Kvalita očima pacientů!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kvalita očima pacientů!"

Transkript

1 AKREDITOVANÉ PRACOVIŠTĚ SAK ČR

2 Olomouc Volejník,V., Zavoralová, J. Kvalita očima pacientů!

3 Pohled na hrad Košumberk a Hamzův park s budovami léčebny

4 Kvalita očima pacientů Pro Hamzovu léčebnu byl výsledek projektu Kvalita očima pacientů velmi potěšující. Bylo nutno se ale zamyslet, jaké informace to pro vedení léčebny ve skutečnosti přináší. Důvod je prostý. Vždy je co zlepšovat!

5

6 *Hamzova léčebna byla založena již v roce 1901 jako dětská tuberkulózní léčebna. *Reprofilizací v roce 1962 vzniklo dětskérehabilitačnízařízení. *Přechod k dospělým pacientům byl postupný, od roku 1992.

7

8 Prvé cíle rehabilitačního ústavu v naplňováníúkolů i pro dospělé: *zavedenínových léčebných programůpro pacienty, např. po cévních mozkových příhodách a další, nakonec i pro pacienty s míšním poraněním, *zajištění vysoké KVALITY všech poskytovaných služeb.

9

10 Co je to kvalita? Možnépohledy Kvalita - * z pohledu pacienta * dle výsledkůléčby * dle ekonomických výsledků * dle naplňovánírůzných platných norem * dle mediálně vytvářeného jména * dle spokojenosti zaměstnanců * dle... :

11

12 Z dnešního pohledu byla nejdůležitějším krokem pro léčebnu, ještěvdobě, kdy jsme se spíše učili, jak správně pečovat o pacienty naše AKREDITACE!

13

14 Jakébyly možnosti? *Zavedenía certifikace BS EN ISO 9001:2000, kteráje samozřejměvýtečný nástroj, zajišťující přesné organizační vztahy a definování řídících procesů. *Akreditace dle SAK, založené 1998

15 Pavilón E pro dětské pacienty

16 Situace v HL Přechod k dospělým pacientům znamenal náročné požadavky odborné, managerské i pracovní. Vkladem z doby dětskéléčebny byly komunikační dovednosti zdravotníkůs osobou špatně se vyjadřující a mající zvláštní potřeby, schopnost pečovat o člověka v těžkém klinickém stavu (včetněpřípadných komplikací sfinkterových).

17

18 Museli jsme se např. učit : * plnit zcela rozdílnépožadavky dospělých pacientů, a to především v komunikaci s pacienty, ale i v otázkách vybavení pokojů, stravování atd. * být opatrníi na další, jinéstránky lidské důstojnosti * změnit organizaci celého dne a další Tyto zdánlivé maličkosti se vlastně učíme dodnes.

19

20 Naše zkušenost ISO 9001:2000, jak známo, výtečně řeší řízení všech procesů v každé organizaci. Méněse však dotýká podstaty hlavníčinnosti léčebných zařízení, tzn. léčby a jejích výsledků, postavení pacienta v léčebném procesu.

21

22 Řešenív HL KompletnízavedeníprincipůISO, ovšem bez závěrečné certifikace. * Na základěpřipravených změn v systému řízeníústavu jsme se začali zabývat cíleněi podmínkami pro akreditaci dle SAK ČR. * Po přípravě, jsme se vroce2004, jako prvnízařízenínáslednépéče, odvážili přihlásit k akreditačnímu řízení.

23

24 2004 *Akreditace 2007 *Reakreditace 2010, *Druhá reakreditace na kterou se pilně připravujeme máprobíhat letos v říjnu.

25 Dr. V. Větvička, odborný garant Hamzova arboreta

26 Co dál v HL? Z hlediska kvality jsme se snažili od té doby upevňovat nově nastavené principy a samozřejmětéžjejich efektivníkaždodenníprováděnína našich pracovištích. Postupnějsme hledali cesty, jak zajistit, aby principy akreditivůbyly automatickou součástídennípráce. Tento proces přirozeněnikdy neskončí. Jsou jen kontrolníbody.

27 Letošní reakreditace bude probíhat již na základě standardů pro následnou péči. Jejich zvýrazněným obsahem je právě *vztah mezi zdravotníkem pacientem a *postavenípacienta vprůběhu léčebnépéče.

28

29 Na pacienta jsou zaměřeny i naše aktivity, které mají především odstraňovat vše, co může být negativní. Pocit bezpečí pro pacienty je ale nutno vytvořit skutečnými kroky.

30

31 Významný nástroj je sledování nežádoucích událostí. Nahlášenénežádoucíudálosti z jednotlivých pracovišť projednává celoléčebenská komise, kteránavrhuje platná opatření, jejichžcílem je zabránit opakovánítěchto událostí.

32 Dekubity, pády, úrazy - porovnání incidence v letech Rok Celkem NÚ Dekubitus při přijetí Dekubitus během pobytu Pád Pád - úraz Úraz

33

34 Největší podíl NU připadá na pády, dále jiné úrazy, v menší míře dekubity při přijetí a provozníproblémy. Pády jsou v následné péči jeden z nejdůležitějších sledovaných faktorů.

