

Výběr sady koncových měrek. 1 Kalibrační / toleranční třída podle DIN EN ISO Materiál. 3 Velikost sady 13-3 Výběr sady koncových měrek se provádí podle 3 kritérií: 1 Kalibrační / toleranční třída podle DIN EN ISO 3650 Dodávají se čtyři toleranční třídy. Kalibrační třída K Jako nejvyšší podnikový normál,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_19_T_3.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

Ceník kalibračních úkonů kalibrační laboratoř č. 2322

Ceník kalibračních úkonů kalibrační laboratoř č. 2322 Ceník kalibračních úkonů kalibrační laboratoř č. 2322 platnost od: 1.2.2013 TM Technik s.r.o. Sídlo: Dornych 54 / 47 CZ - Kalibrační laboratoř: Křižíkova 2697 / 70 CZ - 612 00 Brno IČO: 268 899 27 DIČ:

Více

NOVÉ VÝROBKY Měřicí stojánek v provedení Mini

NOVÉ VÝROBKY Měřicí stojánek v provedení Mini NOVÉ VÝROBKY Měřicí stojánek v provedení Mini Podrobné informace na straně 272. Ruční měřidla Stojánky pro úchylkoměry Strana 262 265 Měřicí stolky Strana 266 267 Magnetické stojánky Přístroje na kontrolu

Více

STABILNÍ PARTNER VE VÝROBĚ. MARSTAND

STABILNÍ PARTNER VE VÝROBĚ. MARSTAND - STABILNÍ PARTNER VE VÝROBĚ. MARSTAND Nejaktuálnější informace k produktům MARSTAND naleznete na našich webových stránkách: www.mahr.cz, WebCode 210 Měřicí stojany, stoly a zařízení pro kontrolu obvodového

Více

NOVÉ VÝROBKY. Sada na kontrolu posuvných měřítek z oceli a keramiky podle DIN EN ISO 13 385-1 Série 516 Podrobné informace na straně 297 a 300.

NOVÉ VÝROBKY. Sada na kontrolu posuvných měřítek z oceli a keramiky podle DIN EN ISO 13 385-1 Série 516 Podrobné informace na straně 297 a 300. NOVÉ VÝROBKY Sada na kontrolu posuvných měřítek z oceli a keramiky podle DIN EN ISO 13 385-1 Podrobné informace na straně 297 a 300. Sady koncových měrek z oceli a keramiky Podrobné informace na straně

Více

Univerzální měřidlo 844 T Multimar na měření vnitřních a vnějších rozměrů. Parametry. Technická data

Univerzální měřidlo 844 T Multimar na měření vnitřních a vnějších rozměrů. Parametry. Technická data 10-4 Multimar. Univerzální měřicí přístroje Univerzální měřidlo 844 T Multimar na měření vnitřních a vnějších rozměrů Použití Na měření vnějších a vnitřních rozměrů vnějších a vnitřních závitů středicích

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_E.2.03 Integrovaná střední škola

Více

MarCator. Úchylkoměry

MarCator. Úchylkoměry - 5-1 MarCator. Úchylkoměry Přehled Malé mechanické číselníkové úchylkoměry Provedení 803 A 805 A 803 S 803 SW Rozsah měření 3 mm 5 mm 3 mm 3 mm Dělení stupnice 0,01 mm 0,01 mm 0,01 mm 0,01 mm ø číselníku

Více

MÁTE MNOHOTVÁRNÉ MĚŘICÍ ÚKOLY?

MÁTE MNOHOTVÁRNÉ MĚŘICÍ ÚKOLY? MÁTE MNOHOTVÁRNÉ MĚŘICÍ ÚKOLY? MULTIMAR JE BRAVURNĚ ZVLÁDNE. Nejaktuálnější informace k produktům MULTIMAR naleznete na našich webových stránkách: www.tm-technik.cz Je jedno, zda se jedná o ozubená kola,

Více

Třmenový mikrometr. Série 293 Podrobné informace na straně 20. Série 102 Podrobné informace na straně 30.

Třmenový mikrometr. Série 293 Podrobné informace na straně 20. Série 102 Podrobné informace na straně 30. NOVÉ VÝROBKY Třmenový mikrometr Série 293 Podrobné informace na straně 20. Třmenový mikrometr s kombinovanou řehtačkou Série 102 Podrobné informace na straně 30. Mikrometry ve zvláštním provedení Série

Více

Členění podle 505 o metrologii

Členění podle 505 o metrologii Členění podle 505 o metrologii a. etalony, b. pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) c. pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) d. certifikované referenční materiály Etalon: je ztělesněná

Více

Koncové měrky. Koncové měrky CERA

Koncové měrky. Koncové měrky CERA oncové měrky Série 56 Přesné koncové měrky jsou životně důležité pro primární etalony rozměrové kontroly kvality při výrobě dílů. Mitutoyo nabízí k dostání široký výběr koncových měrek a to v obdélníkovém

Více

Geometrická přesnost Schlesingerova metoda

Geometrická přesnost Schlesingerova metoda TECHNIKU A TECHNOLOGII České vysoké učení technické v Praze, fakulta strojní Horská 3, 128 00 Praha 2, tel.: +420 221 990 900, fax: +420 221 990 999 www.rcmt.cvut.cz metoda Pavel Bach 2009 2 Příklad měření

Více

Použití. Rozsah měření* Rozlišení Mezní chyba Hmotnost Obj. číslo Obj. číslo vnější vnitřní (DIN 862) dřevěné mm mm mm/inch mm g pouzdro

