Vlastnosti, poškozování, konzervační postupy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vlastnosti, poškozování, konzervační postupy"

Transkript

1 UMĚLÉ HMOTY

2 Vlastnosti, poškozování, konzervační postupy

3 Polosyntetické (polymerizovány z přírodních surovin) a syntetické (zcela uměle)

4 Historie Vznik plastických hmot-polovina 19.století, rychlé rozšíření. Zásadní objevy do 2.sv.války, ve 2.sv.válce intenzivní výzkum USA a Německo. Německo na poč. 50.let svolení k výrobě plastických hmot.

5 Polovina 19.století: - Podíl na rozvoji - světové a průmyslové výstavy. Význam-Anglie, USA, Francie, Itálie, Německo. - Technické produkty, předměty denní potřeby. Počátek 20.století - Syntetické materiály a tím i rozšíření sortimentu. Imitace luxusních výrobků, předměty pro domácnost, hračky, zboží denní potřeby-hřebeny, kartáče, dózy atd.

6 Charakteristika vývoje Srovnatelný celosvětový vývoj, avšak každá země se snažila prezentovat vlastní typické produkty. Německo 20.léta- počátek úpadku, od 1933 vliv zvenčí přerušen, vývoj pouze pro vojenskou oblast. Domácnost pouze z tmavého bakelitu (lidový přijímač 1928) nebo tmavě červené, zelené, hnědé a černé (fenolformaldehyd), i když už bylo možno barvit umělé hmoty do světlých barev, průsvitných a mramorovaných z aminoplastů (Anglie, USA). Aminoplasty-močovina nebo melamin syntetizován formaldehydem Fenolplasty-fenol syntetizován formaldehydem Užité umění: - podobně jako v průmyslové výrobě roky mezinárodní kontakty - nitrát a acetátcelulózy - v předkurzech Bauhausu se pokoušeli zavést nové materiály. Po 1933 emigrace.

7 Nitrát celulózy byl původně vyvinut k imitaci drahých přírodních materiálů, např.želvovina (1920). Panenky z nitrátu celulózy mezi

8 40.roky-imitace perletě z acetátcelulózy. Knoflíky z kaseinformaldehydu.

9 Bakelit-vlevo, od 30.let močovinoformaldehyd, který se dal barvit světle (rádia) Bakelit byl prvním kompletně syntetickým plastem-reproduktor ze 30.let.

10 Poválečné období - NDR-nedostatek surovin a spotřebního zboží-vysoce výkonný průmysl plastických hmot; z plynu plasty a elasty, vývoz do dalších soc.zemídesign sortimentu stejný až do 90.let. - Západní Německo-zpočátku nechuť k plastům. - poč.50.let-výroba a světová špička výstava Kuststoffschau (Přehlídka plastických hmot). - od 60.let-zváni špičkoví designéři (umělé hmoty, syntetická vlákna a další synt. materiály). Architektura: - ovlivnění filmem Vesmírná Odyssea 2001 (domy ve tvaru Geodetické kopule či kosmické kapsle, zařízení v kosmickém stylu). Železobeton. Plasty jen detaily-kliky, laminování, zásuvky, vypínače. - od 1960-i konstrukční prvky. - od 1954 okenní profily z PVC vzorový dům celý z plastů Monsato z polyesterových skořepin zesílených skleněnými vlákny (architekti, Monsanto chemical, MIT)

11 Identifikace polymerního materiálu Identifikace polymerního materiálu, složení, posouzení míry degradace-údaje potřebné pro rozhodnutí zásahu, depozitárního režimu.

12 Přírodní polymery (gumy, pryskyřice; látky obsahující proteiny, celulosa) Modifikované přírodní polymery (estery celulózy, kaseinové polymery) Syntetické polymery (fenolformaldehydové a močovinoformaldehydové pryskyřice, akryláty a metakryláty, PVC, polystyren, polyolefiny, polyamid atd.) V počátečním období byly polymerní materiály považovány za levnou náhražku s cílem vyrobit dokonalou imitaci předmětů z ušlechtilých materiálů. Materiál se těžko určuje podle vzhledu. Pomůže chemická analýza. Spec. případ použití polymerů-lepidla, doplňování, stabilizace povrchových vrstev, ochranné povlaky.

13 Metody a postupy FTIR spektrometrie, plynová a kapalinová chromatografie určení na základě změn vzhledu a vlastností polymeru (změny barvy a lesku, lepivost povrchu, puchýřky, odlupování vrstev, křehnutí, praskliny, změna mechanických vlastností) Z velmi malého množství odebraného vzorkuidentifikace

14 Poškození Zvýšené riziko znehodnocení: měkká pryž a předměty s obsahem nitrátů a acetátů celulózy. Estery celulózy-uvolnění par kyseliny dusičné nebo octové a následná koroze kovů. PVC-ztráta změkčovadel-ftalátů-výrazné znehodnocení Fenolformaldehydové pryskyřice, methakryláty, polystyren, kaseinformaldehydové materiálynevykazují významné poškození stárnutím.

15 PVC panenka z 50.let byla vystavena UV záření, což způsobilo nežádoucí zbarvení hlavy, rukou a nohou (kde nebyla zakryta oblečením)

16 60.léta-PVC změkčované ftaláty-časem se povrch stal lepkavým a nachytal prach a nečistoty

17 Kyselina stearová byla používána jako externí lubrikant pro tuto PVC panenku vyrobenou v 60.letech. S postupem času migrovala na povrch nohou, rukou-bílé krystalky.

18 2 lžíce z acetátcelulózy z 50.let-levá je v dobrém stavu, produkuje velkou koncentraci kyseliny octové. Pravá těžce poškozená, neprodukuje žádnou. Je téměř odkyselená a chemicky podobná celulóze. Kyselina octová produkovaná při degradaci příborů z 50.let napadla papír, do kterého byly nože zabaleny během uložení.

