Chemické prvky - Nekovy a polokovy - hra. Datum ověření ve výuce. Vyučovací předmět

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chemické prvky - Nekovy a polokovy - hra. Datum ověření ve výuce. Vyučovací předmět"

Transkript

1 Název výukového materiálu Téma/Oblast Chemické prvky - Nekovy a polokovy - hra Věda Autor Mgr. Marcela Jelínková Datum vytvoření Datum ověření ve výuce 8. a b Třída 8. a, 8. b Vyučovací předmět chemie Metodický list/anotace Hra je obsahově určena pro mnohostranné využití a propojuje vědomosti několika výukových předmětů. V hodinách je ji možno využít během celé výuky chemie např. v úvodu vyučovacích hodin jako motivaci, při procvičování, prohlubování a opakování učiva o chemických prvcích, oxidech, solích; pro zpestření výuky a uvědomění si významu chemie v praktickém životě v minulosti i současnosti. Zábavnou formou učí žáky pozornému poslechu a vnímání textu, uvědomění si souvislostí. Materiál je nutno rozstříhat na jednotlivé prvky- popř. zalaminovat (využití - např. žák nebo dvojice si vytáhne kartu, z textu vybere základní charakteristiku o prvku, naučí se ji, přednese - ostatní žáci mají poznat, o jaký prvek se jedná). Práce je zaměřena na základní údaje a praktické využití nekovů a polokovů. Možno doplnit o seznámení se s některými potravinovými přídatnými látkami tzv. éčky a jejich využitím v praxi. Zdroje: bezkonzervantu.cz/ecka-v-potravinach-seznam/ ecka.xf.cz/ MILAN BÁRTA. Chemické prvky kolem nás. Brno: Edika, ISBN Nekovy a polokovy hra

2 VODÍK ( H ) - jsem prvkem I. A skupiny (1) - v jádře mám pouze jeden proton a tvořím dvouatomové molekuly, jsem nejlehčí plyn, bez vůně a chuti, mám nejmenší hustotu ze všech prvků, jsem nejrozšířenějším prvkem vesmíru a na Zemi tvořím největší množství sloučenin- většinu s uhlíkem, volný se vyskytuji v sopečných plynech či v zemním plynu, jsem mimořádně hořlavý, s kyslíkem a ohněm probíhá chemická reakce s výbuchem a vzniká voda, uchovávám se v tlakových láhvích s červeným pruhem - mám široké využití říkají mi ekologické palivo budoucnosti pro motorová vozidla, jsem palivem pro rakety vysílané do vesmíru, používám se k výrobě margarínů (ztužených tuků), pro výrobu dusíkatých hnojiv a amoniaku (čpavku), který patří k nejpoužívanějším hnojivům a pomáhá s tvorbou kluzišť na zimních stadionech, neobejde se beze mě výroba výbušnin, léčiv, plastů, kyseliny chlorovodíkové, dusičné, jsem balicím plynem v potravinářství E 949. JOD ( I ) - patřím mezi prvky VII. A skupiny (17) nazývané též halogeny - jsem pevná, šedočerná, lesklá, krystalická látka, sublimuji na fialové, jedovaté páry, mám dezinfekční účinky, tvořím dvouatomové molekuly, v přírodě se nacházím pouze ve sloučeninách; vázaný v organických sloučeninách se nacházím v mořské vodě (odtud se dostávám do těl mořských rostlin a živočichů - chaluhy, řasy, houby, korály), jsem součástí molekul hormonů, které vznikají ve štítné žláze a ovlivňují mnohé životní funkce, mimo jiné činnost mozku - jsem tedy nezbytný pro výživu (obsažen v mořských produktech); - jsem součástí dezinfekčního prostředku na okolí ran; používám se jako průmyslový katalyzátor, při výrobě barviv a tiskařské barvy; přidávám se do některých potravin a krmiv; mohu být použit i při léčbě rakoviny štítné žlázy a vyhledávání nádorů, mé tablety mohou chránit před některými následky jaderné havárie (např. léčivo Kelp); používám se také k důkazu přítomnosti škrobu v potravinách (zčerná).

3 KYSLÍK ( O ) - jsem prvkem VI. A skupiny (16) - jsem bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, těžší než vzduch, velmi reaktivní, podporuji hoření; tvořím dvou a tříatomové molekuly, jsem nejrozšířenějším prvkem na Zemi jsem součástí atmosféry i velkého množství sloučenin, jsem nezbytný pro většinu organismů, na látky působím i negativně mým působením probíhá koroze kovů, kazí se potraviny -získávám se destilací zkapalněného vzduchu; používám se při výrobě železa a oceli, dýchacích přístrojů pro kosmonauty, piloty, potápěče, horolezce a ve zdravotnictví, k autogennímu sváření kovů, jsem balicím plynem E948 v potravinářství; zkapalněný se používám v raketové technice; vyrábí se ze mě také sloučenina pro nemrznoucí směsi do chladičů aut anebo k výrobě umělých vláken polyestery; uchovávám se v láhvích s modrým pruhem; má tříatomová molekula (vysoko nad povrchem Země), zabraňuje pronikání většiny ultrafialového záření; jako přízemní vznikám hlavně činností automobilů, kopírek, laserových tiskáren, je-li mě více, mohu i poškozovat zdraví, protože jsem jedovatý (poškozuji plíce). Jsem využíván jako prostředek k dezinfekci prádla operačních sálů, nemocničních pokojů, vody, pomáhám zabíjet mikroorganismy v potravinářských provozech. SÍRA ( S ) - jsem prvkem VI. A skupiny (16) - jsem nekov, mám charakteristický zápach, žlutou barvu, mé sloučeniny jsou mistry v zápachu- uvolňují se při rozkladu bílkovin, např. když se kazí vejce nebo maso a při flatulenci, způsobují i zápach z úst, - elementární jsem využívána pro výrobu léků v kožním lékařství a pryže (gumy), jsem součástí všech živých organismů bílkoviny (maso, vajíčka, luštěniny); používám se k výrobě nejdůležitější kyseliny pro průmysl (říká se jí,,krev průmyslu ), která má další široké využití např. výroba fosforečného hnojiva superfosfátu, výbušnin, plastů, léčiv, vonných látek, syntetických vláken, upravují se jí rudy, kovy, ropa, je součástí olověného akumulátoru v automobilech (autobaterie); další má sloučenina se využívá k bělení látek a působí i dezinfekčně (např. dezinfekce sklepů, sudů na víno, včelích úlů), patří také k nejstarším konzervantům ( E220) např. sušené meruňky, strouhaný kokos, křenová pasta, musli tyčinka ), i další sloučeniny jsou využívány v potravinářství jako éčka (E a E ).

