Velení vojskům a štábní práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Velení vojskům a štábní práce"

Transkript

1 Velení vojskům a štábní práce T 4 VVŠP T-4 Komunikační a informační systémy a prostředky bojového praporu v boji. IS VŘ PozS v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Vzdělávací cíle přednášky: objasnit studentům základy plánování, organizace a realizace spojení u bojového praporu, seznámit studenty se složením polní komunikační soustavy u praporu.

3 Obsah přednášky: Úvod 1. Spojení u praporu (PrÚU) v boji 2. Polní komunikační systém u praporu 3. Organizace spojení u bojového praporu Závěr Úkoly do samostudia (pro samostatnou práci)

4 Úvod: BEZ SPOJENÍ NENÍ VELENÍ Spojení: přenos informací mezi dvěma nebo více místy, (podle dohodnutých pravidel - principy organizace spojení / standardy) základní prostředek pro zabezpečení velení vojskům, činnosti (funkcí) informačních systémů a řízení zbraňových systémů zabezpečuje spojovací vojsko (spojovací síly a prostředky KIS.

5 Úvod: Prostředky velení a řízení určeny k zajištění spolehlivého a nepřetržitého managementu informací, tvorbě a aktualizaci společného obrazu operační situace, k předávání rozkazů, nařízení, povelů, signálů, zpráv a hlášení mezi jednotlivými orgány velení a řízení na všech úrovních. Jsou určeny k zabezpečení velení vojskům a jejich řízení podle rozhodnutí velitele. Plnění těchto úkolů je úzce svázáno s komunikačními a informačními systémy. Základní prostředky velení a řízení představují především komunikační a informační systémy.

6 Úvod: Komunikační a informační systémy jsou souborem zařízení, metod a postupů, případně i obsluhy organizovaným tak, aby plnil specifické funkce přenosu a zpracování informací. Zabezpečují rychlé, spolehlivé, věrohodné a v případě potřeby utajené informační toky, uspořádané horizontálně i vertikálně v závislosti na hierarchickém uspořádání systému velení a řízení. Na základě aktuálních poznatků vojenské vědy byly specifikovány nové koncepty systémů velení a řízení, prioritně koncept digitalizace bojiště, s návazností na koncept Network Centric Warfare (NCW), který se do podmínek NATO transformoval jako NATO Network Enabled Capability (NNEC).

7 Úvod: NATO Network Enabled Capability (NNEC) vyjadřuje koncept systému velení a řízení postavený na vzájemném síťovém propojení administrativně správních informačních systémů (IS), bojových IS, senzorových a zbraňových systémů ve vazbě na příslušné operačně taktické postupy a jim přizpůsobené organizační struktury jednotek. Komunikační a informační systémy u praporu KIS (CIS - Communication and Information Systems) Komunikační a informační podpora u praporu KIP (CISu - Communication and Information Support) Interoperabilita KIS u praporu (CIS Interoperability)

8 Úvod: Komunikační podpora zdůrazňuje funkci přenosu a porozumění přenášeným informacím. Informační podpora zvýrazňuje zpracování, správu, vyhledávání a prezentaci informací

9 Úvod: Komunikační systémy Komunikační systémy jsou soubor zařízení, metod a postupů, případně i obsluhy organizovaný tak, aby plnil požadavky srozumitelného přenosu informací mezi prvky informačního systému a místy velení. Svými přenosovými cestami a technologickými prostředky slouží k předávání včasných, úplných, nezměněných a v případě potřeby utajených informací, zpráv a dat ke správným adresátům v libovolném prostoru činnosti a v nejsložitějších operacích. Základní uživatelské služby komunikačních systémů jsou: -hlasové služby jsou realizovány přenosem hlasu, hovoru; -dokumentové služby zajišťují přenos obsahově ucelených dokumentů (zpráv); -služby přenosu dat zajišťují výměnu dat mezi terminály uživatelů; -obrazové služby zabezpečují přenos statických a dynamických obrazů; -multimediální služby zajišťují současný přenos informací v obrazové a zvukové formě.

