KAPITOLA 6: KÁMEN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KAPITOLA 6: KÁMEN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích"

Transkript

1 KAPITOLA 6: KÁMEN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 KAPITOLA 6: KÁMEN KLÍČOVÉ POJMY: vyvřelé horniny, sedimentární horniny, přeměněné horniny, výrobky z kamene, kamenivo Cíle kapitoly: podat přehled o druzích kamene pro stavební účely, jejich základní vlastnosti a vhodnost použití seznámit s postupy opracování kamene, s výrobky z kamene a druhy kameniva

4 KAPITOLA 6 KÁMEN Horniny jsou jedním z nejstarších stavebních materiálů. Používaly se jako kusový zdící materiál. Prakticky vždy se vyskytoval nedaleko staveb. Jeho hlavními výhodami byla snadná dostupnost, velká trvanlivost, vysoká pevnost a nehořlavost. Nevýhodami jsou velká pracnost, hmotnost, někdy zbytečně vysoká pevnost a tvrdost. Druhým způsobem použití byly přepracované materiály, jako vápno, sádra, apod. Některé horniny našly uplatnění v další výrobě, jako železná ruda, uhlí, ropa a přírodní asfalt. Horniny dělíme na: vyvřelé, sedimentární přeměněné

5 6.1 VYVŘELÉ HORNINY Vznikají utuhnutím magmatu a to buď pomalu hluboko pod povrchem (vzniknou hlubinné vyvřeliny), nebo v puklinách zemské kůry (vzniknou žilné vyvřeliny), nebo rychle na zemském povrchu nebo ve vodě (vzniknou výlevné vyvřeliny). Rychlost tuhnutí magmatu a jeho diferenciace (rozdělení minerálů) mají zásadní vliv na vlastnosti vyvřelé horniny. Objemová hmotnost je kg/m 3, pevnost v tlaku MPa, nízká nasákavost. Lze je leštit, lesk si uchovávají dlouhou dobu. Vyvřelé horniny jsou na našem území poměrně snadno dostupné a hojně využívané. (Mrákotín, Blatná, a další)

6 6.1 VYVŘELÉ HORNINY Žula pro svou kvádrovitou odlučnost se hodí na kamenické práce, dlažební kostky, obrubníky, schodnice, masivní architektonické prvky, stavební kámen opracovaný pro sokly, podezdívky, nábřežní zdi apod. Žula je vhodná i pro obklady, venkovní i vnitřní dlažby. S úspěchem lze leštit. Je vhodná i na všechny druhy drcených kameniv. Podobné vlastnosti a použití mají ještě syenit, granodiorit, křemenný diorit a gabro. Známé žuly: mrákotínská, blatenská, povltavská, švédská, Žilné (porfyry) jsou převážně zpracovávány na kvalitní drtě.

7 6.1 VYVŘELÉ HORNINY Pemza, perlit pro svou menší objemovou hmotnost se užívají jako kamenivo do lehčených betonů a izolačních malt. Znělec je vhodný na stavební kámen, kamenické práce překlady, schody, kostky, obkladové desky. Používá se i na výrobu i drceného kameniva. Čedič se užívá jako stavební kámen, na výrobky z kamene dlažební kostky, apod., i jako surovina pro drcené kamenivo. Čedič se taví, odlévají se chemicky odolné výrobky (dlažba, trubky), tavenina vystříknutá přes jemné trysky vytváří tzv. čedičovou vatu, užívanou jako tepelná izolace (Orsil, Rockwool, apod.)

8 6.2 USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ) Vznikají usazováním převážně produktů zvětrávání hornin (vyvřelých, usazených i přeměněných). K usazování dochází většinou ve vodním prostředí. Po usazení vrstev materiálu hovoříme o nezpevněných sedimentech. Dalším působením (tlaku nadložních vrstev a chemických pochodů) dochází ke zpevňování vrstev sedimentů. Vysoký tlak může způsobovat zpevňování vrstev až po rekrystalizaci a vznik celistvé horniny (vápence). Tmely známe železité, vápnité, silikátové, jílovité, aj. (takto vznikají např. pískovce) Klastické sedimenty dělíme na nezpevněné a zpevněné.

9 6.2 USAZENÉ HORNINY - NEZPEVNĚNÉ Písky a štěrky jsou používány jako kamenivo do betonů, malt, do násypů komunikací apod. Mají oblý tvar zrn, na rozdíl od ostrohranných drcených kameniv. Podle původu rozeznáváme štěrkopísky: kopané (mají větší obsah jemnozrnných částic hlinité a jílnaté písky) jsou vhodné ho malt, pro použití do betonu se musejí promývat. říční jsou převážně čisté (bez jemnozrnné příměsi) a vznikly na dně jezer, či v okolí říčních toků. Jsou vhodné do betonu a písky jako přídavek do malt (ke kopaným pískům). Spraše jsou nezpevněné váté hlíny. Jsou surovinou pro cihlářský průmysl.

10 6.2 USAZENÉ HORNINY - NEZPEVNĚNÉ Křemelina je tvořena schránkami jednobuněčných živočichů. Má vysokou pórovitost, nízkou objemovou hmotnost a s tím spojený vyšší tepelný odpor. V minulosti se používala na výrobu tvárnic a izolačních desek. Hlíny písčité a hlinité písky jsou vhodným materiálem pro budování násypů zvláště silničních staveb. Jíly - jejich vlastnosti se odvíjejí od obsahu tzv. jílovitých minerálů. Tyto vodnaté křemičitany hlinité mají schopnost vázat velké množství vody a tím zvětšovat svůj objem. Rozlišujeme kaolinit, illit a montmorilonit. Kaolíny jako surovina pro výrobu porcelánu, bentonit (patří k montmorilonitům) se používá na výplachy při provádění vrtných prací a jako tekuté bednění

11 6.2 USAZENÉ HORNINY - ZPEVNĚNÉ Pískovce jsou to většinou křemitá písčitá zrna spojená tmely. Svou dobrou opracovatelností se hodí na kamenické výrobky (schody, ostění oken, dveří a dalších architektonických prvků) i na stavební kámen a desky na obklady. Opuka je písčitovápnitý jílovec. Byla oblíbeným stavebním kamenem staré Prahy. Jílovec je zpevněný jíl. Žáruvzdorné jílovce jsou surovinou pro výrobu šamotu a kameninového zboží. Jiná ložiska jsou vhodná pro výrobu elektrických izolátorů, obkladaček, dlažeb a cihel vysoké pevnosti. Jílovitá břidlice je tence vrstevnatá hornina, snadno se odlupuje. Používají se místně na střešní krytinu.

