Media Information. Zážitek z jízdy s vynikající dynamikou. Září Nový Opel Astra: Podvozek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Media Information. Zážitek z jízdy s vynikající dynamikou. Září 2015. Nový Opel Astra: Podvozek"

Transkript

1 Media Information Září 2015 Nový Opel Astra: Podvozek Zážitek z jízdy s vynikající dynamikou Vyšší agilita: Nová architektura vozidla přispívá k nižší hmotnosti Větší zážitek z jízdy: Zdokonalený podvozek zlepšuje jízdní vlastnosti a zvyšuje komfort Vyšší účinnost: Vylepšená brzdová soustava a řízení přispívají k úspoře prostoru a paliva Nový Opel Astra využívající zcela novou lehkou architekturu vozidla představuje kvantový skok v oblasti technického vývoje. S nekompromisním důrazem na snížení hmotnosti a kompaktní design má nový lehký podvozek, který je naladěn s důrazem na maximální jízdní dynamiku. Výsledkem tohoto fitness programu je zvýšená agilita, lepší ovladatelnost a vyšší komfort. Úspory tam, kde na tom záleží: Nová architektura vozidla Nejnovější generace kompaktního bestselleru Opel se vyznačuje nižší hmotností, vyšší účinností a větší agilitou. Kromě snížení hmotnosti samotné okovené karoserie (body-inwhite) o působivých 20 procent z 357 na 280 kilogramů se konstruktérům značky Opel podařilo ušetřit 50 kilogramů na podvozku kompaktnější konstrukcí jednotlivých komponentů a použitím lehkých materiálů. Ke snížení hmotnosti přispěla lehčí přední i zadní náprava, použití komponentů z ocele ultra vysoké pevnosti, jako i kompaktnější konstrukce pomocných rámů. Důležité je, že nižší hmotnost nemá za následek nižší pevnost. Struktura nové karosérie má dokonce vyšší torzní tuhost 19,0 knm/stupeň oproti 18,6 předcházející generace. Tato pevná struktura karosérie vytváří základ pro optimalizaci jízdních vlastností a přispívá ke snížení přenosu hluku a vibrací do kabiny. Na přední nápravě zůstaly zachované tlumičové vzpěry McPherson, zdaní náprava má inovativní patentovanou konstrukci Opel kombinující vlečená ramena spojená torzně poddajnou příčkou s Wattovým přímovodem. Zatímco rozchod vpředu je shodný jako u předchozí generace, rozchod zadních kol je menší o 8 milimetrů a rozvor náprav je o 23 Adam Opel AG D Rüsselsheim media.opel.com

2 Strana 2 milimetrů kratší. Astra nové generace má v závislosti na motorizaci a výbavě kola formátu od 15 do 18 palců. Inteligentní zadní náprava Konstruktéři značky Opel jako první na světě zkombinovali zadní nápravu s vlečenými rameny spojenými torzně poddajnou příčkou s Wattovým přímovodem. Tento inteligentně konstruovaný inovativní systém patentovaný značkou Opel byl pro modelovou řadu Astra nové generace vylepšený a nově vyladěný. Poskytuje všechny dynamické výhody nezávislého zavěšení zadních kol na víceprvkových závěsech bez jakýchkoli konstrukčních nevýhod, jako je vyšší hmotnost, větší složitost a prostorová náročnost. Oproti víceprvkovým závěsům se konstrukce Opel vyznačuje menšími změnami odklonu kola při propružení v zatáčce. Zvýšenou příčnou stabilitu zadní nápravy pro zlepšení ovladatelnosti a jízdního komfortu zabezpečuje Wattův přímovod, který je nyní ještě lehčí než v předcházející generaci. Při jízdě v zatáčce přímovod způsobuje, že jakmile na jedno zadní kolo začne působit boční síla, přenáší se síla stejné velikosti opačným směrem na kolo na druhé straně. To účinně zabraňuje jakémukoliv bočnímu pohybu ramen zadní nápravy a tím zvyšuje stabilitu vozidla. Mechanickou konstrukci přímovodu tvoří dvě příčná ramena, ze kterých každé má vnější konec upevněný kulovým čepem na vlečeném rameni kola. Vnitřní konec každého příčného ramene je kulovým čepem ukotvený ke krátkému otočnému střednímu rameni namontovanému na malém pomocném rámu. Ten je připevněn k podlaze karosérie vozidla. Otočný pohyb středního ramene způsobuje, že jakýkoliv pohyb jednoho vnějšího táhla vyvolává stejný pohyb druhé strany v opačném směru. Konstruktéři značky Opel zjistili, že Wattův přímovod absorbuje okolo 80 procent všech bočních sil působících na zadní nápravu. Další výhodou Wattova přímovodu je redukce zatížení silentbloků zadní nápravy a proto je možné použít jejich měkčí provedení. Tím se výrazně zlepšuje izolace přenosu hluku a zvyšuje komfort. Zkrutná příčka s otevřeným profilem písmene U je namontována mezi vlečenými rameny bezprostředně za zadními koly. Změnou tloušťky profilu příčky a úhlu, kterým je přivařena k ramenům, se dají přesně vyladit charakteristiky zadní nápravy pro jednotlivé verze modelové řady Astra nové generace v závislosti na výkonu motorizace a na hmotnosti vozidla.

