Koncept projektu Obálky knih.cz podpora obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Koncept projektu Obálky knih.cz podpora obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik"

Transkript

1

2 Koncept projektu Obálky knih.cz podpora obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik V současnosti je používáno popisování svazků periodik a monografií buďto shora (nadřízený záznam nese informaci o podřízeném), nebo zdola (podřízený záznam nese informaci o nadřízeném). Existuje národní doporučení pro SK ČR z r doporučující popisovat díla s nevýznamnými názvy shora. Popisování svazků periodik a monografií se napříč nejrůznějšími informačními systémy děje oběma způsoby. Cílem tohoto konceptu není závislost navrhovaných změn API na konkrétním způsobu popisování, ale je snaha o doplnění stávajícího API projektu Obálky knih.cz o univerzální podporu obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik. Identifikace svazků monografií K identifikaci monografií v současnosti slouží identifikátory ISBN (případně EAN), OCLC a ČNB. Knihovním informačním systémům je umožněno dotazovat se na libovolnou kombinaci těchto identifikátorů. Knihovní informační systémy tohoto v praxi využívají v případě, že v bibliografickém záznamu knihovny má knihovní informační systém k dispozici např. dva identifikátory (typicky ISBN a ČNB). Není jistota, že pokud se knihovní systém zeptá pomocí jednoho z identifikátorů a meta datový záznam nebude nalezen, tak meta datový záznam nebude nalezen pod druhým identifikátorem. Proto je výhodné ptát se na všechny v katalogu knihovny dostupné identifikátory najednou. Výše popisovanými identifikátory je v současnosti možné dotazovat se na souborné záznamy vícesvazkových děl. Předmětem tohoto konceptu je dotazování se na díla o úroveň níže části svazků. V MARC21 jsou pro účely identifikace částí vyhrazena pole: 245n číslo části (200h v UNIMARC), 245p název části (200i v UNIMARC). Návrhem je využít právě tyto podpole a pro účely identifikace částí svazků monografií je připojit ke stávajícím identifikátorům. Prioritním bude podpole čísla části 245n, resp. 200h. Pokud bibliografický záznam číslo části neobsahuje, bude možné připojit název části. Nebude se jednat o ten samý princip jako u výše popisovaných identifikátorů (isbn, ean, nbn, oclc), tj. pokud bibliografický záznam bude obsahovat oba identifikátory, informační systém připojí k dotazu pouze číslo části. Pojmenujme si tento nový parametrem jako část = part_no. Pravidla pro dotazování se knihovního systému na veřejné API projektu Obálky knih.cz, tzv. dotazovací API (jedná se o API frontend serveru, neboli API v3.0): V případě, že bibliografický záznam podpole 245n resp. 200h obsahuje, připojí se jeho obsah tak jak je, jako parametr part_no.

3 V případě, že bibliografický záznam podpole 245n resp. 200h neobsahuje, ale obsahuje podpole 245p resp. 200I, připojí se jeho obsah tak jak je, jako parametr part_no. V případě, že bibliografický záznam neobsahuje ani jedno z těchto podpolí, parametr part_no se nepřipojí vůbec. V tomto případě dostaneme jako odpověď API souborný záznam identifikovaný vyjmenovanými identifikátory (isbn,ean,nbn,oclc) v dotazu. Tento případ je běžný v současnosti, kdy se parametr part_no ještě nepoužívá. Pomocí parametru part_no se budou vkládat informace tak, jak je má knihovní informační systém uložené. Normalizace bude probíhat až uvnitř architektury Obálky knih.cz. Pravidla pro dotazování se na části díla uvnitř projektu Obálky knih.cz (API mezi frontend servery a backend serverem, neboli API v2.0) budou odlišná. Budou odlišná z důvodu normalizace dotazu. Doporučením pro knihovní systémy bude dotazování se pomocí polí pro číslo, nebo část díla bibliografického záznamu tak jak je beze změny. Nastává ale problém, že různé knihovny budou mít stejná díla popsána odlišně. Typickým příkladem z praxe je uvádění zkratek, kdy např. č.1, číslo 1 a část 1 znamenají to samé, ale pro informační systémy jsou to 3 různé věci. Proto se v našem příkladu normalizací provede zkrácení na 1. Pravidla pro normalizaci budou popsána v dalším textu a řeší i případ, že se v popisu části nevyskytuje žádný směrodatný číselný identifikátor. Příklady dotazů na svazky monografií: Pokud podpole 245n existuje, připojí se k identifikátoru ISBN/OCLC/ČNB např. takto: kde bibliografický záznam obsahoval podpole 245n s hodnotou č.1 a tento řetězec bude normalizací uvnitř architektury projektu Obálky knih.cz převeden na 1. Pokud podpole 245n nexistuje, ale existuje podpole 245p, připojí se k identifikátoru ISBN/OCLC/ČNB např. takto: první"]} kde bibliografický záznam obsahoval podpole 245p s hodnotou Část první a tento řetězec bude normalizací uvnitř architektury Obálky knih.cz převeden na cast_prvni. Pokud podpole 245n a 245p neexistují, zašle se požadavek na veřejné dotazovací API projektu Obálky knih.cz na základě identifikátorů ISBN/OCLC/ČNB, tak jako doposud.