12 6.2 USAZENÉ HORNINY CHEMICKÉ SEDIMENTY Vápenec vznikl na dně prvohorních moří z vápnitých schránek živočichů. Je to celistvá hornina obsahující více než 50 % CaCO 3. Většinou je světle až tmavě šedý, ale může být červený i černý. Obsahuje příměsi křemité i jílovité. Při obsahu MgCO 3 se hornina nazývá dolomit. Používá se jako místní stavební kámen i na drcená kameniva. Jeho hlavní využití je jako surovina k výrobě vápna a cementu. Travertin, vřídlovec a gejzírit vznikají vysrážením z horkých roztoků. Jsou zajímavě zbarvené a používají se na vnitřní i vnější obklady. Sádrovec je vodnatý CaSO 4, vyskytuje se spolu s anhydritem. Je surovinou pro výrobu pálené sádry.

13 6.3 PŘEMĚNĚNÉ HORNINY (METAMORFOVANÉ) Vznikají z hornin vyvřelých a usazených i již dříve přeměněných přeměnou. Při ní dochází ke změnám ve struktuře a skladbě minerálů, mění se i mechanické vlastnosti. Přeměnu mohou způsobit buď teplo, nebo tlak. Teplo může být vyvolané hořením uhelných slojí nebo ohřátím od magmatických těles (kontaktní přeměna). Tlak vzniká buď jako důsledek váhy nadložních hornin, nebo jde o endogenní geologické síly. Na horniny působí buď zpevněním, nebo způsobí mechanické poškození hornin (drcení). Tlak může být i hydrostatický. Oba faktory mohou působit zároveň.

14 6.3 PŘEMĚNĚNÉ HORNINY (METAMORFOVANÉ) Ruly - Zástupce přeměněných hornin vzniklých působením velkého hydrostatického tlaku, tlaku horotvorného a vysoké teploty. Jako stavební materiál se uplatňují jako druhořadý místní stavební kámen. Svory vznikaly za nižších teplot i hydrostatického tlaku než ruly, zato při vysokém horotvorném tlaku. Mají výraznější břidličnatost a jejich použitelnost pro stavebnictví a vlastnosti jsou podobné jako u rul. Fylity vznikaly při nízké teplotě a hydrostatickém tlaku, zato při velmi vysokém horotvorném tlaku. Uplatnění nacházely jako pokrývačský materiál a místní stavební kámen. Mastek se těží a používá při výrobě omítkových směsí.

15 6.3 PŘEMĚNĚNÉ HORNINY (METAMORFOVANÉ) Mramor je krystalický vápenec. Má vysokou pevnost v tlaku a dobře opracovatelný. Lomové plochy jsou díky dokonalé štěpnosti kalciových zrn skelně hladké a lesklé. Barva je od čistě bílé, přes šedou až k červeným, zeleným, hnědým až černým. Je jedním z nejoblíbenějších obkladových kamenů, používá se na dlažby, pomníky, kamenické práce. Drcený se používá jako plnivo do umělého kamene teraso. Hadec je celistvá hornina zeleno šedé barvy hedvábného vzhledu. Používá se jako dekorační a sochařský kámen. Drť se uplatňuje při výrobě umělého kamene. Granulit je bělavá celistvá hornina, vzhledem velice připomínající žulu. Je těžen a užíván na velmi kvalitní drcené kamenivo.

16 6.4 VÝROBKY Z KAMENE LOMAŘSKÉ A KAMENICKÉ lomový kámen v různém stupni třídění a opracování kopáky mají tvar rovnoběžnostěnu. Používají se na zdění, mírně skosené na klenby. Liší se i stupněm opracování haklíky jsou kameny na obkladové zdivo, obdélníkového, nebo čtvercového tvaru. Čelní stranu mají povrchově upravenou, užívají se jako obklad nábřežních zdí, vodohospodářských staveb, budov, ale též i interiérech, např. obklady krbů. dlažební kostky jsou drobné kvádry nebo kostky určené k povrchové úpravě pozemních komunikací. schodišťové stupně jsou buď plné, nebo se kámen používá na jejich obklad.

17 6.4 VÝROBKY Z KAMENE DRCENÁ KAMENIVA Jsou dnes nejčastějším kamenným materiálem. Užívají se pro výrobu betonu i jako materiál pro konstrukční vrstvy dopravních staveb a záhozový kámen vodohospodářských staveb. těžká kameniva s hlavním použitím jako absorbér záření v jaderné energetice a lékařství hutná kameniva jsou nejběžnějším druhem a používají se na výrobu betonu a jako konstrukční materiál násypů a do vozovek s asfaltobetonem lehká kameniva těž zvaná pórovitá. Jejich hlavní použití je pro lehčené betony a staviva. Výskyt těchto materiálů je poměrně malý a tak jsou nahrazovány průmyslovými odpady a umělými kamenivy

18 6.4 VÝROBKY Z KAMENE DRCENÁ KAMENIVA lomová kameniva dělíme na netříděná a tříděná. U tříděných jsou označována podle velikosti zrn (horního a spodního síta): makadam jsou kameny větší než 32 mm a používá se pro spodní vrstvy dopravních liniových staveb 16/32 hrubé kamenivo většinou se používá pro dopravní stavby ale také tam, kde potřebujeme větší póry mezi zrny 8/16 středně hrubé kamenivo hojně používané do betonů a jako kamenivo do násypů silničních staveb 4/8 jemné kamenivo používá se do betonových směsí a asfaltobetonu. Na násypy je poměrně jemné a hůře se hutní 2/4 velmi jemné kamenivo je používáno jako podklad pod zámkové dlažky a kamenné kostky 0/4 lidově prosívka je prachovitý zbytek při výrobě drceného kameniva a používá se částečně do betonu a na nenáročné násypy

19 OTÁZKY A ÚKOLY Jak vznikly vyvřelé horniny? Jaké jsou charakteristické vlastnosti hlubinných vyvřelin Jak se dělí usazené horniny? Jaké vlastnosti má pískovec a na čem nejvíce závisejí? Co je to mramor? Co jsou haklíky? Popište kopáky. Co je kyklopské zdivo a kde se používá? Z jakých hornin se vyrábí drcené kamenivo? Jaké jsou frakce drceného kameniva?

