Školní stravování jako vzdělávání a výchova

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Školní stravování jako vzdělávání a výchova"

Transkript

1 Školní stravování jako vzdělávání a výchova

2 Současné nástroje řízení kvality školního stravování Řízení skladby jídel VDD, spotřební koše, výživová pyramida. Řízení výběru kvalitních surovin Zákon o potravinách prováděcí vyhlášky, Klasa, Bio, Regionální potravina, tabulky výživových hodnot potravin. Řízení psychosociální kvality stravování, senzorická úroveň jídel, způsob a prostředí jejich výdeje a konzumace, Individualizace stravování.

3 Školní stravování jako vzdělávání a výchova DNES - Dodržení spotřebního koše Za vzdělání je považováno, když žáka přesvědčíme, že zvolená doporučená dávka je ta správná a pak jako výchovu označujeme to, že bude dotyčný tuto doporučenou dávku dodržovat. V takovém případě se nejedná o vzdělání a výchovu, ale o omezování osobní svobody nebo také o výchovu k nesamostatnosti a neschopnosti tvořit.

4 Nové nástroje řízení školní stravování jako výchova a vzdělávání 1. Respektování VDD Skladba jídel bude odpovídat schválených VDD, případně spotřebním potravinovým košům. 2. Výběr z více stravovacích úrovní s deklarovanou kvalitou potravin a pokrmů 3. Monitorování a prezentace dosahovaných výsledků Aplikování projektu Nutrition Friendly Schools Initiative (NFSI). 4. Komunitní způsob výběru instalace stravovací úrovně

5 1. Respektování VDD Doporučujeme rozšířit doporučené dávky živin o doporučení pro vegetariány a vegany, tak jak to je již od roku 2011 v USA a Kanadě a od roku 2012 i v Austrálii.

6 1. Respektování VDD Úprava vegetariánského spotřebního koše pro věk 3 6 roků

7 1. Respektování VDD Úprava vegetariánského spotřebního koše pro věk roků

8 2. Výběr z více stravovacích úrovní s deklarovanou kvalitou potravin a pokrmů. Dnes mnoho školních jídelen sice nabízí výběr z více jídel, avšak jejich kvalita je stejná nebo přinejmenším je nerozlišená. Semafor kvality stravování umožňuje vědomou volbu kvality jídla a tím i výchovu k odpovědnosti za své zdraví. Pak lze i monitorovat vliv této volby na zdraví a podávat tím strávníkovi zpětnou vazbu a tím zvyšovat úroveň vědomého nutričního chování. Velké možnosti rozšíření individualizace stravování nabízí i změna řízení způsobu výdeje a konzumace stravy.

9 Analýza způsobů stravování v naší populaci Poř. Způsob stravování Vliv na zdraví A B KONVENČNÍ způsob stravování dnešního průměrného občana "ZDRAVÝ" či RACIONÁLNÍ způsob stravování, který se řídí dnes v ČR platnými doporučenými dávkami živin a který propagují některé odborné společnosti. Konvenční strava má vliv: % na vznik většiny typů nádorových onemocnění (WHO) 2. Je jedním z hlavních faktorů srdečně cévních chorob, obezity a cukrovky (WHO) Poškozuje zdraví cca o 10% - 30% méně než strava konvenční. (Tvrzení na základě porovnání stravovacích úrovní v různých zemích a jejich vlivu na zdraví) C STRAVA PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ je vymezení takového způsobu výživy, který v maximální možné míře chrání před vznikem těch civilizačních nemocí, jejichž významným rizikovým faktorem je strava. Přispívá ke zlepšení zdravotní stavu o 30% - 90%. (Tvrzení na základě výsledků výzkumů vlivu vegetariánské stravy na zdraví) D RŮZNÉ DIETY A VÝŽIVOVÉ SMĚRY Zlepšují i zhoršují zdravotní stav. Záleží na správné aplikaci.

10 Analýza skladby jídel v různých způsobech Způsob HLAVNÍ POKRM PŘÍKRM A. Konvenční Uzeniny, konzervy, vnitřnosti. Vepřové a hovězí Skopové a zvěřina stravování Těžká příloha Knedlík z bílé mouky, bílá rýže, bílé pečivo a těstoviny. Luštěniny PŘÍLOHA Lehká příloha Nakládaná zelenina a Saláty se sladkokyselou zálivkou "ZÁKRM" Zákusek Zákusky z bílé mouky Slané tyčinky z bílé mouky NÁPOJ Káva, mléko Tmavý čaj Víno Slazené nealko nápoje B. Racionální C. Výživa podporující zdraví Drůbež Ryby, mořští živočichové Vejce Mléko, sýry Zakvašené ml. výrobky, Texturáty Luštěniny, Obiloviny Příkrmy z celozrnné mouky, nebroušených obilovin Zelenina nebo ovoce (vše dušené, či pečené) Dušená zelenina Pečená zelenina Kvašená zelenina Zeleninové saláty Porcovaná zelenina Zákusky z celozrnné mouky Zákusky ze sušeného ovoce a olejnatých semen Opražená semena Sušené ovoce Pivo Minerálky Zelené čaje Nealko pivo Bylinkové čaje Pitná voda D. Alternativní Máčené nebo naklíčené luštěniny, obiloviny, syrová zelenina a ovoce Olejnatá semena

11 Stupně stravovací úrovně dle energetického koeficientu STUPNĚ STRAVOVACÍ ÚROVNĚ A. Konvenční B. Racionální C. Podporující zdraví D. Alternativní ENERGIE STRAVA [kcal/den] [g/den] [kcal/g] , , , , , , , , , , ,9

