DR-T220. Uživatelská příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DR-T220. Uživatelská příručka"

Transkript

1 DR-T220 Uživatelská příručka

2 DŮLEŽITÉ Uschovejte Váš manuál a všechny praktické informace pro možné budoucí použití. Před prvním použitím kalkulátoru.. Vytáhněte izolační papír směrem indikovaným šipkou.

3 Čeština OBSAH 1. Důležitá předběžná opatření Vstupní zásobník Záložní baterie Tlačítko RESET (resetování) Přepínače voleb (voliče) Chyby Specifikace Vložení role papíru Sčítání a odečítání Funkce IT Násobení a dělení ADD módy výpočtů Nezávislá paměť Výpočty s využitím výpočtu procent Provádění korekcí (oprav ) při zadání hodnot Prohlížení výpočtu Funkce tisku paměti Tisk referenčních čísel (hodnot) Použití hodin Tištění speciálních znaků Vytištění přednastavených textů Specifikace tiskového fontu Specifikace symbolu oddělovače Specifikace typu desetinné čárky Vyčištění tiskové hlavy Důležitá předběžná opatření Nikdy se nepokoušejte kalkulátor rozebírat. Pro čištění kalkulátoru použijte pouze suchý a měkký hadřík. Po ukončení práce, nebo pokud již neplánujete další práci, kalkulátor vypněte. Nejlepší je vyjmout zástrčku z AC napájení, pokud neplánujete kalkulátor používat po dlouhou dobu.

4 Nezapínejte kalkulátor, pokud se na něm vytvořila kondenzace (kapky vody). Pokud tak učiníte, může dojít k poškození tiskové hlavy. Počkejte, dokud kondenzace neuschne. Nikdy neotvírejte kryt tiskárny při tisku. Před provedením výměny papíru počkejte, dokud tisk neskončí. Když se tisk zastaví a na displeji se objeví hlášení PAUSE, znamená to, že motor tiskárny nebo tisková hlava jsou zahřáté. To může nastat, pokud probíhá tisk nepřetržitě po delší dobu. Normální funkce se obnoví cca za 10 minut, kdy se teplota klesne na normální úroveň. Nikdy se nedotýkejte tiskové hlavy nebo oblasti okolo. Tyto oblasti jsou velmi horké během tisku a dotykem může nastat riziko popálení. Nikdy se nedotýkejte otočného pohonného mechanismu uvnitř tiskárny. Může dojít k poranění osob. Používejte pouze specifikovaný typ papíru. Použití jiného typu papíru může mít za následek: špatnou kvalitu tisku, poškrábání tiskové hlavy, přilepení papíru k tiskové hlavě, nadměrný hluk, vybledlý tisk, korozi tiskové hlavy. Nikdy neprovádějte žádné funkce tisku nebo posouvání papíru, pokud není v tiskárně vložený papír. Tím se může poškodit válec a tisková hlava. Nikdy nezasáhněte tiskovou hlavu tvrdým předmětem nebo ji nepoškrábejte ostrým předmětem. Tím by došlo k poškození tepelného členu. Když se tisková hlava ponechá v kontaktu s válcem, může dojít k deformaci válce a špatné kvalitě tisku. Doporučuje se tisknou v oblastech, kde se teplota pohybuje mezi 5ºC až 35ºC. Funkce při jiných teplotách může způsobit slabý tisk a jiné problémy, které ovlivní kvalitu tisku. Uchovávejte kalkulátor mimo dosah vody a nikdy nepracujte, máte-li mokré ruce.voda způsobí vznik nebezpečí poškození kalkulátoru, úrazu el. proudem a požár.

5 Nikdy nepoužívejte kalkulátor v oblastech vystavených velkému množství prachu. Prach vytváří vznik nebezpečí poškození tiskové hlavy a posouvače papíru. Pokud se neprovádí žádná funkce po dobu 30 minut, displej se vrátí do stavu časomíry. Stisknutím klávesy se přepne zpět na displej, který byl zobrazen před přechodem do zobrazení časomíry. V žádném případě nebudou společnost CASIO a její dodavatelé nést odpovědnost Vám nebo další osobě za jakékoliv poškození, včetně jakýchkoliv vedlejších nebo následných nákladů, ztráty zisku, ztráty úspor nebo jakéhokoliv dalšího poškození vyplývajícího z používání tohoto produktu. 2. Vstupní zásobník Vstupní zásobník tohoto kalkulátoru dokáže uchovat až 12 klávesových operací (jak číselných vstupů tak funkčních příkazů), takže můžete pokračovat v zadávání kláves, dokonce i když je ještě prováděna jiná operace. 3. Záložní baterie Tento kalkulátor má vestavěnou záložní baterií, která udržuje hodnoty uložené do paměti, jakmile je kalkulátor odpojen ze síťové zástrčky AC. Záložní baterie paměti vyžaduje pravidelnou výměnu, asi jednou za 11 měsíců. Po uplynutí této doby se mohou vstupní data změnit nebo vymazat, zatímco používáte zařízení. Asi tak jednou za 11 měsíců vezměte zařízení k autorizovanému prodejci společnosti CASIO nebo do servisního střediska na výměnu záložní baterie. Upozornění Pokud je baterie nesprávně vyměněna, hrozí nebezpečí výbuchu. Baterii vyměňte pouze za typ baterie CR2032 nebo odpovídající typ doporučený výrobcem. Použité baterie likvidujte podle pokynů výrobce. 4. Tlačítko RESET (resetování) Stisknutím tlačítka RESET se vymaže obsah paměti výpočtů, nezávislý obsah paměti, nastavení konečných hodnot paměti, atd.

6 Ujistěte se, že jste si uchovali samostatné záznamy všech důležitých nastavení a číselných údajů jako ochranu proti náhodné ztrátě údajů. Stiskněte tlačítko RESET na zadní straně kalkulátoru pro obnovení normální funkce kdykoli kalkulátor nepracuje správně. Pokud stisknutí tlačítka RESET neobnoví normální funkci, kontaktujte svého nebo nejbližšího prodejce. 5. Přepínače voleb (voliče) Volič funkce OFF: ON: PRINT: ITEM: Vypnutí kalkulátoru Zapnutí kalkulátoru, ale není aktivován tisk s výjimkou toho, kdy jsou zmáčknutím klávesy tištěny referenční znaky. Výpočty se zobrazují pouze na displeji. Zapnuto a aktivován tisk. Výpočty se současně tisknou a zobrazují na displeji. Zapnuto a aktivován tisk. Jsou tištěny pouze součtové hodnoty přičtených nebo odečtených položek s výsledkem, je-li zmáčknuta klávesa a. Stisknutím klávesy se vytiskne počet funkcí s včetně výsledku. Volič módu desetinné čárky F: Plovoucí desetinná čárka CUT: Ořezává desetinná čísla na počet desetinných míst nastavených Voličem počtu desetinných míst. UP: Zaokrouhluje nahoru desetinná čísla na počet desetinných míst nastavených Voličem počtu desetinných míst. 5/4: Ořezává (0,1,2,3,4) anebo zaokrouhluje nahoru (5,6,7,8,9) desetinná čísla na počet desetinných míst nastavených Voličem počtu desetinných míst.