4 FOSFOR ( P ) - jsem nekov ve IV. A skupině (15), můj název je v doslovném překladu světlonoš - v přírodě jsem pouze ve sloučeninách - vyskytuji se v několika formách; jedna z mých forem (bílá) je prudce jedovatá, samozápalná a ve tmě světélkuje - používá se k výrobě vojenské munice tabun, sarin (do dnešní doby, člověk shoří nebo je těžce popálen - puchýře, další možná infekce) a zápalných systémů - má červená forma se využívá se pro výrobu škrtátek zápalek, v polovodičové technice či speciálních slitinách zvyšuji jejich tvrdost; jsem součástí nesmírně významných sloučenin v tělech organismů např. nukleových kyselin, akumulátorů energie (ATP adenosintrifosfát) fosfolipidů, jsem doplňován stravou - potraviny s mým vysokým obsahem jsou zejména luštěniny, vnitřnosti, ryby, čokoláda, sýry, ořechy, vejce, mají dýňová semena a mák; jsem součástí hnojiv přírodních (hnůj, močůvka, kompost) i průmyslových, mohu se objevit jako sloučenina i v pracích a vodu změkčujících prostředcích (Calgon) - znečišťuji vodu, proto se mé používání omezuje (přemnožení sinic zelená tzv. kvetoucí voda) a najdeš mě také jako známou sloučeninu regulátor kyselosti v oblíbené americké limonádě jako E338; sloučeniny jsou i E339 E343. DUSÍK ( N ) - jsem nekov v V. A skupině (15) - jsem bezbarvý, nereaktivní plyn, bez chuti a zápachu, tvořím 78% vzduchu, má kapalná forma má teplotu varu -196 C, tvořím dvouatomové molekuly - pro svou nereaktivnost vytvářím bezpečnou atmosféru pro svářeče při práci s nebezpečnými plyny, jsem v žárovkách, zabraňuji kažení potravin balí se do mé atmosféry E 941; v kapalné podobě sloužím ke všemu, co je potřeba zchladit např. biologických materiálů (vajíčka, sperma), vypalování bradavic, chlazení skla, betonu; mé sloučeniny se využívají třeba ve šlehačce ve spreji jako hnací plyn (E942) dříve využíván jako narkóza pod názvem rajský plyn; má sloučenina s názvem močovina, je vylučována z našeho těla, je významným hnojivem a zároveň krmivem pro zvířata, surovina pro výrobu plastů, je i v kondicionérech na vlasy, bělicích prostředcích na zuby, nahrazuje zimní posypovou sůl kamennou na letištích, kde jinak hrozí koroze; mé další sloučeniny jsou konzervanty masa E , nebo se z nich vyrábí průmyslová hnojiva (amoniak) a důležitá kyselina, výbušniny, náplň v airbazích. Jsem jako sloučenina součástí lidského těla bílkoviny a nukleové kyseliny.

5 CHLOR ( Cl ) - patřím mezi prvky VII. A skupiny (17) nazývané též halogeny - jsem žlutozelený plyn charakteristického zápachu, jedovatý, s dráždivými a leptajícími účinky, reaktivní, tvořím dvouatomové molekuly a vyskytuji se hlavně ve formě sloučenin (i v živočišných i rostlinných organismech a v lidském těle v krvi) - používám se hlavně ve formě sloučenin např. pro bělení textilu, papíru, v potravinářství E , jako čisticí a dezinfekční prostředek (Savo) v domácnostech, dezinfikuje se mnou pitná voda, bazény (asi 5 mg na 100 l vody); jsem součástí organických rozpouštědel barev, tmelů, insekticidů - látek k hubení hmyzu (PCB, DDT- jde o mimořádně stálé, v přírodě těžko rozložitelné a pro život nebezpečné rakovinotvorné látky); také pro výrobu plastu PVC, jehož hořením dochází k otravě nebo freonů ničí ozonovou vrstvu. Byl jsem zneužit i jako bojová otravná látka. BROM ( Br ) - patřím mezi prvky VII. A skupiny (17) nazývané též halogeny - jsem nekov, kapalina červenohnědé barvy, olejovitá a značně jedovatá, žíravá - poškozuji kůži a oči, vypařuje se při pokojové teplotě, mé štiplavě páchnoucí páry jsou velmi jedovaté, tvořím dvouatomové molekuly; jsem velmi reaktivní, na Zemi jsem přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě a ve vodě některých vnitrozemských jezer (Mrtvé moře, Velké solné jezero) a odtud se získávám - používám se ve formě sloučenin např. k výrobě fotografických materiálů pro černobílé i barevné fotografie, léčiv a barviv, také jako surovina na výrobu slzotvorných látek, kterými policie rozhání demonstranty; k výrobě zpomalovačů hoření a hasicích přístrojů se mé použití v poslední době omezuje, protože jsem pohromou pro životní prostředí.

6 FLUOR ( F ) - patřím mezi prvky VII. A skupiny (17) nazývané též halogeny -jsem plyn žluté (žlutozelené) barvy, pronikavého zápachu, mimořádně reaktivní, jedovatý, tvořím dvouatomové molekuly a vyskytuji se pouze ve formě sloučenin; svou reaktivitou předstihuji všechny ostatní prvky, a proto patřím mezi nejagresivnější prvky v přírodě. Při práci se mnou se vždy vyžaduje mimořádná opatrnost, jsem tak nebezpečný, že i ochranné prostředky, které se používají v chemické laboratoři, se mohou mým působením vznítit. Na pokožce způsobuji těžké popáleniny, vdechnutí mých par téměř vždy končí smrtí. Skladuji se v nádobách z mědi anebo niklu, neboť působím i na sklo. -přímé využití mám jako okysličovadlo v raketových motorech; mé sloučeniny se přidávají do pitné vody, používají se při výrobě zubních past, v jaderné energetice, v izolačním plynu používaném ve vysokonapěťových transformátorech, na úpravu plastů v palivových nádržích (aby z nich nevytékala kapalina), teflonu - nehořlavého plastu s vysokou teplotou tání a odolností - nepřilnavá vrstva povrchu pánví, toasterů a dalších kuchyňských pomocníků, používaný i při výrobě lyží, potrubí, kloubních náhrad, oblečení (Goratex nebo Soft Shell); další sloučeniny se používají v hutnictví (výroba hliníku). Mezi mé sloučeniny patří i nechvalně známé freony (chladicí kapaliny a hnací plyny ve sprejích), které ničí ozón. Má kyselina se používá při výrobě matného skla. UHLÍK ( C ) -jsem prvkem IV. A skupiny (14) - jsem stálý a málo reaktivní prvek, tvořím spolu s jiným prvkem nejvíce sloučenin, byl jsem znám už v pravěku jako saze, v přírodě se vyskytuji v elementárním stavu jako diamant (jeho krystaly jsou bezbarvé a průhledné anebo různě zabarvené a dobře lámou světlo, je tvrdý) či grafit (černošedé zbarvení, měkký), má molekula jako třetí forma, která připomíná fotbalový míč, byla objevena v roce 1967 v meteoritu; jsem také součástí přírodních paliv a všech organismů - mám široké využití - saze při výrobě pneumatik, krémů na boty, jsem součástí pendrekových bonbonů, součástí tiskařské černi v tiskárnách a kopírkách (rostlinná čerň E153); grafit vede el. proud a používá se pro výrobu elektrod, tužek, mazivo ložisek, žáruvzdorné materiály; diamant - broušenýšperky (brilianty), hroty vrtáků - řezání tabulového skla; další má forma fulleren (supravodivý) nebo grafen a mám velkou budoucnost (nanotechnologie- podílejí se na zlepšování vlastností materiálů, jako jsou vodivost, tvrdost a pružnost); má uměle vyrobená forma se používá jako filtr v maskách nebo bezodtahových digestořích a čističkách vzduchu, v lékařství na žaludeční a střevní potíže nebo první pomoc při otravách; má sloučenina se používá jako balicí plyn E290, jiné sloučeniny E jako protispékavé a kypřící látky. KŘEMÍK ( Si ) BOR ( B )

