Čištění jako část tepelného zpracování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Čištění jako část tepelného zpracování"

Transkript

1 SurTec ČR technický dopis 13A Čištění jako část tepelného zpracování SurTec ČR s.r.o. Nádražní Vrané nad Vltavou Telefon: Fax: surtec@iol.cz

2 SurTec ČR technický dopis 13A Úvod Všeobecně se přisuzuje čištění ve výrobě podřadná role. Oproti například následnému povlakování, zušlechťování, tepelné úpravě atd. je to proces, na který se prvotně nikdo nedívá jako na tvorbu hodnot (pokud se nejedná o finální čištění). Čištění stojí čas a peníze a je považováno často jen za nutné zlo. Měli bychom si ale uvědomit, že čištění je důležitá známka jakosti, která může zásadně ovlivnit následné procesy. Proto se vyplatí podívat se na problematiku čištění zblízka. V oblasti tepelných úprav se objevují chyby často až po termochemickém procesu difúze (např. plynové nitridaci), a to ačkoliv díly byly předtím opticky čisté, tj. bez špon a oleje, i suché. Vyskytující se chyby jsou potom: - různě silné spojovací vrstvy - různé profily koncentrací - špatně držící spojovací vrstvy - Nejpozději v tomto okamžiku bychom měli přemýšlet, které veličiny jsou za chybný proces zodpovědné. Pokud můžeme vyloučit jiné zdroje chyb, jako: - druh materiálu - geometrie dílů - pozice - mechanická předúprava - nastavení pece -, jsou tyto chyby zpravidla zpětně vystopovatelné až na neviditelné povrchové vrstvy, které zabraňují difúzi (bariéry); to znamená na opticky čistém povrchu dílu zůstaly zbytky, jakéhokoliv druhu, které finálně způsobily chybu. Dodatečné úpravy zmetků jsou obtížné a časově a nákladově náročné a ne vždy možné. Tyto bariéry se musí mechanicky odstraňovat, např. broušením nebo pískováním (problémy: dodržení rozměru, stupeň drsnosti). Poté se musí opět tepelně upravit, což znovu stojí čas a peníze. Zvláště při zakázkové výrobě nelze ovlivnit, jakým způsobem budou dodávané díly znečištěny. Charakteristiky požadavků na čistotu jako - méně než x mg/m 2 zbytkového uhlíku, síry, fosforu, solí - bez oxidů - nelze často exaktně měřit, protože metody analýzy nejsou v provozu proveditelné (čas, náklady na přístroje, odborný personál atd.)

3 SurTec ČR technický dopis 13A Cílem tohoto článku je seznámit se s vlivem různých kontaminací na proces tepelné úpravy i s procesem čištění a k tomu nutnou chemií, speciálně na vodní bázi. Povrch dílu a kontaminace Před tepelnou úpravou prochází díl mnoha různými fázemi, při kterých dojde ke změně povrchu. Rozlišujeme dva druhy změn: - mechanické změny o formování (tažení, válcování atd.) o zahušťování o obrábění (třískové obrábění, broušení, pískování, honování, atd.) o Přitom použité kapaliny zajištující chlazení, mazání a ochranu proti korozi během mechanického zpracování (mimo jiné prodlužují životnost nástrojů, zvyšují rychlost zpracování nebo napomáhají odstraňování špon a pilin). Mohou způsobit - chemické změny povrchu dílu o vrstvy fosfátu (např. zinečnatý fosfát usnadňuje tažení) o adsorpční a reakční vrstvy způsobené prostředky na ochranu proti korozi pomůckami na úpravu jako jsou např. chladící lubrikanty, mýdla a oleje (mimo jiné obsahující chlor, fosfor, síru atd.) roztoky na těsnostní zkoušky Povrch dílu před čištěním je schematicky zobrazen na obr.1 Základní materiál je pokryt mezní vrstvou, která vznikla při mechanickém zpracování. Poté následuje reakční vrstva, která se skládá zpravidla z oxidů kovů. Může ale obsahovat také produkty chemické reakce mezi chladícím lubrikantem a kovem, např. sulfid kovu nebo sloučeniny fosforu. Reakční vrstvy vznikají také při fosfátování povrchu kovu; tyto jsou zpravidla tenké, s dobrou adhezí a mohou být kompaktní a homogenní. Poté následuje sorpční vrstva, ve které jsou vázány další obsahové látky chladících lubrikantů chemickou nebo fyzikální sorpcí. Sorpční vrstva poté přechází v tlustou vrstvu znečištění, která obsahuje zbytky předchozích kroků zpracování, např. oleje, tuky, špony, zbytky čistících prostředků, nečistoty z vody.

4 SurTec ČR technický dopis 13A Čištění Čištěním se rozumí zcela všeobecně odstraňování nežádoucích znečištění z povrchu dílu (substrátu) pomocí čistícího postupu. V praxi jsou k dispozici následující postupy: - mechanické metody o pískování (pískovací materiál: písek, sklo, CO 2 atd.) o broušení o vysokotlaké čištění (odhrotování) o - tepelné metody o vypalování o zónové tavení o vypařování o spalování o - fyzikální metody o sputrování o plazmové čistění o - chemické metody o praní, odmašťování o moření o V rámci tohoto článku má být představena chemická metoda čištění na bázi vody. Vodní systémy - čistící lázeň (obr.2), jakost vody Vodní lázně se skládají z 95-99% vody a 1-5 % čistícího prostředku, a proto je nutné se podívat blíže na kvalitu vody. Pitná voda (voda z řádu) se skládá nejen z čisté vody, nýbrž obsahuje také dle místa původu různé rozpuštěné látky, jako např. vápník, hořčík, síru, sodík, draslík, chloridy, dusičnany a různé organické sloučeniny. Tyto látky mohou, když zůstanou na povrchu substrátu (přischnou), vytvořit bariéry (skvrny vodního kamene a solí) nebo způsobit korozi (chloridy, sírany). Zvyšováním koncentrace (dlouhou dobou použití, navracením oplachové vody) se tyto efekty extrémě zesilují. Proto by se měla používat výhradně demivoda. Pro bezporuchový provoz nesmí vodivost překročit 50 μs/cm.