7 Důležité: Všechny vstupy a výpočty jsou zaokrouhlovány pro sčítání a odečítání. Pro násobení a dělení je výpočet prováděn ze zadaných hodnot a teprve výsledek je zaokrouhlen. Volič počtu desetinných míst 6,4,3,2,1,0: Počet desetinných míst. ADD 2 x, ADD 2 +: Viz ADD módy výpočtů. 6. Chyby V následující příkladech jsou uvedeny případy, kdy se objeví na displeji chybový symbol E. Odstraňte chybu tak, jak je uvedeno a můžete pokračovat. Obsah nezávislé paměti je zachován, pokud je chyba odstraněna. Kdykoliv je celočíselná část vypočítávané hodnoty delší než 12 digitů (jedno jestli se jedná o mezivýsledek nebo konečný výsledek). V tomto případě ukazuje displej 12 nejvýznamnějších digitů výsledku. Správné umístění desetinné čárky ve výsledku je 12 míst napravo od desetinné čárky ukázané na displeji. Vymažte celou operaci stisknutím klávesy. Kdykoliv je celočíselná část hodnoty načítaného souhrnného výsledku v paměti delší než 12 digitů. Vymažte celou operaci stisknutím klávesy. Při výpočtu průměru způsobí přepočet položky 000 způsobí chybu. Pokud přepočet dosáhne hodnoty 999, další funkce, která se připočte k přepočtu vytvoří hodnotu 000. Vymažte celou operaci stisknutím klávesy. 7. Specifikace Rozsah okolní teploty: Napájení: 0 C ~ 40 C (32 F ~ 104 F) nominální hodnoty proudu a napětí jsou vytištěny na kalkulátoru.

8 Rozměry: Hmotnost: Spotřební díly: 91 mm x 213 mm x 340 mm (výška x šířka x hloubka) (3 9 / 16 H x 8 3 / 8 W x 13 3 / 8 D) včetně držáku papírové role 1,7 kg (3,8 lbs) doporučený papír (P-5880T) *AC napájení musí být umístěno poblíž zařízení a musí být jednoduše dostupné. 8. Vložení role papíru Předběžná opatření pro manipulaci s tepelným papírem Nikdy se nedotýkejte tiskové hlavy nebo válce. Nevybalujte tepelný papír, dokud jej neplánujete používat. Neukládejte tepelný papír tam, kde může být vystaven velkému množství prachu nebo vlhkosti. Nepoškrábejte papír nebo nedovolte žádné odírání papíru. Nikdy neukládejte papír tam, kde by byl vystaven velké vlhkosti, vysoké teplotě, přímému slunci nebo kontaktu s lepidlem, ředidlem nebo gumovací hmotou. Nikdy nedovolte, aby do kontaktu s válcem přišel mokrý papír (od vody nebo jiné kapaliny). Všimněte si, že se tisk horší a může být nečitelný, když je papír dlouhodobě uložen na skladě. Tisk může být abnormální hned po provedení výměny role papíru nebo po odstřižení papíru. Pokud se ta stane, stiskněte pro posunutí papíru a opětovně vytiskněte.

9 Umístění automatické řezačky Po provedení tisku stiskněte a držte stisknutou klávesu pro posunutí papíru tak, aby byl před a za tištěným textem stejný prázdný prostor.

10 9. Sčítání a odečítání Stiskněte klávesu pro výpočet výsledné hodnoty a tím se vymaže počítadlo položek (str. 10) na 000.

11 Sčítání a odečítání s opakováním 10. Funkce IT Počítadlo položek Hodnota počtu položek se zobrazí pouze pro výpočty součtů nebo odčítání. Číslo položky se zobrazí na levé straně displeje. Počet položek se restartuje od 001, kdykoli stisknete další hodnotu vložíte pomocí kláves. nebo. Nezapomeňte, že okamžité stisknutí po stisknutí (jak je uvedeno vše) vytiskne součty a odečty a množství bez restartování počtu položek.

12 Průměrná hodnota Po stisknutí součtu položky stiskněte na položku. a vytiskne se průměrné množství Každé stisknutí přepíná mezi počtem položek a průměrnou hodnotou položek. Klávesu lze stisknout tolikrát, kolikrát chcete. Stisknutí klávesy v módu položky vytiskne výslednou hodnotu se součtem počtu položek. Stisknutí klávesy vytiskne průměrnou hodnotu položek. Specifikace počtu položek Vložení hodnoty a stisknutí přidává až do 3 posledních významných (umístěných vpravo) číslic vstupní hodnoty do počtu položek. Pokud

13 vstupní hodnota zahrnuje desetinnou část, je desetinná část oddělena a použije se pouze celé číslo. Příklad: Přidává k počtu položek Přidává k počtu položek 1. Pokud jste specifikovali počet položek, vytiskne se na levé straně. Přidání počtu položek Přidání součtu položky

14 Aby se vytiskl celkový počet položek, stiskněte a můžete stisknout pro vytištění počtu přídavných položek a přídavné částky. Poté stiskněte a vytiskne se průměrné množství na přídavnou položku. V módu Položky (ITEM) stiskněte a vytiskne se celková hodnota s celkovým počtem položek (součet a odečet). Další stisknutí klávesy vytiskne hodnotu počtu přičítaných položek a přičítaného množství. Počet položek odečítání Počet položek pro odečítání

15 Po zmáčknutí vytisknete počet položek sčítání a jejich součet, pak můžete zmáčknout znovu pro vytištění počtu odečítaných položek a jejich součtu. pokud pak zmáčknete je vytištěna průměrná hodnota odečítaných položek. V módu Položky (ITEM) stiskněte dvakrát a vytiskne se počet přidaných položek a celkový součet. Po opětovném stlačení klávesy se vytiskne počet odečítaných položek a jejich celkový součet.

16 Počet veškerých započítaných položek Počet všech započítaných položek Po zmáčknutí, kdy je vytištěn součet odečítaných položek můžete opět stisknout a je vytištěn celkový počet započítaných položek a celkový výsledek (přičítání i odečítání). Pokud poté stisknete vytiskne se průměrná hodnota na položku.

