Velení vojskům a štábní práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Velení vojskům a štábní práce"

Transkript

1 Velení vojskům a štábní práce T 5 Plánování boje velitelem bojové roty. Zpracování bojového rozkazu. Organizace součinnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Vzdělávací cíle přednášky: zopakovat se studenty postup při plánování boje velitelem roty, s pomocí IS VŘ PozS procvičit se studenty jednotlivé kroky plánovacího a rozhodovacího procesu na taktickém námětu.

3 Obsah přednášky: Úvod 1.Plánování a rozhodování v boji velitelem bojové roty 2.Postup velitele roty při plánování boje 3.Ujasnění úkolu 4.Zhodnocení situace 5.Tvorba a výběr variant 6.Rozhodnutí velitele roty 7.Tvorba bojového rozkazu a organizace součinnosti 8.Kontrola a pomoc podřízeným Závěr Úkoly do samostudia (pro samostatnou práci)

4 Úvod: Plánování boje představuje myšlenkový proces velitele roty, který vyústí ve vydání bojového rozkazu a jeho upřesnění velitelům čet. Velitel roty plánuje nastávající boj (činnost) roty, rozhoduje v rámci vydaného úkolu o způsobu použití sil a prostředků roty, vydává rozkazy podřízeným, přiděluje úkoly jednotkám, v případě nutnosti jim je upřesňuje nebo zcela mění, rozděluje síly a prostředky roty ke splnění úkolu, osobně odpovídá za přijatá rozhodnutí a vydané úkoly, za hlášení a za vyžadování podpory u nadřízeného, řídí boj a další činnosti roty v souladu s vydanými úkoly.

5 Úvod: Plánování boje probíhá jak v období přípravy boje, tak i v jeho průběhu. příprava boje (bojové činnosti) roty zahrnuje řadu opatření a činností, které jsou uvedeny na obrázku níže, příprava boje (bojové i jiné činnosti) u roty začíná obdržením bojového úkolu od nadřízeného a zahájením plánování velitelem čety.

6 1. Plánování a rozhodování v boji velitelem bojové roty: Plánování boje je klíčovou činností velitele roty pro splnění bojového úkolu. Velitel musí mít trvale na paměti celkové cíle operace a cíle nadřízených stupňů. Úkol je vždy možné splnit několika různými způsoby. Velitel roty plánuje nastávající boj (činnost) roty, rozhoduje v rámci vydaného úkolu o způsobu použití sil a prostředků roty ke splnění úkolu.

7 2. Postup velitele roty při plánování boje: Plánování boje (bojové činnosti) zahajuje velitel roty ihned po obdržení úkolu. Plánovat může v terénu, podle mapy, schématu nebo na plastickém stole. Vždy je potřebné zplánovaný úkol upřesnit v terénu. Velitel roty může od nadřízeného obdržet úkol dokumentem pro velení a řízení vojsk - ve formě: předběžného nařízení (Warning Order), bojového rozkazu, (OPORD- Operational Order) dílčího bojového rozkazu (FRAGO Fragmentary Order), ústně (Verbal Order), písemně, nebo graficky, elektronicky, prostřednictvím informačních systémů.

8 2. Postup velitele roty při plánování boje: V procesu plánování boje může velitel roty využít, s ohledem na časové možnosti, některé ze základních způsobů a metod plánování boje: postupný způsob plánování (používá se tehdy, je-li k dispozici dostatek času); souběžný způsob plánování (používá se tehdy, je-li nedostatek času, zpravidla v průběhu vedení boje); metoda úplného rozhodovacího procesu (používá se při relativním dostatku času a umožňuje dospět k optimální variantě plnění bojového úkolu podobným posouzením několika možných variant činnosti vlastní jednotky); metoda zkráceného rozhodovacího procesu (používá se zejména při nedostatku času, protože umožňuje nalézt způsob plnění bojového úkolu v kratších časových lhůtách).

9 2. Postup velitele roty při plánování boje: Možný postup velitele roty při plánování boje je možný provádět následujícími postupnými kroky ve vzájemné návaznosti: Bojový úkol (Mission) musí být velitelem praporu (nadřízeným) i velitelem roty formulován srozumitelně, stručně a výstižně. Může být vyjádřen a předán podřízeným ústně, písemně nebo graficky.

10 3. Ujasnění úkolu: Ujasnění úkolu je myšlenkový proces, v jehož průběhu si velitel roty ujasňuje nastávající úkol, místo a úlohu roty v něm a časová a prostorová hlediska: Velitel roty musí pochopit a ujasnit si: celkovou situaci, druh a cíle nastávajícího boje; úkol praporu a brigády (tzn. nadřízeného o dva stupně výše); obsah bojového úkolu roty(místo a úloha v sestavě praporu, směr/prostor soustředění hlavního úsilí apod.); rozsah a způsob ničení cílů v prostoru nastávající činnosti roty(cíle ničené silami a prostředky nadřízeného a rotou); úkoly sousedů a podporujících jednotek a jejich úkoly (činnost) ve prospěch roty; úkoly roty při zajišťování součinnosti se sousedy a omezení stanovená velitelem roty pro činnost čety; časové lhůty a prostorové vymezení ke splnění úkolu; zpracování časového rozpočtu (kalkulace) k využití doby pro přípravu rotyk plnění úkolu.