3 Strana 3 Zdokonalená přední náprava Horní montážní body tlumičových vzpěr McPherson jsou oddělené, aby separovaly vektory sil působících na pružiny a tlumiče pružení. Pro snížení neodpružených hmot a optimalizaci rozložení hmotnosti na nápravu jsou otočné čepy vyrobené z hliníku a příčný zkrutný stabilizátor z lehké ocelové trubky. Spodní ramena přední nápravy v profilu písmene L jsou vyrobené z hmotnostně optimalizovaného ocelového plechu a upevněné k ocelovému přednímu pomocnému rámu dvojicí silentbloků. Geometrie nápravy a vyladění elasticity silentbloků zabezpečují vysokou tuhost v příčném směru a poddajnost ve směru podélném, což přispívá k vynikající ovladatelnosti bez újmy na komfortu. Zadní silentbloky přední nápravy mají elastomerové tlumení zabraňující přenosu vibrací ze silnice do volantu. Nejnovější evoluční stupeň přední nápravy typu McPherson zabezpečuje vynikající jízdní vlastnosti a v kombinaci s nově vyvinutým řízením s elektrickým posilovačem i přesné ovládání. Sofistikované brzdové funkce Dvouokruhová brzdová soustava modelu Astra nové generace s kotoučovými brzdami na všech kolech má tři rozličné konfigurace. Základní, takzvanou 15-palcovou specifikaci (ventilované kotouče průměru 276 mm vpředu a plné kotouče průměru 264 mm vzadu), 16-palcovou specifikaci (ventilované kotouče průměru 300 mm vpředu a plné kotouče průměru 288 mm vzadu) a konečně kombinovanou 16-palcovou/15-palcovou alternativní sestavu, která používá větší přední a menší zadní kotouče. Jednotlivé specifikace výrobce montuje podle kombinace motoru/převodovky použité v konkrétní modelové verzi. Elektronický stabilizační systém ESC je součástí standardní výbavy všech verzí. Senzor momentu otáčení kolem svislé osy ve středu vozidla registruje zatáčení vozidla a druhé čidlo na sloupku řízení udává momentální úhel řízení. Tyto základní vstupy se porovnávají s rychlostí vozidla a elektronická řídicí jednotka podle toho uskutečňuje nejefektivnější opatření bránící ztrátě ovladatelnosti vozidla. V závislosti na konkrétní jízdní situaci uskuteční stabilizační systém korekci dráhy vozidla aktivací brzd na jednom, dvou anebo třech kolech současně a je-li to třeba, sníží i točivý moment motoru prostřednictvím elektronicky ovládané škrticí klapky.

4 Strana 4 Základní funkce ESC tvoří: ABS (Anti-lock Braking System) a Traction Control (TC) Electronic Brake force Distribution (EBD) reguluje brzdnou sílu na přední a zadní nápravě, čímž zabezpečuje stabilitu vozidla a nejvyšší možný účinek brzd zadní nápravy nezávisle na rozložení hmotnosti na jednotlivé nápravy. Cornering Brake Control (CBC) zabezpečuje směrovou stabilitu vozidla při brzdění v zatáčce. Torque Vectoring by Brakes (TVBB) zvyšuje agilitu a zlepšuje ovladatelnost v zatáčce intervencí prostřednictvím brzd na vnitřním kole zadní nápravy anebo obou náprav, přičemž k vyrovnání efektu současně zvýší točivý moment motoru. Tím se redukuje tendence vozidla k nedotáčivosti, vozidlo zůstává déle neutrální, a to i při vysoké rychlosti v zatáčce. Řidič tyto intervence, které se citlivě aplikují podle způsobu řízení, ani nevnímá. Cornering Torque Control (CTC) brání prokluzování vnitřního hnacího kola při akceleraci v zatáčce, čímž potlačuje tendenci k nedotáčivosti. Electronic Drag Torque Control (EDC) brání prokluzování kol způsobovanému velkým brzdným momentem motoru a udržuje ovladatelnost vozidla. Brake Assist System (BAS) podporuje řidiče při brzdění v nouzových situacích vytvořením maximálního tlaku v brzdové soustavě. Hydraulic Brake Assist Fade (HBAF) zabezpečuje plnou účinnost brzd při slábnutí účinku brzd v důsledku extrémního namáhání (fading). Na základě rychlosti vozidla, intenzity používání brzd a jejich aktuální teploty, pumpuje čerpadlo ABS čerstvou brzdovou kapalinu z nádržky do hydraulických okruhů brzd. Brake Disc Cleaning (BDC) periodicky odstraňuje nečistotu z brzdových kotoučů velmi lehkým tlakem obložení na třecí plochy bez vytvoření citelného brzdného účinku. Tím udržuje účinnost brzdové soustavy, především ve velmi vlhkém prostředí. Trailer Stability Program (TSP) je aktivní, jestliže je na tažném zařízení připojen přívěs (prostřednictvím zařízení schváleného značkou Opel). Zaregistruje-li systém nestabilitu vozidla při tažení obytného anebo nákladního přívěsu, sníží točivý moment motoru a přibrzdí vybraná kola.

5 Strana 5 Prostorově úsporná elektrická parkovací brzda (EPB) Lehce ovladatelná elektrická parkovací brzda EPB (Electric Parking Brake), která je standardním prvkem pro vyšší verze výbavy, poskytuje větší pohodlí, než klasická parkovací brzda ovládaná ruční pákou, přičemž umožňuje vytvořit na středovém tunelu přídavný odkládací prostor. Systém byl nyní zdokonalený pro větší komfort a snížení provozní hlučnosti. Jestliže předchozí verze využívala k ovládání parkovací brzdy lanovod, nový systém má koncepci Motor on Caliper (MOC), u niž se brzdové elementy ovládají přímo elektrickými servomotory v samotných brzdičích zadních kotoučových brzd. Tím se eliminují ztráty a vůle v lanovodu. Pro aktivaci parkovací brzdy řidič jednoduše zatáhne za ovladač umístěný v blízkosti řadicí páky. Ten vyšle signál k brzdičům a jejich servomotorům. Elektrická parkovací brzda dokáže udržet vozidlo na svahu se sklonem do 30 procent. Při rozjezdu se brzda automaticky uvolní. Elektrická parkovací brzda se doplněná funkcí asistence při rozjezdu do svahu HSA (Hill Start Assist), která pomáhá minimalizovat samovolný pohyb vozidla vzad, čímž snižuje namáhání spojky a usnadňuje ovládání vozidla. HSA po uvolnění pedálu brzdy ještě na krátký čas udržuje tlak na všech čtyřech brzdách, čímž dovolí řidiči pohodlně ovládat při rozjezdu pedál akcelerátoru. Optimalizovaný elektrický posilovač řízení (EPS) Hřebenové řízení modelu Astra nové generace je vybavené elektrickým posilovačem namísto hydraulického, což prospívá ke s nížení spotřeby paliva. Systém s proměnlivým účinkem v závislosti na rychlosti jízdy je nyní o 2,8 kilogramu, čili o 18 procent, lehčí, přičemž má nižší spotřebu energie. Celé řízení bylo optimalizované, aby poskytlo řidiči bezprostřednější zpětnou vazbu. Rozličná vylepšení dále zvyšují komfort ovládání. Kompenzační funkce SRS (Smooth Road Shake) pomáhá redukovat vibrace volantu způsobené nevyvážeností kol, funkce DPC (Drift Pull Compensation) automaticky koriguje jakoukoli tendenci k zatáčení vozidla způsobenou nerovnoměrným záběrem poháněných předních kol a udržuje vozidlo v přímém směru. Sloupek řízení se dá nastavovat v podélném směru v rozpětí +/- 30 mm a výškově v rozsahu +/- 25 mm, což umožňuje řidičům všech postav najít pohodlnou polohu za volantem své Astry.