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KÁMEN A KAMENIVO

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KÁMEN A KAMENIVO JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KÁMEN A KAMENIVO VYUŽITÍ Pozemní stavitelství VYUŽITÍ Dopravní stavby VYUŽITÍ Ostatní SPECIFICKÉ VLASTNOSTI Velká hutnost

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Dělnická 9. tř. ZŠ základní Předmět Přírodopis Téma / kapitola

Více

7. 8. říjen Materiály pro svislé a vodorovné konstrukce

7. 8. říjen Materiály pro svislé a vodorovné konstrukce 7. 8. říjen Materiály pro svislé a vodorovné konstrukce Přírodní a umělý kámen Podle množství nerostů, které kámen obsahuje, dělíme horniny: jednoduché, které jsou složeny pouze z jednoho nerostu - křemen,

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 2 ZÁKLADNÍ MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS 17. BETON - VLASTNOSTI DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Stavební hmoty. Přednáška 9

Stavební hmoty. Přednáška 9 Stavební hmoty Přednáška 9 Autoklávované výrobky Autoklávování propařování za zvýšeného tlaku a teploty (nad 100 C) ve speciálních nádobách = autoklávech hydrotermální vytvrzování silikátových výrobků

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 08. Tvárnicové a kamenné zdivo Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů (nebo amonného kationtu NH4+) a aniontů kyselin.

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů (nebo amonného kationtu NH4+) a aniontů kyselin. Soli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Bednaříková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Zakládání staveb. 01. Průzkumy staveniště. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

Zakládání staveb. 01. Průzkumy staveniště. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 01. Průzkumy staveniště Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Recyklace stavebních hmot ekologický pohled (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství

Recyklace stavebních hmot ekologický pohled (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství TENTO DOKUMENT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Recyklace stavebních hmot ekologický pohled (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

MINERALOGIE, PETROLOGIE Horninotvorné minerály

MINERALOGIE, PETROLOGIE Horninotvorné minerály MINERALOGIE, PETROLOGIE Horninotvorné minerály HEUREKA! MINERALOGIE b a d a te l s k ý c h a k t i v i t ž á k ů aneb podpora ě d n ý c h p ř e d m ě te c h Z Š v p ř í r o d ov Pracovní list Úloha 1.

Více

14 OSTATNÍ NEROSTNÉ SUROVINY A PRÁCE SOUVISEJÍCÍ S JEJICH TĚŽBOU. Kód SKP N á z e v HS/CN

14 OSTATNÍ NEROSTNÉ SUROVINY A PRÁCE SOUVISEJÍCÍ S JEJICH TĚŽBOU. Kód SKP N á z e v HS/CN Poznámka: Práce spojené s těžbou a hrubým opracováním ostatních nerostných surovin se klasifikují v příslušné třídě tohoto oddílu. 14.1 Stavební kámen 14.11 Stavební kámen 14.11.1 Kameny pro výtvarné práce

Více

Výhody a nevýhody extrudovaného polystyrenu. Citlivý na vyšší teplotu (+75 C) Cena

Výhody a nevýhody extrudovaného polystyrenu. Citlivý na vyšší teplotu (+75 C) Cena Základní přehled tepelně izolačních materiálů Zateplení rodinného domu se v dobách neustále rostoucích cen energií stává velice výnosnou investicí, kterou lze ušetřit více než 40% z celkového množství

Více

BEZZÁKLADOVÉ BETONOVÉ OPLOCENÍ PLOTOVÉ STŘÍŠKY A SLOUPOVÉ HLAVICE DLAŽBA A DOPLŇKY K CHODNÍKŮM

BEZZÁKLADOVÉ BETONOVÉ OPLOCENÍ PLOTOVÉ STŘÍŠKY A SLOUPOVÉ HLAVICE DLAŽBA A DOPLŇKY K CHODNÍKŮM PŘÍMÝ ČESKÝ VÝROBCE BEZZÁKLADOVÉ BETONOVÉ PLOTOVÉ STŘÍŠKY A SLOUPOVÉ HLAVICE DLAŽBA A DOPLŇKY K CHODNÍKŮM www.koncak.cz Nízké pořizovací náklady! DLAŽBA STŘÍŠKY KÁMEN ROVNÝ 50 Přední strana KÁMEN ROVNÝ

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

Místo stavby: Chrastava, Muzejní ulice

Místo stavby: Chrastava, Muzejní ulice MĚSTO CHRASTAVA Městský úřad Chrastava Odbor rozvoje, dotací a správy majetku nám. 1. máje 1, 463 31 Chrastava, IČ: 00262871 www.chrastava.cz Název stavby: Výtisk číslo: Seznam příloh: A. Technická zpráva

Více

Regenerace K#inického nám$stí v Krásné Líp$ SO 03 zpevn$né povrchy. MÚ Krásná Lípa, Masarykova 6 K$inické nám#stí Investor. Místo.