4

5 záznamů bude v případě periodik komplikovanější. Pravidla pro dotazování se knihovního systému na veřejné API, tzv. dotazovací API: Je nutné použít minimálně kombinaci rok+číslo, nebo ročník+číslo, nebo všechny tři rok+ročník+číslo. Použití nových parametrů: part_year rok vydání/svázání periodika, part_volume ročník vydání periodika, part_no číslo vydání/rozsah čísel vydání, part_note poznámka, případně popis, pokud záznam neobsahuje výše uvedené. Do parametrů part_year, part_volume, part_no a part_note se budou vkládat informace tak, jak je má knihovní informační systém uložené. Normalizace bude probíhat až uvnitř architektury projektu Obálky knih.cz. Toto je případ, že knihovní informační systém tyto informace obsahuje. Pokud knihovní informační systém informace o roku, ročníku a číslu nemá oddělené, zeptá se veřejného dotazovacího API projektu Obálky knih.cz pomocí řetězce, který má k dispozici. Příklady: řetězec 2010, roč. 47, č bude API OKCZ přeložen na: rok 2010 / ročník: 47 / číslo: 1-11 řetězec r.50:č.1-20(2013) bude API OKCZ přeložen na: rok 2013 / ročník: 50 / číslo: 1-20 řetězec Roč. 29 (1992) č. 25,26 + příl.(magazín) bude API OKCZ přeložen na: rok 1992 / ročník: 29 / číslo: 25,26 / poznámka: priloha(magazin) řetězec Speciál Nejhorší zločinci švěta, 2011 bude API OKCZ přeložen na: rok 2011 / číslo: nejhorsi_zlocinci_sveta Pravidla pro dotazování se na části díla uvnitř projektu Obálky knih.cz (API mezi frontend servery a backend serverem, neboli API v2.0): part_year Rok vydání/svázání periodika. Parametr bude obsahovat pouze číslice, pomlčky pro označení nepřetržité řady let (bez mezer) a čárku pro označení přerušené řady (také bez mezer). Řetězce "roč.", "jahr." a jiné budou odstraněny z důvodu normalizace. part_volume Ročník vydání periodika. Parametr bude obsahovat pouze číslice, pomlčky a čárky, podobně jako parametr year. Nebude obsahovat řetězec jako např. "Vol.", "Sv." a jiné z důvodu normalizace. part_no Číslo vydání/rozsah čísel vydání.

6 Bude obsahovat pouze číslice, pomlčky a čárky, podobně jako předchozí parametry. Čistě slovní zápis, např. "zvláštní vydání" apod. budou normalizovány jiným způsobem než čísla. Bílá místa budou nahrazena za jiný znak. Nebude obsahovat řetězec "č.", "nr.", "měs." apod. Označení měsíců (tím je myšleno např. leden, březen, listopad, ne led, bre, list) bude normalizováno na čísla. part_note Poznámka. Může obsahovat informace o prezenčním půjčování, spolehlivosti docházení seriálu (dochází opožděně, nespolehlivá výměna), neúplných ročnících a chybějících číslech, mutacích a řadách. Častější využití parametru bude ale systémy, které nemají předchozí parametry rok/ročník/číslo oddělené. Příklad dotazu na číslo periodika: multi={["nbn":"cnb ","part_year":"2014","part_no":"č. 1 + CD příloha"]} Normalizace parametrů Aby nedocházelo k omezování knihovních systémů, bude dotazovací API umožňovat posílání parametrů tak, jak se v bibliografických záznamech vyskytují. Toto ale vyžaduje normalizaci na straně API projektu Obálkyknih.cz. Cílem je zamezení duplikaci záznamů v co nejvyšší míře. Normalizace bude probíhat na všech instancích frontend serveru a bude se snažit o takovou úpravu parametrů dotazů, aby různé popisy toho samého záznamu vedly na jeden záznam. Pravidla normalizace: Pokud parametr neobsahuje žádné číslo, budeme se snažit o substituci bílých míst za jiný znak, např. podtržítko. Bude vyřešeno vícenásobné odsazení znaků. Pokud parametr číslo obsahuje, budeme se snažit o odstranění všech dalších nepotřebných znaků, které informační hodnotu nezvyšují. Budou využity regulární výrazy. API se bude snažit o odstranění teček, středníků, závorek apod. Budou se zachovávat čárky a pomlčky, protože ty např. oddělují čísla periodik ve svazcích periodik. Speciálním typem parametru bude parametr part_note. Pokud bude tento parametr uveden bez parametru part_no (který je potřebný pro identifikaci rok+číslo, nebo ročník+číslo), bude se jednat o dotaz systému, který nemá oddělenou informaci o roku, ročníku a čísle v bibliografickém záznamu. Systém se bude v takovémto případě snažit o rozlišení informace, kterou nese. Bude se

7 snažit o oddělení informací o roku vydání/svázání periodika a o čísle/číslech. Tato funkčnost usnadní (nebo spíš neznemožní) používání napojení obálek a obsahů čísel periodik a svazků periodik pro knihovnické informační systémy neumožňující zavedení normalizace. Algoritmus zajišťující oddělení informací o roku, ročníku a čísle bude fungovat na principu hledání hrany informace v textu. Tímto se text rozdělí na fragmenty a ty se budou dále klasifikovat. Součástí klasifikace bude odstranění řetězců nenesoucích žádnou informaci, např. roč., ročník, rok. Tyto řetězce nesou pouze informaci potřebnou pro klasifikaci fragmentu, ale ne dále pro dotazování se na API projektu Obálky knih.cz. Takto rozdělené a klasifikované informace se ještě normalizují. Odstraní se přebytečné mezery, závorky apod. Příklady předloh a výsledků tohoto algoritmu jsou na stránce č.5 tohoto dokumentu. Cílem tohoto algoritmu není 100% klasifikace informací v textovém řetězci poskytnutém knihovním informačním systémem, to není možné. Cílem je co nejlepší rozlišovací schopnost, zasažení co nejvyššího počtu běžně se vyskytujících způsobů popisování čísel periodik pro systémy, které informace o roku, ročníku a číslu nemají separované.