19 Guma 1.svědectví-Mayové, 11.století Kolumbus 1495 popisuje, že na Haiti si indiáni hráli s míčem 1765-impregnované tkaniny, gumové boty, hadice 1770-mazací guma 1783-Montgolfier-balon utěsněný gumou Materiál však při zahřátí lepivý-až 1839 vulkanizace za horka sírou-rozvoj vulkanizovaného kaučuku. Konec 19.st.-obrovský rozvoj-kaučukové plantáže nestačili, hledání syntetického kaučuku-1909 Němec Fritz Hofmann vynalezl polyizopropen, ale horší než přírodní kaučuk. Až 1929 Walter Bock styrol-butadienový kaučuk.

20 Definice a identifikace Guma= vulkanizovaný kaučuk jak přírodní, tak syntetický Přírodní kaučuk-z latexu se koagulací oddělují pevné složky, to se vulkanizací sírou síťuje. Podle počtu molekul isopropenu rozlišujeme gumu měkkou a tvrdou. - Měkká má 1-4% síry, vysoká pružnost. - Tvrdá má víc než 20% síry, odolnější proti stárnutí a vlivům škodlivých látek a chemikálií. Při 80 C je tvarovatelná. Měkká vůbec. Do 1929 téměř jediný takový materiál, pouze podobné isoprenygutaperča (nevulkanizovaná-podmořské kabely) a balata (hnací řemeny) syntéza butadien-akrylonitrilového kaučuku 1932-syntéza chloroprenového kaučuku po 2.sv.válce-výroba nevulkanizovaných kaučuků, tím pádem ztížená identifikace materiálu

21 Většina laboratoří však nedisponuje potřebným vybavením pro analýzu. Nicméně pokud není nutno zjišťovat údaje o výrobě nebo historii materiálu, není nutno přesné stanovení provádět. Pro ošetření materiálu nejsou podstatné základní vlastnosti původního kaučuku, rozhodující význam mají konkrétní vlastnosti zestárlého materiálu. Zde pak stačí restaurátorovi většinou jen empirické zkoušky, např. testování rozpouštědla v případě jeho použití.

22 Stárnutí Praskliny vzniklé únavou-mechanické namáhání, kolmo ke směru napětí (typ mechanického zatížení, tvar předmětu, složení kaučuku, vliv okolí-kyslík, ozon, teplota) sloní kůže -pomerančová slupka; praskliny a rýhy; nejsou nijak orientovány. Způsoben urychlenou oxidací u vulkanizantů bez sazí, působením UV a kyslíku frosting (ledový povrch) vulkanizanty bez síry smíchané se světlými plnidly-ozon s vlhkostí a teplem. Částice plnidla na povrchu jsou obnaženy vznikem velkého množství mikrotrhlin a výsledkem je světlý neodstranitelný povlak. ozónové praskliny-trhliny jsou těžko odlišitelné od prasklin vzniklé únavo materiálu.

23 Všechny tyto znaky se často překrývají. Dále k tomu rapidní pokles elastických vlastností gumy. Tvrdnutí a křehnutí-zvyšující se síťování a ztráta pružnosti - častěji Měknutí gumy až do lepivého stavu-odbourávání molekulového řetězce radikály- především vysoké teploty a napětí v tlaku.

24 Degradace polymerů Většina degradačních procesů je způsobena chemickou reakcí-řetězovou autooxidací. Přičemž vliv mají jednotlivé parametry jako homogenita plastů, jeho složení, typ vazby a intenzita záření.

25 Dvojí typ degradace Změny-vzhled a estetické rysy, žloutnutí až hnědnutí polymerního materiálu, výskyt skvrn, ztráta lesku či průhlednosti, vznik povrchových trhlin. Ztráta mechanických vlastností polymerupevnost, houževnatost, tažnost ztráta funkčnosti.

26 2 degradační etapy Krátká, ale velmi intenzívní již ve výrobě, kdy je tavenina plastu vystavena současně vysoké teplotě a mechanickému smykovému namáhání. Důsledek je odbourávání makromolekulárního řetězce a uvolňování plynných zplodin (u PVC). Dále v polymeru vznikají nové kyslíkaté sloučeniny, které později iniciují druhotnou fotooxidační a termooxidační degradaci. Proto je potřeba již při výrobě chránit polymer vhodnými stabilizátory a antioxidanty, které zpomalují procesy degradace. V pevném stavu, kdy je hotový výrobek vystaven vnějším vlivům-teplo, sluneční záření, vzdušný kyslík, ozon, vlhkost, déšť, oxidy síry a dusíku, prašný spad, mechanické namáhání, ionizující záření, případně mikroorganismy.

27 Degradační procesy Materiál se mění nejprve v povrchové vrstvě a teprve později degradace proniká i do větší hloubky. Převážnou podstatou všech degradačních pochodů jsou chemické reakce (řetězové reakce autooxidace). Charakteristickým znakem autooxidačních reakcí je jejich samovolný průběh, kdy během iniciace vznikají takové produkty, které jsou schopny další samovolné reakce s nezasaženými molekulami polymeru.škodlivost spočívá v tom, že jediný iniciační krok nastartuje nespočetné opakování znehodnocovacího procesu. Podstata spočívá v dodání energie větší než je vazebná energie určité chemické vazby. Energie může být dodána ve formě záření (UV, IR), mechanické či tepelné energie. Jednotlivé polymery se liší svou náchylností k oxidační degradaci.

28 Konkrétní polymery PE a PP- působí na ně zejména silné kyseliny a vyšší teploty. PVC- za fotodegradaci odpovídá hlavně pigmenty, plniva antioxidanty a změkčovadla. PMMA, akryláty a metakryláty - mají jedinečné optické vlastnosti a transparentnost. Na světle jsou stabilnější než většina polymerů. Polystyren PS - jedním z nejběžnějších polymerů. Na slunečním světle žloutne a objevují se praskliny, je citlivý k mnoha organickým rozpouštědlům. Polyamidy PA - výjimečně tvrdé, vynikající rázová houževnatost, odolnost proti rozpouštědlům a vysokým teplotám. Strojírenství, filmy, vlákna. Epoxidy EP - laminační pryskyřice, pojiva pro nátěrové hmoty a lepidla. Na světle poměrně rychle žloutne a později praská a ztrácí své dobré mechanické vlastnosti. Pro nátěrové hmoty se vyrábí i pryskyřice odolnější, ale jsou dražší.