11 3. Ujasnění úkolu: V průběhu ujasňování úkolu si velitel rotyodpovídá na otázky, na jejichž základě pak zpravidla bude (může) formulovat požadavky vůči veliteli roty, které mohou přispět k úspěšnému splnění úkolu. V závěru ujasnění úkolu by měl velitel roty vyvodit následující závěry: co je záměrem velitele praporu; v čem spočívá cíl nastávající činnosti a obsah úkolu roty; jaké je místo a úloha roty v sestavě praporu; které síly a prostředky protivníka ničí nadřízený a které ničí rota; rámcový obsah bojových úkolů jednotlivým četám (družstvům) a přiděleným prostředkům (orientačně); úkoly a činnost sousedů a jejich předpokládaný vliv na průběh plnění úkolu rotou; důležitá období a způsob součinnosti v rámci roty a se sousedy; časové lhůty přípravy k plnění úkolu a případně i jiná omezení. Na závěr ujasnění úkolu velitel roty si zpracuje hrubou časovou kalkulaci (harmonogram) pro přípravu rotyk nastávajícímu úkolu a vydá předběžné nařízení

12 3. Ujasnění úkolu: V průběhu ujasňování úkolu si velitel rotyodpovídá na otázky, na jejichž základě pak zpravidla bude (může) formulovat požadavky vůči veliteli roty, které mohou přispět k úspěšnému splnění úkolu. Předběžné nařízení Předběžné nařízení (Warning Order WngO) obsahuje podstatné informace o bojovém úkolu a velitel roty v něm uvádí pokyny nebo informace, které jsou nezbytné pro velitele čet při zahájení jejich přípravy na plnění nového úkolu. Předběžné nařízení (podle STANAG 2014) zpravidla obsahuje: údaje o protivníkovi; bojový úkol roty a údaje o úkolu; sousedy a jejich úkoly; dobu pohotovosti a základní opatření čet k přípravě boje; dobu a způsob vydání úkolu četám; specifické úkoly a údaje (např. úkoly k přípravě rekognoskace atd.).

13 4. Hodnocení situace: Postup a obsah činnosti při hodnocení situace bude obsahovat následující hodnotící činnosti: hodnocení situace protivníka, hodnocení situace roty, hodnocení situace sousedů, hodnocení terénu, hodnocení vlivu povětrnostních podmínek, denní a roční doby, hodnocení času, který je k dispozici, hodnocení situace na teritoriu.

14 4. Hodnocení situace: Postup a obsah činnosti při hodnocení situace závisí na množství dostupných informací a na relativní důležitosti částí hodnocených oblastí vzhledem k charakteru nastávajícího úkolu (viz obr.), přičemž podstatu bojového úkolu si velitel roty ujasňuje v rámci ujasnění úkolu. Zkratka Anglický název Český název M MISSION BOJOVÝ ÚKOL E ENEMY PROTIVNÍK T TERRAIN and WEATHER TERÉN A POČASÍ T TROOPS and SUPPORT JEDNOTKY A ZABEZPEČENÍ AVAILABLE T TIME AVAILABLE DOSTUPNÝ ČAS C CIVIL CONSIDERATIONS OBYVATELSTVO

15 4. Hodnocení situace: Hodnocení situace protivníka složení, situace a možný charakter jeho činnosti; jeho výzbroj a bojové prostředky a jejich zjištěné (možné) rozmístění v terénu; palebné prostředky, které budou (mohou) nejvíce ohrožovat rotu a které je nutno ničit v prvním pořadí; předpokládanou činnost protivníka v průběhu plnění úkolu. Z hodnocení situace protivníka by měl velitel roty vyvodit závěry: na jaké síly a prostředky protivníka a v kterých prostorech se zaměřit a které ničit a jakými prostředky roty; jakým objektům (prostorům) v sestavě protivníka věnovat pozornost při organizaci součinnosti se sousedy apod.

16 4. Hodnocení situace: Hodnocení situace roty stav roty (naplněnost osobami, technikou, zbraněmi a potřebným materiálem), zpravidla po četách a přidělených jednotkách a z něho vyplývající omezení; bojové možnosti roty a posilových prostředků (možnosti manévru a ničení protivníka vlastními palebnými prostředky, úroveň připravenosti, bojové zkušenosti velitelů čet a příslušníků roty, jejich morální a zdravotní stav); opatření v jednotlivých oblastech zabezpečení a ochrany roty.