8

9

10 V případě periodik je situace jednodušší. Skenované číslo periodika má vždy stejný identifikátor jako souborný záznam. Liší se v: rok (budou povolena čísla, čárky a pomlčky). Položka Rok vydání, která teď existuje, zůstane. Bude obsahovat hodnotu nacházející se v katalogu knihovny, tj. např. Hodnotu indikující, že periodikum vychází od roku 2010 doteď. Jednotlivá periodika se budou lišit rokem skenovaného periodika, kde hodnota může být např ročník (povolené znaky: čísla, čárky a pomlčky) číslo (povolený jakýkoliv znak; nemusí dokonce ani obsahovat číslo) poznámka (cokoliv; pokud se v předchozí položce objeví znak +, bude text za tímto znakem přesunut automaticky do pole poznámka) Shrnutí změn: Úprava formuláře při zakládání nové jednotky tak, aby bylo možné zakládat monografie, nebo periodika. Možnost vyhledávání ve formuláři pro zakládání nové jednotky pomocí ISBN, EAN, ČNB, OCLC a vlastního identifikátoru. Současnou záložku Metadata skenovacího klienta rozšířit o možnost zadání čísla svazku a názvu svazku v případě monografií a roku + ročníku + čísla v případě periodika. Rozšíření logiky formuláře Metadata o obohacení o metadata souborného záznamu. Je více cest, jak toto obohacení získat, a to: zadáním uživatele, detekce více identifikátorů současně, kdy záznam obsahuje 2 opakování podpole bibliografického záznamu, např. ISBN, kde druhé opakování znamená, že se jedná o identifikátor souborného záznamu díla (bude případně potřebné dodatečné dohledání pomocí Z39.50), dodatečné dohledání souborného záznamu pomocí tlačítka Propojit s jiným souborným záznamem. Dohledání bude probíhat pomocí Z39.50 souborného katalogu ČR. Zasílání nových identifikátorů ze skenovacího klienta na vkládací API projektu Obálky knih.

11 Vkládací API Je API backend serveru a využívá jej v současnosti skenovací klient a v budoucnu bude používat i webový formulář na stránce obalkyknih.cz a crawlovací a harvestovací procesy. Slouží k předávání naskenovaných obrázků a meta dat. Backend server, který slouží jako centrální úložiště a obsahuje logiku. Vkládací API nové informace poskytnuté skenovacím klientem zpracuje a podle nich vytvoří nový záznam + souborný záznam (tabulka book), nebo vytvoří nový záznam a napojí na existující souborný záznam. Naskenovanou obálku, případně obsah následně zpracuje (obálku a náhled první stránky obsahu resampluje a stránky TOC spojí) a pokud je požadované, poskytne k OCR zpracování. Změny API v případě podpory obálek a obsahů vícesvazkových děl a periodik budou znamenat úpravu logiky. API bude rozšířeno o nové parametry part_year, part_volume, part_no a part_note, jako i o parametr id_parent (sloupec tabulky book datového modelu) identifikující nadřízený souborný záznam. Dotazovací API Dotazovací API, podobně jak je tomu v případě vkládacího API, bude rozšíření o nové parametry part_year, part_volume, part_no a part_note. Dotazovacím API je chápáno veřejně dostupné API frontend serveru, tj. API verze 3. Frontend server bude tyto parametry normalizovat a s nově upravenou hodnotou se bude ptát dotazovacího API backend serveru (API v.2). Podobně jak je tomu v současnosti bude API zobrazovat obálku souborného záznamu i u dokumentů na nižších úrovních v případě, že tyto dokumenty neobsahují vlastní obálku, nebo obsah. V případě, že obsahují, bude přes API poskytnuta obálka a obsah naskenovaná právě k danému záznamu.

PROJEKT OBÁLKY KNIH.CZ verze 3.1 IMPLEMENTAČNÍ MANUÁL PRO KNIHOVNÍ SYSTÉMY

PROJEKT OBÁLKY KNIH.CZ verze 3.1 IMPLEMENTAČNÍ MANUÁL PRO KNIHOVNÍ SYSTÉMY PROJEKT OBÁLKY KNIH.CZ verze 3.1 IMPLEMENTAČNÍ MANUÁL PRO KNIHOVNÍ SYSTÉMY Aktualizace dokumentu: 18.04.2015 Obálky knih 3.1 - popis architektury systému Varovaní: Tato dokumentace nemusí být úplná, přesná

Více

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Petr Žabička www.mzk.cz Obsah 1. Úvod 2. Souborný katalog 3. Obálky knih 4. Digitalizace 5. Digital born dokumenty 6. WebArchiv

Více

CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ

CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ Knihovny současnosti 2018 CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz www.obalkyknih.cz O projektu obalkyknih.cz Agreguje různé

Více

Novinky v projektu OBÁLKYKNIH.cz

Novinky v projektu OBÁLKYKNIH.cz Knihovny současnosti 2015 Novinky v projektu OBÁLKYKNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz O projektu obalkyknih.cz Agreguje různé zdroje informací o

Více

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pavel Kocourek, Incad Praha Přestože mnohé knihovny v České republice digitalizují své dokumenty a další se na to chystají, neprobíhá

Více

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Příloha č. 1 Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Praha, listopad 2006 Obsah: I. Specifikace zadání II. Popis řešení II.1 Popis výchozího stavu II.2 Způsob

Více

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní

Více

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Bod programu: Věcné zpracování (možnosti obohacování dříve dodaných záznamů) Marie.Balikova@nkp.cz Pracovní skupina pro SK, 7.3.

