Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0120

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0120"

Transkript

1 Život ve středověku Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0120

2 je umělecký sloh rozšířený v západních křesťanských zemích Evropy v století (ve východní Evropě sloh byzantský). Vznik tohoto slohu souvisel s velkým rozvojem klášterů v 11. století. Románský sloh vznikl na území bývalé Západořímské říše. Postupně se šířil do zemí jižní a střední Evropy, šiřitelem byla církev. Románský sloh se uplatnil v architektuře i výtvarném umění. Stavěly se paláce, hrady, kláštery, kostely, špitály i obytné domy. Zachovala se nám však pouze církevní architektura.

3 Dochovaly se převážně církevní stavby, ostatní torzovitě. Románská architektura se vyznačuje: Stavebním materiálem byl povětšinou kámen v kombinaci s dřevem. Stavělo se mohutné silné zdivo. Stavby byly zpočátku plochostropé rovné dřevěné stropy, později klenuté prostá valená klenba, později doplněná žebry. Klenby byly neseny silnými podpěrnými sloupy. Osvětlení románských chrámů umožňovala v mohutném zdivu většinou poměrně malá půlkruhově zaklenutá okénka či sdružená okna. Vstupní portály byly bohatě sochařsky zdobené, v interiéru se uplatnila nástěnná malba. V interiéru i exteriéru je patrná určitá střídmost, neprojevila se žádná přehnaná zdobnost. V současnosti můžeme nalézt v ČR mezi jinými rotundu sv. Jiří na hoře Říp, rotundu sv. Kateřiny ve Znojmě nebo klášter sv. Jiří na Pražském hradě.

4 Rotunda sv. Jiří na Řípu 1) Rotunda svatého Jiří, prošla mnoha úpravami, současný stav rekonstruuje pravděpodobnou původní podobu rotundy.

5 Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě 2) Rotunda sv. Kateřiny, v níž se nachází také významná malířská památka portréty Přemyslovců.

6 Malířské památky se dochovaly jen v malém množství v interiérech církevních staveb fresková výzdoba. Pouze v Itálii se rozvinula i malba desková. Nástěnná malba byla v románských církevních stavbách poměrně běžná, využívala každého volného prostoru. Fresky byly vyhotoveny bez ohledu na perspektivu jednoduché, schematické. Malba nástěnná vycházela z malby knižní miniatury v rukopisných knihách, které však sloužily jen vzdělaným lidem, zatímco nástěnné malby byly knihami chudých a nevzdělaných. Často jim vyjevovaly příběhy svatých nebo výjevy z Bible. Biblické motivy Kristus znázorňován jako světovládce, většinou však jakou soudce při posledním soudu, Kristus býval obklopován evangelisty a apoštoly či jejich symboly.

7 Přemysl Oráč 3) Přemysl Oráč na románské nástěnné malbě z rotundy sv. Kateřiny ve Znojmě (Přemyslovská epopej).

8 Románské sochařství se nedokázalo oprostit od architektury, bylo s ní pevně svázáno, projevilo se tedy převážně ve zdobných prvcích románských staveb. Využívaly se především figurální, ornamentální a rostlinné reliéfy na vstupních portálech chrámů (ústupkový portál), průčelí chrámů, hlavicích sloupů, oltářích apod. Podobně jako v malířství se jednalo o schematické vyjádření, stylizování, založeném na interpretaci knižního malířství. Románské sochařství v českých zemích nebylo příliš bohaté nejvýznamnější jsou reliéfy Malostranské mostecké věže náležející k Juditině mostu.

9 Hlavice sloupů 4) Ukázka využití figurálních a rostlinných ornamentů v románské architektuře/románském sochařství.

10 Gotický sloh vznikl počátkem 12.století pravděpodobně v oblasti Ile de France (zde a v Saint Denis se nacházely také první gotické stavby) ve Francii. Až do 15. století se gotika šířila a vyvíjela v zaalpských zemích a dalších zemích Evropy. Gotiku můžeme obecně rozdělit na ranou (přechod od románského umění a 12.století), vrcholnou ( století) a pozdní (15. století) Název GOTIKA vychází z pojmenování tehdejšího umění jako umění Gótů, tedy barbarů. Vývoj tohoto slohu byl v různých Evropských zemích odlišný, k velkému rozvoji došlo ve vrcholné gotice i u nás. Můžeme ji rozdělit do tří fází: přemyslovská gotika, lucemburská gotika a jagellonská gotika (víceméně odpovídají obecnému členění).

11 Objevují se pokročilé stavební prvky, charakteristické pro gotiku je: Vertikalita vše vyhnáno do výšky. Odhmotnění stavby - zdivo se značně ztenčilo, plné zdi s malými okénky byly nahrazeny velkými okny. Zdivo už nemuselo nést celou tíhu stavby, veškeré tlaky byly svedeny do vnějšího opěrného systému, růst staveb umožnil také lomený oblouk a žebrová křížová klenba. Stavby církevní byly dynamické, jakoby v pohybu, prostor byl bohatě prosvětlen, využívalo se také barevných vitráží vytvořen prostor, ve kterém nebylo pochyb o moci církve. V Evropě bylo stavěno také velké množství hradů, jejichž úkolem bylo reprezentovat majitele i chránit území. Z hradů se staly také střediska mocenského, kulturního a společenského života. Základní prvky gotické architektury lomený oblouk, opěrný systém, žebrová křížová klenba, síťové klenby, dekorativní prvky fiály, rozety, rostlinné ornamenty, vitráže atd. Zdroj inspirace můžeme hledat v přírodě, ale i v geometrii (nutná přesnost). V současnosti můžeme nalézt v ČR mezi jinými chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě nebo chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

12 Sloupy v katedrále v Saint Denis 5) Jedna z prvních staveb, na které se výrazně provil gotický sloh století.

13 6) Schéma opěrného systému. Opěrný systém

14 Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha 7) Opěrný systém závěru chrámu a věnec kaplí.