12

13 Historie projektu

14 Semafor kvality způsobů stravování Slovenská kuchyně osmdesátých let KONVENČNÍ způsob stravování dnešního průměrného občana. Moderní odlehčená jídla "ZDRAVÝ" či RACIONÁLNÍ způsob stravování kompromis mezi poznatky vědy o výživě a současnými stravovacími návyky. Moderní zdravá jídla VÝŽIVA PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ respektování současných vědeckých poznatků bez kompromisu

15 Zásady semaforu pro sestavování jídel výběr potravin ZACHOVÁVAJÍ PŮVODNÍ SKLADBU POKRMŮ A JEJICH CHUŤ ČERVENÉ JÍDLO SE SKLÁDÁ Z PŘEVÁŽNĚ ČERVENÝCH POTRAVIN, ZELENINA/OVOCE SE PŘIDÁVÁ K JÍDLŮM DLE TRADICE (nové potraviny jen pokud se nezmění původní chuť) ZACHOVÁVAJÍ PŮVODNÍ SKLADBU POKRMŮ, ALE CHUŤ SE MŮŽE JIŽ MĚNIT (nové potraviny jen pokud se nezmění původní skladba jídla) OBSAHUJÍ NOVÉ POTRAVINY A MOHOU MÍT I NOVOU SKLADBU POKRMŮ (červená masa, bílá mouka, řepný cukr, apod.) ŽLUTÁ JÍDLA SE SKLÁDAJÍ ZE ŽLUTÝCH POTRAVIN, VŽDY ZELENINA/OVOCE (drůbeží a rybí maso, sýry, moučné pokrmy z víc jak 30% celozrnných obilovin nebo luštěnin, apod.) ZELENÉ JÍDLO SE SKLÁDÁ ZE ZELENÝCH POTRAVIN, VOLNĚ ZELENINA/OVOCE (tofu, Klaso, apod., moučné pokrmy z víc jak 50% celozrnných obilovin nebo luštěnin, apod.)

16 Doporučení Semaforu pro výběr jídel Česká kuchyně osmdesátých let Zdraví by tato jídla měli volit jen výjimečně a nemocní by se těmto jídlům měli zcela vyhnout. Moderní odlehčená jídla Tato jídla by měli strávníci volit jen tehdy, pokud se cítí být v dobré kondici. Jídla podporující zdraví Tato jídla by měli volit strávníci pro zvýšení a udržování své jinak dobré kondice. Pro nemocné a obézní by tato jídla měly být základem, který podpoří a urychlí jejich léčbu.

17 Semafor PRO SLOVNAFT Typ jídla 1. Jídlo 2. Jídlo 3. Jídlo Slovenská kuchyně osmdesátých let Linka I., IV. Jídla s vepřovým masem Jídla s hovězím nebo jiným druhem masa (než je vepřové, hovězí, rybí a drůbež) Tradiční moučná jídla (halušky, vdolky, apod.) Moderní odlehčená jídla Linka II. Jídla s rybím masem Jídla s brynzou nebo sýrem, drůbeží Upravená moučná jídla (rizota, placky, nákypy, knedle, apod.) Moderní zdravá jídla Linka III. Jídla s texturáty (tofu, sójový texturát, Robi, Klaso, Cerie, apod.) Jídla obilná a luštěninová (rizota, placky, nákypy, knedle, apod. Podrobně viz příloha) Jídla zapékaná Nebo jídla nasladko

18 Semafor pro SLOVNAFT Typ jídla 4. Výběrové 5. Pizza box 6. Minutky Slovenská kuchyně osmdesátých let Současná výběrová jídla linka I. a IV. Pizza chléb z bílé mouky (salámová, masová, apod.) Současná minutková Jídla Moderní odlehčená jídla Vlastní kombinace příloh - linka II. Pizza nad 30% celozrnných potravin (zeleninová, sýrová, apod.) Jídla s rybím masem (pstruh, štika, apod.) Moderní zdravá jídla Vlastní kombinace příloh i základů linka III. Pizza nad 50% celozrnných potravin (zeleninová, houbová, apod.) Zelená PLUS 1. Suroviny v BIO kvalitě dle jejich dostupnosti, 2. Volně olejnatá semena a za studena lisované oleje

19 Výsledky projektu

20 Výsledky projektu Mgr. Silvia Brodanská Manažér projektu Přejděte na zelenou Červen 2013 Na zelené jedlá chodilo cca 10% zamestnancov a na žlté jedlá približne 25% a keď som potom robila semináre o zdravej výžive a športové programy, tak v danom roku schudlo v Slovnafte takmer 300 ľudí o viac ako 5 kíl (je to iba ústna info, pretože sme ich nevážili), takže sme ovplyvnili stravovacie návyky 10% zamestnancov, ja osobne som v tom roku ked sme zaviedli Semafor schudla 11 kíl.

21 Strategie z pohledu stravovacích úrovní KONVENČNÍ STRAVA STUPEŇ stravovací úrovně ENERGIE [kcal/den] GASTRONOMICKÁ STRATEGIE Postoje k jídlu A KONVENČNÍ STRAVA Zachovávat původní skladbu pokrmů a jejich chuť a vzhled. (nové potraviny jen pokud se nezmění původní chuť) Jen konvenční Bez masa se člověk nenají ODLEHČENÉ POKRMY: Snížit obsah soli a tuků v jídle! 65% 3000 Měnit skladbu a kvalitu masa!