6 Strana 6 Kontakt: Martin Hejral martin.hejral@opel.com Text a fotografie jsou k dispozici na media.opel.com

Media Information. Šetření s úsměvem motory Opel nejnovější generace. Září 2015. Nový Opel Astra: Motory

Media Information. Šetření s úsměvem motory Opel nejnovější generace. Září 2015. Nový Opel Astra: Motory Media Information Září 2015 Nový Opel Astra: Motory Šetření s úsměvem motory Opel nejnovější generace Celohliníková konstrukce: Dynamické tří- a čtyřválcové přeplňované benzínové motory Čistý high-tech:

Více

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi.

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. 1 BUBNOVÁ BRZDA Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. Nejdůležitější části bubnové brzdy : brzdový buben, brzdové čelisti, rozporné zařízení, vratné pružiny, štít

Více

1 NÁPRAVA De-Dion Představuje přechod mezi tuhou nápravou a nápravou výkyvnou. Používá se (výhradně) jako náprava hnací.

1 NÁPRAVA De-Dion Představuje přechod mezi tuhou nápravou a nápravou výkyvnou. Používá se (výhradně) jako náprava hnací. 1 NÁPRAVA De-Dion Představuje přechod mezi tuhou nápravou a nápravou výkyvnou. Používá se (výhradně) jako náprava hnací. Skříň rozvodovky spojena s rámem zmenšení neodpružené hmoty. Přenos točivého momentu

Více

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM 1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM Účel : Snížení ovládací síly při běžném převodu řízení. Poznámka : Pro natočení rejdových kol u vozidel s velkým zatížením řídící nápravy je nutno vyvinout velkou ovládací sílu její

Více

Vývojovétendence brzdových soustav a pomocných systémů

Vývojovétendence brzdových soustav a pomocných systémů Vývojovétendence brzdových soustav a pomocných systémů Eva Šůlová Vedoucí práce: Prof. Ing. Jiří Dunovský, CSc. BAP616.02/09 www.indiaautomotive.net Obsah Legislativa a požadavky brzdových systémů Přehled

Více

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku SKUPINA A Témata k výkladu předpisů o provozu na pozemních komunikacích Vymezení základních pojmů ( 2), základní podmínky účasti provozu na pozemních komunikacích, povinnosti účastníka provozu na pozemních

Více

Vrázova 2626/16 350 02 Cheb IČ: 64356094 DIČ: CZ64356094

Vrázova 2626/16 350 02 Cheb IČ: 64356094 DIČ: CZ64356094 SKUPINA A PODSKUPINA KONTROLNÍCH ÚKONŮ Číslo Položka položky 0. IDENTIFIKACE VOZIDLA Vrázova 2626/16 Hodnocení závady Pracoviště 0.1 Tabulka registrační značky (je-li vyžadována) A B 1. 0.2 Identifikace

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 Světová premiéra na ženevském autosalonu. Nové BMW Concept řady 5 ActiveHybrid. Současně se světovou výstavní premiérou nového BMW řady 5 Sedan se na ženevském autosalonu v roce 2010 představuje

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Registra ní íslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Sada:

Více

27 Chladicí kapalina - výměna Každých 10 let bez ohledu na počet ujetých kilometrů 28Airbag(y) a napínače bezpečnostních pásů - výměna

27 Chladicí kapalina - výměna Každých 10 let bez ohledu na počet ujetých kilometrů 28Airbag(y) a napínače bezpečnostních pásů - výměna Orientace v knize Všeobecná nebezpečí Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí Nelze nastartovat motor, i když startér normálně funguje Nouzové startování Výměna kola Výměna kola Hledání netěsností

Více

1 KOLA A PNEUMATIKY. Nejčastěji používaná kola automobilů se skládají z těchto částí : disky s ráfky, hlavy (paprskové hlavy), pneumatiky.

1 KOLA A PNEUMATIKY. Nejčastěji používaná kola automobilů se skládají z těchto částí : disky s ráfky, hlavy (paprskové hlavy), pneumatiky. 1 KOLA A PNEUMATIKY Nejčastěji používaná kola automobilů se skládají z těchto částí : disky s ráfky, hlavy (paprskové hlavy), pneumatiky. DISKOVÉ KOLO Skládá se z : ráfku zabezpečuje spojení pneumatiky

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový objem (cm 3 ) Max. výkon (kw) při

Více

Obsah 18 Vzduchový fi ltr 19 Zadní brzdové čelisti 20 Ruční brzda Orientace v knize... 12 21 Brzdová kapalina

Obsah 18 Vzduchový fi ltr 19 Zadní brzdové čelisti 20 Ruční brzda Orientace v knize... 12 21 Brzdová kapalina Obsah Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 15 Nelze nastartovat motor, i když startér normálně funguje... 15 Nouzové startování... 16 Výměna

Více

HORKOVODNÍ profesionální vysokotlaké stroje

HORKOVODNÍ profesionální vysokotlaké stroje HORKOVODNÍ profesionální vysokotlaké stroje Aktivace průtokem Unikátní technologie regulačního bloku Unikátní technologie průtokem řízeného regulačního bloku. Nilfisk-ALTO se vrací k osvědčené a navíc

Více

Pöttinger TERRADISC. Krátké diskové podmítače 97+235.08.0310

Pöttinger TERRADISC. Krátké diskové podmítače 97+235.08.0310 Pöttinger TERRADISC Krátké diskové podmítače 97+235.08.0310 TERRADISC Dát půdě život V moderní rostlinné výrobě nové systémy obdělávání půdy zintenzivnily trend k minimální míře tohoto obdělávání. Po žních

Více

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5 Opravdový rozdíl PŘEDSTAVUJEME MOTORY SCANIA EURO 5 2-3 Dokonalost se vyplácí. O tom, co je motorem vašich ambicí, se můžeme jen dohadovat. Zato přesně víme, jakým překážkám musíte

