ekodny exkurze workshopy tvořivá dopoledne příměstské tábory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ekodny exkurze workshopy tvořivá dopoledne příměstské tábory www.strevlik.cz www.facebook.com/strevlik"

Transkript

1 2015 ekodny exkurze workshopy tvořivá dopoledne příměstské tábory

2 KALENDÁŘ AKCÍ 2015 LEDEN - DUBEN TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - MASOPUST - VýROBA MASEK (pátek ) WORKSHOP - MALOVÁNÍ NA SKLO workshop pro učitele a veřejnost (pondělí ) (úterý ) SEMiNÁŘ - HURVÍNKOVy CESTy DO PŘÍRODy jednodenní seminář pro učitele MŠ a I. stupeň ZŠ (středa ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - HOUSTičKy OBzVLÁŠTĚ VyPEčENÉ (pátek ) SEMiNÁŘ MRKVičKA - RESPEKTOVAT A BýT RESPEKTOVÁN iii. jednodenní seminář pro učitele MŠ (čtvrtek ) EKODEN - VÍTÁNÍ jara - TRADičNÍ VELiKONOCE akce pro veřejnost (sobota ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - VELiKONOčNÍ TVOŘENÍ (pátek ) ALiQUOD - znovu OBjEVENÁ TAjEMSTVÍ - PŘÍBĚH STARÉ HUDBy akce pro veřejnost (pátek ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - KOňSKÉ DOPOLEDNE (pátek ) EKODEN - DEN země - VÍTÁNÍ PTAčÍHO zpěvu akce pro veřejnost (sobota )

3 KALENDÁŘ AKCÍ 2015 KVĚTEN - SRPEN KRAjSKÁ KONfERENCE MRKVičKA 2015 TVOŘÍME, BÁDÁME A UčÍME SE z PŘÍRODy konference pro učitele MŠ (pondělí - úterý) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - DRÁTKOVÁNÍ (pátek ) WORKSHOP - ByLiNKy V KUCHyNi i V DOMÁCÍ LÉKÁRNĚ workshop pro učitele a veřejnost (středa ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - MALOVÁNÍ NA SKLO (pátek ) EKODEN - KRAjSKý DEN VčELy - VčELA POD LUPOU akce pro včelaře a veřejnost (sobota ) ExKURzE - jizerskohorská RAŠELiNiŠTĚ exkurze pro učitele a veřejnost (úterý ) PŘÍMĚSTSKý TÁBOR - DEVĚT SVĚTů pro děti 6-11 let (pondělí - pátek) PŘÍMĚSTSKý TÁBOR - RyTÍŘi KULATÉHO STOLU pro děti 9-13 let (pondělí - pátek) PŘÍMĚSTSKý TÁBOR - POjĎME NA TO OD LESA... pro děti 5-8 let (pondělí - pátek) PŘÍMĚSTSKý TÁBOR - TENKRÁT NA západě pro děti 9-15 let (pondělí - pátek)

4 KALENDÁŘ AKCÍ 2015 září - PROSiNEC TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - DRÁčKOVÁNÍ (pátek ) ExKURzE - CURiA VÍTKOV exkurze pro učitele a veřejnost (středa ) EKODEN - STŘÍHÁNÍ OVCÍ - OD OVEčKy KE KLUBKU VLNy akce pro veřejnost (sobota ) SEMiNÁŘ MRKVičKA - DĚTSKý VzDOR ANEB KDO S KOHO jednodenní seminář pro učitele MŠ (úterý ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - PODziMNÍ TVOŘENÍ (pátek ) EKODEN - DEN STROMů - jak STROMy zní akce pro veřejnost (sobota ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - SVATOMARTiNSKý LAMPiON (pátek ) SEMiNÁŘ MRKVičKA - KRiTiCKÉ MyŠLENÍ PRO PEDAgOgy MŠ jednodenní seminář pro učitele MŠ (úterý ) TVOŘiVÉ DOPOLEDNE - ADVENTNÍ TVOŘENÍ (pátek ) EKODEN - VÁNOCE NA STATKU - PŘÍRODA V zimě akce pro veřejnost (sobota )

5 ExKURzE A WORKSHOPy WORKSHOP - MALOVÁNÍ NA SKLO a Představíme si různé techniky malby na sklo a poté si je prakticky vyzkoušíme při vlastní tvorbě. Výrobky následně vypálíme v elektrické troubě. WORKSHOP - ByLiNKy V KUCHyNi i V DOMÁCÍ LÉKÁRNĚ Seznámíme se s nejznámějšími bylinkami u nás a dozvíme se, jak je můžeme využít. Také vyrazíme na malý výlet do okolí, kde rostliny nasbíráme a poté se pokusíme proměnit nabyté znalosti v praktické výrobky. ExKURzE - jizerskohorská RAŠELiNiŠTĚ Navštívíme místa člověkem téměř nedotčené přírody. Dozvíme se, jak rašeliniště vznikla a jak se dále vyvíjí. Poznáme, čím jsou charakteristická, jaký mají význam pro krajinu a proč jsou zapsána na listinu mokřadů mezinárodního významu. Také se budeme věnovat jejich typické fauně a flóře. Sběr bezobratlých živočichů si vyzkoušíme pomocí smýkací sítě. ExKURzE - CURiA VÍTKOV Navštívíme dvorec Curia Vítkov, kde budeme provedeni po replice venkovského velmožského sídla kurie z 12. století. Shlédneme, jak žili dávní předkové a dozvíme se, jaké radosti i starosti doprovázel jejich běžný život.