17 4. Hodnocení situace: Ze zhodnocení situace vlastních vojsk by měl velitel roty vyvodit závěry: co je obsahem bojového úkolu roty a jaké bojové úkoly je nutno stanovit četám, aby bylo zajištěno jeho splnění; uspořádání bojové sestavy roty, způsob plnění bojového úkolu (pěšky, na bojových vozidlech), způsob manévru rotou, četami a bojovými vozidly v průběhu plnění úkolu (po jednotlivých etapách jeho plnění); úkoly četám (palebným prostředkům) pro zajištění součinnosti se sousedy; místo taktického místa velení roty v sestavě roty v průběhu plnění úkolu, určení svého zástupce apod.

18 4. Hodnocení situace: Hodnocení sousedů jejich situaci, složení, bojové úkoly a zejména prostory a období plnění úkolu roty, v nichž bude nutno věnovat zvýšenou pozornost zajištění (organizování) součinnosti s nimi; jak činnost sousedů a spolupůsobících jednotek v průběhu plnění úkolu může ovlivnit činnost roty (čet).

19 4. Hodnocení situace: Z hodnocení situace sousedů by měl velitel roty vyvodit závěry: charakter sousedů vpravo a vlevo (složení, sestava, výzbroj); obsah bojového úkolu sousedů (směr postupu, čáry nebo prostory, které má ovládnout, případně rozhraní s ním); které cíle protivníka, jež mohou ovlivnit plnění úkolu roty, budou ničeny sousedy; součinnostní body, čáry, signály apod.; způsob součinnosti v jednotlivých fázích boje.

20 4. Hodnocení situace: Při hodnocení terénu posuzuje velitel roty: jeho průchodnost (neprůchodné a těžce průchodné části terénu), kvalitu cest (komunikací), určených pro přesuny roty, charakter vodních překážek, které mohou ovlivnit průběh plnění úkolu roty, pokrytost terénu vegetací a jinými terénními předměty (včetně osad a jiných zastavěných prostorů) i jeho členitost apod.,

21 4. Hodnocení situace: z toho zejména: sjízdnost cest a možné nebezpečné prostory a překážky na cestách; vhodná místa pro skryté rozmístění a manévr roty v průběhu plnění úkolu; prostory, které mohou negativně ovlivnit pozorování, vedení střelby a spojení apod. v průběhu plnění úkolu rotou; možnost maskování činnosti roty s využitím terénu a možný (nutný) rozsah i způsob provádění ženijního budování (úpravy) terénu v prostoru činnosti roty; podmínky a prostory výhodné pro provádění manévru rotou ve všech fázích boje (plnění úkolu); prostory vhodné (nutné) pro rozmístění přímého a strážního zajištění (při rozmístění mimo boj) nebo při činnosti mimo dotyk s protivníkem; vhodné prostory pro vytváření léček v případě samostatné činnosti roty v hloubce sestavy protivníka; úseky terénu vhodné pro činnost vrtulníků a jiných vzdušných prostředků protivníka apod.

22 4. Hodnocení situace: Z hodnocení terénu by měl velitel roty vyvodit následující závěry jak terén ovlivní plnění úkolu (uspořádání sestavy roty, použití bojové techniky, činnost roty v nesjízdných úsecích terénu, podmínky a možnosti pozorování a vedení palby, úseky terénu výhodné pro činnost roty, maskování techniky a osob apod.); které prostory a směry jsou výhodné pro činnost protivníka a jakým prostorům a směrům v průběhu plnění úkolu věnovat zvýšenou pozornost.

23 4. Hodnocení situace: Hodnocení povětrnostních podmínek denní a roční doby velitel roty posuzuje zejména srážky, oblačnost, mlhu, vlhkost vzduchu, rychlost a směr větru, teplotu a prašnost, světelné podmínky, délku denní a noční doby a jejich vliv na: dohlednost, možnost pozorování, dálky zjišťování a ničení cílů; činnost zbraní, zbraňových systémů a pozorovacích přístrojů; přesuny, provádění manévrů, spojení; ženijní budování a maskování prostorů činnosti roty atd.

24 4. Hodnocení situace: Při hodnocení času, který je k dispozici musí velitel roty zhodnotit celkový čas, vzhledem k jednotlivým úkolům a opatřením, které je nutno v průběhu tohoto období provést, a rozčlenit ho na dílčí časové etapy. Celkový čas k dispozici se zpravidla rozděluje na čas: vyčleněný pro plánování a vydání rozkazu (úkolu) asi 1/3 doby; vyčleněný pro přípravu roty k plnění úkolu, asi 2/3 doby (příprava materiálu, techniky, zbraní a munice, nácviky, přesuny atd.);

25 4. Hodnocení situace: Rekognoskace v terénu Velitel roty se zúčastní rekognoskace u velitele praporu a poté provede vlastní rekognoskaci. Při rekognoskaci se zpravidla provádí topografická a taktická orientace. Topografická orientace zahrnuje: určení vlastního stanoviště; určení světových stran (zájmové světové strany); určení orientačních bodů; popis terénu (osady, cesty, výšiny, vodní plochy a toky, porost a jejich popis) od nejbližšího po vzdálenější horizont; vyhodnocení odchylek od mapových podkladů; kódování terénu.