Více

PŘÍLOHA Č.1 SPECIFIKACE MOTOROVÉHO VOZIDLA A PŘÍSLUŠENSTVÍ. 1) Svozové vozidlo

PŘÍLOHA Č.1 SPECIFIKACE MOTOROVÉHO VOZIDLA A PŘÍSLUŠENSTVÍ. 1) Svozové vozidlo PŘÍLOHA Č.1 SPECIFIKACE MOTOROVÉHO VOZIDLA A PŘÍSLUŠENSTVÍ 1) Svozové vozidlo Konfigurace vozidla Druh zatížení H - těžké Konfigurace náprav 6X2*4 (zadní náprava zvedací, zatáčecí) Konfigurace pérování

Více

Honda PCX150, modelový rok 2012

Honda PCX150, modelový rok 2012 Honda PCX150, modelový rok 2012 Datum vydání: 2. dubna 2012 Aktuality o modelu: Nový sourozenec stroje PCX125 (který je nejlépe prodávaným jednostopým vozidlem v Evropě) s vyšším výkonem díky verzi úsporného

Více

Tisková zpráva. Scania Citywide LF a LE zcela nová rodina městských a příměstských autobusů. Říjen 2011

Tisková zpráva. Scania Citywide LF a LE zcela nová rodina městských a příměstských autobusů. Říjen 2011 Říjen 2011 Scania Citywide LF a LE zcela nová rodina městských a příměstských autobusů Scania Citywide je novou řadou nízkopodlažních a nízkonástupních autobusů s osobitým a přátelsky působícím vzhledem,

Více

Otevřený plamen Olejová lázeň Pece Indukční ohřívací zařízení SKF

Otevřený plamen Olejová lázeň Pece Indukční ohřívací zařízení SKF Ohřívací zařízení SKF Je to tak. Nesprávné montážní postupy jsou až v 16 % případů příčinou předčasného selhání ložisek Ve snaze snížit riziko nesprávné montáže začala společnost SKF jako jedna z prvních

Více

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy:

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy: Míč na rotujícím válci Tato úloha představuje složitý mechatronický nelineární systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátor. Cílem je udržet míč ve vertikální poloze, čehož je dosaženo

Více

I T2 sériové terénní vozy II T1 upravené terénní vozy vylepšené terénní vozy III T4 terénní kamiony

I T2 sériové terénní vozy II T1 upravené terénní vozy vylepšené terénní vozy III T4 terénní kamiony Článek 281-2014 - KLASIFIKACE A DEFINICE TERÉNNÍCH VOZŮ 1. KLASIFIKACE 1.1 Kategorie a skupiny Automobily používané pro cross-country rallye jsou rozděleny do následujících kategorií a skupin: Kategorie

Více

Spacial. Objevte novou generaci rozváděčů: Spacial SF systém řadových skříní Spacial SM samostatně stojící skříň. univerzálnost čas efektivita služby

Spacial. Objevte novou generaci rozváděčů: Spacial SF systém řadových skříní Spacial SM samostatně stojící skříň. univerzálnost čas efektivita služby Spacial Objevte novou generaci rozváděčů: Spacial SF systém řadových skříní Spacial SM samostatně stojící skříň univerzálnost čas efektivita služby Specifikace rozváděčových skříní > www.schneider-electric.cz

Více

Snímače tlaku a síly. Snímače síly

Snímače tlaku a síly. Snímače síly Snímače tlaku a síly Základní pojmy Síla Moment síly Tlak F [N] M= F.r [Nm] F p = S [ Pa; N / m 2 ] 1 bar = 10 5 Nm -2 1 torr = 133,322 Nm -2 (hydrostatický tlak rtuťového sloupce 1 mm) Atmosférický (barometrický)

Více

Popis mopedů. Moped Stadion S11

Popis mopedů. Moped Stadion S11 Popis mopedů Moped Stadion S11 Moped Stadion S11 je náš nejlehčí a nejlevnější motorový dopravní prostředek. Je lehké, avšak solidní konstrukce. Typ S11 je jen o 18 kg těžší než normální cestovní kolo.

Více

Jednostupňové hořáky na lehký topný olej

Jednostupňové hořáky na lehký topný olej Vladislav Šlitr - GFE Provozovna: Obránců Míru 132, 503 02 Předměřice n.l. Tel: 495 581 864, Fax: 495 582 045 Autorizovaný dovozce pro Českou a Slovenskou republiku Jednostupňové hořáky na lehký topný

Více

Kapalinová brzdová soustava

Kapalinová brzdová soustava Kapalinová brzdová soustava Kapalinová brzdová soustava se skládá z brzdového pedálu, dvouokruhového hlavního válce s posilovačem brzdné síly, systému potrubí, omezovače brzdného tlaku a brzdových válců

Více

Samočinné převodovky rozdělení. Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek

Samočinné převodovky rozdělení. Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek Samočinné převodovky rozdělení Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek Samočinné převodovky - rozdělení 1. Hydraulické převodovky 2. Hydraulické převodovky s elektronickou regulací 3. Elektronicky řízené automatické

Více

1 KLOUBOVÉ HŘÍDELE. Přenos točivého momentu u automobilu s klasickou koncepcí a výkyvnou zadní hnací nápravou

1 KLOUBOVÉ HŘÍDELE. Přenos točivého momentu u automobilu s klasickou koncepcí a výkyvnou zadní hnací nápravou 1 KLOUBOVÉ HŘÍDELE ÚČEL přenášet točivý moment, umožnit vzájemnou výchylku os (klouby), vyrovnat axiální posuv (posuvný člen), tlumení vibrací (pružné klouby). Točivý moment je přenášen z převodovky do

Více

Montážní návod LC 45... S-15-02

Montážní návod LC 45... S-15-02 Montážní návod LC 45... S-15-02 2 Při čtení přihlížejte k vyobrazení na posledních stranách. Důležitá upozornění Starý odsavač není bezcenným odpadem. Jeho likvidací, příznivou k životnímu prostředí, můžete

Více

Veřejná zakázka: Nákladní a užitkové automobily do 3,5 t 1. část - Nákladní automobily do 3,5 t v provedení pick-up - 3 ks. Technické podmínky dodávky

Veřejná zakázka: Nákladní a užitkové automobily do 3,5 t 1. část - Nákladní automobily do 3,5 t v provedení pick-up - 3 ks. Technické podmínky dodávky Veřejná zakázka: Nákladní a užitkové automobily do 3,5 t 1. část - Nákladní automobily do 3,5 t v provedení pick-up - 3 ks Příloha č. 1A Technické podmínky dodávky 1 ks nákladní automobil pick - up s nástavbou