15 Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře 8) Na stavbě chrámu sv. Barbory se významně podílela Parléřova huť, nachází se zde dochované gotické nástěnné malby.

16 Horní část dómu Sainte Chapelle v Paříži 9) V Saint Chapelle se projevilo odhmotnění stavby, místo plochy zdí byla využita velká vitrážová okna, tlaky jsou svedeny do vnějšího opěrného systému.

17 Radnice v Leuvenu 10) Radnice v Leuvenu je důkazem, že prvky gotické architektury nebyly využívány jen na církevních stavbách.

18 Snahou malířů i sochařů bylo více vystihnout realitu, stále však byly dominantní náboženské motivy. Objevovaly se však také malířské a kamenné portréty. Vysoké úrovně dosáhlo české malířské i sochařské umění v době vlády Karla IV. Součástí výzdoby církevní i světské architektury byly deskové obrazy, které zpodobňovaly výjevy z Bible a ze života světců nejznámější cyklus mistra Theodorika v kapli sv. Kříže na Karlštejně. Dochovalo se také poměrně velké množství gotických nástěnných maleb Smíškovská kaple v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Své místo stále měly knižní iluminace v náboženských spisech, modlitebních knihách atd., např. Pasionál abatyše Kunhuty.

19 Svatý Jeroným 11) Jeden z portrétů z cyklu umístěného v kapli sv. Kříže na Karlštejně. Autorem je malíř neznámého původu, dvorní malíř Karla IV., mistr Theodorik.

20 Pasionál abatyše Kunhuty 12) Iluminace ze souboru duchovních textů z počátku 14. století

21 Sochařství bylo nejdříve pevně spjato s architekturou, až později začaly vznikat volné plastiky. Stále však bylo vše úzce svázané s církví sochy madon, Krista na kříži, piety, světci atd. Materiálem byl kámen a později dřevo. Vše bylo bohatě polychromováno. K velkému rozvoji gotické plastiky došlo i na našem území. Nejznámější byla Parléřova huť, v jejímž čele stál Petr Parléř (podobizny královské rodiny a jejího dvora ve svatovítské katedrále). Parléřova huť zanikla v době husitských válek, významně se však podílela na architektuře i sochařské výzdobě významných staveb české vrcholné gotiky. I v pozdní gotice se sochařství drželo náboženské tematiky, vznikala však kompozičně propracovanější dílů s více figurami, nejvyužívanějším materiálem bylo polychromované dřevo.

22 Busta Petra Parléře 13) Busta Petra Parléře je součástí souboru podobizen královské rodiny v triforiu katedrály sv. Víta.

23 Kristus na Olivetské hoře 14) Sousoší neznámého autora je v současnosti v kostele sv. Mořice v Olomouci.

24 Jedním z charakteristických rysů raného středověku byla feudalizace společnosti - společnost byla podřízena panovníkovi, který propůjčoval část své země leníkům a vazalům, chránil bezpečí země a rozšiřoval ji prostřednictvím výbojů. Velmoži a duchovenstvo měli dočasně či dědičně v držení panovníkovu půdu, svobodní členové rodů tuto půdu obdělávali, chovali na ní dobytek a v době válek se s panovníkem účastnili tažení. Šlechta a nesvobodní rolníci však museli platit daně panovníkovi. Rolníci museli také platit desátky církvi a robotovat na panských pozemcích. V století se středověká společnost značně rozrostla. Vrcholně středověká společnost se dělila dle učení o trojím lidu. Na vrcholu středověké společnosti se nacházelo duchovenstvo a světská moc, jejich nadvláda se však opírala o dělný lid. Úkolem duchovních bylo seznamovat lid se zásadami křesťanské víry a starat se o spásu jejich duší, zatímco moc světská, k níž patřili panovníci a šlechta, se stejně jako v raném středověku starala o správu, ochranu a rozšiřování panství. Mezi dělný lid patřili všichni poddaní živící se prací, konkrétně především rolnictvo, které tvořilo až 90% obyvatelstva tehdejší Evropy. Lidé, kteří neměli pevný domov a kteří se živili způsoby, které si středověká společnost ošklivila, byli na samém jejím okraji. Do těchto skupin můžeme řadit tuláky, kejklíře, herce, žebráky a nevěstky. Řada lidí stála mimo běžnou křesťanskou společnost. Jednalo se o Romy, kacíře, pohany a jinověrce (především Židé, kteří měli v křesťanské Evropě zvláštní postavení, obývali vlastní ulice a čtvrti, které tvořily části měst - ghetta, kde měli také vlastní synagogy, školy a hřbitovy. Byli označování zvláštním znamením, protože křesťané v nich spatřovali viníky Kristova umučení.)

25 světský stav duchovenstvo dělný lid panovník vyšší šlechta (páni) a preláti (kardinálové, biskupové, opati) nižší šlechta, kněží ve farnostech a řeholníci svobodní obyvatelé měst řemeslníci, obchodníci, živnostníci obyvatelé vesnic poddaní rolníci okraj společnosti tuláci, herci, chudina mimo společnost pohané a jinověrci (Židé, muslimové) Společnost Společnost ve středověku se dělila na základě učení o trojím lidu. V rámci jednotlivých skupin však došlo ještě k dalšímu členění na základě významu ve společnosti.

