Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů)"

Transkript

1 Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu volitelné Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Média česky Média anglicky Media Způsob ukončení * zkouška Počet kreditů 10 Forma výuky Prezenční studium přednášek týdně 2 hod. cvičení týdně 5 hod. Kombinované studium jedno soustředění 4 hod. Doporučený typ studia Bakalářský ročník 3 semestr 5 Magisterský ročník semestr Magisterský navazující ročník semestr Doktorský ročník semestr Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů) Garant Jelínek Jiří podíl na výuce 90 % 1. vyučující Kincl Tomáš podíl na výuce 10 % 2. vyučující podíl na výuce % 3. vyučující podíl na výuce % 4. vyučující podíl na výuce % vyučující podíl na výuce % Výchozí předměty (pouze předměty ECTS, tedy s identem 6*****) 1. předmět (ident) 6MI350 podíl zastoupení 60 % 2. předmět (ident) podíl zastoupení % 3. předmět (ident) podíl zastoupení % 4. předmět (ident) podíl zastoupení % předmět (ident) podíl zastoupení % * Jeden ECTS kredit odpovídá 26 hodinám studijní zátěže průměrného studenta.

2 Zastoupení domén CEMS 1. doména CBK8 Management of Information Systems podíl zastoupení 30 % 2. doména CBK3 Marketing podíl zastoupení 30 % 3. doména podíl zastoupení % 4. doména podíl zastoupení % doména podíl zastoupení % Prerekvizity (předchozí odstudované moduly, případně jejich studijní průměr) 1. povinný modul Informatika Zaměření modulu 1. Informační technologie pro multimédia - studenti se seznámí s hardwarovými i sofrwarovými nástroji pro tvorbu multimediálních produktů a naučí se je používat 2. Tvorba a distribuce mediálních produktů - po úvodu zaměřeném na teoretické základy a seznámení s výrazovými prostředky a jejich užitím budou studenti formou samostatných projektů vytvářet mediální produkty zaměřené do oblasti managementu a marketingu 3. Management a ekonomika médií - úvod do oblasti organizací a podniků zabývajících se mediální produkcí a distribucí a seznámení s principy jejich činnosti a ekonimiky 4. Uplatnění médií v managementu a marketingu - výše získané znalosti a dovednosti budou doplněny o metody uplatnění mediálních produktů a technologií v managementu (zejména manažerská komunikace) a marketingu (prezentace výrobků, osob, služeb, dat a analýz) Výstupy modulu (learning outcomes) Po úspěšném absolvování budou studenti schopni 1. Používat technologické vybavení nutné pro tvorbu mediálních produktů 2. Navrhovat a vytvářet mediální produkty uplatnitelné v marketingu a managementu 3. Orientovat se v problematice managementu médií a mediálních děl a svou znalost uplatnit v rámci hlavního zaměření svého studia 4. Prakticky užívat mediální produkty a technologie zejména v manažerské komunikaci, prezentaci a marketingu 6. 7.

3 Obsah modulu (podrobný rozpis témat) 1. Úvod a. Teorie komunikace přenosy sdělení, užívané kanály (média) b. Dvojí význam pojmu média rozlišení pojmů c. Nová a klasická média teorie a vzájemné vazby a vztahy d. Formy sdělení text, hypertext, 2D a 3D grafika, audio, video e. Historie médií (nejen digitálních) f. Právo a média - autorské právo, ochrana mediálního obsahu v IT 2. Text a hypertext a. Základy typografie b. Psychologie vnímání textu c. Textové útvary a celky sdělení, dopis, reklama d. Hypertext a WWW prezentace - práce s interaktivitou e. Technologie pro text a hypertext - tvorba obsahu, prezentace 3. Počítačová grafika a. Barvy - reprezentace barev v IT, psychologie vnímání barev b. Rastrová grafika - principy a užití, grafické formáty (ztrátové x bezeztrátové), metody komprese grafické informace, barevné a geometrické transformace obrazu, HW (fotopřístroje, scanner) c. Vektorová grafika - principy a užití, grafické formáty, vektorové transformace d. 3D grafika - popis scény a jeho varianty, generování 3D grafiky, HW a SW pro 3D grafiku 4. Práce se zvukem a. Zvuk a základy akustiky vnímání zvuku, snímání, reprodukce, měření, frekvenční spektrum, prostorová akustika b. Obecný zvuk (bez doplňkové informace) - formáty a kompresní metody (kodeky), transformace zvuku (AD, DA, časové, frekvenční, amplitudové), HW a SW pro práci s obecným zvukem (pořízení, DAW) c. Strukturovaný zvuk (s doplňkovou informací), formáty pro práci se strukturovaným zvukem (Mod, Midi), transformace (editace not, nástrojů), technologie pro strukturovaný zvuk MIDI nástroje, sequencery, VST d. Analýza a syntéza řeči - teoretické principy analýzy (úrovně analýzy), syntéza řeči a její uplatnění Digitální video a. Formáty videa a kompresní metody (kodeky) komerční a volně šiřitelná řešení b. Animace a jejich tvorba GIF, Flash, klasická a digitální scéna c. Technologie pro zpracování videa kamery, střižny (online, offline) 6. WWW a. Zásady tvorby webových prezentací, dobrá praxe b. Dostupnost webu 7. Tvorba mediálních produktů a. Výrazové prostředky v textu, grafice, zvuku a videu b. Druhy mediálních produktů audio a video nahrávky, počítačové hry, publikace, on-line obsah, c. tvorba textových a grafických materiálů c. Tvorba audio a video produktů - scénář, preprodukce, produkce, postprodukce, archivace d. Technologická podpora návrhu a tvorby nosiče médií, SW nástroje a pomůcky