10 1. Spojení u praporu v boji: Spojení zabezpečuje přenos informací od jedné osoby ke druhé a z jednoho místa na druhé. Spojení dovoluje organizaci šířit a sdílet informace mezi osobami, prvky a místy. Spojení provazuje informace s rozhodnutím a rozhodnutí s činností. V boji nemůže být žádné rozhodnutí realizováno bez plně fungujícího spojení velitele s podřízenými. Spojení mezi částmi organizačního celku zabezpečuje sladění jejich činnosti. Způsob, jakým velitel využívá spojení, přispívá k jeho vedoucímu postavení nebo z něho ubírá. Velitel dosahuje s využitím spojení okamžitého osobního a bezprostředního řízení podřízených sil. Hlavní cíl spojení je předávání informací, zvláště zámyslu velitele. Důležitost spojení daleko přesahuje výměnu informací. Účinné a spolehlivé spojení posiluje mezilidská pouta v rámci organizačního celku a to vytváří ovzduší důvěry, spolupráce, soudržnosti a jednotného pochopení.

11 1. Spojení u praporu v boji: Spojení u praporu musí být zabezpečeno podle předem vytvořeného plánu mezi místem velení praporu, místy velení jednotlivých prvků bojové sestavy a dalších prvků v rámci nich. Spojení musí být dostupné, stálé, bezpečné a odolné, s dostatečnou kapacitou a schopné změnou uspořádání reagovat na vzniklé změny situace. Za organizaci spojení u praporu zodpovídá příslušný velitel praporu a organizuje jej prostřednictvím S-2. Spojení u praporu se realizuje: osobní kontakt, který v sobě zahrnuje hlasovou komunikaci (včetně telefonů, polní radiové sítě, linkového, satelitního spojení) používání video-konferencí, styční důstojníci, přenos dokumentů, přenos dat.

12 1. Spojení u praporu v boji: Spojení u praporu plánuje S-6 a realizuje spojovací četa. Spojovací družstvo (spojdr) a rádiová družstva jsou organizačně začleněny do organizačních struktur spojovacích čet (spojč) bojových praporů; Spojovací družstva jsou postavena na bázi přístupových provozovny typu MPP100M1p, MPP40M1p nebo komunikačních informačních modulů KIM5, KIM10, KIM50 a KIM100. Spojovací družstva jsou doplňována prostředky pro zvýšení přepravní kapacity.

13 1. Spojení u praporu v boji:

14 2. Polní komunikační systém u praporu: Polní komunikační systém (PKS představuje souhrn vzájemně přepojených spojovacích a tranzitních uzlů a spojů různého určení, sladění co do úkolu, místa a času činnosti. Rozvinuje se podle jednotného plánu k zajištění velení podřízeným prvkům bojové sestavy - jednotkám. PKS tvoří U PRAPORU: - Spojovací uzly: místa velení, tranzitní spojovací uzly, - Spoje přímé, přípojné, s pohyblivými objekty. - místa velení praporu jednotek- prvků bojové sestavy, - síť polního poštovního spojení, - prostředky technického zabezpečení komunikačního systémů, - systémy řízení spojení, - záloha spojovacích sil a prostředků.

15 2. Polní komunikační systém u praporu: Spojovací uzel HMV praporu Pro stupeň prapor je jako spojovací uzel určena mobilní přístupová provozovna MPP 40, která zajišťuje zařazení místa velení praporu do integrované telefonní a datové sítě brigády prostřednictvím radioreléového nebo satelitního spoje. Slouží k zabezpečení KV a VKV připojení do telefonního spoje, v omezených případech i k zajištění vazby na stacionární spojovací soustavu. Mobilní přístupová provozovna MPP 40M1p BVP je jedním z prvků operačně taktického polního komunikačního systému TAKOM, provozovna je základním spojovacím prvkem na hlavním místě velení mechanizovaného praporu, který zajišťuje automatické telefonní spojení na místo velení a jeho zařazení do integrované telefonní a datové sítě brigády.

