NÁRODNÍ KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ PÉČI O LIDI BEZ DOMOVA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁRODNÍ KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ PÉČI O LIDI BEZ DOMOVA"

Transkript

1 NÁRODNÍ KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ PÉČI O LIDI BEZ DOMOVA Velká zasedací síň Magistrátu hl. města Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha března 2014 Když se mluví o tom, jak se člověk stane bezdomovcem, obvykle se zmiňuje ztráta zaměstnání, rozpad rodinného zázemí, extrémní zadlužení nebo kombinace toho všeho. Téměř vždy se však jedná zároveň o větší či menší zdravotní problémy, které komplikují, ovlivňují a často zcela znemožňují návrat do společnosti. Situace se navíc neustále zhoršuje, protože lidé bez domova z nejrůznějších důvodů nenavštěvují zdravotnická zařízení. Stávající systém zdravotní péče stále nemůže najít vhodný způsob pro oslovení těchto osob a zajištění alespoň základních zdravotních služeb pro tyto nejchudší občany naší země. Jaká vůbec je současná praxe? S jakými zdravotními problémy se lidé bez domova nejvíc potýkají? Jaké jsou největší překážky v poskytování zdravotních služeb těmto osobám? Jaká je praxe v zahraničí? Program registrace úvodní slovo: Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Doc. Ing. Mgr. Martin Dlouhý Dr. MSc., radní hl.m. Prahy Street Medicine - zdravotní péče o lidi bez domova v terénu, význam přístupu Street Medicine: Dr. Jim Withers 10: Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry: Mgr. Patrik Burda Přestávka, občerstvení Historie ordinace pro lidi bez domova v organizaci Naděje: Mgr. Ilja Hradecký

2 Sociálně zdravotní kazuistika: Aleš Strnad Dis., Petra Stehlíková Dis., MUDr. Andrea Pekárková Přestávka na oběd Medici pro Armádu spásy Medici 3. LF UK Prezentace projektu Domov Přístav : Mgr. Jan Vincenc Koncepce zdravotní péče o lidi bez domova: MUDr. Andrea Pekárková :30 Problematika psychicky nemocných a mentálně hendikepovaných lidí bez domova: PhDr. Pavel Jaroš :30 Panelová diskuze se zaměřením na psychiatrickou péči o lidi bez domova Závěrečná diskuze a shrnutí, občerstvení Dr. Jim Withers: Studia medicíny započal na Haverford College a dokončil je na Univerzitě v Pittsburghu v roce Jeho zájem o medicínu zaměřenou na službu (serviced oriented medicine) vzrostl díky lékařským cestám do Střední Ameriky a do Indie. Po lékařské stáži v nemocnici Mercy v Pittsburghu začal učit na lékařské fakultě na oddělení interní medicíny. Začal se zajímat o domácí násilí, mezinárodní medicínu a o zdravotní péči bezdomovců. V roce 1992 založil Operation Safety Net (Operace bezpečnostní síť), první komplexní celodenní lékařskou službu o bezdomovce. Operation Safety Net se stala mezinárodně uznávanou a je studována a využívána ve (velko)městech po celém světě. V roce 2005 založil každoroční Mezinárodní Sympozium pouliční medicíny (International Street Medicine Symposia) V současnosti spolupracuje s partnery v Severní, Jižní a Střední Americe, v Evropě a v Asii na podpoře péče o lidi, kteří přespávají na ulici. Založil institut pouliční medicíny (Street Medicine Institute), který se zaměřuje na pomoc různým komunitám. Vznikl tak program pouliční medicíny, který zlepšuje současnou praxi. Vytvořil týmy studentů, kteří se na pouliční medicíně podílejí.