7 - jsem polokovem ve IV. A skupině (14), mám tedy vlastnosti kovů i nekovů - jsem modrošedá, křehká, značně tvrdá látka, jsem druhý nejrozšířenější prvek v zemské kůře, v přírodě jsem ve sloučeninách složkou mnoha hornin (např. žula, čedič, znělec, písek ), přes mám nezastupitelný význam pro lidský organismus, mám kladný vliv na tvorbu kostí, pojivových tkání, nehtů, kůže a vlasů, podporuji hojení ran, léčím záněty a posiluji imunitní systém; nejvíce mě obsahují obilniny, z živočišných potravin vepřová játra, můj nedostatek ve stravě způsobuje zpomalení růstu, osteoporózu, vypadávání vlasů, lomivost nehtů; - velmi čistý se používám pro výrobu polovodičových součástek, třeba čipů počítačů, jsem součástí solárních článků a mnoha slitin; mé sloučeniny jsou v některých potravinách jako éčka , jsou součástí zubních past (abraziva), využívají se při výrobě skla, porcelánu a stavebních hmot, zejména cementu; k výrobě řezných a brusných materiálů; polysiloxany (silikony) se používají pro výrobu implantátů, tmelů, vazelín, olejů, kaučuku, omítek (jsou pak odolné proti vodě, omyvatelné). - jsem polokov ve III. A skupině (13), mám vlastnosti kovů i nekovů -má krystalická forma je černošedá, velmi tvrdá látka, amorfní je hnědá, práškovitá látka, vyznačuji se vysokou chemickou odolností, jako prvek se v přírodě nevyskytuji, jako sloučenina se nacházím v některých přírodních vodách, zejména ve vulkanických oblastech - vyskytuji se jako stopový prvek ve sloučenině v lidském těle, které příznivě ovlivňuje metabolismus Ca, P a Mg, reguluji hladinu ženských hormonů a zabraňuji odvápňování kostí (obsahuje mě sója, fazole, ořechy, jablka, hrušky, špenát, hrozinky a cibule) -pro své antiseptické účinky jsem v lékárničkách jako oční kapky, součástí insekticidů (zejména na mravence), skla s vysokou odolností vůči vysokým teplotám (SIMAX), světlic (jablečně zelená barva), součástí regulačních tyčí v jaderných elektrárnách, brusných materiálů, obloženích brzdových destiček v autě, užívám se v letecké a raketové technice, přidávám se do slitin kovů, jako bělidlo se používám k výrobě pracích a kosmetických prostředků. Jsem i konzervantem - v ČR pouze u kaviáru (E 284 a 285), protože ve větším množství způsobuji žaludeční problémy.

8 ANTIMON (Sb) - jsem prvkem V. A skupiny (15) -můj název se dá přeložit jako, ten, kdo není nikdy sám (vzácně se tedy vyskytuji ryzí), jsem stříbřitě bílý, lesklý, velmi křehký polokov s charakteristickým, hrubě krystalickým lomem, často provázím rudy na Příbramsku - používal jsem se ve šperkařství, do dneška jsem součástí slitin (např. liteřina - v 15. století vyrobená vynálezcem knihtisku J. Gutenbergem k výrobě písmen) tiskařský kov, jedna ze sloučenin sloužila ke zkrášlování ženy i muži si za její pomoci tvořili černé stíny nad očima, ale jsem jedovatý a stejně i mé sloučeniny; nyní jsem spolu s olovem využíván při výrobě akumulátorů do aut, ochranných krytů kabelů a munice; mé slitiny se používají jako ložiskové kovy pro výrobu částí motorů, mlýnů, turbín a pro výrobu polovodičů využívaných v počítačích, mobilech apod., pro výrobu zpomalovačů hoření některých druhů plastů, mé sloučeniny nalézají uplatnění např. jako pigmenty (čerň, neapolská žluť barvení porcelánu ), mořidla k povrchové úpravě kovů, ve farmacii, jsem základní surovinou pro výrobu freonů, využívám se i při výrobách jako katalyzátor (látka, která urychluje popř. zpomaluje chemickou reakci, ale sama zůstává nezměněná, nespotřebovává se. HELIUM (He) - patřím mezi vzácné plyny VIII. A skupiny (18) - jsem plyn složený z jednotlivých atomů, bezbarvý, velmi stálý a nereaktivní, druhý nejlehčí prvek naší planety (při dýchání měním hlas), mám extrémně nízkou teplotu varu (- 268,93 ºC), jsem druhý nejrozšířenější prvek ve vesmíru (můj název pochází z řeckého názvu pro Slunce), v malém množství jsem ve vzduchu, v přírodě se vyskytuji také v radioaktivních vodách a v zemním plynu - praktické uplatnění mám jako nosný plyn při plynové chromatografii, jako nulovací plyn analytických přístrojů, jako náplň balonů a leteckých pneumatik, jako balicí plyn E 939 v potravinářství, jako ochranný plyn při svařování, při výrobě některých kovů, ve směsi s dalším vzácným plynem se používám k plnění výbojkových trubic; sloužím jako pracovní plyn v hypersonických aerodynamických tunelech; má směs s kyslíkem (helox) se používá místo vzduchu k plnění tlakových lahví pro potápění do větších hloubek, pro práci v kesonech a ve zdravotnictví při plicní ventilaci, sloužím jako chladivo v perspektivních grafitem moderovaných vysokoteplotních jaderných reaktorech typu HTGR (High Temperature Gas Cooled Reactor) a jako ochranný plyn pevných disků s kapacitou přes 6 TB, HDD; má kapalná forma se využívá jako chladivo k dosahování extrémně nízkých teplot.

9 ARSEN (As) -jsem polokovem V. A skupiny (15) - vyskytuji se v několika modifikacích, v běžných podmínkách je mou stálou modifikací šedá kovová forma, která je lesklá, křehká, krystalická látka, při zahřívání na vzduchu shoří modrým plamenem za vzniku sloučeniny s typickým zápachem po česneku, v přírodě jsem ryzí, ale zejména ve sloučeninách; v organismu jsem metabolizován na toxické látky, všechny mé rozpustné sloučeniny jsou prudce jedovaté (nejznámější otrušík - z dramatu Maryša bratří Mrštíků) - používám se jako součást speciálních slitin a pro výrobu polovodičů-součástky počítačů (měl bych se tedy z těchto přístrojů pro svou jedovatost recyklovat); mé sloučeniny se používají v lékařství a při výrobě organických barviv; má sloučenina je známá jako pigment královská žluť a využívá se v koželužství a konzervování zvířat vycpáváním; mám využití i ve sklářství nebo jako fungicidní prostředky k moření dřeva, sloužím jako insekticid k ochraně tabáku (obsahuje mě cigaretový dým), bavlny, dokonce i ovoce a zeleniny před škůdci; mé sloučeniny se zneužívají jako bojové chemické látky (Adamsit, Lewisit, Clark I a II) a jsou i součástí samozápalných bojových látek. ARGON (Ar) - patřím mezi prvky VIII. A skupiny (18) tedy vzácné plyny - jsem bezbarvý plyn, složený z jednotlivých atomů, velmi stálý a nereaktivní, bez chuti a zápachu, těžší í než vzduch, ve vzduchu je nejrozšířenější ze všech vzácných plynů (0,93 %), získávám se jako vedlejší produkt při frakční destilaci kapalného vzduchu - díky své netečnosti se používám při práci s hořlavinami, při svařování, jako balicí plyn E 938 v potravinářství, při výrobě žárovek a na plnění výbojkových trubek, kde zářím červeně, modře nebo zeleně, podle toho, pod jakým tlakem jsou výbojkové trubky plněny, při výrobě některých kovů, dále se využívám jako plazmový plyn při technologiích plazmového navařování a stříkání, používám se také jako ochranný plyn při výrobě polovodičů, jako izolační plyn v oknech, plní se mnou suché potápěčské obleky, ve směsi s dusíkem a oxidem uhličitým se používá jako náplň hasících přístrojů. Má kapalná forma se používá v kryomedicíně (kryoablace nádorů), modré lasery se používají k ničení nádorů, nápravě očních vad a v chirurgii na spojování cév, ve farmacii se používám k vytěsňování kyslíku z roztoků aplikovaných intravenózně.