17 Pokud jste v módu položka (ITEM), je vytištěn počet položek a poté se vytiskne celková částka (hodnota). Přidání speciálních znaků Přečtěte si kapitolu 20 ohledně informací týkajících se zadávání speciálních znaků. Po vykonání výpočtů, které obsahují speciální znaky lze specifikovat žádaný speciální znak, a pak zmáčknout klávesu pro vytištění počtu položek, které obsahují specifikovaný speciální znak. Po vytištění počtu položek, které obsahují specifikovaný speciální znak, lze zmáčknutím klávesy vytisknout celkový součet hodnot s příslušným speciálním znakem. Číslo vytisknutých položek obsahuje jak přičítané tak i odečítané položky. Celkový součet položek se specifikovaným speciálním znakem také obsahuje paměť kalkulovaných položek. Díky tomu se

18 pak počet položek nemůže rovnat součtům pro specifikované speciální znaky. Po vytištění součtu pro specifikovaný speciální znak pak lze po opětovném zmáčknutí klávesy vytisknout celkovou částku pro všechny položky Po vytištění součtu pro specifikovaný speciální znak pak lze po zmáčknutí klávesy vytisknout průměrnou hodnotu na položku pro specifikovaný speciální znak. 11. Násobení a dělení Výpočet (průběžného) výsledku, výsledné hodnoty násobení a dělení Pro získání výsledku násobení / dělení zmáčkněte, pro získání záporného výsledku zmáčkněte.

19 Pro využití konstant při násobení a dělení Zmáčkněte nebo dvakrát pro zaregistrování konstanty. Indikátor K je zobrazen pro indikaci toho, že konstanta byla zaregistrována a je aktivní.

20 12. ADD módy výpočtů ADD módy výpočtů vždy přidávají do zadávané hodnoty dvě desetinná místa s výjimkou nastavení voliče Desetinného módu do polohy F. Pro sčítání a odečítání použijte pozici voliče funkcí na ADD 2 + a pro násobení a dělení použijte pozici voliče funkcí na ADD 2 x. ADD mód nemá vliv na výpočty prováděné pomocí klávesy.

21 13. Nezávislá paměť

22 14. Výpočty s využitím výpočtu procent Provádění výpočtů procentních hodnot, navýšení a slev

23 Provedení výpočtu přirážky k hodnotě nebo snížení hodnoty Nákupní cena $ 480 Zisk 40%? ($ 320) Prodejní cena? ($ 800) Nákupní cena $ 130 Ztráta 4%? ($ 5) Prodejní cena? ($ 125) Poznámka: Výsledek výpočtu procentních hodnot nebo poměru je automaticky uložen do průběžné paměti a použit do načítání úhrnů. 15. Provádění korekcí (oprav) při zadání hodnot Použijte tuto klávesu pro vymazání celé operace. Zmáčkněte tuto klávesu, pokud jste již zadali vstup této hodnoty zmáčknutím klávesy pro provedení výpočtu (např., atp.). Odstranění chyby, když se nastřádává celkový součet (výsledná hodnota)

24 Pokud je počítán celkový součet, pak je výsledek aktuální operace přenesen do celkového součtu pokaždé, když je zmáčknuta klávesa. Pokud zjistíte, že jste zadali nesprávný vstup v aktuální operaci, ale dosud jste nezmáčkli klávesu, použijte klávesy nebo pro odstranění chyby, nebo opravte chybu před stlačením klávesy. Příklad: Jestliže zadáváte a chcete změnit první číslici 5 na 4, pak zadejte 5 a poté +4, a poté stiskněte klávesu. 16. Prohlížení výpočtu Můžete prohlížet výpočet pomocí rolování zpět a dopředu po obsahu výpočtu krok za krokem. Dokud prohlížíte (procházíte) výpočet můžete provést změny (úpravy) jak v zadaných hodnotách, tak i ve funkcích a pak výpočet můžete nechat přepočítat. K tomuto účelu použijte kláves a a to v jakýchkoliv výpočtech sčítání odečítání, násobení, dělení, procentních výpočtech i ve funkcích paměti. Zmáčkněte a pak zadejte vstup pro výpočet. Klávesové operace jsou ukládány do výpočtové paměti jak je zadáváte. Kalkulační paměť je schopna zapamatovat až 200 kroků.

25 Zmáčknutí vyvolá změnu zobrazení čísla kroku (například 001) na změnění symbolu funkce (jako např. +). Zmáčknutím znovu přejdete zpět na číslo kroku. Způsob zobrazení symbolů pro matematické operace je ukázán v tabulce níže. Zobrazení výpočtu Použijte klávesy a pro rolování po jednotlivých krocích výpočtu v kalkulační paměti a jejich zobrazování. * 1 Zmáčknutím vstoupíte do přehledu kroků výpočtu od prvního kroku, při zmáčknutí klávesy vstoupíte do přehledu od posledního kroku. Každým zmáčknutím kláves a postoupíte o jeden krok dopředu nebo dozadu. Pokud některou klávesu podržíte, budete po krocích průběžně rolovat, dokud příslušnou klávesu neuvolníte. * 2 REV je indikátor, který indikuje, že se nacházíte v režimu procházení výpočtu po krocích.

26 Zmáčknutím klávesy ukončíte režim procházení výpočtem a vrátíte se do zobrazení, které bylo zobrazeno v okamžiku zmáčknutí kláves nebo. Oprava výpočtu Aktuální výpočet Opravený výpočet * 1 Zmáčkněte klávesu před krokem výpočtu, který chcete měnit. * 2 Zadejte hodnotu a operaci, na kterou chcete krok změnit. Můžete měnit jak hodnoty číselné, tak i matematickou operaci. * 3 COR (Correct) je indikátor, který indikuje na displeji, že se nacházíte v režimu opravování kroku výpočtu. * 4 Po provedení požadovaných změn ve výpočtu zmáčkněte opět pro ukončení režimu oprav. * 5 Výsledek výpočtu je okamžitě přepočítán a pokud na tento krok najedete, nedá se změnit režimem opravování je to produkt výpočtu.

27 Ve výpočtu můžete provádět neomezené množství úprav. Tyto úpravy lze provádět od prvního zmáčknutí klávesy tak dlouho, dokud nezmáčknete tuto klávesu opět pro ukončení režimu oprav. Nezapomeňte zmáčknout klávesu při ukončování režimu úprav. Pokud změníte obsah výpočtu, zaokrouhlování a nastavení desetinných míst, které je v platnosti v době provádění změn má vliv na vytištění hodnot, nikoliv na kalkulační paměť. Pokud se objeví indikace chyby při provádění zadávání úprav výpočtu, zmáčkněte pro vymazání chyby. Ale důležité upozornění, tímto vymazáním současně vymažete i všechny kroky výpočtu z kalkulační paměti. busy indikátor se objeví na displeji při přepočítávání vašeho výpočtu, po provedení požadovaných změn. Zmáčknutím klávesy v dob, kdy dochází k přepočítávání a je zobrazen indikátor busy způsobí vymazání obsahu celé kalkulační paměti a na displeji se objeví. Zmáčkněte pro odstranění. z displeje. Přidání kroku nebo odebrání kroku z výpočtu Můžete přidat nebo odebrat krok z kalkulační paměti. Ale pamatujte, že pokud počet čísel kroků v kalkulační paměti překročí číslo 200, nebudete schopni jej později zobrazit. Aktuální výpočet Opravený výpočet

28 17. Funkce tisku paměti Zmáčknutím zopakujete tisk operace a výsledků výpočtu Zmáčknutím znovu zastavíte tisk, ale podržíte obsah kalkulační paměti. Zmáčknutím ukončíte tisk a vymažete kalkulační paměť. Vytištění paměti je takém provedeno, pokud zmáčknete následně po výpočtu mezivýsledku zmáčknutím, a výsledku zmáčknutím klávesy, nebo celkového výsledku zmáčknutím klávesy. 18. Tisk referenčních čísel (hodnot) Tisk referenčních čísel může být použit k rozdělení (oddělení) tisků do sekcí, nebo k provedení hlavičky pro výtisk.