Regenerace K#inického nám$stí v Krásné Líp$ SO 03 zpevn$né povrchy. MÚ Krásná Lípa, Masarykova 6 K$inické nám#stí Investor. Místo. Vypracoval Kreslil ing. arch. P. Cerha ArchiCAD MÚ Místo MÚ Krásná Lípa, Masarykova 6 K$inické nám#stí Investor ing. arch. P. Cerha Var&avská 6 40502 D#!ín I%O 40212017 DI% 490831155 cerhovi@centrum.cz

Více

DLAŽBA ZÁMKOVÁ, SKLADEBNÁ A VEGETAČNÍ

DLAŽBA ZÁMKOVÁ, SKLADEBNÁ A VEGETAČNÍ DLAŽBA ZÁMKOVÁ, SKLADEBNÁ A VEGETAČNÍ r e a l i t o u j e k v a l i t a! Archico Povrch BROŽ Standard tl. 60 mm I, II, III, IV, K0, K1, K2 písková červená červeno-žlutá Archico I, II, III, IV, K0, K1,

Více

DLAŽBA PLOŠNÁ HLADKÁ povrch Standard

DLAŽBA PLOŠNÁ HLADKÁ povrch Standard TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY DLAŽBA PLOŠNÁ HLADKÁ povrch Standard Dlaždice 30/30; Dlaždice 40/40; Dlaždice 50/50 betonové dlažební desky na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované zušlechťujícími

Více

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy.

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy. Montovaná dřevostavba vs. Zděný dům. Stavba rodinného domu je jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v životě. Je velmi důležité zvážit všechny faktory vašeho rozhodnutí a ujasnit si, co od svého domu očekáváte,

Více

Finální podlahové vrstvy Renovace a ochrana podlah podle požadavků na zatížení a vzhled. HADALAN podlahové systémy

Finální podlahové vrstvy Renovace a ochrana podlah podle požadavků na zatížení a vzhled. HADALAN podlahové systémy Finální podlahové vrstvy Renovace a ochrana podlah podle požadavků na zatížení a vzhled podlahové systémy Jsme specialisté na vaše zátěžové podlahy. Máme vhodná řešení pro všechny druhy zatížení. Pokud

Více

Horniny a jejich použití ve stavebnictví

Horniny a jejich použití ve stavebnictví a jejich použití ve stavebnictví Hornina anorganická nestejnorodá přírodnina tvořená minerály Minerál prvek nebo chemická sloučenina, (nerost) která je krystalická a která vznikla jako výsledek geologických

Více

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Anhydritová x Cementová podlaha Otázka: Který z těchto materiálů je lepší?... každý materiál má své výhody i omezení Základní kladené

Více

VESTAVBA PODLAŽÍ V OBJEKTU SŠUAŘ-1.ETAPA

VESTAVBA PODLAŽÍ V OBJEKTU SŠUAŘ-1.ETAPA VESTAVBA PODLAŽÍ V OBJEKTU SŠUAŘ-1.ETAPA Střední škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1063/1 15000 Praha 5 Hlubočepy DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ F.1.1-ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

Více

suché omítkové a maltové směsi cementové tmely a spárovací hmoty fasádní omítky a barvy stavební chemie kamenivo

suché omítkové a maltové směsi cementové tmely a spárovací hmoty fasádní omítky a barvy stavební chemie kamenivo CZ CENÍK 2016 suché omítkové a maltové směsi cementové tmely a spárovací hmoty fasádní omítky a barvy stavební chemie kamenivo Rejstřík produktů Název str. 0200 KVK Sanační štuk 6 0210 KVK Sanační omítka

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DI OSTATNÍ NEKOVOVÉ MINERÁLNÍ VÝROBKY 26 OSTATNÍ NEKOVOVÉ MINERÁLNÍ VÝROBKY A SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 26.1 Sklo a skleněné výrobky 26.11 Ploché sklo 26.11.1 Ploché sklo 26.11.11

Více

Podpovrchové vody PŮDNÍ VODA

Podpovrchové vody PŮDNÍ VODA Podpovrchové vody PŮDNÍ ODA Podpovrchové vody = část hydrosféry, která se nachází pod zemským povrchem a to bez ohledu na formy výskytu a skupenství Půdní voda HYDROPEDOLOGIE část podpovrchové vody obsažené

Více

Zajištění stavební jámy. akreditovaný program 36-41-N/05 PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB

Zajištění stavební jámy. akreditovaný program 36-41-N/05 PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB Zajištění stavební jámy akreditovaný program 36-41-N/05 PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB 1. Svahovaný výkop Výhody: - Volný vnitřní prostor, který umožňuje maximální využití mechanizace, při hloubení a přesunu

Více

5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ

5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ 5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ Cihelné prvky se dělí na tzv. prvky LD (pro použití v chráněném zdivu, tj. zdivo vnitřních stěn, nebo vnější chráněné omítkou či obkladem) a prvky HD (nechráněné zdivo).

Více

K E R A M I K A POHLED A EZ TRADI NÍM ZD NÝM OBYTNÝM DOMEM

K E R A M I K A POHLED A EZ TRADI NÍM ZD NÝM OBYTNÝM DOMEM K E R A M I K A Strana 1 (celkem 30) zá í 2014 DRUHY KERAMICKÝCH VÝROBK A/ STAVEBNÍ KERAMIKA = základní stavební prvky cihlá ské výrobky pro svislé konstrukce pro vodorovné konstrukce st ešní krytina výrobky

Více

Zkoušení cihlářských výrobků

Zkoušení cihlářských výrobků Keramika je pevná anorganická polykrystalická látka vyrobená keramickým výrobním způsobem z minerálních surovin s převládající složkou jílových minerálů, vytvarovaná a potom vypálená a vysokou teplotu

Více

K E R A M I K A OZNA ENÍ MATERIÁL A VÝROBK Z HLEDISKA ASOVÉHO ZA AZENÍ

K E R A M I K A OZNA ENÍ MATERIÁL A VÝROBK Z HLEDISKA ASOVÉHO ZA AZENÍ OZNA ENÍ MATERIÁL A VÝROBK Z HLEDISKA ASOVÉHO ZA AZENÍ T R A D I N Í používané a vyráb né v pr b hu minulých století, n které typy stále (nap. CP) N O V O D O B É vzniklé na základ požadavk zpr mysln ní

Více

Rekapitulace. Odhad tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) č. 3 / 2011. 2 400 000 Kč Dva miliony čtyřista tisíc Kč

Rekapitulace. Odhad tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) č. 3 / 2011. 2 400 000 Kč Dva miliony čtyřista tisíc Kč Odhad tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) č. 3 / 2011 Typ nemovitosti Účel ocenění Byt ve vlastnictví bez garáže a bez garážového stání v současném stavu Stanovení obvyklé ceny nemovitosti pro účel

