Tipy na úspory energie v domácnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tipy na úspory energie v domácnosti"

Transkript

1 Tipy na úspory energie v domácnosti Kategorie BYDLÍM V NOVÉM RODINNÉM DOMĚ Bez investic Větrání a únik tepla Větrejte krátce, ale intenzivně. Při rychlém intenzivním vyvětrání se vzduch ochladí, ale stěny pokoje zůstanou teplé. Doporučujeme větrat třikrát denně po 10 minutách. U pomalého a dlouhého větrání pootevřeným oknem je tomu právě naopak dochází k vychladnutí stěn a pro jejich ohřátí je následně potřeba velké množství tepla. Zavírejte dveře do chladnějších místností. Přes noc zatahujte závěsy nebo žaluzie omezíte únik tepla oknem. Přetápění Dodržujte doporučené teploty v jednotlivých místnostech: obývací pokoj C, ložnice C, dětský pokoj C, koupelna C, chodby C. Místnosti, které trvale neobýváte, jen temperujte (pokoj pro hosty, komora, spíž atd.). Snížením teploty o 1 C uspoříte přibližně 6 % spotřebované energie. Pokud odcházíte do práce nebo mimo domov, snižte teplotu na 17 C. Při dlouhodobějším opuštění domu nebo bytu snižte teplotu až na 15 C. Před spaním snižte výkon těles ve všech místnostech. V chladnějším pokoji se většině lidí spí lépe a je to zdravější pro organizmus. Pocit tepla ovlivňuje také relativní vlhkost vzduchu. V místnosti s velmi nízkou vlhkostí je pro dosažení stejného pocitu tepla potřeba zvýšit teplotu o 2 3 C. Podlaha Máte-li instalované podlahové vytápění, zaměřte pozornost na správnou regulaci. Podlahové vytápění má velkou setrvačnost a vyžaduje zcela jiný přístup než vytápění topnými tělesy. Překážky v přístupu tepla Závěsy slouží jako užitečná izolace, ale jen pokud zakrývají okna a nikoli topná tělesa (radiátory). Topné těleso by mělo mít kolem sebe prostor a nemělo by být zaprášené ani zakryté dekoracemi nebo nábytkem. Zejména je důležité umožnit volné proudění vzduchu ke spodní straně topného tělesa a nad ním ponechat volný prostor pro stoupající teplý vzduch. Radiátory pravidelně čistěte od prachu, nepřekrývejte závěsy, nábytkem a nepoužívejte je jako sušičku prádla. To vše snižuje jejich účinnost. Celkově tak můžete ušetřit 10 % tepla. Vaření Když vaříte vodu v hrnci, přikryjte ji poklicí. Voda se uvaří mnohem rychleji a snížíte spotřebu až o 50 %.

2 S menšími hrnci a pánvemi vařte jen na malých hořácích. Velký hořák sice urychlí proces vaření, ale spotřeba plynu je daleko větší. Vyboulené dno hrnce zvyšuje spotřebu energie až o 30 %. Kotel a radiátory Topnou soustavu odvzdušňujte minimálně každé 3 měsíce a vždy po každém dopuštění vody do systému. Udržujte dostatečný tlak vody v topném systému. Voda Zkontrolujte nastavení teploty ohřevu vody u zásobníkového ohřívače. Optimální úsporná teplota je C. Nezapomeňte ale na pravidelné jednorázové zvýšení teploty (min. na 70 C) kvůli likvidaci bakterií. Při mytí nebo čištění zubů nenechávejte trvale téci teplou vodu. Nádobí myjte ve dřezu za použití mycího prostředku a pak krátce opláchněte, neomývejte nádobí pod trvale tekoucí vodou. Dbejte na těsnost kohoutků, jedním pouze slabě kapajícím kohoutkem odkape přibližně 170 l vody za měsíc (10 kapek za minutu). Teplotu vody z průtokového ohřívače nastavujte co nejnižší a už ji dále nemíchejte se studenou vodou. Spotřebu teplé vody můžete snížit pomocí perlátoru (provzdušňovací sítko) v koupelnových i kuchyňských bateriích. Místo koupání ve vaně se sprchujte! Jedna plná vana spotřebuje tolik vody jako 3 4 příjemné sprchy. Osvětlení Používejte zářivky nebo úsporné žárovky, ve srovnání s klasickými žárovkami ušetří až 80 % energie při totožné hladině osvětlení. Důsledně zhasínejte v prostorách, kde se v té době nikdo nevyskytuje. Na chodbách a v místnostech, kde není trvalý pobyt, lze světlo spínat bezobslužně fotobuňkou. Elektronika Omezte využívání klidového režimu (stand by) u vybraných elektrospotřebičů typu televize, DVD, audiosestavy nebo počítače. I nečinné elektrospotřebiče berou elektrickou energii ze sítě. Dopřejte počítači a obrazovce přestávku a vypněte je. Automatická aktivace klidového stavu po minutách uspoří, i spořiče obrazovky spotřebují mnoho elektrické energie. Vlhkost vzduchu Udržujte doporučenou vlhkost vzduchu v interiéru v rozmezí %. Nízká vlhkost vzduchu Vás nutí pro dosažení stejného pocitu tepla vytápět na teplotu o 2 3 C vyšší. Vlhkost zvýšíte např. sušením prádla v domě, umístěním a pravidelným zaléváním květin, použitím zvlhčovače, naopak snížíte používáním kuchyňských odsavačů par, odvětráním vodních par po sprchování. Po sprchování rychle odvětrejte vlhký vzduch, který by jinak mohl poškozovat izolace a stavební konstrukce. Nejlepší způsob, jak se této vlhkosti zbavit, je krátké a intenzivní vyvětrání otevřeným oknem.

3 Příliš vysoká vlhkost nad 60 % je v kombinaci s chladnými povrchy častou příčinou vzniku kondenzátu vodních par a vzniku plísní. Využijte schopnosti moderních oken zajistit hygienicky nutnou výměnu vzduchu v prostorách zatížených vodními parami. Tyto úpravy lze provádět i na již vyměněných oknech Pračka Pouhým snížením praní z 90 C na 60 C se sníží spotřeba elektřiny o 25 %. Vhodný prací prášek umožňuje kvalitní praní i při nižší hodnotě, čímž významně snížíte spotřebu energie. Při dávkování pracího prášku dbejte na správnou tvrdost vody, dávkujte přiměřeně prací prášky zatěžují životní prostředí. Nejlepší je prát až tehdy, máte-li pračku zcela naplněnou prádlem. Vyvářku a předpírku používejte jen tehdy, když je to opravdu nezbytné. Tyto programy jsou energeticky velmi náročné. Pravidelně, alespoň 2x ročně, čistěte filtr odtokové vody. Myčka nádobí Pokud možno používejte automatické programy a bioprogramy zkracují mycí čas a šetří energii. Nejvýhodnější je zapínat myčku, až je zcela zaplněna nádobím. Není-li nádobí silně znečištěno, stačí namísto 60 C použít program na 50 C; ušetříte tím přibližně 30 % energie. Chladnička a mraznička Odmrazujte často, námraza vyšší než 3 mm zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. Chladničku nebo mrazničku neumisťujte příliš blízko u stěny, do rohu, nebo dokonce do výklenku. Omezí se tak jejich výkon. Do blízkosti ledničky nikdy nestavte tepelné spotřebiče. Nedoporučujeme ukládat do mrazničky tekuté potraviny, např. polévku, nápoje či vodu. I zmrzlé tekutiny se odpařují a vytvářejí námrazu. Pro obyčejný provoz stačí teplota uvnitř chladničky +5 C, při snížení na +3 C stoupne její spotřeba o 15 %. Drobné úpravy Klimatizační zařízení Pokud zamýšlíte instalovat do svého domu klimatizaci, nezapomeňte na novou povinnost vyplývající ze zákona, kterou je nutnost pravidelné (1x za 4 roky) kontroly klimatizačního systému s výkonem vyšším než 12 kw.