29 PE figuríny z 50.let-byly na nich prezentovány plynové masky-poškození gumovými částmi, ze kterých migrovaly částice vulkanizantů-síry. Fotooxidace PU-ztráta struktury a drobení

30 Uložení Konstantní klima, T C, RV 50%, mimo ozon a škodlivé látky (gumové jedyionty mědi, manganu), temno, bez mechanického zatížení. Pokud možno potlačit možnost reakce s kyslíkem (uložení za nepřístupu kyslíku nebo vitríny vymývat dusíkem).

31 Čištění Zoxidovaný povrch gumy by měl být zachován, protože poskytuje určitou ochranu méně porušeného materiálu pod touto vrstvou. Suché čištění: - Volně usazený prach-štětcem s přírodním vlasem - Pevně ulpělé nečistoty- nejdříve zkouška čistících prostředků - wishab prášek, hubka Mokré čištění: - když není příliš zdegradovaná, možno krátké čištění vodou - rozpouštědla ne, způsobují praskliny, bobtnání

32 neexistuje univerzální typ lepidla. 3 typy: Lepení - MARES M80 (kaučukové lepidlo na bázi neopren-chlorovaný kaučuk s černým pigmentem na bázi rozpouštědla), dlouhodobá odolnost, dobrá adheze a pružnost, ale nereverzibilní - akrylátová disperze 498 HV od Lascaux-vodní butylmetalkrylátová disperze, po vyschnutí čirá, vysoká pevnost a pružnost. Nelze spojit gumu s gumou. - přírodní kaučuk, doplnění přírodní latex. Roztok kaučuku v benzínudobrá adheze, rychle se odpařuje,což je tolerovatelné pro latex. Přírodní latex nemá dobré síťovací ani adhezní vlastnosti. Doplňovaný materiál lze připravit zaschnutím tenkých vrstev, případně zesílených tkaninami nebo vláknitým materiálem. Nutno ale použít butylový latex, který je odolný proti stárnutí.

33 Literatura Waentig, Friederike : Plastické hmoty-kulturní dědictví? In.Sborník z konzervátorského a restaurátorského semináře. Pardubice s Holler, Petr-Svitáková, Romana-Hollerová, Petra: Použití metod analýzy polymerů pro charakterizaci materiálů sbírkových předmětů. In: Sborník z konzervátorského a restaurátorského semináře. Pardubice S Linke, Dietmar: Problémy při konzervaci a restaurování gumy. In: Sborník z konzervátorského a restaurátorského semináře. Pardubice s Kovářová, Jana-Špaček, Vladimír-Řeháková, Hana: Vliv podmínek uložení na stárnutí plastů. In: Sborník z konzervátorského a restaurátorského semináře. Pardubice s Shashoua, Yvonne: Conservation of plastics. Materials science, degradation and preservation

Základní formy využití polymerů. Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna

Základní formy využití polymerů. Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna Základní formy využití polymerů Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna ADITIVY DO POLYMERŮ POLMER + ADITIVUM = PLAST. PŘÍDAVNÉ LÁTKY DO HDPE/PP ZBYTKY KATALYTICKÉHO SYSTÉMU (SiO2, chromocen,

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem umělé hmoty,

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE PLASTY VZTAH MEZI STRUKTUROU A VLASTNOSTMI Obsah Definice Rozdělení plastů Vztah mezi strukturou a vlastnostmi chemické složení a tvar molekulárních jednotek

Více

Plasty - druhy a možnosti využití

Plasty - druhy a možnosti využití Plasty - druhy a možnosti využití První plasty (dříve označované jako umělé hmoty) byly vyrobeny v polovině minulého století. Jedním z nejstarších je celuloid. Vyrábí se z celulózy (celulóza tvoří stěny

Více

Silly putty ( inteligentní plastelína ) V USA za II.sv.války jako možná (neúspěšná) náhrada nedostatkové pryže (kyselina boritá + silikonový olej)

Silly putty ( inteligentní plastelína ) V USA za II.sv.války jako možná (neúspěšná) náhrada nedostatkové pryže (kyselina boritá + silikonový olej) PRYŽ Silly putty ( inteligentní plastelína ) V USA za II.sv.války jako možná (neúspěšná) náhrada nedostatkové pryže (kyselina boritá + silikonový olej) Vlastnosti pryže Velká elasticita (pružiny, těsnění,

Více

kapitola 39 - poznámky ke kapitole

kapitola 39 - poznámky ke kapitole K A P I T O L A 39 PLASTY A VÝROBKY Z NICH Poznámky 1. V celé nomenklatuře se výrazem plasty rozumějí materiály čísel 3901 až 3914, které působením vnějšího vlivu (zpravidla tepla a tlaku, případně rozpouštědla

Více

www.spreje.cz CONTACT Kyanoakrylátová lepidla Superrychlá Úsporná Mnohostranná Trvalá

www.spreje.cz CONTACT Kyanoakrylátová lepidla Superrychlá Úsporná Mnohostranná Trvalá CONTACT Kyanoakrylátová lepidla Superrychlá Úsporná Mnohostranná Trvalá CONTACT kyanoakrylátové lepidlo Superrychlé, hospodárné, trvanlivé a s mnohostranným využitím. Contact kyanoakrylátová lepidla jsou

Více

Podstata plastů [1] Polymery

Podstata plastů [1] Polymery PLASTY Podstata plastů [1] Materiály, jejichž podstatnou část tvoří organické makromolekulami látky (polymery). Kromě látek polymerní povahy obsahují plasty ještě přísady (aditiva) jejichž účelem je specifická