16 2. Polní komunikační systém u praporu: Typy spojení u praporu: (typ používaného spoj. prostředku-komunikační přenosové prostředí, kmitočtové pásmo) rádiové (KV,VKV) = SVRS + STRK; radioreléové (mikrovlnné) = SVRRS + OTKS; satelitní = VSAT + IMARSAT; linkové = VDSSIS + kabelové spoje/sítě + struktur. kabeláž MV; pohyblivými pojítky = SVSPS + PPS.

17 2. Polní komunikační systém u praporu: RÁDIOVÉ SPOJENÍ: základní typ spojení (PKS - taktický stupeň); schopnost zabezpečit nepřetržité velení vojskům v nejsložitějších podmínkách (situacích) a při přesunech.

18 2. Organizace spojení u praporu: Organizace spojení zahrnuje - dvě etapy činností odborných a velitelských orgánů KIS-SV v procesu řízení spojení-kis: problematiku plánování spojení-kip; problematiku budování, organizování spojení-kis; V procesu plánování KIP má nezastupitelnou úlohu = povinnost : 1) Velitel-při stanovení počátečního záměru SVŘ; 2) NŠ-při vydání pokynů k organizaci spojení-kip; 3) Náčelník S-6 -při stanovení požadavků na spojení-kip.

19 2. Organizace spojení u praporu:

20 2. Organizace spojení u praporu:

21 2. Organizace spojení u praporu:

22 2. Organizace spojení u praporu:

23 2. Organizace spojení u praporu:

24 Závěr- dotazy Informační převaha, ve spojení s širokým a především dovedným využíváním moderních informačních a komunikačních technologií, umožňuje velitelům připravovat, plánovat a řídit použití vlastních vojsk ve výhodnějších podmínkách, než má protivník. Současné operace se vedou v jednotném situačním digitalizovaném (integrovaném informačním) prostředí26 a jsou uskutečňovány s využitím informací, získávaných a analyzovaných v čase blízkém času reálnému. Informační a komunikační systémy tak umožňují dosažení úspěchu v operacích, ale jsou současně i velmi zranitelné, takže velitelé a štáby musí být schopni plánovat a řídit bojovou činnost (operaci) i bez jejich podpory.

25 Úkoly do samostudia (pro samostatnou práci) prostudovat obsah přednášky a naučit se základy spojení u praporu,

26 Literatura k tématu: 1. ČERNÝ, J., HRŮZA, P., JAROŠ, V. Systém velení a řízení v operacích. Brno:, 2011, 139 s. ISBN Pub Štábní práce v operacích, 1. část Místa velení a orgány, procesy a prostředky velení a řízení. Vojenská publikace. Vyškov: SpD- ŘeVD, s. 3. Taktická doktrína. Taktika čety. Vyškov, Institut doktrín. 4. Spojovací řád AČR. Prozatímní pomůcka SVŘGŠ, V/pčt.591, VA Brno STANAG The minimum scale of connectivity for communications and information systems for NATO land forces. (Minimální rozsah propojitelnosti pro KIS) 6. Komunikační a informační podpora SVŘ (č.j. V4015-4/ / ) 7. Taktická doktrína. Taktika čety. Vyškov, Institut doktrín.

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T- 3 Systém velení a řízení u bojové jednotky v boji, spojení, komunikační a informační podpora Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 4 Zabezpečení spojení bojové roty v boji. Bojový vozidlový informační systém u bojové roty Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany

Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany Autoři článku prezentují čtenářům nezbytné penzum informací o bojovém použití roty chemické ochrany a jejím systému velení a řízení. Článek rozebírá

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Význam, tvorba a použití standardních operačních postupů (SOP) pro velení a řízení bojové jednotky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 3 Řízení boje velitelem bojového praporu. Informování velitele a štábu brigády, bojové hlášení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 6 Místo, úloha a odpovědnost velitele bojové jednotky (zástupce velitele bojové jednotky) v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

SPOJENÍ A KIS V OPERACÍCH EU BG

SPOJENÍ A KIS V OPERACÍCH EU BG Ladislav ROZSYPAL SPOJENÍ A KIS V OPERACÍCH EU BG Recenzenti Vladimír VRÁB, Ján TKÁČIK Abstract: The article presents aspects of communications and Communication and Information Systems in Europe Union