35 Pád je nežádoucí událost, jejímuž vzniku musíme předcházet! Máme zaveden jednoduchý screening k vyhodnocenírizika pádu a rizikovípacienti dostávajípo řádném vysvětlení červenéidentifikačnínáramky.

36

37 Léčebna věnuje ale prostor pro zjišťování osobních pocitů pacienta a jejich pohled na práci zdravotníků při nástupu a před odchodem zléčby. Příklad je sledování psychiky pacientů nebo hodnoceníchronickébolesti.

38 Většina pacientů s klinicky těžším obrazem má v době přijetí pocity deprese, mají bolesti a při šetření velmi složitěvnímajídotazy na své prožívání.

39 JANOVIČKY, volba Jiřího ŠOTOLY.

40 Dotazník kvality života Proveden v HL v r Zdroje : Dotazník Q-LES-Q a Quality of Life Enjoyment and Satisfaction Questionnaire, Ze 4816 pacientů bylo vyhodnoceno 1937 (tj. 40%) pacientů kategorie I. *Průměrné zlepšení bylo u 67 % pacientů *Zhoršení u 15,5% *Stav nezměněn u 17,5 % pacientů.

41 měděné buky

42 Závěr: Věříme, že každý krok, který vede k objektivizacimíry kvality zdravotnických služeb, je obrazně malým stupínkem na cestěkmodernímu zdravotnictví, ke službám, které odpovídajídnešnídobě.

43 Děkujeme za Vaši pozornost

44

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče Mgr. Dita Svobodová Cíl a předmět hodnocení Hodnocení úrovně kvality poskytované ošetřovatelské péče Dodržování legislativních norem Dodržování akreditačních

Více

ť ž Á ň ž ř ž ř ý ů ó ů ž ř ř ů Č Í Í Č Á ť ž ť Í Ú ů ř ú ť ř é ň ž ř Ú Č ŠŤ Í ů ů ž ý ř ť ů é ó ř ž ř é ť ř ř ý ú ď ů ř ú ž é ř é ž ó ř ž ů ž ž é ů é ž ú ů ř ž é ň ý ř ž ř ř ý é ý ž é ť ý ř é ů ý ž ý

Více

Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020

Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020 Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020 2015 Vážení akcionáři, Představenstvo společnosti Vám předkládá k projednání a k následnému rozhodnutí dokument Strategie společnosti PTC Praha

Více

příloha č. 3a zadávací dokumentace čj. RÁMCOVÁ SMLOUVA Stavební práce v HL v roce 2014 - část 1 - drobné stavební práce Článek I.

příloha č. 3a zadávací dokumentace čj. RÁMCOVÁ SMLOUVA Stavební práce v HL v roce 2014 - část 1 - drobné stavební práce Článek I. UCHAZEČ DOPLNÍ ŽLUTĚ VYZNAČENÁ POLE příloha č. 3a zadávací dokumentace čj. RÁMCOVÁ SMLOUVA Stavební práce v HL v roce 2014 - část 1 - drobné stavební práce číslo smlouvy objednatele:. číslo smlouvy zhotovitele:

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

Markq jako jeden z nástrojů controllingu a sledování kvality

Markq jako jeden z nástrojů controllingu a sledování kvality Markq jako jeden z nástrojů controllingu a sledování kvality Ing. Milan Burša, MBA Ing. Aleš Varga IV. Zdravotnické fórum Jindřichův Hradec 2006 Definice controllingu (encyklopedie wikipedia) Controlling

Více

Portál Dekubity.eu. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová

Portál Dekubity.eu. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Portál Dekubity.eu Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Dřívější stav informací o dekubitech a naše vize Vznik 1. 2. 2015 byl spuštěn webový portál dekubity.eu. Realizace výstupu z kulatých stolů

Více

PRO ŽADATELE O CERTIFIKACI OSOB NA FUNKCE MANAŽER BOZP AUDITOR BOZP

PRO ŽADATELE O CERTIFIKACI OSOB NA FUNKCE MANAŽER BOZP AUDITOR BOZP Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 INFORMAČNÍ

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI

5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI 5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI A) POJETÍ STÁŘÍ, ČASOVÉ VYMEZENÍ, CHARAKTERISTIKA, VÝVOJOVÉ ETAPY STÁRNUTÍ A STÁŘÍ, TEORIE STÁRNUTÍ THANATOLOGIE (PROBLÉM EUTANÁZIE) POJETÍ STÁŘÍ Stárnutí je zákonitý druhově

Více

Odborná způsobilost ve stupni 0

Odborná způsobilost ve stupni 0 Zkou ky sváfieãû Odborná způsobilost ve stupni 0 Svářeči a zaškolení pracovníci, pro jejichž činnost postačuje odborná způsobilost ve stupni 0, se připravují na národní úrovni a jsou zkoušeni v souladu

Více

Sčítání adiktologických služeb 2014. Mgr. Barbara Janíková

Sčítání adiktologických služeb 2014. Mgr. Barbara Janíková Sčítání adiktologických služeb 2014 Mgr. Barbara Janíková Adiktologická služba? Průzkum SAS 2014 Na přelomu let 2014 a 2015 Ve spolupráci s agenturou ppm factum research Již druhá vlna tohoto průzkumu

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví Specialista v organizaci a řízení ve zdravotnictví I. Organizace a řízení 1. Filozofie pojetí moderního

Více

Akreditace vzdělávacích programů u SPŘ, o.s.