Více

LEPIDLA POUŽÍVANÁ V MUZEJNÍ PRAXI A PRO KONZERVOVÁNÍ A RESTAUROVÁNÍ

LEPIDLA POUŽÍVANÁ V MUZEJNÍ PRAXI A PRO KONZERVOVÁNÍ A RESTAUROVÁNÍ LEPIDLA POUŽÍVANÁ V MUZEJNÍ PRAXI A PRO KONZERVOVÁNÍ A RESTAUROVÁNÍ Lepení se jako účinná technika spojování materiálů, pouţívá jiţ více neţ 6000 let. Zpočátku se pouţívaly pouze přírodní látky, zejména

Více

NÁTĚRY OKEN - HISTORIE A SOUČASNOST Irena Kučerová

NÁTĚRY OKEN - HISTORIE A SOUČASNOST Irena Kučerová NÁTĚRY OKEN - HISTORIE A SOUČASNOST Irena Kučerová 1. Povětrnostní stárnutí dřeva Dřevo je tvořeno z 90-98 % z makromolekulárních látek, které formují strukturu buněčných stěn: celulózy, hemicelulóz a

Více

vytvrzení dochází v poslední části (zóně) výrobního zařízení. Profil opouštějící výrobní zařízení je zcela tvarově stálý a pevný.

vytvrzení dochází v poslední části (zóně) výrobního zařízení. Profil opouštějící výrobní zařízení je zcela tvarově stálý a pevný. Kompozity Jako kompozity se označují materiály, které jsou složeny ze dvou nebo více složek, které se výrazně liší fyzikálními a chemickými vlastnostmi. Spojením těchto složek vznikne zcela nový materiál

Více

Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc.

Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc. Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc. Ústav inženýrství pevných látek Fakulta chemické technologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze tel.: 220445149, 220445150 e-mail: vaclav.svorcik@vscht.cz Sylabus

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 3. ROZDĚLENÍ PLASTŮ TERMOPLASTY, REAKTOPLASTY; MECHANICKÉ CHOVÁNÍ PLASTŮ; KAUČUKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento

Více

Podobný vzhled, rozdílné materiály

Podobný vzhled, rozdílné materiály 14 povlakové krytiny Foto DLW-Armstrong Podobný vzhled, rozdílné materiály Linoleum Jak název napovídá (linum len, oleum olej), jde o materiál vyrobený z přírodních surovin. Na počátku 20. století bylo

Více

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System New Pen-System R Contact Kyanoakrylátová lepidla super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá 1 Contact WEICON Contact kyanoakrylátová lepidla jsou za studena vytvrzující jednokomponentní lepidla bez

Více

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY 1. Základní pojmy - makromolekulární látky = molekulové systémy složené z velkého počtu atomů, které jsou vázány chemickou vazbou do dlouhých řetězců - řetězce jsou tvořeny stavebními

Více

Lukopren N - silikonové dvousložkové kaučuky

Lukopren N - silikonové dvousložkové kaučuky ISO 9001 - silikonové dvousložkové kaučuky Charakteristika jsou silikonové dvousložkové kaučuky takzvaného kondenzačního typu. Po smíchání pasty s kata-lyzátorem dochází k vulkanizaci v celé hmotě během

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií III Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Protižmolková úprava I Tkaniny a pleteniny vyrobené z přízí ze syntetických vláken, především z PAN nebo PES, mají sklon

Více

Silikonová lepidla a těsnicí hmoty

Silikonová lepidla a těsnicí hmoty Silikonová lepidla a těsnicí hmoty Lepidla se dodávají v široké škále chemických složeních, z nichž každé má své specifické vlastnosti a použití. V této souvislosti jsou silikony často označovány spíše

Více

Životní prostředí. Plasty v životním prostředí

Životní prostředí. Plasty v životním prostředí Životní prostředí Plasty v životním prostředí 1868 John Wesley Hyatt inzerát 1856 Alexander Parkes nitrát celulosy 1870 John Wesley Hyatt celuloid 1872 The Celluloid Manufacturing Co. & J. W. Hyatt

Více

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc.

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. O čem budeme mluvit Úvod do chemie a technologie polymerů Makromolekulární řetězce Struktura, fázový stav a základní vlastnosti

Více

Ceník výrobků 3M. objednávací kód barva síla (mm) návin (m) šíře (mm) popis

Ceník výrobků 3M. objednávací kód barva síla (mm) návin (m) šíře (mm) popis Ceník výrobků 3M Vysoce pevné montážní lepicí pásky VHB teplotní odolnost 4905-F čirá 0,5 66 6 789,- 4905-F čirá 0,5 66 12 1.739,- 4905-F čirá 0,5 66 19 2.739,- 4910-F čirá 1 33 6 419,- 4910-F čirá 1 33

Více

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2 TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Obsah: 1. Definice koroze 2. Rozdělení koroze 3. Ochrana proti korozi 4. Kontrolní otázky 1. Definice koroze Koroze je rozrušování materiálu vlivem okolního prostředí Činitelé

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základy chemie makromolekulárních látek VY_32_INOVACE_18_11

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základy chemie makromolekulárních látek VY_32_INOVACE_18_11 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

MONTÁŽNÍ A KONSTRUKČNÍ LEPIDLA

MONTÁŽNÍ A KONSTRUKČNÍ LEPIDLA 37 38 MONTÁŽNÍ A KONSTRUKČNÍ PUROCOL Vysoce kvalitní polyuretanové lepidlo s velmi vysokou lepicí silou. Po vytvrzení je transparentní a vysoce vodovzdorné D4 (ČSN EN 204). Nezanechává skvrny a lze použít

Více

Úvod technologie hot melt

Úvod technologie hot melt Technologie hotmelt Úvod technologie hot melt Průmyslové technologie hot melt jsou v současné době velice dobře konkurenceschopné klasických postupům tepelného pojení. Důvodem jejich použití je zejména

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadovéčíslo DUM 216 Jméno autora Ing. Jaroslava Macounová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 25. 9. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Poškození laku. Prevence, rozpoznání, ochrana. téma materiály & technologie