5 SurTec ČR technický dopis 13A Čištění na bázi vody Příměsi v čistících lázních lze rozdělit do dvou skupin: - základní (anorganické nebo organické látky) Typické základní prostředky Funkce alkálie (NaOH, KOH) alkalita, přechodná ochrana proti korozi na oceli, dobré mýdelnatění tuků a dobrá vodivost fosfáty (např. orto- a kondenzované) dobré dispergační a komplexující činidlo silikáty dobré disperzní činidlo, dobrá schopnost dispergovat znečištění, inhibitory pro neželezné kovy, přechodná ochrana proti korozi na oceli, vrstvy schopné chemické sorpce aminy přechodná ochrana proti korozi na oceli boráty/uhličitany pufr, převážně pro neželezné kovy komplexující činidla (např. glukonáty, citráty) komplexování cizích iontů, odrezovač - tenzidy (aktivně mycí látky) Druh tenzidu aniontický (např. alkylbenzosulfonát) neiontický (např. etoxyláty mastných alkoholů) Funkce velmi dobrá emulgační činidla, dobrý čistící účinek dobrá až průměrná emulgační činidla, dobrý čistící účinek Průběh čištění Zjednodušený průběh čištění je znázorněn na obr 3. Při znečištění olejem snižují tenzidy povrchové napětí mezi olejem a vodou a způsobují vytvoření kapek oleje a stékání kapek s povrchu. Nečistoty uzavřené v oleji se tím odlepí. Dle druhu použitého tenzidu a druhu odstraňovaných nečistot může dojít k úplné emulgaci a pozdější demulgaci v lázni (tzn. olej se opět uvolňuje a lze ho např. pomocí odlučovače oleje odstranit). Na vzniklém hydrofilním povrchu kovu mohou teprve nyní působit základní prostředky; odstraňují ulpělé částice (uhlík, prach, oxidy kovů atd.) a dispergují je v lázni.

6 SurTec ČR technický dopis 13A Vliv komponent čistících prostředků na tepelnou úpravu Různé komponenty čistících prostředků mají, pokud zůstanou na povrchu kovu, různý vliv na následné fáze zpracování. to ukazuje na příkladu nitridace. Ukazuje část výsledků výzkumného projektu IWT Bremen (Institut techniky zpracování materiálu), který se zabýval problematikou komponent čistících prostředků při tepelné úpravě. Hodnoty menší než 0,8 signalizují poruchu procesu nitridace tvorbou bariér. Problém tvorby bariér lze řešit odpovídajícími oplachy po čištění. Graf -Obr.4. Metody čištění - všeobecné parametry čištění Při čištění na bázi vody hrají roli čtyři parametry: chemie Jak již bylo uvedeno výše, musí chemie čistících prostředků na bázi vody být přizpůsobena dílu (druhu materiálu), který má být upravován, danému znečištění a následnému zpracování. doba Doba čištění závisí na druhu a množství znečištění i případně předem daném taktu, aby nebyly časově omezeny následné procesy v provozu. teplota Teplota lázně slouží mimo jiné ke snížení viskozity oleje popř. překročení bodu měknutí tuku, takže čištění povrchu dílu jde podstatně lehčeji a rychleji. mechanická energie Závislost viskozity na teplotě je znázorněna na obr. 5.

7 SurTec ČR technický dopis 13A Mechanická energie může být dodána v různých formách. Např.: - přečerpávání - zaplavování - omílání - probublávání - stříkání - vysoký tlak (až 75 MPa) - hydroson, injekční zaplavování, tlakové zaplavování - ultrazvuk - Hydrovac, Vaccuclean, Flexiclean, vaření ve vakuu, probublávání vzduchem nebo inertním plynem ve vakuu Volba správné metody závisí na druhu dílu a jeho geometrii, na znečištění samotném a na čase, který je k dispozici. Vliv těchto parametrů ukazuje názorně obr. 6. Všechny čtyři parametry musí být pečlivě vzájemně sladěny, to znamená výsledek čištění může být zlepšen zvýšením energie (mechanické, tepelné nebo chemické) nebo prodloužením doby zpracování. Zrovna tak mohou být dobrým pohybem lázně vyrovnány deficity v oblasti teploty. Tím pádem může být výše popsaná vrstva znečištění (viz obr. 1) odstraněna čištěním při sladění všech parametrů. Pevněji vázaná reakční a sorpční vrstva se oproti tomu dá často kompletně odstranit jen metodou narušující povrch, např. broušením, pískováním, mořením, předoxidováním nebo vypalováním. Čistící linky Čistící linky se v dnešní době sestavují z modulů a mohou proto být bez problému přizpůsobeny pro požadované čištění. Postupy (zařízení) rozlišujeme postřikové, ponorové, popřípadě kombinované. U postřikových linek se s díly manipuluje v koších nebo na závěsech. Hlavní oblastí použití je mezioperační čištění. Velké díly (karoserie automobilů, části nábytku atd.) se čistí také finálně (např. před lakováním). U ponorových linek se buď pohybují díly (řadové linky, vícekomorové ponorové linky), nebo se pohybují lázně (kompaktní nebo jednokomorové linky). Ve vícekomorových ponorových linkách je pro každý krok postupu k dispozici jedna nebo více lázní. Koše na zboží jsou dopravovány k jednotlivým lázním a pohybuje se s nimi ve vanách (zdvihací pohyb, točení a kývání) na odnímatelných točnách nebo vozíkách.

8 SurTec ČR technický dopis 13A Obr.7 U jednokomorové nebo kompaktní linky je koš se zbožím v pracovní komoře a roztoky lázní se čerpají do komory ze zásobních nádrží. Obr. 8. Speciální druhy jednokomorové linky jsou Hydrovac, Varioclean nebo Vaccuclean.

9 SurTec ČR technický dopis 13A U těchto linek se vytváří v pracovní komoře vakuum při teplotě lázně cca 70 C (snížení bodu varu vaření ) nebo se současně pouští do pracovní komory trubkami vzduch nebo inertní plyn. Vznikající bubliny plynu, popřípadě páry, vytvářejí při prasknutí efekty podobné kavitaci při použití ultrazvuku. Protože bubliny páry vznikají také v otvorech a mezerách, lze dosáhnout velmi dobrého čistícího účinku. Obr. 9. Pracovní teploty se obvykle pohybují mezi 60 až 80 C. Volně programovatelné řízení (SPS) řídí všechny procesy v lince. Dle požadavků na čištění lze řízení různě naprogramovat. Objemy lázní se obvykle pohybují mezi 300 až 1000 litry. Ke snížení množství odpadu a k vyloučení odpadní vody se linky vybavují různými systémy recyklace. Čistící lázně procházejí odlučovačem oleje. Toto zařízení společně s demulgujícími čistícími systémy prodlužuje podstatně životnost lázní (redukce odpadu, odpadní vody a čistícího prostředku). Dosažitelný zbytkový obsah oleje bývá menší než 1%. Oplachové lázně se upravují pomocí vestavěného odpařovače nebo reverzní osmózou. Navýšení spotřeby energie pro odpařovač bývá jen cca 25% (ve srovnání s linkou bez odpařovače), protože teplo z kondenzace se znovu využívá pro vytápění lázní. Tímto odpařovačem se dají také likvidovat vyčerpané čistící lázně. Tak získáme linku bez odpadních vod, ale ne bez odpadu. Pomocí různých filtrů (sáčkový filtr, magnetický filtr, papírový filtr atd.) se dají z lázní odstranit různé částice znečištění (špony, otěr atd.)