26 Těžištěm raně středověké vzdělanosti byly kláštery a církevní školy. V těžkých podmínkách byla vzdělanost výsadou úzkého okruhu lidí a do 11. století téměř výhradně v rukou církve (kláštery). Římskokatolická církev převzala a přizpůsobila vlastním požadavkům dědictví antické vzdělanosti. Nejprve se vzdělání realizovalo prostřednictvím církve, až později také prostřednictvím neklášterních škol, včetně prvních univerzit. Úkolem církve bylo poskytnout vzdělání budoucím kněžím. Proto byla většina středověké společnosti negramotná a to včetně nejvyšších světských představitelů. Vyučovacím jazykem církevních škol byla latina a studovat mohli chlapci a mladí muži. Klášterní skriptoria (písařské dílny) byla místa, kde vznikaly vzácné rukopisné knihy, jejichž zlomek se zachoval do současnosti. Nejstarším známým klášterem na našem území byl ženský klášter sv. Jiří na Pražském hradě, nejstarším mužským klášter v Břevnově u Prahy (993). Během vrcholného středověku došlo ke vniku vysokých učení a univerzit, nad nimiž sice stále dohlížela církev, ale byly otevřeny většímu množství lidí a nezakládaly se pouze na vzdělání kněžích. První vysoké školy vznikly ve 12. století v italském a západoevropském prostředí. Bylo tehdy možné vzdělávat se v oboru filozofie, práva, lékařství, přírodních věd a bohoslovectví. Absolventi se uplatnili nejen jako církevní představitelé, ale i jako úřednici v panovnických či šlechtických kancelářích apod. středověká inteligence.

27 Kodex vyšehradský (Codex Vyssegradensis) 15, 16) Bohatě iluminovaný Vyšehradský kodex byl vytvořen za vlády prvního českého krále Vratislava I. v 11. století.

28 Křížové výpravy byly boje křesťanských rytířů proti Arabům (muslimům), popř. pohanům. Na Pyrenejském poloostrově se označuje jako reconquista a začala v polovině 11. století. Pyrenejský poloostrov se Arabů zbavil roce Ve 14. století se vedla tažení proti pohanům v severní Evropě (Litva). Mnohem významnější byly výpravy za osvobození Palestiny, takzvané Svaté země, od muslimů. Oficiálním důvodem bylo zpřístupnění Božího hrobu v Jeruzalémě všem křesťanským poutníkům a šíření křesťanství mimo Evropu. Křížové výpravy však byly využity také k oslabení politických a obchodních rivalů (Byzantská říše) a samozřejmě k obohacení účastníků výpravy. Bojovníkům křížových výprav se říkalo křižáci, dle symbolu na jejich výzbroji. Složení křižáků bylo různorodé, od králů (Richard I. Lví srdce, Fridrich I. Barbarossa, Ludvík IX., Vladislav II.), přes šlechtice po chudinu. Křižácké výpravy probíhaly mezi lety Nejúspěšnější byla zřejmě první výprava, kdy byl dobyt Jeruzalém (1099) a bylo zřízeno takzvané Království jeruzalémské (nebeské). Ostatních 7 křížových výprav bylo ve znamení ústupu před Muslimy a kompromisů na tomto území. Během výprav vznikla řada rytířských církevních řádů, které měly za úkol chránit poutníky do Svaté země, později se však staly významnými politickými skupinami v Evropě (johanité, maltézští rytíři, Řád německých rytířů a templáři).

29 Dobytí Jeruzaléma v roce ) Na iluminaci z kroniky z přelomu 14. a 15. století je vyobrazena představa o dobytí Jeruzaléma během první křížové výpravy.

30 Rytířská kultura vznikla v období křížových výprav, kdy se věřilo, že každý šlechtic se má řídit křesťanskými zásadami a navíc bránit křesťanství mečem to znamená, že se propojilo křesťanství s vojenskou složkou O rytířích mluvíme až v období vrcholného středověku. Rytířem se člověk nestával dědičně, ale byl na něj pasován za své zásluhy. V rámci pasování musel rytíř splněn slib, že bude dodržovat rytířské hodnoty (křesťanský život, ochrana slabých, věrnost církvi a králi). Nejdůležitější byla čest a věrnost. Každý rytíř obdržel svůj erb, měl vlastnit koně, kopí, meč a zbroj. Se vznikem rytířství se váže také změna společnosti a kultury. Muži byli jemnější a zdvořilejší, nežli bojovníci dob dřívějších. K novým povinnostem muže přibylo umění tance. Součástí dvorské kultury se stali básníci, hudebníci a skladatelé opěvující hrdinské činy rytířů (truvéři Francie, trubadúři Itálie, minnesängeři Německo). Každá oblast Evropy se lišila pojetím dvorské kultury. Vzniklo mnoho rytířských příběhů s magickými prvky Král Artuš a jeho kouzelník Merlin (Anglie), Píseň o Nibelunzích (Německo), Píseň o Rolandovi (Franci), Píseň o Cidovi (Španělsko) nebo o Tristanovi a Isoldě (Irsko).

31 Rytíř 18) Dobová představa rytíře z první poloviny 13. století. Na obrázku lze vidět část rytířovy zbroje, v pozadí je kůň.

