Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky"

Transkript

1 Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky Jiří Tesař Vlachovice

2 Experiment ve výuce fyziky Výuka na ZŠ se řídí podle RVP, resp. ŠVP neakcentují encyklopedické znalosti preferují tvůrčí přístup RVP nezdůrazňují učivo akcent je kladen na klíčové kompetence

3 Experiment v RVP [1]: Kompetence k učení: Na konci základního vzdělávání žák... samostatně pozoruje a experimentuje, získané výsledky porovnává, kriticky posuzuje a vyvozuje z nich závěry pro využití v budoucnosti

4 Experiment v RVP [1]: Vzdělávací oblast Člověk a příroda : Vzdělávání v dané vzdělávací oblasti směřuje k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím, že vede žáka k zkoumání přírodních faktů a jejich souvislostí s využitím různých empirických metod poznávání (pozorování, měření, experiment) i různých metod racionálního uvažování.

5 Domácí experiment nachází stále větší uplatnění ve výuce jeho význam uvádí např. Skalková [2] Různé formy domácích prací umožňují spojovat učební práci školy s různými mimoškolními zkušenostmi, a tak přispívají k překonání odtrženosti školního a mimoškolního života žáků.

6 Nakladatelství SPN - inovovaná sada učebnic

7 Nakladatelství SPN - inovovaná sada učebnic nové grafické zpracování učebnic odděleno základní a rozšiřující učivo každá stránka rozdělena na základní text a barevnou lištu lišta obsahuje zajímavosti, rozšiřující učivo, historické poznámky, aplikaci na praxi a další didaktické aspekty probíraného učiva ikony vyjadřující určitý společný atribut.

8 Inovovaná sada učebnic SPN Ikony pro lepší orientaci v textu:

9 Domácí pokus didaktický význam je jednou z forem výuky nemusí se vždy jednat o fyzickou manipulaci s předměty často pouhé pozorování a zaznamenání a zakreslení nějakého tělesa nebo fyzikálního děje.

10 Domácí pokus důvody zařazení naplnění idey sepětí školy s běžným životem žáci mají dospět k poznání: fyzika je obor, se kterým se setkávají doslova na každém kroku v každodenní praxi.

11 Domácí pokus důvody zařazení vtažení rodinných příslušníků do dění školy. často se rodiče podílí na jeho realizaci uvědomí si, že vede ke komplexnímu rozvoji dětí: - nejen k rozvoji v poznatkové oblasti - ale i k aktivnímu způsobu života

12 Domácí pokus důvody zařazení důsledek didakticko-organizačních opatření špatné nebo nevhodné vybavení kabinetu málo času na realizaci experimentů ve škole nekázeň žáků při provádění frontálních experimentů apod.

13 Domácí pokusy - požadavky potřebují pouze běžně vybavení domácností (hrnce, sklenice, svíčky, lžíce,obaly,...), nesmí ohrozit žákovo zdraví ani dalších členů domácnosti nesmí dojít k poškození používaných předmětů a dalšího vybavení domácnosti, při spotřebě nějakého materiálu - jeho finanční hodnota velmi malá zanedbatelná

14 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [3] Domácí experiment přispívá výrazně k pěstování odhadu a vytváření logických vazeb mezi zkoumanými tělesy a jevy: 1. Odhadněte a pak změřte teplotu v mrazničce. 2. Změřte teplotu písku v pískovišti. Je stejná jako teplota vzduchu? 3. Změřte teplotu v mraveništi.

15 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [3] 4. Změřte teplotu vody v akváriu, současně změřte teplotu vzduchu v místnosti. Vyvětrejte a měření opakujte. Co jste zjistili? 5. Několik dní po sobě, vždy ve stejnou dobu, zapisujte teplotu vzduchu,kterou ukazuje váš domácí okenní teploměr.

16 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [4] Těžiště a stabilita těles dávají mnoho námětů na domácí experimentování: 1. Najděte těžiště prachovky na tyči nebo vařečky a popište postup. 2. Najděte těžiště ramínka na šaty.

17 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [4] 1. Znáte možná hračku panáčka, který se vždy postaví na nohy, ať ho položíte do libovolné polohy. Viděli jste ho již někdy rozebraného? Co je uvnitř tohoto panáčka? Vysvětlete princip jeho činnosti. 2. Vyzkoušejte, ve které poloze má vejce největší stabilitu (zvažte, jak se bude stabilita měnit, když bude vejce syrové, vařené nebo vyfouklé, vyfouklé a do poloviny naplněné vodou).

18 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [4] 3. Vezměte si např. 10 stejných knih a zkoušejte, jakého přesahu můžete s horní knihou dosáhnout, aby celý soubor knih byl v rovnovážné poloze stálé. Na obr. 61 máte znázorněn přesah přibližně 3/4 délky knihy.