10 SurTec ČR technický dopis 13A Příklady úpravy použité vody z linky Úprava pomocí odpařovače (obr 10). Úprava pomocí reverzní osmózy (obr. 11)

11 SurTec ČR technický dopis 13A Udržování konstantní koncentrace čistícího prostředku v lázni zajišťují stále častěji automatická dávkovací zařízení. Bez ohledu na členitost (geometrii) čištěných dílů je jejich povrch díky různým použitým metodám (postřik, ultrazvuk, tlakové zaplavování) stále ve stejnoměrném kontaktu s lázní. Znečištěný vzduch se prohání kondenzátorem. Kondenzát se odvádí do vodního systému linky. Kombinací sušení teplým vzduchem a vakuem je možné sušit i velmi členité díly v poměrně krátkém čase (neovlivní negativně takt linky). Přidáním dalších zařízení, jako membránové filtrace, výměníku iontů atd., lze prodloužit životnost lázní a tím snížit množství odpadu, odpadních vod a čistícího prostředku. V oblasti čištění před tepelnou úpravou se v praxi setkáváme nejčastěji s linkami jedno- až dvoukomorovými nebo linkami Hydrovac, Vaccuclean a Flexiclean. U těchto typů linek také dle zkušeností vzniká většina problémů. S přihlédnutím k výše popsanému vlivu účinných látek čistícího prostředku na následný proces tepelné úpravy se používají hlavně neutrální čistící prostředky. Tyto čistící prostředky jsou nepěnící, bez solí, jednokomponentní, s přechodnou ochranou proti korozi. Čistící schopnost těchto produktů s organickými základními prostředky (většinou aminy) je omezena např. při - pohlcování oleje - odstraňování pigmentových znečištění - schopnosti dispergovat znečištění - vzlínání To znamená, že jsou v první řadě vhodné k odstraňování lehkých znečistění (s vodou mísitelné a nemísitelné chladící lubrikanty) na málo členitých dílech. Tyto čistící prostředky nevytvářejí díky snadné odpařovatelnosti (od cca 180 C) bariérové vrstvy a podporují částečně díky obsaženému aminu (obsahuje dusík) proces tepelné úpravy. Následkem chybějící nebo nedostatečné úpravy lázně (filtr, odlučovač oleje, membránová filtrace, ) zůstávají odstraněné kontaminace (lubrikanty, oleje, prach, špony, pigmenty, ) v lázni a přisychají opět na povrchu dílů, což může vést k prodloužení procesu tepelné úpravy nebo k znovuvytvoření bariérové vrstvy. Následně jsou popsány různé metody úprav lázní a jejich účinek. - Odlučovač oleje (obr. 12) Výhodou odlučovače oleje jsou jeho nízké pořizovací náklady a jeho vhodnost ke kontinuální úpravě čistící lázně při použití demulgujících čistících systémů. Pro kontinuální a účinné odstranění oleje z čistící lázně by měla být uklidňovací zóna cca 10-20% objemu čistící lázně a prodleva v odlučovači minut. Ve vodní fázi nelze docílit méně než 1 g/l zbytkového množství oleje. - Odstředivka (obr. 13) Využitím odstředivé síly se v odstředivce oddělují fáze (olej, emulze, lázeň), přičemž změnou počtu otáček, doby odstřeďování a konstrukce lze zlepšit separaci. Přestože centrifuga má lepší separační účinnost než odlučovač, může právě u demulgujících

12 SurTec ČR technický dopis 13A systémů vést k tvorbě stabilních mikroemulzí, které pak lze už jen chemicky štěpit. - Membránová filtrace (obr. 14) Membránová filtrace mi-kro nebo ultrafiltrace je jako jediná metoda schopna zmenšit zbytkové množství oleje ve vodní fázi (permeátu) na hodnoty menší než 10 mg/l. Pomocí této metody lze separovat i emulze od vodní fáze zpětné získání součástí čistícího prostředku (recyklace) je ovšem možné jen při použití demulgujících systémů. Schéma úpravy lázně (obr. 15). Lázeň se ovšem nasazuje nejčastěji s neupravenou vodou z řádu, což vede k již výše popsaným problémům. Produkty, které obsahují anorganické základní prostředky (tzn. produkty obsahující sůl ), jsou technicky lepší než neutrální čistící prostředky, ale nedají se použít při jednokrokovém čištění kvůli chybějícím oplachům (tvorba ba-riérové vrstvy). Pokud jsou díly silněji znečištěny (tažné tuky, velká množství oleje, počínající rez, silné pigmentové znečištění) nebo budou-li požado-vány vyšší stupně čistoty, je nutno používat základní prostředky anorganického složení ve vícekro-kových linkách s odpovídajícími oplachovými a konzervačními lázněmi. To mohou být postřikové nebo ponorové nebo kombinované linky, přičemž se kombinace systému kvůli tvorbě pěny nedoporučuje (např. při přenosu ponorového tenzidu do postřikového oplachu).

13 SurTec ČR technický dopis 13A Příklad postupu V řadové lince (obr.16) je možné nasadit pomocí vhodné oplachové techniky a odpovídajících přídavných zařízení (zde odlučovač oleje, membránová filtrace a filtr) čistící systémy, které obsahují základní prostředek k čištění silně znečištěných dílů. Zároveň je životnost lázní dlouhodobá. Podle vybavení čistících lázní (UZ, tlakové zaplavování) lze optimálně čistit a konzervovat i geometricky složité díly. Při sladěné chemii umožňuje linka čištění různých materiálů (např. ocel, litina, mosaz a hliník). Schéma optimalizovaného zařízení je na obr.16.

SurTec 650 C chromital TCP

SurTec 650 C chromital TCP SurTec 650 C chromital TCP Vlastnosti Pasivace na hliník bez chromu(vi) Na bázi trojmocného chromu Kapalný koncentrát Zvyšuje korozní odolnost hliníkových slitin obsahujících měď Vhodné rovněž pro vysoce

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

SurTec 832 Chemický nikl se středně vysokým obsahem fosforu

SurTec 832 Chemický nikl se středně vysokým obsahem fosforu SurTec 832 Chemický nikl se středně vysokým obsahem fosforu Vlastnosti bezproudový niklovací proces, vyhovuje požadavkům ELV a RoHS obsah fosforu ve vrstvě: 6-9 % tvrdost vrstvy (podle Vickerse) lze tepelnou

Více

I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0

I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0 METPRODEST 80-5000 I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0 Vakuový destilační systém je koncipován pro úpravu až 20.000 m 3 odpadní vody za rok. Vakuová destilační jednotka je standardně vybavena samozavlažovacím

