CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ"

Transkript

1 Knihovny současnosti 2018 CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz

2 O projektu obalkyknih.cz Agreguje různé zdroje informací o dokumentech a poskytuje je knihovním a jiným systémům : Obálky knih a periodik (uložit obálku je však možno i u speciálních dokumentů map, hudebnin, CD, DVD aj.) Obsahy knih a periodik (naskenované obsahy zpřístupněné v podobě PDF souborů) Plné texty obsahů (převedené obsahy na text pomocí technologie OCR a zpřístupněné pro indexaci knihovním systémem) Anotace (autorské, nakladatelské, ale i uživatelské popisy dokumentů pro snadnější výběr čtenáři) Komentáře a hodnocení (možnost stažení dostupných komentářů a zároveň i možnost exportu komentářů z jiných systémů na Obálkyknih.cz a tím zpřístupnění ostatním knihovnám) Autority (obrazové a jiné materiály napojené na ID autority, např. fotografie osob, GPS souřadnice míst, www odkazy aj.) Citace (citace podle normy ISO 690 generované z ověřených zdrojů či generované z vlastních dat knihoven) To všechno v podobě jedné snadno použitelné služby.

3 O projektu obalkyknih.cz databáze aktuálně obsahuje obálek (nárůst o ) obsahů (nárůst o ) anotací (nárůst o ) hodnocených titulů (nárůst o ) komentářů fotografií autorit (nárůst o 1 500) vygenerovaných citací volných e-knih odkazů na plné dokumenty

4 O projektu Historie počtu dostupných obálek

5 NOVINKY

6 Import e-knih z báze MLP.cz a jejich propojení na klasické tituly

7 Cílem úkolu je stažení báze e-knih z vlastní produkce Městské knihovny v Praze a e-knih z Krameria (sběr URL na fulltexty v rámci Kramerius API - ve formátu PDF) a jejich napojení na záznamy projektu obalkyknih.cz. V metadatovém kontejneru titulu je obsažena informace o dostupnosti elektronické verze titulu (bez ohledu na konkrétní vydání) s možností propojení v knihovních systémech a nabídnutí čtenáři ke stažení elektronické verze knihy. Záznamy se ukládají do existující DB tabulky book s příznakem identifikujícím e- knihu. Došlo k vytvoření relační tabulky typu M:N pro svázání e-knihy s monografiemi. Jednu e-knihu je možné svázat s vícero monografiemi. Jedna monografie zároveň může obsahovat relaci s více e-knihami. Zároveň existuje tabulka parametrů e-knihy (URL ve formátu epub, pdb, pdf, a jiné). Seznam parametrů nebude omezený, tj. bude možné přidat do budoucna i nové formáty e-knih. K metadatovému kontejneru je připojeno pole svázaných e-knihy (i více) a u e-knihy jsou vypsány všechny dostupné formáty. Zároveň vzniklo administrativní rozhraní, kterým je schopen správce OKCZ svazovat monografie a e-knihy. Protože neexistuje zdroj relací e-kniha - monografie, budou se automaticky vytvářet návrhy na párování (zdroj návrhů je databáze SKC-UTF). Skript se pokusí vyhledat podobné záznamy s totožnými identifikátory, případně titulem + autory. Administrátor OKCZ musí rozhodnout, jestli daná vazba je správná, nebo ne. Schválením návrhu se vazba vytvoří a je ihned dostupná v metadatovém kontejneru.

8

9

10

11

12

13

14 Dotaz na metadatový kontejner konkrétního titulu klasické knihy: 2isbn%22:% %22}]&sigla=CB A001&pretty=1 22isbn%22:% %22}]&sigla=C BA001&pretty=1

15

16

17

18

19 Skenování periodik

20 rozšíření titulů kontroly skenování opravy problémů

21

22 Skenování periodik - obálky, obsahy

23 Skenování periodik - obálky, obsahy

24 Skenování periodik - obálky, obsahy 1012 periodik se skenuje celkem/ stran Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Národní knihovna ČR 95 - Knihovna Ústavního soudu 94 - Právnická fakulta Masarykova univerzita 92 Krajská knihovna Karlovy Vary 44 - Krajská vědecká knihovna Liberec 39 - Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě 35 - Univerzita Palackého v Olomouci 26 - Moravská zemská knihovna 24 - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové 11 - Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 6 - Pedagogická fakulta Masarykova univerzita 4 - Univerzitní centrum Telč Masarykova univerzita 4 - Teologická fakulta Jihočeské univerzity 3 - Archeologický ústav AV ČR 3 - Moravská galerie 2 - Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita 2 - JABOK - Vyšší odborná škola sociálně ped. a teol.