19 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [5] Praktické pokusy s lupou a triedrem: 1. Pomocí lupy si prohlédněte detaily krystalu kuchyňské soli a cukru. 2. Sledujte nějaký předmět pomocí dalekohledu (triedru), následně sledujte stejný předmět tak, že k očím přiložíte objektiv a okulár bude blíže k sledovanému předmětu. Porovnejte oba obrazy.

20 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [5] Praktické pokusy s lupou a triedrem: 3. Pozorujte lupou milimetrový nebo čtverečkovaný papír. Odhadněte, kolikrát lupa zvětšuje.

21 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [6] Přehled o příkonu různých elektrospotřebičů přispívá k šetření s energií a k ekologickému myšlení: 1. Zjistěte, který spotřebič u vás doma má nejmenší (největší) příkon. 2. Zjistěte, kolik elektrické energie spotřebuje sporák, než je na něm uvařen oběd. (Použijte odečty z elektroměru.) Za jakého předpokladu bude vaše zjištění přesné?

22 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [6] 1. Pohybem aktivujte čidlo u domovních dveří. Co se stane, zůstanete-li chvíli bez hnutí stát? 2. Během jednoho týdne zjistěte, které domácí spotřebiče byly zapnuty zbytečně a určete přibližně, po jakou dobu.

23 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [7] Domácí výroba funkčních modelů vhodně přispívá k rozvoji praktických dovedností s pracovními nástroji: 1. Sestrojte jednoduchý dřevěný mlýnek podle obrázku 34, umístěte ho na potok do míst, kde je příznivý průtok vody. Sledujte jeho otáčky v závislosti na výšce hladiny vody, rychlosti proudění vody a uložení otáčející se hřídele.

24 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [7]

25 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [7] 2. K hřídeli mlýnku z předchozí úlohy připevněte hřídelku elektromotorku na 4,5 V, který se používá v hračkách. Má váš mlýnek dostatečnou sílu, aby otáčel motorkem? Ke kontaktům elektromotorku připojte pomocí drátů 3voltovou žárovku bude svítit? 1. Vyrobte si z papíru větrník a pozorujte jeho otáčky při různé síle a směru větru.

26 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [8] Sledování poklesu hladiny intenzity zvuku v různých prostředích a vzdálenostech jistě připívá k snižování sluchové zátěže žáků: 1. Zapnutý přehrávač nebo radiopřijímač nechte hrát, potom ho vložte (aniž měníte jeho nastavení) pod deku nebo pod peřinu a porovnejte, jakou hlasitost hudby vnímáte v obou případech.

27 Didaktický rozbor vybraných domácích pokusů [8] 2. Na přehrávači (MP3) nastavte hlasitost asi na polovinu a postupně vzdalujte sluchátka od ucha asi po 10 centimetrech. Sledujte hlasitost hudby. V jaké vzdálenosti nebudete již hudbu slyšet?

28 Závěr Domácí experiment: rozvíjí pozorovací schopnosti a experimentální dovedností žáků přispívá k sepětí školy a rodiny motivuje k orientaci žáků na technické obory míra zařazení domácích pokusů závisí na pojetí výuky fyziky každého učitele by měl mít výraznější zastoupení ve výuce fyziky, než tomu bylo doposavad

29 Použitá literatura [1] Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (dostupný na: ) [2] Skalková, J.: Obecná didaktika. ISV nakladatelství Praha 1999 [3] Tesař, J., Jáchim, F.: Fyzika 1 pro ZŠ, SPN Praha 2007 [4] Tesař, J., Jáchim, F.: Fyzika 2 pro ZŠ, SPN Praha 2008 [5] Tesař, J., Jáchim, F.: Fyzika 3 pro ZŠ, SPN Praha 2009 [6] Tesař, J., Jáchim, F.: Fyzika 4 pro ZŠ, SPN Praha 2009 [7] Tesař, J., Jáchim, F.: Fyzika 5 pro ZŠ, SPN Praha 2010 [8] Tesař, J., Jáchim, F.: Fyzika 6 pro ZŠ, SPN Praha 2011

30 Děkuji za pozornost

31 Kontakt PaedDr. Jiří Tesař, Ph.D. Katedra fyziky Pedagogická fakulta JU Jeronýmova 10 České Budějovice CZ

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Obnovitelné zdroje energie Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací

Více

Termokamera ve výuce fyziky

Termokamera ve výuce fyziky Termokamera ve výuce fyziky PaedDr. Jiří Tesař, Ph.D. Katedra aplikované fyziky a technické výchovy, Fakulta pedagogická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Jeronýmova 10, 371 15 České Budějovice

Více

Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky

Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky Jiří Tesař Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta katedra fyziky; raset@pf.jcu.cz Anotace Příspěvek se zabývá domácími experimenty

Více

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Označení: EU-Inovace-F-8-07 Předmět: Fyzika

Více

TEPLOTA PLAMENE. Cílem pokusu je sledování teploty plamene svíčky pomocí senzoru teplot širokého rozsahu.