Více

EURO-ŠARM SPOL. S R.O. Přehled produktů s návody k použití

EURO-ŠARM SPOL. S R.O. Přehled produktů s návody k použití EURO-ŠARM SPOL. S R.O. Přehled produktů s návody k použití 8.4.2013 Stránka 1 z 14 Obsah A) Desinfekce bazénové vody... 2 A1. Chlorové tablety, 200 g: TCCA... 3 A2. Multifunkční tablety, 200 g: TCCA +

Více

Provozní deník jakosti vody

Provozní deník jakosti vody Provozní deník jakosti vody Pro zdroje tepla z hliníku Pro odbornou firmu Logamax plus GB162 Logano plus GB202 Logano plus GB312 Logano plus GB402 Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 720 642 944

Více

BEZPE NOSTNÍ LIST (podle Na ízení ES. 1907/2006) Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: SAVO RAZANT

BEZPE NOSTNÍ LIST (podle Na ízení ES. 1907/2006) Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: SAVO RAZANT Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / P ÍPRAVKU A SPOLE NOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo p ípravku Název: Další názvy látky: 1.2 Použití látky

Více

3.01 Adsorpce na aktivním uhlí co dokáže uhlí(k). Projekt Trojlístek

3.01 Adsorpce na aktivním uhlí co dokáže uhlí(k). Projekt Trojlístek 3. Separační metody 3.01 Adsorpce na aktivním uhlí co dokáže uhlí(k). Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina

Více

Recyklace vody ekonomická a přesto v souladu s životním prostředím

Recyklace vody ekonomická a přesto v souladu s životním prostředím ekonomická a přesto v souladu s životním prostředím Recyklace, resp. úprava znečištěné vody, která vzniká v mycích linkách vozů a při profesionálním vysokotlakém čištění, je často předepsána zákonem. Recyklačními

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 16.1.2007 Datum revize: 1.2.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 16.1.2007 Datum revize: 1.2.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 16.1.2007 Datum revize: 1.2.2010 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi Název: Další názvy látky: 1.2 Použití látky /

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 10.12.2009 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 10.12.2009 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 10.12.2009 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO PROFI

Více

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 31 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku 1. POPIS PROBLÉMU Nedostatek kyslíku ve vodě je problémem na řadě úseků vodních

Více

Mletý vápenec sušený. Další názvy: Není aplikováno jedná se o přírodní surovinu.

Mletý vápenec sušený. Další názvy: Není aplikováno jedná se o přírodní surovinu. BEZPEČNOSTNÍ LIST 1/7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky/přípravku: Název: Další názvy: Registrační číslo: Není aplikováno jedná se o přírodní surovinu. 1.2

Více

Návod k použití pro Hydraulický zvedák

Návod k použití pro Hydraulický zvedák Návod k použití pro Hydraulický zvedák Katalogové číslo: 229062 Přístroj Vysoce kvalitní hydraulický válec, velká nožní deska ze speciální litiny pro větší stabilitu, volně pohyblivá sklopná zdvihací páka,

Více

SAVO RAZANT. SAVO RAZANT je tekutý uvolňovač odpadů umyvadel, dřezů a van.

SAVO RAZANT. SAVO RAZANT je tekutý uvolňovač odpadů umyvadel, dřezů a van. Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize:28.11.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: 1.2 Použití

Více

Ovocné pálenky. Velmi dobré je i vložení dřevěného roštu do kádě, kterým se pevné součástky kvasu vtlačí pod povrch tekutiny.

Ovocné pálenky. Velmi dobré je i vložení dřevěného roštu do kádě, kterým se pevné součástky kvasu vtlačí pod povrch tekutiny. 1. Kvasné nádoby a kvašení. 1.1 Kvasné nádoby. Ovocné pálenky. V minulosti se používaly dřevěné kádě nebo sudy a v současnosti se nejčastěji používají plastové sudy. Tyto nesmí být od nevhodných popř.

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) SAVO

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) SAVO BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 3.1.2006 SAVO 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE 1.1 Chemický název látky / obchodní

Více

Strana č. 1 TECHNICKÝ MATERIÁLOVÝ LIST Datum tisku: 16. 10. 2010 Aktualizace: 12. 09. 2011 1 OBCHODNÍ NÁZEV VÝROBKU, VÝROBCE / DODAVATEL

Strana č. 1 TECHNICKÝ MATERIÁLOVÝ LIST Datum tisku: 16. 10. 2010 Aktualizace: 12. 09. 2011 1 OBCHODNÍ NÁZEV VÝROBKU, VÝROBCE / DODAVATEL Strana č. 1 1 OBCHODNÍ NÁZEV VÝROBKU, VÝROBCE / DODAVATEL MP ÖKO 700 ÖKOMATIC REAKČNÍ VLOČKUJÍCÍ PROSTŘEDEK - ULTRA AQUA Ú D A J E S P O L EČNOSTI S Í D L O S P O L EČNOSTI M e t P r o, s. r. o. HAJNÍ

Více

Bezpečnostní list Podle Nařízení ES č. 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list Podle Nařízení ES č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 9 1. Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název přípravku: Použití látky nebo přípravku: Mycí, čistící a bělící prostředek s dezinfekčním,virucidním,baktericidním

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Datum vydání: 20.02.2009 Strana 1 (celkem 7) Datum revize:

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Datum vydání: 20.02.2009 Strana 1 (celkem 7) Datum revize: Datum vydání: 20.02.2009 Strana 1 (celkem 7) 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE 1.1 Identifikace přípravku: BRELA bělicí prostředek 1.2 Použití přípravku: Tekutý přípravek k bělení a odstraňování skvrn

Více

JOHNSON CONTROLS PARTS CENTER Olej Sabroe S68 pro průmyslové chlazení

JOHNSON CONTROLS PARTS CENTER Olej Sabroe S68 pro průmyslové chlazení JOHNSON CONTROLS PARTS CENTER Olej pro průmyslové chlazení Hydrogenovaný, vysoce učinný olej pro průmyslové chlazení Firma Johnson Controls nabízí oleje té nejvyšší kvality pro oblast průmyslového chlazení.

Více

Kluzná pouzdra KU - B10 samomazný kov

Kluzná pouzdra KU - B10 samomazný kov Kluzná pouzdra KU - B10 samomazný kov B10 ( KU ) je 3-vrstvé kluzné pouzdro vylisované z kovového pásu s vrstvou PTFE. Tam kde jiné materiály nedokáží zaručit dostatečnou životnost, je nejlepším řešením

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84 O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o poplatku za komunální odpad Městské zastupitelstvo v Hranicích schválilo dne 13. června 2000 usnesením č.