6 TVOŘiVÁ DOPOLEDNE Jedno páteční dopoledne v měsíci je věnováno rodičům a jejich dětem, kteří si chtějí něco vyrobit. Na účastníky programu čeká úvodní pohádka nebo příběh, vysvětlení průběhu programu a následuje samotné tvoření. Při programech se snažíme používat různé materiály i postupy tak, aby bylo každé tvořivé dopoledne originální. MASOPUST - VýROBA MASEK Vyrobíme vlastní masky, které by v masopustním průvodu jistě nikdo nepřehlédl. HOUSTičKy OBzVLÁŠTĚ VyPEčENÉ Upečeme si houstičky a připravíme si k nim zdravý domácí sýr. VELiKONOčNÍ TVOŘENÍ Vyzkoušíme si různé techniky zdobení kraslic a zasadíme si jarní ječmen. KOňSKÉ DOPOLEDNE Po zimě zamíříme ven a protáhneme se jízdou na našich huculských koních. DRÁTKOVÁNÍ Vyrobíme si pěkné těžítko a určitě zbude čas i na malou dekoraci či šperk. MALOVÁNÍ NA SKLO Zhotovíme si osobité dekorace či dárky, které každého potěší. DRÁčKOVÁNÍ Vytvoříme si barevné dráčky a vyzkoušíme jejich létací schopnosti. PODziMNÍ TVOŘENÍ Z podzimních přírodnin si vyrobíme různé dekorace, hračky a něco na zahřátí. SVATOMARTiNSKý LAMPiON Zhotovíme si lampiónek, který nám prosvítí dlouhé a temné podzimní dny. ADVENTNÍ TVOŘENÍ Ukážeme si výrobu ozdob na stromeček a uděláme si i něco vánočního na zub. Cena: dospělí 80,- Kč, děti od 18 měsíců do 18 let 40,- Kč děti do 18 měsíců včetně - zdarma Přihlášky na jednotlivé tvořivé dopoledne posílejte na objednavka@strevlik.cz.

7 PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORy DEVĚT SVĚTů (věk účastníků 6-11 let) Zveme Vás do dávných časů, kdy sever obývali Vikingové (a možná i trollové nebo dokonce obři...). Staneme se nelítostnými válečníky a zároveň zručnými řemeslníky, šikovnými obchodníky i mistry ve stavbě lodí. Čekají na nás mnohá dobrodružství, například odposlechy tichých rozhovorů, tajemství noční oblohy i boje s vodními nestvůrami. Při válečných výpravách do cizích zemí budeme muset zapojit všechen náš um a získat přízeň mocných božstev, abychom zvládli přežití na moři i v cizí divoké přírodě. A jestli padneme v boji? Však my se nebojíme! Čekají na vás věčné pitky a bohatýrské přejídání v Odinově Valhale (Tábor je určen pouze pro děti navštěvující přírodovědný kroužek STŘEVLIKu.) Místo konání: Ekocentrum Oldřichov v Hájích Strava: oběd, svačiny (vč. pitného režimu) Cena: 1.100,- Kč Cena zahrnuje: stravu, program, materiál Termín podání přihlášky: do 19. června 2015 Zájemce je zařazen (přihlášen) na tábor po odevzdání vyplněné přihlášky a zaplacení ceny tábora (rozhoduje pořadí obdržených přihlášek a plateb).

8 PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORy RyTÍŘi KULATÉHO STOLU (věk účastníků 9-13 let) Nechť započne dobrodružná cesta za získáním rytířské cti! Vaši synové a dcery se na jeden týden stanou udatnými rytíři, kteří musí splnit nelehké úkoly, aby si svůj rytířský titul zasloužili. V temné době středověku na ně čekají nejrůznější nástrahy a musí čelit svému největšímu nepříteli - strachu. Naši rytíři se musejí naučit různé dovednosti, k nimž patří stopování zvěře, rozdělávání ohně či střílení z luku, aby dokázali přežít v divoké přírodě při bojových výpravách. Důležitou součástí výcviku je i umění boje s mečem a především příprava pořádné rytířské zbroje. Pozadu nesmí zůstat jízda na koni, protože co by to bylo za rytíře bez udatného oře. Nakonec na malé bojovníky čeká i velkolepý turnaj, na němž zúročí své nově nabyté schopnosti. Místo konání: Ekocentrum Oldřichov v Hájích Strava: oběd, svačiny (vč. pitného režimu) Cena: 1.500,- Kč Cena zahrnuje: stravu, program, materiál Termín podání přihlášky: do 19. června 2015 Zájemce je zařazen (přihlášen) na tábor po odevzdání vyplněné přihlášky a zaplacení ceny tábora (rozhoduje pořadí obdržených přihlášek a plateb).

9 PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORy POjĎME NA TO OD LESA (věk účastníků 5-8 let) Vzpomínáte si, jak jste jako malí chodili do lesa? Jak jste házeli šiškou do stromu (ne do okna ), jak jste lezli na stromy (ne moc vysoko ), chytali kobylky (a zase je pouštěli), brouzdali se v potoku (když bylo teplo ), nebo si vařili jídlo v kotlíku? Pokud chcete, aby i vaše děti prožily něco podobného v krásné přírodě Jizerských hor, můžete je přihlásit na náš lesní tábor. Místo konání: Ekocentrum Oldřichov v Hájích Strava: oběd, svačiny (vč. pitného režimu) Cena: 1.500,- Kč Cena zahrnuje: stravu, program, materiál Termín podání přihlášky: do 19. června 2015 Zájemce je zařazen (přihlášen) na tábor po odevzdání vyplněné přihlášky a zaplacení ceny tábora (rozhoduje pořadí obdržených přihlášek a plateb).