Akreditace vzdělávacích programů u SPŘ, o.s. Akreditace vzdělávacích programů u SPŘ, o.s. P R O C E S A K R E D I T A C E V Z D Ě L Á V A C Í C H P R O G R A M Ů U S P Ř, O. S. O D 2 6. 5. 2 0 0 8 Společnost pro projektové řízení, o.s. 2008 Vydání

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště a Učiliště, Sedlčany, Petra Bezruče 364. Adresa: Petra Bezruče 364, 264 80 Sedlčany

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště a Učiliště, Sedlčany, Petra Bezruče 364. Adresa: Petra Bezruče 364, 264 80 Sedlčany Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední odborné učiliště a Učiliště, Sedlčany, Petra Bezruče 364 Adresa: Petra Bezruče 364, 264 80 Sedlčany Identifikátor školy: 600 007 901

Více

ě ě š é Č ě ě š Š š Č ú ě ě ě ě ó š ě ě š é ě é š ě é é é ě é é ěž ě Ž ě ě ě ů ě š ů ů é Ž ňů ňů Ž Ž é ňů ů ď é ů ď é ů Ý ď é é ňů ňů ě ů ňů ů ů ě é ňů Ý ě Ý ď é é š Ž š š Ž ě Ž ů ě š ě Ž Ž š ě é Ž Ž š

Více

Pravidla pro poskytování odlehčovací služby

Pravidla pro poskytování odlehčovací služby Pravidla pro poskytování odlehčovací služby Tato Pravidla pro poskytování odlehčovací služby (dále jen Pravidla ) stanovují a rozvíjí další práva a povinnosti Poskytovatele a Uživatele ve vztahu k poskytování

Více

popis vizuálního stylu Vizuální styl společnosti Rezidence Lázně Bělohrad a.s. je tvořen šedou přechodovou plochou překrytou nepravidelnými křivkami. Přechod je vertikální od tmavší (80% černé) ke světlejší

Více

Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OHSAS 18001)

Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OHSAS 18001) Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při Petr Misák Ústav stavebního zkušebnictví VUT FAST v Brně misak.p@fce.vutbr.cz www.fce.vutbr.cz/szk Co to vlastně je? Je to nejmladší v řadě normovaných systémů

Více

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Z POHLEDU DÍTĚTE TVORBA NÁSTROJE NA JEJÍ HODNOCENÍ Mgr. Iveta Černohorská 1, Mgr. Zuzana Červenková 1, Bc. Kristina Otáhalová 2

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Z POHLEDU DÍTĚTE TVORBA NÁSTROJE NA JEJÍ HODNOCENÍ Mgr. Iveta Černohorská 1, Mgr. Zuzana Červenková 1, Bc. Kristina Otáhalová 2 OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE Z POHLEDU DÍTĚTE TVORBA NÁSTROJE NA JEJÍ HODNOCENÍ Mgr. Iveta Černohorská 1, Mgr. Zuzana Červenková 1, Bc. Kristina Otáhalová 2 1 Univerzita Pardubice, Fakulta zdravotnických studií,

Více

Zahájení školního roku 2011-2012

Zahájení školního roku 2011-2012 ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY T. G. MASARYKA ŠTĚTÍ ROČNÍK II. ZÁŘÍ ROK 2011 NOVÁ REDAKCE 2011-2012 Tak a dnem 19. září 2011 začala pracovat nová redakce. Na rozkoukávání nebylo moc času. Hned jsme se pustili

Více

Stacionář pro zdravotně oslabené a tělesně postižené Kryblická423, 541 01 Trutnov Detašované pracoviště: Náchodská 359 IČO: 70153884

Stacionář pro zdravotně oslabené a tělesně postižené Kryblická423, 541 01 Trutnov Detašované pracoviště: Náchodská 359 IČO: 70153884 Stacionář pro zdravotně oslabené a tělesně postižené Kryblická423, 541 01 Trutnov Detašované pracoviště: Náchodská 359 IČO: 70153884 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY Poskytovatel : Stacionář pro zdravotně

Více

INTEGRACE KLIENTŮ ZE ZAŘÍZENÍ PRO VÝKON ÚSTAVNÍ VÝCHOVY DO SPOLEČNOSTI ZKUŠENOSTI Z POHLEDU PRACOVNÍKA TOHOTO TYPU ZAŘÍZENÍ

INTEGRACE KLIENTŮ ZE ZAŘÍZENÍ PRO VÝKON ÚSTAVNÍ VÝCHOVY DO SPOLEČNOSTI ZKUŠENOSTI Z POHLEDU PRACOVNÍKA TOHOTO TYPU ZAŘÍZENÍ INTEGRACE KLIENTŮ ZE ZAŘÍZENÍ PRO VÝKON ÚSTAVNÍ VÝCHOVY DO SPOLEČNOSTI ZKUŠENOSTI Z POHLEDU PRACOVNÍKA TOHOTO TYPU ZAŘÍZENÍ Soňa Křížová Abstrakt Příspěvek seznamuje s praktickými zkušenostmi pracovníka

Více

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku Pierre Franckh 21 způsobů, jak najít lásku Důležité upozornění: Rady uveřejněné v této knížce byly autorem a nakladatelstvím pečlivě zpracovány a prověřeny, nemůže však za ně být převzata jakákoliv záruka.