Více

P MODEL PX X92020 PC J5=å4å<C;õ DB1;D?B

P MODEL PX X92020 PC J5=å4å<C;õ DB1;D?B MODEL PX PX92020PC ZEMĚDĚLSKÝ TRAKTOR KIOTI MODEL PX EXTERIÉR Kompletní a odolná funkčnost, která stále myslí na Vaše pohodlí. Projekční světlomety Díky novým projekčním světlometům a pracovním lampám

Více

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotop Plus VU turbotop Plus

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotop Plus VU turbotop Plus Závěsné kotle pro vytápění VU atmotop Plus VU turbotop Plus Kvalita a výkon od výrobce prvních kombinovaných kotlů na světě VU atmotop Dvojitý spalinový senzor zvyšuje bezpečnost provozu. VU turbotop Tři

Více

Obsah. Kapitola 2A Opravy prováděné ve vozidle benzínové motory..56. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25

Obsah. Kapitola 2A Opravy prováděné ve vozidle benzínové motory..56. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25 Obsah Orientace v knize... 10 Všeobecná nebezpečí... 12 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování vozidla... 16 Týdenní kontroly... 17 Kontrolní místa v motorovém prostoru...

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Řezání lanem. Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60

Řezání lanem. Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60 Řezání lanem Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60 Řezání diamantovým lanem je nejsnadnější a nejúčinnější způsob

Více

Šest uzlovačů (LB423 a LB433) Perfektní tvar, stálá a vysoká hustota balíku.

Šest uzlovačů (LB423 a LB433) Perfektní tvar, stálá a vysoká hustota balíku. KVALITNÍ, RYCHLÁ A ŠETRNÁ SKLIZEŇ LISEM ZNAČKY CASE IH CASE IH provozní monitor Úplná kontrola nad lisováním od začátku tvorby balíku. Šest uzlovačů (LB423 a LB433) Perfektní tvar, stálá a vysoká hustota

Více

Univerzální a výkonný jako žádný jiný...

Univerzální a výkonný jako žádný jiný... Systém pro údržbu velkých ploch SF 310 / SF 370 Univerzální a robustní jako traktor - nové a snadno ovladatelné stroje pro údržbu velkých ploch ISEKI SF Systémy ISEKI SF-300 se vždy p i náro ném profesionálním

Více

Seriál okruhových závodů je vypsán pro vozidla Škoda Octavia RS třetí generace, upravená a dodaná promotérem seriálu.

Seriál okruhových závodů je vypsán pro vozidla Škoda Octavia RS třetí generace, upravená a dodaná promotérem seriálu. TECHNICKÝ PŘEDPIS OCTAVIA CUP 2016 Obsah 1. Základní ustanovení 2. Bezpečnostní předpisy 3. Základní specifikace vozidla 4. Pohonné hmoty a mazadla 5. Povolené změny, mezní hodnoty a specifikace 6. Různé

Více

CRYSTAL DŘÍČ S ŠESTI VÁLCI POD KAPOTOU. Traktor je Zetor. Od roku 1946.

CRYSTAL DŘÍČ S ŠESTI VÁLCI POD KAPOTOU. Traktor je Zetor. Od roku 1946. CRYSTAL DŘÍČ S ŠESTI VÁLCI POD KAPOTOU Traktor je Zetor. Od roku 1946. JEDNODUCHÁ OBSLUHA A VÝKONNÝ MOTOR. PROSTORNÁ A POHODLNÁ KABINA S NÍZKOU ÚROVNÍ HLUKU. NÍZKÉ NÁKLADY NA ÚDRŽBU A PROVOZ. TO JSOU ATRIBUTY,

Více

Zážehové motory. 1,8 TSI/132 kw (A) Green tec Motor Motor. 1,2 TSI/63 kw Green tec. 1,2 TSI/77 kw (A) Green tec

Zážehové motory. 1,8 TSI/132 kw (A) Green tec Motor Motor. 1,2 TSI/63 kw Green tec. 1,2 TSI/77 kw (A) Green tec ŠKODA Octavia Zážehové motory 1,2 TSI/63 kw 1,2 TSI/77 kw 1,2 TSI/77 kw (A) 1,4 TSI/103 kw 1,4 TSI/103 kw (A) 1,8 TSI/132 kw 1,8 TSI/132 kw (A) zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou,

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2.3. Valivá ložiska Ložiska slouží k otočnému nebo posuvnému uložení strojních součástí a k přenosu působících

Více

PŘÍLOHA 4. Informační dokument, verze platná od 1.5.2003 Příloha 4 1 z 18

PŘÍLOHA 4. Informační dokument, verze platná od 1.5.2003 Příloha 4 1 z 18 PŘÍLOHA 4 ÚPLNÝ SOUPIS INFORMACÍ V TECHNICKÝCH POPISECH K ŽÁDOSTEM O SCHVÁLENÍ TECHNICKÉ ZPŮSOBILOSTI TYPU VOZIDEL KATEGORIE T A TECHNICKÉ ZPŮSOBILOSTI TYPU SYSTÉMŮ, KONSTRUKČNÍCH ČÁSTÍ A SAMOSTATNÝCH

Více

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak Vytlačování Vytlačování Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů Jde v podstatě o proces tváření profilovaným otvorem (hubice) do volného prostoru Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 14. 11. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_FY_B

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 14. 11. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_FY_B Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 14. 11. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh:

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

Kapitola 7A Mechanická převodovka. Kapitola 6 Systémy řízení motoru a emisí

Kapitola 7A Mechanická převodovka. Kapitola 6 Systémy řízení motoru a emisí Úvod k vozidlu Hyundai Lantra Identifikační čísla vozidla Nákup náhradních dílů Techniky údržby, nářadí a pracovní prostředí Nouzové startování : Zdvihání a odtahování Provozní kapaliny a maziva : Bezpečnostní

Více

Zážehové motory. zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1395

Zážehové motory. zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1395 ŠKODA Superb Zážehové motory Technické údaje 1,4 TSI/92 kw 1,4 TSI/110 kw ACT 1,4 TSI/110 kw ACT (A) 1,8 TSI/132 kw 1,8 TSI/132 kw (A) 2,0 TSI/162 kw (A) Počet válců zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem,