TEPLOTA PLAMENE. Cílem pokusu je sledování teploty plamene svíčky pomocí senzoru teplot širokého rozsahu. TEPLOTA PLAMENE Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Látky a tělesa Tematická oblast: Měření fyzikálních veličin Cílová skupina: Žák 6. ročníku základní školy Cílem pokusu je sledování teploty

Více

Měření povrchového napětí kapaliny

Měření povrchového napětí kapaliny Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření povrchového napětí kapaliny (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-03 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET BIOLOGIE Název metodického

Více

Šetrná jízda. Sborník úloh

Šetrná jízda. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Šetrná jízda Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací program

Více

FOTOSYNTÉZA CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY PŘÍSLUŠENSTVÍ POMŮCKY. Experiment B-10

FOTOSYNTÉZA CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY PŘÍSLUŠENSTVÍ POMŮCKY. Experiment B-10 Experiment B-10 FOTOSYNTÉZA CÍL EXPERIMENTU Pozorování změny koncentrace CO2 při fotosyntéze a dýchání v různých podmínkách. Studium hrubých a čistých hodnot fotosyntézy. MODULY A SENZORY PC + program

Více

~ II 1. Souprava pro pokusy z :I optiky opliky. Pavel Kflž, Křfž, František Špulák, Katedra fyziky, PF fu JU České Budějovice

~ II 1. Souprava pro pokusy z :I optiky opliky. Pavel Kflž, Křfž, František Špulák, Katedra fyziky, PF fu JU České Budějovice Veletrh nápadů učitelů fyziky Souprava pro pokusy z : optiky opliky Pavel Kflž, Křfž, František Špulák, Katedra fyziky, PF fu JU České Budějovice Seznam součástí číslo kusů název obr.č. 1 1 kyveta 1 2

Více

IUSES Toolkit Úvod V ruce držíte experimentální sadu, která byla speciálně vytvořená pro učitele a jejich studenty. Sada má pomoci přímou a interaktivní formou si vyzkoušet experimenty spojené s energetickou

Více

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Fyzika se vyučuje jako samostatný předmět v 6. ročníku 1 hodinu týdně a v 7. až 9. ročníku 2 hodiny

Více

Školní fyzika v environmentálním kontextu

Školní fyzika v environmentálním kontextu Školní fyzika v environmentálním kontextu JINDŘIŠKA SVOBODOVÁ, JIŘÍ VYLEŤAL Pedagogická fakulta MU, Brno Úvod Požadavky environmentálního vzdělávání jsou dnes v obecné rovině zahrnuty do vzdělávacích programů

Více

Fyzika v přírodě. výukový modul pro 9. ročník základní školy

Fyzika v přírodě. výukový modul pro 9. ročník základní školy Fyzika v přírodě výukový modul pro 9. ročník základní školy Základní údaje o výukovém modulu Autor (autoři) výukového modulu: Mgr. Pavel Rafaj Téma (témata) výukového modulu: vyhledávání a zpracování informací

Více

výkon střídavého proudu, kompenzace jalového výkonu

výkon střídavého proudu, kompenzace jalového výkonu , výkon střídavého proudu, kompenzace jalového výkonu Návod do měření ng. Václav Kolář, Ph.D., Doc. ng. Vítězslav týskala, Ph.D., poslední úprava 0 íl měření: Praktické ověření vlastností reálných pasivních

Více

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků 1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků Cíle kapitoly: Cílem laboratorní úlohy je změřit V-A charakteristiky fotovoltaických článků (monokrystalický, polykrystalický a amorfní) při

Více

Měření zvětšení dalekohledu a ohniskové vzdálenosti objektivů 1. Cíl úlohy

Měření zvětšení dalekohledu a ohniskové vzdálenosti objektivů 1. Cíl úlohy Měření zvětšení dalekohledu a ohniskové vzdálenosti objektivů 1. Cíl úlohy 2. Úkoly Seznámení se základními prvky a stavbou teleskopických dalekohledů. A) Změřte ohniskovou vzdálenost předložených objektivů

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

TERMOREGULACE A POCENÍ

TERMOREGULACE A POCENÍ Experiment B-9 TERMOREGULACE A POCENÍ CÍL EXPERIMENTU Studium homeostáze a termoregulace. Vysvětlení důležitosti pocení. Pochopení vztahu mezi pocením a relativní vlhkostí pomocí senzoru relativní vlhkosti.

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_11. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDUCH

VY_32_INOVACE_PRV3_16_11. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDUCH VY_32_INOVACE_PRV3_16_11 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDUCH VY_32_INOVACE_PRV3_16_11 Anotace: materiál obsahuje 2 listy anotace, 4 listy prezentace, 2 pracovní listy,

Více

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů 3 Měření hlukových emisí elektrických strojů Cíle úlohy: Cílem laboratorní úlohy je seznámit studenty s hlukem jako vedlejším produktem průmyslové činnosti, zásadami pro jeho objektivní měření pomocí moderních

Více

Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy. částečná přeměna celkové energie ve vnitřní energii okolí [2, s. 162].

Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy. částečná přeměna celkové energie ve vnitřní energii okolí [2, s. 162]. Nevratné procesy pro žáky základních škol LIBUŠE ŠVECOVÁ ERIKA MECHLOVÁ Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy ukazují,

Více

Klíčení obilek pro všechny úlohy společné

Klíčení obilek pro všechny úlohy společné Klíčení obilek pro všechny úlohy společné Laboratorní průvodce Úloha Nechte si naklíčit obilky kukuřice. Po 7 dnech by měly být klíční rostliny připraveny k zasazení do experimentálních podmínek. Také

Více

Točivý moment a jeho měření. Tematický celek: Síla. Úkol:

Točivý moment a jeho měření. Tematický celek: Síla. Úkol: Název: Točivý moment a jeho měření. Tematický celek: Síla Úkol: 1. Zjistěte, co je to točivý moment. 2. Navrhněte jak změřit točivý moment. 3. Použijte konstrukci robota z rvs_i_12. Určete točivý moment

Více

ELEKTROCHEMIE 419.0002

ELEKTROCHEMIE 419.0002 ELEKTROCHEMIE 419.0002 LABORATORNÍ PRÁCE Z ELEKTROCHEMIE NÁVODY PRO VYUČUJÍCÍHO Miguel Angel Gomez Crespo Mario Redondo Ciércoles Francouzský překlad : Alain Vadon Český překlad: Jaromír Kekule ELEKTROCHEMIE

Více

4. Pokusy z vlnové optiky

4. Pokusy z vlnové optiky 4. Pokusy z vlnové optiky V následující kapitole jsou popsány pokusy z vlnové optiky, které lze provádět v Interaktivní fyzikální laboratoři MFF UK. Je to tedy jakýsi manuál k návštěvě IFL. Kromě pokusů,

Více

POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE

POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE Učebnice Chemie pro ročník základní školy dle Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání (schválená verze se změnami k 1.9.2005) POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE určí společné a rozdílné

Více

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva).

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva). Úloha 1 Multimetr CÍLE: Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Použít multimetru jako voltmetru pro měření napětí v provozních obvodech. Použít multimetru jako ampérmetru pro

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA FYZIKA 7. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Hustota látek odvození vzorce, výpočet

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Úvod: 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Odporové senzory teploty (například Pt100, Pt1000) použijeme pokud chceme měřit velmi přesně teplotu v rozmezí přibližně 00 až +

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Multimetr: METEX M386OD (použití jako voltmetr V) METEX M389OD (použití jako voltmetr V nebo ampérmetr A)

Multimetr: METEX M386OD (použití jako voltmetr V) METEX M389OD (použití jako voltmetr V nebo ampérmetr A) 2.10 Logické Obvody 2.10.1 Úkol měření: 1. Na hradle NAND změřte tyto charakteristiky: Převodní charakteristiku Vstupní charakteristiku Výstupní charakteristiku Jednotlivá zapojení nakreslete do protokolu

Více

Experimenty s textilem ve výuce fyziky

Experimenty s textilem ve výuce fyziky Experimenty s textilem ve výuce fyziky LADISLAV DVOŘÁK, PETR NOVÁK katedra fyziky PdF MU, Brno Příspěvek popisuje experimenty s využitím různých vlastností textilií a jejich využití ve fyzice na ZŠ. Soubor

Více

Pracovní list - Laboratorní práce č. 3 Jméno: Třída: Skupina:

Pracovní list - Laboratorní práce č. 3 Jméno: Třída: Skupina: Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pracovní list - Laboratorní práce č. 3 Jméno: Třída:

Více

ZÁVISLOST OSVĚTLENÍ NA VZDÁLENOSTI OD SVĚTELNÉHO ZDROJE

ZÁVISLOST OSVĚTLENÍ NA VZDÁLENOSTI OD SVĚTELNÉHO ZDROJE ZÁVISLOST OSVĚTLENÍ NA VZDÁLENOSTI OD SVĚTELNÉHO ZDROJE Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje Tematická oblast: Světelné jevy Cílová skupina: Žák 7. ročníku

Více

KSW 30920 KSW 38920 B-321-01

KSW 30920 KSW 38920 B-321-01 KSW 30920 KSW 38920 B-321-01 2 Obsah Pokyny k likvidaci 4 Bezpečnostní pokyny 4 Před připojením 6 Váš nový spotřebič 6 Ovládací panel 7 Připojení spotřebiče 7 Skladování lahví 9 Praktické rady 9 Čištění

Více

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Teplo a teplota Ročník: 6. Klíčová slova: měření teploty, laboratorní práce, led, tání, slaná a

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce)

Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-08 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Programování (Programuje se většinou jen jednou, pokud nepřidáte do systému další vysílače)