Více

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 Standard č. 1 - Cíle a způsoby poskytování služeb Závazný metodický pokyn č. 3 Druh služby: Domov pro seniory ETICKÝ

Více

(Text s významem pro EHP) (2014/286/EU)

(Text s významem pro EHP) (2014/286/EU) 17.5.2014 L 147/71 ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI ze dne 10. března 2014, kterým se stanoví kritéria a podmínky, jež musí splnit evropské referenční sítě a poskytovatelé zdravotní péče, kteří

Více

cobas POC IT solution Nemocnièní sítì pøístrojù POC úèinná správa a kontrola

cobas POC IT solution Nemocnièní sítì pøístrojù POC úèinná správa a kontrola Ing. Hana erdová, Roche s.r.o., Diagnostics Division cobas POC IT solution Nemocnièní sítì pøístrojù POC úèinná správa a kontrola K významným èástem portfolia spoleènosti Roche patøí oblast POCT, která

Více

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní nebo radiologický kmen v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb Domov pro seniory Předklášteří, příspěvková organizace Šikulova 1438, 666 02 Předklášteří Standard kvality sociálních služeb č. 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb Domova pro seniory Předklášteří

Více

Obecné informace pro pacienty

Obecné informace pro pacienty U Vojenské nemocnice 1200 169 02 Praha 6 e-mail: info@uvn.cz internet: www.uvn.cz Obecné informace pro pacienty Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha Kdo Vám bude v ÚVN poskytovat

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT (EMS) PODLE NORMY ČSN EN ISO 14 001

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT (EMS) PODLE NORMY ČSN EN ISO 14 001 Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT (EMS) PODLE NORMY ČSN EN ISO 14 001 Obsah 1.0 Úvod 1.1 Oblast environmentálního managementu (EMS, EMAS) 1.2 Oblast managementu bezpečnosti a

Více

Přístup EC4 k akreditaci klinických laboratoří v EU. Ing. Luděk Šprongl CL Nemocnice Šumperk

Přístup EC4 k akreditaci klinických laboratoří v EU. Ing. Luděk Šprongl CL Nemocnice Šumperk Přístup EC4 k akreditaci klinických laboratoří v EU Ing. Luděk Šprongl CL Nemocnice Šumperk EC4 European Communities Confederation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine Povinné členství Strategický

Více

Základy komplexního psychosomatického přístupu VII.

Základy komplexního psychosomatického přístupu VII. Pozvánka na komorní odbornou konferenci Základy komplexního psychosomatického přístupu VII. Vzdělávací akce je pořádaná dle Stavovského předpisu ČLK č. 16. Přednášející: MUDR. BARBORA BRANNÁ, MGR. KLÁRA

Více

Nové trendy v prenatálním screeningu, první trimestr, OSCAR, Nejefektivnější metoda screeningu vrozených vývojových vad

Nové trendy v prenatálním screeningu, první trimestr, OSCAR, Nejefektivnější metoda screeningu vrozených vývojových vad Nové trendy v prenatálním screeningu, první trimestr, OSCAR, Nejefektivnější metoda screeningu vrozených vývojových vad Ishraq Dhaifalah, Jiří Šantavý ishraq_dhaifalah@yahoo.com Screening vrozených vývojových

Více

Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého volomouci 2

Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého volomouci 2 Návrh čtyř-úrovňovéhomodelu kvalifikačních stupňů pro pracovníky vprimární prevenci rizikového chování ve školství konkrétní příklady možné aplikace vpraxi Charvát, M. 1, Jurystová, L. 2, Miovský, M. 2

Více

Kategorie PZS: B* ostatní nemocnice akutní péče

Kategorie PZS: B* ostatní nemocnice akutní péče Systém hlášení nežádoucích událostí Nežádoucí události za. pololetí roku 206 Kategorie PZS: B* ostatní nemocnice akutní péče * pod kategorii B jsou sloučeny původní kategorie nemocnic B, C a D z důvodu

Více

Hlavní úkoly Polikliniky Prosek a.s, pro léta 2012-2013

Hlavní úkoly Polikliniky Prosek a.s, pro léta 2012-2013 Hlavní úkoly Polikliniky Prosek a.s, pro léta 2012-2013 P R O J E D N Á N O A S C H V Á L E N O P Ř E D S T A V E N S T V E M S P O L E Č N O S T I D N E 3 0. 5. 2 0 1 2 Oblasti rozvoje Zdravotní péče

Více

KLINICKÉ STUDIE DEKUBITY A INKONTINENCE

KLINICKÉ STUDIE DEKUBITY A INKONTINENCE KLINICKÉ STUDIE A INKONTINENCE A VÝSLEDKY Pěna na ochranu pokožky www.marly-skin.com info@marlyproducst.com Geriatrická klinika Fakultní nemocnice Herne Docent MUDr. R. Heinrich Zpráva o aplikaci přípravku