Více

Kluzné uložení a prvky pro nastavení výšky

Kluzné uložení a prvky pro nastavení výšky Přehled produktů 6.0 Kluzné uložení pro optimální kompenzaci teplotní dilatace 6.1 Sada kluzná H3G 6.2 Příklady použití sady kluzné H3G a 2G 6.3 Příklady použití sady kluzné H3G a 2G 6.4 Zásady kluzného

Více

Dvoustupňové hořáky na lehký topný olej

Dvoustupňové hořáky na lehký topný olej Vladislav Šlitr - GFE Provozovna: Obránců Míru 132, 503 02 Předměřice n.l. Tel: 495 581 864, Fax: 495 582 045 Autorizovaný dovozce pro Českou a Slovenskou republiku Dvoustupňové hořáky na lehký topný olej

Více

Přednáška č.10 Ložiska

Přednáška č.10 Ložiska Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.10 Ložiska LOŽISKA Ložiska jsou základním komponentem všech otáčivých strojů. Ložisko je strojní součást vymezující vzájemnou polohu dvou stýkajících se částí mechanismu

Více

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině):

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině): Mechanismy Mechanismus klikový, čtyřkloubový, kulisový, západkový a vačkový jsou nejčastějšími mechanismy ve strojích (kromě převodů). Mechanismy obsahují členy (kliky, ojnice, těhlice, křižáky a další).

Více

až do průměru 132 mm a občas až do průměru 152 mm až do průměru 152 mm a občas až do průměru 202 mm až do průměru 122 mm a občas až do průměru 132 mm

až do průměru 132 mm a občas až do průměru 152 mm až do průměru 152 mm a občas až do průměru 202 mm až do průměru 122 mm a občas až do průměru 132 mm DIAMANTOVÉ VRTÁNÍ SUCHÉ Vrtáte pouze do měkkých materiálů, jako jsou cihly, bloky z Porotonu, tvárnice nebo vápenec? Potřebujete systém pro suché vrtání NE - Viz níže ANO Jak velké otvory a díry vrtáte?

Více

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 351/2012 ze dne 23. dubna 2012, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 661/2009, pokud jde o požadavky pro

Více

Protherm POG 19 Protherm POG 24

Protherm POG 19 Protherm POG 24 Protherm POG 19 Protherm POG 24 Rozměry A B C D E I J POG 19 287 360 703 655 154 110 306 POG 24 287 360 703 718 163 125 306 2 Technické parametry POG Obecné parametry 19 24 Maximální tepelný příkon kw

Více

Identifikační údaje veřejného zadavatele: Obec Kořenov Adresa sídla:

Identifikační údaje veřejného zadavatele: Obec Kořenov Adresa sídla: Výzva k podání nabídky a prokázání kvalifikace dle ustanovení 38 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění Název veřejné zakázky: pozdějších předpisů Nákup podvozku, sněhového pluhu

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

PROSTŘEDKY OCHRANY OSOB PROTI PÁDU KOTVÍCÍ ZAŘÍZENÍ. www.preventmorava.cz

PROSTŘEDKY OCHRANY OSOB PROTI PÁDU KOTVÍCÍ ZAŘÍZENÍ. www.preventmorava.cz PROSTŘEDKY OCHRANY OSOB PROTI PÁDU KOTVÍCÍ ZAŘÍZENÍ 2015 www.preventmorava.cz Prevent Morava s.r.o. Michálkovická 1942/86 710 00 Ostrava Slezská Ostrava Tel / fax: 596 244 693 e- mail: prevent@preventmorava.cz

Více

NÁKUP ZAHRADNÍ TECHNIKY

NÁKUP ZAHRADNÍ TECHNIKY NÁKUP ZAHRADNÍ TECHNIKY Obsah nabídky veřejné zakázky strana 1 A Krycí list nabídky strana 2 B Základní kvalifikační předpoklady strana 3 C Profesní kvalifikační předpoklady strana x D Ekonomické a finanční

Více

Nabídky služeb zkušebního centra VUZ ve Velimi

Nabídky služeb zkušebního centra VUZ ve Velimi Pavel Janoušek 1 Nabídky služeb zkušebního centra VUZ ve Velimi Klíčová slova: zkušební centrum, velký zkušební okruh, malý zkušební okruh, dynamický zkušební stav, hala na přípravu zkoušek, akreditovaná

Více

Kultivátory Kverneland CLC a CLC Pro. Pro mělkou podmítku a hluboké kypření

Kultivátory Kverneland CLC a CLC Pro. Pro mělkou podmítku a hluboké kypření Kultivátory Kverneland CLC a CLC Pro Pro mělkou podmítku a hluboké kypření Kverneland CLC Dlátový kultivátor kypřič pro kultivaci strniště a základní zpracování půdy do hloubky od 5 do 40 cm Kverneland

Více

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek Dopravníky třísek doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě Pásový dopravník třísek Tabulka minimálních rozměrů pro jednotlivé rozteče Poz. Rozteč 75 mm Rozteč 100 mm Koe cient

Více

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NÍZKOENERGETICKÉ ŘEŠENÍ PRO KAŽDÝ TYP BUDOVY

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NÍZKOENERGETICKÉ ŘEŠENÍ PRO KAŽDÝ TYP BUDOVY PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NÍZKOENERGETICKÉ ŘEŠENÍ PRO KAŽDÝ TYP BUDOVY UNIVERZÁLNÍ NÍZKOENERGETICKÉ ŘEŠENÍ PRO KAŽDÝ TYP BUDOVY Podlahové vytápění a chlazení HeatUp! je švédský systém s dlouholetou

Více

Vše, co musíte vědět o BRZDÁCH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o BRZDÁCH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o BRZDÁCH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O BRZDÁCH Brzdový systém je základní prvek Vaší bezpeč nosti. Na Váš podnět musí reagovat okamžitě a přesně. Nejdůležitějšími částmi jsou

Více

KLIKOVÁ SKŘÍŇ ZE SLITIN HLINÍKU v provedeních:

KLIKOVÁ SKŘÍŇ ZE SLITIN HLINÍKU v provedeních: KLIKOVÁ SKŘÍŇ ZE SLITIN HLINÍKU v provedeních: MONOLITICKÉM nadeutektoidní slitina Al-Si (ALUSIL) Al Si17 Cu4 Mg vyžaduje lití do kokil pod nízkým tlakem, licí cyklus je relativně dlouhý a omezuje sériovost.