25 Anotace, komentáře a hodnocení

26 Komentáře a hodnocení

27 Komentáře a hodnocení

28 Fotografie autorit

29 Fotografie autorit

30

31 Kramerius

32 Automatizované sklízení obsahů a obálek ze systému Kramerius

33

34

35

36

37

38 volných děl autorsky chráněných děl!!! Synchronizace čísel ČNB!!!

39 Uživatelské výstupy

40 seznamy dle identifikátorů seznam vlastních identifikátorů pro konkrétní knihovnu nová periodika aktuální čísla seznam obsahů pro import do DB seznam anotací pro import do DB seznamy autorit s fotografií

41 Vlastní skenování Skenovací klient

42 Vkládání obálek a obsahů z vlastních PDF souborů

43 Umožnění skenování všech autorit titulu

44 Porovnání AKS implementované funkce projektu Obálkyknih.cz

45

46 ARL

47 ALEPH

48 EVERGREEN

49 CLAVIUS-TRITIUS

50 KOHA

51 KPSYS

52 Vývoj do budoucna

53 Seznam použité literatury Projekt obalkyknih.cz bude poskytovat seznam použité literatury u odborných publikací. Úkol vychází z požadavku NK ČR a univerzitních knihoven, které tyto informace potřebují pro své čtenáře (studenty). Technicky je nutno upravit aplikaci skenovacího klienta o možnost skenování jedné nebo více stránek se seznamem literatury, jako dalšího typu stránky. Dále se bude po technické stránce jednat o rozšíření vkládacího API mezi aplikací skenovacího klienta a backend vrstvou, o rozšíření datového modelu a o obohacení metadatového kontejneru dotazovacího API o odkaz na dokument se seznamem použité literatury. Úprava se dotkne všech vrstev projektu obalkyknih.cz. Ukládání stránek se seznamem použité literatury na server obalkyknih.cz bude vyžadovat navýšení diskového prostoru. Součástí procesu bude zajištění převodu naskenovaných stránek do PDF formátu, rozpoznání textu OCR technologií a zpřístupnění PDF a OCR obsahu v metadatovém kontejneru a na webových stránkách projektu.

54 Citace speciálních druhů dokumentů Úprava citačního systému projektu za účelem poskytování citací speciálních druhů dokumentů dle normy ČSN ISO 690. Jedná se zejména o citace patentů, norem, zákonů, elektronických zdrojů, aj. Úkol bude řešen ve spolupráci s Centrálním portálem knihoven. Po technické stránce se bude jednat o úpravu skriptů frontend vrstvy projektu obalkyknih.cz, zajišťující generování citací pro knižní katalogy v reálném čase adhoc a předlohou jsou přímo bibliografické záznamy knihoven. Protože se jedná o širokou cílovou skupinu, bude nutné dolaďování specifik bibliografických záznamů.

55 Zobrazování ročníků periodik na webu obalkyknih.cz Stávající zobrazení periodik na webovém portálu obalkyknih.cz není se vzrůstajícím počtem naskenovaných obálek jednotlivých čísel příliš přehledné. Například časopis zahraničních zajímavostí obsahuje aktuálně přes 1240 obálek jednotlivých čísel (tento titul je kompletně naskenován všechna čísla - obálka a obsah). Na stránce titulu ( se zobrazuje výpis posledních čísel a při snaze zobrazit starší čísla je nutné opakovaně načítat další a další výpis stránky. Aktuálně se v knihovnách obálka a obsah každého čísla skenuje u cca časopisů (seznam na adrese strba2m). Většina knihovních systémů bohužel neumí zobrazit jednotlivá čísla periodik, která si čtenář vyhledá v knihovním katalogu a odkazuje pouze na základní stránku titulu. Následné listování čtenářem je zdlouhavé a komplikované. Technicky bude vyřešeno výpisem roku/ročníku a v nich dále rozpadem na jednotlivá čísla. Čísla jsou i tzv. speciály. Úkolem bude i případná oprava už skenovaných čísel a normalizaci dat o ročníku a čísle, kdy se stává, že ne všechny čísla jednoho periodika jsou zapisována stejně. Nejednotnosti jsou způsobeny změnou označení na obálce periodika, nebo zápisem bibliografického záznamu, případně zadáváním obsluhou aplikace skenovacího klienta napříč knihovnami.

56 Další vydání titulu Vytvoření vazby typu další vydání téhož", resp. "další svazky této série na jednotlivá vydání stejného titulu nebo navazující série titulů. Úkol bude řešen ve spolupráci s Centrálním portálem knihoven. Cílem úkolu bude v první řadě tvorba uživatelského rozhraní pro nalezení vazeb (automatické doporučování vazeb), uživatelského rozhraní pro správu vazeb administrátory projektu obalkyknih.cz a v neposlední řadě o prezentaci vazeb obohacením metadatového kontejneru poskytovaného všem knihovnám zapojeným do projektu a prezentace na stránkách projektu.