Více

5.1. Přípravné a výkopové práce

5.1. Přípravné a výkopové práce 5.1. Přípravné a výkopové práce oplocení staveniště staveništní přípojky staveništní příjezd staveništní cesty 5. HRUBÁ STAVBA stávající zřídit nově pletivem dřevěným plotem plechovým plotem stávající

Více

Stavební úpravy a vestavba, BD Bratislavská 60, Brno z.č. 11 012 Projektová dokumentace pro provedení stavby

Stavební úpravy a vestavba, BD Bratislavská 60, Brno z.č. 11 012 Projektová dokumentace pro provedení stavby POZNÁMKA - stávající podlaha suterénu bude vyčištěna, budou odstraněny přebytečné násypy a na vyrovnaný podklad bude provedena suchá podlaha - stávající stropy nad suterénem jsou provedeny jako cihelné,

Více

Terénní úpravy pro zajištění komunikace na p.p.č. 281 a 282 v k.ú. Český Dub

Terénní úpravy pro zajištění komunikace na p.p.č. 281 a 282 v k.ú. Český Dub Terénní úpravy pro zajištění komunikace na p.p.č. 281 a 282 v k.ú. Český Dub Dokumentace přikládaná k žádosti o vydání stavebního povolení Dokumentace pro výběr zhotovitele stavby B. Souhrnná technická

Více

Stavba Země. pro poznání stavby Země se používá výzkum šíření = seizmických vln Země má tři hlavní části kůra,, jádro

Stavba Země. pro poznání stavby Země se používá výzkum šíření = seizmických vln Země má tři hlavní části kůra,, jádro Stavba Země pro poznání stavby Země se používá výzkum šíření = seizmických vln Země má tři hlavní části kůra,, jádro Stavba Země: astenosféra litosféra (zemská kůra a svrchní tuhý plášť) plášť 2 900 km

Více

VY_32_INOVACE_04.20 1/8 3.2.04.20 Geologické základy české krajiny Geologická mapa České republiky

VY_32_INOVACE_04.20 1/8 3.2.04.20 Geologické základy české krajiny Geologická mapa České republiky 1/8 3.2.04.20 Geologická mapa České republiky cíl znát geologické oblasti území Česka - analyzovat podle mapy území, která jsou tvořená horninami původem prvohorním, druhohorním, třeti.. - popsat druhy

Více

Úvod...7. 2 Předpisy a normy...18. 3 Technické normy EU...22. 4 Hlavní kritéria kvality omítek...24

Úvod...7. 2 Předpisy a normy...18. 3 Technické normy EU...22. 4 Hlavní kritéria kvality omítek...24 Obsah Úvod..............................................................7 Druhy omítek.....................................................8. Rozdělení omítek dle složení......................................8.2

Více

Kvalitní lepidla, která vás nepustí

Kvalitní lepidla, která vás nepustí Kvalitní lepidla, která vás nepustí Dunlop nabízí komplexní řadu stavební chemie v oblasti obkládání pro přípravu podkladu, izolaci, dále disperzní, cementová lepidla a spárovací hmoty. Materiály Dunlop

Více

F.1.1.1. Technická zpráva

F.1.1.1. Technická zpráva F.1.1.1. Technická zpráva 1) Stávající stav: 1.1) Založení objektu V rámci projektu snížení energetické náročnosti budovy nebylo zmapováno založení stavby, lze však předpokládat, že základy tvoří rozšíření

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Člověk a příroda - Přírodopis - 9. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO

Člověk a příroda - Přírodopis - 9. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO - způsobu myšlení, které vyžaduje ověřování vyslovovaných domněnek o přírodních faktech více nezávislými způsoby - charakterizuje postavení Země ve Sluneční soustavě a význam vytvoření základních podmínek

Více

Revitalizace náměstí 9.května ve Ždírci nad Doubravou 1.etapa. Technická zpráva

Revitalizace náměstí 9.května ve Ždírci nad Doubravou 1.etapa. Technická zpráva Revitalizace náměstí 9.května ve Ždírci nad Doubravou 1.etapa Technická zpráva SO 01 Zpevněné plochy a parkoviště DOKUMENTACE: PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: Investor, adresa: Město Ždírec

Více

Chytré stavební hmoty

Chytré stavební hmoty Chytré stavební hmoty PENETRACE A SPOJOVACÍ MŮSTKY www.quick-mix.cz Penetrace Prostředky upravující vlastnosti především savých podkladů, tak že sjednocují jeho savost, barevnost, stálost apod. Výrazně

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství

VIZP Vodohospodářské inženýrství VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.3 3 Vodní toky Přirozené évodní ítoky Účel úprav vodních toků, návrhové veličiny Opevnění upraveného koryta Ekologizace l i vodních toků

Více

Mrazuvzdorný a odolný vůči dlouhodobému. víceúčelové využití v interiéru a exteriéru,

Mrazuvzdorný a odolný vůči dlouhodobému. víceúčelové využití v interiéru a exteriéru, 115 únor 2015 Lepidlo pro středně silné lože k pokládání obkladů a dlažeb z přírodního kamene Bílé lepidlo weiss,šedé lepidlo grau Rozsah použití Pro použití v interiéru a v exteriéru. Na stěny a podlahy.