26 4. Hodnocení situace: Rekognoskace v terénu Taktická orientace zahrnuje: rozmístění protivníka, jeho činnost a pravděpodobný záměr, jeho hlavní palebné prostředky, možné směry jeho postupu a nebo čáry, které může zaujmout, zátarasy a jiná ženijní opatření (stavby), možné náletové směry nízko letících vzdušných cílů a bitevních vrtulníků a jejich čáry zasazení atd.; situaci vlastních vojsk v dotyku s protivníkem; úkol praporu, roty; úkoly četám; úkoly posilovým prostředkům; činnost nadřízeného a sousedů ve prospěch roty; další potřebné informace a úkoly.

27 5. Tvorba variant a výběr varianty činnosti: Vytvořit variantu činnosti roty znamená, že velitel roty, na schématu, mapě, oleátě apod., zvažuje možnou činnost čet různými způsoby zpravidla ve 2 3 variantách tak, aby rota splnila stanovené cíle a úkoly s co nejmenšími ztrátami. Přitom se berou do úvahy bojové možnosti roty, omezení daná nadřízeným, časem, prostorem (terénem), vlastní technikou a počasím a nutnost zamezit vzniku nepřiměřených rizik (ztrát apod.). Při tom bere v úvahu ZÁVĚRY HODNOCENÍ SITUACE.

28 5. Tvorba variant a výběr varianty činnosti: Při vytváření a stanovení variant se vychází z úkolu roty, úkolů čet, úkolu sousedů, ze závěrů hodnocení protivníka a vlastních vojsk. Varianty činnosti musí být realizovatelné, rozlišitelné a musí umožnit pružně reagovat na varianty předpokládané činnosti protivníka. Při tom bere v úvahu ZÁVĚRY HODNOCENÍ SITUACE.

29 5. Tvorba variant a výběr varianty činnosti: Při výběru nejvhodnější varianty velitel roty postupuje tak, že ke každé variantě činnosti roty zpravidla přiřadí pravděpodobnou variantu boje protivníka. Velitel roty předvídá (hodnotí) jeho možné reakce a možný výsledek průběhu plnění úkolu v každé z variant. Přitom bere v úvahu: bojový úkol (pořadí a způsoby ničení protivníka) a dobu potřebnou k jeho splnění při dané variantě činnosti; úkoly čet; bojovou sestavu roty a posilových (přidělených prostředků), způsob a podmínky pro provedení manévru prvky sestavy v průběhu plnění úkolu; možné ztráty. Vybraná varianta je základem pro rozhodnutí a vydání bojového rozkazu velitele roty.

30 6. Rozhodnutí velitele čety: Rozhodnutí musí být formulováno jednoznačně a musí umožnit splnění uloženého úkolu. Rozhodnutí může velitel roty zpracovat graficky na schématu (na mapě) s podrobností do čety (případně i do družstev) a informuje o něm velitele praporu. Rozhodnutí zpravidla obsahuje: protivníka a jeho předpokládaný (pravděpodobný) záměr činnosti; činnost sil a prostředků nadřízeného, působících ve prospěch roty; situaci a úkol roty a čet; úkoly (opatření) ochrany a zabezpečení činnosti roty; taktické místo velení roty, zástupce. Velitel roty vyhlašuje rozhodnutí svému zástupci, velitelům čet, případně vybraným příslušníkům (specialistům) roty. O svém rozhodnutí informuje velitele praporu.

31 6. Rozhodnutí velitele čety: Velitel roty vyhlašuje rozhodnutí svým orgánům velení roty, velitelům čet, případně vybraným velitelům družstev. O svém rozhodnutí informuje velitele praporu, který může rozhodnutí velitele roty upravit.

32 7. Tvorba bojového rozkazu a organizace součinnosti: Po přijetí rozhodnutí velitel roty připraví (zpracuje) a vydá bojový rozkaz (BR). Bojový rozkaz vydává velitel roty zpravidla ústně, stručně a tak, aby podřízení úkol pochopili. Bojový rozkaz může také vydat písemně (pokud bude mít na to podmínky a materiál) s grafickým znázorněním. Zásady pro zpracování bojového rozkazu, jeho strukturu a obsah řečí STANAG 2014 Struktura rozkazů, názvů míst a stanovení rozhraní. Po vyhlášení rozkazu se musí velitel roty PROVÉST KONTROLU POCHOPENÍ ÚKOLŮ VELITELMI ČET, POPŘÍPADĚ DALŠÍMI SILAMI A PROSTŘEDKY, KTERÉ JSOU V JEHO BOJOVÉ SESTAVĚ. DÁLE MUSÍ PROVÉST ORGANIZACI SOUČINNOSTI.