Více

Systém pro poloautomatické propojení textů se zdroji

Systém pro poloautomatické propojení textů se zdroji Masarykova univerzita Fakulta informatiky Systém pro poloautomatické propojení textů se zdroji Bakalářská práce Jindřich Ryšavý Brno, podzim 2016 Masarykova univerzita Fakulta informatiky Systém pro poloautomatické

Více

Bibliografický popis. Obecná pravidla. Hana Vochozková ÚVT MU Brno červen 2007 II. Bibliografický zdroj.

Bibliografický popis. Obecná pravidla. Hana Vochozková ÚVT MU Brno červen 2007 II. Bibliografický zdroj. Bibliografický popis Všeobecná pravidla + Knihy, brožury Obecná pravidla Hana Vochozková ÚVT MU Brno hanan@ics.muni.cz červen 2007 1 Příloha D Slovník k termínů Bibliografický zdroj Monografie Pokračující

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014

Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014 Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014 ŠKOLENÍ PRO KNIHOVNY JIHOČESKÉHO KRAJE NOVÉ TRENDY V ČESKÉ KATALOGIZAČNÍ PRAXI JVK ČR - 19. LISTOPADU

Více

Digitalizace knihovních dokumentů. Jiří Polišenský

Digitalizace knihovních dokumentů. Jiří Polišenský Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský Obsah prezentace Základní prvky digitalizace Formáty a standardy Skenery Digitalizační work flow Systémy pro prezentaci a evidenci digitalizovaných dokumentů

Více

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV11V odstraňování záznamů o výsledcích z RIV

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV11V odstraňování záznamů o výsledcích z RIV Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV11V odstraňování záznamů o výsledcích z RIV Dokument je zveřejněn od 19. 4. 2011 na www.vyzkum.cz. Obsah: 1. Zásady

Více

Zpráva o zhotoveném plnění

Zpráva o zhotoveném plnění Zpráva o zhotoveném plnění Aplikace byla vytvořena v souladu se Smlouvou a na základě průběžných konzultací s pověřenými pracovníky referátu Manuscriptorium. Toto je zpráva o zhotoveném plnění. Autor:

Více

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav. ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.cz INFORUM 2015: 21. ročník konference o profesionálních informačních

Více

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Inforum 2017 Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Petr Žabička, Václav Rosecký, Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně Obsah Co indexuje portál Knihovny.cz Rozšíření o centrální index Hledání v

Více

Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová

Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová Automatizace knihoven PhDr. Anna Stöcklová HISTORIE AKS Děrnoštítkové stroje Velké sálové počítače - automatizace jednotlivých procesů -pokusy Mikropočítače - Integrované AKS Internet otevřené integrované

Více

Kontroly dat Chyby v zápisu UT WOS Zápis identifikátorů UT SCOPUS, DOI Návod na průběžné kontroly UT WOS export, doplnění Afiliace autorů výsledky

Kontroly dat Chyby v zápisu UT WOS Zápis identifikátorů UT SCOPUS, DOI Návod na průběžné kontroly UT WOS export, doplnění Afiliace autorů výsledky Kontroly dat Chyby v zápisu UT WOS Zápis identifikátorů UT SCOPUS, DOI Návod na průběžné kontroly UT WOS export, doplnění Afiliace autorů výsledky kontrol Autority autorů nejčastější dotazy, sloučení,

Více

MOBILNÍ SKLADNÍK. Příručka k základnímu ovládání. Beta verze popisu produktu Aktualizace dokumentu: z 10

MOBILNÍ SKLADNÍK. Příručka k základnímu ovládání. Beta verze popisu produktu Aktualizace dokumentu: z 10 MOBILNÍ SKLADNÍK Příručka k základnímu ovládání Beta verze popisu produktu Aktualizace dokumentu: 30.01.2017 1 z 10 1 POPIS Mobilní skladník je software od společnosti ABRA Software s.r.o., který je určen

Více

Obálky knih.cz - rozvoj projektu v roce 2016

Obálky knih.cz - rozvoj projektu v roce 2016 VISK 3 Informační centra veřejných knihoven - ICEKNI Obálky knih.cz - rozvoj projektu v roce 2016 Zpráva o plnění cílů projektu VISK 3 Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích 2016 Zhodnocení

Více

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP HELPDESK GEOVAP verze 1.2 11.11.2008 OBSAH 1 REGISTRACE DO HELPDESK...1 2 PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ...1 3 ZÁKLADNÍ OBRAZOVKA HELPDESK...2 4 PŘEHLED HLÁŠENÍ...2 5 ZALOŽENÍ NOVÉHO HLÁŠENÍ...3 6 ZOBRAZENÍ/EDITACE

Více

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV16V odstraňování záznamů o výsledcích z RIV