3 Zajímá se o četné dobrovolnické aktivity, je členem rad a bývá jmenován do rozličných lékařských výukových programů. Nejvíce je hrdý na množství studentů, kteří si v medicíně zvolili kariéru spojenou se (sociální) službou. Street medicine Lékařská péče je poskytována přímo na ulicích, na březích řek, v opuštěných budovách Pittsburghu, s plným využitím sociálních služeb a s následným ubytováním. MUDr. Andrea Pekárková Andrea Pekárková vystudovala 3. LF UK, je vojákem Armády spásy, v současné době pracuje jako lékařka v ordinaci praktického lékaře pro lidi bez domova v organizaci Naděje. Dlouhodobě se zabývá rozvojem zdravotní péče o lidi bez domova, osvětou a průzkumem, v této oblasti absolvovala stáže a konference v ČR i v zahraničí. Koncepce zdravotní péče o lidi bez domova se stala součástí Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v České republice do roku Vychází z dlouhodobého průzkumu a zkušeností v této oblasti. Její hlavní myšlenkou je dostupnost základní péče lidem bez domova. Vymezuje tři složky péče: terénní, ambulantní a respitní péči. Sociálně zdravotní kazuistika: Problematika zdraví osob bez domova je úzce spjatá se sociálními problémy. Dobrá spolupráce terénního pracovníka, sociálního pracovníka a zdravotníka je předpokladem úspěchu. Z našich zkušeností vyplývá, že nízkoprahové ubytování pro nemocné osoby bez domova vede nejen ke zlepšení zdravotního stavu, ale také poskytuje prostor pro efektivní řešení sociálních problémů. Tyto kazuistiky budou přednášeny spolu s A. Strnadem a P. Stehlíkovou. Aleš Strnad, Dis Vystudoval obor sociální práce na EA VOŠ. V problematice bezdomovectví působí od roku Po celou dobu v rámci organizace NADĚJE, a to na různých pracovních pozicích (sociální pracovník, vedoucí nízkoprahového denního centra U Bulhara, vedoucí nízkoprahového denního centra Bolzanova), nyní, resp. od roku 2009 na pozici vedoucího terénního programu NADĚJE. Zároveň absolvoval několik stáží v sociálních službách mimo ČR (Dánsko, Norsko, Maďarsko) a je spoluautorem knihy Bezdomovectví, kterou vydalo nakladatelství Portál. Rovněž s kolegy přednášel problematiku Bezdomovectví pro strážníky městské policie a PČR v Praze. Sociálně zdravotní kazuistika: viz anotace MUDr. A. Pekárková

4 Stehlíková Petra, Dis. Vystudovala Vyšší odbornou školu sociálně právní. V současné době dále studuje obor Sociální práce na VŠ FF UK. Pracovala 6 let jako sociální a terénní pracovnice v Nízkoprahovém denním centru Naděje pro osoby bez přístřeší, Od října 2013 pracuje jako sociální pracovnice v Azylovém domě pro muže bez přístřeší v organizaci Naděje. Sociálně zdravotní kazuistika: viz anotace MUDr. A. Pekárková Mgr. Ilja Hradecký Je emeritním předsedou Naděje a jejím zakladatelem. Podílel se na vzniku mnoha koncepcí pro řešení problematiky bezdomovectví, inicioval vznik ordinace praktického lékaře pro lidi bez domova, získal ocenění ministra zdravotnictví za unikátní propojení sociální a zdravotní problematiky Ordinace praktického lékaře pro lidi bez domova vznikla jako odpověď na velkou potřebu zdravotní péče této skupiny obyvatel. Od samého vzniku se drží myšlenky zpřístupnit zdravotní péči sociálně vyloučeným také místem svého působení, proto byla vždy situována přímo na místech poskytování sociálních služeb lidem bez domova. Po celou dobu své existence čelí ordinace nejrůznějším překážkám, jako například zajištění kvalifikovaného personálu. Mgr.Patrik Burda: Vystudoval obor všeobecná sestra na Vysoké škole zdravotnické (Bc.), poté vystudoval Ošetřovatelství na VŠZ SP (Mgr.). Nyní studuje doktorandské studium na Palackého univerzitě v Olomouci. Od roku 2007 pracuje jako všeobecná sestra v Nemocnici na Františku Od roku 2008 vyučuje odborné předměty (ošetřovatelství, psychologii a klinické obory) na Střední zdravotnické škole. Přednáší také pro všeobecné sestry a vyučující odborné praxe Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Příspěvek se zabývá problematikou ošetřování osob bez přístřeší z pohledu všeobecné sestry na akutní ambulanci na území hlavního města Prahy. Popisuje problémy nejen v oblasti zdravotní, ale také sociální. Dále vysvětlí problém s následnou péčí a s umístěním této osoby, pokud není indikována hospitalizace na nemocničním lůžku.