Poškození laku. Prevence, rozpoznání, ochrana. téma materiály & technologie téma materiály & technologie Poškození laku Prevence, rozpoznání, ochrana Článek s bohatou fotografickou dokumentací se zabývá aspekty kvalitní ochrany dřeva. Všímá si především vlivu správného opracování

Více

Umělý kámen užití a vlastnosti

Umělý kámen užití a vlastnosti Umělý kámen užití a vlastnosti 1. 2. 2010 Při obnově nebo restaurování kamenných objektů sochařských děl, architektonických prvků apod. se často setkáváme s potřebou doplnění chybějících částí. Jsou v

Více

STOČ Nástřik a testování přilnavosti nátěrových systémů na kovových a sklolaminátových površích

STOČ Nástřik a testování přilnavosti nátěrových systémů na kovových a sklolaminátových površích VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Fakulta strojní Katedra mechanické technologie STOČ Nástřik a testování přilnavosti nátěrových systémů na kovových a sklolaminátových površích Student: DINEV IVAN Ostrava

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Obor: Nástrojař Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

ZNEHODNOCOVÁNÍ VYVOLANÉ SLUNEČNÍM ZÁŘENÍM

ZNEHODNOCOVÁNÍ VYVOLANÉ SLUNEČNÍM ZÁŘENÍM ZNEHODNOCOVÁNÍ VYVOLANÉ SLUNEČNÍM ZÁŘENÍM Podstata degradace Znehodnocování plastů Komplex degradačních procesů: Oxidace (přírodní a syntetické kaučuky) Termická degradace (termooxidační stárnutí) Fotodegradace

Více

Plasty A syntetická vlákna

Plasty A syntetická vlákna Plasty A syntetická vlákna Plasty Nesprávně umělé hmoty Makromolekulární látky Makromolekuly vzniknou spojením velkého množství atomů (miliony) Syntetické či přírodní Známé od druhé pol. 19 století Počátky

Více

PŘEDMLUVA 3 1 ÚVOD 23 2 MATERIÁLY 25

PŘEDMLUVA 3 1 ÚVOD 23 2 MATERIÁLY 25 OBSAH PŘEDMLUVA 3 1 ÚVOD 23 2 MATERIÁLY 25 2.1 Základní pojmy 25 2.1.1 Definice 26 2.2 Rozdělení makromoiekulárních látek 28 2.3 Základy výroby polymerů 29 2.3.1 Postupy syntézy makromoiekulárních látek

Více

Makromolekulární látky

Makromolekulární látky Makromolekulární látky Učební texty k výuce chemie školní rok 2016/2017 Makromolekuly látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců látky s velkou relativní molekulovou

Více

Vstřikování plastů. plasty, formy, proces. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti

Vstřikování plastů. plasty, formy, proces. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Vstřikování plastů plasty, formy, proces SPŠ Praha 10, Na Třebešíně 2299 2 OBSAH PLASTY 1. Historie plastů 4 2. Dělení plastů 5 3. Plasty pro vstřikovací lisy 6 4. Výrobky z plastů (obr.) 7 VSTŘIKOVACÍ

Více

TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ

TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ PRŮVODNÍ JEVY působení smykových sil v tavenině ochlazování hmoty a zvyšování viskozity taveniny pokles tlaku od ústí vtoku k čelu taveniny nehomogenní teplotní a napěťové pole

Více

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu)

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla Sklo je vlastně tuhý roztok směsi solí alkalických kovů a kovů alkalických zemin s kyselinou

Více

Ing. Hana Zmrhalová. Název školy: Autor: Název: VY_32_INOVACE_20_CH 9. Číslo projektu: Téma: Anotace: Datum: Základní škola Městec Králové

Ing. Hana Zmrhalová. Název školy: Autor: Název: VY_32_INOVACE_20_CH 9. Číslo projektu: Téma: Anotace: Datum: Základní škola Městec Králové Název školy: Autor: Základní škola Městec Králové Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_20_CH 9 Číslo projektu: Téma: Anotace: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 ORGANICKÁ CHEMIE PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA Prezentace,

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T E R I Á L Y _ P W P Název školy: Číslo a název projektu:

Více

Dřevo Živice Makromolekulárn

Dřevo Živice Makromolekulárn Dřevo Živice Makromolekulárn rní látky Ing. Milena Pavlíkov ková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova pavlikova@fsv.cvut..cvut.czcz tpm.fsv fsv.cvut..cvut.czcz Obsah, aneb co nás n s dnes čeká

Více

Tmely a lepidla Tmely balení objem barva

Tmely a lepidla Tmely balení objem barva Tmely balení objem barva ACRYL Výrobek Simson Acryl je jednosložkový disperzní tmel, který je možno přetírat barvou. Je to elasticko-plastický tmel. Použití: v interiérech, jako například styky mezi sádrokartonem

Více

WNC MDP 50 je vodní disperze vinyl-maleinového kopolymeru vyráb ná

WNC MDP 50 je vodní disperze vinyl-maleinového kopolymeru vyráb ná WNC MDP 50 je vodní disperze vinyl-maleinového kopolymeru vyráb ná emulsní polymerací. M že být ed na vodou v jakékoliv proporci a je mísitelná s dalšími vinylovými a kopolymerovými disperzemi. Po odpa

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ANALÝZA LEPIDEL VE VŠEOBECNÉM STROJÍRENSTVÍ ANALYSIS OF ADHESIVES IN GENERAL ENGINEERING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ANALÝZA LEPIDEL VE VŠEOBECNÉM STROJÍRENSTVÍ ANALYSIS OF ADHESIVES IN GENERAL ENGINEERING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY ANALÝZA

Více

Výzkum vlivu materiálu formy na vlastnosti polymerních. Bc. Jan Švehlík

Výzkum vlivu materiálu formy na vlastnosti polymerních. Bc. Jan Švehlík Výzkum vlivu materiálu formy na vlastnosti polymerních výrobků Bc. Jan Švehlík Diplomová práce 2014 (3) Do práva autorského také nezasahuje škola nebo školské či vzdělávací zařízení, užije-li nikoli