Více

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT JEDNORÁZOVÉ SYSTÉMOVÉ ZTRACENÉ B E D N Ě N Í TESAŘSKÉ BEDNĚNÍ PAPÍROVÉ BEDNĚNÍ Bednění kruhových

Více

ÚDRŽBA BETONOVÝCH VÝROBKŮ

ÚDRŽBA BETONOVÝCH VÝROBKŮ Před návody, jak udržet betonové výrobky stále vzhledné, je třeba říci několik vět o vlastnostech těchto výrobků. Betonové výrobky při pečlivé výrobě představují prvky, které mají dostatečně dlouhou životnost

Více

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Sborník konference Pitná voda 01, s. 16-168. W&ET Team, Č. Budějovice 01. ISBN 978-80-9058-0-7 MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Ing. Robert Mach, Ing. Soňa Beyblová Severočeské vodovody

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 Datum revize: AKTIVIT SUPER SPRAY

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 Datum revize: AKTIVIT SUPER SPRAY Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití

Více

Katalog výrobků 2007/2008

Katalog výrobků 2007/2008 Katalog výrobků 2007/2008 Více než svařování www.kemper.cz Odsávací stoly Všeobecné informace... 85-86 Odsávací stoly se systémem 87-88 Konstrukce, volba velikosti... 89-90 Odsávací a filtrační technika

Více

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 Platnost od 1.1.2004 VÝROBA PLYNŮ PRO MEDICINÁLNÍ ÚČELY VYDÁNÍ PROSINEC 2003 1. Zásady Tento doplněk se zabývá průmyslovou výrobou medicinálních plynů,

Více

DOKUMENTACE K PILOTNÍ ULTRAFILTRAČNÍ JEDNOTCE

DOKUMENTACE K PILOTNÍ ULTRAFILTRAČNÍ JEDNOTCE DOKUMENTACE K PILOTNÍ ULTRAFILTRAČNÍ JEDNOTCE VÝSTUP B3D1 PROJEKTU LIFE2WATER DELIVERABLE B3D1 OF LIFE2WATER PROJECT BŘEZEN 2016 www.life2water.cz SOUHRN Předložená zpráva je výstupem B3d1 projektu LIFE2Water

Více

Návod k obsluze HLSI 4000. Myčka nádobí

Návod k obsluze HLSI 4000. Myčka nádobí Návod k obsluze HLSI 4000 Myčka nádobí 1 Obsah Popis ovládacího panelu...3 Rozměry...3 Technické údaje...3 Volba programu a speciální funkce...4 Automatická signalizace závad...7 Bezpečnostní systém proti

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Bezpečnostní list Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku nebo Obchodní

Více

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství Předpis ke správné údržbě díla po předání PÉČE O TRÁVNÍKY Trávníky založené výsevem vyžadují zejména v prvním roce po založení zvýšenou péči. V tomto období je nutné zapěstovat trávník tak, aby vytvořil

Více

Automatická regulace hoření Reg 200

Automatická regulace hoření Reg 200 Automatická regulace hoření Reg 200 Uživatelský manuál 1.0 Obecná ustanovení 2 1.1 Technické parametry 3 1.2 Mechanické údaje 3 2.0 Popis Automatické regulace Reg 200 4 3.0 Blokové schéma 6 4.0 Ovládání

Více

SurTec 816 Bílý bronz

SurTec 816 Bílý bronz SurTec 816 Bílý bronz Vlastnosti vylučuje lesklé vrstvy bílého bronzu, také přímo na železe nahrazuje funkční a dekorativní vlastnosti niklu bez alergických reakcí kůže použitelný v závěsové i bubnové

Více

Trysky s rozst ikem dutého kužele

Trysky s rozst ikem dutého kužele Trysky s rozst ikem dutého kužele Trysky s rozst ikem dutého kužele absorpce požární ochrana chemické procesy dezinfekce ost ik ltr chlazení horké páry granulace chlazení úprava plynu zvlh ování vzduchu

Více

2. Identifikace rizik: 2.1 Celková klasifikace přípravku: C Žíravý

2. Identifikace rizik: 2.1 Celková klasifikace přípravku: C Žíravý Datum vyhotovení v ČR: 19.05.2009 Strana 1/5 1. Identifikace přípravku a společnosti: 1.1 Obchodní název přípravku: S-Clean Baso Supermousse 1.2 Doporučený účel použití: Průmyslový čisticí prostředek 1.3

Více

info@zenit-caslav.cz Pražská 162 tel.: +420 327 304 890 http://www.zenit-caslav.cz/ 286 01 Čáslav fax: +420 327 313 688 http://www.cistotadomova.

info@zenit-caslav.cz Pražská 162 tel.: +420 327 304 890 http://www.zenit-caslav.cz/ 286 01 Čáslav fax: +420 327 313 688 http://www.cistotadomova. Nová značka pro profesionální úklid OBLAST GENERÁLNÍ OBLAST KUCHYŃSKÁ OBLAST UMÝVARENSKÁ OBLAST SANITÁRNÍ OBLAST DEZINFEKČNÍ OBLAST SPECIÁLNÍ v nejvyšší kvalitě v přijatelné ceně odborný poradenský servis

Více

www.paulin.cz Pokyny pro údržbu a užívání ETICS Paulín Thermokappa 2000 a Thermokappa 3000

www.paulin.cz Pokyny pro údržbu a užívání ETICS Paulín Thermokappa 2000 a Thermokappa 3000 Pokyny pro údržbu a užívání ETICS Paulín Thermokappa 2000 a Thermokappa 3000 1 POKYNY PRO ÚDRŽBU A UŽÍVÁNÍ 3 1.1 Úvodní ustanovení 3 1.2 Základní pravidla pro kontrolu a údržbu 3 1.3 Opatření pro údržbu

Více

PRAČKY VZDUCHU POLENA Návod k používání, obsluze a údržbě

PRAČKY VZDUCHU POLENA Návod k používání, obsluze a údržbě Vzduchotechnika z plastů PRAČKY VZDUCHU POLENA Návod k používání, obsluze a údržbě Platnost od 1.1.2007 OBSAH: Dodávka a montáž: 1. Po dodání.2 2. Při montáži...2 3. Před uvedením do provozu..2 4. Provozní

Více

Vlastnosti vody a její vliv na provoz parních elektrických zvlhčovačů

Vlastnosti vody a její vliv na provoz parních elektrických zvlhčovačů Vlastnosti vody a její vliv na provoz parních elektrických zvlhčovačů Voda není nikdy ideálně čistá, ale vždy obsahuje různorodé částice a chemické prvky. Jakost vody a její chemické složení se posuzuje

Více

Marapur PU. Sítotisková barva

Marapur PU. Sítotisková barva Strana: 1/5 Marapur PU Sítotisková barva Rozsah použití Potiskované materiály Dvousložková barva vhodná na předupravený polyetylén a polypropylén jako hlavní oblast použití, ale je také vhodná na polyuretan