4 8. Distribuce médií a. Charakteristika distribučního kanálu - typy distribučních cest, cílová skupina (velikost, péče o předplatitele, zpětná vazba), reklama a inzerce (metody, mediální partnerství, self promotion), b. Klasická a nová média odlišnosti, výzvy, on-line šíření médií (SMIL, Web 2.0) c. Vazby produktů - vzájemná podpora on-line a off-line produktů, podpora dalšími cestami (WWW) e. Distribuční technologie HW a SW pro distribuci mediálních produktů 9. Média v managementu a. Manažerská komunikace - psychologické aspekty, on-line a off-line komunikace, IP telefonie, videokonference, mobilní mediální komunikace, komplexní komunikační systémy (BigBlueButton), sociální sítě b. Vyhledávání v médiích - tagování médií a jeho sdílení, textové multimediální vyhledávání c. Marketing, reklama a PR - média ve firemní kultuře (podniková identita, grafický manuál), prezentace akcí, osob, výrobků d. Média v podnikovém vzdělávání - e-learning a multimédia 10. Multimediální prezentace a. Prezentační techniky cíle, psychologický a sociální rozměr komunikace b. Mediální nástroje pro prezentaci dat uplatnění textu, grafiky, zvuku a videa, možnosti vizualizace dat, grafy a jejich uplatnění, interaktivita c. Struktura a výstavba multimediální prezentace - předmět, cílová skupina, volba výrazových prostředků d. Technologie pro prezentaci dat - SW nástroje pro vizualizaci dat, HW pro multimediální prezentace 11. Management a marketing médií a. Principy managementu a jeho specifika v médiích - rozdíly mezi veřejnoprávními a komerčními médii, tištěná a elektronická média, b. personální práce - profese v tištěných a elektronických médiích, řízení kreativního týmu, najímání lidí, specifika v motivaci, manažerské techniky c. Mediální společnosti - vlastnictví, struktura a organizace (tištěná a elektronická média), manažerské struktury, programové strategie, vytváření výherních strategií, SWOT analýza, reklamní a PR agentury 12. Mediální projekty a produkce mediálních děl a. Mediální trh a jeho zákonitosti - analýza trhu, klíčoví hráči, sdílení trhu, vyhledávání obchodních příležitostí b. Plánování produkce podklady, monitoring c. Financování mediálních projektů vyhledávání potenciálních investorů, tvorba rozpočtu, reklama d. Management mediálních technologií plánování, způsoby zajištění, obnova 13 Ekonomika médií a. Tisk deníky, časopisy (periodicita) b. Rádio - první elektronické médium c. TV - terestriální, kabelová a satelitní TV - distribuční model, doplňkové služby d. Filmový průmysl nové technologie a možnosti e. Nová média Internet, WWW, Web 2.0, rozcestníky (média bez obsahu)

5 Metody výuky a studijní zátěž (počet hodin studijní zátěže) Prezenční forma Kombinovaná forma 1. Účast na přednáškách 28 hod. 0 hod. 2. Příprava na přednášky 28 hod. 56 hod. 3. Účast na cvičeních/seminářích/tutoriálech 70 hod. 16 hod. 4. Příprava na cvičení/semináře/tutoriály 56 hod. 110 hod. Příprava semestrální práce 40 hod. 40 hod. 6. Příprava prezentace 8 hod. 8 hod. 7. Příprava na průběžný test (testy) 10 hod. 10 hod. 8. Příprava na závěrečný test 20 hod. 20 hod. 9. Příprava na závěrečnou ústní zkoušku 0 hod. 0 hod. 10. Jiný požadavek ( ) hod. hod. Celkem 260 hod. 260 hod. Požadavky na ukončení (váha hodnocení) Prezenční forma Kombinovaná forma 1. Aktivita na přednáškách/cvičeních/seminářích 30 % 30 % 2. Vypracování semestrální práce 30 % 30 % 3. Prezentace 10 % 10 % 4. Absolvování průběžného testu (testů) 10 % 10 % Absolvování závěrečného testu 20 % 20 % 6. Absolvování závěrečné ústní zkoušky % % 7. Jiný požadavek ( ) % % Celkem 100 % 100 % Zvláštní podmínky a podrobnosti Podíl využití ICT 90 % Podíl náplně s environmentální problematikou %

6 Literatura Typ základní ISBN Média Schellmann B., Gaida P., Gläser M., Kegel T. Stav v knihovně FM 2 ks Optimální cílový stav 10 ks Typ doporučená ISBN The Elements of Typographic Style Bringhurst R. Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 2 ks Typ základní ISBN Velká kniha webdesignu. Weinman L. Stav v knihovně FM 1 ks Optimální cílový stav 6 ks Typ základní ISBN Management of Electronic Media Albarran A. B. Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 10 ks Typ doporučená ISBN X Handbook of Media Management and Economics Alan B. Albarran A. B.,Chan-Olmsted S. C., Wirth M. O. (eds.) Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 2 ks Typ doporučená ISBN The Complete Book of Screenwriting Straczynski J. M. Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 2 ks Typ základní ISBN Multimediální pomůcka k tomuto modulu Jelínek J. Stav v knihovně FM - ks Optimální cílový stav - ks Typ doporučená ISBN Moderní počítačová grafika Žára J., Beneš B., Sochor J., Felkel P. Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 3 ks