5 Mgr. Jan Vincenc Vystudoval Střední zdravotnickou školu, obor Všeobecná sestra, poté Fakultu sociálních studií na Ostravské univerzitě, obor Sociální práce se zdravotnickým profilem. Od roku 2008 pracuje v Armádě spásy. Nejprve působil na pozici terénního pracovníka, poté sociálního pracovníka v Azylovém domě pro muže. Od roku 2010 pracoval jako koordinátor projektu Prevence bezdomovectví. Od roku 2012 je ředitelem Domova Přístav II. Prezentace projektu Armády spásy Domov Přístav Příspěvek se bude zabývat lidmi bez domova, kteří z důvodu svého věku či zdravotního stavu potřebují při naplňování svých potřeb pomoc jiné osoby. Součástí příspěvku bude také konkrétní kazuistika. Dále představí služby Domova se zvláštním režimem specificky zaměřený na tento typ klientů. PhDr. Pavel Jaroš Vystudoval jednooborovou psychologii, kterou ukončil na Palackého univerzitě rigorózní zkouškou v roce Má praxi v oblasti posuzování psychické způsobilosti. Je dlouholetým členem Asociace forenzních psychologů, dále parlamentářem-vyjednávačem. Absolvoval kurz vyjednávání s teroristy v USA. Od roku 1992 provozuje soukromou praxi EXOGEN se zaměřením na psychologické poradenství a diagnostiku, na bezpečnostní agentury ale i na diagnostický ústav a NBÚ. Od roku 2006 je psychologem v organizaci Naděje, kde poskytuje krizovou intervenci lidem bez domova ve dvou základních nízkoprahových denních centrech. Pracuje s klienty od let a se staršími klienty. Dále podle potřeby pracuje pro azylové domy Naděje s klienty, kteří nejsou schopni se dopravit do denního centra. Po dohodě pracuje i pro další charitativní organizace a kurátory, jedná se především o psychologická vyšetření v souvislosti s omezením způsobilosti k právním úkonům. Příčiny bezdomovectví z pohledu psychologa. Jaké jsou možnosti psychologa, jak změnit nebo alespoň zmírnit nepříznivou životní situaci klienta (sebepoznání a reálné možnosti). Problematika psychicky nemocných klientů, vážná omezení ve spolupráci s psychiatrickými odděleními nemocnic i s ambulantními psychiatry, návaznost a naše možnosti po propuštění lidí bez domova do "domácí péče". Léčba závislostí a návrat do bezdomovecké komunity, klienti s mentální insuficiencí a "opatrovníci.

6

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Základní údaje. Domov Přístav a Domov Přístav II. Domov se zvláštním režimem ( 50 dle zákona č. 108/2006 Sb.) Adresa: Zukalova 1401/3, Ostrava

Základní údaje. Domov Přístav a Domov Přístav II. Domov se zvláštním režimem ( 50 dle zákona č. 108/2006 Sb.) Adresa: Zukalova 1401/3, Ostrava Domovy Přístav pomoc a podpora pro lidi bez domova, kteří z důvodu věku nebo zdravotního stavu potřebují při naplňování svých potřeb pomoc jiné osoby NÁRODNÍ KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ PÉČI O LIDI BEZ DOMOVA

Více

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Možnosti nastavení efektivní spolupráce při práci s lidmi bez domova

Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Možnosti nastavení efektivní spolupráce při práci s lidmi bez domova Vyhodnocení a shrnutí výstupů za jednotlivé pracovní skupiny: WORKSHOP Možnosti nastavení efektivní spolupráce při práci s lidmi bez domova 15. 5. 2014 DK Akord - Ostrava Pracovní skupina č. 1: I. Vymezení

Více

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 18. ledna 2011. Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6)

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 18. ledna 2011. Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6) Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 18. ledna 2011.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. psychologie práce, organizace a řízení 2. dopravní psychologie 3. primární

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JASELSKÁ Jaselská 7/9, BRNO

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JASELSKÁ Jaselská 7/9, BRNO Nabízené studijní obory pro školní rok 2015/2016 78-42-M/04 Zdravotnické lyceum 53-41-M/01Zdravotnický asistent 75-41-M/01Sociální činnost 53-41-M/01Zdravotnický asistent večerní studium Adresa školy:

Více

Psychoterapie a její dostupnost

Psychoterapie a její dostupnost Psychoterapie a její dostupnost prof. MUDr. Ján Praško, CSc. Klinika psychiatrie, Lékařská fakulta University Palackého Fakultní nemocnice Olomouc Témata potřebnost versus reálná dostupnost psychoterapie

Více

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 2. září Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6)

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 2. září Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6) Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 2. září 2011.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. psychologie práce, organizace a řízení 2. koučink a manažerské poradenství

Více

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 5. července Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 7)

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 5. července Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 7) Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 5. července 2012.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 7) Oblasti vědeckého zájmu 1. Dopravní psychologie, lidský faktor v dopravě, 2. koučink a manažerské

Více

Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově

Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově Absolventi mohou po ukončení studia nastoupit do zaměstnání nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách VOŠ nebo a vysokých školách. Uplatnění absolventů

Více

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014.

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. OTEVŘENÍ 1.10.2012 CÍL nabídnout lepší péči lidem závažně duševně nemocným. Hledat alternativu k

Více

Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou

Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou Kolektiv autorů: Jan Běhounek Erik Herman Martin Hollý Karel Koblic

Více

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD.