29 19. Použití hodin Vytištění aktuálního času a data Nastavení času a data Specifikace formátu pro datum Kdykoliv v průběhu nastavování času a data procedurou ukázanou výše můžete změnit formát zmáčknutím klávesy a to cyklicky v krocích: Měsíc Den Rok MM-DD-YYYY Den Měsíc Rok DD-MM-YYYY Rok Měsíc Den YYYY-MM-DD 20. Tištění speciálních znaků Níže uvedené znaky můžete použít při výtiscích.

30 21. Vytištění přednastavených textů 22. Specifikace tiskového fontu Před započetím tisku můžete specifikovat druh fontu zmáčknutím (Font A), (Font B) nebo (Font C). Pozor na to, že všechny tři z výše uvedených kláves provádí funkce editování, když provádíte revizi výpočtu. 23. Specifikace symbolu oddělovače Můžete zvolit jeden z následujících oddělovacích symbolů (oddělovače). 1: ١ 2: (mezera) 3: ' Příklad: specifikování apostrofy ( ' ).

31 * Můžete pohybovat blikáním až na 3 stiskáváním klávesy po stisknutí nebo. Pro ukončení funkce nastavení aniž by se provedla změna nastavení stiskněte. 24. Specifikace typu desetinné čárky Můžete zvolit jeden z následujících typů desetinné čárky. 1: tečka (. ) 2: čárka (, ) Příklad: Pro specifikaci čárky (, ). * Můžete se pohybovat blikáním na 2 stisknutím klávesy po stisknutí. Pro ukončení funkce nastavení aniž by se provedla změna nastavení stiskněte.

32 25. Vyčištění tiskové hlavy Vyčistěte tiskovou hlavu vždy, kdy tisk začíná být rozmazaný. Důležité! Jednotka tiskové hlavy a oblast okolo ní se během tisku zahřejí. Nikdy nečistěte tiskovou hlavu okamžitě po tisku. Pro čištění tiskové hlavy nebo oblasti okolo ní nikdy nepoužívejte smirkový papír, ostré nebo jiné abrazivní předměty. Tím může dojít k poškození tiskové hlavy.

33 Čištění tiskové hlavy Pro očištění špíny z kompletu hlavy a oblasti okolo ní použijte bavlněný hadřík navlhčený etanolem nebo isopropylalkoholem. CASIO COMPUTER CO., LTD.6-2, Hon-machi 1-chome Shibuya-ku, Tokyo , Japonsko

Rychlý návod na použití

Rychlý návod na použití 1 Rychlý návod na použití Vibrační hodinky VibraLITE 8 2 K nastavení libovolného času hodinek, kalendáře nebo časování musí display, které si přejete nastavovat, BLIKAT. Blikání digitů se zastaví, pokud

Více

INDIKÁTORY. Dodavatel nenese zodpovědnost za škody způsobené jiným používáním než podle návodu.

INDIKÁTORY. Dodavatel nenese zodpovědnost za škody způsobené jiným používáním než podle návodu. INDIKÁTORY INDIKÁTOR HMOTNOSTI DFWL NÁVOD K POUŽITÍ Dodavatel nenese zodpovědnost za škody způsobené jiným používáním než podle návodu. 1 Popis váhy: 2 Popis tlačítek: TLAČÍTKO FUNKCE - Vynulování váhy,

Více

Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu

Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu Klávesnice Gama používá nejnovější mikroprocesorovou technologii k otevírání dveří, ovládání zabezpečovacích

Více

Propiska s kamerou PRO, 1280x720px

Propiska s kamerou PRO, 1280x720px Propiska s kamerou PRO, 1280x720px Návod k obsluze Hlavní výhody přístroje: Propiska je vybavena automatickou aktivací pohybem Propiska má volitelné nastavení rozlišení videa 1280x720 / 640x480 / 352x288

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky

Více

Za ízení TouchPad aklávesnice

Za ízení TouchPad aklávesnice Za ízení TouchPad aklávesnice Číslo dokumentu: 410773-221 Duben 2006 Tato příručka popisuje funkce zařízení TouchPad a klávesnice počítače. Obsah 1 Za ízení TouchPad Popis zařízení TouchPad.........................

Více

Popis připojení elektroměru k modulům SDS Micro, Macro a TTC.

Popis připojení elektroměru k modulům SDS Micro, Macro a TTC. Popis připojení elektroměru k modulům SDS Micro, Macro a TTC. V tomhle případě předpokládáme, že modul SDS je již zapojen do sítě a zprovozněn. První zapojení a nastavení modulů SDS najdete v návodech

Více

Ovladače AverMedia a nastavení TV tuneru pod Windows Media Center

Ovladače AverMedia a nastavení TV tuneru pod Windows Media Center Uživatelská příručka Ovladače AverMedia a nastavení TV tuneru pod Windows Media Center Česky PROHLÁŠENÍ Všechny snímky obrazovky v tomto dokumentu jsou pouze vzorové obrázky. Obrázky se mohou lišit v závislosti

Více

Vyjmutí původní SD karty, její přeinstalace a opětovné použití

Vyjmutí původní SD karty, její přeinstalace a opětovné použití Vyjmutí původní SD karty, její přeinstalace a opětovné použití Tento dokument popisuje postup aktualizace navigačního systému prostřednictvím přeinstalace saftware na SD kartě. Postupujte přesně podle

Více

Uživatelská příručka CPD 430

Uživatelská příručka CPD 430 Uživatelská příručka CPD 430 Účel použití Tento kalkulátor s tiskem je vhodný pouze pro interiérové obchodní účely. Jakékoliv jiné použití je považováno za nepřijatelné a nevhodné. Obecné informace / Bezpečnostní

Více

GPS/GPRS/GSM tracker pro montáž do rámů kol a motocyklů. GPS tracker CYKLO 305

GPS/GPRS/GSM tracker pro montáž do rámů kol a motocyklů. GPS tracker CYKLO 305 GPS/GPRS/GSM tracker pro montáž do rámů kol a motocyklů GPS tracker CYKLO 305 GPS tracker je určen pro sledování nebo určení polohy v případě odcizení např. auta, motocyklu nebo kola. Děkujeme za zakoupení

Více

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208 .. Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I Předpoklady: 01, 08 Opakování: Pokud jsme při řešení nerovnic potřebovali vynásobit nerovnici výrazem, nemohli jsme postupovat pro všechna čísla

Více

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2 Přístupový systém VX800N Vid-9200-2 Základní vlastnosti Jedná se o kódový zámek Obsahuje 2 nebo 3 vestavěné relé (závisí na verzi) Lze každé relé má jeden kód, kterým se aktivuje relé na nastavený čas

Více

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně.