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 9 Zásady a postup plánování boje velitele bojové jednotky v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Krizové řízení. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením

Krizové řízení. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením Krizové řízení Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 9 Řízení boje velitelem bojové čety. Řízení a vyžadování palebné podpory. Hlášení veliteli roty Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělo v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu:

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení BÚU Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 7 Informační tok, bojová hlášení u bojové roty Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli

Všeobecná ženijní podpora. T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli Všeobecná ženijní podpora T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení

Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení VOJENSKÝ PROFESIONÁL Kpt. Ing. Michal Sobarňa, Ph.D., pplk. Ing. Josef Vondrák Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení Armáda České republiky se v

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Plánovací a rozhodovací proces velitele čety. Zpracování bojového rozkazu velitele bojové čety Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením.

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP

Všeobecná ženijní podpora. T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP Všeobecná ženijní podpora T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Způsoby získávání informací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Informační proces jako součást systému velení a řízení

Informační proces jako součást systému velení a řízení Podplukovník Ing. Petr Ryp Informační proces jako součást systému velení a řízení Část 1 VOJENSKÝ PROFESIONÁL Změnou bezpečnostního prostředí a bezpečnostních vztahů ve světě a v neposlední řadě změnou

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 BALEKA,

Více

Vojenská doprava. Plánování, organizování a zabezpečení vnitrostátních vojenských přesunů

Vojenská doprava. Plánování, organizování a zabezpečení vnitrostátních vojenských přesunů Vojenská doprava Plánování, organizování a zabezpečení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Organizace

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Řízení služeb Vzdělávací cíl: Objasnit

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Bojová a mobilizační pohotovost jednotek, útvarů a svazků dělostřelectva AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělostřelectvo vybraných států NATO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 5 -Řízení služeb Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Výcvik v ochraně proti IED Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni... 2 1. Hlavní úkoly zabezpečení

Více

Písemná příprava. 1. Význam ISL 20 min. 2. Místo ISL v KIS resortu obrany 15 min. 3. Hlavní interface ISL 15 min

Písemná příprava. 1. Význam ISL 20 min. 2. Místo ISL v KIS resortu obrany 15 min. 3. Hlavní interface ISL 15 min Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Místo a úloha informačního systému

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 5 Plánování boje velitelem bojové roty. Zpracování bojového rozkazu. Organizace součinnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště

Všeobecná ženijní podpora. T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště Všeobecná ženijní podpora T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště Seminář Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie (oddílu) v ofenzivních taktických činnostech Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Písemná příprava. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování do majetkové, zásobovací a odborné péče

Písemná příprava. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování do majetkové, zásobovací a odborné péče Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Návod, Návod

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 11 Zásady zpracování dokumentů pro velení a řízení bojové jednotky v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

V oboru OPZHN se dá směle hovořit o vlastní autentické české vzdělávací a výzkumněvývojové

V oboru OPZHN se dá směle hovořit o vlastní autentické české vzdělávací a výzkumněvývojové Zdroje úspěchů chemického vojska Armády České republiky bylo možno vždy spatřovat především v promyšlené a cílevědomé přípravě lidí a na vytváření vlastní vědeckovýzkumné a vývojové základny. V oboru OPZHN

Více

INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA

INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 10: Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Řízení vzdělávání a rozvoje pracovníků v organizaci 2. Koncepce přípravy

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 19 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 20 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 24 - Parky vojenské techniky, přezkoušení a příprava na praktické zaměstnání ve vyprošťování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/6 - Požadavky na obsluhy zdrojových soustrojí a jejich příprava

Všeobecná ženijní podpora. T1/6 - Požadavky na obsluhy zdrojových soustrojí a jejich příprava Všeobecná ženijní podpora T1/6 - Požadavky na obsluhy zdrojových soustrojí a jejich příprava Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Písemná příprava. Vzdělávací cíl: Objasnit zásady hospodaření v majetkovém uskupení elektronika a optika a programové vybavení-software