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Ke dni: 1. července 2013.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. Lidský faktor v dopravě, dopravní bezpečnost a dopravní systémy 2. Dopravní

Více

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské Ostravská universita v Ostravě Založena 28. září 1991. Základy pro její vznik byly položeny již v roce 1953. Tehdy byla v Opavě otevřena Vyšší pedagogická škola. Její náplní

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 Květen 2016 Obsah: 1. Základní údaje o spolku 2. Poslání, cíle a činnost spolku 3. Transformace na zapsaný spolek 4. Pracovníci spolku 5. Služba následné péče Pavučina 6. Další

Více

CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER

CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER Mgr. Tomáš Petr, Ph.D. 33.konference sociální psychiatrie, Přerov, 22.11.2014 Obsah Stávající situace Vzdělávání psychiatrických sester Mezinárodní

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

Aktuální stav reformy psychiatrické péče

Aktuální stav reformy psychiatrické péče Aktuální stav reformy psychiatrické péče Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch Ministr zdravotnictví Ing. Jaroslava Němcová, MBA Ministryně práce a sociálních věcí Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Náměstek ministra

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Sociálně-zdravotní kazuistiky

Sociálně-zdravotní kazuistiky Sociálně-zdravotní kazuistiky Spolupráce terénního pracovníka, sociálního pracovníka a zdravotníka Aleš Strnad, Petra Stehlíková, Andrea Pekárková Cíle terénního programu Vyhledat a kontaktovat osoby z

Více

XVII. Opařanské dny. Dětská psychiatrická nemocnice Opařany 20. 21. 9. 2013. ve spolupráci se

XVII. Opařanské dny. Dětská psychiatrická nemocnice Opařany 20. 21. 9. 2013. ve spolupráci se XVII. Opařanské dny 20. 21. 9. 2013 Dětská psychiatrická nemocnice Opařany Dětská psychiatrická nemocnice Opařany ve spolupráci se Sekcí dětské a dorostové psychiatrie PS ČLS J. E. Purkyně a Asociací dětské

Více

Proč se nemocnice musí změnit

Proč se nemocnice musí změnit 17. 18. května 2018 Proč se nemocnice musí změnit MUDr. Pavel Hroboň, M.S. Advance Healthcare Management Institute ČESKÁ REPUBLIKA 2 Obsah této prezentace Proč se nemocnice musí změnit? Hlavní změny a

Více

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání Pozvánka Kurz: Koučink ve výchově a vzdělávání v rámci projektu Bildungskooperationen in der Grenzregion Spolupráce v přeshraničním regionu v oblasti vzdělávání BIG číslo projektu: ATCZ5 Realizace kurzu:

Více

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10. Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.2014 Agenda Popis stávajícího systému Popis inovace Rizika a jejich

Více

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD.

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Ke dni: 1. ledna 2015.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 7) Oblasti vědeckého zájmu 1. Lidský faktor v dopravě, dopravní bezpečnost a dopravní systémy 2. Dopravní

Více

Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016

Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016 Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016 1. Spolupráce VP s vedením školy - shromažďování údajů o uchazečích s SPU - informační materiály a přihlášky na VŠ - dny otevřených dveří spolupráce

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO

PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO O KOM MLUVÍME LIDÉ ŽIJÍCÍ VE VEŘEJNÉM PROSTORU LIDÉ PŘESPÁVAJÍCÍ VENKU LIDÉ USPOKOJUJÍCÍ SVÉ POTŘEBY NA VEŘEJNOSTI DLE ETHOS: ROOFLESS = BEZ

Více

Armáda spásy. Průvodce pouliční medicínou. Srdce Bohu, ruce lidem.

Armáda spásy. Průvodce pouliční medicínou. Srdce Bohu, ruce lidem. Armáda spásy Průvodce pouliční medicínou Srdce Bohu, ruce lidem. OBSAH Předmluva 5,7 Definice 9 Programové prohlášení 9 Filozofie 9 Základní principy 9 12 Praxe 12 Terénní práce 12 14 Oděv a chování při

Více

Nástroje program npv3

Nástroje program npv3 Sběr dat v AS Nástroje program npv3 Armáda spásy používá k sběru dat jeden program (na všech službách stejný) npv3 (new people vision nová lidská vize), který vyvíjí programátor dle našich požadavků. Program

Více

Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice

Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice Počet hlasů (%) Počet hlasů (%) Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice 46% z celkového počtu hlasujících zaměstnavatelů používá

Více

Připravované změny v systému sociálních služeb pro oblast domácího násilí s účinností od 1. 1. 2016