4 Kotel a radiátory Pravidelně 1x ročně si dejte provést kontrolu seřízení Vašich plynových spotřebičů. Ve sklepních prostorech a chodbách tepelně izolujte potrubí topného systému a teplé vody. V případě, že nemáte dobře izolované zdi, umístěte hliníkovou fólii mezi stěnu a radiátor. Tato vrstva odráží teplo zpět do místnosti. Okna a dveře Zamezte průvanu pode dveřmi použitím prahu s těsněním. Snížení úniku tepla okny lze dosáhnout instalací okenní reflexní fólie. Vnější rolety, žaluzie a markýzy zamezí přehřívání interiéru v létě a úniku tepla v zimě. Na okna s celoobvodovým kováním lze nainstalovat elektronické hlídání polohy kliky, při sklopení omezí průtok topné vody elektronickým termoventilem, při otevření zastaví topení úplně. Regulace Instalací regulačních ventilů s termostatickými hlavicemi můžete ušetřit 5-15 % energie při správném nastavení a vyregulování. Použitím ekvitermní regulace (s venkovním čidlem) dosáhnete dalších úspor. Tato regulace reaguje na změny venkovní teploty. Nechte si zkontrolovat pravidelně 1krát ročně funkčnost regulace a celého topného systému. Voda Snižte spotřebu teplé vody instalací pákových baterií a rozptylových sprchovacích hlavic v koupelnách. Spotřebu teplé vody můžete snížit pomocí perlátoru (provzdušňovací sítko) v koupelně i u kuchyňských baterií. Přetápění Energii výrazně ušetříte instalací pokojového termostatu s časovým spínačem. Umožňuje Vám naprogramovat snížení teplot v požadovaném časovém období (noc, nepřítomnost v bytě apod.). Osvětlení Uspořte energii na venkovním osvětlení. Chytré solární světlo na zahradu Vám to umožní.

5 Větší investice Podlaha Pokud plánujete podlahové vytápění, věnujte tepelné izolaci podlahy zvýšenou pozornost. Jinak by se Vám mohlo snadno stát, že velká část tepelného výkonu bude vytápět zem pod objektem a nikoliv přízemní místnosti. Okna a dveře Teplo a pohodu bez zbytečných energetických ztrát Vám pomůžou zajistit okna s nízkým součinitelem prostupu tepla. Pokud jste při stavbě tento faktor podcenili, lze u nových oken provést nové zasklení oken lepšími skly v provedení se zvýšenou tepelnou izolací. Nemáte-li instalované nucené větrání s rekuperací tepla, nesmí být okna absolutně těsná musí být zajištěna minimální hygienická výměna vzduchu, která mj. zabrání tvorbě plísní. Okna musí umožňovat tzv. mikroventilaci, nebo být osazena nastavitelnou větrací štěrbinou. Zajistěte pravidelné větrání. Moderní okna jsou schopna pomocí elektroniky hlídat stav svého otevření či sklopení a omezit vytápění nebo vypnout rekuperaci podle potřeby. Ohřev vody Pro vzdálenější místa odběru teplé vody použijte raději samostatný ohřívač vody než dlouhé potrubí od hlavního zdroje ušetříte energii i vodu! Ohřívače vody instalujte co nejblíže odběrovému místu. Zvažte způsob ohřevu teplé vody, zda je pro Vás výhodnější průtokový, nebo zásobníkový ohřívač. Obecné doporučení: byt = průtokový ohřívač, rodinný dům = zásobníkový ohřívač. Používejte k běžnému užívání dešťovou vodu. Nabídka moderních zásobníků na dešťovou vodu je rozmanitá. Začíná u jednoduchých zařízení, která tvoří jen nádrž na dešťovou vodu a sud, slouží výhradně k zalévání zahrady. Složitější zařízení, vybavená čerpadly a rozvaděči, se starají o dodávku dešťové vody pro celý dům na splachování toalet, praní a zavlažování zahrady. Pořiďte si automatické zavlažování zahrady ušetřete tak až 40 % nákladů při zavlažování zahrady. Instalací solárního systému pro přípravu teplé vody lze ušetřit až 60% nákladů na přípravu teplé vody. Investiční náklady na úrovni 100 až 120 tis. Kč (při instalaci pro 3- až 4člennou rodinu) lze snížit díky dotačním titulům až o 50 tis. Kč a tím dosáhnout návratnosti investice již za 8 let při cca 20leté životnosti zařízení. Kotel a radiátory Chladnička a mraznička Při výběru nových elektrospotřebičů do Vaší domácnosti si všímejte jejich energetické náročnosti. Při orientaci pomohou energetické štítky, které dělí spotřebiče do třídy A G, od nejúspornějších po nejméně úsporné. Používejte co nejčastěji úsporné spotřebiče třídy A.

6 Z běžných elektrospotřebičů jsou to právě chladničky a mrazničky, které spotřebovávají nejvíce energie. Moderní chladničky mají až o 45 % nižší spotřebu než modely vyrobené před 10 lety. Regulace Zvažte instalaci ekvitermní regulace s venkovním čidlem, která reaguje na změny venkovní teploty. Tím dosáhnete dalších úspor energie. Ale vždy by zapínání a vypínání Vašeho kotle mělo být řízeno automatickou regulací, nejlépe s možností časového programování. Myčka nádobí Při výběru myčky se řiďte energetickým štítkem (kategorie A nebo B), zároveň se pokud možno orientujte na kvalitní značkové výrobky. Dnešní moderní myčky spotřebují až o 40 % méně elektřiny než myčky z 80. let a jsou úspornější než ruční mytí nádobí. Nucené větrání s rekuperací Pokud plánujete větší rekonstrukci nebo novostavbu, určitě zvažte možnost instalace systému nuceného větrání s rekuperací (zpětného získání) tepla. Ušetříte na nákladech na vytápění, zajistíte si trvale čerstvý vzduch a zamezíte možnému vzniku plísní. CNG pohon automobilů Pokud ročně najezdíte více než km a máte nedaleko sídla firmy či bydliště či na trase jízdy plnicí stanici CNG, potom při pořízení CNG automobilu můžete ročně uspořit velmi významné částky až v desítkách tisíc Kč. Automobily s CNG pohonem mají pořizovací cenu srovnatelnou s naftovými pohony, konečnou cenu dále výrazně ovlivní vybavení a komfort vozu. Vyšší pořizovací cena se vrátí po ujetí až km, záleží na značce vozu. CNG automobily mají minimální vliv na životní prostředí, podstatně snižují emise zejména NOx, CO, prachových částic, zbytkových nespálených uhlovodíků.