10 NEON (Ne) - patřím mezi prvky VIII. A skupiny (18) tedy vzácné plyny - jsem bezbarvý plyn, bez zápachu, druhý nejlehčí, složený z jednotlivých atomů, velmi stálý a nereaktivní, v malém množství jsem obsažen ve vzduchu (0,0012%), jsem charakteristický nejintenzivnějším výbojem při normálních napětích a proudech ze všech vzácných plynů; získávám se jako vedlejší produkt při frakční destilaci kapalného vzduchu - spolu s jiným vzácným plynem se používám jako náplň do plynových laserů, zářivkových trubic, reklamních výbojek, které se vyznačují světlem červené barvy; k dosažení inertní atmosféry v některých plněných elektrických žárovkách, v automobilech jako brzdová světla, zkapalněný se využívám jako chladivo. GERMANIUM ( Ge ) - jsem polokovem ve IV. A skupině (14) - jsem šedobílá, lesklá, křehká, krystalická látka, na vzduchu jsem za normální teploty stálé a vyskytuji se v některých sloučeninách -jsem vzácné - používám se jako polovodič - mám značný význam v elektrotechnice, především pro vysokorychlostní integrované obvody v super rychlých a drahých počítačích, mé sloučeniny slouží jako katalyzátor při výrobě polyetylentereftalátu (PET lahve), při výrobě optických skel k úpravě indexu lomu širokoúhlé objektivy fotoaparátů a kamer, optická vlákna, nebo materiálů využívajících infračervené záření - termovizních kamer apod., jiné sloučeniny mají baktericidní vlastnosti a využívají se v medicíně.

11 Příklady přídatných látek v potravinách (éček), která mohou žáci zapsat později chemickými vzorci E 153 Medicinální uhlí Barvivo E 220 Oxid siřičitý Konzervant, Antioxidant E 221 Siřičitan sodný E 222 Hydrogensiřičitan sodný E 226 Siřičitan vápenatý Konzervant, Antioxidant Konzervant, Antioxidant Konzervant, Antioxidant E 227 Hydrogensiřičitan vápenatý Konzervant, Antioxidant E 228 Hydrogensiřičitan draselný E 249 Dusitan draselný E 250 Dusitan sodný E 251 Dusičnan sodný E 252 Dusičnan draselný E 284 Kyselina boritá E 285 Tetraboritan sodný E 290 Oxid uhličitý E 338 Kyselina fosforečná E 339 Fosforečnany sodné E 340 Fosforečnany draselné E 341 Fosforečnany vápenaté Konzervant, Antioxidant Stabilizátor, Konzervant Stabilizátor, Konzervant Stabilizátor, Konzervant Stabilizátor, Konzervant Konzervant Konzervant Balící plyn, Propelant Regulátor kyselosti, Antioxidant Tavící sůl, Stabilizátor, Sekvestrant, Regulátor kyselosti Stabilizátor, Zvlhčující látka, Sekvestrant, Regulátor kyselosti Zahušťovadlo, Regulátor kyselosti, Protispékavá látka, Plnidlo, Látka zlepšující mouku E 343 Fosforečnany hořečnaté E 500 Uhličitany sodné E 501 Uhličitany draselné E 503 Uhličitany amonné E 504 Uhličitany hořečnaté E 507 Kyselina chlorovodíková Regulátor kyselosti, Protispékavá látka Sekvestrant,Regulátor kyselosti, Zahušťovadlo, Protispékavá látka Kypřící látka, Regulátor kyselosti Kypřící látka, Regulátor kyselosti Regulátor kyselosti, Protispékavá látka, Kypřící látka Regulátor kyselosti

12 E 508 Chlorid draselný E 509 Chlorid vápenatý E 511 Chlorid hořečnatý E 512 Chlorid cínatý E 513 Kyselina sírová E 514 Síran sodný E 515 Síran draselný E 516 Síran vápenatý E 517 Síran amonný E 518 Síran hořečnatý E 520 Síran hlinitý Ochucující látka, Regulátor kyselosti Regulátor kyselosti, Nosič, Protispékavá látka, Zpevňující látka Zpevňující látka, Ochucující látka Antioxidant Regulátor kyselosti Regulátor kyselosti Regulátor kyselosti Sekvestrant, Plnidlo, Zpevňující látka, Látka zlepšující mouku Látka zlepšující mouku Plnidlo Regulátor ph, Sekvestrant, Zpevňující látka E.551 Oxid křemičitý Protispékavá látka E 552 Křemičitan vápenatý E 553 a Křemičitan hořečnatý Protispékavá látka Protispékavá látka E 553 b Talek ( Mastek, Práškový talek) Protispékavá látka E 559 Křemičitan hlinitý ( Kaolin ) E 938 Argon E 939 Helium E 941 Dusík E 942 Oxid dusný E 948 Kyslík E 949 Vodík Protispékavá látka Balící plyn Balící plyn Balící plyn Propelant Balící plyn Balící plyn

13 Vysvětlení pojmů Antioxidanty - látky, které prodlužují údržnost potravin a chrání potravinu proti zkáze způsobené oxidací. Oxidace je reakce potraviny s vzdušným kyslíkem. Vzdušný kyslík s potravinami vytváří řadu sloučenin. Projevem oxidace je např. žluknutí tuků, barevné změny potraviny atp. Barviva - látky, které udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla nebo obnovují barvu, která byla poškozena nebo zeslabena během výrobního procesu. Potravina tak získá lákavější vzhled. Některé potraviny není povoleno dobarvovat. Patří k nim např. dětská výživa, med, ovocné šťávy a nektary. Pro máslo se mohou používat pouze karoteny. Konzervanty - látky, které prodlužují údržnost potravin. Zamezují růstu mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé. Mezi nejznámější přírodní konzervanty patří např. kuchyňská sůl, ocet. Z uměle vyrobených konzervačních látek je nejznámější např. oxid siřičitý - může vyvolávat u citlivých osob alergické reakce. Je jedním z předních alergenů. Regulátory kyselosti - látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny. Kypřící látky - látky nebo směsi látek, které vytváří plyny. Tím se zvyšuje objem těsta. Zahušťovadla - látky, které zvyšují viskozitu potraviny. Mezi nejznámější patří kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob. Želírující látky - látky, které vytváří gel a udělují tím potravině její texturu. Modifikované škroby - látky, které se vyrábějí chemickými změnami jedlých škrobů. Stabilizátory -látky, které pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potraviny. Pomáhají udržovat homogenní disperzi dvou nebo více nemísitelných látek v potravině. Stabilizátory se dále používají ke stabilizaci, posilování a udržování zbarvení potraviny. Emulgátory - látky, které umožňují tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují. Nosiče a rozpouštědla - látky, které se používají k rozpouštění, ředění, disperzi (rozptylování) a jiné fyzikální úpravě přídatných látek, potravních doplňků a aromat. Nesmí přitom měnit jejich technologickou funkci. Používáním těchto látek se usnadňuje manipulace, aplikace nebo použití přídatné látky. Protispékavé látky (protihrudkující) - látky, které snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě. Patří sem hlavně oxid křemičitý a křemičitany. Leštící látky - látky, které se nanášejí na vnější povrch potraviny a tím udělují potravině lesklý vzhled nebo vytváří lesklý povlak

14 Balicí plyny - plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu před, během nebo po plnění potraviny do obalu. Potraviny, u kterých byla trvanlivost prodloužena použitím balicích plynů, se na obalu označí slovy "Baleno v ochranné atmosféře". Propelanty - jsou plyny jiné než vzduch, které vytlačují potravinu z obalu. Odpěňovače - látky, které snižují pěnění nebo zabraňují vytváření pěny. Pěnotvorné látky - umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalné nebo tuhé potravině Zvlhčující látky - látky, které chrání potravinu před vysycháním. Působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí. Plnidla - látky, které pomáhají zvětšovat objem potraviny a nezvyšují přitom významně její energetickou hodnotu. Zpevňující látky - látky, které činí tkáně ovoce a zeleniny pevnými nebo křehkými a nebo pomáhají pevnost udržovat. Sekvestranty - látky, které vytvářejí chemické komplexy s ionty kovů. Látky zlepšující mouku - látky jiné než emulgátory, které se přidávají do mouky nebo těsta. Jejich

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů (nebo amonného kationtu NH4+) a aniontů kyselin.