7 Literatura (pokračování) Typ doporučená ISBN Internetové zdroje podle aktuálního stavu vědění v dané oblasti Stav v knihovně FM -0 ks Optimální cílový stav - ks Typ doporučená ISBN Čapek J. Komprimace dat : principy a praxe, ztrátové i beztrátové algoritmy, obrázky, animace, video, hudba a zvuk, formáty JPEG, MPEG a mnoho dalších Stav v knihovně FM 1 ks Optimální cílový stav 3 ks Typ doporučená ISBN McQuail D. Úvod do teorie masové komunikace. Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 2 ks Typ doporučená ISBN Multimedia Systems Steinmetz R. Stav v knihovně FM 0 ks Optimální cílový stav 3 ks Typ ISBN Stav v knihovně FM ks Optimální cílový stav ks Typ ISBN Stav v knihovně FM ks Optimální cílový stav ks Typ ISBN Stav v knihovně FM ks Optimální cílový stav ks

8 Další požadavky (software, jiné učební pomůcky) 1. SW pro práci s videem (Pinacle Studio14, Adobe Premiere) Počet (kusů, licencí) 20 ks Celkové předpokládané náklady Kč 2. MIDI klávesy Počet (kusů, licencí) 1 ks Celkové předpokládané náklady 4500 Kč 3. Digitální zrcadlovka Počet (kusů, licencí) 2 ks Celkové předpokládané náklady Kč 4. Fotovybavení (2 ks fotoblesků, synchronizační člen) Počet (kusů, licencí) 1 ks Celkové předpokládané náklady Kč Počet (kusů, licencí) ks Celkové předpokládané náklady Kč Zdroj modulu (vlastní idea, vyučované v zahraničí, ) 1. Vlastní představa a stávající náplň předmětu Multimédia (6MI350) 2. Informační technologie a komunikace (ZUR141), Management a marketing multimédií, (ZUR768), Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita Brno 3. Fundamentals of Computational Media Design (MAS.110), kurz MIT, MIT OpenCourseWare Jakékoliv další poznámky 1. Základní myšlenkou bylo vytvořit modul poskytující studentovi komplexní znalosti a dovednosti z oblasti médií, jejich tvorby, managementu a možného uplatnění v oblastech souvisejících s hlavním zaměřením studia. 2. Díky svému zaměření na konkrétní oblast medií je modul obtížně zařaditelný do domén CEMS. 3.

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management informačních systémů česky Management informačních systémů anglicky Information systems management

Více

Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů)

Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů) Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Účetnictví I. česky Účetnictví I. anglicky Accounting I. Způsob ukončení * zkouška Počet kreditů 5 Forma výuky

Více

Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů)

Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů) Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Právo česky Právo anglicky The Law Způsob ukončení * zkouška Počet kreditů 6 Forma výuky Prezenční studium přednášek

Více

Management malých a středních podniků. Název Small and Medium Enterprises Management Způsob ukončení * přednášek týdně cvičení týdně

Management malých a středních podniků. Název Small and Medium Enterprises Management Způsob ukončení * přednášek týdně cvičení týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu modulu volitelné Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management malých a středních podniků česky Management malých a středních podniků anglicky Small and Medium

Více

Možnosti integrace uměleckých postupů do vzdělávání na technicky zaměřených vysokých školách. Mgr. et MgA. Anna Ronovská

Možnosti integrace uměleckých postupů do vzdělávání na technicky zaměřených vysokých školách. Mgr. et MgA. Anna Ronovská Možnosti integrace uměleckých postupů do vzdělávání na technicky zaměřených vysokých školách Mgr. et MgA. Anna Ronovská Záměr Výzkum možností umělecké edukace v prostředí technicky zaměřených vysokých

Více

ROZVOJ E-LEARNINGU NA 1. LF UK PRAHA

ROZVOJ E-LEARNINGU NA 1. LF UK PRAHA ROZVOJ E-LEARNINGU NA 1. LF UK PRAHA Autoři: Čestmír Štuka, Tomáš Nikl Centrum podpory elektronické výuky 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze OBSAH 1. Rozvoj e-learningu na 1. LF UK Praha 2.

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Cílová skupina Výuka je určena pro 10 15 pracovníků v oblasti zemědělství či zpracovatelské oblasti

Cílová skupina Výuka je určena pro 10 15 pracovníků v oblasti zemědělství či zpracovatelské oblasti Informace o kurzu E-learning Ekologické zemědělství a produkce biopotravin Autor/autoři kurzu Ing. Romana Rajnyšová, Ing. Miroslava Lapková Garant kurzu Ing. Romana Rajnyšová Cílová skupina Výuka je určena

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Literatura Havaldar P., Medioni G.: Multimedia Systems: Algorithms, Standards, and Industry Practices. Course

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Literatura Havaldar P., Medioni G.: Multimedia Systems: Algorithms, Standards, and Industry Practices. Course

Více

Management zdravotnických služeb. Název Health Care Services Management Způsob ukončení * přednášek týdně 2 hod.

Management zdravotnických služeb. Název Health Care Services Management Způsob ukončení * přednášek týdně 2 hod. Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu volitelné Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management zdravotnických služeb česky Management zdravotnických služeb anglicky Health Care Services

Více

Účetnictví a daňový systém ČR. přednášek týdně cvičení týdně

Účetnictví a daňový systém ČR. přednášek týdně cvičení týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Účetnictví a daňový systém ČR česky Účetnictví a daňový systém ČR anglicky Způsob ukončení * zkouška

Více

Management operací. Název Operations Management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management operací. Název Operations Management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management operací česky Management operací anglicky Operations Management Způsob ukončení * zkouška Počet

Více

Management lidských zdrojů. Název Human Resource Management Způsob ukončení * přednášek týdně cvičení týdně

Management lidských zdrojů. Název Human Resource Management Způsob ukončení * přednášek týdně cvičení týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management lidských zdrojů česky Management lidských zdrojů anglicky Human Resource Management Způsob

Více

Téma Stručná anotace Počet h o d

Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 8. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce. st. ZŠ 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah modulu umožní absolventům získání teoretických

Více

Informatika. tercie. Mgr. Kateřina Macová 1

Informatika. tercie. Mgr. Kateřina Macová 1 Informatika tercie Mgr. Kateřina Macová 1 Provozní řád učebny informatiky Žáci smí být v učebně výhradně za přítomnosti vyučujícího. Do učebny smí vstoupit a učebnu smí opustit pouze na pokyn vyučujícího.