33 7. Tvorba bojového rozkazu a organizace součinnosti: 1. Bojový rozkaz velitele roty obsahuje tyto hlavní body: 2. Všeobecná situace; 3. Bojový úkol roty; 4. Způsob plnění úkolu (útoku, obrany apod.); 5. Logistika/administrativa; 6. Velení a řízení. Podstatou STANAG 2014 je jeho pětibodová struktura, přičemž články 1a, 1b, 1c musí být v rozkaze vždy obsaženy, bod 2 rozkazu nesmí být nikdy dělen na články ani vyjádřen za použití výrazů beze změn, žádné informace apod. U ostatních bodů rozkazu tato formulace (beze změn, žádné informace apod.) je povolena. Velitel roty může podle potřeby vydat samostatné přílohy k bojovému rozkazu.

34 7. Tvorba bojového rozkazu a organizace součinnosti: Součinnost se provádí (organizuje) mezi organickými a přidělenými jednotkami zpravidla v terénu (také na plastickém stole nebo mapě) za účasti zástupce velitele roty, velitelů čet, velitelů přidělených a podpůrných sil a prostředků; případně se mohou také přizvat důležití vojáci (specialisté) roty (např. řidiči, odstřelovači). Cílem organizace součinnosti je sladit činnost roty podle: stanoveného úkolu; směrů a koordinačních čar; prostorů, které má rota zaujmout, nebo jimiž bude procházet; časů, které má rota splnit (dosáhnout) na čarách nebo v prostorech.

35 7. Tvorba bojového rozkazu a organizace součinnosti: V průběhu organizace součinnosti se slaďuje palba a manévr a opatření k zabezpečení činnosti a ochrany jednotek v jednotlivých fázích plnění úkolu. Součinnost se zpravidla provádí direktivním způsobem, to znamená, že velitel roty činnost, kterou mají podřízení provádět, stanoví osobně. Přitom ale také může, zpravidla u velitelů přidělených jednotek, vyžadovat, aby tito velitelé sami činnost svých jednotek sladili s činností roty a svoji činnost vysvětlili.

36 8. Kontrola a pomoc podřízeným: Při kontrole velitel roty klade důraz především na správné pochopení uložených úkolů, (na včasnost a přesnost jejich plnění, na stav, kvalitu a úplnost materiálního, technického a zdravotnického zabezpečení roty).

37 Závěr- dotazy Prostřednictvím systému velení a řízení se uskutečňuje velení a řízení vojsk, tedy zejména rozhodování, plánování, úkolování a řízení operační- bojové (jiné taktické) činnosti podřízených sil a prostředků. Procesy velení a řízení zahrnují opatření a postupy používané při plánování, vydávání rozkazů, koordinaci a řízení sil v operacích. Proces je tvořen posloupností jednotlivých (dílčích), vzájemně navazujících a souvisejících činností, uskutečňovaných za účelem dosažení určitého konkrétního cíle. AAP-6(2010) - Soustava prostředků, metod a postupů, a v případě nutnosti také osob, která umožňuje velitelům a jejich štábům velet a řídit.

38 Úkoly do samostudia (pro samostatnou práci) Do samostudia: prostudovat studijní pomůcku Systém velení a řízení v operacích str , naučit se jednotlivé body (kroky) postupu při plánování boje, do zahájení cvičení splnit úkoly kurzu v MOODL. prostudovat námět obdržený na konci přednášky, slepit mapu, zakreslit námět do mapy připravit si podklady na cvičení v plánování úkolu rotě (podle pokynů na přednášce).

39 Literatura k tématu: 1.Pub Velení a řízení v operacích. Vojenská publikace. Vyškov: SpD-ŘeVD, s. 2.ČERNÝ, J., HRŮZA, P., JAROŠ, V. Systém velení a řízení v operacích. Brno:, 2011, 139 s. ISBN The Battle Staff SMAERTbook. Plan design. Prepare execute. Assess.Smart book. USA 2014.

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Plánovací a rozhodovací proces velitele čety. Zpracování bojového rozkazu velitele bojové čety Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 9 Zásady a postup plánování boje velitele bojové jednotky v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T- 3 Systém velení a řízení u bojové jednotky v boji, spojení, komunikační a informační podpora Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 3 Řízení boje velitelem bojového praporu. Informování velitele a štábu brigády, bojové hlášení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 6 Místo, úloha a odpovědnost velitele bojové jednotky (zástupce velitele bojové jednotky) v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 9 Řízení boje velitelem bojové čety. Řízení a vyžadování palebné podpory. Hlášení veliteli roty Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Význam, tvorba a použití standardních operačních postupů (SOP) pro velení a řízení bojové jednotky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 11 Zásady zpracování dokumentů pro velení a řízení bojové jednotky v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělo v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu:

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení BÚU Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 4 Zabezpečení spojení bojové roty v boji. Bojový vozidlový informační systém u bojové roty Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 7 Informační tok, bojová hlášení u bojové roty Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením.