10 PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORy TENKRÁT NA západě (věk účastníků 9-15 let) Vypravíme se na cestu do minulosti, do legendami opředených amerických prérií, abychom na vlastní kůži pocítili kouzlo i lákavé nebezpečí Divokého západu Na několik dní se proměníme v drsné kovboje a kovbojky s kolty proklatě nízko u pasu, zakusíme život a práci na farmě, naučíme se ovládat různé zbraně, bojovat s Indiány o přežití a také si vyzkoušíme, zda bychom dokázali vládnout lasem. Seznámíme se též s neodmyslitelnými společníky kovbojů koňmi i s westernovým způsobem ježdění. Bude nás čekat i celodenní výprava na dobytčí farmu, při které si možná sáhneme až na dno svých sil a odvahy Místo konání: Ekocentrum Oldřichov v Hájích Strava: oběd, svačiny (vč. pitného režimu) Cena: 1.800,- Kč Cena zahrnuje: stravu, program, materiál Termín podání přihlášky: do 19. června 2015 Zájemce je zařazen (přihlášen) na tábor po odevzdání vyplněné přihlášky a zaplacení ceny tábora (rozhoduje pořadí obdržených přihlášek a plateb).

11 DALŠÍ NABÍDKA EKOCENTRA Ubytování ve Slunečním domě v sedmilůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. K dispozici je kuchyňka se standardním vybavením, společenská místnost, připojení na wifi, dataprojektor, plátno. Cena za lůžko v sezoně (duben až říjen) 300,- Kč a mimo sezonu (listopad až březen) 250,- Kč. Možnost objednání snídaně á 67,- Kč. Pokud se ubytuje alespoň 14 osob, zajistíme stravu formou plné penze á 285,- Kč. Ubytování v Ekokempu s dostatečným sociálním zázemím, kuchyňkou a ohništěm. Travnatá plocha v příjemném prostředí bývalé pískovny s malebným rybníkem. Cena za dospělou osobu 80,- Kč, dítě 40,- Kč, dítě do 6 let zdarma, motorové vozidlo 50,- Kč. Stan, pes, kočka a jiné zvíře zdarma. infocentrum je otevřené celoročně od pondělí do neděle. Nabízíme naší turistickou známku, vizitku, pohledy, mošty, čaje, kávu, suché plody z blízké pražírny, publikace, upomínkové předměty regionálních výrobců. Návštěvníkům rádi poradíme kam na výlety do okolí. Aktuální otevírací doba na interaktivní přírodovědná expozice jizerky všemi smysly zaujme všechny věkové kategorie. Návštěvník expozice poznává ekosystémy Jizerských hor pomocí hmatu, sluchu, čichu, zraku a chuti (regionální potraviny v Infocentru). Prozkoumáte netradičním způsobem lesní ekosystém, rašeliniště, podzemí a živočichy. Vstupné dospělí 60,- Kč, děti 40,- Kč. Doprovod dětské skupiny zdarma (minimálně 10 dětí). Rodinné vstupné (2 dospělí + max. 3 děti) 160,- Kč. farma hospodářských zvířat potěší děti i dospělé. Na farmě chováme huculské koně, valašské ovce, kozy bílé krátkosrsté, přeštické prase, slepice zlaté české kropenky. V kontaktní ohradě si můžete pohladit kozu nebo podrbat prase za uchem. Svezení dětí na koni v kruhové jízdárně nebo hodinová procházka pod vedením zkušeného chovatele do okolí. Určeno dětem do 12 let. Svezení na koních je nutné objednat minimálně 1 den předem na nebo em: alena.hlidkova@suchopyr.cz. Cena za dítě od 50,- Kč za 15 min do 300,- Kč za 1 hodinu. Včelí naučná stezka vás seznámí na šesti zastaveních se životem včel a hmyzu. Než se vypravíte poznávat život včel, nezapomeňte si v našem Infocentru vyzvednout tištěného průvodce.

12 jak SE K NÁM DOSTANETE Ekocentrum Oldřichov v Hájích (GPS: N, E) se nachází v Jizerských horách, 10 km severně od Liberce. Areál je snadno dopravně dostupný autobusem Praha Liberec, následně přestup směr Frýdlant v Čechách. Vlak jezdí v pracovních dnech každou hodinu. Od železniční stanice Mníšek je ekocentrum vzdálené 20 minut pomalé chůze po žluté turistické značce. Frýdlant Raspenava Hejnice Oldřichov v Hájích Děčín Chrastava Mníšek Stráž nad Nisou Liberec Praha STŘEDiSKO EKOLOgiCKÉ VýCHOVy LiBERECKÉHO KRAjE příspěvková organizace info@strevlik.cz Oldřichov v Hájích 5 tel.: Podrobnosti k jednotlivým akcím (podrobný program, objednávky, přihlášky) naleznete na našich internetových stránkách. Případné dotazy vám rádi zodpovíme na telefonním čísle: nebo prostřednictvím u: info@strevlik.cz.