Připravované změny v systému sociálních služeb pro oblast domácího násilí s účinností od 1. 1. 2016 Připravované změny v systému sociálních služeb pro oblast domácího násilí s účinností od 1. 1. 2016 1 Program prezentace 1) Aktuální stav důvod ke změnám 2) Domácí násilí v novém systému sociálních služeb

Více

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan Centra pro duševní zdraví Mgr. Pavel Říčan Cílová skupina V rámci uspořádání péče je třeba rámcově ohraničit skupinu osob se závažným duševním onemocněním Diagnosticky se jedná o osoby s psychózami, afektivními

Více

Zápis ze zasedání pracovní skupiny Duševní zdraví k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov

Zápis ze zasedání pracovní skupiny Duševní zdraví k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Zápis ze zasedání pracovní skupiny Duševní zdraví k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Datum konání: 20. 3. 2018 Místo konání: Zasedací místnost budovy č. 1 Městského úřadu Pelhřimov

Více

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta PŘÍJÍMACÍŘÍZENÍ Prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc. proděkanka pro studijní problematiku Kateřinská 32 121 08 Praha 2 tel: 22496 4201 fax: 22496 4178 www.lf1.cuni.cz Fakulta je součástí Univerzity Karlovy

Více

Sekce pro studium a výuku

Sekce pro studium a výuku Sekce pro studium a výuku V případě akutní potřeby jednání (neodkladné záležitosti týkající se zdravotního stavu, sociální situace, potřeby akutní právní pomoci apod.) lze kontaktovat proděkana pro výuku

Více

DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek. Brno,

DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek. Brno, DOMOV PŘÍSTAV Frýdek - Místek Brno, 18.10.2018 Vznik: 1.10.2015 Uživateli služby jsou: Osoby bez přístřeší (ulice, sociální lůžko, LDN, azylový dům, ubytovny) starší 26- ti let mobilní i imobilní, které

Více

Absolventi DSP Sociální lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (k )

Absolventi DSP Sociální lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (k ) Absolventi DSP Sociální lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (k 1. 10. 2018) Jméno Školitel Téma dizertační práce Termín obhajoby MUDr. David Marx, Ph.D. Mimořádné události při

Více

s Jedničkou Na Bojišti Výchova lékařů v Čechách

s Jedničkou Na Bojišti Výchova lékařů v Čechách s Jedničkou Na Bojišti Výchova lékařů v Čechách 3. června 2014 Hosté: prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc. MUDr. Jana Mašková Moderují: Lenka Petrášová Lucie Vopálenská Proč MEDialogy? Jsme fakulta, která ročně

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Initiatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt Vytvoření Systému Ucelené Psychiatrické Rehabilitace (S.U.P.R) a jeho implementace

Více

Ošetřovatelský proces

Ošetřovatelský proces Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit systém práce v organizaci. J.Kersnik - Medical Tribune Ošetřovatelský proces Simona Saibertová LF, MU Ošetřovatelský proces je racionální vědecká metoda poskytování

Více

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD.

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Ke dni: 1. ledna 2013.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. Dopravní psychologie 2. HMI human machine interface, ITS v dopravě 3. Lidský

Více

PROGRAM ČAS PŘEDNÁŠEJÍCÍ TÉMA ČAS PŘEDNÁŠEJÍCÍ TÉMA REGISTRACE ÚČASTNÍKŮ POLEDNÍ PŘESTÁVKA / OBĚDOVÁ PAUZA

PROGRAM ČAS PŘEDNÁŠEJÍCÍ TÉMA ČAS PŘEDNÁŠEJÍCÍ TÉMA REGISTRACE ÚČASTNÍKŮ POLEDNÍ PŘESTÁVKA / OBĚDOVÁ PAUZA PROGRAM MODERUJE PhDr. Eva Procházková, PhD. Odborný asistent Ústavu ošetřovatelství Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Mgr. et. Mgr. Ondřej Doskočil Th.D. Jihočeská univerzita

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci https://youtu.be/q5qsrqgfq7y www.fzv.upol.cz Univerzita Palackého v Olomouci druhá nestarší univerzita v ČR založena v r. 1573 tvoří ji 8 fakult

Více

Objevujeme Nový svět pro uživatele psychiatrické péče

Objevujeme Nový svět pro uživatele psychiatrické péče Objevujeme Nový svět pro uživatele psychiatrické péče Reforma psychiatrické péče pohledem uživatelů (klientů zákazníků) O nás s námi Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS Zapojení uživatelů

Více

Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji

Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji Výstupy z lokálního a krajského síťování služeb pro děti a rodiny v Karlovarském kraji Adéla Cinková, Eva Klimentová, Zuzana Mačičková 15. listopadu 2018, Karlovy Vary Systémový projekt MPSV Systémový