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. III. je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. V levé spodní části okna Outlook si stisknutím tlačítka zobrazíme

Více

Postup práce s elektronickým podpisem

Postup práce s elektronickým podpisem Obsah 1. Obecné informace o elektronickém podpisu... 2 2. Co je třeba nastavit, abyste mohli používat elektronický podpis v MS2014+... 2 2.1. Microsoft Silverlight... 2 2.2. Zvýšení práv pro MS Silverlight...

Více

Diktafon s aktivací hlasem

Diktafon s aktivací hlasem Diktafon s aktivací hlasem Návod k obsluze Hlavní výhody Dlouhá výdrž baterie Kvalitní zvuk Snadné ovládání www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Popis produktu 2. Nahrávání Přístroj zapneme páčkou (8) OFF/ON.

Více

Návod k obsluze SCHWITZLER Kaion SHP-24LP2S

Návod k obsluze SCHWITZLER Kaion SHP-24LP2S Návod k obsluze SCHWITZLER Kaion SHP-24LP2S UNIVOX spol. s r.o., Kolonie 392, Český Těšín www.grawerton.cz, grawerton@univox.cz 1 Určeno pro: Lis SCHWITZLER Kaion SHP-24LP2S je určen k transferovým přenosům

Více

Novinky v programu Účtárna 2.09

Novinky v programu Účtárna 2.09 Novinky v programu Účtárna 2.09 Podpora pro Kontrolní hlášení Popis: Program obsahuje podporu pro plátce DPH, pro něž platí od 1.1.2016 nová legislativní povinnost Kontrolní hlášení. V knihách prvotních

Více

Návod k použití. Elektronický prostorový termostat MILUX. Volba režimu VYTÁPĚNÍ / CHLAZENÍ. Týdenní nebo denní program

Návod k použití. Elektronický prostorový termostat MILUX. Volba režimu VYTÁPĚNÍ / CHLAZENÍ. Týdenní nebo denní program Návod k použití Elektronický prostorový termostat MILUX 1 7795 01 Týdenní nebo denní program 9 předem nainstalovaných programů 4 uživatelské programy grafické zobrazení programu na displeji Zobrazení času

Více

Uživatelská příručka RDXL4SD. 4 kanálový teploměr a dataloger. tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar.

Uživatelská příručka RDXL4SD. 4 kanálový teploměr a dataloger. tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar. Uživatelská příručka RDXL4SD 4 kanálový teploměr a dataloger tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar.cz 1 4. POSTUP MĚŘENÍ 4-1 Měření s termočlánkem typu K 1) Zapněte

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 20. Excel 2007. Kontingenční tabulka Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Desetinná čísla pyramidy

Desetinná čísla pyramidy Desetinná čísla pyramidy Sada pyramid na procvičovaní sčítání a odčítání desetinných čísel (kladných i záporných) a to buď desetin nebo setin. Každá pyramida je označena znakem početní operace a číslem

Více

Manuál TimNet Boiler

Manuál TimNet Boiler Manuál TimNet Boiler Detailní popis: Ovládání teploty užitkové vody v bojleru zajišťuje termostatický modul. Pomocí něj docílíte, aby byla voda v bojleru nahřáta na přesně stanovenou požadovanou teplotu.

Více

Návod k použití pro Plošinovou váhu

Návod k použití pro Plošinovou váhu Návod k použití pro Plošinovou váhu Katalogové číslo: 214017 ÚVOD, ZÁKLADNÍ POKYNY K POUŽÍVÁNÍ VÁHY Pokud chcete, aby Vám Vaše váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím tento návod

Více

Klávesové zkratky pro MS Excel

Klávesové zkratky pro MS Excel WALL.cz 1/5 Klávesové zkratky pro MS Excel Klávesové zkratky pro MS Excel Klávesové zkratky jsou výborné pro zjednodušení a urychlení práce. Osobně jsem klávesové zkratky nepoužíval, až do té doby, než

Více

Pohyb v listu. Řady a posloupnosti

Pohyb v listu. Řady a posloupnosti Pohyb v listu. Řady a posloupnosti EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.05 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír

Více

Klientský portál leasing24.cz. KLIENTSKÝ PORTÁL 24 NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ A REGISTRACI UŽIVATELE Leasing24.cz. Stránka 1 z 15

Klientský portál leasing24.cz. KLIENTSKÝ PORTÁL 24 NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ A REGISTRACI UŽIVATELE Leasing24.cz. Stránka 1 z 15 KLIENTSKÝ PORTÁL 24 NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ A REGISTRACI UŽIVATELE Leasing24.cz Stránka 1 z 15 OBSAH O klientském portálu... 3 Registrace klienta... 4 K první registraci budete potřebovat... 5 Registrace prostřednictvím

Více

Připravte si prosím tyto produkty Instalace hardwaru Výchozí nastavení z výroby

Připravte si prosím tyto produkty Instalace hardwaru Výchozí nastavení z výroby Instalace hardware Poznámka Než začnete, ujistěte se, všechny počítače, které budou sdílet tiskárnu, mají nainstalován ovladač tiskárny. Podrobnosti naleznete v instalační příručce vaší tiskárny. Připravte

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 04. Text v záhlaví, zápatí, číslování stránek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Uživatelská příručka pro přípravu školy Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 KONTROLA PROVEDENÍ POINSTALAČNÍCH

Více

Každý jednotlivý záznam datového souboru (tzn. řádek) musí být ukončen koncovým znakem záznamu CR + LF.

Každý jednotlivý záznam datového souboru (tzn. řádek) musí být ukončen koncovým znakem záznamu CR + LF. Stránka 1 z 6 ABO formát Technický popis struktury formátu souboru pro načtení tuzemských platebních příkazů k úhradě v CZK do internetového bankovnictví. Přípona souboru je vždy *.KPC Soubor musí obsahovat

Více

Google Apps. pošta 2. verze 2012

Google Apps. pošta 2. verze 2012 Google Apps pošta verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Přečtení emailu... Napsání emailu... Odpověď na email... 6 Úvod V dnešní době chce mít každý své informace po ruce. Díky Internetu a online aplikacím je

Více

Průvodce e learningem

Průvodce e learningem Průvodce e learningem Vstup do systému Pro správnou funkci kurzů je nutné používat aktuální verze internetových prohlížečů. Pokud si nejste jisti, jakou verzi internetového prohlížeče používáte, doporučujeme

Více

Řešení. ŘEŠENÍ 10 Domácí diskotéka

Řešení. ŘEŠENÍ 10 Domácí diskotéka Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafická úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu

MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu Při formátování méně rozsáhlých textů se můžeme spokojit s formátováním použitím dílčích formátovacích funkcí. Tato činnost není sice nijak složitá, ale

Více

PAVIRO Zesilovač PVA-2P500

PAVIRO Zesilovač PVA-2P500 PAVIRO Zesilovač PVA-2P500 1 PAVIRO PAVIRO zesilovač PVA-2P500. 2 Základní popis PVA-2P500 je 19 zařízení s velikostí 2HU 2-kanálový třídy D zesilovač s galvanicky oddělenými výstupy pro reproduktory (100V

Více

Zadání nového závodu Otevřte Nový závod. Lze také použít Seznam závodů a pak Přidat

Zadání nového závodu Otevřte Nový závod. Lze také použít Seznam závodů a pak Přidat Chytrá ryba (Clever Fish) Program slouží jako pomůcka všem pořadatelům rybářských závodů. Pokrývá 99% možných variant vypočítávání výsledků. Usnadňuje a šetří čas rozhodčím a přispívá k rychlejšímu počítání

Více

TE-218 TG-218 TW-218. Electronic Publishers EURO INTERPRETER. Návod k použití

TE-218 TG-218 TW-218. Electronic Publishers EURO INTERPRETER. Návod k použití 24 Electronic Publishers TE-218 TG-218 TW-218 EURO INTERPRETER Návod k použití 1 Licenční smlouva NEŽ ZAČNETE VÝROBEK POUŽÍVAT, PŘEČTĚTE SI TUTO LICENČNÍ SMLOUVU. POUŽÍVÁNÍ VÝROBKU ZNAMENÁ, ŽE JSTE AKCEPTOVALI

Více

Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru nahoru Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vpravo Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vlevo

Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru nahoru Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vpravo Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vlevo Klávesy pro zadávání dat v listu Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru dolů ALT+ CTRL+ SHIFT+ SHIFT+ DELETE CTRL+DELETE Klávesy se šipkou F4 nebo CTRL+Y SHIFT+F2 CTRL+SHIFT+F3 CTRL+D CTRL+R CTRL+F3

Více

Kazetové pastorky. Příručka prodejce CS-M9000 CS-M9001 CS-M8000 CS-HG500-10 CS-HG400-9 CS-HG300-9 CS-HG200-9 CS-HG200-8 CS-HG50-9 CS-HG50-8

Kazetové pastorky. Příručka prodejce CS-M9000 CS-M9001 CS-M8000 CS-HG500-10 CS-HG400-9 CS-HG300-9 CS-HG200-9 CS-HG200-8 CS-HG50-9 CS-HG50-8 (Czech) DM-CS0003-05 Příručka prodejce Kazetové pastorky CS-M9000 CS-M9001 CS-M8000 CS-HG500-10 CS-HG400-9 CS-HG300-9 CS-HG200-9 CS-HG200-8 CS-HG50-9 CS-HG50-8 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Tato příručka prodejce

Více

Elektronický formulář

Elektronický formulář Úvod Elektronický formulář a postup při jeho podání Tento dokument je průvodcem uživatele při vyplňování a odeslání elektronického formuláře žádosti. Jednotlivé žádosti o dotaci jsou ve formátu 602 XML

Více

METROSERVIS s.r.o. Kladenská 6 273 53 Hostouň mob.: (+420) 724 459 599 info@metroservis.cz. Uživatelský návod pro váhy řady NWT

METROSERVIS s.r.o. Kladenská 6 273 53 Hostouň mob.: (+420) 724 459 599 info@metroservis.cz. Uživatelský návod pro váhy řady NWT UŽIVATELSKÝ NÁVOD PRO VÁHY ŘADY NWT UPOZORNĚNÍ: Použití: Elektronická váha je určena výhradně k použití jako elektronický přístroj pro měření hmotnosti. Jakékoli jiné použití je v rozporu s určením. Bezpečnost:

Více

Zvlhčovače vzduchu řady UX

Zvlhčovače vzduchu řady UX Návod k používání a obsluze Zvlhčovače vzduchu řady UX Výrobek název: Zvlhčovač vzduchu FRANCO typ: UX56-M, UX56-T, UX71-TT, UX71-TS Dodavatel název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň IČO:

Více

PŘEPOČET ZÚČTOVANÝCH ZÁLOH V 10% NA 14% V KONOCOVÉ

PŘEPOČET ZÚČTOVANÝCH ZÁLOH V 10% NA 14% V KONOCOVÉ PŘEPOČET ZÚČTOVANÝCH ZÁLOH V 10% NA 14% V KONOCOVÉ FAKTUŘE 2012 Výrazná změna, která nás v letošním roce potkala je změna sazby DPH. NASTAVENÍ SAZEB DPH Nastavení jednotlivých sazeb DPH provedete v menu

Více

APSLAN. Komunikační převodník APS mini Plus <-> Ethernet nebo WIEGAND -> Ethernet. Uživatelský manuál

APSLAN. Komunikační převodník APS mini Plus <-> Ethernet nebo WIEGAND -> Ethernet. Uživatelský manuál APSLAN Komunikační převodník APS mini Plus Ethernet nebo WIEGAND -> Ethernet Uživatelský manuál 2004 2014, TECHFASS s.r.o., Věštínská 1611/19, 153 00 Praha 5, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz

Více

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY Po vytvoření nové společnosti je potřeba vytvořit nové uživatele. Tato volba je dostupná pouze pro administrátory uživatele TM s administrátorskými právy. Tento

Více

Nástroj Setup Uživatelská příručka

Nástroj Setup Uživatelská příručka Nástroj Setup Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513 Pokyny pro vyplnění elektronické žádosti podprogram 117 513 Podpora výstavby technické infrastruktury Elektronická žádost je umístěna na internetové adrese http://www3.mmr.cz/zad a lze na ni vstoupit i

Více

Obsah balení. Úvod. Stojánek tabletu. termo-papír. mpop. Napájecí kabel 2ks EU/UK koncovka. Bezpečnostní pokyny. Návod k použití.