Interaktivní Mamutíkův vodní park Minibus a transportér k zapůjčení Školní učebna Profesionální zajištění Programy na míru

Interaktivní Mamutíkův vodní park Minibus a transportér k zapůjčení Školní učebna Profesionální zajištění Programy na míru Školní programy UBYTOVÁNÍ Horský penzion Terezka, nacházející se ve vesnici Dolní Morava, nabízí ubytování ve vybavených apartmánech pro malé i velké skupiny, školy v přírodě, adaptační kurzy, soustředění,

Více

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 TOULCŮV DVŮR AKCE LISTOPAD 2015 Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 V našem hlavním městě se stále častěji setkáváme s různými plazími uprchlíky z

Více

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč METODOCKÝ LIST EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0013 Stela I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč II. JEDNODENNÍ KOMBINOVANÉ PROGRAMY KONĚ+ III. Vícedenní

Více

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY 1 str. 4 2 str. 10 3 str. 11 4 str. 13 Cykly programů Venkovní programy Speciální nabídka pro školní rok 2015/2016 Nabídka programů v rámci kampaně Čistá

Více

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností Rozvíjené kompetence: 1. Kompetence k učení 2. Kompetence k řešení problémů 3. Komunikativní kompetence 4. Sociální a interpersonální kompetence 5. Občanské kompetence

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY (ŠKOLNÍ ROK 2014/2015)

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY (ŠKOLNÍ ROK 2014/2015) Základní škola a Mateřská škola Bílý Potok, okres Liberec, příspěvková organizace Bílý Potok 220, 43 2 Hejnice Tel.: 482 322 10 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY (ŠKOLNÍ ROK 2014/201) Zprávu předkládá: Mgr.

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov Školní vzdělávací program školní družiny Datum Podpis Vydává Schválil

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

DĚTSKÝ KLUB AGRÁČEK. Informace pro rodiče na školní rok 2014/2015

DĚTSKÝ KLUB AGRÁČEK. Informace pro rodiče na školní rok 2014/2015 DĚTSKÝ KLUB AGRÁČEK Informace pro rodiče na školní rok 2014/2015 Kontakty telefon: + 420 725 993 716 adresa: AGRO Český ráj a.s., Všeň 124, 512 65 Všeň email: agroceskyraj.vsen@seznam.cz, tel. ústředí

Více

pobytové ekologické výukové programy lipky

pobytové ekologické výukové programy lipky ekologické výukové programy lipky pobytové 2014 2015 Tyto programy můžete objednávat telefonicky nebo pomocí e-mailu na jednotlivých pracovištích kdykoli během roku. Po kliknutí na výukový program se přenesete

Více

Výukové programy pro základní školy

Výukové programy pro základní školy Výukové programy pro základní školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli naše výukové programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova,

Více

oldřichovské listy občasník oldřichova v hájích Gratulujeme

oldřichovské listy občasník oldřichova v hájích Gratulujeme 31. 5. 2015 Den Dětí str. 8 oldřichovské listy občasník Číslo vydání: XXXVi/15 Datum: 25. 5. 2015 V březnu až květnu 2015 oslavili svá jubilea Marie Adamcová, František Barč, Lucyna Barčová, Jan Duda,

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014 Září seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách školy a při pobytu venku výtvarná práce: volné kreslení na téma

Více

Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011

Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011 Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011 Celoroční projekty - Barevně vyšitý svět - ZÁŘÍ Motto měsíce: Barvy podzimu - seznámení žáků s řádem ŠD - poučení o chování ve školní družině, školní jídelně;

Více

Na slovíčko. BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA. Vážení rodiče, milí žáci!

Na slovíčko. BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA. Vážení rodiče, milí žáci! BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. HRADEC KRÁLOVÉ Na Hradě 90 IČ: 71 341 072 500 03 Hradec Králové www.czshk.cz Tel.: 495 515 823 jan.trdlicka@czshk.cz

Více

NAPOSLEDY V KNIHOVNĚ

NAPOSLEDY V KNIHOVNĚ NAPOSLEDY V KNIHOVNĚ Ve čtvrtek 14.5.2015 byla třída Berušek naposledy v karlovarské knihovně v Lidické ulici. Paní knihovnice Čápová si pro děti tentokrát připravila soutěživé hry a kvízové otázky na

Více

PRELÁT. Identifikační údaje. Adresa: Rodinné centrum Čtyřlístek Hlavní 313/100, 353 01 Mariánské Lázně IČ: 22713875

PRELÁT. Identifikační údaje. Adresa: Rodinné centrum Čtyřlístek Hlavní 313/100, 353 01 Mariánské Lázně IČ: 22713875 Vzdělávací program PRELÁT Přírodní školky Identifikační údaje Adresa: Rodinné centrum Čtyřlístek Hlavní 313/100, 353 01 Mariánské Lázně IČ: 22713875 zastoupený předsedkyní Mgr. Lucií Strakovou ved.učitelka

Více

Jak cestuje kapka vody

Jak cestuje kapka vody Jak cestuje kapka vody Cíl: porozumění významu vody pro člověka a celou přírodu, pochopení koloběhu vody v přírodě, vychovávat k ochraně přírody Obsah: formou pohádky seznámení s koloběhem vody v přírodě,

Více

Provozní řád. lesní mateřské školy DÚLEK v Úvalech

Provozní řád. lesní mateřské školy DÚLEK v Úvalech Provozní řád lesní mateřské školy DÚLEK v Úvalech 1 ÚVOD Provozní řád lesní mateřské školky DÚLEK, z. s. (dále jen LMŠ DÚLEK) stanovuje formu organizace, upřesňuje kompetence všech zainteresovaných (dětí,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ. Základní škola Koloveč, Sportovní 307

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ. Základní škola Koloveč, Sportovní 307 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Základní škola Koloveč, Sportovní 307 1 Obsah: 1. Charakteristika 1.1.1. Personální podmínky 1.1.2. Materiální podmínky 1.1.3. Ekonomické podmínky 1.1.4.