Více

Osobní informace. Vzdělání. Pracovní zkušenosti. Ondřej Sklenář: Profesní životopis. Jméno a příjmení: Ondřej Sklenář

Osobní informace. Vzdělání. Pracovní zkušenosti. Ondřej Sklenář: Profesní životopis. Jméno a příjmení: Ondřej Sklenář Osobní informace Jméno a příjmení: Ondřej Sklenář Trvalé bydliště: Za Poštou 904/11, 10000 Praha Datum narození: 27. 6. 1983 Národnost: Česká Telefonní číslo: +420 737105448 E-mail: sklenar.ondra@seznam.cz

Více

SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ

SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ 7.6. 2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA, CHOMUTOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KAM KRÁČÍŠ ČESKÉ ZDRAVOTNICKÉ ŠKOLSTVÍ?

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Mezinárodní konference paliativní a hospicové péče 2015 Ostrava, 17.03.2015 Dr. C. Camartin, MSc Palliative

Více

TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE

TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE Terénní sociální práce Streetwork a nízkoprahové sociální služby Historie streetworku v zahraničí a v ČR Zavedení streetworku v ČR Principy streetworku

Více

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Eva Kalvínská Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP eva.kalvinska@fnmotol.cz Konference Vzdělávání ve zdravotnictví IPVZ 14.12.2007 Spirituální

Více

Co jsme podědili aneb čísla a data z historie psychiatrické péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK & Psychiatrické centrum Praha

Co jsme podědili aneb čísla a data z historie psychiatrické péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK & Psychiatrické centrum Praha Co jsme podědili aneb čísla a data z historie psychiatrické péče Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK & Psychiatrické centrum Praha Období do r. 1918 České země součástí Rakousko-Uherska (Rakouského

Více

Program konference. Termín konání: 17. března 2016, 9.30 17.00 hodin

Program konference. Termín konání: 17. března 2016, 9.30 17.00 hodin Program konference Termín konání: 17. března 2016, 9.30 17.00 hodin Místo konání: Benediktinské opatství Panny Marie a sv. Jeronýma v Emauzích Vyšehradská 49/320, 128 00 Praha 2 Nové Město Středisko křesťanské

Více

Příloha k usnesení Rady MČ Praha 1 č. UR15_0060 ze dne

Příloha k usnesení Rady MČ Praha 1 č. UR15_0060 ze dne Příloha k usnesení Rady MČ Praha 1 č. UR15_0060 ze dne 13.01.2015 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU MOBILNÍ JEDNOTKA PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB BEZDOMOVCŮM NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 1 ZA OBDOBÍ 7. 1. 2014 30. 12.

Více

Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP

Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP 9.11.2017 Úhrady zdravotní péče! Číselník VZP! Seznam zdravotních výkonů (Vyhláška č. 421/2016 Sb.)! Úhradová

Více

ZAŘÍZENÍ NÁVAZNÉ PÉČE V OBLASTI SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ

ZAŘÍZENÍ NÁVAZNÉ PÉČE V OBLASTI SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ ZAŘÍZENÍ NÁVAZNÉ PÉČE V OBLASTI SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ ŠIKANA A NÁSILÍ Linka bezpečí a Krizové centrum (nadace Naše dítě) Ústavní 95/91, 181 00 Praha 8 TEL.: 800 155 555 Bílý kruh bezpečí (Sdruţení

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí irena závadová domácí hospic Cesta domů dívka 8 let nádorové onemocnění léčené kombinovanou protinádorovou

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

Alternativní metody vyučování nové možnosti.

Alternativní metody vyučování nové možnosti. ALTERNATIVNÍ METODY VZDĚLÁVÁNÍ NOVÉ MOŽNOSTI Akreditovaný vzdělávací kurz v rámci DVPP. Akreditace udělena od 23.4.2010 do 19.9.2013 Č.j.: 10458/2010-25-295 1. Název vzdělávacího programu: Alternativní

Více

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s. 8.9.2017, Brno MUDr. Jana Dušánková Onkologie Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem a Mobilní hospic Masarykovy nemocnice Mobilní hospic Masarykovy

Více

Vzdělávání specialistů prevence a kontroly infekcí evropský projekt TRICE-IS

Vzdělávání specialistů prevence a kontroly infekcí evropský projekt TRICE-IS Konference nemocniční epidemiologie a hygieny, Brno, 2016 Vzdělávání specialistů prevence a kontroly infekcí evropský projekt TRICE-IS Vlastimil Jindrák, Dana Hedlová NRC pro infekce spojené se zdravotní