Písemná příprava. Vzdělávací cíl: Objasnit zásady hospodaření v majetkovém uskupení elektronika a optika a programové vybavení-software Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Hospodaření s majetkovým uskupením

Více

Koncepce přípravy personálu rezortu MO na období 2012 2018

Koncepce přípravy personálu rezortu MO na období 2012 2018 Koncepce přípravy personálu rezortu MO na období 2012 2018 PRAHA 2011 Ministerstvo obrany S c h v a l u j i : Ministr obrany RNDr. Alexandr VONDRA Praha. prosince 2011 Koncepce přípravy personálu rezortu

Více

Písemná příprava. Téma: Druhy a tvorba rezerv, inventarizace majetku a závazku v rezortu Ministerstva obrany

Písemná příprava. Téma: Druhy a tvorba rezerv, inventarizace majetku a závazku v rezortu Ministerstva obrany Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Druhy a tvorba rezerv, inventarizace

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 6- Plánování a řízení provozu vojenské pozemní techniky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

T2/2 - Zásady pro nouzové zásobování vodou v poli

T2/2 - Zásady pro nouzové zásobování vodou v poli Všeobecná ženijní podpora T2/2 - Zásady pro nouzové zásobování vodou v poli Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Všeobecná ženijní podpora. T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování

Všeobecná ženijní podpora. T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování Všeobecná ženijní podpora T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Všeobecná ženijní podpora. T6/2 - Základní výpočty výkonnosti zemních strojů

Všeobecná ženijní podpora. T6/2 - Základní výpočty výkonnosti zemních strojů Všeobecná ženijní podpora T6/2 - Základní výpočty výkonnosti zemních strojů Cvičení 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Ing. Petr Ryp, plk. Ing. Robert Bielený Velení a řízení jako důležitá součást vojenské vědy

Ing. Petr Ryp, plk. Ing. Robert Bielený Velení a řízení jako důležitá součást vojenské vědy Ing. Petr Ryp, plk. Ing. Robert Bielený Velení a řízení jako důležitá součást vojenské vědy (Přechod do informačního věku) Článek se zabývá tematikou vojenské vědy, jejich součástí, její historií a přínosem

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Finanční zabezpečení místo, úloha, vývoj Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Radiová komunikace v PO (RK-S)

Radiová komunikace v PO (RK-S) MINISTERSTVO VNITRA *MVCRX03FFQWM* MVCRX03FFQWM generální ředitelství Hasičského záchranného sboru Č.j. MV-47234-1/PO-KIS-2017 Kódové označení: RK-S Praha 2. května 2017 listů: 7 Schvaluje: Generální ředitel

Více

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Krizové řízení Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING

K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING Tibor Palasiewicz, Jaroslav Zelený a Pavel Skalický Abstract: The article

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006 Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta Armáda ČR Brno, 2006 Autor : Bc. Jaroslav Matula Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany je ústředním orgánem státní

Více

pplk. Ing. Bohumil Holenda Téma: 7/1 Řešení situací při plnění úkolů v zahraniční operaci činnost kontingentu na operační základně

pplk. Ing. Bohumil Holenda Téma: 7/1 Řešení situací při plnění úkolů v zahraniční operaci činnost kontingentu na operační základně Název předmětu: Garant předmětu: Zpracoval: LEADERSHIP IV doc. Ing. Mgr. Radomír Saliger, Ph.D. pplk. Ing. Bohumil Holenda Téma: 7/1 Řešení situací při plnění úkolů v zahraniční operaci činnost kontingentu

Více

NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI. Proces nasazení kontingentu AČR v mírové operaci

NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI. Proces nasazení kontingentu AČR v mírové operaci NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI Mjr. Ing. Josef RUČKA Anotace: Vojenské aspekty mírové dohody uzavřené mezi bývalými znesvářenými stranami jsou základem

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 4 Zabezpečení spojení bojové čety v boji, zásady vedení radiového provozu (v anglickém jazyce) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Čj. PO-3958/GŘ-VZ-2005 Praha 15. února 2006 listů: 6 S c h v a l u j e : genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v. r...... Generální ředitel

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Plánování a řízení provozu vojenské

Více

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva.