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV16V odstraňování záznamů o výsledcích z RIV Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV16V odstraňování záznamů o výsledcích z RIV Dokument je zveřejněn od 6. 1. 2016 na www.vyzkum.cz. Obsah: 1. Zásady

Více

Úvod do email systému

Úvod do email systému Úvod do email systému Základní informace Toto emailové prostředí je rozloženo do tří hlavních částí - rámců. Levý rámec zobrazuje aktuálně přihlášené složky. V pravé části strany se realizuje veškerá činnost

Více

8.2 Používání a tvorba databází

8.2 Používání a tvorba databází 8.2 Používání a tvorba databází Slide 1 8.2.1 Základní pojmy z oblasti relačních databází Slide 2 Databáze ~ Evidence lidí peněz věcí... výběry, výpisy, početní úkony Slide 3 Pojmy tabulka, pole, záznam

Více

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu:

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu: Čtvrtek 8 prosince Pascal - opakování základů Struktura programu: 1 hlavička obsahuje název programu, použité programové jednotky (knihovny), definice konstant, deklarace proměnných, všechny použité procedury

Více

bibliografických dat - Má MARC

bibliografických dat - Má MARC Budoucnost výměnných formátů bibliografických dat - Má MARC budoucnost? PhDr. Klára Rösslerová, Ph.D., Knihovna FF UK, Knihovny současnosti 14.9.2017 Stalo se před 115 lety Distribuční služba lístkových

Více

Stav implementace perzistentních identifikátorů v NK ČR a výhled do budoucna. Jan Hutař Marek Melichar Ladislav Cubr

Stav implementace perzistentních identifikátorů v NK ČR a výhled do budoucna. Jan Hutař Marek Melichar Ladislav Cubr Stav implementace perzistentních identifikátorů v NK ČR a výhled do budoucna Jan Hutař Marek Melichar Ladislav Cubr Osnova 1. Perzistentní identifikátory (PID) obecně 2. PID v digitálním světě 3. Současná

Více

Bibliografický popis dle RDA -seriály

Bibliografický popis dle RDA -seriály Bibliografický popis dle RDA -seriály RDA - staré tisky zpracování vychází z obecných pravidel zopakujeme: zapíšeme, co vidíme, včetně chyb nezkracujeme slova, nevynecháváme další autory, nepřepisujeme

Více

NTK Discovery. Od katalogu k centralizovanému vyhledávání

NTK Discovery. Od katalogu k centralizovanému vyhledávání NTK Discovery Od katalogu k centralizovanému vyhledávání Strategie NTK v oblasti zpřístupňování fondů Strategická priorita 3.4.2: Optimalizace uživatelské přívětivosti všech knihovních služeb NTK Implementace

Více

Dávky tuzemských a zahraničních příkazů ve formátu TXT

Dávky tuzemských a zahraničních příkazů ve formátu TXT Dávky tuzemských a zahraničních příkazů ve formátu TXT Člen skupiny KBC Účelem dokumentu je popsat strukturu a použití textového (TXT) formátu pro import dávek tuzemských nebo zahraničních příkazů do služby

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_05 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

24 Uživatelské výběry

24 Uživatelské výběry 24 Uživatelské výběry Uživatelský modul Uživatelské výběry slouží k vytváření, správě a následnému používání tématicky seskupených osob a organizací včetně jejich kontaktních údajů. Modul umožňuje hromadnou

Více

Metodický návod č. 1/2008

Metodický návod č. 1/2008 Metodický návod č. 1/2008 ředitele odboru archivní správy a spisové služby MV, který upřesňuje technické parametry, organizační podrobnosti a popis digitálních kopií obrazových archiválií podchycených

Více

Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III

Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III OBSAH PŘÍRUČKA PRO VYHLEDÁVÁNÍ V DIGITÁLNÍM ARCHIVU AIP SAFE III OBSAH 1. UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ 1.1. HLAVNÍ STRÁNKA 1.2. HORIZONTÁLNÍ MENU 1.3.

Více

Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře

Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře Mají-li být formuláře a sestavy efektivní a snadno použitelné, může hrát seřazení dat důležitou roli. 1) Určíme pole, podle kterých chcete řadit. 2) Klepneme pravým

Více

Správa VF XML DTM DMVS Datový model a ontologický popis

Správa VF XML DTM DMVS Datový model a ontologický popis Správa VF XML DTM DMVS Datový model a ontologický popis Verze 1.0 Standard VF XML DTM DMVS Objednatel Plzeňský kraj Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy Zlínský kraj Kraj Vysočina Liberecký

Více

Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu

Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu 6. 10. 2016 K publikačním výsledkům lze vkládat tzv. identifikátory dokumentů. Ty jednoznačně určují dokument v dané databázi. V ASEP

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH 13.6.2017 Základní Informace - aktuálně používáme verzi systému 22-50 knihoven v systému katalogizuje a má on-line katalog 30 knihoven má výpůjčku záznamy

Více

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pomáháme vám využívat vaše informace RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Colloquium of Library Information Employees of the V4+ Countries 6 8 July 2008, Brno, Czech

Více

Depozitář 1 struktura a nastavení

Depozitář 1 struktura a nastavení Příručka uživatele systému Museion Depozitář 1 struktura a nastavení Autorská práva Copyright 2012-2014 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Co jsme si slíbili Trochu teorie (informační potřeby, typy informací, informační dokumenty) Trochu praxe

Více

Minimální záznam RDA/MARC21 pro textové seriálové zdroje

Minimální záznam RDA/MARC21 pro textové seriálové zdroje Minimální záznam RDA/MARC21 pro textové seriálové zdroje Indikátory u polí jsou vyznačeny pouze, pokud znamenají rozdíl v typu zapisovaných údajů. p údaj je povinný vždy a údaj je povinný, pokud je aplikovatelný

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

Co je nového v aplikaci PaperPort 12?