57 Doporučování literatury Obalkyknih.cz jako celorepublikový projekt uvažuje o implementaci funkce pro doporučování literatury. Čtenářské priority pro výběr knih zjistíme na základě historie výpůjček množiny čtenářů ze spolupracujících knihoven. Veškerá čtenářská data budou anonymizována tak, že pro projekt nebude možné zpětně zjistit, o jakého čtenáře se jedná. Bude vytvořen algoritmus pro analýzu výpůjček čtenářů, jejich porovnání s množinou čtenářů s obdobnými prioritami a navržen seznam knih doporučených k dalšímu studiu/četbě. V úloze se předpokládá úzká spolupráce s vybranými velkými knihovnami a CPK. V roce 2018 předpokládáme vytvoření algoritmu pro doporučování, naprogramování rozhraní pro automatizovaný sběr, ukládání a zpracování anonymizovaných výpůjček ze spolupracujících knihoven. Cílovým stavem bude: poskytování doporučené četby ke konkrétnímu titulu přidáním informace stávajícího metadatového kontejneru. poskytování doporučené četby ke konkrétnímu anonymizovanému čtenáři na základě historie jeho výpůjček. Knihovna využívající tuto službu zašle přes API seznam výpůjček čtenáře a obdrží zpětně seznam doporučených titulů dle jeho profilu.

58 Obnova HW projektu Aktuální HW nároky na provoz projektu obalkyknih.cz v JVK: 2 ostré servery (hlavní server - a cache1.obalkyknih.cz) + 1 interní testovací 2 TB diskového prostoru na rychlých diskových polích (s redundantním uložením dat v dvou lokalitách s ohledem na bezpečnost dat při havárii) 60% výpočetního výkonu procesorů z celkového výkonu tří serverů používaných v JVK 1 Gbitová linka do Cesnetu (projekt generuje datovou zátěž 20 Mbit/s což představuje cca 85 % síťové provozu celé knihovny) 9TB dat statických záloh na síťovém úložišti sdružení Cesnet

59 Statistiky skenování

60 Skenovací klient statistiky 2018

61 Webové rozhraní obalkyknih.cz statistiky 2018

62 Dotazy

63 Knihovny současnosti 2018 CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz

Obálky knih.cz - rozvoj projektu v roce 2016

Obálky knih.cz - rozvoj projektu v roce 2016 VISK 3 Informační centra veřejných knihoven - ICEKNI Obálky knih.cz - rozvoj projektu v roce 2016 Zpráva o plnění cílů projektu VISK 3 Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích 2016 Zhodnocení

Více

Novinky v projektu OBÁLKYKNIH.cz

Novinky v projektu OBÁLKYKNIH.cz Knihovny současnosti 2015 Novinky v projektu OBÁLKYKNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz O projektu obalkyknih.cz Agreguje různé zdroje informací o

Více

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Petr Žabička www.mzk.cz Obsah 1. Úvod 2. Souborný katalog 3. Obálky knih 4. Digitalizace 5. Digital born dokumenty 6. WebArchiv

Více

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Seminář pro pracovníky knihoven a SVI ústavů AV ČR Praha, 17. 6. 2013 Nová interní směrnice č. 4 / 2013 Tvorba

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Aleph 9.5.2012 Program Co je nového v Alephu Změny v bázi autorit Elektronické knihy a Vufind Aleph a Google Přechod na vyšší verzi Alephu Aleph základní

Více

Centrální portál českých knihoven

Centrální portál českých knihoven Centrální portál českých knihoven aktuální stav a plánovaný harmonogram Martin Lhoták Zpravodaj ÚKR a předseda Rady CPK lhotak@knihovny.cz Hlavní cíl Historie Průzkum potřeb Pracovní skupiny Aktuální stav

Více

Koncept projektu Obálky knih.cz podpora obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik

Koncept projektu Obálky knih.cz podpora obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik Koncept projektu Obálky knih.cz podpora obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik V současnosti je používáno popisování svazků periodik a monografií buďto shora (nadřízený záznam nese informaci o podřízeném),

Více

Příprava Centrálního portálu českých knihoven

Příprava Centrálního portálu českých knihoven Knihovnická koncepce a její implementace do praxe Příprava Centrálního portálu českých knihoven Vít Richter Podklady: PhDr. Bohdana Stoklasová 37. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Muzeum města Ústí nad Labem,

Více

České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace

České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Konference Knihovny současnosti 10. 9. 2015, Olomouc Obsah Digitalizační projekty Výsledky průzkumu

Více

Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz

Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně 30.1.2019 - Konference e-infrastruktury

Více

Knihovny.cz - jak se zapojit

Knihovny.cz - jak se zapojit Knihovny.cz - jak se zapojit Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně petra.zabickova@mzk.cz Anotace přednášky Hlavní přínosy pro knihovny a jejich uživatele Současný stav projektu Centrální portál

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům?