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů (nebo amonného kationtu NH4+) a aniontů kyselin. Soli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Bednaříková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje

Více

Příloha 5. Pracovní list z chemie. Úkol č. 1: Důkaz thiokyanatanových iontů ve slinách

Příloha 5. Pracovní list z chemie. Úkol č. 1: Důkaz thiokyanatanových iontů ve slinách Příloha 5 Pracovní list z chemie Úkol č. 1: Důkaz thiokyanatanových iontů ve slinách teorie: Sliny jsou u člověka vylučovány třemi páry slinných žláz (příušní, podčelistní a podjazykové). Produkce slin

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Éčka v potravinách. Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, Praha

Éčka v potravinách. Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, Praha Éčka v potravinách Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, Praha Éčka jsou spolu s chemickými kontaminanty považována neodborníky za největší riziko z potravin současné doby. Jsou velmi častým

Více

UHLÍK vlastnosti, modifikace, použití

UHLÍK vlastnosti, modifikace, použití UHLÍK vlastnosti, modifikace, použití Výskyt uhlíku a jeho chemické zařazení nekov, IV. skupina PSP je základním kamenem všech organických sloučenin, mezi ně patří i fosilní paliva základní prvek biosféry

Více

Chemie. 3. období 9. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník:

Chemie. 3. období 9. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník: Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Chemie 3. období 9. ročník Základy praktické chemie pro 9. ročník ZŠ učebnice (Beneš, Pumpr, Banýr Fortuna) Základy praktické chemie pro 9. ročník ZŠ pracovní

Více

Oxidy. Názvosloví oxidů Některé významné oxidy

Oxidy. Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 28.1.2013

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 20 minut INFORMACE K TÉMATU: CIVILIZACE PLNÁ ODPADŮ Produkce odpadů stále

Více

PRACOVNÍ LIST HALOGENIDY VYPLŇ TABULKU POMOCÍ NÁSLEDUJÍCÍCH TEXTŮ, KŘÍŽKEM OZNAČ POLE BEZ ÚDAJŮ

PRACOVNÍ LIST HALOGENIDY VYPLŇ TABULKU POMOCÍ NÁSLEDUJÍCÍCH TEXTŮ, KŘÍŽKEM OZNAČ POLE BEZ ÚDAJŮ VÝZNAM HALOGENIDŮ PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_184 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: CHEMIE ROČNÍK: 9 PRACOVNÍ LIST HALOGENIDY

Více

06 01 04* Kyselina fosforečná a kyselina fosforitá 06 01 05* Kyselina dusičná a kyselina dusitá 06 01 06* Jiné kyseliny 06 02 Odpady z výroby,

06 01 04* Kyselina fosforečná a kyselina fosforitá 06 01 05* Kyselina dusičná a kyselina dusitá 06 01 06* Jiné kyseliny 06 02 Odpady z výroby, Vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při

Více

Soli. Vznik solí. Názvosloví solí

Soli. Vznik solí. Názvosloví solí Soli Vznik solí Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů ( popř. amonného kationtu NH4 + ) a aniontů kyselin. Např. KNO 3 obsahuje draselný kationt K + a aniont kyseliny dusičné NO 3, NaCl

Více

Bezpečnostní list Podle Nařízení ES č. 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list Podle Nařízení ES č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 9 1. Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název přípravku: Použití látky nebo přípravku: Mycí, čistící a bělící prostředek s dezinfekčním,virucidním,baktericidním

Více

Obsah. 1. Nastartujte svůj den 11. 2. Polévky a předkrmy 21. 3. Lehké svačiny a obědy 33. 4. Hlavní chod 47. 5. Přílohy 91. 6. Moučníky a dezerty 101

Obsah. 1. Nastartujte svůj den 11. 2. Polévky a předkrmy 21. 3. Lehké svačiny a obědy 33. 4. Hlavní chod 47. 5. Přílohy 91. 6. Moučníky a dezerty 101 ÚVOD 3 Obsah Úvod 4 1. Nastartujte svůj den 11 2. Polévky a předkrmy 21 3. Lehké svačiny a obědy 33 4. Hlavní chod 47 5. Přílohy 91 6. Moučníky a dezerty 101 7. Domácí pečivo 113 Seznam receptů a jejich

Více

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě.

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě. Máme tu jaro a s ním, bohužel, zhoršení stavu většiny atopiků. Příroda se probouzí, tráva se zelená, první květiny a stromy kvetou a vzduch se alergeny jen hemží Co dělat s tím, aby to naši nejmenší přežili

Více

Ceník wellness služeb

Ceník wellness služeb Ceník wellness služeb AROMA KOUPEL Z KAČENČINÝCH HOR voňavá lázeň v přírodní dřevěné vaně, při svíčkách a se zdravým občerstvením 20 minut.. 250 Kč HORSKÁ KOZÍ SAUNA Pro ubytované v Kozím chlívku 60 minut

Více

Korozní odolnost titanu a jeho slitin

Korozní odolnost titanu a jeho slitin Korozní odolnost titanu a jeho slitin BIBUS s.r.o. Vídeňská 125, 639 27 Brno Kancelář Zlín: Tel.: 547 125 300 tel / fax: 577 242 037 Fax: 547 125 310 mobil: 603 895 927 E-mail: bibus@bibus.cz E-mail: maranek@centrum.cz

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

OK Omega-3 Complete. o A 90 % DDD o D 3 100% DDD o E 40% DDD o Q10 má 60 mg

OK Omega-3 Complete. o A 90 % DDD o D 3 100% DDD o E 40% DDD o Q10 má 60 mg OK Omega-3 Complete posiluje činnost srdce - kardiovaskulární systém, je více zaměřená na srdce než Gama a Omega snižuje hladinu cholesterolu i když dokáže plně nahradit léky, nemá vedlejší účinky a nevzniká

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola 6. ročník Základní EVVO Fotosyntéza

Více

Téma č. 88 - obor Obráběcí práce, Zámečnické práce a údržba/strojírenská technologie. Neželezné kovy

Téma č. 88 - obor Obráběcí práce, Zámečnické práce a údržba/strojírenská technologie. Neželezné kovy Téma č. 88 - obor Obráběcí práce, Zámečnické práce a údržba/strojírenská technologie Neželezné kovy V technické praxi se používá velké množství neželezných kovů a slitin. Nejvíc používané technické neželezné

Více

RSM WT-2013/ZA-26 TECHNICKÉ PODMÍNKY ROZTOK DUSIČNANU AMONNÉHO A MOČOVINY 1. PŘEDMĚT TECHNICKÝCH PODMÍNEK

RSM WT-2013/ZA-26 TECHNICKÉ PODMÍNKY ROZTOK DUSIČNANU AMONNÉHO A MOČOVINY 1. PŘEDMĚT TECHNICKÝCH PODMÍNEK 1. PŘEDMĚT TECHNICKÝCH PODMÍNEK Předmětem technických podmínek je vodní roztok dusičnanu amonného a močoviny (typ hnojiva C.1.2. dle přílohy I k nařízení 2003/2003), ve kterém molární poměr dusičnanu amonného

Více

Výstupy - kompetence Téma - Učivo Průřezová témata,přesahy - pracuje bezpečně s vybranými dostupnými a běžně používanými Úvod do chemie

Výstupy - kompetence Téma - Učivo Průřezová témata,přesahy - pracuje bezpečně s vybranými dostupnými a běžně používanými Úvod do chemie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor vzdělávací oblasti: Chemie Ročník: 8 Výstupy - kompetence Téma - Učivo Průřezová témata,přesahy - pracuje bezpečně s vybranými dostupnými a běžně používanými Úvod

Více

PRVKY 17. (VII. A) SKUPINY

PRVKY 17. (VII. A) SKUPINY PRVKY 17. (VII. A) SKUPINY TEST Úkol č. 1 Doplň následující text správnými informacemi o prvcích 17. skupiny: Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků jsou společným názvem označovány halogeny. Do této