Více

Ekonomie pro manažery Economics for managers zkouška. přednášek týdně cvičení týdně

Ekonomie pro manažery Economics for managers zkouška. přednášek týdně cvičení týdně Identifikační karta modulu Kód modulu modulu Jazyk výuky Způsob ukončení * v jazyce výuky česky anglicky Počet kreditů 6 Forma výuky Prezenční studium přednášek týdně cvičení týdně povinný čeština Ekonomie

Více

Ekonomika cestovního ruchu

Ekonomika cestovního ruchu Studijní obor Ekonomika cestovního ruchu Studijní program Ekonomika a management Základní informace o studijním oboru výuka studijního oboru byla zahájena v akademickém roce 1991/1992 studijní obor je

Více

Manažerské dovednosti. přednášek týdně. hod. cvičení týdně

Manažerské dovednosti. přednášek týdně. hod. cvičení týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Manažerské dovednosti česky Manažerské dovednosti anglicky Managerial Skills Způsob ukončení * zkouška Počet

Více

Pořadové číslo: 1. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce matematiky

Pořadové číslo: 1. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce matematiky Pořadové číslo:. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce matematiky 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje

Více

Základní pojmy. Multimédia. Multimédia a interaktivita

Základní pojmy. Multimédia. Multimédia a interaktivita Základní pojmy Multimédia Jedná se o sloučení pohyblivého obrazu, přinejmenším v televizní kvalitě, s vysokou kvalitou zvuku a počítačem, jako řídícím systémem. Jako multimediální systém se označuje souhrn

Více

5. UČEBNÍ OSNOVY. 5.1 Jazyk a jazyková komunikace 5.1.1 Český jazyk. Blok předmětů: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Název předmětu: INFORMATIKA

5. UČEBNÍ OSNOVY. 5.1 Jazyk a jazyková komunikace 5.1.1 Český jazyk. Blok předmětů: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Název předmětu: INFORMATIKA 5. UČEBNÍ OSNOVY 5.1 Jazyk a jazyková komunikace 5.1.1 Český jazyk Blok předmětů: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název předmětu: INFORMATIKA Charakteristika vyučovací oblasti Vzdělávací oblast Informační

Více

Modul Příprava na BEC Vantage. Module - Preparation for BEC Vantage. přednášek týdně. hod. cvičení týdně

Modul Příprava na BEC Vantage. Module - Preparation for BEC Vantage. přednášek týdně. hod. cvičení týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu 61ANB1 Typ modulu povinný Jazyk výuky angličtina v jazyce výuky Module - Preparation for BEC Vantage česky Modul Příprava na BEC Vantage anglicky Module - Preparation

Více

Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní styl: Nadpis1 Nadpisy kurzivou Nadpis2 Podtržené nadpisy Nadpis3. Do dokumentu vložte č. stránek.

Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní styl: Nadpis1 Nadpisy kurzivou Nadpis2 Podtržené nadpisy Nadpis3. Do dokumentu vložte č. stránek. Předmět: INFORMATIKA roč.: 9 č.šab.: 2 téma: Textový editor WORD Vzdělávací materiál: prac. list Oblast:Informatika - Vytvoření stylu odstavců, vložení obsahu Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Komprese videa

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Komprese videa Komprese videa Komprese je zmenšení datového toku, neboli zmenšení velikosti pro ukládání. Míru komprese ukazuje především datový tok (bitrate) použitý ve výsledném souboru. Dále se dá srovnávat rychlost

Více

Základy informatiky část 10

Základy informatiky část 10 Základy informatiky část 10 Ing. Vladimír Beneš vedoucí K-101 MSIT 4. patro, místnost č. 414 e-mail: vbenes@bivs.cz Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník K-108 MSIT 2. patro, místnost č. 215 e-mail: bruzicka@bivs.cz

Více

Informace prezentované při zápisu studentů do prvního ročníku bakalářského studia

Informace prezentované při zápisu studentů do prvního ročníku bakalářského studia Informace prezentované při zápisu studentů do prvního ročníku bakalářského studia Studijní obory popis, studované předměty, vzorový studijní plán, Studijní a zkušební řád Harmonogram akademického roku,

Více

Blok předmětů: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Název předmětu: INFORMATIKA DISPONABILNÍ HODINY, VOLITELNÝ PŘEDMĚT

Blok předmětů: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Název předmětu: INFORMATIKA DISPONABILNÍ HODINY, VOLITELNÝ PŘEDMĚT Blok předmětů: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název předmětu: INFORMATIKA DISPONABILNÍ HODINY, VOLITELNÝ PŘEDMĚT Charakteristika vyučovacího předmětu Cílem vyučovacího předmětu Informatika je naplňování

Více

Dodatek č. 3 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání, č.j.: 142/2013, ze dne 25. 6. 2013

Dodatek č. 3 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání, č.j.: 142/2013, ze dne 25. 6. 2013 Dodatek č. 3 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání, č.j.: 142/2013, ze dne 25. 6. 2013 Č.j.: ZŠKom/121/2015 IV. Učební plán IV. 1. Tabulace učebního plánu Učební plán pro 1. stupeň