Rozvojový program "Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007"

Rozvojový program Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Rozvojový program "Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007" http://www.1zsfm.cz/

Více

Jak snížit náklady na vytápění bytu? Váš praktický rádce. Odborný garant publikace: Ing. Karel Zubek energetický specialista. www.energyprukaz.

Jak snížit náklady na vytápění bytu? Váš praktický rádce. Odborný garant publikace: Ing. Karel Zubek energetický specialista. www.energyprukaz. člen skupiny Zásobování teplem Vsetín a.s. Jiráskova 1326, 755 01 Vsetín Tel.: +420 571 815 111 E-mail: zasobovani-teplem-vsetin@mvv.cz www.vsteplo.mvv.cz člen skupiny Odborný garant publikace: Ing. Karel

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Energeticky úsporná opatření v domácnostech Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Voda Zkontrolujte nastavení teploty ohřevu vody u zásobníkového

Více

ELEKTRICKé OHŘÍVAČe VODY. M xxx SLIM. Návod k použití a instalaci OH 4. FAGOR_OH4_T07F042F7.indd 1 23.6.2012 20:50:33

ELEKTRICKé OHŘÍVAČe VODY. M xxx SLIM. Návod k použití a instalaci OH 4. FAGOR_OH4_T07F042F7.indd 1 23.6.2012 20:50:33 ELEKTRICKé OHŘÍVAČe VODY Řada M xxx SLIM Návod k použití a instalaci OH 4 FAGOR_OH4_T07F042F7.indd 1 23.6.2012 20:50:33 VÁŽENÁ ZÁKAZNICE/VÁŽENÝ ZÁKAZNÍKU, GRATULUJEME! Právě jste se stali majiteli elektrického

Více

Návod pro provoz. Plynový kondenzační kotel MGK-130 MGK-170 MGK-210 MGK-250 MGK-300

Návod pro provoz. Plynový kondenzační kotel MGK-130 MGK-170 MGK-210 MGK-250 MGK-300 Návod pro provoz Plynový kondenzační kotel MGK-130 MGK-170 MGK-210 MGK-250 MGK-300 Wolf Česká republika s.r.o., Rybnická 92, 634 00 Brno, tel. +420 547 429 311, fax +420 547 213 001, www.wolfcr.cz Art.-Nr.:

Více

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF teplo pro všechny Koncentrický výfuk spalin Kondenzační výměník z nerezové oceli v ISOtermickém provedení (záruka 5 let) Nízkoemisní

Více

Návod k použití Chladnička

Návod k použití Chladnička Chladnička Děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám prokázali tím, že jste si koupili náš přístroj. Při jeho používání Vám přejeme hodně spokojenosti. Chladnička je určena k použití v domácnosti k uchovávání

Více

T8360A. Honeywell MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY. Použití. Technické parametry. Hlavní rysy. Konstrukce

T8360A. Honeywell MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY. Použití. Technické parametry. Hlavní rysy. Konstrukce říjen 2007 T8360 MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY Použití Mechanické prostorové termostaty jsou nejjednodušší formou automatické regulace prostorové teploty. Jestliže jsou použity v systémech vytápění

Více

Energie v domácnosti. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Energie v domácnosti. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Energie v domácnosti Provoz domácnosti - Elektřina a plyn - Voda - Teplo a topení - Osvětlení Spotřebiče - Kde ušetřit - kdekoliv - Stand-by-režim - Energetický štítek Energie v domácnosti Vaření a jídlo

Více

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF teplo pro všechny Koncentrický výfuk spalin Kondenzační výměník z nerezové oceli v ISOtermickém provedení (záruka 5 let) Nízkoemisní

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R-163-014-14 ze dne 24.6.2014

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R-163-014-14 ze dne 24.6.2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-163-014-14 ze dne 24.6.2014 Vzorová nájemní smlouva k bytům zvláštního určení v Domě s pečovatelskou službou v Praze 4, Olbramovická č. p. 703 Rada

Více

CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM

CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM Perfekt Snaige CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM R 130 NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Vážený zákazníku, Jsme potěšeni tím, že jste se rozhodl vybrat si náš výrobek. Děkujeme za provedený nákup. Při přípravě ledničky

Více

Solární kondenzační centrála s vrstveným zásobníkem 180 litrů PHAROS ZELIOS 25 FF

Solární kondenzační centrála s vrstveným zásobníkem 180 litrů PHAROS ZELIOS 25 FF Solární centrála s vrstveným zásobníkem 180 litrů PHAROS ZELIOS 25 FF teplo pro všechny OVLÁDACÍ PRVKY KOTLE 1 multifunkční LCD displej 2 tlačítko ON/OFF 3 otočný volič TEPLOTY TOPENÍ + MENU 4 MODE volba

Více

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti POSVIŤTE SI NA ÚSPORY Jak ušetřit elektřinu v domácnosti JAK UŠETŘIT V DOMÁCNOSTI ELEKTŘINU Co je cílem semináře přinést důležité a praktické informace a tipy, které vám pomohou v domácnosti s elektřinou

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ Obsah: 1.0 Koncepce zásobení teplem 2.0 Systém vytápění 3.0 Tepelné ztráty 4.0 Zdroj tepla 5.0 Pojistné zařízení 6.0 Topné okruhy 7.0 Rozvod potrubí 8.0 Topná plocha 9.0 Doplňování

Více

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580 ovládání kotle displej indikace tlaku v topném systému přepínač režimů teplota TV (pouze kotle CLN, TCLN) teplota topné vody (posuv ekv. křivky) Přepínač provozních režimů má následující polohy: OFF Vypnutí

Více

Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu. SMART Line SL & SLEW 100-130 - 160-210 - 240 12/2014

Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu. SMART Line SL & SLEW 100-130 - 160-210 - 240 12/2014 Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu SMART Line SL & SLEW 00 30 60 20 240 2/204 OBSAH OBECNÁ DOPOČENÍ... 4 NÁVOD K OBSLUZE... 5 Ovládací panel ( SLEW )... 5 POPIS ZAŘÍZENÍ... 6 Modely SL / SLEW 00 30