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška Obsah Definice kompozitních materiálů Synergické působení

Více

Vývoj systémů nánosu pasty a pěny pro řízené porézní vrstvy a zvýšení životnosti filtračních textilií, vč. technologie crushed foam

Vývoj systémů nánosu pasty a pěny pro řízené porézní vrstvy a zvýšení životnosti filtračních textilií, vč. technologie crushed foam 4.2 Multifunkční zátěrové bariéry studie možnosti kombinace paropropustných efektů tepelných bariér - řešitel INOTEX s.r.o., TUL Souhrnná zpráva - Inotex (Marek, Martínková) 4.2.1. Filtrační textilie Vývoj

Více

Pracovní postup Cemix: Samonivelační podlahové stěrky

Pracovní postup Cemix: Samonivelační podlahové stěrky Pracovní postup Cemix: Samonivelační podlahové stěrky Pracovní postup Cemix: Samonivelační podlahové stěrky Obsah 1 Materiály pro podlahové konstrukce... 3 2 Typy a parametry samonivelačních stěrek...

Více

Polymery a plasty v praxi FENOLFORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE

Polymery a plasty v praxi FENOLFORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE Polymery a plasty v praxi PRYSKYŘICE RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@polymer.cz pospisil@gascontrolplast.cz 29716@mail.muni.cz 14. 4. 2014 POLYMERY A PLASTY V PRAXI PRYSKYŘICE _9-2014 1 LEKCE datum

Více

Úvod. 1. 1. Přehled. 2. 2. Aplikace & systém N-coat. 3. 3. Charakteristika & vlastnosti. 4. 4. Srovnání s jinými podlahovými materiály

Úvod. 1. 1. Přehled. 2. 2. Aplikace & systém N-coat. 3. 3. Charakteristika & vlastnosti. 4. 4. Srovnání s jinými podlahovými materiály Hybridní nátěr Úvod 1. 1. Přehled 2. 2. Aplikace & systém N-coat 3. 3. Charakteristika & vlastnosti 4. 4. Srovnání s jinými podlahovými materiály 5. 5. Schválené výsledky testů N-COAT otěruvzdornost odolnost

Více

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU Základy technologie lepení V současnosti se technologie lepení stala jednou ze základních technologií spojování kovů, plastů i kombinovaných systémů materiálů

Více

uvnitř: Univerzální rádce pro práci s barvami vodou ředitelné barvy přehled produktů

uvnitř: Univerzální rádce pro práci s barvami vodou ředitelné barvy přehled produktů uvnitř: Univerzální rádce pro práci s barvami vodou ředitelné barvy přehled produktů 2016 Univerzální rádce pro práci s barvami Doporučený pracovní postup představuje spolehlivý recept, jak dosáhnout kvality

Více

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE:

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH je tkanina z uhlíkových vláken s vysokou

Více

18MTY 9. přenáška polymery 2

18MTY 9. přenáška polymery 2 18MTY 9. přenáška polymery 2 Zkouškové okruhy Důležité vazby v polymerech Nejvýznamnější a nejvíce vyráběné polymery Co rozumíme pod pojmem konfigurace? Je konfigurace z chemického hlediska trvalá? Vysvětlete

Více

".~'M'iEíUVA, ". ŠŇUPÁREK

.~'M'iEíUVA, . ŠŇUPÁREK --. výroba, struktura, vlastnosti a použití ".~'M'iEíUVA, ". ŠŇUPÁREK,., ~ 1"4-2: prepracované vydánr PRAHA 2000 SOBOTALES., OBSAH 1 Úvod........................... 13 1.1 Seznam zkratek a symbolu................

Více

epoxidová pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty. není hořlavá kapalina není hořlavá kapalina cca 500 g/m 2 cca 1 100 g/m 2 cca 1 700 g/m 2

epoxidová pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty. není hořlavá kapalina není hořlavá kapalina cca 500 g/m 2 cca 1 100 g/m 2 cca 1 700 g/m 2 PCI-Rigamuls S 30 Pojivo z reaktivní pryskyřice pro zhotovení chemicky odolných spárovacích a pokládacích malt pro obklady dlaždicemi Výrobní list č.: 143 Vlastnosti produktu Odolný proti chemikáliím,

Více

KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z PAPÍRU

KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z PAPÍRU KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z PAPÍRU Klíčová slova papír ruční (hadrový), papír strojní (dřevní), průzkum, biokoroze, chemická a mechanická degradace, odkyselování, čištění, restaurování, ochranný režim Cíle a)

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu Materiály Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu nesmí se měnit při provozních podmínkách mechanické vlastnosti jsou funkcí teploty vliv zpracování u kovových materiálů (např.

Více

Cíle průzkumu textilu

Cíle průzkumu textilu Textil Cíle průzkumu textilu Popis aktuálního stavu textilu a jeho poškození Průzkum předchozích restaurátorských zásahů Určení druhu textilních vláken Průzkum technologie zhotovení textilu Hodnocení vlivu

Více

HYDROFOBNÍ IMPREGNACE BETONU

HYDROFOBNÍ IMPREGNACE BETONU V posledních několika letech se na trhu objevilo obrovské množství impregnačních přípravků a distributoři těchto přípravků se předhánějí ve vyzdvihávání předností jedněch přípravků proti druhých. Módním

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0519Lepidla přírodní a syntetická lepidla

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0519Lepidla přírodní a syntetická lepidla Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova www.zlinskedumy.cz Střední odborná

Více

Lepení materiálů. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D.