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení

Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení VOJENSKÝ PROFESIONÁL Kpt. Ing. Michal Sobarňa, Ph.D., pplk. Ing. Josef Vondrák Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení Armáda České republiky se v

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Způsoby získávání informací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Krizové řízení. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením

Krizové řízení. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením Krizové řízení Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany

Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany Autoři článku prezentují čtenářům nezbytné penzum informací o bojovém použití roty chemické ochrany a jejím systému velení a řízení. Článek rozebírá

Více

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva.

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva. Název předmětu: Garant předmětu: Zpracoval: Téma 1/2. semestr: PŘÍPRAVA V POLI I doc. Ing. Zdeněk FLASAR, CSc. mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Útok družstva Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 4 VVŠP T-4 Komunikační a informační systémy a prostředky bojového praporu v boji. IS VŘ PozS v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie (oddílu) v ofenzivních taktických činnostech Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Výcvik v ochraně proti IED Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Vojenská doprava. Plánování, organizování a zabezpečení vnitrostátních vojenských přesunů

Vojenská doprava. Plánování, organizování a zabezpečení vnitrostátních vojenských přesunů Vojenská doprava Plánování, organizování a zabezpečení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP

Všeobecná ženijní podpora. T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP Všeobecná ženijní podpora T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie (oddílu) v defenzivních taktických činnostech Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Průzkum v hlavních druzích boje. Nové úkoly průzkumu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Pyrotechnická asanace. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Bojová a mobilizační pohotovost jednotek, útvarů a svazků dělostřelectva AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Řízení služeb Vzdělávací cíl: Objasnit

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 4 - Řízení provozu na pozemních komunikacích, metodika činnosti příslušníka vojenské pořádkové služby Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI. Proces nasazení kontingentu AČR v mírové operaci

NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI. Proces nasazení kontingentu AČR v mírové operaci NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI Mjr. Ing. Josef RUČKA Anotace: Vojenské aspekty mírové dohody uzavřené mezi bývalými znesvářenými stranami jsou základem

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Návod, Návod

Více

Zpracoval: pplk. gšt. Ing. Milan KALINA, npor. Ing. Karel ŠILINGER, Ph.D.

Zpracoval: pplk. gšt. Ing. Milan KALINA, npor. Ing. Karel ŠILINGER, Ph.D. Studijní opora Název předmětu: TAKTIKA DĚLOSTŘELECTVA Zpracoval: pplk. gšt. Ing. Milan KALINA, npor. Ing. Karel ŠILINGER, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Všeobecná ženijní podpora. T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování

Všeobecná ženijní podpora. T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování Všeobecná ženijní podpora T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 5 -Řízení služeb Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Řízení zásahu Metodický list číslo 1 Ř Vydáno

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Organizace

Více

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí Řízení rizik Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Význam a charakteristika EOD podpory Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

T4 - Zásady konstrukce a použití zaminovacích a odminovacích prostředků

T4 - Zásady konstrukce a použití zaminovacích a odminovacích prostředků Všeobecná ženijní podpora T4 - Zásady konstrukce a použití zaminovacích a odminovacích prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 20 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

1 Ř. Řízení zásahu. Metodický list číslo. Vydáno dne: 31. října 2002 Stran: 6. I. Charakteristika

1 Ř. Řízení zásahu. Metodický list číslo. Vydáno dne: 31. října 2002 Stran: 6. I. Charakteristika Ministerstvo vnitra -generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Řízení zásahu I. Charakteristika Metodický list

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli

Všeobecná ženijní podpora. T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli Všeobecná ženijní podpora T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: ízení zásahu Metodický list číslo 1 Vydáno dne:

Více

FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany

FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany Historie fakulty Fakulta vojenského leadershipu Univerzity obrany vznikla dne 1. září 2003 pod názvem: Fakulta ekonomiky a managementu Dne 1. září 2014

Více

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Písemná příprava. Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Téma: Nakládání s nepotřebným majetkem státu, řešení škod

Písemná příprava. Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Téma: Nakládání s nepotřebným majetkem státu, řešení škod Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Nakládání s nepotřebným majetkem

Více

Struktura povelu náčelníka střediska řízení palby dělostřeleckého oddílu

Struktura povelu náčelníka střediska řízení palby dělostřeleckého oddílu Struktura povelu náčelníka střediska řízení palby dělostřeleckého oddílu Autoři článku seznamují čtenáře s podrobnou strukturou nařízení pro řízení palby a následnou činností participujících funkcionářů

Více

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova prezentace Postup jak uložit obsah tématu do dlouhodobé paměti? Obecnější začlenění problému Funkce řízení

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělostřelectvo vybraných států NATO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Krizové řízení Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006 Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta Armáda ČR Brno, 2006 Autor : Bc. Jaroslav Matula Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany je ústředním orgánem státní