Více

Obsah: 1. Úvod. 2. Přehled vzduchotechnických zařízení. 3. Technické řešení. 4. Protihluková opatření. 5. Požární opatření. 6. Požadavky na profese

Obsah: 1. Úvod. 2. Přehled vzduchotechnických zařízení. 3. Technické řešení. 4. Protihluková opatření. 5. Požární opatření. 6. Požadavky na profese Obsah: 1. Úvod 2. Přehled vzduchotechnických zařízení 3. Technické řešení 4. Protihluková opatření 5. Požární opatření. 6. Požadavky na profese 7. Tepelné izolace a nátěry 8. Závěr 1. Úvod Tato dokumentace

Více

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ. 6. MAXIMÁLNÍ ZATÍŽENÍ SPRCHOVÉHO KOUTU JE 110 KG 7. Doporučený tlak ve vodovodním rozvodu boxu je 0,2 0,5 Mpa.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ. 6. MAXIMÁLNÍ ZATÍŽENÍ SPRCHOVÉHO KOUTU JE 110 KG 7. Doporučený tlak ve vodovodním rozvodu boxu je 0,2 0,5 Mpa. Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme na náš trh tento výrobek za cenu, ve které není zahrnutá částka na

Více

STAVEBNÍ PŘIPRAVENOST pro hydroterapeutické systémy

STAVEBNÍ PŘIPRAVENOST pro hydroterapeutické systémy STAVEBNÍ PŘIPRAVENOST pro hydroterapeutické systémy Relaxace v hydromasážní vaně se v 90-letech stala takovou samozřejmostí jako automatická pračka nebo myčka nádobí! Dopřejte si v dnešní uspěchané době

Více

Geminox THRs NÁVOD K INSTALACI. Kondenzační kotel. www.geminox.cz www.geminox.sk. NEZAPOMEŇTE Vyplňte datum montáže. multiprotec

Geminox THRs NÁVOD K INSTALACI. Kondenzační kotel. www.geminox.cz www.geminox.sk. NEZAPOMEŇTE Vyplňte datum montáže. multiprotec multiprotec - OCHRANA TOPNÉHO SYSTÉMU PŘED KOROZÍ Kondenzační kotel Geminox THRs NÁVOD K INSTALACI 0 9. TO. TO D 9 9 0 0 ) Kondenzační kotel THRs ) Přívod plynu ) Uzávěr plynu ) Radiátorový topný systém

Více

NELA s vysokou vaničkou

NELA s vysokou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ MASÁŽNÍHO SPRCHOVÉHO BOXU NELA s vysokou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme

Více

Návod pro instalaci obsluhu a údržbu N - mini / N 1 / N 2 / N 3

Návod pro instalaci obsluhu a údržbu N - mini / N 1 / N 2 / N 3 N Návod pro instalaci obsluhu a údržbu N - mini / N 1 / N 2 / N 3 CZ 1 OBSAH Úvod 3 Komu je návod určen 3 Symboly 3 Platné normy 3 Důležité poznámky 3 Uživatelská příručka 4 Použití kotle 4 Bezpečné nastavení

Více

Návod pro montáž, provoz a údržbu Stav 03/04

Návod pro montáž, provoz a údržbu Stav 03/04 solarito II akumulační solární zásobník pro ohřev TUV a podporu topení Návod pro montáž, provoz a údržbu Stav 03/04 Všeobecné bezpečnostní pokyny Solarito II jsou kombinované zásobníkové ohřívače pro topnou

Více

NÁVOD PRO INSTALACI, OBSLUHU A ÚDRŽBU

NÁVOD PRO INSTALACI, OBSLUHU A ÚDRŽBU NÁVOD PRO INSTALACI, OBSLUHU A ÚDRŽBU HRs 321-601 - 800-1000 321-601 DUPLEX JUMBO 800-1000 OBSAH OBECNÁ DOPORUČENÍ......4 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA...5 Termostat... 5 POPIS ZAŘÍZENÍ......6 Modely - Typy HRs

Více

LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ

LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ Rozsah prací a dodávek STANDARDNÍ PROVEDENÍ Od horní hrany spodní stavby, platnost od 1. 1. 2012 (MODEL 2012) LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ Tento Rozsah prací a dodávek popisuje rodinný

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 11 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal

Více

Nevidíte ho, ale pociťujete: trvale a všude čerstvý vzduch.

Nevidíte ho, ale pociťujete: trvale a všude čerstvý vzduch. Nevidíte ho, ale pociťujete: trvale a všude čerstvý vzduch. Zdraví: Čerstvý vzduch podporuje pohodu, spánek, schopnost koncentrace a výkonnost. Díky volitelným jemným filtrům, které zachycují jemný prach

Více

Doba Amortizace Opatření

Doba Amortizace Opatření Doba Amortizace Opatření Amortizace jednotlivých opatření u Objektů V energetickém auditu jsou hodnocena jednotlivá opatření i jednotlivě. To nám dává možnost udělat si přehled o návratnosti opatření jako

Více

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm!

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm! ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5 Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! Vysoká účinnost až 92 % ZPLYŇOVACÍ KOTEL dřevo Úspory na vytápění až 40 % Nerezové

Více

CZ Návod k použití CDPM 85370 MYČKA NÁDOBÍ

CZ Návod k použití CDPM 85370 MYČKA NÁDOBÍ CZ Návod k použití CDPM 85370 MYČKA NÁDOBÍ 1 Vážený zákazník, Děkujeme Vám, že jste si vybrali domácí spotřebič CANDY, kvalitní myčku nádobí, terá zaručuje vysokou jakost, výborné užitné vlastnosti a spolehlivost.

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ D.1.4.d.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ Akce: PASÁŽ A NOVOSTAVBA KOMUNIKAČNÍHO JÁDRA DOMU Č. 49, JAROMĚŘ Objekt: Část: Vypracoval: Archívní číslo: Jaroměř Kavárna Vytápění Ing. Jiří Hájek P13P138 Datum:

Více

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb 499/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o dokumentaci staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon): 1 Úvodní

Více

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov SOLÁRNÍ TERMICKÉ SYSTÉMY A ZDROJE TEPLA NA BIOMASU MOŽNOSTI INTEGRACE A OPTIMALIZACE 29. října 2007, ČVUT v Praze, Fakulta strojní Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění

Více

Montážní návod čtvrtkruhový masážní box s vaničkou

Montážní návod čtvrtkruhový masážní box s vaničkou Montážní návod čtvrtkruhový masážní box s vaničkou LISA 80 x 80 x 220 cm, 90 x 90 x 220 cm Prodejce: WellMall s.r.o. Brněnec 53, 569 04 Brněnec, tel.: 777 633 902, 516 413 260 info@wellmall.cz, www.wellmall.cz

Více

Jak bydlet v úsporném domě aneb 7.000,- Kč za vytápění ročně

Jak bydlet v úsporném domě aneb 7.000,- Kč za vytápění ročně Jak bydlet v úsporném domě aneb 7.000,- Kč za vytápění ročně Postavení vlastního domu je v životě každého člověka významným okamžikem a dům poté užíváme většinou po zbytek našeho života. O to více jsou

Více

KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825

KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825 KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825 Návod k použití a instalaci CH 51 FAGOR_FIM_4825.indd 1 21.4.2010 9:08:03 FAGOR_FIM_4825.indd 2 21.4.2010 9:08:04 FAGOR_FIM_4825.indd 3 21.4.2010 9:08:04 FAGOR_FIM_4825.indd

Více

SOFIE 90, SOFIE 100 s vysokou vaničkou

SOFIE 90, SOFIE 100 s vysokou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ MASÁŽNÍHO SPRCHOVÉHO BOXU SOFIE 90, SOFIE 100 s vysokou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o.