32 Města vznikala nejčastěji z kupecko řemeslnických osad okolo hradu a na křižovatkách obchodních tras. Některá města vznikla účelně v neobydlených oblastech (zúrodňování půdy a obrana území), čemuž se říká založení na zeleném drnu. V Čechách bylo typické zakládání takzvaných horních měst (města v blízkosti dolů). Městská kolonizace je proces, při němž jsou zakládána města na výhodných místech. Zakladatelem se stal lokátor, který vyhlédl vhodné místo pro založení města. Města získávala od panovníka různá práva tržní (právo pořádat trhy), hrdelní (právo popravovat), várečné (právo vařit pivo), soudní, mílové (v okolí míle se nesměl vyskytovat jiný řemeslník či trh) aj. V Čechách se města dělila na královská města (založená panovníkem a jemu podřízená), z nichž měla specifické postavení horní města v okolí dolů, města věnná (pro výdaje královen) a města poddanská (v držení šlechty nebo církve). Řemeslníci žijící ve městech se sdružovali do cechů, což byly organizace hájící společný zájem daného řemesla v daném městě. Některá města bohatla na obchodu a stala se samostatnými městskými republikami (Florencie, Janov, Benátky). Na severu Evropy vznikala tzv. hanzovní města přístavy (Lübeck).

33 Mapa Paříže 19) Mapa Paříže ze 17. století od známého francouzského kartografa Jean Baptiste Bourguignon d'anville, která představuje město v roce 1223.

34 Dosud neobydlené oblasti uvnitř státu se postupně staly cílem nových kolonizátorů, kteří zde zakládali osady. Docházelo tak k kultivaci okolí (vysušování bažin, žďáření lesů, zúrodňování půdy). Tomuto procesu se říká vesnická kolonizace. Tato činnost byla samozřejmě podporována šlechtou, protože tak bohatlo jejich panství. Osady byly ze začátku osvobozeny od platby dávek (tzv. Lhoty). Časem se zdokonalovaly zemědělské postupy (trojpolní hospodářství) a také nástroje k obdělávání půdy (chomout a záhonový pluh, hnojení). Tím se zvyšovala úrodnost zemědělské půdy. V Čechách se pěstovaly většinou obiloviny, luštěniny a zelenina. Mezi hospodářská zvířata patřil hovězí dobytek, prasata, kozy a ovce.

35 Trojpolní hospodářství 20) Na schématu je vidět, jak se jednotlivé části půdy okolo vesnice střídaly v obdělávání. Bylo tak docíleno vyšší úrodnosti půdy.

36 1) Jmenuj hlavní znaky románské a gotické kultury. 2) Popiš středověkou společnost a její vrstvy. 3) Charakterizuj roli církve ve vzdělanosti a urči význam vysokých škol. 4) Urči roli postavení rytíře ve středověké společnosti. 5) Popiš důvody křížových výprav. 6) Vysvětli pojmy městská a vesnická kolonizace.

37 ČORNEJ, Petr; ČORNEJOVÁ, Ivana; PARKAN, František. Dějepis 2 pro gymnázia a střední školy: Středověk a raný novověk. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 160 s. ISBN MANDELOVÁ, Helena; KUNSTOVÁ, Eliška; PAŘÍZKOVÁ, Ilona. Dějiny středověku a počátku novověku. Vydání první. Liberec: Dialog, 2002, 179 s. ISBN

38 1) BLANULAK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) VAVŘÍK, Martin. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) LEZIBOU. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) BECKSTET. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6) HILL. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7) HELLINTERFACE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8) NOJIN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 9) DIDIER B. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 10) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 11) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 12) KANOVNÍK BENEŠ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 13) NOVÁK, Petr, Wikipedie. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 14) MAŇAS, Michal. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 15) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 16) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 17) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 18) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 19) BOURGUIGNON D'ANVILLE, Jean Baptiste. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 20) AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108 Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108 Vikingové, odvozeno od výrazu pro fjord a bojovníka (jinak také Varjagové označení na území Kyjevské Rusi, popř. Normané = muži ze severu) patřili

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_32_INOVACE_114 Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK období od 11. stol. do 13. stol.

VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK období od 11. stol. do 13. stol. VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK období od 11. stol. do 13. stol. po r. 1000 VENKOVSKÝ ŽIVOT zlepšení zemědělství - technické novinky: zlepšení mechanismu potahu, zdokonalení pluhu Jho nebo též jařmo

Více

Č. Příjmení a jméno: Adresa školy:... Adresa bydliště:...

Č. Příjmení a jméno: Adresa školy:... Adresa bydliště:... Č. Příjmení a jméno: Adresa školy:.... Adresa bydliště:..... (Údaje vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné

Více

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Po knížeti Břetislavovi se na knížecím stolci vystřídala řada dalších přemyslovských knížat. Počet obyvatel rostl, proto bylo nutné získávat další půdu pro zemědělství. Mýtily

Více

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav 15.4.2007 Ponechal Lukáš, Hromková Lucie 1 Obec Nosislav leží v okolí řeky Svratky na hranici Ždánického lesa a Dyjskosvrateckého úvalu.

Více

ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů.

ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů. ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů. Prvá část: VŠEOBECNĚ MĚSTO A JEHO REGIONY 1. Město je pouze součástí ekonomického,

Více

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová Téma: Renesance Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. RENESANCE konec 13.století až polovina 17.století

Více

roste počet obyvatel díky kvalitnějšímu zemědělství a oteplení podnebí lidé se snaží získat co nejvíce úrodné půdy

roste počet obyvatel díky kvalitnějšímu zemědělství a oteplení podnebí lidé se snaží získat co nejvíce úrodné půdy Otázka: Vrcholně středověká společnost Předmět: Dějepis Přidal(a): Kellner Změny v zemědělství a vesnická kolonizace roste počet obyvatel díky kvalitnějšímu zemědělství a oteplení podnebí lidé se snaží

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Research Methods and Project Projekt ročníkové práce Student: Magda

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Středověk - shrnutí

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Středověk - shrnutí Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Středověk - shrnutí Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 15. 5. 2012,

Více

Pojmové písmo (IDEOGRAFIE) Znak může znamenat věc i činnost, jež se k tomuto předmětu váže. Znaky ale stále nejsou nositeli určité zvukové podoby.