22 STUPEŇ stravovací úrovně Strategie z pohledu stravovacích úrovní ZDRAVÁ JÍDLA V DUCHU TRADIČNÍ ČESKÉ KUCHNĚ ENERGIE [kcal/den] Postoje GASTRONOMICKÁ STRATEGIE k jídlu B ZDRAVÁ JÍDLA V DUCHU TRADIČNÍ ČESKÉ KUCHYNĚ Zachovávají původní skladbu pokrmů, ale chuť se může již měnit (nové potraviny jen pokud se nezmění původní skladba jídla)! Zvýšit procento vlákniny, antioxidantů a dalších ochranných látek: Zařadit moderní bezmasé pokrmy! Snížit spotřebu masa! Změnit skladbu bílkovin ve prospěch rostlinných! Masu se vyhnu, pokud to jde 20% Zvýšit procento luštěnin a celozrnných obilovin, zlepšit jejich chutnost a stravitelnost Zvýšit procento, zeleniny a ovoce v pokrmech!

23 Strategie z pohledu stravovacích úrovní ZELENÁ JÍDLA STUPEŇ stravovací úrovně ENERGIE [kcal/den] GASTRONOMICKÁ STRATEGIE Postoje k jídlu C ZELENÁ JÍDLA Zařazují se nové potraviny. Jídla mohou mít i novou skladbu pokrmů! Zvýšené zařazování luštěnin a olejnatých semen! Zvýšené procento syrové zeleniny a syrového ovoce! Přednost dávat biopotravinám! Správné kombinace pokrmů v jídle! Je přirozené být vegetarián 10% Jsem vegetarián, vegan 4% 1200 Živá strava! 1%

24 Deklarovaná a garantovaná kvalita potravin DNES - Klasa, Bio, Regionální potravina, Nově dle množství ochranných látek na gram potraviny. V dnešní stravě je nadbytek bílkovin, tuků a sacharidů, chybí ochranné látky. Proto navrhuji hodnotit kvalitu potravin dle množství ochranných látek na gram potraviny či již hotového jídla.

25 Deklarovaná a garantovaná kvalita potravin 1. Rozdělit potraviny do skupin

26 1 2 3 Potravina Maso Vejce, mléko Bílkovinné koncentráty 4 Luštěniny 5 Obiloviny 6 Zelenina 2. Rozdělit dle kvality ve skupině Červená - MÍNUS ČERVENÁ ŽLUTÁ ZELENÁ S černými aditivy, s vysokým obsahem soli S černými aditivy, tavené sýry S černými aditivy S černými aditivy S černými aditivy S černými aditivy Hovězí, Vepřové, zvěřina, Drůbež Ryby, mořské plody Vejce, sýry Bez vlákniny a minerálií S rudými aditivy Škrob, Bílá mouka, Ostatní moučné s rudými aditivy V octových a slaných nálevech Drůbež Ryby, mořské plody Tvaroh, tvarohové sýry Bez vlákniny Luštěniny se žlutými aditivy 30% celozrnná, nevhodně upravená, sterilovaná Zakysané mléčné výrobky Tofu, Klaso, Cerie Mouky, celá zrna 50% celozrnná Celá zrna Syrová, sušená, mražená, fermentovaná, správně tepelně upravená 7 Ovoce S černými aditivy Kompoty s cukrem a cukernatými nálevy nevhodně upravené Čerstvé, sušené, mražené, vhodně tepelně upravené

27 2. Rozdělit dle kvality ve skupině Potravina Červená -MÍNUS ČERVENÁ ŽLUTÁ ZELENÁ 8 Tuky, semena Ztužované tuky, plesnivá semena Sádlo, máslo, kokosový, palmový tuk Za tepla lisované oleje, palmový (kokosový) tuk s antioxidanty pro tepelné úpravy Semena, za studena lisované oleje, ořechové máslo 9 10 Sladidla - slazení Solidla - solení Některá umělá sladidla Sůl se syntetickými zvýrazňovači chutě Cukr řepný, džemy, marmelády, kandovaný cukr Sůl kamenná, sůl mořská 11 Kyselení S černými aditivy Lihový ocet Hořčení - hořčice Majonézy, tatarky S černými aditivy S černými aditivy Hořčice s červenými aditivy Na bázi oleje a vajec s červenými aditivy Cukr ovocný, třtinový Sůl s 40% draslíku, Slaný sýr (ovčí, brynza, balkán), gomasio Vinný ocet, jablečný ocet Hořčice bez červených aditiv, hořká mandle Jogurtové (mléčné), žlutá a zelená aditiva Povidla, sladinky, sirupy, dušené ovoce Fermentované pasty a omáčky (např. Miso pasty, tamari), ovoce naložené v soli, mořské řasy Citrónová šťáva, nakládaná zelenina Hořká semena (hořčičné, ostropestřec, ným) Luštěninové se zelenými aditivy 14 Kypřidla S černými aditivy Prášek do pečiva Kvasnice Kvásek

28 3. Monitorování a prezentace dosahovaných výsledků Aplikování projektu Nutrition Friendly Schools Initiative (NFSI).

29 4. Komunitní způsob výběru instalace stravovací úrovně UČÍME SE SPOLU ŽÍT KOMUNITNÍ ZPŮSOB ŘEŠENÍ JE VÝCHOVA KE SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI

30 4. Současné způsoby instalace stravovací úrovně Dnes obvyklé způsoby nastavení změny školního stravování přináší mnoho nedorozumění a útrap. 1. Nejčastěji se pokusí o změnu vedoucí jídelny, avšak vždy se najdou nespokojenci, kteří svými projevy ochladí nadšení pracovníků kuchyně, a pak není divu, že při jejich nízkých platech je přejde chuť do dalších pokusů. 2. Nátlak rodičů na změnu stravování vyvolává ve škole konspirační atmosféru. 3. Změna z vůle vedení školy se rovněž nemusí setkat s pochopením.