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Tamara Pršínová Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice prsinova @cbvk.cz Knihovny současnosti Olomouc 2014 Historie průkopník

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav. ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.cz INFORUM 2015: 21. ročník konference o profesionálních informačních

Více

Portál Knihovny.cz. Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně. Bibliotheca academica, Plzeň

Portál Knihovny.cz. Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně. Bibliotheca academica, Plzeň Portál Knihovny.cz Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Bibliotheca academica, 31.10.2018 Plzeň ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

The bridge to knowledge 28/05/09

The bridge to knowledge 28/05/09 The bridge to knowledge DigiTool umožňuje knihovnám vytvářet, administrovat, dlouhodobě uchovávat a sdílet digitální sbírky. DigiTool je možno využít pro institucionální repozitáře, sbírky výukových materiálu

Více

Projekt HISPRA aneb Jak využít digitalizaci MKP v dalších knihovnách. 12. Května 2011, Jelení Hora

Projekt HISPRA aneb Jak využít digitalizaci MKP v dalších knihovnách. 12. Května 2011, Jelení Hora Projekt HISPRA aneb Jak využít digitalizaci MKP v dalších knihovnách 12. Května 2011, Jelení Hora Co nás čeká Digitalizace v ČR obecně Digitalizace v MKP před projektem HISPRA Projekt HISPRA Výsledky projektu

Více

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Příloha č. 1 Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Praha, listopad 2006 Obsah: I. Specifikace zadání II. Popis řešení II.1 Popis výchozího stavu II.2 Způsob

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ. Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně

INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ. Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně Informační zdroje Národní zdroje (lokální) vs. zahraniční zdroje: lokální

Více

Informační vzdělávání PdF

Informační vzdělávání PdF Informační vzdělávání PdF Knihovní katalogy Studijní text k lekci 23. 11. 2012 Knihovna Pedagogické fakulty MU a Centrum informačního vzdělávání FF MU Brno, listopad 2012 1 ELEKTRONICKÉ KNIHOVNÍ KATALOGY

Více

Souhrnná zpráva o plnění cílů retrospektivní konverze katalogů českých knihoven realizované v roce 2013 v rámci programu VISK 5 RETROKON

Souhrnná zpráva o plnění cílů retrospektivní konverze katalogů českých knihoven realizované v roce 2013 v rámci programu VISK 5 RETROKON Souhrnná zpráva o plnění cílů retrospektivní konverze katalogů českých knihoven realizované v roce 2013 v rámci programu VISK 5 RETROKON Souhrnná zpráva o plnění cílů retrospektivní konverze katalogů českých

Více

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa)

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa) Knihovna - definice Paměťové instituce 2 (Legislativa) 1 = kulturní, informační a vzdělávací instituce - shromažďuje, zpracovává a uchovává organizovanou sbírku dokumentů - poskytuje knihovnické a informační

Více

MVS Mapy https Obsahy na vypisu Wiki, google books,

MVS Mapy https Obsahy na vypisu Wiki, google books, MVS Mapy https Obsahy na vypisu Wiki, google books, ARL uživatelská vylepšení katalogu v JVK Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Ing. Jiří Nechvátal Umíme prodávat služby??? Reklamní

Více

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH TEXTŮ ČESKÝCH LÉKAŘSKÝCH A ZDRAVOTNICKÝCH ČASOPISŮ Konference Knihovny současnosti 2010 Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák Úvod V roce 2004 zapojení do programu

Více

Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO. od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu

Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO. od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu Knihovny současnosti 2007 Obsah prezentace Co je systém PRIMO Příklad fungování systému Komponenty systému Princip fungování

Více

2014 Dostupný z Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní

2014 Dostupný z  Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 29.01.2017 Zpřístupňování informačních zdrojů včetně šedé literatury v Zeměměřičské knihovně Drozda, Jiří; Synková,

Více

Formy komunikace s knihovnami

Formy komunikace s knihovnami Formy komunikace s knihovnami Současné moderní prostředky Jiří Šilha a Jiří Tobiáš, Tritius Solutions a.s., Brno Osnova Základní požadavky na komunikaci s knihovnami Historie komunikace s knihovnami Confluence

Více

Projekt CDArcha: kooperativní zpracování datových CD disků. Zdeněk Hruška, Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně AKM 2018

Projekt CDArcha: kooperativní zpracování datových CD disků. Zdeněk Hruška, Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně AKM 2018 Projekt CDArcha: kooperativní zpracování datových CD disků Zdeněk Hruška, Petr Žabička v Brně AKM 2018 Datová CD/DVD v MZK +- 25 000 CD/DVD disků v MZK Nejstarší disky z 90. let Hrozí degradace datové

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Novinky v oborové bráně Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz

Novinky v oborové bráně Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz Novinky v oborové bráně Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz Květa Hartmanová Uměleckoprůmyslové museum v Praze Petr Novák Ústav výpočetní techniky UK Brána ART se představuje navazuje na projekt