Více

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014 ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014 ZÁŘÍ HURÁ DO ŠKOLKY! Tak jako každý rok se otevřeli dveře školky a do mateřské školky přišly nejen děti, které mateřskou školu již navštěvovaly, ale

Více

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země Zpravodaj obce Jiříkovice 2/2013 JARO JE TADY! Milí spoluobčané, jaro už je v plném proudu. Proto mi dovolte pozvat vás na 3. jarní úklid obce a další akce s tím související. A zároveň vás také zvu na

Více

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce ( Příloha k ŠVP PV - Jen si děti všimněte, co je krásy na světě Enviromentální výchova je veškeré výchovné a vzdělávací

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

OBČASNÍK 1/2016. Připravované akce. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s.

OBČASNÍK 1/2016. Připravované akce. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. OBČASNÍK 1/2016 Milí přátelé, vážení členové! Jaro už docela silně zaklepalo na dveře, takže je nejvyšší čas si připomenout, jaké akce nás v nejbližších týdnech čekají. Protože jsme ale ani v zimních měsících

Více

Roční plán práce pro ZŠ Kačice na školní rok 2015/2016

Roční plán práce pro ZŠ Kačice na školní rok 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Kačice Čelechovická 105 273 04 Kačice Č. j. ZŠ 506/15 vlastní V Kačici dne 21. 10. 2015 Roční plán práce pro ZŠ Kačice na školní rok 2015/2016 - pokračovat ve stávajícím

Více

DO-MI-NO- viny. 4. číslo

DO-MI-NO- viny. 4. číslo DO-MI-NO- viny 4. číslo Co v DO-MI-NO-vinách najdete Slovo úvodem 3 Aktivity v Dominu.4 Výlety s Dominem 9 Textilní a keramický dílna.14 Praktikanti a dobrovolníci v Dominu...16 Plánované aktivity pro

Více

17.3.2012 11/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

17.3.2012 11/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 17.3.2012 11/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 17. března 2012 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Haluzová Helena 10.30 10.45 Přestávka

Více

Vážení přátelé, právě otvíráte publikaci s nabídkou výukových programů pro školní rok 2015-2016.

Vážení přátelé, právě otvíráte publikaci s nabídkou výukových programů pro školní rok 2015-2016. Vážení přátelé, právě otvíráte publikaci s nabídkou výukových programů pro školní rok 2015-2016. Kdo ji pro Vás připravil? Obecně prospěšná společnost Křivoklátsko ve spolupráci s AOPK ČR, RP Střední Čechy

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK Školní rok 2015/2016 OBSAH 1. stálé výukové programy STRANA 4 Památník Velké Moravy STRANA 7 Galerie Slováckého Muzea STRANA 10 Hlavní budova 2. přednášky a prohlídky

Více

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Listopad 2014 Motto: Učíme se pro život Obsah : 2. sportovně zábavné odpoledne...1 Vůně koření...2 Návštěva DDM Duchcov.....3

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Tvorba a koncepce rodinné politiky v obci I. stupně

Tvorba a koncepce rodinné politiky v obci I. stupně Tvorba a koncepce rodinné politiky v obci I. stupně Ing. Eva Navrátilová Městys Dolní Cerekev Seminář Slaďování pracovního a rodinného života a problematika rovných šancí Jihlava 5. listopadu 2013 Základní

Více

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015 SEMINÁŘ - ÚVOD DO KRITICKÉHO MYŠLENÍ Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2015 Konference je podporována Libereckým krajem. Téma: Tvoříme, bádáme a učíme

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný M: Škola, cesta do školy Žák: - popíše cestu do školy, orientuje se ve škole - organizace dne ve škole - jednání s dospělými (ředitel, učitelé, vychovatelé) - bezpečná

Více

Plán činností Ekoškoly na rok 2016

Plán činností Ekoškoly na rok 2016 Plán činností Ekoškoly na rok 2016 činnost termín realizace zodpovědnost hodnocení Průběžně aktualizovat informace na nástěnce pro děti, a rodiče I. Potyková Pořídit mikroskop, lupy do konce r. 2015, M.

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ SVĚTICE PRO ŠKOLNÍ ROKY 2013/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO

STRATEGICKÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ SVĚTICE PRO ŠKOLNÍ ROKY 2013/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO STRATEGICKÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ SVĚTICE PRO ŠKOLNÍ ROKY 2013/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO OBSAH: 1. Úvod do problematiky EVVO 2. Cíle EVVO 3. Výchovné a vzdělávací strategie

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty na školní rok 2012/2013 plán Evvo základní škol a Mateřské škol G. A. Lindnera Rožďalovice na

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

PODZIM - září říjen listopad

PODZIM - září říjen listopad ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PŘI ZŠ A MŠ ŘEČANY N. L. VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Příloha 2 Ve školním roce 2013/2014 bylo ve školní družině zapsáno celkem 50 dětí z 1. 4. třídy. Otevřena byla 2 oddělení.