31 4. Komunitní způsob výběru instalace stravovací úrovně Jako ideální řešení se jeví řešení formou projektového řízení, jehož základem je setkání zástupců všech zúčastněných stran, na kterém se vytvoří prostor pro vzájemné pochopení zastánců rozdílných způsobů stravování. Předloží se podklady pro správné rozhodnutí a dosáhne se sjednocení na způsobu inovace školního stravování.

32 4. Komunitní způsob výběru instalace stravovací úrovně PŘÍKLADY TÁHNOU Vegetariáni a vegani mohou pro změnu školního stravování sloužit jako pozitivní příklad, protože již prošlapali cestu, kterou dnes odborníci na výživu doporučují celé populaci v hospodářsky vyspělých zemích: a) snížit konzumaci potravin živočišného původu b) zvýšit procento obilovin převážně s využitím všech složek zrna, na úkor výrobků z bílé mouky c) zvýšit konzumaci luštěnin, zeleniny, ovoce a olejnatých semen Vegetariáni tak mohou nabídnout svým spolužákům pozitivní praktické zkušenosti vegetariánů s těmito moderními trendy ve výživě a svými zkušenostmi je inspirovat.

33 4. Komunitní způsob výběru instalace stravovací úrovně Školní stravování jako podpora prevence drogové závislosti, agresivity ve škole Prevence agresivity Vegetariánství a veganství ve své filosofii přináší nenásilí. Tento trend může podpořit řešení nebo prevenci proti nárůstu násilí ve školách. Prevence drogové závislosti Současnou inklinaci k používání drog lze chápat jako hledání naplnění přirozené potřeby spirituálních zážitků. Vegetariánství bývá přirozenou součástí systémů usilujících o duchovní rozvoj člověka, který mimo jiné přináší i tyto spirituální prožitky. Proto může podpora vegetariánství být přirozenou prevencí proti používání drog a alkoholu na školách.

34 Česká společnost pro Výživu a vegetariánství stavíme mosty k vegetariánství TĚŠÍME SE NA SPOLUPRÁCI csvv.cz

35 Kvalita potravin Jen z kvalitních potravin může být kvalitní jídlo Nechť tvé potraviny jsou tvým lékem, a ne tvé léky tvými potravinami." Hippokrates, 5. stol. př. Kr Zemědělská produkce Potravinářská výroba Příprava jídel

36 1. Zemědělská produkce a prvovýroba

37 1. Zemědělská produkce a prvovýroba

38 1. Zemědělská produkce a prvovýroba

39 Nový pohled na KVALITU BÍLKOVIN Světová zdravotnická organizace (WHO) 1981/ /2007 Energy and protein requirements Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation. Geneva, World Health Organization, 1985 (WHO Technical Report Series, No. 724) Protein and amino acid requirements in human nutrition : report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. (WHO technical report series ; no. 935) 1. Významně se snížila potřeba bílkovin (g za den) pro děti ve školním věku. 2. Nově jsou téměř stejné požadavky na složení esenciálních aminokyselin pro školní děti i dospělé. 3. Rostlinné bílkoviny mají nově stejnou stravitelnost jako bílkoviny živočišné. Rozdíly nejsou významné.

40 Otázka pro Soutěž o vlastní zdraví Která, z níže uvedených bílkovin je nejplnohodnotnější? Bílkovina z Hodnoty, které jsou s bílkovinou spojeny 1 Vajec vysoký obsah energie, bílkovin, tuků, 2 3 Mléka Masa neobsahují ochranné látky mají nízkou antioxidační aktivitu jsou zesilovačem kontaminace životního prostředí Luštěnin Obilovin Olejnin vysoký obsah ochranných látek, především vlákniny vysoký obsah v dnešní stravě nedostatkových minerálních látek

41 Vápníkový paradox 2002/2003 DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation (WHO Technical Report Series 916) 1. WHO uznává existenci vápníkového paradoxu, kdy dochází k vyššímu výskytu zlomenin v zemích s vyšším příjmem vápníku oproti zemím s jeho nízkým příjmem 2. Vápníkový paradox způsobuje zvýšená konzumace živočišných bílkovin 3. Skupiny s nižším příjmem živočišných potravin mohou mít nižší příjem vápníku Vitamin and mineral requirements in human nutrition Report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation. Geneva, World Health Organization Jen jedno doporučením vápníku Dvoje doporučení vápníku

42 Vliv konzumace potravin živočišného původu na výskyt osteoporózy

43 Tak, jak to vlastně je?

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Seminář Snižování obsahu soli ve školním stravování Brno 26.11.2013 Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Vím, co jím a piju o.p.s. Současná doporučení

Více

Hodnocení Kvality potravin

Hodnocení Kvality potravin Hodnocení Kvality potravin Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Odborné grémium MUDr. Zbyněk Luňáček MUDr. Kamil Běrský doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil,

Více

Hodnocení Kvality potravin

Hodnocení Kvality potravin Hodnocení Kvality potravin Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Odborné grémium MUDr. Zbyněk Luňáček MUDr. Kamil Běrský doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil,

Více

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Materiál by měl pomoci vedoucím školních jídelen při výpočtu orientačních

Více

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Úvod do výživy 17. 12. 2015 VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Martina Voznicová Veronika Zehnálková Proč pyramida aneb FBDG FBDG = Food Based Dietary Guidelines = na skupinách potravin

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Snažím se je omezovat

Snažím se je omezovat Výživová hodnota rostlinných tuků Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Úvod Tuky jsou atraktivním tématem pro média, i na internetu najdeme celou řadu různých názorů. Pokud se objeví nějaká nová studie, obvykle následuje