Obsah balení. Úvod. Stojánek tabletu. termo-papír. mpop. Napájecí kabel 2ks EU/UK koncovka. Bezpečnostní pokyny. Návod k použití. Obsah balení mpop Napájecí kabel 2ks EU/UK koncovka Stojánek tabletu termo-papír Manual Upevňovací konzole s páskou a dvěmi šrouby Montážní šablona Bezpečnostní pokyny Návod k použití Pouze pro modely

Více

PŘÍLOHA č. 2B PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU

PŘÍLOHA č. 2B PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU PŘÍLOHA č. 2B PRAVIDEL PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Vydání 1/7, platnost a účinnost od 04. 04. 2016 Obsah 1 Změny v projektu... 3

Více

Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Podklady ke školení

Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Podklady ke školení Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Podklady ke školení 7.10.2015 Denková Barbora, DiS. Datum tisku 7.10.2015 2 Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Modul u c etnictví : Kontrolní vý kaz DPH

Více

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH13_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2013

Více

PŘÍRUČKA K POUŽÍVÁNÍ APLIKACE HELPDESK

PŘÍRUČKA K POUŽÍVÁNÍ APLIKACE HELPDESK PŘÍRUČKA K POUŽÍVÁNÍ APLIKACE HELPDESK Autor: Josef Fröhlich Verze dokumentu: 1.1 Datum vzniku: 4.4.2006 Datum poslední úpravy: 10.4.2006 Liberecká IS, a.s.;jablonecká 41; 460 01 Liberec V; IČ: 25450131;

Více

Mickey Mouse Clubhouse Projector Alarm Clock Radio

Mickey Mouse Clubhouse Projector Alarm Clock Radio Rádio a projekční hodiny Mickeyho klubík Mickey Mouse Clubhouse Projector Alarm Clock Radio Návod k použití Instruction manual RP500MCH 10 1 2 3 4 5 6 7 9 8 11 12 13 Popis ovládacích prvků 1. Tlačítko

Více

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH07_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Admiral Lions DEV. Struktura: Premium V+ Gaminator IV DEV

Admiral Lions DEV. Struktura: Premium V+ Gaminator IV DEV Struktura: Admiral Lions DEV Všeobecně: Jedná se o výherní hrací přístroj, který opticky znázorňuje válcovou hru. Válcová hra zahrnuje 5 válců, přičemž z každého válce zobrazuje monitor vždy 3 symboly.

Více

Laserový měřič vzdálenosti DISTO-X310. Obj. č.: 81 76 66. Popis a ovládací prvky. Zobrazení na displeji. Vážený zákazníku,

Laserový měřič vzdálenosti DISTO-X310. Obj. č.: 81 76 66. Popis a ovládací prvky. Zobrazení na displeji. Vážený zákazníku, Popis a ovládací prvky Laserový měřič vzdálenosti DISTO-X310 Obj. č.: 81 76 66 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup laserového měřiče vzdálenosti DISTO-X310. Tento návod k obsluze je

Více

Vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky (G331, G332)

Vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky (G331, G332) Předpoklady Funkce Technickým předpokladem pro vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky je vřeteno s regulací polohy a systémem pro měření dráhy. Vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky se programuje pomocí

Více

Pingpongový míček. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Pingpongový míček. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Petr Školník, Michal Menkina TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.7/../7.47, který je spolufinancován

Více

Návod pro Windows XP

Návod pro Windows XP Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou

Více

Číselné soustavy Ing. M. Kotlíková, Ing. A. Netrvalová Strana 1 (celkem 7) Číselné soustavy

Číselné soustavy Ing. M. Kotlíková, Ing. A. Netrvalová Strana 1 (celkem 7) Číselné soustavy Číselné soustavy Ing. M. Kotlíková, Ing. A. Netrvalová Strana (celkem 7) Polyadické - zobrazené mnohočlenem desítková soustava 3 2 532 = 5 + 3 + 2 + Číselné soustavy Číslice tvořící zápis čísla jsou vlastně

Více

Microsoft Office. Word styly

Microsoft Office. Word styly Microsoft Office Word styly Karel Dvořák 2011 Styly Používání stylů v textovém editoru přináší několik nesporných výhod. Je to zejména jednoduchá změna vzhledu celého dokumentu. Předem připravené styly

Více

DOBÍJENÍ BTAXS2R BTAXS2R má zabudovanou baterii, kterou je třeba plně nabít před prvním použitím. Připojte 12V adaptér do 12V výstupu ve Vašem voze a

DOBÍJENÍ BTAXS2R BTAXS2R má zabudovanou baterii, kterou je třeba plně nabít před prvním použitím. Připojte 12V adaptér do 12V výstupu ve Vašem voze a 1. 2. 3. 4. MIKROFON MULTIFUNKČNÍ TLAČÍTKO (MFT) LED INDIKÁTOR 3.5MM AUDIO/NABÍJECÍ VSTUP (balení obsahuje 12V DC adaptér s 3.5mm koncovkou a USB výstupem pro dobíjení telefonu či přehrávače pomocí vlastního

Více

OS546. Bezdotykový teploměr s laserovým zaměřováním. Uživatelský manuál

OS546. Bezdotykový teploměr s laserovým zaměřováním. Uživatelský manuál OS546 Bezdotykový teploměr s laserovým zaměřováním Uživatelský manuál Úvod Jedná se o přenosný, 3 místný, kompaktní digitální bezdotykový teploměr laserovým zaměřováním pro jednoduché měření teploty. Přístroj

Více

Tabulky Word 2007 - egon. Tabulky, jejich formátování, úprava, změna velikosti

Tabulky Word 2007 - egon. Tabulky, jejich formátování, úprava, změna velikosti Tabulky Word 2007 - egon Tabulky, jejich formátování, úprava, změna velikosti Jan Málek 26.7.2010 Tabulky Tabulky nám pomáhají v pochopení, jak mezi sebou souvisí určité informace, obohacují vzhled dokumentu

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná ve Spojených státech.

Více

První přihlášení a první kroky po přihlášení do Registru zdravotnických prostředků pro již ohlášenou osobu

První přihlášení a první kroky po přihlášení do Registru zdravotnických prostředků pro již ohlášenou osobu První přihlášení a první kroky po přihlášení do Registru zdravotnických prostředků pro již ohlášenou osobu Podle tohoto návodu postupujte tehdy, pokud jste osoba zacházející se zdravotnickými prostředky,

Více

Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 23. 11. 2012

Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 23. 11. 2012 Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 23. 11. 2012 1/5 1 Úvod 1.1 Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu je popis formátu POHLEDAVKA a požadovaných validací při IMPORTu dat ve vazbě na návazné účetní SW

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

1. Parametry dálkového ovladače ( DO ) s OLED displejem

1. Parametry dálkového ovladače ( DO ) s OLED displejem Základní parametry elektronického číselníku ZR3100 pro zobrazování žalmů Interní napájecí zdroj 230V/12V DC, 1A, přívodní síťová šňůra délky 8m. Výška číslic 100mm pro číslo písně / 57mm pro nápěv ( číslo

Více

HYDROMASÁŽNÍ VANA. Model: ASTORIA TG-421

HYDROMASÁŽNÍ VANA. Model: ASTORIA TG-421 HYDROMASÁŽNÍ VANA Model: ASTORIA TG-421 Rozměry: 1450x1450x650 mm Bezpečnostní informace Prosíme dbát dobře pokynů před prvním užitím 1. Výměna kabeláže vany musí být provedena kvalifikovanou osobou nebo

Více

Motorola MC55 stručný návod k použití

Motorola MC55 stručný návod k použití Motorola MC55 stručný návod k použití Obecný popis Obr.1 obecný popis 1. Tlačítko skeneru 2. Ovládání hlasitosti 3. Mikrofon 4. Tlačítko Zap./Vyp. 5. Konektor pro připojení kabelu 6. Klávesnice 7. Tlačítko

Více

Nástroj Setup. Uživatelská příručka

Nástroj Setup. Uživatelská příručka Nástroj Setup Uživatelská příručka (c) Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth je ochranná známka příslušného vlastníka a užívaná společností Hewlett- Packard Company v souladu

Více

MultiBoot Uživatelská příručka

MultiBoot Uživatelská příručka MultiBoot Uživatelská příručka Copyright 2006, 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky na produkty a služby

Více

V týmové spolupráci jsou komentáře nezbytností. V komentářích se může např. kolega vyjadřovat k textu, který jsme napsali atd.