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 BALEKA,

Více

Zjednodušený návod na vypracování cvičení pro jednotky sboru dobrovolných hasičů

Zjednodušený návod na vypracování cvičení pro jednotky sboru dobrovolných hasičů Zjednodušený návod na vypracování cvičení pro jednotky sboru dobrovolných hasičů Vypracoval mjr. Ing. Martin Řehák I. Druhy cvičení Dle platné legislativy (rok 2010) rozlišujeme tyto druhy cvičení: Prověřovací

Více

INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA

INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Písemná příprava. Téma: Průkaznost spotřeby náhradních dílů u opravované vojenské techniky u nákladového střediska

Písemná příprava. Téma: Průkaznost spotřeby náhradních dílů u opravované vojenské techniky u nákladového střediska Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Průkaznost spotřeby náhradních dílů

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Plánování a řízení zdrojů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Všeobecná ženijní podpora T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

SPOJENÍ A KIS V OPERACÍCH EU BG

SPOJENÍ A KIS V OPERACÍCH EU BG Ladislav ROZSYPAL SPOJENÍ A KIS V OPERACÍCH EU BG Recenzenti Vladimír VRÁB, Ján TKÁČIK Abstract: The article presents aspects of communications and Communication and Information Systems in Europe Union

Více

Metodický postup aplikace případových studií do výuky pravidla simulačních her

Metodický postup aplikace případových studií do výuky pravidla simulačních her Metodický postup aplikace případových studií do výuky pravidla simulačních her Pro zdárný úspěch inovace výuky je nezbytné její metodické zpracování. Následující kroky provedou pedagoga jednotlivými postupnými

Více

Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek

Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek DATUM: 02.01.2012 ČÍSLO JEDNACÍ: VÝTISK ČÍSLO: BR-1/2012-3 Jediný POČET LISTŮ (STRAN): 5/2 (7) Jednací řád krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Jednací řád krizového

Více

SOUČÁSTI RESORTNÍHO ZAŘÍZENÍ

SOUČÁSTI RESORTNÍHO ZAŘÍZENÍ 144 Nese historický název Hranických akademiků. Škola je resortním vzdělávacím zařízením AČR, byla zřízena rozkazem ministra obrany č. 20 ze dne 7. května 1996. POSLÁNÍ Vojenská akademie ve Vyškově (VAV)

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 19 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Řízení palby. T 21 - Příprava řízení palby dělostřeleckého oddílu

Řízení palby. T 21 - Příprava řízení palby dělostřeleckého oddílu Řízení palby T 21 - Příprava řízení palby dělostřeleckého oddílu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Řízení palby. T 22 - Zastřílení dělostřeleckým oddílem

Řízení palby. T 22 - Zastřílení dělostřeleckým oddílem Řízení palby T 22 - Zastřílení dělostřeleckým oddílem Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 5 - Postupy při řešení dopravních nehod, jiných událostí a přestupků na úseku dopravy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Všeobecná ženijní podpora T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Všeobecná ženijní podpora. T2/5 - Kalkulace potřeby pitné vody a její úprava

Všeobecná ženijní podpora. T2/5 - Kalkulace potřeby pitné vody a její úprava Všeobecná ženijní podpora T2/5 - Kalkulace potřeby pitné vody a její úprava Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Studijní opora. Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO. 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení

Studijní opora. Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO. 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 9: Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

N á v r h. VYHLÁŠKA ze dne. 2013, kterou se stanoví rozhodná doba pro typová služební zařazení

N á v r h. VYHLÁŠKA ze dne. 2013, kterou se stanoví rozhodná doba pro typová služební zařazení N á v r h VYHLÁŠKA ze dne. 2013, kterou se stanoví rozhodná doba pro typová služební zařazení Ministerstvo obrany stanoví podle 6a odst. 4 zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění zákona

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Financování rozpočtové kapitoly MO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 21 - Parky vojenské techniky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště

Všeobecná ženijní podpora. T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště Všeobecná ženijní podpora T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště Seminář Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

S B Í R K O B S A H :

S B Í R K O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2005 V Praze dne 15. července 2005 Částka: 26 O B S A H : Část I.

Více

K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING

K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING Tibor Palasiewicz, Jaroslav Zelený a Pavel Skalický Abstract: The article

Více

P ř í l o h a č. 7 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Zajišťování krizového řízení při krizových situacích

P ř í l o h a č. 7 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Zajišťování krizového řízení při krizových situacích P ř í l o h a č. 7 S t a t u t u m ě s t a B r n a Zajišťování krizového řízení při krizových situacích Část I primátor města Brna Část II starosta Část III město Část I PRIMÁTOR MĚSTA BRNA 1. V době nouzového

Více

Všeobecná ženijní podpora. T6/2 - Základní výpočty výkonnosti zemních strojů

Všeobecná ženijní podpora. T6/2 - Základní výpočty výkonnosti zemních strojů Všeobecná ženijní podpora T6/2 - Základní výpočty výkonnosti zemních strojů Cvičení 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni... 2 1. Hlavní úkoly zabezpečení

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 2- Organizace řízení majetkových zdrojů v resortu obrany Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-PRE Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007 V souladu s ustanovením 28 odst. 1 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a ustanovením 12, 13 a 14 nařízení

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 24 - Parky vojenské techniky, přezkoušení a příprava na praktické zaměstnání ve vyprošťování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

VOJENSKÉ. 1. Úvod. Ing. Jaroslav Kulíšek Operační plánování. Motto: Ať plánuješ sebelépe, vždy budeš překvapen.