Programování (Programuje se většinou jen jednou, pokud nepřidáte do systému další vysílače) Rádiový systém DELKIM Plus Pro Než začnete používat tento systém, musíte mít naprogramovaný Rx Plus Mini Přijímač, aby rozpoznával nakódovaný vysílač (Tx-i Plus nebo Tx-Plus). Normálně uživatel programuje

Více

Látky. Látky pevné, kapalné a plynné. Částicová stavba látek. Vzájemné silové působení částic. Prvek a sloučenina. Vlastnosti atomů a molekul

Látky. Látky pevné, kapalné a plynné. Částicová stavba látek. Vzájemné silové působení částic. Prvek a sloučenina. Vlastnosti atomů a molekul A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Fyzika 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení,

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

Třída..Datum. 5. upravte interval sběhu dat v průběhu měření: Experiment Sběr dat: délka 300 sekund; 1 vzorek/sekundu, 1 sekunda/vzorek.

Třída..Datum. 5. upravte interval sběhu dat v průběhu měření: Experiment Sběr dat: délka 300 sekund; 1 vzorek/sekundu, 1 sekunda/vzorek. Laboratorní práce Sledování teploty varu ethanolu s využitím čidla teploty Vernier VY_52_Inovace_238 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8, 9 Jméno Třída..Datum Úkol: Sledujte

Více

Aktivační centrum Strakonice, Kurz Základy přípravy pokrmů ZŠ a MŠ, Strakonice, Plánkova 430 www.zmskolast.webz.cz

Aktivační centrum Strakonice, Kurz Základy přípravy pokrmů ZŠ a MŠ, Strakonice, Plánkova 430 www.zmskolast.webz.cz Aktivační centrum Strakonice, Kurz Základy přípravy pokrmů ZŠ a MŠ, Strakonice, Plánkova 430 www.zmskolast.webz.cz Přednášející: Mgr. Eva Vácová vacova@zmskola.cz Obsah přednášky Aktivační centrum Kurz

Více

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment)

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-06

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Měření teploty, měření vlhkosti vzduchu

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Měření teploty, měření vlhkosti vzduchu Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 4 Název úlohy: Měření teploty, měření vlhkosti vzduchu Úkol měření a) Změřte teplotu topné desky IR teploměrem. b) Porovnejte měření teploty skleněným

Více

Ztráty tlaku v mikrofluidních zařízeních

Ztráty tlaku v mikrofluidních zařízeních Ztráty tlaku v mikrofluidních zařízeních 1 Teoretický základ Mikrofluidní čipy jsou zařízení obsahující jeden nebo více kanálků sloužících k manipulaci a zpracování tutin nebo k detci chemických slož v

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE K BEZPEČNOSTI NEBEZPEČÍ VAROVÁNÍ. ČESKY Instalace strana 2 Návod k použití Strana

DŮLEŽITÉ INFORMACE K BEZPEČNOSTI NEBEZPEČÍ VAROVÁNÍ. ČESKY Instalace strana 2 Návod k použití Strana ČESKY Instalace strana 2 Návod k použití Strana DŮLEŽITÉ INFORMACE K BEZPEČNOSTI VAŠE BEZPEČNOST I BEZPEČNOST DALŠÍCH OSOB JE VELMI DŮLEŽITÁ V tomto návodu i na spotřebiči samotném můžete najít důležitá

Více

Popis výrobku 1/11. O co se jedná? Jak systém pracuje? Součásti výrobku

Popis výrobku 1/11. O co se jedná? Jak systém pracuje? Součásti výrobku Popis výrobku 1/11 O co se jedná Asistenční systém parkování vzad vybavený ultrazvukovými senzory (4), napojený na kameru s výhledem dozadu poskytuje zvukovou a obrazovou informaci během couvání. Odhaluje

Více

OPTIKA Optické přístroje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

OPTIKA Optické přístroje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. OPTIKA Optické přístroje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. ) Oko Oko je optická soustava, kterou tvoří: rohovka, komorová voda, čočka a sklivec.

Více

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů 1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů Cíl: Cílem této laboratorní úlohy je ověření vhodnosti použití různých typů měřicích přístrojů při měření efektivních hodnot střídavých proudů

Více

doulik@pf.ujep.cz skodaj@pf.ujep.cz m.smidl@seznam.cz SEMINÁŘ PRO UČITELE PaedDr. Pavel Doulík, PhD. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D.

doulik@pf.ujep.cz skodaj@pf.ujep.cz m.smidl@seznam.cz SEMINÁŘ PRO UČITELE PaedDr. Pavel Doulík, PhD. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D. SEMINÁŘ PRO UČITELE PaedDr. Pavel Doulík, PhD. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D. Milan Šmídl Řekni mi a já zapomenu. Ukaž mi a já si to zapamatuji. Nech mne to udělat a já pochopím. Hlavním cílem učebnice je žáky