Více

T:257810072,736771783 Kralupy nad Vltavou část projektu - Vytápění cizek_tzb@volny.cz. F1.4a VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA

T:257810072,736771783 Kralupy nad Vltavou část projektu - Vytápění cizek_tzb@volny.cz. F1.4a VYTÁPĚNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavba : STAVEBNÍ ÚPRAVY, PŘÍSTAVBA A NÁSTAVBA OBJEKTU Č.P. 139 Místo stavby : st.p.č. 189, k.ú. Kralupy nad Vltavou Stupeň projektu : DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY ( DPS ) Vypracoval : PARÉ Č. Ing.Vladimír

Více

OHŘÍVAČE VODY STACIONÁRNÍ

OHŘÍVAČE VODY STACIONÁRNÍ NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI OHŘÍVAČE VODY STACIONÁRNÍ OKCE 100 NTR/2,2kW OKCE 125 NTR/2,2kW Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o. Dražice 69 294 71 Benátky nad Jizerou Telefon: 326 370 911, -965,

Více

NÁVOD PRO MONTÁŽ A OBSLUHU

NÁVOD PRO MONTÁŽ A OBSLUHU 2006-09 NÁVOD PRO MONTÁŽ A OBSLUHU Ohřívač s trubkovým výměníkem typ: typ: Kombinovaný: OW E 60.7 OW E100.7 OW E150.7 OW E200.7 Nepřímotopný výměník: W E 60.7 W E 100.7 W E 100.74-stacionární W E 150.7

Více

Bezpečné připojení. Bezpečné použití elektřiny v domácnosti. E.ON Česká republika, s. r. o. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice. www.eon.

Bezpečné připojení. Bezpečné použití elektřiny v domácnosti. E.ON Česká republika, s. r. o. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice. www.eon. Bezpečné připojení Bezpečné použití elektřiny v domácnosti E.ON Česká republika, s. r. o. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice www.eon.cz Bezpečné používání spotřebičů v domácnosti Distribuce

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO INSTALACI ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ PROVÁDĚCÍ PROJEKT ZDROJ TEPLA TEPELNÉ ČERPADLO VZDUCH VODA

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO INSTALACI ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ PROVÁDĚCÍ PROJEKT ZDROJ TEPLA TEPELNÉ ČERPADLO VZDUCH VODA PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO INSTALACI ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ - PROVÁDĚCÍ PROJEKT ZDROJ TEPLA TEPELNÉ ČERPADLO VZDUCH VODA (OBEC OKROUHLO) Obsah Obsah...2 1 Úvod...3 2 Výchozí podklady...3 3 Tepelně technické

Více

NÁVOD K POUŽITÍ BL150

NÁVOD K POUŽITÍ BL150 NÁVOD K POUŽITÍ BL150 OBECNÉ ÚDAJE PRO KONEČNÉHO UŽIVATELE OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Likvidace odpadu Roztřiďte odpad podle různých materiálů ( kartón, polystyrén, atd. ) a zlikvidujte je podle místních

Více

ENERGIS 92, s.r.o. DPS. ATELIER SAEM, s.r.o. Energis 92, s.r.o. SAEM, s.r.o. FIRMY ATELIER SAEM, s.r.o. INVESTOR. Vypracoval:

ENERGIS 92, s.r.o. DPS. ATELIER SAEM, s.r.o. Energis 92, s.r.o. SAEM, s.r.o. FIRMY ATELIER SAEM, s.r.o. INVESTOR. Vypracoval: SAEM, s.r.o. FIRMY ATELIER SAEM, s.r.o. INVESTORA. DATUM PODPIS INVESTOR Kubrova 31 ARCHITEKT ATELIER SAEM, s.r.o. Na Mlejnku 6/1012, 147 00 Praha 4 t: +420 223 001 670 info@saem.cz www.saem.cz ENERGIS

Více

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. DSZP Kavkaz A, Vysoká 735/9, VEJPRTY

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. DSZP Kavkaz A, Vysoká 735/9, VEJPRTY STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU DSZP Kavkaz A, Vysoká 735/9, VEJPRTY Září 2013 O B S A H : 1. Úvod str. 3 2. Popis objektu str. 3 3. Stávající využití objektu str. 4 4. Budoucí využití objektu str.

Více

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE Prezentace v rámci EU projektu EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický

Více

Montážní návod. Akumulační zásobník vody se zabudovanou vlnovcovou trubkou z ušlechtilé oceli určený k ohřevu vody BSH

Montážní návod. Akumulační zásobník vody se zabudovanou vlnovcovou trubkou z ušlechtilé oceli určený k ohřevu vody BSH Montážní návod Akumulační zásobník vody se zabudovanou vlnovcovou trubkou z ušlechtilé oceli určený k ohřevu vody BSH Obsah Obsah.............................................................. Strana 1.

Více

DUPLEX RB teplovzdušné vytápěcí a větrací jednotky pro bytové nízkoenergetické objekty a pasivní rodinné domy

DUPLEX RB teplovzdušné vytápěcí a větrací jednotky pro bytové nízkoenergetické objekty a pasivní rodinné domy DUPLEX RB teplovzdušné vytápěcí a větrací jednotky pro bytové nízkoenergetické objekty a pasivní rodinné domy REGULÁTOR CP 7 RD display provozních stavů kabelové propojení slaboproudé otočný ovladač vestavěné

Více

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ 6. MAXIMÁLNÍ ZATÍŽENÍ SPRCHOVÉHO KOUTU JE 110 KG

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ 6. MAXIMÁLNÍ ZATÍŽENÍ SPRCHOVÉHO KOUTU JE 110 KG Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme na náš trh tento výrobek za cenu, ve které není zahrnutá částka na