VOJENSKÉ. 1. Úvod. Ing. Jaroslav Kulíšek Operační plánování. Motto: Ať plánuješ sebelépe, vždy budeš překvapen. VOJENSKÉ UMĚNÍ Ing. Jaroslav Kulíšek plánování Motto: Ať plánuješ sebelépe, vždy budeš překvapen. plánování je tvůrčí činnost, která je orientovaná na dosažení konečného-cílového stavu a splnění strategických

Více

V oboru OPZHN se dá směle hovořit o vlastní autentické české vzdělávací a výzkumněvývojové

V oboru OPZHN se dá směle hovořit o vlastní autentické české vzdělávací a výzkumněvývojové Zdroje úspěchů chemického vojska Armády České republiky bylo možno vždy spatřovat především v promyšlené a cílevědomé přípravě lidí a na vytváření vlastní vědeckovýzkumné a vývojové základny. V oboru OPZHN

Více

Písemná příprava. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování do majetkové, zásobovací a odborné péče

Písemná příprava. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování do majetkové, zásobovací a odborné péče Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování

Více

DOHODA MEZI VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY A VLÁDOU SLOVENSKÉ REPUBLIKY O SPOLUPRÁCI V OBLASTI ZAJIŠTĚNÍ VOJENSKÉHO LETOVÉHO PROVOZU

DOHODA MEZI VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY A VLÁDOU SLOVENSKÉ REPUBLIKY O SPOLUPRÁCI V OBLASTI ZAJIŠTĚNÍ VOJENSKÉHO LETOVÉHO PROVOZU DOHODA MEZI VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY A VLÁDOU SLOVENSKÉ REPUBLIKY O SPOLUPRÁCI V OBLASTI ZAJIŠTĚNÍ VOJENSKÉHO LETOVÉHO PROVOZU 1 Vláda České republiky a vláda Slovenské republiky (dále jen smluvní strany

Více

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik v průběhu misí v procesu ochrany, velení a řízení vojsk

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik v průběhu misí v procesu ochrany, velení a řízení vojsk Řízení rizik Analýza a ovládání rizik v průběhu misí v procesu ochrany, velení a řízení vojsk Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Informační proces jako součást systému velení a řízení

Informační proces jako součást systému velení a řízení Podplukovník Ing. Petr Ryp Informační proces jako součást systému velení a řízení Část 1 VOJENSKÝ PROFESIONÁL Změnou bezpečnostního prostředí a bezpečnostních vztahů ve světě a v neposlední řadě změnou

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Řízení palby. T 15 - Účinná střelba dělostřeleckých jednotek

Řízení palby. T 15 - Účinná střelba dělostřeleckých jednotek Řízení palby T 15 - Účinná střelba dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/11 - Výstavba přistávacích zařízení pro vrtulníky a jejich údržba

Všeobecná ženijní podpora. T1/11 - Výstavba přistávacích zařízení pro vrtulníky a jejich údržba Všeobecná ženijní podpora T1/11 - Výstavba přistávacích zařízení pro vrtulníky a jejich údržba Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Historie cvičení Good Neighbourhood

Historie cvičení Good Neighbourhood VOJENSKÉ UMĚNÍ Ing. Ladislav Koláček, Ing. Petr Ryp Velitelsko-štábní cvičení Dobré sousedství 2010 poznatky a zkušenosti (CPX Good Neighbourhood 2010) Cílem tohoto článku je poskytnout poznatky a zkušenosti

Více

SPECIFIKACE PROSTOROVÝCH POŽADAVKŮ NA PROSTŘEDKY DĚLOSTŘELECKÉHO PRŮZKUMU

SPECIFIKACE PROSTOROVÝCH POŽADAVKŮ NA PROSTŘEDKY DĚLOSTŘELECKÉHO PRŮZKUMU Josef VONDRÁK Ladislav POTUŽÁK SPECIFIKACE PROSTOROVÝCH POŽADAVKŮ NA PROSTŘEDKY DĚLOSTŘELECKÉHO PRŮZKUMU Recenzent Jozef VAĽKO, Ivan MRÁZ Abstract: General principles of artillery reconnaissance assets

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Určování prvků pro střelbu náhradními prostředky

ŘÍZENÍ PALBY. Určování prvků pro střelbu náhradními prostředky ŘÍZENÍ PALBY Určování prvků pro střelbu náhradními prostředky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Ekonomický systém a systém ekonomického řízení AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více