Pojmové písmo (IDEOGRAFIE) Znak může znamenat věc i činnost, jež se k tomuto předmětu váže. Znaky ale stále nejsou nositeli určité zvukové podoby. VÝZNAM PÍSMA - Písmo je systém grafických znaků, jež lidem slouží k zaznamenávání myšlenek vyjádřených jazykem - Zrušilo místní a časová omezení - Jeho vznik souvisí se vznikem společenské dělby práce

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie. Obsah:

Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie. Obsah: Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie Obsah: Obsah:... 1 1 Základní údaje... 2 1.1 Popis celkového záměru... 2 1.2 Hlavní cíle... 2 1.3 Upřesňující informace... 2 1.4 Zadavatel... 3 1.5 Zpracovatel...

Více

FOND VYSOČINY NÁZEV GP

FOND VYSOČINY NÁZEV GP RF-04-2009-01, př. 1upr1 Počet stran: 6 FOND VYSOČINY Výzva k předkládání projektů vyhlášená v souladu se Statutem účelového Fondu Vysočiny 1) Název programu: NÁZEV GP Grantový program na podporu 2) Celkový

Více

Románská architektura v Českých zemích

Románská architektura v Českých zemích ROMÁNSKÉ PAMÁTKY Románská architektura v Českých zemích V Českých zemích je románské období vymezeno přibližně obdobím 1000 1250. Největší počet dochovaných staveb pochází z 12. století. Románské stavby,

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10 Soukromá základní umělecká škola Trnka o.p.s., Rodinná 39, 312 00 Plzeň IČO.26347687, IZO.150035365, identifikátor zařízení: 650035356, bankovní spojení: 279204310247/0100, DIČ. CZ-26347687 VÝROČNÍ ZPRÁVA

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE ZA ROK 2011-2012 VYPRACOVALA: MGR. NADĚŽDA CHLÁDKOVÁ Charakteristika organizace: Název organizace: Základní škola Horažďovice Adresa: Blatenská 310, 341 01Horažďovice telefon:

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Podrobnější zaznamenání v kronice města si jistě zaslouţí projekt Zmizelí sousedé, kdy předávám slovo jeho iniciátorovi, učiteli Josefu Märcovi:

Podrobnější zaznamenání v kronice města si jistě zaslouţí projekt Zmizelí sousedé, kdy předávám slovo jeho iniciátorovi, učiteli Josefu Märcovi: Gymnázium Historie chomutovského gymnázia se datuje od roku 1591, kdy se Jiří Popel z Lobkovic, nejvyšší hofmistr českého království a majitel chomutovského panství, rozhodl zaloţit v Chomutově jezuitskou

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

R o m á n s k é u m ě n í v Čechách a na Moravě předrománské umění na území Čech v 9. a 10. století

R o m á n s k é u m ě n í v Čechách a na Moravě předrománské umění na území Čech v 9. a 10. století R o m á n s k é u m ě n í v Čechách a na Moravě předrománské umění na území Čech v 9. a 10. století První křest českých vládců se odehrál roku 845 v Řezně, tehdy se nechalo pokřtít 14 knížat. Když si však

Více

Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK. odbor výstavby a územního plánování Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í

Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK. odbor výstavby a územního plánování Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í Městský úřad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování Číslo jednací: Vyřizuje: Telefon: 388 459 047 Ve Vimperku dne: 27.1.2009 VÚP 328.3-2360/3150/08 Ka-38 Pavel Kavlík

Více

Příklad možnosti využití studentů k provádění evaluace v zařízeních poskytujících sociální služby

Příklad možnosti využití studentů k provádění evaluace v zařízeních poskytujících sociální služby Příklad možnosti využití studentů k provádění evaluace v zařízeních poskytujících sociální služby Zdroj: HALL, I., HALL, D. Evaluation and Social Research, Introducing Small-Scale Practice. Palgrave Macmillan.

Více

VÁLKY PUNSKÉ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_16

VÁLKY PUNSKÉ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_16 VÁLKY PUNSKÉ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_16 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce Obecně závazná vyhláška města č. 2/2011 Požární řád obce Zastupitelstvo města svým usnesením ZM/2011/8/11 ze dne 31. října 2011 vydává na základě 29 odst. 1 písm o) bod 1 zák. 133/1985 Sb., o požární ochraně

Více

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012

PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 PŘEHLED VYBRANÝCH ZJIŠTĚNÍ DOTAZNÍK PRO ABSOLVENTY POBYTŮ ERASMUS 2004-2012 Úvod Zpráva přibližuje hlavní zjištění z dotazníkového šetření mezi absolventy studijních pobytů a pracovních stáží. Dům zahraniční

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

KŘESŤANSKÁ ANTIKA. Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012. Obrazová dokumentace, základní pojmy, souvislosti VY_32_INOVACE_DVK21/01

KŘESŤANSKÁ ANTIKA. Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012. Obrazová dokumentace, základní pojmy, souvislosti VY_32_INOVACE_DVK21/01 KŘESŤANSKÁ ANTIKA Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012 VY_32_INOVACE_DVK21/01 Obrazová dokumentace, základní pojmy, souvislosti Křesťanství vzniklo v 1. polovině 1. století n.l., jeho název je odvozen

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Trh práce ovlivňuje ekonomická situace Ekonomika rostla do roku, zaměstnanost však takový trend nevykazovala...podobný ne však stejný vývoj probíhal i v Libereckém kraji Situaci