Více

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

Průvodce označováním potravin

Průvodce označováním potravin I. Suková Průvodce označováním potravin Příručka je souhrnem informací o významu a provedení údajů uváděných na potravinářských výrobcích a při prodeji potravin. Vychází z platné legislativy zahrnující

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002,

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, kterou se provádí zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele Ministerstvo zemědělství

Více

UČEBNÍ OSNOVY PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POKRMŮ

UČEBNÍ OSNOVY PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POKRMŮ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných předmětů střední školy. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 UČEBNÍ OSNOVY PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE

Více

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

Sladidla se můžou dělit dle několika kritérií:

Sladidla se můžou dělit dle několika kritérií: SLADIDLA Sladidla, jiná než přírodní, jsou přídatné látky (označené kódem E), které udělují potravině sladkou chuť. Každé sladidlo má svoji hodnotu sladivosti, která se vyjadřuje poměrem k sacharose (má

Více

Autoevaluační dotazník Jak je na tom naše školní jídelna

Autoevaluační dotazník Jak je na tom naše školní jídelna Autoevaluační dotazník Jak je na tom naše školní jídelna Tento autoevaluační dotazník byl sestaven pro potřeby školních jídelen, které mají zájem zjistit, zda splňují požadavky projektu Zdravá školní jídelna,

Více

Proč nám chutná Nezdravé?

Proč nám chutná Nezdravé? Proč nám chutná Nezdravé? Česká společnost pro Výživu a vegetariánství stavíme mosty k vegetariánství Každý kdo chce udělat jeden nebo deset kroků směrem ke zdravé výživě Musí jít tou cestou, kterou již

Více

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4.

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: loupáky, kakao 1, 3, 7 Duben 2015 týden 1.4. až 5.4. Polévka: polévka hrachová s bramborem 1, 9 špagety po milánsku, koktejl, čaj 1, 3, 7 Svačina: toustový chléb, tvarohová

Více

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána L 344/34 PŘÍLOHA II SEZNAM OPRACOVÁNÍ NEBO ZPRACOVÁNÍ, KTERÁ MUSÍ BÝT PROVEDENA NA NEPŮVODNÍCH MATERIÁLECH, ABY ZPRACOVANÝ PRODUKT MOHL ZÍSKAT STATUS PŮVODU kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly

Více

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko polévka fazolová Říjen 2014 týden 1.10. až 5.10. kuřecí játra na cibulce, rýže, moučník, čaj toustový chléb, tvarohová pomazánka, paprika, sirup čtvrtek

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny BULGHUR Bulghur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí

Více

PROJÍM SE K MIMINKU. Kateřina Burešová. Baby Friendly Diet TM. www.katerinaburesova.cz 2015

PROJÍM SE K MIMINKU. Kateřina Burešová. Baby Friendly Diet TM. www.katerinaburesova.cz 2015 PROJÍM SE K MIMINKU Kateřina Burešová Baby Friendly Diet TM www.katerinaburesova.cz 2015 2. Fáze menstruačního cyklu z pohledu BFD V této kapitole si řekneme, jak můžete vybírat potraviny prospěšné pro

Více

Deset chval potravin rostlinného původu

Deset chval potravin rostlinného původu Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni Deset chval potravin rostlinného původu Rozdělení potravin podle jejich původu - rostlinného a živočišného

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 130/2010 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 130/2010 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 130/2010 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Ze dne

Více

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let MUDr. Eva Kudlová, CSc. Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK Publikováno v: Kudlová, E. Schneidrová D., Dietary patterns and their changes

Více

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4.

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4. týden 1.4. až 3.4. pátek 1.4.2016 Přesnídávka: celozrnné pečivo, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva1, 3, 7 Polévka: polévka rajská s těstovinami 1, 3 Hlavní jídlo: kuře na zelenině a žampionech, rýže,

Více

Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen. Teoretická část. Ing. Zita Prchalová. Vedoucí práce: Vít Prchal

Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen. Teoretická část. Ing. Zita Prchalová. Vedoucí práce: Vít Prchal Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen I. Teoretická část Vypracovali: Vít Prchal Ing. Zita Prchalová Vedoucí práce: Vít Prchal 2014 Čestné prohlášení Prohlašujeme, že jsme tuto práci

Více

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá Potraviny a lidé Ing. Lenka Skoupá Člověk lovec + sběrač Člověk pastevec Člověk usazený zemědělec Zemědělská velkovýroba Historie lidské výživy Velikost lidské populace byla vždy přímo úměrná dosažitelnosti

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. JIHLAVA, 26.11.2015 MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. JIHLAVA, 26.11.2015 MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA JIHLAVA, 26.11.2015 MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha Cíl projektu o vybudování sítě zdravých školních jídelen s poskytováním zdravé a vyvážené stravy dětem o s individuálním odborným

Více

TR90 M-Bars & M-Shakes

TR90 M-Bars & M-Shakes TR90 M-Bars & M-Shakes Vyberte si, co vám nejvíc vyhovuje! POSTAVENÍ PRODUKTU NA TRHU Žijeme ve světě, kde čas jsou peníze. V náročných dnech, kdy se snažíme vyvážit péči o rodinu, práci, společenské akce

Více

30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911. Ostatní cukrovinky. Jogurt. Jiné fermentované (kysané) nebo acidofilní mléko a smetana

30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911. Ostatní cukrovinky. Jogurt. Jiné fermentované (kysané) nebo acidofilní mléko a smetana 30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911 PŘÍLOHA XII protokolu I Produkty pocházející z Jihoafrické republiky vyloučené z kumulace podle článku 4 (*) ZPRACOVANÉ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY Jogurt