Více

SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ SLUŽBY

SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ SLUŽBY SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ SLUŽBY 58 Vydavatelské služby 58.1 Vydávání knih, periodických publikací a ostatní vydavatelské služby 58.11 Vydávání knih 58.11.1 Knihy v tištěné podobě 58.11.11 Učebnice

Více

Institut celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně

Institut celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně INFORMACE O STUDIU Institut celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně Institut celoživotního vzdělávání (ICV) vznikl v roce 2003, kdy se zaměřoval zejména na projekt Univerzity třetího věku,

Více

PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA

PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA PROFIL BUDOUCÍHO ABSOLVENTA OBORU INFORMATIKA Cyril Klimeš Ostravská univerzita, katedra informatiky a počítačů, 30. dubna 22, 701 03 Ostrava, ČR, e-mail: cyril.klimes@osu.cz Abstrakt Tento příspěvek si

Více

NÁVODY PRO PEDAGOGY. Garant LMS Moodle Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D. VŠKE, a.s. Vstup do systému Moodle na VŠKE

NÁVODY PRO PEDAGOGY. Garant LMS Moodle Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D. VŠKE, a.s. Vstup do systému Moodle na VŠKE NÁVODY PRO PEDAGOGY Garant LMS Moodle Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D. VŠKE, a.s. Vstup do systému Moodle na VŠKE Elektronický výukový systém VŠKE pro podporu kombinované formy studia a elearning najdete na

Více

Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL

Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL mluvnice a sloh: pravopisná cvičení (automatické opravy MS Word) školní a třídní časopis (šablona MS Word) slohové útvary (přednastavené

Více

Převody datových formátů

Převody datových formátů Převody datových formátů Cíl kapitoly: Žák popíše data používaná v informatice, jejich rozdělení, používané formáty souborů a jejich přípony, vysvětlí převody formátů. Klíčové pojmy: Data Typ souboru (formát

Více

TÉMATA POVINNÉ PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY. Školní rok 2015-2016

TÉMATA POVINNÉ PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY. Školní rok 2015-2016 TÉMATA POVINNÉ PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY OBOR: HOTELNICTVÍ, CESTOVNÍ RUCH PŘEDMĚT: Teoretická zkouška z odborných předmětů ekonomických Základní ekonomické pojmy Marketing Národní hospodářství Management

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠ V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠ V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠ V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Pilotní ověření modulu Marketing neziskových organizací a práce

Více

Hodinová dotace + vzdělávací cíl:

Hodinová dotace + vzdělávací cíl: Hodinová dotace + vzdělávací cíl: Celkem 270 vyučovacích hodin prezenční a distanční výuky odborných předmětu je rozděleno do jednotlivých témat. Tématický okruh Seminář (řazeno chronologicky) Úvod do

Více

INFORMAČNĚ TECHNOLOGICKÝ ZÁKLAD

INFORMAČNĚ TECHNOLOGICKÝ ZÁKLAD Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy KATALOG POŽADAVKŮ K MATURITNÍ ZKOUŠCE INFORMAČNĚ TECHNOLOGICKÝ ZÁKLAD ZKOUŠKA ZADÁVANÁ MINISTERSTVEM ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Zpracoval: ÚIV CENTRUM

Více

Matematika pro manažery. Název Mathematics for Managers Způsob ukončení * přednášek týdně

Matematika pro manažery. Název Mathematics for Managers Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Matematika pro manažery česky Matematika pro manažery anglicky Mathematics for Managers Způsob ukončení * zkouška

Více

Střední škola aplikované kybernetiky s.r.o.: Maturitní okruhy z odborných předmětů 2010

Střední škola aplikované kybernetiky s.r.o.: Maturitní okruhy z odborných předmětů 2010 NAW WEBOVÉ STRÁNKY 1 Barevné modely (nejen v oblasti webdesignu), fyzikální podstata barvy 2 Zacházení s barvou v oblasti webdesignu a její účinek na psychiku 3 Tvar vizuálních prvků webdesignu, vliv na

Více

Bakalářský studijní program. a management (STM)

Bakalářský studijní program. a management (STM) Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) http://stm.fel.cvut.cz Obory programu STM 1. ročník společný 2. ročník po oborech 3. ročník po oborech STM Inteligentní systémy Manažerská

Více

Metodický dopis č. 28. Předávání výstupů projektů a oprávnění k užití autorských práv

Metodický dopis č. 28. Předávání výstupů projektů a oprávnění k užití autorských práv Č. j.: MSMT- 48486/2013 Metodický dopis č. 28 Předávání výstupů projektů a oprávnění k užití autorských práv Zpracoval Ověřil Schválil Platné od Jméno Podpis Jméno Podpis Jméno Podpis 17. 12. 13 J. Baťková

Více

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Distanční studijní opora Jména autorů Ing. Josef Botlík Ing. Dalibor Hula Mgr. Petr

Více

Vzdělávací centrum. Váš partner v oblasti celoživotního vzdělávání.