Více

BAROMETR MEZI STUDENTY 4., 5., a 6. ročníků lékařských fakult v České republice

BAROMETR MEZI STUDENTY 4., 5., a 6. ročníků lékařských fakult v České republice BAROMETR MEZI STUDENTY 4., 5., a 6. ročníků lékařských fakult v České republice (Praha, 23. března 2016) Téměř tři čtvrtiny budoucích mladých lékařů a lékařek (72%) plánují po ukončení jejich vysokoškolského

Více

b) které informace jsou pro vás nové označte je znaménkem + c) se kterými myšlenkami nesouhlasíte označte je znaménkem

b) které informace jsou pro vás nové označte je znaménkem + c) se kterými myšlenkami nesouhlasíte označte je znaménkem Stopami času Úkoly Přečtěte si úryvek z knihy Vlastimila Vondrušky Významná sídla české šlechty. Do textu si poznamenejte: a) které informace již znáte označte je symbolem b) které informace jsou pro vás

Více

Učňovská škola zemědělská Zálezly 1952-1956. Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Učňovská škola zemědělská Zálezly 1952-1956. Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Učňovská škola zemědělská Zálezly 1952-1956 Inventář Číslo EL NAD: 512 Evidenční číslo pomůcky: 162 Dana Bízová Tachov 2007 Obsah Úvod...3

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

Drátenictví. Alena Vondrušková

Drátenictví. Alena Vondrušková Drátenictví Alena Vondrušková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Drátenictví Alena Vondrušková Motýl, Alena Samohýlová, 2004 Alena Vondrušková Drátenictví Vydala Grada Publishing,

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015/2016. Bc. Lenka Bažíková ZÁMECKÝ AREÁL BŘECLAV PRŮVODNÍ ZPRÁVA

DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015/2016. Bc. Lenka Bažíková ZÁMECKÝ AREÁL BŘECLAV PRŮVODNÍ ZPRÁVA DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015/2016 Bc. Lenka Bažíková ZÁMECKÝ AREÁL BŘECLAV PRŮVODNÍ ZPRÁVA Zámecký areál v Břeclavi je komplex staveb, jehož historie sahá až do 11. století. V současnosti ovšem budovy chátrají,

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká republika Česká školní inspekce. Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká republika Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Vyšší odborná škola a Střední odborná škola elektrotechnická, Plzeň, Koterovská 85 Koterovská 85, 326 00

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003 KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 03.06.2005 KOM(2005) 233 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003 [SEC(2005)

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE

VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE V. Hon VŠB TU Ostrava, FEI, K455, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, 70833 Abstrakt Neuronová síť (dále

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D Kariérov rové poradenství Text k modulu Kariérov rové poradenství Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D CO JE TO KARIÉROV ROVÉ PORADENSTVÍ? Kariérové poradenství (dále KP) je systém velmi různorodě zaměřených

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu prvouka 2.období Prvouka ve 4.a 5.ročníku má časovou dotaci 3 hodiny týdně. Výuka je rozdělena do pěti oblastí : 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas

Více

Využití EduBase ve výuce 10

Využití EduBase ve výuce 10 B.I.B.S., a. s. Využití EduBase ve výuce 10 Projekt Vzdělávání pedagogů v prostředí cloudu reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0011 Mgr. Jitka Kominácká, Ph.D. a kol. 2015 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod... 3 3 Autorský

Více

Jablonné v Podještědí

Jablonné v Podještědí Jablonné v Podještědí Jedno z nejstarších měst na severu Čech si přes svůj mnohdy spletitý vývoj uchovalo funkci kulturního a společenského centra v oblasti pod Lužickými horami. Město vstoupilo poprvé

Více

Signální zpráva o průběhu realizace projektu Postoje občanů k prevenci kriminality a k bezpečnosti včetně důvěry občanů v bezpečnostní složky 12/2012

Signální zpráva o průběhu realizace projektu Postoje občanů k prevenci kriminality a k bezpečnosti včetně důvěry občanů v bezpečnostní složky 12/2012 Signální zpráva o průběhu realizace projektu Postoje občanů k prevenci kriminality a k bezpečnosti včetně důvěry občanů v bezpečnostní složky 12/2012 Předmětem signální zprávy o průběhu realizace projektu

Více

URBACT Věstník Listopad 2010 #10

URBACT Věstník Listopad 2010 #10 URBACT Věstník Listopad 2010 #10 AKTUALITY - URBACTu Jak mohou města získat co nejvíce z PPP projektů. Propojení územního plánování a obnovy města projekt NODUS. Dopady programu URBACT na lokální politiky

Více

Jak se ČNB stará o českou korunu

Jak se ČNB stará o českou korunu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Jak se ČNB stará o českou korunu Esej na odborné téma Jméno: Nicola Lužíková Ročník: 3. JAK SE ČNB STARÁ O

Více

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE 2016 EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY, ODBOR VYSOKÝCH ŠKOL, 31. KVĚTNA 2016 Obsah 1. Úvod...