Více

Kalendář vzdělávacích akcí

Kalendář vzdělávacích akcí Resort životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje Kalendář vzdělávacích akcí 2016 Liberecký kraj a Regionální agrární rada Libereckého kraje Vážená čtenářko, vážený čtenáři, dostává se Vám do

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Leden únor 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna pro děti Středa: 9:30 11:30

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

Výroční zpráva za rok 2010

Výroční zpráva za rok 2010 Výroční zpráva za rok 2010 o.s. Sdružení pro alternativní školní a volnočasové aktivity ( SASVA ) se sídlem Praha 12, Rozvodova 39, IČ 27027422, registrovaného 24.3.2006 u MV Praha 4, Nám.hrdinů 3 pod

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 Zveme všechny, kteří mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž používali staří mistři a

Více

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 Vašimi průvodci budou: Katka Zímová (KBUK) hlavní organizátor Jakékoli dotazy a komplikace ohledně exkurze řešte zde: zimovak@fzp.czu.cz ; 605 505 529 Vraťka

Více

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA I. Charakteristika školní družiny Školní družina slouží k výchově, vzdělávání, přípravě

Více

1.7. - 31.8.; 26. - 27.10.; - 23.12.; 27.12. - 31.12.; 4.2.; 7.3. - 11.3.; 21.4-22.4.; 12.12.2010 1.7. - 31.8.; 26. - 27.10.

1.7. - 31.8.; 26. - 27.10.; - 23.12.; 27.12. - 31.12.; 4.2.; 7.3. - 11.3.; 21.4-22.4.; 12.12.2010 1.7. - 31.8.; 26. - 27.10. Vltava Otavská Výstaviště U Soudu Senovážné nám. - DK Nádraží od.. 0 1 2 5 7 24 25 26 27 28 29 55 46 01 29 44 59 29 47 25h 50 50 50 50 39 59 39 59 32 48 36 52 32 52 37 02 27 57 h 43 Pracovní den Sobota

Více

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Mendelova univerzita v Brně Určeno: všem pracovištím MENDELU Brno dne 6. 2. 2014 Č.j.: 2304/2014-989 Oběžník č. 1/2014 Letní podniková rekreace Oddělení personální a sociální Mendelovy univerzity v Brně

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Srovnání historických období pracovní listy

Srovnání historických období pracovní listy VY_52_INOVACE_CVSD2_29_4B Ročník: 4. Srovnání historických období pracovní listy Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Tento výukový materiál je určen pro skupinovou práci

Více

akce 2015 Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz

akce 2015 Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz akce 2015 Program akcí města ChomutovA www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz leden únor březen duben LEDEN 3.1. 17.00 TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT HAPPY SMILE Rytířský sál radnice, happy-smile.wz.cz 4.1. 11.00

Více

Průvodce "Praha" Průhonický park. GPS poloha:

Průvodce Praha Průhonický park. GPS poloha: Průhonický park Přírodní park 50 0'6.37"N 14 33'37.22"E Přírodně krajinářský park na rozloze 250 ha. v členitém údolí potoka Botiče a jeho přítoků. Byl založen v roce 1885 hrabětem Arnoštem Emanuelem Silva-Tarouc.

Více

Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace

Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace V ý r o č n í z p r á v a Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace w w w.s t r e v l i k.c z 2 0 0 8 PŘEDSTAVENÍ ORGANIZACE Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje

Více

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Organizace školního roku Období školního vyučování ve školním roce 2014/2015 začne v pondělí 1. září 2014. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno ve čtvrtek

Více

Výukové programy pro střední školy

Výukové programy pro střední školy Výukové programy pro střední školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova, trvale udržitelný

Více

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov.

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. ročník 4 2012/prosinec 14 Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. Hana Pinknerová citát vybral Víťa Graubner Sociální služba je realizována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální

Více

Garant projektu: Mgr., Bc. Iva Orságová a Ivana Stuchlíková

Garant projektu: Mgr., Bc. Iva Orságová a Ivana Stuchlíková Garant projektu: Mgr., Bc. Iva Orságová a Ivana Stuchlíková Jde o projekt, kterým chceme dětem přiblížit svět hudby a to nejen jako pasivnímu posluchači, ale hravou formou dát dětem možnost se projevit

Více

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny 1 1 Vážení rodiče flétnistů (a snad i již čtenářsky zdatní flétnisté samotní), velikonoční svátky snad definitivně uzavřely zimní období a s nastupujícími jarními dny přicházíme s dalším číslem našeho

Více

CZECH OPEN 2016. IX. ročník turnajů v mankalových hrách. součást XXVII. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her. Pardubice 16. - 21. 7.

CZECH OPEN 2016. IX. ročník turnajů v mankalových hrách. součást XXVII. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her. Pardubice 16. - 21. 7. CZECH OPEN 2016 IX. ročník turnajů v mankalových hrách Pořadatel: AVE-KONTAKT s.r.o. součást XXVII. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her Ředitel turnaje a hlavní rozhodčí: David Kotin Pardubice

Více

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 MINISOUSTŘEDĚNÍ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY - ABSOLVENTI 14. 15. 11. 2014 Realizační

Více

Zjednodušený jízdní řád linek 18 a 145 z Liberce do Bedřichova a Hrabětic

Zjednodušený jízdní řád linek 18 a 145 z Liberce do Bedřichova a Hrabětic Liberec Bedřichov, Hrabětice Informace k odbavení: V MHD 18 nástup všemi dveřmi. Z el. peněženky na Opuscard lze samoobslužně zakoupit v odbavovacích zařízeních u dveří všech vozidel MHD (na displeji zvolit

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016

MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 MATEŘSKÁ ŠKOLA PLÁN NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Obecná charakteristika mateřské školy Mateřská škola je součástí zařízení MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené v Českých Budějovicích. Má 2 oddělení třídu pro