V týmové spolupráci jsou komentáře nezbytností. V komentářích se může např. kolega vyjadřovat k textu, který jsme napsali atd. Týmová spolupráce Word 2010 Kapitola užitečné nástroje popisuje užitečné dovednosti, bez kterých se v kancelářské práci neobejdeme. Naučíme se poznávat, kdo, kdy a jakou změnu provedl v dokumentu. Změny

Více

ST-EK 8010. Varná konvice Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz

ST-EK 8010. Varná konvice Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz ST-EK 8010 Varná konvice Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si

Více

Peer Group User Quick Reference Cards

Peer Group User Quick Reference Cards Peer Group User Quick Reference Cards strana 1/12 v. 10.5.2013 Přihlášení 1. http://www.mylabqc.com/seracare/home.asp 2. Zadejte User ID a heslo, klikněte Login Úvodní obrazovka User ID a heslo dostanete

Více

Parkovací automat. Identifikace systému. Popis objektu

Parkovací automat. Identifikace systému. Popis objektu Parkovací automat Identifikace systému Popis objektu Pohled: Systém analyzujeme z funkčního hlediska, tedy technické interakce mezi jednotlivými (funkčními) subsystémy umístěnými v lokalitě vjezdu na automatizované

Více

ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE

ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Probíhá v případě zjištění nekompletní dokumentace/vyplněné

Více

EVBIKE LCD displeje C10 Uživatelská příručka

EVBIKE LCD displeje C10 Uživatelská příručka EVBIKE LCD displeje C10 Uživatelská příručka WWW.EVBIKE.CZ - 1 - Obsah: 1/ OBECNÉ INFORMACE 2/ ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ 3/ POKROČILÉ NASTAVENÍ 4/ CHYBOVÁ HLÁŠENÍ Děkujeme, že jste si zakoupili výrobek EVBIKE

Více

LR 7703. Parní hrnec Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz

LR 7703. Parní hrnec Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz LR 7703 Parní hrnec Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Laretti. Jsme si jistí,

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 57 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Nastavení vyzvánění

Více

Instalace programu VentiCAD

Instalace programu VentiCAD Instalace programu VentiCAD 1) Pro stažení instalačního souboru setup.exe je třeba navštívit stránky www.elektrodesign.cz 2) V případě, že jste již zaregistrováni jako projektant TZB nebo projektant VZT,

Více

INVENTUM Měřič pulsu

INVENTUM Měřič pulsu INVENTUM Měřič pulsu Návod k použití Specifikace: A. Rukavice B. Upínání kabelu C. Návlek na prst D. Suchý zip E. Senzor F. Návlek na palec G. Držák na hodinky H. Poutka na uchycení I. Poutko kolem zápěstí

Více

NiceWay. Návod k montáži a důležitá upozornění. Vysílač WM080G, WM240C - 1 -

NiceWay. Návod k montáži a důležitá upozornění. Vysílač WM080G, WM240C - 1 - Litvínovská 609/3, 190 21 Praha 9 Prosek, IČO: 25351851, DIČ: CZ25351851 tel.: 284 810 498, fax: 284 818 196, e-mail: obchod@olymps-door.cz, www.olymps-door.cz NiceWay Návod k montáži a důležitá upozornění

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 03. Úvod do Excelu 2007. Vkládání dat, vzorce Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Black Box se skrytou bezdrátovou kamerou

Black Box se skrytou bezdrátovou kamerou Black Box se skrytou bezdrátovou kamerou Návod k použití Hlavní výhody produktu: Naprosto dokonalé maskování skryté kamery HD rozlišení Výdrž v pohotovostním módu až 700 hodin (30 dní) www.spionazni-technika.cz

Více

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Studijní informační systém Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Vyučující a tajemníci (osoby s tajemnickou rolí pro SIS) mají možnost v období elektronického zápisu upravovat zápis studentů

Více

M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ

M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ TECHNICKÉ INFORMACE VLASTNOSTI Chráněno proti přetížení a zablokování Bezúdržbový elektrický pohon pro rotační ventily Zřetelný indikátor polohy Přímá montáž na rotační ventily

Více

Česky. Instalace hardwaru 1. Stisknutím tlačítka otevřete horní kryt a vložte do myši dvě baterie AA.

Česky. Instalace hardwaru 1. Stisknutím tlačítka otevřete horní kryt a vložte do myši dvě baterie AA. Ú vod Traveler 9005BT je postaven pro počítače či notebooky s funkcí Bluetooth. Umožňuje snadné upevnění myši, když si váš notebook berete na porady. Instalace hardwaru 1. Stisknutím tlačítka otevřete

Více

DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku

DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu:

Více

H: Indikátor připravenosti modemu

H: Indikátor připravenosti modemu Informace o výrobku A B C D E F G H I J K L M N O P A: Indikátor napájení B: Indikátor portu LAN C: Indikátor portu LAN D: Indikátor portu LAN E: Indikátor portu LAN 4 F: Datový Indikátor ADSL G: Indikátor

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3309 Booleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů

Název: VY_32_INOVACE_PG3309 Booleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů Název: VY_32_INOVCE_PG3309 ooleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů utor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 05 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika,

Více

RÁDIO KAZETOVÝ PŘEHRÁVAČ S CD

RÁDIO KAZETOVÝ PŘEHRÁVAČ S CD RÁDIO KAZETOVÝ PŘEHRÁVAČ S CD RRCD 3400 MP3 ČESKY Přehled ovládacích prvků CD TAPE/OFF RADIO ON VOLUME UBS 0 AC ~ Přepíná mezi přehráváním disků CD, přehráváním kazet (TAPE) a příjmem rozhlasových stanic

Více

Nakupte více, získejte více!

Nakupte více, získejte více! Novinka! Nakupte více, získejte více! Navyšte svoji slevu s Avonem a prožijte snové léto! Chtěli byste až 50 % slevu? Chtěli byste až 500 Kč od Avonu jako dárek na nákup dalších výrobků? Neváhejte a využijte

Více

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I 9.2.5 Sčítání pravděpodobností I Předpoklady: 9203 Pedagogická poznámka: Následující problém sice zadávám jako příklad, ale minimálně na začátku s žáky počítám na tabuli. I kvůli tomu, aby jejich úprava

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Úprava a práce s fotografiemi v programu PhotoScape Obrázkový editor PhotoScape je zdarma dostupný program, který nabízí jednoduchou úpravu obrázků a fotek, je určen začátečníků a

Více