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Fyzika 6. 9. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Fyzika 6. 9. Název DUM: VY_32_INOVACE_4A_17_DALEKOHLEDY Vyučovací předmět: Fyzika Název vzdělávacího

Více

FYZIKA V PŘÍRODĚ. výukový modul

FYZIKA V PŘÍRODĚ. výukový modul FYZIKA V PŘÍRODĚ výukový modul TÉMATA VÝUKOVÉHO MODULU: vyhledávání a zpracování informací z WWW stránek ovládání GPS Navigace Garmin Dakota 20 vyhledávání trasových bodů odhady vzdáleností, odhady výšek

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULISIM) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky

Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky Úloha 6 02PRA2 Fyzikální praktikum II Ohniskové vzdálenosti čoček a zvětšení optických přístrojů Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky a principy optických přístrojů.

Více

I:!l<I""''''''"im II tereslrkkó

I:!l<I''''''im II tereslrkkó Jan Gymnázium Mikulášské nám. 23, Plzeň V současné době je velmi malý zájem o studium fyziky a dalších přírodních věd. S rozvojem poznáni se do učebnic dostává stále více a více nové látky, zatímco hodinová

Více

Měření neelektrických veličin pomocí sběrnicového systému RF NIKOBUS

Měření neelektrických veličin pomocí sběrnicového systému RF NIKOBUS Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB TU Ostrava Měření neelektrických veličin pomocí sběrnicového systému RF NIKOBUS Návod do měření Ing. Jan Vaňuš Ph.D. leden 2011

Více

Název: Tajná písma. Výukové materiály. Téma: Organické a anorganické látky a indikátory. Úroveň: 2. stupeň ZŠ

Název: Tajná písma. Výukové materiály. Téma: Organické a anorganické látky a indikátory. Úroveň: 2. stupeň ZŠ Název: Tajná písma Výukové materiály Téma: Organické a anorganické látky a indikátory Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14

Více

"Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma." Richard Philips Feynman

Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma. Richard Philips Feynman "Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma." Richard Philips Feynman Tato publikace vznikla díky operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Didaktika ekonomiky. Literatura: Obsah kurzu

Didaktika ekonomiky. Literatura: Obsah kurzu Ing. Alena Králová, Ph.D. konzultační hodiny - út.11.45 12.45 č. 137 NB kralova@vse.cz st 15.00 16.00 Didaktika ekonomiky Literatura: Didaktika základů ekonomiky, Králová, 2013 Podniková ekonomika, Synek,

Více

BIOLOGIE BA 1 419.0021

BIOLOGIE BA 1 419.0021 BA 1 419.0021 BIOLOGIE 90021 1 2 BIOLOGIE Seznam použitého materiálu množství popis 1 Akvárium 1,5 l 1 Skleněné míchátko 1 Petriho miska ø 80 1 Pracovní listy 1 Lepící páska 1 Sbírka mikroskopických preparátů

Více

TIENS Přístroj péče o poprsí Typ BHC-Y02A

TIENS Přístroj péče o poprsí Typ BHC-Y02A TIENS Přístroj péče o poprsí Typ BHC-Y02A Obsah: 1. Úvod 2. Hlavní funkce 3. Popis výrobku 4. Způsob použití 5. Upozornění 6. Bezpečnostní opatření 7. Možné poruchy a jejich nápravy 8. Technické údaje

Více

SERVISNÍ INSTRUKCE ODVZDUŠNĚNÍ SYSTÉMU MAZÁNÍ MOTORŮ ROTAX. ŘADY 912 i, 912 a 914 SI-912 i-004 SI-912-018R1 SI-914-020R1

SERVISNÍ INSTRUKCE ODVZDUŠNĚNÍ SYSTÉMU MAZÁNÍ MOTORŮ ROTAX. ŘADY 912 i, 912 a 914 SI-912 i-004 SI-912-018R1 SI-914-020R1 SERVISNÍ INSTRUKCE ODVZDUŠNĚNÍ SYSTÉMU MAZÁNÍ MOTORŮ ROTAX ŘADY 912 i, 912 a 914 SI-912 i-004 Tato SI reviduje SI-912-018 a SI-914-020 ze dne 23. ledna 2007. Opakované symboly Věnujte pozornost následujícím

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Infračervený návlek odstraňující bolest kolena DK-KP001 OBSAH

NÁVOD K POUŽITÍ Infračervený návlek odstraňující bolest kolena DK-KP001 OBSAH NÁVOD K POUŽITÍ Infračervený návlek odstraňující bolest kolena DK-KP001 OBSAH Obsah sady.......2 Postup při práci.......2 Detailní popis produktu......3 Charakteristika....3 Struktura..3 Provozní instrukce...4

Více

školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 RVP ZV Základní vzdělávání Zeměpis Základní škola Český Krumlov, Plešivec 249

školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 RVP ZV Základní vzdělávání Zeměpis Základní škola Český Krumlov, Plešivec 249 školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 PLACE HERE ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 Název školy Adresa Název ŠVP Plešivec 249, 381 01 Český Krumlov ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec

Více

Tipy na úspory energie v domácnosti

Tipy na úspory energie v domácnosti Tipy na úspory energie v domácnosti Kategorie BYDLÍM V NOVÉM RODINNÉM DOMĚ Bez investic Větrání a únik tepla Větrejte krátce, ale intenzivně. Při rychlém intenzivním vyvětrání se vzduch ochladí, ale stěny

Více

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 4.