Více

ZKUŠENOSTI O LIDI BEZ DOMOVA. Jan Kadlec NADĚJE o.s., pobočka Praha

ZKUŠENOSTI O LIDI BEZ DOMOVA. Jan Kadlec NADĚJE o.s., pobočka Praha ZKUŠENOSTI SE ZDRAVOTNÍ PÉČÍ O LIDI BEZ DOMOVA Jan Kadlec NADĚJE o.s., pobočka Praha Důležité události vedoucí k rozvoji zdravotnické pomoci lidem bez domova v Praze 1994 Vznik první ordinace praktického

Více

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zdroj: 1) Webové stránky poskytovatelů 2) Registr poskytovatelů sociálních služeb k datu 16.10.2015 3) Informace od poskytovatelů sociálních

Více

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY TEORIE A PRAXE MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL V.celostátní konference Medicína katastrof, traumatologické plánování a příprava,

Více

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Co znamená Armáda spásy v ČR? Co znamená Armáda spásy v ČR? Komunitní centra poskytují jak registrované služby, tak volnočasové

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

Je potřeba změnit strukturu péče od duševně nemocné? O.Pěč

Je potřeba změnit strukturu péče od duševně nemocné? O.Pěč Je potřeba změnit strukturu péče od duševně nemocné? O.Pěč Tři období v nedávné historii služeb duševního zdraví (Thornicroft) 1880 1950: Rozvoj azylu Budování azylů separovaných od běžné komunity 1950

Více

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ Výchozí předpoklady naší práce Centrem našeho zájmu je dítě a jeho rodina Celostní postoj, neutralita, na proces a řešení problému

Více

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč,

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, Adiktologická péče v ÚVN Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, 7. 6. 2017 Cíle přednášky představit nové možnosti uplatnění profese adiktologa v rámci zdravotnictví (nemocniční péče) konkrétní ukázka

Více

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Strana 1 z 7 Název: PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Platnost od: 2. 5. 2008 Platnost do: odvolání Nahrazuje: ----- Personál: Všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotně sociální

Více

BAROMETR MEZI STUDENTY ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL (studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v České republice)

BAROMETR MEZI STUDENTY ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL (studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v České republice) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI STUDENTY ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL (studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v

Více

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Intervenční centrum Kladno Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Setkání Vega, 12.5.2015 Intervenční centra: z. 108/2006 Sb. 60a Intervenční centra (1) Na základě vykázání ze společného obydlí podle

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

1. Poradenské a podpůrné služby pro osoby v nepříznivé sociální situaci.

1. Poradenské a podpůrné služby pro osoby v nepříznivé sociální situaci. Přehled silných a slabých stránek zaměřených na oblast sociálních a návazných služeb v souvislosti s aktualizací Komunitního plánu sociálních a návazných služeb MČ Praha 10 na období 2017-2020 Popis silných

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 18 18.11.2003 Ambulantní péče v oboru psychiatrie v Jihomoravském kraji v roce 2002 Podkladem

Více

Ing. Helena Rögnerová

Ing. Helena Rögnerová Ú hrada psychiatrick é p écčé Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Úhrady psychiatrické péče Platba za výkon Ambulantní specializovaná péče Ambulantní výkony odborností

Více

PROGRAM HOSPITAL MANAGEMENT října 2016

PROGRAM HOSPITAL MANAGEMENT října 2016 2. ROČNÍK HOSPITAL MANAGEMENT 2016 NH COLLECTION CONGRESS Legionářská 21, Olomouc 19. - 20. října 2016 PROGRAM 2. KONFERENCE NA TÉMA JAK ÚSPĚŠNĚ OBCHODOVAT V TURBULENTNÍM PROSTŘEDÍ FARMACEUTICKÉHO BUSINESSU

Více

Editorial časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku Gastro-enterologia Bohema Editorial, Hereditárny angioedém ako príčina bolestí brucha

Editorial časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku Gastro-enterologia Bohema Editorial, Hereditárny angioedém ako príčina bolestí brucha Editorial časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku 1947. Gastro-enterologia Bohema Editorial, 1947. Gastroent Hepatol 2015; 69(4) 307 Obálka časopisu Gastro-enterologia Bohema z roku 1947. Gastro-enterologia

Více

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská Studijní den ERC ve FN v Motole 9.10.2008 VZNIK SEKCE V rámci Společnosti lékařské etiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty

Více

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Management porodní asistence v České republice Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Mezinárodn rodní definice porodní asistentky Porodní asistentka je osoba, která byla řádně

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Brno - Myslivna 2018 Sídlo organizace Café Práh

Brno - Myslivna 2018 Sídlo organizace Café Práh Brno - Myslivna 2018 Sídlo organizace Café Práh Vznik 1999 Projekt MATRA II - cíl zvýšení kvality služeb v PN /NEPODAŘILO SE Od začátku multidisciplinární spolupráce (zárodek) 2psychiatři, 1 klinický psycholog,

Více

Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb.

Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb. Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb. PhDr. Matúš Šucha, Ph.D. Katedra psychologie FF UP v Olomouci Požadavy pro udělení akreditace k provádění dopravně psychologického vyšetření

Více

SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or. Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti

SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or. Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti Les Genêts d Or Zřízení asociace : 1963 Dnes: 1800 klientů 1200 zaměstnanců Děti (0-20

Více

Specifické metody SP LS 2016 Tématické okruhy a způsob ukončení:

Specifické metody SP LS 2016 Tématické okruhy a způsob ukončení: Specifické metody SP LS 2016 Tématické okruhy a způsob ukončení: Krizová intervence (M. Vorlová, 1.2. 2016) krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence,

Více

1. Praktická část. Obsah kurzu: 1. Praktická část 2. Teoretická část 3. Obsah jednotlivých bloků teoretické části

1. Praktická část. Obsah kurzu: 1. Praktická část 2. Teoretická část 3. Obsah jednotlivých bloků teoretické části Kvalifikační kurz pro lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru dětské lékařství, na základě jehož úspěšného dokončení se považují pro účely poskytování ambulantní péče za lékaře se specializací v

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. 4. 28. dubna 2011 MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. 4. 28. dubna 2011 MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky 4. 28. dubna 2011 MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty

Více

PDF created with pdffactory trial version

PDF created with pdffactory trial version Sociální rehabilitace Fyzioterapie 1.roč.Mgr. Mgr.Šárka Slavíková Změny v legislativě pro rok 2011 Nemocenské pojištění Důchodové pojištění Státní sociální podpora Politika zaměstnanosti Bytová politika

Více

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy Systém péče v ČR Systém péče v České republice se dělí na dvě základní skupiny. Do první skupiny patří zařízení, která pracují s klienty v rámci preventivní péče. Druhá skupina zařízení se již věnuje dětem,

Více

Plán vzdělávání pěstounských rodin v roce 2016

Plán vzdělávání pěstounských rodin v roce 2016 Plán vzdělávání pěstounských rodin v roce 2016 Oblastní charita Vimperk Pravětín 23 385 01 Vimperk Téma: Od problému k dovednosti Lektorka: Mgr. Hana Oravcová Kdy: 16. dubna 2016 Čas: 9.00 17.00 hod Časová

Více

V. adiktologická konference. ADIKTOLOG VE ZDRAVOTNICTVÍ NOVÁ ROLE, NOVÉ MOŽNOSTI? Bc. Vojtěch Janouškovec, DiS Bc. Ondřej Sklenář

V. adiktologická konference. ADIKTOLOG VE ZDRAVOTNICTVÍ NOVÁ ROLE, NOVÉ MOŽNOSTI? Bc. Vojtěch Janouškovec, DiS Bc. Ondřej Sklenář V. adiktologická konference jihočeského kraje ADIKTOLOG VE ZDRAVOTNICTVÍ NOVÁ ROLE, NOVÉ MOŽNOSTI? Bc. Vojtěch Janouškovec, DiS Bc. Ondřej Sklenář Obsah prezentace Adiktolog Legislativa Adiktologické výkony

Více

CENTRA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

CENTRA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CENTRA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CENTRUM DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ Nový druh zdravotně sociální služby zaváděný v rámci reformy psychiatrické péče Mezičlánek mezi ambulancí a lůžky: více intenzivní péče než v psychiatrické

Více

Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů. Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU

Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů. Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU VZDĚLÁNÍ V OBORU FYZIOTERAPIE Český fyzioterapeut: absolvent 2 leté nástavbové

Více

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice preambule Záměrem celé Strategie reformy psychiatrické péče je naplňovat lidská práva duševně nemocných v nejširším

Více

BAROMETR MEZI MEDIKY (studenty 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice)

BAROMETR MEZI MEDIKY (studenty 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI MEDIKY (studenty 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice) Daniel

Více

PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ

PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ PSYCHOLOG JAKO SOUČÁST SYSTÉMU ŠKOLY AKTÉŘI VYUČOVACÍHO PROCESU Školní poradenské pracoviště Základní forma Výchovný poradce Školní metodik prevence Rozšířená forma

Více

Psychologie katastrof v Rusku

Psychologie katastrof v Rusku Psychologie katastrof v Rusku Štěpán Vymětal Úvodem Psychologie katastrof (disaster psychology) je relativně nová aplikovaná psychologická disciplína, která se rozvíjí zejména v posledních 15-20 letech.

Více