Více

MěÚ Vejprty, Tylova 870/6, 431 91 Vejprty

MěÚ Vejprty, Tylova 870/6, 431 91 Vejprty 1. Úvodní část 1.1 Identifikační údaje Zadavatel Obchodní jméno: Statutární zástupce: Identifikační číslo: Bankovní spojení: Číslo účtu: MěÚ Vejprty, Tylova 87/6, 431 91 Vejprty Gavdunová Jitka, starostka

Více

Návod k použití. Důležitá bezpečnostní upozornění

Návod k použití. Důležitá bezpečnostní upozornění Návod k použití Gratulujeme Vám k nákupu spotřebiče Multicooker. Tento neocenitelný kuchyňský pomocník má šest funkcí: gril, pečení, smažení, vaření v páře, pomalé vaření a dušení. Před použitím si pečlivě

Více

CHLADNIČKA DF1-12. Návod k obsluze

CHLADNIČKA DF1-12. Návod k obsluze CHLADNIČKA DF1-12 Návod k obsluze 1 1. Popis spotřebiče Části a funkce 1 2 12 11 10 3 4 5 6 7 9 8 Skříňka chladničky Dvířka mrazícího prostoru Odkapávací zásobník Poličky Skleněný kryt Kompresor Zásobník

Více

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB OPRAVA KOTELNY V OBJEKTU MŠ Střelecká 1067/14, Jablonec nad Nisou Investor : Stupeň : Statutární město Jablonec nad Nisou Mírové náměstí 19 467

Více

Montážní návod obdélníkový masážní box s vaničkou

Montážní návod obdélníkový masážní box s vaničkou Montážní návod obdélníkový masážní box s vaničkou BREST 52 x 87 x 223 cm Prodejce: WellMall s.r.o. Brněnec 53, 569 04 Brněnec, tel.: 777 633 902, 56 43 260 info@wellmall.cz, www.wellmall.cz Vážený zákazníku,

Více

WD-4S PODPULTOVÁ MYČKA

WD-4S PODPULTOVÁ MYČKA WD-4S PODPULTOVÁ MYČKA PODPULTOVÁ MYČKA WD-4S Velmi kvalitní švédský design čistý a funkční design v nerezové oceli a tvrzeném skle. Perfektní výsledky za všech okolností speciálně navržená mycí ramena

Více

Projektová kancelář Sokolská 199 Liberec 1, 460 01, Tel. +420 482 736 374, IČO: 25424491

Projektová kancelář Sokolská 199 Liberec 1, 460 01, Tel. +420 482 736 374, IČO: 25424491 1. Rozsah a podklady Tento projekt řeší silnoproudou elektroinstalaci rekonstrukce kotelny kino Český Dub v rozsahu realizační dokumentace. Při návrhu technického řešení se vycházelo z půdorysných plánů

Více

PEW 9742 A PEW 6742 A ODSAVAČ PAR NÁVOD K OBSLUZE

PEW 9742 A PEW 6742 A ODSAVAČ PAR NÁVOD K OBSLUZE PEW 9742 A PEW 6742 A ODSAVAČ PAR NÁVOD K OBSLUZE Vážený zákazníku Děkujeme, že jste zakoupil výrobek značky PHILCO. Aby váš spotřebič sloužil co nejlépe, přečtěte si všechny pokyny v tomto návodu. OBSAH

Více

Uživatelská příručka pro myčky nádobí Jemi GS-18, GS-6

Uživatelská příručka pro myčky nádobí Jemi GS-18, GS-6 Uživatelská příručka pro myčky nádobí Jemi GS-18, GS-6 Asistenční servis MARCCRAB GASTRO s.r.o. REVOLUČNÍ 19/73 PLZEŇ 312 07 tel. 377 470 122 mobil: 602 173 253 Společnost Marccrab gastro s.r.o. je součástí

Více

1 Všeobecná upozornění

1 Všeobecná upozornění 1 Všeobecná upozornění Tato příručka je neoddělitelnou součástí výrobku a musí být předána uživateli spolu se zařízením. Součástí tohoto zařízení musí zůstat při každé změně vlastníka. Příručku uchovávejte

Více

Vymezení drobných oprav a běžné údržby, které provádí a hradí nájemce bytu Od 1.1.2014

Vymezení drobných oprav a běžné údržby, které provádí a hradí nájemce bytu Od 1.1.2014 Vymezení drobných oprav a běžné údržby, které provádí a hradí nájemce bytu Od 1.1.2014 Nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě a náklady spojené s běžnou údržbou bytu hradí nájemce. Za

Více

Montážní návod čtvrtkruhový masážní box s vaničkou

Montážní návod čtvrtkruhový masážní box s vaničkou Montážní návod čtvrtkruhový masážní box s vaničkou MARVIN 91 x 91 x 220 cm Prodejce: WellMall s.r.o. Brněnec 53, 569 04 Brněnec, tel.: 777 633 902, 516 413 260 info@wellmall.cz, www.wellmall.cz Vážený

Více

Elektrické podlahové topné rohože

Elektrické podlahové topné rohože WWW.TOPENI-CHLAZENI.CZ NÁVOD NA INSTALACI A OVLÁDÁNÍ Elektrické podlahové topné rohože 230 V 50 Hz IPX 7 TEPLO, KTERÉ MÁTE U NOHOU INFORMACE O VÝROBKU - ELEKTRICKÉ PODLAHOVÉ TOPNÉ ROHOŽE NOVÉ PROVEDENÍ!

Více

PROVOZNÍ KNIHA KONTROL A ÚDRŽBY PROVÁDĚNÉ VE STÁLÉM ÚKRYTU CIVILNÍ OCHRANY ČÍSLO

PROVOZNÍ KNIHA KONTROL A ÚDRŽBY PROVÁDĚNÉ VE STÁLÉM ÚKRYTU CIVILNÍ OCHRANY ČÍSLO PŘÍLOHA Č. 1 PROVOZNÍ KNIHA KONTROL A ÚDRŽBY PROVÁDĚNÉ VE STÁLÉM ÚKRYTU CIVILNÍ OCHRANY ČÍSLO Adresa stálého úkrytu CO Majitel stálého úkrytu CO FVZ (počet x typ): Údržbář: Odpovědnost za údržbu Jméno,

Více

TEPELNÉ ZTRÁTY 4 ZÁKLADNÍ INFORMACE 38 OHŘEV VODY 20 ELEKTRICKÝ OHŘEV VODY 20. DOPORučENÍ PRO PROVOZ 23 SOLÁRNÍ KOLEKTORY 24. DOPORučENÍ PRO PROVOZ 27

TEPELNÉ ZTRÁTY 4 ZÁKLADNÍ INFORMACE 38 OHŘEV VODY 20 ELEKTRICKÝ OHŘEV VODY 20. DOPORučENÍ PRO PROVOZ 23 SOLÁRNÍ KOLEKTORY 24. DOPORučENÍ PRO PROVOZ 27 Úspory v kostce I. Obsah TEPELNÉ ZTRÁTY 4 ZÁKLADNÍ INFORMACE 4 VýPOčTOVÉ aplikace a související publikace 4 elektrické VYTÁPĚNÍ 8 ZÁKLADNÍ INFORMACE 8 jak SI SPRÁVNĚ VYBRAT 8 OHŘEV VODY 20 ELEKTRICKÝ OHŘEV