Více

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.4 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět 5.4.1 Vzdělávací obor Člověk a jeho svět 5.4.1.3 NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: VLASTIVĚDA 5.4.1.3.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

Z P R Á V A. Strana 1 (celkem 5)

Z P R Á V A. Strana 1 (celkem 5) Z P R Á V A o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb zaměřeného na monitorování plnění povinností poskytovat informace o přítomnosti látek nebo produktů vyvolávajících

Více

S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ

S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ Účastníci: děti a učitelky Mateřské školy Orlová Lutyně K. Dvořáčka 1228 okres Karviná, příspěvková organizace Program vedli: lektoři občanského sdružení ROZCHODNÍK - Ostrava

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/01. Název materiálu: Vývojové etapy člověka. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/01. Název materiálu: Vývojové etapy člověka. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Číslo materiálu: Název materiálu: Vývojové etapy člověka Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Petra Březinová VÝVOJOVÉ ETAPY ČLOVĚKA V PRAVĚKU Nejstarší příslušníci lidského rodu se

Více

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ. Populace a oblast testování Žáci 4. ročníku Čtenářská gramotnost Žáci 4. ročníku Žáci 8. ročníku Cyklus Pětiletý Čtyřletý

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ. Populace a oblast testování Žáci 4. ročníku Čtenářská gramotnost Žáci 4. ročníku Žáci 8. ročníku Cyklus Pětiletý Čtyřletý PIRLS 2011 & TIMSS 2011 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Oba projekty organizuje Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků vzdělávání IEA se sídlem v Amsterodamu. Do šetření PIRLS 2011 se zapojilo celkem 45 zemí, šetření

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/3360/14 Spis. zn.: ZN/282/ŽP/14 Počet listů: 4 Počet příloh: 10 Počet listů příloh: 23 Vyřizuje: Ing. Jakub

Více

MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE

MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE MUZEUM ŠUMAVY SUŠICE PŘÍSTAVBA, NÁSTAVBA A STAVEBNÍ ÚPRAVY Registrační číslo projektu: CZ.1.14/3.2.00/05.01975 Za vlády Jana Lucemburského se v Sušici plně rozvinula výstavba veřejných objektů, mezi něž

Více

REVITALIZACE ČÁSTI KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI NADHLEDOVÁ PERSPEKTIVA SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ 1 : 3000. Ing. arch. BARBORA PONEŠOVÁ KREJČOVÁ, PhD.

REVITALIZACE ČÁSTI KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI NADHLEDOVÁ PERSPEKTIVA SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ 1 : 3000. Ing. arch. BARBORA PONEŠOVÁ KREJČOVÁ, PhD. NADHLEDOVÁ PERSPEKTIVA SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ 1 : 3000 SITUACE 1 : 1000 PRŮVODNÍ TEXT ORANŽERIE NEPTUNOVA FONTÁNA MULTIFUNKČNÍ SÁL VÝSTAVNÍ SÍŇ Zeď jako prvek, kterým se právě člověk v přírodě (vůči přírodě)

Více

STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY A PŘÍKAZ K ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY V OBJEKTECH ŠKOLY

STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY A PŘÍKAZ K ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY V OBJEKTECH ŠKOLY ROZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S-08 Název procesu/ Číslo Vlastník SMĚRNICE č. 8 STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY A PŘÍKAZ K ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY V OBJEKTECH ŠKOLY Tato směrnice nahrazuje:

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE. Ročníková práce. Téma: Uměleckořemeslný výrobek ze dřeva (vlastní návrh) OSELCE 2008/2009

STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE. Ročníková práce. Téma: Uměleckořemeslný výrobek ze dřeva (vlastní návrh) OSELCE 2008/2009 STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE Obor: 82-51-L/006 Uměleckořemeslné zpracování dřeva práce truhlářské Předmět: Odborný výcvik Ročníková práce Téma: Uměleckořemeslný výrobek ze dřeva (vlastní návrh) Výrobek: Postel

Více

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Příjem dokumentů 3. Evidence dokumentů 4. Vyřizování dokumentů 5. Podepisování dokumentů a užití razítek 6. Odesílání dokumentů 7. Ukládání dokumentů

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká republika Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Staré Hodějovice, okr. České Budějovice Obecní 5, 370 08 Staré Hodějovice Identifikátor

Více

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace)

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) 1.Číslo zakázky 2.Název programu: 3.Registrační číslo projektu 4.Název projektu: 5.Název zakázky: Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/02.0129

Více

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna Zpráva Mezinárodní komise UNESCO Vzdělávání pro 21. století zpracovaná v roce 1993 reflektovala změny globální společnosti

Více

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková, Silvie Šeborová,

Více

ROMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ. Karel Švuger DVK/ 2. ročník. Květen 2012 Obrazová dokumentace, šířění křesťanských idejí obrazem VY_32_INOVACE_DVK21/13

ROMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ. Karel Švuger DVK/ 2. ročník. Květen 2012 Obrazová dokumentace, šířění křesťanských idejí obrazem VY_32_INOVACE_DVK21/13 ROMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ Karel Švuger DVK/ 2. ročník VY_32_INOVACE_DVK21/13 Květen 2012 Obrazová dokumentace, šířění křesťanských idejí obrazem o románském malířství platí totéž, co charakterizuje umění tohoto

Více

Velikost pracovní síly

Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly v kraji rostla obdobně jako na celorepublikové úrovni. Velikost pracovní síly 1 na Vysočině se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 257 tisíc osob

Více

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Uložení potrubí Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Obsah: 1. Definice... 2 2. Rozměrový návrh komponent... 2 3. Podpěra nebo vedení na souosém

Více

Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí

Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí V pátek, dne 17.10.2014, se konal v kavárně Café Práh v Brně, odborný seminář pro zástupce škol a školských zařízení, působících v rámci města Brna

Více

Dřevoobráběcí stroje. Quality Guide. Vyhodnocení nástrojů

Dřevoobráběcí stroje. Quality Guide. Vyhodnocení nástrojů Dřevoobráběcí stroje Quality Guide Vyhodnocení nástrojů 2 PrůVoDce kvalitou Vyhodnocení nástrojů Dávno jsou pryč doby, kdy se nástroje od sebe výrazně odlišovali kvalitou a vzhledem provedení. V současnosti

Více

K bodu 2: Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2006.