Více

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Akce: Snížení energetické náročnosti objektu velitelství ve městě Újezd u Brna vč.výměny zdroje vytápění

A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Akce: Snížení energetické náročnosti objektu velitelství ve městě Újezd u Brna vč.výměny zdroje vytápění Akce: Snížení energetické náročnosti objektu velitelství ve městě Újezd u Brna vč.výměny zdroje vytápění Investor: Město Újezd u Brna Komenského 107, 664 53 Újezd u Brna A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA Brno,březen

Více

Trysky s rozst ikem dutého kužele

Trysky s rozst ikem dutého kužele Trysky s rozst ikem dutého kužele Trysky s rozst ikem dutého kužele absorpce požární ochrana chemické procesy dezinfekce ost ik ltr chlazení horké páry granulace chlazení úprava plynu zvlh ování vzduchu

Více

Těžba v povrchových dolech, technologické operace při těžbě vápence a kamene

Těžba v povrchových dolech, technologické operace při těžbě vápence a kamene ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Těžba v povrchových dolech, kamenolomech, technologické operace při těžbě vápence a kamene Ing. Jan Gemrich Ing. Jiří

Více

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN AI01 STAVEBNÍ LÁTKY A GEOLOGIE Kámen a kamenivo pro stavební účely Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. Video: A TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR A Přírodní kámen se již v dávných dobách

Více

Promat. Ucpávky. utěsnění prostupů instalací. kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů

Promat. Ucpávky. utěsnění prostupů instalací. kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů Promat Ucpávky utěsnění prostupů instalací kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn a stropů 7 Ucpávky PROMASTOP utěsnění prostupů instalací Kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn a

Více

DLAŽBA PLOŠNÁ VYMÝVANÁ, KRUHY

DLAŽBA PLOŠNÁ VYMÝVANÁ, KRUHY TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY DLAŽBA PLOŠNÁ VYMÝVANÁ, KRUHY Středový kruh, Segment, Rohový segment, Doplňkový rohový segment betonové dlažební desky na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované

Více

Úvod do rozpočtování. Použití. Základní myšlenka. vznikají v souvislosti se stavební činností

Úvod do rozpočtování. Použití. Základní myšlenka. vznikají v souvislosti se stavební činností Úvod do rozpočtování Základní myšlenka Použití - určení všech nákladů, které vznikají v souvislosti se stavební činností - zatřídění nákladů do skupin tak, aby byly přehledné a srozumitelné pro všechny

Více

STAVBA KRBU S KOMPLETNÍM PROGRAMEM

STAVBA KRBU S KOMPLETNÍM PROGRAMEM STAVBA KRBU S KOMPLETNÍM PROGRAMEM Univerzální lepidlo Kamnářské materiály speciální penetrace SILCACON Kamnářská perlinka Biologicky odbouratelná rohož SILCAWOOL 105 Stavebně izolační desky SILCA 250

Více

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ Tvářením kovů rozumíme technologický (výrobní) proces, při kterém dochází k požadované změně tvaru výrobku nebo polotovaru, příp. vlastností, v důsledku působení vnějších sil.

Více

KAMEN E IV I O V Silnič ni ní č s t s avby av by 2

KAMEN E IV I O V Silnič ni ní č s t s avby av by 2 KAMENIVO Silniční stavby 2 POUŽITÍ KAMENIVA betony asfaltovými pojivy stmelené materiály hydraulicky stmelené asfaltovými pojivy stmelené materiály nestmelené materiály TERMINOLOGIE kamenivo směs zrn různé

Více

ARCHITEKTONICKÝ BETON (EXPOSED CONCRETE)

ARCHITEKTONICKÝ BETON (EXPOSED CONCRETE) ARCHITEKTONICKÝ BETON (EXPOSED CONCRETE) Pohledový beton Architektonickým nebo pohledovým označujeme betony s estetickou funkcí Povrchové vrstvy konstrukce nebo výrobku, ztvárněné mnoha možnostmi: - barevným

Více

Recykláty ze stavebních materiálů jako alternativa k přírodnímu kamenivu

Recykláty ze stavebních materiálů jako alternativa k přírodnímu kamenivu Recykláty ze stavebních materiálů jako alternativa k přírodnímu kamenivu Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Základní východisko Stavební a demoliční

Více

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu Zemní plyn Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků s převažujícím podílem methanu. Využívat se začal na počátku 19. století, ale historie zemního plynu sahá až do období 2000 let př. n. l., kdy

Více

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE Obor strojírenských technologií obsahuje širokou škálu různých výrobních procesů a postupů. Spolu se strojírenskými materiály a konstrukcí strojů a zařízení patří mezi základní

Více

NÁVOD NA POKLÁDKU DESTONE - KAMENNÉHO KOBERCE. DESTONE KAMENNÝ KOBEREC je certifikovaný systém pryskyřice a přírodních oblázků.

NÁVOD NA POKLÁDKU DESTONE - KAMENNÉHO KOBERCE. DESTONE KAMENNÝ KOBEREC je certifikovaný systém pryskyřice a přírodních oblázků. NÁVOD NA POKLÁDKU DESTONE - KAMENNÉHO KOBERCE INTERIÉR DESTONE KAMENNÝ KOBEREC je certifikovaný systém pryskyřice a přírodních oblázků. Pokládka kamenného koberce v interiéru probíhá ve třech krocích:

Více

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5 Obecně o smyslu zateplení : Každému, kdo se o to zajímá, je jasné, kterým směrem se ubírají ceny energie a jak dramaticky rostou náklady na vytápění objektů. Týká se to jak domácností, tak kanceláří, výrobních

Více

KRYCÍ LIST ROZPOČTU. Objekt: SO - 01 - Stavební část 1 065 695,00. Cena s DPH v CZK 880 739,00 0,00. Náklady z rozpočtu Ostatní náklady 880 739,00

KRYCÍ LIST ROZPOČTU. Objekt: SO - 01 - Stavební část 1 065 695,00. Cena s DPH v CZK 880 739,00 0,00. Náklady z rozpočtu Ostatní náklady 880 739,00 KRYCÍ LIST ROZPOČTU Stavba: Objekt: Provozně technické zázemí OÚ Syrovátka SO - 01 - Stavební část JKSO: CC-CZ: Místo: Syrovátka Datum: 12.11.2015 Objednavatel: Obec Syrovátka Zhotovitel: Stavoka Kosice,

Více

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Logo dvouřádková varianta Základním prvkem jednotného vizuálního stylu je logo společnosti. Logo je snadno zapamatovatelné a i bez slovního označení dostatečně

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN. verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA

STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN. verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA ŠKOLNÍ ROK 2005/2006 SOŠ a SOU H. Týn, Ing. Bohumil Veit Průvodní a souhrnná

Více

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ Ing. Martina Švecová, Revoluční 29, Krnov