Více

MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO USMĚRŇOVAČE STABILIZACE NAPĚTÍ

MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO USMĚRŇOVAČE STABILIZACE NAPĚTÍ Úloha č. MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO SMĚRŇOVČE STBILIZCE NPĚTÍ ÚKOL MĚŘENÍ:. Změřte charakteristiku křemíkové diody v propustném směru. Měřenou závislost zpracujte graficky formou I d = f ( ). d. Změřte závěrnou

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

C.A.T3+ a Genny3 NÁVOD K OBSLUZE. C.A.T³ přijímač - popis

C.A.T3+ a Genny3 NÁVOD K OBSLUZE. C.A.T³ přijímač - popis NÁVOD K OBSLUZE C.A.T3 a Genny3 C.A.T3 a Genny3 C.A.T3V a Genny3 C.A.T3+ a Genny3 Tato uživatelská příručka zahrnuje použití řady lokátorů C.A.T 3 a Genny3, které jsou k dispozici ve třech verzích. C.A.T3

Více

3. Přijímá GPSBIKE signál uvnitř budovy? - GPS signál bývá rušen kovy a zdmi, z tohoto důvodu nedoporučujeme používání GPSBIKE uvnitř budovy.

3. Přijímá GPSBIKE signál uvnitř budovy? - GPS signál bývá rušen kovy a zdmi, z tohoto důvodu nedoporučujeme používání GPSBIKE uvnitř budovy. NÁVOD K POUŽITÍ 1. UPOZORNĚNÍ 1.1 Informace Před používáním si přečtěte následující informace. 1.2 Bezpečnostní informace 1. Během řízení vždy sledujte silniční provoz. 2. Během jízdy neměňte nastavení

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

Počítačem podporované experimenty ve výuce

Počítačem podporované experimenty ve výuce Počítačem podporované experimenty ve výuce Naše škola se od března letošního roku stala partnerem projektu Podpora inovativních metod a forem výuky přírodovědných předmětů na základních školách, jehož

Více

VY_52_INOVACE_FA1_04_6B Člověk a příroda Fyzika - Měření fyzikálních veličin, 6.roč.

VY_52_INOVACE_FA1_04_6B Člověk a příroda Fyzika - Měření fyzikálních veličin, 6.roč. Vzdělávací oblast: Vzdělávací cíl: Kompetenční cíl: Autor: VY_52_INOVACE_FA1_04_6B Člověk a příroda Fyzika - Měření fyzikálních veličin, 6.roč. Měření hmotnosti různými druhy vah rozvoj kompetence sociální

Více

Pracovní program Techmania Science Center. Záhada stroje. www.techmania.cz

Pracovní program Techmania Science Center. Záhada stroje. www.techmania.cz Pracovní program Techmania Science Center Záhada stroje www.techmania.cz Záhada stroje 2 Obsah Obsah......................................... 2 Seznam ikon....................................... 2. Informace

Více

Návod pro Laboratoř oboru Výroba léčiv

Návod pro Laboratoř oboru Výroba léčiv Návod pro Laboratoř oboru Výroba léčiv Studium biomateriálů laserovou rastrovací mikroskopií (SBLRM) Vedoucí práce: doc. Ing. Jakub Siegel, Ph.D. 09/2014 Úkoly: 1. Prostudujte základní informace o přístrojích

Více

M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k

M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k M ě r n á t e p e l n á k a p a c i t a p e v n ý c h l á t e k Ú k o l : Určit měrné tepelné kapacity vybraných pevných látek pomocí kalorimetru. P o t ř e b y : Viz seznam v deskách u úlohy na pracovním

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

Obecná didaktika Modely výuky

Obecná didaktika Modely výuky Obecná didaktika Modely výuky Lenka Hloušková Průvodce studiem Obsahem tohoto modulu je vymezení předmětu obecné didaktiky a jejích vztahů k didaktice, ke školní didaktice a k oborovým didaktikám. Ve druhé

Více

Měření ohniskové vzdálenosti objektivu přímou metodou

Měření ohniskové vzdálenosti objektivu přímou metodou Měření ohniskové vzdálenosti objektivu přímou metodou návod ke cvičení z předmětu otonika (X34OT) 22. srpna 2007 Katedra Radioelektronik ČVUT akulta elektrotechnická, Technická 2, 166 27 Praha, Česká Republika