Více

Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově

Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově Celkem odpovídalo 53 respondentů 1. Jste: 100% a) žák 1. - 5. třídy b) žák 6. - 9. třídy c) rodič dítěte z MŠ d) jiný 2. Ve školní jídelně

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

zš plánická, klatovy - březen 2015

zš plánická, klatovy - březen 2015 zš plánická, klatovy - březen 2015 8. 9. 2015 Výběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 masový krém dukátové buchtičky s krémem smažený obalovaný květák, brambory, tatarská omáčka salát těstovinový s

Více

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva týden 3.9. až 9.9. pondělí 3.9.2012 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, mléko polévka bramborová čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, sirup chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 4.9.2012 Přesnídávka:

Více

Úvod do potravinářské legislativy. Označování potravin. Kamila Míková

Úvod do potravinářské legislativy. Označování potravin. Kamila Míková Úvod do potravinářské legislativy Označování potravin Kamila Míková Označování potravin Upravuje Zákon o potravinách č.110/97 Sb.a Vyhláška č. 113/2005 Sb. - Potraviny balené výrobcem - Potraviny balené

Více

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5.

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, pomazánkové máslo, jablko 1, 3, 7 polévka z rybího filé 4, 9 těstoviny s kuřecím masem, džus1, 7, 9 Svačina: chléb, medové máslo, ovocný

Více

Tiskový materiál Vím, co jím: kampaň Solte méně!

Tiskový materiál Vím, co jím: kampaň Solte méně! Češi jsou přesolení. Solte méně! Tiskový materiál Iniciativa Vím, co jím a piju pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci Národní strategie Zdraví 2020 Češi konzumují více než dvojnásobek tolerovaného

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

rádce školní jídelny 2

rádce školní jídelny 2 5. CHYBY V PRAXI objektivní vedení spotřebního koše 3. O SPOTŘEBNÍM KOŠI OBECNĚ 1. STRAVOVÁNÍ V PARAGRAFECH rádce školní jídelny 2 str. 1 1. STRAVOVÁNÍ V PARAGRAFECH rádce školní 1. STRAVOVÁNÍ V PARAGRAFECH

Více

Bezlepková dieta Celiakie. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava

Bezlepková dieta Celiakie. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Bezlepková dieta Celiakie Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je bílkovina obsažená v obilí. Celiakie je vrozená,

Více

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup týden 5.1. až 11.1. pondělí 5.1.2015 čočka na kyselo, vejce, pečené vdolky, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 6.1.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj polévka franfurtská

Více

charakterizujte vepřové maso vzhled, složení, vlastnosti uveďte jednotlivé části vepřového masa, u každé části vepřového masa napište vhodné tepelné použití a příklady pokrmů sestavte restaurační menu

Více

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 EPIDEMIOLOGIE Osnova = Výskyt rakoviny u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory ETIOLOGIE

Více

ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP)

ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP) ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP) Marcela Dofková Marie Jakubiková Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Palackého 3a, 612 42 Brno www.szu.cz,

Více

Stránka 1. Složení. Minimální. trvanlivost. Hmotnost CHLÉB

Stránka 1. Složení. Minimální. trvanlivost. Hmotnost CHLÉB CHLÉB Hmotnost g Chléb konzumní s kmínem 1 200 1 den Pšeničná mouka a žitná mouka,voda, sůl jodidovaná, droždí, přípravek zlepšující mouku ( pšeničná mouka bobtnavá, zahušťovadlo (E 412),pšeničná mouka,

Více

zš mohylová, praha 5 - březen 2015

zš mohylová, praha 5 - březen 2015 zš mohylová, praha 5 - březen 2015 21. 5. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Dršťková Palačinky s marmeládou Úterý 3. 3. 2015 Hrachová Treska zapečená se sýrem a brokolicí, brambory, zeleninový

Více

Složení mražených výrobků Pekárny Srnín

Složení mražených výrobků Pekárny Srnín Složení mražených výrobků Pekárny Srnín KIII spol.s r.o. Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle vyhlášky č.127/2008 Sb. Výrobky obsahují alergeny lepek, mléko, vejce, podzemnice, suché skořápkové

Více

LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROBÁCH

LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROBÁCH Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘI KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROBÁCH Obsah... 2 1. Cholesterol... 4 2. Zásady výživy při zvýšené hladině cholesterolu...

Více

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky 5. srpna 2013, Praha Dalších 27 produktů od celkem třinácti výrobců získalo v červnu a červenci

Více

Studená kuchyně. Zásady pro přípravu výrobků studené kuchyně

Studená kuchyně. Zásady pro přípravu výrobků studené kuchyně Příloha č. 12 Studená kuchyně Studená kuchyně Je v současné době samostatným kuchařským odvětvím, díky své oblibě a širokému uplatnění. Úprava pokrmů studené kuchyně je náročná a vyžaduje mimořádné pečlivosti,

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Mikroorganismus Kategorie potravin NMH Nejvyšší mezní hodnota na g(ml)

Mikroorganismus Kategorie potravin NMH Nejvyšší mezní hodnota na g(ml) Penny Standard (PS) Penny Standard stanoví mikrobiologické požadavky na potraviny uváděné do oběhu, způsob jejich kontroly a způsob hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska. Potraviny uváděné do

Více

VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY A NÁPOJE, TABÁKOVÉ VÝROBKY

VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY A NÁPOJE, TABÁKOVÉ VÝROBKY D DA VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY A NÁPOJE, TABÁKOVÉ VÝROBKY 15 POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY A NÁPOJE; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 15.1 Maso a masné výrobky 15.11 Čerstvé nebo konzervované maso

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Září 2015. týden 1.9. až 6.9.