Více

Návod k obsluze a údržbě

Návod k obsluze a údržbě Návod k obsluze a údržbě KONTEJNER SKLOPNÝ DO BOKU Obsah: ) Důležité upozornění bezpečnostní opatření 2) Obsluha 3) Použití 4) Provedení 5) Hydraulický systém 6) Seřizování 7) Údržba 8) Mazání 9) Náplně

Více

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Změna: 405/2004 Sb. Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965

Více

Tisková zpráva. 18. ledna 2012. Charakteristika klasického tempomatu

Tisková zpráva. 18. ledna 2012. Charakteristika klasického tempomatu 18. ledna 2012 Tisková zpráva DOPLŇUJÍCÍ TECHNICKÉ INFORMACE Charakteristika klasického tempomatu Na ekonomickou jízdu nákladním vozidlem konstantní cestovní rychlostí je potřebné mnohem víc než jen zapnout

Více

PRESS INFORMATION. www.subaru.cz, www.fhi.co.jp. Subaru na mezinárodním autosalonu v New Yorku představuje zcela novou Imprezu

PRESS INFORMATION. www.subaru.cz, www.fhi.co.jp. Subaru na mezinárodním autosalonu v New Yorku představuje zcela novou Imprezu Subaru na mezinárodním autosalonu v New Yorku představuje zcela novou Imprezu Zcela nové karosářské provedení s pohodlnějším a prostornějším interiérem, ale při zachování stejných rozměrů karoserie jako

Více

KOLEJOVÝ JEŘÁB GOTTWALD GS 150.14 TR

KOLEJOVÝ JEŘÁB GOTTWALD GS 150.14 TR KOLEJOVÝ JEŘÁB GOTTWALD GS 150.14 TR Kolejový jeřáb Gottwald GS 150.14 TR se svými parametry řadí mezi nejvýkonnější kolejové jeřáby v Evropě. Jeho konstrukce umožňuje manipulaci s břemeny, které v našich

Více

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K2 E doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LISOVACÍ

Více

TECHNICKO POSTUPOVÁ DOKUMENTACE RÁMOVÝCH LEŠENÍ TYPU TERMOSPRZĘT

TECHNICKO POSTUPOVÁ DOKUMENTACE RÁMOVÝCH LEŠENÍ TYPU TERMOSPRZĘT TECHNICKO POSTUPOVÁ DOKUMENTACE RÁMOVÝCH LEŠENÍ TYPU TERMOSPRZĘT 1. Vydání Termosprzęt Červen 2002 OBSAH 1. TECHNICKÝ POPIS LEŠENÍ... 5 1.1.FUNKCE LEŠENÍ... 5 1.2.TECHNICKÁ CHARAKTERISTIKA LEŠENÍ... 5

Více

5.6.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

5.6.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí 5.6.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi Bezpečnost pro stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

Více

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ F.1.1.01 Technická zpráva Technická zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: AGE project, s.r.o. a) Účel objektu... 3 b) Zásady architektonického,

Více

AKČNÍ ČLENY POHONY. Elektrické motory Základní vlastností elektrického motoru jsou určeny:

AKČNÍ ČLENY POHONY. Elektrické motory Základní vlastností elektrického motoru jsou určeny: AKČNÍ ČLENY Prostřednictvím akčních členů působí regulátor přímo na regulovanou soustavu. Akční členy nastavují velikost akční veličiny tj. realizují vstup do regulované soustavy. Akční veličina může mít

Více

Základní třída K 2.300

Základní třída K 2.300 Základní třída K 2.300 Mobilní & kompaktní: všestranný stroj pro příležitostné použití. Dokonalý při malých nečistotách (např. na zahradní nábytek, jízdní kola, vozidla a malé plochy kolem domu). Ideální

Více

Okruhy ke zkoušce k získání profesního osvědčení učitele autoškoly:

Okruhy ke zkoušce k získání profesního osvědčení učitele autoškoly: Okruhy ke zkoušce k získání profesního osvědčení učitele autoškoly: Okruhy ke zkoušce z předpisů o provozu na pozemních komunikacích (pro všechny skupiny a podskupiny) //dle ustanovení 7 odst. 3 písm.

Více

Tiskové informace 2011 CB600F / CB600F ABS

Tiskové informace 2011 CB600F / CB600F ABS Tiskové informace 2011 CB600F / CB600F ABS Datum vydání tiskových informací: 2. listopad 2010 Změny v provedení modelu: Nový styl zadní části motocyklu; modernizace přístrojového panelu; nové barevné verze

Více

KATALOGOVÝ LIST. VENTILÁTORY RADIÁLNÍ STŘEDOTLAKÉ RSM 800 až 1250 jednostranně sací

KATALOGOVÝ LIST. VENTILÁTORY RADIÁLNÍ STŘEDOTLAKÉ RSM 800 až 1250 jednostranně sací KATALOGOVÝ LIST VENTILÁTORY RADIÁLNÍ STŘEDOTLAKÉ RSM 800 až 1250 jednostranně sací KM 12 3219 Vydání: 12/10 Strana: 1 Stran: 6 Ventilátory radiální středotlaké RSM 800 až 1250 jednostranně sací (dále jen

Více

M6040/M7040/M8540/M9540 Standard M9540 Low Profile M6040/M7040/M8540 Narrow M40 ergonomický koncept pro maximální výkon a komfort

M6040/M7040/M8540/M9540 Standard M9540 Low Profile M6040/M7040/M8540 Narrow M40 ergonomický koncept pro maximální výkon a komfort KUBOTA DIESLOVÝ TRAKTOR M KUBOTA M6040/M7040/M8540/M9540 Standard M9540 Low Profile M6040/M7040/M8540 Narrow M40 ergonomický koncept pro maximální výkon a komfort Další modely traktorů série M: silnější

Více

KONEKTORY PRO TAKTICKÁ VOZIDLA A PŘÍVĚSY S PROTIBLOKOVACÍM BRZDOVÝM SYSTÉMEM

KONEKTORY PRO TAKTICKÁ VOZIDLA A PŘÍVĚSY S PROTIBLOKOVACÍM BRZDOVÝM SYSTÉMEM ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD ČOS KONEKTORY PRO TAKTICKÁ VOZIDLA A PŘÍVĚSY S PROTIBLOKOVACÍM BRZDOVÝM SYSTÉMEM Praha (VOLNÁ STRÁNKA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD leden 2002 KONEKTORY PRO TAKTICKÁ VOZIDLA A PŘÍVĚSY