Více

PANTRA TURBO AUTOMAT 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO P ÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE

PANTRA TURBO AUTOMAT 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO P ÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE Datum vydání: 22.9.2004 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO P ÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název p ípravku Název: íslo CAS: íslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2

Více

Slovník pojmů. z oblasti krizového řízení

Slovník pojmů. z oblasti krizového řízení Slovník pojmů z oblasti krizového řízení Aktuální toxicita je krátkodobé působení vyšší dávky jedovaté (toxické) látky na zdraví člověka nebo jiných živých organismů. Může se projevit při havárii s toxickou

Více

POKYNY VLASTNOSTI LÁTEK

POKYNY VLASTNOSTI LÁTEK POKYNY vypracuj postupně zadané úkoly, které ti pomohou získat základní informace o vlastnostech látek tyto informace pak použij na závěr při vypracování testu zkontroluj si správné řešení úkolů a odpovědi

Více

EURO-ŠARM SPOL. S R.O. Přehled produktů s návody k použití

EURO-ŠARM SPOL. S R.O. Přehled produktů s návody k použití EURO-ŠARM SPOL. S R.O. Přehled produktů s návody k použití 8.4.2013 Stránka 1 z 14 Obsah A) Desinfekce bazénové vody... 2 A1. Chlorové tablety, 200 g: TCCA... 3 A2. Multifunkční tablety, 200 g: TCCA +

Více

Včas umět a znát je napořád Předškolní vzdělávání základ pro zdravý a bezpečný život EKOLOGICKÁ VÝCHOVA

Včas umět a znát je napořád Předškolní vzdělávání základ pro zdravý a bezpečný život EKOLOGICKÁ VÝCHOVA Včas umět a znát je napořád Předškolní vzdělávání základ pro zdravý a bezpečný život EKOLOGICKÁ VÝCHOVA = environmentální výchova, vzdělávání, osvěta (ekologická výchova) DEFINICE EVVO Výchova, osvěta

Více

Chemické látky v našem životě

Chemické látky v našem životě Další vzdělávání pro pracovníky škol v Plzeňském kraji CZ.1.07/1.3.47/02.0010 Mgr. Vladimír Nápravník, Ph.D. 28. 2. 2014 Název vzdělávacího programu: Cíl: Materiál seznamuje účastníky s výběrem látek,

Více

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Uhlík důležitý biogenní prvek cyklus C jedním z nejdůležitějších látkových toků v biosféře poměr mezi CO 2 a C org - vliv na oxidačně redukční potenciál

Více

AKTIVNÍ SLOŽKY PŘÍPRAVKU: Detoxikují uložené tukové buňky Podporují rychlé spalování tuků Napomáhají úbytku hmotnosti

AKTIVNÍ SLOŽKY PŘÍPRAVKU: Detoxikují uložené tukové buňky Podporují rychlé spalování tuků Napomáhají úbytku hmotnosti AKTIVNÍ SLOŽKY PŘÍPRAVKU: Detoxikují uložené tukové buňky Podporují rychlé spalování tuků Napomáhají úbytku hmotnosti RAPID SLIM Máte pocit, že si vaše tělo ukládá stále více tuku do zásoby? Vyzkoušela

Více

BIOKATALYZÁTORY I. ENZYMY

BIOKATALYZÁTORY I. ENZYMY BIOKATALYZÁTORY I. Obecné pojmy - opakování: Katalyzátory látky, které ovlivňují průběh katalyzované reakce a samy se přitom nemění. Dělíme je na: pozitivní (aktivátory) urychlující reakce negativní (inhibitory)

Více

Ovocné pálenky. Velmi dobré je i vložení dřevěného roštu do kádě, kterým se pevné součástky kvasu vtlačí pod povrch tekutiny.

Ovocné pálenky. Velmi dobré je i vložení dřevěného roštu do kádě, kterým se pevné součástky kvasu vtlačí pod povrch tekutiny. 1. Kvasné nádoby a kvašení. 1.1 Kvasné nádoby. Ovocné pálenky. V minulosti se používaly dřevěné kádě nebo sudy a v současnosti se nejčastěji používají plastové sudy. Tyto nesmí být od nevhodných popř.

Více

Kompek, spol.s.r.o., J Hory 671, 272 64 Kladno SPECIFIKACE NEBALENÝCH VÝROBKŮ LISTOVÁ LINKA

Kompek, spol.s.r.o., J Hory 671, 272 64 Kladno SPECIFIKACE NEBALENÝCH VÝROBKŮ LISTOVÁ LINKA Kompek, spol.s.r.o., J Hory 671, 272 64 Kladno SPECIFIKACE NEBALENÝCH VÝROBKŮ LISTOVÁ LINKA Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny ionizujícím

Více

Pracovní list pro žáky Fungicidní účinek přírodních i umělých konzervantů

Pracovní list pro žáky Fungicidní účinek přírodních i umělých konzervantů Pracovní list pro žáky Fungicidní účinek přírodních i umělých konzervantů Úloha 1 Pětilístek co už o tématu vím a. Do prvního řádku napíšeme jednoslovné téma konzervant b. jaký je? (dvě přídavná jména)

Více

Metody svařování. Pojízdná svařovací souprava

Metody svařování. Pojízdná svařovací souprava Metody svařování 1. Metody svařování Rozdělení tavného svařování (svar vzniká působením tepelné energie): - svařování plamenem - svařování el. obloukem - svařování laserem - svařování pod tavidlem - navařování

Více

Neškodí Nevhodné pro děti Nevhodné pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby Způsobuje dětskou hyperaktivitu Možné nežádoucí účinky

Neškodí Nevhodné pro děti Nevhodné pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby Způsobuje dětskou hyperaktivitu Možné nežádoucí účinky Databáze éček Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření

Více

PRUŽNÉ SPOJKY PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU

PRUŽNÉ SPOJKY PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU PRUŽNÉ SPOJKY PRO KANALIZACE, ODPADY, DRENÁŽE A VZDUCHOTECHNIKU Výhody pružných spojek Od poloviny 80. let jsou pružné stahovací spojky celosvětově uznávány jako hlavní doplněk běžných spojů kanalizačních,

Více

CHARAKTERISTIKA HLAVNÍ SUROVINY PRO VÝROBU PERNÍKOVÝCH TĚST

CHARAKTERISTIKA HLAVNÍ SUROVINY PRO VÝROBU PERNÍKOVÝCH TĚST CHARAKTERISTIKA Perníky tradiční trvanlivé pečivo s delší dobou trvanlivosti v důsledku speciální technologie výroby a obsahu invertního cukru v receptuře. Výroba perníku sahá do doby starého Egypta, Řecka

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 10.12.2009 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 10.12.2009 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 10.12.2009 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO PROFI

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 Datum revize: AKTIVIT SUPER SPRAY

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 Datum revize: AKTIVIT SUPER SPRAY Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití

Více

SATUR BLESK 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA 2. INFORMACE O SLOŽENÍ LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU

SATUR BLESK 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA 2. INFORMACE O SLOŽENÍ LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU Datum vydání: 7.2.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další

Více

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích v tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných produktů, lze prodávat jen zdravotně

Více

Nová kvalita života. Bez lepku neznamená bez chuti. Bezlepkové a nízkobílkovinové výrobky

Nová kvalita života. Bez lepku neznamená bez chuti. Bezlepkové a nízkobílkovinové výrobky Bezlepkové a nízkobílkovinové výrobky Nová kvalita života Naše poslání Výrobky s trvalou kontrolou Díky našim nejlepším znalostem, zkušenostem a také vášni pro to, co děláme, chceme vytvářet výrobky v