Září 2015. týden 1.9. až 6.9. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj 1, 7 Polévka: polévka masová s těstovinami 1, 3, 9 rýžový nákyp, mléko 1, 3, 7 Svačina: chléb, játrová pomazánka, rajče,

Více

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty 3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty Zahraniční obchod se zemědělskými a potravinářskými produkty si téměř po celé období 2005 až udržoval (až na nevýznamné

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

Co bychom mohli vědět. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Co bychom mohli vědět. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Co bychom mohli vědět o vaření PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Magdalena Dobromila Rettigovápovýšila vdobě obrozenecké vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Učila, aby

Více

Soubor znalostních testů k výukovému programu

Soubor znalostních testů k výukovému programu Soubor znalostních testů k výukovému programu 2016 Soubor znalostních testů k výukovému programu Výživa ve výchově ke zdraví Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ministerstvo zemědělství Ústav zemědělské ekonomiky

Více

Nutrienty v potravě Energetická bilance. Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková

Nutrienty v potravě Energetická bilance. Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková Nutrienty v potravě Energetická bilance Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková Energetická bilance energetický příjem ve formě chemické energie živin (sacharidů 4kcal/17kJ, tuků 9kcal/38kJ, bílkovin

Více

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol.

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Dnešní děti žijí na jiné planetě než na jaké vyrůstali jejich rodiče a prarodiče. Zdravý selský rozum

Více

Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2009 a 2010

Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2009 a 2010 Ústav zemědělské ekonomiky a informací Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2009 a 2010 Zpracovaly: Ing. Karina Pohlová Ing. Karla Trdlicová, CSc. Předání dat z ČSÚ do databáze MZe: 9. 2.

Více

Dietní systém v minulosti a nyní

Dietní systém v minulosti a nyní Dietní systém v minulosti a nyní Společnost pro výživu Dietní výživa Pardubice 24.9.2015 Doc. MUDr Lubomír Kužela, DrSc Dieta, je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle Slovo

Více

Obsah. U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice. Školní rok: 2014/2015 Obor: 29-54-H/01 Cukrář (ŠVP Cukrář)

Obsah. U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice. Školní rok: 2014/2015 Obor: 29-54-H/01 Cukrář (ŠVP Cukrář) U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice Školní rok: 2014/2015 Obor: 29-54-H/01 Cukrář (ŠVP Cukrář) Obsah Provoz v potravinářství... 2 Nauka o surovinách... 3 Cukrářská výroba... 4 Odborné kreslení... 5 Odborný

Více

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1 Strana: 1 Čt Káva bílá čaj ovocný 1-Pol. pórková Rohlík s máslem Květák smažený 30 Houska Chléb 1-Moravský vrabec Sýr tavený. Brambory - příloha Máslo Pomazánka z olejovek 1-Knedlíky bramborové - příloh

Více

ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY. Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány

ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY. Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI POTRAVINOVÉHO PRÁVA EU Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány březen duben 2012 Ministerstvo zemědělství

Více

z porad vedoucích zařízení školního stravování ve spolupráci s OBIII ve dnech:

z porad vedoucích zařízení školního stravování ve spolupráci s OBIII ve dnech: Z p r á v a z porad vedoucích zařízení školního stravování ve spolupráci s OBIII ve dnech: 20. 10. 2014 Jihlava, 21. 10. 2014 Třebíč, 22. 10. 2014 Pelhřimov, 23. 10. 2014 Žďár nad Sázavou a 24. 10. 2014

Více

J Í D E L N Í Č E K ZŠ

J Í D E L N Í Č E K ZŠ Pátek 1.4.2016 Polévka Hráškový krém Oběd 1 Králičí stehno,bramborový knedlík,sladké zelí,sirup obsahuje alergeny: 01,03,06,07,12 Oběd 2 Kari nudle s drůbežím masem,sirup,10 Pondělí 4.4.2016 Polévka Brokolicová

Více

Příloha č. 1 TRŽNÍ ŘÁD FARMÁŘSKÉHO TRHU OPAVA

Příloha č. 1 TRŽNÍ ŘÁD FARMÁŘSKÉHO TRHU OPAVA Příloha č. 1 TRŽNÍ ŘÁD FARMÁŘSKÉHO TRHU OPAVA Farmářské tržiště Farmářské tržiště je především potravinovým trhem. Je to vymezený prostor, umožňující prodej a poskytování služeb (dále jen tržiště ), kde

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Citace pův. předpisu:

Více

Specifikace nebalených výrobků

Specifikace nebalených výrobků Specifikace nebalených výrobků Číslo výrobku : 1164 Název výrobku : Chléb konzumní Skupina : Pšenično ţitný Hmotnost : 1200g Sloţení : Pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, jedlá sůl s jódem, kmín.

Více

Složení lahůdkářských výrobků

Složení lahůdkářských výrobků Jihlavská 1143, Žďár nad Sázavou Lahůdkářské výrobky mohou obsahovat:pšenici,sezam,sóju,vejce, hořčici,ryby,mléko a mléčné výrobky Podtržené suroviny jsou alergeny Rozvoz pro vlastní prodejny společnosti

Více

NUTRIMON Přívod vybraných minerálních látek v populaci ČR

NUTRIMON Přívod vybraných minerálních látek v populaci ČR NUTRIMON Přívod vybraných minerálních látek v populaci ČR Marcela Dofková, Jitka Blahová, Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, výživy a potravin Palackého 3a, 612 42 Brno, www.szu.cz, e-mail:

Více

Zdeněk Kobes. Tisková konference, 5. prosince 2013, Praha

Zdeněk Kobes. Tisková konference, 5. prosince 2013, Praha SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Zdeněk Kobes Tisková konference,. prosince 201, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 0 2 Praha www.czso.cz 120 SPOTŘEBA OBILOVIN V HODNOTĚ MOUKY STRUKTURA SPOTŘEBY