Více

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k pobytové sociální službě

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k pobytové sociální službě Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE k pobytové sociální službě Domov se zvláštním režimem 1 Poslání domova se zvláštním režimem poskytování

Více

Souhrn Workshopu "Společná budoucnost 2020"

Souhrn Workshopu Společná budoucnost 2020 Souhrn Workshopu "Společná budoucnost 2020" V rámci průběžných jednání se oba partneři shodli na pěti tématech možné další příhraniční spolupráce. Tato témata jsou: Mládež Hipoturistika Pěstování a zpracování

Více

KULTURNÍ PŘEHLED ADVENTNÍCH A SILVESTROVSKÝCH AKCÍ

KULTURNÍ PŘEHLED ADVENTNÍCH A SILVESTROVSKÝCH AKCÍ KULTURNÍ PŘEHLED ADVENTNÍCH A SILVESTROVSKÝCH AKCÍ 26. listopadu Vánoční strom pro Jedličkův ústav v Liberci, smyslem celého projektu je udělat radost klientům Jedličkova ústavu během Vánočních svátků,

Více

Vánoční slovo. Dnes v čísle

Vánoční slovo. Dnes v čísle Vánoční slovo Dnes v čísle Vánoční slovo... 1 Obecní úřad informuje... 2 Tuhá zima zasáhla celé Česko... 3 Zpomalovací prahy... 4 Havárie telefonního kabelu... 4 Obecně závazné vyhlášky... 4 Mikulášská

Více

Hodnocení ZŠ a MŠ Brno, Horníkova 1, Brno

Hodnocení ZŠ a MŠ Brno, Horníkova 1, Brno Hodnocení ZŠ a MŠ Brno, Horníkova, Brno I letos jsme oslovili rodiče dětí, aby nám vyplněním dotazníku pomohli zjistit, jak hodnotí ZŠ a MŠ Brno, s čím byli v mateřských školkách nebo na základní škole

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KINO 1. neděle 17.00 Kniha džunglí 3D Dobrodružný film USA, P 3. úterý 19.00 Spotlight Životopisný film USA s čes. titulky, 12-N 4. středa 19.00 Jak se zbavit nevěsty ČR komedie,

Více

Co nás čeká v měsíci LISTOPADU?

Co nás čeká v měsíci LISTOPADU? Co nás čeká v měsíci LISTOPADU? 3.11. Dýňová slavnost odpoledne od 16:30. 5. 11. Den otevřených dveří v ZŠ v průběhu celého dopoledne. 10.11. třídní schůzky pro rodiče podávání informací o prospěchu a

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Vypracovala: Nováková Renata, vychovatelka ŠD Září Říjen Listopad seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách

Více

Školní rok 2015/2016

Školní rok 2015/2016 Odborné učiliště, Křenovice 8 752 01 Kojetín CELOROČNÍ PLÁN PRÁCE INTERNÁT Školní rok 2015/2016 Zpracovala: Bc. Dagmar Luxová vedoucí vychovatelka INTERNÁT Celoroční plán práce 2015/2016 2 Ú V O D Internát

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. pro zájmové vzdělávání - školní družina

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. pro zájmové vzdělávání - školní družina ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro zájmové vzdělávání - školní družina 1 Identifikační údaje... 3 1.1 Název ŠVP... 3 1.2 Údaje o škole... 3 1.3 Zřizovatel... 3 1.4 Platnost dokumentu... 3 2 Charakteristika

Více

Školní řád - družina

Školní řád - družina 1 Základní škola Františka Josefa Řezáče, Liteň, okres Beroun Školní řád - družina Č.j.: Účinnost od: 1.9.2014 Spisový znak: Skartační znak: Změny: V souladu se zněním zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1 Informace o MŠ Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz Počet tříd: 1 Věkové složení: zpravidla 2,5-6 let Ředitelka školy: Mgr. Kateřina Slabá Učitelka:

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Základní škola T.G.Masaryka Krmelín, příspěvková organizace. Vnitřní řád školní jídelny pro školní rok 2015/2016 (součást Školního řádu)

Základní škola T.G.Masaryka Krmelín, příspěvková organizace. Vnitřní řád školní jídelny pro školní rok 2015/2016 (součást Školního řádu) Základní škola T.G.Masaryka Krmelín, příspěvková organizace Vnitřní řád školní jídelny pro školní rok 2015/2016 (součást Školního řádu) Zpracovala Lenka Košťálová 8/2015 I. Úvodní ustanovení 1. Vnitřní

Více

Obecní úřad Dolany srdečně zve občany na veřejné zasedání zastupitelstva obce, které se bude konat 16. září 2010 od 20,00 v KD ve Svrčovci.

Obecní úřad Dolany srdečně zve občany na veřejné zasedání zastupitelstva obce, které se bude konat 16. září 2010 od 20,00 v KD ve Svrčovci. Obecní úřad Dolany u Klatov tel. 376 313 620, fax 376 323 620, e-mail obec.dolany@worldonline.cz, www.obec-dolany.cz úřední dny: PO, St 7.30 17.00 hodin, Čt 7.30 15.00 hodin Obecní zpravodaj č. 2/2010

Více

Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF UP, Olomouc, ČR

Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF UP, Olomouc, ČR AKTIVNÍM ODPOČINKEM KE ZDRAVÍ aneb MLADÍ LIDÉ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Z ČESKÉ, SLOVENSKÉ A NĚMECKÉ REPUBLIKY NA MEZINÁRODNÍM POBYTU V RADÍKOVĚ U OLOMOUCE Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole ve Tvrdonicích Kostická 98, Tvrdonice 691 53 Školní vzdělávací program pro školní družinu ŠKOLA DO NEPOHODY 1 OBSAH: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika zařízení