Více

WATERSAN 4. Návod pro instalaci a používání sanitárního čerpadla

WATERSAN 4. Návod pro instalaci a používání sanitárního čerpadla Jaroslav Řezáč Milan Hurt SANITÁRNÍ ČERPADLA SFA SANIBROY a SETMA Autorizovaný servis, instalace a prodej sanitárních čerpadel a sprchových kabin SFA SANIBROY a SETMA web: http://www.sfa-sanibroy.cz e-mail:

Více

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu "Budovy s takmer nulovou potrebou energie fikcia alebo blízka budúcnosť?" Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu Zdeněk Kaňa Ing. arch. David Vašíček Martin Jindrák

Více

TA-MATIC. Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu

TA-MATIC. Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu TA-MATIC Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu IMI HEIMEIER / Teplá voda / TA-MATIC TA-MATIC Termostatické směšovací ventily jsou vhodné pro řízení teploty teplé vody v obytných

Více

Návod na instalaci a použití. Masážní box ANABELL

Návod na instalaci a použití. Masážní box ANABELL Návod na instalaci a použití Masážní box ANABELL Prodejce: WellMall s.r.o. Brněnec 53 569 04 BRNĚNEC www.wellmall.cz, www-levna-koupelna-cz Pro více informací se obracejte na: tel.: 516 413 260, mobil:

Více

BELLA 120 levá, BELLA 120 pravá s vysokou vaničkou

BELLA 120 levá, BELLA 120 pravá s vysokou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ MASÁŽNÍHO BOXU BELLA 120 levá, BELLA 120 pravá s vysokou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o.

Více

Plánování elektroinstalace

Plánování elektroinstalace Předsíň. Železné pravidlo pro předsíň: Do 3 metrů délky předsíně navrhnout 1-3 zásuvky, od 3 metrů délky 2-4 zásuvky. Navrhněte pro svou předsíň, v závislosti na jejím půdorysu, počtu dveří a rozsahu osvětlení

Více

Nový přímotopný elektro kotel 9 24 kw Malých rozměrů a novým designem. Elektrický kotel K 24 (21, 18, 15, 12, 9)

Nový přímotopný elektro kotel 9 24 kw Malých rozměrů a novým designem. Elektrický kotel K 24 (21, 18, 15, 12, 9) Nový přímotopný elektro kotel 9 24 kw Malých rozměrů a novým designem Elektrický kotel K 24 (21, 18, 15, 12, 9) Základní vlastnosti Výkon 9, 12, 15, 18, 21 a 24 kw Postupné spínání výkonu Doběh čerpadla

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE REKONSTRUKCE BYTU NA HUTÍCH STUPEŇ DSP TECHNICKÁ ZPRÁVA-VYTÁPĚNÍ OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 1 2. ÚVOD... 1 3. VÝCHOZÍ PODKLADY... 2 4. VÝPOČTOVÉ HODNOTY KLIMATICKÝCH POMĚRŮ... 2 5. TEPELNÁ BILANCE...

Více

OHŘÍVAČE VODY ZÁSOBNÍKOVÉ PRO SVISLOU MONTÁŽ

OHŘÍVAČE VODY ZÁSOBNÍKOVÉ PRO SVISLOU MONTÁŽ Návod k obsluze a instalaci OHŘÍVAČE VODY ZÁSOBNÍKOVÉ PRO SVISLOU MONTÁŽ Kombinované Elektrické Typové číslo : Typové číslo : OKCE 50 205 108 OKC 80 201 208 OKCE 80 205 108 OKC 100 208 208 OKC 100/1m2

Více

Přílohy k textu studijní opory předmětu Tržní oceňování nemovitostí

Přílohy k textu studijní opory předmětu Tržní oceňování nemovitostí Rok Přibližné přepočítací indexy cen stav. prací - odvětví stavební výroby celkem Přepočet na první pololetí 2009 (CÚ 09a). Index Období Rok Období Index 09a Rok Období 09a Příloha č. 1 Index 09a 1914

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3874-120/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3874-120/2013 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3874-120/2013 O ceně nemovitostí, tj. rodinného domku čp.105 včetně příslušenství a pozemků p.č.st.142,st.143 a p.č.52/25 v obci a k.ú.barchov, část obce Barchov Objednatel znaleckého

Více

SKV Zářivkové osvětlení chráněné proti vlhkosti transparentním obloukovým krytem

SKV Zářivkové osvětlení chráněné proti vlhkosti transparentním obloukovým krytem , větrací a osvětlovací stropy pro velkokuchyně nízké pořizovací náklady uzavřený systém odsávání vylučuje vznik plísní automatické řízení provozu atraktivní design rekuperace tepla snadná údržba snadné

Více

Obr. č. 1: Pasivní dům Plzeň-Božkov, jihozápadní pohled

Obr. č. 1: Pasivní dům Plzeň-Božkov, jihozápadní pohled PŘÍKLAD 17 Název stavby: Autor návrhu: Investor: Zhotovitel: Pasivní dům v Plzni Božkově Ing. arch. Martin Spěváček, Plzeň SETRITE, s.r.o., Ve Višňovce 21, 326 00 Plzeň-Božkov SETRITE, s.r.o., Ve Višňovce

Více

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti.

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Rozhodl se tak pro své vlastní řešení. Vybudoval ostrovní fotovoltaickou elektrárnu, která dnes zvládá

Více

AKUMULAČNÍ NÁDRŽE s vnořeným zásobníkem TV

AKUMULAČNÍ NÁDRŽE s vnořeným zásobníkem TV Návod na instalaci a použití AKUMULAČNÍ NÁDRŽE s vnořeným zásobníkem TV DUO 600/200, DUO 750/200 a DUO 1000/200 CZ verze 1.0 OBSAH 1 Popis zařízení... 3 1.1 Typová řada... 3 1.2 Ochrana nádrže... 3 1.3

Více

320 / 420 /600 / 800. Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu CZ 1

320 / 420 /600 / 800. Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu CZ 1 320 / 420 /600 / 800 Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu CZ 1 OBSAH ÚVOD 3 Komu je návod určen 3 Symboly 3 Doporučení 3 Normativní odkazy 3 Upozornění 3 Obsah dodávky 3 POPIS 4 Konstrukce 4 Popis funkce

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Mařenice č.p. 16, č.p. 21 (okr. Česká Lípa) parc. č. st. 128/1, 128/2 dle Vyhl.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Mařenice č.p. 16, č.p. 21 (okr. Česká Lípa) parc. č. st. 128/1, 128/2 dle Vyhl. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Mařenice č.p. 16, č.p. 21 (okr. Česká Lípa) parc. č. st. 128/1, 128/2 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: Vypracoval: František Eis Dubická 1804, Česká Lípa,