Více

Složení pekařských výrobků

Složení pekařských výrobků pekařských výrobků IČO: 26233517 Pekařství Křižák s.r.o DIČ: CZ26233517 691 12 Boleradice 235 Tel.: 519 441 311 www.pekarstvikrizak.cz 1 Vážení obchodní přátelé, připravili jsme pro vás katalog složení

Více

Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009

Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009 Ústav zemědělské ekonomiky a informací Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009 Zpracovala: Ing. Karina Pohlová Předání dat z ČSÚ do databáze MZe: 8. 2. 2010 Předání výsledků agrárního

Více

Skladování Výrobce Veterinární ovál. Masokombinát Plzeň s.r.o., Podnikatelská 1094/15, 301 00 Plzeň, Česká republika CZ 300 ES

Skladování Výrobce Veterinární ovál. Masokombinát Plzeň s.r.o., Podnikatelská 1094/15, 301 00 Plzeň, Česká republika CZ 300 ES KÓD NÁZEV VÝROBKU DRUH / SKUPINA VÝROBKU SLOŽENÍ VČ. ALERGENŮ, OBSAH TUKU A SOLI ZPŮSOB BALENÍ Doba trvanlivosti Doba spotřeby po rozbalení (nesmí překročit datum spotřeby uvedený na etiketě) Skladování

Více

OKRUHY OTÁZEK K UZZ - POUZE ORIENTAČNÍ

OKRUHY OTÁZEK K UZZ - POUZE ORIENTAČNÍ OKRUHY OTÁZEK K UZZ - POUZE ORIENTAČNÍ obor : Provoz společného stravování PSOP 2 65-51 - E / 501 školní rok : 2010 / 2011 Charakterizuj předběžnou úpravu potravin rostlinného a živočišného původu (jatečné

Více

Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice

Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice Potraviny s chráněným označením kvality, původu a tradice Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Navazující magisterský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin Systém chráněných označení potravin

Více

od 01.11.2015 do 30.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015

od 01.11.2015 do 30.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015 rýžová kaše se strouhanou čokoládou, ovoce (jablko), mléko obsahuje alergeny: 05,06,07 pol.drožďová,špindlerovo maso

Více

54/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ

54/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 8.9.2014 do částky 80/2014 Sb. a 23/2014 Sb.m.s. - RA609 54/2004 Sb. - potraviny určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití - poslední stav textu Změna: 402/2006 Sb. Změna:

Více

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ Mirko Křivánek ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ k RESTAURAČNÍM PROVOZEM LEDA 2004 OBSAH ÚVOD 14 POUŽITÉ ZKRATKY 15 1 TYPY STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 16 1.1 Bar 16 1.2 Jídelna 17 1.3 Levné restaurace 17 1.4 Pivnice 19

Více

PRAGUE CENTRE HOTELS

PRAGUE CENTRE HOTELS Předkrmy 100 120g Obložený talířek 65 Kč (3druhy uzeniny, 3 druhy sýra, máslo, okurka) 7,10,12 101 120g Caprese 115 Kč (rajče, mozzarella, bazalka, olivový olej) 102 100g Bagetka plněná kuřecím masem 85

Více

STANDARDY DIETNÍ PÉČE LÉČBY PACIENTŮ S DIABETEM

STANDARDY DIETNÍ PÉČE LÉČBY PACIENTŮ S DIABETEM STANDARDY DIETNÍ PÉČE LÉČBY PACIENTŮ S DIABETEM 1. Cíle dietní léčby pacientů s diabetem CHARAKTERISTIKA STANDARDU Cílem dietní léčby diabetiků je zlepšení kompenzace diabetu, především: Udržováním individuální

Více

DIETNÍ SYSTÉM. Mgr. Jana Stávková

DIETNÍ SYSTÉM. Mgr. Jana Stávková DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jana Stávková NUTRIČNÍ TERAPEUT!!! DIETA Strava zohledňující specifické poţadavky na sloţení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyţaduje onemocnění pacientů Snídaně

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

Složení nebalených výrobků Cukrárny Srnín

Složení nebalených výrobků Cukrárny Srnín nebalených výrobků Cukrárny Srnín KIII spol.s r.o. Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle přílohy č.1, vyhlášky č.113/2005 Sb. Výrobky obsahují alergeny lepek, mléko, vejce, podzemnice, suché skořápkové

Více

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe ADITIVA MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to ADITIVA Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům informace nesmí

Více

mš srdíčko říčany - březen 2015

mš srdíčko říčany - březen 2015 mš srdíčko říčany - březen 2015 9. 9. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Přesnídávka: chléb s pomazánkou z lučiny Polévka: hrstková Hlavní chod: žemlovka s jablky a tvarohem Nápoj: mléčný

Více

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení pyramida versus talíř Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) Podklad: vědecky podložené a ověřené studie

Více

FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU

FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU ADEKVÁTNÍ VÝŽIVA ZDRAVÉHO DÍTĚTE MUSÍ ZAJIŠŤOVAT Optimální tělesný růst Optimální vývoj psychických

Více

SPOTŘEBA CUKRU A SLADIDEL U DĚTÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH

SPOTŘEBA CUKRU A SLADIDEL U DĚTÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH SPOTŘEBA CUKRU A SLADIDEL U DĚTÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH Závěrečná zpráva mimořádného úkolu odboru HDM 2010 Výkon SZD byl v r. 2010 zaměřen mimo jiné i na kontrolu skutečné spotřeby cukru a sladidel obsažených

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více