Lepení materiálů. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. Lepení materiálů RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. Princip Adheze Smáčivost Koheze Dělení lepidel Technologie lepení Volba lepidla Lepení kovů Zásady navrhování lepených konstrukcí Typy spojů Princip lepení Lepení

Více

systém epoxidové pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty kapalina není hořlavá kapalina není hořlavá

systém epoxidové pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty kapalina není hořlavá kapalina není hořlavá PCI-Schwimmbadfuge Epoxidová spárovací hmota pro keramické obklady v trvale mokrém a vlhkém prostředí Výrobní list č.: 164 Údaje o zpracování/technická data Materiálně technologická data Materiálová báze

Více

FASÁDNÍ BARVY A OMÍTKY. Fasádní technologie. akrylátové silikonové silikátové vápenné elastomerické protiplísňové

FASÁDNÍ BARVY A OMÍTKY. Fasádní technologie. akrylátové silikonové silikátové vápenné elastomerické protiplísňové FASÁDNÍ BARVY A OMÍTKY Fasádní technologie akrylátové silikonové silikátové vápenné elastomerické protiplísňové www.paulin.cz paulin@paulin.cz FASÁDNÍ BARVY A OMÍTKY KREATIVNÍ FASÁDY MINERÁLNÍCH OMÍTEK

Více

Koroze Ch_021_Chemické reakce_koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková

Koroze Ch_021_Chemické reakce_koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

3. Abiotické formy znehodnocení dřeva

3. Abiotické formy znehodnocení dřeva 3. Abiotické formy znehodnocení dřeva Dřevo se degraduje a ztrácí své původní užitné vlastnosti nejen vlivem aktivity biotických škůdců, ale i v důsledku působení rozličných abiotických činitelů. Hlavní

Více

TECHNICKÝ LIST L A M I N A Č N Í P R Y S K Y Ř I C E L 285 T U Ž I D L A 285, 286, 287. Návod k použití, technické listy

TECHNICKÝ LIST L A M I N A Č N Í P R Y S K Y Ř I C E L 285 T U Ž I D L A 285, 286, 287. Návod k použití, technické listy TECHNICKÝ LIST L A M I N A Č N Í P R Y S K Y Ř I C E T U Ž I D L A 285, 286, 287 Návod k použití, technické listy Charakteristika Schválení: Německý federální úřad pro letectví Použití: výroba kluzáků,

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam-skupina-podskup. zcela / částečně Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR 01_01_01

Více

Koroze. Samovolně probíhající nevratný proces postupného narušování a znehodnocování materiálů chemickými a fyzikálněchemickými vlivy prostředí

Koroze. Samovolně probíhající nevratný proces postupného narušování a znehodnocování materiálů chemickými a fyzikálněchemickými vlivy prostředí Koroze Samovolně probíhající nevratný proces postupného narušování a znehodnocování materiálů chemickými a fyzikálněchemickými vlivy prostředí Korozní činitelé Vnitřní: čistota kovu chemické složení způsob

Více

Produkty pro opravu vozidel

Produkty pro opravu vozidel Produkty pro opravu vozidel 1 Produkty pro opravu vozidel Obsah Přímé zasklívání 3 Anaerobní lepidla 4 Vteřinová lepidla 5 Ošetření povrchu (Nástřiky spodku vozidel/ čističe) 6 Těsniva 7 Přímé zasklívání

Více

Zkoušení fyzikálně-mechanických vlastností materiálů a výrobků pro automobilový průmysl

Zkoušení fyzikálně-mechanických vlastností materiálů a výrobků pro automobilový průmysl Zkoušení fyzikálně-mechanických vlastností materiálů a výrobků pro automobilový průmysl Zákaznický den, Zlín 17.3.2011 Základní typy zkoušek stanovení základních vlastností surovin, materiálu polotovarů

Více

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Kód odpadu Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304* N Hlušina ze zpracování sulfidické

Více

PROGRAM SÁDROKARTON PROGRAM SÁDROKARTON. Finish tmel na sádrokartony. Sádrokartonářská stěrka. Univerzální brousitelný tmel

PROGRAM SÁDROKARTON PROGRAM SÁDROKARTON. Finish tmel na sádrokartony. Sádrokartonářská stěrka. Univerzální brousitelný tmel Finish tmel na sádrokartony Pouze pro interiéry k vyrovnání nerovností na stěnách, k opravám starých a popraskaných omítek, hladkého betonu a k finálnímu tmelení sádrokartonových desek. Je určen k úpravě

Více

Polyvinylacetát (PVAc) Polyvinylalkohol (PVA) CH n CH 2

Polyvinylacetát (PVAc) Polyvinylalkohol (PVA) CH n CH 2 Polyviylacetát (PVAc) - 3 Výroba: emulzí polymerace viylacetátu; (P= 800) hemicky málo odolý; použití: lepidla, latexové barvy, žvýkačky, impregačí prostředky (papíru a textilu), a výrobu PVA! Polyviylalkohol

Více

Libraprint LIP. Sítotisková barva

Libraprint LIP. Sítotisková barva Strana: 1/5 Libraprint LIP Sítotisková barva Rozsah použití Barva Librapritt LIP je velmi univerzální ředidlová sítotisková barva, dodávaná v přímých i v rastrových odstínech a určená pro každodenní práce

Více

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006. Degradace nízkolegovaných ocelí v. abrazivním a korozivním prostředí

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006. Degradace nízkolegovaných ocelí v. abrazivním a korozivním prostředí ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006 Degradace nízkolegovaných ocelí v abrazivním a korozivním prostředí ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006 Odborný Curiculum Vitae Curiculum Vitae Michal Černý - 29.