Více

Zpráva o zhotoveném plnění

Zpráva o zhotoveném plnění Zpráva o zhotoveném plnění Aplikace byla vytvořena v souladu se Smlouvou a na základě průběžných konzultací s pověřenými pracovníky referátu Manuscriptorium. Toto je zpráva o zhotoveném plnění. Autor:

Více

Komunikační infrastruktura. síť CESNET2

Komunikační infrastruktura. síť CESNET2 Komunikační infrastruktura síť CESNET2 Václav Novák, Petr Adamec a Josef Verich oddělení síťové infrastruktury CESNET, z. s. p. o. Služby e-infrastruktury CESNET 18.10.2013 CESNET2 základní optická topologie

Více

Digitalizace a digitální knihovny v České republice

Digitalizace a digitální knihovny v České republice Digitalizace a digitální knihovny v České republice Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Královéhradecká knihovnická konference 21. 11. 2017, Hradec Králové 20 let digitalizace v ČR Novodobé dokumenty

Více

Nové rozhraní je optimalizované pro aktuální verze prohlížečů. Pro práci s tímto rozhraním není vhodný Internet Explorer.

Nové rozhraní je optimalizované pro aktuální verze prohlížečů. Pro práci s tímto rozhraním není vhodný Internet Explorer. nové rozhraní Nové rozhraní NDK nabízí mimo jiné: jednoduché a přehledné prostředí responzivní design pro přístup z mobilů a tabletů snadný výběr hledaného dne u konkrétního periodika pomocí kalendáře

Více

Projekt NR VŠKP a systém na odhalování plagiátů

Projekt NR VŠKP a systém na odhalování plagiátů Projekt NR VŠKP a systém na odhalování plagiátů 16. října 2007 Jitka Brandejsová, Jan Mach Masarykova univerzita, Vysoká škola ekonomická v Praze Názvy Stručné označení projektu: Theses Název rozvojového

Více

Jak pomáháme našim klientům

Jak pomáháme našim klientům Jak pomáháme našim klientům Praha 6. 10. 2015 Bc. Ludmila Stuchlá Lékařská knihovna Fakultní nemocnice Ostrava Fakultní nemocnice Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Počet

Více

Souborný katalog ČR a Centrální adresář knihoven

Souborný katalog ČR a Centrální adresář knihoven Souborný katalog ČR a Centrální adresář knihoven Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Slovácké muzeum Uherské Hradiště 27.4.2016 Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog

Více

Indikátor g) Databáze Academic Search Complete + Business Source Complete R (2011) REGISTROVANÍ ČTENÁŘI/STUDENTI

Indikátor g) Databáze Academic Search Complete + Business Source Complete R (2011) REGISTROVANÍ ČTENÁŘI/STUDENTI Indikátor g) Databáze Academic Search Complete + Business Source Complete R. () INSTITUCE/KNIHOVNY ČTENÁŘI/STUDENTI Z REGISTROVANÝCH VŠ 369 245 22 710 Odborné 63 821 7 983 Krajské 350 215 17 505 Muzea

Více

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní

Více

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pomáháme vám využívat vaše informace RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Colloquium of Library Information Employees of the V4+ Countries 6 8 July 2008, Brno, Czech

Více

E-knihy Nakladatelství Karolinum. Mgr. BcA. Vít Krobot

E-knihy Nakladatelství Karolinum. Mgr. BcA. Vít Krobot E-knihy Nakladatelství Karolinum Mgr. BcA. Vít Krobot Současná situace na trhu e-knih obsah (na konci roku 2015 dostupných zhruba 15 000 titulů) distribuční infrastruktura standardizace formátů: pdf, epub,

Více

Obsah. Projekt část EBSCO

Obsah. Projekt část EBSCO Projekt část EBSCO Obsah Složení neformálního konsorcia... 2 Podle finanční spoluúčasti... 2 Statistiky využívání databází... 3 Databáze Academic Search Complete a Business Source Complete... 3 Celková

Více

Portál ebadatelna Zlínského kraje a zpřístupnění map. Prezentace historických map z fondu paměťových institucí Zlínského kraje

Portál ebadatelna Zlínského kraje a zpřístupnění map. Prezentace historických map z fondu paměťových institucí Zlínského kraje Portál ebadatelna Zlínského kraje a zpřístupnění map Prezentace historických map z fondu paměťových institucí Zlínského kraje Realizované projekty Digitalizace pořízení digitálních fondů Krajský digitální

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR ASEP bibliografická databáze - online katalog, analytika ASEP repozitář pro plné texty výsledků datový repozitář ASEP bibliografická databáze, repozitář

Více

Seznam citací a použité literatury

Seznam citací a použité literatury Seznam citací a použité literatury 1) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství jedenáctiletých. Plzeň, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk 2004, s. 7. 2) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství