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ Ing. Martina Švecová, Revoluční 29, Krnov TECHNICKÁ ZPRÁVA A. 1 Identifikační údaje A. 1.1 Údaje o stavbě a) název stavby SPORTOVNÍ KABINY KRÁSNÉ LOUČKY OPRAVY, ÚDRŽBA A MODERNIZACE b) místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 0945-123/2015 NEMOVITÁ VĚC: Zahrádkářská chata včetně příslušenství a pozemků Katastrální údaje : Kraj Karlovarský, okres Karlovy Vary, obec Šemnice, k.ú. Šemnice

Více

- ZÁMĚR - Obnova drobné sakrální architektury - Mikroregion Přešticko OBNOVA VÝKLENKOVÉ KAPLE - DATA OBJEKTU -

- ZÁMĚR - Obnova drobné sakrální architektury - Mikroregion Přešticko OBNOVA VÝKLENKOVÉ KAPLE - DATA OBJEKTU - - ZÁMĚR - Obnova drobné sakrální architektury - Mikroregion Přešticko OBJEKT 2 / 8 PŘEDMĚT ZADÁNÍ : OBNOVA VÝKLENKOVÉ KAPLE Ilustrační fotografie ze dne 10. 2. 2016 - DATA OBJEKTU - Název a typ díla -

Více

Vysvětlivky k odborným výrazům

Vysvětlivky k odborným výrazům 2/7 Pevnost v tlaku Pevnost v tlaku je zatížení na mezi pevnosti vztažené na celou ložnou plochu (tlačená plocha průřezu včetně děrování). Zkoušky a zařazení cihel PORO- THERM do pevnostních tříd se uskutečňují

Více

A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva

A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva 1 A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva Akce Místo stavby Okres Investor : Celková oprava Lesní cesty Chyňavská - Zelená bouda : Chyňava : Beroun : Vojenské lesy a statky ČR, s.p. divize Hořovice,

Více

Y STĚRK Y A TĚR NÁ 51

Y STĚRK Y A TĚR NÁ 51 51 52 NÁTĚROVÉ HMOTY MALÍŘSKÉ BARVY MALÍŘSKÁ BARVA PROFI SOUDAL Profi je nátěr nejvyšší kvality určený k úpravě povrchů luxusních interiérů a obytných místností. Vyznačuje se extrémní zářivou bělostí a

Více

BETONOVÉ PODLAHY Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

BETONOVÉ PODLAHY Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Podlaha je sestava podlahových vrstev, uložených na nosném podkladu. Pro zhotovování podlah je stále nejčastěji voleným materiálem ve velkém množství stavebních objektů betonová deska. I když je podlaha

Více

Návod k obezdění pro krbové vložky

Návod k obezdění pro krbové vložky Návod k obezdění pro krbové vložky Za pomoci tohoto podrobného návodu k obezdění si můžete zhotovit kvalitní teplovzdušný krb s extrémně vysokým výkonem a dlouhou tepelnou setrvačností za minimální cenu.

Více

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 4.1 AD 1) OPATŘENÍ KE ZKLIDNĚNÍ VJEZDU DO OBCE ULICE ROZTOCKÁ... 3 4.1.1 Popis

Více

SVISLÉ KONSTRUKCE zdicí prvky (pálené, nepálené) Ing. Alexander Trinner

SVISLÉ KONSTRUKCE zdicí prvky (pálené, nepálené) Ing. Alexander Trinner SVISLÉ KONSTRUKCE zdicí prvky (pálené, nepálené) Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Zdicí prvky

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 53/15

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 53/15 ZNALECKÝ POSUDEK č. 53/15 o obvyklé ceně nemovitých věcech - pozemku p.č. st. 21/2 - zastavěná plocha a nádvoří, součástí pozemku je stavba: Jeviněves, č.p. 16, objekt bydlení, s příslušenstvím, LV číslo

Více

SEKCE B TĚŽBA A DOBÝVÁNÍ

SEKCE B TĚŽBA A DOBÝVÁNÍ SEKCE B TĚŽBA A DOBÝVÁNÍ Zahrnuje získávání nerostných surovin, které se v přírodě vyskytují v pevném (uhlí a rudy), kapalném (ropa) nebo plynném (zemní plyn) skupenství. Těžba těchto surovin se provádí

Více

Součástí směrnice je metodika postupu odečtu a rozúčtování spotřeby SV a TUV a metodika k rozúčtování spotřeby tepla.

Součástí směrnice je metodika postupu odečtu a rozúčtování spotřeby SV a TUV a metodika k rozúčtování spotřeby tepla. SMĚRNICE K POUŽÍVÁNÍ A PROVOZU MĚŘIČŮ TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY, STUDENÉ VODY A TEPLA A K ROZÚČTOVÁNÍ SPOTŘEBY A NÁKLADŮ NA TEPELNOU ENERGII DYJE - stavební bytové družstvo, U tržiště 814/2, 690 40 Břeclav Čl.

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY ETICS CENÍK 2014 VÝROBKY FAST

STAVEBNÍ MATERIÁLY ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY ETICS CENÍK 2014 VÝROBKY FAST STAVEBNÍ MATERIÁLY ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY ETICS CENÍK 2014 VÝROBKY FAST CENÍK VÝROBKŮ 2014 OBSAH LEPÍCÍ A STĚRKOVÉ TMELY Lepící a stěrkové tmely na polystyren FAST NORMAL S FAST SPECJAL M FAST SPECJAL lepící

Více

FRANK. Technologie pro stavební průmysl. Egcodist. Stěnová a stropní ložiska

FRANK. Technologie pro stavební průmysl. Egcodist. Stěnová a stropní ložiska FRANK Technologie pro stavební průmysl Egcodist Stěnová a stropní ložiska Max Frank GmbH & Co. KG Mitterweg 1 94339 Leiblfi ng Německo Tel. +49 9427 189-0 Fax +49 9427 1 88 info@maxfrank.com www.maxfrank.com

Více

Výroba ozubených kol. Použití ozubených kol. Převody ozubenými koly a tvary ozubených kol