K bodu 2: Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2006. Zápis o jednání řádné valné hromady Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s., se sídlem v Hradci Králové, Víta Nejedlého 893, zapsané v obchodním rejstříku Krajského soudu v Hradci Králové, oddíl B,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Hrušovany nad Jevišovkou, okres Znojmo, příspěvková organizace. Na vršku 495, 671 67 Hrušovany nad Jevišovkou

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Hrušovany nad Jevišovkou, okres Znojmo, příspěvková organizace. Na vršku 495, 671 67 Hrušovany nad Jevišovkou Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Hrušovany nad Jevišovkou, okres Znojmo, příspěvková organizace Na vršku 495, 671 67 Hrušovany nad Jevišovkou Identifikátor:

Více

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Personální zajištění Provoz ambulantního oddělení zajišťují: PhDr. Jan Smolka vedoucí SVP, speciální pedagog Mgr. Kateřina Pěkná speciální pedagog

Více

Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 fax: 257 329 537 118 01 Praha 1 Malá Strana e-mail: posta@mkcr.cz

Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 fax: 257 329 537 118 01 Praha 1 Malá Strana e-mail: posta@mkcr.cz +NLDSY113GGYG+ Ministerstvo kultury České republiky Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 fax: 257 329 537 118 01 Praha 1 Malá Strana e-mail: posta@mkcr.cz Město Čelákovice nám. 5. května 1/11 250 88

Více

MOŽNOSTI MODELŮ A JEJICH VYUŽITÍ VE STAVEBNICTVÍ

MOŽNOSTI MODELŮ A JEJICH VYUŽITÍ VE STAVEBNICTVÍ Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT MOŽNOSTI MODELŮ A JEJICH VYUŽITÍ VE STAVEBNICTVÍ David Šmíd SPŠS a OA Kadaň Komenského 562, Kadaň OBSAH 1. ÚVOD 2

Více

Trasa 1R: délka 22 km, stoupání 654 m, klesání 356 m Jako trasa 1 plus návštěva rozhledny na Anenském vrchu.

Trasa 1R: délka 22 km, stoupání 654 m, klesání 356 m Jako trasa 1 plus návštěva rozhledny na Anenském vrchu. KČT Hlinsko pořádá 14. května 2016 autobusový zájezd Neratov Šerlich (Panské Pole Šerlich) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Metodický výklad Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Metodický výklad Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Metodický výklad Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k novele zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhlášené pod č. 197/2014

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 KYNOLOGICKÝ KLUB DRAHELČICE RUDNÁ, O.S. Obsah ÚVODNÍ SLOVO...3 DŮVOD EXISTENCE A CÍLE OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ...3 LIDÉ V OBČANSKÉM SDRUŽENÍ...4 ČINNOST V ROCE 2009...4 Výcvik základní poslušnosti

Více

Nehodovost v kraji v roce 2012

Nehodovost v kraji v roce 2012 Nehodovost v kraji v roce 212 Přehled viníků a zavinění nehod v Jihočeském kraji v roce 212 Viník, zavinění nehody Řidičem motorového vozidla Řidičem nemotorového vozidla z toho dětmi Chodcem z toho dětmi

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012 Městské kulturní středisko Horní Slavkov, příspěvková organizace Dlouhá 717, 357 31 Horní Slavkov Zpracovala Mgr. Soňa Kvasničková, ředitelka MKS Únor

Více

Přechod na nový způsob měření psů pro účely určení výšky překážek

Přechod na nový způsob měření psů pro účely určení výšky překážek Přechod na nový způsob měření psů pro účely určení výšky překážek Specifikace postupu přeměřování psů, kteří mají českou flyballovou licenci Pro výbor FC ČR zpracovala: Milena Vrbová, koordinátorka rozhodčích

Více

METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ

METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ verze 1.06 Evidence změn Verze Platnost od Předmět změny Strany č. 1.01 22. 10. 2007 Sestavování

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Srubec, okr.

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Srubec, okr. ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Srubec, okr. České Budějovice Adresa: Srubec čp. 30, 370 06 České Budějovice Identifikátor

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mgr. Jitka Kašová Obec Obříství ŠÚ Mělník

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mgr. Jitka Kašová Obec Obříství ŠÚ Mělník Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 Signatura: ac3cs102 Okresní pracoviště Mělník INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: ZŠ Obříství okres Mělník IZO školy: 102286159 Identifikátor

Více

VÝZKUM. KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE: vytvoření modelu efektivity. Moravská vysoká škola Olomouc Grantová agentura České republiky

VÝZKUM. KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE: vytvoření modelu efektivity. Moravská vysoká škola Olomouc Grantová agentura České republiky VÝZKUM KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE: vytvoření modelu efektivity Moravská vysoká škola Olomouc Grantová agentura České republiky Vážená paní zastupitelko, vážený pane zastupiteli, v zimě jsme se na Vás obrátili

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1 Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213 Vnitřní směrnice B1 ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLY Obsah: B1 ŠKOLNÍ ŘÁD I. Úvod II. Provoz a vnitřní režim školy III. Prevence sociálně patologických

Více

Když klient ví, co chce

Když klient ví, co chce NÁVŠTĚVA Když klient ví, co chce Některé zkušenosti jsou těžko přenositelné, musí se odžít. Bydlet v bytě je jiné než bydlet v domě, žít ve městě je něco jiného než žít na vsi. Navíc, s věkem se obvykle

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy

Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy Muzeum Šumavy Sušice přístavba, nástavba a stavební úpravy Muzeum Šumavy Sušice získalo ocenění v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013 Ve středu 28. května 2014 proběhlo v prostorách Měšťanské besedy

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více