Více

Versiondog 2.1.1 Co je nového

Versiondog 2.1.1 Co je nového Versiondog 2.1.1 Co je nového Lukáš Rejfek, Pantek (CS) s.r.o. 11/2012 Strana 2 Úvod Nová verze produktu Versiondog 2.1.1 přináší oproti verzím 1.52.x mnoho nových funkčností i nové typy komponent, které

Více

Nové geovědní informační služby:

Nové geovědní informační služby: Nové geovědní informační služby: - Portál státní geologické služby (SGS) - Portál rizikových geofaktorů Mgr. Robert Tomas, Ph.D. náměstek pro informatiku Mgr. Olga Moravcová, Ph.D. vedoucí oddělení GIS

Více

Bibliografických manažerů je celá řada. Tento materiál popisuje práci s nástrojem zvaným EndNote Basic.

Bibliografických manažerů je celá řada. Tento materiál popisuje práci s nástrojem zvaným EndNote Basic. ENDNOTE BASIC Bibliografické, nazývané také citační nebo referenční, manažery jsou užitečné nástroje sloužící k vytváření osobních bibliografií, a to především pomocí jednoduchého stažení vybraných záznamů

Více

ebadatelna Zlínského kraje

ebadatelna Zlínského kraje ebadatelna Zlínského kraje Portál pro zpřístupnění digitálního obsahu paměťových institucí Zlínského kraje Ing. Vítězslav Mach, Krajský úřad Zlínského kraje, oddělení informatiky PhDr. Blanka Rašticová,

Více

Přebírání ohlasů z WoS a Scopus. Josef Klimeš

Přebírání ohlasů z WoS a Scopus. Josef Klimeš Přebírání ohlasů z WoS a Scopus Josef Klimeš Obsah Úvod, seznámení s projektem Citační databáze Přebírání citací v ARL Úvod Společný projekt Slovenská akadémia vied Slovenská lesnická a drevárska knižnica

Více

Úložiště certifikátů pro vzdálené podepisování

Úložiště certifikátů pro vzdálené podepisování Úložiště certifikátů pro vzdálené podepisování Plány a první výsledky společného projektu VVŠ v roce 2019 Daniel Kouřil, Michal Procházka, Jiří Bořík, Jan Chvojka, Erik Horváth Motivace Kvalifikovaný podpis

Více

Krajská digitalizace ve Středočeském kraji aktuální stav

Krajská digitalizace ve Středočeském kraji aktuální stav Krajská digitalizace ve Středočeském kraji aktuální stav 37. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR 3.9. 2013, Muzeum města Ústí nad Labem Základní informace o projektu Digitalizace v rámci výzvy 08 IOP projekt Rozvoj

Více

Databáze na webu Národní knihovny v Praze

Databáze na webu Národní knihovny v Praze Databáze na webu Národní knihovny v Praze http://www.nkp.cz PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 28. srpna 2018 Národní knihovna

Více

P@wouk nástroj pro jednoduchou správu a vedení agendy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná Ing.

P@wouk nástroj pro jednoduchou správu a vedení agendy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná Ing. P@wouk nástroj pro jednoduchou správu a vedení agendy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu Karviná, 21. 10. 2011 Obsah prezentace 1. Okolnosti

Více

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček CO FILMBOOK JE Filmbook je uzavřená webová aplikace pro celkovou správu informací a dat souvisejících se sledováním filmů. Primárně je zaměřen na uchovávání a spravování

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

Představení systému. rev. 2.5. (únor 2014)

Představení systému. rev. 2.5. (únor 2014) Představení systému rev. 2.5. (únor 2014) Actavia obecně Actavia je moderní informační systém pro redakce vědeckých časopisů. Základy nejstarších modulů byly položeny již v minulém století, od té doby

Více

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH 13.6.2017 Základní Informace - aktuálně používáme verzi systému 22-50 knihoven v systému katalogizuje a má on-line katalog 30 knihoven má výpůjčku záznamy

Více

Nechybí ve Vaší knihovně link server? Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky

Nechybí ve Vaší knihovně link server? Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Inforum, VŠE, 25. - 27. května 2004 Proč link server? Jestliže informační zdroje a služby jsou stavebními kameny Zastřešení digitální

Více

GDPR A INFORMAČNÍ SYSTÉM. Nadežda Andrejčíková Libor Piškula

GDPR A INFORMAČNÍ SYSTÉM. Nadežda Andrejčíková Libor Piškula GDPR A INFORMAČNÍ SYSTÉM Nadežda Andrejčíková Libor Piškula GDPR a informační systém Obsah: 1. Principy ochrany 2. Legitimnost zpracování osobních údajů 3. Praktické dopady GDPR 4. Technologické aspekty

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. května 2019 Digitální knihovna Definice 1,,Integrovaný