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva. Název předmětu: Garant předmětu: Zpracoval: Téma 1/2. semestr: PŘÍPRAVA V POLI I doc. Ing. Zdeněk FLASAR, CSc. mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Útok družstva Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 BALEKA,

Více

U Č E B N Í O S N O V Y

U Č E B N Í O S N O V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR U Č E B N Í O S N O V Y Spojová služba A (T-SP A) Platnost od 1. 1. 2006 2005 2 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského

Více

NETWORK ENABLED CAPABILITY KLÍČOVÁ SCHOPNOST PRO 21. STOLETÍ

NETWORK ENABLED CAPABILITY KLÍČOVÁ SCHOPNOST PRO 21. STOLETÍ NETWORK ENABLED CAPABILITY KLÍČOVÁ SCHOPNOST PRO 21. STOLETÍ NETWORK ENABLED CAPABILITY KLÍČOVÁ SCHOPNOST PRO 21. STOLETÍ Doc. Ing. Bohuslav VÍŠEK, CSc. Anotace: Budování Network Enabled Capability (NEC)

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 21 - Parky vojenské techniky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

T3/1 - Základy konstrukce a použití přepravních prostředků

T3/1 - Základy konstrukce a použití přepravních prostředků Všeobecná ženijní podpora T3/1 - Základy konstrukce a použití přepravních prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Význam a charakteristika EOD podpory Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Krizové řízení. Použití AČR při řešení krizových situací nevojenského charakteru na území státu

Krizové řízení. Použití AČR při řešení krizových situací nevojenského charakteru na území státu Krizové řízení Použití AČR při řešení krizových situací nevojenského charakteru na území státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Národní úřad pro vyzbrojování MO. Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO

Národní úřad pro vyzbrojování MO. Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO Národní úřad pro vyzbrojování MO Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO Výchozí dokumenty Bezpečnostní strategie České republiky Obranná strategie České republiky. Bílá kniha

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 2- Organizace řízení majetkových zdrojů v resortu obrany Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ OPERAČNĚ TAKTICKÉHO SYSTÉMU VELENÍ A ŘÍZENÍ POZEMNÍCH SIL V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ

MOŽNOSTI VYUŽITÍ OPERAČNĚ TAKTICKÉHO SYSTÉMU VELENÍ A ŘÍZENÍ POZEMNÍCH SIL V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ Petr HRŮZA MOŽNOSTI VYUŽITÍ OPERAČNĚ TAKTICKÉHO SYSTÉMU VELENÍ A ŘÍZENÍ POZEMNÍCH SIL V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ Recenzent Bohumil BRECHTA Abstract: Today's computer systems are very complicated and variable.

Více

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Všeobecná ženijní podpora T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Název předmětu: Garant předmětu: Zpracoval: Téma 6/1. semestr: PŘÍPRAVA V POLI I doc. Ing. Zdeněk FLASAR, CSc. mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Velení a řízení družstva Vzdělávací cíl: Objasnit systém velení

Více

FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany

FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany Historie fakulty Fakulta vojenského leadershipu Univerzity obrany vznikla dne 1. září 2003 pod názvem: Fakulta ekonomiky a managementu Dne 1. září 2014

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 3 - Ubytování vojsk, požární ochrana, ochrana životního prostředí, bezpečnost a ochrana zdraví Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Písemná příprava. Téma: Průkaznost spotřeby náhradních dílů u opravované vojenské techniky u nákladového střediska

Písemná příprava. Téma: Průkaznost spotřeby náhradních dílů u opravované vojenské techniky u nákladového střediska Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Průkaznost spotřeby náhradních dílů

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Financování rozpočtové kapitoly MO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

MONITOROVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉM MÍSTA DEKONTAMINACE

MONITOROVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉM MÍSTA DEKONTAMINACE Jozef KUČÍK, Petr ŽUJA MONITOROVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉM MÍSTA DEKONTAMINACE Abstract: The article deals with possibilities of Monitoring - Information System of Decontamination station. There are presented