Vzdělávací centrum. Váš partner v oblasti celoživotního vzdělávání. Vzdělávací centrum Turnov Váš partner v oblasti celoživotního vzdělávání. 2015 / 2016 ORGANIZACE KURZŮ podzimní a jarní semestr vyučovací hodina = 45 minut obvykle 1 setkání týdně (2 3 vyučovací hodiny)

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY. nám. W. Churchilla 4, 130 67 Praha 3 http://fis.vse.cz STUDIJNÍ PROGRAMY

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY. nám. W. Churchilla 4, 130 67 Praha 3 http://fis.vse.cz STUDIJNÍ PROGRAMY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY nám. W. Churchilla 4, 130 67 Praha 3 http://fis.vse.cz STUDIJNÍ PROGRAMY STUDIJNÍ PLÁN E Akademický rok 2006/2007 1 Studijní obory bakalářské

Více

Obsah. Úvod 15. Vše potřebné o psaní a plánování 27. Oddíl I Preprodukce

Obsah. Úvod 15. Vše potřebné o psaní a plánování 27. Oddíl I Preprodukce Kapitola 1 Úvod 15 Jaké vybavení je zapotřebí? 18 Co to je digitální video? 18 Co znamená digitalizace? 20 Proč digitální video? 21 O čem se v knize dočtete 23 Část 1: Preprodukce 23 Část 2: Produkce 23

Více

OSNOVA PRO PŘEDMĚT APLIKOVANÉ INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE 2

OSNOVA PRO PŘEDMĚT APLIKOVANÉ INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE 2 CZ.1.07/2.2.00/07.0002 Modernizace oboru technická a informační výchova OSNOVA PRO PŘEDMĚT APLIKOVANÉ INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE 2 (cvičení) 2009 Mgr. Eva HOTOVÁ, Ph.D. Název studijního předmětu: Aplikované

Více

Akademické psaní a jeho proměny pod vlivem informačních technologií

Akademické psaní a jeho proměny pod vlivem informačních technologií Akademické psaní a jeho proměny pod vlivem informačních technologií Mgr. Zuzana Kobíková Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav hudební vědy Obor: Teorie interaktivních médií A. Nováka 1, 602

Více

Počítačová grafika a vizualizace I

Počítačová grafika a vizualizace I Počítačová grafika a vizualizace I KOMPRESE, GRAFICKÉ FORMÁTY Mgr. David Frýbert david.frybert@gmail.com OSNOVA Barva pro TV Datový tok Bitmapové formáty (JPEG, TIFF, PNG, PPM, ) Formáty videa MPEG-1,2,4,7,21

Více

Tvorba videa další programy

Tvorba videa další programy Tvorba videa další 1. Seznámení s pro tvorbu videa www.isspolygr.cz Vytvořila: Bc. Lea Navrátilová Datum vytvoření: 28. 2. 2013 Strana: 1/15 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ VIDEA A ZVUKU VE VÝUCE

DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ VIDEA A ZVUKU VE VÝUCE DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ VIDEA A ZVUKU VE VÝUCE B1 DIDAKTICKÉ VYUŽITÍ VIDEA A ZVUKU VE VÝUCE Mgr. Roman Úlovec 20. 1. 2015-1 - OBSAH NEŽ ZAČNEME.................................... 3 TEORETICKÁ ČÁST.................................

Více

Digitální video, formáty a kódování. Jan Vrzal, verze 0.8

Digitální video, formáty a kódování. Jan Vrzal, verze 0.8 Digitální video, formáty a kódování Jan Vrzal, verze 0.8 , formáty a kodeky 2 , formáty a kodeky mám soubor AVI zkomprimovaný ve formátu MPEG-4 s algoritmem XviD v rozlišení 640 480 při 30 fps Za tento

Více

Počítačová grafika ve výuce

Počítačová grafika ve výuce Gymnázium a Střední odborná škola, Cihelní 410 Metodický seminář Počítačová grafika ve výuce Zbyněk Ševčík Představení informačního střediska Akce v roce 2008 Školení MS Office 2007 Školení Bezpečný Internet

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 1) Úvod do problematiky Petr Lobaz, 18. 2. 2004 ORGANIZACE PŘ EDMĚ TU POŽADAVKY KE ZKOUŠCE vypracování semestrální práce (max. 70 bodů) napsání testu (max. 30 bodů)

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Informační technologie ve výuce a studiu lékařství. Stanislav Štípek

Informační technologie ve výuce a studiu lékařství. Stanislav Štípek Informační technologie ve výuce a studiu lékařství Stanislav Štípek Ve výuce a studiu lékařství se intenzivně rozšiřuje rychle se vyvíjející informační technologie. Moderní elektronické formy výuky nemohou

Více

Obsah. Předmluva 9 1. Potřebné vybavení 11. 2. Z jakých částí se skládá kamera 19

Obsah. Předmluva 9 1. Potřebné vybavení 11. 2. Z jakých částí se skládá kamera 19 Obsah Předmluva 9 1. Potřebné vybavení 11 Videokamera 12 Počítač 12 Střihové a grafické karty 14 Software pro zpracování videa 16 Něco málo o existujících videosystémech 16 Co rozumíme pojmem videosystém?

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Videokamera, základy editace videa

Videokamera, základy editace videa STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ A INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRNO Videokamera, základy editace videa Používání zařízení při výuce multimédií Mgr. David Čížek Brno 2013 Obsah 1. Úvod...2 2. Video

Více

Zpracování zvuku v prezentacích

Zpracování zvuku v prezentacích Zpracování zvuku v prezentacích CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Zvuk Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí (plyny, kapaliny, pevné

Více

Vzdělávací obsah předmětu

Vzdělávací obsah předmětu Vzdělávací obsah předmětu 1. správně se přihlašuje ve školní síti využívá dostupné školní informační zdroje a techniku pracuje s informacemi a softwarovým vybavením ve školní síti v souladu se školním

Více

APPLE IPAD IN EDUCATION. Jan LAVRINČÍK

APPLE IPAD IN EDUCATION. Jan LAVRINČÍK THEORETICAL ARTICLES APPLE IPAD IN EDUCATION Jan LAVRINČÍK Abstract: The paper deals with the significance and general characteristics of tablets in education. A special emphasis is devoted to Tablet Apple