Více

Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích E-knihy v JVK Čtečky s volně dostupnými e-knihami (volné z hlediska autorského zákony, licence s

Více

Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů paměťových institucí Zlínského kraje

Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů paměťových institucí Zlínského kraje Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů paměťových institucí Zlínského kraje Realizované projekty Digitalizace pořízení digitálních fondů Krajský digitální repozitář (KDR) systém pro uložení digitálního

Více

Pracovní seminář ASEP k hodnocení 2015

Pracovní seminář ASEP k hodnocení 2015 Pracovní seminář ASEP k hodnocení 2015 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha 4. 12. 2014, Brno 10. 12. 2014 Program Hodnocení AV v roce 2015, KIS a ASEP Bibliografické záznamy, ukládání plných textů,

Více

Přehled knihoven a databází

Přehled knihoven a databází rok 2013 FTE počet registrovanýc h uživatelů / studentů 2013 (1.8.-31.12) Academic Search Complete Business Source Complete Environment Complete SocIndex with FullText 2013 (1.9.-31.12.) 2013 (1.8.-31.12.)

Více

Městská knihovna v Praze

Městská knihovna v Praze Městská knihovna v Praze Netřeba se bát elektronické knihy Městské knihovny v Praze Kateřina Vojířová Kateřina Bajo Knihovny současnosti 15. září 2010 Karel Čapek a ti druzí první předpoklad pro tvorbu

Více

Projekt NAKI e-deposit

Projekt NAKI e-deposit Projekt NAKI e-deposit Správa elektronických publikací v síti knihoven ČR Mgr. Martin Žížala Národní knihovna ČR Základní info 4-letý projekt (2012-2015), grantová podpora MK ČR (program aplikovaného výzkumu

Více

http://www.provenio.net provenio@provenio.net METODIKA VÝZKUMU KNIŽNÍCH PROVENIENCÍ

http://www.provenio.net provenio@provenio.net METODIKA VÝZKUMU KNIŽNÍCH PROVENIENCÍ http://www.provenio.net provenio@provenio.net METODIKA VÝZKUMU KNIŽNÍCH PROVENIENCÍ Projekt Knihovny Národního muzea podpořený MK ČR v rámci Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity

Více

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pavel Kocourek, Incad Praha Přestože mnohé knihovny v České republice digitalizují své dokumenty a další se na to chystají, neprobíhá

Více

7. října 2008, Systémy pro zpřístupňování evškp 2008. Miroslav Křipač Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Jan Kasprzak, Martin Stančík

7. října 2008, Systémy pro zpřístupňování evškp 2008. Miroslav Křipač Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Jan Kasprzak, Martin Stančík 7. října 2008, Systémy pro zpřístupňování evškp 2008 Miroslav Křipač Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Jan Kasprzak, Martin Stančík Masarykova univerzita Národní registr VŠKP a systém na odhalování plagiátů

Více

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Adéla Jarolímková, Národní lékařská knihovna Toto dílo dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora- Zachovejte

Více

ResearcherID v AV ČR. arl@lib.cas.cz

ResearcherID v AV ČR. arl@lib.cas.cz ResearcherID v AV ČR arl@lib.cas.cz Proč je třeba zřídit RID Kdo by měl mít vytvořené RID, kdo zřizuje RID Varianty vytváření RID Možné problémy Vložení a uložení RID a dalších autorských identifikátorů

Více

Digitalizace v ČR a její podchycení v registru digitalizace. Helena Dvořáková Národní knihovna ČR

Digitalizace v ČR a její podchycení v registru digitalizace. Helena Dvořáková Národní knihovna ČR Digitalizace v ČR a její podchycení v registru digitalizace Helena Dvořáková Národní knihovna ČR Národní lékařská knihovna, Praha, 22. 5. 2014 Počátky digitalizace v ČR - rukopisy 1995 NK ČR - Memoria

Více

GIS a správa majetku a dokumentů

GIS a správa majetku a dokumentů VARS BRNO a.s. Mgr. Iva Klímková Lovochemie, a.s. Ing. Milan Pičman GIS a správa majetku a dokumentů VÝVOJ A STAV IMPLEMENTACE PROJEKTU V LOVOCHEMII Původní mapování, kresba papírové mapy (1984 2000) Naskenování

Více

Seminář ASEP Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha Brno

Seminář ASEP Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha Brno Seminář ASEP 2017 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha 28. 2. 2016. Brno 2. 3. 2016 Program RIV - kontrola dat sběr 2017 ARL na serveru v KNAV (klient, požadavky, importy, formuláře) Datový repozitář

Více

NTK Discovery. Od katalogu k centralizovanému vyhledávání

NTK Discovery. Od katalogu k centralizovanému vyhledávání NTK Discovery Od katalogu k centralizovanému vyhledávání Strategie NTK v oblasti zpřístupňování fondů Strategická priorita 3.4.2: Optimalizace uživatelské přívětivosti všech knihovních služeb NTK Implementace

Více

Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu.

Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu. Redakční systém JSR Systém pro správu obsahu webových stránek Řešení pro soukromé i firemní webové stránky Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu. Je plně

Více

DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT

DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT SPRÁVA DOKUMENTŮ V MODERNÍM PODNIKOVÉM PROSTŘEDÍ Zpracování dokumentů prochází v dnešním firemním světě významnými změnami. Firmy jsou nuceny řešit řadu problémů, které s sebou

Více

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008 České veřejně dostupné elektronické zdroje Pavlína Doležalová 2008 Česká národní bibliografie Souborný katalog ČR (Caslin) Jednotná informační brána JIB Porada zástupců pověřených knihoven Plzeňského kraje,

Více

Knihovna jako systém

Knihovna jako systém Knihovna jako systém Co je to knihovna druh informačního systému funkce knihoven zprostředkování informací získávání informací zpracování informací pokr. podle zákona 257/2001Sb. po všech novelizacích:

Více

Požadavky na systém pro automatizaci muzejní knihovny

Požadavky na systém pro automatizaci muzejní knihovny Požadavky na systém pro automatizaci muzejní knihovny aneb Pohled zvenčí Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně zabak@mzk.cz Obsah Knihovny muzeí a galerií Katalogy knihoven Standardizace Výběr knihovního

Více

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová. Pracovní skupina pro silný portál. Národní knihovna ČR

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová. Pracovní skupina pro silný portál. Národní knihovna ČR Silný portál Jindřiška Pospíšilová Pracovní skupina pro silný portál Národní knihovna ČR Koncepci rozvoje knihoven ČR na léta 2011-2014 Základní vize: Klient říká: V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně

Více

Představení systému. rev. 2.6. (duben 2015)

Představení systému. rev. 2.6. (duben 2015) Představení systému rev. 2.6. (duben 2015) Actavia obecně Actavia je moderní informační systém pro redakce vědeckých časopisů. Základy nejstarších modulů byly položeny již v minulém století, od té doby

Více

UKLÁDÁNÍ DATASETŮ DO REPOZITÁŘE ASEP. Zdeňka Chmelařová

UKLÁDÁNÍ DATASETŮ DO REPOZITÁŘE ASEP. Zdeňka Chmelařová UKLÁDÁNÍ DATASETŮ DO REPOZITÁŘE ASEP Zdeňka Chmelařová Seminář ASEP 14. 11. 2017 Sdílení a dlouhodobá ochrana vědeckých dat Interní průzkum potřeba datového repozitáře Inspirace - dobrá praxe (DataShare,

Více

Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování. Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování. Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Co to vlastně je digitalizace a proč se digitalizuje Podle TDKIV: Technologie

Více

LMS Moodle příručka učitele

LMS Moodle příručka učitele LMS Moodle příručka učitele Stručná příručka pro orientaci v LMS Moodle Realizováno v rámci OP VK: rozvoj studijních programů, didaktických metod a inovování modelu řízení v oblasti kombinovaného studia,

Více

ResearcherID. EXPORT ZÁZNAMŮ PUBLIKACÍ Z ASEP DO RID formát RIS

ResearcherID. EXPORT ZÁZNAMŮ PUBLIKACÍ Z ASEP DO RID formát RIS EXPORT ZÁZNAMŮ PUBLIKACÍ Z ASEP DO RID formát RIS 1. Jaké typy dokumentů lze vložit do účtu RID z ASEP 2. Popis jednotlivých formátů RIS v ASEP 3. Export záznamů z ASEP ve formátu RIS 4. Možné problémy

Více

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží Informační výchova v knihovnách Práce se středoškolskou mládeží Pojmy informační výchovy Informační gramotnost (IG) angl. Information Literacy Následující kompetence IG: Poznat, kdy je informace potřebná,

Více

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková 1. Hrozba ztráty tištěných dokumentů způsobená degradací kyselého papíru, který se používal téměř 150 let a poškozením dokumentů častým používáním

Více

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Profesis on-line 20.1.2015 Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace (včetně

Více

Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR

Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR Výměna zkušeností na úseku práce s dospělými Orlová 12.10.2016 PhDr. Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR Centrální adresář knihoven

Více

Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické formě

Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické formě Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické formě Radim Chvála * radim.chvala@amu.cz Iva Horová ** iva.horova@amu.cz Abstrakt: Příspěvek seznamuje

Více

Produktový list Zboží.cz. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik

Produktový list Zboží.cz. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik Produktový list Zboží.cz PPC reklama Internetová reklama placená za proklik O službě Zboží.cz je služba zaměřená na vyhledávání zboží importovaného z řádně registrovaných internetových obchodů na Zboží.cz.

Více