Více

WC NET ENERGY AKTIVNÍ PRÁŠEK - BĚLICÍ

WC NET ENERGY AKTIVNÍ PRÁŠEK - BĚLICÍ Datum vydání: 01. 12. 2007 Strana 1 (celkem 5) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku: WC NET ENERGY AKTIVNÍ PRÁŠEK - BĚLICÍ Použití látky nebo přípravku:

Více

G - Tech. Návod pro obsluhu

G - Tech. Návod pro obsluhu G - Tech Návod pro obsluhu 0700 009 027 991015 OBSAH 1. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 2 2. PŘÍPRAVA K PROVOZU A PŘEMÍSŤOVÁNÍ STROJE 2 3. OVLÁDACÍ PRVKY A VYBAVENÍ 2 4. ZALOŽENÍ ELEKTRODY DO ELEKTRODOVÉHO DRŽÁKU

Více

GORE-TEX GARMENT CARE INSTRUCTIONS EUROPE

GORE-TEX GARMENT CARE INSTRUCTIONS EUROPE GORE-TEX GARMENT CARE INSTRUCTIONS EUROPE March 28, 2013 PODROBNÉ POKYNY K ÚDRŽBĚ ODĚVŮ PRO EVROPU Oděvy GORE-TEX jsou nejen trvanlivé, ale i snadné na údržbu. Pravidelná péče zajistí vynikající vlastnosti

Více

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn 11 (5) Pokud by provozem stacionárního zdroje označeného ve sloupci B v příloze č. 2 k tomuto zákonu nebo vlivem umístění pozemní komunikace podle

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 25.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 25.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 25.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: PROFLOOR PROFI

Více

Obec Polepy. Obecně závazná vyhláška číslo 2/2014. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Polepy

Obec Polepy. Obecně závazná vyhláška číslo 2/2014. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Polepy Obec Polepy Obecně závazná vyhláška číslo 2/2014 o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Polepy Zastupitelé obce Polepy se na svém zasedání dne 7. dubna 2014 usnesli vydat na základě 17

Více

Přednáška č.10 Ložiska

Přednáška č.10 Ložiska Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.10 Ložiska LOŽISKA Ložiska jsou základním komponentem všech otáčivých strojů. Ložisko je strojní součást vymezující vzájemnou polohu dvou stýkajících se částí mechanismu

Více

G 05 sádrovápenná přilnavostní omítka 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

G 05 sádrovápenná přilnavostní omítka 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Datum vydání: 15. 10. 2008 Strana: 1 / 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace přípravku Název: Další názvy: Registrační číslo: 1.2 Použití přípravku Popis funkce přípravku:

Více

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Popis systému ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy představují úplně nově

Více

Korozní odolnost titanu a jeho slitin

Korozní odolnost titanu a jeho slitin Korozní odolnost titanu a jeho slitin BIBUS s.r.o. Vídeňská 125, 639 27 Brno Kancelář Zlín: Tel.: 547 125 300 tel / fax: 577 242 037 Fax: 547 125 310 mobil: 603 895 927 E-mail: bibus@bibus.cz E-mail: maranek@centrum.cz

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Datum vydání: 16.02. 2009 Strana 1 (celkem 6) Datum revize:

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Datum vydání: 16.02. 2009 Strana 1 (celkem 6) Datum revize: Datum vydání: 16.02. 2009 Strana 1 (celkem 6) 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE 1.1 Identifikace přípravku: BRELA leštěnka na podlahy BRELA leštěnka na kámen, mramor, obklady 1.2 Použití přípravku: Samolešticí

Více

DELTA 1K- FloorFinish

DELTA 1K- FloorFinish Technický list Nr. D-6005-1 Stand: 02 /10 DELTA 1K- FloorFinish Charakteristika Vodouředitelná, hedvábně matná barevná 1 K akrylová krycí vrstva pro obvykle zatížené podlahové plochy v interiérové a exteriérové

Více

T7TVO05 ODŽELEZOVÁNÍ A ODKYSELOVÁNÍ PODZEMNÍ VODY PROVZDUŠOVÁNÍ A FILTRACÍ

T7TVO05 ODŽELEZOVÁNÍ A ODKYSELOVÁNÍ PODZEMNÍ VODY PROVZDUŠOVÁNÍ A FILTRACÍ T7TVO05 ODŽELEZOVÁNÍ A ODKYSELOVÁNÍ PODZEMNÍ VODY PROVZDUŠOVÁNÍ A FILTRACÍ 5.1. Úvod V malých koncentrací je železo běžnou součástí vod. V povrchových vodách se železo vyskytuje obvykle v setinách až desetinách

Více

Povolený způsob likvidace odpadních vod

Povolený způsob likvidace odpadních vod OZNÁMENÍ OBCE PŘEMYSLOVICE O PODMÍNKÁCH ODVÁDĚNÍ ODPADNÍCH VOD A POPLATKU ZA STOČNÉ v katastru obce Přemyslovice v souladu s platnými právními předpisy a Kanalizačním řádem Vymezení základních pojmů Za

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY A DISTRIBUTORA

1. IDENTIFIKACE LÁTKY A DISTRIBUTORA Tento BEZPEČNOSTNÍ LIST odpovídá Zákonu 371/2008 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a jeho pozdějším novelám. ( zákon 371/2008 Sb.) a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006.

Více

SOKRATES balzám na okna

SOKRATES balzám na okna STRANA: 1/5 Oddíl 1. Identifikace směsi a společnosti 1.1 Identifikátor výrobku Další názvy: SOKRATES - vodouředitelný regenerační nátěr 1.2 Příslušná určená použití směsi a nedoporučená použití Výrobek

Více

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Úvod Tepelné výměníky společnosti WätaS jsou koncipované jako výměníky tepla vzduch-voda. Používají se pro chladiče nebo ohřívače, přímé výparníky / kondenzátory

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Strana: 1/5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Obchodní název přípravku: Decomarmor P744 Katalogové číslo: - 1.2 Použití přípravku: omítka 1.3 Identifikace: distributora:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) Datum vydání: 4.11.2008 Název výrobku: REFRAFIX T-40

BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) Datum vydání: 4.11.2008 Název výrobku: REFRAFIX T-40 Stránka 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace přípravku: REFRAFIX T-40 1.2 Použití přípravku: pojivo žárovzdorných hmot 1.3 Identifikace společnosti nebo podniku:

Více

Technický list výrobku

Technický list výrobku strana 1 z 5 OPIS VÝROBKU: Omítka BENÁTSKÝ ŠTUK je exkluzivní dekorační materiál, efektem navazující na antické dekorativní techniky. Charakteristickou vlastností hotového povrchu je jeho naturální vzhled

Více

Vyhlá ka obce Bludov o nakládání s komunálním a stavebním odpadem.