Více

PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA

PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA Cyril Klimeš Ostravská univerzita, katedra informatiky a počítačů, 30. dubna 22, 701 03 Ostrava, ČR, e-mail: cyril.klimes@osu.cz Abstrakt Tento příspěvek si

Více

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Příloha VIII Dotazníky pro žáky SOŠ a studenty VOŠ a) DOTAZNÍK Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Tento dotazník se zaměřuje na atmosféru, která panuje na naší škole a to i během

Více

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost DOTAZNÍK

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost DOTAZNÍK Příloha č. 2 Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost Základní údaje o organizaci Organizace: DOTAZNÍK Sídlo organizace: Kategorie: (*nehodící se škrtá) do 50 do 250 nad 250 zaměstnanců Zmocněnec

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Picato, 150 mikrogramů/g gel 2. KVALITATIVNÍ A KVANITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden gram gelu obsahuje ingenoli mebutas 150 μg. Jedna tuba obsahuje ingenoli

Více

Kategorie PZS: N nemocnice následné péče a LDN

Kategorie PZS: N nemocnice následné péče a LDN Systém hlášení nežádoucích událostí Nežádoucí události za. pololetí roku 6 Kategorie PZS: N nemocnice následné péče a LDN Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health

Více

S 10/02-464/02 V Brně dne 14. února 2002

S 10/02-464/02 V Brně dne 14. února 2002 S 10/02-464/02 V Brně dne 14. února 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 10/02, zahájeném dne 16. ledna 2002 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád),

Více

Zdravotnická dokumentace Základní záznam zdravotnického zařízení. Dita Svobodová

Zdravotnická dokumentace Základní záznam zdravotnického zařízení. Dita Svobodová Zdravotnická dokumentace Základní záznam zdravotnického zařízení Dita Svobodová Zdravotnická dokumentace Má-li současná zdravotní péče splňovat požadavky na kvalitu, bezpečnost a efektivitu, musí být:

Více

Akreditace klinických laboratoří. Ing. Martina Bednářová

Akreditace klinických laboratoří. Ing. Martina Bednářová Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová CZEDMA, Praha 14.2.2006 Akreditace Oficiální uznání, že akreditovaný subjekt je kompetentní k vykonávání specifikovaných činností Kompetence Nezávislost

Více

MAPA ŠKOLY rodičovský dotazník (171 respondentů 100+71 /56013)

MAPA ŠKOLY rodičovský dotazník (171 respondentů 100+71 /56013) MAPA ŠKOLY rodičovský dotazník (171 respondentů 100+71 /56013) I. CÍLE ŠKOLY 1) Co podle vás patří mezi hlavní úkoly školy? náš 1. stupeň náš 2. stupeň všechny ZŠ Naučit se slušně chovat 10% 14% 10% Získat

Více

NÁSLEDNÁ PÉČE O PACIENTY PO CEREBRÁLNÍM PORANĚNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH. J. Dresslerová, FN Brno Bohunice, KARIM

NÁSLEDNÁ PÉČE O PACIENTY PO CEREBRÁLNÍM PORANĚNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH. J. Dresslerová, FN Brno Bohunice, KARIM NÁSLEDNÁ PÉČE O PACIENTY PO CEREBRÁLNÍM PORANĚNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH J. Dresslerová, FN Brno Bohunice, KARIM Kraniotrauma KRANIO týkající se lebky KRANIOCEREBRÁLNÍ týkající se lebky a mozku, "úraz hlavy"

Více

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK,

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, 1. Vzdělávací obsah BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, Smyslem tohoto tematického celku je : - vytvářet povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, s živou a neživou přírodou, lidmi, společenstvím a planetou Zemí,

Více

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI K VÝZVĚ Č. 35 ŠKOLENÍ JE ŠANCE

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI K VÝZVĚ Č. 35 ŠKOLENÍ JE ŠANCE NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI K VÝZVĚ Č. 35 ŠKOLENÍ JE ŠANCE Podporované aktivity 1) Jaké vzdělávací kurzy spadají do obecného a do specifického vzdělávání? Za obecné vzdělávání se považuje vzdělávání

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA. PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií PROBLEMATIKA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROSTŘEDNICTVÍM STŘEDNÍCH ŠKOL

MASARYKOVA UNIVERZITA. PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií PROBLEMATIKA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROSTŘEDNICTVÍM STŘEDNÍCH ŠKOL MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií PROBLEMATIKA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROSTŘEDNICTVÍM STŘEDNÍCH ŠKOL BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Brno 2010 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Pavla

Více

RÁMCOVÁ SMLOUVA NA OPRAVY HŘÍDELÍ TOČIVÝCH STROJŮ

RÁMCOVÁ SMLOUVA NA OPRAVY HŘÍDELÍ TOČIVÝCH STROJŮ Příloha zadávací dokumentace č. 2 číslo smlouvy objednatele: číslo kontraktu objednatele: číslo smlouvy zhotovitele: RÁMCOVÁ SMLOUVA NA OPRAVY HŘÍDELÍ TOČIVÝCH STROJŮ uzavřená níže uvedeného dne, měsíce