Co je nového v aplikaci PaperPort 12? Vítejte! Aplikace PaperPort společnosti Nuance je softwarový balíček pro správu dokumentů pracovní plochy, který vám usnadní skenování, uspořádání, sdílení, správu a přístup k papírovým a digitálním dokumentům

Více

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5 CRM SYSTÉM KORMORÁN UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah 1 Základní práce se systémem 3 1.1 Práce se záznamy................................. 3 1.2 Stránka Dnes.................................... 4 1.3 Kalendář......................................

Více

1. Podmínky chodu aplikace

1. Podmínky chodu aplikace 1 / 15 1. Podmínky chodu aplikace Licenční instalace určení pro značku, lokální instalace, nebo síťová licencovaná MAS serverem. 1.1. Instalace podpory MicroCat na lokální stanici Na dané stanici musí

Více

Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO. od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu

Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO. od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu Jan Pokorný MULTIDATA Praha PRIMO od čtenářského OPAC ke čtenářskému portálu Knihovny současnosti 2007 Obsah prezentace Co je systém PRIMO Příklad fungování systému Komponenty systému Princip fungování

Více

Open Bibliography Data. ( Matouš Jobánek

Open Bibliography Data. (  Matouš Jobánek Open Bibliography Data (http://openbiblio.net/) Matouš Jobánek Brno, podzim 2011 1. 12. 2011 Úvod V průběhu několika posledních let došlo ve společnosti k významnému rozšíření okruhu znalostí, které jsou

Více

Zkušenosti NK ČR s implementací EBSCO Discovery Service (EDS)

Zkušenosti NK ČR s implementací EBSCO Discovery Service (EDS) Zkušenosti NK ČR s implementací EBSCO Discovery Service (EDS) Karolína Košťálová, Petra Šťastná Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz, petra.stastna@nkp.cz INFORUM 2013: 19. ročník konference o

Více

Evropská digitální knihovna. < Prezentace k eseji pro předmět PV070 Digitální knihovny. Tomáš Drusa

Evropská digitální knihovna. <  Prezentace k eseji pro předmět PV070 Digitální knihovny. Tomáš Drusa Prezentace k eseji pro předmět PV070 Digitální knihovny Evropská digitální knihovna Tomáš Drusa (256167@mail.muni.cz) 9. 12. 2009 Co je Europeana? Projekt Evropské unie Webový

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D.

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. Ostrava 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných Tematický celek 03 3.1 Proměnné Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace. 3.1.1 Deklarace proměnných Dim jméno_proměnné [As typ] - deklarace uvnitř procedury platí pouze pro

Více

Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL

Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL VYHLEDÁVÁNÍ techniky SCAN, BROWSE, Jednoduché vyhledávání Po přepnutí do báze, ve které budu hledat (nejčastěji báze autorit cav_un_auth a záznamů cav_un_epca)

Více

Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz

Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně 30.1.2019 - Konference e-infrastruktury

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. 1. Bakalářská a diplomová práce se odevzdává ve třech výtiscích v pevné vazbě. Práce musí být svázaná

Více

Registrace Vyhledávání Výsledky vyhledávání

Registrace Vyhledávání Výsledky vyhledávání Česká digitální knihovna umožňuje vyhledávání v digitálních knihovnách zapojených knihoven v České republice. Cílem je zajištění přístupu k digitálním dokumentům v knihovnách z jednoho místa. Registrace

Více

NOVÁ STROMOVÁ STRUKTURA VE VÝROBĚ

NOVÁ STROMOVÁ STRUKTURA VE VÝROBĚ NOVÁ STROMOVÁ STRUKTURA VE VÝROBĚ Obsah Popis základních změn... 2 1.1 Nové tabulky... 2 1.2 Změny stávajících tabulek... 2 1.3 Ostatní databázové změny... 3 1.4 Nová struktura busines objektů... 4 1.4.1

Více

Založení nové karty - základy

Založení nové karty - základy Příručka uživatele systému Museion Založení nové karty - základy Autorská práva Copyright 2012-2013 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS

RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS 1. Úvod... 2 2. Základní pojmy... 3 3. Vytvoření databáze... 5 4. Základní objekty databáze... 6 5. Návrhové zobrazení tabulky... 7 6. Vytváření tabulek... 7 6.1. Vytvoření tabulky

Více

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR. Aleph 17.6.2013

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR. Aleph 17.6.2013 Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR Aleph 17.6.2013 Aleph základní informace 49 knihoven má on line katalog 27 knihoven má i on line výpůjčku záznamy všech knihoven jsou v Souborném katalogu AV

Více

Městská knihovna v Praze

Městská knihovna v Praze Městská knihovna v Praze Netřeba se bát elektronické knihy Městské knihovny v Praze Kateřina Vojířová Kateřina Bajo Knihovny současnosti 15. září 2010 Karel Čapek a ti druzí první předpoklad pro tvorbu

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools Analyst Pack je desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních

Více

Elektronická komunikace

Elektronická komunikace Úvod Internet jsou vlastně propojené počítače, jeho využití k přenosu zpráv se tedy okamžitě nabízí. E-mail vznikl dávno před webem, zasílání zpráv bylo možné téměř od počátku existence počítačových sítí.