Více

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020 ESF ERDF Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020 Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů Magistrát hl. města Prahy Východiska z programového

Více

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Organizace řízení majetkových zdrojů

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Směrnice

Více

MINISTERSTVO OBRANY ČR AGENTURA ROZVOJE INFORMATIKY

MINISTERSTVO OBRANY ČR AGENTURA ROZVOJE INFORMATIKY 44 Agentura rozvoje informatiky (ARI) byla vytvořena k 1. lednu roku 2004 jako nástupnická organizace Agentury komunikačních a informačních systémů (AKIS) a Vojenského technického ústavu elektroniky Praha

Více

DOPRAVNÍ INFORMAČNÍ A TELEMATICKÉ SYSTÉMY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ

DOPRAVNÍ INFORMAČNÍ A TELEMATICKÉ SYSTÉMY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ DOPRAVNÍ INFORMAČNÍ A TELEMATICKÉ SYSTÉMY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

Úvod. 1. Modularita na politicko-strategické a vojenskostrategické úrovni řízení obrany státu

Úvod. 1. Modularita na politicko-strategické a vojenskostrategické úrovni řízení obrany státu VOJENSKÝ PROFESIONÁL Major Ing. Pavel Otřísal Některé aspekty přístupu ke tvorbě modulárně strukturovaných úkolových uskupení vojsk s příspěvkem jednotek (útvarů) CHV AČR Úvod K tomu, aby bylo možné objasnit

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Vojenská doprava. Manipulace s materiálem a kontejnerizace v podmínkách Armády České republiky

Vojenská doprava. Manipulace s materiálem a kontejnerizace v podmínkách Armády České republiky Vojenská doprava Manipulace s materiálem a kontejnerizace v podmínkách Armády České republiky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

MINISTERSTVO OBRANY KONCEPCE VÝSTAVBY AČR A JEJÍ DOPADY NA VYZBROJOVÁNÍ AČR

MINISTERSTVO OBRANY KONCEPCE VÝSTAVBY AČR A JEJÍ DOPADY NA VYZBROJOVÁNÍ AČR MINISTERSTVO OBRANY KONCEPCE VÝSTAVBY AČR A JEJÍ DOPADY NA VYZBROJOVÁNÍ AČR MINISTERSTVO OBRANY ČR HLAVNÍ ÚKOL AČR Hlavním a trvalým úkolem AČR je: 1. Připravovat se k obraně ČR a bránit ji proti vnějšímu

Více

Všeobecná ženijní podpora. T9/1 - Technologie práce s ženijní technikou

Všeobecná ženijní podpora. T9/1 - Technologie práce s ženijní technikou Všeobecná ženijní podpora T9/1 - Technologie práce s ženijní technikou Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Pyrotechnická asanace. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Všeobecná ženijní podpora T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

KIS A JEJICH BEZPEČNOST-I

KIS A JEJICH BEZPEČNOST-I KIS A JEJICH BEZPEČNOST-I INFORMAČNÍ SYSTÉMY POUŽÍVANÉ V MANAŽERSKÉ PRAXI pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.:

Více

9. ošetřovatelské péče na základě odborné způsobilosti (mladší zdravotník),. Čl. I

9. ošetřovatelské péče na základě odborné způsobilosti (mladší zdravotník),. Čl. I Strana 1370 Sbírka zákonů č. 156 / 2019 Částka 65 156 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 10. června 2019, kterým se mění nařízení vlády č. 60/2015 Sb., o stanovení seznamu činností pro jednotlivé vojenské hodnosti,

Více

Studijní opora. Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO. 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení

Studijní opora. Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO. 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 9: Podstata, cíle a obsah personálního řízení v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Vymezení PŘ v rezortu MO a jeho institucionální zabezpečení

Více

Organizační chování. Poslání a cíle organizace

Organizační chování. Poslání a cíle organizace Organizační chování Poslání a cíle organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo

Více

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář)

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Organizační chování Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více