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Elektrická

Více

Tepelná výměna - proudění

Tepelná výměna - proudění Tepelná výměna - proudění Proč se při míchání horkého nápoje ve sklenici lžičkou nápoj rychleji ochladí - Při větrání místnosti (zejména v zimě) pozorujeme, že chladný vzduch se hromadí při zemi. Vysvětlete

Více

Sada Základy elektrochemie Kat. číslo 100.8057

Sada Základy elektrochemie Kat. číslo 100.8057 Sada Základy elektrochemie Kat. číslo 100.8057 Strana 1 z 16 Obsah Všeobecné bezpečnostní pokyny... 3 Přehled jednotlivých dílů... 4 Plán uspořádání... 5 Popisy pokusů... 6-16 1 Vodivost kapalin... 6 2

Více

Z Čj 1.st (2. ročník): Abeceda Čj 1.st (2. ročník): Slovní druhy Čj 1.st (2. ročník): Stavba věty

Z Čj 1.st (2. ročník): Abeceda Čj 1.st (2. ročník): Slovní druhy Čj 1.st (2. ročník): Stavba věty 1.1.3. ANGLICKÝ JAZYK I.ST. - ve znění dodatku č.37 - platný od 1.9.2012, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010, Standardů - platných od 1.9.2013 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE UPOZORNĚNÍ ČESKY OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1- Pro úspěšnou instalaci si nejprve přečtěte celý návod a projděte si všechny nákresy. 2- Abyste se vyvarovali možného zásahu elektrickým

Více

Chemie. Charakteristika předmětu

Chemie. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor : Chemie Chemie Charakteristika předmětu Chemie je zahrnuta do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Chemie je vyučována v 8. a 9. ročníku s hodinovou dotací 2 hodiny týdně. Převáţná část

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO.

Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO. Měření na výkonovém zesilovači Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO. Cílem měření je seznámit se s funkcí výkonového zesilovače, pracujícího ve třídě B, resp. AB. Hlavními úkoly jsou:

Více

Couvací zařízení CV-04 / CV-02

Couvací zařízení CV-04 / CV-02 Couvací zařízení CV-04 / CV-02 Montážní návod Před montáží tohoto systému si důkladně přečtěte tento návod! Couvací zařízení CV-04/CV-02 2 montážní návod 1. Popis zařízení Toto zařízení umožňuje pohodlné

Více

HÁZENÍ PENĚZ DO KANÁLU

HÁZENÍ PENĚZ DO KANÁLU HÁZENÍ PENĚZ DO KANÁLU Cíl(e): Pochopit, že voda je omezený přírodní zdroj. Uvědomit si, že denně plýtváme značným množstvím vody. Naučit se vzít na sebe zodpovědnost a omezit plýtvání vodou jednoduchými

Více

Uživatelská příručka pro myčky nádobí Jemi GS-18, GS-6

Uživatelská příručka pro myčky nádobí Jemi GS-18, GS-6 Uživatelská příručka pro myčky nádobí Jemi GS-18, GS-6 Asistenční servis MARCCRAB GASTRO s.r.o. REVOLUČNÍ 19/73 PLZEŇ 312 07 tel. 377 470 122 mobil: 602 173 253 Společnost Marccrab gastro s.r.o. je součástí

Více

Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách CE 100. Obj. č.: 52 69 05. Popis a ovládací prvky. Instalace

Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách CE 100. Obj. č.: 52 69 05. Popis a ovládací prvky. Instalace Popis a ovládací prvky Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách CE 100 Obj. č.: 52 69 05 1. Senzor intenzity světla 2. Tlačítko DOWN / ON/OFF 3. Tlačítko SET 4. Tlačítko UP 5. Konektor pro připojení napájení

Více

vývojvoj a perspektivy

vývojvoj a perspektivy Příprava učitelu itelů fyziky na JU vývojvoj a perspektivy Jiří Tesař, katedra fyziky PF JU Brno 13. 14. 9. 2007 Historie přípravyp pravy učitelu itelů na PF JU 1948 Pedagogická fakulta (pod UK Praha)

Více

V Ý S T R A H A N E O T V Í R A T! R I Z I K O E L E K T R I C K É H O Š O K U

V Ý S T R A H A N E O T V Í R A T! R I Z I K O E L E K T R I C K É H O Š O K U Bezpečnostní pokyny V Ý S T R A H A N E O T V Í R A T! R I Z I K O E L E K T R I C K É H O Š O K U VÝSTRAHA 1. Ke snížení rizika úrazu elektrickým proudem neodstraňujte kryt výrobku ani jeho zadní část.

Více

Úloha I.: Monitorování 1

Úloha I.: Monitorování 1 Úloha I.: Monitorování 1 1. Měření teploty povrchu těla termočlánkem Kalibrace termočlánku a ověření průběhu jeho teplotní závislosti. Měření teploty povrchu těla a prostředí kalibrovaným termočlánkem.

Více