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM školní družiny při Základní škole Pchery, okres Kladno

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM školní družiny při Základní škole Pchery, okres Kladno VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM školní družiny při Základní škole Pchery, okres Kladno č.j. 1/2014 platný od 15.10.2014 schváleno ŠR 14.10.2014 pro období 2015/2016 vypracovala ved. vychovatelka Bc. Ilona

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604 513 643 e-mail:

Více

Program akcí na rok 2015

Program akcí na rok 2015 Líšný Program akcí na rok 2015 2015 www.lisny.cz Milí a vážení obyvatelé a příznivci Líšného, s roční přestávkou zapříčiněnou nedostatkem fotografií opět líšenští organizátoři předkládají pestrou nabídku

Více

Zpravodaj obce. Poplatky za psy v roce 2015 Připomínáme všem občanům, že do 31. května 2015 je potřeba na OÚ uhradit poplatky za naše psy:

Zpravodaj obce. Poplatky za psy v roce 2015 Připomínáme všem občanům, že do 31. května 2015 je potřeba na OÚ uhradit poplatky za naše psy: Zpravodaj obce MIKOLAJICE Březen 2015 Váţení a milí občané, v tomto vydání obecního zpravodaje Vám opět přinášíme důležité informace o dění v obci Mikolajice. Také se v několika řádcích ohlédneme za již

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

Nabídka rekreací OO č. 2 Doly Bílina na léto a podzim 2010

Nabídka rekreací OO č. 2 Doly Bílina na léto a podzim 2010 Nabídka rekreací OO č. 2 Doly Bílina na léto a podzim 2010 Rekreační středisko MLADOTICE Okres Plzeň sever, chaty jsou 2, 3 a 4 lůžkové, středisko se nachází na louce mezi lesy, u řeky Střely. Doprava

Více

Zahájení činnosti kroužků: v prvním týdnu měsíce října. Ukončení činnosti kroužků: květen

Zahájení činnosti kroužků: v prvním týdnu měsíce října. Ukončení činnosti kroužků: květen Kroužky mohou navštěvovat děti ze ZŠ a MŠ Janová, ale i děti docházející do ZŠ mimo obec Janová Rozvrh kroužků se upřesní dle zájmu dětí Poplatek za jeden kroužek je od 600,- ( ročně ) při minimálním počtu

Více

KRONIKA ZŠ HORNÍ KOSTELEC 2012/2013

KRONIKA ZŠ HORNÍ KOSTELEC 2012/2013 KRONIKA ZŠ HORNÍ KOSTELEC 2012/2013 3.9. zahájení školního roku 2012/2013 6.9. Třídní schůzka společná část prezentace psycholožky I. Vašátkové, představení psycholožky Z. Romáškové, ukázka práce na interaktivní

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ Název metodického

Více

PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU ŠKOLA PRO VŠECHNY NA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU ŠKOLA PRO VŠECHNY NA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU ŠKOLA PRO VŠECHNY NA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Organizace vyučování ve školním roce 2015/2016 Ve školním roce 2015/2016 dochází z důvodu nízkého počtu žáků ve třídách

Více

Výtvarné nápady na celý rok

Výtvarné nápady na celý rok Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová CPress, Brno 2014 Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová Fotografie: Petra Vondrová Jazyková korektura: Michal Bečvář Vnitřní úprava, sazba a obal: Karel

Více

MĚSTO VIMPERK. Obecně závazná vyhláška

MĚSTO VIMPERK. Obecně závazná vyhláška MĚSTO VIMPERK Obecně závazná vyhláška č. 1/2010 o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, ochrany životního prostředí, čistoty a bezpečnosti na veřejných prostranstvích Zastupitelstvo města

Více

Výroční zpráva ZŠ J.A.Komenského a MŠ Brno, nám. Republiky 10 za školní rok 2007/2008 Mateřská škola

Výroční zpráva ZŠ J.A.Komenského a MŠ Brno, nám. Republiky 10 za školní rok 2007/2008 Mateřská škola Výroční zpráva ZŠ J.A.Komenského a MŠ Brno, nám. Republiky 10 za školní rok 2007/2008 Mateřská škola Část I. Základní charakteristika mateřské školy Název MŠ: Základní škola J.A.Komenského a MŠ Brno, nám.

Více

Nabídka dílen PRÁCE S TEXTILEM pro učitele MŠ - Cyklus začátečníci

Nabídka dílen PRÁCE S TEXTILEM pro učitele MŠ - Cyklus začátečníci Nabídka dílen PRÁCE S TEXTILEM pro učitele MŠ - Cyklus začátečníci Cyklus je souborem akreditovaných dílen ověřených v průběhu projektu Učíme řemesla. Obsahem kurzu je praktický nácvik mírně pokročilých

Více

Zřizovatel : Obecní úřad Pěnčín identifikační číslo : 600 080 048 ZŠ IZO 102 229 155 ŠD IZO 116 400 137

Zřizovatel : Obecní úřad Pěnčín identifikační číslo : 600 080 048 ZŠ IZO 102 229 155 ŠD IZO 116 400 137 Základní škola a Mateřská škola v Pěnčíně 1. - 5.r. Pěnčín 17 463 45 Pěnčín u Liberce R O Č N Í P L Á N Školní rok 2012 / 2013 Zřizovatel : Obecní úřad Pěnčín identifikační číslo : 600 080 048 ZŠ IZO 102

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více