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6. Kociánka 6, 612 00 Brno. Identifikátor školy: 600 024 954

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6. Kociánka 6, 612 00 Brno. Identifikátor školy: 600 024 954 Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6 Kociánka 6, 612 00 Brno Identifikátor školy: 600 024 954 Termín konání inspekce:

Více

Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000

Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000 Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000 Primář: MUDr. Dana Galuszková Tel. +420 588 442 263, tel/fax 588 442 510, e-mail:

Více

I St,,,, I c}c} c} c} c} c}c} c}c} c} c} c}c} c}c} c} :.-- ---, D- I Alkohol či jiná návyková látka I

I St,,,, I c}c} c} c} c} c}c} c}c} c} c} c}c} c}c} c} :.-- ---, D- I Alkohol či jiná návyková látka I ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 38, 2003, 2, s. 155-160 PREHLADNÉ PRAcE ALKOHOL, JINÉ NÁVYKOVÉ LÁTKY A STRES K. NEŠPOR Psychiatrická l éčebna Bohnice, Praha Stres jako faktor

Více

Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3. Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009

Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3. Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009 Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3 Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009 SYSTÉM KVALITY - ISO 9001 LABORATOŘE - ISO/IEC 17025 A ISO 15189 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Více

Pravidla soutěže Smart Life 2013

Pravidla soutěže Smart Life 2013 Pravidla soutěže Smart Life 2013 Tato pravidla upravují soutěž s názvem Smart Life (dále jen soutěž ) a jsou jediným závazným dokumentem pro organizování této soutěže. 1. Obecné podmínky realizace soutěže

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2015 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Problematika ošetřovatelského procesu z praktického pohledu sestry. Hana Svobodová Marie Zvoníčková 3. LF UK v Praze

Problematika ošetřovatelského procesu z praktického pohledu sestry. Hana Svobodová Marie Zvoníčková 3. LF UK v Praze Problematika ošetřovatelského procesu z praktického pohledu sestry Hana Svobodová Marie Zvoníčková 3. LF UK v Praze Historie ošetřovatelského Project Hope procesu v ČR Vivien DeBack, Norma Tigerman Understanding

Více

MUDr. Marie Horáková. Poliklinika Olomouc ATESTAČNÍ PRÁCE Z OBORU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNICTVÍ. Téma: SPOJENÍ NEMOCENSKÉHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

MUDr. Marie Horáková. Poliklinika Olomouc ATESTAČNÍ PRÁCE Z OBORU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNICTVÍ. Téma: SPOJENÍ NEMOCENSKÉHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Tento dokument má sloužit výhradně k osobní potřebě oprávněného uživatele a k jeho studijním účelům, je majetkem IPVZ a podléhá autorskému zákonu č. 121/2000 Sb. ATESTAČNÍ PRÁCE Z OBORU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNICTVÍ

Více

Datum zpracování projektu: 2016

Datum zpracování projektu: 2016 Téma projektu Datum zpracování projektu: 2016 Husova 2624, 580 22 Havlíčkův Brod, Telefon: 569 472 111, e-mail: nemocnice@onhb.cz, IČO: 00179540 Strana 1 (celkem 12) Nemocnice Havlíčkův Brod (NHB) zaujímá

Více

7. ročník soutěže Bezpečná nemocnice PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN

7. ročník soutěže Bezpečná nemocnice PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN 7. ročník soutěže Bezpečná nemocnice PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN Předkladatel projektu: Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. (dále jen NsP Česká Lípa, a.s.) Projektový

Více

Kategorie PZS: S specializované nemocnice / centra

Kategorie PZS: S specializované nemocnice / centra Systém hlášení nežádoucích událostí Nežádoucí události za 1. pololetí roku 017 Kategorie PZS: S specializované nemocnice / centra Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of

Více

OBECNÉ INFORMACE. Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz

OBECNÉ INFORMACE. Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz OBECNÉ INFORMACE Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz Obsah Profil Identifikační údaje Nabídka klientům Návrh vzdělávacích programů

Více

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav 2004 Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý, jeho milosrdenství je věčné. Amen. Vážení rodiče, vážení spolupracovníci, vážení přátelé, dovolte

Více

Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011

Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011 Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011 1 ÚVOD... 5 2 SBĚR DAT... 7 3 STRUKTURA SOUBORU... 10 3.1 Regionální zastoupení... 10 3.2 Struktura dotazovaných organizací

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-1042/15-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-1042/15-A INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIA-1042/15-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy Hotelová škola, Praha 10, Vršovická 43 Sídlo Vršovická 43, 101 00 Praha 10 E-mail právnické osoby mailbox@shs.cz IČ

Více

1. Úvodní slovo ředitele společnosti. 2. Poslání Eljon o.p.s.