Více

autor testu, obrázky: Mgr. Radovan Sloup 1. Vyřeš osmisměrku: (škrtat můžeš vodorovně, svisle nebo úhlopříčně v libovolném směru)

autor testu, obrázky: Mgr. Radovan Sloup 1. Vyřeš osmisměrku: (škrtat můžeš vodorovně, svisle nebo úhlopříčně v libovolném směru) PLASTY II autor testu, obrázky: Mgr. Radovan Sloup 1. Vyřeš osmisměrku: (škrtat můžeš vodorovně, svisle nebo úhlopříčně v libovolném směru) Slova k vyškrtání: T E F L O N P M A O N O R A M O C L Y S M

Více

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Plasty Základy materiálového inženýrství Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základní vlastnosti plastů Výroba z levných surovin. Jsou to sloučeniny

Více

Povrchová úprava - vrchní JMP - Povrchová úprava - spodní LTF - Typ nosné vložky, plošná hmotnost GV 60 g/m 2. Tloušťka 4.0±0.2 mm

Povrchová úprava - vrchní JMP - Povrchová úprava - spodní LTF - Typ nosné vložky, plošná hmotnost GV 60 g/m 2. Tloušťka 4.0±0.2 mm BITARD PROFI 40 Ve spodních stavbách proti vlhkosti a vodě. Pás se navrhuje proti zemní vlhkosti zpravidla v jedné vrstvě. Na plochých střechách se pás používá pro podkladní vrstvy a mezivrstvy. U vícevrstvých

Více

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Problematika odpadů Vznik odpadů a odpadní energie ve všech fázích životního cyklu. dpadem se může stát samotný výrobek na konci životního cyklu. Vznik odpadů

Více

Metakrylátové lepidlo Power 25 ml Č. výr. 92624

Metakrylátové lepidlo Power 25 ml Č. výr. 92624 Charakteristika: Strukturální lepení v dnešních výrobních a zpracovatelských procesech kladou vysoké požadavky na pevnost, rychlost a bezpečnost spojovacích mechanismů. Modifikovaný metyl-metakrylátester

Více

kapitola 40 - tabulková část

kapitola 40 - tabulková část 4000 00 00 00/80 KAUČUK A VÝROBKY Z NĚJ 4001 00 00 00/80 Přírodní kaučuk, balata, gutaperča, guajal, čikl a podobné přírodní gumy, v primárních formách nebo v deskách, listech nebo pásech 4001 10 00 00/80

Více

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Cemix WALL system JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Řešení pro omítání všech typů podkladů Jak zvolit vhodnou omítku pro interiér a exteriér JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Omítky jsou

Více

Elastická lepidla a těsnicí materiály

Elastická lepidla a těsnicí materiály Elastická lepidla a těsnicí materiály Katalog WEICON 161 Lepidla a těsnicí hmoty Technické spreje Elastická lepidla a těsnicí materiály Elastická lepidla a těsnicí materiály se dnes používají v mnoha oblastech

Více

Popis technologie tvarování

Popis technologie tvarování Tvarování Popis technologie tvarování Tvarování je výrobní postup, při němž polotovar mění tvar bez poškození celistvosti a bez většího přemísťování částic hmoty Proces probíhá obvykle zatepla (mezi teplotami

Více

Prášková metalurgie. Výrobní operace v práškové metalurgii

Prášková metalurgie. Výrobní operace v práškové metalurgii Prášková metalurgie Výrobní operace v práškové metalurgii Prášková metalurgie - úvod Prášková metalurgie je obor zabývající se výrobou práškových materiálů a jejich dalším zpracováním (tj. lisování, slinování,

Více

www.kores-praha.cz KORES LEPICÍ TYČINKA - Lepí všechny druhy papíru - Čistá a jemná aplikace - Vyrobena v ČR Vypratelná, netoxická

www.kores-praha.cz KORES LEPICÍ TYČINKA - Lepí všechny druhy papíru - Čistá a jemná aplikace - Vyrobena v ČR Vypratelná, netoxická 60% obsahu z obnovitelných zdrojů www.kores-praha.cz Vypratelná, netoxická VYPRATELNÉ NETOXICKÉ Neobsahuje kyseliny a rozpouštědla BEZ ROZPOUŠTĚDEL Šetrná vůči životnímu prostředí Vzduchotěsné víčko VZDUCHOTĚSNÉ

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Pracovní stáž Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Pracovní stáž Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Střední průmyslová škola polytechnická COP Zlín Praktická cvičení Pracovní stáž Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Lukáš Svoboda Březen 2014/ 4.A Obsah 1.0 ÚVOD...3 2.0 VSTŘIKOVÁNÍ...3 2.1 ÚVOD DO VSTŘIKOVÁNÍ...3

Více

Doplňkové technologie

Doplňkové technologie Doplňkové technologie Lepení Lepení - způsob spojování stejných nebo různých materiálů pomocí lepidel Výhody - lze lepit téměř jakékoliv materiály, a to i různorodé navzájem, přičemž dílce z lepených materiálů

Více

Průmyslové pásky pro reklamní tisk a výstavnictví. Engineered to Perform Better

Průmyslové pásky pro reklamní tisk a výstavnictví. Engineered to Perform Better Průmyslové pásky pro reklamní tisk a výstavnictví Engineered to Perform Better Vysoce účinná 2,5mil akrylová přenášecí páska ORAFILM 1375 3M 467MP čistý akryl bez podkladu voděvzdorný PE potažený papír,

Více

Sada 2 Klempířská technologie

Sada 2 Klempířská technologie S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 37. Ochrana proti korozi nátěry Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam-skupinapodskup. Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR zcela / částečně 01_01_01 Cement

Více

I n d u s t r y. Tabulka příprav povrchů. pro produkty řady Sikaflex - 2xx Sikaflex - 3xx SikaTack - xy

I n d u s t r y. Tabulka příprav povrchů. pro produkty řady Sikaflex - 2xx Sikaflex - 3xx SikaTack - xy I n d u s t r y Tabulka příprav povrchů pro produkty řady Sikaflex - 2xx Sikaflex - 3xx SikaTack - xy Aktivatory a primery - přípravky zlepšující adhezi k podkladu - průvodce k výběru podklad suchý, bez

Více

VÝHODY ŘADY BARVY S KŘEMENEM. Řada, která barvám vdechne život FÁSADY BEZ VAD MNOHOSTRANNÁ ŘADA

VÝHODY ŘADY BARVY S KŘEMENEM. Řada, která barvám vdechne život FÁSADY BEZ VAD MNOHOSTRANNÁ ŘADA Řada, která barvám vdechne život VÝHODY ŘADY FÁSADY BEZ VAD Řada QUARZ Paulín je zastoupena výrobky na bázi akrylátových pryskyřic ve vodní disperzi s křemenným pískem. Výrobky se používají na exteriérové

Více