Vyhlá ka obce Bludov o nakládání s komunálním a stavebním odpadem. Vyhlá ka obce Bludov o nakládání s komunálním a stavebním odpadem. Zastupitelstvo obce se usneslo dne 17. 12. 2001 vydat podle 10 písm. a) a 84 odst. 2 písm. l) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, a v souladu

Více

Obecně závazná vyhláška obce Jindřichov č.26 o nakládání s komunálním odpadem

Obecně závazná vyhláška obce Jindřichov č.26 o nakládání s komunálním odpadem Obecně závazná vyhláška obce Jindřichov č.26 o nakládání s komunálním odpadem Zastupitelstvo obce Jindřichov vydává dne 26. 11. 2001 v souladu s l7 odst. 2 zákona Č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých

Více

Obalové hospodářství

Obalové hospodářství Část F Obalové hospodářství podle zákona č. 477/2001 Sb., o obalech Obsah Povinnosti firem v podnikové ekologii 1. Úvod...1 2. Základní pojmy...3 3. Povinné osoby...5 4. Přehled povinností...7 5. Právní

Více

Provozní ád sb rného dvora M styse erný D l

Provozní ád sb rného dvora M styse erný D l Provozní ád sb rného dvora M styse erný D l NA ODPAD KATEGORIE: O, N OBSAH: 1.1 Základní údaje o za ízení 1.2 Charakter a ú el za ízení 1.3 Stru ný popis za ízení 1.4 Technologie a obsluha za ízení 1.5

Více

MLADINOVÝ KONCENTRÁT VÚPS

MLADINOVÝ KONCENTRÁT VÚPS MLADINOVÝ KONCENTRÁT VÚPS NÁVOD K VÝROBĚ PIVA Z V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Vážení, dostává se Vám do rukou originální český výrobek, který představuje spojení staletých tradic zručnosti a zkušeností českých

Více

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003 Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003 V souladu s vyhláškou MŽP č. 356/2002 Sb. a systémem EMS (ČSN EN ISO 14 001) uveřejňujeme požadované provozní údaje za rok 2003. Termizo a.s.

Více

OPRAVA FASÁDY BYTOVÉHO DOMU TECHNICKÁ ZPRÁVA. Area Projekt s.r.o. Z2 Z1 KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ ROKYCANY OPRAVA FASÁDY. Vypracoval

OPRAVA FASÁDY BYTOVÉHO DOMU TECHNICKÁ ZPRÁVA. Area Projekt s.r.o. Z2 Z1 KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ ROKYCANY OPRAVA FASÁDY. Vypracoval Z2 Z1 DATUM PODPIS Vypracoval Area Projekt s.r.o. Chudenická 1059/30, 102 00 Praha 10 tel. 371 727 036, www.areaprojekt.cz Zasílací adresa : ulice Miru 21, sekretariat@areaprojekt.cz AREA ROJEKT Místo

Více

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin USKLADNĚNÍ Střešní prosvětlovací panely musí být skladovány tak, aby byly chráněny proti povětrnostním

Více

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Anhydritová x Cementová podlaha Otázka: Který z těchto materiálů je lepší?... každý materiál má své výhody i omezení Základní kladené

Více

Montážní návod čtvrtkruhová sprchová zástěna

Montážní návod čtvrtkruhová sprchová zástěna Montážní návod čtvrtkruhová sprchová zástěna PARIS 90 90 173 cm Prodejce: WellMall s.r.o. Brněnec 53, 569 04 Brněnec, tel.: 777 633 902, 516 413 260 info@wellmall.cz, www.wellmall.cz Vážený zákazníku,

Více

Bazenová chemie 1. Co dělat když... 2. Údržba vody v bazénu Co dělat když:

Bazenová chemie 1. Co dělat když... 2. Údržba vody v bazénu Co dělat když: Bazenová chemie 1. Co dělat když... 2. Údržba vody v bazénu Co dělat když: Problém Příčina Náprava Přípravky Zakalená voda, černé skvrny, zelená voda, slizké stěny a dno Mléčně bílá voda Hnědá voda Voda

Více

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na uzemí obcí Plaňany, Blinka, Hradenín a Poboří Zastupitelstvo

Více

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 MODUL 1 Hygienické požadavky na prodejny Číslo 1 HYGIENA POTRAVIN dle nařízení ES č. 852/2004

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

Novela zákona o DPH a změny v programu Účtárna k 1.4.2011

Novela zákona o DPH a změny v programu Účtárna k 1.4.2011 Novela zákona o DPH a změny v programu Účtárna k 1.4.2011 Vážení uživatelé programového vybavení firmy VIS, jistě jste z médií zaznamenali informaci, o novelizaci zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané

Více

Článek 1 Identifikační údaje zadavatele a organizátora. Povodí Odry, státní podnik CZ27149862. www.ecentre.cz

Článek 1 Identifikační údaje zadavatele a organizátora. Povodí Odry, státní podnik CZ27149862. www.ecentre.cz Zadávací dokumentace Povodí Odry, státní podnik Výzva k podání nabídek obsahující současně ZADÁVACÍ DOKUMENTACI k veřejné zakázce zadávané druhem zjednodušeného podlimitního řízení podle zákona č. 137/2006

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 6.3.2007 Datum revize: 31.5.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 6.3.2007 Datum revize: 31.5.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 6.3.2007 Datum revize: 31.5.2008 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2 Použití

Více

CHEMICKÁ ÚPRAVA BAZÉNOVÉ VODY

CHEMICKÁ ÚPRAVA BAZÉNOVÉ VODY CHEMICKÁ ÚPRAVA BAZÉNOVÉ VODY ZÁKLADNÍ SADA NA ÚPRAVU VODY OBSAHUJE: Kombi tablety multifunkční tablety k dlouhodobému chlorování, desinfekci, vyvločkování nečistot a likvidaci řas Odstraňovač řas - přípravek

Více

AQUACALK. úpravna vody změkčením na fyzikálním principu. souhrnné informace o technologii a produktu

AQUACALK. úpravna vody změkčením na fyzikálním principu. souhrnné informace o technologii a produktu AQUACALK úpravna vody změkčením na fyzikálním principu souhrnné informace o technologii a produktu (zpracováno s použitím firemních materiálů AQUA PLUS s.r.o.) CL ing. Vacík - HARSOFT, 4/2011, rev. 1 Obsah:

Více

BEZPE NOSTNÍ LIST Kyselina citronová - monohydrát

BEZPE NOSTNÍ LIST Kyselina citronová - monohydrát Datum vytvoření: 10. 7. 2007 Datum revize: listopad 2008,10.9.2010 BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle čl. 31 a příl. II Nařízení (ES) č.1907/2006 REACH IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO

Více

Technický list StoLotusan MP

Technický list StoLotusan MP Vrchní omítka s lotosovým efektem pro jemnozrnnou, individuální modelaci Charakteristika Použití Vlastnosti Vzhled Specifika/Pokyny exteriér na minerální a organické podklady nevhodná pro horizontální

Více

zjednodušujeme stavbu Vzduchotechnické jednotky

zjednodušujeme stavbu Vzduchotechnické jednotky zjednodušujeme stavbu Vzduchotechnické jednotky Přehled výrobků lindab zjednodušujeme stavbu Sestavné vzduchotechnické jednotky Máme více než čtyřicetileté zkušeností v oboru výroby sestavných modulových

Více

Příznivé teploty pro vaše plasty

Příznivé teploty pro vaše plasty Příznivé teploty pro vaše plasty Řešení technického ohřevu ve výrobě www.voetsch-ovens.com 1 Spolehlivé procesy technického ohřevu ve výrobě plastových výrobků Ve výrobě plastových výrobků jsou téměř vždy

Více

PANTRA TURBO AUTOMAT 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO P ÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE

PANTRA TURBO AUTOMAT 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO P ÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE Datum vydání: 22.9.2004 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO P ÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název p ípravku Název: íslo CAS: íslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2

Více

Pračka EVOGT 14064D3. Návod k použití

Pračka EVOGT 14064D3. Návod k použití Pračka EVOGT 14064D3 Návod k použití 1 A VOLIČ PROGRAMŮ Použijte tento ovladač na výběr požadovaného pracího programu. Otočte voličem programů (lze jim otáčet do obou směrů) tak, aby byl program naproti

Více

Smluvní podmínky. A. Všeobecné smluvní podmínky pro online rezervaci. 1 Rezervace parkovacího místa/uzavření smlouvy

Smluvní podmínky. A. Všeobecné smluvní podmínky pro online rezervaci. 1 Rezervace parkovacího místa/uzavření smlouvy Smluvní podmínky A. Všeobecné smluvní podmínky pro online rezervaci 1 Rezervace parkovacího místa/uzavření smlouvy 1. S poskytnutím systému online rezervací není spojena žádná právně závazná nabídka letiště

Více

Upozornění a předpoklady k dobrému řezání ŘEZÁNÍ V PRAXI

Upozornění a předpoklady k dobrému řezání ŘEZÁNÍ V PRAXI J E DN ODUŠE BLÍŽ. Upozornění a předpoklady k dobrému řezání ŘEZÁNÍ V PRAXI 44910_Prirucka_rezani_v CZ_imag1 1 18.7.2007 15:38:57 44910_Prirucka_rezani_v CZ_imag2 2 18.7.2007 15:38:59 POLAR l 3 Tato upozornění

Více

Perspektivní postupy úpravy vody po roce 2000

Perspektivní postupy úpravy vody po roce 2000 Perspektivní postupy úpravy vody po roce 2000 Prof. Ing. Ladislav Žáček, DrSc. Chemická fakulta VUT Brno Cílem zásobování pitnou vodou je dodávka pitné vody v dostatečném množství a vyhovující jakosti

Více

Technologický list. Ochranný systém na fasády proti agresivním škodlivým látkám v ovzduší a dešti

Technologický list. Ochranný systém na fasády proti agresivním škodlivým látkám v ovzduší a dešti Technologický list Silikonový fasádní systém silikonový hydrozáklad 913, silikonová základová barva 917, silikonový plnič 910, silikonová fasádní barva 918, silikonové plnosyté a tónovací barvy 922 Ochranný

Více

Vyhláška č. 18/1979 Sb.

Vyhláška č. 18/1979 Sb. Vyhláška č. 18/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich

Více

TECHNICKÝ LIST. MEM Renovační omítka

TECHNICKÝ LIST. MEM Renovační omítka 1. Vlastnosti je silně zušlechtěná omítka pro renovace vlhkostí ohroženého cihelného zdiva i zdiva z přírodního kamene. Ideální pro vytvoření nových obytných prostor v bytových domech a zemědělských i

Více

HLINSKO. 1.2 Výchozí údaje a podklady. 1.3 Základní charakteristika objektu

HLINSKO. 1.2 Výchozí údaje a podklady. 1.3 Základní charakteristika objektu Počet stran: 9 ŘÍZENÍ, ODSTRANOVÁNÍ, ČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE MATERIÁLŮ OBSAHUJÍCÍCH AZBEST (BOLETICKÝCH PANELŮ A ZBYTKOVÉHO PRACHU V RÁMCI KOMPLEXNÍHO ZATEPLENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLY LEŽÁKŮ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

Více

MEM Protiplísňová přísada 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

MEM Protiplísňová přísada 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Datum vydání: 5. 11. 2009 Strana: 1 / 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace směsi Název: Další názvy: Registrační číslo: 1.2 Použití směsi Popis funkce: Určené nebo doporučené

Více

BIO-CIRCLE Maxi. Perspektivní mycí systém. Robustní. Čistící technika

BIO-CIRCLE Maxi. Perspektivní mycí systém. Robustní. Čistící technika Čistící technika Perspektivní mycí systém BIO-CIRCLE mycí systém vám nabízí komfortní a ekologické řešení čištění dílů dle vašich potřeb a požadavků. BIO-CIRCLE systém je neporazitelný i z ekonomického

Více

1. Základní údaje o dodavateli. Obchodní oddělení a produkční centrum: 2. Dodavatel a zákazník. 3. Uzavření smlouvy

1. Základní údaje o dodavateli. Obchodní oddělení a produkční centrum: 2. Dodavatel a zákazník. 3. Uzavření smlouvy 1. Základní údaje o dodavateli Dodavatel: Martin Coufal, Prokopova 476, 560 02 Česká Třebová IČ: 73805645 DIČ: CZ 84 07 11 36 71 Společnost je zapsána v živnostenském rejstříku Městského úřadu v České

Více

Zásady biologické bezpečnosti v chovech prasat

Zásady biologické bezpečnosti v chovech prasat Zásady biologické bezpečnosti v chovech prasat 2 4 základní kroky čištění a dezinfekce Krok 1 Příprava stáje Vynesení mobilních zařízení Odstranění trusu, zbytků krmiva a prachu Vyprázdnění koryt Aplikace

Více

HYDROLINE EFEKTIVNÍ SPOLEHLIVÉ INOVATIVNÍ

HYDROLINE EFEKTIVNÍ SPOLEHLIVÉ INOVATIVNÍ ÚPRAVA VODY VODA = čistá voda a v ní rozpuštěné soli a minerální látky Látky způsobující tvrdost UHLIČITANOVÁ TVRDOST (UT) Celková tvrdost (CT) všechny soli vápníku a hořčíku NEUHLIČITANOVÁ TVRDOST (NUT)

Více