Více

průmysly HUDBA Studie o sociálně ekonomickém potenciálu kulturních a kreativních průmyslů v České republice Lenka Dohnalová 2010 návrh

průmysly HUDBA Studie o sociálně ekonomickém potenciálu kulturních a kreativních průmyslů v České republice Lenka Dohnalová 2010 návrh Kulturní a kreativní průmysly v České republice Přehled o stavu jednotlivých odvětví (architektura, design, reklama, film, hudba, knihy a tisk, scénická umění, trh s uměním, TV a rozhlas, videohry, kulturní

Více

Metodický list pro kombinované Bc. studium předmětu VYDAVATELSKÝ MANAGEMENT (B_VyM) 1. soustředění

Metodický list pro kombinované Bc. studium předmětu VYDAVATELSKÝ MANAGEMENT (B_VyM) 1. soustředění 1. soustředění Název tematického celku: Vývoj mediatypů po roce 1989, jejich typologie a vliv na mediální prostředí Cíl tematického celku: Seznámení frekventantů s typologií médií v České republice po

Více

Seznam autorských děl

Seznam autorských děl Seznam autorských děl Rozsah/poče PČ Registrační číslo projektu Název výstupu Typ výstupu (MD č. 28) EL t stran 1. CZ.1.07/3.2.08/01.0003 Elektronické systémy řízení v motorových vozidlech výukový materiál

Více

Předpoklady: úspěšně složená přijímací zkouška

Předpoklady: úspěšně složená přijímací zkouška Jméno předmětu: Organizace a struktura hudebního provozu Úroveň předmětu: magisterský stupeň, předmět základu oboru Rok studia: 1. ročník navazujícího magisterského studia Semestr: zimní a letní Počet

Více

Mediální studia Mediální a komunikační studia bakalářský prezenční B7202 7202R012 2014/2015

Mediální studia Mediální a komunikační studia bakalářský prezenční B7202 7202R012 2014/2015 Studijní obor Studijní program Stupeň studia Forma studia Kód studijního programu Kód studijního oboru Platný pro 1.roč.od akademického roku Mediální studia Mediální a komunikační studia bakalářský prezenční

Více

Sylabus pro předmět TECHNIKA BIOENERGETICKÝCH TRANSFORMACÍ

Sylabus pro předmět TECHNIKA BIOENERGETICKÝCH TRANSFORMACÍ Sylabus pro předmět TECHNIKA BIOENERGETICKÝCH TRANSFORMACÍ Kód předmětu: TBET Název v jazyce výuky: Technika bioenergetických transformací Název česky: Technika bioenergetických transformací Název anglicky:

Více

Název práce: Počítačová grafika pojmy prezentace

Název práce: Počítačová grafika pojmy prezentace Datum: 30. listopadu 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_596 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá

Více

Upraveno žadatelem. počet jednotek. jednotková sazba. os. * měs.(hod.) os. * měs.(hod.) osobní náklady lektorů*měsíc výuky

Upraveno žadatelem. počet jednotek. jednotková sazba. os. * měs.(hod.) os. * měs.(hod.) osobní náklady lektorů*měsíc výuky Rozpočet projektu (OPVK) - verze 6 - Nepřímé Rozpočet projektu KAValid Reg. číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/15.0044 Název projektu: Komplexní systém dalšího vzdělávání pedagogických a nepedagogických zaměstnanců

Více

Prezentace studentů (k jednomu tématu se mohou přihlásit maximálně 2 studenti)

Prezentace studentů (k jednomu tématu se mohou přihlásit maximálně 2 studenti) CZ54 Inženýrská pedagogika letní semestr 2014/15 navazující magisterský studijní program skupiny: P-C1K1KON, P-C1K2DST, P-C1E1, P-C1V1, P-H2IGE1, P-H2KNE1 Prezentace studentů (k jednomu tématu se mohou

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-19

Identifikátor materiálu: ICT-1-19 Identifikátor materiálu: ICT-1-19 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Komprimace, archivace dat Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí komprimaci, archivaci

Více

SEZNÁMENÍ S PRACOVNÍ PLOCHOU

SEZNÁMENÍ S PRACOVNÍ PLOCHOU OBSAH ZAČÍNÁME 11 O Oficiálním výukovém kurzu... 11 Co nového přináší toto vydání... 11 Co je navíc ve verzi Photoshop Extended... 12 Předpoklady... 12 Instalace Adobe Photoshopu... 12 Spuštění Adobe Photoshopu...

Více

Studijní plány: 2014/2015. Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky

Studijní plány: 2014/2015. Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Studijní plány: 2014/2015 Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Bakalářské studium Forma prezenční Informační technologie Studijní program: Kreditní limit: 180 Typ: Forma: Standardní

Více

Blended learning v podnikovém vzdělávání případová studie

Blended learning v podnikovém vzdělávání případová studie Blended learning v podnikovém vzdělávání případová studie Úvod Popis kurzu tvorba a realizace kurzu Vstupní a výstupní informace z akce Závěry Dana Egerová a Ludvík Eger 1 Spolupráce univerzity s OHK Jednou

Více

Maturitní témata. Informační a komunikační technologie. Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou.