Více

Roční periodická zpráva projektu

Roční periodická zpráva projektu WAK-1F44C-2005-2 WAK System Název projektu: Automatizovaná výměna dat mezi informačními systémy krizového řízení v dopravě s jednotným univerzálním a implementovaným rozhraním založeným na standardu webových

Více

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY 4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY V písemných pracích se bohatě využívá odborné literatury. Při tom však nesmíme zapomínat, že existují autorská práva a že tudíž jsme povinni

Více

Zpracování dokumentů. PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci

Zpracování dokumentů. PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci Zpracování dokumentů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci Co hledají uživatelé v knihovnách? Informace v knihách, časopisech a různých druzích dokumentů Přístup na internet Pomoc při zpracování

Více

UDS for ELO. Univerzální datové rozhraní. >> UDS - Universal Data Source

UDS for ELO. Univerzální datové rozhraní. >> UDS - Universal Data Source Univerzální datové rozhraní UDS for ELO UDS pro ELO je univerzální datové rozhraní, schopné napojit systém pro archivaci a správu dokumentů ELO na libovolný datový zdroj a to bez nutnosti programování.

Více

JSON API pro zjišťování cen MtG karet

JSON API pro zjišťování cen MtG karet JSON API pro zjišťování cen MtG karet Autor: Ing. Jiří Bažant Verze: 1.0 Datum: 20.9.2014 Changelog Verze Datum Autor Poznámka 1.0 17.9.2014 Ing. Jiří Bažant 20.9.2014 Ing. Jiří Bažant Oprava příkladu

Více

KIV/ZIS - cvičení. je dobré chodit na cvičení, lépe se pak vypracovávají semestrálky. první 2 týdny podle kapacity 1/37

KIV/ZIS - cvičení. je dobré chodit na cvičení, lépe se pak vypracovávají semestrálky. první 2 týdny podle kapacity 1/37 KIV/ZIS - cvičení David Široký (dsiroky@kiv.zcu.cz) http://portal.zcu.cz -> Courseware -> Moje předměty -> KIV/ZIS http://dasir.cz/vyuka/ docházka - není povinná, ale je sledovaná přesuny mezi cvičeními

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

Kritéria hodnocení praktické maturitní zkoušky z databázových systémů

Kritéria hodnocení praktické maturitní zkoušky z databázových systémů Kritéria hodnocení praktické maturitní zkoušky z databázových systémů Otázka č. 1 Datový model 1. Správně navržený ERD model dle zadání max. 40 bodů teoretické znalosti konceptuálního modelování správné

Více

zobrazuje názvy polí, vložené hodnoty jednotlivých záznamů, lze v něm zadávat data (přidávat záznamy) v návrhovém zobrazení:

zobrazuje názvy polí, vložené hodnoty jednotlivých záznamů, lze v něm zadávat data (přidávat záznamy) v návrhovém zobrazení: DUM 02 téma: Tabulky v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

MARUSHKA. Vyhledávání parcel. Marushka je webová mapová aplikace pro zobrazování map a informací z GISu města Plzně.

MARUSHKA. Vyhledávání parcel. Marushka je webová mapová aplikace pro zobrazování map a informací z GISu města Plzně. MARUSHKA Marushka je webová mapová aplikace pro zobrazování map a informací z GISu města Plzně. Vyhledávání parcel MARUSHKA - Vyhledávání parcel Strana 2/ 8 OBSAH OBSAH... 2 1. Vyhledávání parcel v mapovém

Více

Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - Verze

Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - Verze Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - Verze 1.21.0 11.03.2013 Obsah 1. Zařazení vyřízeného dokumentu do spisu... 3 2. Automatický výpočet nabytí právní moci... 4 3. Tisk obálek v modulu Výpravna...

Více

1. Umístěte kurzor do sloupce Datový typ na řádek s polem, ve kterém vytvořit chcete seznam.

1. Umístěte kurzor do sloupce Datový typ na řádek s polem, ve kterém vytvořit chcete seznam. 10.6.7 POSTUP TVORBY KOMBINOVANÉHO SEZNAMU 1. Umístěte kurzor do sloupce Datový typ na řádek s polem, ve kterém vytvořit chcete seznam. 2. V rozbalovací nabídce se seznamem datových typů vyberte volbu

Více

Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování. Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování. Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Co to vlastně je digitalizace a proč se digitalizuje Podle TDKIV: Technologie

Více

Modul kontrola duplicit

Modul kontrola duplicit Modul kontrola duplicit Tento modul slouží ke kontrole duplicitních údajů v databázi a jejich následnému sjednocení. Pracuje s těmito typy informací - firmy, osoby, poznámky, spojení a dokumenty, resp.

Více

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB Správce výrobce verze 1.0 1 z 24 Obsah 1. Seznam zkratek... 3 2. Přehled změn manuálu... 3 3. Úvod... 4 4. Popis Registru OZO... 5 4.1. Uživatelské

Více

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý Uživatelský manuál Aplikace GraphViewer Vytvořil: Viktor Dlouhý Obsah 1. Obecně... 3 2. Co aplikace umí... 3 3. Struktura aplikace... 4 4. Mobilní verze aplikace... 5 5. Vytvoření projektu... 6 6. Části

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Zpracování fondů.