Více

Technická specifikace - oprava rozvaděčů ÚT

Technická specifikace - oprava rozvaděčů ÚT Příloha č. 2 k č.j.: VS 18/004/001/2014-20/LOG/500 Technická specifikace - oprava rozvaděčů ÚT Stávající stav Vytápění a rozdělení objektu Funkčně je objekt rozdělen na tři části označené A, B a C. Objekt

Více

BARNY 80, BARNY 90 s nízkou vaničkou

BARNY 80, BARNY 90 s nízkou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ SPRCHOVÉHO BOXU BARNY 80, BARNY 90 s nízkou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme

Více

01 ZÁKLADNÍ PRINCIPY. www.pasivnidomy.cz. Radíme a vzděláváme

01 ZÁKLADNÍ PRINCIPY. www.pasivnidomy.cz. Radíme a vzděláváme 01 ZÁKLADNÍ PRINCIPY Radíme a vzděláváme Centrum pasivního domu je neziskovým sdružením právnických i fyzických osob, které vzniklo za účelem podpory a propagace standardu pasivního domu a za účelem zajištění

Více

Návod k použití MRAZNIČKY

Návod k použití MRAZNIČKY Návod k použití MRAZNIČKY Pro zajištění maximální výkonnosti a bezpečnosti Vašeho spotřebiče je nutné zajistit aby byl vždy svěřen do opravy pouze autorizovaným opravnám a aby při event. opravách byly

Více

NÁVOD A MONTÁŽ SPRCHOVÉHO KOUTU. DORADO 1580, DORADO 1590 s nízkou vaničkou

NÁVOD A MONTÁŽ SPRCHOVÉHO KOUTU. DORADO 1580, DORADO 1590 s nízkou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ SPRCHOVÉHO KOUTU DORADO 1580, DORADO 1590 s nízkou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a

Více

Příloha č. 1 - Výpisy z katastru nemovitostí Byt č. 1, 2, 8, 9. Informace o stavbě. Stavba: č.p. 1251

Příloha č. 1 - Výpisy z katastru nemovitostí Byt č. 1, 2, 8, 9. Informace o stavbě. Stavba: č.p. 1251 Příloha č. 1 - Výpisy z katastru nemovitostí Byt č. 1, 2, 8, 9 Informace o stavbě Stavba: č.p. 1251 Část obce: 490423 Číslo LV: 1849 Typ stavby: Způsob využití: budova s číslem popisným objekt k bydlení

Více

CHLADNIČKA. Návod k obsluze. Přečtěte si prosím pozorně tento návod pŕed použitím Vaší nové chladničky Candy.

CHLADNIČKA. Návod k obsluze. Přečtěte si prosím pozorně tento návod pŕed použitím Vaší nové chladničky Candy. CHLADNIČKA Návod k obsluze Přečtěte si prosím pozorně tento návod pŕed použitím Vaší nové chladničky Candy. 1 Před použitím spotřebiče Váš nový spotřebič je navržen výhradně pro použití v domácnosti. K

Více

TED MOON s vysokou vaničkou

TED MOON s vysokou vaničkou NÁVOD A MONTÁŽ MASÁŽNÍHO SPRCHOVÉHO BOXU TED MOON s vysokou vaničkou Vážený zákazníku, děkujeme Vám, a blahopřejeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Jsme ryze ČESKÁ společnost WellMall s.r.o. a dodáváme

Více

SOLAR POWER CZ, s.r.o., Tel./Fax: 518 321 158, Mob. 608 741 635 E-mail: office@solarpower.cz, www.solarpower.cz WWKS 300 WWKS 500

SOLAR POWER CZ, s.r.o., Tel./Fax: 518 321 158, Mob. 608 741 635 E-mail: office@solarpower.cz, www.solarpower.cz WWKS 300 WWKS 500 WWKS 300 WWKS 500 Zásobníkový ohřívač pro přípravu teplé vody se zabudovaným solárním výměníkem, s výměníkem pro doplňkový ohřev vody z dalšího zdroje a s možností zapojení el. topné patrony. Vnitřní povrch

Více

3.022012 UB 80-2 3.022013 UB 120-2 3.022014 UB 200-2

3.022012 UB 80-2 3.022013 UB 120-2 3.022014 UB 200-2 3.022012 UB 80-2 3.022013 UB 120-2 3.022014 UB 200-2 Nerezové zásobníky teplé vody (TUV) řady UB-2 Návod k montáži a použití s kotli Immergas NEREZOVÉ ZÁSOBNÍKY TEPLÉ VODY (TUV) - řada UB-2 VÁŽENÝ ZÁKAZNÍKU

Více

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Ing. Martin Mohapl, Ph.D. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Zateplování

Více

Bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliguard

Bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliguard Bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliguard 2 Děkujeme Vám, že jste si vybrali bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliquard. Tento zabezpečovací systém je určen pro hlídání objektů proti narušení

Více

Návod k instalaci a použití

Návod k instalaci a použití Návod k instalaci a použití BF230 CHLADNIČKA NÁVOD K POUŽITÍ BF230 OBECNÉ ÚDAJE PRO KONEČNÉHO UŽIVATELE OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Likvidace odpadu Roztřiďte odpad podle různých materiálů ( kartón, polystyrén,

Více

ECONCEPT STRATOS 25, 35

ECONCEPT STRATOS 25, 35 ROZMĚRY A PŘÍPOJKY ECONCEPT STRATOS 25 ECONCEPT STRATOS 35 Legenda: 1 Náběhový okruh vytápěni ¾ 2 Výstup TUV ½ 3 Vstup plynu ½ 4 Vstup TUV ½ 5 Zpátečka okruhu vytápění ¾ CHARAKTERISTIKA Tepelné generátory

Více

Trendy. V pasiv ním a eko l O gickém stav ění. PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů

Trendy. V pasiv ním a eko l O gickém stav ění. PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů Trendy V pasiv ním a eko l O gickém stav ění PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů O Vytápění budoucnost V elektřině? Sálavé panely ze skla na stěně a stropu Pasivní domy mají tak

Více

Nízkoteplotní infrazářič

Nízkoteplotní infrazářič Nízkoteplotní infrazářič Návod k projekci návrhu zařízení, montáži a údržbě. Helium K-50, K-100 a K-200 Verze 112014-01 Technický manuál HELIUM OBSAH 1. Úvod 1.1 Proč zvolit Helium 1.2 Použití nízkoteplotního

Více

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE Objekt Základní školy a tělocvičny v obci Loučovice Loučovice 231, 382 76 Loučovice Stupeň dokumentace: Dokumentace pro výběr zhotovitele (DVZ) Zodpovědný

Více