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 29 06 79 01 I 82

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 29 06 79 01 I 82 ČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 19 ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ (61) (23) Výstavní priorita (22) Přihlášeno 08 07 77 (2,) (PV 4556-77) 195 980 Ol) (Bl) (51) Int. CI. J a 21

Více

Střední třída K 4 Classic *EU

Střední třída K 4 Classic *EU Střední třída K 4 Classic *EU Vysokotlaký čistič K4 pro příležitostné použití a středně silné nečistoty, např. na malých automobilech, zahradních plotech nebo jízdních kolech. Tento vysokotlaký čistič

Více

Mechanická účinnost PSM, snižování mechanických ztrát

Mechanická účinnost PSM, snižování mechanických ztrát Mechanická účinnost SM, snižování mechanických ztrát Ztrátová mechanická energie v SM: třecí ztráty, pohon příslušenství a ústrojí v motoru, pumpovní práce Zvyšování celkové účinnosti SM (termodynamické

Více

ZÁKLADY AUTOMOBILOVÉ TECHNIKY

ZÁKLADY AUTOMOBILOVÉ TECHNIKY ZÁKLADY AUTOMOBILOVÉ TECHNIKY 1. Historie 2. Základní pojmy 3. Skupiny automobilů 4. Vlastnosti automobilů Elektrická soustava a elektronické řízení o Vztah k podvozku: Samonosná Podvozková Materiál (ocel,

Více

IKEM STERILIZACE oprava podlahy DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE

IKEM STERILIZACE oprava podlahy DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE IKEM STERILIZACE oprava podlahy DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE Technická zpráva OBSAH: A PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1.1 Identifikační údaje stavby...2 1.2 Údaje o pozemku...3 1.3 Provedené průzkumy a napojení na

Více

(str. 129) Regulace tlaku

(str. 129) Regulace tlaku (str. 129) Regulace tlaku Technické informace strana 130 Redukční ventil 315 strana 135 Redukční ventil z ušlechtilé oceli 6315 strana 139 Redukční ventil 312 strana 143 Regulátor tlaku 6203 strana 147

Více

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5 Obecně o smyslu zateplení : Každému, kdo se o to zajímá, je jasné, kterým směrem se ubírají ceny energie a jak dramaticky rostou náklady na vytápění objektů. Týká se to jak domácností, tak kanceláří, výrobních

Více

Navrhli jsme dokonalý prostor. Dojedete dál a budete mít méně starostí

Navrhli jsme dokonalý prostor. Dojedete dál a budete mít méně starostí Navrhli jsme dokonalý prostor Každý miluje prostor. Tak proč bychom toho nevyužili? Kia Venga využívá prostor skutečně obdivuhodně. Díky jejímu modernímu a dynamickému vzhledu, vysoké linii střechy a neobvykle

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním ICS xxxx materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Funkční požadavky na adaptivní regulaci rychlosti

Více

> STROPNÍ SYSTÉM RECTOBETON PREZENTACE

> STROPNÍ SYSTÉM RECTOBETON PREZENTACE > STROPNÍ SYSTÉM RECTOBETON PREZENTACE SPOLEÈNÌ SE STAVÍ LÉPE > Charakteristika konstrukce Stropní systém RECTOBETON, tvořen nosníky z předpjatého betonu a betonovými vložkami, představuje moderní řešení

Více

Sherpa - základní model v oblasti samochodných míchacích vozů

Sherpa - základní model v oblasti samochodných míchacích vozů Sherpa Sherpa - základní model v oblasti samochodných míchacích vozů Sherpa od firmy Strautmann - základní model se systémem odebírání siláže fast-cut Zvlášť velký rejd Nízká celková výška Snadné ovládání

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci opera ního programu Vzd lávání pro konkurenceschopnost Registra ní íslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Sada:

Více

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta Trojfázové asynchronní stroje Trojfázové asynchronní stroje někdy nazývané indukční se většinou provozují v motorickém režimu tzn. jako asynchronní motory (zkratka ASM). Jsou to konstrukčně nejjednodušší

Více

TESTOVÉ OTÁZKY PRO OBSLUHOVATELE A INSTRUKTORY MOTOROVÝCH PIL

TESTOVÉ OTÁZKY PRO OBSLUHOVATELE A INSTRUKTORY MOTOROVÝCH PIL TESTOVÉ OTÁZKY PRO OBSLUHOVATELE A INSTRUKTORY MOTOROVÝCH PIL Správná odpověď na otázku je vždy odpověď a) MP 01 Každá MP musí být vybavena a) krytem pohyblivých částí, tlumiči vibrujících částí a zachycovačem

Více

Dmychadla KAESER. Rotační dmychadla série COMPACT

Dmychadla KAESER. Rotační dmychadla série COMPACT mychadla KAESER Rotační dmychadla série COMPACT Rotační dmychadla: náklady, které si spočítáte Ti kteří zvažují provozní náklady u rotačních dmychadel což zahrnuje vše od počátečních investic až po instalaci,

Více

23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008

23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008 Systém ASPI - stav k 4.8.2011 do částky 82/2011 Sb. a 40/2011 Sb.m.s. Obsah a text 23/2008 Sb. - poslední stav textu Změna: 268/2011 Sb. 23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách

Více

Příloha č. 1 Zadávací dokumentace

Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Příloha č. 1 Zadávací dokumentace 1. Obchodní podmínky Obchodní podmínky jsou specifikovány ve Smlouvě, která je nedílnou součástí této Zadávací dokumentace. 2. Specifikace technických podmínek předmětu

Více

PRŮMYSLOVÁ ROLOVACÍ VRATA A MŘÍŽE

PRŮMYSLOVÁ ROLOVACÍ VRATA A MŘÍŽE PRŮMYSLOVÁ ROLOVACÍ VRATA A MŘÍŽE VÝROBKY PRO PODNIKÁNÍ KRISPOL VRATA PRO NÁROČNÉ KRISPOL SPOLEHLIVÝ PARTNER V BIZNESIE Společnost KRISPOL je předním evropským výrobcem vrat, oken a dveří a lídrem v oblasti

Více