Maturitní témata. Informační a komunikační technologie. Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou. Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou Maturitní témata předmět Informační a komunikační technologie Dominik Janák 2015 třída 4I Dominik Janák Maturitní otázky Výpočetní

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

Studijní plány: 2015/2016. Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky

Studijní plány: 2015/2016. Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Studijní plány: 2015/2016 Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Bakalářské studium Forma prezenční Informační technologie Studijní plány Studijní program: Kreditní limit: 180 Typ:

Více

Rozdělení operačních systémů

Rozdělení operačních systémů Operační systém Jde o nutný program pro činnost počítače bez něho by byl počítač jen kusem nábytku. 1.) Jedná se o program 3.) Poskytuje uživateli komunikační rozhraní. 4.) Tvoří p r o s t ř e d n í k

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA na visegradskou konferenci Masmediální technologie ve školním hudebním vzdělávání

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA na visegradskou konferenci Masmediální technologie ve školním hudebním vzdělávání Jméno, tituly, pracovní zařazení (učitel?) Pracoviště ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA na visegradskou konferenci Masmediální technologie ve školním hudebním vzdělávání ve dnech 21.11 až 22.11.2008 inspirovanou Evropským

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo)

INFORMAČNÍ SYSTÉMY. RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) INFORMAČNÍ SYSTÉMY RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (prac.17) Prezentace viz Studium / Studijní materiály (v menu nalevo) Konzultace viz Témata E-learning: Funkce a typy e-learningového systému, přístup k e-learningu

Více

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018 ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018 Identifikační údaje: Základní škola Dambořice, okres Hodonín, příspěvková organizace Dambořice 466, 696 35 IČ: 70995711 Tel. 518 631 130 / 518 631 129 Vypracoval:

Více

PROJEKT PODPORY KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA NA VŠKE

PROJEKT PODPORY KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA NA VŠKE PROJEKT PODPORY KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA NA VŠKE Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D. Vysoká škola Karla Engliše, Šujanovo náměstí 1, 602 00 Brno e-mail:nadezda.fasurova@vske.cz ÚVOD Elektronické vzdělávání umožňuje

Více

Bezobslužné pracoviště pro celodenní přístup studentů k informačním zdrojům

Bezobslužné pracoviště pro celodenní přístup studentů k informačním zdrojům Bezobslužné pracoviště pro celodenní přístup studentů k informačním zdrojům a) současný stav řešeného problému Situace OU co se týče vybavení počítači a možnost přístupu studentů k informačním zdrojům

Více

Město Police nad Metují tajemník

Město Police nad Metují tajemník Město Police nad Metují Masarykovo náměstí 98, PSČ 549 54 Vážený pan Ladislav Vaněk NA Sibiři 242 549 54 POLICE NAD METUJÍ Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / tel. V Polici nad Metují, dne

Více

Vnitřní norma Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně

Vnitřní norma Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně Kód: Druh: Název: Organizační závaznost: Datum vydání: 3. 8. 2012 Účinnost: 3. 8. 2012 Vydává: Zpracoval: Spolupracoval: Počet stran: 4 Počet příloh: 1 Rozdělovník: SD2012.05 Směrnice děkanky Směrnice

Více

Anotace IPn. Individuální projekty národní

Anotace IPn. Individuální projekty národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 33 Název výzvy: Ţádost o finanční podporu z OP VK IPn oblast podpory 4.1 Prioritní

Více

Výuka IVT na 1. stupni

Výuka IVT na 1. stupni Výuka IVT na 1. stupni Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 13. 9. 15. 9. 2012 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS Anotace: Žáci se seznámí s naprosto novým pojmem operační

Více

INFORMATIKA. Charakteristika vyučovacího předmětu:

INFORMATIKA. Charakteristika vyučovacího předmětu: 1 z 6 Čtyřleté gymnázium INFORMATIKA Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení: Předmět pokrývá oblast Informační a komunikační technologie podle požadavků uvedených v RVP GV. Časové a organizační

Více

Herní engine. Co je Engine Hotové enginy Jemný úvod do game designu

Herní engine. Co je Engine Hotové enginy Jemný úvod do game designu Počítačové hry Herní engine Obsah přednášky Co je Engine Hotové enginy Jemný úvod do game designu Literatura a odkazy http://gpwiki.org/index.php/game Engines http://en.wikipedia.org/wiki/game engine http://www.devmaster.net/engines/

Více

1. HDR. 2. Test Práce ve Windows. 3. Tilt-shift efekt. 4. Excel tisk a tvorba grafů. Informatika Ditta Kukaňová

1. HDR. 2. Test Práce ve Windows. 3. Tilt-shift efekt. 4. Excel tisk a tvorba grafů. Informatika Ditta Kukaňová 1. HDR ANOTACE: Výuka tématu grafika, rastrová grafika, práce s programem Zoner Photo Studio KLÍČOVÁ SLOVA: HDR, Zoner Photo Studio, efekty, ořez, rastrová grafika 2. Test Práce ve Windows ANOTACE: Test

Více

2. Charakteristika školy

2. Charakteristika školy 2. Charakteristika školy ÚPRAVA A VELIKOST ŠKOLY Základní škola Louny, Školní 2426 je velká městská škola sídlištního typu, založená v roce 1985. Je úplnou základní školou, která poskytuje základní vzdělání

Více

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí 1. Pojetí vyučovacího předmětu 1.1. Obecný cíl vyučovacího předmětu Předmět Odborná praxe má odborný charakter, proto je zařazen mezi odborné předměty. Doplňuje nabyté teoretické poznatky žáků (především

Více

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona Identifikační údaje zadavatele: Úplný název: ČESKÁ REPUBLIKA - ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: nábř. Edvarda Beneše 128/4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana IČO:

Více

Veřejná ekonomika a správa

Veřejná ekonomika a správa Studijní obor Veřejná ekonomika a správa Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována zejména vysoce kvalifikovanými

Více

Pořadové číslo: 5. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce biologie

Pořadové číslo: 5. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce biologie Pořadové číslo: 5 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce biologie 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje

Více

Strategie a podnikatelský plán v MSP

Strategie a podnikatelský plán v MSP 3MA546 Strategie a podnikatelský plán v MSP Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroveň studia Strategie a podnikatelský plán v MSP Strategy and Business Plan in SMEs Strategie und ein Geschäftsplan in KMU

Více

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 7 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce základů společenských věd 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu

Více

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Software Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického portálu

Více