Zpracování fondů. Zpracování fondů Edita.Lichtenbergova@nkp.cz Základní informace Zpracování fondů = katalogizace Výsledkem procesu katalogizace je záznam, který umožní zpřístupnění zdroje uživateli. Co katalogizujeme?

Více

INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ. Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně

INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ. Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně Informační zdroje Národní zdroje (lokální) vs. zahraniční zdroje: lokální

Více

MARC 21 Návěští, kódované údaje, pole bloku 0XX. Michal Záviška Národní lékařská knihovna

MARC 21 Návěští, kódované údaje, pole bloku 0XX. Michal Záviška Národní lékařská knihovna MARC 21 Návěští, kódované údaje, pole bloku 0XX Michal Záviška Národní lékařská knihovna Témata Návěští Pole 001, 003 a 005 Kódované údaje 008, 007 ne indikátory a podpole ano Čísla a kódy 01X-09X Návěští

Více

Persistentní identifikátory pro NUŠL rozhodovací kritéria

Persistentní identifikátory pro NUŠL rozhodovací kritéria Persistentní identifikátory pro NUŠL rozhodovací kritéria Úvod Webové technologie otevřely obrovské možnosti v oblasti dostupnosti elektronických informací a způsobily tak revoluční změny ve způsobech,

Více

Import bankovních spojení a vzorů platebních příkazů

Import bankovních spojení a vzorů platebních příkazů Import bankovních spojení a vzorů platebních příkazů strana Člen skupiny 1 KBC Účelem dokumentu je popsat strukturu a použití textového formátu pro import bankovních spojení (protistran) a vzorů platebních

Více

Návěští (NO) Návěští. Indikátory a podpole. Návěští nemá žádné indikátory a podpole, údaje jsou definovány pozicí. Znakové pozice 00-04 Délka záznamu

Návěští (NO) Návěští. Indikátory a podpole. Návěští nemá žádné indikátory a podpole, údaje jsou definovány pozicí. Znakové pozice 00-04 Délka záznamu Návěští (NO) Indikátory a podpole Návěští nemá žádné indikátory a podpole, údaje jsou definovány pozicí. Znakové pozice 00-04 Délka záznamu 05 Status záznamu a doplněný záznam c opravený záznam d zrušený

Více

Advanced Rapid Library zclient 2011. Oldřich Nejezchleba

Advanced Rapid Library zclient 2011. Oldřich Nejezchleba Advanced Rapid Library zclient 2011 Oldřich Nejezchleba Obsah Realizace úloh vybraných z návrhů na vývoj Další vývoj zclienta ExtJS aplikace Vybrané návrhy na vývoj ACQ: přidání nového statusu FAKT, přesun

Více

Zadavatel veřejné zakázky: KORDIS JMK, a.s. Brno, Nové sady č.946/30, PSČ 602 00 IČ: 26298465 (dále jen zadavatel )

Zadavatel veřejné zakázky: KORDIS JMK, a.s. Brno, Nové sady č.946/30, PSČ 602 00 IČ: 26298465 (dále jen zadavatel ) Zadavatel veřejné zakázky: KORDIS JMK, a.s. Brno, Nové sady č.946/30, PSČ 602 00 IČ: 26298465 (dále jen zadavatel ) MODERNIZACE ODBAVOVÁNÍ CESTUJÍCÍCH V IDS JMK - ELEKTRONICKÉ ODBAVOVÁNÍ CESTUJÍCÍCH Evidenční

Více

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová. Pracovní skupina pro silný portál. Národní knihovna ČR

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová. Pracovní skupina pro silný portál. Národní knihovna ČR Silný portál Jindřiška Pospíšilová Pracovní skupina pro silný portál Národní knihovna ČR Koncepci rozvoje knihoven ČR na léta 2011-2014 Základní vize: Klient říká: V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně

Více

Centrální portál knihoven a knihovní systémy. Petr Žabička, Moravská zemská knihovna v Brně

Centrální portál knihoven a knihovní systémy. Petr Žabička, Moravská zemská knihovna v Brně Centrální portál knihoven a knihovní systémy Petr Žabička, v Brně Obsah 1. Centrální portál knihoven 2. Agregace metadat 3. Standard Z39.83 4. Identity uživatelů 5. Online platby Centrální portál knihoven

Více

Položky diplomové práce

Položky diplomové práce Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení o samostatném zpracování práce

Více

Manuál k systému RS4S. verze 1.2

Manuál k systému RS4S. verze 1.2 Manuál k systému RS4S verze 1.2 1. Úvod Redakční systém RS4S slouží ke správě vaších webových stránek, bez nutnosti znalosti jakéhokoliv programovacího jazyku. Sami můžete provádět změny v dokumentech,

Více

1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem.

1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem. Postup při vyplňování formuláře 1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem. 2.Vyberte pacienta na oddělení NIS Akord, kterému bude chtít stanovit riziko dekubitu, a označte ho kurzorem.

Více

Položky diplomové práce

Položky diplomové práce Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení o samostatném zpracování práce

Více

Primární klíč, cizí klíč, referenční integrita, pravidla normalizace, relace

Primární klíč, cizí klíč, referenční integrita, pravidla normalizace, relace Téma 2.2 Primární klíč, cizí klíč, referenční integrita, pravidla normalizace, relace Obecný postup: Každá tabulka databáze by měla obsahovat pole (případně sadu polí), které jednoznačně identifikuje každý

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více