Výroba ozubených kol. Použití ozubených kol. Převody ozubenými koly a tvary ozubených kol Výroba ozubených kol Použití ozubených kol Ozubenými koly se přenášejí otáčivé pohyby a kroutící momenty. Přenos je zde nucený, protože zuby a zubní mezery do sebe zabírají. Kola mohou mít vnější nebo

Více

TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ OBRUBNÍKY. Obrubník parkový 25, Obrubník parkový 50, Obrubník parkový 100

TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ OBRUBNÍKY. Obrubník parkový 25, Obrubník parkový 50, Obrubník parkový 100 TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ OBRUBNÍKY OBRUBNÍKY Obrubník parkový 25, Obrubník parkový 50, Obrubník parkový 100 betonové obrubníky na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované zušlechťujícími přísadami

Více

VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ PŘI VÝSTAVBĚ, OPRAVÁCH A REKONSTRUKCÍCH VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ PŘI VÝSTAVBĚ, OPRAVÁCH A REKONSTRUKCÍCH VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 20, Suppl. 1(2012): 109-114 ISSN 1335-0285 VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ PŘI VÝSTAVBĚ, OPRAVÁCH A REKONSTRUKCÍCH VOZOVEK POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Dušan

Více

BRUSNÉ A ŘEZNÉ KOTOUČE BONDED LAMELOVÉ KOTOUČE BONDED DIAMANTOVÉ KOTOUČE BRUSIVA

BRUSNÉ A ŘEZNÉ KOTOUČE BONDED LAMELOVÉ KOTOUČE BONDED DIAMANTOVÉ KOTOUČE BRUSIVA DIAMANTOVÉ KOTOUČE BONDED FLAP DISCS BROUŠENÍ BONDED LAMELOVÉ KOTOUČE BRUSNÉ A ŘEZNÉ KOTOUČE BRUSIVA www..cz TAK DOBRÝ VÝKON, ŽE VÁS POZVEDNE BRUSIVA DEWALT Všechny naše řezné a brusné kotouče řady EXTREME

Více

Construction. Sikadur -41 CF Normal. 3komponentní tixotropní vysprávková epoxidová malta. Popis výrobku. Testy

Construction. Sikadur -41 CF Normal. 3komponentní tixotropní vysprávková epoxidová malta. Popis výrobku. Testy Technický list Vydání 05/2013 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000040 3komponentní tixotropní vysprávková epoxidová malta Popis výrobku je tixotropní, 3komponentní vysprávková a opravná malta, na bázi

Více

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT JEDNORÁZOVÉ SYSTÉMOVÉ ZTRACENÉ B E D N Ě N Í TESAŘSKÉ BEDNĚNÍ PAPÍROVÉ BEDNĚNÍ Bednění kruhových

Více

TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ TVÁRNICE

TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ TVÁRNICE TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ TVÁRNICE BETONOVÁ CIHLA Cihla betonová cihla na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované zušlechťujícími přísadami s povrchovou úpravou History povrchová úprava History vzniká

Více

MasterEmaco T 1200 PG

MasterEmaco T 1200 PG POPIS VÝROBKU Konstrukční správková malta MasterEmaco T 1200 PG je rychle tuhnoucí a tvrdnoucí tixotropní opravná a podkladní malta připravená k okamžitému použití. Tato hmota se sulfátovzdorným PC, hydraulickými

Více

Chytré stavební hmoty

Chytré stavební hmoty Chytré stavební hmoty SANAČNÍ OMÍTKY www.quick-mix.cz Záchranné opatření: sanace poškozené omítky a zdiva Fasády utváří optický vzhled budov. Jejich pozitivní dojem vychází z architektonického návrhu a

Více

Provoz a poruchy topných kabelů

Provoz a poruchy topných kabelů Stránka 1 Provoz a poruchy topných kabelů Datum: 31.3.2008 Autor: Jiří Koreš Zdroj: Elektroinstalatér 1/2008 Článek nemá za úkol unavovat teoretickými úvahami a předpisy, ale nabízí pohled na topné kabely

Více

ETA 10/0221 20/05/2015. Evropské technické posouzení

ETA 10/0221 20/05/2015. Evropské technické posouzení Člen www.eota.eu Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Prosecká 811/76a 190 00 Praha Česká Republika eota@tzus.cz Evropské technické posouzení ETA 10/0221 20/05/2015 Subjekt pro technické posuzování

Více

Moderní usedlost NÁVŠTĚVA

Moderní usedlost NÁVŠTĚVA NÁVŠTĚVA Moderní usedlost Majitelé navštíveného domu se rozhodli splnit si sen přestěhovat se z města na venkov, hospodařit a postavit dům, který bude nejen jejich domovem, ale i oblíbeným místem pro setkání

Více

NÁHRADA DŘEVĚNÉHO PLNIVA VE SMĚSI PRO VÝROBU CEMENTOTŘÍSKOVÝCH DESEK

NÁHRADA DŘEVĚNÉHO PLNIVA VE SMĚSI PRO VÝROBU CEMENTOTŘÍSKOVÝCH DESEK NÁHRADA DŘEVĚNÉHO PLNIVA VE SMĚSI PRO VÝROBU CEMENTOTŘÍSKOVÝCH DESEK Ing. Miroslav Vacula, ing.martin Klvač, Robert Mildner, Ing.Tomáš Melichar PhDr. Abstract Cement bonded particle boards are manufactured

Více

Poděkování. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Poděkování. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Poděkování Tato kniha vznikla díky zkušenostem těch, kterým sádrokarton učaroval, i těch, pro něž se stal jen zdrojem obživy. Jim bych chtěl věnovat tuto knihu. 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Více

Most LAZ 03 HLAVNÍ PROHLÍDKA

Most LAZ 03 HLAVNÍ PROHLÍDKA Most LAZ 03 Obec Láz, most přes potok Litavka HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 13 Objekt: Most ev. č. LAZ 03 (Obec Láz, most přes potok Litavka) Okres: Příbram Prohlídku provedla firma: Valbek s.r.o. Prohlídku

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Podzemní voda cvičení doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky KLADENÍ VEDENÍ 1. Hlavní zásady pro stavbu vedení 2. Způsoby kladení vedení Ostrava, prosinec 2003 Ing. Ctirad Koudelka,

Více