1. Úvodní slovo ředitele společnosti. 2. Poslání Eljon o.p.s. 1. Úvodní slovo ředitele společnosti V roce 2002 jme zakoušeli velikou boží milost a požehnání. To se projevilo i v tom, že nám mnozí lidé ochotně pomáhali. Bez této materiální i duchovní pomoci bychom

Více

Kategorie PZS: S specializované nemocnice / centra

Kategorie PZS: S specializované nemocnice / centra Systém hlášení nežádoucích událostí Nežádoucí události za 1. pololetí roku 016 Kategorie PZS: S specializované nemocnice / centra Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of

Více

Pomozte nám testovat Digitálního průvodce arboretem Hamzovy léčebny

Pomozte nám testovat Digitálního průvodce arboretem Hamzovy léčebny ČERVENEC 2019 Procházejte, poznávejte, hledejte Slosovací soutěž Karta č 5. Kvetoucí opozdilci Hrací karta je k dispozici na jednotlivých odděleních nebo ve foyer FAB, kde se také vyplněná odevzdává. KONCERTY

Více

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Autor: Hanáčková Veronika Výskyt Kolorektální karcinom (označován jako CRC) je jedním z nejčastějších nádorů a ve všech vyspělých státech jeho

Více

Kategorie PZS: N nemocnice následné péče a LDN

Kategorie PZS: N nemocnice následné péče a LDN Systém hlášení nežádoucích událostí Nežádoucí události za. pololetí roku 7 Kategorie PZS: N nemocnice následné péče a LDN Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health

Více

II. Zkušební a organizační řád

II. Zkušební a organizační řád Vnitřní předpis Domu techniky Pardubice spol. s r.o. II. Zkušební a organizační řád pro zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE

Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE BEZPLATNÉ DÁRCOVSTVÍ KRVE (BDK) Bezplatné dárcovství krve patří již tradičně k hlavním programovým činnostem Českého červeného

Více

Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY

Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY 12/05/2014 1 Oč jde? 2 Environmentální značení a prohlášení typy typ I ekologicky šetrné produkty ČSN ISO 14024:2000

Více

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče CQS - CZECH ASSOCIATION FOR QUALITY CERTIFICATION SECRETARIAT: Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 - Prosek IČ: 69346305 DIČ: CZ69346305 tel.: +420 286 019 533, +420 286 019 534 e-mail: jolsanska@cqs.cz, vfiliac@ezu.cz

Více

Domácí řád. Domácí řád CHBS_R_04. Stručný obsah

Domácí řád. Domácí řád CHBS_R_04. Stručný obsah Strana 1 z 13 Domácí řád Stručný obsah Základní pravidla vzájemného soužití při poskytování a využívání sociální služby chráněné bydlení Skuteč. Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval, ověřil správnost: Mgr.

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY ZÁKLADNÍ ŠKOLA HRADIŠTKO, okres Praha západ Školní 33, 252 09 Hradištko tel.: 242 413 712, 734 738 442, fax: 242 413 713 e-mail: skola@zshradistko.cz, web: zshradistko.cz, DS:4ubmmpf IČO: 71008233, č.

Více

INDIKÁTORY KVALITY PÉČE V PSYCHIATRII

INDIKÁTORY KVALITY PÉČE V PSYCHIATRII INDIKÁTORY KVALITY PÉČE V PSYCHIATRII Projekt WHO MUDr. Lucie Kališová Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha Indikátory pro měření kvality péče v psychiatrii (Projekt WHO) Indicators of quality measurement

Více

PRAKTICKÝ KADAVERÓZNÍ KURZ

PRAKTICKÝ KADAVERÓZNÍ KURZ Edukaèní centrum praktické anatomie a Univerzitním centrum chirurgické anatomie poøádá pod záštitou Èeské lékaøské komory PRAKTICKÝ KADAVERÓZNÍ KURZ Artroskopie kyèelního kloubu BRNO 8.4.2011 www.ecpa-cz.com

Více

Kvalifikační dokumentace k veřejné zakázce

Kvalifikační dokumentace k veřejné zakázce FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ŘEDITELSTVÍ ředitel FN Brno: MUDr. Roman Kraus, MBA tel.: 532 232 000, fax: 543 211 185 e-mail: rkraus@fnbrno.cz IČO: 652 697 05, DIČ:

Více

A PROJEKT SHELTER V ČR

A PROJEKT SHELTER V ČR DLOUHODOBÁ GERIATRICKÁ PÉČE A PROJEKT SHELTER V ČR Koordinující pracoviště: Geriatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha prof. MUDr. Eva Topinková,, CSc. Eva Červinková NÁKLADY NA SLUŽBY PRO SENIORY V EVROPSKÉM

Více

RNDr. Tomáš Raiter řešitel projektu KVALITA OČIMA PACIENTŮ projekt podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. TISKOVÁ ZPRÁVA 14.

RNDr. Tomáš Raiter řešitel projektu KVALITA OČIMA PACIENTŮ projekt podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. TISKOVÁ ZPRÁVA 14. RNDr. Tomáš Raiter řešitel projektu KVALITA OČIMA PACIENTŮ projekt podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR TISKOVÁ ZPRÁVA 14. května 2012 Řešitel projektu Kvalita Očima Pacientů zveřejňuje výsledky

Více

Přílohy. Obchodní strategie firmy STAPRO společnost s ručením omezeným

Přílohy. Obchodní strategie firmy STAPRO společnost s ručením omezeným Přílohy Obchodní strategie firmy STAPRO společnost s ručením omezeným Seznam příloh 1. Prezentace Analýza kvality onkologické péče prováděné z dostupných dat (STAPRO a CBA české onkologie) 2. Základní

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2014/2015. (pracoviště Velké Meziříčí)

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2014/2015. (pracoviště Velké Meziříčí) VÝCHOVNÝ ÚSTAV, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ŠKOLA Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1 tel./fax 566 523 132 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2014/2015 (pracoviště Velké Meziříčí) Ve Velkém Meziříčí, 9.