Použití. Rozsah měření* Rozlišení Mezní chyba Hmotnost Obj. číslo Obj. číslo vnější vnitřní (DIN 862) dřevěné mm mm mm/inch mm g pouzdro - 10-2 Digitální univerzální posuvné měřítko 25 ES Varimeter RS232C Použití Obrázek s příslušenstvím Na měření vnějších a vnitřních průměrů středicích okrajů úzkých osazení vnějších a vnitřních kuželů

Více

CENÍK METROLOGICKÝCH VÝKONŮ KALIBRAČNÍ LABORATOŘE ZINDLER

CENÍK METROLOGICKÝCH VÝKONŮ KALIBRAČNÍ LABORATOŘE ZINDLER CENÍK METROLOGICKÝCH VÝKONŮ KALIBRAČNÍ LABORATOŘE ZINDLER Daniel Zindler, K Dálnici 593, 760 01 Zlín - Kudlov. IČO: 70271372. DIČ: CZ6807041747. Provozovna: Tř. T. Bati 299/2B, 764 22 Zlín-Louky. Tel./fax.:

Více

Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání.

Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. ß 6005-6006 Dílenská pravítka DIN 874/2 Měřící a orýsovací nástroje, zkoušečky Přesnost podle DIN 874/2, vysoké hrany jemně broušené. S protokolem o zkoušce ze závodu. Na obecné práce. Další rozměry lze

Více

WEPPLER & TREFIL s.r.o. Suderova 2013, Ostrava-Mar. Hory tel.: fax:

WEPPLER & TREFIL s.r.o. Suderova 2013, Ostrava-Mar. Hory tel.: fax: WEPPLER & TREFIL s.r.o. Suderova 2013, 709 00 Ostrava-Mar. Hory tel.: 00420 596 663 611 fax: 00420 596 663 699 e-mail: info@w-t.cz http://www.w-t.cz CENÍK kalibračních výkonů akreditované kalibrační laboratoře

Více

Dotek z tvrdokovu Ø 2 mm. vedení 3 x. Kluzné ložisko. č. 103006** Měřicí dotek Ø 2 mm

Dotek z tvrdokovu Ø 2 mm. vedení 3 x. Kluzné ložisko. č. 103006** Měřicí dotek Ø 2 mm Páčkové úchylkoměry Páčkové úchylkoměry různých typů pro provedení srovnávacích. Těsnicí kroužek Rybinové vedení 3 x Ø 2 Přesnost: Výrobní norma / DI Dodává se včetně upínací stopky (Ø 8 ) Ložiska z drahokamů

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu odměřovacích systémů (přírůstkový, absolutní) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Obr. 1. Tvary drážek. Drážky mohou být rovné nebo šroubovité (pravotočivé nebo levotočivé), a to:

Obr. 1. Tvary drážek. Drážky mohou být rovné nebo šroubovité (pravotočivé nebo levotočivé), a to: Měření drážek Drážky rozdělujeme podle tvaru na: a) pravoúhlé tvaru U nebo T b) tvarové rádiusové, modulové c) úhlové souměrné, nesouměrné a rybinové Obr. 1. Tvary drážek Drážky mohou být rovné nebo šroubovité

Více

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Viz oskenovaný text ze skript Sprušil, Zieleniecová: Úvod do teorie fyzikálních měření http://physics.ujep.cz/~ehejnova/utm/materialy_studium/chyby_meridel.pdf

Více

OVMT Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení

OVMT Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení Potřeba jednotného definování a předepisování tolerancí tvaru, směru, polohy a házení souhrnně zvaných geometrické tolerance byla vyvolána zejména

Více

Mikrometrické hloubkoměry Strana 223. Hloubkoměry Strana 226. Příslušenství pro hloubkoměry Strana 232

Mikrometrické hloubkoměry Strana 223. Hloubkoměry Strana 226. Příslušenství pro hloubkoměry Strana 232 Přístroje na měření hloubek Mikrometrické hloubkoměry Strana 223 Hloubkoměry Strana 226 Příslušenství pro hloubkoměry Strana 232 222 Stupnice Rozsah indikace Stoupání vřetene posuvu mikr. hlavice (0-25

Více

- pro běžné dílenské použití. - odečítání: 0,01mm - lakovaný třmen - matově chromovaný bubínek a pouzdro - pro měřicí nástavek s 5mm

- pro běžné dílenské použití. - odečítání: 0,01mm - lakovaný třmen - matově chromovaný bubínek a pouzdro - pro měřicí nástavek s 5mm Měřidla pro měření závitů Mìøidla pro mìøení støedního prùmìru vnìjších závitù Mikrometry třmenové pro měření středního průměru vnějších závitů - pro běžné dílenské použití - dle DIN 863 - odečítání: 0,01mm

Více

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Jaké měřidlo je vhodné zvolit? Pravidla: Přesnost měřidla má být pětkrát až desetkrát vyšší, než je požadovaná přesnost měření. Např. chceme-li

Více

Nomenklatura Název Okamžitý stav

Nomenklatura Název Okamžitý stav 9810001 Posuvné měřítko se stavítkem 250 5 9810002 Posuvné měřítko se stavítkem 400 1 9810004 Posuvné měřítko s hloubkoměrem 150 5 9810015 Posuvný hloubkoměr 200 1 9810017 Posuvné měřítko se stavítkem

Více

. Základní měrky reference přesnosti

. Základní měrky reference přesnosti ß Měřící a orýsovací nástroje, zkoušečky. Základní měrky reference přesnosti Paralelní základní měrky se dodávají podle DIN EN ISO 3650 v následujících kalibračních/tolerančních třídách: 1. Kalibrační

Více