Více

2.06 Kovy. Projekt Trojlístek

2.06 Kovy. Projekt Trojlístek 2. Vlastnosti látek a chemické reakce 2.06 Kovy. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina Metodika je určena

Více

Bezpe nostní list podle Na ízení (ES). 1907/2006

Bezpe nostní list podle Na ízení (ES). 1907/2006 Bezpe nostní list podle Na ízení (ES). 1907/2006 Terotech SP All Colours Strana 1 z 7. SDB : 278365 Datum revize: 30.10.2013 Datum výtisku: 05.11.2013 1.1 Identifikátor výrobku Terotech SP All Colours

Více

SATUR NEMRZNOUCÍ SMĚS do ostřikovačů -20 C 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA

SATUR NEMRZNOUCÍ SMĚS do ostřikovačů -20 C 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA Datum vydání: 7.2.2006 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další

Více

Stavba Země. pro poznání stavby Země se používá výzkum šíření = seizmických vln Země má tři hlavní části kůra,, jádro

Stavba Země. pro poznání stavby Země se používá výzkum šíření = seizmických vln Země má tři hlavní části kůra,, jádro Stavba Země pro poznání stavby Země se používá výzkum šíření = seizmických vln Země má tři hlavní části kůra,, jádro Stavba Země: astenosféra litosféra (zemská kůra a svrchní tuhý plášť) plášť 2 900 km

Více

Chemie - 2. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP.

Chemie - 2. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP. očekávané výstupy RVP témata / učivo Chemie - 2. ročník Žák: očekávané výstupy ŠVP přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata 3.2., 4.1., 5.1., 7.1. 1. Redoxní reakce oxidace, redukce oxidačně-redukční

Více

SEKCE C - ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL

SEKCE C - ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL SEKCE C - ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL 10 Výroba potravinářských výrobků 10.1 Zpracování a konzervování masa a výroba masných výrobků 10.11 Zpracování a konzervování masa, kromě drůbežího 10.12 Zpracování a

Více

podíl permeability daného materiálu a permeability vakua (4π10-7 )

podíl permeability daného materiálu a permeability vakua (4π10-7 ) ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY 1) Uveďte charakteristické parametry magnetických látek Existence magnetického momentu: základním předpoklad, aby látky měly magnetické vlastnosti tvořen součtem orbitálního

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Čl. 1 Předmět působnosti

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Čl. 1 Předmět působnosti Obecně závazná vyhláška č. 6/2006 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem, ve znění obecně závazné

Více

ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku strana 1/7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky / přípravku Lazura 1.3 Podrobné

Více

Meziroční změna salda ZO s Polskem. 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Meziroční změna salda ZO s Polskem. 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Meziroční změna salda ZO s Polskem Ministerstvo průmyslu a obchodu Zahraniční obchod s Polskem celkem v mld. Kč Saldo Vývoz Dovoz 8. 6. 4...4 8. 47. 37. 6. 4.8 6. 4...4 83..3..4 7. 8. 6. 4... 5..... 3.

Více

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013 Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. 1. Kterým předpisem jsou stanoveny povinnosti fyzických

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T strana 1/5 Datum vyhotovení: 6.12.2012 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU, SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace přípravku NPK 10-10-10 13S Registrační číslo látky Nepřiděluje se Účel použití přípravku

Více

(Logo AMI Agrolinz melanine International)

(Logo AMI Agrolinz melanine International) Strana 1/6 Datum tisku: 09.03.2006 *1 Název látky, úpravy a název firmy - Údaje k produktu. Obchodní název: Linzer Ware - Číslo artiklu - Použití látky/přípravku hnojiva - výrobce/dodavatel Výrobce: AMI

Více

Předmět: C H E M I E. 08-ŠVP-Chemie-1, 2, 3, 4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014

Předmět: C H E M I E. 08-ŠVP-Chemie-1, 2, 3, 4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014 08-ŠVP-Chemie-1, 2, 3, 4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014 Předmět: C H E M I E Charakteristika předmětu: Chemie zahrnuje oblast Člověk a příroda. Studuje okruh problémů spojených se zkoumáním přírody. Umožňuje

Více

Marapur PU. Sítotisková barva

Marapur PU. Sítotisková barva Strana: 1/5 Marapur PU Sítotisková barva Rozsah použití Potiskované materiály Dvousložková barva vhodná na předupravený polyetylén a polypropylén jako hlavní oblast použití, ale je také vhodná na polyuretan

Více

Plánujete miminko? Připravte se včas

Plánujete miminko? Připravte se včas Press kit Plánujete miminko? Připravte se včas 1 Několik zásad na začátek Každá nastávající maminka si prochází složitým obdobím, kdy se snaží dbát na to, aby svému tělu dodala vše potřebné pro správný

Více

Název: Šumivá tableta

Název: Šumivá tableta Název: Šumivá tableta Výukové materiály Téma: Anorganické plyny Úroveň: střední škola Tematický celek: Látky a jejich přeměny, makrosvět přírody Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 15 17 let Doba

Více

Návod k použití. Kuchyňská digestoř. Typ: OKC 6661 I IO 00208/1

Návod k použití. Kuchyňská digestoř. Typ: OKC 6661 I IO 00208/1 Návod k použití CZ Kuchyňská digestoř Typ: OKC 6661 I IO 00208/1 Vážení kupující, Stali jste se uživateli nejnovější generace kuchyňských digestoří OKC 6661 I. Digestoř byla zaprojektována a vyrobena především

Více

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb.

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. 320 VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2010, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

AQUACALK. úpravna vody změkčením na fyzikálním principu. souhrnné informace o technologii a produktu

AQUACALK. úpravna vody změkčením na fyzikálním principu. souhrnné informace o technologii a produktu AQUACALK úpravna vody změkčením na fyzikálním principu souhrnné informace o technologii a produktu (zpracováno s použitím firemních materiálů AQUA PLUS s.r.o.) CL ing. Vacík - HARSOFT, 4/2011, rev. 1 Obsah:

Více

Potřeba živin: pes domácí, tak jako jeho divocí příbuzní, potřebuje pro svůj život víc než jen maso. Hlavní složky potravy jsou:

Potřeba živin: pes domácí, tak jako jeho divocí příbuzní, potřebuje pro svůj život víc než jen maso. Hlavní složky potravy jsou: Výživa začíná sáním mateřského mléka, a to až do odstavu (4 6 týdnů věku). Během odstavu nabízíme štěňatům granule pro štěňata. U robustních (labradorský retrívr, zlatý retrívr, aj.) a atletických plemen

Více

Analytická chemie předběžné zkoušky

Analytická chemie předběžné zkoušky Analytická chemie předběžné zkoušky Odběr a úprava vzorku homogenní vzorek rozmělnit, promíchat Vzhled vzorku (barva, zápach) barevné roztoky o Cr 3+, MnO 4- o Cu 2+ o Ni 2+, Cr 3+, Fe 2+ o CrO 2-4, [Fe(CN)

Více

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE Obor strojírenských technologií obsahuje širokou škálu různých výrobních procesů a postupů. Spolu se strojírenskými materiály a konstrukcí strojů a zařízení patří mezi základní

Více

KOLODIUM ÖAB 2009. BEZPE NOSTNÍ LIST podle Na ízení (ES). 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / P ÍPRAVKU A SPOLE NOSTI / PODNIKU

KOLODIUM ÖAB 2009. BEZPE NOSTNÍ LIST podle Na ízení (ES). 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / P ÍPRAVKU A SPOLE NOSTI / PODNIKU podle Na ízení (ES). 1907/2006 (REACH) KOLODIUM ÖAB 2009 Datum vydání: 14.3.2012 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / P ÍPRAVKU A SPOLE NOSTI / PODNIKU Identifikace látky nebo p ípravku Název: Kolodium

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) Datum vydání: 4.11.2008 Název výrobku: REFRAFIX T-40

BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) Datum vydání: 4.11.2008 Název výrobku: REFRAFIX T-40 Stránka 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace přípravku: REFRAFIX T-40 1.2 Použití přípravku: pojivo žárovzdorných hmot 1.3 Identifikace společnosti nebo podniku:

Více

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Změna: 405/2004 Sb. Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965

Více

Verze: 1.0 (CZ) Datum / Přepracováno.: 16.01.2009 MAGNASOL 5152 Datum tisku: 17.01.2009 MAGNASOL 5152. PSR_WPT@ciba.com

Verze: 1.0 (CZ) Datum / Přepracováno.: 16.01.2009 MAGNASOL 5152 Datum tisku: 17.01.2009 MAGNASOL 5152. PSR_WPT@ciba.com 1. Identifikace přípravku a výrobce/dovozce Určení/Obchodní název: MAGNASOL 5152 Použití: Koagulant Společnost: E-mailová: Kontakt pro nouzové situace: Ciba Central Eastern Europe Kft. Magyarorszag KFT

Více

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH 1 Základní pojmy Obsluha elektrických zařízení Pracovní úkony spojené s provozem zařízení jako jsou spínání, ovládání, regulování,

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_CH8SA_01_03_18

Více

Zlodějské kvarteto Ovoce a zelenina

Zlodějské kvarteto Ovoce a zelenina Zlodějské kvarteto Ovoce a zelenina Hana Cídlová, Jana Holásková Katedra chemie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Česká republika e-mail: cidlova@centrum.cz Milí přátelé! Připravily jsme

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb.,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) SAVO

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) SAVO BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 3.1.2006 SAVO 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE 1.1 Chemický název látky / obchodní

Více

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dieta šetřící Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dietu podáváme: Při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku v klidovém období při chronických chorobách jater po infarktu myokardu

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 ; MĚSTO BECHYNĚ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 o systému shromažďování, sběru,

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška, kterou se provádí 18 písm., d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Datum vydání: 16.02. 2009 Strana 1 (celkem 6) Datum revize:

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Datum vydání: 16.02. 2009 Strana 1 (celkem 6) Datum revize: Datum vydání: 16.02. 2009 Strana 1 (celkem 6) 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE 1.1 Identifikace přípravku: BRELA leštěnka na podlahy BRELA leštěnka na kámen, mramor, obklady 1.2 Použití přípravku: Samolešticí

Více

Jak třídit odpad PAPÍR SKLO

Jak třídit odpad PAPÍR SKLO Jak třídit odpad PAPÍR Do modrých nádob můžete odhodit: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky), nápojové krabice mokrý,

Více

KAPITOLA 6: KÁMEN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

KAPITOLA 6: KÁMEN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KAPITOLA 6: KÁMEN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY A DISTRIBUTORA

1. IDENTIFIKACE LÁTKY A DISTRIBUTORA Tento BEZPEČNOSTNÍ LIST odpovídá Zákonu 371/2008 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a jeho pozdějším novelám. ( zákon 371/2008 Sb.) a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006.

Více

TECHNICKÝ INFORMAČNÍ LIST

TECHNICKÝ INFORMAČNÍ LIST PŘÍLOHA Č. 1 Sdružení EPS ČR TECHNICKÝ INFORMAČNÍ LIST Pěnový polystyren (EPS), typ s retardérem hoření PolyFR (neobsahuje HBCD) Datum 1. vydání: leden 2009 Datum 2. vydání: leden 2016 1. Označení látky

Více

ÚDRŽBA BETONOVÝCH VÝROBKŮ

ÚDRŽBA BETONOVÝCH VÝROBKŮ Před návody, jak udržet betonové výrobky stále vzhledné, je třeba říci několik vět o vlastnostech těchto výrobků. Betonové výrobky při pečlivé výrobě představují prvky, které mají dostatečně dlouhou životnost

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Sada 2 Klempířská technologie 31. Svařování plamenem I.

Sada 2 Klempířská technologie 31. Svařování plamenem I. S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 31. Svařování plamenem I. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

BIO VANILKA BIO KOKOS

BIO VANILKA BIO KOKOS Luxusní péče za skvělou cenu BIO VANILKA BIO KOKOS VŮNĚ TROPICKÝCH OSTROVŮ PRO POTĚŠENÍ VŠECH SMYSLŮ Zbavte se stresu a všech starostí v uvolňující lázni Body SPA! Přípravky tělové péče Body SPA Vám otevřou

Více

DECKFARBE Číslo výrobku: 3600-15 Datum vydání (v ČR): 20.04.2013 Revize (výrobce): 27.10.2011 Verze: 1.0.0 Datum vydání (výrobce): 10.08.

DECKFARBE Číslo výrobku: 3600-15 Datum vydání (v ČR): 20.04.2013 Revize (výrobce): 27.10.2011 Verze: 1.0.0 Datum vydání (výrobce): 10.08. ESBEZPEČNOSTNÍ LIST Číslo výrobku: 360015 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku (0000360000) 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Povlak

Více

Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Technický list 109 listopad 2014

Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Technický list 109 listopad 2014 109 listopad 2014 Epoxidové pojivo pro průmyslové potěry Rozsah použití Na podlahy. Pro vnitřní a vnější použití. Výroba potěrů, vysoce odolných vůči oděru a vůči chemikáliím, na betonových podlahách a

Více

Příloha č. 2 Seznam povolených odpadů

Příloha č. 2 Seznam povolených odpadů Příloha č. 2 Seznam povolených odpadů Kat.č. odpadu Název druhu odpadu Pozn. 1 ODPADY Z GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU, TĚŽBY, ÚPRAVY A DALŠÍHO ZPRACOVÁNÍ NEROSTŮ A KAMENE 01 01 Odpady z těžby nerostů 01 01 01

Více

Normfest, s.r.o. Pekařská 12 155 00 Praha 5. Tel. +420 257 013 280 Fax +420 257 013 281 Email: info@normfest.cz www.normfest.

Normfest, s.r.o. Pekařská 12 155 00 Praha 5. Tel. +420 257 013 280 Fax +420 257 013 281 Email: info@normfest.cz www.normfest. Normfest, s.r.o. Pekařská 12 155 00 Praha 5 Tel. +420 257 013 280 Fax +420 257 013 281 Email: info@normfest.cz www.normfest.cz ŠETRNÁ CHEMIE Co znamená NORMFEST Protect a GHS-System? Chtěli bychom Vám

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi: HPPA 1.2 Použití látky nebo směsi: DEZINFEKČNÍ PROSTŘEDEK PRO VODNÍ SYSTÉMY A ZAŘÍZENÍ 1.3 Identifikace společnosti

Více

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu Zemní plyn Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků s převažujícím podílem methanu. Využívat se začal na počátku 19. století, ale historie zemního plynu sahá až do období 2000 let př. n. l., kdy

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/EC článek 31,Příloha II

Bezpečnostní list podle 1907/2006/EC článek 31,Příloha II strana 1/6 1 IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Číslo výrobku: V46003 1.2 Použití látky nebo přípravku Tekutý prací prostředek 1.3 Identifikace společnosti

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Obchodní název: MOGUL HM 32 Chemický název: směs 1.2 Použití látky nebo směsi: Hydraulický olej. 1.3 Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení 1907/2006/ES

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení 1907/2006/ES 1 / 7 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Identifikace přípravku Obchodní název: Chemický název: - Další názvy přípravku: - Číslo CAS: - Číslo ES (EINECS): - 1.2 Použití přípravku Speciální stavební

Více

Odstraňovač vápenných usazenin C 131

Odstraňovač vápenných usazenin C 131 1. Identifikace přípravku a firmy 1.1. Identifikace přípravku 1.2. Použití přípravku Odstraňovač vápenných usazenin pro průmyslové, ruční použití 1.3. Identifikace firmy DE: Winterhalter Gastronom GmbH,

Více