Více

Č é Á é ó ó é é š é é ú ů é Ú é Ú Ř ň ú Í é Ě ď ú é é éú ň Ž ú ů ď ů ů ů ú é é é ú é é ů Ž Ž Ú Ú ď ů ú é š ú ů Ž é é ů é ú é Ž Ž Ž Ú Ž š ňú ú ú é š ú ů Ž ů ú ú ů ú é é ů ď ů Ž ú ú ú ů Ž éú Ž éú Ů é ů ů

Více

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní neurologický kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Identifikační údaje sektorového zadavatele: VaK Bruntál a.s. třída Práce 42, 792 01 Bruntál IČ: 47675861 Osoba oprávněná jednat za zadavatele: Ing. Jaroslav Jouza, ředitel Tel: +

Více

Podlahářské práce v HL Luže Košumberk.

Podlahářské práce v HL Luže Košumberk. ke smlouvě o dílo č: PŘÍLOHA Č. 2 uzavřené na akci Podlahářské práce v HL Luže Košumberk. Dohoda o vzájemných vztazích, závazcích a povinnostech mezi smluvními stranami v oblasti bezpečnosti práce a požární

Více

Česká letecká servisní a. s.

Česká letecká servisní a. s. Česká letecká servisní a. s. 1/20 Česká letecká servisní a. s. Your integrator of the avionics Česká letecká servisní a. s. Úvod do RTCA-DO178B Česká letecká servisní a. s. 2/20 Co je RTCA-DO178B RTCA-DO178B,

Více

1. Na základě čeho jste se rozhodl/a pro tuto nemocnici? ( možnost více odpovědí) 2. Šel/šla jste do této nemocnice s důvěrou?

1. Na základě čeho jste se rozhodl/a pro tuto nemocnici? ( možnost více odpovědí) 2. Šel/šla jste do této nemocnice s důvěrou? VYHODNOCENÍ ANKETY - HOSPITALIZOVANÍ PACIENTI 2016 1. Na základě čeho jste se rozhodl/a pro tuto mocnici? ( možnost více odpovědí) blízko bydliště 58 vlastní zkušenost 49 doporučení lékaře 121 bylo to

Více

Denní stacionář - Veřejný závazek

Denní stacionář - Veřejný závazek Denní stacionář - Veřejný závazek Poskytovatel sociální služby: Život bez bariér, z.ú. ČO: 26652561 DIČ: CZ 26652561 č.ú.: 78-8511550297/0100 u KB Nová Paka IBAN: CZ6001000000788511550297 SWIFT: KOMBCZPPXXX

Více

Zápis ze zasedání AS - 29.11.2004

Zápis ze zasedání AS - 29.11.2004 Zápis ze zasedání AS - 29.11.2004 Přítomni: Čermáková, Dušková, Fischer, Gažo, Janhuba, Jílková, Kopřiva, Mazouch, Mikolandová, Neumaierová, Pichanič, Poláková, Přibyl, Rosický, Ševčík, Vančurová, Wokoun,

Více

Základní principy Evidence-Based. Practice praxe založená na dkazech

Základní principy Evidence-Based. Practice praxe založená na dkazech Základní principy Evidence-Based Practice praxe založená na dkazech Darja Jarošová Ústav ošetovatelství a porodní asistence Fakulta zdravotnických studií Ostravská univerzita Definice EBP EBP je vdomé,

Více

SALIX INTERNATIONAL PVC-CELL HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY. Desky a profily vyrobené z pěnového polyvinylchloridu (PVC)

SALIX INTERNATIONAL PVC-CELL HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY. Desky a profily vyrobené z pěnového polyvinylchloridu (PVC) Desky a profily vyrobené z pěnového polyvinylchloridu (PVC) SALIX HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY INTERNATIONAL Struktura materiálu Technické údaje Standardní velikosti Samozhášecí role a adhesní profily

Více

Souhrn Workshopu "Společná budoucnost 2020"

Souhrn Workshopu Společná budoucnost 2020 Souhrn Workshopu "Společná budoucnost 2020" V rámci průběžných jednání se oba partneři shodli na pěti tématech možné další příhraniční spolupráce. Tato témata jsou: Mládež Hipoturistika Pěstování a zpracování

Více

Kvalita ošetřovatelské péče. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Kvalita ošetřovatelské péče. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Kvalita ošetřovatelské péče Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Kvalita péče z hlediska N 1 Definována podle toho, co od nás zdravotníků N očekává důležitým ohledem je dg. Nemocného Determinující

Více

Kategorie PZS: A fakultní a velké nemocnice akutní péče

Kategorie PZS: A fakultní a velké nemocnice akutní péče Systém hlášení nežádoucích událostí Nežádoucí události za 1. pololetí roku 2017 Kategorie PZS: A fakultní a velké nemocnice akutní péče Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute

Více